mojpes.net

o psih => Samice in samci, legla => Sporočilo, začeto od: Alizee , četrtek, 25.12.2003 : 15:38:35



Naslov: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: Alizee , četrtek, 25.12.2003 : 15:38:35
Lep pozdravček po dolgem času (pa vse lepo za praznike  :-* )!

Pred dobrim mesecem sem dala sterilizirat svojo koker španjelko, ki je sedaj stara 7 mesecev. Po sterilizaciji se ni kaj dosti spremenila; vsaj na prvi pogled. Toda, ko smo zunaj je postala čista zverina. Ko samo na daleč zagleda drugega psa se začne obnašati popolnoma agresivno, zato se mi je že 3x zgodilo, da sem jo komaj zvlekla iz pretepa z dosti večjimi psi (nemški očar, zlati prinašalec, AMstaf). Imate kakšno idejo, kako naj se lotim tega problema? Prej je bila glede odnosa z drugimi psi čisto vzgojena (socializirana), zdaj pa se ji je popolnoma zmešalo.  :-\

Maja


Naslov: Re:Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: Noli , četrtek, 25.12.2003 : 18:23:48
Maja kar malo dvomim da ima to vezo z sterilizacijo  ???, imam dve ki sta sterilizirani pa se nobena ni prav dosti spremenila po sterilizaciji. Bi pa rekla da tvoja psička vseeno prihaja v puberteto.  ???

LP Noli


Naslov: Re:Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: S , petek, 26.12.2003 : 08:53:34
Hojla
Tudi jaz mislim da obnašanje ni povezano s sterilizacijo lahko pa je imela kakšno slabo izkušnjo.
Pri nas zaenkrat ni nobenih problemov. Sterilizirali pa smo jo pred dvemi leti ko je bila stara 7 mesecev.
    lp


Naslov: Re:Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: Alizee , petek, 26.12.2003 : 17:06:47
Hmm... js ne vem, da bi mela kakšno slabo izkušnjo in kuža je vedno z menoj...  :-\
Edini pes, do katerega se še vedno obnaša normalno je njena sestra (ki jo ima kolegica).

Maja


Naslov: Re:Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: Drejči , sobota, 27.12.2003 : 10:14:24
Jaz pa mislim, da sterilizacija oz. kastracija vpliva na obnašanje.

Vsaj pri nas je bilo tako s samojedom Vapijem.
Zaradi zdravstvenih razlogov smo ga morali kastrirati pri 7-ih letih. Veterinar je sumil na raka na modih (samo za info, Vapi je doživel častitljivih 13 let).
Pred kastracijo je bil zelo popadljiv do drugih psov. Po posegu pa se je spremenil za 100%. Popolnoma se je umiril in drugi psi ga sploh niso več zanimali. Držal se nas je kot klop in tudi ptičev ni več preganjal (kar mu je bilo prej v veliko veselje).

Še en primer:
Naši znanci so dali kastrirati svojega mešančka pri cca. 1 letu starosti. Tudi njegovo vedenje se je popolnoma spremenilo. Prej je bil igriv do drugih psov, sedaj pa se zdi, kot da bi bil nervozen in se kar zaganja v drugega psa, če mu kaj ni prav.

V obeh primerih pa je zanimivo, da se ni spremenilo obnašanje do ljudi.


Naslov: Re:Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: Alizee , sobota, 27.12.2003 : 15:01:45
Dans smo nrdili velik korak naprej.  :)

Sookie se je kar nekako sprijaznla s sosedovim samojedom, ki je prišel na obisk. Najprej je sicer malo težila, ampak sta se kmalu začela igrat. Upam, da je to korak naprej.

Maja


Naslov: Re:Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: Tosa , torek, 30.12.2003 : 17:51:08
Večkrat je prebrati, da dajo samce kastrirati prav zaradi tega, da se spremenijo v obnašanju (so mirnejši, ipd.)... Ampak najina psička ni svojega obnašanja popolnoma nič spremenila. Mogoče je vzrok za obnašanje tvoje psičke res "prihod" v puberteto (takrat so pravi vrageci)... Najina kepa je bila sterilizirana pri 6-ih mesecih... kolikor se spomnim jo je dajala puberteta že pred operacijo in potem še kakšen mesec-dva PO operaciji ( :o)... Obnašanja pa ni spremenila! Svetujem, da jo ob srečanju s kakšnim psom poskušaš umiriti z mirnim glasom in se (ob soglasju drugega lastnika) poskušaš počasi približati psu. Sproti psičko umirjaj z mirnim glasom in jo mogoče tudi pobožaj... Veliko sreče in čim manj težav med puberteto!  ;) LP


Naslov: Re:Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: Alizee , sobota, 17.01.2004 : 17:19:10
No, tako... zgleda je moja Sookie res v puberteti, ker mi je zdaj začela noreti še na ljudi. Pa bo še razumela, da nori na tiste, ki jih ne pozna, ampak se zaganja v ljudi, ki jih srečuje vsak dan že od malega (in jo božajo in crkljajo). Laja na njih ko nora in ko jo hočejo pobožat, se skrije za mene  ::)

Edina dva psa, ki jih trenutno prenaša sta njena sestrica in sosedov samojed...  :-\

Maja


Naslov: Re:Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: Area_51 , sobota, 29.01.2005 : 00:20:32
Imam psičko - Pongo, ki je stara 2 leti in pol. Do sedaj se je gonila trikrat in trikrat je bila po gonitvi navidezno breja. Takrat ona in njeno telo zelo trpi saj se izredno zredi (drugače je bolj suha) in zraven nosi še vse druge simptome navidezne brejosti. Zdravnik mi je pred kratkim svetoval naj jo steriliziram, zato sem začel po forumu raziskovati vse dobre in slabe strani sterilizacije. Vidim da v veliko primerih opisanih na teh straneh pride po sterilizaciji do inkontinence ali uhajanja urina. To bi v mojem primeru predstavljalo velik problem, saj je psička zelo razvajena in vedno spi na kavču ali postelji. Zdaj sem v dvomih kaj naj naredim. Zanima me, če je pri stalni navidezni brejosti povečana možnost raka na seskih ali rodilih, kakšne so druge slabosti in zanima me tudi, kako efektivna so zdravila za odpravljanje inkontinence. Predvsem pa me zanima vaše mnenje, kaj bi naredili vi v mojem primeru.


Naslov: Re:Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: kalinka , ponedeljek, 31.01.2005 : 13:23:28
Zdravo Area_51!
Sicer nisem veterinarka, ampak lahko pa povem kako je to pri psički moje sestrične. Pudlica je sedaj stara 13 let in ni sterilizirana. Enkrat je imela mladiče, ker je takrat še veljalo  prpričanje, da mora psica imeti vsaj enkrat v življenju mladiče. Psička je kar naprej navidezno breja in tudi zelo trpi. Poleg tega pa ima že od 7 leta tumorje na seskih. Sedaj so že tako veliki, da jo počasi zečenjajo motiti. Tumorji so se začeli tudi širiti in počasi a sigurno nadaljujejo uničevanje.
Sestrični je žal, da psičke ni dala serilizirati po kotitvi, kot so ji nekateri predlagali.
Moja Kala je sterilizirana. In pri njej nisem opazila nobene spremembe obnašanja, le da je morda še malo bol razigrana, ampak tega ne bi povezovala ravno s sterilizacijo. Nekateri so me svarili, da bo postala agresivna do drugih psov in še posebno do mladičev, ampak se to ni zgodilo. Tudi ne poznam nobene psice, ki bi bila po sterilizaciji bol agresivna kot pred njo. Če že prej koga ni marala, ga tudi po sterilizaciji ni.
Na vsak način meni ni žal, da sem dala Kalo sterilizirati. Vedela sem, da  po moji želji nikoli ne bo imela mladičev in se mi je zdelo trapasto, da bi "mučila" sebe, njo in njene pasje kolege iz okolice. Poleg tega pa mi je veterinar povedal tudi, da je možnost, da dobi tumorje na seskih mnogo manjša. Inkontinence tudi nisem opazila, nekje pa sem slišala, da je to problem predvsem pri psicah s kratkimi repki:boksar, doberman... Vendar ta podatek ni reverjen.  
LP!


Naslov: Re:Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 31.01.2005 : 14:25:18
Zanima me, če je pri stalni navidezni brejosti povečana možnost raka na seskih ali rodilih, kakšne so druge slabosti in zanima me tudi, kako efektivna so zdravila za odpravljanje inkontinence.
Ja, moznost rakavih obolenj je velika. Zaradi mleka, ki nastaja, lahko pride tudi do mastitisa.
Zdravila proti inkontinenci so efektivna, niso pa povsem brez stranskih ucinkov.
Jaz bi se v tvojem primeru odlocila za strilizacijo, je pa koncna odlocitev vsekakor tvoja.
m.


Naslov: Re:Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: sebi , torek, 15.02.2005 : 07:11:35
Pred 10 dnevi je bil moja kužika sterilizirana. Od takrat dela čudne stvari, ki jih prej ni: cvili (kot da bi se jokala) ko se igra s svojimi igračami, naskakuje pse, predmete in tudi naju s fantom. Ali je to zaradi sterilizacije ali je to puberteta (psička je stara 8 mesecev)? Ali je slabo, da se dere, ko se igra s svojimi igračami? Kaj narediti?

LP
Sebi


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: mojčica , ponedeljek, 09.01.2006 : 09:05:30
Sebi, mislim da to nima veze s sterilizacijo. Psička je zgolj v puberteti. Naša je tudi, ko je bila v pubetrteti,naskakovala nekatere ljudi,živali in ni sterilizirana. Nekje sem prebrala, da z naskakovanjem pes podreja tistega, ki ga naskakuje, zato jo tega čimprej odvadi.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: Alba , ponedeljek, 09.01.2006 : 09:24:58
Tudi moja Alba, pa je stara 2 leti, naskakuje prijateljičinega psa  ;D ;D, drugače se njeno obnašanje ni spremenilo.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: aska2005 , sobota, 11.02.2006 : 00:48:03
Pri moji tud ne opažam kakih sprememb po sterilizaciji.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: piki_ca , sobota, 11.02.2006 : 08:27:33
Moja psička je bila tudi sterilizerana pred 1 tednom. Pa neopazam razlik mogoče jo malo manj zanimajo psi ampak drugače je pa vredu ne joka, je normalno....
Bilo pa je nekaj kar me je presenetilo takoj ko se je zbudila smo jo se pol ure pustili pol smo jo pa hoteli odnesti v avto vendar ko smo jo nesli ji je začelo uhajati urin in to ne malo kar veliko pol je pa to doma se ponovilo se enkrat! mogoče ve kdo zakaj??? ???


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: majchi , sobota, 11.02.2006 : 10:18:19
se ne spoznam ampak mogoče je inkontinentna.obstajajo zdravila.ti bodo kaj več povedali tisti ki imajo izkušnje,da ne bom kakšno mimo ustrelila.koliko je velika?


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: robin , sobota, 11.02.2006 : 10:34:32
Piki_ca čimprej pokličite veterinarja in mu povete, kaj se je zgodilo, on bo najbolje vedel, mogoče vse skupaj ni nič hudega, saj je bila šele operirana, pa jo mogoče še vse malo boli, ampak jaz bi takoj šel k veterinarju na posvet in tako boš dobila najhitrejši in najbolj točen odgovor. :)


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: aska2005 , sobota, 11.02.2006 : 10:58:19
Piki_ca pri moji ni bilo teh problemov. Se mi pa tole uhajanje urina pri tvoji ne zdi ravno najbolje, zato kot ti je že robin svetoval, pojdi čimprej do veterinarja.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: Alizee , sobota, 11.02.2006 : 12:06:28
Živjo!

Po dveh letih sem spet našla tole temo :)

Torej, moja Sookie kaže precej očitne znake zgodnje (pred prvo gonitvijo) sterilizacije, še posebej, če jo primerjam z njeno sestrico Maxi, ki ni bila sterilizirana. Sookie je precej višja (marsikdo misli, da je samec), obnaša se še precej mladičkasto (Maxi je veliko bolj umirjena in resna) in ima še vedno mladičkasto dlako (puhek). Veterinar je rekel, da so vsi ti znaki normalni za psico, ki je bila precej zgodaj sterilizirana. Meni je všeč... še sploh njena otroška energičnost :D


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: aska2005 , sobota, 11.02.2006 : 12:55:49
Alizee tako pravijo, tud veliko psičk poznam, ki so bile pred prvo gonitvijo sterilizirane in so vse take kot tvoja Sookie. Moja je eno gonitev dala že skozi,  je pa še vedno ful otročja. No bom videla kako bo odraste, ker sredi marca bo dopolnila šele eno leto.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: majchi , sobota, 11.02.2006 : 13:28:52
našo so sterilizirali včeraj (4,6 let) ampak se še vedno obnaša otročje tudi če ni več tako majhna babnica  ;D


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: aska2005 , sobota, 11.02.2006 : 13:52:48
majchi potem je dobro prestala to rutinsko operacijo :) :)...no poročaj kako napreduje, kot prišeš praviš,  da je že drugi dan ful živahna, ful dobro to, moja je bila tud taka.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: majchi , sobota, 11.02.2006 : 14:42:09
ni tako živahna kot ponavadi ampak razumljivo glede na to da so ji prerezali trebušček in tako naprej...več al manj počiva,jest pa je tudi že začela.verjetno jo boli ko skoči s kauča,tako da skače gor pa dol po kauču.tudi z medvedkom se že ravsa  ;D


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: aska2005 , sobota, 11.02.2006 : 14:48:03
No je na dobri poti, še kak dan al dva pa bo še bolj živahna, tak je blo pri moji, sej ne more bit taka kot pred posegom, tud , če je to rutinska operacija, ni kar tako. Jih je traba malce bolj pot tem pocrkljat. Moji še sedaj ni popolnoma zrastla nova dlaka kjer je bila pobrita.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: majchi , sobota, 11.02.2006 : 15:40:46
moji se še kar vozla dlaka po trebuščku,ker se tam ne pusti česat.zdaj bo nekaj časa mir  ;D


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: aska2005 , sobota, 11.02.2006 : 16:08:49
sej pa jo drugje česi, tisti predel pa pusti bolj pri miru


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: piki_ca , sobota, 11.02.2006 : 18:17:19
sej to se je zgodilo na vetrinarski(uhajanje urina in je videl vetrinar)
pa enkrat doma!
od takrat je minilo en teden in to se ne ponavlja več !
v ponedeljek gremo pobrati ven šive in ga bom vprašala se to ali nej grem prej???


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: robin , sobota, 11.02.2006 : 18:21:53
No če greš v ponedeljek, pol pa ni panike, izgleda da ji je to ven steklo ko je bila še malo omamljena in ne more še dobro kontrolirat vsega. Če se zdaj čez teden to ni dogajalo pol pa sploh ni panike. Vprešaj pa vseeno, da boš sigurna.
Lp.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: majchi , sobota, 11.02.2006 : 18:28:26
aska2005 sej to mislim da se ponavadi ne pusti česat po trebuščku,ne zdaj ko je bila sterilizirana.potem se pa vse zavozla  ::) upam da se ji ne bo zdaj zavozlala vsa dlaka ko ima mrežico ker potem jo bo treba spet postrižt  :(


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: aska2005 , sobota, 11.02.2006 : 18:44:39
majchi, sej tam kjer nima mrežice jo lahko pošečeš, sej tam kjer je ima itak pobrito.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: gina1 , sobota, 11.02.2006 : 18:50:25
Bilo pa je nekaj kar me je presenetilo takoj ko se je zbudila smo jo se pol ure pustili pol smo jo pa hoteli odnesti v avto vendar ko smo jo nesli ji je začelo uhajati urin in to ne malo kar veliko pol je pa to doma se ponovilo se enkrat! mogoče ve kdo zakaj??? ???
Po moje ni panike. Vsekakor to ni ( še ) znak inkontinence, ker je definitivno prekmalu. Se pa to zgodi, ko je pes/psica še omamljena od narkoze in ni kontrole nad puščanjem vode .
Popolnoma enako se je zgodilo, ko je bila naša frajla v narkozi za slikanje hrbtenice in kolkov, pa ji je ena lužica ušla takoj, ko je zaspala, druga pa po operaciji, predno so jo prebudili iz narkoze. Tko, da mi je po eni strani kar prav prišlo, ker je rabil veterinar urin tudi za labaratorijske analize, smo hitro podstavili "ledvičko" in mu ni bilo treba izstiskati urina iz mehurja. :P
Tako, da piki_ca, pomoje ni panike, pa itak je veterinar to opazil.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: majchi , nedelja, 12.02.2006 : 10:04:33
aja aska2005 zdaj sem razumela kaj si hotla povedat  ;D mrežico ima čez vse telo...zataknjena je na prvih in zadnjih tačkah.tako si je vsaj ne more dat dol.rane si niti ne poskuša lizat,grist,ali kakorkoli drugače dotikat  :)


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: aska2005 , nedelja, 12.02.2006 : 10:45:28
majchi nisem vedela , da ima tvoja čez celo telo, moja je imela samo čez rano  in ni imela ravno mreže in kot so vetiji rekl, da tisto odstanimo naslednji dan, če že samo ni padlo prej proč, da se lepo celi. Zato pa, da se ni lizala, pa je imela un šilt čez glavo, ja no sej je bila prav smešna s tem ;D


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: majchi , nedelja, 12.02.2006 : 11:48:36
sej se mi je zdelo da nisi vedela da ima čez celo telo...je majhna tako da se tudi meni zdi najboljše da ima kar čez celo telo.rajši kot tisti šilt.po mojem je bilo treba malo več prerezat,ker so vzeli ven tudi tumorček (čeprav je bil čisto majhen).verjetno ji bojo dali dol mrežico jutri,ko greva po zadnjo injekcijo.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: aska2005 , nedelja, 12.02.2006 : 11:53:54
Ja to je to, verjetno so tud zarad tumorčka kej več prerezali, pri moji , ker je večja ni blo tako huda zareza. Moji če bi dali sam tako mrežo, bi si jo koj dol zgrizla, zato je šilt bil kar ok, sej se ga je hitr navadila, sem mislila,d bo večji problem.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: majchi , torek, 21.02.2006 : 10:40:06
danes je 11 dni od sterilizacije in Srečka se počuti zelo v redu.ne preganja več mačk (samo včasih se spravi na kakšno).imam eno težavo...ko jo peljem ven večkrat počepne da bi lulala,pa nič ne priteče.polula se samo prvič ko počepne.to se prej ni dogajalo.doma zdrži brez lulat tolko časa kot prej in ni problemov.mogoče kdo ve kaj bi lahko bilo?


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: bina , torek, 21.02.2006 : 10:58:08
majchi: vnetje mehurja ??? Jaz bi ujela nekaj urina in ga peljala na pregled. Ker moja psica se tudi ravno sedaj zdravi zaradi vnetega mehurja. Dobila je antibiotike in ursi čaj. In že po dveh dozah antibiotika je bilo bolje. Ker sem jo takoj peljala k vetu. Ne odlašaj! Saj pregled ni drag!


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: majchi , torek, 21.02.2006 : 17:04:21
jo bom peljala jutri ker grem po šampone ki sem jih naročila pri vetu.kako ji lahko danes pomagam?zdaj je že zaprta ambulanta ker dela danes do štirih.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: bina , torek, 21.02.2006 : 19:03:07
Ce je res vnet mehur, pomaga tudi URSI ČAJ. Dobis ga v lekarni. Drugace pa samo veterinar lahko potrdi, kaj je narobe z njo.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: majchi , torek, 21.02.2006 : 22:05:46
deluje ta čaj tudi na splošno dobro počutje?mislim tako...sej tudi mi pijemo nekatere čaje samo za "dober okus".upam da razumeš kaj hočem povedat ker sem se kar precej čudno izrazla  ??? danes se mi zdi da je že manjkrat počepnila kot včeraj v istem času  :-\ po mojem se bo samo uredilo,bom pa vseeno omenla jutri.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: bina , sreda, 22.02.2006 : 08:23:10
Ne, menda je ta čaj zelo grenak, zato ni ravno dober za pit :-\ Jaz ga psici naredim, potem pa kar polijem čez brikete. In sploh ne ve, da ga je dobila ;D ;D

Piše pa na škatli, da ni za dolgo jemanje (če sem si prav zapomnila...)


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: maja01 , sreda, 22.02.2006 : 12:20:05
ursi caj definitivno ni za dober okus. Je nagnusen ... :x


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: Nikolina , sobota, 11.11.2006 : 18:03:28
Živjo!
Upam,da sem v dobri temi,če ne me naj Jana prestavi.
Hm...doma imam psičko,ki sem jo dala sterilizirati pri 6 mescih,se pravi pred prvo gonitvijo.Psička je postala malce bolj divja,ko zagleda kakega psa je bolj agresivna in se hoče na vsak način igrati.Mene pa zanima,ker sem brala o tem,da naj bi psičke,ki so bile sterilizirane pred prvo gonitvijo še nezrele in podobno.Ali je to res?Kakšne težave pa se lahko pojavijo?
A ima kdo podobne izkušnje s psičko?
Hvala že v naprej
LP


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: LULIKA , ponedeljek, 13.11.2006 : 08:00:44
Tudi jaz sem svojo psičko sterilizirala pri 6 mesecih in se njen karakter ni nič spremenil. Nezrele pomeni spolno. To, da se psička igra pa je čist normalno. Moja je zdaj stara 1 leto in 3 mesece pa se igra kot zmešana. Do drugih psov ni bila agresivna niti pred operacijo niti zdaj. Divja še ne pomeni, da je pes tudi agresiven! Moja je hiperaktivna in vsakega psa vabi h igri z tihim laježem, skakanjem okrog... Jaz v tem ne vidim probel. Priporočat ti pa obisk šole! To ti bo 100% pomagalo pri izboljšanju odnosa med tabo in psičko.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: Nikolina , ponedeljek, 13.11.2006 : 13:24:03
Tnx..ja sva že končali šolo za mladičke :) in nama gre kar dobro.Spomladi pa bova začeli obiskovati agility ;),če bo vse ok.Me pa to predvsem zanima,ker sem prejšnjič slišala po TV,da naj bi imele psice,ki so bile sterilizirane pred prvo gonitvijo kostnega raka in podobno(ne vse!-izjeme)A je takšna psička manjša kot sicer?
Hvala že v naprej
lp


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: LULIKA , ponedeljek, 13.11.2006 : 14:24:09
Ne. Manjša? Upam, da te dobro razumem! Moja psičke je še rasla po sterilizaciji! To, da pa pes lahko zboli pa ni odvisno od sterilizacije!


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: evi_ , ponedeljek, 01.02.2010 : 02:13:28
Prosim za pomoč!!!
Moja 6mesecev stara (labradoka x nemški ovčar) psička je bila v četrtek sterilizirana (torej 3 dni nazaj). obnaša se kot da bi ze povsem okrevala, živahna, je normalno...
Ravnokar pa se mi je ''na polno'' polulala v posteljo (dozivela sem sok, ker se je stiskala ob mene... kar naenkrat vse toplo in mokro). Bla je v budnem stanju, pred tem je malo zacvilila in se tresla... jaz sem jo samo malo pocohala ker sem predvidevala, da jo boli rana. je pa res, da je zvečer spila skoraj liter vode, ker ji je mami nalila v posodo vodko, ki je ostala od kuhanja piščanca (za pasji zajterk jutri) in ji je le ta tako dišala da je popila vse... pred spanjem (ob 23.00) je šla se normalno na stranišče. in ponavadi vedno zdrzi do jutra... Ali je to že prvi znak nezmoznosti zadrzevanja urina zaradi sterilizacije ali pa je mozno da je le spila prevec...
prosim pomagajte ker sem panična ko nevem kaj!!

:( :(

hvala,
E.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 01.02.2010 : 07:50:52
prej je verjetno, da jo se vedno boli in da zato ni mogla "tiscat misic skupaj" (spila je kar veliko), mozna je tudi infekcija secil (pobrit trebuh + nizke zunanje temperature), pri inkontinenci zaradi hormonskega ravnovesja namrec pes ne cvili in se ne trese.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: evi_ , ponedeljek, 01.02.2010 : 09:56:03
Hvala, ravno govorila z veterinarjem, ki se tudi strinja z vami.

ohh odleglo....

:)


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 01.02.2010 : 18:33:29
Mislim, ... saj ti mene ne vikas  ??? upam.
Kakorkoli, zelim vam cimhitrejse okrevanje.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: evi_ , torek, 02.02.2010 : 15:32:51
hehe...mogoce sem pa res vikala, ker sem bila se vsa uradna od pogovora z vetom :)
se pardoniram hehe
hvala ti :)
epilog: danasno noc prezivela brez luze... yes! res je bila moja krivda, ker sem jo nalokala z vodo...


Naslov: čas po sterilizaciji
Poslano od: ajčka , petek, 26.02.2010 : 20:12:15
 Danes smo prišli od veterinarja. Psica je operirana, šivov polno. Trenutno na pol spi, zanima pa me kdaj jo lahko dam lulat, oz. kako naj jo dam lulat, da je ne bo bolelo?

Še kakšen poseben nasvet? Pozanimali smo se precej o tem, pa še vedno ne vemo vsega kako in kaj?!

 ::)


Naslov: čas po sterilizaciji
Poslano od: ajčka , petek, 26.02.2010 : 20:15:40
( To temo sem napačno poslala še na drug forum). Ravnokar prišli od veterinarja, polno šivov, psica na pol spi trenutno. Zanima me, kdaj jo lahko dam lulat in kako, da je ne bo bolelo?

Pozanimali smo se precej o tem, vsega pa še ne vemo... ::)


Naslov: Re: čas po sterilizaciji
Poslano od: Soul , petek, 26.02.2010 : 20:44:17
Kakšna navodila za okrevanje po operaciji ste dobili od veterinarja, ki jo je operiral?


Naslov: Re: čas po sterilizaciji
Poslano od: ajčka , petek, 26.02.2010 : 20:51:59
Nič posebnega...počivat, ne noret okrog. Dal mi je tablete proti bolečinam, kremo za namazat trebuh.
Čez 10 do 14 dni šive pobrat. Je pa istočasno opreriral še kilo, tako, da ima kakšen šiv več.

Trenutno je v svoji košari (sama se je premaknila z brisače na tleh), jamra kot kakšen hud bolnik... no saj je!  :-[

Nameravam spat z njo v dnevni sobi, da jo bom imela na očeh...


Naslov: Re: čas po sterilizaciji
Poslano od: Soul , petek, 26.02.2010 : 20:56:01
Morda bi bilo smiselno, če ji pripraviš plenično podlogo za prvo noč.


Naslov: Re: čas po sterilizaciji
Poslano od: ajčka , petek, 26.02.2010 : 21:07:13
Ja, morda pa res. Čeprav mi ne bo odveč pobrisati po tleh...sem brisala več kot en mesec, preden sem jo navadila lulat tam, kjer lahko (ne po hiši).


Naslov: Re: čas po sterilizaciji
Poslano od: ajčka , petek, 26.02.2010 : 22:25:09
No, da jo pohvalim. Ravnokar je vstala...majavo...ter odšla proti vratom. Spustila sem jo ven, da se je polulala. Teklo je kar dolgo, tako da jo je res tiščalo. Potem sem jo nesla nazaj v košaro, malo je še gledala okrog in se je končno zleknila. Upam, da bo spala.
Kaj naredit, če se hoče lizat po rani? Tistega ovratnika nismo dobili... :o


Naslov: Re: čas po sterilizaciji
Poslano od: maja01 , petek, 26.02.2010 : 22:29:34
Prepreci ji. Ce bos spala zraven, to ne bi smel biti problem.
Veliko zivali je lahko brez ovratnika, ko si z njimi, je pa priporocljivo, da ga nataknes (dobi se na vsaki kliniki), ko kam gres. Bolje nekaj uzaljenosti kot komplikacije zaradi lizanja.
Hitro okrevanje zelim.


Naslov: Re: čas po sterilizaciji
Poslano od: Pepsi , petek, 26.02.2010 : 22:32:00
Kako to, da niste dobili ovratnika? ??? ???  Lizanje rane morate nujno preprečiti! Tudi, če je dobila mrežico, si to lahko pregrize in pride do šivov.  Rana mora biti zaščitena vedno, kadar je psička sama oziroma je ne morete ves čas kontrolirati, pa obvezno ponoči - da se ne boš slučajno zbudila poleg čisto krvavege psičke. Varianta je res, da spiš zraven, ampak te še vseeno lahko okrog prinese.
Predlagam, da greste takoj jutri zjutraj po ovratnik - če na tej kliniki slučajno nimajo prave velikosti, pa kam drugam!

Trenutno nimam nobene ideje, kako preprečiti lizanje brez ovratnika, ampak sigurno ima kdo s foruma že kakšno izkušnjo in jo bo napisal/a.


Naslov: Re: čas po sterilizaciji
Poslano od: ren , petek, 26.02.2010 : 22:34:10
Tudi jaz ti svetujem,da greš zjutraj po ovratnik. Če se bo vse lepo celilo, bo čez par dni kot da ni nič bilo. Mirno noč vama želim.


Naslov: Re: čas po sterilizaciji
Poslano od: SILBA MIA , petek, 26.02.2010 : 23:34:03
Mi smo naši dali kar bodi za dojenčke gor. Mogoče imaš doma kaj podobnega, vsaj za prvo noč, jutri pa pojdite po ovratnik. Bo pa hitro mimo, samo rana mora ostati suha.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: ajčka , sobota, 27.02.2010 : 17:01:10
Hvala za vse nasvete.
Noč je minila kar mirno brez ovratnika. Si je pa vse prelizala in očistila vso barvo dol. Upam, da ne bo nič narobe, ker izgleda rana kar ok. Ni mokra, šivi so lepo vidni.  ???
Ovratnik sem si sposodila od sosede in ji ga poskušala nataknit. Pokazala je zobe, me hotela šavsnit, vendar sem ji ga vseeno montirala. Ustrašila sem se, ker se je kar naprezala pri obrambi, da se preveč martra zaradi šivov. Ker je tako žalostno in milo gledala sem ji ga snela.
Mislim si, da če si bo slučajno zaželela grist, ji ga takoj dam gor.
Jo pa imamo na očeh...

Delam narobe in bi morala imeti ovratnik gor tudi, če si samo občasno mal poliže... mislim, da niti ne šivov, ampak bolj okolico?!


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: ren , sobota, 27.02.2010 : 17:07:27
Šivov si ne sme lizati, zato ji dajte ovratnik kar nazaj gor. Tudi ko bo dala šive ven, bo imela še par dni ovratnik. Rana mora biti suha, v nasprotnem primeru lahko pride do okužb.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: Lesa , sobota, 27.02.2010 : 19:55:17
Moja psička tudi naskakuje mene, mojega brata, našega drugega psa...ampak ni ŠE sterilizirana. Naš drugi kuža je kastriran in lahko rečem, da se je spremenil po kastraciji. Je zelo miren postal in poslušen. Ampak se je zgodilo tudi, da  je po kastraciji 2x naskočil našo psičko.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: ajčka , sobota, 27.02.2010 : 20:18:11
Ojla. Smo ji dali ovratnik nazaj...borba. Hotela je ugriznit mene, moža. S podkupnino je uspelo. Kaj zdaj? Ali naj ji pustimo nonstop gor...to je 5 do 6 dni? Ponoči in podnevi?
Ker si ne predstavljam, da bi to ponavljali vsakih par ur?   :-\


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: v.i. , sobota, 27.02.2010 : 20:33:23
Ja pusti ji ga gor, saj se bo navadila. Jaz sem psu dala ovratnik gor, ko me ni bilo zraven...sam ga ni motilo, ko sem mu ga dajala gor...mpak če nočeš ponavljati, potem ga nej ima pa skoz gor :)


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: ajčka , sobota, 27.02.2010 : 21:21:31
Ovratnik ima gor, gleda takoooooooo žalostno :-[, vmes malo pocvili ( užaljena, smili se sama sebi). Dala sem jo v košaro, napol se je ulegla, ker se z ovratnikom še nekako ne zna.
 
Bomo videli kako bo. Imela ga bo kar gor, ker ne želim ugriza. Že tako smo imeli probleme z napadalnostjo do otrok. Upam, da nam ne bo zamerila in ne bo potem napadalna tudi do mene, ker sem ji dala to REČ za vrat. >:(


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: majas , sobota, 27.02.2010 : 21:39:21
ajčka, ne toliko komplicirat. Psica čuti, kako zelo se ti smili, ker mora imet ovratnik gor. Delaj se, da je ovratnik super in da je vse skupaj prav žur.

Mi smo jih že kar nekaj imeli po sterilizaciji in manj kot kompliciraš, lažje je.

Moj mali je tudi protestiral glede ovratnika, pa sva toliko časa driblala, da niti pomislil ni več, da bi žnabeljček zavihal (kaj šele ugriznil). Vaja dela mojstra.

Vztrajno, odločno, pa bosta zmagali!

Lp, Maja


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: Pepsi , sobota, 27.02.2010 : 21:42:48
To moraš takoj urediti. Psička nima bit kaj napadalna do tebe - v nobenem primeru!
Ovratnik naj ima gor ponoči in ves čas, ko je sama. Malo ji ga le snemi, da bo lahko jedla in pila. Saj se bo navadila, na začetku so pa jasno vsi nesrečni, ko ga dobijo na glavo. Dopovej si, da je to dobro zanjo, pa ti bo lažje.  Renčanja in podobnih izpadov pa nikakor ne smeš dovoliti!


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: ajčka , nedelja, 28.02.2010 : 21:44:14
Vem, da že mal kompliciram - prvi pes, prej vedno muce. Z njimi nisem imela nikoli nič problemov (razen izdiranja zob, izpahnjenega kolka, par manjših poškodb ...) ;D. Sedaj nam pa ta pes diktira življenje. Kot bi imeli še enega otroka.
Danes je že boljša, želela je noret po vrtu - prepoved in nazaj v hišo. Ker je cvilila pred oknom, ker je hotela ven, sem ji dala roleto dol do konca. Pa je šla spat. Hahaha. ;D
Ponoči je imela ovratnik gor, dopoldan sem ji ga dala dol. Čez dan brez, vmes se je mal lizala po rani, vendar zgleda ok.
Zdaj zvečer pa sva ji z možem montirala nazaj... plus grizenje, renčanje, upiranje. Uspela sem na pol, zbežala je pod mizo. Ko je prišla ven (30 minut) pa sem ji ga zapela do konca (sem jo presenetila od zadaj).  ::)Ker ni zarenčala sem jo fulll pohvalila in pocartala. Priznam, da se njenega šavsanja kar bojim in takoj umaknem roko. To sprejema kot zmago. VEM. Vendar to naredim čisto avtomatsko.  :-\

Včasih mi še renči pri hrani (otrokom sploh). Večkrat ji vzamemo in damo nazaj, vmes pomešamo z roko po posodi (tudi otroci). Včasih pusti, večkrat se pa jezi.
Tak majhen pes, pa taka trma... >:D


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: ajčka , nedelja, 28.02.2010 : 21:51:20
Aja, Pepsi. Vem, da ji ovratnik samo koristi in me niti ne moti, da gleda tako žalostno.
Kaj naj še naredimo, da ji pokažemo kdo je šef?
Renčanja in šavsanja se poskušamo znebiti po nasvetih s foruma vedenja (agresije). Saj je že boljše, vendar včasih kar izgubim voljo.  :-[
Na kavč ne sme več, na posteljo itak ne more. Tako, da smo vsi višje. Pred kosilom se mora vsesti, preden ji dam fleks gor ali dol, mora sedeti. Edino skozi vrata gre večkrat prva. Pa če leži na tleh stopimo čez in je ne prisilimo k umiku.

Hvala še za kakšno idejo...


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: Yo , nedelja, 28.02.2010 : 22:43:48
Namontiraj ji "luster" brez pardona! Pri vsem ostalem enako. A renči, ko daš hrano? Hja... Vzpostavi red. Nima kaj renčat in se delat frajerko. Kdo je delal, da je kupil hrano? Ti ali pes? Jaz delam po tem principu. Pokaže zobe. Fajn. Ni hrane sploh! Hkrati "izpuhtijo" ostale ugodnosti: ležanje na kavču, (pri nas) spremljanje mene v kuhinjo, igra... Ja, gledajo z žalostnimi očmi in čakajo, da boš popustila... Pol pa zaštekajo.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 01.03.2010 : 13:07:43
meni pa ni jasno, zakaj ne delajo prozornih ovratnikov. Večinao psov bolj moti to, da nič ne vidijo (in zaradi tega tudi nekateri postanejo popadljivi) kot pa to, da imajo pač ovratnik gor. Poleg tega so večinoma preveliki, tako da psa motijo bistveno bolj, kot je to potrebno.


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 01.03.2010 : 13:15:56
delajo tudi prozorne, samo jih vsi veterinarji nimajo


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: moksa , ponedeljek, 01.03.2010 : 13:19:22
Pri moji se je luster obnesel tudi lani, ko sem ji ga dala, ker si je nonstop mantrala eno ranico na tački - na koncu se ga je tako navadila, da ni več niti trznila. Pa je bil res ogromen  ;)


Naslov: Re: Obnašanje po sterilizaciji
Poslano od: ajčka , ponedeljek, 15.03.2010 : 21:13:38
Živjo.
Da sporočim kako je z našo sterilizacijo. Po dveh tednih so šivi pobrani, pes se počuti ok.
Problemi so bili le prve 3 do 4 dni, potem je bila spet razigrana in živahna. Tudi ovratnik sem ji nataknila le dve noči, potem pa nič več, ker je pustila rano kar pri miru.
Sedaj uživamo naprej....