mojpes.net

o psih => o psih - razno => Sporočilo, začeto od: Katava , nedelja, 27.11.2011 : 21:22:43



Naslov: Problematični sosedje
Poslano od: Katava , nedelja, 27.11.2011 : 21:22:43
Živjo!
Na forum pišem zato, ker imam problem s sosedi oz. sosedo. Polna je obtožb in pritožb. Sem taka oseba, ki ji ni vseeno poleg tega pa se bojim za psičko. Potrebovala bi kakšen nasvet, kako se spoprijeti z mojo težavo. Bližnji mi govorijo naj se ne sekiram, rada bi slišala kakšen nasvet tudi od ostalih lastnikov psov.
To je moja zgodba:
Pred pol leta sem iz zavetišča posvojila psičko mešanko staro eno leto velikosti zlatega prinašalca. Sosedom sem jo takoj predstavila jim povedala njeno zgodbo... Kmalu so se sosedje začeli pritoževati nad njo, hkrati pa so ji dajali jesti ostanke hrane. Ko je čez nekaj časa psička osvojila svoj teritorij, je začela lajati tudi na njih.To sem želela preprečiti tako, da sem jo okregala in peljala stran od ograje, ko je začela lajati na njih. No to jim tudi ni bilo všeč in nekega dne mi je gospa rekla zakaj to delam, naj jo pustim lajat, da so oni imeli nekoč tudi psa in je to čisto normalno.
Enkrat sem sosedo zalotila kako ji je dala torto za jest. Lepo sem ji povedala, da naj ji ne dajejo sladkarij, saj to ni dobro zanjo. Zelo se mi je opravičevala potem pa se je osul plaz obtožb in pritožb. Na kratko povedano: obtožila me je, da nimam pojma o psih. Lepo sem ji povedala, da se trudim, da bi psičko čim bolj vzgojila, da smo imeli pri nas doma vedno pse (2 nemški ovčarki) in da je za vzgojo potreben čas. Dala mi je tudi nekaj nasvetov, na kratko: naj se zgledujem po sosedu, ki ima psa, ki je priden (kuža je že star gospod). Povedala mi je še mnenje o moji psički, katero vsak dan "opazuje": da ni noben ljubljenček, sicer imajo oni radi pse (to, da imajo radi pse mi je povedala najmanj 10x v 15min pogovoru), da bo na cesti, ko gremo na sprehod koga ugriznila, da ne mara drugih psov, da cele dneve laja... Povedala sem ji da to ni res!! Na koncu pogovora sem ji zagotovila, da se trudim, da bi psička manj lajala, da iščemo primerno rešitev za to, da se privaja na okolje, da je tudi nam neprijetno, da toliko laja (lajala je namreč vsak večer, ko se je začel delati mrak, zjutraj, ko jo je zbudil poštar in na mimoidoče kužke) in da je potreben čas za to.
Danes (pribl. pol leta kasneje) podobna zgodba:
Sosedi sem lepo razložila naj ji ne daje nič več za jesti, saj je psička imela težave s prebavo in hočem imeti jaz ves nadzor nad njeno prehrano. S tem se je strinjala, potem pa se je spet osul plaz obtožb. Lepo sem ji razložila ves napredek, ki smo ga dosegli pri vzgoji. Najprej sem ji izpostavila to, da ne laja več na njih, temveč cvili, ko jih vidi, saj pričakuje hrano (jo bo potrebno odvadit tega, saj ne bo več dobila hrane od njih). To je zanikala. Potem sem ji povedala, da smo šli v šolo, kjer je bila zelo pridna in se je hitro naučila ukaze, da se je zelo dobro razumela z ostalimi psički, ki so bili vsi za več kot pol manjši in mlajši od nje... Glede lajanja smo tudi rešili situacijo, zvečer ne laja več, celo noč je pridna, čez dan ne laja na vsakega kužka, ki pride mimo, laja samo na tuje ljudi, ki stopijo na dvorišče in laja zjutraj (vedno malo po 7h), ko se zbudi in začne izsiljevati za pozornost. S tem tudi ni bila zadovoljna in je takoj izpostavila, da v petek zvečer pa je lajala, povedala sem ji, da je bilo v petek v okolici veliko dogajanja, ki jo je zmotilo in da je bila potem celo noč tiho. ... ... ... Sama negativa in iskanje napak.
Zavedam se, da nisem popoln človek vendar se trudim in da nevem vsega o psih, vendar se učim. Prav tako se zavedam, da moja psička ni popoln pes (je zelo posebna) in moramo še veliko delati na vzgoji, vendar se napredek pozna iz tedna v teden. Kako sosedom dopovedati te stvari!?! Zelo bi bila vesela za pomoč, kako se spoprijeti s to težavo, ker miren in prijazen pogovor iz moje strani ne pomaga.


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: Pepsi , nedelja, 27.11.2011 : 22:25:40
Iz tvojega teksta sklepam, da psička spi zunaj. Je kakšna varianta, da bi bila vsaj ponoči v hiši? Tako bi odpadlo zgodnje jutranje lajanje, pa še kakšno pb "posebnih priložnostih". Še sploh, če praviš, da se za psičko bojiš - torej je ne puščaj brez nadzora. Jaz je sicer  ne bi puščala same na vrtu niti čez dan. Še sploh, če je soseda stalno doma.
Glede dajanja hrane - še posebej tort  :'[ - bi poskusila še enkrat prijazno, vendar odločno razložiti, da to psički škodi. Rekla boš, saj sem že stokrat - vseeno poskusi še stoprvič in upaj, da bo uspelo. Sicer imam na žalost občutek, da je tale tvoja soseda ena tečna baba, ki ji čisto po slovensko nikoli ni nič prav, če ne nerga vsevprek. Vedno bo našla kaj, kar jo bo motilo; biti na smrt skregan s sosedi pa ni prijetno. Čisto skrajna rešitev je seveda, da se skupaj s psičko preseliš drugam...kar je spet lažje reči kot narediti.

Vem, lahko je pametovati takole od daleč, vendar drugega nasveta v tem trenutku jaz nimam.  :(


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: fižolova župca , nedelja, 27.11.2011 : 22:28:53
Mislim nekako tako kot Pepsi - ne ukvarjaj se preveč z njo, taki ljudje vedno kaj najdejo poleg tega so precej manj vzgojljivi od zavetiške psičke s travmatično preteklostjo. Vzgajala bi ti z veseljem tudi otroke, imela pripombe nad tvojim odnosom do partnerja, nad tem da v nedeljo obešaš perilo, da zvečer pri vas strašno dolgo gori luč ali da pozimi preveč zračite itd, skratka vtaknila se ti bo v vse če ji boš to pustila oz jo spuščala preblizu v tvoje življenje. Dober dan in to je to, nič nasmihanja, poklončkov in  preveč prijaznosti, ker ko jo dobiš za vrat je to ohjoj... Ne polagaj ji računov, ker se tvoja psička ne razume z določenim tipom psov, ker to ni njen problem, niti ji ne napletaj nadrobnih zgodb o njenem napredku in o tem, kaj vse delaš z njo, ker ji s tem samo daješ materjal za 'razmišljanje'. Preveč govorit je včasih lahko prav nevarno...

Poskrbi rajši za to, da psički v tvoji odsotnosti onemogočiš stike z njo, sploh če ti jo futra, magari ji naredite znotraj vrta izpust, od koder ne bo mogla do sosede, večji pesjak ali pa naj bo nekje bolj ob vaši hiši. Razmisli, ali obstaja možnost, da jo imaš ponoči noter (daleč najboljše) ali da ji zjutraj omogočiš sprehod ob pol sedmih, še preden sama (psička) vstane. Mogoče ji je pa noč res dolga in te potem niti ne bo 'izsiljevala' za več in več . Drugače pa - psa si posvojila ti, kaj dobrega ali slabega si o njem misli nekaj tuja ženska je nepomembno, ti se spopadaš s problemi in dokler se reči izboljšujejo, ona pa dejansko ne predstavlja problema za (normalno) okolico, je to to.


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: kocka , nedelja, 27.11.2011 : 22:34:06
Psico daj zvečer notri da ne bo lajala, ker je to sploh pozno zvečer in zgodaj zjutraj zelo zoprno in ji čez dan fizično onemogoči, da bi se približevala sosedovi ograji, tako boš sosedi onemogočila nekontrolirano dajanje hrane. Očitno je, da z lepo besedo pri sosedi glede hrane ne boš nič dosegla, pa tudi pri tebi uspeha pri odvajanju od lajanja očitno ni bilo, zato dvomim, da ti bo v bližnji prihodnosti uspelo.
Zato ukrepaj in to čim prej.


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: miskica , ponedeljek, 28.11.2011 : 15:11:53
Z ljudmi, ki ne iščejo komunikacije, ampak želijo samo grenit, se je brez veze menit. Sploh ne razumem, zakaj se še trudiš, saj vendar očitno ni njihov/njen namen se kaj zmenit, ampak samo nažirat možgane za lastno veselje.

Kot so napisale moje predhodnice - če vaša ograja meji na njihovo in je tam tista točka, kjer jo futrajo, onemogočite psici direkten dostop do ograje in torej tudi ženske do psice (dodatna mreža na ograji, višja ograja, nekaj se gotovo da narediti.

Psica naj bo pa res ponoči notri. Tako ne bo rabila izsiljevat za bližino, niti niti ne bo imela razloga za čuvanje in lajanje na vsako namišljeno muho, ki bi mimo priletela. Zna biti, da ima kako svojo izkušnjo od prej, zaradi katere tuli, in za katero pač ne morete biti seznanjeni. Če bo nekje not pospravljena v nočnem času, bo mir, poleg tega bo na varnem pred morebitnimi idejami izpod odeje od vaših sosedov.


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 28.11.2011 : 16:56:18
Višanje ograje, razen na črno se ne da, če nisoglasja mejaša. Glede na občinske plane in ostalega je glede na določeno višino potrebno tudi gradbeno dovoljenje. V glavnem super podlaga za "tipične" medsoseske odnose hihi  >:D
Dosti lažje in varneje je ograja za ograjo - izpust, ki je čimdlje od "kritične" ograje.

Se pa pridružujem predhodnim komentarjem in tudi jaz bi psico imela notri. Varno in enostavno in najceneje, predvsem pa z najmanj porabljene energije in živciranja  ::) :P
Ali pa vsaj kombinacija notri/ločen izpust z nižjo ograjo. Če je komu to grdo se komot naredi žičnato zelene barve ali kake lepe lesene in kakšne plezalke posadi zraven. Jasmin je krasen za to...

Tudi v blokih se najdejo pacienti, ki kar čez okno stresejo kilo pašte, če vejo da majo nekaj nadstropij niže v pritličnem stanovanju psa.  :o
Če ni obojestranskega spoštovanja pravil je edina varjanta, da onemogočimo ljudem, da posegajo v naš življenski prostor in to čim bolj umirjeno in zminimalno porabljeno energijo.



Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: Katava , ponedeljek, 28.11.2011 : 20:46:15
Hvala vsem za nasvete. Malo ste me tudi pomirili, saj sem nekako čutila dolžnost, da se moram sekirati zaradi sosede. Odločili smo se, da bo psička čez noč v hiši, kjer bo imela svoj prostor in zatočišče. Za zunaj pa še iščemo rešitev. Razmišljam, da bi nasadili ciprese ob njihovi ograji ali pa bi začasno ograjo povišali in bolj zaprli (da nebi imela špranj) z neko zeleno gosto pleteno mrežo (nevem točno kako se temu reče).
Če pa ima kdo še kakšno idejo ali nasvet je pa zelo dobrodošel!
Še enkrat hvala in poročam, kako se bo odvijala situacija naprej!


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: miskica , ponedeljek, 28.11.2011 : 21:24:39
Tako ciprese kot tista "ribiška mreža" za čez sedanjo ograjo sta dobra ideja. Izberite, kar vam bo glede na razmere lažje izvesti.


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: kocka , torek, 29.11.2011 : 06:32:33
Krasno, da ste se odločili zadevi naresti konec, sicer bi samo eskalirala O0


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: SunnyDay , torek, 29.11.2011 : 08:04:59
Super odločitve ... onemogočit sosedi dostop do psice vsekakor in čimprej! Mi gredo vse dlake pokonci, ko pomislim, da bi mi kdo takole non-stop pametoval in za nameček futral psa s pomijami brez mojega nadzora. V torto se da tudi strup zmešat ...

Tudi v blokih se najdejo pacienti, ki kar čez okno stresejo kilo pašte, če vejo da majo nekaj nadstropij niže v pritličnem stanovanju psa.  :o
Oh, ne samo pašto :-X. (Skoraj) kar ti srce poželi. Med prazniki je še huje. Zmaga (najmanj) dve kili pečenic.


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: deteljica , torek, 29.11.2011 : 11:04:26
psi pač niso vrtni palčki. Kar pomeni, da če so prosto spuščeni brez nadzora na vrtu vedno pride slej ko prej do težav  s sosedi ali neprimernega vedenja. Zato je edino pametno, da bo psička čez noč v hiši. Najpametnje bi bilo, da bi bila v hiši tudi podnevi, kadar niste tudi vi zunaj seveda. Druga možnost je boks ali pa ogradite del vrta stran od sosede (samo kaj ko je na vsaki strani hiše ponavadi kakšen sosed ali pa javna poti. Redni sprehodi in ukvarjanje zadoščajo vsakemu psu, noben epotrebe,da postava na vrtu. Miselni vzorec pes /vrt je eden od anahronizmov.
Sosedom pa samo dobr dan in hinavski nasmeh, pa mogoče občasno kakšno o vremenu. Druge debate so popolnoma nepotrebne. Predbvsem take,ki so soebne narave- npr podrobnosti o tem kako živimo s svojimi psi ali družino. Za klepetanje uporabljamo prijatelje.


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: bamfel , torek, 29.11.2011 : 11:52:24
psi pač niso vrtni palčki. Kar pomeni, da če so prosto spuščeni brez nadzora na vrtu vedno pride slej ko prej do težav  s sosedi ali neprimernega vedenja. Zato je edino pametno, da bo psička čez noč v hiši. Najpametnje bi bilo, da bi bila v hiši tudi podnevi, kadar niste tudi vi zunaj seveda. Druga možnost je boks ali pa ogradite del vrta stran od sosede (samo kaj ko je na vsaki strani hiše ponavadi kakšen sosed ali pa javna poti. Redni sprehodi in ukvarjanje zadoščajo vsakemu psu, noben epotrebe,da postava na vrtu. Miselni vzorec pes /vrt je eden od anahronizmov.
Sosedom pa samo dobr dan in hinavski nasmeh, pa mogoče občasno kakšno o vremenu. Druge debate so popolnoma nepotrebne. Predbvsem take,ki so soebne narave- npr podrobnosti o tem kako živimo s svojimi psi ali družino. Za klepetanje uporabljamo prijatelje.

Mislim, da bi bila to najboljša rešitev. Ker se zna zgoditi, da bo soseda popolnoma ponorela, če boste višali in dodelali ograjo. Poznam ne malo primerov, ko se je potem res začel pekel. Stalno je klicala ali policijo ali inšpektorje, socialno... Tako da bi se jaz na tvojem mestu odločila za to, da je pes zunaj samo z vami.


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: AngSeter , torek, 29.11.2011 : 12:34:09
sej res ne sme... rabi dovoljenje in je prijava čisto upravičena.


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: SunnyDay , torek, 29.11.2011 : 13:02:28
Ne sme posaditi cipres? Dati "zelene mreže" na ograjo? :o


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: kocka , torek, 29.11.2011 : 13:13:46
Do meter dvajset je lahko ograja zidana brez gradbenega dovoljenja. Za žičnato ne vem višine, lahko pa ciprese rastejo v nedogled, razen če bi posegale na sosedovo parcelo. Tako pri nas poleti raste fižol - ene 5 ali 6 metrov vsaj visoko >:D - seveda samo na eno stran parcele ::) :-X


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: Nanook , torek, 29.11.2011 : 13:26:31
Lokacijska informacija, tam pise. Kar je manj kot pol metra (ali meter?) od meje, rabis soglasje soseda. Koliko mora bit oddaljena od ceste, ne vem tocno. Visina razlicno, pri nas je (bila) 125cm, ce je na meji oz. pol metra ali manj stran. Ce je 1m stran, je lahko visja, samo ne vem koliko visja preden rabis gradbeno. Pri tem to ali je zidana, lesena, zicnata, ne igra nobene vloge. Eden od nasvetov je bil tudi - poglej kako imajo sosedi in naredi se ti tako. To pomeni, ce ima cela ulica cist ob cesti ograje, jo naredi tudi ti. Ce kdo prijavi, bodo nastradali vsi, ker imajo vsi glih.


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: AngSeter , torek, 29.11.2011 : 14:17:08
Oddaljenost je tudi določena v lokacijskem in/ali odvisna od kategorije ceste in preglednosti.
Tega, da bi kdo naredil kot majo drugi na račun lastne varnosti in varnosti svoje družine... hm...ne priporočam. Pol pa v najslebšem primeru otroka povozi avto, ker steče na cesto in ga voznik ni mogel pravočasno zagledati...  :-\
Predpisi o teh zadevah niso samo zaradi lepšega  :-\


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: jst , torek, 29.11.2011 : 16:38:10
Zelo bi bila vesela za pomoč, kako se spoprijeti s to težavo, ker miren in prijazen pogovor iz moje strani ne pomaga.

Verjamem, da ne pomaga. Jaz se tega na tvojem mestu sploh ne bi šla (prijaznega pogovora namreč).


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: Nanook , torek, 29.11.2011 : 17:10:09
AngSeter, tudi meni je to mim. Verjetno je bilo bolj misljeno za tiste dele, ki ne mejijo na cesto, ceprav vcasih ko takole gledam kaksno cesto in plocnik in "zivo mejo", ki zasede pol plocnika in je visoka se pa jos... No, vsaj kazni talajo.


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: AndrazM , torek, 29.11.2011 : 18:48:44
Zgodaj zjutraj in pozno zvečer dolg sprehod, ki bo utrudil psa; to ponavadi olajša lajanje... (vem zato, ker ko zvečer pride mama domu pes skače in laja, če je pa na sprehodu prej pa še glavo komi dvigne). Glede sosede pa ti svetujem odkritost, poveš da je to tvoj pes in ne njen, da pa si vedno hvaležna za koristne nasvete. :)


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: kocka , sreda, 30.11.2011 : 06:57:54
Odkrit pogovor z ˝dobronamerno˝ sosedo je kot prilivanje olja na ogenj. Nos se bo povesil do tal, pa še bolj žleht bo postala zaradi užaljenosti, ker ona je hotela samo dobro - če verjameš...
Vsak naj se zase briga (in ob tem ne posega v druge), pa bo mir.


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: AndrazM , sreda, 30.11.2011 : 07:03:09
Eni sosedi te prav nasmejijo... mene so klical sred tedna okol pol 8 zvečer, naj ugasnem škropilnico za travo, pa ko sem vprašu kje živi, je rekla da dva bloka stran :D


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: jst , sreda, 30.11.2011 : 11:47:14
Eni sosedi te prav nasmejijo... mene so klical sred tedna okol pol 8 zvečer, naj ugasnem škropilnico za travo, pa ko sem vprašu kje živi, je rekla da dva bloka stran :D

Konec novembra zalivaš travo? :)


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: Zoia , sreda, 30.11.2011 : 12:39:19
Js sem včeraj grmovnice, so zaradi suše že rumene postajale :)


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: AndrazM , sreda, 30.11.2011 : 15:07:03
Ne to je bilo pred nekaj časa, poleti ;)


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: MojaLu , torek, 16.07.2013 : 09:07:50
Pozdravljeni, prosila bi za nasvet/pomoč... Pred letom in pol sem kupila stanovanje in se lani decembra vselila. Stanovanje je v štiri-stanovanjski hiši in s sosedi se zelo dobro razumem (trkam:) ).

Zgornji sosedje imajo večjo mešanko, zaradi katere se pa pojavljajo problemi. Pravzaprav, odnos lastnice do problemov povezanih z njihovo psico je meni nerazumljiv in nesprejemljiv. Sama imam 2 manjši psički, tako, da dobro razumem dinamiko življenja s psom, nikdar pa ne bi dovolila, da moja psa vplivata na kvaliteto življenja drugih ljudi... Torej... zgodba je taka, da sosedova psica laja cele dneve in noči... Na balkonu... Sem večkrat lepo prosila, da naj jo vsaj ponoči zaprejo noter, ker me psica povprečno 3x na noč zbudi. Moja spalnica je bila namreč tik pod njihovim balkonom. Po šestih mesecih prošenj in njihovih izgovorih, da laja, ker vidi mačke, ptiče... sem zamenjala delovno sobo in spalnico. Ok-kompromis.

Zdaj se je pa pojavil problem, ker sem postavila ograjo okoli mojega atrija, višine en meter, kar je več kot dovolj visoko za moji psički. In sedaj pa sosedova psica skače v moj atrij... Moji psici nista nikoli sami v atriju, tako, da ponavadi jaz rešujem situacijo. Soseda ne reagira... Sem danes zjutraj pila kavo v atriju, moji psici ležita, atrij zaprt, sosedova psica skoči v atrij, moji tamali "v luft"... soseda mi pa reče naj postavim višjo ograjo, da njena psica ne bo noter skakala... Sem samo rekla: "to stane..." Ne vem več kako povedati, da je to res totalno stresno, da se ne morem več umikat njihovi psici in da resno razmišljam, da bi prodala stanovanje...

Lepo bi prosila za kakšen nasvet kako naprej... Pa sploh do kje... Zdaj naj menjam novo ograjo zaradi njihove psice, ki ni pod kontrolo... To pač ne gre...

Hvala in lep dan.


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: Cats , torek, 16.07.2013 : 09:29:36
Upam si trditi, da psička ni na povodcu, ko ti skoči v atrij. Jaz bi na tvojem mestu vsakič slikala in prijavila, da psičko spuščajo brez kontrole. In v prijavah navedla tudi to, da jo zapirajo na balkon, kjer laja in moti po noči.


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: čarka , torek, 16.07.2013 : 09:37:38
Ja, madona, kaj si vse eni dovolijo  >:(. Ne samo, da je zate stresno, je skrajno nesramno in neodgovorno s strani lastnice.

Ja, tudi jaz bi naredila nekaj podobnega kot Cats, sploh pa ima z njo verjetno podobne izkušnje/težave še kdo od sostanovalcev. Če ne gre zlepa, kar si očitno res več kot dolgo in prijazno poskušala, pa dopis, s podpisi ostalih sostanovalcev, na VURS.
Kalitev nočnega miru (od 22h do 6h, v strnjenem naselju) pa je tudi nekaj, zaradi česar lahko posreduje tudi policija.


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: MojaLu , torek, 16.07.2013 : 09:58:01
Hvala... psica ni nikoli na povodcu... In ja, tudi druge moti... Ne vem... Situacija je res neprijetna, ker se drugače dobro razumemo in bo življenje še težje, če grem "na nož". Po drugi strani pa res ne morem več tako naprej...


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: Pepsi , torek, 16.07.2013 : 10:15:50
Mogoče se poskusiš še enkrat prijazno pogovoriti in ji poveš tole s povodcem, pa kakšna je njena odgovornost in da ti drugega ne bo preostalo, kot da jo prijaviš in bo pač plačevala kazni. Mogoče ima pa gorenjske gene in bo reagirala ob misli, da bo ob denar... :P


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: čarka , torek, 16.07.2013 : 10:19:54
Ja, vem, dobrososedski odnosi so včasih vredni celo več kot širši familiarni  :-X

Potem pa probaj še enkrat, z jasno izražo željo, da se nekaj spremeni, ker to ni moteče samo zate ampak tudi za druge. Lahko dodaš tudi: "da obstaja možnost reševanja tudi po drugi poti, česar pa vsekakor ne želiš, ker so dugače zelo fajn ljudje"  ;)

Vsekakor pa fotkaj, fotkaj, tudi spričo sosede, vse lahko še prav pride. Mogoče ji bo celo to, da brez besed fotografiraš njenega stalno spuščenega psa, dalo dovolj vedeti.


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: maja01 , torek, 16.07.2013 : 11:48:34
Ce se en pogovor in tale Carkin "obstaja se druga moznost resevanja, ..." ne bodo obrodili sadov, se lahko zmeniva in pridem enkrat okrog in bomo poskusili se prek "drustva za zascito zivali" (vcasih pomaga, ker se slisi bolj uradno), ce se to ne bo pomagalo ti pa res ostane prijava na policijo oz. prodaja stanovanja.


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: MojaLu , torek, 16.07.2013 : 11:56:13
Maja in vsi ostali hvala... Maja, saj veš o kateri psici govorim... Sploh ne trdim, da sta moji "opici" vzorni ampak to kar pa njihova psica počne gre pa prek vseh mej... In sama sebi se zdim grozna, ker prvič v življenju čutim sovraštvo do živali, čeprav mi je kristalno jasno, da psica ni NIČ kriva. Bom poskusila še z eno kavo in še z enim pogovorom, čeprav mislim, da ne bo padlo na plodna tla, ker ne razumejo... enostavno ne razumejo... Jaz vem, da smo do svojih bolj popustljivi in jih vidimo na drugačen način... Ampak če ti nekdo večkrat pove kaj ga moti in ti tudi pove kakšne so rešitve za te probleme, ti pa ignoriraš in delaš še naprej isto... Ne vem...

Hvala vsem še enkrat. Javim kakšen bo razplet.


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: nelka94 , torek, 26.11.2013 : 12:27:15
Lep pozdrav moje ime je Neli. Stara sem 19 let. In bi rabila vašo pomoč, če mi bi lahko pomagali. Živimo v stanovanju jaz sestra in mama in imamo 2 psa. Samček star 1 leto in pol, ter samička stara komaj 4 mesece. različni pasmi. Samček je mešanec med kokršpanjelom in terierjem, in samička je pittbull-stafford. Oba pridna in igriva. včasih oz. največ časa je fant pri meni in pripelje svojega psa z sabo ki je zmeraj na povodcu. Se pravi imam 4 pse. 14 dni nazaj so prišli k nam na vrata in nas spraševali koliko psov imamo in sem jim odgovorila da 3, samičko bom cepila in čipirala ko bo stara 4 mesece, en pes je na obisku in en je prijavljen. Pa so mi rekli da bodo vse podatke preverili in nevem še kaj. Mene je pa mal strah da mi vzamejo katerega koli psa, ker smo se vsi navezali. Mi lahko kdo pomaga prosim ? LP Neli


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: SunnyDay , torek, 26.11.2013 : 12:53:21
Ne morejo ti kar vzeti psov  *^, si pa v večstanovanjski stavbi/bloku po zakonu dolžna prijaviti vse pse v stanovanju (če bivajo v njem vsaj 14 dni na mesec), saj se jih upošteva pri obračunu stroškov za čiščenje skupnih prostorov (ne pa tudi za kakšne druge stroške). Vsak pes šteje za 1/2 osebe.


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: Pepsi , torek, 26.11.2013 : 12:54:14
Kdo je prišel k vam na vrata - sosedje?  Sosedje namreč niso noben uraden organ in se nimajo pravice vtikovati v vaše osebne zadeve. Še posebej, če živite v lastniškem stanovanju (v  najemniškem je treba za živali imeti dovoljenje lastnika). Če so torej prišli na vrata sosedje, gre za navadno ustrahovanje.

Kar tako se psa ne da "vzeti", nič se ne boj.  Poleg tega zakon dovoljuje 5 živali na gospodinjstvo - pa še to mislim, da niti ni natančno definirano, da gre samo za število 5, ali za pet živali ene vrste (se pravi, da imaš teoretično lahko 5 psov, 5 mačk, 5 hrčkov, 5 kač itd.) - naj me prosim kdo popravi, če se motim.

Zakon o zaščiti živali najdeš na tem linku:  http://www.uradni-list.si/1/content?id=113070
 - zagotovo boš našla še kaj, s čimer boš sosedom zaprla usta.

Pa še nekaj: nimaš kaj razlagati sosedom, da boš psičke čipirala in cepila, ker jih to popolnoma nič ne briga. Čipirani in cepljeni morajo biti iz drugih razlogov, ne zaradi sosedov. Sosedje ti tudi ne morejo "poslati inšpektorja", ker inšpektor nima pravice vstopa v stanovanje (lahko te pa ustavi zunaj in preveri čipe psov). Stanovanje je nedotakljivo, to si zapomni - vanj nima vstopa niti policija, če nimajo sodnega naloga. Ne samo v ameriških filmih, tudi pri nas velja enako!

LP  ;)


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: Pepsi , torek, 26.11.2013 : 12:54:54
 In seveda, SunnyDay ima prav glede stroškov v bloku.
 :)


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: branka , torek, 26.11.2013 : 12:55:34
Na podlagi česa naj bi ti pa vzeli katerega koli od psov?  :)


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: Pepsi , torek, 26.11.2013 : 12:56:18
Na podlagi česa naj bi ti pa vzeli katerega koli od psov?  :)

No saj.... :'[  Na podlagi ničesar!


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: Cats , torek, 26.11.2013 : 13:04:27
...imamo 2 psa. Samček star 1 leto in pol, ter samička stara komaj 4 mesece...
..pripelje svojega psa z sabo...
Se pravi imam 4 pse.


Kako 4?  ???


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: natis , torek, 26.11.2013 : 13:07:21


Jaz sem gledala za pse (in ne vem če je morda tako kot je napisala pepsi (5 psov, 5 mačk, 5 ....)

5 psov v katerega se ne vševajo mladiči. mladič je vsak pes do 12mes. starosti.

Nobenega soseda nima kaj brigat a maš ti pse cepljene ali ne. Prijaviš jih zaradi stroškov in to je to. Da boš imela pa kot kaže probleme, se pa kar pripravi  :(


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: SunnyDay , torek, 26.11.2013 : 13:09:59
Poleg tega zakon dovoljuje 5 živali na gospodinjstvo - pa še to mislim, da niti ni natančno definirano, da gre samo za število 5, ali za pet živali ene vrste

5 živali ene vrste, ja, ne 5 skupno.


ker inšpektor nima pravice vstopa v stanovanje (lahko te pa ustavi zunaj in preveri čipe psov).

Res? Zakaj pa si potem na podlagi prijave lahko ogleda oz. preveri, kako živijo živali in ali je bila prijava upravičena?


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: branka , torek, 26.11.2013 : 13:11:42
Kako 4?  ???

Ja, jaz sem jih samo tri naštela iz napisanega, pa sem šla petkrat brat  :)


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: Lanabela , torek, 26.11.2013 : 13:23:51
V nekaterih blokih imajo interne hišne rede, po katerih v stanovanju ne smeš imeti več kot dva psa ali dve mački, razen če imaš dovoljenje vseh sosedov. Koliko lahko v praksi izvajjo take pravilnike ne vem, vem pa, da tam, kjer jih imajo se jih kar držijo. V stanovanje brez naloga res ne sme nihče (še prav posebej ne raznorazni samozvani....), moraš pa inšpektorju živali pokazati, če to zahteva. Verjetno da lahko pridobi nalog, če obstaja razlog za to.
Ni res, da nikogar nič ne briga ali je pes cepljen /registriran ali ne. Če sumiš, da ima nekdo necepljenega/neprijavljenega psa,  lahko prijaviš in mora inšpektor preveriti.
Tudi ni res, da se mladiči do enega leta ne štejejo, točno je določeno, koliko časa se mladiči iz legla ne štejejo.
Pa tudi meni ne gre matematika: en odrasel, en mladič in fantov pes so trije in ne štirje.


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: Pepsi , torek, 26.11.2013 : 13:46:41

Res? Zakaj pa si potem na podlagi prijave lahko ogleda oz. preveri, kako živijo živali in ali je bila prijava upravičena?

Ne more si, če ga ne spustiš v stanovanje. Kar pa je tvoja odločitev. Enako velja za poštarja, vodovodarja ipd. - če ga rabiš in ga po svoji volji povabiš v stanovanje, potem v redu. Če pa tega ne želiš in inšpektor vseeno vstopi, lahko TI pokličeš policijo in bo letel ven kot sneta skira, pa še kazensko ovaden bo.

Glej: Ustava RS, 36.člen: http://www.us-rs.si/media/ustava.republike.slovenije.pdf

evo ga 36. člen:
Stanovanje je nedotakljivo.
Nihče ne sme brez odločbe sodišča proti volji stanovalca vstopiti v tuje stanovanje ali v druge tuje prostore, niti jih ne sme preiskovati.
Pri preiskavi ima pravico biti navzoč tisti, čigar stanovanje ali prostori se preiskujejo, ali njegov zastopnik.
Preiskava se sme opraviti samo v navzočnosti dveh prič.
Pod pogoji, ki jih določa zakon, sme uradna oseba brez odločbe sodišča vstopiti v tuje stanovanje ali v tuje prostore in izjemoma brez navzočnosti prič opraviti preiskavo, če je to neogibno potrebno, da lahko neposredno prime storilca kaznivega dejanja ali da se zavarujejo ljudje in premoženje.


Kakšne stvari štimajo tudi pri nas. :) Samo pustit se ne smemo - kar pa ni ravno značilnost Slovenčkov. ::)


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: Pepsi , torek, 26.11.2013 : 13:49:01
Teoretično, glede na zgoraj navedeni 36.člen, bi za vstop brez odločbe sodišča inšpektor moral biti na lovu za storilcem kaznivega dejanja. Ergo, če je pes v sosednjem Mercatorju malo prej ukradel salamo, bi to na sodišču že lahko bilo diskutabilno,  :P  drugače pa ne.

mal heca mora bit press 8)


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: kocka , torek, 26.11.2013 : 13:51:21
Ampak splošno pravilo prava pravi - Lex specialis derogat legi generali. A v primeru ustave to ne velja?
Ker pes je premoženje in mogoče ga je potrebno zavarovati?


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: Pepsi , torek, 26.11.2013 : 13:56:07
Hmmm...ne vem, če je kaj dosti sodne prakse na to temo. Bom pa malo poiskala, ko bom imela čas!


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: Jana , torek, 26.11.2013 : 13:58:51
ZZZiv UPB-C - KLIK (http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=201338&stevilka=1457)

43. člen

Pri inšpekcijskem nadzorstvu ima pristojni inšpektor, poleg pravic in dolžnosti, ki jih ima po drugih predpisih, še te pravice in dolžnosti:
 
– ugotoviti identiteto skrbnika živali v primeru suma kršitve določb tega zakona ter kršitev po potrebi tudi fotografirati oziroma posneti, in pravico brez predhodnega obvestila ter brez dovoljenja pravne in fizične osebe vstopiti v poslovne ali proizvodne prostore, ter vozila, kjer se nahajajo živali ali obstaja sum, da se nahajajo. Če mora inšpektor pri opravljanju nadzorstva pregledati stanovanjske prostore, pa pravna ali fizična oseba temu nasprotuje ali ni dosegljiva, si mora za pregled teh prostorov pridobiti odredbo pristojnega sodišča;


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: Pepsi , torek, 26.11.2013 : 14:11:00
Če mora inšpektor pri opravljanju nadzorstva pregledati stanovanjske prostore, pa pravna ali fizična oseba temu nasprotuje  ali ni dosegljiva, si mora za pregled teh prostorov pridobiti  odredbo pristojnega sodišča;[/i]

No, evo! :)


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: nelka94 , petek, 29.11.2013 : 13:01:39
Najlepša vam hvala.. Ja popravek 3 pse imam :)


Naslov: Re: Problematični sosedje
Poslano od: Žužka , petek, 29.11.2013 : 19:33:18
Najlepša vam hvala.. Ja popravek 3 pse imam :)

Jaz sem predvidevala, da šteješ za 4. še fanta in se mi ni zdelo nič čudnega. ;D  :-[
Brez zamere. :)