mojpes.net

o psih => prehrana => Sporočilo, začeto od: Taja_K. , nedelja, 27.04.2003 : 14:48:07



Naslov: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Taja_K. , nedelja, 27.04.2003 : 14:48:07
Hi! V reviji Moj Pes sem prebrala,da je najstarejši pes na svetu 27-letna mejna ovčarka Bramble,ki jo lastnica hrani z vegetarijansko prehrano.Poznam pa tudi vegetarijanko labradorko Boni,ki je čist zdrava! Če koga kaj zanima o vegetarijanski prehrani naj piše!!
l.p. Taja ;D


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: v.furstenfeld , nedelja, 27.04.2003 : 18:07:04
Je mene zanima kak probava pesa rešava  celulozu, kad se zna da celulozu mogu probaviti samo ruminanti. ;)


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: kaja , nedelja, 27.04.2003 : 19:07:21
Vegetarijanska prehrana je čisto kul zadeva....zame, moj pes pa prisega na meso. In pri tem bi moralo ostati. Pred nekaj leti sem naletela na psičko, katere lastniki (prijavili so jih na DPMŽ) so jo zaradi svojih prepričanj hranili le z zelenjavo in kruhom. Ne samo, da je bila že kritično podhranjena, imela je tudi slabo dlako, motne oči in grozen zadah. K sreči je našla nove lastnike. lp


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Taja_K. , ponedeljek, 28.04.2003 : 08:22:32
kaja!
Rada bi ti povedala,da vegetarijanska prehrana ni kruh in zelenjava,ampak soja,makaroni,riž,krompir,pira,korenje,grah,...Če pa je jedla samo kruh in zelenjavo pa se ne čudim da je bila podhranjena,....
p.s.:škoda k na poznaš Boni,poje čist vse razen mesa!!  
l.p.Taja ;D


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: VZ , ponedeljek, 28.04.2003 : 08:32:25
Pa si prepričana, da je Boni pes?  ;D ;D

No, hec na stran. Po moje je hrana rastlinskega izvora čisto premalo, da ne govorim, da stvari kot so npr. stročnice ali krompir v prevelikih količinah in če ni primerno obdelan, niso ravno najbolj pšrimerne za pasja prebavila.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Right_Thing , ponedeljek, 28.04.2003 : 08:46:44
se mi zdi, da povprečno zdravi psi zelo prisegajo na meso ;D ;D
je pa res, da ko se zdravstveno stanje poslabša , se začne razmišljat v vse smeri - tudi v vegetarjanske. Rada bi opozorila, primer: recimo  Hillsova D/D  je čisto vegetarjanska (jajca in riž) in mnogi psi živi samo od nje iz zdravstvenih razlogov .


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: kaja , ponedeljek, 28.04.2003 : 09:05:32
Taja, brez skrbi, precej dobro poznam vegetarijansko prehrano. ;) Res, da tista psička ni jedla drugega kot zelenjavo in kruh, vendar dvomim, da če bi ji dajali še makarone ali riž, da bi bilo kaj drugače. V človeški prehrani se da meso nadomestiti na več načinov, ne vem pa kako bi psi prebavljali sojo ali lečo, saj slabše "prenašajo" stročnice kot mi!
Druga stvar pa je pripravljena hrana, ki je verjetno bližje tistemu kar pes potrebuje od tistega kar mu lahko pripraviš sam. Seveda pa verjamem, da je Bony zdrava psička, ampak ali ji mogoče to ne bo škodovalo dolgoročno? Koliko pa je stara in zakaj ne je mesa, ga ne mara ali iz zdravstvenih razlogov? lp


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Taja_K. , ponedeljek, 28.04.2003 : 11:44:37
Hi!
Stara je 5let,ne je pa mesa zato,ker ga tudi lastniki ne jejo.Nekoča je probala meso,potem pa je bruhala.  ;D


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Taja_K. , ponedeljek, 28.04.2003 : 11:48:11
Rada bi vam povedala da Boni tudi jajc ne je,sedaj ko je na vajena jih tudi ne prenese!
Če je meso bolj zdravo zakaj je potem najstarejši pes na svetu vegetarijanec?-Bramble  
l.p.Taja


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 28.04.2003 : 12:16:55
Mah, to pasje in mačje vegetarijanstvo je očitno še ena "new age" muha "ljubiteljev" živali ala PETA... ::)

Pes je vsejed, ne mesojed, ne rastlinojed, ampak VSEjed, se pravi, da so na njegovem jedilniku tako mesne kot rastlinske jedi. Zakaj ga siliti v en ali drug ekstrem??


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Bela01 , ponedeljek, 28.04.2003 : 14:11:43
Če kuža ni navajen mesa in jajc in še kakšnih stvari normalno da ne bo na začetku dobro prenesel. Npr. naš sicer maček tudi ni prenašal mleka pa smo mu ga začeli po malem devat pa ga sedaj prebavlja brez problema in nima driske.

To da pa psička ne je mesa je pa kot si rekla razlog pri njenih lastnikih. Brez skrbi bodi da če bi jo začeli postopno navajat na meso "nazaj" da bi še kako raje jedla meso kot samo zelenjavo. Pes je kot medved - je vse.

To da pa je najstarejša psička, stara 27 let (res pohvalno), vegeterjanka, ni razlog predvidevam samo v hrani. Vrjetno je zato "kriva" tudi kondicija in mogoče majo pri tem prste vmes tudi geni.
Sicer pa je od enega našega kolega sosed mel NO, ki je doživel starost 18 let s tem da je umrl zaradi zastrupitve. Zame kar presenetljiva starost za NO, glede na to da zadnje čase že skoro vsakega 3 vidim ko ima že pri 7 letih probleme s kolki in nevem še s čem ne. Ta kuža pa je bil še vedno dobrega zdravja - dobro je slišal, videl.. Edino zobeke je mel že boge. Pa je jedel vse kar je pač dobil. Torej to ne pomeni da je jedel posebne brikete in nevem kakšne vitaminske priboljške. Ponavadi je dobil (sicer žalostno) kr ostanke od kosila - pa tut dosti mesa je pojedel - surovega. Briketi pa le tu in tam. Res pa je da so ga vodli na dolge sprehode in skrbeli da ni bil nikoli predebel . Torej?! Kje je zaj tu vegeterjanstvo?!


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Taja_K. , ponedeljek, 28.04.2003 : 15:45:31
Ojla!Jaz nisem mislila,da bi pes moral biti vegetarijanec,samo eni pač so.In z mojo temo sem samo hotla povedat,da so psi vegetarijanci  prav tako zdravi kot mesojedci.Nekateri lastniki  imjo zato svoje razloge.Vsekakor pa nisem zato,da bi pse mučili s samo zelenjavo!Če hočeš ,da je tvoj pes vegetarijanec se pač posvetuješ z veterinarjem,ki bo povedal kaj lahko nadomesti meso.      
l.p.Taja :D ;) ;D  8)


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: v.furstenfeld , torek, 29.04.2003 : 09:43:48
Pes nije svejed.Pes je carnivor!To što ga ljudi hrane onako kako njima paše, stvar je komocije, licemjerja i neznanja.Pas jednostavno nemože provariti celulozu, a žitarice sadrže u sebi celulozu.Potražite malo po internetu ili u vet. literaturi saharide i vlakna, pa će Vam biti jasnije neke stvari o PASJEM VEGETARIJANSTVU.Uostalom i svejedi, kao čovjek trebaju neke sastojke iz mesa.Najbolji primjer je hrvatski boksački šampion Ž. Mavrović, koji je neki dan na TV priznao da je svojim tvrdoglavim spajanjem ortodoksne makrobiotike i vrhunskog sporta dovelo do toga, da je u najvažnijem meču u svom životu raspolagao sa 60-70% svoje snage.Nemože se protiv prirode.Možda je čovjek bio sakupljač plodova, ali treba se pitati prije koliko vremena.Nije preko noči postao svejed.Isto tako nemože pas u nekoliko godina ili nekoliko desetaka godina postati biljojed.Biljojedi jedu bilje, mesojedi meso a svejedi sve.Možemo sada otvoriti polemiku može li pas biti kategoriziran kao svejed ili ne, ali da je biljojed to je, oprostite, smiješno.
Velike količine žitarica koje psi jedu u dehidriranoj hrani, naprosto su rezultat nemogučnosti iznalaženja drugačije tehnologije proizvodnje, a da se pri tom drastično ne podigne cijena proizvoda.A i treba se riješiti svih onih žitarica koje iz nekog razloga moraju biti odbačene iz humane prehrane.Ostavlja li takav način prehrane kakve posljedice na zdravlje pasa, najlakše čete zaključiti ako prosurfate razne forume na netu i vidite na što se vlasnici najviše žale, a tu i tamo naiči čete na nekog veterinara koji če priznati da je takav način prehrane katastrofalan za pse i mačke.No to je več druga tema.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Bela01 , torek, 29.04.2003 : 13:25:26
se strinjam furstenfeld! Ok res tisti "vsejed" je bil bolj tak - na prvem mestu je vsekakor meso.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Nanook , torek, 29.04.2003 : 14:42:37
Tiste žitarice tudi meni ne gredo v glavo, najdeš jih pa glih povsod, briketi, konserve, pol vlažna hrana, BARF...povsod jih not tlačijo  :P.

Se pa ne strinjam, da je pes mesojedec, po moje je vsejed, vendar ne tak tip vsejeda kot recimo medo. Je pa cisti mesojed macka.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Taja_K. , torek, 29.04.2003 : 14:44:06
V zadnjem času ugotavljajo da pes je podobno kot človek.Pes nikakor samo mesojed in če ne poznate psov ki so vegetarijanci,potem ne morete trditi,da se to ne da,ali pa da so taki psi bolni al podhranjeni!
l.p.Taja :) ;) :D ;D 8)


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Nanook , torek, 29.04.2003 : 14:52:45
Glede na to, da ima pes prebavni trakt krajsi od recimo ene krave, sklepam, da tudi ne more enako ucinkovito prebaviti vegetarijanskih stvari kot zival katere prebavni trakt je prilagojen zelenjavi...

Saj so tudi krave futrali s kostno moko (ki ni zelenjava...), pa se je pojavila BSE...ceprav naj bi bilo to cist fajn. Kravo so spremenili v mesojedca, a zdaj hocejo pa se psa v vegetarijanca. Bolno.  :P


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: nadja , torek, 29.04.2003 : 14:56:20
Nekje sem prebrala da je pes- volk mesojedec, ampak da dobi tudi zelenjavo s tem ko poje npr. srno, ki je prej jedla travo- iz njenega želodca


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Nanook , torek, 29.04.2003 : 15:01:47
Eh, tole pes-vsejedec oz. pes-mesojedec, tu so mnenja vedno deljena, vecne polemike glede tega hehe. ;D
V eni knjigi pise to, v drugi ono, en avtor zagovarja to, drugi ne... ::) Cela kolobocija.  ;D


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: v.furstenfeld , torek, 29.04.2003 : 18:29:32
Pas je mesojed.To što pojede travu  i žitarice iz iznutrice srne nije važno.Važno je kakav način probave ima srna i što uz travu i žitarice još pojede zajedno sa želucem.To što pojede omogučava mu da probavi i inače neprobavljive sastojke hrane.Nije BARF samo sirovo meso i kosti.Sastojci su bitni.I svinjetina može biti sirova, pa da vidiš kak se bude pes osipal s prištima.BARF može isto biti loš!
BSE nije izazvan mesom, nego zaraženim mesom.Ovce su bile bolesne i to je uzrok, a ne metabolizmu neprimjerena hrana.No kod BSE najbitnije je nešto drugo.Za BSE doznalo se je kad je več bilo kasno, a  političari su bili upozoreni na vrijeme.I tu sad počinju igre.Veterinari, koji su i izmislili takav način prehrane, šute da se nebi zamjerili političarima, a političari šute da se nebi zamjerili NOVCIMA.
Žitarice DA u malim količinama, ali ne bez enzima i mikroorganizama koji i psu omogučuju probavu.Ista je stvar i sa mlijekom.Pas nemora dobiti proljev od mlijeka, ako popije toliko mlijeka da ne unese previše laktoze, ili ako je mlijeko tako prerađeno da je laktoza neutralizirana.No u ovom drugom slučaju, pas neče dobiti proljev, ali neče imati ni neke koristi od mlijeka.
Ovo sam preskočio. Nije stvar u dužini probavnog trakta krave i psa, iako je to točno, nego u potpuno drugačijem metabolizmu.Krava je preživač.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Nanook , torek, 29.04.2003 : 18:58:34
Hehehe, seveda je krava prezvekovalec, ima pa tudi daljsi prebavni trakt kot pes (kar 4 zelodce). Posledicno pa je seveda razlicna tudi prebava same hrane. Sama prehrana posamezne zivali je pa odvisna od nacina zivljenja. Vse zmesano skupaj hehe  ;D.

No, moj "point" BSE-ja ni bil, da je meso kot tako krivo za bolezen, temvec bolj opozorilo, kaj se lahko zgodi, ce npr. rastlinojedca futramo z "mesom". Roko na srce, ce bi krave jedle travo, bi verjetno tezko dobile BSE...

Se vedno pa vztrajam, da je pes bolj vsejed kot ne  ;).


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Taja_K. , torek, 29.04.2003 : 19:54:39
Hi!Jaz mislim,da je pes vegetarijanec zdrav,vi da ni,jaz take pese poznam,vi jih ne.Če mi ne verjamete,da je pes lahko vegetarijanec preberite knjigo:101 nasvet za psa tam k je napisan od prehrane!
l.p.Taja


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: pia_in_co. , sreda, 30.04.2003 : 16:15:29
Taja,
že od vsega začetka pes je meso, pednik psov je volk,ki prav tako je meso in iz volka so se razvili psi,ki morajo prav atko jesti meso!zapleteno a hkrati preprosto!ne vem zakaj tako zagovarjaš to,da so psi ki mesa ne jejo ultra zdravi in da dlje živijo in nevem  ša kaj vse.za psa je naravno da je meso in menim,da tako mora tudi vstati seveda je bila Bramble vegetarijanka in prepričana sem,da je po naklučju dočakala najvišjo starost!pes si v naravi ne bi izbral vegetarijanstva ampak preprosto,ker mu ga lastnik ne da je pes prisiljen jesti samo hrano,ki jo dobi.
in ni važno koliko časa pes živi,važno je da živi kvalitetno življenje in da je srečen pa naj bo to 5,8 ali 14.let!
lp,Pia


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Bela01 , četrtek, 01.05.2003 : 14:19:13
Ravno včeri je mama kupila več mesa za v skrinjo. Ko sta naši dve zverinici (maček in kuža) zavohala meso je bilo fartik. Bela je naredila vse za meso. "sedi" in "sem" je bilo brez ponavljanja  ;D. Pa sem ji najprej dala kos paradižnika (ki ga ima sicer kr rada) ampak za meso vse. Najprej me je mal skisano gledla pol pa kr celo dol pogoltnila sam da bo plac za meso. In kaj mislite kaj bi izbrala če bi imela na voljo kos mesa ali paradižnik?  ;D - no v pomoč ko zavoha meso se začne kar trest  ;D ;D ;D


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Taja_K. , četrtek, 01.05.2003 : 14:46:27
Ok,ok,sej vem,da je pes mesojedec,to sem mislila in tudi sedaj tako mislim.Ampak nisem vedela,da je pes zdrav tudi če je vegetarijanec.Sicer pa al je eno ali drugo važno de je zdrav!!!!
l.p.Taja


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Kapitan_Nemo , četrtek, 01.05.2003 : 17:17:36

Citat

...Sicer pa al je eno ali drugo važno de je zdrav!!!!
l.p.Taja


Zdrav je lahko samo, če je hrana zdrava. Važen je torej vir hrane; kot vemo,bi bil najboljši vir hrane ekološko pridelana bio-organska hrana. Tako dobiti je drago in težko ...nekje sva se z Nanook že zedinila, da ni toliko bistvo v BARF ali biriketih, kot bolj v kvaliteti (neonesnaženosti in polnovrednosti "surovin" *). Morda pa nekateri psi tudi več "prenesejo", kot drugi, bolj občutljivi ? Precej kompleksno vprašanje  ???

* = recimo sestava in vsebnost beljakovin : ima "surovina" vseh 8 esencialnih aminokislin v pravem razmerju, vseh ostalih 14 v pravem sorazmeju in % v hrani ? Pa mikroelementi in vitamini, pa encimi....
Vsaj v preteklosti je že bilo tako hudo, da so živino "silili" in "naspidirali" z beljakovinsko revno (beri = poceni) surovino, po vrh obogateno z pesticidi, težkimi metali, pospeševalci rasti, kot je bil pred leti slavni in zloglasni DES (dietilstilbesol), za njim njegov analog estradolbenzoat...za njim njegov analog...da o antibiotikih za začimbo ne bi...na eni strani biljonski $ zaslužki, ki jih omogoča t.i. svobodni trg in zakonitosti tržišča ( kdor ne sprejme pravil igre, odpade kot gumb na gatah Press >:( )...na drugi strani hipotetična strokovna etika, ki jo nihče ne jemlje resno (razen par nepoboljšljivih idealistov)...
Težko je biti na tem svetu zdrav, verjetno je v igri močna genetika ali pa malo sreče  ;)?

DES; DDT; BHT;...+ NO3 =  :-X


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: yo , četrtek, 01.05.2003 : 17:57:42

Citat

In kaj mislite kaj bi izbrala če bi imela na voljo kos mesa ali paradižnik?  ;D - no v pomoč ko zavoha meso se začne kar trest  ;D ;D ;D


No, moja Shia bi definitivno izbrala paradiznik. ;D ;D ;D
Bila sem vegeterianka 10 let, potem sem zacela obcasno jesti meso. In mi ne "pase", slabo se pocutim po njem. Tako ga spet ne jem, razen obcasno (sunka na pizzi, obcasno kaksen sendvic, ce sem kam povabljena, kjer kuhajo "klasicna" kosila ipd.).

Ko sem dobila Shio, ni hotela jesti mesa. Pa so jo vzreditelji v redu hranili, vse je jedla pri njih - od mesa, zelenjave, sadja, kuhane in surove hrane, malo briketov... Ampak prioriteta je bila zelenjava in sadje. Pri meni je meso popolnoma odklonila. Ker verjamem, da ga pes nujno potrebuje, sem se 6 mesecev dobesedno zaj*******, da je pogoltnila koscek mesa. 6 mesecev sem meso ovijala v listke solate in podobne bedarije.
Ampak se danes, ko ima vec kot 7 let, bi se prodala za jagode, kivi in paradiznik.

Thor je vsejed. Pri njem ni problemov, pojedel bi vse, ampak, ce to niso briketi, imamo prebavne tezave. Se vedno iscemo pravo formulo.

Mislim, da je pes po naravi vsejed. Da pa potrebuje vec mesne prehrane kot mi. Vegeterianstvo pri psih ja - kadar je to iz zdravstvenih razlogov (tako kot pri meni  ;D ;D ;D), ce pa je to zgolj in samo modna muha, potem pa ne.

Lp, Yo


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: LIZA , četrtek, 01.05.2003 : 21:55:18


Mislim, da je pes po naravi vsejed. Da pa potrebuje vec mesne prehrane kot mi. Vegeterianstvo pri psih ja - kadar je to iz zdravstvenih razlogov (tako kot pri meni  ;D ;D ;D), ce pa je to zgolj in samo modna muha, potem pa ne

Popolnoma se strinjam!!


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Taja_K. , sobota, 19.07.2003 : 18:47:42
HI.ja če je iz zdravstvenih razlogov in tudi če mu tako paše.Boni se je zelo dobro navadila na tako prehrano,mesa ne poje če ji "plačaš".In tudi Bob-mucek ki se je pritepel k nam,ko so ga vrgli ven iz avtomobila-se je pobral na vegetarijanski prehrani,mi smo vegetarijanci nismo nameravali imeti mačka,a nisem ga mogla pustiti umrerti,ker so ga podili vsi sosedje,pa so tudi za mačke menili,da so popolni mesojedci.Čudno,kaj?Če je maček lahko vegetarijanec,ki naj bi bil popolno mesojed,je po mojem mnenju lahko tudi pes.lpTaja


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Tara , nedelja, 20.07.2003 : 15:50:37
Jah, saj ti bi tudi preživela samo ob korenčku in grahu, malo kasneje pa bi že imela resne težave s slabokrvnostjo in podobnimi zadevami. Maček ali pes pa ne znata povedati, da jima česa primanjkuje.  :-X In če upoštevaš, da spadata med zveri, si lahko prepričana, da je njuna poglavitna prehrana meso. Če ima nekdo rad meso, še ne pomeni, da bo takšen način prehrane vsiljeval tudi svojemu konju.  :-/  Moje skromno mnenje...

Lp


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Nanook , nedelja, 20.07.2003 : 16:27:55
Citat

Če je maček lahko vegetarijanec,ki naj bi bil popolno mesojed,je po mojem mnenju lahko tudi pes.


Ne "naj bi bil", ampak kar "je", he he. In zakaj bi ga hranili s hrano, ki zanj ni primerna?

Citat

Če ima nekdo rad meso, še ne pomeni, da bo takšen način prehrane vsiljeval tudi svojemu konju.  


;D ;D ;D S kravami (npr.) so to poceli (pocnejo)... ;)


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: v.furstenfeld , ponedeljek, 21.07.2003 : 01:24:46
Kad bi konji imali ruke, kao što ljudi imaju ruke, crtali bi svoje bogove u konjskom obliku, kao što ljudi crtaju svoje bogove u ljudskom obliku.
Primjer za to su lude krave.A vjerovatno bude na taj način i Zemlja uništena.Ljudskom glupošću, kojom sebe postavlja mjerom svemu.
Ja sam svojim pesima rekel nek od danas idu na vrt i nek lepo paseju i bereju jabuke.Ako žena i ja možemo biti vege, možeju i oni.Mačka je to prva shvatila.Doduše krepala je. ;D :P


Naslov: Re:Vegetarijanska prehrana
Poslano od: PleasureTroll , ponedeljek, 05.07.2004 : 01:57:00
Da li  u Sloveniji ima za  kupiti  gotove vegetarijanske hrane za pse ??? :)


Naslov: Re:Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Simon_in_Bay , petek, 03.09.2004 : 17:55:25
Naša psička ne je vegetarijanske hrane. Hranimo jo z briketi Proplan. Zanima pa me, koliko sadja lahko pes poje na dan. Mi ji sicer ne damo dosti sadja (nekaj jagod grozdja, malo melone, lubenice...), ampak gospodična si gre sama utrgat kakšno jabolko, hruško, breskvo... in kar še najde (si pa gospodična postreže samo z najlepšimi sadeži, črvive pusti nam ;D). Driske nima. Ji lahko pustimo da si sama postreže ali je bolje, da ji poskusimo preprečiti samopostrežno?


Naslov: Re:Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Nanook , petek, 03.09.2004 : 18:41:16
Ravno pretiravati ni treba. Ce pa dobro prenasa, pa tudi okej. Grozdja ali rozin pa ne dajaj, je "strupeno" za pse.


Naslov: Re:Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Simon_in_Bay , petek, 03.09.2004 : 19:44:17
Aja???????? To pa res nisem vedel!! Na srečo naša ni imela nobene reakcije, je dobila pa na dan mogoče 5 jagod grozdja.


Naslov: Re:Vegetarijanska prehrana
Poslano od: travca , sobota, 04.09.2004 : 07:49:57
Grozdja ali rozin pa ne dajaj, je "strupeno" za pse.

Ali lahko tisto "strupeno" malo bolj podrobno razložiš?


Naslov: Re:Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Nanook , sobota, 04.09.2004 : 10:04:54
Povzroci odpoved ledvic in/ali jeter.

http://www.peteducation.com/article.cfm?cls=2&cat=1939&articleid=2409 (http://www.peteducation.com/article.cfm?cls=2&cat=1939&articleid=2409)

http://urbanlegends.about.com/library/bl_toxic_raisins.htm (http://urbanlegends.about.com/library/bl_toxic_raisins.htm)

http://www.aspca.org/site/PageServer?pagename=grapes (http://www.aspca.org/site/PageServer?pagename=grapes)

http://www.snopes.com/critters/crusader/raisins.asp (http://www.snopes.com/critters/crusader/raisins.asp)


Naslov: Re:Vegetarijanska prehrana
Poslano od: travca , sobota, 04.09.2004 : 10:44:24
OK, vendar mislim, da je tu bolj problem pri psih, ki imajo prost dostop do samih vinogradov, brajd ipd., torej do neopranega -  špricanega grozdja in ne toliko v primeru naših foteljskih psov, ki dobijo vsake toliko kakšen grozd pa še ta je že zaradi samih nas nevem kolikokrat opran.
Drugače pa osebno menim - čeprav tudi moje psice občasno dobijo sadje, posebno nore so na lubenico -, da je pes že po naravi mesojeda žival in naj tako tudi ostane.


Naslov: Re:Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Nanook , sobota, 04.09.2004 : 11:07:44
Na eni izmed povezav (http://www.snopes.com/critters/crusader/raisins.asp) je tudi odlomek, kjer razlagajo, da to, ali je grozdje spricano ali pa domace "nespricano", nima prav nobene veze. Niso npr. pesticidi tisti, ki povzrocijo odpoved, temvec grozdje samo, neka snov ali snovi, ki so v grozdju.
Glede mesojedstva se ne strinjam, za vegetarijanstvo pa tudi nisem. :)



Naslov: Re:Vegetarijanska prehrana
Poslano od: travca , sobota, 04.09.2004 : 11:42:09
Res je, drugje pa piše:

Toxin
Unknown if it is a mycotoxin (produced by a fungus), pesticide, heavy metal, or a yet-unidentified toxin.


Naslov: Re:Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Nanook , sobota, 04.09.2004 : 12:55:45
Vendar psi reagirajo tako na "domace nespricano" grozdje, kot tisto iz trgovine, sami testi glede toksinov, tezkih kovin in pesticidov pa so bili negativni.
Jaz osebno se s tem pac ne bom igrackala, dokazov je popolnoma dovolj, zato moj pes ne bo dobil ne svezega grozdja, ne rozin.


Naslov: Re:Vegetarijanska prehrana
Poslano od: PETIT , sobota, 04.09.2004 : 14:38:37
Nanook.....ti ga malo biksaš, da se ti smejejo vse tja dol do Hrvaške.
Pes nas tvoji povezavi je od 7.30 zjutraj do 4.30 popoldan pojedel pol vedra grozdja, kar ne pomeni, da bomo kar zagnali paniko in psom prepovedali jesti grozdje.

Zafnani pa znate biti s temi vaši psi. Le kaj bi povedali o, če bi znali govoriti.


Naslov: Re:Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Nanook , sobota, 04.09.2004 : 15:05:50
Ja, PETIT, prej ko bodo ljudje ugotovili, da mene "bas boli" kaj si folk misli, prej bodo nehali sebi lase puliti. Pha, pa pravijo da je izguba las dedna. ;D ;) Oh, sveta preproscina, bi rekli. ::)

Kaj ko bi malce pobrskal po danih clankih in pa v google vtipkal, hm ne vem, recimo "grapes and renal failure", "grapes for dogs", "grapes and kidney failure" itd..

Verjetno si v svoji vnemi spregledal par stvari. Poskusi se enkrat.  ;)


Naslov: Re:Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Nanook , sobota, 04.09.2004 : 16:11:30
Aha, sem vedela, da se je o grozdju ze razpravljalo in sicer tule-->http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=8;action=display;threadid=428;start=30 (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=8;action=display;threadid=428;start=30). :)


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: _Bučka_ , ponedeljek, 06.02.2006 : 21:48:42
Da li u Sloveniji ima za kupiti gotove vegetarijanske hrane za pse ??? :)


V Sloveniji obstaja pripravljena briketirana vegetarijanska hrana za pse - **** (in tudi vege priboljški). Lahko jo naročiš preko interneta, v trgovini pa je še nisem zasledila, imajo jo tudi nekatere veterinarske postaje. Več si lahko ogledaš na strani ******


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: _Bučka_ , ponedeljek, 06.02.2006 : 21:53:28
Jst sem v knjigi o psih prebrala v rubriki prehrana, da psu lahko dajemo rozine, vendar da ne smemo z njimi pretiravati, ker vsebujejo veliko sladkorja.



Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Nanook , torek, 07.02.2006 : 09:38:27
Grozdje, rozine,... so na seznamu prepovedanih hran; povzrocajo odpoved ledvic, jeter, smrt itd..


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: bauci , sreda, 08.02.2006 : 12:19:13
to pa je sr... včeraj je prijatelj pozabil na mizi ful rozin, ko je pazil na annie in je šel domov. annie pa je skoraj vse rozine pojedla ( zvečer). in je kakala rozine, bruhala rozine, pa to šele danes zjutraj in dopoldne, večraj je le imela drisko, ko sem ponoči prišla domov ( sem imela predavanja v lj). kaj se je zastrupila, morava k veterinarju??? :-\


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Geri , sreda, 08.02.2006 : 13:20:39
Varja, TAKOJ k veterinarju!! Kot je rekla Nanook so smrtno nevarne.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: bauci , sreda, 08.02.2006 : 13:21:30
grem, hvala! samo šele ob 14tih začnejo delat, meni pa se tu meša od groze!!!!


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Tia , sreda, 08.02.2006 : 20:54:07
Varja -kako je bilo pri vetu?


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: bauci , četrtek, 09.02.2006 : 08:43:23
 ::) nekako tako: hm, rozine niso nič hudega, je pa dobila inekcijo, verjetno antibiotik, pa pasto za želodec-pomirjanje, ker je bruhala.... in to je vse!  >:(


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: tis , sreda, 15.02.2006 : 15:36:29
Psi vegetarijanci... ni naravno. Verjetno se jih da navaditi vse a vseeno!

Kar se pa rozin tiče pa mislim, da je vse skupaj malo bav bav-a. Naša psička jih je z veseljem jedla za priboljške. Bile so idealne za skrivati tablete in zdravila...  Pa je dočakala zelo lepo starost.

Lp.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: bauci , sreda, 15.02.2006 : 18:22:12
tis, če si boš prebrala kake raziskave, potem boš videla, da ni le bav-bav. pa verjetno ste ji tudi dali kako na dan, ne pa 150 gramov na 5 kg telesne teže, a ne? pa še na krvi se ji pozna, da je bila zastrupitev. tore je le nekaj na tem...


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Ancyka , sreda, 16.08.2006 : 11:38:25
nisem pristašica vegetarjanske prehrane, sploh pa ne pri psih, saj njihov organizem potrebuje meso (sploh pa pri mladičkih) - to imajo pač prirojeno
tako pomojem najlažje in najbolj zanesljivo dobi vse potrebne hranilne snovi, vitamine in minerale
nekateri psi zaradi pomanjkanja potrebnih snov v prehrani (npr. če jedo samo vegetarjansko hrano) postanejo zelo napadalni
pes je vsejedec, mora jesti mešano, vsega po malem in v zmernih količinah


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: kikiriki , nedelja, 13.05.2007 : 15:07:03
Naša psička lajka je stara 5 let in ima probleme z težo .Ali bi lahko začela z vegetarijansko prehrano ,če kdo to ve mi lahko odpiše in še zaraven priloži jedilnik.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: ka ty a , nedelja, 13.05.2007 : 15:09:17
Kakšno hrano pa ji zdaj dajete=?


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Nanook , nedelja, 13.05.2007 : 16:38:33
Zakaj pa bi zacela z vegetarijansko prehrano?


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Desobediencia , sreda, 16.05.2007 : 14:57:59
Naša psička lajka je stara 5 let in ima probleme z težo .Ali bi lahko začela z vegetarijansko prehrano ,če kdo to ve mi lahko odpiše in še zaraven priloži jedilnik.
Obstajajo "light" variante hrane za predebele pse.
Drugače pa ima Royal Canin po novem vegi varianto briketov.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Uma , sreda, 16.05.2007 : 16:22:03
Najprej si moraš razčistit zakaj z veterinarsko prehrano, veterinarska prehrana ni nujno lahka, lahko pa je. SEveda je tukaj vprašanje zakaj ima psička probleme s težo, ali je to kakšen bolezenski znak ali jo enostavno preveč hranite ali pa dobiva preveč bedarij, namesto kvalitetne hrane. Raje premislite najprej kaj je razlog in poskusite zmanjšati obrike ter ukinite priboljše. Seveda pa najpomembnejše povečajte gibanje!


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: tjas , sreda, 16.05.2007 : 16:26:22
tis, če si boš prebrala kake raziskave, potem boš videla, da ni le bav-bav. pa verjetno ste ji tudi dali kako na dan, ne pa 150 gramov na 5 kg telesne teže, a ne? pa še na krvi se ji pozna, da je bila zastrupitev. tore je le nekaj na tem...

Brez zamire, vendar se mi zdi podatek o količini rozin na dan zelo neodgovorno!


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: tjas , sreda, 16.05.2007 : 16:29:12
Jaz sem svojega shujšala z dieto piščanec riž ali testenine. In je samo to. Rezultati so vidni, in kar je bistvo tudi zdravstveno stanje se je izboljšalo.
Da bi pa psu dajal samo vegi hrano? :-\  Jaz osebno nikoli, pes je mrhovinar in potrebuje meso, seveda v malih količinah tudi zelenjavo, saj mu ne škodi. Vendar vsak dan vegi? NE! >:( Saj ni nobena manekenka, ki mora biti shirana do kosti!


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Kalsang , sreda, 16.05.2007 : 21:44:56
Se strinjam z McKruster. Ni mi jasno, zakaj bi psa hujšala z vegetarijansko prehrano? Vegetarijanska prehrana tudi za ljudi ne pomeni nujno dietne prehrane v smislu hujšanja. Poznam kar nekaj debelih človeških vegetarijancev.

Izključiti je treba bolezenske vzroke za debelost, ukinit vse priboljške, prepovedat babicam, mamam, tetam itd. da psa hranijo po mili volji, povečat gibanje.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: bauci , četrtek, 17.05.2007 : 09:12:07
Citat
Brez zamire, vendar se mi zdi podatek o količini rozin na dan zelo neodgovorno!

hvala za tvoje mnenje...
ampak, če bi si prebrala celotno temo, bi vedela, zakaj je do tega prišlo. in da ji sigurno ni nihče načrtno dnevno dal 150 gramov. :)


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 17.05.2007 : 11:25:11
Vendar vsak dan vegi? NE! >:( Saj ni nobena manekenka, ki mora biti shirana do kosti!
Ja, in nekdo ji vsak dan je vegi je ziher shiran do kosti, ane.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Desobediencia , četrtek, 17.05.2007 : 11:28:13
nekateri psi zaradi pomanjkanja potrebnih snov v prehrani (npr. če jedo samo vegetarjansko hrano) postanejo zelo napadalni
Pa mimo tega tudi ne morem..nisem nek zagovornik vegetarijanske hrane pri psih, samo takele  larifari izjave pa tudi nikomur ne koristijo.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Nanook , četrtek, 17.05.2007 : 16:57:16
V bistvu eno od aminokislin (ne spomnim se zdaj katero, neki na t) povezujejo z agresivnostjo (pomanjkanje te aminokisline->agresivnost). Nima pa to veze z vegetarijansko prehrano.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Biba24 , četrtek, 17.05.2007 : 18:29:23
Mogoče bom zdaj koga užalila, a ljudje, ki hočejo iz psov naredit vegetarijance, za moje pojme niso čisto pri pravi. Pa kaj vam je ljudje?Bi radi pse spremenili v ljudi? Proti vegetarijancem nimam nič za povedat,a pasji vegetarijanci??? Pes že od nekdaj je meso.V mesu so pomembne hranilne snovi, ki jih pes rabi. To je za moje pojme mučenje. Psi so še vedno delno zveri, ki obožujejo meso in to je dejstvo.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Maja. , četrtek, 17.05.2007 : 20:05:14
Meni osebno se zdijo pa za psa bolj primerni vegetarijanski briketi kot pa (samo) ostanki od kosila. Pa to niti ni tako redko....


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: tjas , četrtek, 17.05.2007 : 20:26:07
Ja, in nekdo ji vsak dan je vegi je ziher shiran do kosti, ane.


Ne to ne! Vendar psom VSAK DAN DAJATI VEGI HRANO!  :o
Halo pa kaj vam je ljudje? Pes je mrhovinar, seveda pa mu se lahko daje vegi, ne pa vsak dan! :-X


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: tjas , četrtek, 17.05.2007 : 20:26:58
Mogoče bom zdaj koga užalila, a ljudje, ki hočejo iz psov naredit vegetarijance, za moje pojme niso čisto pri pravi. Pa kaj vam je ljudje?Bi radi pse spremenili v ljudi? Proti vegetarijancem nimam nič za povedat,a pasji vegetarijanci??? Pes že od nekdaj je meso.V mesu so pomembne hranilne snovi, ki jih pes rabi. To je za moje pojme mučenje. Psi so še vedno delno zveri, ki obožujejo meso in to je dejstvo.

Se podpišem pod ta post!


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: kikiriki , sobota, 19.05.2007 : 15:42:40
Dajemo ji brikete od hilssa  adult chicken.Enkrat na dan zjutraj.Začela pa bi zato ker imamo velike površine vinogradov in sadovnjak.In vsakič izkoristi priliko da poje kaj.Včasih si iz garaže vzame kar 3 na dan jabolko.Ko grozdi dozorijo jih nonstop je.Celo pozimi ko so že čisto gnili.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: kikiriki , sobota, 19.05.2007 : 15:54:44
Saj jaz ji ne bi vedno dajala samo vegi res nisem zato da je pes shiran ampak če bi kaj pomagalopa ja.Problem je tudi da vsaki ki pride na degustacijo vina ji nekaj  malega da.Kot naprimer suho klobaso kruh sir...In največkrat tisto zbruha.Imamo pa nekje v juniju en dan odprtih vrat nakaterega pride od 150 do 200 ljudi.In otroci ki jih pripeljejo sem da ne rečem kaj grdega ji nosijo cele sendviče in potem tako bruha da mislimo da se bo zadavla.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Kalsang , sobota, 19.05.2007 : 16:08:20
Na vašem mestu bi preprečila, da obiskovalci prihajajo v stik z njo. Ne samo, da je debela, ker jo kar naprej hranijo, ampak ji to tudi škodi, saj bruha!

Ko imate obiskovalce, jo preprosto za tisti čas nekam zaprite.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: scottie , sobota, 19.05.2007 : 16:39:12
Tudi jaz mislim enako kot Kalsang. Preprečiti ji morate, da jo drugi ljudje hranijo. Namesto vegi prehrane ji raje daj light brikete in malo več naj se giblje. Kadar je hiša polna jo je treba nekam zapret, ko pa je ljudi manj pa jih prosi, da ji nihče ne sme dati ničesar. Si pa izmisli, da ima kakšno alergijo ali kaj podobnega, saj je potem res bolana, ko ji je slabo.

Lp


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: bauci , sobota, 19.05.2007 : 18:49:43
jaz se tudi strinjam s Kalsang in tudi sama to prakticiram. pač ne grem več tja na obisk, kjer ne upoštevajo mojih želja, ali pa bi jo umaknila, če bi prišli k meni na obisk in ne bi upoštevali prošenj.

marsikdo pač ne razume, da lahko psu že majhen košček kakšne zadeve škodi, mu povzroči drisko....


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Nanook , sobota, 19.05.2007 : 21:00:01
Ja, folk je pac glup in ne poslusa, kaj cmo. Grozdja pa naj raje ne je.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: lunca , ponedeljek, 21.05.2007 : 07:05:51
Ej,saj obstajajo tudi hrane,ki so namenjene psom z nagnjenostjo k debelosti,spadajo pa pod veterinarske diete.RC ima tak progam z hranama Obesity in Weight control.
LP Tjaša


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: kikiriki , ponedeljek, 21.05.2007 : 16:32:21
Hvala.Bom probala uresničit tisto z grozdjem.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: maychy21 , ponedeljek, 17.11.2008 : 17:55:45
em kot vegetarijanka, sem tudi strinjam, da psa narediti za vegetarijanca nene...ok če so to zdravstveni razlogi (poznam enega psa, ki pač je alergičen na meso), ampak tko pa tut jst ne bi dajala ji le vegetarijanske hrane...razmišljam, da ker je žal moja psička alergik in je pač samo te brikete proti alergiji, da bi ji kdaj pa kdaj tudi te vegetarijanske brikete kupila, če bi jih seveda mela rada in ji nebi povzročalo težav...


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Jana , ponedeljek, 17.11.2008 : 19:02:25
maychy21, prosim za prevod zgornjega sporocila; beri: locila, velike zacetnice in manjkajoce crke.

V bodoce bodo taki zmazki, ki jih bo kdorkoli napisal, enostavno izbrisani.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: maychy21 , ponedeljek, 17.11.2008 : 19:11:52
O se opravičujem.
Torej, kot vegetarijanka, se tudi strinjam, da psa narediti za vegetarijanca ni pravilno.
Ok če so to zdravstveni razlogi (poznam enega psa, ki pač je alergičen na meso), ampak drugače pa tudi jaz ne bi hranila psa le z vegetarijansko hrano. Razmišljam, da ker je žal moja psička alergik in je pač samo te brikete proti alergiji, da bi ji kdaj pa kdaj tudi te vegetarijanske brikete kupila, če bi jih seveda mela rada in ji nebi povzročalo težav.
Upam, da je zdaj bolj razumljivo.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Pajk , ponedeljek, 01.06.2009 : 07:18:38
Živjo,

sama sem veganka in tako sem se odločla tut za Pajka. Ne pravim, da mu mesni briketi niso všeč, vem da mu ni salama, mu je ljubša veganska, vendar iz etičnih razlogov sem se odločla da mu bom dajala Ami brikete, preprosto ne bom kot ljubiteljica živali podpirala tako svinjarijo, ki je potrebna za mesne brikete.
kot pes, ki je bil zlorabljen, je po nekaj mesecih pridobil na teži, dlako ma lepo, nobenega prhlaja tko da ne vidim razloga zakaj bi menjala hrano. Zanima me, če je med vami kdo, ki pravtako uporablja Ami več let in kakšne so izkušnje? Kajti na različnih forumih sem zasledila, tut veterinar je reku, da psi naj ne bi jedl žitaric(koruza), medtem ko jih Ami vsebuje kot 99% ostalih briket.

ps: zdj mali poleg mene leži, je dou vseštiri v luft in smrči...:)


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: lunca , ponedeljek, 01.06.2009 : 08:16:30
V osnovi je pes mesojedec in za svoj obstoj potrebuje hrano na osnovi živalskih beljakovin.Ti si se za veganstvo odločila po svoji lastni presoji,tvoj pes se to ne more.Tudi v naravi se pes ne prehranjuje z zelenjavo(trava in koreninice)ampak je to le dodatek,ki omogoča boljšo prebavo.Druga stvar je intoleranca na živalske beljakovine.Vendar je takih psov izredno malo.
O njegovi prehrani in svojih etičnih predsodkih pa bi si morala priti na čisto preden si si nabavila psa.
V današnjih časih,ko je prehrana psov odvisna od ljudi in ne več od psov samih smo jim dolžni zagotoviti vse tisto,kar pes za svoj razvoj in obstoj potrebuje.In to vsekakor ni samo zelenjava.
LP Tjaša


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Maja. , ponedeljek, 01.06.2009 : 11:38:15
lunca, če se jaz prav spomnim biologije, ne gre toliko za živalske beljakovine, kot za aminokisline živalskega izvora - ki so tudi v mleku, jajcih, skuti, siru...

V osnovi naj bi bil pes vsejed, mačke pa bolj mesojede, ni nekako tako?

Jaz sem svoje mačke hranila s hrano Ami (kastrirana samca, imela sta težave s sečnimi kamni oz. peskom), vendar se je potem nekaj časa ni dalo naročiti in smo šli nazaj na RC.

Sama nimam predsodkov kar se tiče BRIKETIRANE hrane brez mesa. Se mi zdi, da je Ami še vedno boljša od raznih Pedigree in podobnih, ki vsebujejo stranske proizvode predelave mesa.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 01.06.2009 : 12:18:11
izkušnje mojega sorodnika: kot vegetarijanec je bil skrajno navdušen nad to hrano. Sprva je zgledalo krasno. Potem pa sta mu obe psici  zboleli - prva po par mesecih, druga, mlajša, je zdržala precej dlje. Rezultat: drago zdravljenje, draga dietna hrana, ki niti slučajno ni več vegetarijanska. Meni je bila hrana sumljiva od vsega začetka, ker je specifikacija tako pomanjkljiva. Najcenejša normalna hrana iz supermarketa ne bi mogla narediti toliko škode.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Mel , ponedeljek, 01.06.2009 : 16:49:29
Lanabela, za čim pa sta zbolela in kako se je to kazalo? Kakšni so bili izvidi? Me resno zanima.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Klavdija , ponedeljek, 01.06.2009 : 17:21:06
Lanabela..a po tej Ami hrani? ???

Glede na dosedanje izkušnje z Astorjem in glede na to kateri briketi mu odgovarjajo imam v planu še preizkusit vegetarijanske. Očitno ima alergijo na živalsko beljakovino.
Sedaj sem tukaj prebrala za to Ami hrano in našla tudi na internetu. Celo posladke!!! Saj ne moreš verjeti... :D

Sama sicer nimam popolnoma nobenih izkušenj s tako hrano pri psih... :o


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: miskica , ponedeljek, 01.06.2009 : 17:40:14
Punce, samo ad informandum, tudi Techni-cal ima vegi brikete. Mi jih imamo kot priboljšek za učenje in Pega jih ima presenetljivo zelo rada. Sem šla gledat deklaracijo, ni zapisanega nič živalskega. Piše, da so hipoalergene.
Mogoče v pomoč, verjetno se lažje dobijo, ker Techni-cal imajo marsikje.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Pajk , torek, 02.06.2009 : 07:26:09
Lanabela mene tudi zanima ali je sorodnikov pes zbolel zaradi Ami briket.
 Zanimivo je, da mnogi vztrajajo pri tem, da pes ne more biti vegetarijanec, zakaj potem vedno ko zbolijo so poslani na tovrstno dieto? pa poznam kar nekaj takh primerov. Med drugim naj koruza v Ami briketah ni gesko spremenjena in ni alergena, za razliko od večine briket.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Nanook , torek, 02.06.2009 : 07:30:37
Ce si alergicen na koruzo, si alergicen na koruzo, neglede na to v kaksnih briketih je.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Pajk , torek, 02.06.2009 : 08:53:21
nanook prav imaš, trapast sm napisala, hotla sem sicer povedat, da me je veterinar opozoril, da  za pse žitarice niso priporočljive, zlasti ne koruza, ki je gensko spremenjena, ki pa jo na žalost v večini briket, ker je najcenejša. Glede Ami briket, so rekli, da ni gensko spremenjena, koruza namreč.



Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Lanabela , torek, 02.06.2009 : 09:28:19
Dokazati, da sta psici zboleli ravno zaradi teh briketov se seveda ne da. Bilo je pa takole: starejši psički briketi niso ustrezali že od začetka, ker so bili pretrdi in jih suhih ni mogla jesti, so zelo trdi. Namočiti jih je pa prava umetnost, saj jih je treba skorajda skuhati da se zmehčajo. Že po kratkem času se je zelo zredila, kar pa je lastnik pripisoval ostalim starostnim težavam, ki jih je imela že prej. Potem so se pojavile še težave s prebavo, ki jih pa prej nikoli ni imela, staknila je kar vztrajen kolitis, a se je po daljšem zdravljenju z dietno hrano in zdravili popravila. Sedaj je na kvalitetnih senior briketih, lahko jih je nenamočene in tudi shujšala je.
Druga psica je hrano odlično prenašala, se je sicer malo zredila, ampak nič hujšega, imela je zelo lepo dlako in je bila v dobri kondiciji. Ne morem reči točno koliko časa, ampak dolgo. Potem je pa počilo. Najprej čedalje večji dreki, potem hujšanje, občasno bruhanje  in neprebavljena hrana. Dieta in običajno zdravljenje za črevesne probleme je bilo povsem brez učinka. Sedaj je na dietni hrani, dobivati mora preparat z encimi pankreasa in lepo okreva - samo drag preparat in dieto bo morala dobivati vse življenje

Da je starejša zbolela zaradi briketov, ki ji niso ustrezali je skoraj zanesljivo. Za mlajšo seveda ne bi mogla reči, da ji je šel pankreas k vragu ravno zaradi hrane, koristila ji pa zanesljivo ni.

V bistvu mi je žal, saj je firma, ki prodaja brikete simpatična in nekateri drugi izdelki so se dobro obnesli (priboljški za čiščenje zob, šamponi).
Je pa v reklamnem materijalu sestava hrane hudo pomankljivo deklarirana. Tole:

Sestavine:
žitarice, izvlečki rastlinskih beljakovin, stranski proizvodi rastlinskega izvora, olja in maščobe, kvasi, shranjeno z vitaminom E, linolejska kislina (4,24%).

se mi ne zdi obetavno, sploh pa ne za hrano, ki b8i morala biti še prav posebej pazljivo sestavljena (ker ji pač manjkajo snovi živalskega izvora)

Ali je koruza in soja gensko spremenjena ali ne ja pa po mojem mnenju popolnoma vseeno.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: pokica , torek, 02.06.2009 : 12:50:53
Ja, če je hrana bogata z OH, zna biti napor na trebušno slinavko. Ampak potem odpove inzulin, encimi pa so predvsem za razgradnjo maščob in beljakovin, če se ne motim. Deklaracija je pa res zelo "švoh" napisana.

Ma jaz skoraj ne verjamem, da koruza v vegi briketih ni GSO, pa saj je praktično vsa, ki jo dobimo v Evropo. Če pa ni, potem pa res pohvalno. Čeprav resnici na ljubo, res ne vem, zakaj se tako pretirava s tole koruzo.

Pes zaradi take prehrane lahko zboli kakor tudi pes, ki se prehranjuje "klasično". Lahko da ne tolerira kake sestavine v izdelku, kar pa težko veš prej.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Kalsang , torek, 02.06.2009 : 12:58:32
A ni tako, da če odpove inzulin, je problem tudi presnova OH? Po primerjavi s človeškim diabetesom na primer...


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: pokica , torek, 02.06.2009 : 13:08:27
Ja, pomoje je tako tudi pri psih. Zato lahko pri obremenitvah trebušne slinavka z OH zataji hormon inzulin. Pankreatični encimi pa sodelujejo pri prebavi beljakovin in maščob. Večinoma. Kot sem razumela, je bil v zgornjem primeru, pri psu težava v izločanju encimov trebušne slinavke, pa čeprav je (verjetno) hrana veliko bolj bogata z OH, čeprav ne piše. Sem samo na glas razmišljala.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Kalsang , torek, 02.06.2009 : 13:21:27
To, kar je napisala Lanabela, se mi zdi zelo dragocena informacija. Tudi sama sem vegetarijanka, moji psici sicer jesta mesno hrano, vendar vsake toliko mi na pot pridejo vegetarijanski briketi, pa avtomatično pomislim, da bi mogoče veljalo poskusiti.

Eden od mojih pomislekov proti pa že od vsega začetka dejstvo, da se ena od mojih psic že pri briketih z običajno vsebnostjo OH nenormalno redi. Zdaj smo že kar nekaj mesecev na Orijenu in je poleg NatureDiet (prav tako visoka vsebnost beljakovin) edina hrana, ob kateri se ne redi oziroma celo shujša in je v odlični formi. (Čeprav za tibetanske pasme velja, da naj ne bi jedli veliko mesa, ker ga naj ne bi dobro prenašali. No, za šicuje to ne drži, saj še nekaj drugih brez problema uživa Orijen.)

Poznam nekaj ljudi, ki hranijo svoje mačke z Ami in doslej so zdrave. O pasji hrani Ami pa je bil to prvi feedback, ki sem ga slišala.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: miskica , torek, 02.06.2009 : 13:34:31
Se mi zdi zelo dobro, da skrbnik svojega psa ne človeči preveč in da tudi svoja osebnostna prepričanja da na stran, ko se gre za zdravje psa. Tako da vegetarianski briketi že, če ima pes zdravstvene ali druge probleme z ostalo prehrano. Sicer pa po pameti in racionalno pri odločanju o živih bitjih, ki so odvisne od nas, pa ne morejo povedat, kaj in kako jim je.


Naslov: Re: Vegetarijanska prehrana
Poslano od: Pajk , četrtek, 24.09.2009 : 15:04:08
Pozdravljeni,

Pajk že nekaj časa ne je Ami hrane, ker kot 99% ostalih briketov vsebuje preveč pšenice, ker je najceneje. Trenutno je brikete Techni-Cal Solution. Veterinar je rekel, da je zelo zdrav in ima tako lepo dlako. Mali ima ogromno kondicije, zmatral je že marsikaterega hrta in tekmovalne pse. Techni-Cal je narejena izključno za pse z alergijo na mesne in mlečne izdelke ter pšenico (veterinar je še posebaj opozoril, da se ne zavedamo kako škodljiva je pšenica za psa).

Vem, da me obsojate, a ljudje smo se že tako ali tako preveč vmešali v življenja teh prečudovitih bitij, ki smo jih pripeljali do stopnje, da zelo mali procent teh kosmatincev bi lahko preživelo na prostem. kot aktivistka za pravice živali še kako dobro vem, da ne samo psi ampak tudi ostale živali bi vse dale da lahko samo za trenutek dobijo sposobnost naše govorice in nam povejo, da klavnice, kjer jih posiljujemo s strupi,na vlažnih, umazanih tleh,pretepanjem, trpinčenje, vsi poskusi, ki se izvajajo na njih...da si preprosto tega ne želijo in da jih boli. Tako kot imam rada Pajka imam rada vse živali, čigar ostanki končajo v briketih. Kolikor je meni znano, psi ne dobijo "boljšo" polovico mesa, ki je namenjen ljudem, temveč ostanke. V kapitalizmu pač nič ne gre v prazno. Nimam pa nič proti, če bi Pajki lahko spuščen letal in zaradi mene če bi ujel kako srno ali lisico in jo pojedel, mu tega ne bi preprečila.
No mislim, da veste kam ciljam.

pozdrav od Pajkija!