mojpes.net

o psih => Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni => Sporočilo, začeto od: Maksi , ponedeljek, 06.05.2002 : 15:33:57



Naslov: BORELIJA
Poslano od: Maksi , ponedeljek, 06.05.2002 : 15:33:57
Pozdravljeni!

Zanima me, če ima kdo že kakršnekoli izkušnje z borelijo pri psih.....  ???

Lep pozdrav!


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Tea , torek, 07.05.2002 : 12:31:48
Lep pozdrav.

Moj kuža je imela lansko leto borelijo.

Zjutraj se je zelo čudno vedel. Ponavadi nas je prišel pozdravit, nosil nam je igrače, da smo se z njim igrali. Tistega jutra pa je samo spal in tudi z repom ni pomahal, ko sem ga poklicala. S težavo je vstal in komaj prišel do avta. Peljala sem ga najprej k našemu veterinarju in je takoj rekel, da gre za borelijo, saj je imel na mestu kjer ga je pičil klop rdečico.
Nato sem ga peljala k dr.Matkotu in ta mu je iz tačke vzel kri. Po analizi je potrdil trditev našega veterinarja dr. Kastelica. Dal mu je tablete in neko tekočino katero sem mu morala z injekcijo vbrizgniti v grlo enkrat na dan. Povedal mi je tudi, da ta okužba ostane v krvi in da pri vsakem krvnem pregledu se bo to opazilo. To mi je povedal zato, da če bi ga kdaj peljala k kakšemu drugemu veterinarju na pregled krvi, da naj mu povem, da je prebolel borelijo in da ga ne bodo po nepotrebnem zdravili za to bolezen.

Upam, da sem ti kaj pomagala.

Lep dan, Tea


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Nanook , sobota, 11.05.2002 : 09:49:40
Obstajalo naj bi tudi cepljenje proti boreliji, vendar so mnenja o tem deljena. Pred letom ali dvema se mi zdi, je en veterinar v Mojpes napisal-cepljenje JA, drugi pa v naslednji številki repliko-cepljenje NE. Tudi sama sem vprašala na kliniki, če cepijo, pa so rekli, da še ne, ker je cepivo vprašljivo.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Peibie , sobota, 11.05.2002 : 11:04:31
Hojla,
tudi moja Grammy je imela pred dvema letoma boreliozo, hvala bogu je najprej dobila visoko vrocino, tako da smo bili se isti dan pri Matku in je naslednji dan ze veselo letala okoli. Antibiotike je dobivala se 4 tedne, imeli pa sva sreco, da je najprej dobila temperaturo in sklepi niso bili prizadeti, saj je, ce bi malo sepala, gotovo ne bi ze isti dan peljala k veterinarju. Tako pa je bilo zelo hitro vse v redu.
Od takrat so klopi moja najvecja nocna mora!
LP, Mojca


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: McOven , torek, 16.07.2002 : 14:11:12
Ojla!
Mene pa zanima, ce ima ze kdo iskusnje s podobnimi simptomi:
- obcasno sepanje na prednje tacke (bolj drobencljanje)
- ce pretipas tacke ne kaze znakov bolecin
- temperatura cca. 39 st
- ni vnetje pokostnice (po pregledu veterinarja)
- starost zelo zivahnega kuzka 5 mesecev
Lp M


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: yo , torek, 16.07.2002 : 20:14:34
Jaz bi se vedno najprej pomislila na vnetje pokostnice. Ce je telesna temperatura do 39c je v redu, kar je manj od 37,5c je lahko zelo slabo.
Najprej ugotovi ali je mozno, da gre za kaksno poskodbo. Opazuj ali pes sepa enostransko ali obojestransko. Ugotovi, kje tocno boli (poskusaj lokalizirati bolecino). Spomni se, ali je pes zacel sepati kar tako, nenadoma, ali se tezave ze nekaj casa (in koliko) stopnjujejo. Vzroki sepanja so lahko sila razlicni:
- udarec oz. poskodba
- vnetje pokostnice (mladi psi)
- kronicno vnetje sklepov/ revma (predvsem starejsi psi, ni pa nujno)
- displazija
- obolenje hrbtenice
- tezave s prekrvavitvijo
Vsekakor ti priporocam se enkrat takojsen obisk pri veterinarju, morda pojdi po drugo mnenje, se prej pa se dobro spomni, kako in kdaj se je sepanje pojavilo, ali je stalno, kdaj je slabse, kdaj boljse, kaksne so spremembe stanja od prejsnjega obiska.
Vsekakor vztrajaj naj najdejo vzrok. Zelim ti sreco in sporoci, kako bosta opravila.

Lp, Yo


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: McOven , sreda, 17.07.2002 : 09:06:24
Ojla, hvala Yo!

Tudi jaz sem takoj posumila na pokostnico. Kuzika je stara 5 mesecev (ni moja - je od prijateljev). Pa so mi rekli, da je veterinar to na podlagi krvne preiskave izlocil. (in ker seveda pomislis na vse najslabse moznosti, me je obsla tudi misel na borelijo... :-( )
Zato me zanima, ce ima kdo se kaksne ideje kaj bi lahko bilo. Moram pa jo it gledat v zivo, da bom lahko natancno opisala simptome. Menda ne sepa ampak na sprednje tacke nekoliko "drobenclja" ob malce vecji obremenitvi (t.j. igranju z drugimi kuzki zunaj). Mogoce je tudi, da pretirava v igri. Bi pa bilo zanimivo slisati tudi vase izkusnje s podobnimi "simptomi".


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: simi , sreda, 17.07.2002 : 10:03:28
Vnetje pokostnice bo veterinar najbolje videl na rentgenu.
Lahko pa je pes zaradi starosti samo nesimetričen in tako zgleda, da šepa.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: sspszork , sreda, 17.07.2002 : 12:22:04

Za McOven!

Zaradi šepanja na prednje tačke.Zanima me, ali šepa na obe tački enako ali samo na eno in s katerim mescem se je to pojavilo in kakšne rasti je pes (mali, srednji ali veliki). Šepanje se lahko pojavi tudi zaradi hitre rasti psa(srednje in večje pasme). Težava je lahko v sklepu prednje tačke, saj se hrustanec v sklepu ne prilagaja rasti kosti (ali nekaj podobnega). En naš pes je imel podeobne težave in šepanje je odnehalo - samo na eni tački- in se pojavilo.En znanec -veterinar mi je ob pogovoru omenil, da je to na kliniki v Ljubljani, kjer je opravljal prakso že videl in dajezadeva komplicirana. Mi smo to malo zanemarili, ker je pes vmes nehal šepati. Je pa bil malo bolj mirne narave- ni bil preveč "divjaške sorte". Rezultat je bil, da si je pri 8 mesecu, ob hranjenju iz svoje sklede v moji prisotnosti zlomil nogo - v sklepu. Ne bom opisovala vso letanje pri veterinarju in slikanje in opornice in ponovno slikanje- kar je pomenilo nočno moro-testi so pokazali pomanjkanje klacija v krvi- kar je b ilo skrajno nemogoče- pri najboljši hrani- eanki testi so bili tudi na moje prigovarjanje pri njegovem bratu- ki je bil pravi divjak in trikrat bolj živahen od našega. Napaka je bila vsaj po mojem v presnovi psa. Pogovarjali smo sez znano vzrediteljico iz Nemčije, ki je imela tudi en podoben primer-pri svojem psu in pri enakov redni prehrani, kot je bila naša. (naši in ne njeni psi si niso v  kakem sorodu).
Po vsej verjetnosti to nima nobene veze z vašim primerom,vendar predlagam slikanje sklepov iz večih kotov.
(pri našem psu namreč sploh niso ugotovili zloma, čeprav se jevidelo na "tri kilometre".
Pa lep pozdrav!


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: McOven , četrtek, 18.07.2002 : 09:05:59
Ojla!
Hvala za vse nasvete! Zgotovo bodo se komu v pomoc!
Pri nas je stvar sledeča:
Po ponovnem slikanju sklepov je veterinar ugotovil izrastek v sklepu (domnevamo, da zaradi nesrecnega skoka iz višine izpred dveh mesecev :-(, ko je takrat dezurni zavrnil slikanje, ker psicka ni bila kriticno poskodovana (???)) tako da malo danes caka operacija.
Drzimo pesti, da se bo srecno izteklo.
Pozdravcek......M


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Alien , četrtek, 12.06.2003 : 10:38:03
Kolikor sm se pozanimala pri veterinarjih, naj bi blo cepivo proti boreliji za nas neustrezno. V bistvu je psa brezveze cepit, ker še vedno lahko zboli za enim drugim sevom, podobno kot je pri gripi, ko imajo za vsako leto novo cepivo.
Borelija ima več sev-ov in tisti za katerega lahko cepimo je nerejen v določeni državi, pri nas pa imamo baje čisto drugačni sev borelije... ???
Približno tako mi je bilo razloženo, zakaj v Avstriji cepijo, pri nas pa ne. (Je pa res, da tudi pri nas že cepijo proti boreliji...)
LP,


Naslov: Re:BORELIJA
Poslano od: konzerva , nedelja, 11.04.2004 : 10:31:06
Mene pa zanima ali je mogoče ,da pes bruha že dva dneva zaradi ugriza klopa ???? Izbruha pa samo rumeno sluzasto tekočino(sum na žolč). Pes se premika zelo počasi ali pa stoji na mestu in zelo teško se odloči , da se vleže, ko pa se, pa praviloma spet dolgo leži preden se vstane. Drugače ga zelo moti pokanje vendar pa se sedaj skoraj ne odziva na poke. Kaj naj storim ??? Komaj v torek ga lahko peljem k zdravniku !!!


Naslov: Re:BORELIJA
Poslano od: Agnes , nedelja, 11.04.2004 : 10:41:34
Pokliči na katerokoli veterinarsko kliniko, kjer dobiš telefon dežurnega veterinarja, pa vprašaj. Po možnosti čim prej ali takoj. Lp in srečno, Neža


Naslov: Re:BORELIJA
Poslano od: Agnes , nedelja, 11.04.2004 : 11:26:13
Konzerva, kaj je zdaj? Ste klicali veterinarja? Javi, kako je s pesjanom. Lp Neza


Naslov: Re:BORELIJA
Poslano od: konzerva , nedelja, 11.04.2004 : 11:47:57
Klicali smo sosedo veterinarko in je rekla naj pije dosti vode in je samo piščančje nemastno . Zvečer jo moramo spet poklicati če bi se slučajno kaj stanje poslabšalo. Meni ,da je na sprehodu morda pojedel kaj takega da je prišlo do zastrupitve...


Naslov: Re:BORELIJA
Poslano od: MyMy , nedelja, 11.04.2004 : 11:53:32
Danes smo pri našem psu našli prvega klopa..bil je napihnjen in takoj smo ga uspešno odstranili..Zdaj pa me je strah zaradi borelije,čeprav vem da ni vsak klop okužen..Klicala sem veterinarja in je rekel da če hočem da ga lahko peljem čez 14 dni na krvne preiskave..Je panika zastonj ali ne?In kakšni so znaki borelioze ter po kolkih dneh se pokažejo-
hvala MYMY


Naslov: Re:BORELIJA
Poslano od: Jana , nedelja, 11.04.2004 : 13:31:22
Klicali smo sosedo veterinarko in je rekla naj pije dosti vode in je samo piščančje nemastno . Zvečer jo moramo spet poklicati če bi se slučajno kaj stanje poslabšalo. Meni ,da je na sprehodu morda pojedel kaj takega da je prišlo do zastrupitve...

Imas morda moznost, da ta soseda pride pogledat kuzka? Bolje, kot po telefonu. Ce ne, potem svetujem, da klices dezurnega veterinarja in se dogovoris za nujni obisk (ponekod se to da), ce pa nic od tega ne bo uspelo, potem se zapelji do Ljubljane, kjer je zagotovo ena od vet. klinik dezurna.

Pri boreliji ni za odlasati obiska pri veterinarju, se manj pri zastrupitvi. Ce ne bo nic hudega, boste vsi pomirjeni, ce je hudo, bos s tem najbrz resil kuzka.

Nekaj telefonov vet. klinik najdes na http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=272 (http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=272).


Naslov: Re:BORELIJA
Poslano od: konzerva , nedelja, 11.04.2004 : 17:18:21
Uredili smo tudi to ,da je prišla veterinarka na dom in je zagotovila ,da ni z njim nič hujšega. Pač pa zgleda bolj panika od mame...


Naslov: Re:BORELIJA
Poslano od: bina , nedelja, 11.04.2004 : 19:04:26
Nekaj o klopnih boleznih je napisano tudi tukaj (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=7;action=display;threadid=371;start=msg13553#msg13553)

LP jana


Naslov: Re:BORELIJA-predavanje!!!
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 08.11.2004 : 15:14:12
V soboto bo (baje) v Leku predavanje o boreliji!

Predaval do dr. Zorko!

Basha ali Oks! Mogoce vesta tocno uro in se kaj vec?


Naslov: Re:BORELIJA
Poslano od: Basha , ponedeljek, 08.11.2004 : 15:21:31
Ja v Leku organizira SKBPP predavanje o boleriji. Predavanje se začne ob 15.00 uri. Predaval pa bo dr. Matko.

lp. Mateja


Naslov: Re:BORELIJA
Poslano od: Primavera , torek, 09.11.2004 : 23:11:37
Predavanje bo tudi na temo erlihioza (ne samo borelioza) tako, da se gotovo splača poslušat...


Naslov: Re:BORELIJA
Poslano od: Nanook , sreda, 10.11.2004 : 00:16:23
Kje pa je ta Lek?


Naslov: Re:BORELIJA
Poslano od: LiXo , sreda, 10.11.2004 : 00:36:43
Ja jst sm danes tudi zvedel za to predavanje. In 100% pridem.

Lek je na Verovškovi v Ljubljani !
Oni kolkr se spomnem majo tako lušno velko ''sejno'' dvorano. Za kr neki folka.

Nanook: Načrtek pa imaš tukaj :

(http://www.lek.si/slo/predstavitev/o-leku/kako-do-nas/img/zemljevid.jpg[img])

LP, LiXo in Tai ;D


Naslov: Re:BORELIJA
Poslano od: LiXo , sreda, 10.11.2004 : 00:38:56
Čak neki mi je zaštekal z limanjem slikic :-\

Link od načrta je tukaj : http://www.lek.si/slo/predstavitev/o-leku/kako-do-nas/img/zemljevid.jpg


Naslov: Re:BORELIJA
Poslano od: Primavera , sreda, 10.11.2004 : 00:38:58
Na Verovškovi. greš na izvoz industrijska cona Šiška in se znajdeš na verovškovo. Pelješ naprej (na levi je Porsche, pa Plinarna, čez kakih 100 m na desni pa vidiš Lek).


Naslov: Re:BORELIJA
Poslano od: Nanook , sreda, 10.11.2004 : 00:51:06
Hm, Siska...jp, bicikl!  ;D A pa je se je treba kam prijavit ali pac pride kdor pride?

Lixo, hvala za link-slikco. Primavera, hvala za navodila. To pa celo vem kje je (zdaj).  ;D


Naslov: Re:BORELIJA
Poslano od: oks , sreda, 10.11.2004 : 09:17:11
Pride kdor pride... ;)


Naslov: Re:BORELIJA
Poslano od: linchaich , sreda, 10.11.2004 : 09:26:31
Kje pa je ta Lek?

Nanook! Zmerom bolj se sprasujem od kod prihajas! Namrec iz Ljubljane definitivno ne! ;) ;) ;)

Se vidimo!


Naslov: Re:BORELIJA
Poslano od: Nanook , sreda, 10.11.2004 : 16:39:33
Ne ne, ne iz Lj., iz Idrije.  ;)


Naslov: Re:BORELIJA
Poslano od: Primavera , četrtek, 11.11.2004 : 01:13:28
Čakaj malo Nanook, kako iz Idrije? Moji prijatelji v Postojni pravijo , da je nekdo za v Idrijo, tako kot mi rečemo, da je za v Polje  ;D


Če rabiš kake antidepresive, mi kar piši! Če je Srčku uspelo, ni vrag , da nebi še tebi, hehehehe!


Naslov: Re:BORELIJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 11.11.2004 : 10:01:30
 ;D ;D ;D ;D ;D Ja, pri meni bi pomoje kar oboje veljalo.  ;D ;)


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: oks , torek, 20.09.2005 : 10:49:30
Samo intermezzo: v Polju imamo veze...oz. tisti ki poznate mene...jih imate :)


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: furby , ponedeljek, 26.09.2005 : 10:19:47
Zanima me, če so pri psih, ki so že preboleli borelijo ostale kakšne posledice.

Bolečine, umirjenost psa ali kaj podobnega.
Moj im borelijo in jemje trenutno že 5 tednov antibiotike Clinofug 50 D. Vendar še vedno zajoka ko se vstane.  Predvsem ko premakne glavo. Opažam, da ima bolečine v vratnem delu. Je pa res, da je občasno bolj igriv in boljše volje.

Kako dolgo traja zdravlenje in kako so psi po ozdravitvi?
Vem, da lahko ostanejo posledice na sklepih.



Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: oliver , ponedeljek, 26.09.2005 : 12:06:42
furby ali so pri tvojem psu naredili tudi test za Erlichio?
Drugače res lahko borelia pusti posledice. Bolečine, umirjenost vse to lahko traja kar nekaj časa. Ali pa se (na žalost) tudi ponovi.
Če so bolečine v vratnem delu hujše potem ti svetujem, da greš ponovno do veterinarja. Koliko pa je pes star?
Kakšen pa je bil titer pri boreliji?
Zdravljenje traja 4-6 tednov lahko tudi dlje če ni izboljšanja.
Če je bil titer nizek in se je na kontrolnem pregledu po koncu zdravljanja znižal potem je boljša prognoza.
Lp K


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: furby , ponedeljek, 26.09.2005 : 13:28:44
Po vseh testih je bil končni rezultat borelija. Bili so pa zelo niski trombociti. Pravtako je bol  "faktor" pri boreliji zelo viskok, mislim, da je bil 400.
Bolečine niso hujše, so manjše kakor na začetku, vendar še niso povsem prenehale.
Star je 5 in pol let. Vem pa, da se lahko bolečine ponavljajo ali pa sploh ne izginejo.
Sva pa pred izidi za borelijo že dala skozi enotedensko kuro z antibiotiki. Ko sva pa dobila rezultate pa sedaj jemlje že 5 tednov antibiotike.
Lp F


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Bonie , ponedeljek, 26.09.2005 : 15:20:49
Furby,

moji psici so po nekaj mesecih težav z nogami ugotovili borelijo in erlihijo. Pred enim mesecem smo končali z 8 tedensko terapijo s Clinofugom (+ na začetku še nekim antibiotikom v injekcijah). Po končani terapiji je bila sicer nekoliko manj depresivna, vendar še vedno neješča in z bolečimi nogami (en teden pred koncem terapije je začela šepati še na eno sprednjo nogo, za katero prej ni kazala, da bi jo bolela). Potem se je začela ponovna kalvarija od veterinarja do ortopeda itd., ampak končni rezultat je bil, da nihče pravzaprav ne ve, kaj naj sploh naredimo. (Ortoped mi je dal Medrol za noge, po katerem je začela spet težko dihati (eden izmed znakov erlihije pri psici), moj vet mi je jemanje Medrola pri njej odsvetoval...) V glavnem ugotovila sem, da pravzaprav nihče točno ne ve, kaj sploh lahko pričakujem in ali je zdaj po tej terapiji ozdravljena ali ne... Tako da sem na koncu poiskala pomoč homeopata. Po dobrih treh tednih homeopatske terapije, bachovih kapljic in bioresonance, počasi psica spet postaja taka, kot je bila včasih. Šepat na sprednjo nogo je nehala, ima apetit, je zelo živahna, kljub temu pa po večji obremenitvi z zadnjimi nogami hodi zelo na trdo...
Pred časom pa sem pri veterinarju srečala punco s psom, ki je erlihijo preživel pred nekaj leti. K veterinarju je prišla na vsakoletno testiranje. Povedala je, da njen pes, ki je včasih bojda celo tekmoval v agilitiju, od takrat živi bolj umirjeno. Še skoraj eno leto po zdravljenju, so ga vidno bolele noge, še danes pa ni tak, kot je bil prej...


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Bonie , ponedeljek, 26.09.2005 : 15:30:20
Če je bil titer nizek in se je na kontrolnem pregledu po koncu zdravljanja znižal potem je boljša prognoza.

Oliver,
kdaj je smiselno ponovno narediti teste za titer pri boreliozi in erlihiozi? Ker meni je bilo rečeno, da naj ponovno te teste delam šele čez kakšnih 9 mesecev. Da prej ni smiselno, ker se titri ne zmanjšajo v tako kratkem času...


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: oliver , ponedeljek, 26.09.2005 : 16:39:58
Po mojih izkušnjah se lahko titer pri boreliozi hitreje zmanjša kot pri erlihiozi, kjer lahko tudi mesece vztraja na istem nivoju. So pa seveda izjeme. Moj je imel titer pri erlihiozi pred začetkom terapije > 1:2048 po 4 tedenski terapiji pa 1:1024. Tako da na žalost ni pravila.
Koliko časa je sedaj od začetka terapije?
Kakšna pa je bila osnovna krvna slika?
Če finance niso problem bi jaz vseeno naredila ponoven test.
Lp K


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Bučka , ponedeljek, 26.09.2005 : 16:46:51
Ponoven test na erlihijo in krvno sliko? Mi gremo v sredo k vetu in bi rada vedela kaj naj zahtevam, da naredijo.

Maša


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: furby , ponedeljek, 26.09.2005 : 17:58:03
Bonie
Koliko tablet si pa morala dajat psu na dan glede na težo ?  Mojemu so predpisali 8 tablet na dan. Ima pa 40 kg.

Lp F


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: oliver , ponedeljek, 26.09.2005 : 22:28:54
Bučka ti povej, da bi rada da naredijo hemogram pa kontrolni test na erlichio!
Če ne bodo hoteli, ti svetujem Kliniko Loka iz Škofje Loke, tam te ne bodo prepričevali da ni treba. http://www.klinikaloka.com/index.htm
Lp K


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Bonie , torek, 27.09.2005 : 09:43:42
Bonie
Koliko tablet si pa morala dajat psu na dan glede na težo ? Mojemu so predpisali 8 tablet na dan. Ima pa 40 kg.

Moja psica ima 43 kg, dobivala pa je 12 tablet na dan (6 zjutraj, 6 zvečer) in to 8 tednov. Samo je bila zelo slaba, pa tudi zelo slabo je na sploh prenašala terapijo. Izboljšanje (apetit, živahnost...) se je začelo kazati šele po cca. mesecu in pol terapije...


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: furby , torek, 27.09.2005 : 10:13:39
Na katerega homoterapevta pa bi se lahko obrnil ?


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Bonie , torek, 27.09.2005 : 10:22:29
Na katerega homoterapevta pa bi se lahko obrnil ?

Ne vem, od kod si... Mogoče vprašaj v temi o homeopatskem zdravljenju...


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: furby , torek, 27.09.2005 : 10:39:46
Sem iz MB


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Bonie , torek, 27.09.2005 : 13:50:45
Furby, imaš ZS


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: WildAngel , nedelja, 23.10.2005 : 18:58:49
kakšna je krvna slika pri boreliji?

Če je fabija imela zvišane samo levkocite, trombocite pa normalne ali je to izključitev borelije?


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Nanook , torek, 25.10.2005 : 16:44:13
Animal Findings Regarding in utero Lyme borreliosis (http://www.lyme.org/conferences/93_abstract.html)


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: oliver , torek, 25.10.2005 : 16:54:18
Fabija, krvna slika pri Boreliozi je, po mojih izkušnjah s klinike,  lahko popolnoma normalna. Normalno število trombocitov ne izključuje ne Borelioze ne Erlihioze.
Moj pes je imel, letos junija, najboljšo krvno sliko (vsi parametri - tudi trombociti v mejah normale) v petih letih, pa je bil pozitiven na Erlihiozo in to v visokem titru >1:2048!
Lp K


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Klavdija , nedelja, 30.10.2005 : 15:36:28
LP!
Cakam na izvide..za boreliozo in erlihijo..naj bi prisli naslednji teden.Ker se pes (doberman) pocuti zelo slabo,mu dajem tablete sedaj ze 4 dan.Me pa moti doza.Sem brala vase poste pa se mi zdi,da ste vsi dajali vec...
Men je predpisano 300mg na dan..za 31 kg tezkega psa. ???

KOK ste vi dajali??
Prosim..nujno....  :-[


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: WildAngel , nedelja, 30.10.2005 : 18:33:58
Moja psica je tezka 38, 5 kg in ji daajem 2krat po 8 tablet... . misalim, da to znese 400g??


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Klavdija , ponedeljek, 31.10.2005 : 11:52:53
Moja psica je tezka 38, 5 kg in ji daajem 2krat po 8 tablet... . misalim, da to znese 400g??

kok sem jaz zmedena ej...
ti dajes 8 tablet zjutraj...pa se 8 tablet zvecer??

Ja..8 tablet je 400mg Clinofuga.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: WildAngel , ponedeljek, 31.10.2005 : 13:27:29
ops   2krat po 4... vse skupaj 8... pomoje maš kar tapravo dozo..


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Klavdija , ponedeljek, 31.10.2005 : 14:09:46
WA,a ti ves kaj..kako pa potem,ce s testi izkazejo za negativne?
Kar nehamo z antibiotiki? :o

A Fabija ima se kake zdravstvene tezave?


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: WildAngel , ponedeljek, 31.10.2005 : 14:20:59
K vetu sem šla ker je pokašljevala.. seveda takoj panika, da gre za srce. Po ultrazvoku, rentgenu in ekg-ju smo ugotovili, da je vse ok z njo. Krvna slika je pokazala povišano raven levkocitov. Naredili so še test za erlihijo in je dala te antibiotike zaradi kašlja in s tem povišanih levkocitov, pa še za vsak slučaj ravno ta clinofug, če bi bila pozitivna na erlihijo... tako da bomo ubili dve muhi na en mah... tako si jaz to predstavljam... nima pa nobenih zdravsvenih težav, tudi kašlja ne več. upam, da bo test negativen. Je pa treba kuro z antibiotiki v vsakem primeru dat skoz!!


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Klavdija , ponedeljek, 31.10.2005 : 19:40:01
Evo ..spet jaz. :-[
Pred slabe pol ure me je poklical veterinar.Nas peso ima borelijo. :-\
Bom kasneje,ko bom imela vec casa,napisala moje oz.nase izkusnje//simptome.
Mogoce kdaj komu kaj pomaga....
LP


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Bonie , torek, 01.11.2005 : 20:49:12
Klavdija,

za vsak slučaj testiraj še za babeziozo. Če veterinar ne bo za, idi k drugemu vetu. Test ne stane toliko...

Moja psica je bila pozitivna tako za borelijo, kot tudi za erlihijo in babeziozo. V prvi rundi smo testirali samo za erlihijo in borelijo. Šele dva meseca po koncu terapije s Clinofugom (ko psica še vedno ni bila v redu, veterinarji - vsi po vrsti - pa so me samo začudeno gledali in skomigali z rameni) sem čisto po naključju prišla do še nekega drugega veterinarja, ki je edini doslej naredil komplet preiskave krvi in urina in ugotovil, da ima še babeziozo in posledično da je že zelo anemična... In v zadnjih štirinajstih dneh, odkar je dobila prvo injekcijo proti babeziozi je čisto druga psica... Celotna kalvarija pa je trajala že od marca  >:(

Glede doze Clinofuga: moja psica je dobivala 6 tablet 2x na dan in ima 43 kg. Zdaj se več ne spomnim priporočene doze, ampak mislim, da je Bonijina doza bila nekje v sredini med minimalno in največjo priporočeno dozo. Poišči malo po internetu, je povsod polno podatkov. Tako na pamet se meni zdi tudi 4 tablete na dan za 38kg psa malo...

Glede odziva na Clinofug pa tole: meni so povsod rekli, da se večinoma pri pseh v 2 dneh pokaže bistveno izboljšanje, ampak pri Bonie izboljšanja (niti minimalnega) ni bilo vsaj en mesec od začetka terapije. V bistvu je zadevo ful slabo prenašala in imela polno stranskih učinkov, tako da smo še take stvari sproti reševali (bruhanje, popolna neješčost, srbeča ušesa, glivice, ogromen hematom na hrbtu...). Res pa je, da je Bonie ob začetku terapije bila že čisto uboga... pa čeprav sem jo že od marca vozila od enega veta do drugega... In te celo mastno plačevala... in to za bedarije... da so mi rekli, npr. da težko diha, ker nima kondicije in ker je vroče, da je to taka pasma itd... Raje sploh ne govorim o tem...

V glavnem, hotela sem reči, da ne obupajte. Če je kuža ob začetku terapije že dalj časa okužen, je velika verjetnost, da bo terapija prijela počasneje... Jaz sem tudi en čas paničarila, da mogoče ima Bonie premalo dozo Clinofuga, pa vse mogoče... ker ji ni in ni bilo boljše... Ampak sčasoma pa so se stvari začele izboljševati... Čeprav noge pa so jo še vedno nenormalno bolele, celo tik po koncu terapije je spet zamenjala nogo, ki jo je bolela... Nisem pa vedela, da ima še babeziozo, ki se ne zdravi s Clinofugom...



Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Klavdija , torek, 01.11.2005 : 23:45:32
LP...
Hvala Bonie..za napisano.
Nasa kalvarija se je zacela pred 1 mesecem.
Psa je bolelo,ko si ga pac zategnil  s povodcem...zmeraj je zacvilil.Mislili smo,da si je pac kaj pretegnil vrat,kajti se zmeraj vlece kot nor na sprehodih... ::)Doma imamo le tri stopnice in zmeraj ,ko je sel dol je zajavkal.Potem so bile bolecine ze opazne v zadnjem delu telesa..zadnje noge,kolki.Po treh dnevih ugibanj..kaj bi lahko blo...smo sli k vetu.Aja...pa se ocko je dobil vneto in z nosa mu je kapljalo.
Veterinar je rekel,da se je menda prehladil...dobil je inekcijo antibiotikov in kapljice za oci.Nas to ni pomirilo.
Drug dan smo takoj sli k drugemu vetu.Ta je naredil navaden pregled krvi,zmeril temperaturo,celega pretipal..gor in dol.,se celo analne vrecke sem rekla naj mu ocisti.. :(...NIC.Nic ni nasel.Dobili smo antibiotike za 1 teden..tablete in tablete proti bolecinam.Omenim klopne bolezni...."Neeeeee..to pa ne more biti"!in se mi lepo on smeji v fris.... >:(
Spet smo sli nezadovoljni domov....
Ampak psu je blo resda bolje po  5 dneh....
Vendar izboljsanje je blo le tocno za 18 dni. ???
Cez noc je psa se bolj odzadaj bolelo..vsaj take znake je kazal...javkal je ob skoraj vakem gibu,ni se hotel vsest...spal je stoje....
Klicemo veta po telefonu...da se je vse vrnilo...on nam rece,naj pridemo se po tablete proti bolecinam.. :-\ (pa to ne more bit res ej..)
Mi vseeno k njemu...
Naredil je spet navadni krvni test...NIC,.vse OK.
Rentgen...cele hrbtenice..gledal v grlo....NIC ni blo za videt....
Dobili se 30 tablet proti bolecinam..in napotek naj gremo na CT na Dunaj.
Mi spet domov.
Spet k drugemu vetu. ::) :o
ta pogleda rentgenske slike...in rece..ste dali pregledat kri za klopne bolezni??
Evo si ga na....pa smo tam...
In drug dan takoj...kri....na pregled.
In to je to....Naj povem da je pes spal stoje,to pocne se zdaj.. :-XKo ze cist omaga,se le vleze..s tezavo.Mislim,da ga vse boli...javka-joce,vcasih se mi zdi cez dan ,da se stanje za kako urco-dve izboljsa...pol pa spet ta grozna noc.Ne spim ze kar lep cas ne...skupaj z psom. :'(
Cel cas je na sreco jedel...danes pa je vecerjo odklonil :(Kreeza....

Z tabletami smo zaceli kar takoj..preden smo dobili izvide.

Testirali smo le erlihijo(negativno) in borelijo.(pozitivno).

Bomo videli kaj bo spet noc prinesla...Moram rect,da sem res v skrbeh,saj pes res trpi....

LP



Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Klavdija , torek, 01.11.2005 : 23:48:33
se to... :-[
Bonie ..kako pa je tvoj peso danes?

***

Ja..nas veckrat trese z glavo.To mi zgleda ful grozno... :-\


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Klavdija , sreda, 02.11.2005 : 09:03:00
Se ena neprespana noc... :o
Zdaj je dobil se drisko... :-[
Kaj naj?


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: simi , sreda, 02.11.2005 : 09:35:51
Se ena neprespana noc... :o
Zdaj je dobil se drisko... :-[
Kaj naj?

Nujno mi začni dajati 3 ure po tabletah probiotični jogurt!


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Klavdija , sreda, 02.11.2005 : 09:51:10
Nujno mi začni dajati 3 ure po tabletah probiotični jogurt!
pozdravljen/a!

saj sem poskusla..pa le dvakrat polize pa konc....
A je se kaj drugega...?


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: WildAngel , sreda, 02.11.2005 : 09:56:09
Vedno mu daj obrok hrane pol ure pred tableti!! Če ima težave z želodcem mu daj pol ure pred obrokom še ranital, da se naredi obloga v želedcu. Če ima pa samo drisko mu pa dajaj linex!!!

Joj boga... Fabija pa sploh ne vem, da je tablete... izvidov pa še ni...


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: WildAngel , sreda, 02.11.2005 : 10:00:58
Katere veterinarje vse si pa obiskala in kje so ti predlagali testiranje na klopne bolezni?

Me je ful groza, ko berem kako tvoj pes trpi.

Glede odmerkov ranitala in linexa pa pojma nimam...


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Bonie , sreda, 02.11.2005 : 10:20:22
Klavdija,

moja psica je skoraj ves čas jemanja Clinofuga imela drisko in posledično polne analne žleze...

Če opaziš, da psa po Clinofugu boli trebuh (moja psica se je čisto zvila v klobčič in nepremično ležala in cvilila), mu daj malo pred Clinofugom Ranital. Če pa ima samo prebavne motnje, pa mu daj obvezno vsaj enkrat na dan probiotični jogurt (samo ne skupaj s Clinofugom) ali pa tiste tablete za ljudi, ki se prodajajo kot dopolnilo k prehrani in vsebujejo probiotične bakterije. Jaz sem ji dajala te tablete, ker sem tako nasploh imela težave s tem, da je sploh kaj pojedla... Prvi teden sem ji dajala Ranital in probiotike, potem pa sem počasi Ranital opustila in dalje dajala samo probiotike. Ampak drisko je še vedno imela, samo trebuh je več ni bolel in ni bruhala.

Po tem, kar si napisala, pa sem še bolj prepričana, da daj psa testirati še za babeziozo. Pri moji psici se je vse začelo z bolečo zadnjo desno nogo (ni šepala, samo čisto počasi se je vstala in vsedla, pa nehala je skakati...), potem čez čas se je vse prestavilo na zadnjo levo nogo, tik pred koncem terapije s Clinofugom pa še na sprednjo levo nogo (na katero pa je prav šepala in ob dotiku zacvilila - čeprav ona zlepa ne pokaže, da jo kaj boli...). Potem je to vse za nekaj časa izginilo. Samo po večjih obremenitvah sem videla, da hodi kot penzionist, cela trda... Pred kakšnimi dvemi tedni (terapijo s Clinofugom smo končali že konec avgusta) pa se je vse poslabšalo. Tako kot si ti napisala, naenkrat je začela cviliti, če sem jo potegnila za ovratnico ali če sem ji samo hotela premakniti glavo (tudi mi smo ugibali, kaj ji je zdaj, če je prehlajena oz. če jo boli grlo itd.), spet je postala čisto mirna, samo ležala je, pa cvilila med ležanjem... Nekako sem potem ugotovila, da jo bolijo noge, pa hrbet in vrat. Najprej sem mislila, da je to od artritisa, ki naj bi ga že imela kot posledico borelije in erlihije (ravno v tistih dnevih je postalo malo bolj mrzlo), tako da mi ni preostalo nič drugega kot da sem ji začela dajati Rimadyl, ker jo je očitno vse ful bolelo. Po Rimadylu pa je bila občutno boljša. No, in potem sem vseeno šla še do tega zadnjega veta, ki je pogledal celo kolekcijo!!! njenih slik in rekel, da na slikah ni videti nič posebnega. Je pa takoj po opisu zadeve rekel, da ima najbrž še babeziozo, in da jo zato vse tako boli... In ji je dal injekcijo proti babeziozi še preden smo dobili teste pozitivne. Takrat sem potem tudi prenehala z dajanjem Rimadyla in ne boš verjela, v dveh dneh je spet nič ni bolelo...

To je bil zdaj samo kratek opis, ker spremljajočih zadev smo mi imeli malo morje (od težkega dihanja, do vnetij uči, ušes...)

V glavnem, jaz bi takoj na tvojem mestu zahtevala še test za babeziozo oz. se z vetom zmenila kar za zdravljenje (Imizol injekcije, ki se uporabljajo za babeziozo, se včasih uporabljajo tudi kot dodatno zdravljenje borelije..., tako da psu škodilo ne bo...). Kaj drugega pa ti svetovati ne morem. Tudi mi smo pač morali to dati skozi. Če psa tako boli kot praviš, mu daj kakšen Rimadyl (proti bolečinam), da mu ne bo tako hudo, čeprav jaz moji psici do zdaj pred 14 dnevi nisem nikoli dala Rimadyla, ker je že Clinofug tako slabo prenašala, to pa je še ena kemikalija. Samo če pes ne more niti ležati, bi mu jaz dala nekaj proti bolečinam...

Pa še to: ne dovoli, da bi psu dajali kakšen Medrol ali kaj podobnega, kar vpliva na oslabitev imunskega sistema. Moji psici je po koncu terapije s Clinofugom znan ortoped predpisal Medrol zaradi bolečin v nogah - vnetja sklepov (od borelije), pa je takoj drugi dan po tem Medrolu spet začela težko dihati (težko dihanje je bilo eden izmed znakov teh klopnih bolezni, ki je po Clinofugu, izginilo)...

Trenutno je moja psica zelo v redu, po večjih obremenitvah hodi sicer malo bolj na trdo, ampak se njene noge več ne poslabšujejo, kar je bilo prej konstantno. Ko je mirovala je bilo boljše, takoj ko je kakšen dan malo norela, pa je bilo naslednji dan slabše... Zdaj pa se celo igra z drugimi psmi in nima večjih težav. Je sicer malo počasnejša (pred vso to kalvarijo je bila prava divjakinja), še vedno tudi nima ful kondicije, malo bolj pazi na noge in gre... Ta moj sedanji veterinar je ful optimističen, pravi da bo še norela, kolikor bo hotela, čeprav ji je pred časom znani ortoped napovedal (tisti, ki ji je predpisal Medrol), da bo čez eno leto verjetno še komaj hodila, ker bo imela toliko artritisa (kot posledico teh bolezni)... Meni se vedno bolj zdi, da ti naši veterinarji nimajo kaj dosti pojma o teh boleznih in samo nekaj ugibajo... Tudi tisti, ki celo vedo, da te bolezni pri nas obstajajo...


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: andi , sreda, 02.11.2005 : 12:58:12
Klavdija, kako trese z glavo?


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Klavdija , sobota, 05.11.2005 : 12:05:21
Klavdija, kako trese z glavo?

LP-hmm...kak razlozit...*
Kot kak zivcni bolnik...sem in tja...levo desno..hitro....
Pa ne non stop...
ene dva do tri krat na dan..po kako minuto....


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Klavdija , sobota, 05.11.2005 : 12:16:09
Tako...da napisem kak nam gre... ???

Na sreco...bolje!!!Ne "upam" se prevec hvalit..saj se ponavadi rade stvari hitr obrnejo.
Od vceraj cez dan se je stanje umirilo.Vleze se(pocasi),to noc je spal skozi.... :-*,jamra ne,..je pa dost bolj umirjen.Drisko ima se zmeraj...kar tece.Jogurta mu ne spravim,noce ga vec niti polizat.Nasplosno ima slab apetit.Ful se mucim,da kaj vanj spravim.Polno kuhno imam loncev..samo zanj. :D
Prejsno noc se je celo noc tresel...kot,da bi imel mrzlico.mislim,da je mel temperaturo.
Jaz se kar naprej "molim",da se stanje nebi nazaj poslabsalo...

***
Bonie...Blinku ni pomagal niti Rimadyl niti Kortizon.Nazadnje sem sedaj s e izvedela,da Kortizon oslabi imunski sistem... >:(..pocasi imam ze filing,da nam je Vet skoraj psa vstran spravil... >:(
me veseli,da gre tvoji psicki bolje...
Kok je bla p'a stara,ko je imela te bolezni?

**

WA..za klopne so mi predlagali ob drugem obisku..pri drugem veterinarju na sentiljski c.v mb...za klopne.
Samo jaz sem na to ze od zacetka sumila (hvala Bogu za te Forume),sam kaj ,ko me taprv Vet ni poslusal... :-X

Javi,ko bos imela izvide...


Mi smo testirali na Dunaju...pa je blo v 5 dneh fertig.


=============
Kaj pa Rupurut ni vredu?

LP


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Nanook , sobota, 05.11.2005 : 12:22:34
Ok, da vidim ce prav razumem... Klavdija, je tvoj vet psu HKRATI predpisal Rimadyl IN kortizon?


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Klavdija , sobota, 05.11.2005 : 12:41:13
LP nanook.
Najprej me je odpravil z 30 tabletami..za 30 dni seveda... :o Rimadyla.Dajala sem mu le 5 dni (se to je prevec!!),ker mu ni NIC pomagalo.
Poklicemo Veta po telefonu...on pa:Pridite po kaj mocnejsega!
In to je bil Kortizon...te sem dajala le 3 dni...nic pomagalo,pa pol sem se klicala okoli..(mi ni dalo miru)...in dobila potrjeno,da pri boleriji ne pomaga nic,in da Kortison celo oslabi imunski sistem in so simptomi se hujsi... :o :o :(


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Princ , sobota, 05.11.2005 : 13:52:55
Klavdija, probiotični jogurt je zakon. Poskušaj na različne načine - meni npr. je uspelo tako, da sem mu vanj zdrobila navadne kekse, spet drugi poskušajo finto s klobasami, makaroni.... Fora je v tem, da pet let ni jogurta niti povohal, zdaj pa je "manijak", po večerji vedno čaka, da ga dobi...
Zdravljen je bil sicer s clinofugom (takrat je jedel 2X na dan), od katerega je pokasiral (na srečo!) le ekceme, pol leta je nenormalno veliko spal, večjo živčnost, razdražljivost in predvsem požrešnost, drugače je zaenkrat (po 7 mesecih) OK.

Lp, Mateja


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Lanabela , sobota, 05.11.2005 : 15:17:17
Če jogurta ne mara, mu daš lahko linex


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Klavdija , nedelja, 06.11.2005 : 17:13:04
LP---
Moram se se zmeraj pohvalit...da nam gre na bolje..z vsakim dnem.... :) :)
Drzimo se naprej pesti.... 8)


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: andi , ponedeljek, 07.11.2005 : 10:37:34
Klavidija, preberi tole; precej pogosta težava dobermanov:http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,3067.0.html


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Klavdija , ponedeljek, 07.11.2005 : 11:10:40
Hvala andi...

Moram rect,da sedaj dva dni ni tresel glave ???...

Bom pa posredovala linke naprej;eni kolegici se to tud dogaja,tud pri dobermanu.

LP


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Klavdija , torek, 08.11.2005 : 11:10:07
Mene zanima tud..kako dalje..mi bomo pocasi 14 dni na tabletah...a se odmerek kaj zmansuje...tekom zdravljenja...?

A ste ostali dali pred koncem zdravljenja se enkrat kri pregledat?

Brala sem,da nekateri zravijo celo 8 tednov?



Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Bonie , sreda, 09.11.2005 : 13:25:30
Kolikor jaz vem, je odmerek cel čas zdravljenja enak. Mi smo tablete jemali 8 tednov. Kolikor pišejo po tujih forumih za klopne bolezni, je 8 tednov priporočljivo zdraviti, ker je tako baje manj možnosti, da bolezen ponovno vdari ven. Čeprav naši veterinarji radi zdravijo z manjšimi dozami in manj časa...

Osnovno krvno sliko smo dali pregledati po koncu terapije, pa nato še 2 krat (konec avgusta ob koncu terapije, potem še enkrat konec septembra in konec oktobra). Samo Bonie je imela še babeziozo, kot smo zdaj naknadno ugotovili... Ponovni test za borelijo in erlihijo pa še nismo delali, ker baje naj bi se visoki titri ohranili še cca. 9 mesecev po zdravljenju...


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Klavdija , četrtek, 10.11.2005 : 23:50:58
lp-
Moram povedat,da je nasemu pesotu dobro.... :)
Apetit ima spet,pocasi bodo vse kosti spet skrite ::),bolecin ni opazit,glave vec ne trese :)...skratka..zaenkrat gre vse "navzgor".
LP


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Jana , četrtek, 24.11.2005 : 17:33:53
Pred dnevi sem imela Bali na "rednem zakonsko obveznem cepljenju" ;) in izvedela, da je tudi na nasem trziscu (baje) zelo ucinkovito francosko cepivo, ki sciti pse proti boreliozi. Cepi se:
- recimo danes
- cez en mesec
- vsako leto
Razlozeno mi je bilo, da je zdaj pravi cas za cepljenje psov, saj do pomladi, ko klopi zacnejo napadati, pasje telo ze razvije obrambo pred njihovimi strupenimi ugrizi. Predvsem se priporoca cepljenje za tiste pse, ki so vec v gozdu, po grmovju..., oz. na katerih pogosto najdemo klope.

Zadevo mi je razlozil dr. Matko. Za vec informacij ga lahko vsak poklice. Je pa tale borelioza kar nekako zavzela slovensko obmocje in slovenske pesjane. Zna biti tudi silno huda in nevarna.

Maks je zbolel za boreliozo pri dveh letih. Slo je za "napad na zivcni sistem", bal se je vode, ki je "migala", bal se je crt na tleh, bal se je hitrih gibov, "zadnji konec" ga ni drzal, lezati zaradi nam neznanih razlogov ni upal... Zelo hitro po prvih znakih je dobil prvo injekcijo antibiotika, potem pa se 8 dni (eno zjutraj in eno zvecer). Napad se je ponovil po sestih mesecih, potem pa do smrti nic vec. Lahko, da so bili kasnejsi epilepticni napadi kako povezani z boreliozo, vendar tega nismo nikoli raziskovali.

Zaenkrat se nismo cepili nase pasje vojske, ker obicajno ne cepimo dveh zadev naenkrat, temvec pocakamo, da med enim in drugim cepljenjem mine nekaj casa.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Lilit , četrtek, 24.11.2005 : 18:05:31
Mene pa zanima, kako ucinkovito je to cepivo proti razlicnim sevom borelije - ali vrstam, skratka, pri nas je vec povzrociteljev borelije - proti kolikim zasciti?


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Mel , četrtek, 24.11.2005 : 19:06:38
Jana, pa to govorimo o istem cepivu, o katerem smo se že pogovarjali tu? http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,2983.0.html

Kajti takrat je bilo rečeno, da zadeva vseeno ni tako nedolžna...

LP,
Diana




Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Jana , četrtek, 24.11.2005 : 19:39:32
Uh, zna bit :).
Sorry, gledala, pa ne dovolj dobro videla, da zadeva tukaj ze obstaja. Ok, saj ni skode ;).
Za vec info je pa vsekakor Matko pravi naslov. Jaz nisem veliko sprasevala, ker me ta trenutek to ne zanima prevec.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 24.11.2005 : 20:05:44
Ja, mislim da gre za isto zadevo, ker je tudi Oks prisla z info. od Matkota. Ne cepim, pa ce mi placa. ;)


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: maja01 , petek, 25.11.2005 : 10:50:01
Jana, lani je taisti dr. Matko za to isto cepivo razlozil, da je popolnoma neuporabno, ker sciti proti popolnoma drugim vrstam borelije kot je pri nas ... Pa nisem bila edina, ki je to slisala (na predavanju o klopnih boleznih v organizaciji kluba za bernske plansarske pse)
m.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Bonie , petek, 25.11.2005 : 10:50:59
Jaz sem sigurno na tujih straneh prebrala vse kar je možno o boreliozi in erlihiozi in kolikor vem vsa cepiva proti klopnim boleznim za pse prej odsvetujejo kot priporočajo...

Jana, zdaj si mi dala komaj misliti. Poleti, ko smo bili z Bonie na morju, se je Bonie tudi ful čudno obnašala. Vsakega najmanjšega ropota se je ful prestrašila in postala čisto panična. Tako sma jo potem nehala jemati s seboj v restavracije, ker je nekdo z vilico bolj udaril ob krožnik, in je postala čisto panična in ni mogla več biti na tistem mestu. Na vso silo in cela paranoična je vlekla vstran. Šele kakšnih 100 metrov vstran se je za silo pomirila... In jaz sem mislila, da je to od tablet (takrat je jedla 12 tablet Clinofuga na dan).


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Mel , petek, 25.11.2005 : 11:30:05
Torej borelija vpliva tudi na dojemanje psa na okolico, šume in ropot? Lahko to že smatramo za enega od pokazateljev, ali so prej vidni znaki kot je bolečina itd.?

LP,
Diana


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Nanook , petek, 25.11.2005 : 12:22:10
Jana, lani je taisti dr. Matko za to isto cepivo razlozil, da je popolnoma neuporabno, ker sciti proti popolnoma drugim vrstam borelije kot je pri nas ... Pa nisem bila edina, ki je to slisala (na predavanju o klopnih boleznih v organizaciji kluba za bernske plansarske pse)
m.

A se mogoce spomnis, katere vrste je omenjal? Jaz imam v spominu, da je rekel, da sciti proti B. burgdorferi s. str..


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: maja01 , petek, 25.11.2005 : 12:23:41
ne, to se pa ne spomnim ... :/ Saj sem ze rekla, bo treba zapisovat take reci ...
m.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Nanook , petek, 25.11.2005 : 12:30:20
Uh, upam da bo kmalu spet kako predavanje na to temo, pridem z zvezkom in svincniki! :)


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Lanabela , petek, 25.11.2005 : 12:33:39
Grda jaz sem letos spomladi dala cepit vse psice. Nezaželenih reakcij ni bilo, koliko je pa cepivo učinkovito pa ne morem reči, baje pa noben od cepljenih psov ni zbolel ( ker itak ne zboli posebno veliko psov pa se iz tega seveda še ne da nič sklepati).


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Nanook , petek, 25.11.2005 : 12:35:56
Zakaj grda ti?


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Lanabela , petek, 25.11.2005 : 12:48:23
Zato, ker sem dala pse cepiti čeprav sem vedela za nejasnosti v zvezi s tem cepivom. Vendar so se nam letos začeli pojavljati klopi tudi na domačem vrtu, kjer jih prej ni bilo (očitno so jih prinesli ježi). Letos niso bile cepljene s koktejlom, tako da niso bile pretirano obremenjene. Res je sicer, da je treba na klope vseeno paziti. Če zadeva  deluje, pa se znebiš vsaj ene packarije od treh.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Nanook , petek, 25.11.2005 : 12:51:39
Aja. Na napakah, se ucimo, ane. :)

Sicer se pa s cepljenjem ne znebis vsaj ene packarije, ker je vrsta, proti kateri naj bi cepivo scitilo, pri nas izmed vseh treh iz skupin BB najredkejsa.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Lanabela , petek, 25.11.2005 : 13:38:08
Zato sem tudi napisala če deluje. zanimivo bo videti rezultate ko bo če bo cepljenih več psov. Škode vsekakor ni bilo nobene. ježe so tudi psice pridno polovile, tako da mogoče drugo leto ne bo več klopov (upanje umre zadnje)


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Nanook , petek, 25.11.2005 : 13:43:45
Tudi ce deluje, se ne znebis, ker je narejeno, da deluje samo proti eni vrsti v sklopu borelije.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Lanabela , petek, 25.11.2005 : 14:03:02
Saj se razumeva, ampak jaz zadevo poenostavim. Zame cepivo deluje, če zaščiti proti boreliji - bolezni, ne glede na to, katere vrste bakterija je povzročitelj. Če dejansko zaščiti le proti vrsti, ki je pri nas skorajda ni, potem zame ne deluje. se bo videlo, ko bodo zboleli cepljeni psi - če bodo.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Nanook , petek, 25.11.2005 : 17:24:09
Jou, sciti proti B. burgdorferi, ki pri nas predstavlja cca. 10%.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Nanook , petek, 25.11.2005 : 17:47:45
Oz. naj bi scitilo proti B. burgdorferi s. str., ce smo natancni.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 28.11.2005 : 16:35:41
vem. samo nisem se toliko poglabljala, da bi ugotovila, ali je proti drugim vrstam cepivo neučinkovito. včasih ni povsem vrstno specifično - cepljenje proti kravjim kozam je recimo delovalo tudi proti črne koze če se ne motim.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: šnufi , petek, 18.08.2006 : 13:58:56
Mene zanima, kako hitro po klopu se pokažejo znaki borelije?
lp


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Jana , petek, 18.08.2006 : 14:05:07
S predavanja o klopnih boleznih (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,6356.0.html):
- borelioza: znaki obolenja so silno razlicni, predvsem otekli sklepi (lahko tudi samo eden), bolecine, porusena "kemija" v telesu; inkubacijska doba je 2 do 5 mesecev, zato ne smemo zanemariti sprememb pri psu, ki se pojavijo sredi zime, saj lahko gre za izbruh borelioze, ki jo je nas pes staknil ze poleti; obstaja cepivo merilin, ki uspesno varuje pred boleznijo, saj ni povratnikov v ambulanto med cepljenimi psi; ugotavlja se s testiranjem, predvsem pri psih, ki sepajo, pa za sepavost ne najdemo drugega vzroka v kosteh ali misicah; zdravi se z antibioticno kuro najmanj 30 dni do 6 tednov, pozdravi se ne nikoli, saj parazit ostane v telesu.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Evč , torek, 10.10.2006 : 13:59:35
Tudi moj kuža je bil pred enim tednom testiran na borelijo pozitivno. Začel je šepati na prednjo tačko in postal čisto len. Po enem tednu zdravljenja s Clinofugom (2x11 tablet na dan) je popolnoma nehal šepati in je spet bolj živahen.

Imam pa ogromno težavo. Nikakor noče več pojesti tablete in se sploh ne pritakne več hrane, v katero mu jo hočem skriti. Tako ne ovoha niti salame več, pa četudi ni tablete nikjer blizu. Tudi če mu hočem tableto spraviti z roko v grlo, jih sicer požre, potem pa vse izbruha, zeleno tekočino.

Ali mi lahko kdo pove svoje izkušnje z dajanjem tabletk in kako so jih vaši psi prenašali.

Hvala!


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: maja01 , sobota, 14.10.2006 : 18:20:44
Mi je zal, da ste pozitivni ... :-\

Spela Clinofug super prenasa, prvi teden je bila takoj po dozi tablet sicer zelo zaspana, stanje se je pa hitro bistveno izboljsalo. Jaz Speli dam tablete kar med hrano, ampak mi smo itak na kuhani hrani, tako da jih ni problem "zamaskirat". Poskusi mu jih skrit v kaksno pasteto, v konzervo, v kos mesa ...
Kolko je pa kuza tezek oz. koliko ima titer, da ima tako "konjsko dozo" ? Spela ima npr. med 50 in 60 kg (zdaj je nekaj izgubila) in dobiva 2x dnevno 6 tablet, je pa res, da smo imeli nizek titer. (aja, Spela ima erlihijo)
m.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Bonie , torek, 21.11.2006 : 14:14:50
Spet pozitivni...


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Maggie and Co. , nedelja, 31.12.2006 : 16:24:48
Živjo, najina psička je stara 20 mesecev... pred 4 mesecim je imela klopa vendar sva ji ga kar hitro odstranili, nato je po 1 mesecu začela šepati na sprednjo tačko. Sprva smo mislili, da je stopila v kakšno luknjo vendar šepati ni nehala :'( :(Odločili smo se, da jo peljemo k veterinarju...ta nam je rekel da so izvidi na meji normale (ni bil opravljen test za erlihio in boreliozo samo nek krvni test, ki je pokazal sume), rekel nam je , da ima zeloo povečane bezgavke in je zato dobila antibiotik pa tudi za mišice in sklepe neke tablete...Nato smo prišli na kontrolo k drugemu veterinarju , ta pa ji je slikal nogo vendar ni bilo nepravilnosti, dejal nam je, da naj še naprej jemlje zdravila in naj pridemo po novemu letu, da bodo opravili test za boreliozo. Psička se vede normalno le malo šepa če preveč obremenjuje tačko. Ali mislite, da gre za boreliozo?? :-\ Skrbi naju , ker je težka le 4.5 kile in je toliko tablet-postala je zelo nestrpna in živčna :(...Že vnaprej hvala za odgovor!!! :)


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: oliver , sobota, 06.01.2007 : 18:28:25
Lahko bi bil vzrok šepanja tudi borreliozo. Najboljše je čimprej narediti test!


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Maggie and Co. , sobota, 06.01.2007 : 20:07:20
Hvala za odgovor! :)


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Christjan , sobota, 14.04.2007 : 09:11:36
Živjo!

Joj kako mi je težko, ko to pišem.... Moj ljubi mladiček je imel klopa samico, ki mu je izlegla jajčeca v njega  >:( Zdaj gre na operacijo...  Res upam, da bo vse OK... A ima kdo podobne izkušnje in lahko napiše kaj spodbudnega...

LP


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Christjan , sobota, 14.04.2007 : 09:12:12
Aja kaj je najboljše, da mu damo injekcijo proti boreliozi, sem prej pozabil dopisat


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Katya , petek, 05.09.2008 : 19:59:34
Zdravo vsem,

moja psicka je bila nekaj casa apaticna in opravili smo krvne teste. Testi so pokazali izredno povisane vrednosti jetrnih encimov (vse ostalo je bilo v mejah normale) in tak je psicka dobila infuzijo ter strogo dieto. Danes pa sem dobila se izvide testov na eralhijo in borelijo. Zal je pozitivna na bolerelijo.

Sedaj pa sem naleteli na problem. Zaradi slabega stanja jeter (na dieti je sele 1 teden) veterinar zaenkrat odsvetuje jemanje antibiotika (Clinofug), saj le ta obremeni jetra in ledvice. Predlagal je, da bi cez 10-14 ponovno testirali kri in ce so jetra v boljsem stanju, bi zaceli s terapijo (antibiotiki).

Psicka je dokaj apaticna, obcasno tezje diha in pije dosti vode. Apetit ima normalen, vrocine nima, opazila nisem tudi nobenega sepanja.

Ima kdo podobne izkusnje - zdravljenje borelije ob hkratnem obolenju jeter?


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Nanook , petek, 05.09.2008 : 20:44:13
Hm, ce se prav spomnim tudi pri mojem jetra niso bila super, ampak smo vseeno zaceli s terapijo + dodatki. Je prezivel, jetra so bila po terapiji (kar se izvidov tice) veliko boljsa (normalne vrednosti).


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Katya , sobota, 06.09.2008 : 14:30:38
Hvala Nanook,

problem pri Aski je, ker so vrednosti ne samo 2-3x povisane ampak skoraj 10x visje. Je pa vprasanje ali so jetra takšna zaradi borelije ali ne.

Glede na to, da je stanje zaenkrat enako in razen zgoraj opisanih znakov ni nič slabse, bom se pocakala 10 dni. Ce pa se poslabsa, pa bomo zaceli z antibiotiki in drzali pesti, da bodo jetra prenesla.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Nanook , sobota, 06.09.2008 : 20:38:46
A je dobila kaksne dodatke za jetra (npr. silimarin)?


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: saska , sobota, 06.09.2008 : 20:49:22
Za jetra pomaga tudi povsem naravna zadeva, Pegasti Badelj v kapsulah, ki se dobi v lekarni. To je dobival od kolegice mačkon, ko je imel probleme z jetri. Pa tudi jaz sem vsake toliko časa dodala kakšno kapsulo Brini med hrano, ko je bila na Clinofugu zaradi erlihije.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Katya , sobota, 06.09.2008 : 20:53:35
Dobiva Epato 1500 (izdelek na osnovi silimarina ekstrahiranega iz pegastega badlja), sicer pa je na Hills dieti l/d.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: moonbeam , sobota, 06.09.2008 : 22:27:38
Dobiva Epato 1500 (izdelek na osnovi silimarina ekstrahiranega iz pegastega badlja), sicer pa je na Hills dieti l/d.

Ja Epato dobijo tudi mačke, ki imajo mikrosporijo in jemljejo sporanox, da zaščiti jetra, tako da je kr dobra zadeva.
Upam, da najdete zadevo, ki bo pomagala. Vem kako je to, ko se stvari ne odvijajo na bolje in si močno želiš, da bi bile vidne spremembe. Katya držite se...


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Katya , sreda, 17.09.2008 : 16:53:23
Dieta deluje - vrednosti encima (ki je bil najbolj kritičen) so padle z 35,64 na 4,33  :) :)

Zaenkrat bomo z zdravljenjem borelije še počakali, da si jetra še malo opomorejo. Glede na to, da se je Askino počutje delno izboljšalo, je vet predlagal, da bi jetra čim bolj spravili k sebi, preden dobi antibiotike. V primeru, da se stanje (in počutje) poslabša, pa bomo videli kako in kaj.

Smo na pravi poti :)


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 08.01.2009 : 13:35:00
1 vprasanje. S cim hudica zdaj zdravijo pse z borelijo, ker Clinofuga ni vec.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Klavdija , četrtek, 08.01.2009 : 13:41:46
1 vprasanje. S cim hudica zdaj zdravijo pse z borelijo, ker Clinofuga ni vec.
A ja?

..Mi smo tud nabavljali pri avstrijcih.
DOXYSEPTIN


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Klavdija , četrtek, 08.01.2009 : 13:44:11
Sem na hitro pogledala..sem še vedela, da moram imet neko škatlo Clinofuga..ja..in jo imam..samo je avgusta 08 potekel rok... :-X (to pa menda ni več uporabno..)


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: BELA Tisa , četrtek, 08.01.2009 : 13:44:29
Kako ni več  :o

Lani smo Tiso rešili erlihije z njim! Kaj če se ji ponovi?

Sem bila vesela, da ga je dobro prenesla, sedaj bo pa pri drugih treba spet razkirat.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 08.01.2009 : 14:19:23
Klavdija, kako ste pa to nabavljali?


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: sanco1a , četrtek, 08.01.2009 : 20:13:22
Mojega so tudi pred tremi meseci rešili s clinofugom, dobila sem ga pri vet. Kako ga ni več, začasno ali je ukinjen in zakaj?


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Nanook , nedelja, 11.01.2009 : 10:39:12
Ni vec, niso obnovili licence ipd. skratka pri nas se ga (ga=Clinofuga=doksiciklina?) ne dobi vec (bom zelo zelo vesela, ce ne drzi). Ostane torej tujina.
(hehe, Clinofug je menda tudi antimalarik, kaj vse clovek najde...)


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Mel , nedelja, 11.01.2009 : 12:24:36
Pa saj potem se ga da dobit v tujini, ne?


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Lanabela , nedelja, 11.01.2009 : 16:32:04
Kakšen drug tetraciklin se tudi verjetno še da dobiti.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Klavdija , četrtek, 15.01.2009 : 10:36:03
Klavdija, kako ste pa to nabavljali?
Pri avstrijskem veterinarju smo kar kupili.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 15.01.2009 : 10:40:46
A pa ti kar tako dajo/prodajo? Pac poves kaj rabis in da se tega ne dobi in ti prodajo?


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Klavdija , četrtek, 15.01.2009 : 10:44:38
A pa ti kar tako dajo/prodajo? Pac poves kaj rabis in da se tega ne dobi in ti prodajo?
Mi smo sicer bili kot pacienti :)
Ampak ko nam je zmanjkalo, smo tudi kar šli tja in povedali kaj potrebujemo in dobili.



Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: tesi , petek, 16.01.2009 : 19:32:37
S Tesi sva delale spet kontrolne teste za erlihijo in na žalost smo ugotovili, da ima višji titer kot prej (po osmih mesecih, ko smo bili že prepričani, da je vse ok)...dobro, ne bom o tem....ampak, povedali so mi, da Clinofuga ni več, ker se dobavitelju ne izplača podaljšat licence in so me poslali v Italijo z receptom veterinarja - tablete v Italiji so Vibrant in so 200mg, tako da je potrebno vzeti veliko manj tabletk kot pri clinofugu ... za 21-dnevno terapijo sem plačala 56€
nekako pa se mi je zdelo, da bi mi jih dali tudi brez recepta


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Nanook , petek, 16.01.2009 : 19:35:55
Tesi, najlepsa hvala za info. :)
Se par vprasanj; je bila ze kdaj zdravljena zaradi erlihije ali je zdaj prvic in koliksen je titer.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: tesi , petek, 16.01.2009 : 21:50:57
no Nanook :) mogoče se spomniš ene sitne tam pri erlihiji :D --ni važno: v glavnem prvič so erlihijo odkrili poleti 2008, s titrom 1:400 in potem smo jo zdravili, takoj po zdravljenju smo jo testirali (zdaj vem, da je bilo brezveze, ker ostanejo protitelesa še dolgo časa v organizmu, a takrat nisem)-pa je bil titer 1:2048 in potem vsa v skrbeh, pošljemo še enkrat kri na Dunaj in titer je bil 1:320. po tem je nismo več zdravili, ker je bila videti zdrava in povsem normalna ... pred kakim mesecem pa je spet postala čudna - za spremembo je začela hoditi za mano, namesto dirjat vse naokoli in se mi je zdelo, da je neki narobe. takoj testi krvi - hemogram in biokemija so pokazali vse normalno, torej smo pustili ... a zdaj je začela spet šepati in smo celo ugotovili, kje je boleča točka. Vet mi je predlagal, naj pošljemo kri spet na Dunaj, ker je zdaj že veliko časa mimo - da vidimo, kako stvari stojijo. tokrat je titer 1:640 ... in mi je rekel, da je bolezen prešla v kronično fazo...
ne bi razlagala mojih občutkov-ker vem, kaj to pomeni. Zdaj sm se nekako umirila in smo se odločili, da poskusimo še enkrat s terapijo: tokrat z VIBRAVET (=isto kot clinofug), se opravičujem, ker sem prej narobe napisala ime zdravila :(
seveda upam na najboljše, da bolezen mogoče še ni v kronični fazi, glede na to, da so njeni organi še vedno zdravi-glede na teste krvi


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: sanco1a , torek, 14.04.2009 : 22:51:05
Moj pes je pred osmimi meseci zbolel za borelijo, po jemanju clinofuga se je stanje normaliziralo. Svetovali so mi, naj pred sezono klopov test ponovim. Test pa je pokazal, daje število protiteles (titer) enak kot pred prvim zdravljenjem, kar lahko pomeni dvoje: da po osmih mesecih sploh še ni padel (so rekli, da se zgodi, ampak  da je res že malo predolgo) ali da je bolezen ponovno izbruhnila. Kakšnih posebnih simptomov zaenkrat ne opažam.
Ima kdo podobno izkušnjo?


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Jara , četrtek, 07.05.2009 : 21:44:07
Moja Tajči je bila v ponedeljek cepljena proti steklini in kugi, nato pa je v torek po popoldanskem teku z mojim dragim (pri katerem ni bila skoraj nič poskočna kot vedno) obležala do večera, ne da bi vstala za vsaj za minuto, npr ko se je kuhalo ni prišla nič pogledat, če bi slučajno kaj padlo tudi za njo. Hrano je pustila in šele, ko sem ji jaz dajala malo in po malo v gobček je pojedla nekaj mesa, kar pa je za našo požrešnico čisto netipično. Na začetku sem pač mislila, da je malce brez energije zaradi cepljenja in potem še laufanja po rožniku, zato nisem delala neke panike, ampak sem si rekla, da če v enem dnevu ne bo boljše, da greva spet k veterinarju. Žal ni bilo boljše, dobila je še visoko vročino, tako da sem jo danes dopoldne peljala k veterinarju, kjer jo je pregledal in ni vedel kaj točno bi lahko bilo in tako ji je dal pregledat kri, če ni slučajno erlhija ali borelija.
Simptome ima naslednje:
-neješčost (že 2 dni ni praktično nič pojedla, niti ne vohlja ko se kuha)
-vročino 40,1° C (ko smo se odpravili veterinarju se mi je zdelo, da se je vročina izboljšala oz kar izginila napram zjutraj, ko je kar žarela pa je vseeno rekel, da ima visoko vročino)
-nima energije (niti ko pridemo domov ne priteče k vratom, samo leži, na sprehodih pa hodi in ne šprinta kot ponavadi)
- povečane bezgavke na desni strani (zakaj samo na desni si tudi veterinar ni znal razložiti)
Naredili so krvne preiskave in pokazalo se je, da je povečano število eritrocitov, kar meče sum na erlihijo. Za vsak slučaj so ji dali tudi navadne antibiotike in če ti primejo v 24ih urah(tj zbijejo temperaturo), to verjetno ni to, ampak samo infekcija na neznanem mestu. Malo prej sem ji zmerila temperaturo in je že malce padla, na 39,6.

No, da pridem do poante oz do vprašanja: rekli so mi naj jo dam jutri, v primeru da antibiotiki ne primejo, cepiti proti erlihiji in boreliji. Sedaj me pa zanima, če bi vi na mojem mestu (na podlagi izkušenj s tema boleznima) dali vseeno pregledati oz testirati tudi kri na te 2 bolezni?
Naj še omenim, da sem jo že enkrat dala testirat (2 ali 3 leta nazaj), ker pač niso vedeli, kaj bi lahko bilo, ko je šepala. Bila je nereaktivna. Sedaj pa se sprašujem, ali ne pretiravajo malce s temi testiranji. Vsakič, ko ne vedo kaj je, dajmo pa še to testirat. Pa še zaslužijo fino (90 EUR stane test pri našem veterinarju, kar pa ni razlog, da ga ne bi dala delati, če bi se mi zdel sum utemeljen in ne zgolj ugibanje).
Kaj vi mislite, kaj naj naredim? Verjetno se bom odločila za ziher je ziher, ampak vseeno bi rada par mnenj, kakšne so vaše izkušnje in mišljenje.

Upam, da se bo komu dal prebrat tole klobaso:))

Lp


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Kalsang , četrtek, 07.05.2009 : 21:54:27
Kot prvo, že samo cepljenje - steklina in kuga skupaj - je zelo naporno za organizem in tega ni pametno početi. Med obema cepljenjema naj bi bilo vsaj en mesec razmaka. Zelo možno je, da jo je cepljenje tako sesulo, še zlasti, če ima iz neznanega razloga res že načet imunski sistem.

Še eno cepljenje v tako kratkem času, ko je pes še slab, bi bilo po mojem mnenju nespametno in bi ji organizem še dodatno obremenilo. Veliko bolj pametno bi bilo izvesti vse potrebne teste, da se ugotovi, ali je še kakšen dodaten vzrok, ali gre (samo) za hudo reakcijo na cepivo.

Proti stranskim učinkom cepljenje je zelo učinkovito homeopatsko zdravilo Thuja 30 D. Na vašem mestu bi ji ga dala, izgubiti nimate kaj, kvečjemu ji lahko pomagate (ena granula na dan).

Ko pride k sebi, pa bi naredial vse možne teste, da se ugotovi, ali je še kakšen drug vzrok za njeno slabo počutje.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: sanco1a , četrtek, 07.05.2009 : 22:05:50
Meni so cepljenje proti boreliji odsvetovali, ker menda učinkuje samo za določen tip bolezni, ki pa je za naše kraje atipična in je torej povsem nezanesljivo. Da cepivo proti erlihiji obstaja, slišim prvič. Poleg tega je v primeru okužbe potrebno čim hitrejše zdravljenje.
Počakaj teden, če simptomi ne izginejo, pa bi jaz delala teste. Pri teh boleznih je zelo pomembno čim hitrejše ukrepanje s primernimi antibiotiki. Želim veliko sreče.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Jara , četrtek, 07.05.2009 : 22:46:33
Hvala obema za odgovore.
Kalsang, moja Tajča je stara 4,5 let in je bila vsako leto cepljena za oboje skupaj in nikoli mi niso svetovali, da naj bi ne bilo dobro oboje hkrati. Pravtako, še nikoli ni imela reakcije. Nisem govorila o nikakeršnem cepljenju proti boreliji ali erlihiji (če sem, sem se zmotila, sorry), le o testiranju za borelijo in erlihijo. sem namreč tudi prebrala, da v akutni fazi (v kakršni bi bila zdaj moja Taja, če je vzrok za stanje erlihija) tako ne pokaže pravih rezultatov, tako da ne vem, koliko časa počakati pred testiranjem. Tega namreč nisem zvedela pri veterinarju, ampak sem prebrala tukaj. Tako da ne vem, če to drži in če da, kdaj je najbolje testirati?
Sanco1a, kako misliš, da ne obstaja zdravilo za erlihijo? Kaj pa je tisto zdravilo oz antibiotik po katerega hodijo v avstrijo in italijo, saj ga pri nas več ni? Ali to ni zdravilo?
Lp


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: sanco1a , četrtek, 07.05.2009 : 23:04:08
Jara, mojega so testirali v akutni fazi obeh bolezni in so bili testi dovolj zanesljivi za diagnozo in odločitev za zdravljenje z antibiotiki Clinofug. Verjetno si se res zmotila, ker si pisala o cepljenju proti E in B. Zdravilo za oboje je že omenjeno (Clinofug) in ga je zaradi ukinitve licence potrebno iti iskat v tujino. Pri našem je bilo uspešno, zelo upam, da ga vi res ne boste rabili. Če pa se bodo simptomi nadaljevali, pa le na teste.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Jana , sobota, 09.05.2009 : 10:09:21
Vse, kar ste napisali o zavarovanju psov je pridruzeno ze obstojeci temi Zavarovanje psa (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,29790.180.html).


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Jara , sobota, 09.05.2009 : 23:00:29
Moja Tajča je včeraj dobila dyxodyn, kar je enako bivšemu clinofugu pa še v tujino mi ni bilo treba, saj jih je imel moj veterinar. Testirale se bova pa šele naslednji teden, saj mi je veterinar potrdil, da je Tajča v akutni fazi in da je testiranje lahko nezanesljivo. Drugače je malo boljša, ne pa dosti. Vročine skoraj več nima pa tudi živahna je malo bolj, poje vsaj malo, vendar je še kljub temu bolj senca same sebe.
No upam, da bodo tablete učinkovale in da bo spet tista prava!!


Naslov: Borelija
Poslano od: LARAIZGAJK , nedelja, 31.01.2010 : 10:27:26
Moja šestletna labradorka je začela v začetku decembra šepati na sprednjo levo tačko. Upala sem, da bo minilo. Ker pa je bilo vsak dan hujše, sva šli k veterinarju. Izrazil je sum na artritis. Dobila je Rimadyil, pa ni bilo nič boljše. Šla sem še po eno mnenje k drugemu veterinarju, ki ji je vzel kri in preiskava je potrdila borelijo. Zdaj ji že dva tedna dajem antibiotik Doxydyn - 2 tableti 200 mg na 24 ur. Tačka ni nič boljša. Če greva zjutraj malo lulat in hodiva 10 minut, domov pricaplja po teh tačkah. Tačka je sicer ne boli in ni bolečine na določenem mestu. Drugih znakov bolezni pa ni imela in jih tudi nima. Ni vročine, apetita tudi ni izgubila, le veliko več spi. Ker težko hodi, ji paše ležati in seveda spati. Ali ima kdo kakšno izkušnjo in mi lahko pove, po kolikem času naj bi šlo pri šepanju na boljše? Morda mi lahko daste tudi kakšen drug nasvet. Hvala že vnaprej.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: sanco1a , nedelja, 31.01.2010 : 14:02:16
Pri mojem je bilo šepanje skoraj neopazno, se je pa na začetku komaj še premikal, dva meseca sem ga hranila na silo, ker bi se sicer iztradal do smrti.
Pri nas se je stanje popravljalo zelo počasi, o prvih vidnih znakih izboljšanja je bilo mogoče govoriti šele po dveh mesecih, da se je povsem popravil, pa je rabil 3-4. Zdravila je jemal slaba dva meseca.
Od tedaj je minilo že leto in pol, pes nima nobenih kliničnih znakov več, čeprav je titer po zdravljenju ostal nespremenjen, torej zelo visok. Kljub temu doživlja moj 10-letnik drugo puberteto, po vitalnosti sodeč.
Tudi vama želim veliko sreče in potrpljenja na začetku. :-* Dva tedna sta po moje premalo za vidno učinkovanje.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: sanco1a , nedelja, 31.01.2010 : 16:26:00
Aja, pa ne bi bilo slabo, če bi ji jetra med zdravljenjem zaščitila s silimarinom (v lekarni ga dobiš kot pegasti badelj, o doziranju se posvetuj z vet., jaz sem mu na 12kg dala kapsulo na dan).


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: LARAIZGAJK , nedelja, 31.01.2010 : 18:35:18
Hvala za spodbudne besede. Torej bo treba še malo potrpljenja, da bo naša Lara spet veselo poskakovala po štirih nogah in norela na svežem snegu. Samo, dabi res enkrat bilo boljše.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Harley Queen , ponedeljek, 19.04.2010 : 14:04:11
LARAIZGAJK, je tvoja kužica bolje?


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: tteddyka , torek, 27.04.2010 : 12:35:04
Pozdravljeni vsi ki se spopadate s klopnimi boleznimi.  Na tem linku:  klik (http://med.over.net/forum5/read.php?268,5702220)   si prosim preberite nekaj korisnih informacij. Antibiotik ne uniči bakterij! Ko bolezne spet izbruhne, niti ne pomaga več tako kot prvič. Pazite tudi pri cepljenju proti steklini! Lahko sesuje imunski sistem, in telo se ne more več boriti proti borelijam. To pa pomeni odpoved notranjih organov...  Tudi pri nekaterih naših veterinarjih tako oboževan Medrol zavira imunski odziv. Veterinar ga bi lahko predpisal le, če bi s testi avtoimunskih faktorjev  dokazal, da telo oz. imunski sistem deluje avtoimunsko. Pri glini pa je tako, da bakterije uniči, telo z glino izloči tudi toksine ki jih bakterije proizvajajo v telesu, poleg tega prečisti telo, odstrani težke kovine, tako da imunski sistem lahko v telesu deluje pravilno. A treba je vztrajati. Ne rečem, da ne zdraviti z doksiciklinom. Vendar mislim ,da je po kuri ( vsaj 6 tedenski) treba telesu pomagati s probiotiki ( v kapsulah, ker v jogurtih je premalo probiotikov, da bi naselili črevesno floro), in z naravnimi zdravili. Tu je glina idealna. Meni je uradna veterina v 4 letih boja z borelijo in erlihijo vzela ljubezen mojega življenja. Napačno zdravljenje, nepravilna diagnoza... zavlačevanje... in ko vrtaš v njih z vprašanji, si večini kar odveč. Seveda so svetle izjeme... za mojega srčka prepozno odkrite... žal.   :'( :'( :'(


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: jamsi , torek, 27.04.2010 : 14:21:14
Kje se pa kupi glina za uživanje? Ima kdo kakšne izkušnje s tem?


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Pepsi , torek, 27.04.2010 : 20:16:49
Imajo jo npr. v Kalčku v Ljubljani. Izkušenj z uživanjem pa (še) nimam.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: tteddyka , sreda, 28.04.2010 : 12:51:07
Kje se pa kupi glina za uživanje? Ima kdo kakšne izkušnje s tem?

v linku o katerem sem pisala je tudi možnost da naročiš glino iz Komende. Jaz sem naročila tam, ker vsaj vem izvor. ( www.trgovina.over.med) Sedaj jo pridno pijem sama in moja psička - ki ima žal okužbo z erlihijo. Upam, da sem pri njej ravno zaradi slabih izkušenj pri Baku , ravnala pravilno. Namreč potem ko je moj Baki zaspančkal, sem Piko peljala na preventivne teste. Titri erlihije so bili preko 2000, borelija pa na srečo negativna. Bak je imel oboje. Ne vem ali je Pika nosila okužbo že prej v sebi (ker je najdenka), zadnje leto in pol od kar je pri meni, klopa ni imela. Možno je tudi, da se je okužila od Baka...ker so telesni izločki kužni, vendar morajo priti v kri , torej če bi bila imela kakšno ranico v ustih... no , ne vem. Po antibiotiku (doksiciklin 6 tednov in injekcija Imizola) sem ji dajala probiotike v kapsulah, kapljice iz mačjega kremplja Samento, sedaj pa pije glineno vodo , še vedno pa ji ves čas dajem matični mleček, propolis in med. Upam da bo takšen bolj celosten pristop bolj uspešek kot samo zdravljenje uradne medicine. Telo je potrebo razstrupiti, da lahko imunski sistem deluje.
To pa je pri teh okužbah najpomembnejše.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: tteddyka , sreda, 28.04.2010 : 13:03:18
Opozorila bi vas ki se srečujete s klopnimi okužbami še na nekaj... bodite sami pozorni že na najmanjše znake: praskanje, rdeče beločnice, rahlo šepanje, znaki depresije, prehlada, odpadanje dlake... pri erlihiji in boreliji so to lahko prvi večinoma spregledani znaki. V tem obdobju vam bo večinoma veterinar predlagal menjavo hrane, kao alergija in slično, morda prevelika teža, začetek artritisa... vendar če zamudite prve znake, je velikokrat to za vašega ljubljenčka pogubno. Nujno je okužbo prepoznati čim prej in takoj zdraviti. V kronični fazi je bolezen zelo kruta. In težko težko si pes opomore. Je pa tako, da na hitrih testih ni nujno razpoznavna okužba. Tudi biokemija krvi lahko da ne pokaže kaj se dogaja. Moj Bak je še 3 mesece pred koncem imel super krvno sliko ! Titri so pri ponovitvi okužbe bili zelo nizki. Ampak on je hiral. Seveda, telo se je že 3 leta borilo z okužbo in imunski sistem ni več tvoril dovolj protiteles... Izvid titrov protiteles je v takem primeru lahko zelo varljiv. Sama sem Baka vozila okoli več veterinarjev pri nas (tudi priznanih...) in v Avstrijo... pa ni pomagalo. Vse sem zamudila zaradi zavlačevanja in napačnih diagnoz takrat, ko je bil še čas. Naj se to ne zgodi vašim ljubljenčkom. In ne verjemite vetu , če vam bo tako kot meni rekel da ste panični....


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: sanco1a , sreda, 28.04.2010 : 13:29:49
Ah, takole so odpravljaji mene. Brezvezna panika, starost pač ... Pa nekoliko posmeha, ker sem si upala sama postavljati diagnozo. Pred odvzemom krvi je moral dati čez še goro drugih, zelo napornih pregledov - "da izločimo ostalo."
Žal mi je za Baka.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: jamsi , sreda, 28.04.2010 : 14:04:45
v linku o katerem sem pisala je tudi možnost da naročiš glino iz Komende. Jaz sem naročila tam, ker vsaj vem izvor. ( www.trgovina.over.med) Sedaj jo pridno pijem sama in moja psička - ki ima žal okužbo z erlihijo. Upam, da sem pri njej ravno zaradi slabih izkušenj pri Baku , ravnala pravilno. Namreč potem ko je moj Baki zaspančkal, sem Piko peljala na preventivne teste. Titri erlihije so bili preko 2000, borelija pa na srečo negativna. Bak je imel oboje. Ne vem ali je Pika nosila okužbo že prej v sebi (ker je najdenka), zadnje leto in pol od kar je pri meni, klopa ni imela. Možno je tudi, da se je okužila od Baka...ker so telesni izločki kužni, vendar morajo priti v kri , torej če bi bila imela kakšno ranico v ustih... no , ne vem. Po antibiotiku (doksiciklin 6 tednov in injekcija Imizola) sem ji dajala probiotike v kapsulah, kapljice iz mačjega kremplja Samento, sedaj pa pije glineno vodo , še vedno pa ji ves čas dajem matični mleček, propolis in med. Upam da bo takšen bolj celosten pristop bolj uspešek kot samo zdravljenje uradne medicine. Telo je potrebo razstrupiti, da lahko imunski sistem deluje.
To pa je pri teh okužbah najpomembnejše.

Link sem spregledala  ::)

Koliko časa pa že pije glinen napitek? Pa pes to vodo normalno spije? Si predstavljam, da je bolj slabega okusa. Predvidevam, da neg.posledic ni (npr. prebavne motnje).

Hvala za odgovore!  ;)


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: tteddyka , sreda, 28.04.2010 : 14:48:31
pri klopni okužbi je treba vztrajati. Torej, jaz bom moji psički dajala vsaj 3x po tri tedne z vmesnimi tedenskimi premori. Torej pije tri tedne na prazen želodček, potem en teden pavza in spet tri tedne in teden pavza... Glede okusa naj vas ne skrbi, ker je pravzaprav brez okusa :) vem ker pijem tudi jaz. Prebava se pri pitju prej uredi kot škodi. Pripravite pa kot piše - malo žličko v 1-2 dcl vode (z leseno ali plastično žličko v steklen kozarec! niti slučajno železne žličke uporabljat), zvečer pripravim v kozarec, čez noč to stoji, zjutraj spijeva vsaka svojo dozico. Jaz pijem sicer z usedlino (premešano, pa ni tako hudo spit kor izgleda :) ), Pikici pa premešam, malo počakam da se usedlina usede in potem spije glineno vodo - ker usedline noče, jaz pa mislim da psi sami dobro vedo kaj je zanje koristno, zato ji kar verjamem, da je zanjo bolje brez usedlin. Piti je treba na prazen želodec, če ne gre zjutraj, lahko tudi čez dan le da par ur prej ne je, in tudi po glini počakam vsaj 1 uro. Če ji ni do pitja, se malo igrava z plastično žličko in medom , pa spije... Pomagala pa naj bi glina za vse mogoče bolezni... glede na to, da je to res staro zdravilo, bi verjela. Upam da tudi tisti ki se borijo z erlihijo pokukajo malo na ta forum. Mogoče pa lahko koga reši.....


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: jamsi , sreda, 28.04.2010 : 15:36:26
Hvala za informacije  :-* Glino sem že naročila, ***


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: tteddyka , sreda, 28.04.2010 : 15:49:42
Samo še ena malenkost o glini- da vas ne zmede med jemanjem. V začetku (po moji izkušnji že kar v drugem tednu uživanja) se določeni simptomi kažejo izraziteje, vendar kot piše v navodilih, je to znak, da se bolezen zdravi. V nekaj dneh simptomi izzvenijo. Tako da ne se ustrašit in prekinit jemanja. Morate jemati dalje. Vsaj tri terapije...


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: tteddyka , nedelja, 02.05.2010 : 16:45:25
Vsem ki se boste morda odločili zdraviti z glino še ena informacija: zdravi se najmanj 6 mesecev! To sem ravnokar izvedela in je prav da vam kar posredujem. In pazite - ne dajat skupaj z antibiotiki. Počakajte vsaj teden, potem pa terapija z glino. Tisti v kronični fazi ( ko so že prisotni avtoimunski znaki) pa nujno preberite še o zdravilu Samento - je imunomodulator, torej uravnava delovanje imunskega sistema in je uspešno pri zdravljenju avtoimunskih bolezni, tudi zastarele borelioze. Naroči se lahko prek neta thefinchleyclinic.com , preko te strani lahko tudi odprete ogromno povezav do strani o raziskavah Samenta.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: jamsi , ponedeljek, 03.05.2010 : 14:56:50
Tteddyka, a mi lahko prosim še poveš, koliko daš svoji psički, je to pol žličke ali žličko gline na dan?


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: tteddyka , ponedeljek, 03.05.2010 : 20:08:45
jamsi, jaz dam dobre pol žličke, ker je cela žlička mera za odraslega človeka, moja psička pa ima 35 kg, torej mi je logično dati pol. Kot sem že napisala v temi erlihije, se lahko za kakšna specifična vprašanja obrneš tudi na go. Sašo Cimerman,njeni podatki so na tej strani: https://trgovina.over.net/product.php?productid=18240&cat=0&page=1 , ali ji pošlješ mail na zdravilnazelisca@gmail.com. Meni je zelo prijazno pomagala z nasveti. Lahko pa tudi kontaktiraš g. Ferjuca ( na www.bolus.si so kontakti), ki glino koplje in je tudi na svoji koži izkusil zdravljenje borelije z glino. Moje ugotovitve pa vsekakor rada delim z vami. Samo da b i bilo v pomoč našim zlatim srčkom!


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: jamsi , torek, 04.05.2010 : 15:07:22
pri klopni okužbi je treba vztrajati. Torej, jaz bom moji psički dajala vsaj 3x po tri tedne z vmesnimi tedenskimi premori. Torej pije tri tedne na prazen želodček, potem en teden pavza in spet tri tedne in teden pavza... Glede okusa naj vas ne skrbi, ker je pravzaprav brez okusa :) vem ker pijem tudi jaz. Prebava se pri pitju prej uredi kot škodi. Pripravite pa kot piše - malo žličko v 1-2 dcl vode (z leseno ali plastično žličko v steklen kozarec! niti slučajno železne žličke uporabljat), zvečer pripravim v kozarec, čez noč to stoji, zjutraj spijeva vsaka svojo dozico. Jaz pijem sicer z usedlino (premešano, pa ni tako hudo spit kor izgleda :) ), Pikici pa premešam, malo počakam da se usedlina usede in potem spije glineno vodo - ker usedline noče, jaz pa mislim da psi sami dobro vedo kaj je zanje koristno, zato ji kar verjamem, da je zanjo bolje brez usedlin. Piti je treba na prazen želodec, če ne gre zjutraj, lahko tudi čez dan le da par ur prej ne je, in tudi po glini počakam vsaj 1 uro. Če ji ni do pitja, se malo igrava z plastično žličko in medom , pa spije... Pomagala pa naj bi glina za vse mogoče bolezni... glede na to, da je to res staro zdravilo, bi verjela. Upam da tudi tisti ki se borijo z erlihijo pokukajo malo na ta forum. Mogoče pa lahko koga reši.....


To pomeni, da ji daš v vodo še mal medu? James namreč ni hotu spit vode, pa me zanima kako ga lahko obrnem, da bo spil   ::)


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: SunnyDay , torek, 04.05.2010 : 15:29:07
Jaz sem svojemu psu, ko sem mu med jemanjem antibiotikov dajala probiotike v tekočini (res niso okusni ::)), zmešala z jabolčnim sokom, pa še to sva se včasih malo pregovarjala. Ampak na tisti tekočini je izrecno pisalo, da npr. otrokom, ki ne bi hoteli piti, probiotike lahko zmešamo s sokom. Kako gre glina zraven, žal ne vem. Ampak se bom morala pozanimati, ker vem, tudi moj skrajno požrešen pes ne bi pil "kar tako", sploh pa na tešče :-\.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: tteddyka , torek, 04.05.2010 : 20:54:07
ja tudi moja Pikica noče same vode, zato se malo igrava. Plastično žličko ji pomočim v med (med vedno kupim od domačih čebelarjev!, da ni predelan), in ker je na med totalno nora, ji žličko potopim v glineno vodo, in tako dosežem,da na koncu vse poliže :)
Glineno vodo naj bi sicer pili samo, a mislim da neke velike škode malo naravnega medu ne bo povzročilo. Definitivno pa ne bi dajala v istem času ko traja terapija z glino (PAZI! vsaj 6 mesecev mora trajati - sprva sem napačno mislila da bo dovolj 3), kakšne kemične dodatke, sploh pa ne antibiotik. Glino lahko začnemo jemati samo ali po končani antibiotični terapiji, vsaj en teden po antibiotiku je treba počakati, da telo predela antibiotik.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: jamsi , sreda, 05.05.2010 : 07:34:57
Tudi James je dons pil glineno vodo   <:]


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: tteddyka , sreda, 05.05.2010 : 08:19:55
Čestitam   ;D


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Zoia , sreda, 05.05.2010 : 09:28:41
Kaj pa če v teh šestih mesecih terapije pes faše kako drugo bolezen, ki zahteva zdravljenje z antibiotiki?


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: tteddyka , sreda, 05.05.2010 : 14:35:47
Na to vprašanje ti žal ne znam odgovoriti, gotovo pa bi ti takoj odgovorila Saša ali G. Ferjuc (zdravilnazelisca@gmail.com).


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: alexy , sreda, 30.06.2010 : 08:19:52
Zara je bila včeraj cepljena proti boreliji z novim Merialovim cepivom. Po 1 mesecu ponovimo, nato sledi letna revakcinacija :)


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Žužka , četrtek, 31.03.2016 : 08:22:40
Pa imamo tudi mi diagnozo borelija.  :'( Zakaj imeti vsaj enega zdravega psa, če imaš lahko 2 bolana... >:(

Okužba naj bi bila sveža, čeprav na njej nisem opazila nobenega klopa od kar jo imam, vedno je z nečem zaščitena. Jezi me tudi, da je test mejno pozitiven, vrednosti IgM so pod 8 negativne, nad 12 pozitivne in mi imamo ravno 12. Nekateri veti baje sploh ne bi dajali antibiotika. ???

V glavnem, vseeno smo se odločili za Doxy. Tukaj sem brala, da ste nekateri zraven dajali podporno "terapijo", pegasti badelj, B kompleks, itd...? Kakšne imate kaj izkušnje z jemanjem Doxy-ja, na kaj moram paziti? Posebaj so me opozarjali samo na jemanje s hrano...


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Binas , četrtek, 31.03.2016 : 09:59:21
Moja je sicer fasala anaplazmozo. Bili so tudi znaki (hitra utrujenost, bolečine v kolkih). 6 tednov doxya, vmes sem pa dajala probiotične kapsule (nisem sigurna ali sem kar Probio, al pasje, al pa waya).

Prenašala BP, kmalu polna energije, apetit niti 1x ni bil težava. Brez kakršnih koli treningov in naprezanj. Samo običajni sprehodi. Po končani kuri smo testirali kri, čez pol leta še 1x in nato 1x letno cel sistematski. Jetra, ledcia so bila BP (upam, da so še vedno).

Po antibiotikih, pa sem še vedno dodajala probitike naslednje 6 mesece + VMP 6 mesece + inflamex in zatem čuvajevo mešanico. Drugim se je dobro obnesel tudi kolostrum  za ljudi. 

Bo 2-3 leta od okužbe in zdaj je tako. Ko jo kaka zadeva matra (poškodba, kužni kašelj, stresen december) Ji dajem VMP ali kaj podobnega, da ne bi imunski sistem spet padel in bi spet butnila ven anaplazmoza.

Če imaš pa bernija, švicarja. Potem pa NUJNO dodajaj še poleg vsega naštetega nekaj za zaščito jeter. Ker so noro občutljivi na klopne bolezni :(


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Žužka , četrtek, 31.03.2016 : 11:14:53
Hvala Binas. Sama sem še v fazi izobraževanja o boreliji, vidim tudi, da imajo ljudje vse možne izkušnje.

Zarja je drugače mešanka srednje velikosti. Trenutno ima težave "samo" s sklepi.

Me pa zanima še kako je z gibanjem, namreč vet mi je rekel, da je brez omejitev.  ??? Kolikor jo gledam zdaj, je včasih po krajšem sprehodu slabša, po daljšem v redu, ali obratno, torej niti ni nekega pravila. Je pa še na protibolečinskih.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Binas , četrtek, 31.03.2016 : 12:48:18
Klopne bolezni usekajo na mehka tkiva. Zato je fajn psa nazaj držat. Brez pohodov v hribe, brez agility treningov. Ampak običajni sprehodi, brez frizbija in metanja žog. Lahko se pa cufaš. Lahko teče, če sama želi.

Če ima težave s sklepi potme je kak inflamex + cortaflex  ali Flexadin dobra izbira. Zelo fajn je tudi višja doza C vitamina (obstaja tudi prav za pse, posušeni šipek...za 20kg psa okoli 3/4 žličke.

Pa zelo pohvalijo, čeprav (še) nimam izkušenj, plašče in oddeje Back On Track.

Potem, ko je pri nas bilo konec antibiotikov, sem sama ogromno dala na razne vaje za moč, ravnotežje.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: agi , četrtek, 31.03.2016 : 16:43:16
Jst sm tud dobila pozitivne rezultate na borelijo, ampak nismo nič zdravili, ker pes ne kaže nobenih znakov bolezni, pa tudi vrednosti so zelo nizke. Tudi veterinarka mi je odsvetovala zdravljenje, ker več kot očitno kaže na to, da je pes sicer bil v stiku z okuženim klopom, vendar se bolezen ni razvila. Če je okužba tako huda, da se pojavijo znaki bolezni (šepanje, zatekanje sklepov, nihanje telesne temperature, neješčnost, utrujenost,....). potem se psa da na antibiotike. Če pa se je sam imunski sistem sposoben borit z okužbo, pa se tega ne zdravi.

Takšne so bile vrednosti pri nas:

Borrelia-Antibodies (ELISA):


 IgG:                        36.7  VE
 IgM:                         9.5  VE



Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Žužka , četrtek, 31.03.2016 : 19:27:12
Agi, točno tako so rekli tudi meni. Ampak pri nas so bile vrednosti ravno obratne:
IgG: 7,6
IgM: 12,0

To baje kaže na svežo okužbo. Ravno tako ima znake bolezni.
Čeprav je IgM vseeno relativno nizek: "values below 8 VE are considered negative, above 12 VE positive. Values in between are questionable"  :wtf:


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: agi , petek, 01.04.2016 : 10:18:18
Če ima tvoj pes oslabljen imunski sistem (npr. zaradi drugih bolezni, starost,...) in se samo telo ni sposobno boriti z okužbo, potem se mi zdi smiselno, da se psu pomaga še z antibiotiki. Kakor sem jaz razumela, antibiotiki same bakterije ne uničijo do konca, ampak samo pomagajo zmanjšati njeno količino do takšnega števila, da ne dela škode in da jo imunski sistem spet normalno "nadzoruje". Lahko pa se zgodi, da se čez kakšno leto, ko bo pes spet fasal kak prehlad in bo odpornost psa slaba, ta bakterija namnoži in bo psa spet potrebno dat na antibiotike.

Jst sem pač taka, da psa ne dajem za vsak drek na tablete, ker zdravljenje z njimi ni tako nedolžno. Sem pa dala psa testirat, ker mi je enkrat šepal, pa nismo vedeli zakaj. Najprej je šepal na prednjo nogo, potem je začel rahlo šparati zadnjo. To je trajalo kakšen teden, ponovilo pa se še ni. Vetka je drugače rekla, da so pri okuženih psih vrednosti protiteles precej višje (100+)

Se pa sama bolezen kaže kot ponavljajoča šepanja oz. šepanje najprej na eno nogo, čez en teden na drugo, lahko ima pes zatečene sklepe,...

Če je okužba sveža, in so težave kažejo samo s sklepi, potem bi jst mogoče počakala, pa psa opazovala, če bi se še kakšen simptom pojavil.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Žužka , petek, 01.04.2016 : 10:51:41
Načeloma se strinjam s tabo v vsem, ampak se mi psica zdi preslaba, da ne bi probala z antibiotikom. Brez protibolečinskih komaj vstane iz postelje in to že več mesecev. Zato sva se z vetom tako odločila, kljub mejni vrednosti.

Dva meseca nazaj je bila tudi apatična in neješča, vendar je imela pridružen še uroinfekt, zato smo vse pripisovali temu (šepala takrat še ni). Bila je na drugih antibiotikih, ki so zgleda vse rahlo izboljšali, po ozdravljenem uroinfektu pa so se ponovile stare težave + nekaj novih.  *:-


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Binas , petek, 01.04.2016 : 12:33:38
Ja, antibiotiki dokončno preženejo borelijo, anaplazmoso, samo če zadosti hitro ukrepaš (v roku 3 tednov od okužbe). Navadno se pojavijo kako bolj grdi zaspančki, vnete oči, za sekundo so počasnejši in prje zadihani (posebno opazo pri mladičkih) in pa vročino imajo. Tako, da če v roku treh tednov od klopa opaziš kakšen koli znak, podoben prehladu, bi jaz takoj dala na kuro antibotikov. Ker so posledice klopnih bolezni precej trajnejše in slabše od kure antibiotikov.

Klopne bolezni so zares zahrbtne. In zelo obremenijo mehka tkiva doživljensko (boleči sklepi, mišice, tetive).

In težava s sklepi je pravzaprav precej resen stranski učinek. :/


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: tikačica , sobota, 02.04.2016 : 14:12:45
Moja psica je oboje pozitivna, borelija in anaplazmosa. Imela je tudi akuten izbruh bolezni z visoko vročino, apatičnostjo, zadnji del ji je klecal, tako da niti ni bilo debate ali antibiotik da ali ne. Že naslednji dan je najhujša kriza popustila. Po treh tednih opažam, da je kak dan slaba v zadnje noge in občasno klecne, sprehodi so seveda krajši ... Veterinarka pravi, da po antibiotični kuri ne bi smelo biti več nekih takih znakov, jaz pa berem povsod, da lahko okrevanje traja kar nekaj mesecev in da so lahko prizadeti prav sklepi ... Psica je sicer že starejša, ovčarka, in ima že nekaj let artrozo kolkov ter desnega kolena.

Sem pa prebrala, da je antibiotično zdravljenje najučinkovitejše ravno v akutni fazi, torej ko bolezen izbruhne, prej pa kljub dokazanim protitelesom skoraj ni smiselno, ker ni zadovoljivih rezultatov.
Moja psica je bila prej na nekih podpornih tabletah za jetra na Z (drage kot hudič), zdaj ji dajem Epato (enkrat cenejše, pa še deloma probiotične). Pa vitamin K, pa še polno drugega (pač začeli z antibiotiki za vse živo, ker je bilo stanje kritično).


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: agi , sobota, 02.04.2016 : 20:53:13
Ok to mi je razumljivo, da če se okužba razvije naprej v bolezen, da daš psa na antibiotik. Ne daš pa psa za vsak pozitiven krvni test in brez znakov bolezni na tablete, kar vidim da nekateri celo počnejo. Kakor sem brala je baje ogromno psov pozitivnih, od tega se samo majhnemu procentu psov okužba razvije naprej v bolezen.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Binas , ponedeljek, 04.04.2016 : 07:19:21
Hja...Berniji. švicarji so blazno občutljivi na klopne bolezni. zelo kmalu jim začnejo odpovedovati organi...
Poleg tega, okužbo lahko izničiš in preženeš, samo takrat, ko zadosti hitro ukrepaš v roku treh tednov od okužbe. Pa skoraj vedno so sveži znaki (kaki bolj grdi zaspančki, vročina, mičkeno hitrej se utrudi, zaspanost, pač klasični prehladni znaki, tudi bruhanje...).

Če pa ta vlak zamudiš in je pes pač okužen, moraš pa dvigovat imunski sistem + dodajat kak Cortaflex za sklepe (zaenkrat so še vodilni glede učinkovitosti)...doživljensko. In ob vsakem stresu (operacija, poškodba, bolezen ali pa dejansko dlje časa trajajoči stres zaradi "veselega" decembra, novega okolja...psi so različni...) Moraš spet skrbet za imunski sistem s kakimi vitamini, da ne pride do izbruha.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Žužka , ponedeljek, 04.04.2016 : 08:27:24
Mi smo zaenkrat ok, Doxy dobro prenaša, zraven imamo probiotike in Epato-nekaj za zaščito jeter. Z dodatki za sklepe bom še malo počakala, sicer ima nekaj malega teh jajc v briketih. Še nekaj časa bom dajala protibolečinske, potem pa jih ukinem, da vidimo, če se bo videlo kakšno izboljšanje... Se mi zdi pa že zdaj boljša.  :) Prej se je kljub protibolečinskim lahko kaj opazilo.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: tikačica , sreda, 06.04.2016 : 11:09:27
Žužka, v Epatu je tudi nekaj probiotikov - paziti moraš, da jih ne daješ preblizu z antibiotiki. Katere protibolečinske tablete jemlje? Moja psička je danes boljša kot včeraj, zadnje noge ima vseeno še vedno šibkejše, vendar ima že nekaj let potrjeno tudi artrozo ... Pa zdaj ji ob vseh teh tabletah nisem imela srce dajat še glukozamina.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Nanook , sreda, 06.04.2016 : 11:56:11
Kateri probiotiki pa so v Epato? Gledam sestavo in ni nikjer napisano, da vsebuje probiotike.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Žužka , sreda, 06.04.2016 : 16:37:53
Ja, res ni videti: "Jetrna moka, titriran in standardiziran silimarin, pivski kvas, MOS (manan- oligosaharidi), mikrokristalinična celuloza, rastlinske maščobe, natrijev in kalcijev alumosilikat. Analitični podatki: vlaga 7,0%, surove beljakovine 25,0%, surove maščobe 5,4%, surove vlaknine 7,9%, surov pepel 12,6%"

Probiotike drugače dajem posebej, ravno tako Epato. Protibolečinske so Rycarfa. Za glukozamin se še nisem odločila.  :)


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: tikačica , četrtek, 07.04.2016 : 13:55:14
Sem šla še enkrat pogledat italijanska navodila - MOS delujejo probiotično - niso pa probiotiki. Sem si malo preveč po domače razlagala.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 07.04.2016 : 15:39:27
Ah, ok, sem najprej mislila da so recepturo zamenjali.

Tudi moj prvi (zdaj že pokojni) pesjan Tari je imel obe, borelijo in erlihijo. Kdaj se je okužil, ne vem, zbolel je pa pri desetih letih. Smo dali čez terapijo z doxyjem, zraven je dobival mislim da nekaj za jetra (morda Epato? ali pa eno človeško stvar - Liver Support Factors? se res ne spomnim), v rezervi sem imela še SAMe (tudi za jetra). In potem je lepo živel še kar nekaj let. Pri probiotikih pazim, da dobivajo tiste, ki nimajo oz. naj ne bi imeli E. faecium (to sem tudi iskala kot zmesana...).

Rycarfa je pa isto kot Rimadyl, mislim oboje je NSAID karprofen.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Žužka , četrtek, 07.04.2016 : 16:20:54
Nanook, kaj pa je fora probiotikov brez tega? Jaz imam zdaj Enteromicro.

Moja opica je stara šele 4 leta, brez prejšnjih bolezni in upam, da bo lahko še tako fit kot prej. :(


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Nanook , četrtek, 07.04.2016 : 17:20:37
Potencialna patogenost E. faecium in rezistenca na antibiotike. Sem izbirčna in nagnjena h kompliciranju. :P


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Binas , četrtek, 07.04.2016 : 21:25:02
Za glukozamin. jaz že 5 let neprestano dodajam prašek in ga vmešam med hrano. Nad okusom se ne pritožuje. Razlika pa je bila vidna po 5-10 dneh. Določen gim ji je pred tem v desnem (slabšem) kolku povzročil bolečino. Potem se je to ponovilo še 1x ko sem vmes za nekaj mesecev prekinila in zatem sem začela neprekinjeno s Cortaflexom + občasno še naredim kuro z Inflamexom. (navadno v prehladnem obdobju, klinc imam psa, ki je malo obolj občutljiv (zato ima tudi dežni plašč in od letos še zimskega. Kolki so bili zelo veseli dodatnega sloja, ko so bile temperature pod 0. Tudi pri tastarem, že pokojnem, ki je sicer dobival tablete in ga je hrbtenica bolela, malo obrave je v 14 dneh bil pravi mali čudež in je spet rad hodil na sprehod. :) S tem, da je plaške (ravno zaradi hrbtenice) začel ceniti že par let pred mojim odkritjem glukozamina.



Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Žužka , četrtek, 07.04.2016 : 21:50:44
Saj jaz čisto podpiram glukozamin. Samo bi rada videla, če bo šlo še brez. :)
Le v briketih ga nočem, ker ga moj drug pes absolutno ne sme.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Binas , petek, 08.04.2016 : 08:13:04
Glukozamin se tvori v telesu. Pri zdravem, nepoškodovanem je to popolnoma zadosti. Pri posebnih potrebah pač dodaš. Tadrugemu škodijo dodatki, alergija na sestavino?
Obstajajo briketi kjer je dodatno napisan glukozamin/hondrotin, ampak je bolj kot ne nateg. Žal. Ponekod samo napišejo, v resnici gre pa za naradno prisoten, v hrani, kolikor pač tega je (zanemarljivo malo). Ponekod pa sicer res dodajajo ampak, je učinkovitost manjša od kvalitetnega dodatka. Moje pseto čedalje več je sveže pripravljene hrane doma. Je blo treba nekaj izobraževanja (ipak, hitor se zredi, potrebuje manj kcal, ima pa slabši imunski sistem...). V splošnem pa zadeva deluje OK.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: tikačica , petek, 08.04.2016 : 13:09:25
Ni ravno čisto na temo, ampak tudi moja psica je že nekaj let na glukozaminu, odkar ima potrjeno diagnozo artrozo. Ni nepomembna oblika glukozamina. Poleg tega koristi tudi hondroitin sulfat. Dobijo se dodatki, ki vsebujejo oboje. Je pač mešana ovčarka in genetika se očitno ne pusti kar tako.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Žužka , petek, 08.04.2016 : 20:20:28
Glukozamin se tvori v telesu. Pri zdravem, nepoškodovanem je to popolnoma zadosti. Pri posebnih potrebah pač dodaš. Tadrugemu škodijo dodatki, alergija na sestavino?

Pri njemu sproži tvorjenje kamnov v mehurju. Zato ga nikoli ne bo smel. Vem, da je tisto v briketih bolj šala, pa tukaj vseeno ne bi tvegala.

Bom pa psici vsekakor začela dodajat, če bo še imela boleče sklepe.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: tikačica , ponedeljek, 11.04.2016 : 18:08:22
Žužka, glukozamin prodajajo v več spojinah (recimo glikan, sulfat in sol - ne vem zdaj strokovnega imena za to solno spojino). Malo poguglaj, ali je katera spojina bolj na sumu zaradi sečnih kamnov oziroma ali jih katera ne tvori.
Za to sol vem, da je v bistvu najmanj učinkovita v telesu.
Potem pa za sklepe je dober tudi hondroitin sulfat - se dobi tudi posebej ali skupaj z glukozaminom. Ampak spet je to sulfat - torej najprej preveri, ali ti sulfati povzročajo kamne.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Žužka , ponedeljek, 11.04.2016 : 20:00:01
Hvala, ampak on (še) ne potrebuje podpore za sklepe, druga psica ga. :) Ona pa lahko dobiva glukozamin. :)


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Binas , nedelja, 15.05.2016 : 17:24:11
Lahko pa ob poškodbah etc tudi kinezio trakove nalepiš. Edino dlaka mora bit pobrita ali vsaj zelo kratka. Pa fizioterapevt mora nalepit. Skrivnost lepljenja je samo v tem, da več kako gredo mišice, vezi in da znaš lepit.

V tujini se že čedalje več uporablja tudi pri živalih.

Za dol snemat, pa je meni bilo daleč najlažje na suho. Pod tušem je bolelo.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Žužka , ponedeljek, 16.05.2016 : 09:03:37
Mi smo veliiiiko bolje (zdaj mogoče že upam napisat :-X ). ,^
Sicer smo kuro z Doxyjem podaljšali, ker ga dobro prenaša in smo po 1 mesecu še imeli dvome, da je čisto na 100%.
Drugače pa pri njej še vedno ostaja dvom, da je istočasno imela poškodbo + borelijo.  :'[


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Scann , ponedeljek, 02.07.2018 : 20:59:36
Zdravo! Imam kar paniko glede bernske planšarke, stare 6 let. V torek (6 dni nazaj) je začela poležavati in zavračati hrano. Ker se je zadeva vlekla 2 dni sem jo odpeljal do veterinarja, kjer je imela povišano temperaturo ter pozitiven test na boreliozo. Dobila je injekcijo antibiotika ter vitamine. Sedaj dobiva 2x dnevno antibiotike v obliki tablet, vendar je še s tem problem ker včasih kakšen kos izbljuva. Kako naj ji ponudim hrano saj je že vidno shujšana?...na srečo je imela nekaj zaloge. Pred tem je bila neješča v zelo redkih primerih in tudi drugače brez zdravstvenih težav. Jutri zopet planiram obisk pri veterinarju :(


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Binas , torek, 03.07.2018 : 07:15:08
Uh hudiča. Bernci in švicarske pasme so res izjemno občutljivi glede klopnih bolezni, dostikrat so na udaro njihovi organi. Nujno rabiš nekaj za zaščito jeter (pegasti badelj-dorwest recimo). Probiotike še 6 mesecev po zaključku antibiotične terapije. Antibiotike daj skrit v zmleto meso in ji kuglico daš v gobček, roko držiš pred gobcem, da je ne izpljune.
Pa nikar manj od 4-6 tednov antibiotične kure.

Ta trenutek naj je kar želi, tudi mačje konzerve whiskas recimo. Saj so zanič, ampak nekaj mor jesti.

B vitamini dvignejo apetit, tudi pivski kvas.

Boste pa morali sedaj orng pazit pri prehrani, da bo res kvalitetna in ji ustrezala, dodajat kaka zelišča in "žavbe" za podporo komplet organskemu sistemu in najti bolj učinkovito zaščito pred klopi.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Scann , torek, 03.07.2018 : 07:51:30
Uh hudiča. Bernci in švicarske pasme so res izjemno občutljivi glede klopnih bolezni, dostikrat so na udaro njihovi organi. Nujno rabiš nekaj za zaščito jeter (pegasti badelj-dorwest recimo). Probiotike še 6 mesecev po zaključku antibiotične terapije. Antibiotike daj skrit v zmleto meso in ji kuglico daš v gobček, roko držiš pred gobcem, da je ne izpljune.
Pa nikar manj od 4-6 tednov antibiotične kure.

Ta trenutek naj je kar želi, tudi mačje konzerve whiskas recimo. Saj so zanič, ampak nekaj mor jesti.

B vitamini dvignejo apetit, tudi pivski kvas.

Boste pa morali sedaj orng pazit pri prehrani, da bo res kvalitetna in ji ustrezala, dodajat kaka zelišča in "žavbe" za podporo komplet organskemu sistemu in najti bolj učinkovito zaščito pred klopi.

Za zaščito jeter je tudi dobila tablete (1x dnevno)...tisto še nekako pogoltne. Danes sem antibiotik raztopil v vodi ter ji ga z brizgo poskušal dozirati ampak je le z veliko težavo nekaj pogoltnila, ostalo je steklo mimo :( Bom poskusil še z mletim mesom ali mačjo hrano v konzervi ampak dvomim da jo bom pripravil do tega da poje. Kar se ostale hrane tiče smo pa poskusili že marsikaj od menjave briketov (varianta za starejše pse z malo maščob in veliko vlaknin), kuhanega riža, govejih jeter, pasje hrane v konzervi, nezačinjeno govejo juho (tisto je še nekako šlo par požirkov), itd.
Bom videl kakšno bo danes stanje pri veterinarju. Je pa zelo žalostno gledati psa kako ti v parih dneh vidno shira in ne moreš prav veliko narediti glede tega :( :(


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: sanco1a , torek, 03.07.2018 : 08:44:59
A da bi ji pa kakšno hrano (malo tršo konzervo) dajal direkt v gobec  (saj veš, kot tablete, na koren jezika, zapreš gobec in podrgneš po grlu navzdol) pa ne gre?
Tako sem jaz hranila svojega, ko je zbolel za borelijo in erlihijo, več kot mesec dni, hrane se ni niti pritaknil. Pa sva zmagala, čeprav je bilo težko. Prvo znamenje ozdravitve (rezultati se kažejo počasi) je bilo, da je napadel in raztrgal zapakirano vrečo briketov.  ;D


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Scann , torek, 03.07.2018 : 08:56:57
@sanco1a:
Se bom verjetno primoran poslužiti takega načina hranjenja ja. Upam da bo šlo in ne bo vsega izbruhala.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: sanco1a , torek, 03.07.2018 : 09:01:09
Obvezno najmanj pol ure pred hrano ranital, 2x dnevno, za dozo se pozanimaj pri vetu, dobiš v lekarni brez recepta.
Potrudi se, tisti mesec je bil tudi zame hudo naporen, večkrat na dan jo hrani v majših količinah. Pa vztrajaj, se zelo splača.
Držim pesti ;)


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Scann , torek, 03.07.2018 : 09:26:14
V prvem postu sem pozabil omeniti, da ima tudi močno otekle bezgavke in sumim, da je to glavni vzrok neješčnosti...vsaj če se spomnim koliko sem sam lahko jedel ko sem fasal angino in vnetje grla.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: sanco1a , torek, 03.07.2018 : 09:30:11
Ne  bi rekla, je kar zelo pogosto, da pri klopnih popolnoma izgubijo apetit, svoje naredijo še za želodec izjemno težki antibiotiki.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Binas , torek, 03.07.2018 : 10:29:22
Ene pse res ful zdela. Bina je imela okužbo z anaplazmozo oz. bolj znano ime erlihija (bila je bistveno bolj utrujeno, boleči sklepi, mišice, tudi slabokrvnost se je pokazala). 4-6 tednov Ronanxana (doksiciklin). Ampak je v roku tedna dni na antibiotikih bila kot rožica z energijo. Ves čas je imela apetit.



Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: sanco1a , torek, 03.07.2018 : 12:59:33
Mi smo imeli borelijo + anaplazmozo in bilo je res hudo, antibiotiki za 6 tednov. Ampak smo zmagali.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Nanook , torek, 03.07.2018 : 15:37:08
So ji pregledali kri? So bile vrednosti normalne ali je kaj odstopalo? Kako prepričani so, da je za vse kriva borelija?


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Scann , petek, 06.07.2018 : 09:50:06
Na žalost je bilo stanje iz dneva v dan slabše in sem se moral v sredo za vedno posloviti od svoje najboljše prijateljice Katane  :'( :'( :'(
Ugotovili smo namreč, da je okužba borelije močno pospešila razvoj limfoma  :'(
Nimam besed in vam lahko samo napišem hvala za vaše nasvete.


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Nanook , petek, 06.07.2018 : 10:34:37
Oh, žal mi je.  :'(


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Jana , petek, 06.07.2018 : 12:40:46
Iskreno sožalje. :'(


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: sanco1a , petek, 06.07.2018 : 12:59:20
Oh, ne, zelo mi je žal. :'(


Naslov: Re: BORELIJA
Poslano od: Zaposlena , sobota, 07.07.2018 : 00:28:05
 :'( :'( :'( Iskreno sožalje  :'( :'( :'(