mojpes.net

aktualno => vroče teme => Sporočilo, začeto od: Jana , sreda, 30.06.2010 : 20:37:48Naslov: Se predsednik KZS in DS zavzema za uvedbo takse na pse?
Poslano od: Jana , sreda, 30.06.2010 : 20:37:48
Ta trenutek dajem tole tukaj, ker niti razmisljati nisem v stanju, kam bi bolj pasalo.

Denar naj poberejo od neodgovornih lastnikov

Na današnjem sestanku predsednika državnega sveta ter Kinološke zveze Slovenije Blaža Kavčiča in predstavniki Skupnosti občin Slovenije (SOS) je bila glavna tema urejanje področja kinologije, ki je sedaj razpršeno v različnih zakonskih kot tudi podzakonskih aktih.

Občine morajo po sedaj veljavni zakonodaji zagotavljati zavetišča. Na vsakih 800 registriranih psov v občini mora biti zagotovljeno eno mesto v zavetišču. A žal za izvajanje te naloge občinam še vedno niso zagotovljena finančna sredstva, tarnajo občine. Zato skupina za pripravo kinološkega zakona, ki deluje v okviru državnega sveta, proučuje rešitev, da bi se v zakonu predvidela možnost sprejemanja občinskih odlokov, ki bi določali takse za posedovanje psov. S temi sredstvi bi potem občine skrbele za zagotovitev mest v zavetiščih, javno higieno, kot so na primer koši za pasje iztrebke. Da bi se izognili neljubim situacijam, kot so recimo ugrizi psov, pa bi lahko sredstva namenili tudi za obvezno šolanje oziroma socializacijo psov, predvsem v urbanih okoljih.

http://24ur.com/novice/slovenija/takse-za-lastnike-psov.html

A bi lahko, lepo prosim, kdo KZS in Drzavnemu svetu povedal (na obeh glavnih stolih sedi ista oseba), da ne bomo pustili, da nam naprtijo takse, dokler ne popisejo in cipirajo vseh psov v drzavi. Dokler bo v zavetisca prihajala vecina psov necipiranih, je pac najvecja neumnost predlagati kaj takega.

A bi lahko clani clanic KZS naredili kaj v zvezi s tem? Namrec, vas predsednik vam hoce s tem povedati, da boste placevali takso na vsakega svojega psa, vasi sosedi pa ne. Krasno, a ne?

Kaj bodo dali pod urbana naselja?
Cemu obcine rabijo mesta za pse v zavetiscu?
Zakaj obcine ne poberejo kazni od nevestnih lastnikov, nekdo pa jim predlaga, naj jih poberejo od tistih, ki imamo ze itak vse stvari glede psov postimane?
Zakaj bi morali tisti, ki imamo postimane pse, le-te solati, tisti, ki psov ne bodo niti prijavljali, ne cepili in ne cipirali, pa jih ne bo treba?

Dajte se ze enkrat, za hudica, postavit zase. Postimani lastniki psov placujemo vse zivo (tudi na KZS), placujete tetoviranje, placujemo cipiranje, placujemo cepljenje, placujete solanja, placujete clanarino v klubih in drustvih, da sploh lahko pridete (ce lahko) psa zdivjat na poligon, placujemo glih karkoli si zmislijo ... in zdaj bo nekdo zrihtal, da bomo prav tisti, ki ze itak odpiramo denarnico kar naprej, placevali se vec.

Na drugi strani imamo veliko mnozico psov (le od kod se je zdaj znasla cifra vseh psov 240.000, a jih je v kaksnih dveh letih 60.000 pocrkalo >:(), za katere nihce ne placuje nic, ne na KZS, ne cipiranja, ne cepljenja, ne veterinarjev, nic, njente, nada ... In taki tezijo obcinskim proracunom, ne pa tisti, ki nas lahko v vsakem trenutku pohopsa zavetisce ali inspekcija. Kateri tepec tega ne vidi? Kako ne vidijo, da cipiranega psa lahko das nazaj lastniku in mu zaracunas kazen in bivanje v zavetiscu? Za necipiranega ne mores nikomur racunati nic.

Ej, pocutim se kot najvecje tele pod soncem, ali pa zivim v dezeli telet in ki jo vodijo b... Tako obcinski kot drzavni. Ce VURS rece, da nima ljudi, ki bi pobrali denar in pocipirali ter pocepili pse, ni za iskat resitev, je treba mlatit postiman folk. Prav sram me je in prav zares je treba narediti vse, da se kaj takega ne bo zgodilo. Ker tole je pa pravo norcevanje iz naroda.


Naslov: Re: Se predsednik KZS in DS zavzema za uvedbo takse na pse?
Poslano od: skogkatt , sreda, 30.06.2010 : 20:48:26
Kot, da ne bi nič razmšljali, res... :(


Naslov: Re: Se predsednik KZS in DS zavzema za uvedbo takse na pse?
Poslano od: Urla , sreda, 30.06.2010 : 20:51:43
Adijo pamet, res. Tole ni za nikamor. Pa kaj hočejo dosežt, da bo še več psov letelo na cesto, ker neodgovorni lastniki ne bodo hoteli plačevati dodatnega stroška? Že teh zdej nočejo, zato pa je tako, kot je. Hočejo poskrbet, da ljudje ja ne bodo imel več psov, ker si jih ne bodo mogli privoščiti? Namesto da bi zavetišča praznili, jih bodo še napolnili. :') :'] :'[ Za bruhat.


Naslov: Re: Se predsednik KZS in DS zavzema za uvedbo takse na pse?
Poslano od: Yo , sreda, 30.06.2010 : 20:54:29
Kot, da ne bi nič razmšljali, res... :(

Saj razmišljajo. O tem, kako brez dela prit do keša. Se pravi oglobit tiste, ki jih bodo našli v registru, a ne?


Naslov: Re: Se predsednik KZS in DS zavzema za uvedbo takse na pse?
Poslano od: Jana , sreda, 30.06.2010 : 21:02:24
Res, adijo pamet!

Se povsem strinjam, da uvedejo magari 100 € takse na psa, v trenutku, ko v zavetisca ne bo prisel prav noben neoznacen pes vec. Takrat bom pristala tudi na obvezno solanje, pa ce je treba lahko v Vodice hodimo na izmene travo kosit, al pac, karkoli si bodo zmislili. Vendar ZA VSE! Naj si nehajo zmisljevat novosti za tolcenje po zepih in po glavah tiste, ki ze itak delamo vse tako, kot je treba, kot je dobro za nase pse in kot narekuje drzava.

Ej, najprej so si "sefi" izmislili "40 cm", pa "navadne" in "nenavadne" lastnike, pa ocitno v ilegali delajo nov zakon o kinologiji. Verjetno se kaj, kar nas bo udarjalo z ene in z druge strani. A zdaj pa se pri obcinarjih lobirajo, da je treba od nas pobrat takse, nemarneze pa pustit, ker se jih pac nikomur ne da iskat?

Ze zdaj mi vsi placujemo nemarnost lastnikov, ki ne cipirajo psov in nemarnost VURS (in obcin), ki se ne organizirajo, da bi oznacili vse pse. In zdaj nam rihtajo taglavni, da bomo placevali to se naprej, poleg tega pa se takso. In s tem sporocajo nemarnezem na obeh straneh, da naj prvi se naprej delajo, kar hocejo, drugim pa ni treba na tem podrocju narediti nic. Imajo dovolj budal (februarja letos menda 217.000), od katerih bodo pobrali, kolikor si bodo izmislili. Tistih 100.000 al kolk (a bi se lahko zmenil ze enkrat, katera cifra je prava?) pa se bo setalo naprej zastonj, sralo naprej zastonj, grizlo naprej brez kazni, sploh pa polnilo zavetisca na nase stroske.Naslov: Re: Se predsednik KZS in DS zavzema za uvedbo takse na pse?
Poslano od: AngSeter , sreda, 30.06.2010 : 21:05:01
Plus, da se davek že plačuje...


Naslov: Re: Se predsednik KZS in DS zavzema za uvedbo takse na pse?
Poslano od: Nanook , sreda, 30.06.2010 : 21:08:53
"Teze novega zakona bodo posredovane članicam KZS in sodnikom ko bodo usklajene."

Komaj cakam, da vidim kaj so si zmislili.


Naslov: Re: Se predsednik KZS in DS zavzema za uvedbo takse na pse?
Poslano od: Nanook , sreda, 30.06.2010 : 21:09:25
Aja, tole je iz zapisnika 8. seje.


Naslov: Re: Se predsednik KZS in DS zavzema za uvedbo takse na pse?
Poslano od: Podencica , sreda, 30.06.2010 : 22:04:31
A zdaj pa se pri obcinarjih lobirajo, da je treba od nas pobrat takse, nemarneze pa pustit, ker se jih pac nikomur ne da iskat?


Pa kaj ti ne razumeš, da so to pač vaški posebneži, s katerimi se država in VURS noeč spravljati v konflikte  :-X...
Udrimo po poštimanem folku, bodo že plačali saj imajo evidentiranega psa. ::)
Ja nič, pa še mi ne bomo prijavljali in cepili psov, ki si jih bomo na novo umislili, saj je tako premalo ljudi, ki bi nas iskali in sankcionirali.
Bomo pa še mi postali vaški ali mestni posebneži ... ;)

Za kozlat no, pa kam mi tonemo. :o

Namesto, da bi se stvari lotili tako, da se enkrat poštima, popiše vse neoznačene pse, pa da se naredi kaj na tem, da končno take ljudi kaznujejo, bodo pa zdaj pri nas pobirali, da bomo še mi zdaj z našim denarjem podpirali dejanja takšnih vaških posebnežev, ki bodo še naprej na svojih metrskih verigah mučili svoje pse. Ups, ne njihove pse, ker niso vpisani v register in torej ne moremo reči, da je njihova lastnina ...pač ene pse tam pred njihovo bajto ... :e

Pa dajte malo razmišljat no kaj počente.  :'[


Naslov: Re: Se predsednik KZS in DS zavzema za uvedbo takse na pse?
Poslano od: Drejči , sreda, 30.06.2010 : 22:32:08
 -*:
In gospoda misli takole resevat problematiko neregistriranih psov?
Zakaj pa ne, saj imajo na pasniku OCITNO ze dovolj cipiranih  molznih krav.

Prekleta golazen  :e


Naslov: Re: Se predsednik KZS in DS zavzema za uvedbo takse na pse?
Poslano od: pepi13 , sreda, 30.06.2010 : 22:49:52
Dokler bo KZS sama sebi namen , se bo pač to dogajalo.


Naslov: Re: Se predsednik KZS in DS zavzema za uvedbo takse na pse?
Poslano od: taoin , četrtek, 01.07.2010 : 08:50:17
Gospod predsednik KZS je verjetno upošteval predlog gospoda Habiča iz okrogle mize, ki je predlagal uvedbo davka na psa. Pa še pregovor "Bolje drži ga, nego lovi ga", sovpada tu zraven.  :-\


Naslov: Re: Se predsednik KZS in DS zavzema za uvedbo takse na pse?
Poslano od: riam , četrtek, 01.07.2010 : 09:09:43
...kaj vse imamo lahko na papirju in uzakonjeno, a ne, če na "terenu" nima kdo oz. ne želi izvajat te "teorije"... :e


Naslov: Re: Se predsednik KZS in DS zavzema za uvedbo takse na pse?
Poslano od: jst , četrtek, 01.07.2010 : 10:01:33
Saj psi so že obdavčeni? Ali pa je plačilo obveznega cepljenja proti steklini oproščeno davkov? In druge veterinarske storitve tudi?
Tokrat se (za spremembo) močno strinjam z Jano. Obdavčili bi radi tiste, ki že tako ali tako plačujemo davke na pse (v raznih oblikah), tistih, ki svojih psov nikjer ne prijavljajo, pa nihče ne bo nadzoroval.
Poleg tega bi uvedba takšnega davka imela povsem nasprotne učinke, kot jih pričakujejo. A slučajno kdo misli, da se bom, če bom na svojega psa plačevala davek, po mestu z njim še vedno sprehajala z vrečko za pobiranje iztrebko (razen če bi v bližini videla kakšnega inšpektorja)? Ne, pač pa bi prej organizirala kakšno akcijo množičnega "sranja" (se opravičujem za nespodobnost) pred mestno hišo. Brez vrečk, seveda.  ;D


Naslov: Re: Se predsednik KZS in DS zavzema za uvedbo takse na pse?
Poslano od: Nanook , četrtek, 01.07.2010 : 10:07:57
+ v prihodnosti bodo edina legla, ki bodo zagotovo pocipirana in bodo mladici oz. psi tudi registrirani, rodovniska. In bodo v glavnem lastniki rodovniskih placevali, ane. Torej je to se en dodaten argument za nerodovniskega psa, ki itak ne bo cipiran, ne bo registriran in ne bo obdavcen.Naslov: Re: Se predsednik KZS in DS zavzema za uvedbo takse na pse?
Poslano od: miskica , četrtek, 01.07.2010 : 10:22:04
+ v prihodnosti bodo edina legla, ki bodo zagotovo pocipirana in bodo mladici oz. psi tudi registrirani, rodovniska. In bodo v glavnem lastniki rodovniskih placevali, ane. Torej je to se en dodaten argument za nerodovniskega psa, ki itak ne bo cipiran, ne bo registriran in ne bo obdavcen.Sej to me čudi... doslej sem imela občutek, da na KZS večinoma razmišljajo kot rejci/vzreditelji in kar delajo, delajo v lastno korist. Tole me je pa presenetilo. Ker edini čipirani in registrirani iz štarta, bodo psi vzrediteljev. In tisti, ki jih ima več, bo že avtomatsko dodatno plačeval. Ej, vedno bolj se sprašujem, kaj imajo tile mandlci na KZS v glavi.


Naslov: Re: Se predsednik KZS in DS zavzema za uvedbo takse na pse?
Poslano od: Lanabela , četrtek, 01.07.2010 : 12:11:59
Citat
Saj psi so že obdavčeni? Ali pa je plačilo obveznega cepljenja proti steklini oproščeno davkov? In druge veterinarske storitve tudi?

Ne samo da cepljenje proti steklini ni neobdavčeno. Večino cene, ki jo plačaš predstavlja taksa (= davek), manjši del je veterinarska storitev. In na to vse skupaj plačaš še DDV - višjo tarifo za luksus seveda. Tako da v bistvu plačaš davek na davek.
Najhuje pri vsem skupaj pa je, da bi bilo določanje davka prepuščeno občinam - če bojo nekje občinski strički posebno nenaklonjeni psom, bodo prosto po prešernu nabili davek kot se jim bo zazdelo? In kaj pomeni da bi za pse plačevali v urbanih naseljih? A po vaseh, kjer je itak največ problemov s ketnarji, pa spuščenimi psi, pa tistimi, ki jih ponoči spuščajo, da gonijo divjad in koljejo ovce njim pa ne bo treba plačati nič?


Naslov: Re: Se predsednik KZS in DS zavzema za uvedbo takse na pse?
Poslano od: deteljica , četrtek, 01.07.2010 : 12:14:02
Ej, vedno bolj se sprašujem, kaj imajo tile mandlci na KZS v glavi.

zolje  ;D


Naslov: Re: Se predsednik KZS in DS zavzema za uvedbo takse na pse?
Poslano od: Nanook , četrtek, 01.07.2010 : 12:22:19
Zakaj se ustaviti samo pri taksi na posedovanje psa? Predlagam, da se obdavci se vzreja psov in prodaja. Ker je psov vedno vec, bo potrebno vedno vec prostora v zavetiscih (kako je ze, na vsakih 800 psov 1 mesto v zavet.?); torej naj bodo obdavceni tisti, ki jih producirajo in se bo tudi iz tega financiralo delovanje zavetisc in skrb za zapuscene zivali.


Naslov: Re: Se predsednik KZS in DS zavzema za uvedbo takse na pse?
Poslano od: lunca , četrtek, 01.07.2010 : 12:36:20
S tem,da določene občine še tega odloka nimajo,ker ne dosegajo norme 800 psov na občino.Zato nimajo sklenjenih pogodb z zavetišči.Pri nas je kar se tega tiče živa groza.Občine niti ne sofinancirajo s/k mačk,ne vejo kaj so prostoživečke.Mislim pa,da jih večinoma to ne briga.Trenutno ima z zavetiščem sklenjeno pogodbo samo občina Ribnica,Sodražica in Loški Potok pa ne.
Tjaša


Naslov: Re: Se predsednik KZS in DS zavzema za uvedbo takse na pse?
Poslano od: jst , četrtek, 01.07.2010 : 12:46:06
Ne samo da cepljenje proti steklini ni neobdavčeno. Večino cene, ki jo plačaš predstavlja taksa (= davek), manjši del je veterinarska storitev. In na to vse skupaj plačaš še DDV - višjo tarifo za luksus seveda. Tako da v bistvu plačaš davek na davek.

Moje vprašanje je bilo retorično. ;)


Naslov: Re: Se predsednik KZS in DS zavzema za uvedbo takse na pse?
Poslano od: Leibniz , nedelja, 26.09.2010 : 15:20:03
Zadeva je taka: jaz vedno najdem smeti, da v njih vržem vrečko z iztrebki mojega kužka. Ko je moj kuža potreboval poseg, sem drago plačala za to storitev, pa čeprav sem se morala marsičemu zato odpovedati, ker imam rada svojega psa, ker mi pomeni veliko na svetu in si zasluži zdravje. Za vsako stvar v trgovinah, ki so namenjene domačim živalim plačam vsaj dvakrat več, kot v navadni trgovini človeške stvari vključno z tistimi ki so škodljive, predvidevam da je večina od tega precej draga zaradi davkov. Moj pes je čipiran, vse kot je treba. Pa vseeno moram prenesti grde poglede in, ki so namenjeni vsakemu lastniku psa in prepovedi vstopa v večina prostorov ter plaž, zaradi tistih, ki ne znajo pobrati za svojimi psi drekov, jih ne znajo imeti na povodcu med množico ali v javnosti nasploh in se skratka obnašajo odvratno ter jim je škoda denarja za veterinarja. Zato lahko predlagateljam obdavčitve psa  povem samo to: DOVOLJ MI JE POBIRANJA TUJEGA GOVNA. SAMI NAJ GA POBEREJO TISTI, KI GA SERJEJO.


Naslov: Re: Se predsednik KZS in DS zavzema za uvedbo takse na pse?
Poslano od: alena , nedelja, 26.09.2010 : 16:09:39
Samo, da preverim, če sem prav razumela...
Če bo ta zakon sprejet, bom morala jaz, ki imam doma psico, za katero plačujem cepiva, tekoče stroške za kvalitetno hrano in ostalo + letno zavarovanje v višini cca 90 € (po lastni izbiri), psica pa je tudi čipirana, negovana, redno sprehajana, sterilizirana, šolana in socializirana - plačati še takso, ker jo imam? Oziroma bom morala plačati takso, ker odgovorno skrbim zanjo?!

A se je komu čisto zmešalo?!

(tudi moje vprašanje je retorično)