mojpes.net

o psih => Notranji organi => Sporočilo, začeto od: Caterpillar , ponedeljek, 14.07.2003 : 07:29:25



Naslov: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Caterpillar , ponedeljek, 14.07.2003 : 07:29:25
Pozdravljeni!

Znasla sem se pred zdravstveno tezavo, za katero niti v sanjah nisem pomislila, da bo namenjena mojemu dragemu kosmatincku.
Pri rutinskem pregledu psa pred cepljenjem, je veterinar ob poslusanju srcka ugotovil, da ima pes eno od srcnih zaklopk sibko in se ta ne zapira dovolj tesno kot bi se morala.
Sicer mi je bilo receno, da mi zaenkrat se ni potrebno skrbeti saj je okvaro komaj slisati, jaz pa vseeno panicarim in ze razmisljam o najhujsem. Veterinar mi je dal napotke na kaj naj bom pozorna in si zapisujem stvari, ki jih opazam. Cez 3 tedne se morava vrniti in takrat se bo na podlagi mojih zapiskov in ponovnem pregledu odlocil kako resno je stanje in za nadaljno ukrepanje-ce bo potrebno. Predvsem moram biti pozorna na nocno ali jutranje pokasljevanje, cesar se nisem slisala, me pa motijo zvoki, ki jih pes "proizvaja" in niti ne vem kako jih opisati. Slisi se kot, da bi se mu zaletela slina in ko se poizkusa tega znebiti, izgleda kot hud kadilec, ki hrka in se hoce znebiti velikega cmoka nekje med nosno votlino in zacetkom poziralnika(pri tem tudi piha malo skozi nos in malo skozi usta)-res ne znam bolje opisati :-[.
To opazam ze priblizno 3 leta, vendar temu nikoli nisem posvecala pretirane pozornosti saj se je dogajalo zelo poredko( 2x na mesec morda), poleg tega pa sem, glede na to,da je pesjan ekstremno neroden, vedno mislila, da se mu je res zaletela slina(tako je bilo slisati).
Zadnje case se je to zacelo dogajati pogosteje in bolj agresivno(vsaj 3x na teden, predvsem na jutranjem sprehodu) in me skrbi, da je to To kar veterinar isce. Sicer ni podobno kasljanju, normalno pa verjetno tudi ni. (Ce to ni To, kaj pa potem je?)
Skrbi me, ker ne vem kaj lahko pricakujem. Meni veterinar lahko se 10x rece, da mi se ni treba skrbeti pa me vseeno razjeda....trije tedni so tako dalec.
Ima morda kdo kaksne izkusnje s srcnimi tezavami?
Kako sploh pride do oslabljenih srcnih zaklopk? Ali oslabljenost lahko napreduje, do mere ko ..... :'( :'( :'(
Zal mi je, ker se nisem na splosno o tem podrobneje pozanimala ze pri veterinarju...bila sem prevec sokirana, saj srce ni rep ali pa krempelj in ze sama veterinarjeva omemba te besede v povezavi z mojim pesjanom me je tako presenetila, da sem obstala z zaprtimi usti in samo kimala. Kaj takega niti slucajno nisem bila pripravljena slisati saj se pes vede povsem normalno-je zivahen, pretece ogromno kilometrov brez problemov, apetit ima normalen...
O konkretno najinem primeru se imam namen se pozanimati, vseeno pa bi bila vesela vsake vase informacije, izkusnje, nasveta ali ideje, ki bi nama pomagala karseda uspesno prebroditi to tezavo.
Hvala ze v naprej!


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Tanja , ponedeljek, 14.07.2003 : 08:29:57
Tudi mojega 13-letnega pudlja je doletela ta nasreča. Ob cepljenjih me je veterinarka že dve leti prej opozorila, da sliši rahlo popuščanje srca, ki pa se ni stopnjevalo. Potem pa ga je lani maja pičila čebela. Pes je v 5 minutah padel v takšen šok, da sem ga že nezavestnega prinesla na veterino, kjer so ga komaj rešili. Nekaj dni po tem je začel kašljati (tako, kot opisuješ - kot da bi se mu nekaj zaletelo v grlu in se mora izkašljati). Čez tri tedne me je veterinarka napotila na specialistični pregled k dr. Domanjko, ki je ugotovila šum na srcu (popuščanje zaklopk). Predpisala mu je Lasix (za odvajanje vode iz pljuč) in zdravila za nižanje pritiska in jačanje srčne mišice. Predvsem pa nobenih naporov! Kar je bilo kar težko izvedljivo, ker je bil pes vsa leta navajen na vsakodnevne aktivne sprehode in dirkanje z dvema hrtoma. Sicer pa po nekaj mesecih tega več ni zmogel. Če je malo več tekel, je začel močno kašljati, naslednji dan pa je bil ves ubogi.
Zdaj mineva dobro leto - kuža je pravi borec, čeprav se stanje vidno slabša. Kašljanje je vedno pogostejše, večino dneva prespi, na sprehode sploh ne more več. Ima dobra in slabša obdobja. V začetku smo ga po slabih dnevih še spravili k sebi, zdaj pa vedno težje.
Včeraj se je zgodilo to, česar sem se najbolj bala - zjutraj je bil na vrtu in ko je pritekel nazaj do hiše, je začel kašljati, pa se ni mogel izklašljati; zmanjkalo mu je zraka in je enostavno padel v nezavest. Toliko sem ga zmasirala in odprla usta, da je lahko spet zajel zrak (srce je ves ta čas delalo).

Še vedno ima močno voljo do življenja, a ne vem, koliko časa se bo še lahko boril...  :'( :'( :'(


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: KARMEN , ponedeljek, 14.07.2003 : 09:02:07
Mi smo po enomesečnem neuspešnem zdravljenju z različnimi zdravili našega trinajstletnega prinašalca uspavali. Stanje se je poslabševalo, zdravila za odvajanje vode so bila najprej neuspešna, nato so povzročila pomanjkanje kalija, dodajanje v šumečih tabletah je bilo naporno in mučno, zdravila za znižanje pritiska so še kar pomagala, vendar je naenkrat prišlo do takšne aritmije, da smo se po dveh zaporednih hudih napadih takoj odločili.


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Xena , ponedeljek, 14.07.2003 : 12:07:17
Hoj!

Tudi jaz imam srčnega bolnika - po natančnih preiskavah in "dopplerju" srca ugotovljen hud šum na srcu in okvare - oslabitve srčnih zaklopk, utrip čez 200, zelo zmedeno bitje srca...
Star je 11 let, pokašlja mogoče dvakrat na dan, dobiva pa štiri različne tablete - 3 dvakrat na dan in četrto na 8 ur - tako bo do konca življenja.

Veterinar (dr. Firm - Veterinarska klinika, Cesta v mestni log) pravi, da še ni kritično, češ da sem prišla dovolj kmalu in bi tablete morale prijeti.... da so dobili enega kužka s še hujšo okvaro, lastniki ga niso hoteli zdraviti  >:(, pa je živel še pol leta... no comment...

Paziti moram, da mi preveč ne shujša (da lahko prenese vse te tablete) in da čimveč počiva, brez nepotrebnih vznemirjanj.

Moram reči, da je že malo bolje, utrip se umirja, bolj je razpoložen, apetit se mu popravlja... skratka upam, da so mu rešili še nekaj let :-/.

Lp


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Tanja , ponedeljek, 14.07.2003 : 12:21:46
Xena, katera zdravila pa dobiva?
Našemu so predpisali Tritace, pa so se pojavile hude težave s kožo, zato so jih zamenjali z Irumed-om. In pa seveda Lasix za odvajanje vode.
Moram pa povedati, da ima dober ritem bitja srca, nobenih težav z aritmijo. Tudi pljuča niso pretirano "zalita". Mu pa žal peša celoten tonus telesa - vedno težje se izkašlja, zadnje dni se težko iztreblja, čeprav je prebava še v redu. Zelo veliko kašlja - po pitju, če laja, ko nas pozdravlja, če teče... zadnji teden je začel močno izgubljati dlako...


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Xena , ponedeljek, 14.07.2003 : 13:06:35
Hoj!

na 12 ur mu dajem LASIX, ENAP in LANICOR.

Za tiste tablete na 8 ur ti bom povedala popoldne, ko pogledam doma.

LP


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Xena , ponedeljek, 14.07.2003 : 20:26:59
Kot obljubljeno, sporočam še ime četrte tablete in to je:
ALDIZEM.

Jutri imava kontrolo in SRČNO upam, da bo njegov utrip pod 200... čeprav mislim, da mu ga zviša že sam prihod na Kliniko :-/. Bom poročala.


Lp


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Caterpillar , torek, 15.07.2003 : 00:58:41
Tanja, Karmen in Xena hvala za vase odgovore!
Ne morem verjeti, da se nama to dogaja...Vse to je tako nepricakovano. Zadnjih nekaj dni opazujem psa in trzam na vsako najmanjso spremembo. Skrbi me, da me bo za vedno zapustil in hudo mi je, ko pomislim kaksno trpljenje, ga se caka. Kuza je star sele malo pod sedem let, je zivahen, poln zivljenja, dobrovoljcek...kako bo s tem kasneje ne vem. Vsekakor je ni stevilke, ki bi bila dovolj visoka, da bi me prepricala ubrati drugo-cenejso in krajso pot, ko pride do vprasanja o zdravju mojega psa ali druge zivali.
Xena veliko srece na kliniki!
Tudi jaz bom sporocila kako bova midva opravila cez tri tedne. Zaenkrat sva samo na opazovanju in nisva dobila se nikakrsnih tablet ali napotkov cesa se izogibat.
LP


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: yo , torek, 15.07.2003 : 08:52:23
Zdaj pa je mene zagrabila panika. Pri nas se isto dogaja kaksne pol leta (mogoce malo manj) in sicer pri Shii. Tudi ona pokasljuje kot da se ne bi mogla odkasljati (veckrat dnevno, tudi, ko npr. pociva, ne le po naporih). Pa pocasna je postala na sprehodih, kolesa ne more dohajati, je brez kondicije.  :-/ :-/ :-/ Kaksni so spremljajoci znaki ???

Lp, Yo


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Xena , torek, 15.07.2003 : 11:26:44

.... vse se je zgodilo tako hitro... :'( :'(

Šla sva na kontrolo, naredil mu je EKG in ugotovil, da se je utrip popravil z 220 na 170..... potem pa je revček začel cviliti, ni se mogel dvigniti in srček se mu je ustavil....

Še zdaj ne morem dojeti.... veterinar je rekel, da mu je najbrž "počilo" srce.

Nikoli ga ne bom pozabila.


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Tanja , torek, 15.07.2003 : 13:46:47
Xena, ne morem verjeti... res mi je hudo...
Jaz te verjetno se najbolje razumem, ker je danes za mojim (in mano) kuzkom zelo tezka noc. Tako tezko je dihal, da je celo noc stal ali sedel, da je prišel do zraka. In navsezgodaj zjutraj smo se skupno odlocili, da ga ne moremo pustiti tako trpeti (ker to traja ze 3 dni) in da ga danes peljem na evtanazijo. A kaj, ko v njegovih oceh se ne vidim predaje. In ko sem ga peljala do avta, je bil ves vesel, da gre na sprehod, pred veterino je srecal staro pasjo prijateljico in se hotel poigrati z njo. Se vedno je vesel in si ocitno zeli se ziveti. Ne, ne morem se tega storiti - morda je se prezgodaj. Dobil je samo eno injekcijo rahlega pomirjevala (mu je pomagalo ze pri prejsnjih krizah) in se z mano veselo vrnil domov. Trenutno spi in mirno diha. Morda pa bomo prebrodili se to krizo in neizbezno premaknili za nekaj dni.

In za Yo -
Citat
Pri nas se isto dogaja kaksne pol leta (mogoce malo manj) in sicer pri Shii. Tudi ona pokasljuje kot da se ne bi mogla odkasljati (veckrat dnevno, tudi, ko npr. pociva, ne le po naporih). Pa pocasna je postala na sprehodih, kolesa ne more dohajati, je brez kondicije

ne bi te rada strašila, ampak točno takšni so znaki pri slabitvi srca. Predvsem jutranji kašelj oz. kašelj po počitku, hutra utrujenost pomenijo, da se v pljučih nabira voda (posledica bolnega srca) in pes se poskuša odkašljati. Izgleda, da so pudlji najbolj "na udaru" - tudi danes zjutraj sem na veterini srečala 11-letnega pudlja, ki zadnji teden izgublja zavest in ugotovili so, da ima šum na srcu. Poznam pa še nekaj primerov.... Predlagam hiter obisk pri veterinarju!



Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: simi , torek, 15.07.2003 : 14:26:11
Xena, drzi se!

Tanja, ko pride slovo je tezko, a na zalost nic ni na zemlji vecnega, je pa zato v srcu neizbrisan spomin. Podaljsevanje zaradi tebe..... poslovite se od njega, naj se vam ne zgodi tako kot Xeni, ker vam je lepsal zivljenje in mu lahko omogocite neboleco smrt. Tako mu lahko vrnes vsaj delcek ljubezni, ki vam jo je dajal 13 let.


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Tara , torek, 15.07.2003 : 14:29:10
Xena, tudi moje sožalje... :-[

Tanja, resnično upam, da boste z vašim kužkom lahko preživeli še nekaj časa. Ko bo prišel trenutek za slovo, boš vedela. Vem, da si zaenkrat naredila vse, kar je v tvoji moči.  ;)

Lp, Klara


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Barbka , torek, 15.07.2003 : 19:19:04
Xena, ne smes jokati. Tam gor je, v pasjih nebesih, igra se z mojo Oli in zagotovo ne bi bil vesel, ce bi te videl jokati! Pojdi ven in poglej oblacke. Na enem je tvoj kuza in ti klice - dobro sem, pazi nase! Za vedno te bom spremljal, samo na drugi starni oblacka...


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Xena , torek, 15.07.2003 : 20:15:11
Hvala vam, prijatelji... iskrena hvala za tople besede in lepe misli!

Pomirja me misel na to, da Bronko ob tem ni preveč trpel in da, kakor bi vedel, da me je bila največja groza ob misli, da se bom morala najbrž nekega dne sama odločiti za skrajšanje muk, je zaspal sam od sebe, v mojem naročju... :'(. Na Kliniki so mi dali mehko dek'co, v katero sem ga zavila in odpeljala domov, pokopala sem ga na vrtu. In v moje srce.

In kakor pravi Tomster - doma mi je ostala še navihana črna azilantka, ki kakor bi vedela (no ja, saj vem da VE!), že celo uro skače po stanovanju in premetava okrog lonček za pranje perila in se trudi, da ji redno "uide" pod posteljo, kamor pa seveda doseže le moja roka. Zapletla se mi je tudi med žice pri računalniku, da je skoraj vse zgrmelo na tla... Tako da se malo smejem in malo jokam :'( .

Tanja, vedela boš, ko bo tvoj kosmatinček hotel oditi.... do takrat pa... bodi z njim, bodi ob njem...

Katarina


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Caterpillar , sreda, 16.07.2003 : 03:00:49
Katarina(Xena),
tudi moja mala cetica ti izreka sozalje. V zivljenju pride trenutek, ko ne mores vec pomagati in si prisiljen naravi pustiti, da vzame nazaj tisto kar je podarila in pustila ziveti. Veliko jih je, ki so se s tem trenutkom ze srecali in veliko nas je, ki ga se cakamo in se ga otepamo....na zalost se mu izogniti ne da, pride v taki ali drugacni obliki. Naj te tolazi, da si bila z njim, ko te je potreboval, da si mu stala ob strani in da je bil po tvoji zaslugi v zivljenju srecen in da je osreceval tebe. Na nebu je zasvetila nova zvezdica, na zemlji pa je bilo zivljenje podarjeno novim uckam, ki te morda ta trenutek potrebujejo in cakajo nate. Naj ti njegov odhod ne pomeni popolne izgube saj so ti ostali se spomini in s tem cast, da lahko pod te zapises vajini imeni.

Tanja,
vem, da je tezko. Tudi mene je strah trenutka, ko bom pahnjena v kot in se bom morala odlociti. Naj te vodijo njegove oci. Ti sama ga najbolje poznas in v njih bos razbrala kdaj te potrebuje in prosi, da ga pospremis na zadnjo pot.
Drzita se in ne obupujta!



Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Caterpillar , sreda, 16.07.2003 : 03:07:54
Yo,
tudi jaz se pridruzujem Tanjinem nasvetu, da pojdi k veterinarju na pregled.
Kar opisujes se dogaja mojemu, z izjemo sprehodov. Moj bi se vedno pretekel kolikor bi mu bilo dano, edino kar sem opazila je, da pri naporih mnogo, mnogo globje diha kot prej. Drugace je pri meni zoprno se to, ker se na njegov bolecinski prag niti slucajno ne morem zanesti, saj je sposoben prenesti enormne kolicine slabega pocutja in bolecin in ce nisem res zelo pazljiva niti opaziti ni, da bi imel pes kdaj zdravstvene tezave. Ravno zato vem, da je sposoben svoje telo gnati(tega seveda ne izigravam) tudi, ce bi moral svoje srce zraven nositi v vrecki.
Tudi moj vcasih po pocitku(cetudi se vleze in zadrema le za pol ure), takoj ko vstane, zacne kihati in sopsti. Predvsem opazam 2 pojava:
*kihanje s sopenjem, ki je na vsakodnevnem spisku prisoten vsaj 1-3x. To pocne predvsem, ko se igrava in je razburjen ali pa, ko pridem domov. Malokrat sem ga ujela, ko je pil vodo ali pa jedel in seveda kot sem ze gori omenjala, pocitek.     &
*tisti glasovi, ki sem jih v prvem postu primerjala z izkasljevanjem kadilcev. Za opis tega pojava sem dobila pomoc s Piine strani, ki ga je zadela z besedo hrzanje(kot konji). Hrza ponavadi zjutraj na sprehodu ali zvecer, cez dan pa bolj poredko. Pri tem mu srce zacne biti kot noro(ce je cista tisina ga lahko celo slisim). To hrzanje poteka v sunkih in s presledki in ravno tako sunkoma zajema in izdihava zrak. Pri tem izgleda kot, da bi se hotel znebiti necesa kar ga dusi. To sem do sedaj v stirih dneh opazila ze 2x...pri veterinarju sva bila 11.
Opazila sem, da hrza, predvsem pa kiha vcasih tudi cisto tako brez vzroka....ce se sprehaja po vrtu ali hisi, ce stoji zraven mene in caka....
Svetovala bi ti tudi, da si zacnes zapisovati kar opazis, saj te lahko zapiski zelo presenetijo. Mene recimo so. Predno sem si karkoli zapisovala se mi niti slucajno ni zdelo, da bi ga slisala vsak dan(mogoce zato, ker imam slab obcutek za cas), sedaj ko pa imam vse zapisano me pa stevilke prav zalostno presenecajo.

Tanja(in ostali) rada bi te vprasala, ce morda ves kako je s tem pri hrtih. Pri Greyih vem, da imajo lahko ogromno tezav s srcem. Pred kratkim sem namrec prebirala zdravstvena porocila okoli 15 odsluzenih dirkacev, ki so cakali na posvojitev in vsaj 7(da se jih spomnim) jih je imelo tezave s srcem. Nekako logicno se mi zdi, da imajo lahko enake tezave tudi ostale vrste hrtov, ki jim je dirkanje gonja za vsakdanji kruh in ne le rekreacija. Kaj pa na splosno hrti, ki so nasi ljubljenci, kako je s temi? Kaksne izkusnje?

Karmen in Xena,
ce vama ni prehudo o tem pisati-drugace lahko vprasanje brez slabe vesti spregledata....
Po koliksnem casu pa se je pri vajinih psih stanje dramaticno spremenilo na slabse? Tanja je pisala, da po piku cebele, pred tem pa naj se ne bi stopnjevalo....Moj se zaenkrat drzi uredu, vseeno pa bi rada vedela kako je s temi preobrati, na katerega najverjetneje cakava tudi midva.  

Kaj pa genetika in stres?


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Tanja , sreda, 16.07.2003 : 06:45:31
Citat

Tanja, vedela boš, ko bo tvoj kosmatinček hotel oditi.... do takrat pa... bodi z njim, bodi ob njem...

Citat
Tanja,
vem, da je tezko. Tudi mene je strah trenutka, ko bom pahnjena v kot in se bom morala odlociti. Naj te vodijo njegove oci. Ti sama ga najbolje poznas in v njih bos razbrala kdaj te potrebuje in prosi, da ga pospremis na zadnjo pot.
Drzita se in ne obupujta!


Tocno to me zadrzuje in preprecuje pri koncni odlocitvi. Tisti njegov pogled, zivljenje v oceh. Tako dobro se poznava, da sem prepricana, da bom vedela, ko bo pravi cas - ko bo tudi on zelel. In vceraj ni bil ta dan.  
Z veseljem vam sporocam, da moja veterinarka dela cudeze z majhno injekcijo (hvala Sabina in Jasmina!). Gipsy je vecino dneva mirno prespal - brez kakrsnihkoli tezav z dihanjem. Zvecer se nam je ze pridruzil zunaj in noc je minila brez problemov. Danes izgleda dobro - oblajal je ze macke pred hiso in postarja. :D Upam, da je tudi ta kriza za njim in da spet sledi nekaj mirnih tednov.

Caterpillar - kar se afganistancev tice, moram reci, da v teh letih pravzaprav nisem zasledila nobenih problemov s srcem. V nobenih debati ali forumu bolezni srca se niso bile izpostavljene (ali npr. bolezni oci - teh tezav ocitno ni). Res pa je, da afganci niso "poklicni dirkaci". Za ostale hrte pa zal ne vem...


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: muca , sreda, 16.07.2003 : 07:33:10
Caterpillar

Moje izkusnje so stare dve leti. Tudi moj kuza je bil srcni bolnik, vendar brez znakov, ki jih opisujete, (ni kaslal. vendar je imel šum na srcu). 6 mesecev po postavljeni diagnozi je postal na sprehodu zelo pocasen, zmogel je samo pocasen tek.
To je trajalo samo dva dni, tretji dan je bil normalno zivahen in mislila sem, da je kriza mimo. Zvecer smo prisli domov z normalnega sprehoda, pojedel je in se glodal kost, ko je vstal in prisel k meni. Zanasalo ga je in bilo mu je zelo vroce. Hotela sem poklicati veterinarja. Ustavilo me je njegovo cviljenje, ki me je zarezalo v srce in vedela sem, da mu lahko izpolnim samo se zadnjo zeljo, da sem ob njem do konca. Se Kala se je stisnila h njemu in zaspal je ... :'(
Po nasvetu veterinarja smo od postavljene diagnoze naprej ziveli popolnoma normalno (fizicno), kot da ni bolan. Hodili smo tudi po planinah brez utrujenosti, polni zivljenja, nato pa v treh dneh.....  :'(  Danes ga se vedno pogresam, vendar mislim, da je bilo zanj bolje, da je bil slab samo tri dni.

Star je bil 12 let, prvic mu je bilo "slabo", ko je bil star 9 let. Zelo slabo je prenasal cepivo proti steklini, tako, da ga zadnji 2 leti nisem cepila.

Zelim, da bi se vsem "to" zgodilo cim kasneje!

LP


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: KARMEN , sreda, 16.07.2003 : 08:24:41
Pri mojem prinašalcu se je začelo eno leto pred smrtjo s tem, da je slabše jedel, začel je hujšati, počasneje je hodil. Od enajstega leta naprej je imel težave z zadnjimi nogami, tako da je jemal zdravila za lajšanje bolečin in spodbujanje živčevja. Veterinar je rekel, da ima težave s prebavo, čeprav tega ni bilo videti, tako da smo mu dajali Ranital. Poleti je bil vedno bolj počasen, kar smo pripisovali vročini. Ker je začel odklanjati hrano, smo mu začeli kuhati piščanca z zdrobom, ki pa ga je napenjal, tako da smo prešli na osliča z zdrobom. Počasi smo ga morali pričeti hraniti z roko, ker je hrano kljub pokazanemu veselju do hrane, vseeno odklanjal. Pojedel je zelo malo. Pozno jeseni je obležal, odpeljali smo ga na veterin.postajo, kjer so mu opravili krvno sliko in ga za tri dni dali na infuzijo. Imel je virozo, takrat pa so tudi ugotovili močno pešanje srca. Infuzija mu je sicer pomagala, vendar ne za dolgo. Takoj za tem mu je začela zastajati voda v telesu, bil je vedno bolj okrogel in začeli smo z vsemi mogočimi zdravili. Na sprehod sploh ni več šel, komaj na stranišče, Ker se je premalo gibal, je bila prebava vedno bolj počasna. Na sprehodu se je kar ulegel in zadremal. Ker je bila zima zelo mrzla, smo mu zvečer ob izhodu iz hiše oblekli majčko, da ne bi zopet zbolel. To je trajalo mesec in pol. Doma je skoraj vedno spal, ko smo prišli domov sploh ni več vstal, samo z repom je mahal in nas gledal s tistimi pametnimi očmi, živahnimi in polnimi življenja. Kašljal je zvečer, ponoči mu je iz ust pritekla prozorna sluz. Neke noči je dobil dvakrat zaporedoma hud srčni napad in zjutraj smo ga odpeljali k veterinarju domov, ker se v Kopru na dežurni telefon ponavadi nihče ne oglaša. Uspavali smo ga v avtu, pokopali doma. Naslednji dan smo vzela azilaša, leto kasneje še enega. Sedaj imam dva psa, štiri mačke in dva konja. Pri nas doma je zelo veselo, vsi so povsod, razen konj, ki preveč kakajo. Nikoli več ne bom čakala toliko časa, preden se bom odločila za uspavanje. Vsako živo bitje mora umreti častno in ne v popolnem razsulu.


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: yo , sreda, 16.07.2003 : 08:52:56
Citat

Tudi moj vcasih po pocitku(cetudi se vleze in zadrema le za pol ure), takoj ko vstane, zacne kihati in sopsti.


Moja kiha ze par let  :o (vedno smo rekli, da je histerik, zaradi pojava kihanja ob razburjenju  :-/), npr. ko vstane za na sprehod, traja kihanje vso pot od stanovanja, po stopnicah in do prvega vogala (vsaj 3 minute). Tako je po vsakem pocitku oz. vsakic ko vstane z mesta (ko pridem domov, ko dam hrano...).
Sopenje je kar pogosto - zdaj, ko si omenila, se spominjam, da sem bila dostikrat zelo zacudena, zakaj, saj sploh ni bilo vroce oz. pes ni imel za seboj nobenega napora.

Citat

Predvsem opazam 2 pojava:
*kihanje s sopenjem, ki je na vsakodnevnem spisku prisoten vsaj 1-3x. To pocne predvsem, ko se igrava in je razburjen ali pa, ko pridem domov. Malokrat sem ga ujela, ko je pil vodo ali pa jedel in seveda kot sem ze gori omenjala, pocitek.


Ce pogledas zgoraj, gre pri nas tudi za kihanje ob razburjenju; prihod domov, odhod na sprehod, hranjenje...

Citat

*tisti glasovi, ki sem jih v prvem postu primerjala z izkasljevanjem kadilcev...

...Hrza ponavadi zjutraj na sprehodu ali zvecer, cez dan pa bolj poredko. Pri tem mu srce zacne biti kot noro(ce je cista tisina ga lahko celo slisim). To hrzanje poteka v sunkih in s presledki in ravno tako sunkoma zajema in izdihava zrak. Pri tem izgleda kot, da bi se hotel znebiti necesa kar ga dusi.

Opazila sem, da hrza, predvsem pa kiha vcasih tudi cisto tako brez vzroka....ce se sprehaja po vrtu ali hisi, ce stoji zraven mene in caka....


Popolnoma enako  :-/

Citat

Svetovala bi ti tudi, da si zacnes zapisovati kar opazis, saj te lahko zapiski zelo presenetijo. Mene recimo so. Predno sem si karkoli zapisovala se mi niti slucajno ni zdelo, da bi ga slisala vsak dan(mogoce zato, ker imam slab obcutek za cas), sedaj ko pa imam vse zapisano me pa stevilke prav zalostno presenecajo.


Ja, bom  :-/
Tudi meni se ni zdelo tako grozno, ampak zdaj, ko razmisljam, je tole kihanje in kasljanje res kar pogosto  :-/ :-/ :-/

Citat

Kaj pa genetika in stres?


Shiini mamici se je enkrat ustavilo srce. Padla je dol, ozivili so jo z umetnim dihanjem in masazo srca. Zdaj je v redu.
Za stres pa ne vem, ampak pri nas se je stvar poslabsala oz. potencirala od selitve naprej (ce je to to, kaj bo, ker se spet selimo???).

Citat

Doma je skoraj vedno spal, ko smo prišli domov sploh ni več vstal, samo z repom je mahal in nas gledal s tistimi pametnimi očmi, živahnimi in polnimi življenja. Kašljal je zvečer, ponoči mu je iz ust pritekla prozorna sluz.


:'( :'( :'( Tudi moja Shia prespi prakticno ves dan. Za na sprehod jo moram klicat in klicat in cakat, da pride. Kot da ji je muka. Na sprehodu zaostaja, pocasna je in nepazljiva (kolesarji, avtomobili itd.). Je popolnoma odsotna. Kdaj sem jo nazadnje videla zares teci, se ne spomnim (malo je tekla konec maja, ko sva sle na ovire, to pa je tudi vse).

Pri kasljanju se davi. Nekajkrat sem na tleh nasla prozorno tekocino, rahlo sluzasto. Mislila sem, da je le slina, ki naj bi jo "izpljunila" ob kaslju (sem mislila, da se ji je zaletelo).

Sicer pa... ne vem, spremenila se je za 1000%. Ni ji mar, ce Thor prvi je, ce vzame njeno kost (pred par meseci bi ga bila pripravljena ubiti...). Nicesar ji ni mar.

Zadnji teden ves dan in celo noc prezivi pod sedezno v dnevni sobi. Premakne se le, ce jo najmanj 5x poklicem za sprehod in 1x dnevno gre jest ali pit vodo.

Danes greva k veterinarju, ce dela dr. Ursiceva. Ceprav rajsi sploh ne bi sla... :-/ Zdaj ko sem to napisala in potem se prebrala, se mi zdi vse skupaj precej slabo...

Lp, Yo


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: muca , sreda, 16.07.2003 : 09:18:12
Yo

Kar pelji jo h veterinarju, bos vsaj vedela pri cem si. Ne sekiraj se dokler ni postavljena diagnoza.

Tudi moj je veliko spal vcasih tako trdno, da sem ga morala "porukati", da se je zbudil, na sprehod je sel pa rad.

LP

P.S. Kaj je pa pregled pred cepljenjem proti steklini? Srca niso poslusali?


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: yo , sreda, 16.07.2003 : 09:27:49
Ob 19. sva naroceni pri dr. Ursicevi...
Bom povedala, kaj bo.
Drzite pesti, fige, tacke...

Lp, Yo


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: simi , sreda, 16.07.2003 : 09:31:27
Yo drzim pesti!!!

Pa ne pozabi ji omeniti, da se ti vedno po gonitvi skriva pod kavcem, ker je ta podatek lahko pomemben in ga lahko zamenja z kaksnimi drugimi simptomi.

Poklici, ko prides iz ordinacije! :-*


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: yo , sreda, 16.07.2003 : 09:36:27

Citat

Pa ne pozabi ji omeniti, da se ti vedno po gonitvi skriva pod kavcem, ker je ta podatek lahko pomemben in ga lahko zamenja z kaksnimi drugimi simptomi.


Ja, to vem, ampak po tolikih navideznih brejostih... to ni to.
Hvala vsem za stiskanje tack!

Lp, Yo


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Peibie , sreda, 16.07.2003 : 09:41:27
Dva drobna nasveta za lajsanje tezav srcni bolnikov:

-dvignjen vzglavnik; v zacetku ga bo treba mogoce malo nositi okoli in ga dajati pesotu pod glavo, potem ga bo pa sam iskal, ker bo kaj hitro ugotovil, da je zivljenje tako precej lazje;
-dvignjeni posodi s hrano in z vodo; srcni bolniki obicajno zelo tezko dihajo, ko spustijo glavo, to je tudi eden od razlogov, zakaj precej manj jedo - ker tezko dihajo med hranjenjem.

Yo, jaz bi ti svetovala en celosten pregled Shie, ne samo srca. Se celo krvo sliko, biokemicne preiskave in preiskave urina, pa glasilke (!!!).

Zdi se mi, da se mogoce pri srcnih bolnikih premalo poudarja pomen prehrane. S prilagojeno prehrano se da namrec marsikaksne tezave lajsati in zmanjsati. Tudi zastajanje vode.

Lp, Mojca


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: kaja , sreda, 16.07.2003 : 12:11:27
Ja, madona, folk, nasa Vini se obnasa podobno :o Ze klicem Winny!!!
Drzim pesti Yo!


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: winny , sreda, 16.07.2003 : 12:20:09

Citat

Ja, madona, folk, nasa Vini se obnasa podobno :o Ze klicem Winny!!!
Drzim pesti Yo!

En del familije je naredil paniko. Meni se ne zdi, da ima Vini takšne znake, ampak bomo bolj pazljivo poslušal in opazovali našo ljubico.

Tudi jaz držim pesti Yo!


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Agnes , sreda, 16.07.2003 : 14:20:30
YO, oglasi se po koncanem pregledu. Upam, da bo vse v redu. Drzimo 10 tac  ;).


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: yo , sreda, 16.07.2003 : 20:37:02
Hoj!

Tako, mi smo z veterine. Zaenkrat srcek ne izgleda prizadet, smo pa pod kontrolo in moramo zapisovati dogodke vsaj tri tedne.
Je pa sum padel na erlihijo in borelijo, tako da smo dali se pa se krvi, delamo celotno krvno sliko.
Veterinarka pravi, da nekaj je definitivno narobe, predvsem zaradi velikih sprememb v obnasanju, samo zdaj moramo ugotoviti KAJ  ???
Cudno... Shia je drugace pridobila na tezi in ima zdaj nekako pravo tezo, misicni tonus je OK, je cvrsta... Torej, upam, da ne bo nic hujsega, prvi izvidi bodo jutri po 12.

Vsekakor porocam in upam, da ni nic resnejsega.

Hvala vsem za stiskanje tack!

Lp, Yo


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Bela01 , sreda, 16.07.2003 : 21:28:17
Sele zaj sem prebrala: Xena tudi z moje strani sozalje. Za vaju - Yo - pa drzim pesti da le ni kaj hujsega.

Mene pa zanima sicer za mojega mackona (upam da ne bo narobe kaj). Tudi on precej kaslja. Sicer ni slisat pohrkavanja ali cesa takega. V glavnem vsakic ko se razburi zacne kasljat - sem mislila da bi lahko bila kaksna astma ali kaksen kronicni prehlad, namrec pozimi ko je skos lezal na peci in potem cel pregret sel lezat na hladna tla je bilo z njim ze prav slabo. Kaslo je ze zelo pogosto, tudi ce se ni nic razburil. Sedaj pa ko je poleti precej na vikendu pa se je stanje vidno izboljsalo - torej bi lahko bil kak prehlad ali ne? Namrec kaslja samo ko se razburi (je pa taksen suh kaselj, kot da se mu je v grlu nekaj zataknilo). No jaz vseeno upam da nas bo se spremljal kaksno leto glede na to da ima ze sedaj prav zavidljiva leta  :-*


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Caterpillar , četrtek, 17.07.2003 : 03:51:21
Tanja,
hvala za odgovor o Afgancih...se vedno drzimo pestke in tacke za vaju in ocitno smo kar uspesni-le naj tako ostane se karseda dolgo!

Muca in KARMEN tudi vama se zahvaljujem za posredovanje vajinih izkusenj .
Muca, jaz se cakam na cepljenje proti steklini in me kar malo skrbi, saj pes ne bo cepljen z enakim cepivom kot je bil v preteklosti ampak z drugo znamko. Zaenkrat je "puppy shot" lepo prenesel, brez problemov, ceprav je bilo tudi to cepivo drugo in ne enako kot smo ga bili vajeni v prejsnjih letih. Je pa tudi res, da pri  cepljenju proti steklini, zaradi narave cepiva, veliko veckrat pride do odklonilnih reakcij kot pa pri PS. Bomo videli, zaenkrat mi je cepljenje na drugem mestu.

Peibie tvoji predlogi so odlicni, moj pesjan se ze veselo preteguje na svojem leziscu s povsterckom pod glavo in se ti zahvaljuje. :)
Ko ze omenjas prehrano...morda lahko napises kaj je bolje in cesa  naj bi se izogibali? Verjetno se je potrebno izogibati veliki kolicini mascob....

Kaja
nikar ne zganjaj panike...Winny si verjetno cisto sokirala ;). Ce pa res sumis, da je z njenim srckom kaj narobe ti pa svetujem enako kot sem Yo...zacni si zapisovati. Mene ugotovitve presenecajo in si niti slucajno nisem mislila, da bodo take kot so. Ce bodo presenetile tudi tebe pa seveda k veterinarju na pregled.

Yo
ne vem kaj naj ti napisem. Po eni strani sem vesela, da je s Siinim srckom vse O.K., po drugi strani pa  :'( , ker ni zdrava in imate na sumu bolezni, ki nista niti malo nedolzni. Drzita se s Sio in seveda ne pozabi sporociti kako se zadeva odvija.

Bela01,
seveda ne bo prav nic narobe(kajne Jana), ce vprasas za mucka v tej temi, simptomi se verjetno ne razlikujejo prav prevec v primerjavi s psmi. Zal ti jaz odgovoriti ne znam, ker se tudi sama vrtim v zacaranem krogu in sele iscem informacije in odgovore na vprasanja. Najbolje je, da gres z muckom k veterinarju in naj se on pove svoje mnenje.

LP


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Tanja , četrtek, 17.07.2003 : 07:10:16
Yo, me veseli, da ni srček! Upam, da izvidi ne bodo prehudi in da se bo dalo pozdraviti z zdravili (kar pri okvarjenih srčnih zaklopkah ni mogoče). Veliko sreče!


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Peibie , četrtek, 17.07.2003 : 09:44:01

Citat

Peibie tvoji predlogi so odlicni, moj pesjan se ze veselo preteguje na svojem leziscu s povsterckom pod glavo in se ti zahvaljuje. :)


Me zelo veseli, da mu pase. :D


Citat

Ko ze omenjas prehrano...morda lahko napises kaj je bolje in cesa  naj bi se izogibali? Verjetno se je potrebno izogibati veliki kolicini mascob....


Prehrano je treba sproti prilagajati glede na laboratorijske izvide. Npr. ce pade kalij (zaradi diuretikov, recimo), ga je treba nadomescati, lahko pa tudi naraste, pri zadrzevanju tekocine je treba paziti, da ni veliko natrija, pozoren je treba biti tudi na pomanjkanje magnezija. Vse te stvari pa je treba prilagajati po opravljenih laboratorijskih preiskavah.


Nekako pa se vecina holisticnih veterinarjev strinja, da imasta koencim Q10 in glog/beli trn fantasticne ucinke na srce. CoQ10 je pri nas dostopen bolj ali manj povsod, glog pa je treba malo poiskati.

Tole pa je prepisano iz The complete herbal handbook for the dog and cat Juliette de Bairacli Levy (1992):

HEART WEAKNESS AND DISEASE
The treatment of all the many tipes of heart disease is similar. In the main, the heart should be relieved of all unnecessary work, through diet reform to reduce superfluous flesh  and free the bloodstream of toxic accumulations which are so damaging to the heart and the bloodstream in general - for the health of the heart is largely governed by the state of health of the entire blood system of the organism. Exercise should not be curtailed. Active exercise is necessary for complete food digeston; otherwise, the bloodstream becomes inpure and the heart is further harmed.

Treatment: The specific remedies for heart disorders are: rosemary and honey. An infusion of rosemary should be used, one level teaspoon of pure honey being added to every tablespoon of the rosemary infusion. Rosemary herb has all of the three medicinal properties necessary in heart treatment: it is tonic, cleansing, and also a nervine. Honey is the only known heart stimulant and restorant which is not a drug and which is not habit forming. Dandelion leaves and wattercress should be given daily on the meat feed, for their rich iron content, and the potassium and copper content of dandalion which has an important effect on heart restoration. Regular fasting and use of mild laxatives, such as rhubarb root and senna, should also play an important part in all heart treatments.
Avoid digitalis, the popular heart medicine; from the simple herb foxglow the chemists have made a dangerous medicine. Flowers of lily are a very good heart tonic, but expensive. Heartsease (wild pansy, Viola tricolor) is another well-proved heart tonic and remedy. It is very good against heart 'stress' in all racing creatures, horses, geyhounds, pigeons. To make a syrup of heartsease, start with a strong brew of the herb, one tablespoon to a half pint water, add a half teaspoon ginger powder. When tepid, strain, add a half tablespoon honey and golden syrup.


Kot za vse stvari tudi tule velja, da se je treba najprej posvetovati z veterinarjem.


Yo, drzimo pesti in tacke, da ni s Shio nic hudega.

Lp, Mojca



Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: yo , petek, 18.07.2003 : 13:06:41

Citat

Yo, se drzimo pesti in tacke?!

LP



Ja, seveda... samo zdaj ne vem zakaj ??? Imamo ali splosno infekcijo, malo suma je se vedno na erlihijo... lahko je kaj cisto tretjega...
In se enega bolnika, ki je tudi se nediagnosticiran  :-/

Drzite tacke se zato, da ne bankrotiram  :-/ :-/ :-/

Lp, Yo


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Miska , nedelja, 20.07.2003 : 17:24:25
Lep pozdrav vsem!

Komaj sedaj sem prebrala to temo, vendar bi raje videla, da je ne bi. Popuscanje srcne zaklopke nikakor NI OZDRAVLJIVO z raznimi zdravili, edina pot je umetna zaklopka. Kolikor vem, tega ne pocnejo. Vsa zdravila, ki jih nastevate samo blazijo posledice popuscanja zaklopke. In zakaj pride do popuscanja: vecinoma je prirojeno, je pa lahko to posledica angine pectoris ali endokarditisa.

Vam se mogoce zdi, da je psu bolje, ko ga filate z 4 ali vec razlicnimi zdravili dnevno, samo lahko mi verjamete, da bi mu naredili najvecjo uslugo, ko bi ga pustili oditi. Posebno, ce je popuscanje zaklopk ze zelo mocno in je kuza ze v letih. Najverjetneje se slisi kruto, ampak taksno je moje mnenje. In to mnenje sem si ustvarila na lastnih izkusnjah - imam prirojeno srcno napako, katere posledica je ze druga umetna zaklopka.

Pa brez zamere,
                          Miska


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Caterpillar , torek, 22.07.2003 : 04:54:03
Peibie,
kje si pa kupila to knjigo? Tudi jaz razmisljam, da bi si priskrbela kaksno s tako ali podobno vsebino...nikoli ne ves kdaj prav pride, jaz pa (sej me je sram) nimam prav nobene na tematiko o zdravju.
Moram se napisat, da pesjan neizmerno uziva, ko mu pod glavo nonstop dajem povster ali pa njegovo plisasto opico...nisva se tako dalec, da bi si sam postregel ;D. Sem pa opazila nekaj drugega....vedno, ko se voziva v kombiju-lezi privezan(z varnostnim pasom) med sedezoma-polozi glavo na sedez, ki je sicer kar visok tako, da je njegova glava skoraj navpicno(no sej ni tako hudo ;)), ker komaj doseze ampak mu ocitno zelo, zelo pase ta polozaj, saj tako lezi ze od samega zacetka vozenj.

Miska,
hvala za deljenje informacij. Morda lahko vprasam, kaj je endokarditis?
S tem kaj bi bilo nekoc najbolje narediti se ubadam tudi sama. V prvi vrsti mi je pasja volja do zivljenja in njegova sreca, sele potem vse ostalo. Z informacijami in izobrazbo na to temo se zalagam sedaj, da me oz. naju ne bo cas prehitel. Ko/Ce bo kriza nastopila se bom ravnala tako kot mi bo veleval trenutek...in vedno v prid psu. Jaz sem tu nepomembna. Moja naloga je le narediti tisto kar pes ne more oz ni sposoben narediti sam. To so nacini poiskani s cloveskim umom in pametjo, kako mu pomagati in ga osreciti.

Cez slaba 2 tedna imava pregled. Zadnja 2 dni je bilo vse O.K. Delam tudi nacrte kaj in kako se bodo dolocene stvari(hrana, rekreacija...)spremenile, vendar nameravam spremembe vpeljati sele po pregledu in pogovoru z veterinarjem.

LP


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Peibie , ponedeljek, 28.07.2003 : 13:16:14
Knjigo sem narocila na Amazonu.

Jap, to se mi zdi kar standard, da ljudje zelo malo pozornosti posvetimo zdravju, da o prehrani sploh ne govorimo. Sploh hrana je ena taka stvar, ki jo zelo na hitro resimo z nakupom zaklja v prvi pasji stacuni. Obicajno se vsi tako vedemo, dokler ni ze malo pozno. Naslednja taka zadeva so pa vsakoletna cepljenja. Na sploh se mi zdi, da premalo vemo o teh stvareh, da bi lahko sploh razmisljali, ali je to v redu ali ne. Jaz se vedno spomnim, da je se moja mama cvikala, ko so me cepili, pse pa do 4. meseca nafilamo s 16 razlicnimi cepivi. Kaj pa to naredi imunskemu sistemu, je pa druga zgodba. Ups, malo zasla, se opravicujem. ::) :-[

Caterpillar, ce imas kaksne zelje po malo studija, ti lahko kaksno knjigo tudi posodim, da se ne bos takoj v stroske metala. Recimo, Martyja Goldsteina se res splaca prebrati. Ali pa Pitcairna (ko ga dobim nazaj). Levyjeva je za moje pojme malo predrasticna, ampak tudi zanimiva. Se ena taka cista klasika je Volhardova.

Lp, Mojca


Naslov: Re:Srce-srcna zaklopka
Poslano od: ARIEB , torek, 14.12.2004 : 17:04:31
Peibie
Citat
Nekako pa se vecina holisticnih veterinarjev strinja, da imasta koencim Q10 in glog/beli trn fantasticne ucinke na srce. CoQ10 je pri nas dostopen bolj ali manj povsod, glog pa je treba malo poiskati

A bi temu npr. ustrezal tudi "Fidi koencim 10", ki se ga dobi od Fidimeda v lekarni (brez recepta, kot naravno prehrambno dopolnilo)?


Naslov: Re:Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Winterflower , sreda, 16.02.2005 : 15:07:23
Pozdrav vsem skupaj...

Sama sem lastnica enajst letnega psa Windya, pasme Cavalier King Charles Spaniel...Ta pasma je ena imed najbolj tipičnih, pri katerih se pojavlja sindrom MVD-a(mitral valve diseas), torej popuščanje srčnih zaklopk. Ne moram verjeti, kako je lahko ta bolezen tako ubijalska. Veliko psov za tem zboli že precej zgodaj(sploh psi moje pasme) in na nek način imam malo sreče, da se je to pojavilo pri njem šele pred kakšnim letom. Ko sem brala straejše prispevke na tej strani o tej zadevi, me je vse skupaj precej pretreslo, a ob enem se nisem več počutila tako samo s tem problemom. Vidim, da je teh težav precej več kot bi si človek mislil.
Naš Windy je bil vsa leta prav tako zelo živahen, zvedav pes a pri približno 10 letih je začel po večjih naporih ter pri tem ko je vstal po daljšem počitku pokašljevati...To je bil prvi znak, ki mi je dal vedeti da je nekaj narobe. Če bi vsaj vedela toliko let nazaj, da je ta pasma veliko bolj nagnjena k tej vrsti bolezni, ne vem kaj bi....a takrat tega niti nobeden ni še vedel. Prve raziskave na kavalirjih so ze začele šele okoli 90-ga leta, dokler ni bila MVD leta 94 leta priznana kot skoraj edini(kronični) in najbolj pogost vzrok za prezgodnjo smrt teh kužkov. Sama sem ga nekaj časa po ugotovitvi da je nekaj narobe vozila k Dr.Matkotu, vendar mislim da je njegovo zdravljenje(količina tablet-jemal je 1/4 Edemida 2xna dan ter Tritace 2X po 1tbl-po Tritace je po mojih opažanjih le še bolj hudo kašljal.) bolj malo pomagala. Zdelo se mi je, kot da zadevo jemlje premalo resno. Ali pa sem se tudi sama rahlo slepila(v smislu, mogoče pa je res vse bolj še neresno). Po dobre pol leta se je zadeva poslabšala, vendar je vseeno jedel veliko, normalno se je gibal, vse...le kašljal je veliko bolj(suh, globok kašelj) in bil bolj zadihan pri sprehodih. Peljala sem ga na kliniko k Dr.Domanjkotovi in ta je po rentgenski sliki prvo rekla:"Groza...da če ga ne bi pripeljali v roku nekaj dni, bi nam lahko poginil". Da je baje precej hudo. Predpisala mu je Edemid(diuretikpo 3x na dan celo tableto!(kar je več od človeške doze)), Aldactone(diuretik, ki ohranja kalij-na 12ur) ter Aldizem. Ostal je na hospitalizaciji(dobival injekcije) in bil po prihodu domov zelo boljše(frekvenca dihanja bila zelo normalna, kašljal ni). Po enem tednu je spet začel bolj kašljati in imel hitrejšo frekvenco dihanja). Vse ostalo je bilo normalno(jedel je veliko,gibal se je popolnoma normalno, zgledal je kot da se počuti dobro). Pred nekaj dnevi je bil na ponovnem pregledu pri veterinarki in ta je izjavila, da ni še bolje(spet je pri njej dihal hitreje-po mojem je kriv tudi strah pred kliniko) in spet smo šli nazaj na Tritace in več diuretikov.......Uglavnem, jaz sem zdaj že precej zmedena, kaj je sploh prava doza zanj,etc...
Pred zelo nedavnim sem na angleških spletnih straneh našla zdravilo VETMEDIN(pimobendan), ki se mi zdi po opisih sodeč odlično(in je primerno za vse faze ko srce ŽE začenja popuščati). Poleg tega ga priporoča dru.kardilogov UK.Zadeva je namenjena ravno popuščanju mitralnih zaklopk(prvo raziskavo delovanja tega zdravila so naredili ravno na Kavalirjih) in je torej nova zadeva od leta 2000. Ima vse, kar je potrebno za zdravljenje kognestivnega srčnega popuščanja.
Ko sem to omenila veterinarki(če bi mogoče poskusili s tem zdravilom) je rekla, DA NAŠ KUŽA ŠE NI V TEJ FAZI(torej je še slabša faza??)DA BI TO JEMAL. Ob tem se mi je vse skupaj zdelo čudno. Pred nedavnim reče, da je pes v bolj ali manj v zadnji fazi bolezni (da mu da še kakšno leto življenja-razen če bi se res precej poboljšalo stanje bi lahko bilo dlje), zdaj pa da tega zdravila ne bi še potreboval.....Ne vem, res nočem zgledat, kot da sem diplomiran veterinar in pametujem, vendar sem se v tem letu kar precej podučila o vsem(prebrala veliko,etc) in mislim, da bi bila odločitev o tem zdravilo dobra. Res ne vem kaj naj storim.... Prosila bi koga, da si pogleda stran in mi pove mnenje...

http://www.vetcontact.com/en/art.php?a=41&t=

in

http://www.vetmedin.co.uk/        
(ta zadnja napisana stran je predstavitvena za to zdravilo)

...Vedno bolj me postaja strah, da ne bom mogla storiti vsega kar bi lahko, da bi mu pomagala...da bom naredila kaj narobe...ali da bodo drugi neprav poskrbeli zanj...

Če ima kdo kakršnkoli nasvet, etc....bom hvaležna.

take care,

Eva&Windy



Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: girly , ponedeljek, 02.01.2006 : 18:24:52
nama  s fantom je veterinarka priporočila vetmedin,samo se ga prinas ne dobi, bo treba v tujino. (a ga je že kdo šol iskat?) je rekla, da glede na to, da ima kuža šele 8 let, bi mu to zdravilo lahko zelo podaljšalo življenje. ga je zelo priporočila! dej pelji svojega psa na pregled v lj na veterinarsko kliniko v mestni log. boš vidla, kaj bojo tam rekli...

lp girly


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: girly , petek, 10.03.2006 : 08:29:47
Samo za informacijo, če bo koga mogoče zanimalo.Vetemedin se da dobit v Trstu v lekarni Farmacia alla sallute.

lep pozdrav vsem


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: babyjazz , petek, 10.03.2006 : 09:19:57
Kaj pa Endemid? Naša pokojna psica je imela isto popuščanje srca in so ji  takrat tele tablete precej olajšale življenje.


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: SLoris , petek, 04.05.2007 : 19:26:36
Pozdravljeni,

pri vseh vaših odgovorih ki jih pišete, je zapisano, da so kužki že precej v letih...zdej ko sem to brala, kar jočem zraven...

Moj višavček ima tudi težave s srčkom, s tem da je star še ne 6 mesecev...

pri cepljenju proti steklini, je veterinarka slišala rahel šum..zato smo se naročili čez en mesec na ponovni pregled, ko bo malo bolj miren, da bo lahko točno določila za kak šum gre. no in mi smo šli, šum je bil še vedno, sicer rahel, pa vseeno...me je pomirila, ko je rekel, da je možnost da ga preraste.
rekla je samo, da naj ga ne izpostavljamo vročini in prvelkim naporom.
no in potem se zadnjič njemu čisto strga, ker je bil skopan in je šibal po stanovanju. nato se usede in pade skupaj, ga zbrihtam, začne spet tečt okoli in spet pade skupaj...groza.
zdej so nam na kliniki rekli naj miruje, dokler nima na faksu pregleda za pretok krvi...dopler al kaj? ekg in kri pa ima vredu...

a ima mogoče kdo kako idejo, kaj lah pričakujemo na pregledu? strah me je zato, ker sem enega mladička že mogla dati pod inekcijo, ker mu pa možgančki niso mogli rast normalno...pa oba (prejšnji in zdejšnji) sta z rodovnikom in kao dobrih staršev.

s tem da prejšnji vzreditelj, mi je kril vse stroške in tudi denar povrnil, mu je bilo ravno tako hudo, kot meni, zdejšnja pa tud slišat noče o tem...res nimam sreče pri kužkih.

je pa res, da mora imeti že od malega skos glavco na dvignjenem položaju, da lahko zapančka...pa nisem temu dajala posebne pozornosti...pa tudi pije zelo nerad...verjetno, ker posodica nizka...je, pa tudi vedno manj rad....

prosim kak odgovor do petka ( ko imamo pregled)...res sem že čist obupana...

lep pozdrav


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Dančy , torek, 18.09.2007 : 12:21:25
Tudi mi smo v petek zvedeli da ima naš mali srček šum na srcu....star je 7 let...kontrolo imamo 28.9. na vet.fakulteti...in me je že zdele strah. :(


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Dančy , torek, 23.10.2007 : 09:23:46
A mi lahko eden iz med vas, če ima izkušnje z šumom na srcu malo pomaga. Problem je v tem, da odkar naš pes dobiva tablete za to okvaro, je čist hin...cel dan spi, hitro se utrudi, je čisto brez enrgije,...A se vam zdi to normalno? A je mogoče prevelika doza za psa? Sicer sem za jutri naročena na vet.fakulteti za pregled...ampak me toook mori, da ne morem čakati na jutri. :( :(


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Dančy , torek, 23.10.2007 : 09:25:09
Aja, dobil je pa tablete Aldactone in Tritace.

Že v naprej hvala.


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: BELA Tisa , četrtek, 31.07.2008 : 11:18:33
Mi lahko kdo prosim, opiše postopek pregleda srca z EKG pri psu! ??? Je potrebna narkoza,  :P ali le pomirjevalo :-[  in ali psa obrijejo (dolgodlakega)? Koliko približno stane ( vsaj približno v katero kategorijo bi spadalo:  zmerno ;)/zadostuje kartica :-\/ bankrot  >:( ) Kakšna je razlika med pregledom in izvidom pridobljenim z "navadnim" EKG in "doplerjem", ki ga imajo na vet. fakulteti?

Glede na nekatere simtome pri erlihiji, ki so pa sicer trenutno izveneli, bi se rada prepričala, da je z srčkom moje psičke vse o.k., hkrati pa mi je hudo, da moram psičko izpostavljati pregledom le zaradi moje panike. :-[


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: BELA Tisa , četrtek, 31.07.2008 : 11:19:15
Pozabila:

Hvala za odgovore

Lp Tina


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: moonbeam , četrtek, 31.07.2008 : 11:54:38
Za EKG sicer ne vem, ampak pri mojem smo naredili ultrazvok srca. Za srce se naredi ali UZ ali pa EKG. Ena zaklopka se malo počasneje zapira, ampak nič zaskrbljujočega. Tako da na EKG nismo dajali. Smo ga pa za pregled morali obrit in držat na mizi.  Cena UZ pa je prišla okrog 80 eurov. Tako da mislim, da pod tem ne moreš pričakovat. Vsaj jaz tako mislim. 

 


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Shilu , ponedeljek, 08.09.2008 : 12:42:20
Kje pa delajo ultrazvoke srca, v vseh klinikah? Koliko to stane?

Namreč sumimo šum, ampak se ne sliši razločno, zato bi radi šli na pregled, da smo 1oo%.


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Shilu , četrtek, 19.03.2009 : 21:05:20
Ali mi lahko nekdo predstavi pregled srca z dopplerjem? Mi je že sicer veterinarka nekaj čisto osnovnega razložila bi pa rada mejčkan bolj obširno, prosim.  Hvala!

LP, Špela


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Lynn , četrtek, 18.06.2009 : 18:26:36
Jaz pa bi rada opozorila na znake, ki kažejo, da ima vaš kuža obolenje srca in toplo priporočam vsem, če ima vaš kuža te znake, da ga čimprej odpeljete na pregled k veterinarju, saj čim prejšnje odkritje bolezni srca omogoča kužku daljše življenje.

Najpogostejši znaki obolenja srca so:

- pogosto kašljanje
- oteženo dihanje
- zmanjšana zmožnost telesne aktivnosti
- omedlevica in kolaps
- otopelost in oslabelost
- napetost trebuha in
- zmanjšanje telesne teže / zmanjšan apetit


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: travica , četrtek, 13.08.2009 : 10:12:16
Hey - dobro opisano Lynn, VENDAR - pri mojem sončku so odkrili šum 4 stopnje od 6, pred čiščenjem zob (narkoza) pa prej ni imel nobenih zgoraj omanjenih znakov!
Zaenkrat nimava še nobenih zdravil (hvala bogu!), paziti morava samo da ne bi imel preveč stresov, da se ne utrudi, da ne začne kašljati...
Bila sva že na dveh pregledih,ultrazvok, EKG (v razmaku 2 let) malo se je baje letos poslabšalo/srček povečal, ... drugih težav zaenkrat (še) NI.

Upam in želim na najboljše....


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: oaza88 , četrtek, 13.08.2009 : 10:33:38
natanko take (in vse po spisku) znake, kot jih je navedla Lynn, je imel moj pokojni Triško. Življenja mu z obiskom veterinarja in tabletami žal nismo prav pretirano podaljšali. Včasih se vprašam, tkole za nazaj, če mu nisem tiste zadnje mesece delala medvedje usluge... :'(

Travica, tudi jaz upam pri tvojem sončku na najboljše  :-*, vsekakor pa bodi pozorna na spremembe in pravilno ukrepaj oz. se odločaj, ko bo treba.


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Lynn , četrtek, 13.08.2009 : 11:27:24
Tudi moj Boni ima 4 od 6 stopenj popuščanja in jemlje 4 vrste zdravil, ampak je pa zdaj spet bolj začel kašljati. Cena EKG, ultrazvok in RTG je odvisna tudi od velikosti psa. Moj ki je majhen je prišel ultrazvok 66 evrov,
RTG 24 €, EKG 21 €. Ima pa tri od zgoraj opisanih simptomov in sicer pogosto kašljanje (po 5 krat na dan), kolaps in omedlevica in zmanjšan apatit, seveda je tudi veliko bolj miren kot je bil prej, zelo hitro se utrudi in meni se zdi da se mu je že začelo slabšati.

Moje mnenje je, da ko pes enkrat začne kašljati, takrat je stvar že zelo resna in potrebuje obvezno zdravljenje s tabletami, saj to pomeni, da ima pes vodo na pljučih. Moj je dobil tudi injekcije za odvajanje vode, sedaj pa ima tablete.

Travica, želim vse najboljše tvojemu kužku :-* in tudi vsem kužkom, ki imajo to bolezen, ker ko pride do poslabšanja, je vse skupaj zelo žalostno gledati.


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Lynn , četrtek, 13.08.2009 : 11:40:37
Oaza, koliko časa pa je tvoj kuža še živel z tabletami? In zakaj praviš da ste mu delali medvedjo uslogo, a ker tablete niso pomagale, ali morda zaradi vseh teh preiskav, ki jih delajo obolelim psom? Te preiskave so konec koncev tudi stresne in jaz sem še zdaj jezna zato ker so mu delali dopplerja in je imel 24 ur tisto napravo gor, pa že tko je bil ful slaboten takrat, dihal je težko, oni mu pa še nekej na pljuča povežejo, na bolana pljučka, ki so polna vode.. Dopplerja bi jaz delala samo psom, ki še niso hudo bolani in kot preventivo, tistim, ki pa so že bolj pri koncu, jih pa aritmija ne bo pokončala, prej ti napadi, ki jih ima tudi Boni.


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: frigga , četrtek, 13.08.2009 : 12:27:51
A mi lahko ena pove, kakšno je to kašljanje. Saj vem, da je težko opisat, ampak me res zanima.


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: oaza88 , četrtek, 13.08.2009 : 12:54:03
Lynn, slabo leto dni je imel tablete za srčka.
Medvedjo uslugo pravim zato, ker je bil proti koncu res ubogi, prav u nulo shujšan, dobesedno zmatran od življenja  :'(...mi pa se nismo upali, hoteli poslovit. Res mi je dostikrat ful hudo, ko se spomnim njegovih zadnjih par mesecev...in rečem lahko samo "oprosti mi, Triško, rada te imam :-*". Res, evo. Res pa je, da v bistvu nikoli ne moreš vedet, kdaj je pravi trenutek za slovo - poglej samo nekatere dobesedno čudeže na mojpes.netu... Ampak če se pes bori, res bori, potem je vse drugače. Triško se je pa nekako pač vdajal v usodo in capljal z in za nami, tko in drugače, pretežno dan za dnem - vidim pravzaprav šele zdaj, ko gledam za nazaj.

frigga, kašljanje: ma res je težko opisat, ampak dejmo probat tkole: mokro, zamolklo,bolj pokašljevanje v bistvu.  Ne vem, če si zdaj kaj bolje znaš predstavljat, ampak bolje res ne znam opisat.

In omedlevica...jao, v sekundi je ležal na tleh, kot bi bil mrtev in voda mu je ušla...Tole je bilo takoj za hujšanjem (ki sprva sploh ni bilo kritično, glede na to, da je imel malce - ampak res malce, dejansko ni bil predebel - zalogice) in v tej točki je dobil tablete za srčka.


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Lynn , četrtek, 13.08.2009 : 13:24:05
Moj Boni se zaenkrat še kar bori, je pa res, da je dobil zdaj še neko infekcijo in je spet začel bolj kašljat. Ali je imel tvoj Triško tudi kakšne infekcije, ko je zbolel na scru, oaza?

Meni je veterinarka rekla, da je to pogosto, da pes še kako infekcijo dobi, ker je pač že tako bolj oslabljen, mu je pa zdaj po antibiotikih malo bolje, nima več vročine, ampak je pa še vedno manj.

Kako pogosto, pa je imel tvoj Triško napade (omedlevico), ker moj jih ima precej pogosto. Najprej je imel napada sredi maja, potem konec julija in predvčerajšnem spet. Vem, da je to  slabo znamenje..

In moje sožalje za izgubo tvojega Triška.. :'(


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: travica , četrtek, 13.08.2009 : 17:38:47
Lynn, koliko pa je star tvoj kuži, praviš da je majhen, kako to da so mu dali tablete, na podlagi česa so se pa odločili ??? Oprosti za toliko vprašanj ( ko boš imela čas!).
Kot sem napisala ima tudi moj Tai 4 od 6 stopenj, in jasno vse pripadajoče nevšečnposti..., res pa je da zakašlja mogoče 1 x na mesec, zaenkrat nimam občutka da se hitreje utrudi, res pa je da je že vsa leta bolj lenuhec, ko je pa zunaj ( cca 1 ,5 ure na dan), pa lepo hodi.

Aja, Lynn, kako ste ugotovili, da ima šum ?

Držim pesti in Tai prstke da bo vse dobro !


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Lynn , četrtek, 13.08.2009 : 17:53:24
Živjo travica, mislila sem majhen kot velikost psa. Drugače je pa star 8 let in 3 mesece. Šum na srcu so mu odkrili že pri petih letih, ampak zelo blag in so rekli, da ne potrebuje nobenih zdravil. Pred tremi meseci pa je začel pokašljevat po petkrat na dan, nato pa se je enkrat kar zgrudil in takrat je tudi dobil zdravila. Čeprav se mi pa zdi čudno, da ima Boni tudi četrto od šestih stopenj in toliko simptomov popuščanja, tvoj pa zakašlja samo enkrat na mesec. Možno je, da mu je sedaj že napredovalo, čeprav se mi zdi, da je dr. Domanjkova še pred dvemi tedni napisala v izvid, da ima četrto stopnjo.

Koliko pa je star tvoj kuža, travica in katere pasme je? No, kavalirji, mopsi, pudlji so že nasploh bolj nagnjeni k srčnim boleznim..


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: oaza88 , četrtek, 13.08.2009 : 20:55:49
Moj Boni se zaenkrat še kar bori, je pa res, da je dobil zdaj še neko infekcijo in je spet začel bolj kašljat. Ali je imel tvoj Triško tudi kakšne infekcije, ko je zbolel na scru, oaza?

Meni je veterinarka rekla, da je to pogosto, da pes še kako infekcijo dobi, ker je pač že tako bolj oslabljen, mu je pa zdaj po antibiotikih malo bolje, nima več vročine, ampak je pa še vedno manj.

Kako pogosto, pa je imel tvoj Triško napade (omedlevico), ker moj jih ima precej pogosto. Najprej je imel napada sredi maja, potem konec julija in predvčerajšnem spet. Vem, da je to  slabo znamenje..

In moje sožalje za izgubo tvojega Triška.. :'(

Lynn, Triško je imel že veliko pred težavami s srcem težave z ledvičnimi kamni. 2x je bil operiran, prvič že pri starosti 3 let. In parkrat kateter, ki je na srečo pomagal, da ni bilo potrebno še več operacij. Tudi v času, ko so mu odkrili popuščanje srca, je imel težave s kamni, "blažje " oblike, al kako naj rečem (=ni bilo treba operirat, katerer je pomagal).
Omedlel je čisto samo enkrat - takrat, ko so mu potem na pregledu ugotovili popuščanje in vodenenje.
Zaradi kamnov je moral jesti čisto samo in izključno dietno hrano, ki pa je ni maral. In tko eno z drugim...

Zdaj ga nič več ne boli. Hvaležna sem mu za vsa leta, ko je bil z nami. Meni je pomagal rasti (ne mislim v fizičnem smislu) in veliko me je naučil in mi dal.



Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Lynn , četrtek, 13.08.2009 : 21:00:14
Hvala za tvoj odgovor, oaza.

Lp, Sara


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: travica , petek, 14.08.2009 : 09:05:42
Lynn - moj sonček je yorki, odkrili so mu pred nekaj več kot 1 letom, pred čiščenjem zob, pred narkozo, čisto po slučaju..., star je 8 let in 3 mesece, tako kot tvoj, ja res bogu hvala, da zakašlja samo 1x do 2 x mesečno in kadar se znervira (kakšna punca/psička ali pa kakšen nov psiček). Kot sem omenila zdravil še nimava, če ne bo nič "novega" drugo leto ponoven pregled pri Domanjkovi !
Ali ga imaš na kskšni srčni dieti? Moj je od postavljene diagnoze Royan Canin Cardiac, vendar sem se za to odločila sama, svetovali mi niso nič !


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Lynn , petek, 14.08.2009 : 10:18:24
No, dokler zakašlja samo enkrat mesečno res še ni nič hudega. Čeprav pri mojem Boniju bolezen zelo hitro napreduje, od kar je kašljal po enkrat na dan, pa do zdaj ko kašlja po šestkrat na dan je minilo samo kakih šest, sedem mesecev. Dr. Domanjkova mi je povedala, da pri tej pasmi bolezen zelo hitro napreduje, ampak vseeno upam na najbolje. Drugače pa ga nimam na nobeni dieti, ker v tej fazi, ko še s tabletami kašlja po šestkrat na dan, mu dieta ne bi prav nič pomagala.


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Lynn , petek, 14.08.2009 : 23:04:44
Nekej me pa še zanima, ali je imel kak kuža ki ima/je imel srčno popuščanje tudi kakšno infekcijo (simptomi so vročina, kašljanje in visoki levkociti), ali jo ima samo moj? Namreč ne gre mi v račun, od kje bi to infekcijo dobil, glede na to, da je večinoma noter in nima stikov z drugimi psi?


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: travica , sobota, 15.08.2009 : 08:12:14
Lynn - jaz bi ti pa vseeno svetovala hrano ROYAL CANIN - EARLY CARDIAC, glej, v nobenem primeru mu ne bo škodovala (briketi), je pa prirejena kužkom s takimi težavami. Vprašaj zdravnika. Tudi Hills ima eno tako hrano: PRESCRIPTION DIET ( je ne poznam !).
Meni tega ni svetovala dr. Domankova, vendar sem jo sama našla.
Zdravniki (vsaj meni) sploh niso svetovali kako delovati po taki diagnozi, samo čakati, ...
je že tako da se moramo samo malo pozanimati kaj bi koristilo našim sončkom!


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Lynn , sobota, 15.08.2009 : 14:02:29
Ja, poznam obe ti hrani, samo meni je dr. Domanjkova rekla, da jaz sicer lahko kupim to hrano, ampak najbolj važna so zdravila in da jih Boni redno jemlje ter da se njegovo stanje spremlja s pregledi. Jo bom pa kupila, saj škoditi itak ne more. Vesela sem pa, da ima Boni še vedno dober apetit, čeprav kašlja, je sicer malce manj živahen, ampak še vedno gre rad na sprehod, še vedno laja na vrtu, samo kašlja pa že pet dni res precej.



Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: sanco1a , torek, 15.09.2009 : 11:23:57
Lynn, katere tablete dobiva tvoj Boni?
Pri nas se je začelo pokašljevanje, iz izkušenj s prvim še predobro vem, kaj to pomeni. Pa vendar se nekoliko bojim terapije - prvi je bil po laxisu in enapu popolnoma onemogel, samo še spal je, komaj se je premikal. Na lastno voljo sem opustila enap, živel je  (z boljšimi in slabšini obdobji) še skoraj tri leta.
Drugi je izjemno živahen 10-letnik, razen kašljanja ni (še) nobenih znakov, malo se bojim obiska pri vetu, ker ne bi rada iz njega čez noč naredila betežnega starca. Res pa so menda odzivi na zdravila individualni, veeno pa me zanima, kaj povečini predpisujejo sedaj.


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Lynn , torek, 15.09.2009 : 13:55:29
Živjo! Moj Boni jemlje štiri vrste tablet: Edemid za odvajanje vode, Tritace, Vetmedin in Amlopin pa za srce. Je tudi včasih malo utrujen, pa sem vprašala če to od tablet, pa sicer pravijo da ne, ampak jaz vseeno mislim, da je od tablet, ker prej je bil bolj živahen, pa je tudi kašljal.
Čeprav ni zdej da samo spi, glih včeraj mi je sam prinesel igračke in sva se igrala, tudi na sprehodih je isto živahen, ampak ne hodiva pa več na dolge sprehode.
Me pa veseli da je tvoj kuža živel še tri leta, se pravi od kar je začel jemati tablete je živel še tri leta? Kako pogosto pa kašlja tvoj?

Lp, Sara :)


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: sanco1a , torek, 15.09.2009 : 14:07:11
Ne, Sara, jaz sem prenehala z dajanjem enapa (za srce), ker mu je tako padel pritisk (razlaga vet., pri psih ga ne znajo zmeriti, dejansko so to tablete za znižanje pritiska in proti popuščanju srca), da se ni mogel niti premikati. Dajala sem mu samo za odvajanje vode, pa je od začetka kašljanja živel brez dejanskih zdravil  tri cela, mogoče celo štiri leta (ne spomnim se točno, od tega je cca13 let). No, samo to me je zanimalo, ali imajo sedaj kakšna druga zdravila, ker jaz tedaj drugih nisem dobila, res pa je, da nisem bila pri Domanjkovi, kamor mislim sedaj.
No, taka je moja izkušnja z ne/zdravljenjem, pri nas je šlo zelo počasi, čeprav  je pes kašljal, vendar ni bilo nobene omedlevice. Vendar vseeno menim, da je verjetno boljše z zdravili, če le po njih pes približno normalno funkcionira.
Šit no, že drugič moram čez isto sr***,  sem zelo upala, da se bom temu izognila. Ja, kašlja enkrat do dvakrat na dan, vendar se kašelj intenzivira, danes se je že izkašljeval, dosedaj le narahlo.
Veliko sreče vama želim.


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Lynn , torek, 15.09.2009 : 17:15:13
Aha. Tudi jaz ti želim veliko sreče s tvojim kužkom.

Lp, Sara


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: sanco1a , sreda, 16.09.2009 : 12:43:32
Lynn, a smem še vprašati, kako je z lulanjem po tabletah za odvajanje vode? Zdrži čez noč? Koliko popije?


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Lynn , sreda, 16.09.2009 : 16:17:47
Ja, seveda lahko vprašaš. :)  Pije več kot je prej, ampak ni zdej to, da bi kar naprej pil, ampak ko pije, popije več. Ponoči zdrži osem ur brez problema, ga pa spustim pred spanjem še na vrt, tako da se polula in zjutraj ko vstanem gre tudi najprej na vrt, potem greva pa še na sprehod. Aja, kot zanimivost lahko povem še, da odkar jemlje tablete ful rad je kuhano zelenjavo in salato in po mojem je to od tablet, ker potrebuje več vitaminov.
Mi je pa tudi dr. Domanjkova rekla, da je dobro, da je zelenjavo, ker po tabletah mu primanjkuje kalija.


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: sanco1a , sreda, 16.09.2009 : 17:37:36
Hvala, potem pa verjetno ni take panike, da bi moral lulat npr. na štiri ure. 


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Lynn , sreda, 16.09.2009 : 20:14:53
Ne, ne, sploh ni, jaz sem tudi mislila, da bo zdej skoz pil in lulal, ampak čist lepo zdrži čez noč.

Lp, Sara :)


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Lynn , petek, 18.09.2009 : 21:38:33
Hm, zdej imam pa še eno vprašanje, danes namreč sem govorila z dr.Domanjkovo o tem da Boni še kar kašlja, čeprav jemlje tablete in mi je rekla, da po tabletah nebi smel več kašljat, skratka zanima me, ali ima kdo tudi takšne izkušnje da je kuža še vedno kašljal (sicer manj kot prej ko ni imel tablet) kljub rednemu jemanju tabletk ali je to samo pri mojem Boniju?


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: bajki , ponedeljek, 25.02.2013 : 22:22:26
Bajki ima diagnozo popuščanje srca in vodo v pljučih. Dobiva Vetmedin 2x dnevno in Lasix 2 x dnevno. Terapija mu je lepo prijela, saj je po nekaj dnevih postal čisto prerojen kuža. Veterinar nam je omenil, da lahko brez težav in dodatnih zapletov (nažalost brez teh pri nas ne gre) živeti še kakšni 2 leti. Men zanima, kakšen je potek bolezni. A se potem še zviša doza tablet in je spet začasno boljše?


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Lynn , sobota, 02.03.2013 : 23:22:22
Moje izkušnje z vsemi temi zdravili so takšne da sčasoma ta zdravila uničijo ledvice, pri nas doze nismo zviševali se je pa stanje slabšalo, odpovedale so mu tudi ledvice, končalo se je z evtanazijo. :-[ Na zdravilih je sicer živel še dobra 3 leta. Kakšne pasme pa je Bajki? Vama želim srečno in da bi bila čim dlje skupaj.


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: bajki , nedelja, 03.03.2013 : 18:17:17
Lynn, Bajki je sibirsky husky. Septembra bo star 10 let. Uf, jaz bi trenutmo ubijala, da bi ga imela še tri leta... :( tako pa vsake dva tedna, ko gremo k veterinarju, ne vem, če ga bom še pripeljala domov-- rešimo eno težavo, pa se pojavi druga.. ampak vseeno upamo.. dokler se kuža ne da, se tudi mi ne bomo..Sploh pa zaenkrat je glede srčka in pljuč videti vse ok. Zdaj je največja težava izgubljanje telesne teže..bomo videli, kaj zvemo v sredo.


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: maja01 , nedelja, 03.03.2013 : 18:23:50
Moje izkušnje z vsemi temi zdravili so takšne da sčasoma ta zdravila uničijo ledvice, pri nas doze nismo zviševali se je pa stanje slabšalo, odpovedale so mu tudi ledvice, končalo se je z evtanazijo.

Niso kriva zdravila, ampak sam vzrok, torej popuscanje srca.


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: Lynn , nedelja, 03.03.2013 : 20:36:24
Ne vem, meni je veterinarka da Edemid uničuje ledvice.
A od popuščanja srca so se mu uničle ledvice...? no sej ne vem, ker mi niso kej dosti povedali na veterini, vem da je rekla da Edemid zelo slabo vpliva na ledvice.



Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: bajki , četrtek, 07.03.2013 : 21:19:17
:) no tko, ker se ej naš kuža prav lepo zredil, ker je živahen, zadovoljen in sploh ok, mu včeraj niso delali dodatnih preiskav. Zaenkrat ostaajamo lepo na tabletkih in na vezi z veterinarjem. In uživamo v teh lepih trenutkih :)


Naslov: Re: Srce-srcna zaklopka
Poslano od: mare.rant54 , sreda, 25.06.2014 : 08:48:12
Pozdravljeni!
Pred 14imi dnevi sem izgubil nemsko dogo po imenu Er za pesanjem srca. Revcek se je bojeval z boleznijo kar nekaj mesec vendar je bilo na žalost prehudo. :'( Sedaj sem ostal sam in z miljon njegovih tablet. Če kdo potrebuje Vetmedin 5mg tablete jih prodam. Ostale edemid, aldizem ter lanitop pa vam podarim. Ker vem kako ne normalno drage so tablete sem moje kupoval v nemciji tako da je cena polovicna kot v lj na pasji Kliniki (Ideja za vse ki iih kopujete na kliniki v Lj, kupujte jih v tujini, mnogo ceneje in so tudi kapsule tako da jih kuža lažje pogoltne.). Vsem pasjeljubcem zelim veliko srece in želim vašim kužkom čimbolj bolj kvalitetno in dolgo življenje.
Lep pozdrav Marko!
(040 572 004)