mojpes.net

aktualno => Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje => Sporočilo, začeto od: damayanti , sreda, 22.06.2005 : 12:49:49



Naslov: Kmetje
Poslano od: damayanti , sreda, 22.06.2005 : 12:49:49
Ne  boste  verjeli  kaj  se mi je  zgodilo.

Prejšnji  teden,  greva   z  Damsterjam  ,  skozi  gozd,  in  pač  me je prijelo , da greva  pogledat  če so  že  gozdne jagode  zrele.  Pa  hodiva    po  gozdu,  in   damster  šnofa  po  bližnjih  grmovjih,  kar na enkrat,  pa  privleče,  iz  ene  votlinice  pod skalo,  prazno  flašo  od  mehčalca.
Najprej sem pomislila,  da  gre  pač  za  navaden, odpadek(  katerih je tako ali  tako  polno),  mu vzamem,  in  on  spet  iz  iste  luknje,  novo  flašo privleče,  tokrat  polno vode.
Potem  mi je bilo  pa  že  čudno,  grem pogledat,  in   najdem,  še dve  flaši,  in   in neko  gnojilo.   in  moj  sklep  v  moji  buči  takoj--- Normalno   1+1  =  "zadetki"  ,se  igrajo botanike,  po  gozdu.  Potem  mi  pa   ni  in ni dalo miru,  in  hodim   tam  okoli(  v upanju  , da najdem  nasad)..........  potem  pa   :o :o   pasti  za  srne!......  zanke(  baje  prepovedane-  po  zakonu).  Normalno  , zdemoliram,  vse  pasti,  poberem  žico.  In   se  vsa  besna  odpravim,  nazaj  domov.
Naslednji  , dan  sem  pa  takoj  napadla  "osumljenca",  češ  če  že  gojijo,  naj ne nastavljajo  pasti,  ker  jih  bom  prijavila.   "Mali "je bil  totalno  v  šoku,  se  zgovarjal, da ne ve  ničesar.
Čez  dva dni  midva   z  damsterjam zopet skozi  gozd....  na  starem nahajališču  ni bilo  več  zank...  in greva  dalje  prideva  na jaso,  in na jasi  preorano,  in  nekaj  posajeno(  ne  to  kar  sem  pričakovala)neka  repa  (  ali nekaj podobnega) ::),  greva  mimo  in  malo  je  manjkalo,  da nisem  stopila  v  "skobca"  -past.  Potem  mi je  pa  film  počil.   >:( >:( >:(
In  sem  se  šla  raziskovalce......  pa  so  mi  "  določeni"  lepo  obrazložili,  da  to  ni  nič  takega.  Da  pač  kmetje  zavarujejo svoje  prideljke,  z nastavljanjem  pasti.  Prijavim  zadevo lovski družini....  in    so  mi  tudi  tam povedali podobno.  Da  imajo pač  probleme  z določenimi  kmeti, kateri vsako leto nastavljajo pasti  po  gozdu  in  na  travnikih  v bližini  gozdov .  In,  da  se je  že  zgodilo, da se je poleg  divjadi  tudi kakšen pes  ujel v past  in lani še celo  ena  ženska , ko je borovnice nabirala  in  da  opozarjajo in  grozijo  ampak nič  boljše................  skratka :o :o >:( >:( >:(
Mene  bi skoraj kap, ko  sem  to  slišala.

Sedaj  me  pa zanima,  ali  ima  kdo podobne izkušnje.  Kaj  storiti  v takem primeru.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: babyjazz , sreda, 22.06.2005 : 12:54:14
Mediji!


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: bina , sreda, 22.06.2005 : 13:03:45
Meni je razlagal prijatelj (skupaj smo hodili v pasjo šolo), da se je njegov pes januarja z glavo ujel v skobec!!! In to samo 5 m stran od poti (pes je bil privezan na fleksiju!). In da so klicali policijo (ker so pasti prepovedane). No, policaji so prišli, tudi do kmeta, ki je to nastavil, pa mu niso nič naredili. Saj mu nimajo kaj, so se zagovarjali.... Aja, pa lovci so bilil tudi prisotni!!!

Skratka, psu na srečo ni bilo nič, ukrepali pa tudi niso nič!!!

Lp Jana


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: damayanti , sreda, 22.06.2005 : 13:11:00
Sem  se  pogovarjala  z lovci, glede  medijev.  Baje so  jih  že oni klicali. 
Zgodba  jim  ni  dovolj  zanimiva.  :P
 Rajši kaj drugega pograbijo...  npr.  napade  psov.....  in  streljanje živali  pa take  pi...rije,  da  potem  napihujejo  nevarne pasme >:( >:( >:( >:(

Za  policiste  .....  isto,  baje  , da ne morejo  ukrepati, v takem  primeru. >:((  banda  nesposobna!)

Pasti  pa ostajajo.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: babyjazz , sreda, 22.06.2005 : 13:15:42
baje?! v nezakonito lovsko past se ujame ženska pa to ni dovolj zanimivo . kva bi pa še radi? napad na btc?

jst bi jih sama poklicala pa preverla kako jih kj zanima. sploh v času kislih kumaric


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: altervita , sreda, 22.06.2005 : 13:43:38
hja...odvisno kolk je oškodovani vstrajen....je prepovedano, torej kadar ni sankcijonirano po defoltu (v kar za ta primer -nastavljanje pasti kar se bi moralo šteti ža krivolov!!!- sploh ne dvomim. problem je v nepoznavanju prava in svojih pristojnosti policistov. Policija mora ukrepati ob prijavi!!!), ostane še vedno zasebna tožba.
tudi po zakonu, ne sme nihče preprečevat prehoda čez gozd ali travnike ter preprečevat nabiranje plodov. seveda je tudi določilo da mora biti prehod oz. nabiranje neškodljivo. tko da, še po drugem zakonu, nima lastnik (a je kmet al pa ne, je vseeno) nastavljat pasti, kamor se lahko ujame tudi človek.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: branka , petek, 24.06.2005 : 14:48:56
Jaz imam pa drugačne probleme s kmeti: Zanima me, če je kakšna določitev, koliko količine gnonjice lahko razvozijo po njivah in poljih, in kdaj lahko to delajo?

Pri nas namreč gnojijo kadar jim zapaše in ob katerem koli času-jih sploh ne zanima. SMRDI da ni za živet!!  >:(


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: Nanook , petek, 24.06.2005 : 14:54:44
Ja, to je pa tako na vasi. :) Pa vseeno raje voham to kot pa izpusne pline.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: branka , petek, 24.06.2005 : 15:06:54
Ja, to je pa tako na vasi. :) Pa vseeno raje voham to kot pa izpusne pline.

Ja, sej imaš prav, imam tudi jaz raje, čeprav nimam rada, seveda. Saj smrad je še nekako znosen, ampak ko mi gre pes na pognojeno polje in se valja, ter hodi po tistem "dreku"...mah, kaj čem, pač živim na vasi kot pravi Nanook.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: Nanook , petek, 24.06.2005 : 15:09:23
Eh, ga pac skopas pa je. Ali se pa mocno trudis zavohati pognojeno njivo (z gnojnico mislim, gnoj tak vidis) pred njim. Kar zna biti v vetrovnem vremenu sila tezko. Potem imas pa psa z aromo. ;) ;D ;D


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: damayanti , petek, 24.06.2005 : 16:36:19
 www.gov.si/mkgp/slo/doc/2_navodila-cc_05_2.doc (http://www.gov.si/mkgp/slo/doc/2_navodila-cc_05_2.doc)


Branka:  preberi  si  pod  gnojevka ;),  veliko  uspeha  ti  želim,  če jim  nameravaš  kaj  dopovedovat. 
 Jaz  sem  obupala  in  sem  si  rajši  sušilni stroj  kupila.  :P


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: damayanti , petek, 24.06.2005 : 16:41:04
brb....... nekaj  sem  za frknila :P.   

Uglavnem  obstajajo določena  pravila  glede  gnojevke.

Samo  upam, da ne boš  omenjala ,  da te moti  zaradi  psa.  Ker  pri nas  neglede  , da pobiraš  njegove   dreke,  in  hodiš  z  vrečko  po travniku,  ti  , kaj hitro  povejo ,  da  zaradi  drekov  krave  dobijo  metulje(... al nekaj takega ::)),  in  da  če  bo  krava,  poginila,  da te  bo  tožil. 8)


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: Nanook , petek, 24.06.2005 : 17:31:59
Metljaja?


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: damayanti , petek, 24.06.2005 : 20:11:56
Ja  ...  pomoje  bo to  , to.     Sej  ga hudimana težko  razumem,  ponavadi se dere. ???



Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: branka , sobota, 25.06.2005 : 10:35:29
brb....... nekaj  sem  za frknila :P.   

Uglavnem  obstajajo doloèena  pravila  glede  gnojevke.

Samo  upam, da ne boš  omenjala ,  da te moti  zaradi  psa.  Ker  pri nas  neglede  , da pobiraš  njegove   dreke,  in  hodiš  z  vreèko  po travniku,  ti  , kaj hitro  povejo ,  da  zaradi  drekov  krave  dobijo  metulje(... al nekaj takega ::)),  in  da  èe  bo  krava,  poginila,  da te  bo  tožil. 8)

Ma skoraj sem prepričana, da ne bi nič dosegla, zato sploh ne bom nikamor klicala...sploh pa če se dere tist...Sam najbolj na živce mi gre pa to, da gnojijo ko je vroče in ne samo takrat, ko naj bi padal dež. Včasih rečem, da bi slepa vedela, da sem se pripeljala domov, ker pač zavoham to našo "lejpo dolejnsko"...


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: damayanti , sobota, 25.06.2005 : 11:39:20
Branka,  ni  samo  lepa  dolenjska.........  je  tudi  lepa  gorenjska ::) :P ;)
Boljše  za  se  voziš  z  odprtimi  očmi,  če  , ne lahko  zaideš. ;D ;D ;D

In  verjemi, mi  ,  tudi  tukaj  v najhujši vročini  vozijo,  samo  , da  tri  oblake,  vidijo  na nebu,  že  mislijo,  da  bo  dež  padal.......  potem  pa  ,  cisterne  in    rally - Pariz-Dakar....  vsak  se  zapodi  na svojo  njivo,  in  gas . Pa  na griče  trudi(  čeprav  je  "baje"  prepovedano.)
Lansko  leto,  so  imeli   prebivalci,  sosednje  vasi....  celega  hudiča,  zaradi  pitne  vode. :) :)....  fekalije ::).  Pa  jih  še ni  izučilo.  In  jih  tudi   nikoli   ne  bo. :-X

   


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: rem , sobota, 25.06.2005 : 12:03:34
Samo  upam, da ne boš  omenjala ,  da te moti  zaradi  psa.  Ker  pri nas  neglede  , da pobiraš  njegove   dreke,  in  hodiš  z  vrečko  po travniku,  ti  , kaj hitro  povejo ,  da  zaradi  drekov  krave  dobijo  metulje(... al nekaj takega ),  in  da  če  bo  krava,  poginila,  da te  bo  tožil.

Zgleda da je povsod isto, eni pobiramo, imamo privezane pse, drugi pa pripeljejo gonečo psičko, takrat se pa pojavi cel trop iskalcev ljubezni, ki sračkajo vse počez -so brez lastnika, včasih kateri še s ketno okrog vratu, potem se pojavi lastnik, ki ga drugač nikol ne vidiš in obklinca tiste ki smo tam, saj tiste ki jih ni ne more. Sicer se od prve take izkušnje pred tremi leti takih krajev izogibam, ponavlja se pa situacija še vedno.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: damayanti , sobota, 25.06.2005 : 12:33:20


Zgleda da je povsod isto, eni pobiramo, imamo privezane pse, drugi pa pripeljejo gonečo psičko, takrat se pa pojavi cel trop iskalcev ljubezni, ki sračkajo vse počez -so brez lastnika, včasih kateri še s ketno okrog vratu, potem se pojavi lastnik, ki ga drugač nikol ne vidiš in obklinca tiste ki smo tam, saj tiste ki jih ni ne more. Sicer se od prve take izkušnje pred tremi leti takih krajev izogibam, ponavlja se pa situacija še vedno.

Pri  nas je  ponavadi  tako,  da je  tisti  z ketno  , še  celo njegov.  In  potem  pritrapa,  z  traktorjem,  najprej  "  nalomi  "svojega  Runota  z  palico.  Potem  ga pa  nadereš,  če  je to  nov način  vzgoje, in  naj  ga raje  malo ven pelje,  in  mu kdaj    , da svežo  vodo.  Potem  pa  v  njegov  zagovor  začne  tak  dialog. >:(

Naslednjič (  prisežem... >:(.)  mu bom  vrečko  z  drekom  namazala ,  na  sprednjo  šipo,  njegovega novega  zetorja,   pa naj  mu  zetor  metljaja  faše. >:( >:( >:(
Saj ne  rečem,  da  so  vsi  isti.  Obstajao,  tudi  svetle  izjeme,  ki  te lepo  ogovori  in  še  celo  pohvali, da je takih  malo,  ki dreke pobirajo.   Ampak  nekateri  so  pa pacienti . :P



Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: branka , ponedeljek, 27.06.2005 : 09:44:00
Mah ti kmetje  >:(.. Ima en kmet pri nas psa privezanega na 1 meter dolgo ketno...se mi tako smili  :'( :'( Tudi lajati več ne more... :'(


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: branka , četrtek, 30.06.2005 : 15:18:27
Gnojnico mi polivajo 1.5 metra stran od hiše!!! Po cesti, skoraj po avtomobilu, ko sem šla mimo  >:( >:( >:(! Ustavim avto in mu rečem:" A ni bilo dovolj, da si že enkrat danes polival (zjutraj je že pognojil!), dej nehaj, ker mi smrdi da dihat ne morem! Fanta je od smradu zagrabilo za srce, ima aritmijo srca! " In veste kaj je on naredil: Obrnil je svoj traktor in me skoraj zalil-špricalo je pol metra stran od mene!!! Znorela sem totalno!

Ja pa kaj naj naredim?!? Prosim nekakšno pomoč! Zjutraj sem klicala policijo, pa veste kaj so mi odgovorili: "Ja gospa, gnojnica ni parfum, ni še nikoli dišala..."  :-X >:(

Kaj naj naredim? Imam vsaj kakšno možnost kje, na kakšni inštituciji? Mogoče varuh za človekove pravice, ali varovanje zdravja?! Ne vem, niti sama ne vem, kaj naj naredim. Kupila bom puško, pa začela streljat-res bom to naredila!  >:( >:(

Imam vse dokumentirano na slikah. Lepo se vidi, da je polival 1.5 metra od bajte! Mislim, da tega ne bi smel...
Matr mi ravnokar smrdi!  >:(


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: babyjazz , četrtek, 30.06.2005 : 15:32:54
no, k boš opravila s streljanjem, pridi k nam. tudi pri nas so primerki za "pospravit". boš?


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: T.M.T , četrtek, 30.06.2005 : 16:14:58
Branka ni kaj,ampak mogla sem se smejat.Oprosti.
En predlog,da ne zapraviš prevč za puško.Mogoče se kje najde kak prijazen kmet,ki bi ti z veseljem odstopil vedro gnojnice.Pa pejt do kmeta,ki je polival gnojnico pa mu ju zlij pred vrata,mogoče še z njegovega dvorišča gnoj tja na nosi itd.
Veš tista s policaji je bla pa huda.Samo...ali si ti pričakoval kakšen drugačen odgovor.Kaj bi pa kmetu sploh lahko naredili??Verjemi,če mi v šoli preživimo,ko gnojnico polivajo 2m stran in je to na začetku poletja,ko so okna odprta...ful smrdi in nič ne ukrenejo,da tudi pri vas ne bo drugače.Pa še s kmetije sem...samo da pri nas ne polivamo gnojnice ;).

S kje pa drugače si ti??Ker vas-podeželje in mesto...2 različna pojma.

Lep dan in upam,da se bo do jutri že kaj "izsmradilo" ;D.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: branka , petek, 01.07.2005 : 07:50:23
Ja, malo se je pa res "izsmradilo" čez noč. Samo ko bi vi vedeli, kako sem popoldne bruhala od vsega skupaj? Prav kozlala sem, ne bruhala-kozlala.  :-[ Morda tudi zaradi živcev, ker sem bila res prehudo živčna in histerična, ko je začel polivati skoraj v moj avto. Ma to je takooo smrdelo!!

Tjaša z vasi sem doma, sosedje so mi kmetje. Tam eden ima tako velik traktor, skoraj kot naša hiša, in ko pripne tisto svojo cisterno gor, je pa res hudo. Pa šprica in šprica, da ne more nehat.

S policaji je pa res huda-ni čudno, da je na temo policajev toliko vicev.  :-X Ma nič jim ne morem, prav NIČ, samo živčna sem lahko naprej... :-\


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: T.M.T , petek, 01.07.2005 : 08:45:23
Branka razumem te ker meni tudi ful smrdi.Samo pri nas polivajo kakšnih 200m stran,doma pa sploh ne.

Upam,da je sedaj vse ok ;).

Pa lep dan (čeprav je dež >:( ).


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: branka , petek, 01.07.2005 : 14:29:49
Sem ful dolg post napisala, pa dam na "hiter odgovor", pa mi ga "skensla"  ???

Drugače pa ja, še vedno čutim posledice od včerajšnjega bruhanja, peče me grlo in boli želodec, ter vsake toliko časa mi postane slabo.  :-[
Mislim, da bi lahko morali kmetje eno omejitev, da ne bi smeli gnojiti v strnjenem naselju-nekaj takšnega, kot je za petarde. 8)

Vsem lep dan, mi kar paše, da dežuje, se je vsaj smrad v zemljo pogreznil.  >:( ;)


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: Maja. , petek, 01.07.2005 : 16:32:11
Na nas mejita 2 travnika, vsak je od drugega kmeta. Gnojita zelo malo, vsaj v primerjavi z vašim sosedom, zato tudi smrdi ne.
Mislim, da gre v vašem primeru zgolj za provokacijo. Edina rešitev je, da se tako početje "ignorira" (kmet ne sme vedeti, da te je s tem prizadel), klicati pa je treba kakšno okoljevarstveno organizacijo, saj gnojenje v tolikšni meri gotovo ni koristno okolju, sploh pa ne podtalnici.
Kakšna pa je tista gnojnica, da tako smrdi? Mislim, da s tako aromo (da si bruhala) okolju zgolj škoduje.

LP


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: branka , nedelja, 03.07.2005 : 10:43:54
Maja., ne vem, kako naj smrad ignoriram-imaš kakšen predlog? Glej, jaz da tega kmeta ignoriram, se mu ne bo nič zamerilo, saj nima niti polovice moje, ali tvoje pameti. To odpade, saj sploh ne ve najbrž, kaj to pomeni-ignoranca. Ko sem se drla na njega, me je samo gledal, ni rekel niti bu, niti mu-NIČ.  :-X
Kakšma gnojnica je bnila, pa ne vem. V glavnem je bila čisto tekoča, rumeno-rjave barve, pa smrdela je takoooo zelo, da kaj takšnega še nisem vohala. Mislim, da bom res klicala okoljevarstvene organizacije, potem se naj pa zmenijo, kdo ima vse to čez.  >:( Škoduje pa sigurno ta gnojnica, bom slikala njegov travnik, pa boste videli, da mu skoraj nič trave ne raste. Drugi so že v drugič koslili, on pa še v prvič ni. Živimo pa dokaj blizu reke Krke, tako da se vse steka v njo, pa seveda tudi v podtalnico.
Kako sem jezna...Eni tako čuvamo okolje, pospravljamo vse za sabo in za drugimi, pobiramo uboge kakce za našimi psi, kmetje pa kod da se iz vseh nas norca delajo, polivajo OGROMNE količine gnojnice, zasmradijo in zaserjejo celo okolje, se vozijo z naravi škodljivimi stroji, nam uničujejo prostor, v katerem bi se morali dobro počutiti, a se žal ne smemo in ne moremo. Od kje jim takšna pravica, OD KJE? Mogoče si kmet misli (saj vem, da ne vsi-eni so tudi zelo v redu ljudje), če smrdi meni, naj pa še drugim.  >:( Ampak on si je sam izbral, da je kmet, jaz pa ne! Men je pa "usiljeno" bit na pol kmetica, saj delim z njimi življenjski prostor, ki pa ni po moji želji in tudi nikoli ne bo.  >:(


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: Maja. , nedelja, 03.07.2005 : 12:53:33
Maja., ne vem, kako naj smrad ignoriram-imaš kakšen predlog? Glej, jaz da tega kmeta ignoriram, se mu ne bo nič zamerilo, saj nima niti polovice moje, ali tvoje pameti. To odpade, saj sploh ne ve najbrž, kaj to pomeni-ignoranca. Ko sem se drla na njega, me je samo gledal, ni rekel niti bu, niti mu-NIČ.  :-X


Ja v bistvu sem mislila na ignoriranje kmeta, smradu se pač ne da ignorirati. Ampak jaz tega kmeta ne poznam, tako da ne vem.

Mislim, da je res najbolje poklicati kakšno okoljevarstveno organizacijo, sploh če je v bližini voda.

Ima ta kmet mogoče prašiče? Baje prašičja gnojnica smrdi za pop......

Upam, da bo kaj uspeha pri okoljevarstvenikih. Mogoče če bi se vas več sosedov skupaj dobilo..

LP


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: branka , ponedeljek, 04.07.2005 : 08:29:24
Maja. ima prašiče, ima. In najbrž imaš prav, da smrdi po prašičji gnojnici  >:( Na to še pomislila nisem do sedaj. Po moje je prašičja še bolj škodljiva, agresivna od kravje, ali ne?  :-X >:(


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: T.M.T , ponedeljek, 04.07.2005 : 08:33:33
...agresivna od kravje, ali ne?  :-X >:(

Ja Branka imaš prav.Prašičja je bolj agresivna od kravje za škodljivost pa ne vem :-[.

Kako pa je sedaj s smradom??


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: sebi , ponedeljek, 04.07.2005 : 08:47:57
O gnojenju si lahko prebereš tukaj:
http://www.kgz-ptuj.si/svetovalna/vnos__rastlinskih__hranil__v__tl.htm
http://www.sigov.si/mop/zakonodaja/zakoni/okolje/register/odpadki/navodilo_kmetijsko_gnojenje.pdf

Če ne dela v skladu z Uredbo ga prijavi kmetijski in okoljski inšekciji.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: branka , ponedeljek, 04.07.2005 : 10:17:59
Tjaša zdaj je v redu. Tudi na novo ni nič polival, hvala Bogu. Zdaj samo še čakam, da bo šel polivat (če bo šel), potem pa takoj prijava, majke mi!  8)


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: branka , ponedeljek, 04.07.2005 : 10:27:37
sebi, najlepša hvala za link. Berem in berem, pa vidim, da ta kmet dela vse proti zakonom. Npr. tole: gnojevko je treba zaradi izhlapevanja amoniaka zlivati čim bližje tlem-on pa gnoji, da šprica na vse strani. Pri tem je potrebno upoštevati vremenske razmere, zlasti temperaturo in vlažnost zraka ter osončenje-on pa gnoji ob 12 popoldne pri temperaturi okrog 30 stopinj celzija, potem pa še popoldne (2x v enem dnevu) okrog 15 ure, ko je temperatura še za malenkost višja, itd. itd....
Saj bi mu skopirala to vse skupaj, pa poslala na njegov naslov, samo kaj ko hudiča ne bo nič razumel.

Saj pravim, čakam na njegovo naslednjo potezo, potem pa HOP Cefizelj, pa te imamo.  :D ;)

LP sončen pozdrav vsem skupaj! :)


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: Matic. , ponedeljek, 04.07.2005 : 12:21:06
No super. Poročaj, ko bo kaj novega.

LP


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: branka , ponedeljek, 04.07.2005 : 16:09:49
No super. Poroèaj, ko bo kaj novega.

LP
SEVEDA bom.

LP


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: sammy82 , ponedeljek, 04.07.2005 : 18:00:58
sebi, najlepša hvala za link. Berem in berem, pa vidim, da ta kmet dela vse proti zakonom. Npr. tole: gnojevko je treba zaradi izhlapevanja amoniaka zlivati čim bližje tlem-on pa gnoji, da šprica na vse strani. Pri tem je potrebno upoštevati vremenske razmere, zlasti temperaturo in vlažnost zraka ter osončenje-on pa gnoji ob 12 popoldne pri temperaturi okrog 30 stopinj celzija, potem pa še popoldne (2x v enem dnevu) okrog 15 ure, ko je temperatura še za malenkost višja, itd. itd....
Saj bi mu skopirala to vse skupaj, pa poslala na njegov naslov, samo kaj ko hudiča ne bo nič razumel.

Saj pravim, čakam na njegovo naslednjo potezo, potem pa HOP Cefizelj, pa te imamo. :D ;)

LP sončen pozdrav vsem skupaj! :)

Glej, da si boš vse dokumentirala - fotografije, z datumi in podatki o vremenu, razmerah itd. - čim več dokazov. Tudi tisti del o količini upoštevaj - če sem prav razumela, je v primeru prašičjega gnoja dovoljeno polivanje s tretjino manj.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: branka , torek, 05.07.2005 : 11:55:19
Upam, da ne bom potrebovala sploh. Če ne bo več izzival, tudi jaz ne bom njega.  :)


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: damayanti , torek, 05.07.2005 : 17:30:25
To  , da ne bo izlival  ...  so pobožne  želje ;).  Itak , da bo še!  Počakaj  ,da bo gnojna jama zopet polna :P.  "jovo na novo".    ::)
Pri nas  so enega prijavili ker je cisterno pral  kar z vodo iz potoka.  Lahko si  predstavljaš kaj naredi  tako dejanje ribam.  Potem so ga pa prijavili( posneli na kamero),  so  ribiči "popizditis"  dobili  in ukrepali 8)
Sedaj  pa  ribiči veselo v batovcihz  vso bojno opremo na rami  tudi po dva  km, maširajo,  ker jim ta isti pacijent  gume luknja.....  "kao" na njegovo  travco parkirajo avtomobile.  In je hudo oškodovan, zaradi  10  cm  trave  ki jo pomečka  avtomobilska guma.

TRI  krave  mu stradajo,  zaradi te trave.  Da ne govorim,  da  zvečer,  dežura na  svojem travniku  z vilami.  Preganja pa samo tiste,  kateri grejo  po potki, mimo njegovega travnikaz psom na povodcu,  vseh tistih , ki pa svoje  pse  pustijo v  prostem "šetanju", tisti pa  niso  krivi.  Čeprav  serjejo  in ščijejo  po njegovi  velecenjeni  travici,  med njimi tudi njegovo  ščene  pod imenom reksi :P.

No mene  ne nadira  več  ker imam  dolgodlakega  dobermana, ki  glave  trga. ;) ::)  ( to je pa že  druga  zgodba ;D ;D)



Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: T.M.T , torek, 05.07.2005 : 17:44:33
Ja Damayanti daj še tisto povej.Zadnji stavek imam v mislih ;).Bog ve kaj si bogemu kmetu natvezila o dobermanih ;D ;D.Mislim,da je za crknit smešno.

Citat
"kao" na njegovo  travco parkirajo avtomobile.  In je hudo oškodovan, zaradi  10  cm  trave  ki jo pomečka  avtomobilska guma.
Moja mami je samo žalostni v dolino gledala,da sem jaz mislila da se bo kar sesedla.So lovci dobili dovoljenje,da na naši zemlji postavijo prežo in potem so svojo lado nivo peljali po 20cm travi 200m.Skratka mami je bla fertik,ati pa jim je še en šnops nesel ;D.

Damayanti na dan z besedami.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: damayanti , torek, 05.07.2005 : 19:06:01
začelo  se je  že  nekaj  časa  nazaj,  ko me  oče, tega kmeta( pacienta  )obtožil  da imam  dobermana ::),  ko  sem mu  prijazno odgovorila , da je seter  , me je  pa nazijal,  da naj bom tiho, in kaj bom jaz njemu govorila, da so  Nemci  že  42-ega leta v teh  krajih take dobermane  vozili. ::) ::)

Mislim  ,  kaj čem  mu potem  pojasnjevat,  ( star  človek...moder :))  Jaz  nimam pojma  kakšne pasme  je moj pes  ... a ne. ;) ;D

No  to da  jabolko ne pade  , daleč od drevesa  verjetno vsi veste......  sin je  podedoval očetovo modrost ;)  Zelo  rad  pa hodi  v  gostilne. :)

In  enkrat  je bil v gostilni,  za  šankom, pa  še  ene par modelov( mojih  znancev) in  vsi  ga  poznajo,  po  njegovih  inteligenčnih podvigih. ;)

Mimo  tiste  gostilne,    pa  midva  z  Damsterjem hodiva na sprehod, in takrat  sem se zadebatirala z  eno  znanko(  pred gostilno),  in moj Damster, ima  pač  neko  čudno navado.  Vsakogar, ki gre  tesno mimo njega  povoha  v    "zadnico",  če  ima  pa  ženska  slučajno  še  mesečno perilo pa  še  malo "  kakor gricka"  in  se  ful  oblizuje.  Moški niso  izjema  tudi njih  obvoha.

In to je "pacijent",  opazil  skozi okno, za  šankom,  prav tako  vsi  ostali,  in so mu naložili,  da je ta pes  nevaren, in da trga  "glave".  Kakšne  glave  so imeli v mislih  sklepaj......  nikakor  ne tistih  nad rameni.   Ker je pač  ta  kmet  bolj  pri  tapametnih  jim je seveda   veselo nasedel......  in  sedaj  se naju  že na daleč izogiba  ker se boji za  svoje "premoženje ".

E  to je to. ;) ;D


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: T.M.T , torek, 05.07.2005 : 19:15:26
Hehe Damayanti sem vedela,da bo nekaj podobnega.Samo...a nimaš ti dobermana???

Sam ni neumna tale štorja...o bogi ljudje,ki mi bodo morili ;D ;D.Hvala za idejo.Ker naš počne isto kot tvoj.Ovohava...


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: damayanti , torek, 05.07.2005 : 19:23:20
Ja  imam  ja  dobermana ;) ;D   seveda!! Od takrat naprej  ko  so  stari vaški modreci   določili  mojemu psu pasmo  ni več  gordon seter ampak  dolgodlaki doberman 8).  Slika  levo ;D ;)


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: Maja. , torek, 05.07.2005 : 19:25:27
Tole je malo izven konteksta, ampak Damayanti ima dolgodlakega dobermana, WildAngel pa je nek starejši gospod hotel prepričati, da je njena dobermanka, seter, samo kratkodlake vrste in da on bo že vedel. Pa sva se po dolgem pregovarjanju rajši strinjali z njim. Kaj bo ona vedela, kljub temu, da je na rodovniku to napisano-so jo okrog prinesli. Dobermani so širši in napadalni (mislil je seveda rotweilerje).  :-X

Pa še ena o kmetih-pri nas se v poletnih mesecih po gozdu tudi sprehajati ne da več, saj se vsake 1/2 minute pripelje kakšen traktor (s cisternami hodijo črpat vodo iz potoka, da ne govorim o oljnih madežih, ki jih puščajo ob potoku), ki pa se seveda na ozki gozdni poti ne more umaknit, tako da se moram jaz s psom v grmovje zakopat, pa še to Bandit čisto znori, ko pelje nekaj cm mimo njega. Kaj hočem, se pač boji traktorjev. Ampak saj sem sama kriva, kaj pa iščem po gozdu.  :o

LP


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: sebi , sreda, 06.07.2005 : 06:26:49
Citat
(s cisternami hodijo črpat vodo iz potoka

Tudi to je prepovedano. Piščite številke okoljskih inšpektorjev in prijevite! Tudi v potokih mora biti zagotovljen sprejemljiv ekološki pretok (Qes) - je tista količina in kvaliteta vode, ki zagotavlja ohranitev ekološkega ravnotežja v in ob vodnem prostoru - saj vodo jemljejo tako rekoč za namakanje.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: Maja. , sreda, 06.07.2005 : 08:26:36
Ampak na žalost se pri nas kmetje obnašajo, kot da je cel gozd njihov. Imamo tudi nek izvir, ki je bil pred leti obnovljen in je veliko ljudi hodilo tja po vodo (naravna voda in to). Sedaj pa je tam vse od olja, s traktorji vozijo po lesu, ki ščiti izvir, tako da je že vse prav ubogo, ko pa tam zmanjka vode, pa hop v potok.
Vaščani smo to pač sprejeli, saj nismo vedeli da tega ne smejo. Sem pa zadnjič v potoku videla, kako ribe skačejo proti toku in "iščejo vodo", saj je potok že zelo plitev.

LP


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: sebi , sreda, 06.07.2005 : 08:28:55
Nič ne čakajte - takoj pokličite ribiče in okoljsko inšpekcijo, drugače se bo spet zgodil kak pogin rib.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: Maja. , sreda, 06.07.2005 : 08:30:23
Grem danes na sprehodu pogledat, kako je s tem. Samo upam, da ne bo spet suša...  :-\

LP


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: sebi , sreda, 06.07.2005 : 08:33:45
Tukaj si lahko preberete nad vsem opravlja nadzor okoljska inšpekcija - da boste vedeli za naprej:http://www.sigov.si/mop/
Pa še naslovi in telefonske številke so poleg...


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: Maja. , sreda, 06.07.2005 : 08:36:04
http://www.sigov.si/mop/


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: sebi , sreda, 06.07.2005 : 08:40:33
ups, hvala Maja!


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: Maja. , sreda, 06.07.2005 : 09:58:42
ups, hvala Maja!
Že v redu. ;)

Sem šla pogledat, ampak sedaj izgleda v redu, ko je 2 dni deževalo. Bomo videli čez nekaj dni...  ???

LP


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: branka , petek, 08.07.2005 : 10:00:59
To  , da ne bo izlival  ...  so pobožne  želje ;).  Itak , da bo še!  Poèakaj  ,da bo gnojna jama zopet polna :P.  "jovo na novo".    ::)
Pri nas  so enega prijavili ker je cisterno pral  kar z vodo iz potoka.  Lahko si  predstavljaš kaj naredi  tako dejanje ribam.  Potem so ga pa prijavili( posneli na kamero),  so  ribièi "popizditis"  dobili  in ukrepali 8)
Sedaj  pa  ribièi veselo v batovcihz  vso bojno opremo na rami  tudi po dva  km, maširajo,  ker jim ta isti pacijent  gume luknja.....  "kao" na njegovo  travco parkirajo avtomobile.  In je hudo oškodovan, zaradi  10  cm  trave  ki jo pomeèka  avtomobilska guma.

TRI  krave  mu stradajo,  zaradi te trave.  Da ne govorim,  da  zveèer,  dežura na  svojem travniku  z vilami.  Preganja pa samo tiste,  kateri grejo  po potki, mimo njegovega travnikaz psom na povodcu,  vseh tistih , ki pa svoje  pse  pustijo v  prostem "šetanju", tisti pa  niso  krivi.  Èeprav  serjejo  in šèijejo  po njegovi  velecenjeni  travici,  med njimi tudi njegovo  šèene  pod imenom reksi :P.

No mene  ne nadira  veè  ker imam  dolgodlakega  dobermana, ki  glave  trga. ;) ::)  ( to je pa že  druga  zgodba ;D ;D)


Ja, najbrž res, ampak do sedaj ga še ni bilo s tisto svojo "creino", al kaj že gor piše...


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: branka , četrtek, 28.07.2005 : 13:56:10
Še vedno ga ni, samo pokosit je prišel. Upam da se je ustrašil mojega fotoaparata in ga sploh ne bo  8) ;)


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: T.M.T , četrtek, 28.07.2005 : 14:16:36
Še vedno ga ni, samo pokosit je prišel. Upam da se je ustrašil mojega fotoaparata in ga sploh ne bo 8) ;)

Počakaj do jeseni.Veš sedajle je čas košnje in ne bo gnojil.Drugič pa vzemi kamero.

Če ga pa slučajno kdaj prijaviš...že vidim naslovnice v časopisih
"Branka,strah in trepet kmetov!" ;D ;D ;D ;D ;D


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: branka , petek, 29.07.2005 : 12:00:08
Hehe, Tjaša ne bi ravno hotela tega, ampak če ne bi šlo drugače, pa tudi mogoče.  ;) ali pa Tednik, Preverjeno in podobne oddaje  8)


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: METKA , sreda, 07.09.2005 : 18:05:46
Branka:glede gnojnice.Mene osebno ne moti.Prepovedano jo je vozit od 15 novembra do 15 februarja.Količina se baje določa po nitratni direktivi, glede na vzorce zemlje.
lp


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: rem , torek, 13.09.2005 : 08:02:25
Mogoče kdo ve,koliko mora biti oddaljen električni pastir od poti, ali so potrebne kakšne opozorilne table o postavitvi- el. pastir se nahaja v naseljenem kraju, pot je sprehajalna, po njej vozijo tudi avtomobili,žica je oddaljena od poti ca 1m, ponekod 1,5m.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: damayanti , torek, 13.09.2005 : 08:12:15
Mogoče kdo ve,koliko mora biti oddaljen električni pastir od poti, ali so potrebne kakšne opozorilne table o postavitvi- el. pastir se nahaja v naseljenem kraju, pot je sprehajalna, po njej vozijo tudi avtomobili,žica je oddaljena od poti ca 1m, ponekod 1,5m.

Električni pastir se šteje pod montažno ograjo za pašo  živine.  Oddaljen od javne površine( ceste ) mora biti  minimalno  1 m in   segati v višino max. 1,2 metra.
Tako so  na  naši občini obrazložili ljudem,ki so se pritoževali  čez podoben problem ;)  lahko pa, da je pri vas drugače. Pokliči na Občino in povprašaj.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: branka , torek, 13.09.2005 : 08:16:18
Branka:glede gnojnice.Mene osebno ne moti.Prepovedano jo je vozit od 15 novembra do 15 februarja.Kolièina se baje doloèa po nitratni direktivi, glede na vzorce zemlje.
lp

Če te ne moti, se pravi, da ti je niso nikoli vozili v neposredni bližini hiše, ali pa ti gnonjica diši. Samo ti dve opciji sta..LP Če bi ti bruhala od smradu, bi te tudi motila.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: rem , torek, 13.09.2005 : 09:04:02
Poklicala, pri nas je isto.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: T.M.T , torek, 13.09.2005 : 20:48:48
Sori Rem...jaz ga bom šla jutr postavt 5cm za cest,2m visok in 5cm narazen.Točno to bom naredil...nej "rabutajo" jabolka,hruške,slive vse živo...ampak BUČ mi pa ne bojo...tega se pa ne gremo.mislm to me pa popen.Prid do hiše,vpraši pa jo dobiš.Ne boš pa ti po njivi tacal ipd.Pa ,da ne bi kdo rekel zakaj jih mamo tako za cesto.Od ceste so 3 m...pred lanskim so bile pa v dolini.Neeee gospod je z avtom prišel po razmajani poti.Da se ne bo samo čez kmete pljuvalo...


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: damayanti , torek, 13.09.2005 : 20:58:08
Sori Rem...jaz ga bom šla jutr postavt 5cm za cest,2m visok in 5cm narazen.Točno to bom naredil...nej "rabutajo" jabolka,hruške,slive vse živo...ampak BUČ mi pa ne bojo...tega se pa ne gremo.mislm to me pa popen.Prid do hiše,vpraši pa jo dobiš.Ne boš pa ti po njivi tacal ipd.Pa ,da ne bi kdo rekel zakaj jih mamo tako za cesto.Od ceste so 3 m...pred lanskim so bile pa v dolini.Neeee gospod je z avtom prišel po razmajani poti.Da se ne bo samo čez kmete pljuvalo...

 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

A  boš  konec oktobra imela  še kakšno ?  Tako  veliko lepo rumeno  bi ...;)...Ponižno prosim  :) ;)


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: rem , torek, 13.09.2005 : 21:53:37
He, he jaz se menim od tistega el. pastirja za  za krave ;D, jih je za njim ene 15, lepih rjavk,pa je našega malega malo skrbelo kaj je na drugi strani, dotaknil se je pastirja s tistim kaveljčkom pri povodcu, ga je streslo da  j e zacvilil na glas pol pa začel bežati,da bi rabila rolerje, da bi ga dohitela, ko sva se vračala po isti poti nazaj je bil na tistem mestu,kjer se je to zgodilo nasršen kot jež, poleg je šel pa tako lepo, da mi je bilo žal, da ne vidi inštruktor iz šole.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: gina1 , sreda, 14.09.2005 : 12:41:50
He, he jaz se menim od tistega el. pastirja za  za krave ;D, jih je za njim ene 15, lepih rjavk,pa je našega malega malo skrbelo kaj je na drugi strani, dotaknil se je pastirja s tistim kaveljčkom pri povodcu, ga je streslo da j e zacvilil na glas pol pa začel bežati,da bi rabila rolerje, da bi ga dohitela, ko sva se vračala po isti poti nazaj je bil na tistem mestu,kjer se je to zgodilo nasršen kot jež, poleg je šel pa tako lepo, da mi je bilo žal, da ne vidi inštruktor iz šole.
???- bogi Bond. Pri nas smo tud to že doživeli. Je bila Gina pač malo preveč radovedna... je res tako hudo  zacvilila  :-X Še potem se je vsa tresla, ko smo vračali in tudi drugič v avtu, ko je ven zagledala kravice, se  je tresla.
Verjamem, da ni prijetno  :-\, me pa zanima, če strese isto, če se dotakne žival ali s telesom ( dlako ) ali s smrčkom ( ki je vlažen ) , najhuje pa je res verjetno, če se s kovinsko ovratnico.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: rem , sreda, 14.09.2005 : 12:53:28
Se mi zdi. da  je odvisno s čim se dotakne, tam kjer je poligon za šolanje psov so tudi konji, vse je ograjeno z el pastirjem, psi so kar precej tacali tam okrog pa ni nobeden nič zacvilil, tudi naš ne,ko smo lastniki psov preverili s prstom koliko trese je bilo čisti minimalno, Bond se je pa tukaj dotaknil s kovinskim delcem,ki je na povodcu, po moje ga je zato tako grdo ruknilo, v glavnem si je zapomnil tisi kraj. Sama pa potem nisem upala probat kako trese, je bil tam še en moški pa je bil še večji strahopetec kot jaz, je začel kar bežat ko je videl kako Bond cvili.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: Lanabela , sreda, 14.09.2005 : 13:17:53
he he, moje gredo mimo električnega pastirja daleč okoli, če je vključen seveda, to točno vejo. Mislim da je ta previdnost še od takrat, ko je Lana nagrizla kabel pod napetostjo, pa je nekajkrat prebilo, je sekal kot bi z bičem pokal. Od takrat je vse kar je pod napetostjo varno pred psi. Samo ne vem, kako so to dopovedale tamladim, ki tistega električnega pokanja niso doživele.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: damayanti , sreda, 14.09.2005 : 14:41:59
Se mi zdi. da je odvisno s čim se dotakne, tam kjer je poligon za šolanje psov so tudi konji, vse je ograjeno z el pastirjem, psi so kar precej tacali tam okrog pa ni nobeden nič zacvilil, tudi naš ne,ko smo lastniki psov preverili s prstom koliko trese je bilo čisti minimalno, Bond se je pa tukaj dotaknil s kovinskim delcem,ki je na povodcu, po moje ga je zato tako grdo ruknilo, v glavnem si je zapomnil tisi kraj. Sama pa potem nisem upala probat kako trese, je bil tam še en moški pa je bil še večji strahopetec kot jaz, je začel kar bežat ko je videl kako Bond cvili.

Ja  za konje  je bolj nežen  pastir ;D ;).  Krave  pa  rabijo  več  voltaže  , da se jim dopove kje jim je meja..... ;D ( Zato  pa so   goveje zmerljivke med ljudmi  tako  uporabne ;D ;D)
Moj  Damč, je imel  prvo srečanje z  električnim pastirjem ko je bil star 5 mesecev.  Ampak  si ga je zapomnil,  za  vekomaj. :D
Najprej  mi je ušel >:(, pri  vstopu  k  kravam  , ga je na srečo  zgrešil,  potem  je    dirjal med kravami  in lajal  na njih >:(,  nato se je preganjal  z  teličkom,  da ne omenim  kolikokrat ga vrglo  iz  ovinka  direktno  v drek  in  blato :P.  jaz sem se  trudila  za ogrado  ga priklicati,  ... izvajala  vse mogoče , da bi ga privabila....  uglavnem ,izgledalo  je kot , da bi  iz  umobolnice ušla :-[.  No  in na koncu  sta se  z tistim  malim  teličkom  le približala  ogradi  in,  ko  je  v  igri  odskočil  jih  je  fasal :D.......  kako    je tulil  si  lahko  samo  zamišljate(  kot bi ga zaklali).  Potem je  samo  še  bežal  pred  kravami :).
Lahko  si pa še zamišlate kako je bilo  mene  sram,  ker , sprehajalcev  je šlo takrat  mimo  kot bi jih naklel  in  vsi  so se  ustavili in pasli  zijala  in se  smejali , kako se  tele in pes lovita....  in zraven  so se verjetno  še naslajali  kako  jaz  penim  za ogrado.
Je  pa na koncu  dobil  lekcijo 8).....  mimo  el.  pastirja  je sedaj  poleg  brez  opominjanja  ..  samo  izpod čela  pogleduje  proti kravam.  Edino problem nastane, ko se je potrebno odmaknit avtomobilu...  takrat  ga je treba  pa skoraj  zvlečt  na  kraj  ceste.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: T.M.T , sreda, 14.09.2005 : 18:38:30
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
A  boš  konec oktobra imela  še kakšno ?  Tako  veliko lepo rumeno  bi ...;)...Ponižno prosim  :) ;)

Pa ni blema...sam prid ;) (pred hišo ne na njivo)

Drugače pa je Ron pastirja fasal 2x in ga sedaj lepo povoha (na 5cm) in ugotavlja kaj je v njem.Pravi kmečki fant ;D ;D...bi pa samo nekaj dodala.Za konje se uporablja MOČNEJŠI pastir.Saj pri nas je tako.To pa zaradi žrebeta,ki:zleze pod njem,ga pregrizne,potrga (elektrika pa je v njem!).Tako,da je bil danes 4 dan zapovrstjo,ko je bil zunaj >:(.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: T.M.T , sobota, 01.10.2005 : 12:10:27
No naše buče so lepo na varnem doma.Hehe.Ena izdmed njih pa  tule  (http://tjasa-ron.moj-album.com/slike/443809/N7d41zfer4TjSz24.v.jpg) ;).


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: rem , sobota, 01.10.2005 : 12:32:01
Primerne za noč čarovnic 8)


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: Desobediencia , ponedeljek, 24.10.2005 : 19:36:14
Moji so se že vsi spoznali s pastirjem.. Timi je enkrat lezel spodaj, ma ga je odneslo par metrov, medtem ko je Dino lezel pod njim in spet nazaj, pa niti trznil ni. To je bil pastir za krave.

Lucho je pa v njuško spajtljalo, ko sem jo imela s sabo na šihtu in je hotela malo v lonžo k kobili z žrebetom.
Potem se je tiste ograde ogibala na par metrov :P Aja, mene je enkrat tudi-prav tako na šihtu, najprej sploh nisem dojela kaj je to bilo, tak hecen filing ;D



Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: sammy82 , ponedeljek, 31.10.2005 : 18:45:48
Mi smo tudi v noska fasali včeraj  ::)
Saj je fajn, vsaj ne bo silila h kravam. Kaj pa vtika smrček, kamor ni treba  8)

Smo razmišljali, da bi s pastirjem ogradili še vrt in rože. No ja, saj zdaj ni več potrebno, ker rož več ni - se je tašča prejšnji teden cel vikend ukvarjala z rožami, posadila goro vijolic, mačeh, ciprese, uredila skalnjak, vse po barvah razporedila ...

Potem smo pa Kalo spustili na dvorišče za 10 minut brez nadzora  :'(

Kolk se je mogla zabavat ... čisto vse rože je potrgala, nesla na travo in počasi trebila. Skalnjak je razkopala, ciprese pa samo pomendrala, ker ji menda ni bil okus preveč všeč ...

Tašča pa v jok  :-[


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: branka , torek, 14.11.2006 : 16:41:28
Pri nas je situacija skorajda že nevzdržna. Kmetje trosijo, vozijo gnojnico povsod, ampak res povsod, tudi v neposredni bližini hiš. (100 m) Dva dni nazaj mi je slučajno pobegnil pes, (bil je že skoraj na povodcu, pa se mi je na nek "čaroben" način zmuznil iz rok. ) >:( Pride čez prb. eno uro nazaj, čisto polit z gnojnico, tako da sumim, da ga je nekdo polil namerno. Moj pes je tak, da je zaupljiv do ljudi, skoraj preveč zaupljiv, ampak kmetje pri nas na Dolenjskem pa so postali pravi svinjaki našega sprehajalnega in naselbinskega okolja. To ni niti zdravo niti prijetno okolje.  >:(

LP, Branka


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: barbarko , sobota, 25.11.2006 : 11:10:10
V pomoč če se da komu brat

http://okolje.arso.gov.si/onesnazevanje_voda/predpisi/20060111_141316_Mejne_vrednosti_za_vnos_v_tla.pdf

Lp,B.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: barbarko , sobota, 25.11.2006 : 11:12:13
Aja, da ne bo treba vse prečesat, v 9. členu je tematika gnojnica  ;).

Lp, B.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: vis in nox , nedelja, 23.08.2009 : 10:22:42
Kar tukaj bom napisala. Sredi idile kmečke, kjer zdaj živim, smo na sprehodu med lepo urejenimi polji, našli odrto trupelce zajca ali mačka. Nedotaknjeno, samo kože ni več imelo.

Bi kaj pomagalo, če pokličem policijo ali uradnega veterinarja?


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: branka , četrtek, 29.07.2010 : 13:57:24
Kmetje ja...spet imajo tekmo v trosenju gnojnice... :e se počutim, kot da spim sredi hleva pod kravami...


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: Zoia , četrtek, 29.07.2010 : 14:00:49
Jp. krasno za učenje psa, kam lahko stopi in kam ne  :D


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: branka , četrtek, 29.07.2010 : 14:10:05
Hehe, Zoia, si pa optimist  :) dobra si, da tako razmišljaš, v meni se sam jeza nabira....

Pri nas nikamor, ampak res. Skoraj vse površine, razen tiste res blizu urbanega naselja so pognojene. Vse rjavo...

Dež pada, pa tekmujejo, kdo bo več raztosil. Imamo eno veliiiko kmetijo v bližini, kjer oče in sin "ukurblata" vsak svoj traktor (kateri je širši od enega pasu ceste), ter hitro začneta vozit. Res smrdi.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: Lanabela , četrtek, 29.07.2010 : 14:27:57
Kmet prav: če prej ne smrdi, potem ne diši


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: damayanti , torek, 09.11.2010 : 12:01:38
 http://24ur.com/novice/slovenija/obvezno-prekuhavanje-vode-2.html

očitno mora biti nek hud presežek, da se je pojavilo v medijih. :']
za svojo oklico lahko trdim ,da niti v enem potoku ni več voda pitna( niti za pse) ... čeprav je le ta bila še dobre 4 leta nazaj.

zadnje kopanje psa v potoku je bilo pred 3-mi leti posledica  mesec dni zdravljenja in vsakodnevnega kopanja..ker sta se oba skoraj do kože ogulila. da izpuščajev ne omenjam :-X.
Pitje iz potoka.. ( sosedov pes) huda zastrupitev...zdravljenje ( ne vem kako dolgo)

To je  skrb za okolje naših vrlih  kmetovalcev . >:(


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: Zoia , torek, 09.11.2010 : 12:34:17
Fajn, da takole zvem, sploh ker stalno na pipi visim  ::) Imamo pa drugače v okolici še par izvirov s čisto pitno vodo tudi za ljudi.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: sansa , torek, 09.11.2010 : 13:38:40
Grdobe neodgovorne pohlepne.  >:(


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: bamfel , četrtek, 13.06.2013 : 10:01:32
Spet kopljem na površje staro temo.
Želela bi vas opozoriti, da vsi kmetje niso "kmetje". Na našem koncu se je začela prva košnja. Zelo pozno. Po eni strani se razni strokovnjaki razburjajo, če kosijo prezgodaj, ko rože še ne odcvetijo, ker potem ni semena, po drugi strani pa je letos situacija taka, da se kosi pozno.
 To pomeni, da so v travah lahko že mladiči srn.
Kakšne travme doživljajo kmetje, ne ve vsak. Brez heca. Lahko prehodiš cel travnik in pregledaš vse. Srn ne boš videl. Trava je ogromna in poležana. Name  se je obrnil kmet, če bi moj pes mogoče opazil srninega mladiča v travi. Oni, jagrski bi ga ubil, če bi ga našel. Med samo košnjo mora kmet gledati nazaj, na kosilnico. Ogromna trava se namreč zabaše v "kardan". In to mora čistiti na nekaj deset metrov. Mladič srne bi bil lahko samo nekaj metrov stran, pa se ne vidi.
Hočem vam povedati, da veliko kmetov stori marsikaj za zaščito divjadi, pa se včasih vseeno zgodi, da je srna pod kosilnico. Na kakšen način to popolnoma preprečiti, pa ne moremo ugotoviti, žal. Travnike ne moremo cele ograditi, kot avtocesto. Pa se tudi tam znajde srna.
Preden bodo v rumenem tisku objavljene kakšne nazorne slike posledice brezsrčnih kmetov in bodo padale žaljivke na vse na splošno, vas opozarjam, da ne smemo biti tako površni. Ne spadamo vsi v isti koš!


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: branka , četrtek, 13.06.2013 : 10:05:46
bamfel, res je tako. Niso kar na splošno vsi kmetje nemarni in pohlepni, sigurno niso vsi za v isti koš.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: SunnyDay , četrtek, 13.06.2013 : 10:09:23
Ravno včeraj sem prebrala, da je dan/večer pred košnjo fino prehoditi cel travnik s psom. Da sicer srnica zato ne bo zbežala, pač pa jo bodo do naslednjega dne starši preselili drugam, na varno.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: AnaJ , četrtek, 13.06.2013 : 10:11:49
Spet kopljem na površje staro temo.
Želela bi vas opozoriti, da vsi kmetje niso "kmetje". Na našem koncu se je začela prva košnja. Zelo pozno. Po eni strani se razni strokovnjaki razburjajo, če kosijo prezgodaj, ko rože še ne odcvetijo, ker potem ni semena, po drugi strani pa je letos situacija taka, da se kosi pozno.
 To pomeni, da so v travah lahko že mladiči srn.
Kakšne travme doživljajo kmetje, ne ve vsak. Brez heca. Lahko prehodiš cel travnik in pregledaš vse. Srn ne boš videl. Trava je ogromna in poležana. Name  se je obrnil kmet, če bi moj pes mogoče opazil srninega mladiča v travi. Oni, jagrski bi ga ubil, če bi ga našel. Med samo košnjo mora kmet gledati nazaj, na kosilnico. Ogromna trava se namreč zabaše v "kardan". In to mora čistiti na nekaj deset metrov. Mladič srne bi bil lahko samo nekaj metrov stran, pa se ne vidi.
Hočem vam povedati, da veliko kmetov stori marsikaj za zaščito divjadi, pa se včasih vseeno zgodi, da je srna pod kosilnico. Na kakšen način to popolnoma preprečiti, pa ne moremo ugotoviti, žal. Travnike ne moremo cele ograditi, kot avtocesto. Pa se tudi tam znajde srna.
Preden bodo v rumenem tisku objavljene kakšne nazorne slike posledice brezsrčnih kmetov in bodo padale žaljivke na vse na splošno, vas opozarjam, da ne smemo biti tako površni. Ne spadamo vsi v isti koš!

Se podpišem, in kolikokrat se ob branju te teme ugriznem v jezik in si mislim, vi kar udrihajte po kmetih, dejansko pa niti eden od vseh, ki tako hitijo blatit kmete ne vedo kaj kmetje preživljajo, kako se počutijo, ko pride mala srna pod kosilnico, pa čeprav se po drugi strani jezijo, ker jim jeleni uničujejo travo, da morajo na koncu krmo dokupovati da lahko njihove živali preživijo zimo.

Ah v bistvu precej škoda mojega časa in mojih besed.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: bamfel , četrtek, 13.06.2013 : 10:14:02
Ja, to sva prakticirala z našim Fredom. Pa ne samo na našem travniku, pač pa še po nekaterih drugih. Vsekakor je pa prijeten občutek, ko laziš po travi, ki ti je skoraj čez glavo, nabiraš klope in se tolažiš s tem, da si mogoče vsaj kakšni srni rešil življenje. Jih je letošnja zima zelo razredčila.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: Xena , četrtek, 13.06.2013 : 10:22:15
U, to bi bila pa sanjska služba za Xeno! Izganjalec/nakazovalec divjadi.

Me pa kar zmrazi ob misli, kako mora biti nekaterim prav stresno ob košnji, saj ne vedo, kaj bodo kljub pazljivosti dobili pod stroj.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: luna7 , četrtek, 13.06.2013 : 10:25:47
Boni bi bila tudi taprava za kaj takega. Takoj greva kakšne travnike prehodit.  :)
Ja, niso vsi isti. In verjamem, da se zaradi tega lahko še kako sekirajo... :-\


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: uraa , četrtek, 13.06.2013 : 10:26:31
Točno to ja zadnjič Flip počel - z očetom sta prehodila travnik, prišel ju je prosit kmet in našla sta dva srnja mladiča.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: airedale10 , četrtek, 13.06.2013 : 12:01:58
Se popolnoma strinjam z Bamfel in AnoJ! :)  Nekateri res niso vredni besed, ampak npr. moj dedek je tudi kmet, pa ima zelo rad živali in verjamem, da bi mu bilo grozno če bi se zgodilo to s srno (ravno zadnjič mi je razlagal, zakaj nima kuncev, pa čeprav so jih dolgo imeli - so najboljši za jih zaklat pri starosti parih mesecev, ampak on tega ni mogel delati, so se mu preveč smilili, če jih je pustil pa so se preveč namnožili). Pa še veliko je takšnih primerov. :-* Seveda še vedno ne razume, zakaj mačko noter in zakaj kvalitetno hrano (ampak se je sprijaznil da pri nas to je), ampak še vedno pa je mačka v hiši (ko hoče), hrano vedno dobi, sterilizirana je, tudi za druge živali je lepo poskrbljeno. :-* Tako da meni se tudi zdi zelo grdo, kako po forumih (ne samo tu) kar vse povprek pljuvajo po kmetih. >:(


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: mamaF , četrtek, 13.06.2013 : 12:07:15
Spet kopljem na površje staro temo.
Želela bi vas opozoriti, da vsi kmetje niso "kmetje". Na našem koncu se je začela prva košnja. Zelo pozno.
Bamflova, zelo lepo si zapisala in absolutno se strinjam s tabo!
Tudi pri nas se bo največ kosilo te dni, od jutra do večera. Končno je napovedanih nekaj suhih dni po vsem tem dežju. Trava je visoka en meter, kjer je količkaj zemlje in zaradi vsakodnevnih neviht poležana, prav tako kot ti opisuješ. Tisti, ki imajo za kosit, so že itak žalostni, ker je trava že semenila in se je kvaliteta zaradi tega baje bistveno zmanjšala.

Okoli naših njiv je sosed kosil že prejšnji teden, seno je dež sicer uničil, prav revno izgleda ... sem pa našla na razdalji 200 m dve trupli razmesarjenih kač, črnic. Zagotovo ju ni mogel videti in očitno se nista pravičasno zmogli umaknit.

Zaradi opozoril pred divjadjo kmetje v glavnem začenjajo s košnjo iz sredine travnika proti robu - tako preplašene divjadi praktično ne zapreš "v obroč", ko bi se skrivala vedno bilj v sredino travnika, kjer jo na koncu lahko vseeno doseže kosilnica.
Pa vendar - prepričana sem, da določeno število srnic in druge divjadi, ki se skriva po travnikih, v strahu otrpne in se ne premakne iz svojega skrivališča v travi, namesto da bi zbežala nekam drugam. V takem primeru je v meter visoki travi dejansko nemogoče videti, da se kaj dogaja :-\
Moj Roko ima posebno veselje tekanja po taki travi, če mu le dovolim (pa mu načeloma ne, ker se mi ne zdi fer do tistih, ki travo kosijo). Ampak če že uide naredit svoj krog, ga dejansko ne vidim kje je, razen ko občasno poskoči v zrak, da je videt nos in rep.
In kako so srnji mladiči majhni, vemo vsi ... nemogoče jih je videti! Sploh če "zamrznjeni" od strahi obležijo na mestu :-\

Tu ni kaj metati "v isti koš" ali ne. Kdor kosi, kosi, nikoli ne namerno dela na tem, da bo "pokosil kakšno žival". Kdor ima za pokosit nekaj hektarjev, dvomim, da se lahko organizira tako, da bo travnike dejansko prečesal s psom ali brez. Lahko tule pri nas, na Krasu, ko imamo itak take majhne posamezne "zaplate", da je že povprečnemu ovčjerejcu v neugodnem letu težava nabrati skupaj zadosti sena za zimo za samo 30 ovac.
Kjer pa se kosi po deset in več hektarov ne enkrat, kdo je sposoven vse to pregledati, pa da zraven še sam ne potaca trave preveč :-\ Srna se bo potuhnila, tudi če bo človek in pes oddaljem samo nekaj metrov.
To vem iz svojih izkušenj, kolikokrat odrasla srna otrpne v vinogradu v svoji vrsti trt, midva s psom greva pa mimo dve vrsti stran. In ker pes ni spuščen, da bi tekel proti njej, ostane čisto na miru, dokler nisva že precej daleč stran, šele na to odšiba v drugo smer.

Zato mislim, da je take nesreče izredno težko preprečiti in nikakor ni prav, da iz foteljev obsojamo.

Kdor se je kadarkoli vozil po cesti, pa mu je s strani, visoke trave ali grmovja nenadoma, popolnoma brez opozorila pred avto skočila srna (in po možnosti sekundo za njo še ena ali dve) in je s cmokom v grlu ustavil ob robu, da bi zadihal ob spoznanju, da se "hvala bogu tokrat" nikomur ni zgodilo nič hudega, bo razumel. Ker na cesti smo skoraj vsi vsak dan.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: Iska , četrtek, 13.06.2013 : 14:11:55
Bamfel in ostali, hvala za tale zapis. Spet sem izvedela nekaj novega. Me veseli, da tukaj in ne iz senzacionalističnih časopisov glede na to, da s kmeti in njihovimi opravili v svojem življenju nisem imela stika.  >3


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: čarka , četrtek, 13.06.2013 : 19:51:45
Jaz pa vem, da je en vet v zadnjem tednu evtanaziral tri "pokošene" srnice, ki so jih kosci pripeljali na kliniko  :'(
Ampak sem pa ravno včeraj z grozo gledala, s kakšno nenormalno hitrostjo en od njih drvi po travniku  ;^* Ne gre samo za srne, za zajce tudi, pa še za koga.... Če bi bil takrat v travi kakšen majhen, ne prav uren pes ali maček, ga tudi ne bi bilo več  :-[


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: branka , petek, 20.09.2013 : 19:52:38
Ne vem kdo to postavlja, ali kmetje ali lovci, ali kdo drug...

Pri nas vsak večer ob 18:45 poči prvič, potem na cca. 15 min, in tako dalje v noč do jutra. Slišala sem, da se s temi poki preganjajo divje prašiče iz njiv.

Je kar moteče to pokanje, sploh za živali se mi zdi. Moja dva ob prvem poku zalajata, ko je drugi pok in ostali že ne več. Moti pa sigurno ju, ker se občasno ob poku premakneta, pa čeprav sta v hiši.

Od začetka je bila nastavljena le ena, sedaj jih je že najmanj pet. Pač po cele noči poka. Medtem ko to pišem je počilo že dvakrat. Zvok visok kot od petarde npr.

Se še kje to dogaja?


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: mamaF , petek, 20.09.2013 : 23:44:08
To je slišati tudi pri nas, enkrat bolj, drugič manj. Predvidevam, da so to "plašila" v vinogradih, za odganjanje ptic, pa tudi divji prašiči radi prihajajo krast grozdje, predvsem pa "orat! po zemlji pri nas ;) Sigurno pa je namen te zadeve, da je moteče za živali, da jih pač odganja od vinogradov (kot so recimo tudi klopotci, ki se nam zdijo simpatični, moteči za ptiče).

Ne vem sicer, kako ta reč deluje, jaz slišim oddajlene poke precej od daleč in to v glavnem pred mrakom, mislim pa, da je verjetno naštimano na neke časovne intervale ali pa imajo senzor za gibanje živali. Tile "naši" poki pa niso tako ostri kot recimo petarda ali strel iz puške, bolj kot petarga v sodu oz. bolj topo, če si predstavljaš.
Enkrat sva bila z Rokom ravno na sprehodu in so po mojem ravno naštimali to reč in jo še regulirali, ker je vsaj pol ure pokalo kar naprej. On se je seveda ustrašil, ma kaj hočemo, je šlo mimo.

Lahko, da gre za kaj takega (http://www.vsezadom.si/dom-vrt-in-okolica/elektronski-odganjalci-skodljivcev/odganjalec-ptic-ta-8402), samo ne vem, ali tale tudi "poka" ali samo oddaja kakšne živalim zoprne frekvence.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: ajka123 , petek, 22.11.2013 : 11:07:54
Rad bi objavil oglas, pa ne vem kako. Mi lahko kdo pomaga?
V okolici Polhovega gradca, natančneje v Mačkovem grabnu se je izgubila bela čistokrvna samojedka, stara dobri dve leti. Je čipirana, če bi kdo karkoli zvedel o njej ali jo kje videl, ozir. našel naj me pokliče na 031889331. Janez.


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: Jana , petek, 22.11.2013 : 11:18:24
Rubrika, namenjena iskanju izgubljenih psov, je na http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,260.0.html (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,260.0.html)


Naslov: Re: Kmetje
Poslano od: SinM , petek, 22.11.2013 : 11:26:11
Pa nujno fotko.
Kakšno ovratnico ima na sebi.
Pa, če se jo lahko ujame, ali je bolj boječe sorte.
Več podatkov, bolje je.
Obvestite pristojno zavetišče. In čim več radijskih postaj.
Srečno! Držimo pesti, da se čim prej najde.