mojpes.net

o psih => FCI 9 => Sporočilo, začeto od: Nanook , torek, 02.02.2010 : 16:57:39



Naslov: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Nanook , torek, 02.02.2010 : 16:57:39
TTji so v prvi vrsti prvinski primitivni psi, ne dolgodlaki. Dalec najbolj kompetentni glede dlake so zagotovo tibetanci s Tibeta in ne FCI. Tari nikoli ni imel tako dolge dlake kot se jo da videti pri nekaterih psih na razstavah (jaz jim recem, da so nategnjeni). Tudi ko smo mu jo pustili in sem ga cesala, nikoli ni imel tako dolge dlake. Rasla mu je strasno pocasi, "zorela" se pocasneje.

Ce se pa ze gremo o naravnosti, dvomim, da Tibetanci svoje pse kopajo, dajo v olje, jim delajo nonstop neke copke, spangice ipd.. Zagotovo pa so najblizje naravnosti originalcki s Tibeta ti. tretja linija in so kvecjemu nasi nategnjenci ekstrem in ne obratno.

Konec koncev so v standard dali tudi "Head well furnished with long hair, falling forward but not over eyes and not affecting the dog's ability to see." Kakor vem, se je to zgodilo po BBCjevem dokumentarcu? Se pravi, jim ni prej kapnilo, samo od sebe?


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: luvi7777 , torek, 02.02.2010 : 17:18:55
Nannok, zahvaljujući Greigovoj Tibetski terijeri su dobili to ime i postali nešto drugo osim pasa s Tibeta.
Na Tibetu postoje psi koji su u tipu. No budimo realni, kontroliranog uzgoja NEMA.

Dakle, kad je Greigova dobila Bunti a nadalje kako  je Bunti rasla tako je i dr. Greigova bila sve zainteresiranija za nju. Kada je Bunti navršila godinu dana postala je toliko atraktivna da ju je Dr. Greig htjela izlagati stoga je pisala u Indijski kinološki savez i objasnila im kako je došla do Bunti  pitajući ih što bi dalje trebala napraviti da ju izloži. Savez joj je savjetovao da bi Bunti mogla biti registrirana kao Lhasa Terrier, te da bi ju trebala prijaviti na izložbu u Delhiju gdje bi ugledni indijski suci mogli dati mišljenje o njenoj pasmini. To je dr. Greig i napravila,ali je mišljenje sudaca bilo da Bunti nije Lhasa Terrier! Dogovoreno je da Dr. Greig nastoji dobiti 3 generacije potomaka kako bi klasificirali pse.
I tek tada je konačna odluka donešena od komisije uglednih indijskih sudaca je glasila da se radi o posebnoj pasmini koja je od tada prepoznata kao tibetski terijer.

U ljeto 1930. donešen je opis i standard ''nove'' pasmine, ilustriran sa slikama tipičnih tibetskih terijera i nekih tipičnih Lhasa terijera. Bio je to Tibetski terijer.

TT je onaj kojeg prihvaća već godinama FCI (KROVNA KINOLOŠKA ORGANIZACIJA).
Tijekom vremena nastalo je puno kombinacija, linija, ... nastala je čudesna pasmina a vlasnici i dandanas mogu birati slobodno žele li ljubimca, psa za izložbu, agiliti ili obidience, bitno je da vode računa o selekciji izabiru pravi put za nove i nove zdrave TT-je u tipu po pravilniku FCI.

Jednom će se možda čak promjeniti FCI pravilnik – do tada nemojmo odguravat FCI i pravila na stranu.

MiniMaxi, kad čitam tvoje riječi kao da čitam život svog Jimmya   :)  :-*


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: MARKO HREN , torek, 02.02.2010 : 18:18:08
- TTji so v prvi vrsti prvinski primitivni psi, ne dolgodlaki.
- Ce se pa ze gremo o naravnosti, dvomim, da Tibetanci svoje pse kopajo, dajo v olje, jim delajo nonstop neke copke, spangice ipd.. Zagotovo pa so najblizje naravnosti originalcki s Tibeta ti. tretja linija in so kvecjemu nasi nategnjenci ekstrem in ne obratno.

Konec koncev so v standard dali tudi "Head well furnished with long hair, falling forward but not over eyes and not affecting the dog's ability to see." Kakor vem, se je to zgodilo po BBCjevem dokumentarcu? Se pravi, jim ni prej kapnilo, samo od sebe?

- TT-ji so dolgodlaki psi in takšna je bila Bunty in njeni potomci - pa saj sem nekaj slik objavil že danes.
- Ma jasno da jih ne kopajo, dajejo v olje ... Menda jih operejo ali otrejo z drobnim peskom, če se prav spomnim sem to nekje prebral. Verjamem pa to da jih opere dež in zraven še kakšna blatna kopel v vaškem potoku, če ga imajo - včasih pa tudi kak lastnik vzame kakšno vedro v roke  ;) Ampak tam pes živi na prostem pri nas pa v stanovanjih, klima na Tibetu in pri nas je čisto nekaj drugega, tudi vse ostale bivalne razmere so drugačne ... zato je jasno pri nas potreben šampon, conditioner, fen, .... Pa saj tudi ženske tam na Tibetu ne poznajo ne vem kakšnih kozmetičnih zadev za lase, fenov ... pa imajo verjetno za svoje okolje čudovite frizure ... pa še verjetno bolj zdrave in lepe lase kot mnoge pri nas. Upam da me ne boste kregale drage pun ce  ::)
- Tudi dlake so imeli čez oči je pa res da imajo dandanes še daljšo dlako. Res pa tudi da si psi na Tibetu tudi dlako po glavi pobrusijo, polomijo kar si jo naši ne. nenazadnje imajo nekateri nativi iz tibeta kar lepe frizurice čez oči. Ampak Nanook vsak ima eno željo ki ji sledi. Jaz in nekateri imajo radi TT-ja v polni dlaki, Ti in drugi pa imajo radi psa v krajši dlaki. vsi pa imamo radi to pasmo in to je kar nas druži in ne sme nas razdruževat to ali je pes ostrižen ali ne.


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: Nanook , torek, 02.02.2010 : 18:29:23
Tibetanski psi imajo "ime" in so obstajali se preden so zahodnjaki pogruntali, da je tam gor na strehi sveta nekaj pasjega. Za zahodnjake so zaceli obstajati sele takrat, ko so jih videli in takrat so dobili tudi zahodnjasko ime-tibetanski terier. In danes se rece, da je to tibetanski terier, ki ni terier. Kiksnili so ze takoj na zacetku. Kot tisto, da so "odkrili Indijance v Ameriki". Njih ni nihce odkril, oni so bili ze prej tam, ce pa mi nismo vedeli zanje, je to nas problem, ne njihov in to, da mi za nekaj ne vemo, se ne pomeni, da to nekaj ne obstaja.

Vse kar opisujes je bilo potrebno zato, da bi neka organizacija priznala to pasmo. Ta "pasma" pa je ze obstajala na Tibetu, se preden se je kdorkoli sprdnil in karkoli storil. Ni zacela obstajati takrat, ko je Greigova zacela z vsem tem, samo zahod jo je takrat malce bolje spoznal. Koliko so bili tisti terierji tipicni in koliko ne, je tezko reci. Ce jih je oblikovalo okolje na strehi sveta, so zagotovo bolj tipicni kot tisti, ki jih oblikuje okolje pod streho dvoran. Da mora imeti tibetanski terier dobro zgradbo, da se lahko giblje, je logika-da je bolj atraktivno, ce dlaka sprednjih tac frfota visoko, ker je pes spredaj strm in drugace kot lipicanec sploh hodit ne more, je pogruntavscina unih v dvoranah. Z nekaj logike je vsakemu jasno, da rabis za dobro gibanje dobro zgradbo. Da mora imeti tako dolgo dlako, da se spotika obnjo (pa ne rect, da se nikoli niste videli takega TTja?), je tudi logicno samo unim v dvoranah, pa kaksnim takim, ki gredo v gore v visokih petkah ali japonkah. Konec koncev tudi Messner ni v vecerni obleki plezal na gore, ali pac?

Primer pasme: mas skupino psov, ki zivijo tako na otokih kot na celini. Med seboj so si podobni, imajo precej skupnih znacilnosti. Se najde nekaj ljudi, ki se odlocijo, da bodo poskusali to skupino psov registrirati kot pasmo. Polovijo nekaj posameznikov, jih parijo, zrihtajo nekaj generacij, zapisejo nek okviren standard in gredo do zahodnjakov, ki pravijo, da bodo priznali pasmo. Ko gre papirologija skozi, je pasma priznana. S to razliko, da potanovem niso vec tipicni predstavniki tisti, ki jim nekaj malega fali, so torej "napaka" in se z njimi ne sme vzrejati. Pa ceprav so ravno tako tipicni in "pasemski" kot tisti, ki tisto nekaj malega imajo, prav tako zivijo na enakem obmocju, na enak nacin, se tudi parijo s tistimi "pasemskimi". Se pravi, so se parili, dokler se neki pametnjakovici na podlagi ene bedaste lastnosti niso spomnili, da oni pa niso vec tapravi. Pa ceprav je okolje v katerem so ziveli in zivijo, dokazalo drugace. S priznanjem pasme in zaprtjem rod. knjige se je gen. bazen se bolj zozal, izpadli so in izpadajo tisti, ki jim nekaj malega fali. Zakaj? Ker ocitno za zahodnjake niso dovolj atraktivni? Primer je delno izmisljen, upam pa da je jasno kaj mislim, ko napisem, da zame neka organizacija ni najbolj kompetentna narekovat kaj je in kaj ni neka primitivna pasma.

Tibetanski terier je prvenstveno prvobiten primitiven pes s Tibeta. Kvadratast, kompakten, funkcionalen. Oblikovalo ga je okolje na Tibetu in ne tepihi v dvoranah po svetu. Ce moram primerjati tibetanske pse s Tibeta in tibetanske pse prosto po FCI, potem ni dvoma kateri so zame bolj tibetanski. ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: Nanook , torek, 02.02.2010 : 18:42:12
Aja, Marko, jaz sem prepricana, da je velik faktor vozljanja pri Tariju ravno barva. Tam, kjer je crn, vozljev prakticno nikoli ni oz. so res zelozelozelozelo redko. :)


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: Jasi , torek, 02.02.2010 : 19:14:41
Nanook, se strinjam, da ni dvoma kateri so bolj tibetanski, ni pa nujno da so slednji bolj po FCI standardu, a ne?  ;)
Kar se tiče psov na letošnji specialki, sta bila tam 2 native primerka v "full dlaki" in sem si ju ogledala na lastne oči.
Glede striženja, moje je v mladih letih kratka frizura dejansko "pohitrila" in kar nekaj agilitašev je v ta namen striglo svoje pse. No, na stara leta ni bilo razlik in sta tekla ne glede na dolžino dlake, tako da se teorija ni obnesla  :D
In še za konec, zame je Jack krasen predstavnik svoje pasme in se ne bi branila imeti doma njegovega klona (v kolikor bi bil dovolj zmešan, da bi delal agility in tekal po gozdu, pa hribolazil  :-[)
In zadnja utopična, a bomo kdaj dorasli in začeli govoriti o eni pasmi, ne pa se prerehat o linijah? ker zame so TTji ena pasma, mislim, da imajo samo tako možnosti, da dolgoročno preživijo.


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: Nanook , torek, 02.02.2010 : 19:23:44
- Tudi dlake so imeli čez oči je pa res da imajo dandanes še daljšo dlako. Res pa tudi da si psi na Tibetu tudi dlako po glavi pobrusijo, polomijo kar si jo naši ne. nenazadnje imajo nekateri nativi iz tibeta kar lepe frizurice čez oči. Ampak Nanook vsak ima eno željo ki ji sledi. Jaz in nekateri imajo radi TT-ja v polni dlaki, Ti in drugi pa imajo radi psa v krajši dlaki. vsi pa imamo radi to pasmo in to je kar nas druži in ne sme nas razdruževat to ali je pes ostrižen ali ne.


Tocno tako in ze zdaj (spet) povem (ce ni ze ocitno), da meni uvozeni originalni tibetancki niso trn v peti in da nisem ubrisana na dlako. ;) Jaz imam v prvi vrsti rada funkcionalnega psa, kar originalcki in njihovi potomci (vsaj tisti, ki sem jih videla), so.

Citat
Nanook, se strinjam, da ni dvoma kateri so bolj tibetanski, ni pa nujno da so slednji bolj po FCI standardu, a ne?

Tocno tako. ;) Eni bodo rekli, da to pomeni, da tibetanski psi s Tibeta niso tibetanski, eni bomo pa rekli, da je FCI s svojimi standardi za en...


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: luvi7777 , torek, 02.02.2010 : 19:37:10
Odlično je da se tebi više sviđaju psi s Tibeta. (ovdje govorim o spima koji su gore ne naturščicima u Slo)
No u razmišljanju i uzgoju (ako se podrazumijeva da se radi o uzgoju s papirima) uzgajivači će se truditi težiti standardu pasmine.
Vjerujem da i na Tibetu ima primjeraka koji bi bili u tipu /standardu ali ne zaboravimo da se pasminskim imenom mogu zvati isključivo psi kojima je porijeklo poznato. Da li su pareni sa susjedovim mješancem ili s nekim drugim psom na žalost to ne znamo, no zato vidimo da ih ima vrlo različitih.
Naravno da su oni oduvijek gore na Tibetu, ali kao pasmina su prepoznati nakon priznavanja.

Evo ja sam dobila ovakvu uputu s kojom se apsolutno slažem:
"Cistokrvni ****" ne obstajajo, ce nimate zraven tudi rodovnikov. Ce so podobni ***** po vasem laicnem mnenju, to se niso ******. ..... ce nimate tudi papirjev. nije pasminski pas...a psi koji su trenutno na Tibetu ga papir na žalost nemaju...
 
Znači, pasminski pas je onaj koji ima rodovnik.
Tibetski terijer je isto tako onaj koji ima rodovnik (koliko se god to nekom sviđalo ili ne), a ne pas koji je na Tibetu.
To je pas s Tibeta u tipu Tibetskog terijera.

Nanook, kada su neki od tih pasa s Tibeta dovedeni unazad nekoliko godina u Evropu nisam primjetila da ih se ostavilo u locksima, počupane i zmazane...dapače, kupalo ih se, uređivalo te im se pružio bolji život od onog što su zasigurno imali.... ni mi nismo na Tibetu, pa smo pse prilagodili sebi (što je i normalno, pa da ga držim kao na Tibetu vjerojatno bi mislili da zlostavljam psa)

Da mora imeti tibetanski terier dobro zgradbo, da se lahko giblje, je logika-da je bolj atraktivno, ce dlaka sprednjih tac frfota visoko, ker je pes spredaj strm in drugace kot lipicanec sploh hodit ne more, je pogruntavscina unih v dvoranah. Z nekaj logike je vsakemu jasno, da rabis za dobro gibanje dobro zgradbo. Da mora imeti tako dolgo dlako, da se spotika obnjo (pa ne rect, da se nikoli niste videli takega TTja?), je tudi logicno samo unim v dvoranah, pa kaksnim takim, ki gredo v gore v visokih petkah ali japonkah. Konec koncev tudi Messner ni v vecerni obleki plezal na gore, ali pac?

Meni je žao što se tebi osobno TT FCI standard ne sviđa.
Ja osobno nikad nisam vidjela psa koji se spoticao na svoju dlaku  :-\ ali sam vidjela pse u full dlaci koji su letili  ringom i koji su ostavljali bez daha, ali sam i vidjela pse koji su se sa vrlo kratkom dlakom vukli i koji su letili. Dakle kretanje nema veze sa dlakom. Niti je dlaka sve. Ali ni dlaka ne treba nekima biti trn u oku.  No i ona treba kakvom ga kao pasmu TT standard opisuje. Otprilike....

Jasi .... nije Jackov klon  :)  :-* , ali Tasha bi bila kao rođena za tebe; ta od malih nogu preskače sve što joj se nađe na putu; čim je uzmogla ogradicu od kotilice, na izložbi ogradicu predviđenu za veće pse, kod kuće fotelju, roditelje  :D ...a vani je kao vjetar, nema straha pred ničim...ma ona je pravi izazov za mene....








Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: Nanook , torek, 02.02.2010 : 23:34:57
Vjerujem da i na Tibetu ima primjeraka koji bi bili u tipu /standardu ali ne zaboravimo da se pasminskim imenom mogu zvati isključivo psi kojima je porijeklo poznato. Da li su pareni sa susjedovim mješancem ili s nekim drugim psom na žalost to ne znamo, no zato vidimo da ih ima vrlo različitih.

To za primitivne pasme ne velja in bilo bi finofajn, ce bi tudi pri kaksnih drugih pasmah odprli rodovne knjige (al kako se ze rece) in zaceli s "phaenotypbestimmung"-i (kako se pri nas rece?). Gen. bazen ni za kopanje, ampak bi moral biti eden izmed TEMELJEV VZREJE! Kako se je zacelo s tibetanci na zahodu? V glavnem liverpoolski doki in dr. Greig, ane. Storijo vsi poznamo. So prisli vsi njeni psi s Tibeta z rodovnikom okrog vratu? Je bil tibetanski terier z liverpoolskih dokov pospremljen z rodovnikom? Ne. Torej so bili ti psi kaj, mesanci, kajne. KER so bili mesanci, so potem tudi danasnji tibetanski terierji, ki so potomci teh, mesanci. Mesanec x mesanec x mesanec x mesanec= mesanec in ne tibetanski terier, je tako? Pojdite v database dovolj nazaj, pa boste videli, da pise pri enih bodisi unregistered, imported ali je pa prazno. Torej so vsi nasi psi mesanci. Zapovrh niso niti tibetanski mesanci, tibetanski mesanci so uni s Tibeta. Se pravi niso ne tibetanski, ne terierji in torej niso nic. Kaj je bolj tibetanskega od tibetanca s Tibeta? NIC.

Pa cisto tako, tudi pri evropskih tibetanskih terierjih je veliko razlicnih. Imas 48cm (in vec) gigante in lhasa-apso-like dolge pritlikavce, ki so glede na rodovnik vsi tibetanski terierji. Je imel kaj vmes kaksen lhasa apso ali pa sosedov pes? Ne vemo oz. po rodovniku sodec ne, kajne.

Se pravi, jaz s Tibeta (iz domovine!!! pasme) privlecem psa, ki je kvadratast, ima odlicne kote, kvalitetno dlako, tipicno glavo tudi za FCI standard, dobre sape itd., nima pa rodovnika (ga dobi naknadno, praznega). Takega psa se oznaci za mesanca, ker starsi niso znani.
V ring pride psica, majhna, dolga ko vlak, dolga dlaka se vlece po tleh, da ne vidis spodaj, gibanje katastrofalno, kolikor se ga sploh vidi, gobec spicast kot bi ga osilil.. Jaz komentiram, da nisem vedela, da so na vrsti lhasa apsoti, pa me soseda rukne, da je to tibetanski terier (psica dobi odlicno btw...). Zakaj je to tibetanski terier? Ker ji pise v rodovniku, da je. Pa zraven nje postavis "mojega originalnega ttja" in ostali pametno ugotovijo, da je moj cuden... Verjetno zato, ker je mesanec, ker starsi niso znani. Pri uni so starsi znani, ven je prislo nekaj cisto x, ampak ker ji v rodovniku pise tibetanski terier (ceprav ona ni videla niti T od Tibeta, pa njenih recmo 10 generacij za nazaj tudi ne), je tibetanski terier (netipicen oz. ne, zelo ustreza standardu, dobi odlicno...). In to pri prvobitni primitivni pasmi, ki je starejsa kot FCI.

Naravno da su oni oduvijek gore na Tibetu, ali kao pasmina su prepoznati nakon priznavanja.

Ponovno-kot pasma poznani na zahodu. Na Tibetu so ze zelo dolgo.Tako kot gorile v Afriki. Dokler jih niso zahodnjaki videli, opisali (ubili...) in to novico prenesli naokrog, gorile niso obstajale, kar so jim povedali domacini pa so bile "pravljice". Zelo, hm, "egocentricno?", kajne. Cesar ZAHOD ne vidi, tega NI (ni vazno, ce ima 3/4 Azije svoje pasme in je pravzaprav tam prislo do udomacitve).

Znači, pasminski pas je onaj koji ima rodovnik.
Tibetski terijer je isto tako onaj koji ima rodovnik (koliko se god to nekom sviđalo ili ne), a ne pas koji je na Tibetu.
To je pas s Tibeta u tipu Tibetskog terijera.

Obstaja dolocitev pasme na podlagi fenotipa.  In to je popolnoma po reglcih in taki psi so tajski grebenarji, taki psi so tibetanski terierji. Na podlagi videza se doloci "pasemskost" in se ga registrira, pes dobi rodovnik (ki je kajpak prazen) in to je to. Taki psi imajo rodovnik, lahko gredo na vzrejni pregled, lahko dobijo vzrejno dovoljenje (ce pac ustrezajo merilom), lahko se jih razstavlja, mislim da je vsaj eden bil tudi eu. ch. in so pasemski, pa ce je vam vsec ali ne. Njihovi potomci imajo vsi dolocene generacije prazne. Ko se zapolnijo, dobijo normalen rodovnik (menda vse to se vedno velja, ane?).  In zakaj je meni tako super fajn, da se uvaza tibetanske terierje s Tibeta in se z njimi vzreja? Ker prinasajo nekaj novega v gen. bazen in ga lahko vsaj malce razsirijo (+ imajo oni in njihovi potomci fajn dlako, fajn karakter, fajn kote, so zaenkrat vsi CCL testirani tudi free, ce sem prav gledala v bazi in se in se). :P

Nanook, kada su neki od tih pasa s Tibeta dovedeni unazad nekoliko godina u Evropu nisam primjetila da ih se ostavilo u locksima, počupane i zmazane...dapače, kupalo ih se, uređivalo te im se pružio bolji život od onog što su zasigurno imali.... ni mi nismo na Tibetu, pa smo pse prilagodili sebi (što je i normalno, pa da ga držim kao na Tibetu vjerojatno bi mislili da zlostavljam psa)

Tocno tako. Mi smo tibetanske terierje alias mesance, ker seveda izvirajo iz psov brez rodovnika, prilagodili sebi in nasim razmeram. Kar pomeni, da po toliko in toliko generacijah prilagajanja nasim merilom, nasim potrebam, nasim vizijam, nasim standardom ti psi niso vec cisto taki kot psi, ki izvirajo iz tibetanskega okolja (so jim pa, roko na srce, nekateri zelo podobni, kar je edino prav, ker to po eni strani pomeni, da le nismo tako zelo zabluzili  :-* ). Vendar pa to, da so nasi tibetanski terierji, ki smo jih naredili po nasih merilih in ne merilih Tibeta, drugacni, ne pomeni, da so tisti s Tibeta "nepravi" ali nevemkaj. Ravno tisti s Tibeta so tisti pravi tibetanci, saj smo mi te nase prilagodili sebi.


Meni je žao što se tebi osobno TT FCI standard ne sviđa.
Ja osobno nikad nisam vidjela psa koji se spoticao na svoju dlaku  Undecided ali sam vidjela pse u full dlaci koji su letili  ringom i koji su ostavljali bez daha, ali sam i vidjela pse koji su se sa vrlo kratkom dlakom vukli i koji su letili. Dakle kretanje nema veze sa dlakom. Niti je dlaka sve. Ali ni dlaka ne treba nekima biti trn u oku.  No i ona treba kakvom ga kao pasmu TT standard opisuje. Otprilike....

Saj sem napisala, da "mora imeti tibetanski terier dobro zgradbo, da se lahko giblje,". Ne dobro dlako za dobro gibanje, ampak dobro zgradbo. Tudi standard zahteva npr. "well laid shoulders" in "well bent stifles". In ja, sem ze videla pse, ki so stopali po lastni dlaki.

Ker vem, da mnogo ljudi razmislja tako kot si napisala ti luvi, naj povem se to, da vse moje pisanje okrog primitvcev, rodovnikov in pasemskosti, NE leti na nikogar osebno.

Ko je sel bratranec s kolesom cez Tibet, sem ga opozorila na tibetanske mastife (mu izbrskala fotke z razstav in Tibeta) in mu zabicala, da naj gleda naokrog, ce bo kje videl kaksnega t. terierja. Ga ni, niti enega. Niti lazica, niti spanjela. Samo mastife. Aja, saj res, niso bili mastifi. Bili so veliki-ogromni, crni, z ozigi, kaksen tudi brez, mesanci. Pri nomadih so spusceni cuvali sotore in so se umaknili sele, ko so jim to ukazali moski. Tudi po vaseh ni srecal tibetanskih mastifov, saj mu niso pokazali rodovnikov. Srecal je mesance. Sredi Tibeta so mu dostop v vas/med sotore preprecili veliki crni psi z ozigi, a brez rodovnikov-mesanci. Kajti ce bi zelel videti tibetanske mastife, bi moral priti z biciklom v Lj. na Gospodarca in stat zraven ringa nevemkok v grozni gneci... Tako je pa sel z biciklom med nomade na Tibetu in vse kar je videl, so bili eni navadni mesanci, sicer podobni TMjem, ampak manjkalo jim je nekaj kljucnega-(rdeca prepoga, sodnik sredi ringa, razstavni strik, hendler) rodovnik. Ce bi vprasal nomade in bi mu odgovorili, da so psi do-khyji, bi verjetno rekli, da ti nomadi nimajo pojma kaj govorijo, saj njihov pes ne more biti TM. Nima niti rodovnika. Kaksni luzerji... :P

Kaj res ne vidite absurdnosti te logike? Kaj res ne vidite oz. ne razumete, da je razlika med nerodovniskim tibetanskim terierjem v Evropi, ki je produkt stepanja in zasluzkarstva in tibetanskim terierjem, ki je zivel na Tibetu, katerega starsi so ziveli na Tibetu, ki ni v sorodu z evropskimi itd.?  Kaj res ne vidite, kaksno sreco imajo tibetanske pasme, ker se vedno obstajajo populacije teh psov na Tibetu? Kaksno sreco imajo tibetanci, da obstajajo ljudje, ki znajo prepoznati kvaliteto in predvsem VREDNOST teh populacij za samo pasmo? KAJ RES NE VIDITE, DA JE ZA PASMO TIBETANSKI TERIER TO, DA NA TIBETU OBSTAJA (NASIM) RELATIVNO NESORODNA POPULACIJA TIBETANSKIH TERIERJEV, VREDNO VEC KOT VSI CACIBI, CACI, BOBI, EU, INT, WORLD, BISS SAMPIONATI, SPANGICE, COPKI, KRTACE, FENI, SAMPONI, CONDITIONERJI, OLJA, DODATKI, SPREJI, PUDRI,...SKUPAJ in se na deseto potenco?

Ce je odgovor na KATEROKOLI zgoraj (=v prejsnjem odstavku) napisano vprasanje NE, potem mislim, da je cas, da odlozite FCI standard, greste na Amazon, narocite knjige o populacijski genetiki, genetiki, evoluciji in ekologiji, in jih prestudirate do te mere, da vas lahko pridem sredi noci zbudit in sprasevat o npr. bottlenecku, pa boste v sekundi vedeli o cem govorim. IN TO PA LETI NA VSE!


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: Nanook , torek, 02.02.2010 : 23:55:41
Se opravicujem za typote, sem pisala medtem ko sem cakala na 24ur zvecer. :)


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: nuhl , sreda, 03.02.2010 : 01:15:32
Nanook: ...ki je produkt stepanja in zasluzkarstva... 

Krasno si opredelila vso vzrejo in vse rejce pred importi iz Tibeta. In ne zdaj reči, da nisi mislila na vse. Ker si, in ker tvoje pisanje omalovažuje vse kar je bilo v desetletjih storjenega v vzreji TT-jev.

Kot moderator rubrike bi lahko malo bolj popazila kako izrazaš svoja stališča.   

 


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: MARKO HREN , sreda, 03.02.2010 : 01:28:29
Nanook problem je v tem, da nočeš sprejet, da lastnikom in vzrediteljem skratka ljudem "nič ne manjka pri TT-ju kot ga/jih imajo". Imajo pa torej takega kot ga je človek s selekcijo prilagodili sebi in svojim razmeram. Tisiki vedo kaj jim manjka oziroma kaj bi lahko izboljšali pa so zadevo že pokrenili ... Mislim, da nihče ne oporeka širitvi genskega pola ... pot je začeta, rezultati prihajajo in šele zgodovina bo pokazala prednosti pa tudi slabosti. Vsi vemo kakšen je bil prvi korak pri postavljanju pasme, kakšni so bili psi Dr Grigove - torej iz Tibeta takrat in kakšni so danes - veliko je še dandanes skupnega, veliko pa je s selekcijo naredil človek. Nastal je pes ki se ga imenuje TT, je vajen sobivanja v današnjih razmerah, ostaja dolgodlak, dlaka mu ne odpada sezonsko, živahen zunaj, miren notri, dober z otroci, zadržan s tujci, ne preveč bevskajoč, zelo učljiv, pa tudi zmerno trmast  ;), na trenutke gluh  ;),  ...  Jasno je vsem, da je tak zaradi selekcije, ki ga je prilagodila željam in razneram v katerih biva človeka tukaj (ne na Tibetu). Tako je nastalo veliko pasem - mnoge so imele začetke kot naš TT. Govorit oziroma pisat ni ravno na mestu, da so sedanji TT-ji kakor nekaj slabega "nategnjenci ekstrem čeprav tega čist ne razumem, se spotikajo ob svojo dlako, so nefunkcionalni, napačnega gibanja, le za na preprogo,... oziroma kakorkoli bi jih ali si jih ti opisala. Tudi bolezni se najdejo med našimi TTji pa vejemi tudi med tistimi iz Tibeta. Super bo če jih bo čim manj in če bo vsaj to prinesla novodobna selekcija "kapo dol".

Bom skušal napisat še 1x mal drugače - Nanook vsak ima nek ideal psa, torej željo po njem in tej želji sledimo. Jaz in nekateri imajo radi TT-ja kot ga poznamo iz naših krajev. Ti in še mnogi drugi pa imajo radi psa ki prihaja diretkno iz Tibeta. Oba psa imata veliko skupnih značilnosti, eni so nekatere izgubili, drugi nekaterenove dobili,  vsi pa imamo radi take vrste pse, ki izhajajo ali so še na Tibetu in to je kar nas "druži". Ne sme se iskat kje se razhajamo in to uporabljat kot diskvalifikacijo. Meni je največje veselje pogledat naše dve zverinici vsak dan in verjamem da lastniku nativa iz Tibeta prav tako - torej sva si v osnovi veselja v sobivanju s psom takšnih ali drugačnih korenin iz Tibeta enaka ...

Pa lahko noč in tudi mene je iz tira vrgla tole z Mastifi ... ampak to je že druga zgodba.


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: MARKO HREN , sreda, 03.02.2010 : 01:44:31
Nanook: ...ki je produkt stepanja in zasluzkarstva... 

Krasno si opredelila vso vzrejo in vse rejce pred importi iz Tibeta. In ne zdaj reči, da nisi mislila na vse. Ker si, in ker tvoje pisanje omalovažuje vse kar je bilo v desetletjih storjenega v vzreji TT-jev.
 

... pa nekako to leti na vso selekcijo znotraj znanih FCI okvirov, ker pa je šla selekcija tudi na Tibetu, pa leti tudi na nekatere lastnike, ki so tudi tam samice načrtno vzrejali in parili po svojih mesilih, zahtevah, .... a vseeno tudi za prodajo ali vsaj menjavo s sosedom, znancem, nomadom, popotnikom ... Upam :) Nanook da nisi mislila tudi mene, ker če ne "tebi poklonim TTja iz naslednjega legla in JA lahko me držiš za besedo. Ampak žal ne bo ravno tak kot je tebi všeč. Bo pa verjemi ravno tako polizal tvoj nos, kot katerikoli drugi in te bo imel še bolj rad ki imaš ti njega ... in ne bo te popadel tako kot mastifi, razen če si boš zelo prizadevala a vseeno mislim da ne bo šlo. lepo noč vsem želi jest in moji že speči TT babnici.


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: Nanook , sreda, 03.02.2010 : 07:39:59
Nanook: ...ki je produkt stepanja in zasluzkarstva... 

Krasno si opredelila vso vzrejo in vse rejce pred importi iz Tibeta. In ne zdaj reči, da nisi mislila na vse. Ker si, in ker tvoje pisanje omalovažuje vse kar je bilo v desetletjih storjenega v vzreji TT-jev.

Kot moderator rubrike bi lahko malo bolj popazila kako izrazaš svoja stališča.   


Lhun, so zate steparji nerodovniskih psov nekaj super fajnega, kar bi si morali zeleti vsi, ki imajo radi to pasmo? Ce en iz npr. Butal nastepa leglo "tibetanskih terierjev" brez rodovnika, je to zate super krasno? Zame namrec ni in nimam nobenih zadrzkov to tudi javno povedati. Ce recem, da stepanje nerodovniskih "tibetanskih terierjev" NI FAJN, omalovazujem vse, kar je bilo storjenega v desetletjih rodovniske vzreje TTjev? Rastlinsko olje brez holesterola? Ti priporocam, da zadihas, preden gres ponovno brat moj sestavek-ponovno branje pa je nuja, saj ti ni cisto jasno o cem pravzaprav pisem.  ::) Ce ti namrec ni jasna razlika med nerodovniskim tibetanskim terierjem, ki je produkt stepanja, zasluzkarstva (pa ne mi rect, da nisi se nikoli zasledil oglasa za nerodovniske TTje ??? ) in nerodovniskim tibetanskim terierjem s Tibeta, potem...

PS: Vzreja na zahodu se je zacela z importi s Tibeta, je luvi zgoraj opisala storijo z dohtarco.



Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: Nanook , sreda, 03.02.2010 : 08:45:36
Ne Marko, problem je, da vi zgleda ne znate gledati sirse. Tu se ne gre za to, kaj je vsec tebi, kaj je vsec meni, kaj je vsec sodnikom, tu se gre za pasmo, njen obstoj. Majhen gen. bazen ni nekaj, kar bi si clovek zelel. Dalec od tega. In to, da pri tibetanskih terierjih obstaja moznost sirjenja tega bazena s pomocjo relativno nesorodne populacije, ki se vedno zivi na Tibetu, je super, ampak namesto, da bi razmisljali s stalisca zdravja pasme, vi vidite...dlako? ???
Ce ne znate realno in kriticno gledat na naso pasmo, potem tu nekaj ne stima. In ce lastnikom in vzrediteljem nic ne manjka pri TTju, se ne pomeni, da TTju cesa ne manjka. In ce ena vzrediteljica (cisto x primer, ne gre za TTje, pa tudi shar peije ne) navduseno pove, da njej so pa vsec psi, ki so spredaj cist ravni, potem me lahko upraviceno postane strah za pasmo, ki bi naj bila sposobni teci, skakati, ziveti.

Nisem napisala, da so sedanji TT-ji nekaj slabega, da so nategnjenci, da se spotikajo ob svojo dlako, da so nefunkcionalni, da so napacnega gibanja, da so le za na preprogo... Mirne vesti pa lahko napisem, da se najde slabe TTje, da se najde "nategnjene" TTje (polikance, barbike, kakorkoli bi rekel psom, ki imajo lepo zunanjost, pa slab motor), da se da videti TTja, ki se spotika ob lastno dlako, obstajajo TTji, ki so nefunkcionalni, ki imajo napacno gibanje in ki so, roko na srce, samo za na preprogo. Ce se v zivljenju niste videli vsaj enega TTja, ki bi ustrezal kateremu od zg. opisov, potem imamo bodisi razlicno definicijo funkcionalnosti ali pa hodite z zaprtimi ocmi po svetu. Cesar ne vidim, tega ni. In vse to so tibetanski terierji zato, ker jim tako pise v rodovniku. Ce bi rodovnika ne imeli, bi ne bili tibetanski terierji.

S tem, da je tibetanski terier brez rodovnika mesanec, se strinjam v kolikor govorimo o "evropskem" tibetanskem terierju brez rodovnika. Evropski tibetanski terier brez rodovnika je tisti, ki je produkt dveh psov od katerih eden ali oba nimata rodovnika, ali pa imata oba rodovnik, a sta brez vzrejnega dovoljenja. V Evropi. Ne strinjam se s tem, da je tibetanski terier na Tibetu avtomaticno mesanec, zato ker nima rodovnika. Strinjam se, da je nerodovniski tibetanski mastif iz Butal, ki je produkt dveh tibetanskih mastifov brez vzrejnega dovoljenja, mesanec. Ne strinjam se s tem, da je do khyi pri nomadih avtomaticno mesanec, ker njegov lastnik (nomad) nima zanj rodovnika. A razumes razliko? (in to velja zame pri tibetancih, tajcih, in po vsej verjetnosti tudi pri shar peijih, skratka pri primitivcih).

Kajti kot sem ze veckrat napisala, je zame TT v prvi vrsti primitiven prvinski pes, kvadratast, z dobrimi koti, dolgimi nogami, sposoben teci, skakati, ziveti. Za vas je pa dolgodlak...


 
Nanook: ...ki je produkt stepanja in zasluzkarstva...  

Krasno si opredelila vso vzrejo in vse rejce pred importi iz Tibeta. In ne zdaj reči, da nisi mislila na vse. Ker si, in ker tvoje pisanje omalovažuje vse kar je bilo v desetletjih storjenega v vzreji TT-jev.


... pa nekako to leti na vso selekcijo znotraj znanih FCI okvirov, ker pa je šla selekcija tudi na Tibetu, pa leti tudi na nekatere lastnike, ki so tudi tam samice načrtno vzrejali in parili po svojih mesilih, zahtevah, .... a vseeno tudi za prodajo ali vsaj menjavo s sosedom, znancem, nomadom, popotnikom ... Upam :) Nanook da nisi mislila tudi mene, ker če ne "tebi poklonim TTja iz naslednjega legla in JA lahko me držiš za besedo. Ampak žal ne bo ravno tak kot je tebi všeč. Bo pa verjemi ravno tako polizal tvoj nos, kot katerikoli drugi in te bo imel še bolj rad ki imaš ti njega ... in ne bo te popadel tako kot mastifi, razen če si boš zelo prizadevala a vseeno mislim da ne bo šlo. lepo noč vsem želi jest in moji že speči TT babnici.

Pa dobr no, a se vidva zajeb... al moram res zacet pocasi pisat. ::) Marko, si ti stepar nerodovniskih tibetanskih terierjev iz Butal? Ce si, potem z »nerodovniskim tibetanskim terierjem v Evropi, ki je produkt stepanja in zasluzkarstva« mislim tudi tebe, ampak glede na to, da imajo tvoji mladici rodovnik, da ima Indija rodovnik in vzrejno dovoljenje in da ima njen moz rodovnik in vzrejno dovoljenje, in da nekak iz tvojega pisanja in dejanj ni videt stepanja in zasluzkarstva, mislim, da te ne morem uvrstiti med steparje nerodovniskih, kajne? Razen ce si ti sam mnenja, da se tja uvrscas, kar pa zagotovo nisi.

PS: Pravkar pa sta vidva vse vzreditelje rodovniskih TTjev prekrstila v steparje in zasluzkarje. Cestitke! ::)



Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: Nanook , sreda, 03.02.2010 : 09:01:14
Butale so misljene kot neko fiktivno mesto; bi napisala Indija Koromandija ali pa dezela NikjerNikoli, pa bi vas verjetno samo se bolj zmedlo.


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: teri , sreda, 03.02.2010 : 11:21:23

   Nanook  :-* :-* :-*


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: Jasi , sreda, 03.02.2010 : 11:58:28
Nanook, a si kaj takega napisala tud za članek? Upam, da.

In oprosti, ker ne znam prav citiat, ampak odgovor na: ;)

KAJ RES NE VIDITE, DA JE ZA PASMO TIBETANSKI TERIER TO, DA NA TIBETU OBSTAJA (NASIM) RELATIVNO NESORODNA POPULACIJA TIBETANSKIH TERIERJEV, VREDNO VEC KOT VSI CACIBI, CACI, BOBI, EU, INT, WORLD, BISS SAMPIONATI, SPANGICE, COPKI, KRTACE, FENI, SAMPONI, CONDITIONERJI, OLJA, DODATKI, SPREJI, PUDRI,...SKUPAJ in se na deseto potenco?

je DA, eni vidimo.
 
In še vedno vidimo eno pasmo z enim standardom, ker zame to so, tako lamlehi, pa lunevilli, pa vsi vmes in naturščaki pripeljani direkt iz Tibeta.


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: A-Tsa-Rja , sreda, 03.02.2010 : 14:12:04
Zame so tibetanci tisti ki ustrezajo standardu. Pa če je to LAMLEH, LUNEVILL ali NATUR. In pri vseh linijah mi je kakšn predstavnik všeč.  :-* :-* :-*



Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: MARKO HREN , sreda, 03.02.2010 : 15:25:41
Napisal sem cca 4 a4 liste in sedaj skušam skrajšat, da nebi preveč smetil tole luštno TT čvek temo. Upam da mi bo uspelo  ;)

citiram: Kaj res ne vidite oz. ne razumete, da je razlika med nerodovniskim tibetanskim terierjem v Evropi, ki je produkt stepanja in zasluzkarstva in tibetanskim terierjem, ki je zivel na Tibetu, katerega starsi so ziveli na Tibetu, ki ni v sorodu z evropskimi itd.? 

Priznam te besede “nerodovniskim” prej nisem opazil ... pravzaprav iz celotnega našega pisanja ne razberem, da govorimo o nerodovniških tibetanskih terierjih v Evropi. Zato sem tudi jaz mislil, da misliš kar vse TT-je od kraja – torej povsod razen na Tibetu. Se iskreno opravičujem za to da slabo berem, prehitro pišem in ne razumem misli velikih v tem TT svetu kamor sodiš verjetno tudi ti.

Citiram: Ne Marko, problem je, da vi zgleda ne znate gledati sirse.
Pa dobr no, a se vidva zajeb... al moram res zacet pocasi pisat.

Dej me prepričat z argumenti, če veš več, bodi učitelj, ki ve več kot učenec in ga nauči … skušal bom sledit besedi, dobil bom informacije, dejstva in si ustvaril mnenje. Nesramnost ni potrebna … Prav vsak dan vem več in vidim širše. Ne, jaz se ne zajebavam, zato te res prosim ne bodi nesramna, ker to res ne pelje nikamor.

 :)

Če si smem dovoliti bi te tudi jaz poprosil da začneš tudi ti “počasi brat” kar sem jaz napisal.

 :)

In počasi zaključujem tole zgodbo, le še nekaj si bom dovolil dopisat, torej le nekaj mojih misli od prej in kaj malega dodano (ker se učim - tudi na napakah), pa me križajte če hočete, pa tudi povejte na kultiviran način kje se motim:

Nanook problem je v tem, da nočeš sprejet, da “dodajam NEKATERIM” lastnikom in vzrediteljem"nič ne manjka pri TT-ju kot ga/jih imajo". Torej ne vidijo ali bolje rečeno še ne vidijo tako kot ti … Imajo doma takega TT-ja kot ga je človek s selekcijo prilagodili sebi in svojim razmeram. Pa zaradi tega še niso slabi ... njihovi psi niso vsi slabi predstavniki TT-jev ki sodijo le na rdeče preproge ... pa da te ne citiram še naprej. Tisti, ki vedo kaj jim manjka, oziroma lepše povedano, kaj bi lahko izboljšali pa so - ste zadevo že pokrenili ... Mislim, da nihče – oziroma vsaj jaz “ne oporekam prednostim, ki jo prinese širitev genskega pola" ... pot je začeta, rezultati prihajajo in šele zgodovina bo pokazala prednosti, morda tudi slabosti. Vsak korak ima rezulat ...

Tako kot pravi Jasna – je RELATIVNO NESORODNA POPULACIJA TIBETANSKIH TERIERJEV na Tibetu veliko vredna za samo pasmo.

In spet kot pravi Jasna ni dvoma kateri so bolj tibetanski, ni pa nujno da so slednji bolj po FCI standardu.

Bo potrebno spremenit FCI standard ??? mogoče se bo to tudi zgodilo !!! do takrat pa se moram tudi sam podpisat pod to kar so nas/me naučili doslej "Tibetanski Terierji so tisti, ki ustrezajo standardu. Pa če je to LAMLEH, LUNEVILL ali NATIV ali katera koli izmed teh kombinacij".

Vsi upate in tudi jaz se podpišem pod to: namen skrbne selekcije:

LAMLEH - LAMLEH
LUNEVILL - LUNEVILL
LAMLEH - LUNEVILL
LAMLEH - NATIV
LUNEVIL - NATIV
NATIV - NATIV - a sem še kej pozabil ...  ???

... je, da se zgodi kaj koristnega za pasmo, predvsem kar se bolezni tiče …

Zdej pa moje mnenje, ki ti mogoče ne bo čist všeč ali pa tudi: izgled in značaj/karatker našega TT-ja mi ustreza - zdi se mi čudovit in funkcionalen, če uporabim tvoj izraz skratka primeren za naše okolje in način sobivanja v našem tipu družin, v našpem načuinu življenja ... ne vem kako naj to sploh dobro povem. Pes iz Tibeta je iz drugega okolja – tam ga oblikujejo tamkajšnje razmere in potrebe človeka, tukaj pa so pse oblikovale tukajšnje razmere in potrebe človeka … To bo naredila tudi nadaljna selecija tu in tudi na Tibetu.


... zdej pa križanje  :D


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: luvi7777 , sreda, 03.02.2010 : 17:46:49
Nemojte misliti da sam bila na Tibetu zbog dugog ne javljanja, malo smo se ogrijali na otoku Rabu..a vidim da se debata rasplamsala.

Se pravi, jaz s Tibeta (iz domovine!!! pasme) privlecem psa, ki je kvadratast, ima odlicne kote, kvalitetno dlako, tipicno glavo tudi za FCI standard, dobre sape itd., nima pa rodovnika (ga dobi naknadno, praznega). Takega psa se oznaci za mesanca, ker starsi niso znani.

*********
 KAJ RES NE VIDITE, DA JE ZA PASMO TIBETANSKI TERIER TO, DA NA TIBETU OBSTAJA (NASIM) RELATIVNO NESORODNA POPULACIJA TIBETANSKIH TERIERJEV, VREDNO VEC KOT VSI CACIBI, CACI, BOBI, EU, INT, WORLD, BISS SAMPIONATI, SPANGICE, COPKI, KRTACE, FENI, SAMPONI, CONDITIONERJI, OLJA, DODATKI, SPREJI, PUDRI,...SKUPAJ in se na deseto potenco?

Na prvi dio citata ću ti odgovoriti potvrdno- DA....
U većini zemalja na žalost sa takvim psom ne možeš ništa. Ja u Hrvatskoj sa psom s Tibeta (niti s njegovim potpmcima u Evropi za sada) ne mogu pariti a da štenci ikako dobiju rodovnik. Dakle what is the point?   Pravilinik HKS kaže da su za takve/uvjetne rodovnice dozvoljene samo za deficitarne pasmine.  Dakle, svaka i malo daljnja priča o uzgoju sa psima s Tibeta pada u vodu....

****
Za drugi dio mislim da malo preuveličavaš.  ;)
Ako pročitaš postove unazad i unazad ne znam gdje si našla da je netko napisao da su bitni cacibi, bobovi i dr.....(iako im se apsolutno SVI vesele ..a zašto i ne bi)...
No sad bih ja tebe nešto pitala....Naravno da to nije bitno, ali kako objašnjavaš BUM na zadnjoj specijalki potomaka s Tibeta i veselje nakon dodjela titula psima koji nikad nisu vidjeli nijednu izložbu. Zar je to toliko bitno da se kandidature dobiju? I zašto se ti psi dalje ne izlažu...možda i hoće... (neki su se izlagali sa špangicama  ;) )
I ako smijem samo primjetiti svi vlasnici se služe četkama... dakle ne vidim u tome takav bauk....
I ne vidim razlog da bi itko trebao biti oduševljen sa bilo kojim psom s Tibeta, a da nije u standardu.
Ako ideja o širenju pool i postoji dobri rezultati će se vidjeti dobrom selekcijom!
Ne znam uistinu gdje si isčitala da nekog od nas nije briga prvenstveno zdravlje i da se svi skupa ne trudimo najbolje za pasminu.

i da završim storiju Jasninom rečenicom su sve ostalo rekli Lhun, Marko i Jasna:
In še vedno vidimo eno pasmo z enim standardom, ker zame to so, tako lamlehi, pa lunevilli, pa vsi vmes in naturščaki pripeljani direkt iz Tibeta.

Jedan je standard Tibetskog terijera , i nemojmo omalovažavati godine i desetljeća rada stručnjaka, ljubitelja pasmine i sudaca...



Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: Jasi , četrtek, 04.02.2010 : 08:21:50
Zdaj pa priznam, da sem zelo na hitro prebrala Marka (grem pisatslužbeno  poročilo) ampak se s prebranim strinjam in mislim, da smo vsi na istem čolnu in še veslat bomo začeli v isti smeri  ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: Nanook , četrtek, 04.02.2010 : 11:27:01
Sorry, boste morali se mal pocakati na odgovor, ker sem namrec bolna, pa bolj pocasi mislim (cisto resno, vceraj sem se ob gledanju Riggsa in Murtaugha rezala se 5min po tem, ko je bilo heca ze zdavnaj konec :P ::) ).


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: nuhl , četrtek, 04.02.2010 : 12:13:39
Malo branja za širitev obzorij:

http://www.lhasa-apso.org/articles/bailey.htm


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: Nanook , četrtek, 04.02.2010 : 21:05:53
Jaz sem se vedno precej fuc, tako da bom samo nahitro odgovorila oz. pojasnila, ker ne maram namigovanj, se posebej, ce so neresnicna; take zadeve rada zatrem v kali, se preden bi pognala ornk korenine. En daljsi odgovor imam spisan, se ni koncan, dolg je ca. 10 strani v wordu in po pravici povedano, ne vem, ce se mi ga bo sploh dalo postat, po vsej verjetnosti bo namrec prebranih priblizno toliko % pisanja kolikor raznolikosti je ostalo pasmam v primerjavi z raznolikostjo pred 40 (?)leti (ca. 10%?). Mogoce ga bom pa poslala Amodini. :P >:D

Jasi, neeee, clanek je o Tariju :-*. Da je odgovor pritrdilen si pa zdaj ziher napisala samo zato, ker noces it brat vseh tistih knjig, ane. :P ;) (hecam se ;) ).

Marko, ne gre se zate, ne gre se zame, gre se za pasmo. Ali si ponesreci ali nalasc spregledal besedo nerodovniski ne vem. Ce ponesreci, si bil furja :D; ce nalasc, si se potem delal norca. Jaz opravicila ne potrebujem, sem navajena tega, da ljudje "ponesreci" ali ponesreci narobe preberejo napisano. Se kdaj zgodi tudi meni. Opravicita pa se lahko kvecjemu vsem tistim, ki sta jih oznacila za steparje in zasluzkarje. ::)

Veliki v svetu TTjev so zame zdravje, karakter in dovolj velik gen. bazen. Kaj so veliki zate, pa ne vem. ;)

Glej, mislim te v nekaj prepricevati, pisem svoj pogled na to, kaj za TTje pomenijo TTji na Tibetu, zakaj so TTji na Tibetu ravno tako TTji ceprav nimajo rodovnika,... Pisem svoje razumevanje pasemskosti pri primitivcih in o svojem pogledu na problematiko priznavanja primitivnih pasem in pisanja standardov (se pa ne spomnim ali je ta del napisan nekje na tistih 10 straneh ali pa sem ga ze postala ??? ).

To ni stalisce mojpes.net portala, to ni stalisce KTP, to ni stalisce vzrediteljev te pasme, to je moje stalisce, zato ne vpletat sem not drugih ljudi. Ce koga zanima kaj si o zadevi misli kdo drug, ga mora vprasati. Jaz pisem in govorim samo zase, v svojem imenu, ne v imenu drugih. Kdor se z mano strinja, se pac strinja. Kdor se ne, se ne. Se vedno pa gre tu za moje mnenje, ki ga po zelji lahko tudi argumentiram (samo pocakte, da se pozdravim, ker ne bi z vrocino razlagala, zakaj je tajski grebenar brez grebena se vedno tajski grebenar in bi moral imeti vzrejno dovoljenje).

Naprej citirati me ne mores, ker me niti za nazaj nisi, nikjer namrec ne trdim, da so njihovi (kdo so to oni?) psi vsi slabi predstavniki TT-jev, ki sodijo le na rdece preproge. Nimam pojma kdo so oni in kaj si s tem sploh mislil. Ne vpletajte me v samo siritev gen bazena, kajti jaz nisem vzreditelj. Je pa res, da se mi zdi uvoz TTjev s Tibeta in vzreja z njimi dalec najboljsa vzrejna odlocitev kar sem jih kdajkoli srecala. In ja Lhun, leti na vse in lahko mi zameris, da se mi zdi vzreja z originali aka natursciki najboljsa vzrejna odlocitev kar sem jih kdajkoli srecala. To NE pomeni, da so vse ostale vzr.odlocitve slabe, pomeni samo to, da je zame ta NAJBOLJSA.

Da je relativno nesorodna populacija TTjev na Tibetu veliko vredna trdim jaz, vas pa vse sprasujem, ce se tega zavedate. Iz pisanja tega namrec ne razberem. ;)

Luvi, tebi kar copypastam en del, saj se bos znasla?

-Luvi, zdaj pa sam rec, da ste imeli soncek. :P Sem fous. Mi imamo vec kot pol metra snega in so sprehodi obupni, ker namrec razen mene ocitno nihce ne hodi na sprehod po barju, kar pomeni, da moram jaz delati potko. Utrujajoce.

- Tega s HKS se spomnim ja, skoda. Bo pac treba to v drzavah, kjer take kombinacije niso mozne, spremeniti, kajne. 8)

- Mi najdes en razlog, ki pravi da je en CAC, en CACIB, en BOB, en EU, INT, W. CH, ena spangica, copek, krtaca, sampon, olje, conditioner, dodatek, sprej, puder,... vreden vec kot pa sirok gen. bazen? Za posameznika? Morda. (ne zame) Ampak kot ze tolikokrat poprej-ne gre se za posameznike, gre se za pasmo. In za pasmo je velik gen. pool pomembnejsi od zgoraj nastetega. Pes mora biti najprej ziv in zdrav, preden je lahko lep. ZAL pri nekaterih pasmah to skoraj ne velja vec. :-\ :-X

-Ne pisem, da je kdorkoli rekel, da so BOB, CAC, CACIB,... pomembni, ampak se sprasujem, ce se zavedate kako pomembno je to, da je pri nasi pasmi mozno v vzrejo vljuciti pse s Tibeta. Marsikatera pasma te opcije nima in ji ostane le vkrizanje drugih pasem.  :-X

- Razlag je vec, ena je lahko ta, da so vzreditelji lastnike svojih mladicev prosili, da pridejo na specialko in s tem podprejo klub, ki se vsako leto trudi z organizacijo. O0
Drug razlog je lahko ta, da so vzreditelji in/ali lastniki zeleli gledalcem v zivo pokazati kako izgledajo tibetanski terierji s Tibeta in kako izgledajo njihovi potomci. V nasprotnem primeru bi morali namrec gledalci iti na dom k vsem tistim, ki imajo doma potomca enega izmed tibetanckov s Tibeta in k tistim, ki imajo doma tibetancka s Tibeta. Tako pa lahko clovek na enem mestu vidi razlicne posameznike z razlicnih koncev Slovenije. (vsem lastnikom tibetanckov s Tibeta in njihovih potomcev na tem mestu sporocam, da se me niste losali, sam tko ;) :P  >:D)
Tretji razlog je ta, da so morda lastniki teh psov zeleli slisati mnenje sodnika.
Cetrti razlog je ta, da so morda lastniki/vzreditelji teh psov zeleli sodniku pokazati kako izgledajo tibetanci s Tibeta in kako izgledajo njihovi potomci (ok, tale je malo bedast za to doticno razstavo, velja pa za druge razstave).
Peti razlog pa je lahko ta, da si zelijo razstavljati in zmagovati na razstavah (kar pa ne bo enostavno).
Ja, nekateri psi so imeli spangice, nekateri so imeli oprsnice. Zakaj tako je potrebno vprasati lastnike/razstavljalce.
Zakaj tocno sem bila jaz vesela, da so moji favoriti pobrali 3 ali 4 CACe in BOB? Zato ker si jaz na razstavi vedno izberem svoje favorite v posam. razredih (ok, vcasih se tudi ne morem odlocit) in se mi fajn zdi, ko sodnik odsodi tako kot je v moji glavi. Ko je na predlanski specialki shar peijev sodil resitelj pasme Matgo Law in je v kupu razredov pse razporedil tocno tako kot bi jih tudi jaz, se mi je zdelo pac fajn. Ko je specialko zmagala psica, kateri sem zmago napovedala takoj ko sem jo videla v ringu, se mi je zdelo pa se bolj fajn. A tebi se ne bi?  ;)

- Kaj je bauk?  :-[

-Se enkrat-ne gre se zate, ne gre se zame, gre se za pasmo. Nikomur ni treba biti navdusen nad ne/standardnimi TTji s Tibeta. Tako kot nikomur ni treba biti navdusen nad ne/standardnimi terierji na razstavah. Vendar pa vse to so TTji. Jaz to priznavam, priznavas tudi ti? Poleg tega vrednost ne/standardnih TTjev s Tibeta ni v njihovi ne/standardnosti. Bistvo je ocem nevidno.

Ostalo kar ni odgovorjeno/komentirano/razlozeno, bo odgovorjeno/komentirano/razlozeno jutri ali v naslednjih dneh, ko pridem malo k sebi. Hvala za potrpljenje. ;)


Za konec bi opozorila samo na dve izjavi, ki sta kontradiktorni:
-ena je ta, da je tibetanski terier tisti pes, ki ima rodovnik, ki to potrjuje.
-druga pa, da je tibetanski terier tisti pes, ki ustreza standardu.

Kaj zdaj? "Ali-ali" ali "in"?  >:D Verjetno mi ni treba se milijontic napisat, da govorimo o prvobitni pasmi s Tibeta, ne nemskem ovcarju, kajne?



PS: Psa brez napak ni, vsakemu psu "nekaj manjka" oz. ima "nekaj prevec". Tisti, ki tega ne vidite, zacnite biti bolj kriticni.




Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: Nanook , četrtek, 04.02.2010 : 21:08:24
O kriza, a tok dolgo je izpadlo?  :o No mate pa vsaj material za zvecit do naslednjic. >:D ;d


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: Nanook , četrtek, 04.02.2010 : 21:11:46
In tam bi moralo pisat "NE mislim te v nekaj prepricevati". Kdor najde kaksno napako, naj jo zadrzi zase, razen ce spremeni pomen stavka. :P ;)


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: luvi7777 , četrtek, 04.02.2010 : 23:12:25
Na moja mi pitanja sva nisi odgovorila, pa kad ti bude bolje...
Što se samih izložbi tiče vidim da kod tebe vladaju dvostruka mjerila.
Kad tvoji favoriti dobiju titule na Klupskoj specijalki u Slo onda je to wow, a za TT koji dobije 4XBOB na Cruftu (gdje se izlaže svake godine oko 30 i više Tibetskih terijera) te Best in Show Crufta (Najljepšeg psa svih pasmina na Cruftu) onda je to onaj bezveze dobio.....ima tu još primjera ali da se ne ponavljam... Svaki veliki uspjeh TT je sama promocija pasmine. I isto kako se netko veselio kad je dobio titulu cac na Klupskoj specijalki, tako se netko veselio i kad je pokupio BIS Crufta  ;) kužiš?, a ti sad ocijeni težinu...
Eto, bilo bi lijepo da se nakon ovakvog uspjeha na specijalki svi ti psi nastave izlagati.

Za konec bi opozorila samo na dve izjavi, ki sta kontradiktorni:
-ena je ta, da je tibetanski terier tisti pes, ki ima rodovnik, ki to potrjuje.
-druga pa, da je tibetanski terier tisti pes, ki ustreza standardu.

Ne vidim gdje to piše, no ja uopće ne dvojim da je Tibetski terijer onaj koji IMA rodovnik, i bilo bi idealno da je u standardu (ako i nije sve tipično manje se greške  dobrim kombiniranjem daju ispraviti).... a rodovnik pas ili ima
Dakle, ono što mi je fascinatno tvoja tvrdnja da je svaki pas s Tibeta koji možda sliči na standard Tibetskog terijera za kojeg..Tko??!!  ??? ...kaže da je Tibetski terijer JEST Tibetski terijer... Malo preprejednostavno da bi bilo savršeno...
Odlično je zamišljena ideja o širenju poola, no nemojmo zaboraviti da je u takvim projektima selekcija itekako potrebna i nužna. Malo sam se zamislila nakon tvoje rečenice kako ti se sve čini lakim: dovedeš psa s Tibeta, 3 suca kažu: da da to je Tibetski terijer, i to je to...a gdje je selekcija potomaka, znaš li kolika je to odgovornost i posao kroz 3 generacije?...I zašto misliš da bi svi morali dobiti pogojne rodovnike? Trebali bi ih dobiti oni koji su najtipišniji standardu, a oni koji nisu trebali bi biti isključeni iz uzgoja, zar ne?

Na podlagi videza se doloci "pasemskost" in se ga registrira, pes dobi rodovnik (ki je kajpak prazen) in to je to. Taki psi imajo rodovnik, lahko gredo na vzrejni pregled, lahko dobijo vzrejno dovoljenje (ce pac ustrezajo merilom), lahko se jih razstavlja, mislim da je vsaj eden bil tudi eu. ch. in so pasemski, pa ce je vam vsec ali ne. Njihovi potomci imajo vsi dolocene generacije prazne. Ko se zapolnijo, dobijo normalen rodovnik (menda vse to se vedno velja, ane?).  In zakaj je meni tako super fajn, da se uvaza tibetanske terierje s Tibeta in se z njimi vzreja? Ker prinasajo nekaj novega v gen. bazen in ga lahko vsaj malce razsirijo (+ imajo oni in njihovi potomci fajn dlako, fajn karakter, fajn kote, so zaenkrat vsi CCL testirani tudi free, ce sem prav gledala v bazi in se in se).

Mene zanima sljedeće:
*Koliko je pasa s Tibeta uveženih u Evropu zadnjih godina JEST dobilo uzgojnu dozvolu a koliko NIJE?
Mislim, da nikako ne bi bilo dobro da SVAKI dobije.
*Koliko JE potomaka dobilo ocjenu za dalje a koliko NIJE i TKO selekciju vrši?
*Da li smatraš da je u takvom projektu uvođenja nove krvi potrebna selekcija ili ne?
Ja i mnogi drugi misle da je potrebna.  ::) 
Jednostavno zato što NISU svi psi s Tibeta , samim time što su s Tibeta idealni za širenje poola na uštrb drugih stvari. Jer ako selekcije  ne bude ..hm... je li to pošetno prema pasmini?

Ja jesam za širenje poola i ne guram glavu u pijesak, no prozivanje da cijeli svijet ne zna, FCI ne zna...a molim te TKO zna...
Tko je taj koji odlučuje....Ti, Ja, ili netko treći? Ili organizacija koja je zadužena za to?
Svatko od nas radi po savijesti  ::) i pravilima
U konačnici, Nanook, ja se uistinu ne protivim širenju baze. Dapače. Svima nam je u interesu da se takva dobra stvar desi. No ja trenutno pišem onako kako stvari sad trenutno stoje.

........."Veliki v svetu TTjev so zame zdravje, karakter in dovolj velik gen. bazen. Kaj so veliki zate, pa ne vem."
I za mene sve što si nabrojala ali još i standard. Standard nas obvezuje da "radimo" po pravilima, da pasma sliči na ono što je FCI standard napisao. Ukoliko postoje dvojbe, mislim da se to na nivou institucija treba riješiti i zatražiti izmjenu standarda ukoliko je to potrebno.
Dok god se ne izmjeni službeno, uz zdravlje, karakter, i dovoljno veliki pool, standard je bitan kao i sve prije nabrojano.
I uopće nije bitno je li tko voli ošišane, sa špangicama, ili nešto treće,već nam je cilj svima isti: zdravlje, karakter, standard ....

Nisam baš shvatila (razumijela napisano jesam) kakve veze ima vremenska prognoza ovih dana u Hr i Slo sa samim uzgojem no dobro... 8)
I moram reći da se u HR neće sigurno u skoroj budućnosti ništa mijenjati.
Niti još u mnogim zemljama.
Tako kako sad stoji od  rodovnika i uzgoja ništa.

Ono što bih ja osobno voljela da se usaglasi jedinstveni pravilnik za sve zemlje i da se definiraju neke stvari na višem nivou.



Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: luvi7777 , četrtek, 04.02.2010 : 23:16:47
..ispravak prvog dijela:
"a za TT koji dobije 4XBOB na Cruftu (gdje se izlaže svake godine oko 300 i više Tibetskih terijera) te Best in Show Crufta (Najljepšeg psa svih pasmina na Cruftu)


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: luvi7777 , četrtek, 04.02.2010 : 23:27:46
- Mi najdes en razlog, ki pravi da je en CAC, en CACIB, en BOB, en EU, INT, W. CH, ena spangica, copek, krtaca, sampon, olje, conditioner, dodatek, sprej, puder,... vreden vec kot pa sirok gen. bazen? Za posameznika? Morda. (ne zame) Ampak kot ze tolikokrat poprej-ne gre se za posameznike, gre se za pasmo. In za pasmo je velik gen. pool pomembnejsi od zgoraj nastetega. Pes mora biti najprej ziv in zdrav, preden je lahko lep.

S obzirom na dužinu posta nisam se mogla vraćati na prošlu stranu, pa sam sad išla isčitavati ovo za što me prozivaš da sam ja rekla, pa ako ponovo bolje pročitaš vidjet ćeš da JA to nigdje nisam napisala.
Dakle, nigdje nisam napisala da je sve gore navedeno bitnije od zdravlja pasme, tako da nije korektno da mi to stavljaš "u usta".
Dobrim odabirom širenja poola, upravo kritičnošću (koju i sama spominješ) i selekcijom cjelokupan rad će biti hvalevrijedan ....


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: luvi7777 , četrtek, 04.02.2010 : 23:39:28
Malo branja za širitev obzorij:
http://www.lhasa-apso.org/articles/bailey.htm

Odličan tekst  :)
Hvala


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: MARKO HREN , petek, 05.02.2010 : 10:23:33

Za konec bi opozorila samo na dve izjavi, ki sta kontradiktorni:
-ena je ta, da je tibetanski terier tisti pes, ki ima rodovnik, ki to potrjuje.
-druga pa, da je tibetanski terier tisti pes, ki ustreza standardu.

Kaj zdaj? "Ali-ali" ali "in"?  >:D zacnite biti bolj kriticni.


Napisal sem in ne samo jaz "Tibetanski Terierji so tisti, ki ustrezajo standardu. Pa če je to LAMLEH, LUNEVILL ali NATIV ali katera koli izmed teh kombinacij". Ne vem sicer v čem naj bom kritičen ... opozarjam pa, da kadar jaz  govorim o TT-jih mislim rodovniške Tibetanske Terierje (seveda pa me lahko najdete kje v kakšnem tesktu kjer sem bil površen - ampak to ne spremeni destva kaj je rodovniški TT). Za ostale pse recimo potomce rodovniških (brez vzrejnega pregleda) ali nerodovniških staršev in za pse iz Tibeta kjer predniki niso znani ali pa so in nimajo rodovnika - pa mislim da so v tipu TT-ja ... Ne jaz, ne ti, ne kdorkoli - le KZS po pravilnikih določa če kdo in kako lahko dobi pogojni rodovnik. Piše pa tudi koliko časa - generacij je treba da to postane rodovnik (torej da ni več pogojni rodovnik).

Še vedno sem v istem čolnu in skušam veslat ... ne vem pa če grem v pravo smer - help  ;)  mi je pa všeč tale glavica in če bi našel TT-ja, ki ima spodaj črne ali temne tačke, črne ali temne konice ušesov in morda še gobček - bi tudi spremenil osnovno stališče "dva sta dovolj" ... cena, razdalja in spol pri tem sploh nima veze  ;)




[attachment deleted by admin]


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: MARKO HREN , petek, 05.02.2010 : 10:29:52
... aja sedaj me bodo spet kregal - sam barva ti je važna - OK priznam grešim  ::) ampak kaj ko se mi pa zdi tako lepa kombinacija in če je greh da mi je takle všeč ...
"kar na grmado z mano"  >:D


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: A-Tsa-Rja , petek, 05.02.2010 : 10:45:04
Ja Marko poznam enega odraslega samca ko je podobne barve. Mislim pa da si ga videl na WDS.  ;)

Za mladička pa ni nujno da bo tak, kot je ta ko se skoti.


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: MARKO HREN , petek, 05.02.2010 : 11:22:02
 ??? sem ga verjetno spregledal ... k sm slep k kura, če pa najdeš sliko mi jo prosim pošlji al pa tukaj objavi  :)


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: luvi7777 , petek, 05.02.2010 : 13:15:11
Kak Brik uživa,....
Posebno mi je lijepa ona kad spava  :) ...u tim trenucima kad su mirni i kad sanjanju su baš nešto posebno...


Ja Marko poznam enega odraslega samca ko je podobne barve. Mislim pa da si ga videl na WDS.  ;)

Jesi li mislila na Sheshika's D'Nampar nangza of Shambawara?


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: A-Tsa-Rja , petek, 05.02.2010 : 13:23:08
Ja pa nima črnih šap, tako da ni po Markovem okusu.  ;D ;D

Ja ko TT-ji spijo zgleda kot čisto drugi svet.


Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: Jasi , petek, 05.02.2010 : 14:04:27
Luvi,
Bom samo dodala kot pojasnilo, kolikor vem sama, glede na to, da nisem (so)lastnica "natur" psa.
Najprej vsem za boljše razumevanje priporočam v branje  PP članek, objavljen v KTR 1/2009, kjer med drugim podrobno razlaga tudi prepletanje med pasmami psov v Tibetu. Je napisano v nemščini, a se splačat prebit skozi. Gre pa za celoten opis in razvoj projekta.
Kolikor vem je iskanje psov TT tipa  v Tibetu dolgotrajen postopek in seveda ne kupijo in v Evropo pripeljejo kar vsakega, ki ga najdejo, ampak najboljše predstavnike med njimi. Kužki po nakupu še kar nekaj časa ostanejo na Kitajski, da so opravljeni vsi pregledi in zbrana vsa dokumentacija.
Glede pripeljanih psov pa moje dosedanje opažanje, vsi psi, ki so prišli v Slovenije so bili podvrženi vzrejnemu pregledu, zunanjost je bila popisana s strani 3 različnih sodnikov. Za primer prvega med njimi  lahko povem, da je bilo sodnikov še več, saj sem opravljala praktični del sodniškega izpita za TTje pri g. Zidarju. In z najine strani je dobil soglasno oceno odlično.
Vsi so dobili rodovnike, priznane s strani FCI, torej imajo rodovnike - pogojne SPR. Ko bodo rodovniki njihovih potomcev imeli izpolnjene 3 generacije, se bo le tem, torej tretji generaciji potomcev izdalo "normalne" rodovnike.
Vsi njihovi potomci do sedaj so ostali pod nadzorom in so del skrbnega vzejnega programa. Za nadaljno vzrejo se uporabljajo najboljši. Za vse potomce, ki sem jih videla na lastne oči na vzrejnih pregledih (ponavadi tam ali stažiram ali sem zapisničarka) lahko mirno napišem, da so značilni predstavniki TTjev. 

Nanook, daj prosim malo podpirat mojo lenobo in pošlji članek, sama sem ravno mal nehala študirat prehrano in se začela pripravljat na vzgojo mladička, se ve v kateri smeri


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Nanook , petek, 05.02.2010 : 21:04:24
Grem po vrsti, magari bom svoje pisanje razdelila v poglavja z naslovi, bo mogoce bolj jasno. Namrec, bolj jasno vsakemu, ki bo prebral tisto kar bo napisano. (sej se mi smilite, cisto zares  >:D, ker je to ena tema, ki mi je zanimiva in zabavna in ze dooolgooo ni bilo teme, ki bi mi bila tako zabavna in zanimiva, kar pomeni da Nuki pise, sploh ne neha, bralec zraven glasno zeha :-[ ;D ;)).

Bom citirala (in upam da ne bom napacno kliknila):

1.   poglavje-kaj je pasma, kaj je tibetanski terier

Kalsang, ce pod pasma razumes to, da je zadeva priznana pri FCI oz. da jo je sploh kdo "opisal", potem tezko govorimo tem, da je kaksna pasma v naravi. Ce pa je pasma zgolj skupina posameznikov, ki se po dolocenih lastnostih razlikuje od drugih predstavnikov, potem pa pasme v naravi so, so bile in upam, tudi bodo. Se pravi je odvisno od pojmovanja pasme.
.


No u razmišljanju i uzgoju (ako se podrazumijeva da se radi o uzgoju s papirima) uzgajivači će se truditi težiti standardu pasmine.
Vjerujem da i na Tibetu ima primjeraka koji bi bili u tipu /standardu ali ne zaboravimo da se pasminskim imenom mogu zvati isključivo psi kojima je porijeklo poznato. Da li su pareni sa susjedovim mješancem ili s nekim drugim psom na žalost to ne znamo, no zato vidimo da ih ima vrlo različitih.
Naravno da su oni oduvijek gore na Tibetu, ali kao pasmina su prepoznati nakon priznavanja.

Evo ja sam dobila ovakvu uputu s kojom se apsolutno slažem:
"Cistokrvni ****" ne obstajajo, ce nimate zraven tudi rodovnikov. Ce so podobni ***** po vasem laicnem mnenju, to se niso ******. ..... ce nimate tudi papirjev. nije pasminski pas...a psi koji su trenutno na Tibetu ga papir na žalost nemaju...
 
Znači, pasminski pas je onaj koji ima rodovnik.
Tibetski terijer je isto tako onaj koji ima rodovnik (koliko se god to nekom sviđalo ili ne), a ne pas koji je na Tibetu.
To je pas s Tibeta u tipu Tibetskog terijera.

(podcrtala sem jaz)

Kot sem napisala tole z rodovniki velja za evropske tibetanske terierje (=tiste, ki se vzrejajo v Evropi), pri katerih lahko recemo, da je nerodovniski tibetanski terier iz Butal, mesanec. Tega NE moremo reci za tibetanskega terierja na Tibetu, ki prav tako nima rodovnika.

To za primitivne pasme ne velja in bilo bi finofajn, ce bi tudi pri kaksnih drugih pasmah odprli rodovne knjige (al kako se ze rece) in zaceli s "phaenotypbestimmung"-i (kako se pri nas rece?). 


Kaj res ne vidite oz. ne razumete, da je razlika med nerodovniskim tibetanskim terierjem v Evropi, ki je produkt stepanja in zasluzkarstva in tibetanskim terierjem, ki je zivel na Tibetu, katerega starsi so ziveli na Tibetu, ki ni v sorodu z evropskimi itd.?

Glejte tudi primer s kolesarjem, nomadi in tib. mastifi.

Na drugi strani imamo definicijo, da je TT tisti pes, ki ustreza standardu. Kar je prav lahko v nasprotju s tisto prejsnjo, namrec da je TT, TT, ce ima papirje (pa ni vazno kako izgleda). Kam torej dat vse tiste lhasoidne TTje/gigantske TTje, ki so TTji po rodovniku, po izgledu pa ne vec toliko? (jaz vem kaj bi naredila z njimi) So to sicer TTji, ki pac odstopajo od standarda, ampak ker jim v rodovniku pise, da so TTji, to tudi so? Tisti na Tibetu, ki so bolj po standardu kot marsikateri TT, pa niso TTji, ker nimajo rodovnika?

Enkrat na podlagi prednikov-rodovnik, drugic na podlagi izgleda-videza, fenotipsko. Kakor nam tisti trenutek ustreza?

Na Tibetu so fenotipsko tibetanski terierji vsi tisti, ki ustrezajo dolocenemu opisu-ustrezajo eni definiciji, ne pa hkrati tudi drugi-nimajo namrec papirjev. Za nekatere organizacije/posameznike/vzreditelje/sodnike zaradi tega niso TTji, za druge pa so. Jasno je vsak upravicen do svojega mnenja, ampak potrebno je gledati sirse. Tudi zame lhasoidni TTji niso glih najbolj TTjasti (kdo drug bo pa v nezavest padel ob silni lepoti takega primerka), pa jih ne mislim fliknit stran. Je pac od nekje dalec zadaj butnilo kaj (ali je bila pa vzrejna vizija/kombinacija zgresena). Ce pa tak pes/psica daje normalne dolgonoge ne-vlak-o-like zdrave potomce, zakaj ne? Zaradi tega, ker je lhasoiden, se ni avtomaticno za »v smeti«. Tako kot niso za »v smeti« nerodovniski tibetanski terierji na Tibetu.  8)

Ne zelim si v prihodnosti slisat o TTjih kaj podobnega kot smo lahko poslusali o dolocenih pasmah v BBCjevem dokumentarcu*. »If it doesn't have long profuse coat, it's not a tibetan terrier. Might have a beautiful type, but if it doesn't have long profuse coat, it isn't a tibetan terrier.«. In potem naj se zakljucijo »Changing the breed standard would make perfect sense, perfect sense that is, to anyone but a TT breeder.« Ne, TEGA resnicno ne zelim slisat/videt. Tudi zato je TT zame v prvi vrsti prvobiten, primitiven pes (ze napisano), ne pa v prvi vrsti dolgodlak. Bi bila zelo vesela, ce bi sel v 5. grupo.

2.   Kompetenca in standardi

Predvidevam, da se je zacelo s tem: Dalec najbolj kompetentni glede dlake so zagotovo tibetanci s Tibeta in ne FCI.

Ce se na podlagi neke opazovane populacije v dol. casovnem obdobju na dol. obmocju napise standard, se potem na podlagi tega standarda vzreja 10, 20, 30,... let, se po 10, 20, 30,... letih ugotovi, da veliko psov standardu ne ustreza vec-odstopajo recimo po visini, zakaj hudica se gre potem spremenit standard? Zato, ker neka skupina ljudi ni vec sposobna vzrediti 55cm psa, ampak samo se pritlikave 45cm, se s standardom opisano visino zniza za ne 1, ne 2, ampak npr. 7 cm. Ce gremo v takem primeru v domovino te pasme, kjer najdemo pse, ki so vsi po vrsti vecji kot pa predpisuje ta nov standard, me zanima, kaksna bolana logika nam narekuje, da tam ziveco populacijo oznacimo za netipicno/nepasemsko kar se visine tice. 

Primer pasme: mas skupino psov, ki zivijo tako na otokih kot na celini. Med seboj so si podobni, imajo precej skupnih znacilnosti. Se najde nekaj ljudi, ki se odlocijo, da bodo poskusali to skupino psov registrirati kot pasmo. Polovijo nekaj posameznikov, jih parijo, zrihtajo nekaj generacij, zapisejo nek okviren standard in gredo do zahodnjakov, ki pravijo, da bodo priznali pasmo. Ko gre papirologija skozi, je pasma priznana. S to razliko, da potanovem niso vec tipicni predstavniki tisti, ki jim nekaj malega fali, so torej "napaka" in se z njimi ne sme vzrejati. Pa ceprav so ravno tako tipicni in "pasemski" kot tisti, ki tisto nekaj malega imajo, prav tako zivijo na enakem obmocju, na enak nacin, se tudi parijo s tistimi "pasemskimi". Se pravi, so se parili, dokler se neki pametnjakovici na podlagi ene bedaste lastnosti niso spomnili, da oni pa niso vec tapravi. Pa ceprav je okolje v katerem so ziveli in zivijo, dokazalo drugace. S priznanjem pasme in zaprtjem rod. knjige se je gen. bazen se bolj zozal, izpadli so in izpadajo tisti, ki jim nekaj malega fali. Zakaj? Ker ocitno za zahodnjake niso dovolj atraktivni? Primer je delno izmisljen, upam pa da je jasno kaj mislim, ko napisem, da zame neka organizacija ni najbolj kompetentna narekovat kaj je in kaj ni neka primitivna pasma.

FCI ni bila niti v plenicah, ko so ti ze  veselo skakljali naokrog (in bili upodobljeni v templjih, na slikah,...). Zato si po eni strani zelim, da niti ena pasma iz Azije ne bi bila vec priznana. Ceprav bi  bilo zanimivo imeti vietnamskega psa/vietnamskega grebenarja od vzreditelja, jih grem raje gledat v njihovo okolje.

Kdor razume, razume. Kdor ne, bohpomagej, bolj trotlziher res ne znam napisat. Mi je pa popolnoma vseeno kdo se z mano strinja in kdo ne. Cisto resno, ce bi morala ta trenutek nasteti osebe, ki se v vsem strinjajo z mano, pristanem na 0. Ce mi date 1 teden, je se vedno 0. Ker take osebe ni. Ce bi bila, bi mi bilo dolgcas. Kristus, se moja zelo dobra prijateljica je ortodoksna vegetarijanka, si lahko predstavljate kako izgledajo pikniki? Ona meni cez mizo, da sem mesozder, jaz njej nazaj, da je detritivor.

Moj namen ni nikogar prepricevat v nekaj; stvar bodisi razumete ali pa ne. Dejstva so zapisana v knjigah, pogojno na stenah, na slikah, kaj boste z njimi (z dejstvi in knjigami, slikami, stenami,...) storili, je vasa stvar.

Dejstvo je, da je na Tibetu npr. velik crn pes z ozigi (ali brez), ki mu nomad pravi do-khyi, tibetanski mastif, pa ceprav mu okrog vratu ne visi rodovnik. Lahko skacete do stropa in nazaj, da nima rodovnika, da predniki niso znani, da je lahko mimo prisel kaj-jaz-vem npr. njufic (ja, ziher, preplaval je morje, prehodil pol Tibeta, prisel ravno pravi cas, da je naskocil mamo od tega psa, naredil kup otrok, ki cisto slucajno izgledajo tako kot TM, odplaval nazaj in srecen umrl... :P).
Ce gremo namrec v take ekstreme, lahko jaz mrtvo hladno recem, da vsi tisti psi, ki nimajo narejenih testov starsevstva na podlagi DNA, niso nujno potomci psov, ki so sicer zapisani v rodovniku in torej nimajo znanega porekla.

3.   Selekcija, karakter, razstave in se kaj


Nanook problem je v tem, da nočeš sprejet, da “dodajam NEKATERIM” lastnikom in vzrediteljem"nič ne manjka pri TT-ju kot ga/jih imajo". Torej ne vidijo ali bolje rečeno še ne vidijo tako kot ti … Imajo doma takega TT-ja kot ga je človek s selekcijo prilagodili sebi in svojim razmeram. Pa zaradi tega še niso slabi ... njihovi psi niso vsi slabi predstavniki TT-jev ki sodijo le na rdeče preproge ... pa da te ne citiram še naprej. Tisti, ki vedo kaj jim manjka, oziroma lepše povedano, kaj bi lahko izboljšali pa so - ste zadevo že pokrenili ... Mislim, da nihče – oziroma vsaj jaz “ne oporekam prednostim, ki jo prinese širitev genskega pola" ... pot je začeta, rezultati prihajajo in šele zgodovina bo pokazala prednosti, morda tudi slabosti. Vsak korak ima rezulat ...

Marko tu se ne gre za ljudi, ampak za pse in pri psih ne gre samo za posameznike, ampak za celotno pasmo. Psa brez napak ni in ce lastniki in vzreditelji ne zmorete dovolj kriticnosti do lastnih psov in vzreje, potem jo po hitrem postopku pridobite ali pa nehajte z vsem skupaj. Jaz ti za vsakega od svojih psov lahko povem kaj tocno me na njem moti, kaj tocno ni po standardu, kako tocno bi moralo biti, da bi bilo po standardu, povem ti tudi ali mi je to, da ni po standardu grozno ali ne. In to, da jih kriticno opisem se ne pomeni, da jih nimam najrajsi na svetu, da so zame bili, so in bodo najlepsi in najboljsi in da zaradi tega, ker so ZAME najlepsi in najboljsi, niso avtomaticno najlepsi in najboljsi tudi za PASMO. Lahko ti povem kaj mene moti pri mojih treh izbranih pasmah, namrec pri tibetanskem terierju, tajskem grebenarju in shar peiju, pa to se ne pomeni, da te pasme niso meni najljubse in najboljse. Prosim pa, da me ne sprasujete kaj si mislim o kaksnem konkretnem psu.

Ce ljubitelji ne znamo biti  kriticni do pasme, vzreje in posameznikov, naj bodo kritiki potem tisti, ki sploh niso ljubitelji, pa sicer s svojimi dejanji oz. odlocitvami posredno diktirajo kaj je in kaj ni lepo, zazeleno, pravo?

Zdej pa moje mnenje, ki ti mogoče ne bo čist všeč ali pa tudi: izgled in značaj/karatker našega TT-ja mi ustreza - zdi se mi čudovit in funkcionalen, če uporabim tvoj izraz skratka primeren za naše okolje in način sobivanja v našem tipu družin, v našpem načuinu življenja ... ne vem kako naj to sploh dobro povem. Pes iz Tibeta je iz drugega okolja – tam ga oblikujejo tamkajšnje razmere in potrebe človeka, tukaj pa so pse oblikovale tukajšnje razmere in potrebe človeka … To bo naredila tudi nadaljna selecija tu in tudi na Tibetu.

Se enkrat-tu se ne gre zate ali zame, tu se gre za pasmo. Ti bom poskusila razloziti na primeru.

Dva predstavnika primitivne pasme. Eden je totaln cukr do tujih ljudi (do domacih sploh), zaupljiv, prijazen, vsem tala lupcke. Ni plasen, konfliktom pa se kljub temu izogiba. Bi clovek rekel, da je idealen za nase zahodnjasko okolje in ploskal kako karakterno enostavna in fajn pasma je to (japajade).

Drugi je totaln cukr-do domacih, tala lupcke levodesno, se izogiba konfliktom zunaj, z njim res ni tezav. Do tujcev je nezaupljiv, ne pusti se pobozat, zeli ohraniti distanco. Ne bo ugriznil ali savsnil, ampak se bo izmuznil. Je precej previden, lahko bi rekli plasen, v neznanem okolju se toliko bolj. Za nekoga morda tezavnejsi za sobivanje v nasem okolju, a dejansko tipicen, prvinski, primitiven,... Tudi po izgledu. Ja, vsekakor je prvi bolj primeren za nase okolje, ampak to se ne pomeni, da je njegovo vedenje tisto pravo za pasmo tipicno vedenje. Ker ni. Pes te pasme je do tujcev zadrzan, ne napadalen, lupckov pa tudi ne tala. Glede na to kam gredo te dni zakoni in predlogi, je vedenje prvega bolj dobrodoslo kot vedenje drugega, vendar pa to ne spremeni dejstva, da prvo vedenje ni tipicno in izstopa. Pa ce je 200 predstavnikov lupcketalajocih in 10 nezaupljivih, je pa 200 predstavnikov glede tega netipicnih in 10 originalnih. Pri tem je popolnoma vseeno katero vedenje je bolj vsec tebi, meni ali pa sv. Petru.

Da namrec na zahod pripeljejo neko azijsko pasmo, jo spremenijo in potem kricijo, da tisti predstavniki, ki so ostali v Aziji, niso tipicni zaradi tega, ker so drugacni od teh, ki smo jih mi na zahodu itak spremenili, je absurd. :'[ In to se je dogajalo, to se dogaja in to se bo dogajalo.
Nekateri ljudje bi dandanes radi imeli psa, ki izgleda kot npr. tajski grebenar (lep ko sus), ima pa karakter npr. labradorca ali pa delovnega nemca ali pa borderja. Sorry misko, ne gre to tako. Tisto sekundo, ko bo tajski grebenar imel tak karakter kot labradorec, nemc, border, to ne bo vec tajski grebenar, pa ceprav bo morda tako izgledal.


1. Na moja mi pitanja sva nisi odgovorila, pa kad ti bude bolje...
2. Što se samih izložbi tiče vidim da kod tebe vladaju dvostruka mjerila.
3. Kad tvoji favoriti dobiju titule na Klupskoj specijalki u Slo onda je to wow, a za TT koji dobije 4XBOB na Cruftu (gdje se izlaže svake godine oko 30 i više Tibetskih terijera) te Best in Show Crufta (Najljepšeg psa svih pasmina na Cruftu) onda je to onaj bezveze dobio.....ima tu još primjera ali da se ne ponavljam... Svaki veliki uspjeh TT je sama promocija pasmine. I isto kako se netko veselio kad je dobio titulu cac na Klupskoj specijalki, tako se netko veselio i kad je pokupio BIS Crufta  ;) kužiš?, a ti sad ocijeni težinu...
4. Eto, bilo bi lijepo da se nakon ovakvog uspjeha na specijalki svi ti psi nastave izlagati.

1. Odgovarjam zdajle. ;)
2. Ne, kar se mene in razstav tice, veljajo samo ena pravila-namrec moja.  :)
3. Tako je. Ko moji favoriti na specialki pri specialistu za pasmo zmagajo razred, je to zame wow O0; ce zmaga kdo drug pa bravo plosk plosk. Ahem, od vseh razstav na svetu najdes Crufts. In od vseh ljudi v tej temi, se s Cruftsom obrnes name? Name, ki znam BBCjev dokumentarec-se pravi dokumentarec, zaradi katerega je v nemilost padel KC z vzreditelji in Cruftsem vred, dokumentarec zaradi katerega BBC ni prenasal Cruftsa in smo imeli live cam, dokumentarec, zaradi katerega so baje sponzorji odpovedali sodelovanje s KC/Cruftsom, dokumentarec, ki si ga na youtube ogledam priblizno 1x mesecno in ljudem na facebooku zivce param s statusi... in se je tega-skoraj na pamet. In potem mi meces pod nos, da nisem bila navdusena, ko je TT zmagal na Cruftsu (zmagal je pred tem dokumentarcem, ane?). :-X ??? Mende sem povedala kaj mi ni in zakaj mi ni bilo vsec, pa se drugi so to pojasnili. A grem iskat nazaj?
Popolnoma razumljivo in normalno je, da so lastniki veseli, ko zmagajo. Popolnoma razumljivo in normalno je, da meni ni potrebno biti vesela zaradi zmage XY, ampak je to moja izbira. In moja izbira je sledeca-zmaga moj favorit=wow, zmaga kateri drugi=bravo, plosk plosk.
Kaj je vec vredno? Osebno bolj cenim mnenje specialista za pasmo zato mi Matgova stirica pomeni vec kot odl, CAC, CACIB, BOB, BIS all-rounderja.
4. To je pa njihova odlocitev.


Ne vidim gdje to piše, no ja uopće ne dvojim da je Tibetski terijer onaj koji IMA rodovnik, i bilo bi idealno da je u standardu (ako i nije sve tipično manje se greške  dobrim kombiniranjem daju ispraviti).... a rodovnik pas ili ima
Dakle, ono što mi je fascinatno tvoja tvrdnja da je svaki pas s Tibeta koji možda sliči na standard Tibetskog terijera za kojeg..Tko??!!  ??? ...kaže da je Tibetski terijer JEST Tibetski terijer... Malo preprejednostavno da bi bilo savršeno...
Odlično je zamišljena ideja o širenju poola, no nemojmo zaboraviti da je u takvim projektima selekcija itekako potrebna i nužna. Malo sam se zamislila nakon tvoje rečenice kako ti se sve čini lakim: dovedeš psa s Tibeta, 3 suca kažu: da da to je Tibetski terijer, i to je to...a gdje je selekcija potomaka, znaš li kolika je to odgovornost i posao kroz 3 generacije?...I zašto misliš da bi svi morali dobiti pogojne rodovnike? Trebali bi ih dobiti oni koji su najtipišniji standardu, a oni koji nisu trebali bi biti isključeni iz uzgoja, zar ne?

Npr. tule:
Citat
Vjerujem da i na Tibetu ima primjeraka koji bi bili u tipu /standardu ali ne zaboravimo da se pasminskim imenom mogu zvati isključivo psi kojima je porijeklo poznato.
  in tule
Citat
Tibetski terijer je isto tako onaj koji ima rodovnik (koliko se god to nekom sviđalo ili ne), a ne pas koji je na Tibetu.

A-Tsa-Rja pa tule (si sposojam tvoj post, ceprav vem, da nisi edina, ki tako misli):
Zame so tibetanci tisti ki ustrezajo standardu. ...

Na ostalo ti je ze Jasi odgovorila. Samo zato, ker jaz poenostavljeno napisem, se ne pomeni, da je stvar enostavna. Pri nas ze nekaj casa velja, da vsi mladici v legu dobijo rodovnik-in prav je tako. Selekcija je orodje, kaj bomo s tem orodjem poceli, je nekaj drugega. Selekcija se vrsi ze na Tibetu, je pa res, da je malce drugacna kot pri nas. Kaj bomo selekcionirali?
Eni pri selekciji gledajo najprej na zdravje in karakter, sele potem na videz. Drugi na prvo mesto postavijo kaj drugega. Doloceno selekcijo vrsimo tudi mi, kupci in bodoci kupci. Nekateri bolj strogo, nekaterim je vseeno in bi vzeli karkoli, samo da je.

Sklepam da z »I zašto misliš da bi svi morali dobiti pogojne rodovnike?« mislis na potomce tibetanckov s Tibeta. No, to je povsem enostavno. Zato, ker se rodovnike dodeli vsem mladicem v leglu (em, kdaj se jih ze tetovira, pri 7 tednih?) in ne sele takrat, ko so ze odrasli. Vzrejno vrednost oz. kvaliteto vzrejnega psa/psice se doloca na podlagi njihovih potomcev. Ni nujno, da bo en ne-ravno-najlepsi pes dal zanic potomce in se zdalec ni nujno, da bo nek super duper svetovni prvak dajal dobre potomce. Kot sem ze napisala je bistvo ocem nevidno in kvaliteto se lahko oceni na podlagi potomcev. Ja, seveda lahko jaz sklepam, da bosta dva strma dilute tajca dala po vsej verjetnosti strme dilute tajce, ni pa to pravilo. Treba je pogledati potomce (pa brate, pa sestre, pa za nazaj), ki jih pes/psica daje z razlicnimi psicami/psi in na podlagi tega potem oceniti njegovo/njeno vzrejno vrednost. Pri tem je spet odvisno kaj sami zelimo videti pri potomcih-je to dober karakter, zdravje, lepota,... Tibetanski terierji s Tibeta pa imajo eno ekstra kvaliteto-predstavljajo namrec nekaj fejst novega na gen. nivoju.

Vsaka vzreja je odgovornost in vsak vzreditelj je za vedno odgovoren za vse pse, ki jih je s svojo vzrejo spravil na svet. Vzreja s psi, uvozenimi s Tibeta, ne izstopa iz tega, vzreja s tukajsnimi TTji pa prav tako ne.



Mene zanima sljedeće:
*Koliko je pasa s Tibeta uveženih u Evropu zadnjih godina JEST dobilo uzgojnu dozvolu a koliko NIJE?
Mislim, da nikako ne bi bilo dobro da SVAKI dobije.
*Koliko JE potomaka dobilo ocjenu za dalje a koliko NIJE i TKO selekciju vrši?
*Da li smatraš da je u takvom projektu uvođenja nove krvi potrebna selekcija ili ne?
Ja i mnogi drugi misle da je potrebna.  ::) 
Jednostavno zato što NISU svi psi s Tibeta , samim time što su s Tibeta idealni za širenje poola na uštrb drugih stvari. Jer ako selekcije  ne bude ..hm... je li to pošetno prema pasmini?

Tudi na tole je ze odgovorila Jasi in vsem ze vnaprej sporocam, da jaz nisem pravi naslov za taka (=prvi dve zvezdici) vprasanja in ne morem podati tocnih informacij; obrniti se morate na vzrejno komisijo, ne name. Mislim da ni nihce omenjal, da selekcije ni, ali?
Zakaj menis, da ne bi bilo dobro, da vsak s Tibeta uvozen pes dobi vzrejno dovoljenje? Samo zato, ker so uvozeni s Tibeta? Kako bos ocenila kateri so primerni za sirjenje gen. poola, ce pa ne ves kaj dajejo, ne poznas njihove zlahte?

No, pa dajmo malo o tej famozni selekciji.
Selekcija tam gor. Najprej so morali njihovi starsi, stari starsi, pra-starsi,...preziveti razmere in okolje tam gor. Ce ne veste kaksno je, googlajte. Kako je prisla do samca-uporabite domisljijo (so njo furali v drugo vas, so psa pripeljali k njej, se je sparila s sosedovim,...). Psica je morala potem skotiti mladice in jih spraviti gor. Ti so morali (no, vsaj nasi uvozencki, drugi so mogoce pomrli) preziveti razmere tam gor dokler jih niso nasle nase kinoloske vzrejne odprave (Ma kako drugace rec? Kinoloske ekspedicije? Men je odprava bolj pustolovsko.).
Selekcija pri nas. Psica se skoti v topli hisi. Veterinar na voljo 24h/dan. Spi na kavcu, je samo najboljso hrano. Naredijo oceno zunanjosti, vzrejni pregled, slikajo kolke, pregledajo pogacice, oci, naredijo DNA test, test sluha in tako dalje (odvisno kaj zahteva VK in koliko vesti premore sam vzreditelj). Do samca jo peljejo z avtom/avionom (ali grejo pa k sosedu, odvisno katerega samca zelijo). Breja psica-najboljsa oskrba, veterinar 24/dan na voljo. Psica skoti v topli hisi, kotilnici. Vet. 24h/da na voljo (ce ni, bi moral biti). Mladicem se streze od spredaj in zadaj dokler ne odidejo v nove dobre domove.

Bi RES radi primerjali ti dve (ZELO poenostavljeno opisani) selekciji? Najhujsa stvar, ki se TTju pri nas zgodi, ce ni tak kot mora biti oz bi moral biti glede na nek napisan standard in zahteve (12cm dlaka, se pomnite?), je ta, da nima nikoli potomcev in da ne gre na razstave (mogoce oslepi, opcija je tudi CCL). Tam gor na strehi sveta izgubi zivljenje. Ja, v redu, po vsej verjetnosti vsak uvozeni TT ne bo svetovni prvak (to pomoje tudi ni namen uvoza). Pa tudi vsak svetovni prvak ne bi prezivel razmer na Tibetu.

V koncni fazi so lahko posledice za populacijo enake-namrec oba predstavnika sta lahko izlocena iz vzreje (in torej dobita darwinovo nagrado?).

Ja jesam za širenje poola i ne guram glavu u pijesak, no prozivanje da cijeli svijet ne zna, FCI ne zna...a molim te TKO zna...
Tko je taj koji odlučuje....Ti, Ja, ili netko treći? Ili organizacija koja je zadužena za to?
Svatko od nas radi po savijesti  ::) i pravilima

Cesa ne ve cel svet, FCI? Na kaj tole leti?

O standardu je napisano visje (oziroma v primeru, da bo tole predolgo za en post, v prejsnjem postu).

Nisam baš shvatila (razumijela napisano jesam) kakve veze ima vremenska prognoza ovih dana u Hr i Slo sa samim uzgojem no dobro... 8)

Tole:
-Luvi, zdaj pa sam rec, da ste imeli soncek. :P Sem fous. Mi imamo vec kot pol metra snega in so sprehodi obupni, ker namrec razen mene ocitno nihce ne hodi na sprehod po barju, kar pomeni, da moram jaz delati potko. Utrujajoce.

Leti na:
Nemojte misliti da sam bila na Tibetu zbog dugog ne javljanja, malo smo se ogrijali na otoku Rabu..a vidim da se debata rasplamsala.

In to je vse.

- Mi najdes en razlog, ki pravi da je en CAC, en CACIB, en BOB, en EU, INT, W. CH, ena spangica, copek, krtaca, sampon, olje, conditioner, dodatek, sprej, puder,... vreden vec kot pa sirok gen. bazen? Za posameznika? Morda. (ne zame) Ampak kot ze tolikokrat poprej-ne gre se za posameznike, gre se za pasmo. In za pasmo je velik gen. pool pomembnejsi od zgoraj nastetega. Pes mora biti najprej ziv in zdrav, preden je lahko lep. ZAL pri nekaterih pasmah to skoraj ne velja vec. :-\ :-X
S obzirom na dužinu posta nisam se mogla vraćati na prošlu stranu, pa sam sad išla isčitavati ovo za što me prozivaš da sam ja rekla, pa ako ponovo bolje pročitaš vidjet ćeš da JA to nigdje nisam napisala.
Dakle, nigdje nisam napisala da je sve gore navedeno bitnije od zdravlja pasme, tako da nije korektno da mi to stavljaš "u usta".
Dobrim odabirom širenja poola, upravo kritičnošću (koju i sama spominješ) i selekcijom cjelokupan rad će biti hvalevrijedan ....

Del, ki si ga citirala, leti na:

Se pravi, jaz s Tibeta (iz domovine!!! pasme) privlecem psa, ki je kvadratast, ima odlicne kote, kvalitetno dlako, tipicno glavo tudi za FCI standard, dobre sape itd., nima pa rodovnika (ga dobi naknadno, praznega). Takega psa se oznaci za mesanca, ker starsi niso znani.

*********
 KAJ RES NE VIDITE, DA JE ZA PASMO TIBETANSKI TERIER TO, DA NA TIBETU OBSTAJA (NASIM) RELATIVNO NESORODNA POPULACIJA TIBETANSKIH TERIERJEV, VREDNO VEC KOT VSI CACIBI, CACI, BOBI, EU, INT, WORLD, BISS SAMPIONATI, SPANGICE, COPKI, KRTACE, FENI, SAMPONI, CONDITIONERJI, OLJA, DODATKI, SPREJI, PUDRI,...SKUPAJ in se na deseto potenco?

****

Za drugi dio mislim da malo preuveličavaš.  ;)



Kar sem jaz razumela kot to, da jaz z  "KAJ RES NE VIDITE, DA JE ZA PASMO TIBETANSKI TERIER TO, DA NA TIBETU OBSTAJA (NASIM) RELATIVNO NESORODNA POPULACIJA TIBETANSKIH TERIERJEV, VREDNO VEC KOT VSI CACIBI, CACI, BOBI, EU, INT, WORLD, BISS SAMPIONATI, SPANGICE, COPKI, KRTACE, FENI, SAMPONI, CONDITIONERJI, OLJA, DODATKI, SPREJI, PUDRI,...SKUPAJ in se na deseto potenco?" povelicujem pomembnost relativno nesorodne populacije TTjev. Zato te v zg. postu tudi sprasujem, ce mi najdes en razlog, ki pravi, da je karkoli od zgoraj nastetega pomembnejse od te populacije (za pasmo).

Jasi, a je to ta clanek, ki si ga jaz vedno pozabim sposodit in prebrat :-[? Mam nekje zadaj v glavi, da mi je nekdo nekoc ze omenjal da moram en clanek nujno prebrat, pa ne vem, ce je to ta in ce si bila to ti. :-[

O pasmah se pa spomnim naslednjega (ce clovek +15 let hodi na predavanja tistih, ki so bili tam gor, in tezi z vprasanji, lahko celo kaj izve -^ ^-).
Po njihovo gre nekak takole
- majhen pes s kratko dlako je tib. spanjel
- majhen pes z daljso dlako je lhasa apso
- srednji pes je tibetanski terier
- tibetanski mastif aka do khyi (potem imas tu samostanski tip in nomadski tip?)
- velik pes z bolj kustravo dlako je (do) kyi apso

Po vsej verjetnosti pa se znotraj posam. pasme razlikujejo posamezni psi tudi glede na obmocje Tibeta, kjer zivijo/so ziveli, pa glede na to ali so ziveli/zivijo v samostanih ali pri nomadih ali po vaseh ipd.. Ne vem, morda bi pri nas temu rekli linije. TMji nomadske linije ali pa nomadskega tipa, TMji samostanskega tipa/linije...

Ce se recimo sparita TM in kyi apso, so tisti mladici, ki so podobni TMju do khyi, tisti, ki so podobni kyi apsu, pa kyi apso. Se pravi se jih razdeli oz. se doloci pasmo na podlagi izgleda.

Ce se prav hudo ne motim, je bilo o tem govora tudi na zadnjem predavanju, kajne?

Nanook, daj prosim malo podpirat mojo lenobo in pošlji članek, sama sem ravno mal nehala študirat prehrano in se začela pripravljat na vzgojo mladička, se ve v kateri smeri

O Tariju? Poslan ze nekaj casa nazaj. :)


*
Well you could change the breed standard. Changing the standard would make perfect sense, perfect sense that is to anyone other than a ridgeback breeder.

No, I do not believe in that. Quite franky I think it's rubbish. Well without the ridge they're not a ridgeback, are they. It doesn't matter, it might have a beautiful type, but without the ridge it isn't a ridgeback.



Naslov: Re: Tibetanski terier - čvek
Poslano od: Nanook , petek, 05.02.2010 : 21:14:33
Ohja, ziher spet enkup napak. Upam, da je vsaj po poglavjih in citatih prav razdeljeno. No, ce kaj ni jasno zapisano, kar vprasajte. O0 :*[

Napisal sem in ne samo jaz "Tibetanski Terierji so tisti, ki ustrezajo standardu. Pa če je to LAMLEH, LUNEVILL ali NATIV ali katera koli izmed teh kombinacij". Ne vem sicer v čem naj bom kritičen ... opozarjam pa, da kadar jaz  govorim o TT-jih mislim rodovniške Tibetanske Terierje (seveda pa me lahko najdete kje v kakšnem tesktu kjer sem bil površen - ampak to ne spremeni destva kaj je rodovniški TT). Za ostale pse recimo potomce rodovniških (brez vzrejnega pregleda) ali nerodovniških staršev in za pse iz Tibeta kjer predniki niso znani ali pa so in nimajo rodovnika - pa mislim da so v tipu TT-ja ... Ne jaz, ne ti, ne kdorkoli - le KZS po pravilnikih določa če kdo in kako lahko dobi pogojni rodovnik. Piše pa tudi koliko časa - generacij je treba da to postane rodovnik (torej da ni več pogojni rodovnik).
...

(podcrtala sem jaz)

Si pozabil prebrat do konca. Na koncu namrec pise se tole: PS: Psa brez napak ni, vsakemu psu "nekaj manjka" oz. ima "nekaj prevec". Tisti, ki tega ne vidite, zacnite biti bolj kriticni.


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Nanook , petek, 05.02.2010 : 23:23:50
Slucajno nasla se eno delitev po pasmah, ki deli pasme najprej v dve skupini-druzne (companion, teh je 5) in mastife (te so 3) in TTja uvrsca med mastife.


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: luvi7777 , sobota, 06.02.2010 : 00:37:28
Nanook, ja zaista volim čitati, učiti i upotpunjavati svoja saznanja, no dva puta pročitavši tvoj post ti upravo radiš, ono što govoriš da ne radiš, tj. pokušavaš ljudima nametnuti svoja razmišljanja kao jedina ispravna, a puno toga pokušavaš omalovažavati i mislim da to ne nije u redu; niti kao osobe niti kao moderatora. ...osim toga svak ima pravo razmišljati svojom glavom, a ne biti dio nečijeg mozga..

1.   poglavje-kaj je pasma, kaj je tibetanski terier....

Ajmo najjednostavnije: ukucaš u Google Tibetanski terier ... što dobiješ?

Ne postoji Evropski Tibetanski terijer  ;b ....jedino ako si mu ti dala naziv. Jedan je Tibetski terijer. Nema ih dva , tri ili šest...

Slažem se s tobom da pasa u tipu ima svakavih, no oni sa diskvalificirajućim manama ne mi trebali ići u uzgoj iako imaju rodovnike.
No moram prizanti da niti na jednoj izložbi nisam vidjela toliko različitih tipova TT-a kao na specijalki (na slikama sam vidjela apsolutno sve pse i moraš priznati da e izgledalo kao da su u ringu više od jedne pasme svakako..a možda još i koja više..)
Ja to kažem otvoreno jer tako jest....
što se tvog malo čudnog komentara na Cruft (i uopće uspoređivanja "težine" Crufta i zadnje specijalke) tiče..ajjjooojjjj...znaš što bi bilo koji TT dao da dobije pozivnicu i nastupi na Cruftu. Samo što puno njih ne bi imalo što tražiti tamo. 
I zašto uopće prodavati PR .... Nanook, svi koji uzimaju pse koji su potomci pasa s Tibeta nadam se da su svjesni da ne uzimaju Show psa s kojim će harati po izložbama. Uostalom to niti nije njihova svrha dovođenja na Zapad.
I opet degradiraš svjetski poznate suce koji imaju čast suditi na Cruftu. Žalosno je kao izlagač ograničiti se na 2-3 suca i misliti da je svijet tvoj (ne tvoj već općenito)...Izbor sudaca je stvar svakog Kluba kad organizira svoju Klupsku izložbu, pa stoga razumijem i izbor ovogodišnje sutkinje.

2. Ce gremo namrec v take ekstreme, lahko jaz mrtvo hladno recem, da vsi tisti psi, ki nimajo narejenih testov starsevstva na podlagi DNA, niso nujno potomci psov, ki so sicer zapisani v rodovniku in torej nimajo znanega porekla.....

Voljela bih kad iznosiš ovakve podatke da ih argumentiraš pa da budu vjerodostojni.
Uopće nije extremno tvrditi da se ne zna porijeklo pasa dovedenih s Tibeta jer da se zna pisalo bi im u pogojnim rodovnicima...Dakle nije to nikakav extrem već činjenica. Dok tvrditi da je netko falcificirao rodovnike sparivši dva psa a upisavši trećega  hm...pa ako imaš dokaze reci ako takvog znaš...

Što se standarda tiče naravno da nema savršenog psa ( osim za mnoge Willya  :) koji zaista nije imao niti jednu jedinu niti najnajnajmanju manicu; od stopa, glave, očinu , visine, dlake, karaktera, kretanja....).
Svaki pas ima manu. No općenito ukoliko su ta odsutpanja u svim segmentima onda treba razmisliti da li je taj pas uopće za daljni uzgoj...

Teško je kombinirati i isčitavati iz rodovnica sve potrebno, a još je teže kombinirati i čekati što ćeš dobiti kad rodovnika nemaš. Utoliko je ovo drugo još i teže.

3. /Prvo kažeš: 2. Ne, kar se mene in razstav tice, veljajo samo ena pravila-namrec moja.
    /pa onda kažeš:  Psa brez napak ni, vsakemu psu "nekaj manjka" oz. ima "nekaj prevec". Tisti, ki tega ne vidite, zacnite biti bolj kriticni.


Pa valjda to vrijedi za sve pa i za tebe.... malo više kritičnosti za sve, zar ne?
Da li misliš da se pojedini  (ne svi)  novi vlasnici iznenade kad vide na specijalki "susjedovog drugačijeg...kako ti kaže evropskog Tibetskog terijera"? Pa ukuca na netu..pa gle opet "onakav"...i ? eto ja sad kažem ono što mnogi misle a neće (ne mogu) reći..
Dakle, zato je potrebna selekcija. Zato je potrebno ako se vidi da neki pas daje dobre štence pustiti ga dalje, ako ne daje, ne pusiti ni njega dalje ni njegove potomke.

Onaj dio o preživljavanju neću specijalno komentirati (jer nije se u pisanju radilo o selektivnom preživljvanju već o poštivanju pravilnika FCI o standardu te selekciji po pitanju standarda /što izgleda što karaktera) osim što ću ti reći da ni ti ni ja ne bi preživjele gore, a opet  njihovi psi sigurno ne dožive starost onako na lancima, polugladni, spareni, pušteni...kao naši, jer je našima omogućena savršena prehrana i skrb. Sve je to relativno ...


4. "KAJ RES NE VIDITE, DA JE ZA PASMO TIBETANSKI TERIER TO, DA NA TIBETU OBSTAJA (NASIM) RELATIVNO NESORODNA POPULACIJA TIBETANSKIH TERIERJEV, VREDNO VEC KOT VSI CACIBI, CACI, BOBI, EU, INT, WORLD, BISS SAMPIONATI, SPANGICE, COPKI, KRTACE, FENI, SAMPONI, CONDITIONERJI, OLJA, DODATKI, SPREJI, PUDRI,...SKUPAJ in se na deseto potenco?" povelicujem pomembnost relativno nesorodne populacije TTjev. Zato te v zg. postu tudi sprasujem, ce mi najdes en razlog, ki pravi, da je karkoli od zgoraj nastetega pomembnejse od te populacije (za pasmo).

Na ovo sam ti odgovorila u prijašnjem postu. Ali da ponovim. Ništa nije bitnije od zdravlja, ali to ne znači da psa neću počešljati, okupati, pofenirati i u njemu i tome svemu uživati... Da se neću veseliti svakom velikom uspjehu bilo kojeg TT na velikom natjecanju jer je to pobjeda svih nas....
Za mene nije ILI-ILI, nego je i jedno i drugo...I ne vidim razloga da bi jedno isključivalo drugo  ;) ..Znači I-I!


Za mene je ta ideja o projektu širenju gen/poola bila na prvu fantastična, no ako su moja saznanja/informacije točne tj. da se daje da svi potomci (pa i oni koji uopće ne odgovaraju standardu TT-a) idu dalje, postajem malo rezervirana što je i razumljivo (nisam jedina)...
No vrijeme će defintivno pokazati važnost dovođenja pasa s Tibeta, te rezultate koji će se vidjeti nakon 3 generacije.

Na Ljiljaninim slikama koje sam  imala priliku gledati bio je usitinu jedan pas na Tibetu kojeg je ona i posebno izdvojila, taj pas je bio, uz to što je s Tibeta,  uisitnu prelijep, čak i za one uvjete ....











Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Jasi , sobota, 06.02.2010 : 11:56:41
Luvi,
ne gredo vsi potomci naprej za vzrejo.
Sem že napisala in ponavjlam, ker sem osebno za take primere.
lp Jasi


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Jasi , sobota, 06.02.2010 : 11:57:39
Se opravičuje, pisati bi moralo : ker vem osebno za take primere


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: luvi7777 , sobota, 06.02.2010 : 16:33:55
Luvi,
ne gredo vsi potomci naprej za vzrejo.
Sem že napisala in ponavjlam, ker sem osebno za take primere.
lp Jasi


hvala Jasi  :) to je konkretan supe odgovor (oprosti ako sam previdjela kad si ga već prije napisala)


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Nanook , sobota, 06.02.2010 : 19:54:36

1.   poglavje-kaj je pasma, kaj je tibetanski terier....

Ajmo najjednostavnije: ukucaš u Google Tibetanski terier ... što dobiješ?


Nekaj CIVAVOlikega?  ;D ;D ;D ;b ;b ;b  Se ne smejim tebi, res ne, nc bat, ampak tale z googlom je pa svetovna->KLIK! (http://nanook.si/sites/default/files/images/ttgoogle.jpg)


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: luvi7777 , sobota, 06.02.2010 : 20:41:17
 ;b ;b ;b ;b
no pa greška je negdje u slovenštini  :D
ok, ispravak: ukucaš Tibetski terijer http://www.google.hr/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&channel=s&hl=hr&source=hp&q=tibetski+terijer&meta=&btnG=Google+pretra%C5%BEivanje

ili Tibetan terrier http://www.google.hr/webhp?client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official&hl=hr&q=tibetski%20terijer&tab=iw#client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&hl=hr&source=hp&q=tibetan+terrier&btnG=Google+pretra%C5%BEivanje&meta=&aq=f&oq=tibetan+terrier&fp=2836abd8f1900e1

...a sam se baš nasmijala  ;)


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Desobediencia , nedelja, 07.02.2010 : 01:22:30
Sem pravkar prebrala temo in ven potegnila kar nekaj zanimivega o TT..nisem imela pojma da je to tako kot je.
Bi pa komentirala na tisto s Cruftsom..Crufts je pač prestiž, ena taka smetanasta dog show scena in se moram tu strinjati z Nanook..mnenje ki je vredno največ je mnenje specialista za pasmo, v katerikoli pasmi. Enako je z BIS-i..v BISu je loterija, ali je sodnik ki sodi specializiran za pasmo s katero smo mi v ringu. Tudi BIS je en tak prestiž in uvrsitev med prve tri za samo pasmo ne pomeni prav nič. Se pa fajn sliši..pa še to v nekaterih pasmah pomeni veliko, v drugih pa prav nič.

In imaš pasemske fanatike (spet v vseh pasmah), imaš pa komercialiste..in na drugi strani folk, ki kupuje na podlagi titul.
Za ostalo se pa ne čutim dovolj kompetentne v zvezi s temi pasmami, sem pa definivno mišljenja da je prvinsko, t.j. izvorno veliko bolj "pasma" kot show. Mislim da se vsi strinjamo s tem, da četudi nek pes ni vizuelno (po določenih merilih) za dol past, lahko v vzreji in za pasmo samo pomeni veliko več kot balzam za oči na štirih tacah.

Zdaj se grem pa naprej držat ob strani, res zanimiva tema :)


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: luvi7777 , nedelja, 07.02.2010 : 10:17:46
Bi pa komentirala na tisto s Cruftsom..Crufts je pač prestiž, ena taka smetanasta dog show scena in se moram tu strinjati z Nanook..mnenje ki je vredno največ je mnenje specialista za pasmo, v katerikoli pasmi. Enako je z BIS-i..v BISu je loterija, ali je sodnik ki sodi specializiran za pasmo s katero smo mi v ringu. Tudi BIS je en tak prestiž in uvrsitev med prve tri za samo pasmo ne pomeni prav nič. Se pa fajn sliši..pa še to v nekaterih pasmah pomeni veliko, v drugih pa prav nič.

Naravno da je Cruft prestiž. Jer tu su najbolji od najboljih. Na Curftu se ne izlažu sve i svatko, niti se može desiti da svi dobe odličan, kao i na WDS-u. Zamisli koji bi show bio kad bi pas s Tibeta dobio BOB na Cruftu, ili na WDS-u, ili na CACIB izložbi....
Na ovoj zadnjoj  specijalki je sudio specijalist za pasminu, i zamisli ovo; svi,,,ali baš svi psi potpmci s Tibeta su dobili ocjenu odličan. Toliko o kritičnosti.
Moram priznati da sam bila na relativno dosta izložbi, da više manje sve ostale na kojima nisam aktivno pratim, i vjeruj da nikad nisam doživjela da na izložbi gdje je preko 20 pasa baš svi dobiju odličan.
Da bi znali o čemu pričam kad govorim o kritičnosti koju je Nanook spomenula:

jedan od pasa koji su dobili odličan na specijalki
(http://i155.photobucket.com/albums/s311/luvi7777/novi%20album/tt50.jpg)

i dva fenomenalna zdrava izložbena psa koja su također dobila odličan na specijalki
(http://i155.photobucket.com/albums/s311/luvi7777/novi%20album/ShantiBratislava5.jpg)

(http://i155.photobucket.com/albums/s311/luvi7777/novi%20album/indexphp.jpg)

dakle, to nisu odstupanja, razliku vidi i slijepac
naravno...BOB nisu dobile  ::)

Jedan od pasa koji je dobio vrlo dobar na WDS-u
(http://i155.photobucket.com/albums/s311/luvi7777/novi%20album/untitled.jpg)

i da se razumijemo vrlo dobar je dobra ocjena.
Bila sam na izložbama gdje je bilo manje od 10 pasa pa su bili i neki diskvalificirani...
I istina, puno puta se desi da BOB ne dobiju nabolji; često je u pitanju "kuhinja", no puno je teže "kuhati" na velikim izložbama gdje su sve oči svijeta /ili evrope uprte u tebe, nego na lokalnim izložbama gdje se počesto darujupo krivi....
Često i izlagači baš na takve izložbe ne žele izlagati jer se već unaprijed zna tko će dobiti ....
Dobiti odličan,a da ne kažem klasu, ili grupu na WDS-u ili na Cruftu ima težinu. Dok na izložbi na kojoj svi dobiju odličan...  ::)
I nije stvar koje pasmine preferiramo (o takvim se ukusima ne raspravlja, jer da se mene pita uvijek bi na BIS-u bila 9. grupa)..

Ok, sad je sasvim jasno, kad je Jasi napisala da svi natur potomci ne idu u uzgoj (ne idu ni svi TT potomci iz normalnih legala), ali mi zasita nije baš razumljivo kako je moguće da na jednoj izložbi od 30-ak pasa baš svi dobiji odličnu ocjenu. Shvaćam ja da je sudila specijalista no ni na jednoj izložbi NISU svi psi za odličan.
Što je istinska svrha takvog ocjenjivanja? Uvjeriti ljude da imaju psa za odličan ili

I bilo bi lijepo kad bi rezultati sa zadnje izložbe gdje je upravo naturščika bilo najviše, negdje bili pokazani, pa kad bi svi mi (još uvijek nedovoljno upućeni) mogli više toga saznati. Sada ispada da se slike pokazati ne smiju, sve je obavijeno velom tajne, postoje crne liste   *:- .... a to sve ne korisiti nikome, a ljudi nisu ni slijepi ni glupi....

Opet ponavaljam, ideja je odlična ali put do rezultata mora biti istinski, transparentan i pravilan.
Pravilan po pravilima FCI-a, čiim uostalom pravim rodovnicima ovi psi i teže, te sve što se radi radi se da bi ti psi dobili prave FCI rodovnike.
Pa gospodo moja, tad se treba držati i FCI pravila...jest da će na taj način put trajati duže, ali će rezultat biti bolji, a ljudi koji budu uzimali pse iz tog projekta bit će upoznati s onim što uzimaju na pravilan način, a ne da se  izruguje 80 godina truda i rada da bi se podiglo sebe.....

Šteta da se više ljudi ne želi javiti na temu, jer vjerujem da bi imali što reći
valjda ne žele dospijeti na crnu listu  ;b ...moram se malo i šaliti....

 
 


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Nanook , nedelja, 07.02.2010 : 10:27:21
Samo nahitro. Sicer povsem nepomembni detajli. ::)
Psicka s prve slike (meni osebno noro vsec :-*) je bila prijavljena v razred mladih psic, psica na 2. sliki je iz razreda vmesnih, psica na zadnjih slikah pa ch. class in bo kmalu praznovala 4. rojstni dan (ce drzijo podatki v katalogu). Tibetanski terierji se razvijajo dolgo, tja do 3, 4 let. :)


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Nanook , nedelja, 07.02.2010 : 10:28:44
Sori, nisem videla, da so 4 slike. Misljena je psica na 3. sliki, ne na cetrti. Se pravi 1. slika-mlada psica, 2. slika-vmesna psica, 3. slika-ch. class, psica, ki bo kmalu dopolnila 4 leta.


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: luvi7777 , nedelja, 07.02.2010 : 11:05:18
slika 1   razred mladih
slika 2 na toj slici je taj pas bio u razredu mladih
slike 3 ...ok...evo istog psa kad je tek zakoračila u rzred mladih

http://i155.photobucket.com/albums/s311/luvi7777/novi%20album/Picture958.jpg

slika 4 pas - razred mladih

I Nanook ne moraš mi objašnjavati da se TT razvijaju do 3 4 godine...ja to znam...
No ako uisitnu vjeruješ u ovo što pišeš onda zbilja nemam što više reći....

Ja sam vidjela i ostale pse sa izložbe a ti mogu sa sigurnošću reći da se neki psi neće nikad "razviti"....


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Kalsang , nedelja, 07.02.2010 : 11:13:40
Rezultati zadnje specialne razstave tibetanskih pasem v Ljubljani so obljavljeni na spletni strani KTPS.


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: luvi7777 , nedelja, 07.02.2010 : 11:33:32
Hvala Kalsang...
Šteta da rezultati nisu popraćeni fotkama pa da se vidi tko je tko  ;) a u galeriji svih pasa nema

Evo Nanook još pasa iz razreda mladih sa wds-a ... moraš prizanti da je čudno da svi izgledaju u istom tipu, te da pas sa prve slike strši među svima njima po pitanju standarda....kako god okreneš... i zato se pitam kako je moguće da svi dobiju odličnu ocjenu...osim naravno ovih koje sam stavila koji su dobili vrlo dobar na izložbi s koje su slike....

odličan
(http://i155.photobucket.com/albums/s311/luvi7777/novi%20album/untitled-2.jpg)

odličan
(http://i155.photobucket.com/albums/s311/luvi7777/novi%20album/untitled-1.jpg)

vrlo dobar
(http://i155.photobucket.com/albums/s311/luvi7777/novi%20album/untitled-4.jpg)


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Jasi , nedelja, 07.02.2010 : 11:48:20
Na isti strani KTP so tudi slike iz specialke, tako da si jih lahko vsakdo ogleda.
Razumem pa, kaj muči Luvi, bere standard in gleda skliko, ter se sprašuje koliko vpliva ima dlaka na oceno.
Podobno (ne)odlakana je bla desetlejte nazaj Arkijeva mama Pina (luneville+nelamleh linije) in kot nadobudna začetnica razstavljaka, sem bi blazno želela dobit odlično oceno, pa ni bilo šans, sodnikom je bila sicer všeč, a je bila predrobna in "ofucana".
Do prve odlične in CACIBA je prišla šele po prvem leglu, pri skoraj petih letih starosti. Kakšna je bila takrat lahko vidite na naših straneh, kje je med mavričnimi kužki.
Kaj je videla / vedela sodnica, ko je dala odlično ve le ona in vsak sodnik sodi po svoji vesti in standardu.
Samo ona je psičko pretipala, torej natavčno ve, kaj se pod dlako nje in ostalih skriva, mi gledalci pa ne vemo to za nobenega izmed razstavljenih psov (OK, vemo če smo lahko katerega pretipali).
Luvi, če mi pa še o tej "crni listi" poveš malo več, ker če je bom pa tudi sama v paketku na njej, no pa še ti in Nanook, če te prav razumem  ;)


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: MARKO HREN , nedelja, 07.02.2010 : 13:39:25

… Bi pa komentirala na tisto s Cruftsom. Crufts je pač prestiž, ena taka smetanasta dog show scena in se moram tu strinjati z Nanook. Mnenje ki je vredno največ je mnenje specialista za pasmo, v katerikoli pasmi. Enako je z BIS-i. V BISu je loterija, ali je sodnik ki sodi specializiran za pasmo s katero smo mi v ringu. Tudi BIS je en tak prestiž in uvrsitev med prve tri za samo pasmo ne pomeni prav nič. Se pa fajn sliši. Pa še to v nekaterih pasmah pomeni veliko, v drugih pa prav nič.

Zdaj se grem pa naprej držat ob strani, res zanimiva tema :)

 :-X … se skušam tudi jaz držat ob strani, ampak tole sem napisal že mal prej in najprej nisem želel objavit  ::) se bojim, da me spet ne križajo, a sem se premislil in bom vseeno objavil:

Na veliko smetanastih razstavah kot je Crufts je TT-je doslej sodilo veliko specialistov, ki prekleto dobro vedo kaj delajo  :)

Prav tako je bilo veliko specialistov v FCI 9 grupi in tudi sodniki za BIS niso izbrani kar tako. Tako da sodnikov vsaj jaz  ;) nebi tako na hitro označeval – ta je, ta ni specialist – lahko pa kdo recimo izlušči sodnike TT-jev na Cruftsu, WDS, EDS, TDE, … za recimo zadnja tri, štiri leta pa bomo zagotovo našli veliko sodnikov, ki nekaj pomenijo. In čeprav ne poznam vseh teh sodnikov v detalje – jih cenim kot strokovnjake in se strinjam z vsem BOB-ji za zadnje obdobje - pa naj bo to Crufts, Stockholm, Budimpešta, Bratislava, … Jasno, da sodniki še prekleto dobro vedo kaj delajo, čeprav bi se kje lahko tudi prvi trije zamenjali med seboj pa bi bili to še vedno sami čudovit primerki svoje pasme.

Ravno na takšnih elitnih razstavah BOB, BOG in BIS pomeni za pasmo veliko. Ne pozabit, da so razstave pomembne – so takorekoč "eden" izmed pokazateljev kaj se dogaja s pasmo !!! Če nebi bile pomembne !!! tudi psov s pogojnimi rodovniki – torej nativi pripeljani iz Tibeta ali njihovih potomcev (TT + nativ iz Tibeta) nebi pripeljali na nobeno razstavo. Pa so jih, ni bilo prvič in še je bodo in prav je tako.

 :D lepo nedeljo še naprej želim vsem - tukaj pa nalimam še eno našo ki je zame vedno najlepša  :D


 


[attachment deleted by admin]


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: MARKO HREN , nedelja, 07.02.2010 : 13:44:03
Luvi kdo je tist model v beli obleki in kaj je to za en črn kosmatec  ::) - mal se hecam  ;D ;D ;D ;D ampak res pa zanima iz kje je ta slika - zdi se mi da je jest nimam  ???


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Jasi , nedelja, 07.02.2010 : 14:13:31
Marko, pozabi na tega modela, psica je "Instant varianta" dobivala BOB ze od mladih naprej, seveda ne pri samo pri specialistih, poglej dokaz

[attachment deleted by admin]


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Jasi , nedelja, 07.02.2010 : 14:15:08
Pa se moja mala pravdobra Pincica, taka natur in potem po mladičih

[attachment deleted by admin]


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Jasi , nedelja, 07.02.2010 : 14:20:23
In za konec še njen sin Arki, pobrit (sem bila tik pred porodom), ampak pred nesrečo, torej preden se je spremenil v lasoidnega psa, mu ni dosti za očitat, no rep bi bil že lahko bolje nastavljen... pa ker sem sentimentalna, še en Lep Arki, Ch. Slo, Cro, Int, Vet- in Agility izpit A3. Na strneh od zdravja pa si lahko ogledate njegovo mreno
Nagradno vprašanje: a kdo ve, kaj vam hočem povedat?

[attachment deleted by admin]

[attachment deleted by admin]


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Nanook , nedelja, 07.02.2010 : 14:55:33
Sledi odgovor na tale post (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,34981.msg641637.html#msg641637).

Luvi, nikomur nic ne vsiljujem, sem ze zgoraj pojasnila, da gre za moje mnenje in moja stalisca. To, da FCI priznava (=imajo FCI rodovnik) tibetanske terierje s pogojnim rodovnikom, je dejstvo; da so tibetanski terierji prvinski, primitivni psi, ki so na Tibetu dolgo, je tudi dejstvo (vsaj po mojih info.). Tibetanski terier na Tibetu ni prenehal obstajati, ko so zahodnjaki odkrili njegov obstoj. Ce se ti s tem ne strinjas, je to tvoje stalisce, ki pa tega dejstva ne spremeni.

1. poglavje-kaj je pasma, kaj je tibetanski terier

Kaj mislim, ko napisem evropski tibetanski terier, sem ze napisala in sicer: "...evropske tibetanske terierje (=tiste, ki se vzrejajo v Evropi)...".

No, zate ne vem, ampak meni se vcasih kot gledalcu zdi super, ce je na specialki prisotnih vec "tipov" (razlozeno zgoraj zakaj). O pasmah sem tudi zgoraj napisala mnenje, ki je drugacno od tvojega.

što se tvog malo čudnog komentara na Cruft (i uopće uspoređivanja "težine" Crufta i zadnje specijalke) tiče..ajjjooojjjj...znaš što bi bilo koji TT dao da dobije pozivnicu i nastupi na Cruftu. Samo što puno njih ne bi imalo što tražiti tamo. 
 

Sama si me vprasala za moje mnenje oz. mojo oceno:
I isto kako se netko veselio kad je dobio titulu cac na Klupskoj specijalki, tako se netko veselio i kad je pokupio BIS Crufta  ;) kužiš?, a ti sad ocijeni težinu...

Moj odgovor: Kaj je vec vredno? Osebno bolj cenim mnenje specialista za pasmo zato mi Matgova stirica pomeni vec kot odl, CAC, CACIB, BOB, BIS all-rounderja.

Moja psica (shar peijka) je pri sodniku M. Lawu (svet. znan kot resitelj pasme shar pei, sodnik, vzreditelj) dobila oceno prav dobro, kar mi pomeni vec kot pa ocena odlicno, CAC, CACIB, BOB in BIS kaksnega all-round sodnika. Torej? V cem je problem?

Koliko se bodoci lastniki pozanimajo o pasmi, vzreditelju, leglu, zdravju in vzreji nasploh, je njihova stvar. Koliko jim o tem poveste vzreditelji, je vasa stvar. 8 tedenski mladic ni show dog, kvecjemu show potential; ali se kupci tega zavedajo oz. ali se tega zavedate vzreditelji in ali jim (kupcem) vzreditelji to poveste, je vasa stvar, ne moja in se v to vec kot toliko ne mislim spuscat. Kaj zelijo kupci s psom, ki ga kupujejo, poceti, je njihova stvar. Bodo ze sami povedali, zakaj so kupili TTja. Sama lahko govorim samo v svojem imenu, ne v imenu drugih, in lahko povem, da noben izmed mojih psov ni bil kupljen z namenom razstavljanja.

Citat
I opet degradiraš svjetski poznate suce koji imaju čast suditi na Cruftu. Žalosno je kao izlagač ograničiti se na 2-3 suca i misliti da je svijet tvoj (ne tvoj već općenito)...Izbor sudaca je stvar svakog Kluba kad organizira svoju Klupsku izložbu, pa stoga razumijem i izbor ovogodišnje sutkinje.


Saj ne vem, ce cem na tako podtikanje sploh odgovorit. ::)

2.   Gre za primerjavo. Ekstrem z njuficem=ekstrem z DNA testi starsevstva pri psih.

Si ze sla gledat v database? Cisto do korenin se da priti. Prazni rodovniki oz. prazni kvadratki, neznano poreklo. Ti sment, kajne... Le kaj je bilo tam zadaj.

Pri vsem nastevanju pozabljas na zelo pomembno stvar-zdravje.

Tocno tako, tezko je, vsaka vzreja je tezka, ta se toliko bolj, ker je tudi zelo pomembna. Tezko je bilo na zacetku in tezko je zdaj, vendar je slo znanje glede genetike od takrat zelo naprej, pojavljajo se vedno nova orodja, informacije so lazje in hitreje dostopne in kar je najpomembnejse-s tem se ukvarjajo pravi ljudje.


3.Seveda velja tudi zame, hm, mar kje trdim drugace? To, da so meni vsec uvozeni TTji in njihovi potomci, ne pomeni, da so BREZ napak, ampak pomeni, da so mi vsec KLJUB napakam. In ja, kar se mene in razstav tice, res veljajo moja pravila, ne tvoja, ne pravila koga drugega.

Ce mislis tip lastnika, ki je nekako tak: »mi bomo imeli psa samo zase, ne za razstave, ne bomo hodili na razstave« potem pa cez eno leto »mi bi hodili na razstave, pa imamo psa, ki ni primeren za razstave, ker so nam skart robo  prodali« in surla do pakistana, od mene ne pricakuj nekega blaznega socutja ali razumevanja, ker sem takega folka res do konca sita. A je tako tezko imeti psa rad tocno takega kot je? Kot pa sem ze napisala je to, koliko se bodoci lastnik pozanima o pasmi pred nakupom, njegova stvar, ne moja in se v to vec kot toliko ne mislim spuscat. Selekcija pa zame ne pomeni v prvi vrsti vzrediti vizualno zadoscenje za novega lastnika ob googlanju. Tak naj si kupi plisastega ultra-dolgodlakega psa, pa naj ga obcuduje vsak dan, ne pa zivega bitja.

Po vsej verjetnosti ne bi prezivele, seveda ne. Kar pa ne pomeni, da so ljudje tam gor na strehi sveta, ki prezivijo vse to, kaj manjvredni, zato ker npr. zivijo v sotorih in nimajo dizajnerskih oblek (teh nimam niti jaz niti jih nocem imeti).


4.Nisem rekla, da ga ne smes cesat, fenat, furat po razstavah, sprasujem se samo, ce se zavedate pomembnosti populacije na Tibetu. Po vsem do sedaj napisanem namrec tega zavedanja ne opazim. Pri vsem tem namrec ocitno ni najpomembnejse to, da so TTji tam, da so (sicer relativno tezko) dostopni, da so jih ljudje pripravljeni iti pogledat. pregledat, iskat, vkljucevat v vzrejo, ampak je dalec najbolj pomembno in v nebo vpijoce ravno dejstvo, da nimajo rodovnika (pa ceprav ga dobijo naknadno). Ker sem ravno prebrala vse, kar je bilo napisanega vmes, dodajam se, da je v nebo vpijoce tudi to, da ocitno dobijo kaksen CAC ali PRM ali bohnedej odlicno oceno. ::) O svojem ne/veselju glede uspehov mojih pasem na velikih tekmovanjih, v tem primeru TT, sem ze pisala tule http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,34999.msg562191/topicseen.html#msg562191. Vsakemu svoje.


Na Cruftsu so (za nekatere) najlepsi od najlepsih in prva selekcija je bila karantena (za nekatere je verjetno se). Za vse ostalo si poglejte BBCjev dokumentarec Pedigree Dogs Exposed.

Ali-Ali sprasujem pri definicijah, tako da sklepam, da tudi tvoj komentar leti na tisti dve.
Ne vidis razloga, da bi se izkljucevalo? Sem ga ze napisala v enem izmed prejsnjih sporocil.
Verjetno lahko tudi sklepam, da je tvoj odgovor na tole: »Se enkrat-ne gre se zate, ne gre se zame, gre se za pasmo. Nikomur ni treba biti navdusen nad ne/standardnimi TTji s Tibeta. Tako kot nikomur ni treba biti navdusen nad ne/standardnimi terierji na razstavah. Vendar pa vse to so TTji. Jaz to priznavam, priznavas tudi ti?« ne, kajne?.

Pri meni je bilo tako. Ne spomnim se kdaj tocno sem izvedela za projekt orig. TT, mislim da mi je nekdo, ne vem kdo, poslal Kanzejevo fotko, pa nisem prepricana, da sem takrat prvic slisala za uvoz. Saj niti ni vazno. V glavnem, ker je bil takrat vklopljen kinoloski del uma, je bila prva misel. »O, shit, saj ne vejo kaj je zadaj.« oz. nekaj v tem (kinoloskem) smislu. K sreci se je precej hitro vklopil sicer prevladujoci organski-biolosko-ekoloski um in posledicno je bila reakcija »Wow, superfajn.«.
Tudi zato, ker sem bogim alpinistom, popotnikom in sploh vsakemu, ki je imel kaksno predavanje glede Tibeta, tezila s tem, ce je tam gor videl kaksnega kuzka. Zdaj imajo revezi vsaj malo mir pred mano. :P

PS: Vprasanje o TTjih bi bilo tudi moje vprasanje za Dalai Lamo, ce bi ze ravno imela sanso.

PPS: Roko v zrak kdor ne ve o kaksni kriticnosti pisem jaz. ::)


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Nanook , nedelja, 07.02.2010 : 15:02:21
No, vmes je bilo napisanih se par postov. Moram zacet hitreje pisat.

I bilo bi lijepo kad bi rezultati sa zadnje izložbe gdje je upravo naturščika bilo najviše, negdje bili pokazani, pa kad bi svi mi (još uvijek nedovoljno upućeni) mogli više toga saznati. Sada ispada da se slike pokazati ne smiju, sve je obavijeno velom tajne, postoje crne liste   *:- .... a to sve ne korisiti nikome, a ljudi nisu ni slijepi ni glupi....

Opet ponavaljam, ideja je odlična ali put do rezultata mora biti istinski, transparentan i pravilan.
Pravilan po pravilima FCI-a, čiim uostalom pravim rodovnicima ovi psi i teže, te sve što se radi radi se da bi ti psi dobili prave FCI rodovnike.
Pa gospodo moja, tad se treba držati i FCI pravila...jest da će na taj način put trajati duže, ali će rezultat biti bolji, a ljudi koji budu uzimali pse iz tog projekta bit će upoznati s onim što uzimaju na pravilan način, a ne da se  izruguje 80 godina truda i rada da bi se podiglo sebe.....

Da so rezultati objavljeni online, ti je povedala Kalsang (thx). Kako je s pravilnostjo teh psov in nihovih potomcev, vzrejnimi pregledi, ti je povedala Jasi (thx). Verjetno mi ni potrebno obeh oseb citirati? Da imajo ti psi od FCI pozegnane pogojne rodovnike, je tudi dejstvo in da FCI to dopusca, tudi. Ker pa, kot lahko vidimo, to temo berejo tudi »outsiderji«, ki niso ljubitelji pasme oz. ki jih pasma pac ne zanima toliko kot nas, bom napisala se naslednje, da ne bo izpadlo, kot da imajo osebe, ki so vpletene v zame »najboljso vzrejno odlocitev vseh casov« vsaka +100kg bodyguarda, ki jih noc in dan varuje, da si ne bi kdo drznil kaj vprasati.

Tole je za vse tiste, ki so/ste ob branju teme dobili obcutek, da se vse dela na skrivaj in potiho.

Vsake toliko casa klub organizira predavanje o aktualni kinoloski odpravi na Tibet (se pravi tisti, ki je bila zadnja po vrsti). Predavajo seveda tisti, ki so bili gor. Ob slikah in razlagi spremljamo celotno pot po Tibetu, vidimo ljudi, kraje in pse, ki so jih videli in tudi tiste, ki so prisli sem. Vprasanja so dobrodosla, prav tako se ne spomnim, da bi bil kdaj vstop komu preprecen. Na vratih ni bodyguarda s seznamom povabljenih. Vse kar mora clovek storiti je to, da dvigne rit in pride tja. Se za hrano in pijaco poskrbijo organizatorji. Vem, ker mislim da sem bila na vecini teh predavanj, ce ne celo na vsakem.

Vprasanja glede TT-jev s Tibeta so dobrodosla in se niti enkrat se ni zgodilo, da bi mi kdo rekel, da cesa ne smem vprasat. Je pa res, da ne sprasujem s figo v zepu, z namenom izvohati kaj se dogaja in telefonckati to naprej ter izkrivljati kar mi je povedano.

Govorila sem ze (o razlicnih stvareh) in se bom z lastniki petih (?)  uvozenckov, z vzreditelji, ki vzrejajo z natursciki in njihovimi potomci. Na vsa vprasanja sem dobila odgovor, tako da res ne vem od kje ideje o neki skrivnostnosti.

Rezultati DNA testov testiranih natur TTjev in njihovih potomcev so javno objavljeni.

Nenazadnje, tu je se clanek, ki ga omenja Jasi (in ki ga jaz se nisem prebrala), prav mogoce pa je kaj napisanega tudi v klubski reviji (se mi ne da it zdaj brskat in gledat).

Povem preventivno, da ne bo kaksne uzaljenosti.->ce zdaj mislite, da vam bom jaz razlagala tisto kar so meni drugi, se motite. Ce vas kaj zanima, dvignite rit in pridite na kaksno predavanje ter vprasajte direktno njih, ne mene. In to brez fige v zepu.


PS: Jasi, Arki ni lhasoiden, niti pod razno. Zakaj pravis, da bi bil?




Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Nanook , nedelja, 07.02.2010 : 15:30:00
Hm, ja. Vecinoma pisem v Word, zato tudi pisanje na koncu zal malce drugace izpade (oblikovno). Upam, da se clovek vseeno znajde. Za najdene napake velja isto kot zadnjic-obdrzte jih, razen ce spremenijo pomen. ;D


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Jasi , nedelja, 07.02.2010 : 15:43:20
Nanook,
za lhasoidnega so ga ocenili za eni izmed razstav, po nesreči :)
Moje sporočilo pa je bilo  tvojemu v dopolnilo, so 4 kratke točke:
1. Na primeru Pine in potomstva se vidi, da se da dolžino dlake "hitro" podajšat in da so bile tudi linije pri nas pred prihodom naturščakov s krajšo dlako
2. Važno je, kaj je pod dlako, torej je treba psa pretipat, česar gledalci ne delamo in tako težko sodimo sodnikove odločitve. Arki je delal vetarana po nesreči, bil na 4 razstavah. 2 sodnika sta takoj zatipala, da je z njegovo medenico nekaj narobe in me vprašala kaj oz. mi to povedala po oceni, tretji ga ni toliko tipal in ga je ocenil za lhasoidnega. Kaj je bilo s četrtim ne vem, ker ga je peljala v Celje Daša
3. Pomembno je tudi kaj ima pes v glavi. Edino zaradi česar mi bo žal, da Arki ni imel potomcev je dejtsvo, da bo skupaj z njegovimi genetskimi problemi šel pod mavrico tudi njegov veseljaški značaj
4. KTP Slovenija ima amerški CD s predstavitvijo pasme, bi si bilo dobro ogledat tako različni so na njem tipi psov, vsaj tako kot na letošnji specialki

Na srečo sem "pasjega pozitivista", ki kontrira Arkiju, čohala na letošnji specialki. Še sreča, da so pripeljali iz Tibeta  :D


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: luvi7777 , nedelja, 07.02.2010 : 16:01:04
Luvi kdo je tist model v beli obleki in kaj je to za en črn kosmatec  ::) - mal se hecam  ;D ;D ;D ;D ampak res pa zanima iz kje je ta slika - zdi se mi da je jest nimam  ???

To je Samobor/Novi Marof (Hr)... ako želiš šaljem ti slike na mail...

Hvala Jasi izgleda da me ti razumiješ što želim reći. Ma nije stvar ni full dlake...
Eto meni je dovoljno da za odgovor pogledam potpuno ošišanog Arkija ....

Nanook, sve što pišeš ja razumijem.
No ruku na srce trpaš lonce i pokopce u isti koš.
I nisi u pravu; ljudi izgleda ne znaju što uzimaju...barem ne svi  :-\ Neki se i potiču da izlažu. a kad loše prođu onda se ružno govori o sucima, o pobjednicima...itd... Slažem se s Marko koji je to super napisao  kad kaže


Ravno na takšnih elitnih razstavah BOB, BOG in BIS pomeni za pasmo veliko. Ne pozabit, da so razstave pomembne – so takorekoč "eden" izmed pokazateljev kaj se dogaja s pasmo !!! Če nebi bile pomembne !!! tudi psov s pogojnimi rodovniki – torej nativi pripeljani iz Tibeta ali njihovih potomcev (TT + nativ iz Tibeta) nebi pripeljali na nobeno razstavo. Pa so jih, ni bilo prvič in še je bodo in prav je tako.


Po meni takvi psi, koji su u projektu bi trebali ostati strogo u vlasništvu i pod kontrolom vlasnika psa s Tibeta.
Zar zbilja misliš da se ljudi ne iznenade kad u svom razredu ugledaju nekog psa poput ovih sa slika....dobro ne iznenade se ako su upoznati o čemu se radi....ali neki koji izgleda nisu se iznenade....
Jasno je meni da treba sve te pse (3 generacije) negdje smjestiti.....

Pa ti si valjda privilegirana kad smiješ svašta pitati.....
Davno sam osjetila na vlastitoj koži: ili si s nama ili ne ( a s obzirom na Lunevil liniju nikako nisam podobna, tim više što kažem ono što mislim ). Bogova među ljudima nema, pa ne vidim razloga za nekakvo strahopoštovanje i teške ideologije....

I daj se zapitaj ZAŠTO uisitnu nitko ništa ne piše....

Dosta toga si se uistinu potrudila odgvoriti: no nešto jako važno nisi:

Ok, sad je sasvim jasno, kad je Jasi napisala da svi natur potomci ne idu u uzgoj (ne idu ni svi TT potomci iz normalnih legala), ali mi zaista nije baš razumljivo kako je moguće da na jednoj izložbi od 30-ak pasa baš svi dobiji odličnu ocjenu.
Shvaćam ja da je sudila specijalista no ni na jednoj izložbi NISU svi psi za odličan.
Što je istinska svrha takvog ocjenjivanja? Uvjeriti ljude da imaju psa za odličan ili


Tim više što je sudila specijalist za pasminu...kako je moguće da su svi odlični?
Zar zaista SVI zaslužuju odličnu ocjenu? Mislim da zbilja ne  ::)





Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: luvi7777 , nedelja, 07.02.2010 : 16:41:42
Jasi imaš mail  :)


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Nanook , nedelja, 07.02.2010 : 18:38:36
Luvi, glede na to, da potem, ko pravis, da razumes kaj pisem, napises:

No ruku na srce trpaš lonce i pokopce u isti koš.
I nisi u pravu; ljudi izgleda ne znaju što uzimaju...barem ne svi  :-\ Neki se i potiču da izlažu. a kad loše prođu onda se ružno govori o sucima, o pobjednicima...itd... Slažem se s Marko koji je to super napisao  kad kaže

mislim, da ti ni jasno o cem pisem. Napisala sem, da je to, koliko se bodoci lastniki pozanimajo o pasmi, leglu, vzreditelju,... njihova stvar, koliko jim poveste vzreditelji, je vasa stvar in se jaz v to vec kot toliko ne mislim vtikat. Poln kufer imam pa tistih, ki pridejo po psa »samo zase in ne za razstave«, cez eno leto pa tulijo od togote, ker na razstavi popusijo.  ::) Ti vse zgoraj pise. Ali si mislila kaj drugega? ???


Po meni takvi psi, koji su u projektu bi trebali ostati strogo u vlasništvu i pod kontrolom vlasnika psa s Tibeta.
Zar zbilja misliš da se ljudi ne iznenade kad u svom razredu ugledaju nekog psa poput ovih sa slika....dobro ne iznenade se ako su upoznati o čemu se radi....ali neki koji izgleda nisu se iznenade....
Jasno je meni da treba sve te pse (3 generacije) negdje smjestiti.....


V rokah drzim katalog letosnje specialke. Kot veste so v njem zapisani tako lastnik/i kot vzreditelj/i psov. Pri vseh SPR TTjih, ki so potomci TTjev s Tibeta, sta vpisana najmanj dva lastnika, pri cemer je vsaj eden od lastnikov vzreditelj tega psa ali pa P.P. (pa naj se kdo preveri, ce se mu da, jaz sem sla veckrat cez in mislim, da nisem nic spregledala). Pri obeh SPR TTjih s Tibeta sta vpisana dva lastnika, pri drugem pa trije. Si drznem posplositi, da je pri ostalih potomcih enako.


Ja, jaz sem res clan neke hude tibetanske mafije. OMERTA press.  ,^


Dosta toga si se uistinu potrudila odgvoriti: no nešto jako važno nisi:

Ok, sad je sasvim jasno, kad je Jasi napisala da svi natur potomci ne idu u uzgoj (ne idu ni svi TT potomci iz normalnih legala), ali mi zaista nije baš razumljivo kako je moguće da na jednoj izložbi od 30-ak pasa baš svi dobiji odličnu ocjenu.
Shvaćam ja da je sudila specijalista no ni na jednoj izložbi NISU svi psi za odličan.
Što je istinska svrha takvog ocjenjivanja? Uvjeriti ljude da imaju psa za odličan ili


Tim više što je sudila specijalist za pasminu...kako je moguće da su svi odlični?
Zar zaista SVI zaslužuju odličnu ocjenu? Mislim da zbilja ne  ::)

Vprasati moras sodnico, ne mene; jaz nisem sodila. Ce bi bila jaz sodnica, bi bili za zacetek vsi psi vsaj malo postrizeni >:D in laufali bi kt pr norcih ;d. Torej ste lahko veseli, da ne mislim biti sodnica. Pritoziti se je moc v casu razstave ali se kdo je ali ne, ne vem, me niti ne zanima.
Luvi, koliko casa si v kinologiji? V tem casu se nisi naletela na primer, ko so popolnoma razlicni psi vsi po vrsti dobili oceno odlicno? ??? Ampak kot receno, zakaj so vsi, razen enega, dobili odlicno oceno, lahko pove samo sodnica. Jaz namesto nje ne morem odgovoriti, torej je najbolje, da vprasate njo.



Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Kalsang , nedelja, 07.02.2010 : 18:41:22
Hehehe, Nanook, pri shih tzujih bi te zelo obrajtali - kar se postriženosti tiče. ;)


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: luvi7777 , nedelja, 07.02.2010 : 19:10:38
Nanook, nisi sudnica ali si odličan demagog... :)
Ja sam pitala ovo zadnje za tvoje mišljenje (jer ovdje svi iznosimo svoja mišljenja), no tu si odlično (kao pravi političar) pitanje zaobišla....kao i ostalo koje ti baš ne odgovara....

Ne, ne znam nijedan izlog sa toliko pasa gdje su svi dobili odličan...prosvijetli me....
Za primjer koliko je ta stvar da svi budu odlično ocijenjeni nevjerojatna ću ti dati lanjski TDE u Stockholmu (Sweden) gdje je ista sudkinja bila ipak stroža i podjelila dosta četvorki...čak 23 vrlo dobre ocjene....pa daj.... ::)
Pa po tome su Naturščici koji su nastupli na specijalki vanserijski show psi...pa to ispada fenomen...

evo neki pasa  iz razreda mladih ženki koji je kod iste sutkinje dobio vrlo dobar...

(http://i155.photobucket.com/albums/s311/luvi7777/novi%20album/su_rams.gif)

(http://i155.photobucket.com/albums/s311/luvi7777/novi%20album/429.gif)

(http://i155.photobucket.com/albums/s311/luvi7777/novi%20album/425.gif)

e sad ako ti ne vidiš razliku ja ti zbilja ne mogu pomoći, ako i dalje ne shvaćaš da je nevjerojatno da svi psi dobiju odličan ni tu ti ne mogu pomoći...još nešto nije u pitanju sutkinja nego situacija – vjerovatno bi neko drugi kao ultra specialist koji je vezan za novu eru selekcije odsudili isto. Ne zaboravimo da ako gledamo uzgojna pravila znači da vrijednost ima i ocjena potomka-to znači da su odlične ocjene potrebne...Ja sam prva ZA i neka ih dobije svaki pas koji zaslužuje.

No, baš me zanima kako bi ovu izložbu  odsudio koji drugi speijalist npr.Habig Christopher ( D ), Skaar Torbjörn ( S ), Andrew Brice GB).....100% sam sigurna da ne bi svi dobili odličan....


s obzirom da je ovo topic o psima s tibeta, a ti si gorljivi zaljubljenik u njih, pa daj nam koju sliku ... potomaksa ima  već sad podosta, pa eto neki tvoj uski izbor favorita....
I znaš, nije bitno koliko je tko u pasimini...netko više nauči u godini dana od nekog koji cijeli život ne nauči ništa..pa čak niti razmišljati svojom glavom....

Ja više nemam što puno reći.
Kad prođu 3 generacije te ako ti psi uistinu dobiju prave fci rodovnike tad ću poštivati odluku FCI-a i prihvatiti ih kao TT i tako ih zvati.
No, ako se isto ne desi, ostat će samo psi s Tibeta....





Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Nanook , nedelja, 07.02.2010 : 19:26:00
Luvi, pises, da ti ni jasno kako je mogoce, da sodnica podeli vsem psom (razen enemu) oceno odlicno. Ja kaj naj zdaj jaz s tem? Sem bila mar jaz ta sodnica? Ne. Torej moras vprasati njo.

Mnenj o posameznih psih ti ne mislim podati, saj sem ze nekaj strani nazaj napisala: "Prosim pa, da me ne sprasujete kaj si mislim o kaksnem konkretnem psu." Kaj tocno me torej sprasujes-napisi direktno, brez ovinkov. Pri tem pa prosim upostevaj to, da jaz nisem razstavljalec, da nisem razstavni fanatik, kateremu bi bil pes sredstvo za pridobivanje pokalckov in filanje lastnega ega, zato bo odgovor po vsej verjetnosti temu primeren. Sam tako, da ne bos sokirana.

Mislim da tudi jaz se vedno cakam na nekaj odgovorov na vprasanja, jih bom ob priliki zbrala na en kup, da bo bolj pregledno.

In, lepo te prosim, zaradi ene odlicne ocene, enega CAC, enega PRMja, noben pes se ni izvenserijski razstavni pes.

O ostalem pa kasneje. :)


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Kalsang , nedelja, 07.02.2010 : 21:18:12
Luvi, na sliki je (skoraj) vsak pes v pravilni razstavni drži čudovit. Ne vidimo pa podrobnosti. Ne vemo, kakšen ugriz imajo ti psi, kakšen pigment, stop, izraz, tudi okotenost je vprašljiva, dokler ne potipamo in ne vidimo psa v gibanju. Glede na tvojo razstavno kilometrino mislim, da bi lahko bolje vedela, kako te stvari delujejo...

Sicer pa, na veliki večini razstav, na katerih sem bila - govorim o rednih CAC in CACIB razstavah - se dostikrat vsem predstavnikom pasme potala odlične ocene. To ni nobena posebnost, prej "pravilo".


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: luvi7777 , nedelja, 07.02.2010 : 21:42:58
Luvi, na sliki je (skoraj) vsak pes v pravilni razstavni drži čudovit. Ne vidimo pa podrobnosti. Ne vemo, kakšen ugriz imajo ti psi, kakšen pigment, stop, izraz, tudi okotenost je vprašljiva, dokler ne potipamo in ne vidimo psa v gibanju. Glede na tvojo razstavno kilometrino mislim, da bi lahko bolje vedela, kako te stvari delujejo...

Sicer pa, na veliki večini razstav, na katerih sem bila - govorim o rednih CAC in CACIB razstavah - se dostikrat vsem predstavnikom pasme potala odlične ocene. To ni nobena posebnost, prej "pravilo".

Pa o tom Kalsang i ja govorim...
Bit će da je ovaj već na prvi pogled u pravilnoj rastavnoj pozi bez mane ....
(http://i155.photobucket.com/albums/s311/luvi7777/novi%20album/tt50.jpg)

Ja ne govorim  o Cac i cacib izložbama sa 5, 7, ili 15 pasa već o izložbama iznad 30 i više pasa, pa ako znaš koju gdje su baš svi njih preko 30 ili 40 ocijenjeno odličnim molim te argumentiraj to "pravilo" i podijeli to s nama....


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Kalsang , nedelja, 07.02.2010 : 21:49:54
Luvi, veš kaj, ti bom po domače povedala - nehaj najedat ljudem tukaj na forumu o zadevi, ki jo sploh nisi videla na lastne oči in za katero nihče tu na forumu ni odgovoren. Vprašaj sodnico. Vsak od nas ima lahko samo svoje subjektivno mnenje, zakaj je nek sodnik tako ali drugače odsodil, nihče ne zna brat misli. To, kar se poskušaš iti že meji na klevetanje.

lp


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: luvi7777 , nedelja, 07.02.2010 : 22:04:39
E pa krivo ti se čini .... nisam osoba sklona klevetanju. Klevetanje je nešto što se čini tajno i iza leđa...
A kad se javno kaže svoje mišljenje onda znači da netko ima obraz i čistu savjest.
Sve što se iznese javno na Forumu je slobodno komentirati i iznijeti svoje mišljenje....
Ionako, bez brige, ja na ovu temu više neću svraćati....


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Kalsang , nedelja, 07.02.2010 : 22:11:35
Klevetati - dajati neresnične, zlonamerne izjave, s katerimi se jemlje nekomu ugled (Slovar slovenskega knjižnega jezika)

Po zgornji definiciji, ki nikjer ne omenja, da se kleveta samo na skrivaj, je tvoje pisanje tu na meji klevetanja, še zlasti, ker vsekakor tega ne počneš iz oči v oči s sodnico.

Kaj je torej namen tvojega pisanja o nečem, kar nisi videla na lastne oči? Zakaj poskušaš iz drugih na vsak način izvleči mnenje o sojenju na specialki? Na kaj že ves čas namiguješ?

Z izražanjem mnenja ni nič narobe, je pa narobe s tem, da poskušaš svoje mnenje na vsak način vsiliti drugim.

lp


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: luvi7777 , nedelja, 07.02.2010 : 22:22:24
...pa daj onda molim te pročitaj topic ispočetka...koja je to neisitna koju sam napisala? ...
i da si čitala sve po redu pročitala bi i ovo što sam napisala: ...još nešto nije u pitanju sutkinja nego situacija
I zbilja kad nekog prozivaš daj to argumentiraj .... kod nas se ovakvo pisanje naziva pametovanjem....
To što se tebi ne sviđa to što sam napisala to je tvoj problem....
I zbilja zbilja mi se više ne da trošiti vrijeme objašnjavati ti već napisano... 
Zbogom i vidimo se nakon 3 generacije....


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Kalsang , nedelja, 07.02.2010 : 22:34:21
Luvi, problem ni v vsebini tvojega pisanja, v izražanju tvojega mnenja, vendar v tem, da vztrajaš, da ti moramo kimat. Moje mnenje o TT-jih je popolnoma nerelevantno, ne maram pa, ko ljudje na žive in mrtve vsiljujejo svoje mnenje.

Aha, torej, ko nekdo napiše nekaj, kar ti ni všeč, se temu pri vas reče pametovanje? Hvala, ker si mi razjasnila obzorja.

O argumentiranju pa - sem brala temo, pa v tvojih postih nisem videla kaj dosti argumentov razen uspehov na razstavah, kar pa zame ni ne vem kakšen dokaz pasemske kvalitete.

Toliko v pojasnilo, da ne bo spet kdo rekel, da se pametno delam.

lp


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Kalsang , nedelja, 07.02.2010 : 22:35:44
Aha, glede neresničnosti tvojih izjav - napisala sem, da tvoje početje meji na klevetanje, ne da je klevetanje.

Tudi tebi ne bi škodilo, če bi natančneje brala. ;)


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: luvi7777 , nedelja, 07.02.2010 : 22:41:38
Luvi, problem ni v vsebini tvojega pisanja, v izražanju tvojega mnenja, vendar v tem, da vztrajaš, da ti moramo kimat. Moje mnenje o TT-jih je popolnoma nerelevantno, ne maram pa, ko ljudje na žive in mrtve vsiljujejo svoje mnenje.

e sad si me za laku noć i nasmijala  ;b je, istina , baš ja sam ta koja nekoga pokušava ovdje u nešto uvjeriti  ;b


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: MARKO HREN , nedelja, 07.02.2010 : 23:21:49
Morda bi bilo res najbolje, da si pogledamo vsi skupaj kako se je debata začela - čeprav je del tukaj in del na TT čveku.

Sicer pa, na veliki večini razstav, na katerih sem bila - govorim o rednih CAC in CACIB razstavah - se dostikrat vsem predstavnikom pasme potala odlične ocene. To ni nobena posebnost, prej "pravilo".

Upam da tole ne drži, če pa se kdaj dogaja, pa vsaj naj ne "postane pravilo" - kajti talanje odličnih ocen psom, ki si to ne zaslužijo je zelo slaba popotnica - in tokrat ne mislim le eno razstavo in le eno pasmo.

Jest močno upam, da bodo ti psi ki so pripeljani iz Tibeta dali to kar naj bi našim manjkalo, da se bo kvalitetno povečal gentski pol, ... se pa zavedam in seveda to vedo tudi tisti, ki jo vodijo,  da selekcija "tukaj" ni takšna kot na "Tibetu". Zato Nanook psi, ki pridejo iz Tibeta so "res unikati iz Tibeta" (prav za vsakega mislim tako), v svojem okolju narave in v sobivanju s človekom so taki kot so, tukaj jih bo in predvsem njihove potomce oblikoval človek in tukajšnje razmere življenja ter okolja. Zate pa se mi zdi je edino pravi originalni Tibetanski pes le tisti iz Tibeta (ne glede na katero po FCI opisano pasmo misliš ta hip TT-TM-TŠ ...) predlagam ti, da si ga poiščeš in uživaš z njim. Če ti dolgodlak ne ustreza, si nadušena nad Grebenarji, ...itd. Poišči si psa v naravnem okolju ker ti to izpolnjuje tvoje želje. Selekcijo, vzrejo ali pa nenazadje tudi razstave pa prepusti tistim ki jim je to v veseje in iziv. Ali pa pot pod noge in stopi direktno do uprave FCI, povej jim kaj vse so naredili narobe in pomagaj s svojim prispevkom, da bodo v bodoče delali bolje.
Zagotovo bo tvoj prispevek, če boš dovolj predana temu opažen.

... bi še nekaj napisal, pa še vedno vedno "počasi berem nekatere tekste, ker res ne štekam nekaj zadev in če mi še dolgo ne bo jasno  ;) bom vprašal spet javno ...  

pa še tole - ker je bilo vmes še nekaj zapisov:
... izražanju tvojega mnenja, vendar v tem, da vztrajaš, da ti moramo kimat ...
lp

... in tole ni bilo potrebo, ker nihče nikomur nič ne vsiljuje, čeprav včasih pišemo mal preveč tako kot, da nismo v istem čolnu in le veslamo vsak v svojo smer. Sorči  ;) mal prirejam Jasno, ki ima od vseh še najbolj "primeren ton ali zaveslaj v pravo smer" in poleg tega večina dejstev Luvi in tudi Nanook seveda stoji. Ko bomo priznali, da vsi TT-ji niso primerni za vzrejo, da vsi niso odlični pa ne glede kdo je sodnik, da vsi ne morejo in ne smejo postat šampioni, pa tudi da niso smo psi iz Tibeta OK ampak, da je veliko OK psov dala skrbna selekcija več kot 80-ih let - TAKRAT BOMO LAŽJE VESLALI V ISTO SMER.


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 08.02.2010 : 22:12:31
Jasi, ok, sem se ze ustrasila, da mislis, da jaz mislim Arkija, ko omenjam lhasoidne TTje. :)

Luvi, sem ze napisala (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,34999.msg632710/topicseen.html#msg632710), da so me popolnoma ocarale Nando psicke.  :-*

Marko, narobe se ti zdi. Sem vam ze veckrat napisala, da jaz priznavam za TTje tako lhasoidne, gigantske, polikane,..., TTje prosto po FCI kot tudi uvozencke s pogojnim rodovnikom in une, ki so tam gor na strehi sveta.

Se enkrat, ne gre se zate, ne gre se zame, ne gre se za to kaj je meni vsec in kaj je tebi, gre se za pasmo in o tem ze ves cas pisem.
Ce pa ze vztrajas,...zame je tibetanski terier v prvi vrsti prvinski, primitiven pes, v primerjavi z drugimi precej zdrav, kvadratast, z dobrimi koti in gibanjem. Zate/Za vas je pa dolgodlak. S tem je povedano dovolj, vsaj zame.


Najprej vsem za boljše razumevanje priporočam v branje  PP članek, objavljen v KTR 1/2009, kjer med drugim podrobno razlaga tudi prepletanje med pasmami psov v Tibetu. Je napisano v nemščini, a se splačat prebit skozi. Gre pa za celoten opis in razvoj projekta.


Prebrala 2x in lahko recem samo "Great minds think alike!" ;)

Lep pozdrav,

tibetanska mafija  :P


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: ginger , torek, 09.02.2010 : 15:35:14
Citat: Nanook link=topic=34981. zame je tibetanski terier v prvi vrsti prvinski, primitiven pes......
Lep pozdrav,

tibetanska mafija  Tongue
[quote
Naša Čoja ni nič primitivna...je ful pametna,zna poštevanko do tri.:)


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: MARKO HREN , torek, 09.02.2010 : 18:01:56
... vsa čast za izgavo GINGER  ;)


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Nanook , torek, 09.02.2010 : 18:57:40
Slucajno nasla se eno delitev po pasmah, ki deli pasme najprej v dve skupini-druzne (companion, teh je 5) in mastife (te so 3) in TTja uvrsca med mastife.

Sem spregledala tretjo skupino (se mi je zdelo da en manjka). Torej delitev je na tri skupine oz. tipe-druzne, mastife in "shakhi" in TT je uvrscen med mastife. Vir: googlajte "tibet dogs".


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: MARKO HREN , sreda, 10.02.2010 : 17:38:23
Tale tema je nekompletna - ali je nekaj izbrisanega ali pa se nahaja na TT-čveki. Če se hoče kdorkoli prekopat preko tega, čeprav je to že skoraj nemogoče  :( je treba imeti celo temo od A do Ž.

MARKO


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 27.02.2012 : 15:52:46
O projektu nativckov. Priporocam. http://nativetibetanterrier.wordpress.com/


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: luvi7777 , ponedeljek, 27.02.2012 : 19:14:41
S veseljem sam išla otvorit web ... i ostala razočarana.
Nanook, moram primjetiti da je ovo  obična web promotivna stranica P. P.-a, gdje se eto između ostalog promoviraju legla.(iako nema klasičnog oglasa prikazuju se štenci i ne znam koliko je to u redu obzirom na nas ostale koji plaćamo mogućnost pisanja o svojim leglima i štencima na MojPesForumu)

Intro (sa informacijama nema)
TTs in Tibet today (nema)
Travels to Tibet (nema)
History (nema)
Tibet (nema)
svrha, smisao, tijek...nema

Dakle ono što ima jest psi koji su dovedeni, kontakt adrese njihovih vlasnika i slike štenaca.
Edukativni dio je definitivno izostao.



Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 27.02.2012 : 20:07:26
Evo, takole bo boljse, ane. :)

Res je, polno stvari se ni. Je pa "This is work in progress with new data being added, so check back soon."


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Jasi , torek, 28.02.2012 : 09:32:51
Pozdravljeni, da samo dopolnim Nanook, stran je v delovni obliki, zato teksti se manjkajo. Mene so naprimer prosili za posredovanje slik odrasle Demi, a jih se nime poslal, ker sem na sluzbeni poti....


Naslov: Re: Tibetanski terierji s Tibeta
Poslano od: Nanook , nedelja, 18.03.2012 : 08:44:12
In vendar se premika? Zbudili so se pri angleskem Kennel Clubu. Vsaj glede na izjave in aktivnosti. Bolje pozno kot nikoli.

"The Kennel Club will be talking to breed clubs about introducing out-crossing strategies, where one breed is introduced into another breed.  This dramatically increases genetic diversity and the great-great grandchildren from the original matings will be recognised as pedigree dogs." VIR (http://www.thekennelclub.org.uk/item/4185)

Jemimin blog o izumiranju KLIK (http://pedigreedogsexposed.blogspot.com/2012/03/breeds-in-danger-of-extinction-in-uk.html).
Pa primer se enega outcrossing programa. Mednarodni outcrossing program za irce - KLIK (http://www.thekennelclub.org.uk/item/4176).
Porocilo AHT KC KLIK (http://www.aht.org.uk/cms-xmodnewsrss_detail/aht-kennel-club.html) (link do PDFja je na koncu clanka).
Strokovni clanek: Population Structure and Inbreeding From Pedigree Analysis of Purebred Dogs (http://www.genetics.org/content/179/1/593.full.pdf+html).

Tibetanski terier ima res neverjetno sreco, da se obstaja na Tibetu in da se lahko s TTji s Tibeta vzreja (vsaj v nekaterih drzavah). Pa jasno, da so vzreditelji pripravljeni iti v to. :-*

Vsec mi je, da so zaceli migati tudi drugje, konkretno Kennel Club.