mojpes.net

o psih => Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni => Sporočilo, začeto od: Tosa , sreda, 09.04.2003 : 00:54:40



Naslov: Garje
Poslano od: Tosa , sreda, 09.04.2003 : 00:54:40
Zdravo!
Ali ima mogoče kdo kakšne izkušnje z garjami pri psu??
S fantom sva pred dnevi pripeljala domov mlado psičko. Pri veterinarju so ugotovili, da ima garje (psička se je namreč cele dneve in noči :( praskala in jokala). Zdaj pa me zanima, če kdo kaj ve o tej "bolezni".Kako dolgo traja, da izginejo (psičko mažem z neko emulzijo,ki sem jo dobila pri veter.)?? Koliko je šans, da se prenesejo na drugega psa, ki tudi živi z nami?? Hvala vsem, ki mi boste karkoli sporočili o mojem problemu! LP


Naslov: Re: Garje
Poslano od: ostrzek , sreda, 09.04.2003 : 08:27:58
Pozdravljena!
Jaz ti lahko povem svoje izkusnje z zdravljenjem garij pri mucki! Predvidevam, da poteka bolezen vsaj priblizno enako, ce pa se motim, pa upam da me bo kdo popravil!

Mucica je imela garje v zelo hudi obliki predvsem po obrazu. Bilo je tako hudo, da skoraj ni mogla vec imeti odprtih oci! Kar nekaj pa je bilo hrast tudi po telesu in repku! Predvidevam, da pri vasi psicki ni tako hudo!  
Zdravili smo jo z inekcijami Iverktina (ce se prav spomnim), v zacetku 2x tedensko in proti koncu 1 x tedensko. Skupaj 6 tednov, glede na hudo obliko bolezni, pa ceprav so mi rekli, da naj bi bila v vecini primerov 2 tedna dovolj. Vazno je, da se sproti unicijo vse na novo izlegle razvojne oblike zajedalca! Istocasno sem jo kopala tudi v raztopini Zoniton emulzije vsak drugi dan! Zelo so mi priporocili tudi, naj ji poskusam cim vec hrastic (seveda le tistih ki so ze na pol odpadle!!!) odstraniti z glavnikom. Vsebovale naj bi namrec jajceca bodocih zajedalcev. Po koncanem zdravljenju smo (ne)prisotnost garij preverili se enkrat pod mikroskopom!
Garje so zelo prenosljive!!! Po mojih informacijah naj bi se celo pocasi premikale po obleki! Prav zato sem sama uporabljala pri stikih in pestovanju mucke posebno obleko, ki sem jo takoj po uporabi dala v pralni stroj na 90 stopinj, loceno od ostalih oblek! Pri tej temperaturi se namrec vse oblike garij unicijo. Za prostor in roke pa obstaja kar nekaj razkuzil, tako da naj te to ne skrbi.
Da te ne bom povsem prestrasila naj ti povem se, da sem sama imela stike z garjastimi psi in da se v vsem tem casu nisem nalezla nicesar, pa ceprav se mi o tem kaj so garje ni niti sanjalo, niti nisem uporabljala drugega kot milo!

Poleg tega pa je bolezen 100% ozdravljiva in moram ti reci da sem uzivala prav vsak dan, ko je oteklina okoli oci pocasi izginjala, pocasi na teh mestih zacenjala rasti nova dlaka,... Zivalca pa se ponavadi neha praskati ze po prvi aplikaciji zdravil! In kar vidis kako ubogemu bitju odleze!  ;D
Skratka - NE BOJ SE! Stvar se zares lepo pozdravi!

lp in porocaj!

p.s.: ce nisem prevec radovedna: kje pa sta dobila ubozico?


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Lanabela , sreda, 09.04.2003 : 13:21:41
Mogoče ne bi bilo slabo, če bi pri zdravem psu kot preventivo uporabila stronghold, zadeva naj bi učinkovala proti bolham glistam in garjam. Sama je sicer nisem preizkusila, a jo drugi pohvalijo.


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Teja , sreda, 09.04.2003 : 17:29:29
Moj muc je bil danes pri veterinarju, ker mu je lepa dolga dlaka ob straneh vsa izpadla. Sem pomislila tudi na garje, a jih očitno nima, ker je veterinar rekel, da vidi kaj takega prvič in vzel vzorec dlake...
No dlaka pa je odpadla na prav poseben način. Ubistvu sploh ni odpadla, ampak se je od spodaj navzgor začela sprijemat in v 1 dnevu je imel na vsaki strani trupa trd ''oklep''. Ta ''oklep'' sem dvignila in pod njem je bila gola koža... :o Grozno...
Sedaj je pa...gol! :P
10 dni moram čakati na izvide. ::)
A je imel mogoče kdo podoben primer? A to niso potem garje?


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Bambi , sreda, 09.04.2003 : 22:23:58
Teja, kaj se pa dogaja z ubogim Nickom? :o Upam, da bo čimprej zdrav.

Drugače pa je ravno letos moj črnuh fasal garje - imel je dve veliki krasti na obeh komolcih in eno majhno na glavi. Pomoje se je nalezel, ampak zaradi praskanja sem najprej mislila da so bolhe, pa sem veselo hodila z drugimi na sprehod - nihče se ni nalezel. Veterinarka je rekla, da sicer so nalezljive in naj preveč stikov nima, ni pa krize če se s kom povoha, v mojem primeru se je celo igral pa ni bilo nič.
Enkrat na teden sem tri tedne zapovrstjo prišla na injekcijo (no, on jo je dobil, ne jaz  ;D ), pa vsak dan sem ga mazala z eno kremo, sem pozabila ime. Majhna krasta na glavi mu je odpadla in se zacelila že po nekaj dneh, dokončno pa se je pozdravil v prb. 3 tednih.
Želim vam čimprejšnje okrevanje!


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Tosa , četrtek, 10.04.2003 : 11:08:03
Hoj!
Hvala vsem za informacije. Ste me prav potolažili, ko ste mi vsi po vrsti sporočali, da SE lepo pozdravi ta nadloga :).
Ostrzek-največja fora je v tem, da sva dobila psičko na neki kmetiji, kjer so full lepo ravnali z njo. Krtačili so jo skor vsak dan, jo imeli zunaj, ipd. Res pa je, da je bla med enimi petimi psi, pa po hlevu je lahko norela, itd. itd. Tko, da so se menda kar eden od druzga nalezli. Komaj čakam, da se pozdravi. Na jetra mi gre, ker traja tko dolgo, da izginejo garje... Je že zdaj mala kepa po eni strani trebuha skoraj brez dlake. Se mi full smili, k'se skoz čoha. Še neki me zanima, če se komu sanja :
A se pasjih garij lahko naleze človek??
Še enkrat hvala za vse nasvete in sporočila-bom upoštevala! LP, Saša


Naslov: Re: Garje
Poslano od: ostrzek , četrtek, 10.04.2003 : 17:45:28
Halo Sasa!

Kolikor vem se tudi clovek lahko naleze garij od zivali!
Da pa ti v tolazbo citiram danasnje slovenske novice: "...Garje dobijo ljudje, ki zivijo v slabih higienskih razmerah, bolezen pa se siri samo v izjemno tesnih telesnih stikih z okuzenimi ali spanjem na isti posteljnini. Rokovanje ni nevarno, zadosca ze takojsnje umivanje rok."
V tem primeru sicer govori o stikih z ljudmi okuzenimi z garjami, tako da nisem povsem sigurna, ce gre za povsem isto obliko zajedalca. Mislim pa da je veliko vreden podatek, da je zadosti ce se takoj umijemo; torej ze milo in topla voda jih unicijo. Malce previdnosti pri stikih z kozo pa vseeno ne bo odvec. Jaz bi na tvojem mestu za njeno lezisce uporabila stare cunje ali rjuhe, ki jih po tem mirno lahko zavrzes oziroma se bolje sezges! Poskusi jih zamenjati vsaj na dva dni!

Videla bos tudi, kako bo psicki postopoma odleglo in se ne bo vec tako praskala in bo koncno lahko imela nekaj minut miru, pa tudi dlaka zacne rasti kar hitro!  :)

Naredi pa lepo, lepo, lepo prosim se meni uslugo! Povej bivsim lastnikom kaj so ti rekli pri veterinarju. Predvidevam namrec, da je okuzeno celo leglo, da o mamici teh mladicev sploh ne govorim. Same od sebe se garje namrec ne bodo pozdravile nikoli, ampak je stanje iz dneva v dan hujse. Sama sem imela priloznost videti nekaj psickov, ki so imeli bolezen po celem telesu in lahko mi verjames, da si kaj taksnega nikoli v zivljenju ne zelim vec videti!  :'(

Veliko uspeha pri zdravljenju tvoje male pikice!


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Bambi , četrtek, 10.04.2003 : 17:48:01
Hoj!
Garje so res precej nadležne, meni se je najbolj smilil, ker se je ves čas hotel čohati in je imel krvave kraste. Ampak so vseeno kar hitro minili ti trije tedni.
Garje, ki jih je imel moj, niso nalezljive za človeka, ne vem pa, kakšne ima vajina kužica oz. če je več vrst garij.


Naslov: Re: Garje
Poslano od: ostrzek , četrtek, 10.04.2003 : 18:09:11
Bambi!
Tudi jaz nisem sigurna ce obstaja vec vrst garij! Hm!
Ima kdo pri roki kaksnega veterinarja, kjer bi se to dalo preveriti?
Grem malce brskat po netu, da vidim ce najdem kaj pametnega!


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Tosa , četrtek, 10.04.2003 : 19:13:02
Hoj!
Ostrzek, prejšnjega lastnika poskušam danes dobiti po telefonu pa se nihče ne oglasi...Obljubim, da mu sporočim. Sem že sama tuhtala o tem, ker tam imajo pa vse skupaj ene 6 psov+landseer mladičke :-/. Jaz sam upam, da bo čimprej mimo. Tudi moja pesika ima take male krvave krastice-menda od grizenja. Nerodno je, ko se hočeš mal poigrat z njo, pa še to ne gre, ker se v šusu začne čohat po nogi, pod pazduho, po........... :(.
Sicer pa jaz veterinarja ne morm zdej vprašat, ker ne dela dans več. Če nihče ne bo nič našel do jutri,  ga jutri pokličem.
Lepo se mejte! LP


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Tosa , ponedeljek, 14.04.2003 : 08:12:42
Naj le sporočim, da se Tosine garje lepo, žal počasi :-/ (a smo vztrajni) zdravijo :)! Sem upoštevala kar nekaj vaših nasvetov (o pranju njenih "deknc", o emulzijah, kremah za mazanje... :-*) in počasi se manj praska, ima manj krastic. Garje, ki jih ima Tosa NE dobi človek! Ima pa takšne, kot jih je opisala Bambi. Vseeno pa še ne vem ali obstaja več vrst garij...LP


Naslov: Re: Garje
Poslano od: ostrzek , petek, 18.04.2003 : 06:24:46
Halo Tosa!
Evo pa je minilo ze 10 dni mazanja!  ;D ;D ;D
Kako je kaj s psickico?

Meni je uspelo o "pasjih" garjah izvedeti le to, da naj bi se na clovesko kozo prenesle le takrat, ko je stik zeeeeeelo garjavega kuzka in cloveka zelo tesen, npr ce taksen kuza spi v nasi postelji in imajo garje premalo zivljenskega prostora na kuzkovi kozi!  :-/ Poleg tega pa naj garje na cloveski kozi ne imele primernih pogojev za zivljenje in naj bi zato same od sebe izginile v kaksnem tednu ali 10 dneh! Torej: nobene panike ni sploh!  ;D

Pravzaprav pa sem ti hotela reci samo se to, da se ne ustrasi, ce se bo psicka obcasno spet malo bolj praskala, saj se v nekaj dneh izleze nova garnitura malih zajedalcev, odrasli primerki pa medtem ze pocrkajo!  :P Tako jih je vedno manj in manj,... Zato traja zdravljenje priblizno 3 tedne! Sicer pa verjetno ti sedaj ves vse to ze bolje od mene!  ;)

Zelim vam, da se cimprej pozdravite!

p.s. si mogoce uspela kontaktirati lastnika? (ce nisem prevec firbec?)


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Tanja , petek, 18.04.2003 : 07:10:19
V Kočevju smo imeli jeseni invazijo garij (menda naj bi bilo to nekaj povezano z ogromno divjadi v naši okolici - pa ne vem, kako  ???). Dobili so jih tudi psi, za katere se sicer lepo skrbi in so redno negovani. Precej uspešno so jih zdravili z ampulami Stronghold. Tudi v zadnjih tednih se je na veterini pojavilo nekaj novih primerov.
Upam, da se ne bodo več širile  :-/


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Tosa , petek, 18.04.2003 : 07:56:19
Hoj!
ostrzek, tudi jaz štejem vsak dan posebej, kako dolgo, že mažemo malo Tošo :). Se je pa zgodilo natanko to kar si napisal/a-vmes se je že skoraj nehala praskati, ima manj garij, ... Zdaj oz. ene 3 dni nazaj pa se je spet začela malo bolj praskati, čeprav je videti občutno manj te nadloge... Upam, da bodo tudi ti kmalu pocrkali, ker je res bogica :(. Lastnika sem takrat klicala, potem pa pozabila :-[-ne me tepst. Bom zdaj čez "podaljšan vikend" spet poskusila. Me itak zanima, če se je oglasil še kdo drug, ker je sigurno še kak mladič imel garje.Tanja, tut jaz upam, da se garje ne raznesejo preveč, ker ni nič luštno! :( Lep vikend vsem!


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Kapitan_Nemo , četrtek, 24.04.2003 : 00:15:00
Akaricidi so največkrat sredstva iz skupine spojin, kot so karbamati, sulfonati, sulfoni. Ta sredstva se morajo uporabljati izredno previdno, saj so omenjene spojine strupene tudi za ljudi, ribe, čebele in toplokrvne živali. Botanični insekticidi , recimo nikotin ali ester rastline Derris eliptica rotenon , se zadnje čase zopet uporabljajo za zdravljenje garij, če se želi izogniti uporabi okolju izjemno škodljivih (in dragih) sintetičnih pesticidov. Za pse se uporablja 3 % alkoholna raztopina rotenona, vendar samo pod skrbnimi navodili proizvajalca ("naravnih strupov"), saj je tudi ta strup potencialno smrtno nevaren (se ga je uporabljalo celo za izdelavo puščic). Res deluje tako, da je selektivno bolj strupen za živce pršic, kot za psa ali človeka, a celo tu je predoziranje nevarno (kaj šele pri sintetičnih)...je pa rezistenca pršic nanj redka in šibka (je 15x bolj strupen od tobaka).

Kožne pršice več vrst pri psih se lahko nahajajo v mešičkih dlak tudi pri zdravih psih, mladiči se že takoj okužijo od matere. Lokalna ali splošna obolelost je lahko povezana  z dedno oslabelostjo  - T limfocitov . Priporoča se, da se ne pari psic, ki imajo to genetsko bolezen !


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Kapitan_Nemo , četrtek, 24.04.2003 : 08:24:12
Demodex, Sarcoptes, Psoroptes & sorodstvo... so te žleht pršice...
V nasprotju z fotosenzibilnim roteno(i)nom tudi pri nas uporabljamo ivermektin = dihidroavermektin B1, ki ima širok spekter delovanja na različne endo in ektoparazite, tudi določene vrste pršic. Je dokaj netoksičen, uporablja se v potentni injekcijski dozi okoli 0,2 mg/kg subkutano. Avermektini so laktoni, ki jih naravno proizvaja aktinomiceta Streptomyces avermitilis .Z njim zdravijo tudi afriško rečno slepoto pri ljudeh (onhocerkioza). Blokira živčni prenos parazita, aktivna snov je GABA = gama-amino-butil-kislina.
0,1 ml Ivomeca s.c. se uporablja celo za garje pri plazilcih (kuščarjih) z odličnimi rezultati...v Avstraliji ga uporabljajo za profilakso srćnega črva (Dirofilaria immitis), zanimivo pa je, da so opazili kontraindikacije pri nekaterih pasmah psov, posebej znana pasma, ki ga ne prenaša, so Colli-ji  ???


Naslov: Re: Garje
Poslano od: yo , četrtek, 24.04.2003 : 08:55:06

Citat

...zanimivo pa je, da so opazili kontraindikacije pri nekaterih pasmah psov, posebej znana pasma, ki ga ne prenaša, so Colli-ji  ???


To vem, ja... imam pa "kolija", zato me zanima, kaj se pri njih uporablja namesto omenjenega ???

Lp, Yo


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Kapitan_Nemo , četrtek, 24.04.2003 : 09:42:05
Draga Yo, ne vem, ravnokar iščem odgovor na isto vprašanje (sem samo ljubiteljski veterinar Press). Za imunološke Demodex kronične garje se uporablja tako ekstrakt Derris-a, ARMITRAZ ali pesticid CYTHIOATE (3mg/kg 2x tedensko za 6 tednov do 6 mesecev)- (v angleško govorečih deželah ekskluzivno). Za Otodectes, Sarcoptes, Psoroptes & all pa se še uporablja lahko (med drugim seveda) TETRAMETRIN, AMITRAZ, LINDANE, NEGUVON, FENTHION, FOSMET...same hude pesticide...če zvem, kaj od tega prenesejo "koliji", javim takoj, saj je ta podatek lahko usodnega pomena...ta pasma ima tudi celo vrsto specifičnh lastnosti, ki jih je bolje poznati, kot pa da ne .  ;)
P.s. pri garjah se seveda razume, da je istočasno treba izvajati antibiotično kuro proti sekundarnim bakterijskim infekcijam (da niso koliji občutljivi na kakšen antibiotik Press  ??? )


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Bambi , četrtek, 24.04.2003 : 11:33:55
Kako je fino, da se od Kapitana vedno veliko naučim, samo en problem je s tem - vedno rabim vsaj 10 min, da dojamem kar si napisal  :-[ ;D .
Vseeno me pa še nekaj zanima - garje, ki jih je imel moj niger, naj ne bi bile izredno nalezljive oz. naj bi se prenašale samo res tesnim stikom. Moj je pa zelo intimen  ;) le z malo psi in nobeden od teh ni imel garij ne prej ne potem. Ali je možno, da so se garje kar 'naredile' (spontani samovžig pa to)? Da so nastale kar tako, ne da bi ga kdo nalezel?


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Kapitan_Nemo , četrtek, 24.04.2003 : 12:43:32
..hehe, me veseli, Urška, jest tu pišem malo za šalo, malo zares sistem  :D
Da so garje nastale kar po Spalanzzanijevi teoriji iz umazanih cunj , ne bo držalo, iz nič ni nič ! Ali je imel (ima?) "podedovani" Demodex , ki je , kot rečeno, povezan z slabimi T limfociti in ga je dobil od mame že pri rojstvu...ali pa je vendarle srečal malo bolj od blizu kakšno okuženo toplokrvno "vrečo pršic"  ???
Lep sonček še naprej  8)


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Bambi , četrtek, 24.04.2003 : 18:56:15
Hvala za odgovor! Tako je tudi najbolj prav, tale malo strokovno in malo šaljivo sistem. Če bi pisal s kakim profesorkim tonom, bi se še bolj zasekirala nad svojo nevednostjo (čeprav večinoma živim po sistemu Ignorance is a bliss  ;D ).
Še nekaj - če ima to podedovano, ali potem obstaja verjetnost, da bi se mu garje ponavljale? Ah, bom raje obtožila kakšnega nič hudega slutečega cucka, da ga je on nalezel.
Lep dan (po možnosti brezgarjav) tudi tebi in ostalim  :)  


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Tosa , četrtek, 24.04.2003 : 21:47:37
Ja, pa sem tut jaz rabla kr neki časa, da sm premlela napisano Kapitana_Nema ;D. V glavnem-jaz mam že poln kufer teh garij >:(. Sem bla že vesela, da se boljša vse skup, pa mi pove dans veterinarka, da bo trajal sigurn še ene 2 tedna, da zgine ta nadloga >:( :'( (pa se že mažemo 2 tedna :(). Jaz sem pa do letos živela v zmoti, da so garje "kožna bolezen" (podobno kot izpuščaji, rdečica, itd.) pa, da se pozdravijo z nekim mazanjem, ki pomiri, razkuži, itd. kožo :-/. Zdej pa ugotovim, da so to dejansko živa bitjeca. Še bolj grozno!!!  :-/ Al' si narobe predstavljam ????...mislim, da ne. Držite pesti, da se "naše" garje čimprej poslovijo, popokajo kufre oz. pocrkajo!!!  >:(


Naslov: Re: Garje
Poslano od: kaja , četrtek, 24.04.2003 : 22:44:02
Tale link sem nekoč že dala. Nekaj koristnih informacij za lastnike kolijev!
http://hem.passagen.se/klolsson/sheltie/kim13.htm

Tosa, upam, da bodo garje kmalu izginile!


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Kapitan_Nemo , četrtek, 24.04.2003 : 23:02:09

Citat

Še nekaj - če ima to podedovano, ali potem obstaja verjetnost, da bi se mu garje ponavljale? ...:)  


Lasna pršica Demodex foliculorum(?) je dejansko "prirojen pojav" in ni posebej nevaren in nalezljiv, takorekoč normalen pojav, vendar pa lahko pride do "garjavosti" ob zmanjšanju odpornosti zaradi kakšnega drugega bolezenskega stanja , kot je infekcija z notranjimi paraziti ali recimo virusna infekcija = in zadeva se lahko ponavlja. Kot rečeno, sama poškodba podkožja ob "garjavosti" lahko povzroči še različna sekundarna bakterijska vnetja , zato je razumljivo zdravljenje bolj kompleksno in dolgotrajno.  Vendar je potrebna za ozdravitev pacienta ljubezen in velika mera potrpežljivosti (pa dober veterinar tudi).
Preventiva je pa vedno boljša kot kura... ;D     (želimo Tosa tvojemu "garjavčku" čimprejšno okrevanje in nepovratno vožnjo v onostranstvo nalezljivim srbcem!)                                


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Bambi , četrtek, 24.04.2003 : 23:40:25
OK, sem precej prepričana, da sem razumela - blond pa to. ;D
Dolgotrajno - kakor se vzame. Nekateri so me strašili, da je zdravjenje izredno trdovratno, da so se borili po več mesecev itd., meni se pa tisti 4 tedni niso ne vem kako vlekli - no, verjetno bi to morala vprašat pacienta. Edino kar se mi je res smilil je bilo zaradi praskanja in krvavih krast. Aja, pa prej veterinar ni bil nikoli problem, zaradi garij pa so ga morali obriti po komolcih pa še par injekcij je dobil in se je en mesec nazaj na cepljenju cel tresel, ko sva šla v ambulanto. :-/ Tako da čeprav smo garje hudičeve pofental, so mi pustile psihično motenega psa  ;D (malo se hecam, tako hudo pa ni - je bil tak že prej  ;) ).
Toša, želim ti čimprejšnjo ozdravitev, pa da ne boste še koga vzradostili z garjami.


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Kapitan_Nemo , četrtek, 24.04.2003 : 23:51:35

Citat

OK, sem precej prepričana, da sem razumela - blond pa to. ;D


Prisežem, Bambi, da nisem imel grdega mnenja o lastnicah obolelih psov, samo ni se mi ljubilo pisati kurativa v celoti. Na, pa si me mogoče narobe razumela ? (men se zdi, da si zelo pametna ženska s.p.  ;)...)


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Peibie , petek, 25.04.2003 : 09:08:11
Bambi,

precej sem prepricana, da pri tvojem crnuhu ni slo za demodeks, saj ta ne srbi in tudi krastic ni, razen ce se zadeva zelo zelo razvije in pride se do kaksne bakterijske infekcije. Demodeks se obicajno najprej pokaze v obliki majhnih krogcev brez dlake, kjer je koza malenkost bolj suha kot drugje. To je pa vse. Za psa je vsaj v prvi, lokalizirani fazi povsem nemotec. In je tudi precej enostavno ozdravljiv z raznimi kratkimi kopelmi (ce seveda ni pes z vsemi stirimi tacami proti kopanju ;D). Zelo pogost je pri mladih, odrascajocih psih, zaskrbljujoc pa pri starejsih, saj pretirano razmnozevanje demodeksa obicajno kaze na kaksno neravnovesje v telesu.

Lp, Mojca


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Tosa , petek, 25.04.2003 : 16:12:26
Spet jaz... ;D...Najprej hvala za vse želje :-* ("Iz vaših ust v božja ušesa" ;)). Me pa neki zanima, če se komu sanja-men se zdi, da se Toša mal bol praska, ko pridemo od zunaj dam in je ponavadi vsa umazana. Ker, bog ne daj, da se ne bi povaljala pred vsakim, ki jo ogovori in očoha. Pa še starejša psica se, po ta novem :), igra z njo in ne sprašujte kakšen je rezultat (slinasta, siva pesika-da ne bo pomote=morala bi biti belo-črna :-/  ;D)... No in me zanima, če je pametno, da jo malce splaknem-SAMO Z VODO-tolk, da ji sperem prah, blato, zemljo, slino, ITD. s trebuha in z nog (na nogah ima namreč malce več garij)?? Bambi, ne skrbi-se trudimo, da nima Toša z nikomer preveč "intimnih" stikov ;D! LP


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Bambi , petek, 25.04.2003 : 17:04:28
'Dan!

Kapitan, nisem mislila da ciljaš na karkoli čudnega, tako da don't worry. Jaz, pametna? Ne vem, ne vem. Dokazi so zelo kontradiktorni. Vsekakor pa hvala za redko slišan kompliment.  ;D

Peibie, meni so rekli, da so garje, dobil je injekcije, mazala sem ga s Kuterid G mazilom, po 4 tednih je bilo spet vse ok, tako da se v podrobnosti nisem preveč spuščala. Mogoče pa sem tudi kaj preslišala, pri meni je vse mogoče. ::)

Toša, zate pa še vedno držimo pesti in tačke, da bi bilo vse skupaj čimprej mimo.

Lepo se imejte, Urša in brezgarjavi Sambo


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Tosa , ponedeljek, 28.04.2003 : 09:05:12
Zdaj pa še problem čist "tehnične" narave :(. Tošo še vedno pridno maževa z zdravilom, ki ga je dala veterinarka... A je grozno težko in za Tošo neprijetno to početje. Zdaj, zvečer, že točno ve, ko jo fant dvigne in prinese na stol zraven mene, da bo na vrsti mazanje... Jaz namočim papirnato brisačko v "emulzijo" in jo potem mažem po delih, kjer so garje... AMPAK, zdaj so garje npr. po trebuhu izginile, pojavile so se pa po vratu :( >:( :(. In je grozno težko najti vse predele, kjer se garje zadržujejo, ker ima Toša gosto dlako... :(. Ali ne bi bilo mogoče bolje, če bi jo kar polivala s tem zdravilom?? Pa v lekarni sem kupila predlagano emulzijo in s tem jo je še težje mazat, ker je v bistvu krema... Kakšen nasvet?? ??? Sem že čist obupana-traja že kar tri tedne ta nadloga (saj rezultati so že vidni, sam jaz sem že kar nestrpna :(). LP


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Right_Thing , ponedeljek, 28.04.2003 : 09:18:01
Tosa
zdravo.
takole s firbca sprašujem. Kaj si na veterini dobila samo mazilo? Sem šla brat poste od začetka - zelo dober post se mi zdi od Ostržka (opis celotnega postopka, kopanje v posebni kopeli itd), pa od  nasvet Lanabele  sicer bolj preventiva za naprej (glede Stronghold-a) .


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Bambi , ponedeljek, 28.04.2003 : 11:54:27
Ja boga boga Toša!  :-/
Pri naju je bilo tako, da je imel garje samo po glavi in komolcih, tako da so ga po komolcih obrili, da sem ga lažje namazala (nad čimer tudi on ni bil izredno navdušen) in tako je bolezen res dokaj hitro minila. Po celem telesu pa psici verjetno res ne morejo delat križce in krožce.  :P Mogoče bi res bilo najboljše kopanje v kakšnem preparatu, da bo po celem telesu prišlo do kože. Drugače sem pa brez idej... Sporoči, kako boste nadalje ukrepali!


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Tosa , ponedeljek, 28.04.2003 : 14:00:06
Ja, pri veterinarju so nama dali le v inekciji neko tekočino, ki sem jo doma zmešala z vodo. S to raztopino jo zdaj mažem vsak dan oz. vsak drugi dan. Vsak drugi dan jo namažem še z emulzijo Eurax, ki sem jo kupila v lekarni (en dan z Euraxom in en dan s tistim zdravilom od veterinarke). Glede Ostržkovega nasveta-nisem še kupovala te emulzije, čeprav sem že razmišljala... Zdaj jo pa verjetno bom, ker vidim, da se vleče ta nadloga kot jara kača :'( >:( :(... Sem upala, da ne bo treba uporabit-da bo delovalo to kar mi je svetovala veterinarka...Stronghold se pa tudi meni zdi pametna zadeva (po opisu sodeč). A to je na tak način kot tiste tablete, ki jih daš psu pred cepljenjem (proti glistam)??


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Tosa , sreda, 30.04.2003 : 10:52:46
Hoj!
Mi se še kar bojujemo z garjami  >:( :(. Jaz sem bla že čist obupana, pa mi je ravno danes rekel veterinar, da znajo te reči kar dolgo trajati :( (mi imamo to "vojno" zdaj že tretji teden). Zdaj sem kupila v ambulanti še nek prašek, s katerim bom "polila" starejšo psičko, da se še ona ne naleze garij. Čeprav mi je rekel veterinar, da naj se mal pomirim ;D, da bi se tudi ona že praskala, če bi že blo na tem, da se naleze... :-/ . Tolk zaenkrat. Pa držte pesti, da se nadloge kmalu znebimo! LP


Naslov: praskanje za ušesom
Poslano od: mata , sreda, 10.03.2004 : 20:52:45
Moj pesjan se že nekaj časa intenzivno praska za ušesom. zraven celo godrnja. praskanje je zelo intenzivno in je posebej prisotno če je moker oz. vlažen in pa ko pride na toplo. od začetka sem mislila, da se pač praska ker ima suho kožo vendar sedaj razmišljam, da bi lahko bile garje. zanima me kako sploh ugotovijo če jih pes ima?


Naslov: Re:praskanje za ušesom
Poslano od: KARMEN , četrtek, 11.03.2004 : 09:56:33
Pokukaj v uho.


Naslov: Re: Garje
Poslano od: tadeja_n , ponedeljek, 10.10.2005 : 22:31:57
Tosa kolk si pa pr vetu plačala use skp?


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Živalca , nedelja, 01.10.2006 : 18:44:54
Sumimo, da ima naš pes garje, zato me zanima kako garje izgledajo, kje se najprej pojavijo,ali se lahko razširijo in ali jih lahko ima na repu.


Naslov: Re: Garje
Poslano od: P_E_T_R_A_ , četrtek, 25.10.2007 : 13:45:11
Lep pozdrav!
Dva dni nazaj sem dobila diagnozo od veterinarja, da ima moja psiča po telesu garjavce. Mogoče kdo ve, če je to isto kot to, o čemer ste pisali na tej strani. Psička nima krast, praska se zelo veliko, vendar krvi še nisem zasledila. Veterinar ji je dal kapsulo proti tem zajedalcim. Če kdo kaj več ve o tem ali o drugih načinih zdravljenja, bi vas prosila za odgovore. Hvala


Naslov: Re: Garje
Poslano od: riam , četrtek, 16.10.2008 : 11:09:02
Pišem kar pod garje, čeprav gre za sum DEMODIKOZE. Zanima me, če lahko kdo od forumovcev objavo kakšno fotografijo pasme bull (ali če ve, kje na i-netu bi se jo dalo pogledat) s to boleznijo v začetni fazi (lokal.ali gener.), ker so vse fotke že iz zelo napredovanih stanj, kar mi ne omogoča primerjave. Sicer pa upam, da ostanemo pri sumu...
Še to: ali so bili neodlakani deli pri vašem psu tudi pordečeli ali lahko samo beli?
So se neodlakani deli lahko pojavili že na začetku na več koncih ali imate vsi izkušnje samo z (najpre) lokalizirano obliko?
Hvala vsem, ki mi priskočite na pomoč :)


Naslov: Re: Garje
Poslano od: saska , četrtek, 16.10.2008 : 11:17:10
Evo nekaj slik... Google najde marsikaj  :)

link 1 (http://www.marvistavet.com/assets/images/Blacki_Larabaldivia_localized_demodex.gif)
link 2 (http://www.spbr.org/Library/demomange/2.jpg)
link 3 (http://www.riverheightsvet.com/case/demodex.JPG)
link 4 (http://www.dobermantalk.com/gallery/files/2/4/3/7/img_5876s.jpg)

Lahko je tudi belo spodaj, ni nujno, da je rdeče. Rdeče je ponavadi takrat, ko si pes to spraska. Naj ne bo samo "sum", hitro k veterinarju, da vzame kožni ostružek in se prepriča ali je ali ni demodex. Dlje, ko je pes brez zdravljenja na slabše mu gre.


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Oxer , četrtek, 16.10.2008 : 11:21:08
Riam imaš ZS.


Naslov: Re: Garje
Poslano od: riam , petek, 17.10.2008 : 13:03:52
Saska: sem brskala po Googlu angl., slov., ampak žal ne tako uspešno kot ti. ;) Hvala za fotke. Se najbolj podobni smo trenutno stanju na zadnjem linku, le da bolj generalizirano.
Ostružek je vet. vzel (do krvi), vendar razen povečanega števila bakterij, ni opazil demodeks garij-on se je izrazil, da je videl 1 v ne-vem-kakšnem zrelem stanju in da na podlagi tega ne more potrdit demodeksa. Imamo kontrolo čez en teden, do takrat pa zdravljenje z širokospektralnimi antibiotiki (mislim, da Sinolux) in "razkuževalnim" šamponom (spet nisem sigurna, ker ga trenutno nimam pri sebi, ampak mislim, da je Kloreksi dermov Sebo zero-belo modra embalaža s zlatim prinašalcem?...res nism zihr). Priporočal je tudi zadevo, ki pri nas še ni registrirana, in sicr Advantage (bolhe,klopi pa po novem tudi razne garje...nimam še kupljeno, da bi prebrala navodilo).
Ne vem, bojim se, da ni sam poslabšano bakterielno stanje zaradi lizanja in praskanja, alergijo pa glede na to, da je na hillsu lamb andrice for puppies...ne vem...
Imamo v slo. sploh kakšnega veterinarja, ki je specializiran za pasjo dermatologijo? Poznate?
Jst po branju forumov in osebnih izkušnjha sploh ne zaupam več kej dost... :(

Oxer: ZS žal ni v predalu. Bom še preverla...


Naslov: Re: Garje
Poslano od: riam , petek, 17.10.2008 : 13:05:20
aja, se to...stari smo sele 3 mesece... :)


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Kalsang , petek, 17.10.2008 : 13:16:49
Specialistka dermatologinja: dr. Sabina Stariha Pipan, Prva klinika, Gorkičeva ul., Ljubljana


Naslov: Re: Garje
Poslano od: saba , četrtek, 04.12.2008 : 08:57:50
Riam, sredstvo proti pršicam tipa Demodex canis, ki povzročajo demodex, je Advocate firme Bayer. To so ampule, ki jih naneseš enkrat mesečno na kožuh psa in naj bi delovale proti (nekaterim) zunanjim in notranjim zajedalcem. Mladičem se jih lahko nanaša od 7 tedna dalje, vendar je potrebna previdost, ker vsebujejo neko sestavino, na katero so določene pasme zelo občutljive. Bulčki niti ne, razen če gre za kakšen mix z borderjem ;)

Demodex je pri mladih psih zelo pogost (čeprav se ponavadi pojavi kasneje, okrog 6 meseca starosti) in je največkrat posledica stresa, padca odpornosti, ipd (govorim za lokalizirano obliko!)

Jaz bi na tvojem mestu dobila še mnenje drugega veterinarja, preden bi mladička začela zdravit s kakšnimi močnimi zdravili. Antibiotik?  :-\

Sama pa mu lahko poskušaš dvigniti odpornost s kvalitetno prehrano, kakšnim vitaminskim preparatom (za mladičke) in poskrbet, da bo čimmanj v stresu (čimveč časa prebiti z njim, ukvarjanje, igra,..)

Pa brez panike  ;)


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Desobediencia , sreda, 02.06.2010 : 20:42:21
Pred približno dvema mesecema sem domov pripeljala garjavo (ampak res ful garjavo) najdenko, ki smo ji garje zdravili od začetka in se je izboljševalo. Psičke slab mesec ni več (čisto na začetku je bila ločena od ostalih psov), zdaj pa se mi praskajo in grizejo že 3 psice, od tega ena breja. Psi so redno zaščiteni z ampulami, zanima me če ima kdo izkušnje s tem pri breji psici in kaj ji lahko dam da je varno. Lunca, anyone?


Naslov: Re: Garje
Poslano od: lunca , četrtek, 03.06.2010 : 06:47:12
Lahko uporabiš Stronghold ( na ameriškem področju mislim da je to Revolution) z nanosom 2 x z razmikom 1 meseca.
LP Tjaša


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 03.06.2010 : 06:51:57
O Tjaša, smo delovni..dobro jutro! ;)
Se pravi je Stronghold varen v brejosti? Super, tukaj se dobijo.


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 03.06.2010 : 06:54:40
Kaj pa od mazil (še najraje kaka naravna zadeva) za pomiritev?


Naslov: Re: Garje
Poslano od: lunca , četrtek, 03.06.2010 : 12:23:14
Kdaj pa jaz nisem delovna? ;)
Kar se pa naravnih kremic tiče sem pa na tem področju bolj bosa :-[
LP Tjaša


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 03.06.2010 : 16:12:52
Se se spomniš, da si mi enkrat dala eno esencialno čistilo za ušesa? Ga imam še, nimam pa prospekta..tisto tudi lahko dam?
Se bojim kemije v brejosti ko hudič križa :P


Naslov: Re: Garje
Poslano od: lunca , petek, 04.06.2010 : 06:40:24
Ne vem točno katero misliš,ker je teh preparatov na tržišču malo morje.Kaj je bilo tisto od Chassoja?


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Desobediencia , nedelja, 06.06.2010 : 06:01:44
SanDitan se imenuje. Sem preverila sestavine in je dejansko kar naravna zadeva.
Stronghold mi bojo morali pa kar iz SLO poslat, tukaj obstaja na tržišču, samo ga pri nas ne dobim prav nikjer.


Za ostali dve imam Amitraz ki je ful močna zadeva in ne maram dajat, ampak je poleg ivermectina baje najbolj učinkovit. Vetka ki mi ga je prodala je rekla da ni panike za brejo psico, samo sem ziheraš in sem čekirala na netu, rezultat je da bohnedaj dajat v brejosti. Sicer na koži še ni ničesar, se pa praska tolk da me živčno dela. Srčno upam da mogoče pa le niso garje, dejansko ne moreš nič s ceste pripeljat domov in mi je to dobra šola za naslednjič..v Sloveniji je tega manj in ni tolk problematično, tukaj je pa to velik problem.

Nasploh se tukaj pojavi veliko zadev ki se jih tam ne.


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Desobediencia , nedelja, 06.06.2010 : 06:03:09
Aja, sem pa danes prebraal nekaj novega..da je za nekatere pasme, ena od njih je Border Collie Ivermectin smrten :-X


Naslov: Re: Garje
Poslano od: lunca , ponedeljek, 07.06.2010 : 12:11:38
Mogoče bi morala psico zaradi tega praskanja samo oprat z kakšnim klorheksidinom( to je sestavina,ki jo npr.vsebuje Plivasept peneči).Plivasept je pa v bistvu antibakterijska žajfa za roke.Amitraz se pri nas uporablja pod imenom Tactic za tretiranje demodikoze.Drugače pa je pri nas ta preparat registriran za uši in pršice pri govedu,ovcah in prašičih.
Kar se pa tiče Ivermectina je potrebna posebna pozornost pri vseh britanskih ovčarjih(škotih,mejnih,bradatih,bobtailih,šeltijih,..),ker lahko povzroči komo in zastoj dihanja.
Je pa pri nas na tržišču še en preparat,ki deluje proti garjam vrste Sarcoptes,ušesnim garjam,dirofilariji,demodexu,glistam in ušem.Imenuje se Advocate in je od Bayerja.
LP Tjaša


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Nika2 , ponedeljek, 07.06.2010 : 13:30:17
Aja, sem pa danes prebraal nekaj novega..da je za nekatere pasme, ena od njih je Border Collie Ivermectin smrten :-X

IVERMECTIN v Sloveniji sploh NI REGISTRIRAN za pse in macke (lahko preberete na vsakem navodilu  uporabe, ki je prilozeno)!!!!! Pa ga nekateri veterinarji kjlub temu uporabljajo! Spororam samo v vednost.


Naslov: Re: Garje
Poslano od: lunca , ponedeljek, 07.06.2010 : 14:08:26
Seveda ni registriran za pse in mačke ampak daje se ga pa vseeno,če nič drugega ne prime.


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Desobediencia , torek, 08.06.2010 : 02:23:26
Tenkjuu Tjaša, vedno pr rok ko jo rabim ;)


Naslov: Re: Garje
Poslano od: Desobediencia , sobota, 26.06.2010 : 18:57:57
Juhuu, Stronghold je prispel..ker so bili v posiljki se eni antibiotiki sem se bala da bojo zavrnili na carini, sploh ker je toliko casa trajalo. Hvala Tjasa tudi za vse ostalo, res si zlata :-*
Drugace pa imamo tukaj nekaj grmov Malve, sem prevrela liste in jo fajn zmocila po celem telesu s "cajem" z brisacko..pa se mi zdi da je majckeno pomirilo kozo.


Naslov: Re: Garje
Poslano od: lunca , torek, 29.06.2010 : 13:18:54
Ti bo že prav prišel,samo na temnem ga hrani.Take stvari je vedno dobro imeti v domači lekarni ;)
Če jaz pogledam v predal kjer so zdravila od naših psov je ta vedno nabasan,najin pa napol prazen. ;D
Ko bom imela spet kaj "viška" sporočim vašim.
LP Tjaša