mojpes.net

o psih => prehrana => Sporočilo, začeto od: leva , četrtek, 25.03.2010 : 17:58:14



Naslov: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: leva , četrtek, 25.03.2010 : 17:58:14
Trenutno sem v procesu zbiranja informacij o psih, da ne bom potem preveč presenečena, ko se nam bo pridružil.  :) Zanima pa me, koliko hrane porabi srednje velik pes v enem mesecu? Približno koliko porabite za pasjo hrano (če to ni tabu tema)?

lp leva


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: fižolova župca , četrtek, 25.03.2010 : 20:06:58
Zakaj tabu? Ko kupiš avto tudi pogledaš, koliko bencina porabi. In pri tem včasih pozabiš, da lahko več od bencina nanesejo popravila, če se slučajno nasmoliš (sploh pri 'rabljenih' je riziko večji), pa rezervni deli tudi niso istih cen...
Tu je isto - bistveno več od same hrane ti lahko znesejo veterinarji.

Ostali redni stroški:
- letno cepljenje tam okrog 50€
- vsak mesec ampula proti zajedalcem 10€
- tableta proti notranjim zajedalcem 3€
(4krat letno)

Hrana:
junk fooda nima smisla kupovat, ker se ti bo maščevalo pri zdravju, ki ga potem preplačaš. Bistveno lahko prišparaš, če kupuješ na veliko (recimo 20kg Royal Canina CC je 45€, imaš pri 20kgskemu psu za recimo 2 meseca). Lahko tudi nekoliko znižaš kriterije - Bosch, Bewidog itd., pod to jaz ne bi šla. Taka prehrana pride okrog 25€ mesečno. Vračunaj še nekaj dodatkov iz domače kuhinje (riž ob driski, kake hrenovke, sir ipd. kot priboljški, kaka konzerva rib, ni treba da ta draga, jogurt itd.). Kakih 10€ te nujno pridejo priboljši, s pomočjo katerih tudi učiš - lahko uporabiš tudi brikete od dnevne porcije, če ti pridno dela na hrano.
Računaj torej dobrih 10kg hrane na mesec, cena je lahko tudi zelo visoka, odvisno kaj izbereš. 15kgska vreča je recimo lahko tudi 65€.

Če takole, zelo na knap izračunaš, prideš tam na 55€ na mesec (vključeni tudi stroški, ki ne pridejo mesečno, ampak letno). AMPAK: ob tem izračunu, ki ga moraš vzet v zakup kot minimum, moraš bit pripravljen plačat izredne stroške. Ali to pomeni kredit, fehtanje denarja pri starših, prodaja nevemčesa, ni pomembno. Moraš pa imet možnost nekje staknit še denar


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: fižolova župca , četrtek, 25.03.2010 : 20:15:14
uf... prehitro poslala...
za izjemne primere (ti ga povozi avto, se odkrije nepravilnost kolkov, ki zahteva operacijo itd.) ter nekaj dodatnega denarja, ki ga imaš stalno možnost črpat, ker se vedno zgodi tudi kaj nepredvidenega.

Enostavno imaš lahko srečo in 10 let ne plačaš nič razen hrane in cepljenj, lahko pa imaš vsako leto nekaj - prerezane blazinice, zlom, ugriz potepuškega psa, natrgane vezi pri norenju, klopna bolezen, tisoč možnosti je... recimo tudi preprosto prehranska alergija in posledično obvezno občutna podražitev hrane (tu ni trtemrte, pač moraš bit pripravljen plačat več).

V štartu imaš še stroške opreme:
- bivalni boks (80€)
- ovratnica, povodec, dolg povodec za učenje, fleksi (50€)
- nekaj igrač (30€)
- postelja (40€)
- skledi (20€)
- varen prevoz v avtu (od 20 do 100€)
- šolanje (150€)
- ev. škoda na opremi v stanovanju (čist odvisno)

Skratka, ni vse samo hrana. Je pa čisto ok, če si preračunaš. Pa vračunaj še čas, kar je bistveno bolj naporen in zamuden faktor od odštetja tistih 50€ (min) na mesec...


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: miskica , četrtek, 25.03.2010 : 20:19:26
;D ;D ;D FŽ, a ti slučajno delaš antireklamo? :P Ko sem tole tvojo računico prebrala, me je za trenutek kar oblilo. Heh, ja, velik vložimo v svoje žvale.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: sessa , četrtek, 25.03.2010 : 20:24:38
Pri nas pride na mesec žakelj briketov za ta velikega 58 evrov, za tamali dve okrog 40, mesa surovega in kuhanega pa pojedo na mesec še sigurno za kakih 50 evrov najmanj zraven. Pa še kakšne konzervice recimo 20 evrov na mesec pa priboljškov ne pozabimo-tudi okrog 20 evrov. se pravi...

Se pravi skoraj 200 evrov za hrano za 3 pse, dva od tega sta mini, kje še je ceplenje vsako leto proti steklini in proti kužnim boleznim, to je 60 evrov na psa. Potem pa vse kar je že FŽ naštela. Razstav pa sploh ne bom seštevala, se bom še razjokala  ::) ;D


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: pudelj , četrtek, 25.03.2010 : 21:11:14
Imam dva mini psa (cc. 5 kg). Konzerve za starejšo stanejo cc 40 EUR na mesec, za mlajšo pa cc. 35. EUR. Potem so še briketi (ki jih jemo samo ko smo resnično lačni, a morajo biti pri hiši), pa še priboljški (keksi, bomboni, ribice, goveja ušesa) cc 15 EUR. Pa ribje olje cc 5 EUR/mesec.

Potem so tu še razne ovratnice, povodci. In če slučajno dobiš psa, ki je talentiran za uničevanje igračk, kot je moja Keli prištej še stroške igrač - cc 10 EUR/mesec.

Da o veterinarjih sploh ne govorim.

Ampak za naše pse je dobro samo najboljše in ko imaš enkrat psa se ni težko odreči kaki cunji zase, da lahko psu kupiš kak priboljšek. ;)


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: Houdini , četrtek, 25.03.2010 : 21:48:51
Mi smo tudi tam na ene 50 € na mesec stroškov, ki so bolj ali manj standardni.
Čim je kaj nestandardnega so seveda večji.
Pa omenila bi še malo bolj kvalitetne šampone, ki sicer niso mesečni strošek, ampak vseeno nekaj nanese zraven,
pa striženje, če je take dlake, da je potrebno, pa ne znaš ali ne upaš sam
pa potem te zagrabi nakupovanje in kupuješ igračke in igračke (čeprav je njemu čisto ok zavezana stara majica ;)
Vsake toliko zagledaš posteljico, dekico..., ki jo je treba kupit
in potem pride pust (noč čarovnic...) in moraš nekaj nataknit tudi na štirinožca  >:D
pa vrečke za sesalec (če je na vrečke)
kaka krtača, nekaj za nohte strišt, nekaj za zobke čistit ...


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: sanco1a , četrtek, 25.03.2010 : 21:57:59
Đizus, kolk ste vi skromni, jaz za svojega 12-kg cuconjo (ki je res hrtje postave za svojo velikost ) porabim cca 170-180 mesečno (za hrano, se razume,  sicer je navajen na skromnost).
Sem mislila, da če psu nič ne fali (ne rabi posebne diete), prideš skozi s približno 100 za srednje velikega. 50 že, če si pretežno na briketih, kaj pa kvalitetne konzerve? Te nanesejo kar precej...
50 približno porabim za svoja mačka.
Po moje jaz po stroških pojem  veliko manj kot vsi kosmati mafiozoti ...


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: Patapižu , četrtek, 25.03.2010 : 22:33:26
Uf, kakšni zapravljivci! ;D :P
Jaz porabim za osnovno hrano, to je 15kg vreča briketov, 58€. Psica je težka 25kg in dobi na dan 325g briketov (razdeljeno v dva obroka). Kar pomeni, da se 15kg vreča troši nekje 45 dni - približno. Piškoti, žvake in ostala krama, pa je odvisna od trenutnih financ.
Mlečni piškoti v ******  stanejo 3,50€ (mix/400g), v ***** pa so žvečilne kosti iz kož (60g) 0,45€. Sušene goltance, pljuča, uhlje pa kupujem v kilskih vrečah (v Avstriji) in stanejo tam nekje od 10€ dalje.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: Pepsi , četrtek, 25.03.2010 : 22:33:43

Ampak za naše pse je dobro samo najboljše in ko imaš enkrat psa se ni težko odreči kaki cunji zase, da lahko psu kupiš kak priboljšek. ;)

To pa itak! Meni se zdi, da zase sploh nič več ne kupim oziroma samo takrat, ko je res nujno. Definitivno lahko potrdim, da imajo moje tri princese recimo več plaščev kot jaz.  :P
Pa ne vem, če se tudi boljše ne prehranjujejo... ;b 


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: sanco1a , četrtek, 25.03.2010 : 22:39:33
Kaki zapravljivci, Patapižu, :'] sem rekla, da smo ful  skromni (včasih kakšen prijazen stric s teniškega igrišča podari rabljeno žogico, sicer jo sunemo kakšnemu razvajenemu kolegu). Pač pa gre za psa s posebnimi potrebami (alergija na hrano). Nuja, preživetje, eksistenca. Štekaš? :(


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: Patapižu , četrtek, 25.03.2010 : 22:48:39
Štekam, sanco1a. Psi s posebnimi potrebami so izvzeti in niso zapravljivci :).


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: sanco1a , četrtek, 25.03.2010 : 22:49:27
Ok, nej ti bo  :P


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: pudelj , petek, 26.03.2010 : 07:44:25
Pepsi, tudi jaz sem zadnjič ugotavljala, da sem za dežna plašča mojih princesk dala več kot pa dam za kakšno svojo vetrovko.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: alexy , petek, 26.03.2010 : 08:27:18
Hmmm...jaz imam doma hudega alergika, pa ne zapravim toliko za hrano. >:D

Za 7kg zakelj hrane dam 40€, imava ga za mesec in pol. Priboljski za trening so nekje 6€/mesec. Konzerve pa dobi obcasno in so tudi 10€/mesec.
Kaksna surova kost na vsake toliko casa je par €.

To je kar se tice hrane..potem so pa se ampule vsak mesec, cepljenja,...


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: alexx , petek, 26.03.2010 : 08:49:57
Za hrano ca. 100 €, pes dobrih 40 kg...
To ni nič "groznega"  ;), problem so potem "dodatki"...
Priboljški, igrače, nove ovratnice, povodci, identifikacijski obeski...  ::)

Meni je itak za živali boljše kupovati kot zase!  :P
(in niti nočem vedeti koliko zapravim... )  ;)

Največji strošek je pa veterinar, če se psu kaj zgodi..
Ampak za to se pa itak vedno najde denar!


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: Bourbonka , petek, 26.03.2010 : 09:07:12
Jaz sem zastavila nekako takole: Za psičko Laiko imam trenutno RC CC, pa ob cepljenju, ko vet opravi še malo natančnejši letni pregled, je bilo ugotovljeno, da je malo slabokrvna (vzel kri in izključil druge bolezni) in ob tem ji sedaj kuham nekakšno "obaro" - drobovino, piščanec in zelenjavo, zamrznem in imam za večkrat. S tem prelijem brikete in je vsa navdušena. Meso je v skupnem proračunu kot naše meso, zelenjavo imam pa svojo. Muce jejo 15 kg RC, za posladek schesir, zmešan z kakšno junk konzervo. Je tako, muc je kar 8, ker hranim še enega prstoživ., ki se je kar priselil. Sem pa ugotovila, da je Laikina "obara" všeč tudi njim.

Vet.stroški? Vsak mesec dam na stran 50 eur in trkam na les.zadnje je bilo, ko je moja Pepka imela tumor)..Ko se nabere in ne porabim, nakažem  za kakšnega reveža... manj kot bi želela.  Meni se najdražje zdijo ampule proti zun. zajedalcem, ampak to je razumljivo, saj imam dosti muc . Za notranje zajedalce so cenejše tablete.

Vse to (1 psička in 8 muc) mislim, da znese kar cca 200 eur mesečno (ne povedat mojemu možu).
 :D


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: leva , petek, 26.03.2010 : 10:11:59
Všeč mi je, kako hitro in natančno odgovarjate. Zdaj ko računam, bo treba celo poletje delat, da ne bom izčrpala denarnih zalog. Nimam veliko denarja (sem študentka), mu bom pa nudila dosti ljubezni.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: alexy , petek, 26.03.2010 : 10:16:33
leva brez zamere, ampak ali si sigurna, da ti bo zneslo imeti psa sedaj? Ali ne bi mogoce rajsi pocakala se kaksno leto?

Ne mislim nic slabega, ampak ce bos vzela psa, se moras zavedat, da lahko pri veterinarju pustis ogromne vsote €. Npr. ena operacija kolka ali komolca stane okrog 1000€, zdravljenje alergij te hitro pripelje do 400€, razne poskodbe (kaksna porezana blazinica itd) je takoj spet 200€, s/k je spet okrog 200€, en pregled+zdravila pri vnetih usesih so cca 50€, testiranje za klopne bolezni cca 100€,...

Verjamem, da mu bos lahko nudila veliko ljubezni, ampak z ljubeznijo zal ne mores placat racunov :(


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: Pepsi , petek, 26.03.2010 : 10:19:06
Leva, bi ti starši finančno priskočili na pomoč, če bi bilo treba, ali je to čisto "tvoj" projekt?


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: zalarjeva , petek, 26.03.2010 : 10:24:17
Za hrano ca. 100 €, pes dobrih 40 kg...
Ujoj, tok? Moj ima 45kg, poje 13,5kg hrane na mesec, kar pride okrog 47 evrov (kupujem Acano light&fit). Priboljškov mu skoraj da ne dajem, ker je na strogi dieti, kdaj pa kdaj tiste barvne palčke ali pa zelenjavne priboljške. Vse skupaj recimo 50 evorv na mesec.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: king-roy , petek, 26.03.2010 : 10:42:24
Moj Roy poje približno 16kg briketov na mesec (100€) + jogurti, skuta, vampi (konzervice odpadejo,ker potem driska) cca 20€/mesec, tamala slabe 6 kg/mesec (36€)+30konzervic (40€).
Pri nas so obvezni priboljški (cca 30€/mesec) in igrače, ki jih dnevno zdemolirata (cca 40€/mesec).

Plaščki, ovratnice, posteljice (Carolinina šibka točka), ampule, dodatki k prehrani za Roya,...tega ne štejem, ker začne glava boleti.



Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: fižolova župca , petek, 26.03.2010 : 10:50:07
Leva, lej, jaz sem se odločila za psa, čeprav se trenutno ne preseravamo preveč. Je pa časa veliko in vedno je tako, da vsi faktorji hkrati niso idealni. Ogromno lahko prišparaš, če pametno pretreseš, kaj je bistveno in kaj ni. Nekateri nakupi so bolj za našo dušo, nujni pa nikakor niso. Igrače npr. so lahko gromozansko drage, če kupuješ le znane znamke in imaš rednega uničevalca doma. Pa ni treba tega, pes v bistvu ne loči med fensi znamko zabave in leseno palico, žogo, zalepljeno kartonasto škatlo in not par koščkov sira ali plastično flašo, v katero vtakneš par briketov, da jo potem obrača in vrti do nezavesti (plastiko samo pod nadzorom!). Lahko mu kupiš no name enobarven povodec, ki bo precej cenejši, lahko namesto fensi ležišča zbiješ velik lesen zaboj in daš staro deko noter, ker pes ne gleda barvnih kombinacij in dizajna. Poznam nekaj lastnikov, ki se tega ne zaveda in mislijo, da je mus pokupit pol pasje trgovine. Pa ni. Pes bi se raje kot za luksuzno opremo odločil za en dnevni sprehod več, trdnega vodnika, na katerega se lahko nasloni, za sobotno skakanje po lužah...

Ampak - če nisi 100% da imaš za osnovo, to je recimo 50€ na mesec (s tem prideš skozi tako, da je za žival brez luksuza čisto lepo poskrbljeno), plus nekaj rezerve za primer, ko se izkaže, da bo mesečni znesek višji (recimo da greš vsak teden v opero, ta strošek po potrebi lahko skenslaš in s tem pridobiš dovolj za redno dietno prehrano). PLUS NUUUJNO možnost neke rešitve izjemne situacije (magari starši, ali da si kreditno sposobna ali da ti kdo drug posodi itd.). Ne moreš se namreč psa znebit, ko mu zagusti in ima zasuk želodca. Moraš plačat operacijo in to takoj, ker so mu štete minute. Ne moreš ga pustit ležat, če ima povoženo taco in odprti zlom, rabiš denar. Če si normalen, ga ne moreš dat uspavat, ker ima nenevaren tumor, ki se ga da kirurško odstranit.

Tam do 1.000€ neke potencialne rezerve torej - sicer se zna zgodit, da ljubezen ni dovolj. Radi imajo pse tudi v Romskih vaseh, kjer jih ali pa tudi ne hranijo in to s pomijami, radi jih imajo klošarji, ker so edina bitja, s katerimi imajo še stik, pa psi niso cepljeni in v njih vse miga od zajedalcev. Ljubezen je ljubezen, kadar je odgovorna, sicer je to samo neka filozofija, ki psu ne pomaga čisto in prav nič od nič.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: alexx , petek, 26.03.2010 : 10:50:51
Zalarjeva - hja, tale naša rit je (čist' mal') scrkljana pa mal' bolj zbirčna...  ::)
Zraven je pa še mal' bolj "alergične" sorte, zato zelo pazimo kaj je.


Leva, ljubezen je krasna stvar, a kot so ti že punce napisale - od ljubezni se ne da živeti.
Pes je kar luksuz, če seveda zanj skrbiš tako kot je treba.

Pa ne razumi narobe, posvojitev ali nakup psa je ena najlepših stvari v življenju (vsaj zame), samo pripravljena moraš biti tudi na kakšne nepredvidene visoke stroške.
Fino je, sploh glede na to, da si še študentka, da imaš "finančno" zaledje.
(mi imamo na primer možnost kreditov - v izrednih razmerah)  ;)


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: kocka , petek, 26.03.2010 : 12:04:12
Leva, ker smo ugotovili, da je hrana za 40 kg psa lahko 100 ali pa (še vedno kvalitetna) 50 EUR na mesec + nekaj priboljškov, osnovna oprema in igrače pa lahko v ceni fuuul variirajo, je možnost vzeti tudi manjšega psa :-\
Naša Missy (cca 11 kg težka psica) z RC hrano pride na cca 20 EUR na mesec za hrano, pa je še to preveč (bi lahko jedla manj, da bi shujšala :P).
Priboljški so cca 5 EUR na mesec, dobiva pa samo žvake, ker samo po čisto osnovnih žvakah za pse ne bruha celih kosov ::), igrače pa ne vem, kdaj sem zadnjič kupila, ker nič ne uniči, sem pač sedaj pogruntala, katere cvile so iz ful odporne gume (razen igrač, ki jih pustijo okol ležat otroci - teh pa ne nadomeščamo z novimi >:D).
Kar se tiče vet. storitev pa imamo zaposleni prednost, da tudi če nimamo ful zaloge denarja, lahko vzamemo tudi kredit. No, tukaj moraš pa fejst razmislit, ali si sposobna na hitro zbrat denar (ali ti ga lahko kdo posodi), če se zgodi kakšna štala s psom.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: maja01 , petek, 26.03.2010 : 12:26:05
Jaz za 50-55 kg psico (teza zavisi od letnega casa  ::) :P) za hrano na mesec porabim okrog 100 evrov (prej manj). Pa je psica hud alergik in ji ustrezata samo dve vrsti briketov, ki sodijo med najkvelitetnejse (in njadrazje  :P), od ostalih dodatkov pa podobne "poceni" zadeve kot so konjsko meso, res redko kaksna skuta (imam na sumu, da je od ne dolgo nazaj tudi med alergeni), kaksno sadje in obcasno kaksen kos govejega mesa (velja isto kot za skuto). Res pa je, da kupujem tavelike vrece briketov (nasi so zal pakirani samo v 13,5, se 20 kg zaklja ne dobi), obicajno pa kupim dve vreci hkrati, ker me pride ceneje.

Za opremo sem ugotovila, da raje dam nekoliko vec, pa zdrzi dlje in je bolj funkcionalna. Igrac zanjo prakticno ne kupujem, ker se v koncni fazi jaz igram z njimi, obcasno vzame v gobec kaksno macjo igraco ali plisasto igraco in to je to.

Veterinarski stroski so res tisto kar gre lahko v visave, pa sem studentka veterine in ponekod pridem skozi malo ceneje in kjer velikost (oz. teza) psa igra res veliko vlogo. Prvo leto pri nas je bilo obupno, menda smo bili pri vetu kar abonirani vsak mesec. Letni obracun pa temu primeren. Kot so ti punce ze napisale, razmisli, ali imas backup, ce se zgodi kaksna stala - lahko vzames kredit, ti bo kdo pripravljen posoditi denar, ... Z vecino vetov se da sicer zmenit za odlog placila (vsaj toliko, da denar napraskas skupaj) ali za placilo po delih, koncni znesek je pa se vedno lahko zelo visok.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: deteljica , petek, 26.03.2010 : 12:32:40
dejansko je bistevna razlika v vzdrževanju pri majhnem psu napram velikem. Začne se pri hrani. Kar pa še ni tako bisteno. Nadaljuje se pri ampulah za zunanje zajedalce- ki se plačujejo po kilah. Ampak če se zgodi vse tisto ostalo,kar vsak upa da se ne bo in pes rabi opreacijo ( narkoza gre po kilah), doživljenko ali za daljše obdobje  zdravila ( dozira se po kilah, plačuje se polno ceno) ali specialno prehrano pa postane nenadoma zadeva enormno različna. Tudi če kdo nima prevoza je razlika enormna. Malega psa damo v košarico in redki so taksisti , ki ga ne bi peljali. Za velikega je stvar drugačna- iskat moramo poseben taksi. Malega lahko damo v boksu na prtlažnik kolesa, če gremo vgore gre mali pes lahko z nami na sedežnico (pod bundo) v torbi na gondolo .....velikega moramo dajat čuvat za mnoge destinacije- cene v večini hotelov za ps eso večje za velike pse. Kdor nima lstnega stanovanja- večja verjetnot je da nam bo najemodajalec dovolil vselitev z malim kužkom kotvelikim psom. Če bomo rabili čuvanje- malega kužka lažje zapustimo v oskrbo starim staršem ali prijateljem, ki sicer niso ravno kinologi.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: kocka , petek, 26.03.2010 : 12:54:00
Naša Missy (cca 11 kg težka psica) z RC hrano pride na cca 20 EUR na mesec za hrano, pa je še to preveč (bi lahko jedla manj, da bi shujšala :P).
Ups, ni nam preveč za plačat, da se ne bi narobe bralo, hotela sem napisat, da bi lahko za hrano porabili tudi manj, če bi jo manj futrali ['* :P.
In se popolnoma strinam z deteljico, pri psih gre večina cene na kilo psa, tako da manjši stanejo manj.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: bina , petek, 26.03.2010 : 13:57:49
pri nas odrasli bernardinki pojesta po 15 kg briketov na mesec. To znese med 45 in 50 eur na mesec na psico. Sta pa obe na navadnih briketih (ok, adult in senior). Nic diete, nic posebnega.

Vse kar je zraven, so dodatni in niso nujnoooo potrebni, so pa hudoooo zazeljeni  :) kar pomeni, da vsaka dobi se eno kostko na dan (to me pride na mesec se dodatnih 30 eur za obe).

Saj navaden zakelj niti ne stane veliko. Problem je, ko pes zboli, ko potrebuje dietno hrano, ko potrebuje zdravila, kaksnen veterinarski poseg, operacijo... takrat je vse na kilazo (ponavadi) in vecji je pes, drazje pride  :-\


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: sanco1a , petek, 26.03.2010 : 14:27:02
Spoštovani sotrpinki alexy in maja 01, ker so me vajina pričevanja tako zmedla, da sem še sama začela dvomiti v pravilnost vodenja družinskega proračuna, sem šla preverjat še enkrat in ugotovila:
- da imam psa s posebno posebnimi potrebami, pregrešno dragega, razvajenega, zapravljivega, prefinjeno manipulativnega in še kaj.
Znesek je 170 ojrotov hrana mesečno, če obračam tako ali drugače. Hvala še enemu nezavedno zmanipuliranemu od Sančotovega neubranljivega pogleda, ki mu časti polovico papice. Po kateri je zapovrh še suh!
Proklete z/d konzerve, psa  ti čist zasvojijo, jaz pa že desetletje hodim po svetu kot kraljica ulice.
Aja, priboljški in domače variante odpadejo. Res pa bi samo z briketi prišla komot skozi za 40€.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: alexy , petek, 26.03.2010 : 14:28:24
sanco1a:  ;D ;D


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: Houdini , petek, 26.03.2010 : 14:31:27
Hrana res ni nujno, da je nepremostljiv strošek, tako da če se boš Leva res odločila za psa ne šparaj pri hrani - tista iz raznih supermarketov je res veliko veliko cenejša, ampak kvaliteta sploh primerljiva ni in si z njo v končni fazi lahko pridelaš gromozanski račun za veterinarja ali pa celo povzročiš psu škodo, ki tudi ob pomoči veterinarja ni popravljiva. Z malo bolj pazljivim nakupovanjem se da marsikaj prišparat - paziš, če ima kdo "tvojo" hrano v akciji, kupuješ večje vreče, si izbereš manjšega psa (ki poje manj, potrebuje "manjše" ampule)...

Ampak če vsaj za 50 € nisi sigurna, da jih boš lahko zagotovila in da ti bo v primeru, da bi prišla situacija, ko bi potrebovala več, nekdo lahko pomagal - potem mogoče raje še malo počakaj.
Mi za 15 kg porabimo cca 7 kg hrane na mesec to je nekje med 30 in 40 €, ostalo do 50 so priboljški in ampule. Vse ostalo je pač potem po potrebi še zraven. Največji stroški so res z veterinarjem.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: alexy , petek, 26.03.2010 : 14:34:59
Aja, smem vprasat na kaj je alergicen tvoj pes?

Ker moja ne bi (po mnenju dermatologinje) smela vec niti videt kaksnega briketa, kaj sele ga jesti (alergija na prsice), pa sva to resili tako, da kupujeva manjse vrece, pa se vakuumsko zapakirane so.

Ko sem ugotovila, na kaj vse je alergicna, sem to crtala iz prehrane, zato ji sedaj kupujem samo konzerve, ki vsebujejo samo meso in kaksno zelatino oz. ostanek juhe v kateri se to meso kuha (no..z mesom mislim ribe v bistvu ;)).

Je pa res, da so pri nas konzerve priboljsek in jih dobi mogoce 2× tedensko (ali pa se manj).

Imam pa psa, ki ima 23kg :)


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: sanco1a , petek, 26.03.2010 : 14:57:16
Ah, beljakovine so glavni problem, udarilo pa mu je  na prebavila. Znajo pa bit grozljive težave s hudimi krči, bruhanjem, krvavini driskami, če se pregrešimo. Še kakšni prehranski dodatki so vprašlivi. Moj je  primer za gastrologijo, ne za dermatologa. Diagnoza: intoleranca/alergija


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: maja01 , petek, 26.03.2010 : 15:16:23
Tudi pri nas gre, tako kot pri alexy, za dermatoloski problem. Je pa kar konkreten, nekaj takega kot je bilo pri Zofi. Cim mi pozre kaj s prepovedane liste, naslednji dan sledijo fistule na kozi, ki se potem odprejo v rane. Poleg hrane so pri Speli problem tudi prsice (hisne in prehraneske), pa cvetni prah, pa se kaj ... Smo pa v teh letih toliko uspeli spravit pod kontrolo, da zdaj lahko je tudi brikete (vmes sem 2 leti kuhala, takrat je bil strosek seveda visji - ravno tako konj in podobna eksotika).

Morda se ti splaca malo poglobiti v sestavo hrane, ki mu ustreza in pasje kuharske (vet) bukve in mu doma zacet pripravljat hrano. Zna bit ceneje. amapk logicno, pri takih poskusih je treba bit ful pazljiv, ker lahko naredis hudo sranje. Jasno, mozno je tudi, da mu ne bo ustrezalo nic.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: Royalty , petek, 26.03.2010 : 15:22:47
No, zdaj ste me malo potolažili vsi tisti, ki imate po več živali doma, da nisem samo jaz tak norc, da dajem za vse moje živali več kot za mesečni obrok kredita za stanovanje :-[.

Jaz moram priznat, da prekleto gledam na vsak € in kupujem kar se le da s kakim popustom pa večje količine, s tem da je velika psica (32 kg) alergik, malo manjši pes (25 kg) je navadno adult hrano, za 3 mačke kupujem 15 kg žaklje RC in mešam z Oral care, pa še kakšnimi drugimi bolj zdravimi briketi. Kvalitetne konzerve in meso/ribe so bolj kot priboljšek psom in mačkom parkrat tedensko, s priboljški za šolanje tudi ne pretiravamo, za žvake gre kar nekaj denarja, sploh ker so bikovke najbolj njami ali pa sušene ribe...

Kar se tiče opreme, nimamo ravno kakega fancy repertoarja ovratnic in povodcev, kupim kvalitetne sicer, ampak jih guramo dokler so uporabne (pa vedno imam na zalogi še vsaj eno ovratnico in povodec za vsakega psa, če se nam kaj strga itd.). Igrač ne uničujeta, ležišč tudi ne, tako da imamo to kar za dlje časa, pa itak je najbolj na udaru kavč, katerega bo pa letos treba dat preoblečt, ker je že čist preveč spraskan, znucan, umazan itd.

Ampule kupujem tavelike in jih razdelim med vse po kg, tabletke proti zajedalcem pa niso tolk drage...

No, če prištejem še kobilo (ki je v relativno poceni hlevu, ker lastniki sami skrbimo za svoje konje)...sem na minimalno cca. 550 € mesečno za vse živali skupaj (vključno z letnimi cepljenji, razdeljenimi na 12 mesecev). Če smo seveda vsi zdravi. Za kakšne manjše vet. stroške spraskamo sproti, za kaj večjega pa bi mogla vzet kredit. Ampak trkam na les, da smo zaenkrat kar ok in da hodimo na veterino samo na redna cepljenja :).

Vsekakor je treba imet poleg mesečnega zneska za osnovne stvari, še kak back up za izredne. Brez tega ne gre nikakor.

Jaz imam tudi v planu čimprej odpret en fond, kamor bom mesečno nakazovala - varčevala denar za zdravljenja, ko bodo živali starejše (ta moment so vsi še mladi od 1,5 - 4 leta, razen kobilca 11 let) in bo defintivno več zdravstvenih težav in posledično tudi stroškov.

No, neglede na vse, meni ni žal niti €, ki ga dam za moj živalski vrt :-*.

Jaz sicer nisem še računala koliko me pride posamezna žival, ampak se kar strinjam, da za srednje velikega psa, ki je navadno hrano + za najnujnejše (ampule, cepljenja, proti zajedalcem) ne prideš ceneje kot z 50-60 €/ mesečno skozi.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: pokica , petek, 26.03.2010 : 15:35:48
Proklete z/d konzerve, psa ti čist zasvojijo, jaz pa že desetletje hodim po svetu kot kraljica ulice.
;D

Eno vrečko briketov 2.5 kg, ki stane 20 eur, imamo za več kot en mesec. Za priboljške gre cca 10 eur na mesec, kuhane hrane pa ne računam, ker so količine tako majhne, da se zgubi v skupni porabi vseh članov.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: miskica , petek, 26.03.2010 : 15:37:09
;D

Eno vrečko briketov 2.5 kg, ki stane 20 eur, imamo za več kot en mesec. Za priboljške gre cca 10 eur na mesec, kuhane hrane pa ne računam, ker so količine tako majhne, da se zgubi v skupni porabi vseh članov.


;D ;D ;D evo, zdaj veste, zakaj nekateri ustrajajo pri mini in majhnih psih.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: sanco1a , petek, 26.03.2010 : 16:01:22
maja01, ja, saj o tem sem že premišljevala, ker pa se mu lahko vsaka neprimerna malenkost dramatično poslabša stanje za več dni, sva se z veterinarko odločili, da bomo ziheraško  ostali kar pri najprimernejši  industrijski hrani. Pri z/d gre za piščančje meso, le da so beljakovine obdelane po posebnem postopku. Zaenkrat mu ustrezajo.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: Soul , petek, 26.03.2010 : 19:57:39
Pišuka, vidim, da moj hiperaktiv'c s svojimi 35 kg poje več kot bernardinec?  :o ??? 1,5 kg hrane dnevno, kombinacija briketi in kuhano  :P  Finančno, v totalu... 90 - 120 eur mesečno :-\ + priboljški +"motivatorji" za učne urice :P + potrebščine za toaletno torbico (vrečke za kakce, vlažilni robčki, kremice za blazinice, razkužila, vata, tablete proti notranjim zajedalcem,...), žoge ::) , ostale igrače (vrvi, kongi), potrošni material (ovratnice, povodci, prenosljive posode za vodo, vrečke za priboljške na sprehodih, ), tekstilna oprema (brisače, deke, rjuhe), šolanje, sanacija razbite omare  :P (nesreča pri "delu" ::)), veterinarske storitve (redno cepljenje)... In, ja, kot ste rekli - ko se je potrebno odločiti, ali boš kupil majico zase ali ovratnico psu... Ne razmišljam niti sekundo, moj sonček je vedno na prvem mestu :-*


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: pokica , sobota, 27.03.2010 : 19:14:23
;D ;D ;D evo, zdaj veste, zakaj nekateri ustrajajo pri mini in majhnih psih.
:*[


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: kocka , ponedeljek, 29.03.2010 : 12:21:31
Pokica, imate podobno porabo kot mi ::) ;)


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: branka , četrtek, 01.04.2010 : 14:26:27
Za oba psa okoli 50 €/mesec za brikete, 15-20 € za priboljške.

Za oba muca okoli 30 €/mesec.

Vse skupaj okoli 100-130 €.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: Monster , četrtek, 01.04.2010 : 14:37:33
Hihi a pol sem lahko srečna da ima dva res miniaturna psa... pri nas je osnovni mesečni strošek (samo hrana - briketi in konzervice) okoli 50 eur. Je pa res da ne dobita konzerve vsak dan.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: TanaNezka , sreda, 09.06.2010 : 21:25:28
@leva: Bom pa še jaz svojo "šalčko" pristavila. Tud sama sem študentka, s 3,5 leta staro zlato prinašalko, k je bla moja dolgoletna želja, ampak res dolgoletna (nekih 13 let sem si jo želela). Hrano kupujem preko ebay-a, že od vsega začetka jo hranim s Hills-om, enkrat ovca,drugič piščanec, spet naslednjič tuna... samo z briketi,nobenih konzerv -  18kg žakelj (imajo včasih akcijo-posebno pakiranje in jih takrat nabavim 2 ali 3) približno 46€. Ima pa teh 18kg sigurno za 2 meseca. Potem so tu še priboljški - recimo ene 10€ in to je to. Ampak hrana se men zdi še najmanjš problem - 1x letno cepljenje 35€ pa potem ampule (kupim kar paket treh da je ceneje) 26€, igračke, itd. Vsako leto jo dam tudi zavarovat - zakaj?- grem večkrat na leto k fantu v Nemčijo pa so gor veterinarji tako blazno dragi (al se pa vsaj men zdijo), da če se slučajno kaj nardi, da je zavarovana. Poleg tega se ona občasno odloč skopat se v kakšni luži pa stakne alergijo (smo bili tud že ob 100€ zarad tega), 2x jo je ugriznila potepuška psica pa je blo treba it po inekcijo itd. Pa vedno je kaj. Se trudim bit čimbolj neodvisna od staršev, pa jima dokazat da sem sposobna zanjo sama skrbet ampak včasih pa le ne gre. Ko jo je treba cepit peljat očiju rečem da zdaj pa lahk pokaže kok je Tana zares njegova in plača cepljenje. :) Po večini pa sama krijem stroške ampak je nič ne vem kaj posebno ne razvajam.
Pa če si študentka - jaz sem mojo vzela s seboj v Ljubljano ko sem šla študirat. Pa je bilo treba najdit stanovanje kjer psa dovolijo, jo redno vodit na sprehode in se igrat z njo tud če se je blo treba učit. Je pa res, da tok rimskega prava kot se ga je ona naposlušala se ga bo redko kateri pes. :))
So plusi in so minusi - zase lahko rečem da je plusov ogromno več kot minusov, je ne dam za noben denar stran pa včasih kar ne morem verjet da sem tako dolgo časa zdržala brez psa.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: lejca , četrtek, 10.06.2010 : 08:09:49
Tudi jaz sem študentka in živim z dvema psoma. Je pa vse skupaj res velik strošek. Hrano mi kupujejo starši, ker je eden od psov družinski, tisti pa poje veliko več hrane  :). Na mesec in pol naročim nov žakelj 13,5 kg, ki stane okoli 65€. Jesta pa Canidae brez žitaric ali Orijen. En pes ima 21 kg, drugi pa 5 kg. Oba sta zdrava, vendar je vseeno treba kdaj pa kdaj zaradi kakšne odrgnine, poškodbe itd. do veterinarja, pa seveda zaradi cepljenja. En "manjši" obisk veterinarja stane okoli 20€. Bolj kot je pes neroden oz. ima nesrečo, dražje pride. Veliko stari se pa da rešiti doma, brez kompliciranja.
Majhni psi, z majhnimi čeljustmi, imajo radi probleme z zobmi. Jaz sem svojega že 2x imela na operaciji in vsaka je bila cca. 200€. Obakrat zaradi mlečnih zob. Je bila pa cena narkoze označena po minutah 30-60 min in ne po teži (bolnišnica za živali Postojna).
Za šolanje sem tudi veliko zapravila (igralne urice, mala šola, osnovna šola, agility tečaj, agility treningi, članarine za KD) po okvirnih izračunih okoli 500€ za manjšega psa, za večjega se ne spomnim več.
Na začetku je bilo treba kupiti kar nekaj opreme (postelja, box, sklede, povodci, igrače), vendar sedaj nujno potrebnega skoraj ni, ker ničesar ne uničita. Povodce in ovratnice perem in so še vedno, kot novi itd. Za pokrivanje ležišč uporabljam ikeine flis deke (2€ ena), ki se odlično obnesejo skupaj s sušilnem strojem, ker pobere stran dlake.
Tudi zame lahko rečem, da je veliko več plusov in si ne predstavljam življenja brez psa. Je pa treba imeti vedno nekaj denarja našparanega za nepredvidljive zadeve. Poleg denarja pa je za psa potrebno tudi veliko časa in organizacije.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: lunca , četrtek, 10.06.2010 : 09:12:15
No pri nas so  štirje odrasli psi,za katere gre na mesec približno 150-200 eur za hrano.Trenutno so doma še štirje mladiči,ki porabijo še dodatnih 100 Eur za hrano.Vsi so na RC hrani,odrasli na CC,mladiči na A3.Obvezno se kupujejo še jogurti,ribe,riž,polenta,makaroni,govedina in perutnina.Redna cepljenja na leto za odrasle znesejo še 180 Eur,o zaščiti proti bolham in klopom pa rajši ne seštevam,ker imajo vsi štirje preko 30 kg.V glavni sezoni klopov so repelenti za njih 50 eur na mesec.Tablete proti glistam dobijo vsake tri mesece,ampak to ni velik strošek.Kar se tiče opreme imajo vsi standardne zatezne kovinske ovratnice,ki jih doma ne nosijo in pa kvalitetne usnjene povodce.Oprtnikov ne uporabljamo,razen za treninge.Na flexije sem alergična.Imamo enega,ki je v uporabi samo v času,ko se psica goni,ker jo takrat mesec dni ne spuščam iz povodca.
O ostalem rajši ne bi.
LP Tjaša


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: Lexy , sreda, 22.09.2010 : 07:43:32
Mi damo za zlato prinašalko za brikete 15 kg vreča 56 € in jo mamo tri mesece, s tem da ji hrano tehtamo in ji damo dva obroka po 90 g na dan. Imamo pa hrano NUTRO gold. Tehtamo ji zato ker vsi vemo kako so te pasme požrešne in pazimo da ne dobi na kilogramih zaradi displazije kolkov, ki ji je večina srednje velikih in velikih pasem podvržena zaradi velikosti ;) Sam res bolj pazimo za njo kot jaz na svoje kilograme ;)


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: zhivc , sobota, 23.07.2011 : 13:56:20
Imam 4 mesece staro Jack Russell terierko, ponavadi dobiva Natural & Delicious, na mesec poje cca 2 kg hrane, kar me stane recimo 20 eurov, trenutno je pa na dietni hrani Eukanuba Puppy intestinal, ki je malce cenejša in me stane mesečno 15 eurov. Koliko zapraviš je odvisno od kvalitete hrane ki jo kopuješ, ker če je hrana kvalitetna jo pes poje manj.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: DogoA007 , četrtek, 08.12.2011 : 19:51:55
75 EUR - 25 kg royal canin giant junior
10 do 20 EUR - priboljški
zanemarljivo - kakšna jajčka, riž, testenine....

Torej, cca 85-90 EUR/mesec


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: sarčy , nedelja, 11.12.2011 : 10:04:22
Jaz sem se odločila za majhnega psa tudi zaradi stroškov hrane (pa tudi zato, da gre lahko vsepovsod z mano):) Imam 2 kilsko čivavo, za hrano zapravim zelo malo, mu kuham in na teden zapravim cca. 3 eur, vsake 2 ali 3 mesece kupim 1,5 kilski žakelj briketov, ki stanejo 12 eur (fish for dogs) za kakšen vmesen obrok, za priboljške na mesec ne zapravim več kot 6, 7 eur, tko, da vse skupaj mesečno max 25 eur..ampul mu ne kupujem, ampak sama zmešam en zvarek za bolhe in klope z eteričnimi olji in imam za več kot 1 leto..bolj zdravo za psa pa tudi ceneje. Še največji strošek je veterinar, če kaj zboli npr., ko je dobival antibiotike na inekcijo (3x) sem plačala 70 eur.
Za našo labradorko pa mama zapravi sigurno 5x več na mesec:)


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: missysb , nedelja, 11.12.2011 : 15:31:10
sarčy, kaj pa zmešaš skupaj za proti bolham in klopom? In v kakšnem razmerju?


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: Katava , nedelja, 11.12.2011 : 17:04:11
Jaz imam psičko mešanko v velikosti zlate prinašalke. Približno na 3 mesece kupujem 15 kg briketov RC, ki stane pribl. 60eur. Vsak mesec kupim 6 konzerv za 15 eur, da jo malo pocrkljam, da ne je samo briketov. Priboljške kupujem redko, ponavadi je kakšna salama ali sir iz domačega hladilnika.
Torej za hrano za psičko porabim približno 35 eur na mesec.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: sarčy , ponedeljek, 12.12.2011 : 08:21:09
Missy: V 1 dcl destilirane vode kapnem po 8 kapljic vsakega (organskega) eteričnega olja; sivka, evkaliptus, cedra in limona, to se pravi 4x po 8 kapljic, mora pa biti destilirana in vse nalijem v plastenkico s sprejem in ga za vratom poškropim preden greva ven, pozimi sicer ne, spomladi in poleti, lahko se uporablja vsak dan!


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: missysb , ponedeljek, 12.12.2011 : 10:55:33
Hvala sarčy! :)


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: SunnyDay , ponedeljek, 12.12.2011 : 11:55:26
In kolk šarite po gozdu in grmovju?


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: alexy , ponedeljek, 12.12.2011 : 12:03:42
Če je tole recept iz ene spletne strani o naravni prehrani lahko rečem zgolj tole - poznam eno od avtoric spletne strani, ki tudi uporablja tale recept in mi je sama rekla, da njeni psi še vedno dobivajo klope..

Tako da..na svojo psico dam rajši "strup" pa ne dobi nobenega klopa, kot pa tvegam z nekimi naravnimi zadevami..


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: sarčy , torek, 13.12.2011 : 09:24:01
Saj tudi ampula ni 100%, moj je imel grozne reakcije in sem se odločila za naravno zadevo, bolh ni imel sploh sem mu pa 2 klopa najdla v "sezoni", jaz strup rajši preskočim pa ga vsak dan sproti zaščitim! Sva pa ogromno zunaj, sploh poleti (vsak dan Rožnik ali Šmarna gora- 2 do 3x tedensko)..


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: AngSeter , torek, 13.12.2011 : 10:05:19
Jaz mam vedno kombinacijo. Ovratnico + kis, ko gremo sploh na kako območje, ki je znano po številu klopov. (prej pa ampule + kis)
Od kar prebrišem pse s kisom nismo imeli več nobenega klopa, jaz pa tudi ne he he  8)

Tudi, če se psi kopajo! Majo pa naši psi (so meli) vsi srednjedolgo dlako. Za kratko dlako ne vem, če bi držalo tudi  po kopanju ali dolgotrajni hoji po vlažni travi.  :-\

Je pa sigurno odvisno od psa do psa.

Pa že ki sem se javla v temo o porabi € za hrano... Pri nas mamo eno 20 kg vrečo za več kot 3 mesece, kupujem pa občasno tudi sveže meso kot kombinacijo z briketi, plus razne nagradice - jetra, hrenovke, sir, sardelce, paštetke...  ::) :P Suhi vampi so vedno na zalogi - kupim največjo možno vrečo na kaki razstavi.
Ker dobimo hrano po zelo ugodni ceni ocenjujem, da za naši dve skupaj porabimo kakih 30 € na mesec, z vsemi dodatnimi neumnostmi...


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: missysb , torek, 13.12.2011 : 11:27:37
AngSeter, v kakšnm razmerju pa zmešaš kis z vodo?


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: AngSeter , torek, 13.12.2011 : 11:34:41
ašičev  ::) :P kis na vato in zbrišem psa tako, da gre pod dlako, sploh po podvozju, vratu in tacah  :)
Nikoli nobenih problemov, ne pri psih, ne pri meni. Pa še če ma pes kaj vonja, ga s kisom super odstraniš.

Par minut je vonj malo močnejši, kmalu se pa čisto porazgubi.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: missysb , petek, 16.12.2011 : 18:20:37
Aja, na kožo ga naneseš?


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: DaImatinec , nedelja, 18.12.2011 : 19:35:45
No, pa je prišel spet čas za novega mladička :)  in s tem zopet "problem" hranjenja :P

Malo sem gledal po forumih in sem videl kako močno se razlikujejo cene hrane (velikokrat gre za velike razlike pri isti firmi,okusu in pakiranju hrane), tako da sem malce zbegan...

Glede na to da je bil mladič do sedaj hranjen z ProPlan lososom (za občutljive pse), imam namen s to hrano nadaljevati vsaj še nekaj časa, potem pa bom najbrž počasi menjal za kakšen Hills (firma s katero sem hranil prejšnjega psa).
No, sedaj me pa zanima kako da so takšne razlike v ceni?
Kje kupujete vi hrano, da prihranite tistih par eurov mesečno?


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: takoda , nedelja, 18.12.2011 : 20:16:24
Malo pobrskaš po netu, včasih se najde kakšna spletna trdovina z ugodnimi cenami. Jaz sem ravno našla hrano, za katero bi v trgovini dala 59€ na spletu za 48€ pa še brezplačna dostava na dom je vključena. 11€ pri 15 kg morda ni veliko, ampak če pogledaš preko hrane, sta to že skoraj dva dodatna kg hrane.


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: DaImatinec , ponedeljek, 19.12.2011 : 21:11:45
11 eurov da ni veliko?
Ja to je zelo veliko :)
Če bi hrano kupoval samo enkrat letno še ne bi bil takšen strošek, tako pa se ti teh 11 eurov kar hitro začne množiti in množiti in imaš na koncu leta že denarja za pošteno kosilo s familijo.
Če ni skrivnost..., za katero  hrano pa gre to?

Lp


Naslov: Re: Koliko porabite za hrano?
Poslano od: takoda , torek, 20.12.2011 : 17:31:26
Belcando multi croc. Je super, mešanica treh vrst briketov, testenin in dehidrirane zelenjave. Hrano namočiš in ponudiš psu. Jaz za Čipa pred namakanjem poberem ven ta velike brikete, da ostanejo lepo suhi in hrustljavi, ta malmu pa namočim vse skupaj da lahko poje, škrba moja mala.