mojpes.net

aktualno => vroče teme => Sporočilo, začeto od: Jana , ponedeljek, 24.10.2011 : 23:42:37Naslov: Bi prižgali letos svečo manj?
Poslano od: Jana , ponedeljek, 24.10.2011 : 23:42:37
Včeraj mi je Aponi napisala tole:

Dober večer!

V okviru Ministrstva za okolje poteka akcija Bi prižgali letos svečo manj? (http://www.svecamanj.si)

V podporo akciji je MOP pripravil tudi spletno stran, kjer lahko posameznik prižge virtualno svečo (http://www.svecamanj.si/stran/prizgi_sveco) oz. posveti misel pokojnim.

Kaj če bi to akcijo podprli tudi na mojpes.net-u in hkrati naredili nekaj dobrega ne samo za okolje, ampak tudi za živali? Namesto vsake prižgane sveče bi lahko člani 1,5 € (pri znanemu sosedu so sveče od 1,49 € naprej) donirali za pomoč Zavetišču Horjul in/ali Žvercam ipd., hkrati bi morda odprli temo, kjer bi vsak član lahko napisal, koliko svečam se je odpovedal in koliko je zato namenil v korist živalim, imel pa bi tudi možnost napisati svojo misel pokojnim.

To je samo predlog, vi pa odločite, ali je primeren ali ne, Jaz že nekaj let ne prižigam več sveč, namesto tega iz vsakega izleta oz. dopusta, kjer se spomnim na ljudi, ki so mi veliko pomenili, prinesem kamenček in ga pustim na grobu, letos pa bom prihranjeni znesek štirih svečk donirala v mucka v Gali za ZH.

Pa en lep pozdrav iz Ljubljane,
Aponi


Hvala, Aponi, za izvrsten predlog. Vsekakor ga uvrščam tukaj, med stalne aktivnosti, še posebej pa je aktualna tema v teh dneh, ko bo res prižganih mnogo preveč sveč. Tudi sama se namesto s svečami spominjam preminulih dragih na druge načine in morda bo prav tale poziv spodbudil še koga, da bo s kakšno manj prižgano svečo po svojih močeh pomagal pri širjenju sporočila MOP:

"Predniki vam ne bodo zamerili, potomci vam bodo hvaležni."
http://www.svecamanj.si/

Če se bo kdo odločil za donacijo sredstev, ki bi jih sicer porabili za nakup sveč, sta tukaj transakcijska računa:

ZAVETIŠČE HORJUL,
zavod za oskrbo, nego, zaščito in vzgojo hišnih in izgubljenih živali
Smrečje 55
1354 Horjul
TRR 03160-1000931624 (SKB)
namen nakazila obvezno navedite: donacija - svečka


ŽVERCA
Pod Plevno 65
4220 Škofja Loka
TRR SI56 0433 1000 1828 371 (NKBM)
namen nakazila: zavetišče - svečka


Hvala vsem, ki boste samo kakšno svečko manj prižgali, seveda pa tudi vsem, ki boste sredstva namesto za sveče namenili v dobro Zavetišča Horjul ali Društva Žverca.


Naslov: Re: Bi prižgali letos svečo manj?
Poslano od: Pepsi , torek, 25.10.2011 : 09:49:24
Odlična ideja! :)


Naslov: Re: Bi prižgali letos svečo manj?
Poslano od: SunnyDay , torek, 25.10.2011 : 10:19:04
Za ekologijo vedno ;) O0. Predniki zihr ne zamerijo, problem so sodobniki ::) :(.  Pa vsako leto se jezijo zaradi gužve, prometnih zastojev, vremena, količine opravkov, stroškov itd., pa vseeno gre karavana dalje. Če znamo iz Amerike uvozit vse sorte bullshit praznike, bi pa lahko še travnata pokopališča-parke. No, saj jih imamo, ampak samo tista iz 1. WW.


Naslov: Re: Bi prižgali letos svečo manj?
Poslano od: Cats , torek, 25.10.2011 : 10:21:04
Prižgano in nakazano.

O sodobnikih pa raje ne bi.


Naslov: Re: Bi prižgali letos svečo manj?
Poslano od: binulja , torek, 25.10.2011 : 10:43:32
Meni se zdi tudi fajn akcija, vse te nagrobne navlake je vsako leto vec. Morda pa gre samo meni vsako leto bolj na zivce.  :) Vsekakor super akcija.


Naslov: Re: Bi prižgali letos svečo manj?
Poslano od: Alba , torek, 25.10.2011 : 13:33:54
Pozdravljam tole akcijo, sicer sama že par let sploh ne piržigam sveč, vseeno pa rade volje nakažem začetek meseca en mal več na Horjulski račun. Vsekakor mislim, da ljudje pretiravajo s svečami in vsemi okraski. V resnici sama sploh nisem ljubitelj grobov. Pokojne se da spominjati kjerkoli, važna je misel.


Naslov: Re: Bi prižgali letos svečo manj?
Poslano od: Desobediencia , torek, 25.10.2011 : 14:09:04
Hja, samo v Sloveniji je s tem tako da je pomembno da pri sosednjem grobu vidijo kako imamo fajn okrasenega. Se mi zdi da tu se najmanj pomemben tisti ki je pokopan. Enako je s spomeniki.


Naslov: Re: Bi prižgali letos svečo manj?
Poslano od: an-ja , torek, 25.10.2011 : 14:18:38
Slovenci smo menda največji porabniki sveč na prebivalca na svetu.
hm....komu se že dokazujemo s tem? Kot pravi Desobedienca, sosedom s pokopališča. Jaz nikoli ne grem na britof 1.11 ali te dni okoli praznika. Nimam novega plašča.
Običajno grem samo na vaško pokopališče, prižgem eno svečo za vse meni poznane pokojne, kjerkoli že ležijo. Poleti, ko je zunaj svetlo in toplo, da še malo posedim in pokramljam z njimi. In to je to.

Pozdravljam akcijo. Tej eni svečki se ne bom odrekla, bom pa prižgala nekaj virtualnih. Prispevek gre Horjulčkom.


Naslov: Re: Bi prižgali letos svečo manj?
Poslano od: skogkatt , torek, 25.10.2011 : 14:33:50
Se povsem strinjam!
Toliko ene plastike, umetnih rož, kupe smeti,... :-\

Bom doma svečko prižgala, katera bo izgorela brez sledi in brez smeti.


Naslov: Re: Bi prižgali letos svečo manj?
Poslano od: PikaPoka , torek, 25.10.2011 : 15:03:50
Jaz bi se še lani strinjala in rekla, ne, ne bom prižgala svečke. Ko pa sem letos izgubila predrago mami, se temu ne bom odpovedala.
Nekateri vseeno prižgemo zaradi sebe in res v spomin nekomu, ki nam je veliko pomenil  in ne zaradi tega, ker bi nam bilo kaj mar, kaj si sosedje mislijo.
Za mami bo gorela, za vse tiste, ki jih v teh dneh ne bom uspela obiskat, pa bo šla v zameno donacija Zavetišču Horjul.

Lep dan še naprej.
Pika


Naslov: Re: Bi prižgali letos svečo manj?
Poslano od: Aponi , torek, 25.10.2011 : 17:35:37
Pika, saj se ne poznava, pa kljub temu: zelo mi je žal, da si izgubila tvojo mami. Le prižgi ji svečko v spomin.

Drži se!

Aponi


Naslov: Re: Bi prižgali letos svečo manj?
Poslano od: _lori , torek, 25.10.2011 : 17:59:35
Če znamo iz Amerike uvozit vse sorte bullshit praznike, bi pa lahko še travnata pokopališča-parke.

Podpišem! :)

Tudi sama sveč ze dolgo ne prižigam prav ob 1. novembru, ampak jih prižgem takrat, ko se spomnim na prijatelje, ki so odšli prezgodaj. Ali pa si v ta namen zavrtim kakšno pesem, ki me spominja nanje.

Bi bilo pa čisto dovolj, če bi na vsakem grobu gorela ena ali dve sveči, ne pa da vsak prinese svojo na isti dan.  ::) Se pridružujem akciji.  :)


Naslov: Re: Bi prižgali letos svečo manj?
Poslano od: Desobediencia , torek, 25.10.2011 : 19:14:38
Najhuje je ko je veliko grobov cez leto prakticno zapuscenih, za 1. november je pa cel bozic luck gor. In nisem proti priziganju svec na grobovih, samo blefiranja ne maram.

Pika Poka, zal mi je za tvojo mami :-*


Naslov: Re: Bi prižgali letos svečo manj?
Poslano od: Rossy , sreda, 26.10.2011 : 09:39:38
PikaPoka, žal mi je za tvojo mami in te popolnoma razumem, sem se tudi jaz letos znašla v isti situaciji in meni je grozno, ne glede koliko se spominjam nanjo, če vidim, da ne gori vsaj ena svečka, izgleda tako zapuščeno... :(
 


Naslov: Re: Bi prižgali letos svečo manj?
Poslano od: SunnyDay , sreda, 26.10.2011 : 09:54:22
če vidim, da ne gori vsaj ena svečka, izgleda tako zapuščeno... :(
Ena je nekaj popolnoma drugega kot obsedeno stanje, o katerem se pogovarjamo. Pa tudi bolj eko je lahko, saj je alternativ za klasično plastiko, ki gori dan ali dva, res že kar nekaj.

Žal mi je za obe, PikaPoka in Rossy. Svečka v vajinih srcih ne bo nikoli ugasnila, to šteje.


Naslov: Re: Bi prižgali letos svečo manj?
Poslano od: Rossy , sreda, 26.10.2011 : 10:24:09
SD, saj vem in verjemi, da mi je grozno, ko vidim koliko je odpada in komaj čakam, da porabim tiste sveče, ki sem jih dobila in potem nabavim nekaj bolj prijaznega   :)


Naslov: Re: Bi prižgali letos svečo manj?
Poslano od: Cats , sreda, 26.10.2011 : 13:07:29
Punci, žal mi je za vajini mami. Pet let je minilo, da je odšel moj oče, in še danes boli. Pokopan je daleč, na grob hodim redko, toda doma pogosto prižgem kakšno svečko. Pomaga mi, da sem na steno obesila njegovo fotografijo, portret, ki sem ga sama posnela, in si vsak dan vsaj pomežikneva, če že ne rečeva kakšno ;)


Naslov: Re: Bi prižgali letos svečo manj?
Poslano od: Aponi , sreda, 26.10.2011 : 19:33:10
Rossy, žal mi je za tvojo mamo.

... in si vsak dan vsaj pomežikneva, če že ne rečeva kakšno ;)

Cats, tole mi je pa tako lepo...

Če pomaga prižiganje svečk, zakaj pa ne? Mene moti samo to, da se včasih res pretirava. Moji sorodniki imajo točno naštudirano, kdo je na "njihovih" grobovih prižgal katero svečko in potem je treba to uslugo vrnit, pa čeprav na tistem grobu gori že 30 sveč... Pa cela groza, če na kakšen običajen dan ne gori vsaj kakšna sveča, to se ne spodobi! Najbolj mi je pa neumno, da človeka, dokler je bil živ, ni bilo nikoli časa obiskat, ampak pokazati je pa treba, da se mu prižiga svečke.

Meni je dovolj, da se kdaj pa kdaj prinese kakšno rožico, kamenček ali školjko ...sem prepričana, da je mojemu dragemu atu :-*, bolj kot sveča na grobu, všeč, da se spomnim nanj, ko mi je lepo in sem daleč stran. In da ne pozabim delati traparij, ki sva jih včasih počela skupaj.  :)


Naslov: Re: Bi prižgali letos svečo manj?
Poslano od: SILBA MIA , sreda, 26.10.2011 : 23:37:12
Rossy in PikaPoka, žal mi je za vajino izgubo, kot je rekla že SD, naj lučka za pokojnima vedno sveti v vajinih srcih! Mama je vendar - ena sama.

Mi smo pravkar obhajali četrto obletnico mojega tasta. Sva z možem prižgala "lumin" v njegov spomin. Lumin je kozarec, ki prenese vročino ognja, z vodo, malo olja na vrhu in "dušico" ( stenj v plovcu in aluminiju). V glavnem precej eko zadeva in meni zelo lep običaj.

Mi je pa neznosno grozno, da naj bi že leta "morala" na grob odnesti za vsakega pokojnega svečo, tudi za vse tiste, ki so umrli že davno pred mano in jih sploh nisem poznala. Sem vedno odnesla eno samo - če že.Naslov: Re: Bi prižgali letos svečo manj?
Poslano od: SILBA MIA , četrtek, 27.10.2011 : 00:00:50
P.S.
http://krstina.bloger.hr/post/uljanica--hrvatska-tradicija/4499988.aspx
 >3
Seveda se pridružujemo akciji O0


Naslov: Bi prižgali tudi letos svečo manj?
Poslano od: Jana , četrtek, 25.10.2012 : 12:53:01
Spet se bližajo prazniki, ko se bodo na veliko prižigale sveče. Ministrstvo za okolje in prostor je lansko leto pozvalo:

Predniki vam ne bodo zamerili, če boste letos prižgali svečo manj, potomci vam bodo za to hvaležni.

Akciji smo se lani pridružili tudi mojpes.netovci in upam, da se bomo letos ponovno. Vabim vas, da namesto prave sveče prižgete virtualno - KLIK (http://www.svecamanj.si/stran/prizgi_sveco).

Hvala vsem, ki boste prižgali kakšno pravo svečko manj in vsem, ki boste tako prihranjena sredstva morda podarili v dobrodelen namen.


Naslov: Bi prižgali tudi letos svečo manj?
Poslano od: Jana , sreda, 29.10.2014 : 21:56:18
Leto je naokrog in pred nami je zopet čas, ko se poraba nagrobnih sveč strmo povzpne. Naj bo vsaj kakšna realna sveča manj in kakšna virtualna več tudi letos.

"Predniki vam ne bodo zamerili, potomci vam bodo hvaležni."
http://www.svecamanj.si/

Če se bo kdo odločil za donacijo sredstev, ki bi jih sicer porabili za nakup sveč, je tukaj en predlog:

ZAVETIŠČE HORJUL,
zavod za oskrbo, nego, zaščito in vzgojo hišnih in izgubljenih živali
Smrečje 55
1354 Horjul
TRR 03160-1000931624 (SKB)
namen nakazila obvezno navedite: donacija - svečka


Naslov: Re: Bi prižgali letos svečo manj?
Poslano od: Jana , torek, 27.10.2015 : 13:00:19
Kot že nekaj let, velja poziv tudi letos pred dnevom spomina na mrtve - http://www.svecamanj.si/ (http://www.svecamanj.si/)

Hvala.

Če se bo kdo odločil za donacijo sredstev, ki bi jih sicer porabili za nakup sveč, je možnosti za pomoč ljudem in živalim mnogo.
Naš predlog je tudi letos:
ZAVETIŠČE HORJUL,
zavod za oskrbo, nego, zaščito in vzgojo hišnih in izgubljenih živali
Smrečje 55
1354 Horjul
TRR 03160-1000931624 (SKB)
namen nakazila obvezno navedite: donacija - svečka


Naslov: Re: Bi prižgali letos svečo manj?
Poslano od: Jana , sreda, 19.10.2016 : 11:33:43
Spet se bliža tisti čas v letu ...

Manj svečk za manj grobov (http://manjsveck-manjgrobov.si/akcija-2015/)
Rdeča nit tudi letos ostaja enaka. S projektom na eni strani zmanjšujemo pretirano okraševanje grobov ob 1. novembru, na drugi strani pa zbiramo sredstva za nakup opreme, ki rešuje življenja.
Sredstva lokalne organizacije namenijo projektom v svoji občini.
Dobrodelno društvo Fundacija Svečka


Hvala vsem, ki boste prižgali kakšno pravo svečko manj in vsem, ki boste tako prihranjena sredstva morda podarili v dobrodelen namen.