mojpes.net

aktualno => Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje => Sporočilo, začeto od: Kiki , sreda, 25.05.2005 : 08:36:00



Naslov: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kiki , sreda, 25.05.2005 : 08:36:00
Da mi lovci niso najljubša pasma na svetu, ste razbrali že iz naslova. Ampak o tem seveda ne bi pisala na pasjem forumu, če zdaj ne bi začeli s svojo agresivnostjo ogrožati že psov.

Zadnjič sem se sprehajala po osamljeni makadamski poti, ki vodi do nekega spomenika. Ker so okrog gozdovi in travniki, sem imela oba psa spuščena, hodili smo pa po poti. Pripeljal se je nek tip, s seboj je imel psičko in povedal je, da je lovec (najbrž za primer, da tega nisem že sama razbrala iz frajerske mačo zelene oprave, množično navešene z raznimi trakovi za patrone in podobnim).

Moja NO se navadi psom, ki jih srečamo, niti ne približa, ker je bila nekajkrat grdo napadena in sploh ne gre zraven. Če pa jo pes izzove (renči, pokaže zobe...), pa steče k njemu in ga opozorilno nahruli. Prav to se je zgodilo tudi s psico tega lovca. Malo sta se preganjali naokoli, nato pa je moja, ki še nikoli nikomur ni nič naredila, kot ponavadi mirno prišla nazaj k meni. Lovec je začel pa peniti in besneti, da "naj se le pazim" in da "bom že videla, naslednjič se ne bo tako končalo!"

Kaj torej prihodnjič? Bo ustrelil mojo psičko? Morda celo mene? Ali je možno, da takšnim neobvladanim, koleričnim primitivcem naša država dovoljuje nositi orožje? In za povrhu delujejo še pod pretvezo, da so prijazni do živali in da jim v bistvu oni samo pomagajo? Oprostite, zame so ljudje, ki potrebujejo orožje, da imajo občutek, da jih je nekaj v hlačah, dosti slabši od živali. Te namreč ne pobijajo iz zabave. Lov je atavizem iz časov jamskega človeka, sedaj smo - pa če jim to ugaja ali ne - v enaindvajsetem stoletju in bi se lahko že nehali pretvarjati, da je to normalno. Ali celo potrebno!

Vprašala bi tudi, kakšni so ti prijatelji narave, ki v divjino, po poti, po kateri sem jaz s psoma prišla peš, pridivjajo z avtomobilom, v velikih oblakih prahu. Ali divjadi(v kolikor ni že vsa pocrkala od smeha) bolj moti takšen brezobziren vdor hrupa in izpušnih plinov, ali moja psa, ki nimata nobenih lovskih nagonov in že ob pogledu na kokoš skoraj padeta v nezavest?

To pa pri nas ni osamljen primer. SOsed ima prijaznega kužka, ki včasih hodi z nami na sprehod, drugače pa je večinoma spuščen in ga pozna celotno naselje. Imajo precej zemlje in zaradi dostopa do neke parcele je nek drug sosed sprožil z njim spor. Ta drugi sosed je pa lovec in je nahujskal predsednika lovske družine (ali kakorkoli tem svojim hordam iz pradavnine že pravijo), da se je prišel pritožit, da kuža tega prvega soseda napada srne in da če ga bodo videli na poljih, ga bodo ustrelili. To seveda ni res (če kdo napada srne, so to ubijalci lovci), ampak zdaj mora ubogi kuža ves dan sedeti zaklenjen v hiško, saj ni dvakrat za reči, da bi ga sicer res ustrelili. Vse to pa zaradi nevoščljivosti nekega lovca, in seveda zaradi zemlje. (Pred tem sporom je pa kuža vse življenje prosto letal naokoli in nikoli ni noben lovec "opazil" da on napada srne...)

O lovcih in lovu se lahko debatira - ali je to res potrebno, civilizirano, človeka sploh dostojno... Gotovo nismo vsi istega mnenja, toda zakonodaja trenutno ta barbarizem (žal) dovoljuje in tako pač je. (Če pa pozna kdo kakšno društvo za odpravo lova, se bom takoj vključila).

O izkoriščanju statusa lovca za zasebne namene - za grožnje sosedom, njihovim psom, sprehajalcem - pa ni nobene debate. TO JE NEZAKONITO IN TEGA NE BI SMELI DOVOLITI.

Zanimajo me vaše morebitne izkušnje z lovci.



Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: sonja , sreda, 25.05.2005 : 08:52:28
Kiki, dobrodosla  med nami ;) ;)
Tudi jaz imam zeeelo negativne izkusnje z lovcem in zelo zamalo se mi zdi,da lovska drustva dovolijo taksnim ljudem v svoje vrste,saj je nemalo ljudi,ki si zaradi taksnih posameznikov ustvarijo dolocen pogled  nasplosno...
Mislim,da sem ze pisala nekaj na tem forumu pod drugo temo  o lovcih(u) ,vendar bom se enkrat >:(
Imamo soseda lovca,ki se mu je  mentalno stanje odkar je stopil v lovske vrste,neverjetno poslabsalo ::)
Prej je bil "normalen" clovek,sedaj pa se mu je cisto utrgalo-postal je glavna tarca posmeha in tudi strahu v ulici..Ubija in trpinci macke(zelo sem se trudila,da bi to dokazala in ga ovadila,ampak saj vsi poznamo nase organe oblasti),lani je na ulici streljal za psom :o :o,prvega psa je pri enem letu starosti dal ustreliti,ker ni bilo z njim na lovu nic!!!! zdaj ima novega in samo cakamo,kdaj mu tudi ta ne bo vec zadovoljeval njegove predstave,kaj mora poceti v gozdu..Ustrelil je ze nickoliko psov ,ki jih je srecal v gozdovih,ceprav je pse poznal in bi lahko vsaj prvic lastnike opozoril,vsak dan vodi svojega sedanjega  psa ob nasi ograji in na ulici in ga uci,kako se preganja macke.....
Se in se bi lahko nastevala,ampak mislim,da ste si iz vsega tega ze dobili doloceno predstavo  >:( >:(
Ja,ja so lovci in so LOVCI


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: WildAngel , sreda, 25.05.2005 : 09:05:32
tudi jaz jih ne maram. sicer jih poznam nekaj, ki so čisto normalni in ne izkoriščajo svojega položaja, večina pa ni takšnih. ponavadi so to še kakšni pijanci stari...

v gozdu jih ne srečam prav pogosto, mi je pa soseda rekla, da ji je vaški lovec zagrozil, da ji bo naslednjič ustrelil psa, če bo videl da leta za srno.

jaz, če mislim da so lovci na kakšni opazovalnici ali pa v bližini, Fabijo kar privežem. Za vsak slučaj. Bogve kaj vse bi ljudje naredili nalašč. Sploh pa kakšen lovec, ki ga ima malo pod kapo, bi Fabijo - dobi še za srno zamenjal ???

Mislim, da je sedaj po novem po zakonu prepovedano, da ti lovec ustreli psa, pa četudi ta kolje srno!


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: damayanti , sreda, 25.05.2005 : 09:06:37
Z  1.  majem  je  odprt  lov  na  določene  vrste  divjadi( srnjak, lanščak, mladica.... od  1.4  pa  na divjega  prašiča)    tako  da  morajo  nekateri  po  dolgem zimskem   premoru  nekje  iztrošiti  svojo  energijo.

V  primeru   lovca - primitivca,  pa jaz  rešujem  zadevo  takole.  (  lovske  družine  so  se  modernizirale  in imajo  spletne  strani  in maile)
Nazadnje  ko  mi je nekdo  grozil(  preventivno)  sem  urgirala  takoj  točno  sem  napisala  njegovo  ime    ga  opisala  in  še njegovega  psa  sem  napisala  in  definirala   pasmo  psa in kraj  dogodka  pa  napisala  sem  da   naj  čim  prej  ukrepajo  ker  lahko  en  posameznik  zelo  kvari  ugled  celotne  lovske  družine .  Poslala  sem  mail  predsedniku  lovske  družine.... in na  koncu  napisala  da  tokrat  se  obračam  na njega,  v  bodoče  se  bom  pa na medije.   In  sem  še  v  istem  dnevu  prejela  prav  prijetno  opravičilo.   Očitno  se jim  gre  za ugled    lovske  družine ::).     Pri  meni  je    delovalo.   drugače  je pa  še  ena  stran   lovstvo. net  imajo  tudi  forum   objavi  tam........    ti  bodo  strokovnjaki  dali  svoje  mnenje ;D ;)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Manca , sreda, 25.05.2005 : 11:28:06
V nasprotju z vami, jaz nimam toliko negativnih izkušenj, temveč pozitivnih.
En primer je bil, ko se je moj pes sparil s psico od lovca v sosednji vasi, da sploh ne komentiram, kaj vse je storil, da je prišel do nje, sreča je samo to, da je moj foter mizar, da mu je naredil nova vrata za v klet, ker mu jih je naš pes popolnoma polomil, pa ni rekel na koncu niti ene slabe besede o njem, pes je bil tam tri dni, pa je dal oglas na radio, da smo ga potem našli in še jesti mu je dal.
Tudi drugače sem v gozdu že večkrat srečala kakšnega lovca in mi je ponavadi sam povedal, kdaj naj bom previdna in ne spuščam psa, ker bodo imeli jago ali kaj podobnega.

Tako da res, moram potrkat, ampak do seda sem imela srečo ;)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kiki , sreda, 25.05.2005 : 11:52:52
Hvala Manca tudi za pozitivno informacijo, čeprav tukaj lovec ni bil v vlogi lovca. Saj gotovo niso vsi slabi, čeprav zakaj rabijo puške in živali pobijat, mi nikoli ne bo povsem jasno.

Tista, da opozori na previdnost, pa je že malo bosa. No, prav je, da opozori, ampak takšni ljudje, ki ne ločijo psa od srne ali druge divjadi, nimajo kaj delati s puško, še manj pa v gozdu. Kajti naslednjič bo pa ustrelil človeka.

Moti me tudi, da si kar naredijo "lovske revirje" in si v ta namen nekega posvečenega rituala - lova - prilastijo zemljo, ki ni njihova last, potem se pa tam ne moreš mirno sprehajati niti, če je zemlja tvoja!

Tudi da ima psico v kleti, ni prav simpatično. Vprašati se moramo, koliko se meni zanjo in koliko je prepuščena sama sebi, če je kuža polomil celo vrata, lastnik psice pa tega ni opazil ??!!?


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: damayanti , sreda, 25.05.2005 : 12:12:55
Kiki:   verjamem  , da si  razburjena,  marsikdo  ima  slabo  izkušnjo  z lovci  nekateri  imamo  pa tudi  dobre.   Pred  parimi  meseci  so  se  tukajšnji  okoliški  lovci   sredi noči  v najhujšem  mrazu, odpravili iskat  izgubljeno  psičko z  dvema  maladičema,  ko  sem  jih  klicala(  oglas  sem  pa dobila  ravno  na  moj-pes netu)  lahko  bi  mi rekl  "ko  te j...  !!!"  pa  niso.

Saj  so  vmes  primitivci,  to  smo  že  ugotovili  v temi - lovci, klatežki  psi  in srne.-     Samo  izjeme ne potrjujejo  pravil..... (  če je v  košarici  en  gnil  sadež  ni rečeno  da  so  vsi)
Glede  pobijanja-  selekcije......  pa  se  pogovorite  z  kakšnim  razgledanim  lovcem,  vam  bo  razložil  o  garjah,  pa o  boleznih  pa  takih  in  drugačnih  stvareh.

Glede  kleti........  moj  pes  je  tudi  v kleti........   ker  je   hiša  narejena tako  da  jo je  pol  v kleti(  cela  garaža  je  na pol v kleti)..........  Definicija  kleti  je   široka....      A  se  boš  vprašala  kako je meni   kuža  polomil  vrata  v  kleti-  garaži.  (  pa  ne samo  vrata.... police..... telefon.....pisarniški stol...  pa  še bi  se našlo)  Pa ne  samo  v  kleti.....  .  Njen  pa  sploh.. če je bila  psica  goneča.


Skratka  ti  razčisti  z  tistim  primitivcem  , ki te je spravil  v  slabo  voljo......  pa  ne  pljuvat  po  vseh..... nikoli  se ne ve,  koga  bo  človek še rabil  v življenju.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: linchaich , sreda, 25.05.2005 : 12:17:36
Tista, da opozori na previdnost, pa je že malo bosa. No, prav je, da opozori, ampak takšni ljudje, ki ne ločijo psa od srne ali druge divjadi, nimajo kaj delati s puško, še manj pa v gozdu. Kajti naslednjič bo pa ustrelil človeka.

Mogoce pa jo je opozoril ravno zaradi tega oziroma takega, ki je "preganjal" tebe!

Sicer cisto verjamem, da se to dogaja, ampak niso vsi enaki!


Tudi moj oci je bil lovec, prav tako njegov oce (moj stari ata) in sta bila oba velika ljubitelja psov!!!!!!!
Tako so eni ljubitelji zivali, drugi pa ne ... ne glede na to, da imajo psa - ga imajo z drugim namenom - lovskim (tako kot pusko)!!!

Se pa strinjam z Damayanti ... poslji lovski zvezi na vasem koncu pritozbo in jim tudi razlozi, da bos naslednjic klicala policijo ... nima nihce kaj nikomur groziti s pistolo ... tudi meni so ze grozili, da bo naslednjic pusko s sabo prinesel in pokoncal moja psa - je cisto mozno, da je bil lovec - nimam pojma! Ce bi se enkrat ponovi po tem, kar sem ga nazjala, bi TAKOJ poklicala policijo!!!

Da ne govorim o tem, da mi je en rekel ... samo naj pride tukaj mimo ... ji bom z motorko odzagal glavo ... pa se ne pomeni, da so vsi gozdarji enaki!!!


Naredi kaj na tem, da se to ne bo ponavljalo ... pa ceprav moras zaradi tega VSAK DAN pisati posto, maile ali podobno ... samo zgrazanje tukaj gor ne bo pomagalo - zal! Je pa dobro, da vemo kaj se dogaja ... ampak naredi kaj, da se ne bo ponovilo ... ze vnaprej hvala z moje strani!


Lp, Ursa


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , sreda, 25.05.2005 : 12:20:02
Lovci, klateški psi in srne (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,3042.0.html)

Citat
mi je pa soseda rekla, da ji je vaški lovec zagrozil, da ji bo naslednjič ustrelil psa, če bo videl da leta za srno.

Normalno. ???

Citat
Mislim, da je sedaj po novem po zakonu prepovedano, da ti lovec ustreli psa, pa četudi ta kolje srno!

Nazalost se mi zdi da je res tako. :-[



Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: linchaich , sreda, 25.05.2005 : 12:33:02
Mislim, da je sedaj po novem po zakonu prepovedano, da ti lovec ustreli psa, pa četudi ta kolje srno!

Se strinjam ... samo da je meni to prav ... ravno iz razlogov, ko lovci vcasih streljajo kar tako .. "sem mislil, da je srna" - pajade ... se se spomnite, ko je lovec ustrelil psa na vrvici in ranil lastnika???????? (Nanook pazi se ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) - hecam se ... srcno upam, da ne!!!!!!!)!
Zdej vsaj izgovorov ne bojo imeli!!!!!!!! Ce nisi preprican nimas kaj streljat ... lahko pa da staro mamico, ki pobira jagodke po tleh, zamenja za srno - in on bi kar streljal - nic vec izgovorov za "slabovidnost"!!!
Prej so se lahko zgovarjali da je preganjal divje zivali ... sedaj bojo vsaj previdni ... kaj se zgodi veckrat??? Da lovec ustreli psa kar tako ali da pes kolje srno???? Po moje tisto prvo!!! :-\ Ce se pa motim se pa oproscam!


Lp, Ursa


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: lunca , sreda, 25.05.2005 : 12:42:20
Kiki,
običajno takšnih stvari ne komentiram,ampak kolikor vem od 15.05 2005 je v Sloveniji zopet kontumac za vse pse, razen službenih in lovskih,ki se lahko prosto gibljejo v gozdu in okolici,ostali psi pa naj bi bili pripeti.
Kar se pa bogega sosedovega kužka tiče, ki mora biti sedaj cele dneve zaprt v koči-dovolj žalostno, da ima takšnega gospodarja,ki ga niti na sprehod ne pelje.Vsak odgovarja za svojega psa pa naj živi na vasi ali pa v mestu.Običajno ravno takšni "vaški lauferji " naredijo največ zdrahe.Sama imam sicer dva lovska psa, pa nisem lovec .
LP


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: altervita , sreda, 25.05.2005 : 13:02:04
Tudi da ima psico v kleti, ni prav simpatično. Vprašati se moramo, koliko se meni zanjo in koliko je prepuščena sama sebi, če je kuža polomil celo vrata, lastnik psice pa tega ni opazil ??!!?
v fina vrata (vrtna vrata), z kar močnimi dilami, tudi dodatno prečno ojačana in s tremi tečaji pritrjenimi v zid, se je ob pogledu na mačka, zapodil eden od naših psov, najverjetneje bark ali pa U2. Zlomila so se (celo !!!!) na na dva dela. Tisti ki so vrata pri meni videli kasneje, so se strinjali, da človek tega ne bi mohel narediti rAZEN ČE BI SE NA VSO MOČ TUDI SAM VRGEL VANJE. psu oz. psici, je to celo uspelo v momentu.[
opazil sem čez nekaj ur, ko sem šel pogledat pse. Če bi hodil v službo, bi bila pa cel dan polomljena.......no, bila so kar nekaj časa, preden smo jih "pokrpali".
tko da... "celo" polomit vrata, ni psu če se nameni, prav nič težko očitno. sploh če je za njimi nagrada v obliki goneče psice.

je mal mim vprašanje koliko se meni lastnik za psico, če jo ima v kleti....moji psi so bili tudi v kleti, ko sem hodil v službo. so imeli veliko pasjo sobo z starim jogijem in je bilo to to. ko smo prišli iz službe, pa smo jim samo na drugi strani odprli še vrata na vrt. Kot pravi damayanti: definicija kleti je široka. Naša je bila visokopritlična, svetla, skoraj pol površine hiše velika (ostalo polovico sta "požrla" predprostor v kleti in garaža).

pes je bil očitno tri dni izgubljen, vrata pa je polomil že prvi dan.

In najbolj pomembno: ja, psico je treba ko se goni, imet zunaj na vrtu, da je svobodna in da se lahko igra. vse ostalo je navadno mučenje, ki samo kaže na to, kaki so v resnici lovci. Klet, temna in vlažna in uboga premražena goneča kuzlca v njej, ter lovec, ki šele po treh dneh opazi zlomljena vrata ....cinizem se grem, da ne bo kdo spet startal na moj post.

eni slabo berejo, al pa preberejo samo tisto kar jim paše prebrat, da lahko potem pišejo trapaste poste in se nekej zgražajo oz "se jim postavlja vprašanje". to je una:
"kaj piješ?"
 "Pivo."
" UUUUUUUUU  a ti veš, da je šnops nevaren zate, lahko raka dobiš na požiralniku...."

ja, nekomu ki se je šnops namenil spljuvat, je čisto vseeno, če pijem sok, pa mi bo vseeno pamet solil, kako tale snopec ni ok zame....


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: damayanti , sreda, 25.05.2005 : 14:01:18
Aha  pa  še  nekaj  sem  pozabila,  napisat....... ko  je  bil  že  ravno  "spluvan "  lovec  ker  je  zaprel  gonečo  psico  v klet.......


Recimo,   da  bi jaz    imela  gonečo  psico  in  jo  dam  v  klet...(  verjetno  z  razlogom.....  parjenje.... ženini....itd)  in  meni  uleti  , kar  en  pes,  mi  razbije  vrata,  pa  še  psico  nabriše. :o :o
In  ta  človek  je  še  celo  dal  oglas  o  izgubljenem  psu  in  ga  hranil  tri  dni............  (  pa  on  je  mega  človek)   Jaz  (  pa  se  kar  zgražajte  -sem  zgolj  odkrita),  bi  ga  najprej  tako    v  "rit  šutnila",  zaradi  vrat  enkrat,  zaradi  tega  ker  mi je  pa  psico  nabrisal  pa  še  dvakrat.

Mogoče  bi  ga  kasneje  nafutrala.......   ko  bi  se  ohladila.  Samo  kasiral  bi jih  pa  100 %.


Tistih  tabogih - gonečih- psičk,  ki morajo  biti  zunaj  na vrtu, na svobodi  imamo  pa  v naši  okolici  ( trenutno  )  tri.   Vsak  večer  svojega  psa  stražim......  "  scat  "gre  100x  na  dan  po  en  štamprle  in  samo  ovohava  zrak.......  na  srečo  je  prva "revca "  le tri  hiše  naprej,  tako  da  če  mi za  hrbtom  zgasne  grem  v  copatih  lahko  ponj.


Alti :  midva  k  pa  pse  u kevder  zapirava  greva  pa na borovničke  pa  bo  lih  med  šnopskom  in sokcem ;)






Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Uma , sreda, 25.05.2005 : 14:17:56
Oče od kolegice je lovec, aktivni član lovske družine, obožuje pse in ko smo se enkrat pogovarjali o takšnih, kot ga je opisala Kiki, je povedal da se v resnih družinah trudijo izločit takšne ljudi iz svojih vrst, problem pa je v tem, da so takšni mačoti ko so v društvu prav mirni in prijazni, izživljajo pa se nad ljudmi, za katere mislijo, da nimajo pojma in jih lahko malo prestrašijo, sebi pa ego dvignejo. Torej vzpodbuda vsem , da takšne prijavite po sistem kot je navedla damayanti : najprej na vas, če ne bo pomaglo pa še na medije ali pa na policijo!


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kiki , sreda, 25.05.2005 : 14:45:12
Bom po vrsti malo odgovorila:

Tukaj gre za dve stvari (kot sem napisala v naslovu): primitivnost lovcev in izkoriščanje položaja, ki ga imajo kot lovci (pri nekaterih lovcih, zagotovo pa ne vseh).

Opravičujem se vsem, katerih očetje, pradedje, mrzli bratranci, polbrati in ostali sorodniki so bili/so lovci, ampak lov za zabavo je barbarizem, in pika. Vse ostalo je pa slepljenje samega sebe. Da gredo lahko ljudje iskat izgubljene kužke, ni pogoj, da morajo zato biti ravno lovci, in obratno. Ker so šli iskat psičko, nahranili potepinskega psa ter ga niso na mrtvo pretepli, ker je razbil vrata, zato njihovo pobijanje živali (ki nimajo pušk) s puško ni postalo ne opravičeno ne opravičljivo. Vsak ima kakšne dobre lastnosti, celo Hitler ali Osama bin Laden, a zato še ni dober človek in tisto, kar počne, ni nujno dobra stvar.

V tem širšem smislu so torej vsi lovci primitivci. Če so lovci upravičeni pobijati, sem jaz upravičena po tem pljuvati (če že temu tako rečete)... in še veseli naj bodo, dokler samo pljuvam. Kar se pa tiče mene in mojega sprehoda, nisem bila v gozdu, ampak kot sem napisala, na makadamski poti do spomenika. Od kdaj so pa makadamske ceste in spomeniki lovski revir? In tudi lovec ni imel nobene pripombe na to, da sta psa spuščena, saj je videl, da hodita kulturno ob meni, po cesti, dokler ni moja psička trikrat pognala v krog njegove psičke.

Razgledan lovec je težko predstavljiva besedna zveza; če bi bil razgledan, ne bi pobijal. In nikar prosim zdaj besno na plan z raznimi za lase privlečenimi razlagami, s katerimi nam lovci tako radi mahajo pod nosom (da oni živalim pomagajo, da sicer bi jih ugonobile bolezni itd.). Prvič, lovci vedno govorijo "gremo na kapitalca" in podobno; še nikoli nisem slišala "gremo na tistega najbolj bolnega srnjaka z najbolj zakrnelim rogovjem, ker ta pa ni primeren za nadaljevanje zdrave črede..." In potem zvečer gostilniške debate, kdo je večjega. Drugič, živali so dolge milijone let, najlepša hvala, krasno živele s pomočjo naravne selekcije, ko še nikjer ni bilo nobenega lovca. Tretjič, kaj naj si potem mislimo o gojenju fazanov in drugih živali samo za odstrel. Čertrič je pa to seveda tudi biznis.

Gotovo je vmes kakšen, ki živalim pomaga (v gozdu in izven njega), zakaj jih mora pa zraven vseeno še streljati, pa najbrž še sam ne more razložiti.

Toliko o lovu in lovcih na splošno.

Primitivca žal ne morem prijaviti, ker ne poznam njegovega imena. Bom pa razmislila o drugih možnostih. Vsekakor bom ukrepala.

Sosedov pes in sprehodi - na vasi nihče ne vodi psov na sprehod, celo življenje poznajo samo verigo. (Tudi domači pes od tistega drugega lovca, ki si je izmislil obtožbo zaradi zemlje). Tako da ta kužek, ki je čez dan zaprt, se ima v primerjavi z drugimi še super: lasntik ga zdaj spušča ponoči, ko je doma, pa na kratko tudi podnevi, večkrat pa gre kuža z nami tudi na sprehode.

O tem, kdo bi psa kam šutnil, ne bom razpravljala niti se zgražala. Bom samo tudi jaz odkrita: kaznovati psa zaradi naravnega nagona, proti kateremu on prav nič ne more, je skoraj tako primitivno kot s puško pobijati živali brez puške.

Če se komu tukaj zdi najpomembneje razpravljati o vrstah kleti, vrat, alkoholnih pijač ... potem pa kar na zdravje.



Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: damayanti , sreda, 25.05.2005 : 15:23:41
Bom po vrsti malo odgovorila:


Opravičujem se vsem, katerih očetje, pradedje, mrzli bratranci, polbrati in ostali sorodniki so bili/so lovci, ampak lov za zabavo je barbarizem, in pika. Vse ostalo je pa slepljenje samega sebe. Da gredo lahko ljudje iskat izgubljene kužke, ni pogoj, da morajo zato biti ravno lovci, in obratno. Ker so šli iskat psičko, nahranili potepinskega psa ter ga niso na mrtvo pretepli, ker je razbil vrata, zato njihovo pobijanje živali (ki nimajo pušk) s puško ni postalo ne opravičeno ne opravičljivo. Vsak ima kakšne dobre lastnosti, celo Hitler ali Osama bin Laden, a zato še ni dober človek in tisto, kar počne, ni nujno dobra stvar.

V tem širšem smislu so torej vsi lovci primitivci. Če so lovci upravičeni pobijati, sem jaz upravičena po tem pljuvati (če že temu tako rečete)... in še veseli naj bodo, dokler samo pljuvam. Kar se pa tiče mene in mojega sprehoda, nisem bila v gozdu, ampak kot sem napisala, na makadamski poti do spomenika. Od kdaj so pa makadamske ceste in spomeniki lovski revir? In tudi lovec ni imel nobene pripombe na to, da sta psa spuščena, saj je videl, da hodita kulturno ob meni, po cesti, dokler ni moja psička trikrat pognala v krog njegove psičke.

Razgledan lovec je težko predstavljiva besedna zveza; če bi bil razgledan, ne bi pobijal. In nikar prosim zdaj besno na plan z raznimi za lase privlečenimi razlagami, s katerimi nam lovci tako radi mahajo pod nosom (da oni živalim pomagajo, da sicer bi jih ugonobile bolezni itd.). Prvič, lovci vedno govorijo "gremo na kapitalca" in podobno; še nikoli nisem slišala "gremo na tistega najbolj bolnega srnjaka z najbolj zakrnelim rogovjem, ker ta pa ni primeren za nadaljevanje zdrave črede..." In potem zvečer gostilniške debate, kdo je večjega. Drugič, živali so dolge milijone let, najlepša hvala, krasno živele s pomočjo naravne selekcije, ko še nikjer ni bilo nobenega lovca. Tretjič, kaj naj si potem mislimo o gojenju fazanov in drugih živali samo za odstrel. Čertrič je pa to seveda tudi biznis.

Gotovo je vmes kakšen, ki živalim pomaga (v gozdu in izven njega), zakaj jih mora pa zraven vseeno še streljati, pa najbrž še sam ne more razložiti.

Toliko o lovu in lovcih na splošno.

 




  Vidim  da si  gledala  oddajo  preverjeno  (  določen  del  tvojega  citata  je bil  že  slišan   v  omenjeni  oddaji)
Lahko  samo  rečem  stare  fore  .......

In  če  si  že  gledala,  oddajo  ali  si  si  odgovorila(  pri  sebi)  na  vprašanje  ki  so  ga postavili  lovci
1.)  kaj  storiti  ko  bi  ti  horda  divjih  svinj  vsak  dan  uničevala  tvoj  vrtiček  in  prideljke?      (  navadne  motikce  se  namreč  ne bojijo,  sploh   pa ne taka  ki ima  mladiče)
2.)  procent  odstrela  in  procent  garjavosti med   srnadjo?
3.)  skrb  za  senožeti?   (  naravni  vir  prehrane  katerega je potrebno vzdrževati za   prehrano  gozdnih  živali)
4.)  krmljenje  pozimi?
5.)  sol   ?  (  čez  vse leto  ...)
6.)  cepljenje  proti  steklini?  (  lisice!)

Pa  še  kaj  bi  se  našlo....... sem  že  malo  vprašanj  pozabila.

Glede  razgledanosti  lovcev  in njihovih  psov.........  obstajajo  tudi  lovski  psi... in  sicer z  razlogom....... ne  samo  krvna  sled...... ponavadi  zavohajo  poginulo  žival  katera  še  vedno  razdaja klice  nalezljive  bolezni.......  sam  človek  je pa ne zavoha  ....

Med  lovci  so  tudi  kinologi!!!!

Glede  fazanov  za  biznis........  aha  kure   , pa piščanci,pa prašiči, pa krave in navsezadnje  tudi, konji in psi.......................  a to  gojenje  pa ni  biznis???


In  glede  na to ,  da  se  ti ne da  razglabljat  kako  bi  kdo reagiral,  in  o  mučenju  živali......... preberi  si  današnjo  temo  dneva  "  psa  požrli  klopi"........  a to  pa  ni  mučenje....... a  so  tudi  lovci  krivi  za to?


In  pa  nima  se  smisla  tukaj  razburjat  in  definirat  naših  kleti (  ker  tole  z kletjo  si  načela  ti ;))...... Razburjaj  se  nad tistim  ki te je razkuril!!!!!
Drugič  ga  pa  že  na mestu  NAPIZDI,  kot  prvo.......  ne  pa  da  tukaj  potem  jamraš.
Če  si  toliko  bogata  na jeziku  kot  si  v pisanju,  drugič  svoje  bogastvo  izlij  v trenutku  ko je  potrebno...... pa  se  bo še tak  primitivec   poklapano  odstranil.



p.s.  Take  opazke kot  si  jih pa napisala  zgoraj, " očetje,pradedje, mrzli bratci........"  znajo  pa  koga  užalit.....


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: T.M.T , sreda, 25.05.2005 : 16:50:16
No ljudje božji,dober dan v svetu realnosti.So lovci,pa policaji in gasilci in bla bla bla bla bla bla...
Smo ljudje,ki imamo z lovci dobre izkušnje,in so ljudje,ki imajo z njimi slabe.In kaj lahko storimo?

Kolikor jaz vem,ima lovec pravico ustreliti psa,ki je 100m odaljen od doma brez lastnikaq in/ali povodca.Tako je bilo,kako je pa sedaj pa ne vem...Kdo pa bi streljal okužene,bolne in trpeče divje živali,če ne bi bilo lovcev???
Prosim malce premislite kako in kaj.Kiki,ti pa pojdi v LD in jih tam nahruli pa bo vse bolje ;).

Lp


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: SKYWALKER , sreda, 25.05.2005 : 16:57:09
Citat
Kdo pa bi streljal okužene,bolne in trpeče divje živali,če ne bi bilo lovcev???

Verjetno dokler ni človek iztrebil zveri-volkov,medvedov,risov,ni bilo teh bolnih,okuženih...živali.
Ma itak se ne mislim spet zgovarjat o tem-res so takšni in drugačni lovci,dejstvo pa je,da če bo kdaj kdo ustrelil mojega psa brezveze(ne preganja divjadi),bo dobil vrnjeno v isti meri-in to s svojo puško!!!

Pa da ne bomo tudi tole temo spremenili v pridiganje o povodcih,flexiju..........


LP Zoran


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , sreda, 25.05.2005 : 17:06:06
Kiki, kako sta pa lahko tvoja in lovceva psicka prisli v stik, ce se je on pripeljal (ali je bil na biciklu?)? Je bila njegova psicka spuscena?


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , sreda, 25.05.2005 : 17:22:17
Citat
Sosedov pes in sprehodi - na vasi nihče ne vodi psov na sprehod, celo življenje poznajo samo verigo. (Tudi domači pes od tistega drugega lovca, ki si je izmislil obtožbo zaradi zemlje). Tako da ta kužek, ki je čez dan zaprt, se ima v primerjavi z drugimi še super: lasntik ga zdaj spušča ponoči, ko je doma, pa na kratko tudi podnevi, večkrat pa gre kuža z nami tudi na sprehode.

Kuzek ze mogoce, kaj pa ostali. Ce se prav spomnim, je zakonsko prepovedano oz. ni dovoljeno psov brez nadzorstva spuscati v naravo. In pes, ki sam luta naokrog, pac ni pod nadzorstom. Jaz osebno bi take lastnike vsakic kaznovala-100.000-300.000. Za vsako pohajanje. Pa ce pes preganja divjad-100.000-300.000 (ali pa "sus u glavo, mona" kot se rece pri nas), pa za vsak primer "breznadzornosti" 100.000-300.000. Za vsak indicentek zaracunas pa ne vem, ce bo lastniku se hodilo po glavi prosto spuscanje. Bo vzel kredit. ;D ;D ;D ;D ;D ;D


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: damayanti , sreda, 25.05.2005 : 17:37:24
). Prvič, lovci vedno govorijo "gremo na kapitalca" in podobno; še nikoli nisem slišala "gremo na tistega najbolj bolnega srnjaka z najbolj zakrnelim rogovjem, ker ta pa ni primeren za nadaljevanje zdrave črede..."



Sem  pozabila.   Res  je  Kiki ! ::)  Ne  rečejo  gremo   na   na tistega  bolnega  z  zakrnelim  rogovjem,  ker  ni primeren za  nadaljevanje zdrave  črede.

Ampak  rečejo   gremo  na  gumbarja!       Mislim  da  je  to  to ;)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: damayanti , sreda, 25.05.2005 : 18:03:11

Pa  še   nekaj  glede  kapitalca........ ko vsi  zagovorniki  prepovedi lova  toliko,  govorite  in  omenjate  kapitalca.

Kapitalec  je   tisti   (  na  višku   svoje  spolne  moči)  ki  ima  na glavi  "rožo"  (  rogovi)  in  je  zakonsko  prepovedan  za   odstrel!

Vsak  lovec  pozna  lovski  zakonik.......... in  v primeru  , da  pihne kapitalca  za  trofejo(  kar  se  zve  slej  ko prej-  fovšija je  SLO  nacionalni  šport),  takemu  junaku  sledi  prepoved  lova . V določenih  družinah  tudi  do  dve  leti  .  (  če  je  tolk  rad  lovec,  dvomim  da   bo  streljal...)
In  vsak  neprimeren  odstrel  (  vsak lovec  mora  točno  precenit  žival........ ja  ali  ne  -odstrel)  sledi  enaka  kazen.

 


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: T.M.T , sreda, 25.05.2005 : 19:37:47
Jp jp Damayanti imaš prav ::).

Verjetno dokler ni človek iztrebil zveri-volkov,medvedov,risov,ni bilo teh bolnih,okuženih...živali.

Čaki čaki.Mislim,da boste v sedmem razredu jemali PREHRANJEVALNI SPLET.In na koncu te verige se hočeš nočeš pojavi ČLOVEK.In tu ti ne moreš storiti NIČ.
Lovci pri iztreblanju niso krivi čisto sami,ampak tudi drugi.Sedaj lovci poskušajo ta poruš verige uravnavati.
Ne morem pa zagovarjati vseh lovcev.Še posebno k******* starih pijancev,ki bi res odstrelili še kašnega človeka,kaj šele psa! >:(

Tako.Najbolje,da pazimo na naše pse-škoda jih je ;).
Lp


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: altervita , sreda, 25.05.2005 : 20:22:35
Alti : midva k pa pse u kevder zapirava greva pa na borovničke pa bo lih med šnopskom in sokcem ;)
Jaz jih ne več. sedaj jih imam v kurniku.
sicer je tisto kar je moj star foter imel za kurnik, v resnici notranje dvorišče gospodarskega poslopja, ampak se kurnik lepše sliši, hehe.

ampak, ja, velja. greva na "borovničke" :)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: altervita , sreda, 25.05.2005 : 20:31:12
Da gredo lahko ljudje iskat izgubljene kužke, ni pogoj, da morajo zato biti ravno lovci, in obratno. Ker so šli iskat psičko, nahranili potepinskega psa ter ga niso na mrtvo pretepli, ker je razbil vrata, zato njihovo pobijanje živali (ki nimajo pušk) s puško ni postalo ne opravičeno ne opravičljivo. Vsak ima kakšne dobre lastnosti, celo Hitler ali Osama bin Laden, a zato še ni dober človek in tisto, kar počne, ni nujno dobra stvar.

torej je treba v vsaki pozitivni stvari ki jo ti ljudje naredijo, najt nekaj slabega, pa magar "se spraševat kak človek je to, ki da psa v klet" in z celim tonom posta namigovat, da kaj prida že ne, če je lovec. Navadni Altiji, Damayanti, etc., ki so maksimalno ustrelili žival takole na kakem fotolovu, z fotoaparatom, po defoltu nimajo enake kleti. Tisti, ki jih domači pes namesto v kleti, počaka v boksu, da ja ne bi poscal tepiha ali sesul sedežne, imajo pa svoboden lajf in so srečni. Ampak samo, če niso v lovski družini. ker lovske kletke so pa hujše. samo zgledajo in reče se jim "kletka".
enako je s kletmi: Moja je nelovska, njegova pa sigurno skriva še kakega boogie mana notri. pa najmanj verige s kavlji na katere obeša svoj okrvavljeni plen občasno, mu visijo s stropa tam v tisti zatohli ječi....


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: SKYWALKER , sreda, 25.05.2005 : 20:41:05
Citat
Čaki čaki.Mislim,da boste v sedmem razredu jemali PREHRANJEVALNI SPLET

Ej,pa kolikokrat pa misliš,da sem ponavljal razred,da pri 26. še vedno nisem v 7. razredu? ::)


Citat
Sedaj lovci poskušajo ta poruš verige uravnavati.
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D :o


LP Zoran



Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: damayanti , sreda, 25.05.2005 : 20:42:48
Alti:  glede  na to  da  me  vsakič   znova   nasmeješ,  jih  jaz  častim.    Ampak  kurnik  se  pa  res  hudo  dobr  sliši ;D ;D ;D ;D ;D ;D     Sicer  je  pri  nas  tud  še  štala  frej(  prazno  gospodarsko  polopje),  pa  bo  še  mal  u  kevdru  razturaval........ tam  bi  preveč  odmeval...... ;D



Glede  odprave  lova  sem  pa  jaz  proti!  (  žalim  slučaj)  Ni  ga čez  dober  divjačinski  golaž.
Pa  moj  pes   ima  tud  rad  divjačino(  pa  makar  od  ta-povožene  srne)  kuhano in  na  koščke   sesekljano.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: irenchy , sreda, 25.05.2005 : 20:48:18
moja izkusnja o lovcih ena dobra, druga grozna!
Tukaj pri nas jih je malo morje.....poznam samo dva.....eden je prijazen in res ima rad zivali se posebej svojo psicko. drugi cisto nasprotje......samo, da ga zagledas lahko zbezis......svoje beagle in neke pticarje najprej pretepe potem ustreli.  .........no ta lovec je tudi streljal name in mojo prijateljica ter najina psa. oba psa sta bila privezana, ker smo bili v gozdu in imata mocan lovsi nagon tako, da sta v gozdu pac na povodcu. v tem gozdu je tudi veliko sprehajalcev in ne vem kaj ga je tega lovca tok r********* da je na naju streljal....on sicer pravi da je vrgel samo petarde ...ampak niso bile petarde. no v glavnem prideva v gozd, zaslisiva da se nekdo dere, da se naj spokava iz gozd, ker so notri jeleni......  ja haloooo....sredi vasi v gozdu jeleni.....no za vsak slucaj sva sle ven iz gozda.....ampak v tistem trenutku je pocilo.....jest na tla cez psa, prijateljici je uspelo uiti ven iz gozda....meni pa ne.....videla sem lovca, da je zacel hoditi za mano...in nic mi ni preostalo kakor samo spura v gozd, ki sem ga prvic videla......potem je bil pa drug problem, kam sploh it..no prisli smo srecno ven in sprintali domov...doma smo takoj klicali policijo in
je tudi takoj prisla .....sla do lovca ampak ga slucjno ni bilo doma in je sel na lov za nevem cem ....no policija je pred njihovimi vrati kar nekaj casa strazila ...ampak lovca od nikoder..le zakaj??....no potem so ga dobili......lovec je moral placati, ker je bil pijan in se ni zavedal kaj dela itd. ...mislim, da je kar veliko placal.....pa smo potem zahtevali, da naj mu vzamejo pusko.....ja halooo pijan s pusko v roki..kaj pa ce bi mene zadel.....no puske mu niso vzeli, ker je on ne vem kaksen poseben clovek v lovski zvezi...ampak lahko pa samo recem, da se je umiril in, da ga sedaj niti enkrat nisem srecala pijanega...vsaj nekaj......in, da do sedaj nisem niti enkrat zaslisala poka pistole....(zivimo namrec cisto blizu)...upam, da bo tako tudi ostalo.

se za zanimivost.....pred tem je ustrelil ze nevem koliko psov drugim ljudem..in ga lastniki niso prijavili, ker so se ga bali ...potem so hodili k nam in sprasevali, ce smo res to naredli itd.

lp, pa cim manj problemov z lovci!!!!!


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: T.M.T , četrtek, 26.05.2005 : 12:11:52
Ej,pa kolikokrat pa misliš,da sem ponavljal razred,da pri 26. še vedno nisem v 7. razredu? ::)
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D :o
LP Zoran

Izgledaš kot da si še vedno v njem ::).
Ko je ta veriga že takooooooooooooooooooooo smešna,da se valjaš potleh ti pa rečem tole:Sam si izjavil DOKLER NI ČLOVEK iztrebil vseh....Ja a ti nisi človek??? ;D Ja zgleda ,da ne...
Lovci so torej po tvojem morilci in nekoristna bitja na tem planetu.Zame pa niso!Kdo pozimi krmi srne?Lovci.Kdo "sortira" živali,ki so za odstrel in tiste ,ki so bolne?Lovci.Kdo spomladi nastavlja cepiva proti steklini in nas lastnike psov na to opozarja?Ja lej ga zlodja LOVCI!(Saj pri nas je tako in moram povedati,da živimo blizu gozda)
Sicer se pa s teboj ne mislim prekarjati ;)

Ampak moja izkušnja z lovci je dobra,za vaše pa ne vem.

Lp


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: lunca , četrtek, 26.05.2005 : 12:48:28
T.M.T, kolikor jaz vem tudi lovci ne smejo kar tako streljati pse.Mislim,da je bilo sprejeto, da lahko ustrelijo psa,če ga najdejo direktno ko napada divjad drugače pa ne.Vsekakor je treba najprej izdati lastniku psa opozorilo.,
Kiki, tudi moji psi so čez dan zaprti, ko sem v službi,ko pridem domov grem pa najprej z njimi na sprehod-na povodcu.Vse prepogosto pa gledam zjutraj pred službo,ko grem z njimi na sprehod,kako so ljudje "komot",kako odvečno jim je iti s psom na sprehod in vstati malo prej.Klasični pogled v našem mestu in najbrž še marsikje drugje je, da zjutraj samo vidiš kako se odprejo vrata na hiši ali stanovanju,ven priteče pa pes brez gospodarja.In običajno ti prijazni mačoti samo gledajo kje bodo naredili kakšno sranje in ogrizli kakšnega psa.Se popolnoma strinjam z Nanook, takim bi tudi jaz zaračunala visoko kazen pa ne glede na to ali pes živi na vasi ali pa v mestu.Če imaš psa se brigaj in skrbi zanj,če ne ga pa ne rabiš imeti.Pes danes tudi na vasi nima več tiste funkcije kot jo je imel v preteklosti-biti čuvaj.Sicer je pa moje mnenje, da je čuvaj lahko tudi čivava-dovolj je, da da glas.
LP


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: T.M.T , četrtek, 26.05.2005 : 13:12:56
Lunica se tudi jaz strinjam,da psa ne sme ustreliti kar tako.Samo lovci pa morajo biti ;).

Lp


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: damayanti , četrtek, 26.05.2005 : 13:39:09
Vsi  se  strinjamo  , da se  psa  ne  sme  ustreliti  kar  tako.

Problem  je  kako  bo  lastnik  , ki svojega  psa,  spusti  prosto  ven,  dokazal ,  da  je  lovec  psa  ustrelil   kar  tako??

Ne  more  dokazat  ,  da  je  bilo  to  pa  kar  tako   zato  ker  ga ni  bilo  zraven!   A  ne?
Ja  ja.... potem  so  pa  lovci  primitivci  pa  morilci.... pa  sadisti    in ne vem  še  kaj.  Še  tega  ne more  dokazat , da ga je  res  lovec  ustrelil (  vsak  tretji  bebo  ima  dones  doma  flinto, pa  sploh  ni nujno  da je  lovec)

Primitivci  so  tisti  lastniki  psov  ki  svojih  psov  nimajo  pod  nadzorom.  In  jih  malo  briga  kje  se njihov  pes " hajota"  (  on  pa  pred  tv-jem), potem  pa , ko  psa  ni  domov  ene  tri (  ali  več) dni    in     ga  najde  ustreljenega    ........  pa  zažene  celega  hudiča.... pa  prepoved  lova  pa  odškodnine......  pa  ne vem  kaj  še >:(.

Pa  še  nekaj.....    živim  na  vasi........ in  verjemite  mi  tukaj  se  take  stvari  občuti  še  malo  močneje(  prej  se  živela v  predmestju-  ta  problematika  mi je bila  praktično  neznana).


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: altervita , četrtek, 26.05.2005 : 14:43:08
Alti:  glede  na to  da  me  vsakič   znova   nasmeješ,  jih  jaz  častim.    Ampak  kurnik  se  pa  res  hudo  dobr  sliši ;D ;D ;D ;D ;D ;D     Sicer  je  pri  nas  tud  še  štala  frej(  prazno  gospodarsko  polopje),  pa  bo  še  mal  u  kevdru  razturaval........ tam  bi  preveč  odmeval...... ;D

Glede  odprave  lova  sem  pa  jaz  proti!  (  žalim  slučaj)  Ni  ga čez  dober  divjačinski  golaž.
Pa  moj  pes   ima  tud  rad  divjačino(  pa  makar  od  ta-povožene  srne)  kuhano in  na  koščke   sesekljano.

res je, tudi pri meni odmeva, ko gredo v notranji prostor, ki je velika "kocka" s trometrskim stropom, 80kv metrov velika. Zato sem jim najprej namenil svinjak, pa žena ni bila za stvar, ker je hotela, da svoj delovni svinjak kar tja prenesem - svoje svojemu. Tako da....sedaj imam v svinjaku jaz delavnico, pardon, svinjak.


glede prepovedi se enako strinjam: naj ukinejo govedorejo, prašičjerejo, kurjerejo...pustijo in okrepijo pa naj ribištvo in lov. Ker ga res ni čez kake hladne jelenove medaljončke z krompirjevo solato, al pa srnjakom v omaki iz višenj in orehov z princes krompirčkom....tud golaž ni slab :)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: T.M.T , četrtek, 26.05.2005 : 15:34:57
res je, tudi pri meni odmeva, ko gredo v notranji prostor, ki je velika "kocka" s trometrskim stropom, 80kv metrov velika. Zato sem jim najprej namenil svinjak, pa žena ni bila za stvar, ker je hotela, da svoj delovni svinjak kar tja prenesem - svoje svojemu. Tako da....sedaj imam v svinjaku jaz delavnico, pardon, svinjak.


glede prepovedi se enako strinjam: naj ukinejo govedorejo, prašičjerejo, kurjerejo...pustijo in okrepijo pa naj ribištvo in lov. Ker ga res ni čez kake hladne jelenove medaljončke z krompirjevo solato, al pa srnjakom v omaki iz višenj in orehov z princes krompirčkom....tud golaž ni slab :)

Veš kaj ti bom rekla ??NIČ! ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D Sorči,ampak si pa od face ;D ;D.

Ko smo že ravno pri golažu...ja bograč ste pa spustili ::).Ne vem kaj mi morilci sploh počnemo na forumu?!Upam,da nas Jana ne bo "dol vrgla".

Ps brez povodca in lastnika nima kaj početi v gozdu.In jaz sem slišala na radiu,da lovec lahko ustreli psa,če...zgodbo že poznate,ne?? ;)

Lp


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 26.05.2005 : 16:45:12
Kje ste pa omako iz brusnic in "divjacinski" zrezek pustili?

Mimogrede, menda je nekdo spraseval po kakem drustvu za prepoved lova?

http://www.osvoboditev-zivali.org/Brez%20lovcev.htm


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: T.M.T , četrtek, 26.05.2005 : 16:53:34
No sedaj smo pa prišli na hrano iz divjačine.Kaj pa vedno dobre gamsje klobase ;).

Sicer pa vsi tisti,ki ste proti kakršni koli prepovedi lova se najprej zamislite naslednje:
Kaj bi se zgodilo z vsemi živalmi v gozdu?
Koliko različnih bolezni bi bilo?
Kaj bi s storili z vsemi namnoženimi živali?

Res najprej razmislite potem pa "bleknite".Pa brez zamere.

Lp


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 26.05.2005 : 16:56:23
Nekoc sem nekje prebrala, da na podlagi parih cudnih posameznikov, ki so bili napacno vzgojeni in "gor prneseni", ne moremo soditi celotne pasme. Slo je za debato o nevarnih pasmah oz. o temu, da takih menda sploh ni, da je kriv clovek in da glede na par incidentov, kjer je bil udelezen posameznik te in te pasme, ne moremo zdaj kar cele pasme spljuvati. Ocitno se je veter obrnil...


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: nadja , četrtek, 26.05.2005 : 16:58:22
Meni samo nekaj ni jasno. Zakaj lovci pozimi srne hranijo, ko je lovska sezona pa jih pobijajo, ker jih je preveč? Bi jih bilo, če jih ne bi hranili, premalo?

lp


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 26.05.2005 : 17:15:13
KLIK! (http://www.lovstvo.net/forum/viewtopic.php?t=545) :)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: SKYWALKER , četrtek, 26.05.2005 : 17:36:13
Citat
Meni samo nekaj ni jasno. Zakaj lovci pozimi srne hranijo, ko je lovska sezona pa jih pobijajo, ker jih je preveč? Bi jih bilo, če jih ne bi hranili, premalo?


Ja,če jih ne bi hranili,bi morda pomrle.
Kaj bi pa pol oni streljali?


Morda še več psov.



Citat
Sicer pa vsi tisti,ki ste proti kakršni koli prepovedi lova se najprej zamislite naslednje:
Kaj bi se zgodilo z vsemi živalmi v gozdu?
Koliko različnih bolezni bi bilo?
Kaj bi s storili z vsemi namnoženimi živali?

Res najprej razmislite potem pa "bleknite".Pa brez zamere.


Kdo je pa pri vas lovec?
Oče?
Stari oče?
Stric?
Mož oz. fant?

Glede na odvetniške usluge nekdo mora bit.


LP Zoran


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Breza , četrtek, 26.05.2005 : 18:46:23
Evo....tudi jaz sem takoj zato, da se jaga ukine.....ampak pod enim pogojem - da se nazaj naseli volkove pa da se ojača populacijo medvedkov pa risov.  ;) Seveda - spoštovana druščina - nakak se mora vršiti naravna selekcija. Ali pa bi za selektorje najeli (in jih seveda tudi pošteno plačali) kar lastnike nemških ovčarjev, dobermanov, huskyjev ali pa mešancev s temi pasmami? Imam ovčarko - in vem, kako zna jagat....zato pa ima strogo prepoved vstopa v lovišče - sploh v sedanjem času, ko ima divjad mladičke.

Samo kaj ko potem zablodelega medvedjega mladiča na dvorišču hiš pred očmi šokiranih otrok pokončajo specialci (saj se spomnite Galjevice v Lj., kaj ne?! Ubogi kosmatinček je bil potem razkazovan pri vseh poročilih na TV). In to na hudo mesarski način, saj municija, ki jo uporabljajo, ni namenjena ravno plenitvi divjadi.  :-\

Me pa prav zanima, komu bi se žalili, če bi vam pesjanarja snedel kosmatinec. Vsak, ki živi v območju medvedov ve, da je pes za medveda super dobra poslastica. Najbolj pa so medvedi veseli psov verigarjev. Ni lepšega kot sneti večerjo s ketne.  8)

No ja....glede na to, da brez selekcije ne bi šlo (vprašajte kmete, ki menijo, da je število divjadi še vedno previsoko...pa tudi kmetijsko ministrstvo, ki določa plan in strukturo odstrela ter kaznuje lovske družine  za neopravljen odstrel), sem takoj za drugačno - bolj "bio" obliko selektorjev.

Kakor koli - tole razpredanje je itak utopično. Jagri so in bodo. Pa če je komu všeč ali pa ne. Tudi meni gredo na živce balonarji pa jadralni padalci pa down hill biciklisti pa še kdo....pa kaj naj - se zato ob tla vržem?!  ::)

Malo potrpljenja z vseh strani - pa bo šlo.

In kot vestni ljubitelji vseh živali bomo v tem času (vsaj do sredine avgusta) imeli naše kužke na vrvicah - spuščali jih bomo samo na košeninah in presvetljenih gozdovih - nikakor izven našega vidnega polja. Predvsem pa bomo spoštovali mir, ki ga potrebujejo visoko breje in koteče živali ter mladički za svoj razvoj. Kaj ne?!  :)

Neodgovornega lovca, ki misli, da je "bog" zato, ker nosi puško in se po možnosti še arogantno vede pa mirne duše prijavimo pristojnim policistom.

Lep dan vsem,
B.



Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: damayanti , četrtek, 26.05.2005 : 18:57:32
Ja,če jih ne bi hranili,bi morda pomrle.
Kaj bi pa pol oni streljali?




LP Zoran


Ne , ne.   Ne  bi  pomrle,  srnce  se prav  lepo  znajdejo  drugače........ malo bi  se  sprehodile  do   kakšnih  sadovnjakov...... pa  vrtičkov......  pa   malo  bi  obglodale  skorico  maldih  dereves,  in  ne  bi  bile  dolgo  plahe " gozdne"  živali..........

Potem  pa  ne  bi  bile  več  uboge  srnice,  ki  jih  lovci  pobijajo..............................  ampak  bi  postale   " prekleta  zalega  od  srn!" ;D ;D


Če  bi  pa  pomrle  zaradi  lakote  bi  pa  tudi  kakšen  kapitalec  vmes  pomru.....................  koga  bi  pa  potem  nasprotniki  lova  pod  nos  jagrom  metali.

Tako  bodo  pa  še  naprej streljali    gumbarje .   Po   1.  septembru    se  bodo  na srne spravili........ za  enkrat    imajo  pa   še  čas  uživati  v  materinstvu.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: damayanti , četrtek, 26.05.2005 : 19:06:25
No  malo pozna  sem  bila  z  postom.  Me je  že  Breza  prehitela  in  vam  pojasnila  zakaj  se  bodo  šele  po  1.  septembru  na srne  spravili ;)


Pa   ob  enem lepo  odgovorila  še  na kup  drugih  vprašanj...........


Kar  se  mene  tiče je  zadeva  pojasnjena ......  lahko  gremo  na  golaž(  ali  pa medaljončke  in  ostale  dobrote ;D)



Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 26.05.2005 : 19:08:49
Evo....tudi jaz sem takoj zato, da se jaga ukine.....ampak pod enim pogojem - da se nazaj naseli volkove pa da se ojaèa populacijo medvedkov pa risov.  ;) Seveda - spoštovana drušèina - nakak se mora vršiti naravna selekcija. Ali pa bi za selektorje najeli (in jih seveda tudi pošteno plaèali) kar lastnike nemških ovèarjev, dobermanov, huskyjev ali pa mešancev s temi pasmami?

Ne ne, dejmo kaj (genetsko) blizje volkcem najdit. Da bo bolj realno. ;)


Citat
In kot vestni ljubitelji vseh živali bomo v tem èasu (vsaj do sredine avgusta) imeli naše kužke na vrvicah - spušèali jih bomo samo na košeninah in presvetljenih gozdovih - nikakor izven našega vidnega polja. Predvsem pa bomo spoštovali mir, ki ga potrebujejo visoko breje in koteèe živali ter mladièki za svoj razvoj. Kaj ne?!  :)

Ne ne, ker psi se morajo pa ja najagati, sprostiti svoje naravne nagone tako da letajo za srnami. Kako pa drugace zlaufati psa? Nas bo se kdo prijavil, da ga mucimo, ker mu ne dovolimo, da bi se obnasal khm khm "vrsti primerno".




Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: altervita , četrtek, 26.05.2005 : 19:43:04
Koliko različnih bolezni bi bilo?
recimo samo klopnih bolezni dodatno poleg borelije in erlihije, še babezioza...


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: T.M.T , četrtek, 26.05.2005 : 20:14:55
Kdo je pa pri vas lovec?
Oče?
Stari oče?
Stric?
Mož oz. fant?
Glede na odvetniške usluge nekdo mora bit.

Dragi Skywalker moram ti povedati,da si se pošteno zmotil.
Ne lovec ni ne oče,brat,stric,dedek,pradedek,moža še nimam (pri 13 ::) ),fant tud ne,pa mami tud ni,pa prapra dedek tud ni biu,pa jaz tud nisem,do kam naj grem???
In kakšne odvetniške usluge imaš v mislih???No sedaj pa pojasni ;).

Breza,Damayanti in Alti majo čist prov.Se strinjam z naštetimi.

Pa poglejmo en drug primer.Gasilce.Igrišče-njihovo,okolica-njihova...Si na igrišču se derejo da s***** dol,ker majo vaje....Ali je kaj podobno?Majčkeno pa vseeno je.In kaj bomo storili?Jim bomo prepovedali gasenje?Halooooooo!
Isto je z lovci.Jih rabiš?Ja jih.Zakaj?Ker nikoli ne veš kdaj ti pridejo prav.Breza je to čist ok povedala.Medvedi,volkovi...ČE BI BILI IZTREBLJENI JIH NE BI BILO VEČ!!!!Tako pa so,in bodo dokler bodo možnosti za preživetje.

Tako SKYWALKER želiš še kaj?
Lp-brez težav ;)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: SKYWALKER , četrtek, 26.05.2005 : 20:31:46
Ma zdele si me pa čist zabila,res.Gasilci so res čist isto kot lovci,boljše primerjave še jaz ne bi mogel dat.
Tud jaz se čist isto počutim,če me gasilec nažene z igrišča al pa če mi lovec ustreli psa.


Odvetniške usluge-zagovarjanje lovev.

O.K. pri vas ni nobeden lovec,pri nas pa dva strica,bratranec in še bi se kdo našel.

Ampak fora ni v tem.Itak so med lovci odlični ljudje-verjetno celo v večini,res so med njimi ljudje,ki se jim gre za divjad,ki obožujejo naravo,toda tukaj se pogovarjamo o lovcih,ki to niso,o lovcih,ki so izmečki......
In potem,ko se zagovarja lovce,se zraven posplošeno zagovarja tudi te izrodke civilizacije.Kajti verjemi,da tisti lovec,ki komaj čaka,da ustreli psa,mačko...ni postal lovec iz ljubezni do narave!


Citat
moža še nimam (pri 13  )
Citat
(pri 13  ),
Aja,zato si mi tk na frišno potegnla ven tisto verigo. ;)


Citat
Lp-brez težav

Zakaj težav?
Saj samo izmenjujemo mnenja,se pa res ne bomo kregali. ;)

LP Zoran


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 26.05.2005 : 22:16:05
recimo samo klopnih bolezni dodatno poleg borelije in erlihije, še babezioza...

Evo, ni treba nobenega Frontlina, Advantixa, ZNY-a, samo par lovcev, pa ne bo vec tega pri nasih pesjanih....no, pri vasih. ;)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: altervita , četrtek, 26.05.2005 : 22:33:56
jp...če bi pa lovci nehali futrat pozimi, bi bilo pa ...ja, nehale bi plahe bit srnce. to je ena možnost. druga je pa da bi bilo na pomlad veliko crkovine po hosti. cekovina pa mislim da je tudi kar en sanitaren problem...

res je lepo rekla breza: arogantneže prijavit, in ne vsega in vseh vedno v en koš metat.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: T.M.T , petek, 27.05.2005 : 14:19:19
Ma zdele si me pa čist zabila,res.Gasilci so res čist isto kot lovci,boljše primerjave še jaz ne bi mogel dat.
Tud jaz se čist isto počutim,če me gasilec nažene z igrišča al pa če mi lovec ustreli psa.

Odvetniške usluge-zagovarjanje lovev.

O.K. pri vas ni nobeden lovec,pri nas pa dva strica,bratranec in še bi se kdo našel.

Ampak fora ni v tem.Itak so med lovci odlični ljudje-verjetno celo v večini,res so med njimi ljudje,ki se jim gre za divjad,ki obožujejo naravo,toda tukaj se pogovarjamo o lovcih,ki to niso,o lovcih,ki so izmečki......
In potem,ko se zagovarja lovce,se zraven posplošeno zagovarja tudi te izrodke civilizacije.Kajti verjemi,da tisti lovec,ki komaj čaka,da ustreli psa,mačko...ni postal lovec iz ljubezni do narave!

Aja,zato si mi tk na frišno potegnla ven tisto verigo. ;)


Zakaj težav?
Saj samo izmenjujemo mnenja,se pa res ne bomo kregali. ;)

LP Zoran

Ja sem rekla,da je majčkeno podobno.Sicer ti pa ne "šicne" psa vsak lovec,ki ga to prime ;).

Vredu zaradi lovcev.Se tukaj gori pogovarjamo o izmečkih.Ni problema.Po kom naj začnem pljuvati??Saj jaz sem tudi proti izmečkom,ampak nisem pa za ukinitev lova kot si ti.Zastopiš?

Tisto verigo se pa kar nauči.Ti bo v življenju še prav prišla-ko te bo prijelo,da boš ukinil lov ;).Pa ne meči naprej starosti,ker bom jaz tebi kaj drugega vrgla naprej.Ja jezik mam pa dolg,pa povem tud kar mislim (pa ne bi rada,da me Jana začne opozarjat ;) ).

Tiste težave sem pa mislila v zvezi z lovci.Nesporazum.

Lp


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: SKYWALKER , petek, 27.05.2005 : 22:58:08
O.k.  T.M.T. bom še pa jes šel mal off topic-nikjer,ampak čisto nikjer nisem napisal,da bi ukinil lov(to je bil nekdo drug),tako da je res lepo,da se človek prej prepriča,preden začne kar nekaj pisarit.

Citat
Pa ne meči naprej starosti,ker bom jaz tebi kaj drugega vrgla naprej.

Nikjer ti nisem metal naprej starosti-v mojem postu je bila omenjena izključno kot povezava na biologijo 7.razreda.13 je pa le bližje 7. razredu,kot pa 26.
Zastopiš?

Moram ti jo pa vržt naprej v tem primeru,saj si pokazala tipično otroško zaletavost.
Še enkrat: Prepričaj-Piši!
Zastopiš?

Aja,pa kar vrž mi naprej,če te kaj žuli,saj v nekaj letih se boš naučila,kdaj je treba jeziček mal obvladat.


LP Zoran


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: T.M.T , sobota, 28.05.2005 : 06:41:12
Za tisto prej se opravičujem.Sva zmenjena?

Lp


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Ozzy , sobota, 28.05.2005 : 08:45:09
Sama imam slabe in dobre izkusnje z lovci. Mislim, da so lovci le ljudje in kot vsi mi imajo napake - eni taksne, drugi drugacne. Tistim ta tecnim se pa kar po robu postavim.
Babica je iz azila vzela kuzka, ki je na zalost verjetno imel zelo hude travme in je zato do vseh ljudi, razen do nas zelo napadalen. Tako ga morajo vozit na psrehode na kraje kjer ni ljudi in kjer je moznost srecanja zelo majhna. Priljubljena tocka je ena potka, ki ima na koncu lovsko hisko in je obkrozena z gozdovi. Pes hodi vedno manj kot 50 m stran od nas in ce babica (96let) zaostaja za nami jo celo pocaka. Pa srecamo lovce, ga pripnemo in tukaj se zacne zanimivi del. Nek lovec se spravi dret na nas, da ce nas se enkrat vidi, bo psa ustrelil pred nasimi ocmi in da nimamo kaj hodit po tej potki. Mislim!!! Nikjer ni oznaceno, da je to zasebna lastnina, torej je to last drzave in kot drzavljan imam pravico hodit po takih obmocjih. Kdaj pa so lovci odkupli vse gozdne potke in gozdove??? Eno bi bilo, da je pes sam spuscen in leta po gozdu, drugo pa, da je z nami in hodi po potki!!!
Pozitivna izkusnja pa je marsikateri prijazen lovec, ki ga srecam v mestu in me z zanimanjem o mojem psu nagovori, pa tudi lovci iz kraja mojega fanta, ki pse poznajo in ceprav je njihov bivsi kuza marsikdaj zbezal v gozd, so ga vdno pustili in jim tudi povedali kje so ga vidli, ker so vedeli, da ne preganja divjadi!
Tako, kot ne moremo lovcev metat v isti kos, tako tudi psov in lastnikov ne. Verjamem, da so lovci za dolocene stvari potrebni, se mi pa gabijo tisti primerki, ki so sli v te vrste zaradi potrebe po ubijanju in nabiranju trofej!


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kuzlica , sobota, 28.05.2005 : 09:33:40
Moj sosed je lovec, ko je alkoholiziran z zračno puško cilja ptiče z balkona....


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Breza , sobota, 28.05.2005 : 12:41:29
Moj sosed pa NI lovec in tudi kadar NI alkoholiziran strelja z zračno puško ptiče z domačega balkona. Pa ne samo ptiče - tudi mačke....

Policija pa nič.  :-\



Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kuzlica , sobota, 28.05.2005 : 16:46:28
Vzemi stvar v svoje roke.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: T.M.T , sobota, 28.05.2005 : 17:05:39
Kuzlica,si ti jih?Res samo vprašam,da ne bo kdo kaj drugega mislil ;).
Ker pri pijanih lovcih pa malo dosežeš...poznam enega,ki ni hotel sprejeti prevoza,ko je bil pijan...no pa ga od tistega dne nismo več videli...razen na pokopališču.Moram reči,da so si ljudje oddahnili ::).

Lp


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: SKYWALKER , sobota, 28.05.2005 : 22:22:10
Citat
Za tisto prej se opravičujem.Sva zmenjena?

Veš da sva! ;)

Saj sem rekel,da nisem tukaj gor zato,da bi se s komerkoli prepiral. :)


LP Zoran


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Desobediencia , nedelja, 29.05.2005 : 08:40:58
Enkrat smo jaz, frendica in Dino po železniški progi (ni vlakov ;)), ki je nekakšna bližnjica do gozda.
Dino je (spuščen) hodil par metrov pred nami, za nami ipd.. Itak je neobljudeno. Na mestu, kjer iz proge ponavadi zavijemo na potko proti gozdu, sta stala en možakar in mlajša punca. Dino seveda ignorirajoč mimo, so vonjave po tleh bolj zanimive ;) Stari pa začne po tleh pobirat kamenje in ga metat vanj, kljub temu da ni prišel z njim v nikakršen kontakt, Dino je ovohaval mlade smrečice par metrov od njega.

Jaz sem popizdila, tip pa odloži kamenje in se začne kislo smejčkat:" Aja, je tvoj, nisem vajdu, ne".
Ja, čigav pa če bit, če hodim za njim s velikim Flexijem v roki?  :-\
No, tale stric je tudi lovec ;)


Kar se pa divjadi tiče ;) V soboto je na cesto skočila srna/košuta (nevem, se je prehitro dogajalo). Z  Lucho sva zleteli s ceste, šli po luftu kakih 20m (so ocenili 30 celo, ma meni ne izgleda), uničili avto, je pa verjetno samo tisti dimnikarček s podkvijo na moji armaturki "kriv", da lahko tule veselo tapkam po tipkovnici, medtem ko beli hudiček spii zraven mene :) Pa sem še vedno proti lovu in "argumentom", da jih je treba toliko in toliko odstrelit, ker sicer skačejo na cesto. Saj ni res pa je :D Itak, da bojo pihnili ravno tisto, ki bi sicer šla pred avto 8)
Aja, zanima me še, če je jemanje divjadi iz narave zato, da jih imamo lahko doma na ograjeni parceli tudi nekakšno "uravnavanje populacije"? 8) Japs, tudi takega imamo tukaj. Divje svinje, srne, košute, jeleni.. Vse na ogled, na krožniku magari ;) No, pa saj jaz čisto veramem da se imajo fino, saj je 20 m od njih gozd, pa ga lahko gledajo čez ograjo :D


Vem pa za Argentinko, ki je na 5m Flexiju v gozdu končala pod strelom iz lovske puške.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: T.M.T , nedelja, 29.05.2005 : 09:06:39
Vem pa za Argentinko, ki je na 5m Flexiju v gozdu končala pod strelom iz lovske puške.

Groza!!!!!! :o Tega lovca bi pa jaz tud kar z njegovo puško...Ja kaj mu je pa blo?!Haloooooo!A sta z lastnikom/co s fleksijem tekli za srno??
Tu pa se pojavi krivica >:(
Lp


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Desobediencia , nedelja, 29.05.2005 : 09:38:25
Nevem, zakaj bi dekle in psica tekli za srno.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: T.M.T , nedelja, 29.05.2005 : 09:45:58
Saj verjamem,da nista.Ampak tistega lovca bi pa res...Pa kam gre ta svet?

lp


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: miki , petek, 03.06.2005 : 14:34:30
Zanima me koliko od vas, ki ste proti lovu živi v mestu? Ker, če si doma z vasi ti mora biti jasno , kaj se zgodi v primeru, da ni lovcev. medved na vhodu, srne na vrtu, lisice pri pasji hrani itd. Da ne govorim o boleznih, ki jih prinesejo s sabo. Ko bi se pa navadili vasi, bi se verjetno podali tudi v mesto in verjemite, da ni prijetno srečati kako garjasto lisico ali pa izgubljenega medveda. Malo pomislite, da ima skoraj vsaka divja svinja cca.10 mladičev sedaj pa računajte. Medvedka ima tudi cca.2 mladiča. Kdo bo samo ti dve vrste živali v naravi uravnovesil? Ali ste že videli njivo, na kateri so bili divji pujsi ali pa čebeljnak in sadovnjak po katerem je hodil medved? Če si iz mesta si to ne predstavljaš ampak iz fotelja poslušaš program v katerem govorijo o moriji živali ljudje, ki so istočasno oblečeni v usnjeni jakni, z usnjenim pasom in v usnjenih čevljih. Malo pomislite.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: T.M.T , petek, 03.06.2005 : 15:11:27
Upam,da je vsem jasno zakaj sem jaz tako zagovarjala lovce.Je Miki vse povedal.
Sicer upam,da težav z njimi ni.Saj vsi želimo tako.Ampak je pa fino,če je kateri od lovcev blizu,saj je pri nas pred cca.??? leti stekla lisica ugriznila psa.Pa je bil lovec res blizu.Tako da hvala mu ;).

Lep vrooooooooč pozdrav


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , petek, 03.06.2005 : 19:25:41
Saj cepimo pse proti steklini...celo vsako leto. ;)

PS: Glede mladicev-a vsi prezivijo in se naprej razmnozujejo?


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: T.M.T , petek, 03.06.2005 : 19:54:43
Vem Nanook,vem.Ampak bilo je pred približno 25 leti in takrat psa pri nas niso cepili >:(.

Lp,Tjaša


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Desobediencia , sobota, 04.06.2005 : 14:09:15
Zanima me koliko od vas, ki ste proti lovu živi v mestu?
A jaz štejem? Nisem iz mesta, medvedov in divjadi je pri nas kar precej, pa sem vseeno proti lovu ;)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: damayanti , sobota, 04.06.2005 : 17:25:01
A  pa  ste  prepričani,  da  se  vse  pse cepi  proti  steklini? ::) ::)

Jaz  osebno  si  upam  sedajle  roko  v ogenj  vtaknit   vsaj  za  tri,  ki  niso  bili   še  nikoli  cepljeni  proti  steklini.(  okolica)   Veterinarsko.

Z  izgovorom    "  saj  se  dost  po  gmajni  lajha  bo  že  požru  cepivo  za  lisice..... če  je  za lisice  dobr  po pa še  za  psa." ;)   in  "  klinc  ga  gleda   pa  še cepljenje,  to je  strošek."

        Brez  heca!   sem  na  lastna  ušesa  ujela  tako debato. 



Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: T.M.T , sobota, 04.06.2005 : 20:04:06
Ja Damayanti jaz sem tud ziher,da se ne cepi vseh ;).Čeprav ne vem kaj je bilo takrat z našim.Se mi ne da brskati po tej zgodovini,čeprav ponavadi izvrtam vse kar je zanimivo ;D.
Sicer je pa lovec takrat najprej pihnil lisico pa psa mislim da tudi :'-(.
Bom enkrat šla vrtat v zgodovino našega NO.

Lp,Tjaša


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , sobota, 04.06.2005 : 22:25:49
Brez zamere hehe, ampak o cepljenjih bom pa jaz raje kar lepo tiho, je cisto prevec delikatna zadeva. ;) Bi pa vsakemu, ki ga zadeva glede stekline zanima, priporocala, da si na VURS strani malce pogleda zakonodajo, ukrepe itd. glede stekline. So precej zanimivi. Uzivajte.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: damayanti , sobota, 04.06.2005 : 23:15:54
kdor  ima  zdravo  pamet  ve  , da  obstaja  zakon. ;)

Nuki,  tukaj  kjer  pa jaz  živim,    nas  je  pa  15%  pasjeljubcev  ki  smo  pripravljeni  dat  vse za psa,  60%  takih  ki  je  pes - pes,  in  25%  takih  ,  ki  je pes  za na ketno  da čuva  štalo,  veterinar je pa za krave  pes  ga pa ne rabi.......  če  crkne  pač  crkne.... pa  drugega  "voukuca "dobijo,  namesto  alarmne  naprave  , da  čuva novega  fergusona  za (cca)  25  miljonov.

obstajajo  tudi  taki  kraji.   Zato  pa  pogrešam,  moje  staro  rodno  okolje. ???

Cepljenje,  pa  zakoni  jih  pa   boli  briga........  kdo  mu  pa kaj  more,  če  mu  bo  pa  kdo  hotel  kazen  nabit  bo  pa   čez  noč  alarmna  naprava  eliminirana.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: miki , ponedeljek, 06.06.2005 : 07:41:06
Nanook glede mladičev je tako. Nekako 10 jih je maksimum, skoraj sigurno jih je 8 in v večini vsi preživijo. Sedaj pa računalnik v roke in računat.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 06.06.2005 : 14:41:19
No miki, hehe, potem pa pridemo na 6 milijard in se malo...aja, ne, caki, to so ljudje... ;) Uh, nas je se pa jos. :)

Damayanti, tudi ljubezen ubija.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: marjetkica , nedelja, 07.08.2005 : 15:46:08
spomnim se, da smo se še v šoli učili, da narava sama skrbi za ravnovesje. če je več plena je tudi več plenilcev, ko je plena manj je tudi plenilcev manj... hehe ;D

ne vem zakaj bi moral zdej človek skrbet za vse to. od kje?! kaj pa v preteklosti, ko je bila populacija na svetu manjša.. kdo je to rihtal?

ok verjamem da je panika, ko pride medo v naselje, pa lisice vse pitke pohamsajo, ampak medo ni hodil v medvedjo šolo, kjer so ga naučili, da nekaj iz asflata pomeni cesta in se tja ne sme, ravno tako za vas, hišo.. ipd.

sem imela srečo in naletela samo na srne (še teh me je bilo strah) in na eno lisičko, ki pa je že imela rep med nogami... mogoče bi bilo slabše, da bi naletela na lovca in action, saj tej ciljajo kar se premika.. torej tudi moje kužke, mene... buh ne dej!
mislite da se ni še nikoli zgodilo, da je človek šel na sprehod v gozd in ni prišel več nazaj, ker ga je en lovec po nesreči pokončal? kaj šele psi....

frendici z vremske doline so že več psov postreljali, saj velja neko pravilo (tako je pravila)- če se preveč oddalji od naselja, ga lahko bum-bam-bem! juhuuu!!!

samo naj pomislim, kak folk z naše vasi je v lovskih vrstah...  policist( oni so radi ja!), en ki je slep na eno oko(halooo?!?! in če mu kej pade v druzga?), en čuden ki res ni pri pameti (sem vzela psičko pri njih, ker oni se lahko hitro znebijo, če ne morejo oddat!).. ma bulši da ne razmišljam!

če je že potrebno, da postrelijo tiste nevarne cuzi buzi medvede in stekle lisice (itak so vse, a ne?).. zakaj vedno streljajo najlepše primerke? in jih potem dajo našopat in napičijo na zid?

enkrat z mojim na žalost pokojnim psom, na sprehodu bolj iz vasi... kar naenkrat zaslišim strele... in to ram pam pam... ko mitraljez! so streljali ko zmešani! me je kar pri srcu stisnilo! sploh ne vem več, kam lahko grem na sprehod, ker nikoli ne veš, kam si bodo zelenci zmislili it na jago! porka svet!!!
najbolje da celo pot pojem, mogoče bom imela srečo, da me prej slišijo....

ne maram lovcev.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: dogue de bordeaux , nedelja, 07.08.2005 : 17:13:09
miki torej je tvojo mnenje, da je treba vsako zivo bitje, ki vstopi v tvoj prostor ubiti??


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: AklAm , petek, 16.09.2005 : 12:44:58
Nisem brala teme, upam, da post ne bo čisto mimo. ::)


Pes ustrelil lovca ...
http://www.delo.si/index.php?sv_path=41,1735,87667


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: damayanti , petek, 16.09.2005 : 12:58:01
Ta   lovec si  bo zapomnil  , kdaj  je  psa   nazadje  "  kresnil"  po glavi. ;D
 


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: T.M.T , petek, 16.09.2005 : 15:21:51
Hahahahahaha...jaz sme mislila,da bo kakšna fotomontaža ;D ;D...To naj bo pa lovcem za zgled,da ne bodo streljali psov.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: AklAm , petek, 16.09.2005 : 16:46:56
In da jih ne bodo mahali po glavi! >:(


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: T.M.T , ponedeljek, 19.09.2005 : 18:21:14
Njaprej bi vse kar sme lepega rekla o lovcih vzela nazaj...ker so navadni morilci,ki jim ni mar za življenje!!!!

Naj vam povem svojo zgodbo.Vsako jutro peš gazim v šolo nič kja vesela in vsako jutro na dvorišču 100m pod hišo opazujem srnico z 2 srnjačkoma.Ubistvu sem ju.Bilo je lepo razverilo.Pred 10min pa sme sedela pred TV,kar zaslišim pok.Tečem ven po Rona ga zaprem v pesjak in takoj zatem še en pok.Ni se mi sanjalo kaj je bilo.Potem pa vidim mami in brata na dvorišču...tečem tja in... :o.Bela lada niva na NAŠEM travniko,se je pripeljala po NAŠI poti in mendrala po NAŠEM travniku,100m pod NAŠO hišo itd.Vidim majhno rjavo liso in začnem tulit nan zakaj ga je ustrelil...in zvem,da je ustrelil oba.Mmai je tula kako si drzne tako blizu streljati,kaj če bi ustrelil psa,ki večkrat skače po tisti poti.Potem sem začela tulit,da ga bo prijavila...mami se je drla,če slučajno nismo ljudje in bi nas uprašal če se lahko zapelje po poti (letos smo imeli nekja "sranja" in plazov...)Oni 3 (3 so se spravili na dva srnjačka!!!) pa so molčali in nosili svoje trofejce v avto.jaz sem še kar tulila zakaj je oba počil,pa da ga bom prijavila...brat je upil podobno...mami pa je vlekla svojo.In na koncu je p**** ****** samo rekel:"Bom prišel poračunat!"Boš ti prišel poračunat ja!Vrnil jih pa ne boš!!!!!!!!!!!

Zakja nisme si šla registerske zapisat?Zakaj!??Gospa,ki je bila na poti je samo rekla,da si je možakar potegnil klobuk do nosu in zdrvel mimo nje...

Naj mi nekdo pove če lahko ustreli 2 srnjačka?Ker bom tožla slovensko lovsko zvezo...pa naj mi nekdo pove e-mail tega...ker mi gre na bruhanje!!!!!!!

P.S:se opravičujem za vse pravopisne napaka in zmedeno pisavo....


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: T.M.T , torek, 20.09.2005 : 16:47:32
Takole...rada bi popravila sama sebe,ker je bil prvi srnjaček ustreljen 38 m od hiše naslednji pa 20m nižje.Lovec je bil Italjan in je streljal iz avta...sem govorila z nekim lovcem in je rekel,da Italjanu samo pokažeš žival že strelja...tudi na dvorišču!
Zato pa pazite na svoje kužije :-*!


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: dogue de bordeaux , torek, 20.09.2005 : 20:54:16
A ni neki zakon, da tako blizu hise ne sme streljati??


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: T.M.T , sreda, 21.09.2005 : 15:37:06
Saj je zakon tudi,da se ne sme streljati iz avta...uglavnem totalno BZ.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Babalu , sreda, 21.09.2005 : 16:14:39
Jaz bi vse skupaj prijavila na najblizje lovsko drustvo.Italijan je mogel imet dovoljenje,oni pa bi morali imet napisan  odstrel ali ne?Ce bi se delali da nic ne vedo,pa se prijavo na Lovsko zvezo Slovenije.
Drugic v takem primetu bi pa se policijo poklicala,ker je proti zakonu sploh streljat v smeri hise ali naselja.Ni nevarno namrec samo za vasega psa ampak tudi za vas.
Lp


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: andi , četrtek, 22.09.2005 : 10:06:42
Lepo prosim, ne najdem zakona, ki govori kdaj  in v kakšnem primeru lahko lovec psa ustreli!


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Lanabela , četrtek, 22.09.2005 : 10:11:13
Italijanski lovci so itak razred zase.  Nekaj plačajo, potem pa mislijo, da lahko počnejo kar se jim zazdi. Ko sem pred nekaj leti šla nekaj kupit v Arboretum, sva se morala z vrtnarjem dobesedno splaziti do hiše, ker so vsenaokrog švigale krogle. Vrtnar je samo skomignil, Italijanski lovci pač, da nikakor ni bilo prvič.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 22.09.2005 : 10:13:25
Zakoni marsikaj govorijo, pa tega nihce, vkljucno z "oh in ah in dejmo past v nezavest, ker smo tako fajn" lastniki psov, ne uposteva.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: andi , četrtek, 22.09.2005 : 10:41:45
Lanabela; lovci pri Arboretumu? Prvič slišim, pa sem bila skoraj 3 leta tam.

Kje bi lahko prebrala ta zakon?


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 22.09.2005 : 10:43:00
Kater zakon?


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: andi , četrtek, 22.09.2005 : 10:53:36
Lepo prosim, ne najdem zakona, ki govori kdaj in v kakšnem primeru lahko lovec psa ustreli!


Tega.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 22.09.2005 : 11:07:05
Hm, mislim da tega v novem ni, vsaj jaz menda nikjer nisem nasla; pise samo kazen za lastnike psov, nikjer pa ne pise, da ga mora ustrelit. Poglej na lovstvo net, majo vse gor.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: andi , četrtek, 22.09.2005 : 11:14:03
Tam sem tudi že brskala, pa nisem nič našla o puški in psu.
Sem mislila, da kdo ve iz glave. Vem, da se je šlo nekaj o 50 metrski razdalji.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 22.09.2005 : 11:18:55
Mislim da tega ni vec. :(


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: andi , četrtek, 22.09.2005 : 11:22:07
Grrr, malo me skrbi, ker sem danes dobila popolnoma nezaslužen opomin od čuvaja, da naj imam oba na povodcu. Brin itak je, ker gre takoj na sled, tamala pa se zapodi za zajcem kakšnih 50 m , potem a takoj priteče nazaj. Drugam, kot na barje in v gozd jih ne morem peljati na šetnjo, vem pa, da bo tamala postala psihični bolnik, če bo stalno na povodcu.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 22.09.2005 : 11:26:44
Ne ji pustit, da se zapodi za zajcem.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: andi , četrtek, 22.09.2005 : 11:42:26
Hja, lažje rečeno kot storjeno. Če psu, ki je vsaj malo plenski, švigne zeko pred nosom iz grmovja, bi rada videla junaka, ki ga vedno zaustavi.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 22.09.2005 : 11:48:39
Ja druge resitve jaz ne vidim. Ce jaga, je verjetnost, da jo kdo sicne, pomoje kar velika.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Lilit , četrtek, 22.09.2005 : 12:02:08
andi, v eni temi o lovcih (ne vem, a je bila ta ali kaksna druga, ker je vec odprtih) je Breza objavila cel pravilnik v zvezi s tem... to 50 m in te stvari ne velja vec, mislim pa, da ce je pes brez nadzora... to se pa da razlicno definirat...


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: bina , četrtek, 22.09.2005 : 12:03:37
Andi, ne obupat ;) Meni je danes uspelo Bino poklicat, ko se je sprehajala po travniku in je imela srne 15 m pred gobcem :D :D :D :D Sem full ponosna na njo (in tudi nase 8)), da je imela 100% odpoklic. Ker, ko je bila stara 6 mesecev, je vohala sledi. Sploh ni bilo treba, da vidi srne :-\ Pa takrat je samo malo po zraku povohala in je že ni bilo več :-X Danes pa srne pred gobcem in ona pride k meni :) :)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: andi , četrtek, 22.09.2005 : 12:06:48
Obupali seveda ne bomo, smo šele na začetku, ker je prejšnji teden drugič v življenju videla poljskega zajca :D Srn je že kar navajena, pa malo se jih boji, tako da tukaj nimam problemov. Ampak zajciiii, zajciii, ko tako luštno skakljajo med koruzo. Ja, to je pa res žurka. ???


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Lilit , četrtek, 22.09.2005 : 12:07:39
Nasla :D

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,3042.msg93362.html#msg93362


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: andi , četrtek, 22.09.2005 : 12:12:01
OO Lilit zlata si! :-*

Kul, se pravi mi lovec v nobenem primeru psa NE sme odstreliti. Seveda tega ne bomo izkoriščali, je pa fajn, da take stvari veš in lahko kao nevedne lovce s tem seznaniš.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 22.09.2005 : 12:14:52
Pa preberite CELO sporocilo, tudi tisto na koncu. Andi, recimo da ga NE SME, vendar to se ne pomeni, da ga NE BO, po toci zvoniti pa je prepozno. Prav tako pes NE SME jagati, pa...
Konec koncev pa lahko tudi odstrel smatramo kot ukrep, ki preprecuje skodo po divjadi? Mislim-bi sodisce to tako razumelo?


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Agnes , četrtek, 22.09.2005 : 12:15:16
Vendar se ne bi preveč oddahnila. Doleti te lahko vsaj poštena kazen, če tvoj kuža preganja divjad. Andi, to ne leti samo nate, ampak na vse pesjanarje, ki imamo lovske pse ali pse, ki se občasno delajo, da so lovci. Bodimo najprej mi odgovorni, kontrolirajmo svoje pse in ne vznemirjajmo drugih živali ter s tem ne povzročajmo škode v gozdovih in loviščih. Tako bomo imeli mir tudi pred primitivnimi lovci in bomo vsi zadovoljni ter v miru uživali v sprehodih. Lp Neža


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: jasminaj , četrtek, 22.09.2005 : 12:20:25
hmm, torej ni prepovedano imeti psa v gozdu oz. na gozdni poti spuscenega, ce je le-ta pod kontrolo ???
ker mene je lovec ze veckrat ustavil , pa godrnjal zakaj ga nimam privezanega  :-\  pa je bil vedno (johny) pod  kontrolo, to pomeni, da se ne oddalji predalec vstran, me ima skoraj vedno na oceh, ce se pa slucajno spozabi, pa siba naprej, pa ga jaz poklicem in pride, tako , da pod kontrolo je vedno (tudi za srno se se ni zapodil), potemtakem, ga lahko imam spuscenega ??? , pa mi lovec ne bi smel gnjavit? :-\


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: andi , četrtek, 22.09.2005 : 12:21:20
Seveda, prav zato pa tisti del stavka; "seveda ne bomo izkoriščali tega..."

Pes ni robot, ki ga sprogramiraš, zato govoriti, da pes nikoli ne jaga in da nikoli ne bo jagal, ni smiselno govoriti. Ja, spoštujem prosotoživeče živali, trudila se bom, da se bo psica ob zajčjem skoku ustavila, vendar pa iz svojega psa ne mislim narediti nezlaufanega psihopata, ki bo zaradi tega lahko ogrožal okolico. Pri nas sta 2 možnosti; ali pelješ psa po vasi, kjer je seveda pes strogo na vrvici ali pa pelješ psa na barje, kjer so živali. Odločam se raje za naravo in spuščenega psa, ki v taki situaciji vsaj 80 % obvlada odpoklic.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 22.09.2005 : 12:24:37
Hm, nekje je menda zapisano, da morajo biti na povodcu, bom probala kaj najti.

Hja, andi, v tem primeru pa vzames v zakup moznost odstrela psa in se ne bunis. Nikoli mi ne bo jasen tak halo glede tega; pes nima kaj jagat in basta. Ako jaga, ima sanse, da ga sicnejo; ce ste pripravljeni tvegat, prav. Ce bi bila jaz lovec, bi verjetno sicnila, ja.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: andi , četrtek, 22.09.2005 : 12:29:28
Aha, če te prav razumem; psi naj bodo vedno in povsod na povodcu in laufajo naj na tisti sobni napravi za tek? Žal ne, pes je še vedno žival, ki ima vso pravico tekati po travnikih, gozdovi so tudi njihovi in ne lovčevi. Dokler pes ne dela škode v naravi (ubija, jaga na polno), mislim da mu lahko omogočimo stik z naravo. Ni mi pa jasno kakšno škodo naredi moja psička, ki se zapodi za zajcem par metrov in pride nazaj. Aja, zajca malo prestraši he he.



Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 22.09.2005 : 12:33:05
Ne pa nima pravice tekati po travnikih in gozdu, to smo si izmislili mi, lastniki psov, katerim se mora cel svet klanjati, ker imamo psa.
A nikoli ne laufate s svojim psom? Jaz s svojim laufam obcasno, sicer pa sem si izbrala pasmo, ki mi ustreza, tako psihicno kot fizicno. A se nikoli ne vozite s psom z biciklom?

Citat
Aha, če te prav razumem; psi naj bodo vedno in povsod na povodcu in laufajo naj na tisti sobni napravi za tek?

Ne, v bistvu pojma nimam, kje si zdaj privlekla napravo za tek ven? A si malo zmisljujes kajne, ker je tako najlazje nasprotovati necemu, cesar sploh nisem rekla, kajne?

In kaj je narobe, ce nekdo ustreli psa? Prava rec, eden manj...


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: andi , četrtek, 22.09.2005 : 12:39:53
Sori Nuki ampak res mi ni jasno na kakšen način bi ti privoščila psu tekanje. Aja, pa ne na vrvici ob kolesu; to ti je  skoraj isto kot sobni tekač za psa.

Ob takem razmišljanju v pasjem svetu kmalu ne bo več prosotora za pse, ki imajo malo večje energijske potrebe.

Zakonsko mi sedaj nihče ne more oporekati, da moja psička ne sme skakljati po travniku, to lahko stori le lastnik travnika.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Agnes , četrtek, 22.09.2005 : 12:53:10
Zakonsko mi sedaj nihče ne more oporekati, da moja psička ne sme skakljati po travniku, to lahko stori le lastnik travnika.

Skaklja lahko, ne sme pa delati štale divjadi. Jasno?


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: T.M.T , četrtek, 22.09.2005 : 12:57:23
Glede streljanja...potem sem jaz narobe obveščena :-[.Je pa zadnjič en lovec pravil,da je streljal na bernca,ki je preganjal srno in mladiča...na njegovo žalost in srečo lastnika je psico "falil".
Jaz imam to srečo,da sem zmenjena z lovcem,ki ima v naši vasi vikend,da Ron občasno čofota po potočku ob lovski preži.Seveda sem jaz nekoliko oddaljena (20-50m)...pa se kar štekamo :).
Čeprav je bil na tem območju strelov do sedaj malo (2 srnjaka in en mladič) do ponedeljkovega sranja.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 22.09.2005 : 13:27:44
Jaz bi mu privoscila tako tekanje, kjer ne ogroza ne sebe ne drugih; meni uspeva na tak nacin sprehajati psa in to tako, da je zlaufan. Je pa res, da moram tudi jaz zraven migati in hoditi. Seveda ne vsak dan (migat) in vedno (migat), odvisno od psa, konec koncev se hecam, da je penzjonist.
Ne, bicikl in pes tudi slucajno ni isto kot trak (sem oboje preizkusila). Z biciklom si v naravi in pes lepo kasa zraven (samo naucit ga moras). Vmes se ustavim in se igram z njim, bicikl pa parkirava nekam. Je dovolj opcij.

Citat
Ob takem razmišljanju v pasjem svetu kmalu ne bo več prosotora za pse, ki imajo malo večje energijske potrebe.

Naj to energijo znucajo na kak drugacen nacin, ne pa s preganjanjem divjadi. Ce pa tega lastniki ne zmorejo, naj si pa ne nabavljajo pasem, ki jim niso kos.

TMT, tudi na mojo zalost (da je falil mislil).
Resnicno mi je z vsakim dnem bolj zal, da tega, da lahko sicne psa, ni vec nikjer zapisanega.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kast , četrtek, 22.09.2005 : 13:33:07
Pa kaj vi mislite, da vsi lovci poznajo pravila, sploh kak zapit star (teh kar mrgoli)? A boste tvegali, pustili svoje pse, da preganjajo divjad (tudi če za par metrov enga zajčka) in ti ga lovec ustreli?

Pred par leti (še stara pravila) je en lovec, ki je celo policaj par kilometrov od nas ustrelil psa, ki je bil oddaljen le 20 m od lastnikov. Noben ga ni tožil....in tako si lahko privoščijo marsikaj.

Pa še to: lovce najpogosteje srečaš zgodaj zjutraj ali zvečer. Tako, da če peljete psa v gozd čez dan, je manjša verjetnost, da jih srečate. To pa ne pride v poštev ob nedeljah, ko imajo skupne love.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 22.09.2005 : 14:10:52
A se vam nic ne zdi sporno to, da recimo psi, pa ceprav samo ca 20m, tecejo za srno/zajcem in-s stalisca zajca, srne, recimo? Je sporno samo to, da jih lahko na ta nacin nekdo sicne? Vznemirjanje divjadi ni vazno?


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kast , četrtek, 22.09.2005 : 14:20:13
V zgornjem primeru pes ni preganjal divjadi, ampak je bil ustreljen kar tako....mogoče je lovec spil kak štamperle preveč....a kaj ....tožili ga itak niso.

Vsak lastnik psa, ki ni lovski, bi moral preden sploh psa vozi v gozd, ga poučit, da divjadi ne preganja (priklic!!) ali pa naj si nabavi psa (v mojem primeru novofundlandec), ki mu je malo mar za divjad.



Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: n3wfka , četrtek, 22.09.2005 : 14:27:03
Vsak lastnik psa, ki ni lovski, bi moral preden sploh psa vozi v gozd, ga poučit, da divjadi ne preganja (priklic!!) ali pa naj si nabavi psa (v mojem primeru novofundlandec), ki mu je malo mar za divjad.

Sem že mislila, da je samo moj taka flegma.   :)  Jaz se sprehajam po poznanih in dobro prehojenih gozdnih potkah, nedaleč stran od človeških bivališč, pa skoraj vsakič srečam kakšno srno. Šado je vedno spuščen, pa srne komajda opazi. Zadnjič, ko sem se sprehajala po asfaltirani cesti, sta nama pot prekrižali dve srni in to samo dva metra pred nama (ker hodijo krast zelenjavo v sosedov vrt - preverjeno!). Šado dvignil glavo in to je bilo to.

Lp


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kast , četrtek, 22.09.2005 : 14:49:54
n3wfka, ni edini, naša je totalen flegmatik. Pri nas imajo srne potko 10m od hiše, včasih tečejo zjutraj mimo, a jih naša sploh ne opazi. Torej idealna pasma, ki ne preganja živali, nima tega nagona. Večji problem je, če zagleda kakega drugega psa in kar podivja od veselja  :).

Medtem, ko ima mama brak jazbečarja (oče je bil lovec), pa psa ni šans, da ga ustaviš, če zavoha divjad.

Zato ga tudi ne vozi več v gozd, ker se boji, da bi ga kak lovec pihnil. Pa saj itak nima pravice preganjat, sploh ne kadar je prepoved lova.






Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 22.09.2005 : 14:50:54
Nikoli nima pravice preganjat.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kast , četrtek, 22.09.2005 : 14:53:29
Mogoče sem malo narobe napisala, a sem tudi jaz mislila, da nikoli!


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Lilit , četrtek, 22.09.2005 : 19:31:31
ali pa naj si nabavi psa (v mojem primeru novofundlandec), ki mu je malo mar za divjad.

Ja ja, izjeme potrjujejo pravilo... meni se je ene parkrat zgodilo, da mi je Vona pobegnila v gozd >:( od takrat sem ful pozorna, ko sva na robu gozda, sploh pa v gozdu, in jo drzim ob sebi oziroma na vrvici.
Saj ce vidi divjad, ni tako zanimivo, kot ce jo zavoha... najbolj jo pa mucijo ptici, to bi pa preganjala dneve in noci.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: dogue de bordeaux , četrtek, 22.09.2005 : 20:39:27
ali pa naj si nabavi psa (v mojem primeru novofundlandec), ki mu je malo mar za divjad.



Prevec posplosujes. Ce je bila muca, raca, zajc, srna ali katerakoli druga zival jo je moja njufka z veseljom lovila. Niti enkrat se mi ni zgodilo, da ji nebi bilo mar za divjad.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: damayanti , petek, 23.09.2005 : 08:07:16
Jaz pa  sploh ne razumem zakaj  zganjate takšno paniko :).
Saj vsi približno veste  kdaj izstopa divjad iz gozda.  Pač  izberite  drugo  uro sprehoda.
Glede  zajcev....  če   slučajno srečate  zajca  oz. vas preseneti,  in vam ga pes  zapodi  za  100-200  metrov  sredi travnika......  ja  pač  ga.  In kaj potem....  Če ga  lahko  odpokličete  ni nikakršnega problema.  Jaz  sem  Damsterja navadila  na piščalko,  ko zapodi    sledita dva  piska   in se  obrne in pride  k meni,  dobi  "  snackija"  in  vsi veseli  in srečni....  tamala  Dina  se  uči  od njega. Moja dva  tudi mačka zapodita  sredi travnika...  če beži pred njima  seveda....  če  pa  se jima slučajno postavi nazaj.... potem  je pa  druga pesem ::) ;)....  šlevasto  odpeketata  lepo nazaj 8).  Pač je  že enkrat dobil lekcijo.  In je  super  izkušnja...  Mojega  heroja je maček  veselo premlatil  in  od takrat  je pač  malo bolj pazljiv....Pa  tudi mislim  , da pri takih  presenečenjih   gre on za vidnim...  in ( sem skoraj  , da prepričana)  ne loči ali beži  zajec ali mačka. Ve samo to  , da jih lahko  stakne.
Opažam,  pa  zadnje čase(  sedaj ko so gobe  še toliko bolj),  da  je veliko  ljudi  , ki jemljejo  na svoje  gobarjenje  pse  s seboj.  In ja  normalno , da so  lovci elergični... ker  nekateri psi se pa  jagajo  po gozdu  totalno brez nadzora... lastnik pa  zatopljen v tiste  jurčke do amena  , niti  opazi ne  , da psa ni  v njegovi  bližini.
Moja dva  sta  skoraj , da vsak dan  v gozdu...  redko kateri dan  , da ne srečamo kakšnega lovca, (res je  da se me držita. )  Obadva  imata  odsevne ovratnice...  tako  , da sta  vidna  že na daleč.  In do sedaj me  še  niti eden ni  nazijal  ali zagrozil.Ker tudi če  nista na povodcu  nista  dalj kot  5 metrov  pred menoj. 

In še  glede  razdivjanja: :)
Pri meni  Damiju  pa je bilo eno  obdobje( puberteta) ko me ni  ubogal nič.  Takoj, ko sem ga spustila  je  brezglavo divjal okrog.
Zadevo sva rešila  tako  , da  sva  se  hodila razdivjat v  zapuščen  peskokop.  Tam je divjal po mili volji, nikogar ni  ogrožal  in  jaz sem ga imela  na  očeh  .  In je  pač  pes  prišel do dejstva,  da če  trapa  okrog  kot  odvezan  bo trapal  samo  po " puščavi"  kjer se nič ne dogaja.   In kaj  hujšega  za  mojega firbca ;D....

In še  sedaj , ko vidim , da    ima  dan(  luna  ali kar  nekaj  :P)  je  destinacija  peskokop...


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Lanabela , petek, 23.09.2005 : 10:48:34
Andi: lovci niso bili v arboretumu ampak so lovili po travnikih naokrog, krogle je pa neslo točno proti vrtnariji. Samo to je bilo par let nazaj, takrat je bilo treba po sadike še v nasade, sedaj imajo več ali manj vse nastavljeno pri bajti. Imeli so nek množičen pogon, pa jiih je očitno malo zaneslo, po vrtnarju sodeč ne prvi. Mi je pokazal vrata od neke lope in metke v njih.

Pazi na svojo tamlado, če je danes 50m gonje, bo prav kmalu veliko več. Gonja psom hitro pride v strast, ko jo enkrat okusijo. Saj niso problem samo lovci, mene bi bilo veliko bolj strah ceste. Ali pa tvoja tamlada sploh ne goni ampak bi pasla? Jaz sem nekaj takega videla pri Lani, ko je bila mlada, nekajkrat se ji je uspelo zapoditi za zajcem, sem mislila da hoče gonit, ampak ona je vedno uspela zajca obrniti in prignati proti meni (za to je rabila nekje med 50 do 100m), če ji ni uspelo, je pustila zajca pri miru. za pogledat ni velike razlike, je pa velika razlika v tem, da se da psa, ki hoče pasti lepo obvladati, psa ki goni pa ne. Lana se je zelo hitro naučila, da mora pustiti zajce pri miru, sploh ni bilo problema.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kast , petek, 23.09.2005 : 16:11:25
Jaz pa  sploh ne razumem zakaj  zganjate takšno paniko :).
Saj vsi približno veste  kdaj izstopa divjad iz gozda.  Pač  izberite  drugo  uro sprehoda.

Mogoče je to držalo, ko ni bilo še toliko srn kot jih je danes.

Ravno, ko sem se danes vračala domov in zapeljala proti hiši, je ena srnica veselo skakala le 5 m stran od hiše. Seveda je zbežala, ko je zagledala avto, ki se ji približije. (v skrajni bližini ni gozda, so polja), ura pa je bila 11:30.
Moram še povedat, da ne živimo ravno bogu za hrbtom, mimo hiše gre cesta (res da je asfalt le do nas) do naslednje vasi, se pa vozijo avti in največ kmetje s traktorji.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: MR Jack , četrtek, 27.10.2005 : 12:00:53
Mogoče je to držalo, ko ni bilo še toliko srn kot jih je danes.

No, tole ne bo drzalo... Vsaj na nasem koncu se je stevilo srnjadi zmanjsalo, res pa je da ne pihajajo na travnik vec samo zjutraj in zvecer ampak preko celega dneva...


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: MR Jack , četrtek, 27.10.2005 : 12:06:32
.Je pa zadnjič en lovec pravil,da je streljal na bernca,ki je preganjal srno in mladiča...na njegovo žalost in srečo lastnika je psico "falil".

Ko bo naslednjic ta bernc trgal kakega mladicka in ga bo lovec vstrelil, lastnik pa bo moral placati tistega mladicka, pa se kaksnega v blizini raztrganega, po moznosti se njuno naslednjo generacijo, kdo bo imel sreco potem... Sicer potem ponavadi tak pes ni od nikogar...


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Zoia , četrtek, 27.10.2005 : 12:54:50
No, tole ne bo drzalo... Vsaj na nasem koncu se je stevilo srnjadi zmanjsalo, res pa je da ne pihajajo na travnik vec samo zjutraj in zvecer ampak preko celega dneva...

pri nas je tudi tako. Stevilo srn se je bistveno zmanjsalo, zato je pa izjemno narastlo stevilo divjih svinj. S cimer nisem ravno zadovoljna, bomo pa potrpeli. :)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kast , četrtek, 27.10.2005 : 13:47:30
pri nas je tudi tako. Stevilo srn se je bistveno zmanjsalo, zato je pa izjemno narastlo stevilo divjih svinj. S cimer nisem ravno zadovoljna, bomo pa potrpeli. :)

Srečni vi, očitno pri nas lovci nimajo pravega plana odstrela, ker jih je res ogromno. Ravno včeraj proti večeru, ko smo se peljali proti sosednji vasi, smo jih najprej srečali 3 na našem vrtu, cca. 500m naprej še enih pet na poti in še km stran še tri. Prvič v življenju, da sem jih naenkrat srečala toliko v življenju.
Zdaj pa si predstavljajte nekoga, ki pelje psa, ki ima kaj lovskega nagona,  na večerni sprehod, pa še, da ga nima na povodcu.

Aja, lovca pa nikjer nobenga.

lp


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Zoia , četrtek, 27.10.2005 : 14:27:11
Zdaj pa si predstavljajte nekoga, ki pelje psa, ki ima kaj lovskega nagona, na večerni sprehod, pa še, da ga nima na povodcu.

Aja, lovca pa nikjer nobenga.


Predstavljaj si nekoga,ki pelje svojega obcasno strahopetnega majhnega psa z lovskim nagonom na vecerni sprehod, pa se, da je na povodcu. Sreca svinjo z mladici, pes se postavi zanj in pogumno bevska. ::)

Na cigavem mestu bi bila raje? ;)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kast , četrtek, 27.10.2005 : 15:01:48
Ne na enem, ne na drugem.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Zoia , četrtek, 27.10.2005 : 15:25:41
Pri tvojem primeru bi se pes lepo dal na povodec, pa bi bilo tricetrt resenega


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: MR Jack , petek, 28.10.2005 : 05:59:33
Srečni vi, očitno pri nas lovci nimajo pravega plana odstrela, ker jih je res ogromno.

Tudi tole ne vem ce bo drzalo... Lovci ne nacrtujejo odstrela, ampak ga samo izvajajo. Za plan odstrela je odgovoren Zavod za gozdove, tako da...  Se pa strinjam, da je le ta mogoce pri vas slab, samo zaradi tega niso krivi lovci ampak "gozdarji"...


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: PETIT , petek, 28.10.2005 : 20:31:24

Zdaj pa si predstavljajte nekoga, ki pelje psa, ki ima kaj lovskega nagona, na večerni sprehod, pa še, da ga nima na povodcu.

Aja, lovca pa nikjer nobenga.
In kaj naj bi lovec naredil! Postrelil divje prašiče, da se bo tisti "nekdo" še v miru praskal po jajcih al kaj medtem ko sprehaja svojega bevskača?


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Lanabela , sobota, 29.10.2005 : 13:00:25
Mogoče bi jih vseeno lahko malce razredčili, ravno toliko, da se ne bi sprehajali po vrtovih. Pa meni lovci sploh ne bi šli niti najmanj na živce, če ne bi imeli celega sveta za svojo privat štalo.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: MR Jack , sobota, 29.10.2005 : 17:48:44
Mogoče bi jih vseeno lahko malce razredčili, ravno toliko, da se ne bi sprehajali po vrtovih. Pa meni lovci sploh ne bi šli niti najmanj na živce, če ne bi imeli celega sveta za svojo privat štalo.

Se 1x! ODSTREL DOLOČA ZAVOD ZA GOZDOVE!


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: damayanti , sobota, 29.10.2005 : 18:47:53
Mene pa bolj kot lovci in divjad motijo nadobudni pesjanarji, katerih je zadnje čase poln gozd(  akcija- kostanj).  In  še  bolj zanimivo....  niti  eden od srečanih ni imel psa na povodcu ali   vsaj  v svoji bližini. 
Najprej sem srečala  psa, čez  pet minut pa še  lastnike  z  košaricam. :P ::)
In si upam trditi, da  bi bili ravno  ti  pesjanarji  prvi  v vrsti  ,ko bi bilo  potrebno  zmerjati lovce z primitivci :P
 


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Zoia , nedelja, 25.12.2005 : 16:51:12
Imamo zdajle enega lovca (soseda) na obisku in ko pac povem moje dogodivscine z divjimi pujsi mi kar lepo rece, da drugic naj ga pa poklicem, pa bo prisel mal strelat. Pa mi ni glih do tega. Mi je razlagal, da mi bodo macke pozrli, psa oklali.. In da je bolje za vse, ce so mrtvi (prasici).
Eni pujsi so prav prijazni, te nekaj casa gledajo, potem pa odpeketajo naprej. Sam ob dolocenih primerkih se moras pa prav ustaviti in jih dobesedno prositi, da te spustijo domov. 10min sem stala par metrov od enega tropa, hrkala, kasljala, brcala kamencke.. Pa so se me koncno uslisali in zbezali.
V celem zivljenju sem videla tele mrcine le v zivalskem vrtu, letos pa sam da zvecer pogledas cez okno.. Se skoraj pod balkonom pasejo. ???

Ni prijetno, je pa posebno


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , nedelja, 25.12.2005 : 17:29:40
Masina mate eni sreco. Jaz pogledam skozi okno in vidim osladne lucke...


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Butterfly , nedelja, 25.12.2005 : 17:42:10
Jaz tudi v zivo se nikoli prej nisem videla divjih pujsov (v zivalskem vrtu mogoce  ??? se ne spomnim), ...no letos pa sem jih videla ze dvakrat (sicer samo enega - od dalec, pa se ta je zbezal  :) ), pa nasa soseda je rekla, da jih je videla cel trop, ko so prisli sredi dneva pit k potoku (koliko je v tem resnice, je vprasljivo- samo vseeno....)  ;D Pa to ni blizu his, tak da nas ne 'ogrozajo'  :)

Ja pa fajn jih je videt, sploh ce jih vidis prvic  :D ;D


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Zoia , nedelja, 25.12.2005 : 17:47:08
Sej nas tudi ne ogrozajo. Nimajo neke fiksne ideje, da smo "tujci". Drug drugemu se zunaj poskusamo cimbolj ogniti, je pa zelo zanimivo se gledati iz oci v oci skozi okno- nobena stran nima nic proti ;)

Nanook: jp. In nekateri se te srece dejansko zavedamo, v nasprotju z vecino, ki bi jih najraje poslala nazaj od koder so prisli.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: rem , nedelja, 25.12.2005 : 17:57:38
Pri nas pujsov ni so pa srnice, pridejo čisto do hišice, ko jih je Bond prvič videl, je menda mislil,da so bokserji 8), se je ulegel na tla in jih čakal, one so hitro zbežale,do roba gozda je tekel za njimi, potem se je vrnil, sedaj po skoraj treh letih so že bolj domače stojijo in se gledajo :) potem zbežijo,Bonda smo pa naučili da ne dirka za njimi. Na orehu imamo pa veveričji parček, to je kar mali film, ko opazujemo kako veverička skačeta z veje na vejo, Bond pa čisto mirno sedi in samo z očmi sledi njunim gibom,ker ve, če bo dirkal se bosta skrila, to so redki trenutki, ko je pri miru in ne dirka. :D


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Zoia , nedelja, 25.12.2005 : 19:35:18
Pri Tisi je lovski nagon premocan.. ni sans, da bo samo sedela in gledala dlje kot 10s.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Desobediencia , nedelja, 25.12.2005 : 20:00:05
Se skoraj pod balkonom pasejo. ???
Ni prijetno, je pa posebno
Napačne pse imaš ;D 8)

No, eni čez okno vidite divje svinje, edina svinja ki sem jo kdaj videla skozi okno je pri sosedovih visela na klinu :-\


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Desobediencia , nedelja, 25.12.2005 : 20:19:13
A se vam nic ne zdi sporno to, da recimo psi, pa ceprav samo ca 20m, tecejo za srno/zajcem in-s stalisca zajca, srne, recimo? Je sporno samo to, da jih lahko na ta nacin nekdo sicne? Vznemirjanje divjadi ni vazno?
Oboje je sporno.

No, verjetno tudi kakim fazanom (samo primer) ni ravno fajn ko jih lovci, turisti ali kdorkoli že pač hodijo jagat. Taisti ljudje pa se bunijo, ko isto naredi pes, ki ima naravno (menda ??? ) več lovskega nagona kot človek, pa še za svoja dejanja ne odgovarja in nekako razumeš zakaj je to storil, kar za lovca ne morem trditi.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , nedelja, 25.12.2005 : 20:27:52
O, jaz cisto dobro razumem zakaj se jaga fazane, mi pa nikakor ni jasno, zakaj je pasje dejanje kar nekako sprejemljivo.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Desobediencia , nedelja, 25.12.2005 : 20:34:12
Pes nima kaj preganjat divjadi. Je pa tako dejanje vsekakor bolj razumljivo (ne opravičljivo!) kot tako dejanje iz strani človeka.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , nedelja, 25.12.2005 : 20:38:23
Zakaj?


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Desobediencia , nedelja, 25.12.2005 : 23:38:43
Saj sem zgoraj lepo napisala.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 26.12.2005 : 10:18:16
Kaj, a to, da ima vec naravnega nagona kot clovek in da za svoja dejanja ne odgovarja; to je odgovor na "zakaj?" in to naredi dejanje bolj razumljivo.
Ce ja, potem se nikakor ne strinjam.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Desobediencia , ponedeljek, 26.12.2005 : 12:38:26
Ok..bom bolj počasi.. Ko se pes požene za divjadjo še razumeš zakaj je to storil, ga namreč ne poznam takega ki nebi letel za bežečim.. Potem je tu še drugačno sklepanje, presoja in nenavsezadnje, človek (nekateri tudi ne) vejo da za divjad to ni ok, pes pač ne ve. Ravno zato je na nas, lastnikih, da mu takšno početje preprečimo.
Mi je pa hecno, ko lovec takega psa lahko pihne, prav tako pa lahko sam pihne taisto žival. Gods of the forrests press.
Ne eno ne drugo pa ni sprejemljivo, kaj šele da bi prvo bilo opravičljivo.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 26.12.2005 : 12:44:29
Ne, mislim da ga ne sme pihniti (se pravi-ni dovoljeno). Na zalost, ker jaz sem vedno bolj za to, da se odstreli psa, ki goni divjad (laik).
Bom se enkrat podrobneje vprasala.

Citat
Ko se pes požene za divjadjo še razumeš zakaj je to storil, ga namreč ne poznam takega ki nebi letel za bežečim..

Zakaj je razumljivo? Zakaj je to, da se pes pozene za divjadjo, razumljivo, to, da pa lovec ustreli divjad, pa ne?
Ne eden ne drug divjadi ne potrebuje zato, da prezivi. Se vec; ce pogledamo zgodovino, je lov dejansko vecji del cloveka, kot pa psa.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Desobediencia , ponedeljek, 26.12.2005 : 13:49:35
Zakaj je razumljivo?
A-a, še tretjič pa ne grem pisati. Jaz zgolj poskušam na to gledati kot pes.
Zakaj je to, da se pes pozene za divjadjo, razumljivo, to, da pa lovec ustreli divjad, pa ne?
Odgovor je preprost-lovec ima malo drugačno presojo in celo vest, kar zua psa ne moremo trditi. Tako lovec ve da tisto srno strel boli, da je prestrašena..pa jo bo kljub temu pihnil. Pes tega NE ve in niti ne razmišlja na ta način. Sploh pa, komu lažje dopoveč da preganjati srne ni uredu, psu ali človeku?
Ne eden ne drug divjadi ne potrebuje zato, da prezivi. Se vec; ce pogledamo zgodovino, je lov dejansko vecji del cloveka, kot pa psa.
Ja, lepo si povedala. Ampak takratni človeški lovci so lovili z drugačnim namenom, kot lovijo tejle "športaši".


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Desobediencia , ponedeljek, 26.12.2005 : 13:56:50
Pojma nimam kaj sem spet čarala  8) :P

Zakaj je razumljivo? Zakaj je to, da se pes pozene za divjadjo, razumljivo, to, da pa lovec ustreli divjad, pa ne?
Še tretjič. Odgovor je preprost-lovec ima malo drugačno presojo in celo vest, kar za psa ne moremo trditi. Tako lovec ve da tisto srno strel boli, da je prestrašena..pa jo bo kljub temu pihnil. Pes tega NE ve in niti ne razmišlja na ta način. Sploh pa, komu lažje dopoveš da preganjati srne ni uredu, psu ali človeku?Jaz zgolj poskušam na to gledati kot pes.

Ne eden ne drug divjadi ne potrebuje zato, da prezivi. Se vec; ce pogledamo zgodovino, je lov dejansko vecji del cloveka, kot pa psa.
Ja, lepo si povedala. Ampak takratni človeški lovci so lovili z drugačnim namenom, kot lovijo tejle "športaši".


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 26.12.2005 : 14:24:17
Pojma nimam kaj sem spet èarala 8) :P
Še tretjiè. Odgovor je preprost-lovec ima malo drugaèno presojo in celo vest, kar za psa ne moremo trditi. Tako lovec ve da tisto srno strel boli, da je prestrašena..pa jo bo kljub temu pihnil. Pes tega NE ve in niti ne razmišlja na ta naèin. Sploh pa, komu lažje dopoveš da preganjati srne ni uredu, psu ali èloveku?Jaz zgolj poskušam na to gledati kot pes.
Ja, lepo si povedala. Ampak takratni èloveški lovci so lovili z drugaènim namenom, kot lovijo tejle "športaši".

Ne razumes. To ali se dolocen osebek zaveda, kaj s svojim dejanjem povzroci v smislu trpljenja posameznemu bitju, tu nima teze oz. je primerjava na tem nivoju popolnoma nesmiselna. Gre za antropocentricno gledanje, ki je nepotrebno in celo skodljivo.

Imas lov na zivali kot hobi-to je eno, potem imas lovstvo kot celoto, komplet, katerega del predstavlja tudi lov, ni pa to vse (recimo temu ohranjanje narave); in potem imas pasje preganjanje divjadi, ki je eno in isto, razen v primeru, da gre za del lovstva, vendar potemtakem spada tja.
Ko gledas na divjad, moras gledat celostno, holisticno hehe; celostnega pogleda pa pri pasjem preganjanju ni-on jo pac jaga, ker jo pac jaga. Ne iz kakih gobljih vzgibov, s kakim dolocenim namenom, pac jaga zato, da jaga. Nima veze z ohranjanjem narave, stevilcnostjo in tako dalje. In ko gledas na obe zadevi celostno, ugotovis, da je odstrel divjadi razumljiv (ob potrebni argumentaciji, seveda), medtem ko pasje preganjanje divjadi ni.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 26.12.2005 : 14:30:55
Hm, malo cudno je zdaj izpadlo, ko je napisano hehe. Upam, da se da razumet. V glavnem: ce primerjam pasje preganjanje divjadi in odstrel divjadi, mi je drugo bolj razumljivo kot prvo. Ce primerjam pasje preganjanje divjadi in lov na zivali kot hobi, mi je oboje precej nerazumljivo.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Teski , ponedeljek, 26.12.2005 : 14:38:34
Se bom malo vmešala:

Plenski nagon verjetno vsi poznamo, a ne? na njegovi osnovi psa tudi šolamo, če ne drugega, se ga načeloma na tej osnovi "uči" se igrat pa tudi obrambo, itd. To je pač nagon. In ker kuža sam ne more misliti ali je ta nagon OK ali ne, pač ne more plačati s smrtjo napake njegovega lastnika, ki se ne trudi ta nagon "potlačit" oz. psu dopovedat da spada to med nezaželjeno vedenje. Tukaj bi mogoče bil bolj smiselen odstrel lastnika...  ;)

Sama imam srečo - psa, ki ne goni. Nisem pa ravno navdušena tudi nad streljanjem lovcev vsepovprek. Včasih se zdi, da zafrustrirani lovci, ki ne "najdejo" divjadi, svojo ubijalsko slo potešijo na pseh, ki so lahko tudi na dvoriščih ali ob hišah (bilo že kar nekaj "afer" - tudi, ko je lovec pred otroci ustrelil psa, ali pa "odstrel" psa spremljevalca invalidne osebe...). Taki mečejo slabo luč na tiste, ki niso taki.

Sploh pa se sprašujem od kje trditev, da lovci odstreljujejo bolane in ostarele obnemogle živali, če se pa potem bahajo z nekimi blaznimi trofejami (običajno najmogočnejših predstavnikov). Naj raje priznajo, da jim paše ubijat, jaz pa bom priznala, da mi paše jesti dobro srno ali divjega prašiča v golažu.

LP, T


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Desobediencia , ponedeljek, 26.12.2005 : 17:02:54
Ok, se pač ne strinjava..nije bed :) Meni je razumljiva ena stvar, tebi je ista stvar nerazumljiva. Eno je pa jasno-pes je pes. In kot tak ima, kot je rekla Teski plenski nagon. Ne verjamem, da ga lovci imajo..oz. imajo, le da malo drugačnega 8) ;) kot psi :)

No, tole si pa povedala namesto mene :)
In ker kuža sam ne more misliti ali je ta nagon OK ali ne, pač ne more plačati s smrtjo napake njegovega lastnika, ki se ne trudi ta nagon "potlačit" oz. psu dopovedat da spada to med nezaželjeno vedenje.

Še nekaj mi padlo na pamet-kaj pa npr. pogon s psi na lisice in podobne zadeve?
Oni lahko, naši psi pa ne ??? (To je hec 8) ;D )


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Julie , ponedeljek, 26.12.2005 : 18:49:52
Tudi jaz imam slabe izkušnje z lovci!
Pogovarjala sem se z lovcem in vprašala sem ga zakaj pobijajo živali? In zelo važno je povedal, da zato ker je včasih teh živali (npr srne) preveč na določenem področju zatom jo ustrelijo!!!!!! :'( 8 >:( >:(


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: T.M.T , ponedeljek, 26.12.2005 : 19:10:49
Samo če pa pogledaš drugače.Na enem manjšem območju je recimo 100 srn in ena od teh zboli za določeno prenesljivo boleznijo...ali ap da zmanjka hrane zaradi prevelikega števila...


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: stieber , ponedeljek, 26.12.2005 : 20:02:13
Sori Nuki ampak res mi ni jasno na kakšen način bi ti privoščila psu tekanje. Aja, pa ne na vrvici ob kolesu; to ti je  skoraj isto kot sobni tekač za psa.

Ob takem razmišljanju v pasjem svetu kmalu ne bo več prosotora za pse, ki imajo malo večje energijske potrebe.

Zakonsko mi sedaj nihče ne more oporekati, da moja psička ne sme skakljati po travniku, to lahko stori le lastnik travnika.


Kupi si 4 hektarje veliko posestvo in ga ogradi.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: stieber , ponedeljek, 26.12.2005 : 20:12:48
Kar se tiče lovcev in psov- lov s strani ljudi in lovskih psov je (pod točno določenimi pogoji kakopak) dovoljen, preganjanje dijvadi pa prepovedano. Če nekdo ne obvladuje svojega psa v tej meri, da lovi divjad, je jasno kaj sledi...tu ni potrebno nobene poglobljene filozofije.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Desobediencia , ponedeljek, 26.12.2005 : 20:47:33
In zelo važno je povedal, da zato ker je včasih teh živali (npr srne) preveč na določenem področju zatom jo ustrelijo!!!!!! :'( 8 >:( >:(
Jao.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Lanabela , torek, 27.12.2005 : 14:12:27
Do psov, ki preganjajo divjad in njihovih lastnikov nimam prav nobenega razumevanja ali usmiljenja. kdor si omisli psa, z močnim lovskim nagonom naj se potrudi ta nagon obvladati, ali pa naj ima psa privezanega. Včeraj sem bila priča prav grdemu pogonu na srne. dva velika psa sta gonila veliko čredo več kot 20 srn v velikih krogih po polju, eden (lovski v nelovskih rokah) se je upehan vrnil k lastniku, drugi (nekaj kot nemec ) pa je gonil naprej, in je srne nekam odgnal, da jih nisem več videla. Lastnik lovskega psa, ko se je vrnil, ni niti privezal, na moje vprašanje, če mu je pes ušel za srnami, pa je povsem neprizadeto povedal, da "jih je malo zapeljal okoli". Od sina sem potem izvedela, da je ista dva psa že večkrat videl goniti. Lastnika lovskega psa poznam in sem ga "zašpecala" predsedniku lovske družine. Menda bodo poskusili lastnika malce bolj trdo priviti, a dvomim da bo kaj dosti pomagalo.
Mimogrede, meni mojih treh ( za povrh še gonečih se ) psic ves čas ko sta psa gonila srne okrog njih ni bilo treba privezati. To, da si izbereš pse z slabim nagonom ima včasih svoje prednosti.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: PETIT , torek, 27.12.2005 : 22:17:55
Srne so vendar eden najboljših rekvizitov, da zlaufaš svojega psa. Samo spustiš ga potem pa pes do onemoglosti teka naokrog tako da vodniku niti migniti ni treba.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: bina , torek, 27.12.2005 : 22:44:13
Srne so vendar eden najboljših rekvizitov, da zlaufaš svojega psa. Samo spustiš ga potem pa pes do onemoglosti teka naokrog tako da vodniku niti migniti ni treba.

aha, sam to je res. Samo ni pa dobro za živce :-\ Jaz tistih 10 ali 15 minut izgubim 5 let življenja :-X Na srečo je sedaj psica postala tako vodljiva, da mi ne uhaja več. Čeprav jo pa zeloooooo matra >:( Zadnjič je laufala po našem travniku (v radiju 30 m okoli mene), vohala sledi, jaz sem pa skoraj glas izgubila, ko sem jo klicala >:( ::)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Geri , sreda, 28.12.2005 : 01:32:50
Moji psi ne gonijo srn... se pa je že zgodilo da mi je Kaja ušla za srno.. sicer gre kakih 10m od mene in teka gor pa dol in "kliče" Mašo, da se ji pridruži. Sama si ne upa... tako da praktično nikoli ne steče za srno. Maša je imela močan nagon in sem ga obvladala saj je sedaj njen odpoklic 100%, Žanov tudi.. res pa je da za Kajo ne dam roke v ogenj. Je pa (zame) razlika ali pes parkrat v življenju pobegne za srno- se pač kljub šolanju zgodi, ali pa če nek pes stalno goni in lastnik nič ne ukrepa. Meni ni prijetno ko mi Kaja gre za srno- vem da je ne bo ujela ker je počasna, se pa bojim da si sama ne kaj naredi. Vem da se ves čas ko jo imam trudim njen nagon obvladati in mi nekako uspeva. Mogoče pa se bo zgodilo da bo še kdaj pobegnila za srno- a potem pa naj se kar sprijaznem da bo ustreljena ??? Pa še to.. zakaj je potem nimam na povodcu? Ker gre na sprehod vsak dan, pa je pobegnila parkrat v življenju. Je dobro socializirana in vajena drugih psov. Še nikoli se ni z nobenim stepla, pa čeprav je bila izzivana, ljudi pa tudi ne ogroža- po pravici, srne tudi ne. Vem pa da ni prav niti da steče za njo, zato pa se trudim v to smer.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Lanabela , sreda, 28.12.2005 : 13:46:05
saj to se vsakemu lahko zgodi. Samo problem je, ker se dotični gospod zaradi rekreacije svojega psa niti najmanj ne sekira, očitno mu je celo všeč, da se pes lepo upeha ne da bi bilo treba njemu s prstom migniti. čeprav je za psa to samo rekreacija in srni verjetno res nič noče, je za srne to zelo izčrpljujoče. Glede na to, da gonita dva psa in glede na zapadli sneg, je lahko  za srne tudi pogubno. Pogubno pa lahko kaj kmalu postane tudi za psa, saj lahko srečata takega lovca, ki namesto grozilnih pisem raje uporabi puško.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: samo , sreda, 28.12.2005 : 18:18:18
Mal sem preletu tole temo, pa bi želel povedat tistim, ki apriorij ne marajo lovcev, da so lovci samo ljudje, kot kinologi in tudi med kinologi se najdejo za en drek ljudje, ki se imajo za velike ljubitelje psov in živali, okolica jih pa sploh ne zanima in njihovi psi tekajo in opravljajo potrebo po travnikih, zelenicah, vrtovih, ob sprehajalnih poteh, pločnikih, itd. in ne da bi za njimi počistili, potem se pa čudimo zakaj nas kinologe nekateri ne marajo.

Kolikor je meni znano iz zgodovine človeštva, so bili prvi predniki človeka nabiraleci in loveci in, če človeka uvrstimo na živalsko lestvico po načinu prehranjevanja, kam bi ga vi uvrstili, jaz med lovce, kot volka, ker se že od nekdaj hrani z mesom in, da je se je lahko prehranjeval na ta način se je moral naučiti lova in pri tem je spretno uporabljal psa, kar je bil v tistem času njegov edini namen, v času pomanjkanja pa je služil kot sveža rezerva hrane.

Toliko v premislek.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kiki , petek, 30.12.2005 : 08:45:23
Jaz bi pa želela povedati tistim, ki apriori zagovarjajo lovce, dve stvari:

Prvič, nismo več v davninah. Saj smo nekoč tudi živeli v votlinah ali pa v srednjem veku opravljali veliko potrebo skozi okna na ulico, pa danes tega več ne počnemo, ne? Pa nacisti so nekoč pobijali Žide, in tako naprej. Zato tisto, kar je človek nekoč počel, ni noben legitimen argument in ne potrjuje niti, da je bilo tisto početje dobro ali pravilno, niti da bi to isto morali početi tudi danes.

Drugič pa, človek je nekoč lovil, ker je MORAL loviti. Ni šlo za trofeje (česar lovci tudi danes kot svoj razlog (v glavnem)  ne marajo priznati), in tudi ni šlo za "neke vrste pomoč živalim" v smislu odstranjevanja bolnih živali ali redčenja čred zaradi uravnavanja naravnega ravnovesja (s čimer se lovci danes tako radi prsijo, ker mislijo, da je prikladen izgovor za njihovo ubijalsko slo).

Skratka, klavrno, vse obsodbe in zaničevanja vredno početje. Nič zato, če je to za nekatere po zakonu celo "dovoljeno". Tudi to, da je dovoljeno, je obsodbe in zaničevanja vredno, saj ravno o tem nasprotniki lova govorimo!


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: PETIT , petek, 30.12.2005 : 10:51:31
Kiki

Občutek imam, da tako malo, kot poznaš pomen in namen sodobnega lovstva v evropskem prostoru, poznaš malo tudi razmere v naravi in ekologijo samo, kar je itak značilno za vse "odpravitelje" lova, ki se takim in podobnim gibanjem pridružijo zgolj iz emocionalnih vzgibov kasneje pa iščejo razumno razlago za svoj način razmišljanja.
Človek je v preteklosti lovil iz enih razlogov, danes pa v populacije posega iz drugih a še vedno podobnih razlogov.
Lov v sodobnem evropskem prostoru pomeni trajnostno koriščenje naravnih virov, na način, ki pripomore k usklajenemu delovanju ostalih človekovih ponog in dejavnosti ter ohranjanje naravne pestrosti živalskih in rastlinskih vrst.
Če je nekdo nagnjen k zbiranju trofej ni v tem nič narobe, saj je vezan na kvoto odstrela, ki preprečuje, da bi posegali samo v trofejno divjad ampak je odvzem prirejen tako, da je čim bolj podoben naravnemu t.j. takemu, kot ga izvajajo planilci v nekem ohranjenem okolju.
Kult trofeje izhaja iz germanskega sveta medtem, ko ostali evropejci lovijo za meso in ker je človek tudi mesojedec v tem ne vidim nič spornega. Gojhiti in ubiti domačo žival ali upleniti divjo.....v čem je razlika. Morda v tem da je divja žival vse do trenutka vplenitve živela polno in zadovoljno življenje v naravnem okolju medtem ko je bila domača zaprta v neko umetno!
Kiki, svet ni bel in črn! Vmes je še širok pas sivine!


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: MR Jack , torek, 03.01.2006 : 19:21:03
Podpis!


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Zoia , torek, 03.01.2006 : 23:42:35
Sam da Nanook mal lust naredim ;D

Ce stopim v kopalnici na stol, vidim skozi stresno okno direkt njivo, travnike in vso gozdno favno. No in ravno prejle grem malo precekirat kako stvari stojijo, ko masira proti njivi ene par (14 natancno :D) divjih prasicev. Digitalc je bil ze v polni pripravljenosti, bili so zelo fotogenicni, nic se niso prestrasili.. imam pa preslab digitalc, da bi sneg, tema in zoom napravili dobro sliko (pa nekak mi znanja primanjkuje ja..). Poklicem starsa, oca so lepo tiho, mama pa zacne galamo delati, ker so ravno bili na kupu in jih ni dobro videla. In so seveda odmasirali.
Zdaj se pa na eni drugi njivi pasejo, nimam ravno dobrega razgleda, sam crne pikice se vidijo.

Bili so pa raznoraznih velikosti, en mali je sele potem prikopitljal, ko so ze vsi brskali. Tako zmedeno bitje je deloval ;)

Pa se dobr se mi zdi, ker sem kar nekak zgubila tisti strah. Vcasih sem kar tulila, ko sem sla kam, da ja ne bi kak prisel. zdaj pa po prstih okol lazim, da bi ga ja kje srecala.  :)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Rozi , sreda, 04.01.2006 : 07:42:19
Lovcev ne potrebujemo. Narava bo sama poskrbela za svoje ravnovesje.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: PETIT , sreda, 04.01.2006 : 10:58:56
Lovcev ne potrebujemo. Narava bo sama poskrbela za svoje ravnovesje.
Bravo Rozi. Zelo strokovno je to tvoje pojasnilo!
A ti kot človek pa nisi narava? A si morda bog, ali kaj nadnaravnega? Si mogoče umetna inteligenca, so te naredili v tovarni?


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Rozi , sreda, 04.01.2006 : 11:10:49
Seveda sem. zato pa ne pobijam živih bitij.

Kaj je lovec?

Lovec je oboroženi pijanec, ki gre skozi gmajno do prve oštarije..


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: MAT , sreda, 04.01.2006 : 11:42:50
Popravek:
lovec je oboroženi pijanec,ki gre iz gostilne skozi gozd v naslednjo gostilno.
lp,MAT


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , sreda, 04.01.2006 : 12:31:26
Seveda sem. zato pa ne pobijam živih bitij.


A ti to resno? ;D ;D ;D ;D ;D


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: branka , sreda, 04.01.2006 : 13:04:58
A ti to resno? ;D ;D ;D ;D ;D

Hahaha, daj še mene nauči da bom takšna kot ti. Jaz pa pobijam uboge živalce: komarje, bolhe, muhe... :-X

Ej Nanook, resno misli, ja...saj pravim, naj pove svoj recept da bomo še mi takšni, kot je ona  ;)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: _Bučka_ , ponedeljek, 06.02.2006 : 23:12:56
Vsi, ki toliko zagovarjate lovce - kakšna se vam zdi naslednja zgodba:

S pesjankotom sva se sprehajala po gozdu, ki je blizu našega naselja in srečala soseda lovca in njegovega prijatelja. Sosed je svojega lovskega psa učil iskanja sledi in tekanja po sledi oz. nekaj podobnega. To je izgledalo tako, da je v rokah držal vrv, na kateri je visela mrtva lisica. To ubogo lisičko je potem vlekel po gozdu, da je naredil sled in potem spustil psa po tej sledi. Ko je bilo učenja konec sem slišala, da bosta lisico zakopala.

Torej, lisico sta ubila samo zato, da sta lahko trenirala psa - a je to normalno??!!! Ni dost, da sta jo ubila, potem sta jo kot cunjo vlekla sem in tja. A to še ni dost, zraven so bili otroci, ki so to z navdušenjem opazovali - kakšna vzgoja je to???!!!!  >:(


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: PETIT , torek, 07.02.2006 : 02:15:36
Bučka, vlečke po dlakasti divjadi se ne da narediti z ribo ali pa z zeljnato glavo. Če hočeš izšolati lovsko uporabnega psa, ki bo lovil žive živali se je potrebno poslužiti ustreznih postopkov in eden izmed njih je polaganje vlečke in sicer z zajcem ali lisico. Razlika je v tem, da zajca lahko potem še vedno poješ lisica pa ni najbolj užitna.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Bučka , torek, 07.02.2006 : 08:48:06
Bučka, vlečke po dlakasti divjadi se ne da narediti z ribo ali pa z zeljnato glavo. Če hočeš izšolati lovsko uporabnega psa, ki bo lovil žive živali se je potrebno poslužiti ustreznih postopkov in eden izmed njih je polaganje vlečke in sicer z zajcem ali lisico. Razlika je v tem, da zajca lahko potem še vedno poješ lisica pa ni najbolj užitna.


gre za uporabnico _Bučka_ , ne Bučka.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: altervita , torek, 07.02.2006 : 14:59:14
Razlika je v tem, da zajca lahko potem še vedno poješ lisica pa ni najbolj užitna.
tehnično vprašanje: a za šal tud ni dobra? Sej vem, se sliš neumno, ker predvidevam da se ji od vleke tud kožuh malo zguli. Ampak če je finta v sveže ubiti "vlečki", se pravi da pse na takorekoč sveži sledi trenira....pol se verjetno ne zguli tolko?


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kalsang , torek, 07.02.2006 : 15:38:28
Kolikor vem lovci ne gredo lisico ubit samo zato, da bi pse trenirali, ampak včasih uporabijo ulovljeno tudi za trening psov.

Sicer se mi vsako ubijanje gabi, ampak toliko za info.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Malko , sobota, 11.02.2006 : 13:52:49
Sem napisal že nekaj na lovci--kako morejo?
Pa da se ne ponavljam.
Naj krmijo divjad zredi zime, skrbijo za divjad.
Pse naj pa pustijo pri miru.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: aska2005 , sobota, 11.02.2006 : 13:57:45
Kalsang žal taki so ti lovci, mene tud to ful jezi...Pse pa naj puste pri miru!


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kiki , nedelja, 01.10.2006 : 20:45:14
Že dolgo nisem pokukala v to podtemo, ki sem jo začela sama, sedaj sem pa spet imela "bližnje srečanje" s pripadnikom pritlehnega pobijalskega klana. OK, zaenkrat smo še vsi živi, ampak zagrozil je, da prihodnjič pa morda ne bo več tako ...

Zato ker moji trije psi, čeprav se me nenehno držijo in se sploh ne upajo oddaljiti z makadamske ceste, med sprehodom niso nenehno privezani. In čeprav moji psi niso pobili še nobene srne, on jih je pa že kar nekaj.

Moji psi (ali jaz) tudi nimamo doma na steni nobenih rogov, nagačenih glav in ostalih delov ubitih živali in ne čutimo potrebe, da bi slavili umore živih bitij z različnimi trofejami. Medtem ko za gospoda Prepotentnega tega ne bi mogli trditi.

Vsi trije moji kužki so razvajeni ljubitelji kavča, ki se na potepanjih ne oddaljijo od mene več kot nekaj metrov. Njihovi vohalni aparati niso naravnani na srne in zajce, temveč bolj na kakšne domače dobrote. Čeprav sama na sprehodih pogosto videvam cele črede srnjadi, jih moji pesjani nikoli ne zavohajo. Srne, ki so sprva morda plašno gledale, so se sedaj na nas že navadile in se mirno pasejo naprej, ko gremo mimo. Srne točno vedo, od koga jim (ne) preti nevarnost.

Ker je tri pse težko sprehajati na povodcu, (tudi če ne bi imela zdravstvenih težav z roko in hrbtom), pa tudi psička se boji srečanj z drugimi psi, saj je bila v mladosti večkrat napadena, se posebej potrudim in hodimo na sprehode na samotne poti, kjer le redko koga srečaš, čeprav so te površine v resnici javne. Razen seveda lovcev, ki hodijo tja pod pretvezo, da ščitijo živali. V resnici pa ščitijo "svoja" lovišča in svoj mošnjiček, da jim živali ne bi slučajno pobil kdo drug in si zagotovijo, da jih lahko pobijajo sami.

Tako ugotavljam, da podobno kot živali, tudi že ljudje nismo skoraj nikjer več varni pred lovci.

Puške pokajo po poljih in travnikih tudi poleti, čeprav naj bi bil zdaj lov prepovedan, in čeprav se sprehajaš po javni poti (kjer vozijo občasno tudi avtomobili, kolesarji in traktorji). In prijetne sprehode, na katerih s psi skoraj postaneš eno z naravo, mi kvarijo frajerji, prepolni samih sebe, katerih največji dosežek v življenju je bila včlanitev v lokalno lovsko društvo, s čimer so pridobili pooblastila, da terorizirajo civile in morijo živali. Verjetno še sami ne vedo, kaj od tega dvojega jih bolj veseli. Njihova največja bolečina - če sklepam po primerkih, ki jih srečujem - pa je dejstvo, da (vsaj zaenkrat) ne smejo streljati tudi civilov. Kar jih pa ne moti, da ne bi opletali s puškami in grozili, kaj čaka neposlušne sprehajalce "naslednjič". Pa čeprav se mi samo sprehajamo in še nikoli nismo na nobenega streljali.

Trdim, da noben normalen človek, ki ima v podstrehi vse počiščeno, nima potrebe, da bi na koga streljal. Pa čeprav so to "samo" živali. Ni treba, da priznava živalim enako svobodo in pravice, kot ljudem, če tega noče, ampak pobijati jih pa vseeno ni treba.

Trdim, da v 21. stoletju tak šport ni več potreben in ni več primeren. Potreben je bil v kameni dobi, ko še niso poznali poljedelstva in živinoreje (ne bom se zdaj spuščala v vegetarijanstvo, to je spet čisto svoja tema in verjetno ne sodi v ta forum) in se drugače ni dalo preživeti. Vse odtlej pa je lov barbarstvo in primitivizem, ki ga je treba preganjati in čimprej ukiniti. Nobena družba ne bo civilizirana, dokler ne bo tega storila.

Trdim, da mnogi (morda ne vsi, ampak vseeno jih je preveč) lovci krinko svoje ogabne zelene uniforme izkoriščajo za izživljanje nad ljudmi in živalmi, med drugim tudi nad psi. Res je, so primeri, ko krvoločni psi povzročajo škodo in ubijejo živali. Ampak zakaj bi jih morali sankcionirati prav lovci? Od kod jim pravičniška vzvišenost nad psi, ko pa pobijajo živali tudi sami? Psi to počnejo zaradi slabega nadzora in malomarnosti lastnikov, nekateri tudi zaradi globoko ukoreninjenega nagona, za katerega niso krivi sami. Lovci pa to počnejo namenoma, docela zavestno, iz krute sle po ubijanju, ker se potem počutijo bolj pomembne in moške. Pa verjetno ker se je potem v gostilni luštno prsiti med zvračanjem kdove katerega šnopčka po vrsti. Ne vem, zakaj si vseh tistih rogov in drugih grozot ne pribijejo kar na glavo.

Še bolj obsodbe vredno je, da imamo zakone, ki jim dajejo do določene mere celo prav in ki lov sploh dopuščajo. Nizkotne kreature, ki se ovešene z modernim orožjem in opremo, proti kateri se uboge živali ne morejo branit, iz golega veselja nad ubijanjem spravljajo na nedolžne živali in jih z užitkom pokončujejo ter se nato s tem še hvalijo, imajo, glej ga zlomka, "pravico" komandirati, kdo se lahko kje sprehaja in kako. Po javnih poteh! Ker menda so potrebni, da živali zaščitijo! Pred ljudmi, ki živalim nikoli niso storili hudega.

Veste kaj, živali lahko mirno ščitijo gozdarji ali pa imenujmo posebne varuhe živali (pri nas še človeške pravice niso vedno samoumevne tako da za živali je treba tako ali tako še marsikaj postoriti) - ljudi, ki bodo za živali skrbeli brez pušk, ki jih bodo po potrebi pozimi hranili, in ki bodo, če že res ne bo šlo drugače, resnično ustrelili bolno žival, ker bi čredi lahko škodila, ne pa ker v njej vidijo trofejo in sta jim ubijanje in streljanje v užitek.

Ko takemu človeku poveš, da sam pač ne moreš peljati treh mišičasih in razigranih psov na povodcu, sama pa iz zdravstvenih razlogov ne morem tako hitro teči, da bi jih v zadostni meri razgibala, je njegov odgovor: "Potem pa ni treba imeti treh psov." Res pravi ljubitelj živali. Verjetno frustriran, ker lov v zavetiščih za živali za zdaj še ni dovoljen. Še zlasti, ko potem namigne tudi, da če jih ne bom privezala, pa kmalu morda res ne bom imela več treh psov.

Tri pse imam zato, ker imam rada živali, pse pa še posebej. Gotovo bi bilo veliko laže imeti samo enega ali dva. Bilo bi manj dela, manj stroškov ... a tudi neizmerno manj veselja. Lovec lahko - po sedanji zakonodaji žal - res ustreli psa, ki ogroža divjad. Ampak ali lahko vsak bukselj, ki živali ogroža neprimerno bolj, oceni, da spuščen pes divjad ogroža (čeprav divjad sama ne meni tako in čeprav je pes vzgojen in hodi lepo ob psičarju)? Kaj pa petelinjenje in izživljanje? V zakonu sicer nikjer ne piše, da lahko tudi grozi in se izživlja, ampak lovci to vseeno (radi) počnejo.

Skrajni čas, da zakon spremenimo in lovstvo enkrat za vselej prepovemo.







Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 02.10.2006 : 06:57:04
Se sploh ne strinjam z zgoraj napisanim. Ce ne mores skrbeti za psa, ga pac nimas. A je to tako tezko razumet?

Lovstvo je pa se vse kaj drugega kot sicanje zivali po gozdu. In osebno sem ZA to, da se pse v gozdu strelja, ko preganjajo divjad. Brez pardona, za vsakega najmanj en metek.

Pa prosim, ne mi s temi pridnimi in ubogljivimi psi letat okol, okej. Ce bi jaz sodila pesjanarje-lastnike psov-tako kot ti sodis lovce, potem bi bilo 95% psov za postrelit.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kast , ponedeljek, 02.10.2006 : 07:23:40

Lovstvo je pa se vse kaj drugega kot sicanje zivali po gozdu. In osebno sem ZA to, da se pse v gozdu strelja, ko preganjajo divjad. Brez pardona, za vsakega najmanj en metek.

Pa prosim, ne mi s temi pridnimi in ubogljivimi psi letat okol, okej. Ce bi jaz sodila pesjanarje-lastnike psov-tako kot ti sodis lovce, potem bi bilo 95% psov za postrelit.

Kaj pa s tistimi psmi, ki nimajo mar za divjad, oz. če jo vidijo sploh ne reagirajo (kvečjemu se ustrašijo), in se od lastnika ne oddaljijo več kot 20 m? Bi tudi te vse postrelila? Ali je tudi za njih vstop v gozd in na gozdne potke prepovedan?
Jaz si to razlagam, kot da pes spada le v urbana naselja in v parke, kjer so psi dovoljeni!
LP


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Igor- , ponedeljek, 02.10.2006 : 07:40:34
Kaj pa s tistimi psmi, ki nimajo mar za divjad, oz. če jo vidijo sploh ne reagirajo (kvečjemu se ustrašijo), in se od lastnika ne oddaljijo več kot 20 m? Bi tudi te vse postrelila? Ali je tudi za njih vstop v gozd in na gozdne potke prepovedan?
Jaz si to razlagam, kot da pes spada le v urbana naselja in v parke, kjer so psi dovoljeni!
LP

Imej s seboj tablo, kjer bo na VELIKO napisano:
DIVJAD, MOJ PES IMA VAS RAD !!!
Tako bodo vsi lovci (tudi pijani) videli, da imaš prijaznega psa, ki ne goni divjadi  ;D ;D ;D

Igor

btw
od vseh, ki se hvalijo da psi NE reagirajo na divjad in da se ne oddaljujejo več kot 20m .... jih je 99% nakladačev in 1% tistih, ki imajo psa pod kontrolo 


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 02.10.2006 : 08:04:43
Dejstva:

1. Pes v lovišču ne sme biti spuščen.

2. Lovec nima pravice ustreliti psa.

3. Do 15. novembra je vsako prosto gibanje psov v naravi prepovedano, ker nastavljajo vabe s cepivom proti steklini za lisice. Vsak stik psa z vabo se obravnava kot stik s steklo živaljo.

Tudi meni se gabijo prepotentneži s puškami, ampak mimo teh dejstev ne gre. Ko enkrat vidiš, kako je sposoben pes razmrcvariti srno, ko enkrat vidiš svojega psa ali psa svojega prijatelja v akciji (se pravi psa, za katerega si prej verjel, da je itak samo za na kavč), te vse mine.

Če se ti gabi pobijanje, ki ga zagrešijo lovci, bi se ti moralo tudi pobijanje, ki ga lahko zagreši pes. In tu nobeden "sej moj pa ne bo" ne pride v poštev. Vsak lahko in vsak enkrat proba. Tudi tamali se poženejo v dir za srno ali ovco, pa čeprav je ne morejo poškodovat z zobmi. Lahko se pa žrtev poškoduje, če med begom nerodno stopi in pade, si npr. zlomi nogo. Da o smrtnem strahu ne govorim.

Kot ljubitelji živali imejmo radi vse živali enako.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 02.10.2006 : 08:16:33
Citat
Zato ker moji trije psi, čeprav se me nenehno držijo in se sploh ne upajo oddaljiti z makadamske ceste, med sprehodom niso nenehno privezani. In čeprav moji psi niso pobili še nobene srne, on jih je pa že kar nekaj.

Zdaj enkrat se bo zacelo cepiti lisice in je treba obvezno imet privezane pse, a ni tako?
Sicer pa pobijanje ni vse, marsikaj drugega zelo zelo zmoti divje zivali, za zacetek ze sama prisotnost psa in cloveka, recimo.
Kako pa naj lovec ve, da tvoji psi se niso pobili srne?

Citat
Moji psi (ali jaz) tudi nimamo doma na steni nobenih rogov, nagačenih glav in ostalih delov ubitih živali in ne čutimo potrebe, da bi slavili umore živih bitij z različnimi trofejami. Medtem ko za gospoda Prepotentnega tega ne bi mogli trditi.

A si bila pri njemu doma? Zgolj firbec. Vem, da ima marsikdo doma take zadevsne. Sklepam, da ce si ze bila pri lovcu doma, bi se lahko z njim tudi pogovorila o teh groznjah.

Citat
Vsi trije moji kužki so razvajeni ljubitelji kavča, ki se na potepanjih ne oddaljijo od mene več kot nekaj metrov. Njihovi vohalni aparati niso naravnani na srne in zajce, temveč bolj na kakšne domače dobrote. Čeprav sama na sprehodih pogosto videvam cele črede srnjadi, jih moji pesjani nikoli ne zavohajo. Srne, ki so sprva morda plašno gledale, so se sedaj na nas že navadile in se mirno pasejo naprej, ko gremo mimo. Srne točno vedo, od koga jim (ne) preti nevarnost.

Pisuka poldi, a lahko to kdo pove se jelenjadi, ker ta nikakor ne more razumet, da jaz ne predstavljam nevarnosti in vedno pobegne. ::)

Citat
Ker je tri pse težko sprehajati na povodcu, (tudi če ne bi imela zdravstvenih težav z roko in hrbtom), pa tudi psička se boji srečanj z drugimi psi, saj je bila v mladosti večkrat napadena, se posebej potrudim in hodimo na sprehode na samotne poti, kjer le redko koga srečaš, čeprav so te površine v resnici javne. Razen seveda lovcev, ki hodijo tja pod pretvezo, da ščitijo živali. V resnici pa ščitijo "svoja" lovišča in svoj mošnjiček, da jim živali ne bi slučajno pobil kdo drug in si zagotovijo, da jih lahko pobijajo sami.

Tako ugotavljam, da podobno kot živali, tudi že ljudje nismo skoraj nikjer več varni pred lovci.

Pa smo tam. Imas tri pse, vse tri naenkrat je tezko peljat na povodcu na sprehod. Se strinjam, ceprav imam samo enega psa. Kaj pa ce peljes vsakega posebej (to je potem ca. 9 sprehodov na dan). Resitev? Trije spusceni psi na sprehodu. Zur... Ze dva psa sta zahtevna, kaj sele trije. Krdelo pa to...
Se pravi-lovci hodijo na samotne poti pod pretvezo zascite zivali, ti pa pod pretvezo "razlaufat tri pse, ki jih ne morem peljat na povodcu, ker je to cist tu mac". Lovce ob tem skrbi, da bodo tvoji psi pobili kako srno, ki bi jo sicer sicnili oni. Jaka logika.

Zivali pa pred ljudmi ne, pri tem mislim tako na navadne smrtnike kot na lovce in lastnike psov!

Citat
Puške pokajo po poljih in travnikih tudi poleti, čeprav naj bi bil zdaj lov prepovedan, in čeprav se sprehajaš po javni poti (kjer vozijo občasno tudi avtomobili, kolesarji in traktorji). In prijetne sprehode, na katerih s psi skoraj postaneš eno z naravo, mi kvarijo frajerji, prepolni samih sebe, katerih največji dosežek v življenju je bila včlanitev v lokalno lovsko društvo, s čimer so pridobili pooblastila, da terorizirajo civile in morijo živali. Verjetno še sami ne vedo, kaj od tega dvojega jih bolj veseli. Njihova največja bolečina - če sklepam po primerkih, ki jih srečujem - pa je dejstvo, da (vsaj zaenkrat) ne smejo streljati tudi civilov. Kar jih pa ne moti, da ne bi opletali s puškami in grozili, kaj čaka neposlušne sprehajalce "naslednjič". Pa čeprav se mi samo sprehajamo in še nikoli nismo na nobenega streljali.

Skrajni cas, da groznje prijavis policiji, se ti ne zdi?

Meni pa so sprehode kvarili frajerji, prepolni samih sebe, katerih najvecji dosezek je bil hkratno kajenje in drzanje mobitela v drugi roki, povodec pa je bingljal okrog vratu. Pes se je sprehajal nekje naokrog, mogoce 20m stran, snofal po tleh in vsake tolko nadlegoval mimoidocega, ki je bil s psom ali pa tudi brez. Najvecja bolecina takih modelov pa je bilo dejstvo, da ce v naslednji sekundi ne bodo prijeli psa, bo ta koncal pod kolesi vlaka ali avtomobila. Seveda oni ne bi bili oni, ce se ne bi sproti usajali, da je njihov pes "poslusen, prijazen in ubogljiv". Pa ceprav sem sla samo na sprehod in nikogar izzivala.

Priblizno tako pa so izgledali sprehodi v moji okolici, kjer nevarnosti za mojega psa niso predstavljali lovci, temvec lastniki psov in njihovi "ljubljencki", seveda vedno odvezani, ker se morajo zlaufat, ane. Pravzaprav mi je bilo kar nekajkrat zal, da ni bilo tam malce vec lovcev, "jagrov", ki bi bili proti psom bolj ostro naravnani in bi jih nekaj tudi sicnili. Moji sprehodi bi bili tako veliko bolj znosni.

Citat
Trdim, da noben normalen človek, ki ima v podstrehi vse počiščeno, nima potrebe, da bi na koga streljal. Pa čeprav so to "samo" živali. Ni treba, da priznava živalim enako svobodo in pravice, kot ljudem, če tega noče, ampak pobijati jih pa vseeno ni treba.

Trdim, da v 21. stoletju tak šport ni več potreben in ni več primeren. Potreben je bil v kameni dobi, ko še niso poznali poljedelstva in živinoreje (ne bom se zdaj spuščala v vegetarijanstvo, to je spet čisto svoja tema in verjetno ne sodi v ta forum) in se drugače ni dalo preživeti. Vse odtlej pa je lov barbarstvo in primitivizem, ki ga je treba preganjati in čimprej ukiniti. Nobena družba ne bo civilizirana, dokler ne bo tega storila.

Lovstvo kot tako ni sport, vsaj ne bi se ga smelo jemati kot takega. Z lovom na zivali kot hobijem, sportom, se ne strinjam. To pa se ne pomeni, da lovstvo enacim s sportom samo zato, da bi lahko rekla, da se z lovstvom ne strinjam.

Boze ne daj, da se zivalim prizna enako svobodo in pravice kot ljudem!!!!

Citat
Trdim, da mnogi (morda ne vsi, ampak vseeno jih je preveč) lovci krinko svoje ogabne zelene uniforme izkoriščajo za izživljanje nad ljudmi in živalmi, med drugim tudi nad psi. Res je, so primeri, ko krvoločni psi povzročajo škodo in ubijejo živali. Ampak zakaj bi jih morali sankcionirati prav lovci? Od kod jim pravičniška vzvišenost nad psi, ko pa pobijajo živali tudi sami? Psi to počnejo zaradi slabega nadzora in malomarnosti lastnikov, nekateri tudi zaradi globoko ukoreninjenega nagona, za katerega niso krivi sami. Lovci pa to počnejo namenoma, docela zavestno, iz krute sle po ubijanju, ker se potem počutijo bolj pomembne in moške. Pa verjetno ker se je potem v gostilni luštno prsiti med zvračanjem kdove katerega šnopčka po vrsti. Ne vem, zakaj si vseh tistih rogov in drugih grozot ne pribijejo kar na glavo.

Osebno sem ZA to, da se psa, ki kolje divjad, ustreli na licu mesta, lastniku pa poslje racun za metek, ure, kilometrino lovca + kazen, ker je krsil zakon o lovstvu ali zasciti zivali al nekaj takega. Mislim da je zagrozena kazen 100.000 sit in vec.
Alternativa streljanju psov, ki srno preganjajo, je uspavalo-omamljenje pesjana in potem iskanje lastnika ter kazen. Pa se cena za ure, kilometrino in uspavalo. Neizmerno bi me/me bo? zabavalo, ko se bi/se bo zacelo talat kazni, res. Parkrat po recimo 200.000 sit, pa se bo folk zacel odrekat psom, rekoc "tapanimoj, moj uboga, moj ne preganja divjadi". ;D
Mogoce bi tako marsikdo, ki sicer psa razmiga tako, da ga pac pusti ganjat divje zivali, premislil, ce se mu morda bolj splaca ogradit hiso oziroma na kak ograjen prostor hodit razmigat svojega "tako zelo zelo ubogljivega psa".

Mene osebno prav en drek briga, kako globoko zakoreninjen nagon ima pes, ki se mu je zahotelo preganjat srne in me se manj briga, kako objokan in custveno sesut bo njegov lastnik, ko tega psa ne bo vec (puf puf in prijetno preganjanje postane problem). Ni ga imel pod kontrolo, torej sledijo sankcije. Krivdo naj pripise sebi, naslednjic pa naj si kupi psa/omisli pasmo, ki ji je kos.

Sankcije-odstrel psa-pa seveda morajo biti zavestne, hladnokrvne, saj vendar nocemo, da psa fali in zadane recimo srno, ane! ???

Citat
Še bolj obsodbe vredno je, da imamo zakone, ki jim dajejo do določene mere celo prav in ki lov sploh dopuščajo. Nizkotne kreature, ki se ovešene z modernim orožjem in opremo, proti kateri se uboge živali ne morejo branit, iz golega veselja nad ubijanjem spravljajo na nedolžne živali in jih z užitkom pokončujejo ter se nato s tem še hvalijo, imajo, glej ga zlomka, "pravico" komandirati, kdo se lahko kje sprehaja in kako. Po javnih poteh! Ker menda so potrebni, da živali zaščitijo! Pred ljudmi, ki živalim nikoli niso storili hudega.

Hvalabogu, da imamo zakone, ki jim dajejo prav (namrec lovcem), edino tistile del o odstrelu psa manjka, na zalost.  :-\
Sklepam, da so vse srne, ki jih preganjajo in ubijejo psi, krive necesa, saj psi vendar ne preganjajo nedolznih zivali.
Ja, nekdo mora zascititi tudi divje zivali, saj velika vecina ljudi vidi samo svojega psa, pa cisto nicesar drugega. In zakon o zasciti zivali je v bistvu zakon o zasciti psov in mack.

Citat
Veste kaj, živali lahko mirno ščitijo gozdarji ali pa imenujmo posebne varuhe živali (pri nas še človeške pravice niso vedno samoumevne tako da za živali je treba tako ali tako še marsikaj postoriti) - ljudi, ki bodo za živali skrbeli brez pušk, ki jih bodo po potrebi pozimi hranili, in ki bodo, če že res ne bo šlo drugače, resnično ustrelili bolno žival, ker bi čredi lahko škodila, ne pa ker v njej vidijo trofejo in sta jim ubijanje in streljanje v užitek.

Najboljse, da zivali scitijo kmetje. Gozdarji-kaj pa ko srnjaD' in jelenjaD' unicujeta mlade smreke in odscipata vrsicke mladim bukvicam. To je pa ja grozno in jih je treba postrelit...
Varuhi zivali niso primerni za varovanje zivali, ker ni potrebno varovat samo zivali, ampak gozd kot celoto, z rastlinami in "moj pes je tako zelo priden" lastniki psov IN "ljubitelji" narave z Bambi sindromom v eni osebi.

Citat
Ko takemu človeku poveš, da sam pač ne moreš peljati treh mišičasih in razigranih psov na povodcu, sama pa iz zdravstvenih razlogov ne morem tako hitro teči, da bi jih v zadostni meri razgibala, je njegov odgovor: "Potem pa ni treba imeti treh psov." Res pravi ljubitelj živali.

Amen, se podpisem pod njegovo izjavo. Se ne bi mogla bolj strinjati z njim, res. Ce ne mores obvladati psa/psov, jih pac NE imej. A ni to simpl?

Citat
Tri pse imam zato, ker imam rada živali, pse pa še posebej. Gotovo bi bilo veliko laže imeti samo enega ali dva. Bilo bi manj dela, manj stroškov ... a tudi neizmerno manj veselja. Lovec lahko - po sedanji zakonodaji žal - res ustreli psa, ki ogroža divjad. Ampak ali lahko vsak bukselj, ki živali ogroža neprimerno bolj, oceni, da spuščen pes divjad ogroža (čeprav divjad sama ne meni tako in čeprav je pes vzgojen in hodi lepo ob psičarju)? Kaj pa petelinjenje in izživljanje? V zakonu sicer nikjer ne piše, da lahko tudi grozi in se izživlja, ampak lovci to vseeno (radi) počnejo.

Fino, jst imam rada orke, si bom nabavila mladicka in ga stlacila v akvarij. Malo za salo malo za hec. Zal ljubezen ni dovolj in ce ne mores kvalitetno skrbeti za toliksno stevilo zivali, kot si jih zelis, jih imas pac manj. S tem ne mislim, da ti ne zmores kvalitetno skrbeti za svoje tri pse, ampak jamranje, da imas tri, pa da jih ne mores peljat na povodcu... Sori, mi ne potegne.
Ne, kakor je meni znano, lovec po sedanji zakonodaji ne sme ustreliti psa. Na zalost. A mislis, da je edina divjad, jelenjad in srnjad? A si vprasala vse strige, pajke, muhe, polhe, ptice, male sesalce,... ali jih prisotnost tebe in tvojih psov moti?
Ali je res, da je pes vzgojen in lepo hodi ob psicarju? Ja? V koliko primerih? Ce se ne motim, tvoji hodijo ca. 20m od tebe. Ce hodijo ob tebi, kako se potem razletajo? In ce hodijo lepo ob tebi, kje je torej problem povodca? Saj te ne vlecejo, povodci so dolgi par m, recimo, pa lahko se kaj posnofajo, za srnami se ne zaganjajo, torej te tudi na tak nacin ne morejo cuknit.

Citat
Skrajni čas, da zakon spremenimo in lovstvo enkrat za vselej prepovemo.

Ne, skrajni cas, da se dorece kako in kaj s sprehajanjem psov v gozdu. Jaz sem za obvezne povodce (pa naj vas zarad mene psi vlacijo gori doli in veselo naokoli), sploh v gozdu morajo biti psi na povodcu, in pa dovoljenje odstrela psa, ki preganja divjad. Brez pardona, pa ce gre za civavo ali mastifa. Saj je dosti, da jih splasi in se zazene za njimi.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 02.10.2006 : 08:17:09


btw
od vseh, ki se hvalijo da psi NE reagirajo na divjad in da se ne oddaljujejo več kot 20m .... jih je 99% nakladačev in 1% tistih, ki imajo psa pod kontrolo 


Se strinjam. ;)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kast , ponedeljek, 02.10.2006 : 08:21:10
Jaz osebno nimam problemom z lovci, ker okoliški me poznajo tako mene kot psico in dobro vejo, da moja psica ne ogroža divjadi in ji ne bodo naredili nič.
Je pa žal polovica teh lovcev kroničnih pijancev, ki mislijo, da če imajo puško v rokah, da držijo boga za j...  in da lahko vsakemu sprehajalcu zatežijo, da mu bodo psa ustrelili, če se bo sprehajal tudi po poti in ima psa na povodcu.
Teh pijanih lovcev se je za bat!
Pa prosim ne razglabljat, da med njimi ni pijancev, ker vem kaki so rituali npr. pred nedeljskim skupnim lovom.
LP


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Igor- , ponedeljek, 02.10.2006 : 08:37:50
Ko takemu človeku poveš, da sam pač ne moreš peljati treh mišičasih in razigranih psov na povodcu, sama pa iz zdravstvenih razlogov ne morem tako hitro teči, da bi jih v zadostni meri razgibala, je njegov odgovor: "Potem pa ni treba imeti treh psov." Res pravi ljubitelj živali. Verjetno frustriran, ker lov v zavetiščih za živali za zdaj še ni dovoljen. Še zlasti, ko potem namigne tudi, da če jih ne bom privezala, pa kmalu morda res ne bom imela več treh psov.
Ti nisi ljubitelj, ampak mučitelj živali. Nabaviš si 3 "mišične" pse, pol pa jih pelješ v gozd, odpneš in počakaš, da se zdivjajo  >:( >:( , ker pač sama ne moreš obvladati psov.
Ja, res si "pilotski primer " ljubitelja živali  >:(



Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: damayanti , ponedeljek, 02.10.2006 : 08:44:16
btw
od vseh, ki se hvalijo da psi NE reagirajo na divjad in da se ne oddaljujejo več kot 20m .... jih je 99% nakladačev in 1% tistih, ki imajo psa pod kontrolo

Res je. :)
Ti nisi ljubitelj, ampak mučitelj živali. Nabaviš si 3 "mišične" pse, pol pa jih pelješ v gozd, odpneš in počakaš, da se zdivjajo  >:( >:( , ker pač sama ne moreš obvladati psov.
Ja, res si "pilotski primer " ljubitelja živali  >:(



In  takih  pilotov  bi se še našlo.

Škoda  , da  v soboto nisem imela  fotoaparata  s seboj.  Bi  nalimala  zopet eno slikico, kako zgleda  mala  srnica  po bližnjem srečanju z  psi. (  takih  iz  kavča, ki grejo malo  kondicijo v gmajno nabirat >:()
( da  bi  pa komu  za dobro-jutro malo želodec  obrnilo)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Babalu , ponedeljek, 02.10.2006 : 09:06:47
MAh,jaz se ne bom spuscala v debato o spuscenih pseh,ker vidim da nima smisla.....glede lovcev pa morem priznat da se tudi sama v gozdu pocutim neprijetno in to zaradi pomanjkanja info iz strani lovskih druzin. Zakaj ne morejo bit informacije o obsegu lovisca,casu lova in jagah javnega znacaja....ne dostopne samo ce poklices,ampak recimo vsak teden sproti vpisane pod dogodke regionalnih casopisev? Zakaj ko poklicem neko lovsko drustvo in zelim samo info o jagi za naslednji vikend mi nobeden noce odgovorit? Kaj naj pol naredim ko se znajdem v gozdu prav ob takem casu? Normalno ni nobenih obvestil in pol gres nabirat sparglje ali gobe in zacnejo metki frcat okoli tebe! Kam naj se pritozim ko lovec koraka cez mojo nivo in strelja proti hisi? Ko gre njegov pes v moj zajcnik in zajcem v kletkah tacke odgrizne?
Lovci so se kako potrebni za ohranjanje naravnega ravnotezja in preprecevanja bolezni med divjimi zivalmi,to sploh ni vprasanje. Vendar mislim da je potrebna tudi kontrola! Vsake toliko inspektor na jagi:hop preledat ustreznost puske,psihicno stanje lovca,st. pobitih zivali....krsitelju odvzet licenco pa je.
lp
!


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: drobtinica , ponedeljek, 02.10.2006 : 09:31:15
Tudi jaz sem za obvezne povodce v gozdu, pa ne glede na to, ali so ga trenutno zasedli lovci, ali je poln divjadi ali pa gobarjev, kostanjarjev, borovničarjev, vab za lisice ali ne vem česa vse. Se pa strinjam, da med lovci obstaja tudi  nekaj odstotkov tistih, ki izkoriščajo svoj položaj - vem iz lastnih izkušenj.
Sicer pa je moje mnenje, pa ne me strest iz hlač, če se mora kuža zdivjati, se lahko divjanje brez povodca spremeni tudi v več daljših sprehodov na povodcu.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Žiži , ponedeljek, 02.10.2006 : 11:34:38
ma kaj pa spuščeni lovski psi, njim lovci nadvse zaupajo, in sama sem imela nekoč bljižnje srečanje z dvema, ma saj ni bilo nič hujšega samo prestrašla sem se kod hudič :-X, ko sem nabirala gobe in lezla pod dračjem in glaj ga zlomka, na drugi strani sta me čakala v zasedi in preden je meni kliknilo, da sta samo psa  sem spustila tak krik :o, da še danes ne vem od kje sem ga potegnilla, nedaleč stran pa lovec veselo sedi na hlodu in se mi smeje ;D.No saj, ko sem jaz prišla k sebi od silne groze sem se tudi smejala, ampak prej bi me pa skoraj kap. :-X

Da ne bo kdo mislil, da se strinjam z spuščenimi psi, ker se ne in svoje še nisem spustila s fleksija niti v gozdu, ker jo imam tako bolj pod kontrolo, ne zaradi srn ali divjadi, saj ni večja od malo večjegha zajca, me pa zanima ali lovski psi spuščeni v gozdu ne preganjajo divjadi saj imajo to v nagonu in so lahko spuščeni in ali se še ni zgodilo, da bi lovski pes pokončal kakšno divjad.  :-\

LepDan


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kiki , ponedeljek, 02.10.2006 : 11:35:59
Res zanimivo, koliko ljudi se potrudi razumeti stvari narobe, da lahko potem povedo kakšno presunljivo in tehtno modrost.

Za začetek, še nikoli nisem peljala spuščenih psov po gozdu. Ne enega ne treh. Zelo jasno sem napisala, da smo hodili po javni poti. Ter da tam vozijo tudi traktorji, kolesarji, avtomobili. Ja, tudi lovci s svojimi avtomobili. (Lovskih svtomobilov in psov se pa divjad ne boji, ali kaj? Ali pa ko v smrtnem strahu beži pred njihovimi streli?) Sprehajam se torej po cesti.

Drugič, je cesta lovski revir? No, za nekatere je revir očitno vse. A kot je lepo napisal Kalsang: lovci na cesti psa ne smejo ustreliti. Morda se motim, ampak zame iz tega tudi sledi, da na cesti ne smejo groziti, da ga bodo ustrelili.

Tretjič, ne samo, da ne peljem psov v gozd, tudi nenadzorovano jih ne spuščam. Ne v gozdu, ne kod drugod. NIKOLI. Hodimo po cesti, resda manj obljudeni, vendar še vedno cesti. In hodimo skupaj. Tudi če bi imela samo enega psa (oziroma, ko sem ga imela, in pa ko sem imela dva) jih ne bi vlačila in jih nisem vlačila po cesti sredi travnikov na povodcu.

Torej, ne razlaufam jih s spuščanjem, ampak s hojo. Med sprehodom so popolnoma orientirani name in za to skrbim z raznimi tehnikami. Z njimi se ukvarjam in zanje odgovorno skrbim. Pri tem cinični komentarji o sprehajanju 9x na dan in podobni ne spremenijo prav ničesar.

Četrtič, vsem tistim, ki se jim zdi po neki sprevrženi logiki moje zdravstveno stanje bolj očitanja vredna stvar kot pa to, kar počnejo lovci: zdravstvenih težav, zaradi katerih ne morem psov imeti stalno na povodcu, nisem dobila nalašč in jih nisem planirala vnaprej.  Tudi se ne bom zanje opravičevala. In če se to zgodi, ko psa (ali pse) že imaš - kaj potem? Naj dam pse evtanazirati? Ali morda sebe?

Tudi se moram rahlo zamislit o ljudeh, ki so od vsega uspeli izluščiti samo to, da sem mučitelj psov, ker sem si "nakopala tri". O tem, koliko psov bom imela, sem dobro in temeljito razmislila. In imam za svojo dolžnost, da pomagam in vzamem koga iz zavetišča, če mi to prostorske in materialne okoliščine omogočajo. Ne očitam nikomur, ki tega ne stori, hkrati pa ne bom dovolila, da bi kdo očital meni, ker sem to storila. Ljudje, ki menijo, da bi bilo kužku bolje v zavetišču, naj se zamislijo sami nad seboj, v kolikor so tega seveda zmožni.

Petič, tudi če ne bi imela v ničemer prav, ne lovec ne nihče drug nima pravice groziti in izkoriščati svojega položaja za ustrahovanje drugh ljudi. Ravno debata o izkoriščanju njihovega položaja je naslov te teme, ampak nekateri so to pozabili prebrati in se jim zdi, da je to kotiček za udrihanje po vseh, ki ne mislijo tako kot oni.

Šestič, nikoli nisem trdila, da lahko podivjani psi poljubno letajo po gozdovih in koljejo, sem proti klanju vsake vrste, ne le klanju s strani lovcev. Ampak ne čudi me, da se nekateri zatekajo k podtikanjem, kajti težko je, kajne, če bi rad udrihal, pa nimaš nobenih pravih argumentov?

Sedmič, ko rečem, da se me držijo, pomeni, da se me držijo. Na ukaz so poleg, sicer pa velja ukaz "skupaj". Če ne bi ubogali in bi se zgubljali po poljih in travnikih, taki sprehodi sploh ne bi bili možni, ker kdo bi jih potem sploh še priklical? In kako bi jih spravila s ceste ter zavarovala, kadar pride recimo avtomobil?

Osmič: a ker sem proti teroriziranju in mačističnemu primitivizmu lovcev, potem sem pa kar avtomatsko za prepotentne frajerje, ki zaradi tega, ker nimajo pojma o obvladovanju psov, ali pa celo namenoma, terorizirajo v mestu s spuščenimi psi? In za raztrgane srnice? Čestitam za te in podobne miselne preskoke. Kar tako naprej, Nobelova nagrada ne uide.

Devetič, o krvoločnosti mojih psov le tole: pride zadnjič sosedov muc in steče po stopnicah gor. Moja trojka seveda za njim, ker so pač reagirali na premikanje. Ne rečem torej, da nagona nimajo. Ampak ko se je muc (ki niti ni odrasel), na vrhu obrnil in usedel, nenadoma niso vedeli, kaj bi. Krvoločni, kot so, so preplašeno obstali in me negotovo pogledali čez ramo. Samo pomignila sem, naj pridejo dol, in so pricapljali dol. Toliko o napadalnosti in krvoločnosti. Pa so bili trop! (Eni imajo tri pse, drugi pa so pametni za tri. Ker če napišeš, da samo 1% psičarjev res obvlada svoje pse, potem si a) blazen frajer b) nesporna avtoriteta in c) avtomatsko pristojen, da že na daleč oceniš, da jaz v ta 1%, ki je itak izmišljen, ne sodim.)

Maček se jih ni bal. Je že vedel, zakaj. In povedala sem, tudi divjad se nas ne boji. Če misliš, Nanook, da sem si posebej za člane tega foruma šla to izmislit, tudi prav. Vidim, da si si vzela veliko časa, da obdelaš in negiraš vsako najmanjšo vejico mojega maila. Naravnost počaščena sem, ker te očitno tako zelo ogrožam. Ja, vsekakor je ena pomembnejših stvari pri vsej tej debati, ali sem preverila, kaj ima tip doma na steni. No, mogoče če bom pisala bolj pogosto kot doslej, se me boš pa navadila, tako kot srne, ki se zdaj samo še zdolgočaseno ozrejo name in mulijo naprej svojo travico. Čeprav okoli mene skačejo trije razigrani kužki.

Desetič, ker si očitno prebrala samo to, kar ti je ustrezalo za komentirat: poti so res samotne, ampak tam so srne prisiljene trepetati tudi pred traktorji, ki ne le povzročajo veliko hrupa, ampak so bistveno večji od mene in mojih psov ter se vozijo tudi po poljih, torej srne direktno preganjajo med pašo. Mi pa ostajamo na cesti. Bomo zdaj prepovedali tudi traktorje? In kaj pa streli, ki se oglašajo med sprehodom? Ja, s travnikov in polj, ker gozdov ni. Jih bolj prestrašijo streli, ali mi, ki gremo  - o groza in strah - mirno in disciplinirano mimo.

Enajstič in zadnjič, grožnje bi takoj prijavila, če bi to kaj zaleglo. (Moja beseda proti njegovi, če nisem bila dovolj jasna ...). In tipov niti ne poznam.  Ampak sem nekoč prijavila nekaj veliko hujšega, pa ni bilo posledic. Bilo je pozimi in moj kuži mi je prinesel nekaj rjavega - mislila sem, da je palčka, kakršne mi nosi za metat, potem sem pa videla, da je odsekana srnina tačka. Odsekana s človeško roko, dane bo pomote, ker je bil rez gladek. (In ne, ni je krvoločno zgrizel ali raztrgal ali karkoli, samo prinesel mi je pokazat.) Poklicala sem policijo, saj se mi je zdelo grozno, da lovci preganjajo živali pozimi, ko v grmovju brez listja že itak nimajo zavetja in je hrana redka dobrina, in nato eno uro čakala na mrazu, da pridejo (njim se recimo ni zdelo nič narobe, da so kužki spuščeni, ko so videli, kako igrivi in prijazni so, in da nikamor ne letajo brez dovoljenja). Potem sem pa izvedela, da je sezona lova na srne ravno pozimi (eden od policistov je imel kolega lovca in se je malo spoznal, pa me je podučil) ter da so dolžni pustiti na mestu uboja tačke, ker da s tem "vrnejo nekaj naravi".  Naprej ne bi komentirala.

Žal mi je, da nekateri glavni problem vidijo v  meni in v tem, da imam tri pse. Verjetno takšni, ki si doma zatikajo lovske značke v glavo - pardon, klobuk - a jih je tukaj to sram priznati. Mogoče se bo pa le kdo opogumil. Zakaj bi ga bilo sram napisati, kaj počne, ko pa je to taka lepa in živalim prijazna naravovarstvena dejavnost? Ampak pri dejstvih, kaj živalim škodi in s čem jih strašimo, to ne bo ničesar spremenilo.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kiki , ponedeljek, 02.10.2006 : 11:45:05
Ah ja, pa še to, Nanook:

3.963 sporočil? Vidim, da blazno veliko časa preživiš s svojim kosmatincem. Razen če ni on tisti, ki tipka na računalnik, medtem ko se ti 9x na dan sprejahaš ...



Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: drobtinica , ponedeljek, 02.10.2006 : 11:50:28
Žiži, kolikor jaz poznam pravila, mora biti lovski pes registriran k lovcu prav tako kot njegova puška. Torej, če ta pes naredi škodo v gozdu ali moti ostale, ki se tam nahajajo, mora lovec za to odgovarjati. Seveda v primeru, da ga je nekdo prijavil, sam se sigurno ne bo.

Malo za hec, ti telepatsko sorazmerna Žiži, kaj pa delaš pod dračjem, na kolenih, pa še kričiš poleg?

Moje mnenje torej je, da gozd ni popolnoma primeren prostor če želiš ali moraš kužata razdivjati.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Žiži , ponedeljek, 02.10.2006 : 12:20:10
ne boš verjela, nabiram gobe ;D, ampak ponavadi samo puzam po kolenih, gob pa nikjer. >:(

Me pa res zanima, ali morajo biti tudi lovski psi na povodcih, kajti v nasprotnem primeru res ni moralno učiti nekoga naj svojega psa priveže, tvoj se pa prosto giplje, pa čeprav si zadolžen za varovanje divjadi v gozdovih.

LP.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kast , ponedeljek, 02.10.2006 : 12:30:56
od vseh, ki se hvalijo da psi NE reagirajo na divjad in da se ne oddaljujejo več kot 20m .... jih je 99% nakladačev in 1% tistih, ki imajo psa pod kontrolo 
Se pravi, da moja psica spada med tisti 1%, ker njo niti malo ne briga divjad, če pa že pogleda za katero srno ali zajca, ne steče za njimi, pa ni bila prav nič posebno šolana za to. Povejte mi za novofundlanca, ki bi preganjal divjad. No, jaz ne vem za nobenega. So določene pasme psov, ki jih divjad ne zanima in se raje podijo in igrajo z domačo poznano mačko kot da bi preganjali divjad.
Vsak naj pozna svojega psa in naj ve kako se bo obnašal v določenih situacijah. NO, zdaj sem pa že malo zašla s teme.
LP


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: drobtinica , ponedeljek, 02.10.2006 : 12:49:09
Žiži, ne vem kdaj jih morajo kdaj pa jih ni potrebno imeti na povodcu. Vem le edino to, da morajo biti vsi psi registrirani pri Lovski zvezi in da lastniki zanje na lovišču odgovarjajo tako v materialnem kot v kazenskem smislu. Torej morajo služiti svojemu osnovnemu namenu (goniči) ne pa napadalci.

Kiki, tebi pa naslednje. Tvoje poste sem dobro prebrala in vem da je težko, če imaš zdravstvene težave, ki ti delno onemogočajo vodenje psov na povodcih. In če sem dobro razumela, se sprehajaš po cesti okoli travnikov oziroma polj, po katerih se sprehajo srne in jeleni, torej gre morebiti za lovišče.
Oprosti, ampak sem absoluten zagovornik uporabe povodca povsod.
Jaz za divjanje psa uporabljam samo eno alternativo, to je ograjeno šolsko igrišče s travnikom, s ključavnico in ključem, ki so mi ga v naši šoli velikodušno odstopili za čas, ko tam ni nikogar. Zame druge možnosti ni, ne vem, ampak kljub temu da mislim, da svojega psa dobro poznam, še vedno ne vem, kaj mu lahko naslednji trenutek veli njegov nagon.
Kar se pa lovcev tiče pa je moje mnenje naslednje. Obstajajo tisti, ki v zeleni uniformi služijo naravi in obstaja nekaj tistih, ki vidijo samo rogove in meso, pa to, da te čimprej postavijo pred dejstvo, da je tvoj pes predaleč stran in ogroža divjad. Ampak vseeno brez njih ne gre. Preberi koliko težav imajo ljudje z medvedi, divjimi svinjami, z zajci. Ne nisem zagovotnik tega, da je potrebno vsakega nepridiprava takoj počiti, ampak en red pa menda mora veljati. In dokler nimamo tega področja urejenega drugače, so pač lovci, takšni ali drugačni, pristojni za to. Pa kljub dejstvu, da domov nosijo divjačino, pa jo nekateri preprodajajo, da o rogovju in kožah, ki za mastne denarce pristanejo nekje v tujini sploh ne govorim.

Pa še to. Ne vem koliko imate izkušenj z oborami z jelenjadjo in srnadjo. Ampak tam, kjer sem doma, prihod do ograde s kužkom ni dovoljen.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Zoia , ponedeljek, 02.10.2006 : 12:50:29
Sicer ni njuf, a prav na tem forumu je lastnica bernardinke, ki je precej rada preganjala divjad.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: drobtinica , ponedeljek, 02.10.2006 : 13:00:18
Vsak naj pozna svojega psa in naj ve kako se bo obnašal v določenih situacijah.
LP

Za tale recept se pa globoko priporočam. Primer: imela dobermana, dva metra od njegove ograde pesjaka se sprehajali dve srni z mladiči, no coment z njegove in srninih strani. Ampak niti enkrat mi ni prišlo na pamet, da bi jih soočila tudi brez ograde. Če ne drugega bi za njimi stekel iz čiste radovednosti in bil po možnosti razlog za to, da srne mrtve obležijo pod kakšnim avtomobilom.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: damayanti , ponedeljek, 02.10.2006 : 13:51:38
  Draga  moja  Žiži :)

Predno se spustiš  na  nivo lovskih psov  si  preberi  malo stvari o lovski kinologiji ;)

Lovski pes(   lovski pes  z   opravljenimi preizkušnjami) ne trga divjadi!
V  kolikor  se  to nakaže pri mladiču,  takega  psa ne boš videla v lovišču.

Veš mi ki imamo  lovske  pse, in jih  uporabljamo kot pomočnike  pri lovu moramo narediti  cel kup  preizkušenj  in izpitov  predno sploh lahko gremo  s takim psom v gozd!

In še nekaj  za  vse.... enkrat  in za  vselej.

Gozd je dom divjih živali( in ne  nas  in naših    psov)  in  komur je malo   stalo do živali , spuštuje  to.

Več pa sploh ne mislim razpredat.  Ker  nima  smisla.    Smo  že toliko  povedali o tem , da glava  peče.( lahko pa pregledaš malo moje poste  na to temo  pa  boš  marsikakšen odgovor našla)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Žiži , ponedeljek, 02.10.2006 : 16:06:08
dragi/a moj/a damayanti ::)

hvala za razlago, čeprav še vedno ne vem ali se lovski psi lahko prosto gibljejo po gozdu ???, izuzet je čas lova.

 Malo me tole o testih in preizkusih spominja na nevem kakšne šole z odlikami katere so opravili psi in njihovi lastniki si zato dovolijo psa peljati na sprehod prez povodca, saj njihov pes obvlada vse zahtevano in uboga vsa povelja in mu zato psa niti na najbolj obiskanih krajih ni potrebno pripeti na povodec. Ampak pes ima še vedno kosmata ušesa pa naj bo to v gozdu ali urbanem naselju in res ne moreš predvidevati kako bo pes reagiral na dano situacijo. :(
Verjamem ti, da lovski pes ne trga divjadi, tako kot verjetno sit in lepo vzgojen pes ne ali jo bega s svojo prisotnostjo in ji sledi je pa že vprašanje in ne predstavljam si, da pes, ki je desna roka lovcu ostane popolnoma miren če opazi divjo žival, če se motim me popravi, ampak ne morem si predstavljati, da pes ne bi lovca opozoril nanjo, saj so zato šolani.

Ja se pa strinjam s teboj, da je gozd dom divjih živali in jih ne smemo po nepotrebnem vznemirjati, ampak vseeno si ne predstavljam, da ne bi smela v gozd na lep dolg sprehod ali nap. nabiranje gob. :-\

Da sem pa sama vroča zagovornica povodcev povsod in ne samo v urbanem naselju sem pa že velikokrat povedala v različnih temah, in to naj bi veljalo tudi za lovske pse razen v času lova.

LP :)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Žiži , ponedeljek, 02.10.2006 : 16:09:47
aja pa še to, kako bo lovec nekomu ukazoval naj pripne svojega psa, če njegov veselo teka naokoli. :o

lp.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kast , ponedeljek, 02.10.2006 : 16:21:20
Lovski pes(   lovski pes  z   opravljenimi preizkušnjami) ne trga divjadi!
V  kolikor  se  to nakaže pri mladiču,  takega  psa ne boš videla v lovišču.

Veš mi ki imamo  lovske  pse, in jih  uporabljamo kot pomočnike  pri lovu moramo narediti  cel kup  preizkušenj  in izpitov  predno sploh lahko gremo  s takim psom v gozd!


Se strinjam z napisanim, ampak lovski psi imajo tudi privilegij, da se lahko kadarkoli podijo in gonijo divjad v svojem lovišču, razen v obdobjih, ko se ne sme!
Oče je bil dolgo let lovec in kadar je bil lov odprt, pa četudi ni imel namena streljat, je šel on v naravo, ker mu je bilo to v veselje, pes pa je veselo preganjal divjad, pa ni bilo nič spornega. Res, da je pes le preganjal (pasma brek jazbečar), nikoli ni nobene ujel, ne ubil,... ampak on je lahko, ker je bil iz lovišča, a če bi bil kak drugi ali pa iz drugega lovišča, pa ne bi smel. Iz vidika srne je isto kateri pes jo preganja, oba jo motita v njenem okolju........
Tako, da s tega vidika lovec dejansko izkorišča svoj položaj, ...njegov pes lahko preganja divjad, ostali pa ne smejo........

LP


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kast , ponedeljek, 02.10.2006 : 16:24:48
aja pa še to, kako bo lovec nekomu ukazoval naj pripne svojega psa, če njegov veselo teka naokoli. :o

lp.

Njegov lahko na njegovem lovišču v času lova  :P


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: damayanti , ponedeljek, 02.10.2006 : 16:51:04
 Lovski pes je zgolj pomočnik pri lovu.

Zato ločimo lovske pse na naslednje skupine:  ptičarji,  šarivci,  goniči, retriverji, jamarji  in     krvosledci.
 Več ali manj  imajo vsi lovski psi nalogo da se  uporabljajo za preizkavo terena... nihče  ne dela selekcije in nihče ne "jaga"  temveč je le pomočnik.  Bodisi pri preizkavi terena,  bodi si  pri  prinašanju( ptičarji retriverji) ,  iskanju zastreljene  divjadi(  krvosledci)  pogonih(  brakadah)  ipd.
 Za  več potankosti si  preberi strani  kjer imaš veliko napisanega o lovski kinologiji. Kar je popolnoma  drug planet . V lovski kinologiji ima  vsaka  pasma  svoj namen  dela.
Lovski pes je  spuščen v lovišču kadar  opravlja svojo nalogo( torej  opravlja delo za kar je bil izučen)
 V času lovopusta. Lovskih psov v gozdu ni!   Brez pardona.
za razliko od naključnih sprehajalcev, kateri so pa čez celo leto.

Tisti pes  ki  brez veze    goni,  kadar  za to ni potrebe  .. ali  ( bog ne daj) naredi  pi**arijo.  Mu hitro odklenka  mandat.  Ker če ne drugega  slej, ko prej    se izve.  tak  pes  izgubi svojo delavno pravico.

Tukaj ne govorimo  o nekih  bla bla   fensy  izpitih(  naj   mi kdo ne zameri,  ne mislim s tem nič slabega)   kjer kužki skačejo čez ovire,  in lepo hodijo poleg, prinašajo žogice  in delajo salte.

Lovski  psi  so delavci. Za to  morajo vsi psi najprej opraviti  PNZ-  preizkus  naravnih zasnov, kjer so  prvič v stiku z divjadjo,  če se  pokaže , da pes  ni primeren za  delo z divjadjo  ne opravi preizkusa.  
Pes  brez  PNZ-ja  nima kaj delati  v lovišču niti ne sme biti.  V primeru da je tak pes v lovišču  je  lastnik sankcioniran  po  zakonu ;)(  ki je jasno napisan v  uradnem listu RS.)
 (žiži)
Ti si napisala  da si nabirala  gobe,  ko sta te presenetila    lovska  psa.
Jaz ti pa  rečem  samo. BODI VESELA  , da sta  bila  samo psa.  Lahko ,da sta  ta psa  iskala  kakšnega  " poškodovanega"  divjega  prašiča... kateri se  BTW  tudi radi  po  grmovjih  skrivajo  in  jejo  gobice.  In če bi nanj naletela ..... danes  ne bi  tapkala po  tipkovnici ;)

  sedaj pa še  ena  primerjava
(http://www.moj-album.com/slike/1978883/gZkGsbHx9unNvZRz.v.jpg)
išče(http://www.moj-album.com/slike/1978883/EYSGzPxXEK6Bm1RW.v.jpg)
 najde(http://www.moj-album.com/slike/1978883/314ePyIT1c7CIwlW.v.jpg)
  Se umakne. ;)... ker nadalno  delo opravi  njegov vodnik ( če je to  potrebno)

Torej  pomočnik(  naveden je zgolj primer na tej sliki jamarja)

 In pa navaden  "civilist"  prosto po prešerno  tavajoč po gmajni
(http://www.moj-album.com/slike/1978883/BI4M_QWT_EaUYJUd.v.jpg)
takole zapuščino pa  zapusti  "prosto šetajoč"  hišni  ljubljenček( ponavadi  od takega lastnika  ki najbolj zatrjuje kako  njegov  kužek  še muhi ne bi storil ničesar
(http://www.moj-album.com/slike/1978883/q7dzpzxzESHukMzE.v.jpg)
(http://www.moj-album.com/slike/1978883/QcSZGfKWo1y_XbAy.v.jpg)

Vidiš.... takole  pa  zgleda  srnica, ko jo dobi pes.
Upam  da se bo  sedaj  kdo malo zamislil.  kaj  naredi nedolžen kužek.
In ne   to ni delo volkov  niti koga  drugega.  To so bili  psi.
Na prvi sliki  je bil na delu še  ( predvideno)  kavč pes... in  kot lahko vidite je  breji  srni  iz nje iztrgal  mladiča.

A  imate  dovolj!!!! >:(   (  lahko  še kakšno  sliko nalepim, če  še komu ni dovolj jasno)
Zaradi takih stvari, ki jih vidimo nekateri ,ki smo    tudi   čez celo leto v gmajni in ne samo v času  borovnic in gobic(  čeprav jaz osebno nisem lovka),  marsikomu pade  mrak na oči, ko vidi lajhajočega   se  psa  v  gozdu.
 Vsaj nam  tistim ki imamo resnično radi živali


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Žiži , ponedeljek, 02.10.2006 : 17:12:27
o sem vesela, ker sta bila psa in na srečo se jih ne bojim, ker sem bila v območju medveda in po premaganem šoku, sva se oba z lovcem smejala. ;D

Ja so me pa tele slikice zelo pretresle in bom še večji zagovornik povodcev. :o >:(

lp.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 02.10.2006 : 17:28:21
damayanti je s svojima dvema psoma prišla k nam pogledat Filipa. Sedaj je kavč pes, ampak nezmotljivo lovec, ki je svoje delo enkrat obvladal. Pa je šla na sprehod s tremi, ki se še nikoli do tedaj niso srečali, so pa naredili en krog skupaj tule ob robu gozda...Rezultat? Trije zadovoljni ubogljivi psi, ki se niso niti enkrat niti malo skregali, ubogali damayanti na vse njene žvižge in gibe....sem prepričana, da nobeden od njih ne bi šel naredit kaj takega, o čemer je govora...ne za verjet, res.
Ni težko, sploh pozimi, videt takšne prizore okoli nas, kot so na zgornjih slikah. Gredo malo spuščeni ketnarji na potep...krivda je seveda na lastnikih, ki jim je vseeno že za svojo žival, kaj šele za vse ostale. Ampak ko vidim takšnega psa na delu ali pa rezultate njegove zabave, tudi mene prime....marsikaj.
Je pa res, da je tudi v lovskih vrstah, kot tudi povsod drugod, zagotovo nekaj takšnih ljudi, ki tam nimajo kaj iskati.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: damayanti , ponedeljek, 02.10.2006 : 17:36:33
Je pa res, da je tudi v lovskih vrstah, kot tudi povsod drugod, zagotovo nekaj takšnih ljudi, ki tam nimajo kaj iskati.
O tem se  strinjam  tudi jaz  s  teboj,  pa  sigurno bi se še kakšen  lovec tudi ;)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kast , ponedeljek, 02.10.2006 : 17:44:24
Je pa res, da je tudi v lovskih vrstah, kot tudi povsod drugod, zagotovo nekaj takšnih ljudi, ki tam nimajo kaj iskati.
100% se strinjam.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: sarabenji , ponedeljek, 02.10.2006 : 17:45:06
pretresljive slike...    :(

če sem iskrena, se mi kar malo zastudijo tile naši kosmatinčki...


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: drobtinica , ponedeljek, 02.10.2006 : 17:58:43
Je pa res, da je tudi v lovskih vrstah, kot tudi povsod drugod, zagotovo nekaj takšnih ljudi, ki tam nimajo kaj iskati.

Se podpišem tudi jaz. Žalostno je edino to, da v nekaterih lovskih družinah sami ne "odstranijo" sicer redkih lovskih izmečkov, ki si s svojo zeleno uniformo samo dvigujejo svoj ego in nabirajo tolarčke v svojo denarnico. Jaz sem imela v svoji novejši zgodovini opravka z dvema, katerima še frače ne bi zaupala, kaj šele puško in psa. Da o tem, da bi bil lahko vsak dan na jedilniku kakšen divji prašiček, ali jelenček ne govorim (na srečo tega ne jem). Če me boste vprašali zakaj ji nisem prijavila, enostavno zato, ker je bil eden moj "bivši" tast, drugi pa "bivši" svak.



Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , torek, 03.10.2006 : 12:43:06
Kaj pa s tistimi psmi, ki nimajo mar za divjad, oz. če jo vidijo sploh ne reagirajo (kvečjemu se ustrašijo), in se od lastnika ne oddaljijo več kot 20 m? Bi tudi te vse postrelila? Ali je tudi za njih vstop v gozd in na gozdne potke prepovedan?
Jaz si to razlagam, kot da pes spada le v urbana naselja in v parke, kjer so psi dovoljeni!
LP

Ne znam streljati, zato menim, da ni varno meni dati puske v roko. Sem pa absolutno zagovornik odstrela psov, ki preganjajo in/ali koljejo divje zivali.

V gozdu naj bodo psi na povodcu.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , torek, 03.10.2006 : 12:55:56
Citat
Za začetek, še nikoli nisem peljala spuščenih psov po gozdu. Ne enega ne treh. Zelo jasno sem napisala, da smo hodili po javni poti. Ter da tam vozijo tudi traktorji, kolesarji, avtomobili. Ja, tudi lovci s svojimi avtomobili. (Lovskih svtomobilov in psov se pa divjad ne boji, ali kaj? Ali pa ko v smrtnem strahu beži pred njihovimi streli?) Sprehajam se torej po cesti.

Drugič, je cesta lovski revir? No, za nekatere je revir očitno vse. A kot je lepo napisal Kalsang: lovci na cesti psa ne smejo ustreliti. Morda se motim, ampak zame iz tega tudi sledi, da na cesti ne smejo groziti, da ga bodo ustrelili.

Tretjič, ne samo, da ne peljem psov v gozd, tudi nenadzorovano jih ne spuščam. Ne v gozdu, ne kod drugod. NIKOLI. Hodimo po cesti, resda manj obljudeni, vendar še vedno cesti. In hodimo skupaj. Tudi če bi imela samo enega psa (oziroma, ko sem ga imela, in pa ko sem imela dva) jih ne bi vlačila in jih nisem vlačila po cesti sredi travnikov na povodcu.

Torej, ne razlaufam jih s spuščanjem, ampak s hojo. Med sprehodom so popolnoma orientirani name in za to skrbim z raznimi tehnikami. Z njimi se ukvarjam in zanje odgovorno skrbim. Pri tem cinični komentarji o sprehajanju 9x na dan in podobni ne spremenijo prav ničesar.

Po cesti pa se ne vozijo samo avtomobili, traktorji, kolesarji,... temvec po cestah hodijo tudi npr. medvedi, srne, volkovi, jeleni,... In ljudje s psi.
Ne razumem, zakaj tako zelo poudarjas, da gre za "javno cesto". Pa kaj potem?
In zakaj kar naprej neke primerjave ala "a lovskih psov in avtomobilov se pa divjad ne boji"? Pa koga briga, a se divjad tega boji, saj vendar govorimo o spuscenih psih, ane. Ozirom je divjad ocitno ITAK navajena vsega tega kravala, torej je primerjava povsem brezpredmetna.

V splosnem lovstvo vznemirja divjad z razlogom, k nima s setanjem psov, zato ker ne morejo bit na striku, absolutno nobene veze.
Primerjamo jabka in hruske. Saj je oboje rastlina, res je.

Ne vem kako skrbis za pse in me ne zanima. Mene zanimajo divje zivali v gozdu in vznemirjanje teh na racun "razdivjanja" psov.
Komentarja o 9 sprehodih pa ocitno nisi dojela.
Ce pac jaz nisem sposobna na sprehod peljat, recimo, treh psov naenkrat, potem bom peljala vsakega posebej. Pac ne bom dopustila, da bi zaradi moje napacne odlocitve glede stevila psov trpela okolica, ki bi morala prenasat 3 spuscene pse. Sem pac mnenja, da si lahko privoscimo le toliko zivali, za kolikor zmoremo skrbeti, niti slucajno pa ne toliko kolikor bi si jih zeleli, ce nam razmere tega ne dopuscajo. Na prvo mesto sama postavljam kvaliteto zivljenja zivali, ne kvantiteto-stevila osebkov.

Ko/Ce pa kdaj pride do situacije, kjer resnicno ni moznosti, da bi pes/psi se imeli kvalitetno zivljenje, se mi pa zdi najboljsa resitev oddaja. Marsikdo pa to izkorisca, seveda.

Kar se pa tice tvojih zdravstvenih tezav-me ne zanimajo, niti malo. Vseeno mi je, zakaj psov ne mores imeti na povodcu. Pac, pravis da jih ne mores. Sama sem mnenja, da so spusceni lahko edino psi, ki jih imajo lastniki pod kontrolo. Moja definicija kontrole je pa zal taka, da je ne izpolni skorajda noben clovek-pes tandem. Odpoklic zame ni to, da pes uboga vedno, RAZEN KADAR dezuje, sije sonce, je UV index previsok, piha veter, se gonijo psice, laufa mimo macka, vidi srno, zajca, je noc, je tema, je megla,... Ali uboga vedno ali pa nima odpoklica narejenega in sodi na strik. To je celotna filozofija. Koliko psov ima dejansko narejen odpoklic? KA


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , torek, 03.10.2006 : 13:09:24
Hm, nekaj steknilo, nadaljujem v novem postu.

Citat
Maček se jih ni bal. Je že vedel, zakaj. In povedala sem, tudi divjad se nas ne boji. Če misliš, Nanook, da sem si posebej za člane tega foruma šla to izmislit, tudi prav. Vidim, da si si vzela veliko časa, da obdelaš in negiraš vsako najmanjšo vejico mojega maila. Naravnost počaščena sem, ker te očitno tako zelo ogrožam. Ja, vsekakor je ena pomembnejših stvari pri vsej tej debati, ali sem preverila, kaj ima tip doma na steni. No, mogoče če bom pisala bolj pogosto kot doslej, se me boš pa navadila, tako kot srne, ki se zdaj samo še zdolgočaseno ozrejo name in mulijo naprej svojo travico. Čeprav okoli mene skačejo trije razigrani kužki.

Ako preberes kak moj post, potem zagotovo ves, da ti ta cast, zal, ne pripada. Pa saj se me bos navadila, se vsi so se. Lahko pa vidis, da se je kilometrina zmanjsala, ker sem trenutno res zelo zaposlena. Pisanje po forumih pa je, recimo, moj hobi. Prostega casa je bolj malo, vsekakor pa premalo, da bi se obremenjavala s teboj. Skoda energije. Je pa tema o spuscenih psih, lovcih, divjadi, meni zelo ljuba ze od vsega zacetka. Ampak, saj pravim, se bos ze se navadila.

Glede na tvoj odgovor sklepam, da te ni bilo doma pri lovcu, da torej ne mores vedeti ali ima recimo vse okraseno, da si si to torej gladko izmislila? In da prav tako nisi sprasevala celotnega ziv. kraljestva in prav tako ne mores trditi, da se te zivali ne bojijo.

Citat
Desetič, ker si očitno prebrala samo to, kar ti je ustrezalo za komentirat: poti so res samotne, ampak tam so srne prisiljene trepetati tudi pred traktorji, ki ne le povzročajo veliko hrupa, ampak so bistveno večji od mene in mojih psov ter se vozijo tudi po poljih, torej srne direktno preganjajo med pašo. Mi pa ostajamo na cesti. Bomo zdaj prepovedali tudi traktorje? In kaj pa streli, ki se oglašajo med sprehodom? Ja, s travnikov in polj, ker gozdov ni. Jih bolj prestrašijo streli, ali mi, ki gremo  - o groza in strah - mirno in disciplinirano mimo.

Vidis, ti stevilcis, jaz citiram, je bolj enostavno in lazje se znajdem v poplavi postov. Ko sem odgovarjala, se je vedno nasel kak nov post.

Zakaj primerjava? Zakaj streli? Kaj je sam smisel lovstva in kaj sprehajanja spuscenih psov, ker ne morejo bit na povodcu? Jabolka in hruske, spet...

Se pravi, je argumentacija taksna. Jaz s svojimi spuscenimi psi, ki ne morejo bit na povodcu, sigurno manj vznemirjam zivali kot pa lovci in traktorji.

Hm, res pa je, da traktorji preorjejo njive, torej so koristni, lovci pa v osnovi pomagajo pri oskrbi gozdov, ekosistema, ce zelis, in so koristni. Hm... kako pa so koristni moji psi, ki ne morejo bit na povodcu in se morajo zletat? Prav nic niso koristni.

Kolegica je sla med lovce, pravi da je super. Mislim da puske nima. Resno razmisljam, da bi se tudi sama vclanila, me pac firbec matra. In potem bom, tako kot do sedaj, naokrog hodila z daljnogledom.

Citat
Ah ja, pa še to, Nanook:

3.963 sporočil? Vidim, da blazno veliko časa preživiš s svojim kosmatincem. Razen če ni on tisti, ki tipka na računalnik, medtem ko se ti 9x na dan sprejahaš ...

Me mas pa fejst v zelodcu a.  ;D No, pa nic skrbet, tistih 3900+ postov znese priblizno 2 sporocili na dan, to pa ze zmorem, ne da bi trpelo gradbenistvo, pes, faks, diploma in zabava, pa se kaj se najde.  8)

Sem pa vesela, da so objavljene slike. A lohk se jaz kaksno? Recimo sled od volka... na CESTI! Javni celo, vsaj kakor se je meni zdelo, ni bila zasebna. :D Medvedovih pa zal nimam, jih je bilo toliko, da se mi ni ljubilo slikat, ker so se une v blatu boljse vidle. Sam tiste pa niso s ceste, so kakih 20m pod cesto.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Xena , torek, 03.10.2006 : 16:45:57
In ja, čisto izvedljivo je sprehajanje s tremi psi po gozdu - NA POVODCIH.

LP, kATARINA


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: SamSvojMojster , torek, 03.10.2006 : 18:36:02
Odvisno od tega kaksne pse imas.Jaz jih lahko sprehajam sesnajst ce so vse civave ali pa podobni :)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: damayanti , četrtek, 05.10.2006 : 06:57:35
Odvisno od tega kaksne pse imas.Jaz jih lahko sprehajam sesnajst ce so vse civave ali pa podobni :)

Kaj pa če ti  uidejo ;D.......

To zna biti  sedaj v bližnji prihodnosti  dokaj nevarno ;D. Se bo začela  polharska  sezona. ;D ;D 


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 05.10.2006 : 07:02:21
Brez heca, smo imeli tudi eno tako, ki je s kolesom peljala na sprehod svoj trop "civavic". Ni slo za civave no, ampak za mesancke, zelo majhne. Najvecji je bil priblizno za 2/3 tibetanskega terierja. Meni je slo tako na smeh, ko se je vseh kajpavem (dvomestno stevilo definitivno) zapodilo vanj, vsi so bili spusceni seveda, cel trop. ;D Kaj se je kasneje zgodilo z njimi, ne vem.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: damayanti , četrtek, 05.10.2006 : 07:15:07
malo  off topic. :D
....jaz bi  zadnjič  kmalu  umrla  od  smeha.
Tista  babura  iz  naše vasi , ki ima  enega  pičipokija(  tistega  ki  sem ji  ga  jaz  v  potok  brcnila)  ima sedaj  še  enega..... 
In  ta  novi je    še bolj  korajžen  kot  un  tastar (  un  jih je  že  tolikokrat  fasal  , da  mu je  že  malo  ego  padu... hehe ).
In zadnjič  šetka  po polju...  normalno  oba  spuščena.  (  jaz  sem jih  pa gledala  iz  vrha  hriba)...  in " pičipokita"  šnufata  in  šnufata...  kar  na  enkrat  pa  maček(  res  mačurina  taprava-  tak  rdeč ;D)  sred  polja......  Ko je  maček  zajagal  una  dva  miniaturca ;D ;D...  vsak  v  svojo  stran  sta    tekla  in  cvilila....  babura  pa  tud(  in  to  kakšne  krike  je  spuščala :o ;D...  ko  pavijan  ;D).
In  sedaj po  celi vasi  trobi,  da je  njena  psa  stekla  lisica  napadla ;D ;D


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 05.10.2006 : 07:17:34
Upam, da so cepljeni. ;D


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Kiki , sobota, 14.10.2006 : 11:08:28
Citat
Ne razumem, zakaj tako zelo poudarjas, da gre za "javno cesto". Pa kaj potem?

Že spet "ne razumeš" ničesar od tistega, kar ti ne ustreza razumeti. Cesto poudarjam, ker ti govoriš o gozdu, kamor pa jaz nikoli nisem šla. Kjer se sprehajam, gozda sploh ni. Zato ga v postu nisem omenila in vsak dobronameren bralec bi to opazil. To sem poudarila že prejšnjič, ti pa spet in spet o gozdu. S tem si dokazala, da nisi dobronamerna. Iskala si nekaj, na kar bi se obesila in s čimer bi dokazala, da imaš "prav". To je nezrelo in patetično že nasploh, za skrbnico rubrike pa še posebej.

Zato omemba števila tvojih postov. Tudi če ne bi bila skrbnica rubrike, bi pri svojih tako številnih izkušnjah na forumu lahko imela bolj odrasel in manj pikolovski odnos. S svojim drobnjakarskim cefranjem sleherne moje besede si pokazala, da meniš, da je tvoje mnenje pomembnejše in pravilnejše, ter da se lahko spraviš na nekoga samo zato, ker si skrbnica. Ali pa ker ne misli tako kot ti. Noben drug forumaš ni odreagiral tako, pa gotovo niso vsi proti lovcem, zato se lahko kot skrbnica zamisliš nad svojim ravnanjem. 

Menim, da je forum tu zato, da povemo svoje mnenje. Jaz sem nestrpna do lovcev, ti si pa nestrpna do forumašev v rubriki, za katero skrbiš. Pa še zamegljuješ debato o glavni temi, ker skušaš predstaviti, kot da sem pomembna jaz, kje se sprehajam, kolikorat na dan, koliko psov imam in podobno. To ni predmet te teme - žalostno, da te moram na to opozoriti jaz, nepopolna in nesposobna lastnica psov. A čeprav najdeš kup očitkov (kdor išče, ta najde!), to ne spremeni dejstva, da pobijanje živali ni OK, čeprav trenutno še obstajajo zakoni, ki to dovoljujejo.

Pobijanje je celo del problema, ki ga forumaši obravnavajo(mo) že v drugih temah: da številni ljudje nimajo pravilnega odnosa do psov, da ravnajo z njimi, kot da so stvar ali še huje ... Ali ne velja to tudi za celoten živalski svet? Kako bomo pa dosegli lepši odnos do psov in mačk, dokler bomo pustili, da druge živali se pa lahko legitimno pobijajo in da je to celo neke vrste šport? In če se bodo celo skrbniki na forumu raje spravljali na ta stavek ali ono besedo drugega forumaša, namesto da bi se spravili nad problem?

Cesto pa poudarjam tudi zato, ker cesta ni lovski revir in mi nima lovec tam kaj ukazovati.

Citat
In zakaj kar naprej neke primerjave ala "a lovskih psov in avtomobilov se pa divjad ne boji"? Pa koga briga, a se divjad tega boji, saj vendar govorimo o spuscenih psih, ane.

Primerjave zato, ker lovski psi, ki divjad preganjajo (in lovci, ki jo nato ubijejo) tisti, ki prestrašijo divjad, ne pa jaz, ki po cesti hodim mimo in jo včasih od daleč vidim. In ker se je neetično, kot počnejo to lovci, na videz zavzemati za dobrobit divjadi (češ, sprehahjalec s psom jo bo prestrašil), potem pa divjadi sam delaš še veliko hujše stvari.

Fino bi bilo, če bi Damayanti objavil še kakšne slike pobite divjadi s strani ljudi. Seveda so tudi tele slike grozne (čeprav za zdaj nismo zasledili dokazov, da je to ravno delo kakšnega psa, kajneda), ampak še bolj grozno je, da to počnejo tudi t.i. "ljudje". S puškami in posebej treniranimi lovskimi psi. Ob to se pa nihče ne obregne. Tudi ti ne, Nanook. Nasprotno, še reklamo delaš, kako je fino pri lovcih in s tem si res dokazala neverjetno zrelost. In humanost. Zato mi odgovori: je pobijanje divjadi zate grozno samo, če to naredi pes?

Pa eno vmesno vprašanje lovcem: logično je, da radi zbirajo slike divjadi, ki jo je (domnevno) ubil pes, ker s tem odvračajo pozornost od pravega problema, pa še lažno predstavljajo, da jih za živali "skrbi". Zato me čudi, da takih slik ni več in da vedno gledamo samo ene in iste dve ali tri. Čeprav lovci gotovo vestno poslikajo vse tisto, kar niso pobili sami.

Zanimivo bi bilo primerjati, koliko živali na leto pobijejo lovci, koliko pa psi. Žal pa tega seveda noben lovec ne bo dal od sebe.

No, puška ali pes - v obeh primerih je kriv človek. Jaz obsojam oboje. Ti, Nanook, pa obsojaš, da hodim s psi po makadamski cesti, da nisem šla domov k lovcu preverjat glede rogov na steni, da številčim i.pd. ter vodiš o tem dolge debate. Tudi prav. Si se pač odločila, da ti je to pomembnejše od pobijanja živali s strani lovcev in njihove hinavščine, da jim gre pri tem za dobrobit živali. Vsak lahko sam odloča, kaj mu je pomembno v življenju. S tem pa tudi pokaže, kdo in kaj je.

Citat
Ne vem kako skrbis za pse in me ne zanima. Mene zanimajo divje zivali v gozdu in vznemirjanje teh na racun "razdivjanja" psov.

No, tule si se sama postavila na laž. Če te ne zanima, kako skrbim za pse, kaj se potem vtikaš v to, koliko jih imam, kolikokrat jih sprehajam ... Govoriš celo o tem, da bi jih morala oddati! Ter kar takole na daleč in pavšalno razsojaš, da je moja odločitev o posvojitvi dveh brezdomčka "napačna", pa nimaš najmanjšega pojma o tem, kako zanje v resnici skrbim. Kdor me pozna, že ve. Moj veterinar tudi. Tebi pa ne bom polagala računov in se s takim pokroviteljskim nastopom samo smešiš.

Z njim pa tudi pokažeš, zakaj je visenje na forumih tvoj hobi. Ker v resničnem življenju takšnega vmešavanja in pravičniškega razsojanja nihče ne tolerira. Na forumih je pa vsak zelenec lahko kavbojc.

Meni ne pride na misel, da bi ti odrejala, kaj počni s svojim psom in kolikokrat, ali pa da ga oddaj. Kdo ti daje pravico, da ti to odrejaš meni, ki me nisi nikoli videla? Sama si pa občutljiva že, če omenim, koliko postov imaš.

Laž je tudi, da te zanimajo divje živali v gozdu. kajti proti lovcem nisi še nobene rekla. In ker zate pobijanje s puško, divje preganjanje s psi (kajpak treniranimi in lovskimi), zalezovanje v posebej za to postavljenih opazovalnicah in organizirane plenilske gonje, čemur pravijo celo šport, itd. ni vznemiranje. Razdivjanje ljudi v gozdu je OK, sprehajanje ljudi in psov po cesti pa ne. (Jaz svoje pse 'zlaufam', torej razgibam, ne pa 'razdivjam'). Ti pač misliš tako, ni problema. Problem pa nastane, ker misliš da se lahko spraviš na vsakega, ki ne misli kot ti. 

Citat
Kar se pa tice tvojih zdravstvenih tezav-me ne zanimajo, niti malo. Vseeno mi je, zakaj psov ne mores imeti na povodcu. Pac, pravis da jih ne mores. Sama sem mnenja, da so spusceni lahko edino psi, ki jih imajo lastniki pod kontrolo.

Mene pa ne zanima, ali te zanimajo. V življenju se stvari pač spreminjajo in hotela sem povedati samo to, da sem odgovorno sprejela v svoj dom in svoje življenje tri pse ter da to ni bila nobena napaka. Ti pa neodgovorno in zlonamerno iz tega izpeljuješ, da če jih ne morem imeti na povodcu, to avtomatsko pomeni, da jih tudi nimam pod kontrolo. Ali sodiš morda po sebi in po svojem psu? Če imaš ti lahko psa pod kontrolo samo, če ga imaš na povodcu, bi pa mogoče ti morala razmisliti o napačni odločitvi in oddaji.

Da te bodo moje zdravstvene težave zanimale, ne pričakujem že zato, ker tebe ne zanima še tisto, kar bi te moralo. Recimo korektno in kakovostno vodenje tele rubrike.

Moji psi ostajajo striktno ob meni in ne preganjajo divjadi. Včasih planejo iz šavja ob potoku ptice in kužki stečejo za njimi. Ko jih pokličem, se pa takoj vrnejo. Ne zapodijo se iz krvoločnosti ali napadalnosti, temveč ker so v mestu preganjali golobe in se jim je dobro zdelo, da jih preženejo in so potem oni "taglavni". Med golobe so zato vedno pritekli igrivo, s poskakovanjem ki spominja na mladega kozlička in ki ga vsak psičar dobro pozna. Ja, ja, saj vem, vse to te ne zanima. (Ne razumem le, zakaj potem moje poste, v katerih te nič ne zanima, bereš?)

Ne zanima te očitno tudi problematika že zdaj prenatrpanih zavetišč, če boš namreč kar vsevprek odrejala, da naj tisti, ki ne ustreza nekim tvojim predstavam, pse preprosto odda. Jaz pa menim, da bi morali nasprotno, čim več psov posvojiti in z njimi seveda odgovorno ravnati. Zase vem, da sem odgovoren lastnik, kaj pa o tem meniš ti, vidiš, pa ne zanima mene.

Pa še nekaj, veliko je ljudi, ki psov niti ne morejo kakvostno sprehajat - invalidov, upokojencev itd. Njim so včasih psi edina sreča, ki jim je preostala, edino bitje, ki jim daje toplino, morda celo razlog, da ostajajo pri življenju in skrbijo zase. Ti bi vsem tem kar prepovedala pse, kaj? No, me ne čudi, ko pa na nekem drugem mestu ugotavljaš, da psi niso koristni.

Citat
V splosnem lovstvo vznemirja divjad z razlogom, k nima s setanjem psov, zato ker ne morejo bit na striku, absolutno nobene veze.
Primerjamo jabka in hruske. Saj je oboje rastlina, res je.

Res je. In zakaj potem v temo, ki sem jo začela jaz in je jabolko, tlačiš hruške?

Citat
Pisanje po forumih pa je, recimo, moj hobi. Prostega casa je bolj malo, vsekakor pa premalo, da bi se obremenjavala s teboj. Skoda energije

Tole je le izjava na papirju, resnica pa je jasna vsakomur, ki je prebral, kako si razcefrala moje mnenje, na osnovi pooplnoma napačnih predpostavk (o stvareh, ki jih ne veš in jih ne moreš vedeti) ter celo na osnovi stvari, ki jih jaz sploh nisem pisala. Jaz govorim, da imajo lovci doma na stenah trofeje, kar je splošna resnica in o tem sploh ne more biti debate, ti pa, da jaz pri konkretno opisanem lovcu gotovo nisem bila doma. So to tiste bistvene stvari, za katere ti ni škoda časa? In ali je to morda dokaz, da se ne obremenjuješ z menoj?

Citat
nisi sprasevala celotnega ziv. kraljestva in prav tako ne mores trditi, da se te zivali ne bojijo.

Res tehtna pripomba. Ne, nisem spraševala živalskega kraljestva, ali si ga ti in zato lahko trdiš, da se me bojijo? Tiste, ki jih vidim, se pa pasejo, torej se me ne bojijo. Gotovo pa se me bojijo veliko manj kot lovcev in lovskih psov, ki jih v t.i. lovopustu, katerega so si lepo odredili kar sami, zverinsko preganjajo in brutalno pobijajo. Potem se pa še lažejo, da je njihova osnovna funkcija in razlog njihovega obstoja skrb za živali.

Kot sem že napisala, za živali naj skrbijo tisti, ki v tem, če morajo že kakšno iz zdravstvenih ali drugih razlogov res ustreliti, ne bodo videli športa.

Citat
Se pravi, je argumentacija taksna. Jaz s svojimi spuscenimi psi, ki ne morejo bit na povodcu, sigurno manj vznemirjam zivali kot pa lovci in traktorji.

Hm, res pa je, da traktorji preorjejo njive, torej so koristni, lovci pa v osnovi pomagajo pri oskrbi gozdov, ekosistema, ce zelis, in so koristni. Hm... kako pa so koristni moji psi, ki ne morejo bit na povodcu in se morajo zletat? Prav nic niso koristni.

Da, argumentacija je natanko takšna. Pozabila si pa napisati, da gre za spuščene pse, ki ostajajo z mano, na cesti, ki nikoli ne zbežijo, ne sledijo divjadi, poznajo ukaz 'skupaj', tudi ukaz "spusti", če bi bilo treba, ter obvladajo odpoklic. In še enkrat, ker to tako rada pozabiš, ki niso v gozdu.

Ne zavzemam se, da bi psi bili spuščeni, če preganjajo divjad in jih lastnik nima pod nadzorom, zato mi ne skušaj tega podtikati. Več forumašev je napisalo, da pse obvladajo tudi brez povodca. Morda torej tisto o 1% ne drži najbolj. Če bo kateri od mojih psov pokazal tendenco preganjanja in pobijanja, bo privezan. Ko bi vsaj še za lovce veljalo isto!

Oprosti, tvoja pripomba o nekoristnosti psov je res na nizkem nivoju. No, tebi je recimo pes koristen zato, da lahko o psih razpravljaš po forumih. Tudi meni so moji kužki še kako koristni. Podarili so mi veliko lepih trenutkov v naravi (to je pa moj hobi), naučili so me veliko o odnosu človek-žival, o odnosu živali v tropu, o pasji inteligentnosti in zvestobi, pa tudi o ljudeh, kot si ti. Vsak dan znova me presenečajo in so koristni tudi zaradi tega. Pri otrocih utrjujejo ljubezen do živali, jih učijo odgovornosti za neko živo bitje, lahko jih tudi varujejo. Številnim lastnikom so (netrenirani) psi rešili življenja. Imamo pa tudi izučene pse reševalce, ki ne rešujejo življenj samo lastnikom. Pa vodnike slepih itd. In že zgoraj omenjene invalide in upokojence. Da, tudi ti boš nekoč stara in morda nemočna!

Po drugi strani, koristnost lovcev-pobijalcev (odločila sem se, da bom uvedla nov izraz, ki bolje odraža naravo lovcev: lovatorji) je utvara in ne obstaja. Sem že večkrat napisala, ampak kot rečeno, ti razumeš samo tisto, kar ti ustreza: da bi skrbel za živali, jih hranil, uravnaval eko-sistem itd. ni potrebno barbarsko skupinsko lovatorstvo kot šport

Kar zadeva tvojo prijateljico, lovatorko brez puške: ko bodo vsi lovatorji brez pušk in ne bodo pobijali za zabavo ter se ne bodo več samo pretvarjali, da delujejo v dobrobit živali, ampak bodo to resnično počeli, bom pa lov(atorstvo) podpirala tudi jaz.

S tem je ta debata s tabo z moje strani zaključena. Povedala sem vse, kar je bistveno, in žal mi je vsake minute, ki sem jo potratila za razlaganje svojih stališč (kar sploh ne bi bilo potrebno, če ne bi bila tako namenoma in tako na silo napačno interpretirana). Nedvomno boš analizirala vsako pičico in spet našla obilo materiala za svoj hobi, ampak moja stališča so zdaj nedvoumna in boš lahko odslej glede njih polemizirala le še sama s seboj ali z drugimi forumovci. Pa lep pozdrav!



Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: kvisnar , sobota, 14.10.2006 : 11:51:46
hipoteza: da je možno vzpostavit korelacijo ljubezen do orožja - seksualna zavrtost - nasilnost - alkoholizem - homofobija.

vprašanje: ali ima dejstvo, da je več lovatorjev moškega spola, kaj veze s potrebo po (seksualni) potentnosti, ki presega dejanske (seksualne) zmožnosti lastnika penetrativnega organa?

trivia: v ameriški državi michigan so slepi ljudje lahko lastniki strelnega orožja in imajo pravico, da se odpravijo na lov s strelnim orožjem tudi brez spremstva oseb, ki nimajo hendikepiranega vida.

mnenje: strelno orožje je v sodobnem svetu perverzija par exellence.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: drobtinica , sobota, 14.10.2006 : 13:07:57
Kiki, ne vidim razloga, da bi bila tale tvoja debata z zadnjim postom zaključena. Zakaj pa, saj si tudi sama mnenja, da smo tukaj zato, da izmenjujemo svoja mnenja.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , sobota, 14.10.2006 : 19:18:09
Ne, resno ne razumem, zakaj je tako pomembno, da je cesta, po kateri si hodila, javna. Jaz imam rada gozd in gozdove, zato tudi omenjam.

Citat
S tem si dokazala, da nisi dobronamerna. Iskala si nekaj, na kar bi se obesila in s čimer bi dokazala, da imaš "prav". To je nezrelo in patetično že nasploh, za skrbnico rubrike pa še posebej.

Zato omemba števila tvojih postov. Tudi če ne bi bila skrbnica rubrike, bi pri svojih tako številnih izkušnjah na forumu lahko imela bolj odrasel in manj pikolovski odnos. S svojim drobnjakarskim cefranjem sleherne moje besede si pokazala, da meniš, da je tvoje mnenje pomembnejše in pravilnejše, ter da se lahko spraviš na nekoga samo zato, ker si skrbnica. Ali pa ker ne misli tako kot ti. Noben drug forumaš ni odreagiral tako, pa gotovo niso vsi proti lovcem, zato se lahko kot skrbnica zamisliš nad svojim ravnanjem.

Menim, da je forum tu zato, da povemo svoje mnenje. Jaz sem nestrpna do lovcev, ti si pa nestrpna do forumašev v rubriki, za katero skrbiš. Pa še zamegljuješ debato o glavni temi, ker skušaš predstaviti, kot da sem pomembna jaz, kje se sprehajam, kolikorat na dan, koliko psov imam in podobno. To ni predmet te teme - žalostno, da te moram na to opozoriti jaz, nepopolna in nesposobna lastnica psov. A čeprav najdeš kup očitkov (kdor išče, ta najde!), to ne spremeni dejstva, da pobijanje živali ni OK, čeprav trenutno še obstajajo zakoni, ki to dovoljujejo.

No, tule si se sama postavila na laž. Če te ne zanima, kako skrbim za pse, kaj se potem vtikaš v to, koliko jih imam, kolikokrat jih sprehajam ... Govoriš celo o tem, da bi jih morala oddati! Ter kar takole na daleč in pavšalno razsojaš, da je moja odločitev o posvojitvi dveh brezdomčka "napačna", pa nimaš najmanjšega pojma o tem, kako zanje v resnici skrbim. Kdor me pozna, že ve. Moj veterinar tudi. Tebi pa ne bom polagala računov in se s takim pokroviteljskim nastopom samo smešiš.

Z njim pa tudi pokažeš, zakaj je visenje na forumih tvoj hobi. Ker v resničnem življenju takšnega vmešavanja in pravičniškega razsojanja nihče ne tolerira.

Na forumih je pa vsak zelenec lahko kavbojc.

Meni ne pride na misel, da bi ti odrejala, kaj počni s svojim psom in kolikokrat, ali pa da ga oddaj. Kdo ti daje pravico, da ti to odrejaš meni, ki me nisi nikoli videla? Sama si pa občutljiva že, če omenim, koliko postov imaš.

Laž je tudi, da te zanimajo divje živali v gozdu. kajti proti lovcem nisi še nobene rekla. In ker zate pobijanje s puško, divje preganjanje s psi (kajpak treniranimi in lovskimi), zalezovanje v posebej za to postavljenih opazovalnicah in organizirane plenilske gonje, čemur pravijo celo šport, itd. ni vznemiranje. Razdivjanje ljudi v gozdu je OK, sprehajanje ljudi in psov po cesti pa ne. (Jaz svoje pse 'zlaufam', torej razgibam, ne pa 'razdivjam'). Ti pač misliš tako, ni problema. Problem pa nastane, ker misliš da se lahko spraviš na vsakega, ki ne misli kot ti.

in tako dalje in tako naprej

Vsaj polovica sporocila s temo niti nima kake posebne povezave, nanasa se predvsem name. Kdo zamegljuje kaj... :) Ne mislit, da bom citirala tvoje analize mojega znacaja in demantirala vse skupaj. He he he, ti kar uzivaj v analiziranju. Namesto odgovora na tvoje analize, bom preprosto razlozila svoje mnenje o lovstvu, spuscenih psih, kontroli, povodcih, in pri tem, ja, uporabila tvoje sporocilo (sporocila). Ti se pa zaradi mene lahko ubadas z menoj kolikor hoces.

;D

Se ti pa opravicujem, ce si dobila obcutek, da si pomembna, to vsekakor ni bil moj namen. Tvoje sporocilo je zgolj odlicna iztocnica, saj sem v njem nasla kar nekaj stvari, ki so veliko sirse, kot si morda mislis. In zato so vredne komentiranja, ne zato, ker bi bila ti zame pomembna. Pa brez zamere.

Citat
Pobijanje je celo del problema, ki ga forumaši obravnavajo(mo) že v drugih temah: da številni ljudje nimajo pravilnega odnosa do psov, da ravnajo z njimi, kot da so stvar ali še huje ... Ali ne velja to tudi za celoten živalski svet? Kako bomo pa dosegli lepši odnos do psov in mačk, dokler bomo pustili, da druge živali se pa lahko legitimno pobijajo in da je to celo neke vrste šport? In če se bodo celo skrbniki na forumu raje spravljali na ta stavek ali ono besedo drugega forumaša, namesto da bi se spravili nad problem?

Pobijanje zivali je zelo sirok pojem, morda celo presirok za tole temo, zatorej se bom v nadaljevanju omejila na pobijanje in preganjanje divjih zivali s strani spuscenih psov-brez nadzora.

Vecina ljudi, vsaj po mojih izkusnjah, nima pravilnega odnosa do zivali nasploh. Sem ne padejo le tisti, ki z zivalmi ravnajo kot s stvarmi, temvec tudi tisti, ki s svojo neizmerno ljubeznijo zivali dusijo, v prenesenem pomenu. Vsi tisti, z Bambi sindromom, ki se vedno verjamejo, da je svet zivali tak kot ga predstavljajo Disneyeve risanke.

Lovstvo kot tako ni sport, vsaj ne bi se ga smelo jemati kot takega. Z lovom na zivali kot hobijem, sportom, se ne strinjam. To pa se ne pomeni, da lovstvo enacim s sportom samo zato, da bi lahko rekla, da se z lovstvom ne strinjam.

V bistvu je tudi to, da ti zival prestrasis, kar huda stvar, ceprav se vecina tega ne zaveda (Bambi sindrom?). In se enkrat, lovstvo ima svoj namen, ki pa ga velika vecina ne vidi oz. ne zeli videti. Zato je zame primerjava o kateri pises ti, popolna bedarija.

Nam so razlagali, kako se ugotovi kdo je ubil zival, pa se zdaj ne spomnim tocno kako gre zadeva. Vsekakor pa se da na podlagi trupla zivali ugotoviti, kdo je bil tisti, ki je zakrivil njeno smrt. Sama sem trdno prepricana, da je kar precej trupel posledica pasjih nagonov (ceprav se potem okrivi npr. risa).

Roko na srce, lovci so pomembni, morda ne tako zelo kot marsikdo rad pove, prav tako pa ne tako nepomembni, kot jih marsikdo predstavi. Tistih par, ki jih osebno poznam, vidi zadevo celostno-holisticno-cel gozd, ne pa samo ljubkega Bambija, polhca, topotajocega zajcka... In ravno ta pogled je tisto, kar veliki vecini navadnih smrtnikov manjka.

Citat
Ko takemu človeku poveš, da sam pač ne moreš peljati treh mišičasih in razigranih psov na povodcu, sama pa iz zdravstvenih razlogov ne morem tako hitro teči, da bi jih v zadostni meri razgibala, je njegov odgovor: "Potem pa ni treba imeti treh psov." Res pravi ljubitelj živali.

Tole mi je neizmerno vsec, odlicna iztocnica in ZAL tako razmislja OGROMNO ljudi.
NIKOLI, ampak res NIKOLI razlog, da pes NI na povodcu, ne sme biti ta, da se ga na povodcu pac ne da peljati. NIKOLI! Pes je lahko spuscen (->ni na povodcu) le zato, ker ima narejen odpoklic in je komplet vzgojen, ne pa zato, ker ga nekdo ne more peljat na sprehod na povodcu. Morda ti, Kiki, v tem ne vidis razlike, jaz pa jo. Meni je prav vseeno kako kdo lahko ali ne more peljat psa na povodcu. Ce njegov pes ni vzgojen kompletno, nima narejenega odpoklica, potem nima kaj skakat naokrog brez povodca. Basta.

Vseeno mi je, zakaj pes ne more biti na povodcu. Naj bo to hiperaktivnost, vihravost, velikost (halo?!) ali kaj tretjega. Ce ni vzgojen, ce nima narejenega odpoklica, potem spada na strik. Pa se zaradi mene lahko lastnik prelomi ali pa ga pes vlaci gor in dol. Njegov problem. Tu pridemo do odgovornega lastnistva, do pravilne izbire pasme/psa, in seveda vzgoje, vlaganja energije, casa in denarja v psa in tako dalje. Ni moj problem, ce si nekdo omisli 40kg mrcino, ki je potem ne obvlada in ga ta vlaci na povodcu... Lastnik pa jo zato spusti, ker enostavno "ne more vec". Sori, to ni moj problem. Sam si je nabavil tako zival, ce ima probleme, naj jo ima na striku, magari z nagobcnikom, naj jo spusca v ograjenih prostorih (pa ce najame cel prostor),... vendar naj s svojim psom NE obremenjuje okolice, kajti ni okolica tista, ki mu je naprtila psa. Sam si ga je izbral, sam se je odlocil, da ga bo imel-torej naj poskrbi, da okolica ne bo trpela. To je prvo. Ce trpita on ali pes ali oba, naj krivdo pripise sebi.
Zato tudi "ne padam" na razna jokcanja, da "so sli po civavo, pa je bokser tako luskano gledal, da so rajs kar tega vzeli", potem pa jim je pesjan s svojo zivahnostjo zrasel cez glavo in so ga, zaradi ljubega miru (domacega!) pac zaceli na sprehodih spuscat, da se je zlaufal (in nadlegoval vse zivo in mrtvo...). Ni moj problem, da so oni sli v nakup psa z manj kot eno sivo celico v glavi in domov privlekli cisto kontra pasmo kot so si najprej zamislili. To ne pomeni, da je kaj narobe s psom ali pasmo, nekaj pa je hudo narobe z ljudmi, ki na tak nacin kupijo psa in kasneje celo pricakujejo, da bo okolica njihovo "domiselnost" tolerirala. Zaradi takih in podobnih patronov so marsikdaj lastniki psov na podobnem glasu kot lovci.
Ja, tako ravnanje zgoraj obsojam, ce se prepoznas v napisanem-tvoj problem. Moje mnenje je, upam, jasno.

Citat
Mene pa ne zanima, ali te zanimajo. V življenju se stvari pač spreminjajo in hotela sem povedati samo to, da sem odgovorno sprejela v svoj dom in svoje življenje tri pse ter da to ni bila nobena napaka. Ti pa neodgovorno in zlonamerno iz tega izpeljuješ, da če jih ne morem imeti na povodcu, to avtomatsko pomeni, da jih tudi nimam pod kontrolo. Ali sodiš morda po sebi in po svojem psu? Če imaš ti lahko psa pod kontrolo samo, če ga imaš na povodcu, bi pa mogoče ti morala razmisliti o napačni odločitvi in oddaji.

Ne, v bistvu ne izpeljujem nicesar. Sicer sem pa ze zgoraj opisala svoje mnenje.

Se citiram: "Zal ljubezen ni dovolj in ce ne mores kvalitetno skrbeti za toliksno stevilo zivali, kot si jih zelis, jih imas pac manj. S tem ne mislim, da ti ne zmores kvalitetno skrbeti za svoje tri pse, ampak jamranje, da imas tri, pa da jih ne mores peljat na povodcu... Sori, mi ne potegne."

Ne, res mi ne potegne izgovor, da ne mores peljat psov na povodcu in so zato spusceni. To, da ne mores peljat na povodcu treh psov NIKOLI ne sme biti razlog, da so spusceni. Spusceni naj bodo, ker si to zasluzijo, ne ker jih lastnik ne more peljat na povodcu.
Kaksni so tvoji psi, ko so spusceni, me ne zanima. Internet vse prenese, teorija je eno, praksa pa nekaj drugega.

Prav tako sem mnenja, da si lahko posameznik privosci toliko zivali, kolikor jih lahko primerno preskrbi. Jim nudi vse, kar potrebujejo, ne da bi bile pri tem za kaj prikrajsane, ne da bi se mucile. Nikakor pa ne more domov privleci kupa zivali, za katere ne more kvalitetno skrbeti, ampak ga zene ljubezen do njih. Ce imas zivali res rad, potem bos ravnal tako, da bo dobro zanje in domov ne bos privlekel vrst, za katere ves, da jim sam ne mores nuditi primerne oskrbe (da sploh ne "uspevajo" v ujetnistvu). Enako velja za stevilo zivali (psov, mack, konj, rib, ptic,...). KVALITETA zivljenja nad KVANTITETO zivali, VEDNO! To je moje mnenje. Glede na tvoje komentarje lahko sklepam, da se s tem ne strinjas? Prav.

"Ce ne mores obvladati psa/psov, jih pac NE imej. A ni to simpl?" Glede na tvoje ogorcene odgovore in podtikanja sklepam, da se s citiranim delom ne strinjas. Mar to pomeni, da svojih psov ne obvladas?

Citat
Zato mi odgovori: je pobijanje divjadi zate grozno samo, če to naredi pes?

Meni je pomemben razlog pobijanja. Preganjanje in pobijanje divjadi, ker se mora pes pac razlaufat in tega ne more pocet na povodcu, je zame popolnoma nepotreno in tak pes je zrel za odstrel.

Vzdrzevanje populacije divjadi (s pobijanjem) v zanjo zdravih mejah je zame popolnoma dopustno.

Pobijanje divjadi v sportne namene (in ne zaradi vzdrzevanja populacije) je zame nedopustno.

Pobijanje medvedov, ker je sosedova Micka v sanjah videla, da bo na petek trinajstega medved vdrl v klet in popil vino, je zame nedopustno.

Na tole:
Citat
No, tule si se sama postavila na laž. Če te ne zanima, kako skrbim za pse, kaj se potem vtikaš v to, koliko jih imam, kolikokrat jih sprehajam ... Govoriš celo o tem, da bi jih morala oddati! Ter kar takole na daleč in pavšalno razsojaš, da je moja odločitev o posvojitvi dveh brezdomčka "napačna", pa nimaš najmanjšega pojma o tem, kako zanje v resnici skrbim. Kdor me pozna, že ve. Moj veterinar tudi. Tebi pa ne bom polagala računov in se s takim pokroviteljskim nastopom samo smešiš.
sem ti mislim da ze odgovorila zgoraj?

Mene zanima divjad in kako nanjo vplivajo psi, ki se morajo kobajagi razlaufat. Tvoji psi me ne brigajo, kaj si mislim o kvaliteti in kvantiteti pa pise zgoraj. Zal, zame nisi pomembna.

Citat
Če imaš ti lahko psa pod kontrolo samo, če ga imaš na povodcu, bi pa mogoče ti morala razmisliti o napačni odločitvi in oddaji.

Tole je se en tak zanimiv delcek. Da, moj pes je na povodcu in ga imam takrat pod kontrolo. Moj pes, ce je spuscen, ni pod mojo kontrolo, saj njegov odpoklic ni 100% (kaj jaz smatram pod tem, sem ze napisala) in si ne zasluzi biti spuscen. Vendar tudi ce bi imel 100% odpoklic, dvomim, da bi se setal naokrog spuscen, to pa zaradi drugih psov, ki jih je bilo v 10 letih kar nekaj in ki so predstavljali vecjo ali manjso nevarnost svojemu.
Nadalje-kljub temu, da je moj pes vedno na povodcu, je hkrati tudi zlaufan, Jaz namrec nimam tezav z vodenjem psa na povodcu, nimam tezav s sprehanjem, tekom, igranjem,... vse s psom na povodcu.

Odlocitev za psa nikakor ni bila napacna, saj je kvaliteta njegovega zivljenja (po mojem mnenju) nadpovprecna. Ce ne zaradi spuscenih sprehodov, pa zagotovo zaradi prehrane. ;D

Ako sodimo kvaliteto oskrbe po tem ali je lahko pes spuscen in pod kontrolo ali mora biti na povodcu in pod kontrolo, potem mirne duse lahko recem, da bi moralo svoje pse oddat 95% ljudi, ki jih poznam.

Citat
Da te bodo moje zdravstvene težave zanimale, ne pričakujem že zato, ker tebe ne zanima še tisto, kar bi te moralo. Recimo korektno in kakovostno vodenje tele rubrike.

Da ne bo nesporazumov-za ostale; nisem skrbnica te rubrike. ;D

Citat
Ne zanima te očitno tudi problematika že zdaj prenatrpanih zavetišč, če boš namreč kar vsevprek odrejala, da naj tisti, ki ne ustreza nekim tvojim predstavam, pse preprosto odda. Jaz pa menim, da bi morali nasprotno, čim več psov posvojiti in z njimi seveda odgovorno ravnati. Zase vem, da sem odgovoren lastnik, kaj pa o tem meniš ti, vidiš, pa ne zanima mene.

Spet zanimiv delcic. Smo presli z divjadi in lovstva na zavetisca. Kako je ze slo tisto o Nobelovi nagradi, Kiki?

Skratka moje mnenje o zavetiscih, ki so prenatrpana, je naslednje. Ni problem v pomanjkanju posvojiteljev, problem je v prekomernem stevilu psov in konstantem produciranju novih. Iskanje novih in novih posvojiteljev je le posledica, potrebna pa je preventiva in sicer sterilizacija psic, kastracija psov, skratka preprecevanje legel. Ni res, da mora psica imeti enkrat mlade.

Kiki seveda vehementno mece besede pod moje prste, a ce si preberete celotna sporocila, boste kaj hitro ugotovili, da nikomur ne odrejam nicesar. Je pa res, in za tem stojim, da menim, da si VSAK pes, neglede na to ali je rodovniski, mesanec ali kaj tretjega zasluzi kvalitetno oskrbo in v primeru, da te ne dobi, je edina opcija iskanje osebka, ki mu bo kvalitetno oskrbo pripravljen nuditi. Zavetiscarcki niso vredni nic manj kot rodovniski in si zasluzijo enako oskrbo kot jo imajo ti v svojih druzinah (ob predpostavki, da imajo kvalitetno oskrbo, jasno). Ce posvojitelj NE ustreza zahtevam psa, je po moje boljse, da ga NE posvoji, kot pa da trpita oba. Sama vem, da bom psa v zavetiscu izbirala previdno-v smislu, da ne bom izbrala psa, za katerega bom prepricana, da bi bil zame prevelik zalogaj. Za primer dam lahko svojo mamo. Je penzionist z artritisom, tezko hodi, se sklanja itd.. Popolnoma neprimeren bi bil zanjo vecji, vihrav, hiperaktiven pes, Nesrecen bi bil on, nesrecna bi bila ona. Vem, da ga ne bi mogla vodit na dolge sprehode in bi bil prikrajsan. Zanjo bi bil idealen (moje mnenje) starejsi manjsi mesancek, ki ni hiperaktiven, ne potrebuje nevemkako napornih sprehodov in se rad crklja. Ko/Ce se bo kdaj odlocila za zavetiscarcka, ji vsekakor ne bom dovolila, da v bajto pripelje taksnega, ki ji ne bo ustrezal. A je dovolj na dolgo in siroko razlozeno, kaj jaz menim o zavetiscih, zapuscenckih, posvojitvah in kvaliteti (ki je nad kvantiteto)? Upam da je, drugace namrec ne znam razlozit.

Citat
Pa še nekaj, veliko je ljudi, ki psov niti ne morejo kakvostno sprehajat - invalidov, upokojencev itd. Njim so včasih psi edina sreča, ki jim je preostala, edino bitje, ki jim daje toplino, morda celo razlog, da ostajajo pri življenju in skrbijo zase. Ti bi vsem tem kar prepovedala pse, kaj? No, me ne čudi, ko pa na nekem drugem mestu ugotavljaš, da psi niso koristni.

Neverjetno, zdaj smo od tega, da psom zelim kvalitetno zivljenje in da menim, da si ga vsak zasluzi (tudi zavetiscarcki) presli k temu, da bi jaz pse kar prepovedala. Pocasi pocasi Kiki, saj nisem PETA (pa ne Wilson). ;D

Zakaj so psi, ki so spusceni, pravzaprav koristnih? Sama sem mnenja, da je pes, kot vrsta, v bistvu parazit. In iz tega izhaja tudi to, da sem mnenja, da so v primerjavi s traktorji in nadlegovanjem zivali (divjih), psi popolnoma nekoristni, zato tudi preganjanja ne moremo opraviciti z njihovo potencialno koristnostjo. Ker je ni. Smatram namrec, da pes ne sme obremenjevati okolice, neglede na to, kaksno funkcijo ima. Sem spadajo vsi od A do Z (lovski, rusevinarji, lavinski psi, lovski psi, policijski, vojska,...).

Mislim, da sem obdelala vse glavne teme v tvojem sporocilu. Na tvoja podtikanja in provokacije o meni osebno pa ne bom odgovarjala. Zal. :)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , sobota, 14.10.2006 : 19:26:01
Se opravicujem za malce nepregledno pisanje in tipkarske napake, pisala sem v beleznico, pa je vse raztegnilo. :(


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Nanook , sobota, 14.10.2006 : 19:37:52
Aja, morda se dodatek glede lovstva. Jap, mene lovstvo vedno bolj zanima, glavno krivdo bi po moje lahko pripisala ravno kolegici, ki se je "vpisala med lovce" in je/bo lovka. Drugo pa je tudi moj firbec. Pa spljuvajte kolikor hocete. :)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Tetameta , ponedeljek, 06.11.2006 : 12:09:28
Da mi lovci niso najljubša pasma na svetu, ste razbrali že iz naslova. Ampak o tem seveda ne bi pisala na pasjem forumu, če zdaj ne bi začeli s svojo agresivnostjo ogrožati že psov.

Zadnjič sem se sprehajala po osamljeni makadamski poti, ki vodi do nekega spomenika. Ker so okrog gozdovi in travniki, sem imela oba psa spuščena, hodili smo pa po poti. Pripeljal se je nek tip, s seboj je imel psičko in povedal je, da je lovec (najbrž za primer, da tega nisem že sama razbrala iz frajerske mačo zelene oprave, množično navešene z raznimi trakovi za patrone in podobnim).

Moja NO se navadi psom, ki jih srečamo, niti ne približa, ker je bila nekajkrat grdo napadena in sploh ne gre zraven. Če pa jo pes izzove (renči, pokaže zobe...), pa steče k njemu in ga opozorilno nahruli. Prav to se je zgodilo tudi s psico tega lovca. Malo sta se preganjali naokoli, nato pa je moja, ki še nikoli nikomur ni nič naredila, kot ponavadi mirno prišla nazaj k meni. Lovec je začel pa peniti in besneti, da "naj se le pazim" in da "bom že videla, naslednjič se ne bo tako končalo!"

Kaj torej prihodnjič? Bo ustrelil mojo psičko? Morda celo mene? Ali je možno, da takšnim neobvladanim, koleričnim primitivcem naša država dovoljuje nositi orožje? In za povrhu delujejo še pod pretvezo, da so prijazni do živali in da jim v bistvu oni samo pomagajo? Oprostite, zame so ljudje, ki potrebujejo orožje, da imajo občutek, da jih je nekaj v hlačah, dosti slabši od živali. Te namreč ne pobijajo iz zabave. Lov je atavizem iz časov jamskega človeka, sedaj smo - pa če jim to ugaja ali ne - v enaindvajsetem stoletju in bi se lahko že nehali pretvarjati, da je to normalno. Ali celo potrebno!

Vprašala bi tudi, kakšni so ti prijatelji narave, ki v divjino, po poti, po kateri sem jaz s psoma prišla peš, pridivjajo z avtomobilom, v velikih oblakih prahu. Ali divjadi(v kolikor ni že vsa pocrkala od smeha) bolj moti takšen brezobziren vdor hrupa in izpušnih plinov, ali moja psa, ki nimata nobenih lovskih nagonov in že ob pogledu na kokoš skoraj padeta v nezavest?

To pa pri nas ni osamljen primer. SOsed ima prijaznega kužka, ki včasih hodi z nami na sprehod, drugače pa je večinoma spuščen in ga pozna celotno naselje. Imajo precej zemlje in zaradi dostopa do neke parcele je nek drug sosed sprožil z njim spor. Ta drugi sosed je pa lovec in je nahujskal predsednika lovske družine (ali kakorkoli tem svojim hordam iz pradavnine že pravijo), da se je prišel pritožit, da kuža tega prvega soseda napada srne in da če ga bodo videli na poljih, ga bodo ustrelili. To seveda ni res (če kdo napada srne, so to ubijalci lovci), ampak zdaj mora ubogi kuža ves dan sedeti zaklenjen v hiško, saj ni dvakrat za reči, da bi ga sicer res ustrelili. Vse to pa zaradi nevoščljivosti nekega lovca, in seveda zaradi zemlje. (Pred tem sporom je pa kuža vse življenje prosto letal naokoli in nikoli ni noben lovec "opazil" da on napada srne...)

O lovcih in lovu se lahko debatira - ali je to res potrebno, civilizirano, človeka sploh dostojno... Gotovo nismo vsi istega mnenja, toda zakonodaja trenutno ta barbarizem (žal) dovoljuje in tako pač je. (Če pa pozna kdo kakšno društvo za odpravo lova, se bom takoj vključila).

O izkoriščanju statusa lovca za zasebne namene - za grožnje sosedom, njihovim psom, sprehajalcem - pa ni nobene debate. TO JE NEZAKONITO IN TEGA NE BI SMELI DOVOLITI.

Zanimajo me vaše morebitne izkušnje z lovci.



Seveda, lovci so pobijalci, vaši krasni kužki pa to že niso... Itak... Poznam dosti lovcev in njihovo delo je vse kaj drugega kot pobijanje... Sem sppada skrb za divjad, prinašanje hrane, gradnja gozdnih cest in poti, reja že skoraj iztrebljenje divjadi (npr fazanov) in podobno... Večina lovcev gre na lov zato, da gredo v naravo in ne namreno pobijat in iztrebljat živeli, kot si mogoče misliš, Kiki... Če o nečem nimaš pojma, bodi raje tiho, ne pa da kvasiš traparije...
Psa pa moraš imeti v gozdu pripetega, ker plaši divjad... Česar pa nihče ne upošteva... Tudi lovci morajo imeti pse pripete, ko niso na lovu... Za lov pa potrebujejo lovski psi poseben izpit... Psi so mrhovinarji in lovci in še pri tako krasnih družinskih pasmah kot je npr. zlati prinašalec ali irski seter, se lahko hitro zbudi lovski nagon in se zapodijo za kakšno nemočno živaljo... Kaj se zgodi potem, pa nihče ne ve...

Lovci pa ustrelijo pse samo, če so res nevarni za okolico in pobijajo divjad (in se obnašajo kot plenilci)... OK, verjetno obstajajo tudi kakšne izjeme, vendar ti so butci za katere ne velja izgubljati besed... Jaz še nisem slišala, da bi kakšen lovec ustrelil psa kar tako iz veselja... V nasprotju s prepričanjem je med lovci veliko ljubiteljev živali in niso morilci ali karkoli... Saj tudi oni ne smejo streljati vseokoli, sam toliko in takrat ko je to izrecno dovoljeno...

Za moje pojme so lovci (in poznam jih res dosti) veliko večji ljubitelji živali (ker res skrbijo zanje) kot pa vsi pasjeljubci, ki si kupijo maltežana ali kaj podobnega, samo da se havlijo, kako imajo psa...


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: drobtinica , ponedeljek, 06.11.2006 : 12:27:00
Me veseli, da je nekdo spet oživil to temo.
Tetameta, strinjam se s steboj, razen v nekaterih niansah.
Prvič: Iz lastnih izkušenj, med lovci niso popolnoma in čisto vsi takšni, kot jih opisuješ. Na žalost. In ravno zaradi nekaterih izrodkov se lahko tako pomembno poslanstvo, kot ga imajo lovci, izjalovi v trenutku.
Drugič: med pasjeljubci tudi nismo vsi takšni, ki bi pse nekontrolirano sprehajali po gozdu. Jaz osebno sem zagovornik povodca povsod, vselej, vsak trenutek. Se pa strinjam, da je puščanje psa po gozdu neodgovorno obnašanje lastnika.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Tetameta , ponedeljek, 06.11.2006 : 12:38:34

Prvič: Iz lastnih izkušenj, med lovci niso popolnoma in čisto vsi takšni, kot jih opisuješ. Na žalost. In ravno zaradi nekaterih izrodkov se lahko tako pomembno poslanstvo, kot ga imajo lovci, izjalovi v trenutku.
Drugič: med pasjeljubci tudi nismo vsi takšni, ki bi pse nekontrolirano sprehajali po gozdu. Jaz osebno sem zagovornik povodca povsod, vselej, vsak trenutek. Se pa strinjam, da je puščanje psa po gozdu neodgovorno obnašanje lastnika.


Seveda, da vedno obstajajo izjeme (izmečki in izrodki)... Vendar pa jih vseeno ni toliko, da bi ustvarili tako negativno sliko o lovstvu, kot jo ima Kiki in še nekateri... Folk si kar nekaj zpiči v glavo, ne da bi sploh vedel, za kaj gre... In potem se kregajo in šopirijo po raznih forumih... Vsi so prepričani, kako so lovci morilci... To mi pa dvigne pritisk... Še bolj pa to, da se potem vedno prikazujejo kot žrtve in sploh ne pomislijo, da so mogoče naredili kaj narobe, ko so pustili psa, da prosto teče po lovišču (gozdu- tu ne mislim Rožnika ali Gradu- čeprav je divjad tudi tam)...
Spuščanje psa po gozdu je neodgovorno, se strinjam s tabo, drobtinica... Če bi bilo še vsaj več takih lastnikov okoli, pa bi bilo tudi težav manj... Moj pes je v gozdu VEDNO na povodcu, še posebej, ker je lovski pes (gonič) in nimam izpita za lov, nit je ne mislim uporabljati za lov in zato nočem, da se mi pripeti kakšen neljub dogodek...


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: drobtinica , ponedeljek, 06.11.2006 : 12:44:52
Dober odgovor. Sploh v delu, ki se nanaša na puščanje psa brez povodca. Jaz zagovarjam naslednje: gozd je dom divjadi in basta. Psu pa je dom tisti, ki mu ga določi vodnik. Ali je to stanovanje (kot v mojem primeru) ali ograjen vrt, ali dvorišče s prostim prehodom v hišo, ali pesjak. In tega zaradi mene lahko brani kolikor hoče.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Zivc , ponedeljek, 06.11.2006 : 12:57:40
Sama sem mnenja, da smo že tako zafurali naravni ekosistem, da brez lovcev ne gre. Tudi si nekako ne predstavljam zaščitne ograje zraven vsake ceste, ki bi divjadi preprečevala prehod in srečanje z avtomobilom. Smo le toliko posegli v naravo, da so ovire povsod, zveri premalo za vzdrževanje ravnotežja. Oziroma, mogoče tole ravnotežje ne bi preneso raznih naselji, njivic na robovih gozdov. Avto pa nikakor ni sredstvo za omejevanje populacije. Med mojimi dobrimi prijatelji je le en lovec. Imam pa občasne debate z njimi. Predvsem me moti njihov odnos do zveri - volkov, če smo natančni. Ampak to je popolnoma druga tema, ni za ta forum.

Hočem povedat, da so lovci zaradi nekaterih "svetlih" izjem na popolnoma slabem glasu. Ker rabimo nekoga, ki vzdržuje število divjadi. Kaj pa nekateri posamezniki počnejo, je pa drugo. In ne smemo samo na podlagi njihovih dejanj soditi vsem lovcem.

Psi lovci pa so totalna odgovornost lastnika. Poznam eno psičko, ki je vzor lovsega psa. In dva razbojnika, ki to nista. Ampak ne vidim razlike med tem, da se en tak razbojnik zažene za srno, ali pa moj pes. Posledice (recimo, da ne obvladata odpoklica) so enake. Vsaj panična srna. ZATO je moj pesek vedno na povodcu. Odpoklic ali pa "pridi" vadimo izven gozda. V gozdu vadimo poleg, sedi...  Pes se ravno tako na sprehodu utrudi, če mora delat. Ni vse v tekanju naokoli.

Rada imam vse živali. Psa imam zato, ker je udomačena vrsta. In ker se zavedam, da je to firbčna žival in njen firbec lahko komu škodi, je na povodcu. Vedno! In upam, da bo vedno več takih pasjeljubcev ;)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: drobtinica , sreda, 10.01.2007 : 08:26:33
Danes je bil v oddaji Dobro jutro na TVS1 pogovor z varuhom pravic živali na temo splošne prepovedi lova v Sloveniji ter o tablah, katere je predsednik Društva za osvobodiev živali postavil na svoji kmetiji in s katerimi lovce opozarja, na na njegovem terenu niso zaželjeni s puškami.

Ne vem če se da, niti ne znam sem prpopati linka od oddaje.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: arončka , sreda, 24.09.2008 : 09:08:47
Bom kar tule vprašala, če mi lahko pomagate  tisti, ki se bolj spoznate...
Torej, od mame pes je danes prinesel pred vrata kopito male srnice, do kolena. Ker sem pred nekaj dnevi zgodaj zjutraj sišala v neposredni bližini hiše pok, predvidevam, da pripada kopito takrat ustreljeni živali. Mamin pes je star in zelo slabo vidi, zato se z naše zemlje praktično ne premakne (radij cca 50m okoli hiše).
Ker pa to ni prvi primer in me to zelo jezi, naj povem, da sem v bližini hiše pred tem že dvakrat našla kup drobovine in kopit srnjadi. Ker je to območje tudi območje medveda (sem nedavno spet opazila sledi 200-300m stran), me skrbi, da se nam ne bo začel sprehajati pod balkonom.
Kaj lahko naredim? Kakor vem, morajo lovci pospraviti za sabo, ali se motim? Nikakor se mi ne zdi ok, da se mrhovišča nahajajo neposredno v bližini hiš. Kakšen je postopek lova in kaj storiti v primerih, s katerimi se srečujem?

Hvala za odgovore,
Eva


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Barbara10 , sreda, 24.09.2008 : 10:15:59
arončka

Ker živiš na območju medveda, lahko zaprosiš za sofinanciranje ograje. Če rata, rata. Za več informacij bom pobrskala doma po stvareh in javim jutri.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: arončka , sreda, 24.09.2008 : 11:02:38
Barbara hvala, ampak ne želim ograje, nam je jasno, da živimo v naravnem okolju, kjer bivajo tudi divje živali. Gre za to, da mislim, da so lovci na tem območju nemarni in bi morali pospraviti za sabo, ne pa da puščajo ostanke blizu hiše, da privabljajo divje živali. In tudi to, da streljajo v neposredni bližini ljudi.... :-X


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: lunca , sreda, 24.09.2008 : 11:26:48
arončka,če je vaš dom v sklopu lovišča,se boste morali sprijazniti s tem,da bo kdaj v bližini pokalo.Jaz konkretno živim na območju gojitvenega lovišča in sem se pač morala navaditi,da občasno poka.Poleg tega imam štiri lovske pse-goniče,ki brez mojega nadzora ne smejo nikamor.Posebno pa še ne zdaj v času jelenjega ruka.V tem času pozno popoldne ne hodim več niti na sprehod z njimi,saj je po dolini že ob 16:30 videti divjad,ki pride na pašo.
LP Tjaša


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: arončka , sreda, 24.09.2008 : 11:38:42
Ok, bo pokalo. Kaj pa, da mrhovino pusti ob cesti nekaj 10 metrov od hiše?


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: AngSeter , sreda, 24.09.2008 : 12:02:19
Manj kot 200 m od hiše (če se ne motim)  nimajo kaj pokat...

Če ne prej, ti napišem v petek ali soboto. Pri nas imamo 2 lovca v tečaju male šole in bosta deležna par vprašanj. Upam, da bosta znala odgovorit ;)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: lunca , sreda, 24.09.2008 : 12:19:05
Joj oprosti,to sem pa pozabila napisati.Ne mrhovina nima kaj delati v bližini naselja.Eventuelno lahko to pustijo na mrhovišču,ki pa mora biti vedno dovolj oddaljeno.Medvedi so že tako radi prehitro v vasi z mrhovino ali pa brez.
LP Tjaša


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Barbara10 , sreda, 24.09.2008 : 12:24:42
Ni problem le v lovcih... Pri nas okrog hise (ki je med njivami, travniki in pasniki na obmocju medveda in 2km stran od mrhovisca) kmetje na veselo gnojijo okrog s kosi kadavrov in črev (oni umrle živali in slabe dele od zakola zmečejo na gnoj)... In naj se nikar ne cudijo, ce mo medo lomastil tudi v vasi... Pa naj nikar ne stokajo v takem primeru. Sedaj smo veseli že, če nam gnoja ne naslikajo po fasadi hiše (pa je kar daleč stran od njiv - vmes je cesta in še dokaj gosto sadno drevje). Problem je v tem, da smo priseljenci in nam nagajajo, ker imajo seveda cas in voljo... (naše pse pa poskusajo predstaviti kot krvolocne (ker zivijo z nami v hisi in ne na ketni)... a to je ze druga zgodba in dokaj dolga). Veseli pa smo tudi, ker so lovci nehali streljati proti nasi hisi na nas in nase pse, ki so na nasi zemlji... Veseli pa smo tudi, ker so lovci nehali imeti strelske vaje ne dalec stran od nas blizu gozda... (so ciljali v A4 format liste in tudi nic zadeli - eden od teh lovcev sploh ni bil lovec in je dobil pusko od lovca, ki so mu ze vzeli dovoljenje, da je lovec in mu ga kasneje vrnili...). Da smo dosegli slednje je bil potreben konstruktiven pogovor, katerega ton iz moje strani ni bil normalen... (sem jim obljubila, da naslednjic poklicem policijo in da imajo za strelske vaje moznost legalnega strelisca). Z lovci iz teh vasi se zal ne da drugace.


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: lunca , sreda, 24.09.2008 : 12:35:43
Barbara,kmetje svojih poginulih živali ne smejo zakopavati v gnoj.Vsako poginulo domačo žival(govedo,ovce,koze,prašiče,kokoši,kopitarje)mora odpeljati higienska služba,ki potem lahko te živali tudi odjavi.Če si 100% da to delajo jih prijavi na veterinarsko inšpekcijo,pa bodo hitro nehali.
LP Tjaša


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Barbara10 , sreda, 24.09.2008 : 12:55:11
Vem, da morajo kmetje svoje mrtve živali dati VHS, tudi oni to vedo. Ko je en kmet, ki ima malce več časa in se je odločil, da se spravi na nas, je rekel, da je naš Jakob pobil njegove koze (pa je bil Jakob 30min stran takrat v pasji šoli v Novem mestu). Smo se šli pogovorit s tem človekom takoj naslednji dan (je rekel, da so mu črvi v enem dnevu že čisto požrli kozo in da jo je zakopal; seveda je rekel, da je iz ene koze ratalo 10 mrtvih), pa se ni dalo, ker ni želel. Smo poslali k njemu policijo (smo se sami prijavili - 3-krat smo morali osebno na našo policijsko postajo, da so se priguncali), poslali še VURS, da bi ugotovil, kaj je na stvari in bi jim nato poslali še VHS, da naj ugotovijo vzrok smrti njegovih koz (ker so bili naši psi z nami čisto nekje drugje, imamo polno prič) in jim je rekel, da nas samo malo straši. Pa kljub vsemu ni nehal s strašenjem. Le toliko se je naučil, da ne reče več, da so mu koze poklane, ampak da jih le preganja. Ko je šla mami z njimi na sprehod, je poklical policijo, da Jakob spet preganja koze in so prišli k nam (glej ga zlomka, tudi mi poznamo predpise in so bili tudi policaju, ki je bil katastrofalno nesramen in je grozil, da bo postrelal naše pse, ki so bili v tistem trenutku zaklenjeni v hiši (bilo je cca. 1h po sprehodu) (da je pse že streljal in da jih še bo), tudi razloženi - se je potem skuliral, ko je ugotovil, da ga je lastnik koz fajn nategnil. Tako da sedaj lastnik koz ne klicariti niti več policije (pa čeprav je tam zaposlen njegov sin, s katerim nam je grozil...), temveč klicari mojo mami po telefonu in jo nadira ter ji grozi...

mene pa nek cca. 20-letni lovec gleda skozi rešpetin, ko grem s psmi na sprehod...

Tako je psi nas, če si priseljenec in če imaš rad živali in nimaš dlake na jeziku in se butlom ne klanjaš...

Ja, VHS bomo pošiljali prijave...


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: kaja , sreda, 08.04.2009 : 19:30:09
Mi lahko kdo, ki ze ima kaksno izkusnjo pomaga? V katerem zakonu (predpisu) razen v Zakonu o divjadi in lovstvu bi lahko nasla se kaksno omejitev v zvezi z nosenjem orozja in streljanjem? lp


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: Jana , sreda, 08.04.2009 : 19:34:26
Mogoce Zakon o orozju? KLIK (http://www.dz-rs.si/index.php?id=101&sm=k&q=oro%C5%BEju&mandate=-1&unid=UPB|75B91C740BD193E2C1256F41003A68F7&showdoc=1)


Naslov: Re: PRIMITIVNOST LOVCEV IN IZKORIŠČANJE POLOŽAJA
Poslano od: kaja , sreda, 08.04.2009 : 19:39:00
Hvala, sem ga glih najdla. ;)