mojpes.net

Kajin kotiček => Okoljevarstveni kotiček => Sporočilo, začeto od: Amaja , petek, 11.04.2008 : 13:46:07



Naslov: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Amaja , petek, 11.04.2008 : 13:46:07
Ker se trudim z ločevanjem odpadkov in mi ni vseeno, kaj povzročamo našemu planetu, se to že nekaj časa sprašujem.

Od kar imam mačjo družbo, je seveda potrebno tudi pospravljati mačji wc. Do danes sem mislila, da so šumeče vrečke (tiste tanke, ki jih brezplačno dobimo v trgovinah) biološko razgradljive, saj tudi na samih vrečkah piše, da so okolju prijazne. To pa dejansko pomeni le, da se reciklirajo (kar se danes počne tudi z vsemi ostalimi vrečkami, če jih vržemo med "plastiko").

Danes sem namreč klicala na komunalo, kjer so mi to prijazno razložili in mi povedali, kako je najbolje ravnati s temi odpadki.
Torej mačje (in druge živalske) iztrebke lahko odlagamo v BIO smetnjake samo v PAPIRNATIH ali BIO RAZGRADLJIVIH vrečkah. Le-te se dobijo na komunali pa baje tudi v Mercurju. Najbrž tudi še kje drugje, ampak to mi je pač ta gospod povedal. Se pa baje trudijo, da bi ti večji trgovci že končno enkrat imeli take vrečke (kot je to že stara praksa v mnogih državah).

Če kdo ve še kaj več o tem, ali ima možnost vplivati na druge ljudi (morda celo take, ki lahko pomagajo pri hitrejši uveljavitvi ukrepov, ki nam bodo pomagali ohranjati zdravo okolje), naj prosim pomaga. Sicer pa boste nekaj storili že s tem, da ne boste vsakodnevno nosili kupe peska in mačjih drekov v NAVADNIH plastičnih vrečkah v NAVADNE smeti.

Kamen na kamen palača!

Idealistka Maja





Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Amaja , petek, 11.04.2008 : 15:12:55
Še nekaj - so me opomnili, da sem pozabila še par stvari napisat.
- odlaganje na domačem kompostniku ni priporočljivo.
-  menda sem dvoumno napisala: papirnate vrečke niso isto kot bio razgradljive vrečke
- bio razgradljive vrečke stanejo (na naši komunali) 13 centov.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" te
Poslano od: Tinchka , petek, 11.04.2008 : 20:04:10
Aha, torej na kompostnik ne bo šlo - saj se mi je zdelo, da ne.

Jaz uporabljam kristalčke namesto peska, ki so pa prav tako bio razgradljivi. Dam jih pa vedno v papirnato vrečko, plastičnih se tako ali tako čimbolj izogibam. Potem pa vse skupaj vržem kar med navadne smeti, ker pod našim blokom žal nimamo kontejnerja za biološke odpadke. Morda bi pa pisala na občino in predlagala, da to uredijo.

Me zelo veseli, da še koga skrbi za okolje!


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Amaja , petek, 11.04.2008 : 20:54:37
Juhu Tinchka, vedno več nas je takih  :D  Dopis na občino sigurno ne bo škodil  :) Kolk sem vesela, ko vidim, da je folk za akcijo!!! Res! Že v srednji šoli sem razmišljala, kako bi v našem kraju organizirali ločevanje odpadkov. Tega je že dobrih 10 let nazaj (uh  ??? ) in takrat ni blo še niti posebnih kant za steklo in papir. Takrat sem bila očitno še presmrkava, s premalo znanja in vztrajnosti, da bi kaj konkretnejšega ukrenila. K sreči imamo to danes pri nas zelo dobro urejeno, zato se mi zdi škoda, da ne bi potemtakem resnično ločevali.

Mogoče še eno vprašanje, če kdo ve: Kako pa je s temi vrečkami, ki so prav za pobiranje pasjih iztrebkov - najbrž niso razgradljive, ali pač?  :-\

LP, M


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: linchaich , četrtek, 17.04.2008 : 13:55:38
Tincha ... ne vem iz katere obcine si, ampak v Ljubljani dobis zastonj ta, rjavi smetnjak za bio odpadke ... ampak ...

... nihce se ne zaveda koliko skode naredi, ce v bio smetnjak vrze plasticno vrecko (ali kaj drugega kar ne spada noter!!) ...

Mi striktno doma locujemo (Matic se je kar lepo navadil - ni bil navdusen nad tem), kljub temu, da imamo zbirni center za locevanje odpadkov kar dalec, ampak greva z Galom na sprehod in se ze uciva kaj kam pase ... jih pa tudi v vrtcu jih ze ucijo in zbiramo plasticne pokrovcke, pa tonerje in papir.

Se nekaj, za tiste ki ne veste in ki imate pse ... tudi KOSTI pasejo v BIO kontejner. ;) PS: Jaz sem bila vedno prepricana, da teh trdih, govejih kosti ne smem noter metat. :-[
Pa se nekaj ... za tiste, ki se ze trudite z locevanjem ... kozarci od kumar na primer ... kozarec gre v kontejner za steklo, pokrov pa v tistega za embalazo ... marsikdo namrec tega ne ve - tudi jaz do pred kratem tega nisem vedela.

Te crne plasticne vrecke niso razgradljive in se jih ne sme metat v BIO konterjerje!!! Na nasem sicer pise, da se tudi papir ne sme noter metat, edino tista papirnata vrecka, ki se jo dobi pri sadje zelenjava ali pa razmocen papir recimo od olupkov ... drugace papir tja notri ne pase.

PS: Imam pa eno resno vprasanje ... ste PREPRICANI, da v kos za embalazo spada tudi plasticna vrecka??? :o Mene so naucili drugace. :-[

Lp, Ursa


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Amaja , četrtek, 17.04.2008 : 23:44:27
Živjo Urša, me zelo veseli, da si se oglasila  :) Sem že mislila, da bo tema čist zamrla... Ko smo drugje debatirali o teh rečeh, se je pojavilo kar nekaj vprašanj, tako da sem klicala na komunalno podjetje v Škofji Loki, kjer mi je prijazen gospod zelo obširno pojasnil zadeve. Najin maratonski razgovor sem poskušala nekako povzeti in dodala še nekaj koristnih povezav v zvezi z ravnanjem z odpadki. V drugih krajih so najbrž kakšna odstopanja, mislim pa da so reči večinoma izenačene. Se mi zdi pa res lepo, da tako vzgajaš...  :) Hvala ti tudi za vse koristne informacije! Sem ti pa s krepkimi črkami označila odgovor na tvoje vprašanje, da ne boš preveč iskala ;)



REŽIM BIO ODPADKOV

V bio smetnjake se torej lahko meče biološke odpadke v papirnatih ali v biorazgradljivih vrečkah (ki se dobijo na komunali ali v drugih trgovinah npr. Merkur). Tanke, šumeče vrečke, ki se dobijo v trgovinah na blagajni, NISO BIO RAZGRADLJIVE. Lahko pa se meče odpadke tudi brez vrečk - kar se tiče ločevanja in nadaljnjega procesiranja, ni s tem nič narobe. To smo že vedeli. Vem pa, da pri nas v bloku ne bi bili preveč navdušeni nad tem. Na naši komunali pač brezplačno perejo te kante le 2x letno (ostalo pa po želji uporabniki sami) in lahko si predstavljamo, kako nehigienično bi to bilo. V stolpnici, kjer živi moja prijateljica imajo pa eno tako ogromno biorazgradljivo vrečo v kanti, tko da sem ga vprašala kako je s tem. - Gre za 240 l. biovrečo iz koruznega škroba (baje tud diši po kokicah ) in stane 1,2 EUR pri njih. Tko da bom vsaj v našem bloku to predlagala.

KAJ STORIJO, ČE SO ODPADKI NAPAČNO LOČENI

- Pri BIO odpadkih ocenijo na podlagi tega, kar vidijo na vrhu, ali je ločeno ok ali ne. V kompostarni namreč sprejmejo bio odpadke le, če je maksimum 5% primesi. Če torej na pogled ocenijo, da je ok, odpeljejo v kompostarno. Če pa vidijo, da ni, odpeljejo kot navadne smeti (=ostanek odpadkov). Zato je možno, da smo kdaj videli, ko navaden kamion pobere biološke odpadke! No, to se potem tudi pozna na računu, saj je odvoz navadnih smeti seveda dražji od bio. Tako, da lahko preverjate, kolk ste uspešni pri ločevanju  No, mogoče še ena zanimivost: stroški za 1 tono ostanka odpadkov so 5-6 krat večji, kot za smeti, ki se reciklirajo.

- Pri embalaži pa se odpadki ROČNO sortirajo. Embalaža mora biti prazna, če pa je možno pa tudi splaknjena. Splakovanje je določeno zato, ker se nato v smetnjakih manj izceja, manj smrdi in je manj mrčesa. No, pa tud mal zaradi delavcev, ki to ročno sortirajo.

POSEBNE VRSTE ODPADKOV:

- A ste vedeli, da se neonske in varčne žarnice 100% reciklirajo? Zato dobite 25 centov za vsako, če jih pripeljete v zbirni center. Za navadne žarnice ne dobite nič, saj se ne reciklirajo, sicer pa naj bi bile te v uporabi le še do leta 2012.
- Posebni "tretman" imajo tudi kartuše in tonerji - le-te lahko vrnete tja, kjer ste jih kupili, lahko pa jih pripeljete tudi na zbirni center. Če jih vržete med navadne smeti, se bojo razgrajevale 400 let pa še nove bojo moral narest, ker se teh ne bo recikliralo.
- Baterije - zbirajo jih na nekaterih prodajnih mestih, v zbirnem centru ter na akcijah, ki jih ima komunala (pri nas 2x letno, in sicer v maju in oktobru - na teh akcijah zbirajo tudi zdravila...)
- Zdravila - zelo nevarni odpadki - odpeljete jih lahko na zbirni center ali počakate na že omenjeno akcijo zbiranja.

Plenic žal pri nas še ne reciklirajo. To je velik problem, saj jih je ogromno. Žal torej še vedno romajo med navadne smeti. Imajo pa menda v Avstriji neke rešitve, sežigalnico al kaj, ne vem - to mi je pa ušlo :/

Sicer pa na zbirne centre lahko odpeljete vse vrste odpadkov, razen gradbenih, azbestnih in ostanka odpadkov. Kot že rečeno, je ostanek odpadkov tisto, kar se ne da reciklirati. Danes lahko recikliramo pribl. 80% smeti!!!

PODROBNEJŠE INFORMACIJE O TEM, KAM SODIJO DOLOČENI ODPADKI:

http://www.loska-komunala.si/apl/doc/74E5E17E.pdf  (http://www.loska-komunala.si/apl/doc/74E5E17E.pdf)
Tu me je zmedla le ena informacija - piše, da plastične vrečke ne sodijo v plastiko pa mislim, da je to pomota. Gospod je namreč rekel, da se danes vse plastične vrečke reciklirajo, tko da priporočam, da jih odlagate lepo med plastiko. Tudi, če slučajno to ne drži, jih v vsakem primeru potem oni presortirajo med navadne smeti.

15 NASVETOV ZA PREPREČEVANJE NASTAJANJA ODPADKOV:

http://www.loska-komunala.si/apl/doc/0046BCFF.pdf

KJE SE NAHAJA ZBIRNI CENTER V ŠK. LOKI in še ostale koristne informacije:

http://www.loska-komunala.si/apl/doc/5D7761FE.pdf  (http://www.loska-komunala.si/apl/doc/5D7761FE.pdf)

Sicer sva govorila še veliko o osveščanju mladih. So zelo aktivni pri tem - gospod hodi predavat na osnovne šole. Ena ga zadnje čase nekaj zapostavlja, tko da jih bom šla mal spomnit na to. Pri ostalih dveh pa je naletel na zelo pozitivne odzive. Verjamem, ker res zanimivo govori... Užitek ga je bilo poslušati tudi zato, ker dejansko uživa v svojem delu, verjame v napredek, je zelo strokoven in veliko ve. Sicer pa osveščajo tudi z objavami v lokalnem časopisju, vendar se to ni izkazalo za preveč uspešno. Zato razmišljajo o novih projektih... Je pa problem pri nas tudi to, ker šepa nadzor. Nadzor opravlja inšpektor za okolje, komunalni redar (ki ima nadzorno funkcijo, vendar ne more izreči sankcije) ter komunalni inšpektor, ki pa ga sploh NI !!! Če ne odlagamo smeti pravilno, namreč storimo prekršek. To določa vsaka občina posebej v svojih odlokih. Za Škofjo Loko še vedno velja precej zastarel Odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki Ur.L. 67/99. Vsi ti odloki morajo biti objavljeni v Uradnem listu, zato jih lahko poiščete na njihovi strani in preverite, kako je v vaših občinah.

Pri nas je recimo takole (na str. 8862 lahko vidite, kakšne so kazenske določbe in kaj so prekrški) : http://www.uradni-list.si/_pdf/1999/Ur/u1999067.pdf

Zdej se grem pa mal spočit, me je tole kar zmatral  :P  Upam, da se je kdo pregrizel do konca te krače oz. da ste našli, kar vas je zanimalo. Če sem kaj izpustila, me lahko seveda dopolnite.

LP,

Maja


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: zmago , petek, 18.04.2008 : 08:05:06
Veliko novega sem izvedela. Punce hvala. Poročajte, če bo še kaj novega. Zdaj se bom pa še bolj potrudila ločevati odpadke.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: alexx , petek, 18.04.2008 : 08:34:52
Amaja (in ostale - seveda) - SUPER!  :)
Mi je ločevanje kar bolj v veselje!!!



Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Rossy , petek, 18.04.2008 : 09:43:45
Npr. zdravila, ki jim še ni potekel rok in ki jih ne potrebujete več, lahko oddate v Lj. tudi v ambulanto kjer pomagajo ljudem brez zdr. zavarovanja.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: aska2005 , petek, 18.04.2008 : 09:51:00
nihce se ne zaveda koliko skode naredi, ce v bio smetnjak vrze plasticno vrecko (ali kaj drugega kar ne spada noter!!) ...
Ja samo žal ljudje odpadke v te BIO rjave smetnjake meče tudi polivinilaste vrečke >:(


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" te
Poslano od: Rossy , petek, 18.04.2008 : 09:52:57
Pa še to, tudi pri nas v CE 2x letno zbirajo takoimenovane nevarne odpadke, kamor lahko oddate, kot je že Amaja napisala, zdravila, kartuše, odpadna olja, akumulatorje, batarije, barve in lake, prazne piksne od sprayev, kozmetiko - šminke, lake za nohte, ki so se vam zasušili...
Lahko pa jih sami dostavite v zbirni center v Bukovžlaku.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: linchaich , petek, 18.04.2008 : 11:59:15
Sicer pa na zbirne centre lahko odpeljete vse vrste odpadkov, razen gradbenih, azbestnih in ostanka odpadkov.

Te odpadke pa lahko odpeljes na smetisce Barje v Ljubljani ... moras pa imeti sortirane!!! Les posebej, steklo posebej, gradbeni material posebej, ... azbest tudi zbirajo vendar je zanj predpisano posebno pravilo prevoza ... ce prav vem, ga je potrebno oviti v polivinilasto vrecko.

Vec kasneje


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Alba , petek, 18.04.2008 : 12:50:45
Jaz se res strikno držim pri steklu, da gre med steklenice in papirju. Ostalo pa mi ne gre še dobro od rok. Drugače sem se pa že velikokrat spraševala, kaj v bistvu naredim s tem, ko drek dam v polvinilasto vrečko.

Drugače pa se tudi polvinilaste vrečke reciklirajo, če jih vržemo med plastiko.



Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" te
Poslano od: WildAngel , sobota, 19.04.2008 : 08:55:11
Zanimiva tema. Jaz moram priznati, da se ločevanja še ne držim prav striktno. Dajem steklo posebej, plastiko posebej in seveda časopisni papir. Ostale stvari vržem kar v koš in ne sortitam. Imam pa plan, da bom začela v tej smeri več delati, ko bom na svojem in bom sama razpolagala s tem kam gredo odpadki.
Kar se tiče iztrebkov - v polivinasto vrečko in v smeti. O tem res še nisem razmišljala in v dani situaciji nekako ne vem kako drugače bi lahko to uredila.

Imajo pa v zbirnem centru Zarica v Kranju tudi posebej kontejner za gradbeni material (cegli, pesek, strešniki...). Poleg tega za vse ostalo- kovina, les, blago, plastika...


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Nanook , sobota, 19.04.2008 : 08:59:43
Mi tudi locujemo ze kaj nekaj casa. V Lj. se mi je zdelo bolj slabo organizirano, vsaj na nasem koncu, tu je pa super. Locujemo papir, embalazo, steklo, bio odpadke, kar ne spada nikamor gre pa v "deklica za vse kos" enkrat na mesec je kosovno (je posebej doloceno kaj spada pod kosovno in kaj ne), ostale stvari (gradbeni material ipd.) sam odpeljes na smetisce, kjer imajo spet posebej kontejnerje.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: kaja , sobota, 19.04.2008 : 10:50:44
Tam kjer sem prej zivela smo kar pridno locevali, tu kjer sem zdaj pa niti nimam veliko moznosti. ;) Je pa fajn, da otroci na nasi soli locujejo odpadke, pa zbirajo tudi vse zivo, tako, da sem se jim tudi sama pridruzila. :)

Grem pa zdaj brat kaj ste vse ze napisale, da si malo osvezim znanje. :) lp


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: linchaich , sobota, 19.04.2008 : 11:57:35
enkrat na mesec je kosovno (je posebej doloceno kaj spada pod kosovno in kaj ne),

Resno??? Nisem se videla, da bi bil kosovni veckrat kot dvakrat na leto.

Lp, Ursa


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Nanook , sobota, 19.04.2008 : 12:42:52
Jp, vsak prvi vikend v mesecu (ali pa zadnji, ampak mislim da prvi). Moras pa par dni prej oddat eno dopisnico na kateri izpolnis kaj bos dal v kosovno. Tako gredo s kamionom samo do tistih, ki so oddali napotnice in poberejo tisto, kar je gor napisano.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Amaja , sobota, 19.04.2008 : 13:23:00
Mi je loèevanje kar bolj v veselje!!!

Jaz se res strikno držim pri steklu, da gre med steklenice in papirju. Ostalo pa mi ne gre še dobro od rok. Drugaèe sem se pa že velikokrat spraševala, kaj v bistvu naredim s tem, ko drek dam v polvinilasto vreèko.

Tudi meni prej marsikaj ni bilo jasno, striktno sem ločevala le steklo, papir in bio. Ko smo dobili kante za pločevinke sicer tudi to pa recimo če sem kdaj mela kakšne plastične steklenice. Ostalo pa tud jaz nisem vedela, da se reciklira.  :-[ V bistvu sem mela en tak občutek, da bi lahko več naredila na tem področju, sam je blo vedno nekaj drugega... Ob hitrem ritmu življenja hitro pragmatik postaneš. Ampak res nočem tega. Zato sem se končno odločila, da si razčistim kaj gre kam in bila res presenečena nad tem, kaj se vse že danes reciklira - skoraj vsa embalaža od živil, kozmetike itd., saj smo že ogromno našteli. Alexx, tudi meni je sedaj ločevanje v bistveno večje veselje, saj točno vem, kam gre kakšna stvar in kaj se naprej z njo dogaja (more or less). Fora je samo v spremembi sistema (saj vem, to je nekaterim najtežje), ampak res ni ne vem kakšen kunšt. - Sem prav vprašala tistega gospoda s komunale, kakšen sistem imajo oni doma. In mi je odgovoril, da so včasih imeli pod pultom kanto za bio in navadne smeti, ostalo pa v garaži. Zdaj pa so ugotovili, da jim je bolj praktično met tam bio in plastiko, saj je toliko te embalaže. Saj če je res le 20% navadnih smeti, je to logično  :P :)

Me zelo veseli, za odziv! Če bo ta tema vsaj enega človeka, ki do sedaj ni ločeval odpadkov, prepričala v nasprotno ali pa mu vsaj ponudila nekaj v razmislek, bom srečna. Za ostale, ki pa to že počnete pa me veseli, da se oglašate, delite svoje znanje in mi dajete vedet, koliko nas je, ki nam ni vseeno za našo Zemljo in Zemljo naših potomcev.  ;) 

Lep vikend vsem skupaj!
Maja


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: linchaich , nedelja, 20.04.2008 : 19:57:21
Jaz se vedno nisem sigurna, da se lahko v kontejner Embalaza mece plasticne vrecke ... gor namrec pise ... NE MECITE PLASTICNE FOLIJE!!!

Lp, Ursa


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Amaja , nedelja, 20.04.2008 : 22:24:56
Zlo možno, da samo niso še spremenili označb. - Tak primer je bil tudi v nekem drugem kraju, kjer je tudi gor pisalo pa je ena gospa klicala na komunalo (al na občino, ne vem) in so ji rekli, da še niso popravili.

V vsakem primeru, dajte plastične vrečke in folije v plastiko oz. embalažo (odvisno od tega, kako mate urejen) metat, saj kot rečeno odpadke itak tam še presortirajo, tako da ne naredite nobene škode. Najbrž pa imajo že povsod urejeno odvoz plastičnih vrečk v reciklažo.

Tule je tudi en link, kjer so še podrobnejši napotki, upam, da ga smem pripopat:

http://www.slopak.si/odpadki.htm


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Amaja , torek, 22.04.2008 : 13:47:22
Danes je pa dan Zemlje.  :) Moj prispevek je bil to, da sem svojim prijateljem postregla s podatki, kako se pravilno ločuje. LP, M


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" te
Poslano od: fižolova župca , petek, 25.04.2008 : 09:49:04
V zvezi z dnevom zemlje (čeprav je že mimo) - včeraj sem v naši trgovini zagledala parfum za dojenčke  :o!! Omamno nadišavi naše najmlajše - narejeno z ljubeznijo... Japajade! Moram rečt, da me je skoraj kap. Hočem povedat, da bomo najmanj odpadkov sproducirali, če ne bomo kupovali neumnosti, ki pomojem predstavljajo vsaj 1/3 kupljenih zadev - sem štejem npr. tudi Whisk* mleko za odrasle mačke in podobne tržne finte (moja nima nobenih travm, ker ga ne dobi :D) - pa predvsem marsikatero človeško kramo, ki se jo še prehitro naveličamo...

Fino se je tudi vprašat, ali nam bo domov prinešena embalaža služila vsaj, dokler živila ne bomo porabili, ali pa bo romala iz trgovine direktno v smeti. Potem se raje odločiš za nepakirana jabolka namesto tistih na stiroporastem podstavku, ki itak ne služi ničemur, razen temu, da ti dela družbo (gužvo) na poti iz trgovine, potem pa v kanto...

Jaz iz istega razloga kupujem tudi za živali raje večjo količino hrane naenkrat, ne pa pet briketkov ali za en obrok sveže hrane v neki fensi embalaži, ki tehta skoraj toliko kot vsebina. Pa še nekaj cenejša so ponavadi ta večja pakiranja.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Zala_ , petek, 25.04.2008 : 15:24:33
fižolova župca, se 100% strinjam.
Isto je npr. za milo - enkrat kupiš tisto malo posodico za ob lijak, ki ima za stisnit nastavek da milo ven pride (upam da veste o čem govorim :)), potem pa kupiješ litrske flaške mila in dolivaš.
Pa res, hrana s čim manj embalaže oz. če že, v taki, ki se jo lahko reciklira.

Drugače imam doma 4 koše za smeti že nekaj let in smo zelo pridni, kar se tega tiče 8)


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" te
Poslano od: Yo , petek, 25.04.2008 : 16:16:20
Jaz pa mislim, da bi ogromno naredili tudi s tem, če bi kupovali npr. prehrambene izdelke, ki so kvalitetni in dobri, pa pač ne zapakirani v kičaste škatle itd. Mnogo stvari namreč tiči v več kot 50% prevelikih embalažah, ki so pač tako zelo kičaste, da mnoge premamijo ravno zaradi tega - in ne zaradi vsebine same.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: majas , petek, 25.04.2008 : 16:40:31
jipi! tudi v Sloveniji se reciklira - mene je ob vračilu iz Skandinavije skoraj pobralo, ko sem videla kako imamo to pri nas urejeno! živim v centru Lj, če hočem reciklirat maram stat na Prešernovi (na cesti) nasproti Ekonomske in upat, da me ne bo zbil kak avto >:(! ko se pritožiš, ti povejo, da v centru ni dovolj prostora za ločene kontejnerje... kljub vsemu veselo ločujem odpadke in s tem tvegam svoje življenje! (se še ne vdam in danes me je tale tema prav super vzpodbudila, ker sem bila že rahlo naveličana)

V vsakem primeru, dajte plastiène vreèke in folije v plastiko oz. embalažo (odvisno od tega, kako mate urejen) metat, saj kot reèeno odpadke itak tam še presortirajo, tako da ne naredite nobene škode. Najbrž pa imajo že povsod urejeno odvoz plastiènih vreèk v reciklažo.

mene so tudi "kregali" doma, ko sem to počela - pa sem jim rekla da pojma nimajo :D :D in še naprej veselo počela stvari po stari navadi

Pa z Yo se zeloooo strinjam - že več let ne kupujem zadev v t.i. fensi embalaži, me pa na smrt razkuri, ko kupiš drage ekološko/biološko pridelane zadeve - zapakirane so pa tako, da se ti skoraj zmeša - vsak piškot/vsako jabolko zavito v metre plastike >:( >:(

pleten cekr, pa na trg k branjevkam!

lp, maja


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Pmaxi , petek, 25.04.2008 : 17:03:35
Mejdun super tema!
Pri nas je z ločevanjem začel mož in jaz pa sem potrebovala kar nekaj časa, da sem se navadila. Najbolj mi je šlo na živce to, ker okoli nas ni kontejnerjev. Vozila sva par km stran. Danes pa že tudi ta mali zna ločevati odpadke in sem prav vesela, da je bil mož tako vstrajen ;)


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" te
Poslano od: fižolova župca , sobota, 26.04.2008 : 07:32:02
A se spomnite, kako so včasih s štrikov za perilo visele plastične vrečke, ki so jih naše mame oprale, da smo jih lahko še enkrat uporabili? In v konzervah so stari ati shranjevali žeblje, vijake in matice. Recimo da je imela taka embalaža še smisel, danes ga vsekakor nima več.
Zanimivo pri tem pa je, kakšne dobičke kujejo ravno podjetja, ki proizvajajo plastične ovojčke, vrečke itd., ki nam jih "brezplačno" v roke porivajo trgovci - dobiček iz stvari, ki je ne potrebujemo in je samostojno nihče ne bi kupil, uporabna pa je le pogojno in še to izjemno kratek čas. Smo civilizacija, ki jo je težko razumet...
majas, se zelo strinjam - biološko jabolko zavito v plastiko je vsaj bistroumni nesmisel, če že ne kaj drugega...
Citat
pleten cekr, pa na trg k branjevkam!
Bravo!


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Amaja , sobota, 26.04.2008 : 16:28:13
Punce, super ste to napisale. Se strinjam, potrošnja itak presega vse meje, s tem pa se je drastično povečala tudi količina odpadkov. Zato je še toliko bolj pomembno ločevanje odpadkov. Še nekaj nasvetov oz napotkov bom skopirala sem (je bil sicer že link, ampak je blo očitno že preveč drugega teksta, da bi še linke odpiral ;D )  ;) :

15 NASVETOV ZA PREPRECEVANJE NASTAJANJA ODPADKOV
Kako preprecujemo nastajanje odpadkov:

1. Pri nakupu se odlocimo za embalažo, ki preprecuje nastanek ali povzroci minimalne
kolicine odpadkov. Namesto enkratne, uporabimo veckrat uporabno embalažo.

2. Odpovemo se veckrat embaliranemu blagu. Prodajalcu ne dovolimo odvecnega in
nepotrebnega embaliranja blaga.

3. Proizvode kupujemo v kar se da koncentrirani obliki. Nakup koncentratov nam privarcuje
embalažo in stroške.

4. Prednost dajemo proizvodom in embalaži iz naravnih surovin in materialov. Takšne lahko
po uporabi vrnemo naravi brez vecjih negativnih posledic.

5. Odpovemo se proizvodom, ki jih bomo po enkratni uporabi odvrgli in s tem povecali
kolicino odpadkov. Že pred nakupom bomo pomislili, kaj bomo naredili z izdelkom, ko
bo postal odpadek.

6. Kupujmo proizvode v kolicini, ki ustreza našemu namenu in potrebam. Pred nakupom
bomo premislili, ali izdelek resnicno potrebujemo in koliko. Ne nasedajmo raznim
trgovskim potezam o super ugodnih akcijskih prodajah, pri cemer pogosto gre za prodajo
manj kvalitetnih izdelkov. Ne nasedajmo lepo zavitim, bogato embaliranim izdelkom, ko
»kupujejo oci« tisto, cesar v resnici sploh ne ali še ne potrebujemo.

7. Informirajmo se o okolju prijaznih alternativnih proizvodih in spoznajmo prednosti drugih
možnosti zadovoljitve potreb.

8. Preprecujmo nastajanje odpadkov, ki so okolju nevarni. Izogibamo se izdelkom, ki po
preteku roka uporabe postanejo ali lahko postanejo nevarni odpadki.

9. Pazimo na kasnejše posledice nakupne odlocitve. Pred nakupom se prepricamo o
nadomestljivosti rezervnih delov, servisu, itd.

10. Kupljeno blago pravilno skladišcimo. Pazimo na zahteve glede vlage, temperature,
svetlobe, itd.. Dragocen izdelek ali blago lahko po nepotrebnem postane odpadek.

11. Pred zacetkom uporabe preberemo navodila o uporabi in vzdrževanju. Napacna uporaba
ali vzdrževanje bo cenjeni izdelek po nepotrebnem spremenila v nadležni odpadek.

12. Aparate in stroje primerno vzdržujemo. Redno in pravilno vzdrževanje aparatov bo
podaljšalo njihovo življenjsko dobo.

13. Upoštevamo predloge doziranja. S tem se bomo izognili pretirani porabi, stroškom in
drugim morebitnim nevšecnostim.

14. Pri odstranjevanju proizvodov ali njihovih delov in ostankov upoštevamo opozorila.
Napacno odstranjevanje lahko povzroci neslutene posledice.

15. Odpadke, primerne za kompostiranje, kompostiramo. S tem zmanjšamo kolicine
odpadkov, nepotrebne neprijetne vonjave in pridobimo odlicno naravno gnojilo.

Vir: http://www.loska-komunala.si/apl/doc/0046BCFF.pdf


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Amaja , sobota, 26.04.2008 : 17:02:47
Aja, pa še nekaj sem se odločila. Saj najbrž sem ful za cajtom, ampak bolje pozno kot nikoli. Si bom dala nalepko na kaslc, da mi ne bojo več reklam noter filal. Mater, kolk dreves gre za te neumnosti... Ko prelistaš tiste reklame, si vsakič prepričan, da pa NUJNO rabiš nekaj, na kar prej niti pomislil nisi... Itak imajo vse te kataloge v elektronski obliki in če bom nekaj zares rabla, si jih bom že odprla in pogledala.

Pmaxi, čestitke tvojemu možu, da je vztrajal in tudi tebi, da si prestopila "na drugo stran"  ;) Vzgoja je pa itak najpomembnejša... tudi kar se tiče varstva okolja.

Majas, tudi tebi čestitke za vztranjost! V takih pogojih se res vprašaš... le kaj se grejo in komu na čast??? Super tudi, da si klicala, včasih je potrebno le malo akcije, pa se stvari resno premaknejo. Ko smo se drugje pogovarjali o tej tematiki, je ena gospa lepo poklicala na komunalo in so bili pripravljeni sprejet njene predloge in se zanimajo za boljši sistem ločevanja!!  :D  Niso pa vsi takoj pripravljeni, to mi je jasno. Jih bo pa treba mal privit  ;) Bom malo naštudirala kakšno direktivo EU s tega področja - mislim, da smo zeloooo zadaj pa ne bi smeli bit! Pogoje imamo, finance ne bi smele biti problem, saj v EU za to namenjajo sredstva. Konec koncev pa se tudi z recikliranjem zasluži - dobijo zastonj surovine. Halo? Kaj jim ni jasno? Mislim, da če bi si res želeli, da bi se že dalo prostorsko in drugače organizirat.

Pa to, k si rekla za cekar in na tržnico... Zadnjič sem izvedela, da imajo v Ameriki en fajn sistem z vrečkami. Rozalija, če to bereš, me prosim popravi, ker nisem prepričana, da je točno tako.  ;) Kolkr se spomnim, naj bi ljudi stimulirali, da nosijo s sabo eno in isto vrečo tako, da se jim vsakič, ko jo uporabijo pri blagajni, nekaj malega odšteje od zneska nakupa. Nekaj v tem smislu skratka. Konec koncev je denar še vedno najučinkovitejša metoda stimulacije za večino ljudi, pa čeprav gre za drobiž. 

Zala_, prakticiram to z milom  :) Glede 4 košev - mate to posamezno, al tak "ločevalni koš" s štirimi prekati ? Baje se pri nas še ne dobijo taki koši, k bi imeli več prekatov za ločevanje. Če kdo slučajno ve, kje se jih da dobit, naj prosim pove. Vem pa (to še iz reklam  :-[  ;D da bojo jutri v akciji v eni trgovini koši z dvema prekatoma za ločevanje).

Fižolova župca, mene je to začelo blazno motit, od kar sem izvedela, da te ta tenke plastične vrečke, k jih dobiš zastonj niso bio razgradljive. Prej sem živela v zmoti, da so.  :-\ Zdaj pa resno razmišljam, da bi poskusila organizirat EN OGROMEN PROJEKT. Mislim, ne vem, če je izvedljivo, da en posameznik uspe s čim takim, ampak, če ne bom poizkusila, pač ne bom izvedela. Razmišljam torej o tem, kako bi naše trgovce (vsaj s tega vidika je dobro, da imamo le par ogromnih veleblagovnic s franšizami al kako se temu reče) prepričala v to, da bi v svojih trgovinah uvedli bio razgradljive vrečke namesto navadnih oz. vsaj poleg navadnih (po ugodnejši ceni, seveda, sicer ne bi bilo veliko efekta).

Če ima kdo idejo oz. mi je pripravljen pomagati pri tem, ga prosim, naj se mi javi Moj mail je maja505@hotmail.com

Sicer pa sem si zadala za domačo nalogo, da malo preštudiram predpise s tega področja, saj so mogoče celo že kaj dolžni počet, pa tega ne počnejo, kot je žal praksa pri toliko drugih rečeh pri nas.

Spet sem se preveč razpisala...  :P

Lp vsem skupaj, še posebej pa tistim, ki vam je ratal prit do konca  ;D!


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: majas , sobota, 26.04.2008 : 17:46:15
Amaja, fižolova župca, zala in ostale, super vas je brat! In res je fin občutek, da nas je veliko podobno-mislečih ;)!

Glede 4 košev - mate to posamezno, al tak "loèevalni koš" s štirimi prekati ? Baje se pri nas še ne dobijo taki koši, k bi imeli veè prekatov za loèevanje. Èe kdo sluèajno ve, kje se jih da dobit, naj prosim pove. Vem pa (to še iz reklam :-[ ;D da bojo jutri v akciji v eni trgovini koši z dvema prekatoma za loèevanje).

mi imamo take smeti (zdaj bo spet na dan prišel moj neizmirni dar za razlaganje - upam, da me bo kdo razumel), ki se jih "potegne ven" - vse skupaj je veliko kot pomivalni stroj (v obliki predala) - in za ročaj to potegneš ven, notri je pa več različnih "štirioglatih veder" za ločevanje odpadkov! kje se je kupilo, ve mama in jo bom vprašala, ko se vrne s počitnic (javim). zadeva je zelo praktična, ker ni druge (tudi za fotra), kot da loči zadeve, kajti dobro se vidi kam kaj spada! :) papir in embalažo imamo pa posebej... skratka bajta polna košev za smeti... in ko je to videla moja 92-letna babica, si je za rojstni dan zaželela tudi take koše - in sedaj še bolj pridno reciklira! :D :D

glede reklam imaš zeloooo prav! samo problem je, ker ti ne glede na nalepke potem še vedno vse živo v nabiralnik mečejo - vedno besnim! >:(

pa še eno "pravilo" je meni ful pomagalo pri ne-nakupovalnih metodah (oz. kako ne nabirati ton nepotrebne krame), pa ga z veseljem delim z vami: če je kaj zelooooo poceni/v akciji/ipd., tega ne smeš kupiti (razen, če nimaš na spisku) isti dan; po zadevo se moraš (če se še spomniš) vrniti naslednji dan... in v veliki večini na stvari pozabiš in tako omare ostajajo preglednejše in denarnice polnejše! :)

in ena pozitivna iz trgovin - včasih so me čudno gledali (v trgovinah z oblekami, kozmetiko), ko sem rekla, da ne rabim vrečke in bom dala kar v to, ki jo imam sabo - zadnjič pa mi je prodajalka rekla: "lepo, vedno več vas je takih!" sem bila res vesela :)

evo, tudi jaz sem se razpisala!

lp, maja


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" te
Poslano od: Rossy , sobota, 26.04.2008 : 17:47:32
Pri nas je že možno dobiti razne posode za ločevanje  :)

(http://www.moj-album.com/slike/6278959/G8eqItZP1uwHpW80.jpg)

http://www.ekoplus.biz/vsebina.asp?id=47



Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Amaja , sobota, 26.04.2008 : 20:19:02
zadeva je zelo praktièna, ker ni druge (tudi za fotra)
  ;D ;D
Ja fajn se sliš - to je najbrž taka zadeva, kot jo je Rossy nalepla, ane? Zgleda dobr.  :)

Majas, obrni se na pošto, saj te reklame poštarji notr dajejo (v večini) in kolikor vem, je to prekršek, če imaš to nalepko.

Rossy, hvala za info, dobr link!


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: linchaich , sobota, 26.04.2008 : 22:29:51
Jaz imam pa eno res resno vprasanje glede azbestnih kritin - salonitke. :-X

Mi lahko kdo pove ali so strupene le za vdihavanje ali so nevarne se kako drugace. Zanima me kaj je z zemljo v kateri so postavljene salonitke - se pravi v zemljo so na pol zakopane salonitke ... je ta zemlja nevarna, skodi zdravju, ... ? Ali je vse v redu, ce se te salonitke primerno odstrani ali bo zemlja ostala zdravju skodljiva. Upam, da ima kdo zame kaksno dobro informacijo.

Sem si prebrala tole ... azbestni odpadki (http://www.arso.gov.si/varstvo%20okolja/odpadki/poro%c4%8dila%20in%20publikacije/azbestni_odpadki.pdf) ... glede na prebrano sem razumela, da so skodljive samo kar se vdihovanja tice. :-[

Kar se pa tice reklam ... jaz vedno vse pregledam - na zalost al pa na sreco, ampak sem tip, ki vedno caka na akcije ... sem pa hotla to rect ... pri nas vse reklame koncajo v vrtcevskem kontejnetju, ki ga imajo postavljenega vsaka 2 meseca, na racun tega pa otroci dobivajo nova igrala ... v letovsnjem letu so na racun zbiranja starega papirja pridobili 2 nova igrala. :)

Lp, Ursa


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" te
Poslano od: Tecka , nedelja, 27.04.2008 : 09:53:13
Tudi pri nas smo pridni z ločevanjem. Sicer je trajalo, da sem svojega dragega naučila (pomagali so mi napisi na kanti in vrečkah in grožnja, da če ne bo ok, bo sam sortiral vse :D ;D), zdaj pa deluje 100 na uro. Sicer se mi otroka še kdaj zmotita, pa ni sile.
V trgovinah in vrečkah se gremo pa tako. Načeloma imam za šoping vedno sabo nahrbtnik in vrečo iz blaga, če pa zmanjka prostora pa vzamem papirnato vrečko (ni povsod te opcije), ki jo potem uporabim za "koš za papir". Se mi zdi manj škodljivo kot plastične vrečke. Ni sicer čisto brez škode (drevesa),...
Recikliramo pa tudi drugače. Vsa oblačila, ki jih ne nosimo več in so še ok podarim komu, ki so mu prav ali pa (če zanje ni kandidata) jih vržem v Humana zabojnik. Nekatere zadeve se da tudi fino "predelati", če se mi le utrne ideja in imam čas sedeti za šivalnim strojem. Tiste ki niso več uporabne, pa se porabijo za cunje za pomivanje tal, brisanje prahu in podobno.
Za čistejšo vodo uporabim manj pralnega praška in dodam alkoholni kis, prav tako ga dodam mehčalcu (žal se mu še ne znam čisto odpovedati :-[), kar se seveda pozna tudi pri financh ;). S tem pa odpade tudi Calgon. Veliko čistil se lahko nadomesti s kisom&vodo (sploh za stekla), je pa res, da tega pozimi ne prakticiram, ker ne morem toliko zračit. Takrat pa uporabljamo Frosch čistila. Kupujem jih v Mullerju, če katera ne ve kje jih imajo. No če le lahko, trenutno mi ne znese, ker je precej oddaljen, sem zbolela in kupim kar pač imajo v "naši" trgovini.
Perem itak samo čez vikend in ponoči (cenejša energija), če pa ima kdo ideja kako ne sesati prav vsak ljubi dan (to ponoči nekako ne gre) in ne imeti dlak po celi hiši bom pa blazno vesela.
Posode ne pomivam pod tekočo vodo. V lijak nalijem vodo & čistilo namočim in potem samo splahnem pod tekočo. No ja itak je treba vmes še gobo v roke itd (bi bila pa vesela, če bi se dalo brez tega ;D).
Aha in za vse ljubitelje osvežilcev zraka... To sem odkrila komaj kakšen teden nazaj, namreč sem kadilka, imam psa in mačka in seveda je treba odišavljat stanovanje. Po naklučju sem dobila eno lilijo, ki tako zelo diši, da mi odišavi celo dnevno sobo. Odločitev: lilije namesto osvežilcev zraka (malo manj praktično zaradi mačka, pa bo že...). Aha pa na filter sesalca ponavadi kapnem kapljico eteričnega olja ;).
Tole z nalepko in reklamami se mi zdi zelo uporabno (itak ima vsaka trgovina tudi spletno stran in lahko pogledaš, če že kaj iščeš), če imate idejo kako zmanjšati količino računov (sploh finančno) pa prosim tudi tega bi bila vesela ;) ;D :D
To je za zdaj to, bom še kaj dopisala, zdaj moram pa pesko peljat ven, ker mi že spušča poglede v smislu: "zamujava no" ;)
lp
T.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" te
Poslano od: WildAngel , nedelja, 27.04.2008 : 11:22:21
Ja, novejše kuhinje imajo povečini te ločevalne koše za odpadke, čeprav so precej majhni prekati.
Kar se tiče Amerike, imajo pa to precej bolje urejeno, kot pri nas. Namreč pri njih pobirajo ločene odpadke. Se pravi, vsaka hiša pred hišo v škatle postavi že ločene odpadke in prav tako jih smetarji tudi poberejo. Je pa pri njih to ločevanje že bolj ozaveščeno. Po mojih izkušnjah pa to z vrečkami in trgovinami ni ravno tako, ampak tam samo dobijo na blagajni tiste papirnate vreče in ne plastičnih.

Pa še nekaj v zvezi z ekonomično porabo energije - pomivajte posodo v pomivalnem stroju! Porabi veliko manj vode, kot ročno pomivanje in tudi manj električne energije.

Mi imamo za hišo dva velika plastična zabojnika za plastiko in steklo in ko se napolnita, ju oči odpelje v za to ustrezne kontejnerje.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Zala_ , nedelja, 27.04.2008 : 14:27:23
Konec koncev je denar še vedno najučinkovitejša metoda stimulacije za večino ljudi, pa čeprav gre za drobiž.

To imajo na hrvaškem dobro poštimano, ker dobijo pol kune za vsako plastenko/piksno, ki jo vrnejo v trgovino. Mislim da bi tudi pri nas moral uvest kaj takega, ker bi le to prepričalo dovolj ljudi, da reciklirajo.

Zala_, prakticiram to z milom :) Glede 4 košev - mate to posamezno, al tak "ločevalni koš" s štirimi prekati ? Baje se pri nas še ne dobijo taki koši, k bi imeli več prekatov za ločevanje. Če kdo slučajno ve, kje se jih da dobit, naj prosim pove. Vem pa (to še iz reklam :-[ ;D da bojo jutri v akciji v eni trgovini koši z dvema prekatoma za ločevanje).

Imam en večji koš z dvema predaloma (če se prav spomnim je iz Merkurja), v en del mečem ''mešano'' (pač to kamor drugam ne gre), v drugega bio odpadke, pol mam še dodaten koš za embalažo, papir pa dajem v papirnato vrečo od kruha, ki služi kot koš :) Časopise pa pač nesem dol ko se jih nabere dovolj (traja nekaj časa ker si samo občasno prinesem kakšen Žurnal24 iz faksa :)).


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" te
Poslano od: WildAngel , nedelja, 27.04.2008 : 16:16:30
Na Hrvaškem imajo to s plastenkami dobro urejeno, ja. Sploh poleti, če greš na morje, se hitro nabere precej plastenk in pločevink, v trgovinah pa sploh ne komplicirajo, samo poveš koliko si jih vrgel v poseben koš in ti dajo toliko denarja.

Drugače pa Amaja te ločevalne koše, ki so v kuhinjah se ponavadi kupi zraven kuhinje, da pašejo točno v določeno omarico. Se pravi npr. zraven Sveine kuhinje, Dan kuchnove, ... ne pa v trgovinah kot so Merkur, Obi..no vsaj jaz jih tam še nisem videla.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" te
Poslano od: Tecka , nedelja, 27.04.2008 : 16:24:15
Ker sem ravno iz pasjega sprehoda... Vrečke od sadja/zelenjave. V prvi vrsti ne vzamem za vsako sadje svoje vrečke, temveč jih tehtam brez in potem dam v eno vrečko na katero nalepim vse etikete. Če ostane cela, ko zadeve zložim ven jo uporabim še za pasje iztrebke. Torej uporabimo jih do zadnjega ;)
lp
T.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: fižolova župca , nedelja, 27.04.2008 : 18:46:19
Še najboljši za pobiranje pasjih kakcev so po mojih izkušnjah časopisi - počakaš da se pes "namontira", potem mu podstaviš časopis v več slojih - na koncu ga samo še prepogneš, da skriješ vsebino in odvržeš. Moraš pa res najprej psa "prepričat", da se med početjem ne premika naokrog (nekateri to res radi počnejo). Ampak pri nas deluje. Prednosti - neekoloških vrečk sploh ne rabiš, nič prijemanja kakcev, iztrebek se tal sploh ne dotakne,  tako da na njih ni res nobenih sledi, pa še deluje tudi v primeru drisk in podobnega. Sem morda malo zašla s teme... 


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" te
Poslano od: Tecka , nedelja, 27.04.2008 : 20:08:13
Moja se ponavadi ne premika samo, če pomislim na količino papirja, ki bi jo morala nosit okoli  :D... Bi se morala naročit na Delo. Pri nas to nekako odpade ;). Drugače pa dobra ideja za tiste, ki nimajo xxl kakcev :)


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: majas , nedelja, 27.04.2008 : 20:27:04
Pri nas to nekako odpade ;). Drugaèe pa dobra ideja za tiste, ki nimajo xxl kakcev :)

pri nas tudi odpade - imamo strastnega zakopovalca kakcev, že pobrati z vrečko je ekstremni šport, kot dodgeball in samo upaš da te kak kamen ne zadane :D :D





Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Zala_ , ponedeljek, 28.04.2008 : 07:53:28
Na Hrvaškem imajo to s plastenkami dobro urejeno, ja. Sploh poleti, če greš na morje, se hitro nabere precej plastenk in pločevink, v trgovinah pa sploh ne komplicirajo, samo poveš koliko si jih vrgel v poseben koš in ti dajo toliko denarja.
Mi smo lani na morju nesli vse zadnji dan (in so nam vzeli vse, čeprav je omejitev 10/dan/osebo) - smo imeli toliko piksen piva da smo zaslužili za kosilo :P

pri nas tudi odpade - imamo strastnega zakopovalca kakcev, že pobrati z vrečko je ekstremni šport, kot dodgeball in samo upaš da te kak kamen ne zadane :D :D
Haha, mi tud 8) Čeprav včasih se obrne čisto v drugo smer in zakopava vse drugo kot kakec :) Ampak bom probala, da vidim če se obnese :)


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Amaja , ponedeljek, 28.04.2008 : 16:24:29
Hehehe, kolk ste me nasmejale s temi dodgeballi...  ;D No in končno smo dobili tudi nekaj odgovorov, ki se nanašajo na dejanski naslov teme, tko da sploh ni offtopic, kvečjemu backtothetopic, fižolova župca  ;)

Glede vrečk za sadje in zelenjavo pa samo nekaj - dobila sem informacijo, da naj bi pa te bile razgradljive (pri the best sosedu). A bi lahko še kdo to preveril? Baje naj bi jih morali zamenjat, samo to ni uradna informacija.

Tečka, ta časopis je res uporaben, ja  ;D

WildeAngel, hvala tudi tebi za dodatne informacije. Sploh ta ideja, da si sam nastaviš malo večje zaprte zaboje za ločevanje, če živiš v hiši, se mi zdi super. Veliko ljudi, ki živi v hišah pač ne ločuje ravno zato, ker jim "je predaleč" do ekoloških otokov.

Kar se pa Hrvaške tiče... so se pa to res dobro spomnili, ja. Sem dostikrat videla tudi ljudi v socialni stiski, ki brskajo po smeteh, iščejo plastenke in izvajajo "sekundarno ločevanje". Žalostno, ampak vsaj koristno za obe strani.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: linchaich , torek, 29.04.2008 : 09:36:51
Glede vrečk za sadje in zelenjavo pa samo nekaj - dobila sem informacijo, da naj bi pa te bile razgradljive (pri the best sosedu). A bi lahko še kdo to preveril? Baje naj bi jih morali zamenjat, samo to ni uradna informacija.

Samo se jih vseeno ne sme metati v bio smetnjake, ne???

Vem, da sem sla jaz cist iz teme, ampak podnaslov teme je tudi eko tema ... tako da me vprasanja o azbestu se vedno zanimajo ... ce kdo kaj ve. :-[

Lp, Ursa


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: vis in nox , torek, 29.04.2008 : 12:39:26
Tudi to je čisto resno vprašanje: kaj naredite, če ima pes drisko, ki je ni mogoče pobrati?


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: majas , torek, 29.04.2008 : 13:30:32
Tudi to je èisto resno vprašanje: kaj naredite, èe ima pes drisko, ki je ni mogoèe pobrati?

ne vem, če je to pravi odgovor, ampak jaz sem do sedaj počela tako:
- na vrtu pred in okoli hiše sem zalila z velikimi količinami vode (zalijemo in pognojimo travo ;));
- na sprehodu in v šoli pa sem, če je bila driska-driska torej samo par kapelj ali pa curek obarvane smrdljive vode zadevo pustila tam kjer je! seveda sem v šoli prej vprašala "kaj naj s tem" samo je iz malega takrat res kapljalo... zoprna situacija... ko se je vsaj malo zgostilo, sem pa poskusila z vrečko večji del "zajeti" :P
lp, maja


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: vis in nox , torek, 29.04.2008 : 13:56:11
Hvala, maja, mislim, da res ni kaj narediti, je pa zelo neprijetno, še posebej, ker sem sicer zelo "čistunska".


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: majas , torek, 29.04.2008 : 14:12:47
Hvala, maja, mislim, da res ni kaj narediti, je pa zelo neprijetno, še posebej, ker sem sicer zelo "èistunska".

meni je tudi grozno nerodno, ko ne morem pospraviti - ko je imel najhujšo drisko se je vedno "tazadnjič" še nabrzino podriskal pred vladno palačo - na talepi porihtani zelenici....  :-[


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Zala_ , torek, 29.04.2008 : 14:44:29
ko je imel najhujšo drisko se je vedno "tazadnjič" še nabrzino podriskal pred vladno palačo - na talepi porihtani zelenici.... :-[

Haha, Skoki faca 8) A si ziher da ni le izražal svojega političnega stališča s tem? :P

Drugače pa tud jaz pač poberem kolikor gre, če je kdaj driska. Še najbolje je, če ji takrat znese it na listje, ker se lepo pobere vse skupaj, če je pa na travi pa pač poberem kolikor gre...


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: linchaich , torek, 29.04.2008 : 21:41:34
Z drisko je tako ... ce se ze zgodi kje na kakem travniku, kjer se pobirajo drekci, jo, ce res ni ta huda voda poberem, drugace pac pustim. Se nam je pa ze zgodilo tudi na cesti ... smo sibali domov po vodo in sprali s ceste.

Se je pa enkrat to zgodilo Maticu ... sredi zelezniskega podhoda v ljubljani ... ena je imela tako drisko, da je bila res cisto sama voda in ni zdrzala do druge strani ... kaj ces, se zgodi, ...


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Zala_ , sreda, 30.04.2008 : 10:44:59
Mislim, da so o temi o pobiranju kakcev nekaj govorili od enega spreja, ki zamrzne drisko da se jo v enem kosu pobere. Samo meni se to zdijo nepotrebni potisni plini in embalaža. Če veš da ima drisko imaš s sabo flaško vode ali pa pač prideš nazaj, če se zgodi nekje kjer je neprimerno pa nimaš nič s sabo. Ne vem, men se zdi brezveze sprejat nekaj, kar itak splakne prvi dež...


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" te
Poslano od: WildAngel , sreda, 30.04.2008 : 11:49:56
Kot zanimivost:

http://www.ksk.si/tm.asp?s=opis&o=18&gm=1&m1=3&m2=1&m3=1&m4=1&p1=4&p2=10

Očitno se kar nekaj dela na tem področju...


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Amaja , sreda, 30.04.2008 : 18:42:54
Ja, res dobr! Točno na tak način sem si jaz zamislila osveščati tudi mlajše, ko nam bo uspelo zorganizirat podobno akcijo pri nas! Se mi zdi fajn način, da otroka skozi igro naučiš, kako se dela... Pa še ta mal starejši kej zraven poberemo   :P

Sicer pa sem danes pregledala ene vrečke za pobiranje "pasjevcev" in daleč od tega, da bi ble bio razgradljive  :-\ baje pa obstajajo ene, ki so, ampak so zelo nepriročne za s seboj nosit (večje pa ne da se jih zložit - take trše so, iz papirja al nekaj podobnega). Mogoče bi bila pa varianta s tistimi bio razgradljivimi vrečkami, ki se pri sadju dobijo pa še zastonj so... Torej, če so zares razgradljive. To moram še preverit.

Samo se jih vseeno ne sme metati v bio smetnjake, ne???

Vem, da sem sla jaz cist iz teme, ampak podnaslov teme je tudi eko tema ... tako da me vprasanja o azbestu se vedno zanimajo ... ce kdo kaj ve. :-[

Lp, Ursa

Ja, če so bio razgradljive, se jih lahko meče v BIO smetnjake.

Za azbest pa še ne vem, Urša. Se bom probala mal pozanimat. Sam iz tistega linka, ki si ga ti nalimala, izhaja to, de je to pač zelo delikatna zadeva-tista vlakna, ki se hitro lomijo in je nevarnost, da ti tisto v pljuča pride. Kar se zemlje tiče pa res ne vem, kakšne vplive ima. Bom poskusla kaj stauhat.  ;)

LP, M


Lp


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: moonbeam , sreda, 30.04.2008 : 19:04:07
Kaj se pa zgodi, če lastnik pozabi vrečko doma...  :D No sej ne da se to dogaja komu izmed nas   ;)  ampak vseeno :)


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: majas , sreda, 30.04.2008 : 19:19:38
Kaj se pa zgodi, èe lastnik pozabi vreèko doma...  :D No sej ne da se to dogaja komu izmed nas   ;)  ampak vseeno :)


meni se je zgodilo pred mesecem dni na morju! naredil je eno gromozansko klobaso na zelenici (taki tanobel)... :-[ sem pustila, da se je strdilo in pobrala z dvema storžema na poti nazaj... :D

drugače sva pa s prejšnjo kužo velikokrat improvizirali (to je bilo pred mnogimi ;) leti in takrat se je šele začenjalo s pobiranjem v našem delu mesta): listje, kamni... pa tudi za brisanje pokakane rite se najde veliko naravnih pripomočkov!

lp, maja


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: moonbeam , sreda, 30.04.2008 : 22:08:47
Ja improvizacija je včasih potrebna :)  Takrat si zaželim, da je kdo po nesreči odvrgel kakšno vrečkico, ki je še uporabna.
Ampak še večjo improvizacijo zahtevajo koši kot je tale spodaj...
no potem ko se odločiš, da poiščeš drug koš nekaj metrov naprej ugotoviš, da je do drugega koša še dooooooooooolga pot. Hja...


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: linchaich , sreda, 30.04.2008 : 22:30:53
Ja, če so bio razgradljive, se jih lahko meče v BIO smetnjake.

Sori, ampak v tole nisem cisto prepricana, kajti res, da so bio razgradljive, ampak koliko casa pa je potrebno, da se razgradijo??? Vsebino teh smetnjakov zmeljejo in vem, da ze papirja ne smes notri metat, edino tistega od sadja, tako da za plasticno vrecko mislim, da ne pase noter. :-[

Za azbest pa še ne vem, Urša. Se bom probala mal pozanimat. Sam iz tistega linka, ki si ga ti nalimala, izhaja to, de je to pač zelo delikatna zadeva-tista vlakna, ki se hitro lomijo in je nevarnost, da ti tisto v pljuča pride. Kar se zemlje tiče pa res ne vem, kakšne vplive ima. Bom poskusla kaj stauhat.  ;)

Tole me res zanima, ker imamo ob kompostu salonitke, to zemljo pa bi rada tasca drugo leto porabila za vrt, se prej pa je nameravala gor posaditi buce ... pa me je malo strah, da ne bi bilo skodljivo predvsem za Gala. Ker fora je v tem, da bo potem cel vrt posut s to zemljo ... dokler mu samo teh buc ne dajem ok, ampak cisto vsega z vrta mu pa ne bom mogla preprecit ... ce ne drugace mu bo tasca kdaj kaj skuhala. Zato bi rada informacijo prej, ce jo bo kdo imel, da to zemljo v primeru skodljivosti raje odpeljemo drugam.

Lp, Ursa


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Amaja , četrtek, 01.05.2008 : 15:32:34
Sori, ampak v tole nisem cisto prepricana, kajti res, da so bio razgradljive, ampak koliko casa pa je potrebno, da se razgradijo??? Vsebino teh smetnjakov zmeljejo in vem, da ze papirja ne smes notri metat, edino tistega od sadja, tako da za plasticno vrecko mislim, da ne pase noter. :-[

Te vrečke so na osnovi koruznega škroba ipd. (baje celo dišijo po kokicah). Meni je to, da se v bio smetnjake mečejo bio odpadki v papirnatih, bio razgradljivih vrečkah ali brez vrečke, povedal gospod, ki dela na komunali in je njegovo delo povezano prav ločevanjem odpadkov (mislim, da je celo vodja tega oddelka, pa tudi izobražuje naokoli). Rekel je to ja, da se odpadki zmeljejo v kompostarni, nato jih dajo na grede in na koncu presejejo. Kar ostane na situ mislim, da zavržejo v navadne smeti. Ne vem, kako hitro zadeva razpade in v kateri fazi - ali že pri mletju ali po tem na gredah (najbrž je to tudi kakšna temperaturna obdelava) - se pa prav gotovo v bio razgradljivih vrečkah lahko odlaga odpadke v bio smetnjake.

Naj pa ponovim še enkrat, da to niso tiste šumeče vrečke, ki se jih dobi na blagajni ampak prav posebne vrečke, ki se jih dobi npr. na teh zbirališčih odpadkov (vsaj na naši komunali se in ena stane 13 centov), v Merkurju in še kje...

Lp, M


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" te
Poslano od: fižolova župca , petek, 02.05.2008 : 17:16:08
Koda:
kaj naredite, če ima pes drisko, ki je ni mogoče pobrati?

Jaz (še enkrat) predlagam časopisni papir. Patent je last mojega očeta (ga z veseljem posodi), zagrizenega kritika pasjeljubcev vse dokler ni postal eden izmed njih. Zdaj se noče izneverit svojim dolgoletnim zgražanjem nad nečistimi zelenicami itd. in pod našo RWko vztrajno podstavlja Delo :). So kar L velikosti drekci, a gre vseeno brez problema.

Z nekaj prigovarjanja in vztrajanja se da psa preverjeno tudi umirit, da med početjem ne teka naokoli, ampak miruje. Časopis pobereš brzinsko - takoj, ko je mogoče, potem pa naj on namišljene drekce mirno "zakopava" z  zadnjimi tacami. Je pa res, da smo mi to začeli vadit takoj, ko je naša prišla k hiši -  ko je bila še čisto majhna.

Sicer pa prakticiramo tudi "lulanje na ukaz". Za lulanje vztrajno ponavljaš "luuuulaj, luluaj" in potem seveda "priiiidna", dokler beseda "lulaj" ne postane pogojni refleks in spusti takoj, ko jo izgovoriš. Isto se da naučit tudi za kakanje (pri nas za lulanje dela 100%, za kakanje malo manj). Najbolje si je omislit nek vedno isti prostor v bližini doma, ki ravno tako deluje pogojevalno in vsaj lulanje opravit še pred sprehodom, za kakanje pa recimo določimo dve ali tri ravno tako vedno isti točki nekje malo naprej na naši redni sprehajalni poti, kjer naredimo pavzo, se malo zadržimo - ko se začnejo priprave, spet ponavljamo "kaaaakaj" in potem pohvala... Tako preprečiš nesreče in sramote na neprimernih mestih. Morda se sliši komplicirano, a sploh ni in sčasoma postane rutina. Reakcije anti-pasjeljubcev - čudenje ter pohvale znova in znova in s tem, upam, tudi malo popravljena predstava o lastnikih psov.

Driska je seveda izjema, takrat ne deluje nič od naštetega, razen seveda na široko razgrnjenega časopisa, na katega kot rečeno priseeeegam  ;D


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: fižolova župca , petek, 02.05.2008 : 17:20:13
Citat je bil od Vis in nox, a se mi je spet sfižil, še vedno ne znam - pritisnem "citiraj" in vmes copy-pastam vsebino, a to očitno ne gre tako...


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: vis in nox , petek, 02.05.2008 : 18:36:33
Fižolovka, bravo! To s časopisom bom jaz za drisko uporabila, potem pa v večjo vrečo in navadno kanto! Za čimmanj drisk! :D


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" te
Poslano od: fižolova župca , petek, 02.05.2008 : 19:46:21
 :D


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: branka , sobota, 03.05.2008 : 21:26:49
Citat je bil od Vis in nox, a se mi je spet sfižil, še vedno ne znam - pritisnem "citiraj" in vmes copy-pastam vsebino, a to očitno ne gre tako...

Copy - pastaj tudi avtorja citata, se pravi vso njegovo vsebino posta tako, da najprej klikneš "citat", in nato vse skupaj skopiraš, z začetno in končno kodo.  :) Pa saj tudi drugače vsi vemo, za kaj gre  :) ;)

Jaz pa imam to srečo, da živim ven iz mesta, da ne sprehajam psov po mestu, in da imam okrog sebe ogromno maneverskega prostora za sračkanje  ;) kolikor hočeš travnikov, gozda, stranpoti, zapuščenih cest...in jaz, če verjamete ali ne, še nisem v življenju pobrala kakca, (pa ne da ga ne bi hotela), razen po pesjaku, slučajno po garaži, ali če se je slučajno kdo pokakal, kjer se ne bi smel, ipd... ::) ni mi problema pobrat, ampak sem pa vesela, ker tega ne rabim počet.  :)


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Zala_ , četrtek, 08.05.2008 : 11:10:45
linchaich, v včerajšnejm Delo&dom je en dolg članek o azbestu (odstranjevanju). Nisem ga sicer brala, ampak morda tam najdeš odgovore na tvoja vprašanja.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: linchaich , četrtek, 08.05.2008 : 12:32:00
Sem prebrala ... je vse kar pise na linku, ki sem ga nekaj sporocil nazaj prilimala ... nic novega. Hvala vseeno! :)

Lp, Ursa


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Amaja , petek, 09.05.2008 : 19:39:43
Zdaj ko mam doma super duper naštimane koše za ločevanje  8), sem pa še bolj "not padla"  :D Pa se mi pri plastiki včasih mal zatakne... Na splošno se mi zdi, da je zelo slabo označeno, kaj gre kam. Se štejem med mlade in tud nimam težav z očmi pa vseeno komaj najdem kakšen znak, včasih je pa tudi tak, da si ga niti ne znam razložit...  :-\ Kako naj bi potem starejši ljudje ali ljudje s težavami z vidom ali pa sploh taki, ki se jim ne da preveč poglabljati v ločevanje (skratka zaenkrat še večina) vedeli, kam kaj spada? Je dal gospod s komunale v najinem "intervjuju" idejo, da bi moral zahtevat, da se na embalažo tako jasno napiše, kot je npr. na cigaretah, da škodujejo zdravju. Se mi zdi res dobra ideja!

Sem hotela stiropor stran vreč pa mi ni blo jasno, kam. Na njem je oznaka 06-PS in sem šla gledat kaj to pomeni... Tukaj so rezultati, če še koga zanima:

Oznake za plastiko, ki jih najdemo na nalepkah izdelkov

Polietilen tereftalat [01 – PET]
je zaradi nizke cene primeren za široko uporabo: za folije, plastenke za mineralno vodo, povratne plastenke, plastenke za vroče polnjenje, plošče za zasteklitve, reklame in sintetična vlakna.

Polietilen visoke gostote [02 – PE HD]
uporabljamo v trdih brizganih izdelkih, kot so plastenke, folije, cevi za vodovod, plinovod, kanalizacijo, za zaščito kablov, ohišja kemijskih aparatov, nosilke za steklenice in živila, ročke, posode za kemikalije itn.

Polivinilklorid [03 – PVC]
skoraj dve tretjini PVC-ja porabijo za izdelavo cevi. Uporabljamo ga tudi za plastenke. Če je PVC pomešan z mehčalcem (npr. ftalat ester), postane upogljiv in ga uporabljamo za fleksibilne izdelke, kot so npr. dežni plašči in zavese za kabine za prhanje.

Polietilen nizke gostote [04 – PE LD]
uporabljamo za nakupovalne vrečke, otroške plenice, folije za tiskovino, vrečke za zamrznjeno hrano, folijo za kaširanje, krčljivo folijo, folijo za laminiranje, zatezno folijo ter votlo pihano embalažo za živila, za kemikalije, farmacevtske izdelke, kozmetiko, tekoča goriva, maziva in premaze.

Iz polipropilena [05 – PP]
so narejene vodovodne cevi, avtomobilski deli, električni aparati, deli armatur, uporabljamo ga v kemični industriji, za kable, cevi, embalažne folije, embalažo za živila (margarina, jogurt, kruh, pecivo), trakove za pakiranje delov pralnih strojev (boben), napeljave za vodo in vroč zrak, medicinske pripomočke (injekcijske brizge za enkratno uporabo, plastenke za infuzijo) idr.

Polistiren [06 – PS]
najdemo v embalaži za enkratno uporabo - lončkih za jogurt, skuto ipd., v delih svetlobnih naprav, posodi, pokrovčkih, škatlah za zdravila, ohišjih za aparate, delih hladilnih naprav; uporabljamo ga tudi v gradbeništvu.

Vir: http://www.kemijskovaren.si/jaz/odpadki.htm


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Amaja , petek, 09.05.2008 : 21:50:59
Tole me res zanima, ker imamo ob kompostu salonitke, to zemljo pa bi rada tasca drugo leto porabila za vrt, se prej pa je nameravala gor posaditi buce ... pa me je malo strah, da ne bi bilo skodljivo predvsem za Gala. Ker fora je v tem, da bo potem cel vrt posut s to zemljo ... dokler mu samo teh buc ne dajem ok, ampak cisto vsega z vrta mu pa ne bom mogla preprecit ... ce ne drugace mu bo tasca kdaj kaj skuhala. Zato bi rada informacijo prej, ce jo bo kdo imel, da to zemljo v primeru skodljivosti raje odpeljemo drugam.

Azbest, ki se nahaja v naših domovih in zgradbah, postane nevaren, ko material dotraja,
se poškoduje ali pa se zaradi neprimernega ravnanja z njim začnejo azbestna vlakna
sproščati v zrak. Vlakna, ki se sproščajo pa lahko predstavljajo nevarnost za naše
zdravje. Nevarni so predvsem tisti izdelki, ki se drobijo ali spreminjajo v prah, ko jih
uporabljamo ali delamo z njimi. Drobljiv azbest lahko z rokami ceframo ali drobimo,
nedrobljiv azbest pa je pretrd, da bi ga zdrobili med prsti. Zato je najbolje, da izdelke iz
azbesta, ki niso dotrajani ali poškodovani, pustimo pri miru in jih po možnosti na površini
še zaščitimo.
vir: http://www.ivz.si/javne_datoteke/datoteke/921-Azbest_splosnicdel.pdf

Glede na to je predvsem pomembno vprašanje, v kakšnem stanju so vaše salonitke... Če so v slabem, je verjetno najbolje poklicati profi odstranjevalce ali pa se pred tem vsaj temeljito poučiti o pravilnem ravnanju z azbestnimi odpadki - npr. nujna uporaba maske (s tem da običajna maska proti prahu ni ok, temveč mora biti baje prav posebna za ta namen), glede transporta so pa itak prav posebni predpisi...

LP, M


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Amaja , četrtek, 29.05.2008 : 17:52:56
A se loh sam mal pohvalim, no?   8) Od kar bolj pridno ločujem - torej vestno tudi plastiko in pločevinke, sploh ne morem napolniti navadnih smeti! V enem mesecu sem le enkrat odnesla navadne smeti, pa še to imam zelo majhne (le v kopalnici).  :D Kar ne morem verjet... Navdušila sem tudi nekaj svojih prijateljev in ti težijo naprej hehe. Prijateljica je v svoji stolpnici vplivala na tri gospodinjstva in je ravno predvčerajšnjim govorila s hišnikom, ki mu ni bilo jasno, da je bila ena kanta ob odvozu čisto prazna!!  :o Waaw. Toliko o kamenčkih... :) LP, Maja


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Lumpa , sreda, 06.08.2008 : 18:56:47
Super za tole temo.     ;)

Jaz ločujem odpadke že od nekdaj, že veliko let let prej, preden smo pri nas uradno dobili kontejnerje za ločeno zbiranje odpadkov. Sploh koše za bio odpadke smo v Ljubljani dobili najkasneje.

Jaz sem bio odpadke /ker živim v bloku in nimamo komposta/, zbirala že zdavnaj, dokler ni bilo še posebnih kontejnerjev, sem jih pač potem odvrgla v navadne smeti, nekako mi ni šlo metat olupke /organsko/ in plastiko v isti koš.  ::)

Dokler niso začeli prodajati biorazgradljivih vrečkic, smo bio odpadke zbirali v paprinate vrečke od kruha in sadja, te pa so bile še v plastični vrečki od sadja, ker se včasih vsebina tako razmoči, da ne gre drugače.
Dolgo smo čakali, da smo dočakali biorazgradljive vrečke, mislim da so iz koruznega škroba, kupiti se jih da v merkurju.  :)

Sem tudi jaz razmišljala, da kakci, ki so organski in plastika /vrečka/ ne gredo preveč skupaj, ampak dokler tudi tu ne bodo začeli prodajati biorazgradljivih, bo pač potrebno tako..

Mi imamo zaenkrat le muce in njihove kakce mečemo kar v wc, ker je pač mačji wc tudi na stranišču..

Kar pa se azbestnih plošč tiče, jaz sicer o azbestu ne vem dosti, samo če mene vprašaš, glede na to, da je azbest tako nevaren material, ga jaz posledično tudi na vrt ne bi dala, ampak raje na odpad in čim bolj po predpisih. To je pač moje mnenje, pomoje se z azbestom ni ravno za igrat.  :-\

Toliko zaenkrat iz moje strani, super, da ste odprle tole temo.. ;) :D



Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Lumpa , sreda, 06.08.2008 : 19:02:42
Aja pa še to; jaz plastiko, embalažo in konzerve prej vedno operem preden odvržem, če ne pa vsaj splaknem z vodo, da ni več ostankov hrane..  :)
Mogoče se bo komu zdelo to preveč komplicirano, ampak nekako mi ne gre v račun razkajojoča hrana v embalažah, ki se masovno zbira v kontejnerjih, če nič drugače, ni higienično, pa hitreje dobi vonj..
 ::)


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Tecka , četrtek, 07.08.2008 : 21:29:35
Dobi se tudi biorazgradljive vrečke za pasje kakce. Samo vprašat je treba v trgovini za male živali ;)
lp
T.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: vis in nox , petek, 08.08.2008 : 11:34:39
Včeraj zvečer zaradi teme nisem našla Ajinega kakca.  ??? Sem ga pa danes zjutraj pobrala, ga ni še nihče ukradel! ;D Je pa bolj prijetno tople pobirati, bljak! ::) :P


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Amaja , sobota, 09.08.2008 : 11:08:56
Sem ga pa danes zjutraj pobrala, ga ni še nihèe ukradel!
Huh, maš pa res srečo!  ;D

Lumpa super, da si se oglasila!  :) Se mi zdi, da smo Slovenci še dokaj pripravljeni varovati naravo, samo malo bolj je treba osvestiti ljudi in jim pokazati način ter dati možnosti. Tko da dejte govorit o tem in osveščat, kjer se le da.  :) Da ne bomo kdaj tko kot v Neaplju in bo moral Janez za demonstracijo pometat in pobirat smeti  ::)


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: moonbeam , sobota, 09.08.2008 : 11:15:08
Včeraj zvečer zaradi teme nisem našla Ajinega kakca. ??? Sem ga pa danes zjutraj pobrala, ga ni še nihče ukradel! ;D Je pa bolj prijetno tople pobirati, bljak! ::) :P

 ;D ;D ;D  Še dobro, da si ga našla, ker drugače bi morala prijavit ukraden predmet  :P


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Braunkopf , torek, 16.09.2008 : 10:18:09
Mi od naših mačk mečemo v smetnjake za naravne odpadke. Me pa moti denimo to, da nas večina nosi tudi naravne odpadke v plastičnih vrečkah in je konec koncev "isti šmorn" v smetnjaku, vse polno zelenjave in sličnega, vmes pa vrečke (zadnjič sem prav not pogledala). Je to ok, kaj se da narest?


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: kocka , torek, 16.09.2008 : 10:42:46
Jupi sem res vesela, da obstaja tale tema.
Jaz vsak dan cca 3x dobim pike, ko pakiramo drek v plastiko >:(
Še v trgovini ne vzamem vrečke (imam v torbici vedno eno tako posebno nakupovalno vrečo, ki se čist na malo zloži, pa še lepa je, pa velik gre notri), pol pa vsak dan vržem v smetnjak 3 komade plastike-fuj.
Smo tudi pri nas dobili tiste BIO kontejnerje, pa razgradljive vrečke in sem jih mislila uporabit za pasje drekce. Sam jih je treba it iskat na komunalo, ki pa ni tako blizu :(
Enkrat sem jih celo zasledila v Merkurju, pa jih je potem zmanjkalo in od takrat jih nimajo več.
Zaenkrat pa razgradljivih še nisem zasledila v trgovini za male živali  :(
Bomo še malo naokoli pogledali.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Mateja4 , torek, 16.09.2008 : 12:27:32
Hm, v brošuri ABECEDA ODPADKOV, ki jo je izdala Snaga, piše, da živalski iztrebki ne sodijo v bio kontejnerje. Žal ni pojasnila, zakaj.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: kocka , torek, 16.09.2008 : 12:30:25
Nič hudega, saj ni treba da grejo v BIO kontejner. Grejo lahko v navaden kontejner, samo da so zapakirani v kaj drugega kot plastiko. V kaj, kar razpade prej kot v 100 letih.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Pmaxi , torek, 16.09.2008 : 12:54:34
Hm, v brošuri ABECEDA ODPADKOV, ki jo je izdala Snaga, piše, da živalski iztrebki ne sodijo v bio kontejnerje. Žal ni pojasnila, zakaj.

Verjetno preventivno zaradi kakšnih možnih bolezni. Psov ceplejnih, razglistenih in veterinarsko pregledanih po propisima ni tako veliko - med 10-20 %. Zato bolje preventiva kot kurativa.
Sicer pa po drugi strani -  tisti, ki ne poskrbi za psa, tudi ne pobira drekov za njim.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Amaja , torek, 16.09.2008 : 19:05:21
Vendar naj bi se v kompostarnah bio odpadki predelali pri takih temperaturah oz. na tak način, da to ni problem. No, tako je meni povedal tisti gospod s komunale. Ni bil pa s Snage.


Naslov: Čiščenje mačjega wc-ja
Poslano od: taramura , ponedeljek, 09.08.2010 : 16:58:48
Stvar je taka, stoji pa takole.
Nekako me zanima kam pospravljate/zavržete vse mačje wc-iztrebke, ko čistite mačji wc? :-[
Zanima me, ker sama to najlažje odkidam v vrečo za ostale odpadke in stvar zaključena :-\ bojim pa se, da me bodo na komunali vsak čas začeli loviti za vrat zaradi vsega tega (dreka) iz mojega gospodinjstva. :-[ No, za nameček je smetnjak še poln porabljenih plenic.. ostalega pa skoraj nimam, ker ločujem odpadke in ima vsaka stvar svoje mesto. Dejansko me zanima kam ostale članice in člani dajate uporabljen pesek?

Za kakšno boljšo rešitev ali namig vam bom hvaležna :)


Naslov: Re: Čiščenje mačjega wc-ja
Poslano od: Penny , ponedeljek, 09.08.2010 : 17:04:47
Mačji pesek spada med ostalo. Jaz ga tudi dajem med ostalo, ker sem brala v brošuri od Snage, naj ga damo tja. :)


Naslov: Re: Čiščenje mačjega wc-ja
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 09.08.2010 : 17:07:12
Iztrebki mesojedih zivali in higienski pesek spadata med mesane odpadke. Stelja kuncev, glodavcev, ... pa gre v bio, oz. na kompost.

Naceloma bi bio "lesene" peske brez iztrebkov lahko dajal v bio, oz. na kompost, ampak ti, ki se grudijo, za kompostiranje niso primerni. Preverjeno na lastnem kompostku. :P


Naslov: Re: Čiščenje mačjega wc-ja
Poslano od: taramura , ponedeljek, 09.08.2010 : 17:09:28
Ok.. tole glede snage mi je znano.. ampak tega se kar nabere v roku 2 tednov :)
Hvala za odgovore!
Bom pregledala še Janin link :)


Naslov: Re: Čiščenje mačjega wc-ja
Poslano od: Penny , ponedeljek, 09.08.2010 : 17:09:57
Ko pa smo ravno pri tej temi - mene zanima, kaj naj bi vseboval mačji pesek.
Nekje sem slišala, da nekateri vsebujejo nevarne snovi - kot je tudi azbest? Ali se kaj ve, katere znamke peskov to vsebujejo?


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: taramura , ponedeljek, 09.08.2010 : 17:26:35
Tema je stara že skoraj dobre 2 leti, pa me zanima, če je od takrat kaj sprememb na bolje. Nasploh glede razgradljivih vrečk. Kje jih kupujete?
A tele vrečke za kakce, ki so nastavljene zraven how-how smetnjakov financirajo občine? me je zadnjič kar pošteno razjezilo, ko sem želela odvržt polno vrečko in naletela na poln smetnjak, seveda je blo notr vse ostalo samo to ne, čemur so namenjeni!


Naslov: Re: Čiščenje mačjega wc-ja
Poslano od: taramura , ponedeljek, 09.08.2010 : 17:29:46
uff.. to pa je zanimivo vprašanje Penny..
Kako je pa kaj s temi parfumčki v pesku - nekateri dišijo po babypudru itd..
Jaz žal nisem slišala za dodatke azbesta v pesku :o


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: miskica , ponedeljek, 09.08.2010 : 17:30:15
taramura, dobijo se ekološke vrečke za drekce. Prodajajo jih npr. tudi v superčombetu.

In ja, pasje smetnjake imajo čez občine. V kakšnem stanju so smetnjaki, je ponavadi odvisno od kulture "lokalnega prebivalstva" (pri nas ga mularija razgoni 2x na leto - v petardnem prednovoletnem času in ob začetku šolskih počitnic  :-X).


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: bol.ha , ponedeljek, 09.08.2010 : 17:34:06
Pri nas pa nikoli ni vrečk. Nekdo jih vsakič vse pokrade, takoj ko jih postavijo  :-X


Naslov: Re: Čiščenje mačjega wc-ja
Poslano od: bol.ha , ponedeljek, 09.08.2010 : 17:35:02
Mi zavijemo v vrečkico in med ostale odpadke.


Naslov: Re: Čiščenje mačjega wc-ja
Poslano od: Cats , ponedeljek, 09.08.2010 : 17:35:32
Na pesku, ki ga uporabljam, piše, da je 100% naravna glina - betonit. Piše tudi, da se ga lahko uporabi kot gnojilo na vrtu. No, vrta sicer nimam, toda nekako nisem prepričana, da bi to bila dobra ideja ;)


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: vixi , ponedeljek, 09.08.2010 : 20:05:41
Tema je stara že skoraj dobre 2 leti, pa me zanima, če je od takrat kaj sprememb na bolje. Nasploh glede razgradljivih vrečk. Kje jih kupujete?

Dm in verjetno Mueller ipd. prodajajo bio razgradljive vrečke za biološke odpadke. Ni pa poceni, 10 (9 litrske, manjših ni) vrečk je okoli 2€ (ne me za besedo držat, ker jih že dolgo nisem kupila). Jaz kupim tiste ultra tanke male vrečke (v trgovinah jih imajo za sadje in zelenjavo) in gredo s peskom in iztrebki vred med komunalne odpadke. Prav vsak najmanjši kos drugih smeti ločujem.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Houdini , ponedeljek, 09.08.2010 : 21:37:29
Jaz sem dobila manjše bio razgradljive vrečke, 4 ali 5l, mislim da v tušu ali pa merkurju, nisem več ziher, samo sem jih v končni fazi opustila, ker so bile pa potem premajhne (3 mačja stranišča, eno kunčje pa dnevni kuhinjski odpadki pa smo bli v dveh dneh nabasani do te mere, da se je potem velikokrat strgala (pa ni drugače nič bolj krhka od ostalih biorazgradljivih). Ob večjih čiščenjih (menjava celotnega peska, menjava stelje degujem ...) vzamem tisto, ki jo kupim v šparu ali tušu pri blagajni, ko pozabim svojo platneno vrečo, ki so prav tako razgradljive (ne vse, ampak imajo tudi takšne) ampak se jih težko ponovno uporabi za šoping.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: jst , ponedeljek, 09.08.2010 : 22:11:02
Dm in verjetno Mueller ipd. prodajajo bio razgradljive vrečke za biološke odpadke. Ni pa poceni, 10 (9 litrske, manjših ni) vrečk je okoli 2€ (ne me za besedo držat, ker jih že dolgo nisem kupila). Jaz kupim tiste ultra tanke male vrečke (v trgovinah jih imajo za sadje in zelenjavo) in gredo s peskom in iztrebki vred med komunalne odpadke. Prav vsak najmanjši kos drugih smeti ločujem.

Jaz vrečk ne kupujem, ker uporabim tiste za sadje in zelenjavo (teh vrečk je tako ali tako preveč in jih nimaš uporabiti za kaj drugega, žal).
Mi je pa všeč, da v DM nakupljene stvari zložijo v razgradljive vrečke. Vsaj označene so kot take.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: enaNika , ponedeljek, 09.08.2010 : 22:31:48
Za sproti uporabljam vrečke od sadja in mečem med "ostalo". Kadar menjam cel mačji pesek, pa ga včasih razsipam med grmovje na koncu vrta, kjer je dovolj gosto, da pes ne pride zraven. Včasih pa dam v navadno vrečko in med "ostalo", ker bi bilo drugače tisto grmovje že do vrha zasipano. Traja namreč kar nekaj časa, da se pesek razgradi, pa tanka plast mora biti, drugače nastane obupna packarija. Za na kompost res ni primeren.

Za pasje kakce se pa tudi ne znašam na občinske vrečke, ker jih ponavadi ni. Včasih kupim tiste v rolici, večinoma pa tudi uporabljam kar one od sadja. Če mi je sumljivo, da se bo strgala, dam pač dve skupaj. Potem pa vržem v prvi javni koš, na katerega naletim. In včasih celo podtaknem komu v kanto, kadar so nastavljene za odvoz. Tisti posebni pasji koši so namreč hudo redko posejani in ponavadi čisto polni.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Houdini , ponedeljek, 09.08.2010 : 22:46:40
Mi imamo glede pasjega "odmetavanja" tule srečo. Veliko košev in vrečk, pa še to pasjo postajo pod blokom odkar je bila v Žurnalu zelo lepo redno oskrbujejo ;).

Če grem pa po poti, kjer vem, da je več bio košev uporabim pa razgradljive pasje vrečke.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: taramura , torek, 10.08.2010 : 19:45:38
Moram povedat, da sem fascinirana nad eko ozaveščenostjo med članicami na tem forumu <:] ,^


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: PanVinnie , nedelja, 15.08.2010 : 22:56:13
še jst se oglašam ;) jst sm po enem tednu pucanja iztrebkov naših zverin ;) ugotovila, da bo najbol pametno, če spraznem bano sladoleda :D in sem jo ;) zdej mam pa tist na mačjem wc-ju, ko je potreba po pucanju z lopatko šibam kakce in grudice v to banco, in nesem direkta v kanto - zunaj ;) tko da mislm da ne bom zamenjala tega načina, je še najboljši ;) pa mam ta princip že 3 mesce, banca je še kar ista, čeprav jih je blo spraznjenih mal več  ::)  >:D


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: oaza88 , ponedeljek, 16.08.2010 : 06:25:18
PanVinnie, kaj pa smrad iz kante?  :o  Jst naše pridelke skrbno zavijem, zavežem v vrečke za pasje drekce (kadar imam "mali obhod") ali večje od sadja v nakupovalnih centrih (ob "velikih obhodih"), pa vse lepo ven v kanto (izključno zunanje bivanje! ;)), pa v premeru 3 metrov voham smrad, glede na to, da praznijo na 14 dni... :(


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: fižolova župca , ponedeljek, 16.08.2010 : 07:26:26
Pri nas tudi samo na 14 dni praznijo >:(.
Mečemo noter mačje vrečke, pa vrečke s pasjimi pridelki in drugo pacarijo, da potem komaj čakam, da odpeljejo, ker je na koncu že prav  :e.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: Penny , ponedeljek, 16.08.2010 : 07:57:22
EnaNika jaz isto kar vrečke od sadja uporabljam... Sem 'ekološka' do te mere, da ločujem do neke mere, nisem pa pripravljena pol dneva pri smeteh preždet in pretirano tuhtat, v katero kanto bom kaj vrgla. Jaz vsaj vse v kanto vržem. Koliko je tistih, ki pustijo kar kjer jim pade? Dokler tudi občine ne bodo kaj več naredile za čisto okolje, čiste vode, gozdove in ozaveščanje tistih, ki so glavni svinjuhi, nimam nobene slabe vesti, če se tudi kdaj zmotim. Dokler država ne bo stopila na prste proizvajalcem, ki vsak čevap v polivinil zavijejo...


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: PanVinnie , ponedeljek, 16.08.2010 : 10:30:03
no punce,mamo to srečo da praznejo enkrat tedensko, tko da to ni ravno problem, vonj pa obstaja, normalno! ampak mislim da tut vrečke ne morš tok zavezat da nebi vonj ven našu... tko da... pri nas se obnese... ;)


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: kocka , ponedeljek, 16.08.2010 : 10:37:34
Ampak a ni potem smetnjak ful umazan od znotraj in se ta vonj kopiči, ali vam jih redno tudi perejo  :-\
Pri nas perejo občasno samo tiste kante za biološke odpadke, tja se pa živalskih iztrebkov baje ne sme metat.


Naslov: Re: Čisto resno vprašanje: Kaj storite z iztrebki vaših ljubljenčkov? - "Eko" tema
Poslano od: PanVinnie , ponedeljek, 16.08.2010 : 12:34:17
jah vonj v kanti res ostane, ampak mamo kanto na takšnem mestu, da ne gremo velikrat mimo, ko pa nesemo smeti pač ne dihamo zraven :) da bi pa kante prali pa še nism slišala. vsaj pr nas se to še ni zgodil ;)