mojpes.net

o psih => Značaj, čustva in strahovi => Sporočilo, začeto od: yo , petek, 28.06.2002 : 12:05:54



Naslov: Strah
Poslano od: yo , petek, 28.06.2002 : 12:05:54
Pozdravljeni vsi na forumu!

Prijateljica ima psico pasme bauceron, staro cca. 2 leti. Je krasna, igriva psička, polna energije in velika prijateljica mojega malega škotka Thora (in seveda velika "sovražnica" in tekmica moje pudljice Šie).
Problem pa je naslednji: grozno, ampak res grozno se ustraši nenavadnih zvokov, npr. izpust plina v balon, grmenje, pok...
Poskusili so že s posnetimi zvoki in ji predvajali kaseto, najprej čisto potiho in potem vedno glasneje. A strah ostaja. Psica se totalno prestraši in če se le da tudi pobegne proti domu. Posledice so vidne še kakšne 3 dni. Preplašena se drži ljudi, niti moj Thor je ne more privabiti k igri. Zadnjič je ravno nad parkom letel balon. Tako se ga je prestrašila, da je še na nekaj naslednjih sprehodih non-stop gledala v nebo.
Ima kdo takšne ali podobne izkušnje in morda nasvet, kako zadevo reševati. Prijateljica mi je rekla, da se ji psica smili, kajti resnično je videti, da zaradi takšnih strahov zelo trpi.

Lp, Yo


Naslov: Re: Strah
Poslano od: Kapitan_Nemo , petek, 28.06.2002 : 12:34:56
Yo, priporočam ti knjigo TEŽAVE S PSOM - Celina del Amo- prepoznavanje in odpravljanje.
Dobra socializacija (v prvih 12 tednih psička) pomaga preprečiti morebiten pojav fobij , tudi so nekatere pasme bolj dovzetne za to težavo. Razvijaj samozavest psa , odpravljanje s desenzibilizacijo pa je lahko tvegano. Bom malo prepisal zate : Napotek : Na prizadevanje, da bi pomirili paničnega psa, moramo gledati zelo kritično, večinoma je škoda večja od koristi, ker lahko pes zaradi napačne povezave misli, da je bil zaradi svojega izražanja strahu nagrajen. Ali pa se mu zaradi sočutnega glasu gospodarice zdi, da so okoliščine res take in se mora bati. Zato je najbolje, da nadaljuješ običajna opravila in psu ne namenjaš posebne pozornosti...zdravljenje fobije naj bo počasno in postopno. Veterinar lahko predpiše sedative , ki so lahko v pomoč kot podpora potrpežljivega učenja. Nekateri psi se v stanjih, ki jih sproži strah, dobro odzivajo na spremljajoče alternativne metode zdravljenja (akupunktura, homeopatija, terapija z Bachovimi cvetlicami in druge?)- splača se poskusiti, saj ne škodijo  :D


Naslov: Re: Strah
Poslano od: yo , petek, 28.06.2002 : 12:41:36
Najlepša hvala za odgovor.
Naj še omenim, da se lastniki izogibajo sočutnim reakcijam in se vedno delajo kot da pač ni nič hudega, nadaljujejo s sprehodom in ji ne namenjajo pozornosti. Sicer se meni osebno zdi psica izredno samozavestna, je tudi precej dominantna in vesela. Psica je tudi ubogljiva, šolana in dobro socializirana.
Še enkrat hvala in lep pozdrav!

Yo


Naslov: Re: Strah
Poslano od: kaja , petek, 28.06.2002 : 22:31:46
Kaja se strašno boji poka petard, tudi ona poskuša zbežati domov. Ponavadi sem dovolj hitra in jo privežem na povodec in greva takoj domov. V teh letih mi je uspelo, da zdaj psička vsaj malo počaka preden jo ucvre. Za primer pa druga psička, ki izgleda veliko bolj krhko in nežno bitje (bela kodrica), ne reagira na noben pok ali na grmenje.
Bi te pa opozorila na nekaj. S Kajo imava že stalnega pasjega prijatelja, škotskega ovčarja Šadota. Je tudi bolj plašne  narave, vendar se od začetka ni bal petard. Zdaj pa se je tega strahu nalezel od Kaje. Od začetka je reagiral le takrat ko je počilo blizu, potem pa vsakič ko je videl, da Kaja sili domov. Drugi pasji spremljevalec, žal že pokojni šnavcer King, pa tako kot Vini ni nikoli pokazal strahu. Očitno je, da sta Vini in King bolj trdne narave kot Šado in se zato nista nalezla strahu. Psi se učijo tudi od drugih psov, pa saj to najbrž veš, če imaš doma dva. Predvsem lumparije si zapomnijo izredno hitro. Veliko veselja s tvojima kužkoma od nas vseh... lp


Naslov: Re: Strah
Poslano od: altervita , nedelja, 30.06.2002 : 11:48:50
Tole bom na splošno napisal -nikomur posebej v odgovor, ker vsak najbolje ve koliko njegovega psa kaj plaši in kako hitro se pomiri.

Sam sem imel na srečo tovrstno izkušnjo takrat, ko je bil Bark v fazi, ko je najbolj radoveden, a hkrati plašen in previden.

Zelo veliko sem delal z njim in to večinoma brez pomoči vrvice, predvsem skozi pozitivno motivacijo. Brez priboljškov, samo čohanje. Nekje v prejšnjih postih sem pisal o izletu v Kamniško bistrico, kjer je prvič slišal pok z jasnega, ko so razstreljevali v kamnolomu. Ko jo je ucvrl, sem se podvizal zanjim toliko, da ga nisem izgubil izpred oči (bila sva v gozdu) in sem ga klical (lepo, brez dretja in podobnega, ker nima smisla, ko je pes paničen). Po par deset metrih se je pričel ustavljati in ker sem vedel, da bo pogledal  proti meni sem takrat pričel hoditi v smeri poka. In sva se šla to igro dokler je pokalo. Na koncu je stekel v smeri poka sam. Počilo je pa najmanj desetkrat. Zelo močno.

Tako da....hotel bi samo povedat, da mislim, da je psu treba pokazat neko situacijo in mu dopovedat, da "krdelo" pričakuje od njega neko ravnanje. Če ima vodja dovolj avtoritete, bo pes obvladal svoj strah zaradi zaupanja v vodjevo ravnanje in se bo obnašal pravilno. To pa je šele prvi temelj, ki je potreben, da se strahu otrese.

Če torej izhajam iz tega, je moj predlog tale: Izpostavite ga tovrstni situaciji. Nima smisla, da ukrepate takrat ko tudi vas preseneti in nimate ustreznih pripomočkov s seboj, da bi lahko korigirali pasje ravnanje. Potem se vam zna zgoditi, da boste problem odpravljali leta in leta, šoki bodo pa hudi.

Torej: nabavite navijaško trobento in nekaj kar poči (v nadaljevanju bom govoril samo o pokanju, vendar upoštevajte, da je treba zvoke izmenično uporabljat), pojdite na travnik, pes naj bo na dolgem štriku (20m), pripravite priboljške, naj bo z vami nekdo, ki bo pokal in trobil. Potem se igrajte s psom. Štrik si navežite za zapestje, ker boste v prvi fazi ko bo počilo, in bo pes sredi igre verjetno preplašeno poskusil pobegniti, morali uporabiti roke, da ga zaustavite. Igrajte se recimo kar tako, da se malo čohate, da je torej fizičen kontakt. Tisti ki bo pokal, naj bo skrit, a le toliko, da bo on videl vas vi pa njega ne, ker opazuje kdaj se je pes sprostil in se igra. Pes ga mora torej obvezno poznat in on njega -najbolje da je eden izmed družinskih članov. Mora biti pa vsaj recimo toliko stran, da se mu boste ob vsakem poku približali za recimo 20 metrov. Pri sebi naj ima tudi priboljške in igračo.
In zdaj: poči. pes se splaši, vi ga poskusite zadržati in mu z glasnim,  neodobravajočim glasom rečete NE, fuj, ali karkoli že uporabljate kadar počne kaj nezaželjenega. Potem greste proti poku, in ko gre za vami padajo priboljški, če ne gre, je tu vrvica, ki mu  pomaga, ali pa ga bo treba vzet v naročje (mislim da se vseeno ne bo treba pustit tako daleč, če pa, pa to storite, preplašenega psa najbolj pomiri kaj takega, samo malo hecno zgleda, ko odraslega psa prenašaš po rokah ;D ;D. Po nekaj metrih se ustavite, prisluškujete (vse je v govorici telesa) in pes opazuje. Potem se spet igrate. Tisti ki poka naj opazuje in ko se bo pes pomiril, naj še malo počaka in poči spet.
Nadaljujte po planu. Če je pes do konca preplašen, in ga po po dveh treh pokih še vedno nosite, ali se noče več igrat in samo prisluškuje (dlje kot par minut), potem prenehajte s pokanjem, dajte znak pokalcu naj preneha, potem pa se počasi napotite v njegovo smer, in naj vam z malo glasnejšo hojo pride nasproti, ko ga bo pes videl naj se z njim poigra, mu ukaže kakšno lažjo vajo (na primer sedi) če se ne odziva mu jo pomagate izvesti in dobi pribolške, potem pa zaključite, ker nima smisla nadaljevat.

Potem naj ima še kar nekaj pozitivnih izkušenj tisti dan. In še kak sprehod (če ima tri dnevno lahko zaporedje kdaj se mu bodo poki zgodili malce zamešate, tako da se ne bo slučajno pričel bati še sprehodov!!!)Naslednji dan ponovite vajo. In spet naslednji dan in naslednji dan dokler ne bo pes sam dojel, da v smeri poka nekaj je, in našel pokalca/trobilca z priboljški in igračo.

Ko bo zadeva tako daleč, naj se postavi pokalec 50m stran in zatrobi oziroma poči. Tek do njega, igra.
Potem nadaljujte s kakšnim drugim človekom, z dvemi, tremi. Glasni zvoki naj postanejo znak prihajajočega ugodja. O.K?

Bistveno je da opazujete ali napreduje ali nazaduje. Če preveč nazaduje in to konstantno, potem prekinite in poiščite strokovnjaka.



Naslov: Re: Strah
Poslano od: altervita , nedelja, 30.06.2002 : 11:49:14
Opozarjam da bi sam v vašem primeru prej poiskal pomoč v pasji šoli, kot pa se zanašal na tovrstne ideje kot je moja, saj sem jo takrat izvajal po navdihu in je predlog samo izvedenka tistega, kar mi je na srečo uspelo doseči pri mojem mladem psu in mi uspeva pri -sedaj že- dveletniku.

Moram pa reči, da tudi Barka še marsikdaj preseneti balon, in takrat takoj sprehod in zasledovanje. Tako da sedaj je že na stopnji ko trzne in pogleda proti vratom  ;D ;D. Pa vrvice ni več.

Ampak spet, moj pes meni tako očitno kaže napredek pri odpravljanju vedenja, ki ni zaželjeno, da mi dosedaj ni bilo treba poiskat pomoči. In naj opozorim tudi, da moj sploh ne dobiva priboljškov in igrače, ko ga porinem v neko situacijo. Samo jaz in on in roka, ki vodi. Vsak svojega psa pozna najbolje in samo nekdo, ki jih je izšolal kar nekaj, bo znal "poštudirati" vašega psa in svetovati kaj je prav. Tako, da se ne bi zdaj kdo zanašal samo na moje mnenje.

Baloni so problematični. Ne vem....za njih bi prišel kak obisk balonarjev....pokličite kak klub in se pozanimajte če bi lahko prišli pogledat kako napihujejo balone in kje so kaj prisotni na kakšnih prireditvah, potem pa s psom tja. plus štrikec in od nekod naj se nenadoma pojavi nekdo, ki psa pozna, pasji prijatelj celo mogoče ....

če je drugače dominanten pes, bo pa verjetno treba najprej avtoriteto vzpostavit, pa potem napake odpravljat šele, tako da jaz predvsem svetujem obisk pasje šole, ker bo odpravljat neko vedenje pri tako starem psu težko. Je že socializiran in ma dokaj utrjene življenjske vzorce težko kaj narest preko foruma. Poglej pod rubriko "pasja  šola" so jih kar nekaj našteli.

Bi bilo pa lepo če bi še kak kinolog kaj pristavil, mogoče lahko pri našo prihajajočo članico še kako lepše navadimo na to da ne bo streloplaha in da se bo odzivala na zvoke normalno. :D


Naslov: Re: Strah
Poslano od: altervita , sobota, 06.07.2002 : 10:53:51
Aja...še ena...
Za začetek lahko poleg tega da ji čisto potiho predvajajo te zvoke, ki so jih posneli, tudi bolj glasno opravljajo hišna opravila, treskajo z vrati in podobno. Brez ozira na to kako se pes vede ob tem, pa ga je treba ignorirati. Kot da nič ni, loputanje je najbolj normalno (kao). Mogoče bi že samo to pomagalo.

To pravim zato, ker imamo sedaj tudi mladičko v hiši in delamo vse normalno, morda za odtenek glasneje zapiramo vrata, zlagamo posodo, tolčemo za pasje kosilo po piskru  ;D prižgemo televizijo, glasbo navijemo....


Naslov: Re: Strah
Poslano od: Poem , torek, 20.08.2002 : 19:42:47
HeY!
Tudi jaz imam nekaj vprašanj glede strahu!
Imam 5-mesečnega psička pasme Yorkshire terrier. Je zelo živahen, nagajiv in pri vsem more biti prvi. Problem nastane, ko ga peljem na sprehod oz. ko se mu poskušajo približati ljudje, ki jih ne pozna! Vsakega psa(majhnega ali velikega), celo mačke, se ustraši. Začne se tresti in skrivati za mojimi nogami. Podobno je z ljudmi. Dokler so ljudje še daleč ima pokončno držo in na ves glas laja, ko pa se mu začnejo približevati se zopet začne tresti, postane nerazpoložen in se skriva v skrite kotičke.
Problemov nimam samo s tem, da se ljudi in ostalih psov boji, ampak tudi s sprehodi, ki mu niso ravno pri srcu. Zunaj hoče biti le toliko časa, da opravi svoje potrebe, potem hoče pa takoj nazaj domov.

Za odgovore se že v naprej lepo zahvaljujem.

Lp,Špela&Poem


Naslov: Re: Strah
Poslano od: Thor , sreda, 21.08.2002 : 09:21:06
Imava sreco, da Thora nicesar ni strah. V bistvu je samo zelo radoveden. Ampak sva bila na zacetku vedno ob njemu in mu dopovedovala, da je vse OK... ko je treskalo, bliskalo, zvonila cerkev itd. V zadnjem casu je odino, od cesar je hotel pobegniti - beri izogniti v krogu - narodnozabavna glasba. Smo sli ne veselico in mu ni bila vsec. Pa ne zarad guzve, to ima rad, ker fur rabi ljudi in druzbo. Pol se je pa privadu, ko sva ga prepricala. Vsa ostala glasba je  super, tudi v avtu, ko je naglas, se cisto umiri. Pa ko pojeva, zdaj mu celo jaz pojem in on zacne zraven zavijat. Prav lustkan. (Gregatu pa to ni vsec... hmmm)

LP

TGT



Naslov: Re: Strah
Poslano od: Taj , petek, 23.08.2002 : 21:07:06
Moj Tom, ki bo kmalu star 5 mesecec, je začel na veliko lajati takoj ko se zmrači. A bi bil to lahko strah zaradi teme, kajti čes dan ponavadi niti enkrat ne zalaja, ali se motim? Je imel kdo podobne probleme?


Naslov: Re: Strah
Poslano od: KAVKA , ponedeljek, 26.08.2002 : 10:29:30
Jaz pa nisem čisto za tisto sceno na travniku s strašenjem in potem igra s tistim ki je strašil. To pa predvsem zato, ker se lahko kuža navadi na to da bo vedno stekel v smeri poka. Naj vas spomnim da so nekateri zelo zlobni in bodo petardo aii karkoli bodo že imeli usmerili na psa. Pri tem pa lahko psa poškodujejo in uničijo vaše delo. Psička, ki je vedno stekla v smeri poka, kot svetuješ naj kužka navadijo, je pri tem ko je mislila da se ljudje igrajo z njo petardo ujela in ji je eksplodirala v gobcu. Psička se je od takrat naprej tako bala pokov, da jo je ucvrla četudi je počilo kilometer daleč. Gospodarji so imeli še več težav. Zato tega ne prporočam. Zgodilo se je naši inštruktorici, ki nas vodi na tečajih. Tudi izkušeni včasih nimajo prav.
Pa brez zamere!


Naslov: Re: Strah
Poslano od: KAVKA , ponedeljek, 26.08.2002 : 11:05:50
ODGOVOR ZA TAJA
Tudi mi smo imeli in včasih še imamo težave z našo Zeno s tem lajanjem ponoči. Sicer jo šolamo za reševalko in na vajah mora lajati vendar ni prijetno, pe ponoči zbudi sosede, ki se že tako grdo držijo na nas že samo zato ker imamo psa.  8)Kaj pa vem kako bi ga lahko odvadil lajanja, vendar meni uspeva tako da ji, preden greva ven zabičam, da ne sme lajati-kratek potep-opravljanje potrebe. ;) Drugače pa premagujeva strah pred vsem kar jo plaši tako, da se jaz približam stvari brez besed, se je dotaknem in Zeno povabim zraven 8). Vabim toliko časa, da se mi pridruži, če pa imam s seboj še kakšen posladek ji ga nastavim na stvar, ki jo plaši.Naslednjič strah ni več prisoten.:D Sem približno zadela odgovor na tvoja vprašanja? Če ne me še enkrat vprašaj! Boš? ;)


Naslov: Re: Strah
Poslano od: Japur , torek, 03.09.2002 : 22:48:04
Zdravo...
Ko sem pripeljal mojo psičko domov (od vzreditelja) je bila katasrofa. Ok sej sem jo že prej videl pri vzreditelju samo tam je bila kar v redu(ob dominantni sestrici, mami in še sveh dogah). Doma se je obnašala, kot bi prvič videla ves svet. Dobesedno silil sem jo, da je stopila iz pločnika, da o eni stopnici ne govorim. Ljudi se je bala, vseh šumov se je bala do konca. ko je zagledala kolo se je polulala, ko je vidla ralarje bi najraje zbežala...Skratka bala se je vsega, vsega razen drugih psov, s katerimi se je igrala. Postopoma je šlo na bolje, ko pa sem jo pripeljal pokazat vzreditelju, se je pred njim polula in bila čist iz sebe. Vem, da je bila v leglu odločno predolgo (5mesecev). Ne vem pa kdo je bolj kriv za njen strah dominantna sestrica ali vzreditelj, verjetno oba skupaj. No imam srečo, da ima punca še eno psičko, s katero sta preživeli kar nekaj časa in se je lahko vsega od začetka naučila od nje (celo kako se umiva - liže). No danes je stara 11 mesecev in je napredek enormen, prej je bil sprehod med ljudmi po ulici popolnoma nemogoč, zdaj se z lahkoto rolam po mestu, hodi ob kolesu, ne boji se več. Še vedno pa se počuti nelagodno, ko jo nekdo hoče pobožati - ženskam še kar, moškim težje, ne pusti pa,da bi jo pobožal nekdo, ki zgleda vsaj malo tako kot njen vzreditelj.

No vseeno sem blazno zadovoljen, da jo imam, in je nebi zamenjal za nobeno, ampak kar se tiče vzreditelja(psička ima slovenski rodovnik) pa zagotovo naslednja, ki jo bom kupil nebo iz njegove psarne. No mogoče sem krivičen, ker mi je še preden sem jo kupil prijatelj svetoval tega vzreditelja, saj je on imel samčka od tam in naj bi bil super. Govoril pa sem še z lastniki od bratca od moje psičke iz tega legla in tudi oni so baje imeli probleme, sicer manjše saj so vzeli psa iz legla v normalnem času (2 meseca).

Miha


Naslov: Re: Strah
Poslano od: Barbka , ponedeljek, 09.09.2002 : 13:13:56
Včasih vzreditelji pozabijo, da je svet tudi izven njihovega doma. To je posebej težko za mladičke, ki dalj časa ostanejo v leglu. Ob mami in znanih ljudeh in živalih se počutijo varno, imajo vse, akr potrebujejo. Nov svet pa je šok. Nekaterim ostane to vse življenje.
Res je, da so vzreditelji včasih nespretni. Nekateri mladiči čisto "kopirajo" obnašanje odraslih vrstnikov. Nekateri pa ne, kar pomeni, da vzreditelj potrebuje veliko časa, da mladiča privadi na življenje zunaj. To pomeni, da se ukvrajšas s "starimi" in potem še ločeno z mladimi kužki. Če pa je v lelgu še bolj nežna duša, kar očitno tvoja punca je, pa to poteka izreno veliko dodatnega časa in znanja.
Moji mladiči so hodili od doma v starosti od 9 tednov pa do pol leta. Iz izkušenj ti lahko povem, da sem bila čisto zares vesela, ko je zadnji zapustil dom. Čisto vsi, ki so odšli, pa so bili sposobni samostjnega življenja.
Od kdo pa je tvoja dogica?


Naslov: Strah
Poslano od: andi , torek, 14.09.2004 : 18:52:21
Nisem čisto prepričana, da sem tole temo odprla v pravi rubriki. Jana, kar prestavi jo če ne spada sem.
V glavnem, Brin se je naenkrat začel bati lastne sence v hiši. Ko se prižge luč je normalno ringlšpil senc na stropu in pes se sploh ne upa v dnevno sobo ko je večer. Šele ko se ugasnejo luči se uleže na svoj prostor.
Najprej sem se obnašal kot da ni nič, potem sem ga skušala privabiti notri, mislim probala sem že vse. Ždi v predsobi, se trese in skos pogleduje v strop. Ko grem proti njemu, teče stran ker se boji da ga bom zvlekla pod sence :-\
Kaj si vse ti psi ne zmislijo?! Am, sej vem da je malo možnosti ampak a je že kdo imel tak primer?


Naslov: Re:Strah
Poslano od: Chris , torek, 14.09.2004 : 21:57:20
Moj je na začetku bil pozoren na sence in je gledal, v glavnem ugotovil da se nekaj premika. Kmalu je spoznal, da ni nič. Enako je bilo z velikim ogledalom v veži. S to razliko, da tega ga je bilo strah, lastne podobe, oz. neprijetno mu je bilo tam stati, pa je tudi kmalu ugotovil, da ni razlogov za preplah. Se pa drugače boji sesalca, kosilnice pa ene črne plastične kante v gozdu, ki že celo večnost ždi tam. Buhpomagej ???

Kar pa se tiče tega, da se tvoj pes boji senc in se ves trese pa ne bi vedel zakaj kar naenkrat. Mogoče je imel kakšno neprijetno izkušnjo in ga je malo zmedlo  ??? Včasih se psi zmedejo in si ustvarijo kakšen bav bav. Ti ga kar daj v sobo se bo že navadil, zraven ga tolaži in spodbujaj, da bo spoznal, da mu tista senca nič noče. Lp


Naslov: Re:Strah
Poslano od: Teja , torek, 14.09.2004 : 22:47:39
Andi,
kaj pa tisto srečanje z medvedom? ??? :-\ :-\
Včasih pride stvar za psom čez nekaj časa, ali pač? :P
kaj pa vem...
Kaj pa če bi ga v temi peljala v dnevno, ga poslala počivat na kavč, prižgala luči in se brezbrižno usedla zraven?? ;) Misliš, da bi iz KAVČA tudi pobegnil, ko je pa tam tako prijetno mehko... :)

LP


Naslov: Re:Strah
Poslano od: andi , sreda, 15.09.2004 : 12:40:44
He he, takoj ko vidi da se zvečer luč prižge šicne na hodnik. Čaka dokler se luč ne ugasne.
A da bi zaradi medveda bilo tako? Hm, nimam pojma, ker nikoli prej sploh ni porajtal teh senc. Sva se velikokrat recimo igrala z svetlobnim zajčkom(ogledalo), da ga je lovil po stenah.
Včeraj zvečer je muha, ki je letala delala tako miniaturno senco in tamal je stekel kot strela stran. Sem probala tudi tvojo varjanto Teja pa takoj ko zagleda senco zbeži.
Ok, sej najprej sem se temu smejala ampak zdej sem pa že zaskrbljena da se mu ni scufal :P


Naslov: Re:Strah
Poslano od: Maja , sreda, 15.09.2004 : 13:13:49
Hoj,

No jaz mislim, da so nekateri psi pač občutljivejši od drugih. Očitno še noben izmed vas ni živel z belgijcem...  ;)
Moj se lahko boji prav vsega, lastne sence, odprtih vrat ali oken, loputanja in še bi lahko naštevali. Potem pa ga pelješ na travnik izvlečeš klobaso in se spremeni v največjo zver, ter niti ne gleda kje hodi in skače...
Jaz mislim, da je razlika med senzibilnostjo in resnim paničnim strahom, ki so ponavadi posledica slabih izkušenj.


Naslov: Re:Strah
Poslano od: andi , sreda, 15.09.2004 : 13:24:31
No, Brin se zaenkrat ne boji prav ničesar. Bejba je večja bojezljivka pri stvareh, ki niso čisto običajne.
Tale senca je prva stvar pred katero Brin dobesedno trepeta, vzrok zakaj se je to pojavilo pri 2, 5 letih pa mi ni čisto jasen.


Naslov: Re:Strah
Poslano od: Nanook , četrtek, 23.09.2004 : 19:44:41
No, tudi moj "korajzencek" se je zacel necesa bati-svojega prdenja. Se ne hecam.
Zadnjic je lezal na svoji posteljici in kar naenkrat ornk prdnil (se je slisalo, zavohalo pa malce kasneje). To ga je spravilo v pravo malo paniko in nekaj casa je hodil po sobi z repkom med nogami. Ko se je koncno umiril, je spet prdnil, naglas kako pa. In jovo na novo rep-med-nogami hoja naokrog. Potem je zacel siliti za ven (iz sobe) in je takoj odsibal k mami po zavetje (ker sem se mu jaz pac na ves glas smejala  :-[ ::)). Ampak prdenje se tudi takrat ni nehalo in revez je hodil kot senca, se bal lastne riti, ki pa mu je nazalost povsod sledila. Je pa zanimivo, da se boji samo glasnih prdcev, unih tihih pa ne. ???


Naslov: Re:Strah
Poslano od: MISSA , četrtek, 23.09.2004 : 20:16:59
LP!
Nanook, tvojemu pisanju sem se prav nasmejala. Spomnila si me na mojega prejšnjega mastina Bučka, ki je velikokrat spustil kakšnega tihega. Prav po francosko je vstal in odkorakal v drugo sobo. S tem je jasno povedal, da prdec ni njegov. Če pa je spustil ta glasnega se je s svojo ritko prav pošteno skregal. Lajal in renčal je nanjo do onemoglosti.
Glede strahov pa imamo mi težave po navadi zvečer z odsevi v balkonskih vratih. Problem rešim tako, da prižgem luč na balkonu in odprem vrata, da jim pokažem, da na drugi strani ni nikogar. Do sedaj je samo Zoya skapirala, da ni nič. Zoro še 15 minut  po tistem, ko je že v postelji, renči na tistega packa v balkonski šipi!
LP,Miša


Naslov: Re:Strah
Poslano od: damayanti , ponedeljek, 27.09.2004 : 08:23:46
Pri nas je nastal nov problem, ki je verjetno povezan s strahom in sicer, vemo , da se boji sesalca.....ok.
Druga stvar je pa to , da ga je  (verjetno )strah , ko je sam doma, poizkusila sem že vse.... igračke radio... sedaj sem pa  še (po nasvetu prijateljice ) pustila vsa vrata odprta...... in ko sem prišla domov je bil masaker  totalno razdejanje pes bo star 9 mesecev igračk se tud dotaknil ni ampak vse drugo  rožo z zemljo vred mi je nesel v posteljo , Časopis je bil po celi hiši, potem je pa še drug problem , bal se je namreč delavskih rokavic... in očitno je premagal strah tako da jo je  (eno) totalno zgrizel( drugo) pa požru, ( naslednji dan jo je ponosno skozlal)  in ko sem prišla domov je ležal na svojem prostoru in se tresel......................  Kaj storiti ?

Ker sedaj je pa že mene pošteno strah , ga pustiti samga doma.


Naslov: Re:Strah
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 27.09.2004 : 08:33:25
Hahaha ... Damayanti! ;)

Tocno tako je pri nas! Imam dve boskerki - to so rojeni unicevalci! Pa naj te potolazim, da ga ni strah, da je sam doma, ampak tega, kok bos huda (tocno ve, kaj je uspicil, ko te ni bilo doma)! ;)

Verjemi, ko pridem domov, po unicevalnem dnevu (super dogodivscina) obe lezita na postelji, se treseta kot nori in cakata moj bes ... pa ni tako strasen, samo recem jima "Kdo je to naredu!" pa sta cist sokirani! Jaz se morm pa stran obrn, ker crkujem od smeha ;D ... ob takih norih pogledih ... midve nisva nic krivi :-\ ... pa tok sva bogi :'( ... haha, ja!
Pa si mislita: ta stara je spet huda, pa tko fino sva se naigrali! Njej se cist mesa ... sej sva sam rozce sadili, pa vrata popravljali, igracko dali na pol, da bova imeli vsaka svojo, pa ...

Tako da pospravi vse, kar lahko unici in ko bo "pridno" pocakal nate, se ne bo nic tresel! ;)


Naslov: Re:Strah
Poslano od: damayanti , ponedeljek, 27.09.2004 : 08:49:39
Linch......... sej je smešen ....priznam.
Samo , kaj naj naredim  ze zaprem vrata za v hišo potem je v garaži, in radijo mu igra in toplo ima in igračke so tam   ....... samo se pa dere kot zmešan( po pripovedih sosedov)..... :-\
Da ga pa spustim v hišo ....... ja pismo no. jest nimam več  nobenih copatov celih , zdej  se je lotu še ta trdih pol ga manjka ampak problem je v tem  , da ga požre....... potem je pa čist fertig ( ko mu teži v želodcu) doklet ne skozla.......... men so sicer rekli , da je to strah ..... jaz  sem tudi mislila , da je to dolgčas in še tako mislim  ??? potem  so mi dali pa še drug nasvet - naj  še enega psa nabavim , da jima  bo potem lažje............ :o :o :o  kaj pa jaz  dva terorista sej me bo kap ko bom prišla domov( saj veš   več glav več stuhta)


Naslov: Re:Strah
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 27.09.2004 : 08:59:04
Hehehe... ;D

Pospravi vse! Pa brez malenkosti! ;D

Naj povem, kaj sta mi v ponedeljek naredili moji zlati punci!
No, v ponedeljek je bila krivec samo Aika ... na omaro je splezala ... ne vem kako ... si vsela 25 novih CD-jev in jih pekla ... v svojih znablih, namrec! ;D
V torek!
Gospodicna Aika se je odlocila, da bo splezala na kuhinjski pult in si vzela knjigo ... ja, 11. september jo res zanima! ... potem sta jo pa skupaj PREBRALI! ;) Men je pokrovke odnesl, ampak nisem mogla nc naredit ... ker sem pokala od smeha ... Samo zaprla sem ju v WC! Kako naj ju pa kregam, ... tak pogled naredita, da nc ne morem! ... ;D

Noro! ;D

To je samo delcek njune unicevalne kariere! ;) ... zadnji clanki ... ;D

V glavnem, pospravi VSE! Sicer pa ... upaj, da ga bo minilo ... ponavadi jih, ko preprodijo prvo puberteto! ;)


Naslov: Re:Strah
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 27.09.2004 : 08:59:58
Aja, jaz imam dve, pa ... kaksna druzba ... skupaj sta glavni! ;) ... vec glave zgleda res vec ve ... ! ;D


Naslov: Re:Strah
Poslano od: RANA , ponedeljek, 27.09.2004 : 09:07:08
no, da se jaz malo dodam.
linchaich: tole: pospravi vse, je sicer dober nasvet, ampak pri nas, je (toliko in toliko let nazaj), ko je bila juna se mlajsa (zdaj ima 13 let), v pospravljenem stanovanju, zgrizla vse jogije. ko smo zaprli spalnice je pa v steno skopala luknjo!!!
tko da........
morm rect, da imam zaenkrat s tamalo (10 mesecev) blazno sreco (trkam na les kot nora!!!), ker je do sedaj sel le en CD, pa ena soncna ocala... no pa kaksen nepospraljen kos plastike. ampak v primerjavi z juno to ni NIC!!!
lp


Naslov: Re:Strah
Poslano od: Alix , ponedeljek, 27.09.2004 : 09:18:51
Hm:)...zakaj je potem azzuro že v svoji rani mladosti našel vse tisto, kar sem pospravila ravno zato, da on ne bi zgrizel - recimo adapter za telefon sem pospravila na polico ki je 1,5m od tal (on je bil takrat velik okoli 30cm:)...ok malo več...pa tudi če se je orng stegnu da ni mogu dosečt - razn če bi skočil na mizo in si potem nekako postregel - v glavnem, ko sem prišla domov, je bil adapter raztrgan na prafaktorje....šment:)...ali pa kataloge, ki sem jih pospravila v predal, da jih 'tamali' ne bi zgrizel...ista fora - na novo je tapeciral z katalogi (daš malo sline gor pa prilepiš ob steno ali parket...) :) ...no in potem sem ugotovila, da če mu pustim enih par plastenk se bo raje ukvarjal z njimi - se pravi najprej zgrizu štoflc, potem pa tako dalje....in je uspelo:) .. glede požiranja stvari: azzuro je 1x požrl (okoli 9mesecev) kuhinjsko krpo, ki sem mu jo želela vzeti iz gobca...seveda je to kasneje mi zbruhal na stopnice (mene je bilo orng strah, saj je imel čisto steklene okice, in sem želela iti že k veterinarju, pa je potem na srečo vse izbruhal)....da ne omenim same nevoščljivosti, recimo - če ti hoče drug pes vzeti kos lesa, ga raje požri - in ga nato izbruhaj v avtu...pa to nima veze s kakim strahom biti sam doma:)...in tako kot je rekla linchaich točno ve kaj je naredil, pa ga je potem strah tebe...:)


Naslov: Re:Strah
Poslano od: damayanti , ponedeljek, 27.09.2004 : 09:21:56
To se pravi rešitev je garaža,  pa vse pospravt.  
Jaz samo upam , da se ne bo " štokov" lotu. ;D

 ;D ;D ;D ;Db Tili vajini so pa vragci....... sej je smešen  samo jaz ne vem več al naj se smejem al naj jokam....... meni je že tolk uniču. Da mi gre kar na jok.

Mobitel, kable, copate, omaro, da o kastrolah( plastičnih skledah) in cd- jih sploh ne govorim .... knjig (aleluja )ne doseže....... ja pa so meni tudi rekli  , da so boksarji tisti ki  demolirajo najbolj.......če bom tistega še kdaj srečala , ga bom samo u rit sunila......... naš drugače ne da samo uničuje   še kleptoman je zraven ( ful krade) in to mimoidočim iz " cekarjev".  Pa so mi tudi že rekli   " uuuu  to ga je pa strah ljudi"  strah je mene ko bom enkrat mogla začet plačevat za vse kar je že  komu ukradu in to se "ušunja  " za hrbet  potem pa iz  košare  ukrade kar ven gleda in leti potem z tistim na vrt.
Potem sem pa jaz kriva.   ampak jaz sem zunaj - na vrtu in se za 2 minute proč obrnem , pa  že naredi " pizdarijo"............. Strah- puberteta...... ali kaj je to......
Do kdaj pa traja ta puberteta?


Naslov: Re:Strah
Poslano od: Alix , ponedeljek, 27.09.2004 : 09:24:02
Recimo je pa tudi dovolj tumpast da se pri svojih 15mesecih (se pravi nima neke veze s starostjo) ustraši recimo vrečke, ali pa sklede ali pa tudi sam sebe - ista fora z ogledalom - kaj pa je zdaj to? tako da andi, pomojem bi bilo najbolje, da zapreš vrata na hodnik, prižgeš luč in ga miriš...ali pa se delaš popolno brezbrižna, on pa se naj trese - 1x bo že pogruntal, da nič ni...vsekakor pa ni z njim kaj narobe, pa tut scotal se mu ne bo...zgleda da ga je 1x neka senca prestrašila (ni nujno da je bil tisti medved), recimo bila je senca, ki mu je bila zanimiva, pri tem pa je prevrnil nekaj, pa si ga ti potem kregala...recimo ??? ???


Naslov: Re:Strah
Poslano od: damayanti , ponedeljek, 27.09.2004 : 09:32:15
Ampak ne vem  zakaj bi ga bilo strah mene .... ma ga še nisem  naklestla nikoli.... saj popenim ... pa se derem  ampak nikoli  direktno na njega pa tega , ga ni strah  ... še laja ko se derem .... edino ko začnem preklinjat takrat pa gre na prostor udarila sem ga pa samo enkrat in  še to z časopisom ... ko je grizu kabel od televizije - uklopljene( bi me skoraj kap od strahu )tako da jih je ene dvakrat fasal po goflji z vikend magazinom.


Naslov: Re:Strah
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 27.09.2004 : 09:35:37
Dayamanti!

Kaksno pasmo ze imas? Veliko je odvisno od pasme ... glede pubertete!

Lahko povem, da se je pri nas umirilo (tisto unicevanje na veliko) nekje pri 1 letu pri Lini, Aika je zacela unicevati sele ko je prisla k meni (iz pesjaka v stanovanje) - in se danes je baraba!  ;)
Men sta tudi ze veliko unicili ... enkrat jo je moja sostanovalka (v prejsnem stanovanju) zalotila na jedilni mizi ... tko cukast pogledala ... KVA PA TI DOMA DELAS ::) ... je kar otrpnila! ;D ... aja, samo reklame si je sla pogledat! :P

Ah, jaz jima ponavadi puscam posode od cedevite, pa flase, pa kosti, pa je nekako v redu ... obcasno ima(ta) pa napad unicevalnosti! :-\

Da o prijateljivi boskerki ne govorim ... bliza se 4. letu in ko je sama doma ... ja, nazadnje je naredila luknjo v omaro, zlezla noter, vzela ven usnjeno jakno in jo pozrla oziroma obzrla! Ziv hudic ... pa kdo ji kej more ... sam smejes se lahko ... in oni se ji! ;D ;D ;D ;)

Te povabim kdaj na "Aikin pogled" - bom probala slikat ... jst sm tko boga ...  :'(

Ah, dost ... to ni strah "sam doma" ampak strah "stara bo spet huda" - ampak nej ve, da men ni vsec, ce sem sam doma ... :P

Andi! A se je pri tvojem kaj "izboljsalo" ali se se vedno boji senc?


Naslov: Re:Strah
Poslano od: RANA , ponedeljek, 27.09.2004 : 09:38:12
jaz tudi ne morem prebuditi strahu pri moji. ko se derem, ona itak maha z repom in ce je pozno, me se polize, po roki obrazu...kjer se pac da.
dayamanti: ce je bil ta kabel, kabel od antene, ne skrbi! ne strese! govorim iz izkusenj!!! ampak res pa ni prov fino, ko cakas kdaj ti bo psa v luft vrglo. ta obcutek mocno poznam...


Naslov: Re:Strah
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 27.09.2004 : 09:38:38
Saj ni treba, da ga je strah tepeza ... tudi dretja se lahko "boji" ... pa to ne pomeni, da ga ne smes kregat! :P Ce mene vprasas ... sam dela se, da se ne bi slucajno drla ... Aika se trese tud ce nc ne recem ... zadnje case se mi ju tud kregat ne da ... ker itak nic ne zaleze! ;)


Naslov: Re:Strah
Poslano od: seba , ponedeljek, 27.09.2004 : 10:22:02
jah!!To je pravi hudič,ko prideš domov in zagledaš razdejanje!!! :oMoj je že vse izprobal in je že star 7 mesecev!Tak,da se ne bat,da ga je strah!!Pes,ko je sam doma ga firbec matra,da isproba to in ono!Ker,ko si ti doma tega ne more narediti,ko pa vidi juhu sam sem doma in zagleda kako stvar in hop in grrrrrrr!Mojega sem odvadil tega,tako,da ko sem prišel domov in zagledal BUUUUM sem mu rekel in to tako blizu njegovih oči,da ga je bilo zelo strah "Kaj si to naredu"?IN tega sem počasi zmanjševal in tega ne počne več!!!


Naslov: Re:Strah
Poslano od: damayanti , ponedeljek, 27.09.2004 : 11:39:17
Joj ne me strašiti prosim da bo to še tri leta trajal.
Linch  setra iman -Gordon. Včasih mi je tako žal , da nisem psičke vzela , baje so bolj mirne.

Meni so sicer rekli ... da je to strah...... sicer jest mam tudi na sumu dolgčas  in drznost.

Povezovala sem pa  na začetku s tem .........  Nimamo  še dokončane hiše in sicer samo eno nadstropje  je izdelano,  drugo je pa še dobesedno gradbišče brez parketa......(zmanjkal  cvenka) no in na ta " gradbišče " je on  kadar je bil  malo zapostavljen iz inata hodil kakat.   Pa ne da bi ga to tolk tiščal ker sem ga naprimer spustila ven na vrt in je  opravil potem sem jaz kaj delala in  je bil sam na hodniku ( ko sem pomivala notri) in med tem je šel  pa je spustil ene tri ta-zajčje kakce....
 Potem pa jaz   pasji začetnik normalno vprašam  izkušene lastnike     zakaj to dela  ???

In seveda vsi so mi rekli , da ga je strah ,   ker je sam...... no sedaj to rešim tako , da mu odprem avto če je v garaži in on mirno čaka v avtu dokler ne pospravim...... Samo v službo pa ne morem iti peš al kako ???.
vglavnem    .... povejte mi do kdaj traja ta puberteta pri setrih   . Ker zunaj , ga pa ne morem imeti , ker še nimamo ograje  in bo   odpotoval...... privezovat ga ne mislim ....... ker   to je  pa že druga  tema.....


Naslov: Re:Strah
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 27.09.2004 : 11:54:08
vglavnem    .... povejte mi do kdaj traja ta puberteta pri setrih   . Ker zunaj , ga pa ne morem imeti , ker še nimamo ograje  in bo   odpotoval...... privezovat ga ne mislim ....... ker   to je  pa že druga  tema.....

Postavi vprasanje pod setre! Jaz res ne bi vedela ... moje mnenje je, da nekje do leta in pol! Drugace se obrni pa na forumovko Agnes!


Naslov: Re:Strah
Poslano od: damayanti , ponedeljek, 27.09.2004 : 12:00:34
Hvala, sem se spomnila ko sem že oddala.....na alix ona ima tudi diplomo iz setrov ;D ;D

Tole vprašanje bo res bolj zanjo.......................  

Pri tejle temi pa najbolje da dodamo pri  strah- nas je kaj bo uničil ;D

L.P. Ksenija


Naslov: Re:Strah
Poslano od: AlesKo , ponedeljek, 27.09.2004 : 14:01:17
Da še jaz malo napišem, kaj vse je do zdaj uničila naša Basha, beri frajla. Najprej je šel en čisto nov mobitel, nato daljinec, potem enih 15 modrčkov (te ma nadvse rada - ne vme zakaj - mogoče bi tudi sama rada kakšnega sprobala :)), pa 10 parov copat Enkrat je šlo na prafaktorje tudi enih 20 cd-jev (med njimi eni originalni prekleto dragi windowse, en kup originalnih glasbenih cd-jev, folmov ...), nato še nov trosed (na eni strani ga je povsem slekla, skupaj z oblogo in peno vred), dvoje čisto novih  poletnih čevljev (ene so ble 10.000, ene pa 5.000) itd. Vsega se niti več ne spomnem. Je pa tako, da sva razen troseda za vse uničene stvari kriva sama, ker psi pač grizejo, midva pa sva jih  neupoštevajoč to, pred odhodom v služvo pozabila umakniti.
No tisto kar je najbolj pomembno pri vsem pa je,  da še najprej ostaja naša zlata punčka.


Naslov: Re:Strah
Poslano od: AlesKo , ponedeljek, 27.09.2004 : 14:34:25
Aja enkrat splomladi je bil štos. Sem jo peljal ven na en malo daljši sprehod in se kar naenkrat se ustavi na enem mestu, kjer ponavadi ne opravlja takšnih stvari in začne kakat. Ker je trajalo nekam dolgo sesem pogledal kaj je narobe, in kaj vidim. Puncino (takrat še nisva bila poročena) nogavico, ki ji visi iz riti. Sem mislo, da bom umrl od smeha.


Naslov: Re:Strah
Poslano od: Desobediencia , ponedeljek, 27.09.2004 : 21:33:41
Aja enkrat splomladi je bil štos. Sem jo peljal ven na en malo daljši sprehod in se kar naenkrat se ustavi na enem mestu, kjer ponavadi ne opravlja takšnih stvari in začne kakat. Ker je trajalo nekam dolgo sesem pogledal kaj je narobe, in kaj vidim. Puncino (takrat še nisva bila poročena) nogavico, ki ji visi iz riti. Sem mislo, da bom umrl od smeha.


 ;D ;D ;D ;D


Naslov: Re:Strah
Poslano od: Alix , torek, 28.09.2004 : 08:20:00
Ob vseh teh modrčkih in nogavicah sem se spomnila sedaj kako je bilo ko mi je Azzuro zmaknil puder iz torbice (pač hotel se je malo polepšati:))...v glavnem končni rezultat: bil je namazan od glave pa do pet, pri tem pa še vso pohištvo v sobi, moja torbica, tla...v glavnem lepo je bilo za pogledat (yeah right:))...Kaj vse naredi pes, če ga je 'strah biti sam doma'...verjetno mu njegova lastna barva ni bila všeč, preveč rdeče tudi ni moderno:)


Naslov: Re:Strah
Poslano od: andi , torek, 28.09.2004 : 09:27:55
AlesKo, srečen bodi, da je nogavica prišla ven. Zadeva ni pa nič smešna ampak zelo nevarna. Nogavica bi se lahko zapletla v debelem črevesju in takrat je potrebna čimhitrejša operacija. Se nam je že zgodilo, hvala bogu, da je peroksid pomagal in da je pes izbruhal nogavico ven, drugače bi ga morali rezati.


Naslov: Re:Strah
Poslano od: linchaich , torek, 28.09.2004 : 09:32:25
Andi!

Ste vi ze premagali strah pred sencami?


Naslov: Re:Strah
Poslano od: andi , torek, 28.09.2004 : 09:36:49
Ne, nažalost ne. Zdej imamo zvečer samo televizijo prižgano, tako da ni na stropu senc. Če pa prižgemo luč se Brin izstreli iz kavča v predsobo. Jst mislim, da se že mal norca dela iz mene. Res ne vem kaj bo še pogruntal ta bukselj.


Naslov: Re:Strah
Poslano od: AlesKo , torek, 28.09.2004 : 11:49:45
AlesKo, srečen bodi, da je nogavica prišla ven. Zadeva ni pa nič smešna ampak zelo nevarna. Nogavica bi se lahko zapletla v debelem črevesju in takrat je potrebna čimhitrejša operacija. Se nam je že zgodilo, hvala bogu, da je peroksid pomagal in da je pes izbruhal nogavico ven, drugače bi ga morali rezati.

Ja vem, sej pozneje sem pomislil tudi na to, ampak na začetku sem se res moral smejat.  


Naslov: Re:Strah
Poslano od: Alix , sreda, 29.09.2004 : 14:54:50
Andi: Zakaj preprosto ne zapreš vrat na hodnik in ga soočiš s strahom? Mogoče bi pa delovalo??? In ga pri tem miriš...pa naj bo še tvoj drug pes tam, da bo videl, da res ni kaj narobe...????


Naslov: Re:Strah
Poslano od: fortuna , sreda, 29.09.2004 : 15:57:20
Citat
Andi: Zakaj preprosto ne zapreš vrat na hodnik in ga soočiš s strahom? Mogoče bi pa delovalo??? In ga pri tem miriš...pa naj bo še tvoj drug pes tam, da bo videl, da res ni kaj narobe...????

Mislim da bo Andi z mirjenjen Brina naredila vecjo skodo, kot pa z ignoranco. Ce ga bo mirila, mu bo dala vedeti, da je v tisti sobi res nekaj strasnega in ojoj ubogi kuzi, te bom pa jaz varovala.

Ne, mislim, da bo moral Brin sam priti do tega, da ni s tistimi sencami nic narobe.

Sem imela pa jaz vceraj pri moji en podoben primer, ki se ni se nikoli zgodil:

v kabinetu oz sobi, kjer je kup omar, pc ipd navlake, je gospodicna kar naenkrat zacela rencati. Jaz surfam, mislim - ah, sigurno se zopet jezi na muco, ker ne more mimo ali kaj podobnega ;D - Shiva pa kar ne odneha. Renci, hodi ritensko, malo naprej, pa zopet odskoci, tako da mi je le zanimivo ratal kaj se sedaj tam dogaja. Pogledam in vidim - Shivo, kako hudo zamolklo renci na omaro s steklom. Notri je pa se namizno ogledalo. Tako da ne vem ali je na steklo ali na ogledalo rencala. Skratka, bila je tako smesna, da nekaj casa nisem prisla k sebi. Pa kako je "ovinke hvatala" da je kaj ne bi ujelo. ;D

No, to je bilo vceraj. Bom videla, ce ji bo danes zvecer zopet zanimivo tam notri. Porocam. ;D

Lp, Fortuna.


Naslov: Re:Strah
Poslano od: Alix , sreda, 29.09.2004 : 19:37:38
Fortuna: tudi par postov nazaj sem ji priporočala ignoranco...vendar so psi različni...moj bo šel pogledati le, če ga bom jaz recimo spodbujala - če je kaj zanj novega, ali pa ga je česa strah...tako da je pomojem tut dost odvisno od psa kot posameznika...
Lp
Nina


Naslov: Re:Strah
Poslano od: linchaich , sreda, 29.09.2004 : 20:03:56
Pri nas je tako! Ce se katera od mojih punc cesa ustrasi - na primer bale sena ali pa stora sredi trave, grem najprej sama do tja, potem pa ju pocasi klicem blizu ... vse nagrbanceni hodita proti meni ... ponavati se tistega strasnega tudi dotakem, da vidita, da ni nic groznega ... tako najprej na kak meter povohata, potem pa se koncno cisto priblizata! ;) ... je pa res, da sta zelo firbcni! ;D

Edino Lina ima respekt pred rotti - pa ne vem zakaj, ker ji nihce ni nic naredil ... le enega ogromnega imamo pri nas, ki joka kot ena puncka in ne vem kaksne signale ji posilja, da je nikakor ne morem spraviti do njega! Tukaj ji pa ne znam pomagati, pa nic zato - se jih pa ogne! Na doge, ki so se vecje od njega, je pa NORA!  ;)

Vsak pes ima svoje finte! ;)


Naslov: Re:Strah
Poslano od: rina , nedelja, 03.10.2004 : 15:20:06
Pri nas se pa bojimo zaprtih prostorov. :o Witty noče biti v hiši. No, gre v predsobo in še eno sobo, drugam se pa ne upa. Kadar grmi ali okoli novega leta, ko so petarde pride celo po stopnicah do dnevne, ampak se trese v kotu ali ob steni.
Malo drugače je pri babi. Tam prostovoljno hodi po celi hiši, ampak ni sproščena in se vedno drži sten ali stolov ali miz...
Pa zelooo se boji vrat oz prehodov. Stoji ob steni in zbira pogum da bo šla "skozi" vrata. Ko ga zbere gre kakor se da hitro skozi in stran od vrat. ??? ???

Ko je bila mladiček je bila kakšen mesec v hiši, potem pa je morala biti zunaj (jaz sem pa imela načrt da bo ostala v hiši pa ni hotla :-[).Zdaj je stara 4 leta.

Če bo spomladi imela mladičke, ne morejo biti zunaj. :-\ :-\ V predsobi tudi ne, v tisti sobi kjer jo ni strah pa ni prostora.

Ima kdo kakšen predlog, kako jo navaditi na hišo?

lp,rina


Naslov: Re:Strah
Poslano od: TinaZ , torek, 05.10.2004 : 11:28:25
Tejle temi sem se pa pošteno nasmejala  ;D

Naj dodam še našo zgodbico:

Pred 2 tedni si je fant poškodoval prst in je nekaj časa pri hoji uporabljal bergle. Ko je prvič prišepal z berglami domov, se je Bubi totalno utrgalo od strahu. Na mestu je tekla (če ne bi imeli linoleja po tleh, bi bila na tistem mestu sigurno globoka luknja), tačke so se premikale 100 na uro, potem pa se je začela skokoma zaletavat v zaprta vrata dnevne sobe- z bokom, kot bi hotela vdreti v dnevno  ;D  ;D

Nama ni bilo čisto nič jasno, ker je bergle videla prvič, tako da kakšne slabe izkušnje ni imela z njimi. Kdo bi vedel....

Lp,
Tina


Naslov: Re:Strah
Poslano od: Blumina , ponedeljek, 18.10.2004 : 08:29:13
Andi!
Ta vikend sem se udelezila resnicno odlicne delavnice o pozitivnih nacinih solanja. Seveda so se teme dotaknile tudi odpravljanju nezazeljenih vedenj pri psih.
Zakaj to govorim na tej temi? Ker smo izvedeli, da obstaja vrsta razlicnih oblik epilepsije, katera je velikokrat kriva za razlicna nepojasnena vedenja. Npr. lizanje sten, strmenje v nekaj, kar tako brez veze, strah pred sencami. Ravno zaradi te zadnje, sem se spomnila nate. Vprasala sem kaj svetujejo v taksnem primeru, kot ga ti opisujes pri Brinu. Odgovor je bil, da pojdi nujno najprej k veterinaju, sele nato pa se lahko obrnes na kaksnega behaviorista, ki ti bo znal svetovati. Menda je v velikem procentu taksnih tezav v ozadju problem z zdravjem.
Upam, da prides na delavnico o klikerju in ti bom lahko v zivo kaj vec povedala.
Ostalim pa. Seveda je zabavno gledati manse, krajse strahove nasih kuzatov, a tezave, ki se vlecejo iz dneva v dan brez pravih vzrokov, ki povzrocajo ne malo tezav lastnikom, predvsem pa se najvec tezav samim psom, niso niti malo smesne in potrebno jim je pomagati.
Prepricana sem, da se Andi ne smeji vec svojemu Brinu, ce se tezave vlecejo vec tednov, ali pa se nikoli ne nehajo, mogoce se celo stopnjujejo. Mogoce je taksna rec zabavna prvic ko jo vidis, ce pa se vlece vec casa, te pa sigurno zaskrbi. Zato Andi, lahko mi pises na privat, pa ti lahko bolj razlozim.
Upam, da vas nisem prevec prestrasila
Uzivajte s svojimi stirinozniki in lep pozdrav
Blumina


Naslov: Re:Strah
Poslano od: andi , ponedeljek, 18.10.2004 : 17:10:48
O sranje Blumina. Resnično si me do konca prestrašila. Že kar nekaj časa sumim na epilepsijo pri Brinu, imel je 3 napade nečesa, vendar so si veterinarji do sedaj upali izločiti to možnost in napade pripisati prebavnim težavam.
Ti pišem še na privat.


Naslov: Re:Strah
Poslano od: rem , petek, 12.11.2004 : 18:53:05

Od poletja sem se je naš mali bal rolkarjev, kakor hirro je zaslišal zvoke rolk je hotel zbezati , vlekel vrvico, skratka ni prenesel tistega ropotanja, rolkarje poznamo tako da smo poizkušali s spoznavanjem na kraju samem, ni se maral tudi priblizati, čeprav ima te otroke rad, kadar nimajo rolk, potem smo si dve rolki sposodili in jih imeli par dni doma v predsobi, enostavno jih ni maral, ko je zagledal rolko je šel kar rikverc, potem smo se pa dogovorili, da se pridejo otroci rolkat pod balkon, najprej je kar oddirjal v sobo, potem ga je pa premagala radovednost pa jih je šel gledat,sedaj jih glih ne obozuje sam straha ni več ;) ;D


Naslov: Re:Strah
Poslano od: Yorki , petek, 12.11.2004 : 19:15:12
Hehe, zanimivo je brati kako se vaši "velikani" bojijo tako "nepomebnih" stvarc (v tem primerčku res izgledajo nepomembne).
Naš Toro pa si mora stvar najprej temeljito ogledati, ovohati, potem pa na stvar renči in laja. ;D Stvar se mu ša pod nobenim pogojem ne sme približati. Torej je naš yorki pogumna pol-reva. Na sprehodih mimo nas hodijo veliki psi in si na vsak način želijo ogledati našega psa in ga ovohati, "njegovo visočanstvo" (Toro ;D) pa mirno hodi naprej, elegantno in se za pse sploh ne zmeni. Kakor da so manj vredni kot je on sam. Kar se tiče psov je zelo pogumen. Če je treba brani mene v prepiru s sestro ;D. Saj za yorkije velja, da so pogumni in se ne bojijo večjih psov in tujih ljudi.
Ne vem pa kako bi premagali strah. S strahom se je najprej treba sooči... Sicer vam podrobneje ne bi mogla svetovati... nič izkušenj.
Spomnila pa sem se, da Toro le ima en strah... pred violino. ;D


Naslov: Re: Strah
Poslano od: sammy82 , sreda, 25.05.2005 : 11:12:25
Sem v napačni rubriki odprla temo  :-[, zato bom napisala še sem:


S Kalo se pridno učimo in veliko že zna. Je zelo ubogljiva in dojemljiva za učenje. Problem pa nastane, ko gremo na srehod kam drugam kot v naravo. Običajno jo voziva na polje in v gozd, sem ter tja pa tudi v Kranj v urbano okolje. Vendar se mesta vedno bolj boji. Namenoma sva jo že zgodaj začela sprehajati v različnih okoljih, da bi se navadila. Na začetku v Kranju ni bilo problema, zdaj pa je vedno hujše. Psička začne zganjati paniko, vsa pohuljena hodi, predvsem pa vleče na povodcu, da imam že občutek, da se bo vsak čas zadavila. (Sicer na polju lepo hodi poleg). V Mali šoli mi je povedal, da naj jo kregam, ker je to neželeno vedenje in bo le tako opustila ta način, vendar mislim, da to ni ravno dobro. Zdaj jo namenoma peljem vsaj enkrat na dan po vasi, ampak pol po polju, pol po cesti, če bi se počasi navadila, pa ne gre nič na boljše, le še slabše je.
Ima morda kdo kakšen nasvet? Je res edina možnost sila, ali je kaka alternativa?
Hvala


Naslov: Re: Strah
Poslano od: simi , sreda, 25.05.2005 : 12:49:56
S silo ne boš naredila čisto nič drugega, kot ogromno škodo.
Priporočam ti, da se tega problema lotiš zlo načrtno. Najprej se v mesto odpravi recimo v nedeljo dopoldan, ko ni skoraj nič ljudi. S psičko se veliko pogovarjaj, jo hvali in jo nagrajuj. Potem ko bo popolnoma sproščena (ne po prvem obisku), pojdi takrat, ko je malo več ljudi, nedelja popoldne mogoče. Ko bo tudi takrat čsito sproščena, pojdi ko je več ljudi.....v glavnem postopoma jo privaja na ljudi in hrup.


Naslov: Re: Strah
Poslano od: sammy82 , sreda, 25.05.2005 : 13:43:37
Saj ravno to mi je čudno - kot prvo to, da mi je silo predlagal vaditelj v mali šoli  ???, kot drugo pa to - kako naj jo hvalim, ali ni ravno to napaka - da bo potem to povezala: aha, če paničarim in vlečem povodec, me hvali, pa še nagrado dobim ...
Čisto sem zmedena

(glede nedelje se pa strinjam, bomo probali :)


Naslov: Re: Strah
Poslano od: simi , sreda, 25.05.2005 : 15:58:54
Ne hvališ njenega vlečenja nazaj in paničarjenja.
Je psička nora nahrano ali pa na žogico?
Ok receive, da je na hrano (saj za zogico je isto ;)).
Spičko daš iz avta ne v strogem centru, ampak nekje malo bolj odmaknjeno. Gresta proti centru, vseskozi se pogovarjaj znjo, na začetku itak ne bo takoj zabremzala in panočno odreagirala. Vmes, ko lepo hodi ji daj priboljšek in jo pohvali. na začtku delaj to kar pogosto. Ko srečata človeka in se bo ustrašila ali pa se bo ustrašila npr. kant za smeti, ti nič ne "delaj panike", ampak ji lepo prijazno reci lej kaj imam, ali pa nekaj nakar pali, pokaži ji, da imaš v roki hrano, lahko tudi počepneš in ko bo ona naredila korak naprej (torej je nič ne vlečeš ali kaj podobnega) ji daj priboljšek in jo pohvali. Pa če bosta prvi dan naredila samo deset metrov je to veliko. Nikar je ne vozi čez celo mesto.
Če boš imel žogico, naj bo žogica takšna na vrvici in se lahko poigraš z njo. Če jo boš lepo zamotila sploh ne bo opazila, d ase kaj dogaja okoli nje.
Torej osnovno pravilo: v nič je ne sili z vlečenjem, ali dretjem. Glas znižaj, naj bo  umirjen, lahko tudi počepneš in rahlo ploskaš, ko se psica premakne jo izdatno pohvališ, da bo ugotovila, da je ne bo noben bav bav v mestu pojedel.


Naslov: Re: Strah
Poslano od: sammy82 , četrtek, 26.05.2005 : 06:33:27
Hvala za odgovor, Simi
včeraj zvečer smo to že preizkusili, pa je kar delovalo. Ampak res samo prvih nekaj metrov, potem je začela vleči in igrače niti priboljškov ni več šlivila. Tako da smo šli potem le še nekaj metrov naprej, potem pa smo obrnili. Bomo šli čimvečkrat, pa bomo videli.


Naslov: Re: Strah
Poslano od: simi , četrtek, 26.05.2005 : 07:52:03
Daj res štartaj v nedeljo, ko ni ljudi, včeraj jih je bilo verejtno kar nekaj, a ne?
Pa res meter po metru.


Naslov: Re: Strah
Poslano od: Babalu , četrtek, 26.05.2005 : 09:05:09
Psicka se mora zraven tebe predvsem pocutiti varno in ni nic narobe ce se recimo stisne k tebi ko jo je strah...moj ima 50 kil pa ko je negotov zacne skakat po meni.Takrat nic kregat,se lepo sklonis in pomiris...recimo "Priden,je v redu".Men je to svetovala trenerka v soli in se kar obnese.Ves sila vedno rodi silo.Ce jo bos ti kregala,bos pol se ti zicna zraven in bo kuza zacutil,pol bo pa se povezala mesto=groza,zivcnost pa bo.
Drugace pa jo lahko tudi posedes recimo pri kaksni avtobusni postaji pa gledas z njo promet in jo miris,pa pusti ji da prevoha kar jo zanima recimo kanta za smeti,motor na poti...
Lp


Naslov: Re: Strah
Poslano od: sammy82 , četrtek, 26.05.2005 : 13:59:57
Daj res štartaj v nedeljo, ko ni ljudi, včeraj jih je bilo verejtno kar nekaj, a ne?
Pa res meter po metru.

Saj zato smo šli izven centra, ko ni bilo toliko ljudi. Bom za naslednji sprehod res počakala do nedelje. Škoda je v tem, ker v mali šoli ravno "jemljemo" hojo po mestu, tako da verjetno v petek ne bom šla, pa bova to vadili sami in počasi.


Naslov: Re: Strah
Poslano od: simi , četrtek, 26.05.2005 : 14:31:03
Saj zato smo šli izven centra, ko ni bilo toliko ljudi. Bom za naslednji sprehod res počakala do nedelje. Škoda je v tem, ker v mali šoli ravno "jemljemo" hojo po mestu, tako da verjetno v petek ne bom šla, pa bova to vadili sami in počasi.

Probaj kako se bo obnašala ko bo v množici večih psov. Če ne bo šlo gresta lahko še vseeno domov ;)


Naslov: Re: Strah
Poslano od: sammy82 , četrtek, 26.05.2005 : 15:46:23
Probaj kako se bo obnašala ko bo v množici večih psov. Če ne bo šlo gresta lahko še vseeno domov ;)

Smo imeli to tudi že prejšnji petek, pa se ni ravno najbolje obnesla. :(


Naslov: Nenavaden strah
Poslano od: Tia , petek, 22.07.2005 : 18:17:08
Moja 2-letna Shih Tzujka Luna se je začela prav nenavadno obnašati. Pred 8 meseci smo posvojili 10-letno psičko iste pasme, ki je imela cel kup zdravstvenih težav in je bila nekaj časa res uboga. Zdaj pa je z njo vse ok, je polna energije, vesela, igriva. Z Luno sta se super ujeli - ne bi moglo biti boljše :D, igrata se, se crkljata,pazita ena na drugo, obenem pa se pustita pri miru, če bi katera npr. rada počivala. Sta pravi prijateljici, zelo sta se navezali ena na drugo. :) No Lunca se do zdaj ni bala prav ničesar; noben hrup, nenevadni poki, nič je ni vznemirilo. (za novo leto je šla že 2krat "gledat" ognjemet na balkon). Pred kakšnimi tremi meseci pa se je naši drugi psički Rozi zataknil piškot v ustih - nekaj sekund je kašljala, potem je bilo ok. Ampak Luni se je čisto zmešalo, začela je jokati, praskati po vratih, hotela je k meni v naročje... Od takrat naprej se stvari le še stopnjujejo; vsakič ko Rozi npr. kihne, ko spusti kakšen nenavaden zvok (zakašlja, "zapiska" skozi nos), ko malo glasneje zasmrči - začne Luna delati paniko. Praska po vratih, opozarja nas, da je nekaj narobe, nato pa dlje časa sedi pred vrati in čaka. (Tudi ponoči. Če spi na postelji in Rozi kihne - v trenutku skoči dol in praska po balkonskih vratih, nato pa še dolgo ne zaspi.) Zdaj se je začela bati še grmenja, glasnih zvokov - reakcija je vedno ista. Le da ta prestrašenost traja vedno dlje. V vseh primerih pa "se ji zdi" da je z Rozi nekaj narobe. Poskusili smo že kar nekaj trikov - a nič ni pomagalo, nesli smo jo tudi do Rozi in ji "pokazali", da je vse ok - pa nič. Ima kdo mogoče kakšen nasvet, kako naj jo tega odvadimo oziroma - kako naj jo "pomirimo"?
Res vam bom hvaležna za pomoč!!!!!!!!!!
Lp


Naslov: Re: Nenavaden strah
Poslano od: dogue de bordeaux , torek, 26.07.2005 : 11:04:46
to je pa bolj stvar za kaksnega psihologa. ce sta zvecer loceni pol bi mal pomagalo, ce bi ble skupi. drugace pa mislim, da ma pac mocan materinski nagon.


Naslov: Re: Strah
Poslano od: Tia , ponedeljek, 01.08.2005 : 11:11:07
Nista zvečer ločeni, ponavadi ponoči obe privandrata na posteljo. ;) Ja bomo šli k psihologinji, (to smo itak nameravali) čakamo da pride z dopusta. Upala pa sem, da bom tudi tukaj dobila kakšen nasvet, da bo kdo zaupal svojo izkušnjo. Sicer nam gre pa že malo bolje, še vedno se za vsak njen zvok prestraši, ampak potem panika ne traja tako dolgo.
lp


Naslov: Re: Strah
Poslano od: dogue de bordeaux , ponedeljek, 01.08.2005 : 13:52:52
v eni knjigi sem bral, da glede takih stvari bi naj pomagalo, ce ti te zvoke posnames in ji potem predvajas. prvo tiho potem pa vedno glasneje, ce pomaga pa ti ne znam povedat. ali pa da se ob teh zvokih vedno zacnes igrati, da poveze dolocene zvoke z necim zabavnim.


Naslov: Re: Strah
Poslano od: Tia , ponedeljek, 01.08.2005 : 14:09:36
Ja zdaj tako delamo, ko se prestraši jo poizkušamo zamotiti - začnemo se igrati, vzamem jo v naročje, ji dam priboljšek ... Včasih pomaga, večkrat pa ne.
Hvala za pomoč!!!! :D


Naslov: Re: Strah
Poslano od: andi , ponedeljek, 01.08.2005 : 14:19:30
A je bila Luna prej kaj ljubosumna na Rozi ( super ime ;))?


Naslov: Re: Strah
Poslano od: jasminaj , ponedeljek, 01.08.2005 : 14:22:38
to kar je napisal dogue de bordeaux se mi zdi zanimivo in bi sprobala.. :P
mojega je strah otrok, ki vrescijo ali pa se jocejo.. pa jih ponavadi iz varne razdalje nalaja..  ::)hmm..ma kdo kje na racunalniku posneto kako otrosko vrescanje (glasno govorjenje vsepovprek) ali pa jokanje?? bi probala predvajat, da se navadi na zvok, pa se mogoce potem vec ne bi zavzel za otrosko "drenje"? ???


Naslov: Re: Strah
Poslano od: dogue de bordeaux , ponedeljek, 01.08.2005 : 16:52:20
to sem prebral v knjigi, ki je v vsaki knjiznici, mislim, da se imenuje tezave z psom, al tezaven pes in je notri priblizno 6 nacinov kako se znebiti straha.


Naslov: Re: Strah
Poslano od: Tia , ponedeljek, 01.08.2005 : 16:53:55
andi - ljubosumna ni bila, vsaj nič ni pokazala ???, smo pa tudi zelo zelo pazili, da se ne bi počutila ogrožena, vedno je bila prva, pri vsem. Res pa je, da je bila Rozi zelo bolana, ko smo jo dobili, prvi dan doma je bila na infuziji, nič ni mogla ... in Lunca se je bila zelo previdna do nje. Kot sem pa že napisala, sta pa potem hitro (takoj, ko si je Rozi opomogla) postali najboljši prijateljici. :D Potem pa kar naenkrat ta strah in pretirana skrb.


Naslov: Re: Strah
Poslano od: dogue de bordeaux , ponedeljek, 01.08.2005 : 17:05:41
mislim, da je to pac materinski nagon, saj bi se mama enako obnasala do svojega bolanega mladica.


Naslov: Re: Strah
Poslano od: Tia , ponedeljek, 01.08.2005 : 23:23:15
Zanimiva teorija. Samo a ne bi mame poizkušale pomagati mladičku in ne bi bežale stran?


Naslov: Re: Strah
Poslano od: dogue de bordeaux , torek, 02.08.2005 : 08:31:53
narobe sem razumel, nisem vedel, da bezi stran, mislu sem, da sam dela paniko okol njega.


Naslov: Re: Strah
Poslano od: andi , torek, 02.08.2005 : 08:46:57
Tia, znano je, da psi velikokrat bežijo od drugega psa, ki je bolan ali umira. Moja Bejba se je npr od Brina stalno umikala ko je bil revček. Sploh ni hotela biti v isti sobi z njim, šele ko je bil boljši ga je stalno čuvala in lizala. Isto je delala z mačjima najdencema, ki sta bila bolna. Enega, ki je bil bolj bolan je stalno zavračala.



Naslov: Re: Strah
Poslano od: Tia , torek, 02.08.2005 : 18:49:52
Tega pa nisem vedela ... Ja očitno bo to to. Ker ko je bila prvi mesec čisto boga jo je kar ignorirala. Jaz sem mislila, da ji pač ni prav, da ni več edina. Ampak a misliš, da bi se to paniko vseeno dalo malo umiriti? Da gre npr. pač stran in je potem mirna, ne pa da joka in "dežura" pred vrati.


Naslov: Re: Strah
Poslano od: tjashybosty , četrtek, 10.11.2005 : 01:51:58
Ojla!

Moram priznati, da sem se nekaterim postom prav pošteno nasmejala ;D ;D . Pri nas, k sreči ni bilo prisotnega kakega strahu (pred kaj mi bo uničila), ker mala ni scefrala niti copate, je pa še vedno usekana na spodnje perilo, ki ga veselo prenaša po stanovanju in 'ubija', a ostane celo ;)... Tudi boji se ne, včasih se v temi ustraši edinole kakega smetnjaka, pa še to le za toliko časa, dokler jaz ne grem do njega, ker mi potem firbec mali sledi in vidi, da ni noben bavbav ::)...

Andi, kako je pri vas s strahom pred sencami? Upam, da je bilo to le prehodno obdobje in ne kaka epilepsija ???...

Nanook, kako pa je s prdci? ;D ;D ;D

LP, Tjaša.


Naslov: Re: Strah
Poslano od: Lynn , nedelja, 07.06.2009 : 21:45:17
Jaz imam tudi en problem s strahom. Namreč moj samojed se zelo boji hrupa, najbolj se boji avtobusov, tovornjakov, vlaka in večjih motorjev. Poskušala sem že z ignoriranjem strahu, z pomirjanjem, peljala sem ga do avtobusov ko niso prižgani, pa se še vedno boji. Kadar gre na sprehodu mimo kak tovornjak začne močno vleči, da ga komaj obdržim. Izvedela sem, da je plaha tudi njegova sestrica. Zanima me ali ima kdo kak nasvet kako kužata navaditi na hrup večjih vozil, da se ne bi več tako bal..?


Naslov: Re: Strah
Poslano od: KUŽEK , sreda, 23.09.2009 : 18:10:44
živjo. tudi jaz imam problem s strahom. zadnjič sva šla z anejem ki je pasme yorkshire terier na sprehod in so nekje v vasi nekaj tolkli. anej se je tako prestrašil da sedaj že 2 dni ko hodiva ven non stop gleda naokoli in je čisto prestrašen. kaj naj naredim? ali bo to minilo ker načeloma se ni bal nobene stvari.

hvala



Naslov: strah pred....
Poslano od: KUŽEK , sreda, 23.09.2009 : 18:48:20
doma ima psa yorkshire terierja, aneja. zadnjič sva šla ven in so nekje v vasi nekaj tolkli. zelo se je ustrašil in sedaj ko greva ven vedno prestrašeno gleda naokoli. kaj naj naredim? ali bo to minilo ker prej se ni ničesar bal in je res pogumen kuža.

hvala