mojpes.net

o mačkah => o mačkah - razno => Sporočilo, začeto od: yo , petek, 16.05.2003 : 12:43:17



Naslov: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: yo , petek, 16.05.2003 : 12:43:17
Pozdravljeni!

Začela se je sezona mačjih mladičkov in z njo sezona zavrženih mladih in malo manj mladih mačk. Na srečo mnoge od njih najdejo nove domove, včasih le začasne, preden odidejo k novim stalnim lastnikom.
Mnogokrat so mucki še zelo majhni in ne vemo, kako ravnati z njimi in kaj potrebujejo. Tudi pri večjih mladičih in odraslih mačkah včasih nastane problem – kako ravnati z njimi, s čim jih hraniti. Upoštevala sem možnost, da nekateri najdenčki odidejo v domove, kjer novi skrbniki še nimajo izkušenj z mačkami. Zato sem se odločila, da napišem nekaj napotkov, da vam bo lažje. Kot prvo je potrebno mačko nahraniti in poskrbeti za njeno zdravje (cepljenja in testiranja npr.). Zato sem se v postih spodaj osredotočila ravno na to.

Lp, Yo


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: yo , petek, 16.05.2003 : 12:43:49
NEGA MAČIC - VZREJA MLADIČEV
Prvih nekaj tednov so mladiči popolnoma nemočni in potrebujejo veliko pozornosti. Za vse, kar potrebujejo v tem času, poskrbi njihova mati, kasneje pa že začenjajo raziskovati bližnjo okolico in postajajo samostojnejši.
Postopoma se mladiči odvajajo materinega mleka, v njihovo prehrano pa začnemo uvajati netekočo hrano. Pri starosti deset do dvanajst tednov naj bi bili mladiči popolnoma odstavljeni in sposobni zapustiti mater.

PRVI DAN
Pravkar rojeni mladič je popolnoma odvisen od svoje matere. Njegove veke so zaprte, ušesa pa zavihana nazaj, tako da niti ne vidi niti ne sliši.
EN TEDEN
Po sedmih dnevih se mladičem odprejo oči. Še vedno so zelo ranljivi in nemočni in potrebujejo mamo. Med spanjem se mladiči tiščijo skupaj, da se počutijo varne in jim je toplo.
TRIJE TEDNI
Nekaj tednov kasneje se mladiči že popolnoma samostojno gibljejo in hočejo raziskovati. Zdaj jim že lahko damo malo netekoče hrane (glej spodaj).
ŠTIRJE TEDNI
Ko preidejo na netekočo hrano, jih lahko začnemo privajati na posodo za iztrebke. Posodo namestimo na mirno mesto, mucke pa postavimo vanjo po vsakem obroku. Nikoli ne potiskajmo mucki gobčka v iztrebke, če ji je ponesreči ušlo drugje.
PET TEDNOV
Mladiče hranimo z raznoliko hrano, da bodo pridobili dobre prehranjevalne navade za kasnejše življenje. Poleg konzervirane hrane za mladiče jim lahko dajemo tudi drobno zmleto kuhano meso in kuhane bele ribe.
ŠEST TEDNOV
S poskakovanjem na igračko se mladiči učijo lovljenja. Bučne igre z bratci in sestricami so priložnost za učenje napada in obrambe.
OSEM do DEVET TEDNOV
Pri starosti osem do devet tednov je treba mladiče cepiti proti mačji gripi in okužbam črevesja. Mladičev ne smemo pustiti na prosto, dokler niso cepljeni.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: yo , petek, 16.05.2003 : 12:44:20
UMETNO HRANJENJE – Hranjenje po steklenički
Mladiče brez matere lahko vzredimo tudi sami. Mladiči brez matere morajo biti na toplem, dobro hranjeni in čisti. Na začetku jih moramo hraniti vsaki dve uri s posebnim nadomestkom za mačje mleko. Po hranjenju moramo mladiču z navlaženim kosmom vate nežno obrisati zadnjik, da spodbudimo iztrebljanje.
Za navodila in nasvet povprašamo veterinarja.

PRIPOMOČKI ZA HRANJENJE
-      steklenička za hranjenje
-      kapalka
-      brizgalka
Vse pripomočke za hranjenje moramo sterilizirati, mleko pa pripravljati točno po navodilih.

ODSTAVLJANJE MLADIČEV
Mladiče pričnemo hraniti pri starosti tri do štiri tedne, preden jih mačka povsem odstavi. Takoj ko mladiču zrastejo zobje, je sposoben sam jesti drugo hrano. Navadno je to v starosti štiri do pet tednov. Takšnemu mladičku dajemo lahko poleg mleka kuhano kunčje meso ali kuhane bele ribe brez kosti. Nekateri mladiči (posebno mladiči siamskih mačk) lahko prebavijo zmleto meso, ko so stari približno pet tednov. Pri nekaterih mladičih lahko surovo meso pred 7. ali 8. tednom povzroči rahlo diarejo.

Starost: 3 tedni
Vrsta hrane: Mačje mleko v prahu, malo drobno sesekljanega kuhanega mesa ali konzervirana hrana za mačje mladiče in materino mleko.
Število obrokov: Na krožniku 4-6-krat na dan.
Starost: 4 tedni
Vrsta hrane: Mačje mleko v prahu, drobno sesekljano kuhano meso ali konzervirana hrana za mačje mladiče in materino mleko.
Število obrokov: Na krožniku 4-6-krat na dan.
Starost: 5 tednov
Vrsta hrane: Drobno sesekljano kuhano meso ali konzervirana hrana za mačje mladiče ter materino mleko.
Število obrokov: Netekoča hrana 4-5-krat na dan.
Starost: 6 do 8 tednov
Vrsta hrane: Povečujemo količino netekoče hrane in omejimo sesanje pri materi.
Število obrokov: Netekoča hrana 3-4-krat na dan.
Starost: 8 tednov in več
Vrsta hrane: Mladiči so odstavljeni. Pred šestim mesecem jim dajemo kravje mleko (če ga prenašajo) ali mleko z nizko vsebnostjo laktoze.
Število obrokov: Netekoča hrana 3-4-krat na dan.

POVPREČNE TEŽE
en dan 70 - 135 g
en teden 110 – 250 g
tri tedne 215 – 420 g
štiri tedne 250 – 500 g
pet tednov 290 – 620 g
šest tednov 315 – 700 g
sedem tednov 400 – 900 g


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: yo , petek, 16.05.2003 : 12:44:52
NAPOTKI ZA HRANJENJE – Deset osnovnih pravil
1 – Kupujemo samo pripravljeno hrano priznanih proizvajalcev.
2 – Mački ne dajemo hrane, pripravljene za pse ali druge živali.
3 – Posoda in pribor za hrano naj bodo zmeraj čisti.
4 – Mački ne dajemo hrane, če sumimo, da je pokvarjena.
5 – Iz ribjega ali piščančjega mesa previdno odstranimo koščice.
6 – Hrana naj ima sobno temperaturo.
7 – Ko mačka neha jesti, hrano, ki jo je pustila, zavržemo.
8 – Skrbimo za mačkino težo in pazimo, da se ne zredi.
9 – Znova pogrete hrane ne dajemo nazaj v hladilnik.
10 – Če mačka 24 ur zavrača hrano, se posvetujemo z veterinarjem (op. velja za odrasle živali, pri mladičih čas vsaj razpolovimo).

PRIPRAVLJENA HRANA ZA MAČKE
-      konzervirana hrana (sestavine: meso, ribe, želatina, maščoba, voda, vitamini in žito)
-      suha hrana (briketirana hrana; Navadno služi kot sestavni del dnevnih obrokov. Mački ne sme zmanjkati sveže vode.)
-      polsuha hrana
-      mačji “žvečilni gumi” (prožne ploščice za utrjevanje dlesni in zobovja)
-      mačji bonboni (posladek, več okusov)
Op. Po nekaterih podatkih oz. prepričanjih naj bi briketirano hrano uporabljali le občasno, ker naj bi povzročala težke okvare ledvic (kamni, nefroze).
Op. Izbiramo hrano priznanih proizvajalcev!


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: yo , petek, 16.05.2003 : 12:45:22
SVEŽA HRANA
Potrebe naše mačke po uravnoteženi prehrani najlaže zadovoljimo s pripravljeno hrano za mačke enega izmed priznanih proizvajalcev. Enkrat ali dvakrat tedensko pa ji lahko privoščimo tudi svež obrok ter tako obogatimo njen jedilnik.

PRIPRAVLJANJE SVEŽE HRANE

SLASTNA POJEDINA
Mačke imajo navadno rade okus in čvrstost sveže hrane. Spremembe v jedilniku bodo vesele še toliko bolj, če jih sicer večidel hranimo s pripravljeno mačjo hrano v konzervah.
(op. Velja za muce, pri katerih jih na raznovrstno hrano navajamo od vsega začetka.)

NAJPRIMERNEJŠA HRANA ZA MAČKE

MESO in DROBOVINA
Svoji mački lahko občasno privoščimo slasten priboljšek, tako da ji skuhamo nekaj kosov sveže govedine, bravine, svinine ali drobovine. Meso, ki ga spečemo, ocvremo ali skuhamo, moramo ohladiti in sesekljati na majhne koščke, preden ga ponudimo.

GOVEDINA
Mačkam dajemo govedino kuhano ali surovo. Zrežemo jo na koščke ali nastrgamo. Mačke imajo najraje pusto govedino brez loja. V maščobo zelo nerade ugriznejo. Nekatere mačke imajo zelo rade sesekljano meso. Sesekljano mora biti na primerno velikost, ne predrobno, ker sicer mačka s sorazmerno majhnimi zobmi ne bo mogla krepko ugrizniti v tako kašasto jed. Iz predrobno zmletega mesa naredimo za mezinčevo konico debele svaljke, takšne bo mačka rada pojedla.
KUHANO MESO S TESTENINAMI
Z dodajanjem majhnih količin kuhanega riža, testenin ali krompirja olajšamo mački prebavo mesa in rib. Toda delež ogljikovih hidratov in zelenjave v njenem jedilniku naj bo zelo majhen.
TELETINA
Nekateri menijo, da teletina mačkam škoduje. Ta nesmisel ima verjetno korenine v ceni tega mesa, ki res ni ravno nizka. Teletina je nevarna le, če je pokvarjena.
KONJSKO MESO
Konjsko meso je zelo hranilno, vendar pa nekatere mačke dobe po njem drisko, zato bodimo pozorni na reakcijo živali.
JAGNJETINA
Za mačke pride jagnjetina v poštev šele za govedino. Najboljše je surovo, ne preveč mastno meso, posebno prsni deli. Kosti se ne lomijo v dolge osti, mačke pa zelo rade grizejo mehke dele kosti, ki vsebujejo veliko kalcija in fosfora, ki sta mladičem zelo potrebna za tvorbo kosti.
PERUTNINA
Mački lahko dajemo tudi manjvredne dele perutnine, vključno s kožo in drobovino. Narežemo jih na majhne koščke in odstranimo kosti.
Kurji želodčki in glave so za mačko prava poslastica. Kurje kosti so sicer zanjo nevarne, le glave so izjema. Lahko jim jih damo kar surove.
KUNČJE MESO
Košček kunčjega mesa je za mačko prava poslastica. Lahko dajemo tudi surovo.
SVININA
Svinina je še najmanj primerna za mačke. Surovo svinjsko meso lahko vsebuje vrsto parazitov – trihine, vendar je meso, kupljeno pri mesarju, neoporečno. Svinjsko meso je razen drobovine premastno. Le kuhana svinjska drobovina je za mačke primerna hrana. Gnjat, prekajena slanina, salame ali slano meso v konzervah jim zelo škodijo in povzročajo prebavne motnje.
JETRA
Izmed drobovine ima mačka najraje jetra, ki jih lahko štejemo za njeno tradicionalno hrano. Ni nujno, da so ravno telečja, mačka bo z veseljem pojedla tudi jetra kakšne druge živali, njihova hranilna vrednost pa je prav takšna. mnogi menijo, da lahko dobi mačka od svežih jeter trihine. Bojazen je povsem neutemeljena, ker so trihine le v mišičastih delih mesa (predvsem svinjskega), v jetrih in ledvicah jih ni! Tudi drugo meso ni nevarno, če je dobro prekuhano. Jetra dajemo mačkam surova, kuhana ali rahlo prepražena, dva do trikrat tedensko. Mačke se zelo hitro navadijo nanje, morda imajo le sprva nekoliko težav s prebavo. Upoštevajmo tudi, da surova jetra odvajajo, kuhana pa zapirajo. Z njimi lahko torej po potrebi mački uravnavamo prebavo.
VRANICA
Nastrgano vranico dajemo mačkam dva do trikrat tedensko. Prevelike količine povzročijo diarejo.
SRCE
Tudi srca vseh klavnih živali so dobra hrana za mačke. Kot vsa drobovina je tudi srce hranilno. Mačkam ga ponudimo surovega ali kuhanega.
JEZIK
Mačkam dajemo kuhanega, če pa je žilav, naj ga na koščke narezanega jedo surovega.
LEDVICE
Nekatere mačke slastno pojedo tudi ledvice, najsi bodo goveje, ovčje, telečje ali svinjske. Ledvice nimajo velikega hranilnega učinka.
PLJUČA
Pljuča so brez večje hranilne vrednosti in zelo primerna hrana za predebele mačke. Sočasno jim dodajamo vitamine.
VAMPI
Zgodi se, da vampov mačke ne cenijo preveč. Priporočljivo je, da jih mešamo z mesom.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: yo , petek, 16.05.2003 : 12:45:54
RIBE IN RAKI
Mačke imajo zelo rade ribe in rake. Če imajo priložnost, si jih kar same ulovijo. Seveda mora biti tudi ta hrana sveža in nepokvarjena. Sicer je zelo nevarna za mačko. Rečne ribe naj bodo kuhane, ker lahko mačke, če jih zaužijejo surove, dobe ribjo trakuljo.

KUHANE RIBE
Meso osliča, trske, vahnje in drugih belih rib je primerno za mačke, ki se slabo počutijo ali nimajo teka. Ribe nikoli ne smejo biti surove, temveč jih moramo blago popeči ali skuhati. Iz kuhane ribe je bolje odstraniti kosti, ker se lahko ostra in močna ribja koščica zatakne v prebavilih.
KONZERVIRANE RIBE
Obroki s sardinami, skušami in slaniki iz konzerve so zelo hranljivi.
S konzervo tunine ali lososa lahko na hitro nasitimo našo mačko. Prej odstranimo kosti.

JAJCA
Jajca dajemo mačkam samo občasno. Posebno priporočljiva so za breje mačke, doječe samice in mladiče. Stepena damo v mleko ali pa v trdo kuhana narežemo na manjše koščke. Nalahno vmešano jajce je izvrsten lahek obrok.
Op. Nikoli ne dajemo surovega beljaka.

OVSENI KOSMIČI
Kosmiči, pripravljeni s toplim mlekom so priljubljena jed odraščajočih mladičev. Ne smemo jih sladkati.

OSTANKI JEDI
Ostankov hrane, ki so navadno mešanica mastnih koščkov mesa, hrustancev, kosti in sesedene maščobe, krompirja ter zelenjave, raje ne dajajmo mačkam, ker lahko vsebujejo tudi živalskemu organizmu škodljive začimbe.
Tisti, ki jim je žal zavreči ostanke, naj si raje omislijo kokoši.

KOSTI
Pri glodanju kosti mačke niso preveč spretne. Večje kose površno oglodajo in pustijo. Rade imajo prav tiste, ki jim lahko škodujejo, na primer piščančje. Velike goveje in telečje kosti so nenevarne, ker se ne cepijo v osti, tudi če jih mačka pregrizne. Nenevarne so še vratne in prsne ovčje kosti, kosti nog parkljarjev in kurji vratovi. Nožnih kosti mačke ne cenijo preveč.

ZELENJAVA
Zelenjavo, ki je vir vitaminov, dajemo mačkam v majhnih količinah, nikoli kot samostojen obrok. Kot dodatek k mesni hrani je primerna zelenjava kuhan in neslan stročji fižol, beluši, čebula, por, grah, korenje. Surovo lahko dodajamo nastrgano korenje, cvetačo, paradižnik, zeleno, peteršilj, endivijo, drobnjak, špinačo in zeleno solato. Mačkam ne dajemo začinjene ali mastne zelenjave.
Za odrasle mačke je priporočljivo, da jim vsakih štirinajst dni primešamo v hrano strok strtega česa, le-ta namreč preprečuje glistavost.
Op. Glistavost kljub dodajanju česna preprečujemo in odpravljamo s sredstvi za odpravljanje notranjih zajedalcev (npr. Pratel), ki jih mački dajemo na 3-4 mesece.

SADJE
Nekatere mačke imajo rade sadje, zlasti grozdje, pomaranče in jagode.

VODA
Mačka dobi večino tekočine, ki jo potrebuje, iz zaužite hrane. Pogosto je videti, da le malo pije, kljub temu pa moramo poskrbeti, da bo imela ves čas na voljo dovolj sveže vode. Kadar ji dajemo suho ali napol suho hrano, ji moramo zagotoviti še več vode, saj tovrstni obroki vsebujejo zelo malo vlage. Zato je priporočljivo, da ne pretiravamo z obroki suhe hrane.

MLEKO
Mleko, ki sicer vsebuje številne hranljive snovi, ni nujno za zdravo mačjo prehrano (op. velja za mačke po dopolnjenem 6. mesecu starosti). Kravje mleko  lahko nadomestimo z napitki, ki vsebujejo manj laktoze.
Nekatere mačke ne morejo prebaviti mleka. Mački s pogostimi prebavnimi motnjami ne dajajmo kravjega mleka, saj je morda prav to vzrok za njene težave.
(op. Težave s prebavljanjem mleka nikar ne rešujte z redčenjem mleka z vodo – takšno mleko povzroča diarejo in ga priporočamo pri zaprtju).

Vir:
Popolna nega in vzgoja mačke, Andrew Edney, dr. vet. med.
Naše mačke, Leskovic, Slavec


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: yo , petek, 16.05.2003 : 12:47:00
ZDRAVSTVENI NAPOTKI

SEROLOŠKI TESTI ZA FeLV IN FIV
Vsako muco je priporočljivo testirati za FeLV in FIV virus. Za test se potrebuje nekaj kapljic krvi. Test poteka po principu ELISA. Če je muca pozitivna na levkozo, zazna virus FeLV, če pa je muca pozitivna na FIV, zazna protitelesa na ta virus.
Kdaj se priporoča testiranje muce:
- novonabavljeni mladiči in muce, preden jih prinesete domov k ostalimi mačkami
- mladiči ob nakupu
- bolne muce (stomatitis, gingivitis…)
- muce pred prvim cepljenjem levkoze
- zunanje muce – pretepači...

FIP - MAČJI INFEKCIJSKI PERITONITIS
V Sloveniji se je pred kratkim časom pojavil FIP v določenih rejah. Tako tudi Slovenija ni zaščitena pred to boleznijo. Virus se prenaša s slino, urinom, fecesom (WC zabojčki) in je v okolju obstojen tudi 3 tedne. Tisti rejci, ki imate reje negativne, se priporoča test vsaki novonabavljeni muci, tisti pa, ki še ne veste statusa vaše reje, se lahko oglasite na naši kliniki, da vam bomo muce pretestirali. Za test se potrebuje nekaj kapljic krvi, deluje na principu ELISA in zasledi protitelesa na CORONA virus (pri nas uporabljamo FIP test podjetja IDEXX). Če je vaša muca pozitivna, še ne pomeni, da ima FIP, pomeni pa, da morate biti skrajno previdni in prevzeti določene higienske ukrepe, ker je nevarnost, da ta virus mutira v FIP.

CEPLJENJE
Vsak dan se srečamo pred nešteto škodljivimi klicami, ki bi lahko prodrli v našo telo in povzročile bolezen. K sreči ima zdravo telo proti tem klicam, učinkovito obrambo, ki je pri živalih in človeku zelo podobna. Če namreč v telo vdre povzročitelj določene bolezni, npr. virus ali bakterija, se začne pred njim braniti tako, da izdeluje protitelesa. Ta skupaj z različnimi obrambnimi celicami in posebnimi snovmi pomagajo uničiti škodljive klice in telesu ozdraveti.
Žal je okužba z naravnim povzročiteljem za žival usodna, saj jo bolezen dostikrat zelo izčrpa in poškoduje različna telesna tkiva, v mnogo primerih pa se lahko konča tudi s smrtjo prizadete živali. Vse to lahko preprečimo s cepljenjem.

KAJ JE CEPLJENJE?
Pri cepljenju s cepivom vnesemo v telo oslabljenega ali mrtvega povzročitelja bolezni in tako spodbudimo nastanek odpornosti proti tej bolezni. V večini primerov je odpornost dovolj močna šele 10 do 14 dni po prvem cepljenju, traja pa različno dolgo (od nekaj mesecev do enega leta ali več, kar je odvisno od bolezni, vrste cepiva, zdravstvenega stanja živali, njene starosti in pasme). Pri odrasli živali je pomembno cepljenje v ustreznih časovnih presledkih ponavljati, mlado žival pa je zaradi protiteles, ki jih je dobila od matere, potrebno cepiti večkrat.

MATERINA PROTITELESA
Čeprav pri novorojenih mladičih obrambne sposobnosti telesa še niso popolnoma razvite, prve tedne življenja niso popolnoma nezaščiteni. Od svoje matere namreč dobijo protitelesa proti boleznim, ki jih je sama prebolela ali proti katerim je bila cepljena. Nekaj teh protiteles dobijo pasji in mačji mladiči že v maternici, večino pa zaužijejo prva dva dneva življenja s prvim materinim mlekom, mlezivom.
Količina materinih protiteles v mladičevem telesu pa se po porodu hitro zmanjšuje, zato je treba pravočasno spodbuditi njegovo lastno telesno obrambo proti določenim boleznim, in sicer s cepljenjem.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: yo , petek, 16.05.2003 : 12:47:27
NAJBOLJ NEVARNE NALEZLJIVE BOLEZNI PRI MAČKAH

MAČJA KUGA
Je zelo nalezljiva virusna bolezen, napada pa mačke vseh starosti, zlasti dovzetne pa so mlade muce do starosti dveh let. Bolna muca začne zavračati hrano, je preveč mirna, temu sledi driska in bruhanje, nazadnje pa tudi kolaps in smrt. Do 80% tako bolnih živali pogine.

MAČJI NAHOD
Napada zgornji del mačjih dihal. Povzročitelja te bolezni sta dva virusa: (calicii in herpes virus) in klamidija. Zbole lahko mačke vseh starostnih obdobij, zlasti pa so zanje občutljive mlade živali. Bolna žival smrka, kiha, ima vnete oči, je preveč mirna, zavrača hrano, pogosto ima vročino. Pri mačjem nahodu so možne tudi razjede po dlesnih in jeziku. Taka žival se močno slini. Žival, ki se sicer pozdravi, lahko dolgo ostane klicenosec in lahko dolgo okužuje druge mačke.

MAČJA LEVKEMIJA (LEVKOZA)
Je virusna bolezen, ki slabi obrambne mehanizme mačk. Prenaša se predvsem med mačkami, ki živijo skupaj, lahko pa se od matere okužijo še nerojeni mladiči ali pa stari nekaj dni s pitjem mleka. Od okužbe do bolezenskih znakov lahko minejo tudi tri leta. Bolna žival je apatična, nima pravega teka, pogosto je slabokrvna. Zaradi oslabele telesne obrambe je zelo občutljiva za številne druge bolezni. Pogosto zboli za rakom. Bolezen ni ozdravljiva.

FAIDS
Je virusna bolezen, povzroča virus (soroden virusu humanega AIDS-a) ki slabi imunski sistem. Bolezen ni ozdravljiva in tudi ni cepiva proti tej bolezni. Prenaša se s slino, z ugrizi, s pretepanji… Virus se nahaja v krvi in slini. Nekastrirani mačkoni so procentualno bolj zastopani. Edina delna preventiva je, da se mačke sterilizirajo in kastrirajo in s tem preprečimo širjenje tega virusa.

STEKLINA
Je virusna bolezen, nevarna za vse živali in tudi za človeka. Podrobneje je opisana pri nalezljivih boleznih psov. Vsekakor je proti steklini priporočljivo cepiti vsako mačko, ki hodi iz hiše ali stanovanja.

PROGRAM CEPLJENJA ZA MAČKO
Pravilno negovana in hranjena mačka je proti boleznim kar odporna. Le pred številnimi nalezljivimi virusnimi boleznimi je brez zaščitnega cepljenja nemočna. Pri teh ji tudi pregovor, da ima mačka sedem življenj, ne pomaga. Cepljenje je vsekakor potrebno: zdravo mlado muco cepimo že, ko je stara 7 do 8 tednov, in nato z rednim letnim cepljenjem ohranjamo njeno življenjsko zaščito.
Cepi se lahko le mladiča, ki je popolnoma zdrav in brez zajedalcev. Veterinar ga bo pred cepljenjem pregledal in vam svetoval najprimernejše zdravilo proti notranjim in zunanjim zajedalcem. Povedal vam bo tudi, kako z njim ravnati prve dni po cepljenju, da bo odpornost čim zanesljivejša.
Dobro je vedeti, da nobena zaščita ni popolna, saj nekatere živali niti po pravilnem cepljenju niso odporne.K sreči se to zgodi zelo redko, zato naj ves ne skrbi preveč. Če ste zdravje svoje mucke zaupali veterinarju, ste zanjo naredili največ, kar lahko.

Vir: http://www.klinika-prva-k.si/nasveti/macke.slo.3.htm


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: LIZA , petek, 16.05.2003 : 21:16:06
Pia_in_co.:to je zelo odvisno od okolja v katerem zivi.Najhujse sovraznice mack so ceste,ce lahko tako recem,ker naj bi vec kot 70% mack poginilo na cestah.Ce pa muca zivi stran od ceste,lahko docaka (po mojih zikusnjah) priblizno 15,16 let,lahko se vec,ce je zdrava,nima tezav in obicajno take muce,ki zivijo tudi zunaj vendar ne zraven cest (ne samo v stanovanju) zivijo dlje.Odvisno je pa tudi od prednikov in pa tudi od same macke


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: yo , petek, 16.05.2003 : 22:46:03
ZIVLJENJSKA DOBA HISNIH MUC

Povprecna zivljenjska doba domace macke je okrog 15 let. Veckrat najdemo posamezne primerke, ki presezejo to starost, toda le redke macke dosezejo zrelo starost 20-ih let.

Rekord je postavila lisasta macka imenovana Puss, ki je docakala 36 let in en dan; in po nezanesljivih trditvah naj bi neka macka zivela celo 43 let!

Ni lahko primerjati katerokoli doloceno obdobje macjega zivljenja z ustreznim obdobjem pri cloveku. Splosna praksa, da macjo starost pomnozis z dolocenim stevilom (pogosto je to 7), ces da to ustreza cloveski - ni zadovoljiva. Najnatancnejsa primerjava starosti bi bila taka:

macka                    clovek
1 leto                     16 let
2 leti                      24 let
3 leta                     28 let
4 leta                     32 let
8 let                       48 let
12 let                     64 let
15 let                     76 let
20 let                     96 let


Mit devetih zivljenj

Pogosto pravijo, da ima macka devet zivljenj; to je v resnici nemogoce, je pa res po smislu. Se macka bolj trdovratno oklepa zivljenja kot druge zivali? Ta rek je brzcas nastal zato, ker so ljudje opazili, kako macki uspe prenesti vsakovrstne nesrece, ponizanja in strese in se iz njih izvlece z nasmeskom. Devet je bila vedno ena od misticnih stevilk in mogoce se je ta mit razvil zaradi sijaja skrivnosti in carovnije, ki je macke od nekdaj ovijal. V primerjavi s psi macke gotovo bolj cudezno premagujejo zivljenjske tezave, vendar jih najbrz bolj zaradi svojega refleksa izravnanja in dobrega cuta za ravnotezje kot zaradi kakrsnih koli nadnaravnih sposobnosti.


Naslov: Re: (zavržene) MAÈKE - napotki za posvojitelj
Poslano od: terry.apbt , ponedeljek, 16.06.2003 : 22:17:17
Ojla,
tokrat imam par vprašanj v zvezi z mucami in glede na to, da gre za najdenko bom kar tukaj vprašala. Sej vem, da je to pasji forum, sam se mi zdi, da imate tudi precej izkušenj z muckami in vas zato prosim za pomoč.
O.K. Midve z babo sva nekaj dni nazaj na sprehodu po gozdni poti našle eno malo muco (nekdo jo je moral vreči ven iz avta - domnevam). No ja, ona je našla naju, ker, ko naju je videla, je takoj prenehala z dretjem in prilaufala do mene. Seveda smo jo vzele s sabo domov, peljala sem jo k moji veterinarki, baje je zdrava, razglistili smo jo že. Terry je malo ljubosumna, ampak ni panike. Po celem stanovanju hodi za njo in čekira kaj ta mala dela. Aja muca je po oceni veterinarke stara med 6 in 8 tednom.
Zdej pa vprašanja. Probleme imam s prehrano, ker nimam pojma kaj izbrati med vso ponudbo (pri psih imam že vse naštudirano). S čim vi hranite svoje muce, z briketi, konzervami (na katero znamko prisegajo vaše muce), sami pripravljate hrano (kakšno?)... V glavnem kakšen info o prehranjevanju male muce bi mi zelo prav prišel.
Muca bo najbrž ostala kar pri nas, zato me zanima še to. Če je mačka v stanovanju, a jo je treba (oz. ali jo je priporočljivo) cepit proti steklini in ostalim mačjim boleznim? A lahko psica od zunaj prinese kakšno bolezen?
Muco bom sterilizirala. Kdaj je najbolj priporočljivo opravit ta poseg pri mačkah in kako je s šivi. A muce tudi dobijo ovratnik kot psi, da si ne pogrizejo šivov?
Zanima me še koliko časa so lahko muce same doma. Ko gremo kam Terry vedno vzamemo s seboj, a bo muci ful dolgčas ta čas, al jo ne bo sekiralo preveč, če bo sama doma?
To bo zaenkrat vse. Že vnaprej se vam z muco zahvaljujeva za pomoč.

Se opravičujem za mačja vprašanja v pasjem forumu.


Naslov: Re: (zavržene) MAÈKE - napotki za posvojitelj
Poslano od: yo , torek, 17.06.2003 : 12:18:19

Citat

Probleme imam s prehrano, ker nimam pojma kaj izbrati med vso ponudbo (pri psih imam že vse naštudirano). S čim vi hranite svoje muce, z briketi, konzervami (na katero znamko prisegajo vaše muce), sami pripravljate hrano (kakšno?)... V glavnem kakšen info o prehranjevanju male muce bi mi zelo prav prišel.


Hoj, pri meni so macke vedno jedle vse, t.j. svezo hrano, obcasno pa brikete (Technical, Hill's, Nutro, RoyalCanin) in zelo redko konzerve (Inci kupim 2x mesecno ta malo konzervo Whiskas-a, ker ga obozuje - ocitno jedla pri prejsnjih lastnikih - drugih konzerv niti ne povoha).

Inca je kuhano ali surovo govedino, zelo rada ima mleto goveje meso (to dajem surovo).
Rada ima piscanca, tudi koze (ima rajsi popecene ali kuhane kot surove).
Je vso drobovino (jetra, vranica le obcasno, srcek, ledvicka, pljucka, vampe...).
Od svinine dajem samo drobovino, najveckrat kuhano.
Rada ima tudi tunino ali sardele (iz konzerve).
Jajc ne mara.
Obožuje joto oz. bi se prodala zanjo, pa ceprav je jota pri meni brezmesna (rajsi jo ima z repo kot z zeljem), fizol pusti.
Rada ima paradiznik in drobnjak.
Obcasno pije mleko.

Citat

Muca bo najbrž ostala kar pri nas, zato me zanima še to. Če je mačka v stanovanju, a jo je treba (oz. ali jo je priporočljivo) cepit proti steklini in ostalim mačjim boleznim? A lahko psica od zunaj prinese kakšno bolezen?


Proti nalezljivim boleznim je dobro cepiti, kajti klice lahko prinesemo na cevljih... Ce bo macka kdaj prestopila mejo ali sla v hotel, bo potrebovala tudi cepljenje proti steklini.

Citat

Muco bom sterilizirala. Kdaj je najbolj priporočljivo opravit ta poseg pri mačkah in kako je s šivi. A muce tudi dobijo ovratnik kot psi, da si ne pogrizejo šivov?


Za primeren cas se posvetuj z veterinarjem in ja, dobijo ovratnik, sivi se razgradijo sami.

Citat

Zanima me še koliko časa so lahko muce same doma. Ko gremo kam Terry vedno vzamemo s seboj, a bo muci ful dolgčas ta čas, al jo ne bo sekiralo preveč, če bo sama doma?


Muce lazje pocakajo doma (ogromno casa namrec prespijo, tudi do 16 ur), vendar ce greste za dalj kot 24 ur poskrbite, da jo pride vmes kdo obiskat. Pa pustite ji kaksne igracke, miske, zogice, obvezno dovolj sveze vode).

Lp, Yo


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Barbka , torek, 17.06.2003 : 13:13:30
Sem danes si vzela cas in prebrala vse o napotkih za posvojitelje.
Za mene manjka se en pomemben napotek - kako mlade muce oddas?

Moja teta, sama lastnica dveh steriliziranih muc, je nasla (dobila) pred vrata brejo samico, ocitno vajeno stanovanja, ki pa so jo verjetno zaradi brejosti "delozirali". No, muca je kmalu povrgla 6 mladickov, in moja teta lepo skrbi za njih.
Danes so mucki stari 8 tednov. In se vedno iscemo nove lastnike za njih. Samo 2 samcka sta za oddajo - pa ne vem, ali ne znamo ali ni interesentov. Kontatkirali smo ze drustva in povedali so nam, da je letos noro leto in da se "svojih" muc ne morejo oddati... Lepo in prav... Ampak - kaj naj sedaj s temi mladicki? Muca je resena smrti (ze tudi sterilizirana) takrat in zdaj. A - kaj z mladicki? Prakticno je nekdo, ki je zelel pomagati zivalcam ostal sam - in - prepuscen na milost in nemilost lastni iznajdljivosti...
Malce sem slabe volje zaradi tega...


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: nadja , torek, 17.06.2003 : 13:39:53
Barbka, tudi mi imamo pri babici muce in kot ze nekaj let nazaj male mucke. Sicer imamo letos srečo in imamo 3 muce ze rezervirane 1 pa je se na voljo.
Ravno zato, ker se moja babi tezko odloci za sterilizacijo (ceprav to meni ni jasno) imamo 6 muck, no zdaj jih imamo 10 :).
Pri tvoji teti je drugace, ker ima sama sterilizirani muci. Hmmm, mogoce prosi Tanjo, ce lahko da oglas v Novice, se mi zdi da je tisto kar uspesno. Najlazje je ce ima tvoja teta sosede ali znance, ki bi vzeli kaksno muco ???


Naslov: Re:(zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: damayanti , nedelja, 05.12.2004 : 14:17:16
Predvidevam , da je kar nekaj otrok , kateri prebirajo tale forum in tudi tole rubriko.   Zgoraj  je Yo zelo lepo napisala  o negi, prehrani in zdravju mačjih mladičkov.
Vsem tistim "otrokom "  kateri berejo tole in  so se na podlagi tega  in ljubkih slikic muckov odločili , da bi radi imeli mucka :   "  VPRAŠAJTE STARŠE  ČE VAM DOVOLIJO IMETI MUCKA! "  PREDNO GA PRINESETE DOMOV!
Otroci se  velikokrat  odločijo in prinesejo mucka domov potem pa  starši rečejo NE. Pa ga  navkljub  njim obdržijo(  na skrivaj )   taka muca postane klatežka muca. >:( >:(

In  še za starše, ki imajo muce z mladiči:
Starši naj bodo zraven ko se mladiči oddajajo, in naj  ne dajejo mladiča otroku , ki trdi , da mu doma dovolijo imeti mucka.

Pa še obrazložitev zakaj to pišem.
 Letos sem imela namreč  tri takšne primere, najdena mucka, po povpraševanju in raziskavi  je pot pripeljala  do neke" špelce" , da naj bi bila mucka njena, vsaj tako je trdila  njena sošolka, ki ji jo je dala.
Potem pa tej " špelci" doma mucke niso pustili imeti, in mucka je  tavala  naokoli in iskala hrano >:( >:( >:(

 zelo podobna sta bila tudi druga dva primera  le z to razliko , da so bili otroci mlajši, in so   mucke " kao"našli.  No po strogem zaslišanju so jih našli,  na nekem skednju( kamor jih je mačja mama naselila).
Te mucki so bili pa še tako majhni, da niso znali niti sami jesti, posledica vsega je pa bila, da jih mama mačka potem , (ko so jih otroci  valjali po rokah in nosili okoli) ni več sprejela nazaj.  
Na srečo  ampak na srečo jih je  posvojila druga mačka, katera je imela ravno takrat mladiče, pa še to  , ko jih je hranila smo bili vedno zraven( za vsak slučaj)

tako , da še enkrat vsem otrokom , ki  berejo tole:

IMETI DOMAČO ŽIVAL POMENI ODGOVORNOST, ŠE PREJ JE PA TREBA VPRAŠAT ZA DOVOLJENJE!




Naslov: Re:(zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: alesh , torek, 08.02.2005 : 11:49:21
Vem da pozno (orig. post je iz 12 meseca '04), ampak bi dodal, da spodnje velja tudi za odrasle. Prostor in vaš delovnik mora biti primeren (za katerokoli domačo žival).
6 let je odkar sem nazadnje imel mucka, in je trajalo skoraj 4 leta, da sva z ženo našla primeren ne samo trenutek ampak tudi bivalno okolje da imava lahko sedaj mucka.
Najprej sva imela premajhno stanovanje (garsonjera, 25m2), potem je bilo stanovanje sicer veliko (60m2), pa nobenega pametnega prostora za postaviti mačji wc.
Druga ovira je bila med drugim tudi moja služba, zaradi katere sem bil res malo doma. V 11 mesecu '04 sem zamenjal službo...
No, sedaj sva v 80m2 in wc prostor je ločen od kopalnice, tako da je idealno notri postavljen tudi mačji wc. Vrata od wcja se izredno težko zaprejo (meni uspe, ženi nikakor) in so konstantno odprta 10cm, idealno za mucki.
Včeraj sva domov pripeljala 2 mucki, zabava se pričenja... :-)



Predvidevam , da je kar nekaj otrok , kateri prebirajo tale forum in tudi tole rubriko.   Zgoraj  je Yo zelo lepo napisala  o negi, prehrani in zdravju mačjih mladičkov.
Vsem tistim "otrokom "  kateri berejo tole in  so se na podlagi tega  in ljubkih slikic muckov odločili , da bi radi imeli mucka :   "  VPRAŠAJTE STARŠE  ČE VAM DOVOLIJO IMETI MUCKA! "  PREDNO GA PRINESETE DOMOV!
Otroci se  velikokrat  odločijo in prinesejo mucka domov potem pa  starši rečejo NE. Pa ga  navkljub  njim obdržijo(  na skrivaj )   taka muca postane klatežka muca. >:( >:(

In  še za starše, ki imajo muce z mladiči:
Starši naj bodo zraven ko se mladiči oddajajo, in naj  ne dajejo mladiča otroku , ki trdi , da mu doma dovolijo imeti mucka.

Pa še obrazložitev zakaj to pišem.
 Letos sem imela namreč  tri takšne primere, najdena mucka, po povpraševanju in raziskavi  je pot pripeljala  do neke" špelce" , da naj bi bila mucka njena, vsaj tako je trdila  njena sošolka, ki ji jo je dala.
Potem pa tej " špelci" doma mucke niso pustili imeti, in mucka je  tavala  naokoli in iskala hrano >:( >:( >:(

 zelo podobna sta bila tudi druga dva primera  le z to razliko , da so bili otroci mlajši, in so   mucke " kao"našli.  No po strogem zaslišanju so jih našli,  na nekem skednju( kamor jih je mačja mama naselila).
Te mucki so bili pa še tako majhni, da niso znali niti sami jesti, posledica vsega je pa bila, da jih mama mačka potem , (ko so jih otroci  valjali po rokah in nosili okoli) ni več sprejela nazaj.  
Na srečo  ampak na srečo jih je  posvojila druga mačka, katera je imela ravno takrat mladiče, pa še to  , ko jih je hranila smo bili vedno zraven( za vsak slučaj)

tako , da še enkrat vsem otrokom , ki  berejo tole:

IMETI DOMAČO ŽIVAL POMENI ODGOVORNOST, ŠE PREJ JE PA TREBA VPRAŠAT ZA DOVOLJENJE!





Naslov: Re:(zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: flatka , ponedeljek, 22.08.2005 : 15:15:29
Kopiram še iz strani iz foruma: O naših muckih: http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,4264.new.html#new, ker o tem nisem zasledila pogovora!  :-[

Citat
Lepo pozdravljeni!

Včeraj zvečer sem našla majhno mucico, ki je po vsej verjetnosti padla s skednja in je tri dni jokala. Danes sem kupila mleko v prahu in dudico-stekleničko.

Zasledila sem par bolhic in me zanima, če imajo kakšno stvar proti bolham tudi za tako majhne mucke? Res pa je, da je muca stara kakšne tri tedne- komaj je odprla očke. Ali mi preostane le razkuževanje ležišča in čiščenje okolice dokler ne zraste? 

NAJLEPŠA HVALA ZA ODGOVOR!

Lp, Eva.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: rožica , četrtek, 24.11.2005 : 20:20:17
Že nekaj časa razmišljam, da bi posvojila eno izmed muck, ki se oddajajo vsak dan-.na žalost :'( Zanima pa me, če je vsaka muca primerna samo za v stanovanje (živimo ob zelo prometni cesti, na kateri zelo veliko muck pogine). Zunaj ne bi bila varna pa tudi moja dva kužka nista ravno navdušena nad njimi.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: nadja , sobota, 26.11.2005 : 17:07:48
Rožica, mislim da se da večino muck lepo navaditi na življenje zunaj. Sigurno obstajajo kakšne izjeme, ampak mislim, da s tem ne bi smela imeti problemov. Moraš pa seveda vprašati najditelja oz. lastnika mucke o tem :)

lp


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: branka , ponedeljek, 26.12.2005 : 10:04:17
Jaz pa sem v soboto pred trgovino našla jokajočega mucka in je šel z mano domov. Doma imam psa, ki ne mara muck, zato jih imam deljeno-pes je ponavadi noter, mucek pa je zunaj na svojem mestu, kjer sva mu s fantom pod streho naredila kotiček-zavetje. Žal mi je edino to, da se muc in pes ne marata. A je kakšen način, da se spoprijatelita? Ju naj pustim pri miru, da se bosta sama dva spoprijatelila, ali ju naj poiskusim jaz? Do sedaj še nisem imela psa in mačko istočasno.

Hvala za kakršne koli odgovore! :)

http://www.moj-album.com/slike/984767/NMZ1cBF2XkLjpOAn.v.jpg

http://www.moj-album.com/slike/984767/L3exYsLPv3ZQemLN.v.jpg



Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Majči , nedelja, 05.03.2006 : 12:49:13
Živjo!

Dobro leto in pol imam doma najdenko Pikico. Ko sem jo našla je bila prehlajena, bolna in imela je mikrosporijo. Vse te težave smo odpravili in sedaj živi kar se da srečno. Ko je bila najdena, je bila tudi cepljena (stara približno 1 leto). Sedaj živi le v stanovanju oz. če gre ven, grem jaz z njo (na štrikcu). Zanima me, če bi jo bilo potrebno kljub temu ponovno cepiti in kaj bi bilo še priporočljivo narediti?
Zanima pa me tudi glede prehrane. Do sedaj sem jo hranila s konzervo zjutraj, čez dan pa je dobila brikete. V zadnjem času se ji je pri korenu repka pojavil prhljaj. Koža se rahlo lušči in prhljaj se ne širi naprej. Bi bil oto morda povezano s prehrano? Kaj je za narediti?


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: delavec@amis.net , sobota, 30.09.2006 : 16:13:46
Zdravo!
Ali mi kdo lahko svetuje, na kakšen način naj mački dam tabletke pratel proti zajedalcem? Zdrobljenih v hrani nočejo, na koren jezika jim ne morem dati, če pa jih stopim in poskusim z kapalko , pa tudi ne gre, ker nočejo odpreti gobčka.Tudi sem poskusila, da jim ves dan nisem dala hrane, da bi bile potem zvečer, ko sem jim tabletko zdrobila v hrano bolj lačne, pa spet ni šlo.Ne vem kaj naj še naredim. Lepo prosim za nasvet koga, ki ima s tem prakso.
Hvala lepa in lep pozdrav, Jana


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Živalca , sobota, 30.09.2006 : 17:09:16
Mi smo naši muci tablete dajali v salame (Pač, salamo smo bolj na debelo odrezali in v njo naredili zarezo v katero smo dali tableto), če pa tako ni hotela pojesti tablete, smo tableto zdrobili in jo dali v mleko (čeprav muce ne smejo piti kravjega mleka, ampak smo takrat naredili izjemo).


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: maja01 , sobota, 30.09.2006 : 17:12:51
- ce si sama, si das macka med noge, ce ne naj ga nekdo drzi, s eno roko ga stisnes v sklepu celjusti - ravno toliko, da odpre gobec in potem mu lahko brizgnes (samo ne prehitro) mesanico vode in tablete noter. Na enak nacin mu das lahko tableto - ko jo ima enkrat v gobcku, mu ga zapri, da je ne bo mogel izpljunit, narahlo mu dvigni glavo in ga pogladi po vratu (po sprednji strani), da pogoltne. Btw, namesto Pratela uporabi rajsi Zantel, ker ima sirsi spekter delovanja.
- ce tablete ne mores dati nikakor, uporabi pasto - Banmint za macke ali Biovermin (slednjega se da 2x-3x zapored). Nekatere macke pasto polizejo brez tezav kar iz "injekcije", lahko pa jim jo namazes na sprednjo taco - si bodo polizale
- tretja opcija je stronghold, ki deluje tudi na nekatere notranje zajedavce.
m.

p.s. Zivalca, ce macka po mleku nima driske (ali drugih tezav), ga lahko pije.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: arončka , sobota, 30.09.2006 : 17:15:31
Meni je ostržka svetovala, naj tableto zapacam v sirček za mazanje, ker tako ne more izločiti tablete. Pri vseh mucah je to delovalo, pojedle so, kot da sploh ne bi bilo tablete! ;)


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: delavec@amis.net , sobota, 30.09.2006 : 17:32:21
Arončka, ali tableto prej zdrobiž predno jo zapacaš v sirček ali pa daš noter majhne koščke tabletke?
Vse od prej naštetega sem že probala, le tega s sirčkom še ne.
Tisto s tubo sem nekoč že tudi probala tako, da sem jim jo namazala po tačkah, vendar potem tube nekaj časa ni bilo za dobit in sem zato na to možnost čisto pozabila.
Najlepša hvala za nasvete, mi bodo zelo prav prišli, ker je vsake tri mesece to zame res kar muka, saj moram dati tabletke kar sedmim mucam.  :)
l.p., Jana


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: arončka , sobota, 30.09.2006 : 17:40:14
Jaz sem dala pol tablete za mlado muco in eno celo za odraslo mačko. Mogoče bi bilo še bolje, če bi razdelila tableto na 4 dele in vse skupaj zapacala v  recimo polovico topljenega sirčka.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: maja01 , sobota, 30.09.2006 : 18:06:04
mimogrede, 1 tableta (pratel, zantel ...) je za 10 kg tezko zival.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: delavec@amis.net , sobota, 30.09.2006 : 18:25:24
Veterinar nam je za našo 4. mesečno Tori odmeril 1/4 tabletke pratel.
l.p., Jana
Ps; Kar pa se tiče antibiotikov, pa ga dobimo v sirupu, to pa med hrano rada poje, enako tudi ostale.Očitno lepše diši ali pa ima manj zoprn okus kot tabletke.
Čez 14.dni ji moram dati pratel,ker ima sedaj še antibiotike, takrat bom dala pratel še ostalim, ker je že itak 3.mesece od zadnjikrat, bom sporočila kako je šlo to s sirčkom.
Hvala in l.p., Jana


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: arončka , sobota, 30.09.2006 : 20:43:27
mimogrede, 1 tableta (pratel, zantel ...) je za 10 kg tezko zival.

So rekli, da naj nam kar celo, ker je ta muca zunanja... ???


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: maja01 , sobota, 30.09.2006 : 21:37:25
no, jaz osebno tega ne bi pocela, niti pri hudi infestaciji, ker vem kako izgleda predozacija s temi preparati (sicer to ni uspelo meni), bi rajsi dala tableto dvakrat zapored, z razmikom min. enega tedna. Sploh pri malih (mladih) zivalih in tistih, ki so ze itak "sesute" od cesa drugega, ni za pretiravat z dozo, ker zadnje kar rabijo je se bruhanje in povisana temperatura (vsaj) od predoziranja.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: arončka , sobota, 30.09.2006 : 21:55:48
Hvala za nasvet, bom vedela za drugič.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , sobota, 30.09.2006 : 22:30:22
Le v nekaterih primerih se daje sredstvo proti parazitom trikrat zapored (npr. Zantel), pa še takrat dozo, ki je primerna za žival glede na telesno težo.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: skogkatt , petek, 15.12.2006 : 14:17:09
Mami se je zatekla mačka z vnetimi učki, in ker je ravno na Hrvaškem brez veterinarja daleč naokoki, bi ji po očetu lahko poslala nekaj zdravil za njo, pa me zdaj zanima po kaj naj grem?


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , petek, 15.12.2006 : 17:53:06
Garamycin ali Chloramfenikol mazilo. Pa če je hud prehlad, je treba še tabletke dajat: 15mg/kg telesne teže Synuloxa dvakrat na dan.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: skogkatt , petek, 15.12.2006 : 17:59:31
Hvala, res! Grem vetu po to ali dobim v lekarni? Kako dolgo bi ji naj dajala tablete? Je par dni dosti ali rajši en teden?

Kakor je opisala še ni tako hudo, le na učkah se vidi, da se je nekaj loteva.
Če bo hudo, jo bo pripeljala s sabo  ;)

Hvala Smetka!


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , petek, 15.12.2006 : 18:03:52
Dobiš pri vetu. Upam, da ti bodo dali brez muce. Sicer je pa kar teden dni, če bo začela dajat. Malenkost  ;).


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: skogkatt , petek, 15.12.2006 : 18:14:30
Si bom pa že priborila teh par tabletk, ne bom šla brez od njega ;D

 ;)


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Mitri , četrtek, 12.04.2007 : 08:04:36
Dobro jutro,

yo je napisal/a glede prehrane mačk:  Jajca dajemo mačkam občasno. Posebno priporočljiva so za breje mačke... Stepena damo v mleko: VPRAŠANJE, STEPENA SUROVA? Narahlo vmešano jajce je izvrsten lahek obrok. VPRAŠANJE, VMEŠANO SUROVO ALI NA HITRO SPEČENO VMEŠANO?

Hvala.
lep dan Gaja



Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Mitri , ponedeljek, 16.04.2007 : 06:25:32
 Dobro jutro,

Prosim, za odgovor na zgornje vprašanje. Morda je nejasno postavljeno? Ali pa neumno  :-[. Vendar vseeno: ali surova vmešana ali nahitro pečena vmešana?

Hvala.

Gaja


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: tija23 , nedelja, 20.05.2007 : 08:17:38
Imam muco, ki je stara 4-5 tednov.Zanima me kolikokrat na dan maj bi šla lulat in kakat?Se mi zdi da gre premalo sploh lulat.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Fitzgerald , sreda, 13.06.2007 : 07:23:33
Če kaka enkrat na dan, je čist fajn, lula pa ene 2-3x, odvisno, koliko obrokov ji daješ. Naša dva mučka (zdaj sta stara 1 mesec in že od 1. dne brez mame) sta do enega 3. tedna in pol lulala po vsakem hranjenju, zdaj pa ne več. Hranimo ju na 3-4 ure.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Rossy , četrtek, 28.06.2007 : 11:19:54
Dobro jutro,

Prosim, za odgovor na zgornje vprašanje. Morda je nejasno postavljeno? Ali pa neumno  :-[. Vendar vseeno: ali surova vmešana ali nahitro pečena vmešana?

Hvala.

Gaja

...sicer malo pozno in nisem ravno izvedenec ampak jaz sem svojima dala pečeno vmešano jajčko.

Mene pa zanima kako je z jogurtom? Včasih jima dam kakšno žličko jogurta zraven hrane ali je to dobro?

Lp


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: tjas , četrtek, 28.06.2007 : 11:34:09
Mene pa zanima kako je z jogurtom? Včasih jima dam kakšno žličko jogurta zraven hrane ali je to dobro?

Meni je včeraj veterinar priporočal probiotični jogurt, zaradi prebave. Tako da ti potrebno skrbeti.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: skogkatt , četrtek, 28.06.2007 : 12:14:29
Imam primer najdenčka - mačka, kateri je pozitiven na Faids in se zdaj izobražujem na to temo. Ima kdo kakšne osebne izkušnje?

Pol bom šla ponj in se še z vetom pogovorila.
Vseeno me pa zanima, kaj naj pričakujem  :(


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: dog_lover , četrtek, 28.06.2007 : 17:44:24
http://www.klinika-malezivali-mb.si/ma%C4%8Dji_aids.htm
http://www.veterinarska-postaja.si/svetovalnica/?id=21
http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=4359&sid=466982705880c8bd3769d7c63c5ce588
http://www.macji-svet.org/forum/viewtopic.php?t=2422

Živeti z mačko, ki ima mačji AIDS  - september 2003 - MOJ PES

Mačji AIDS je bolezen, ki ga povzroča virus FIV ("feline immunodeficiency virus"). Virus FIV je v sorodu in zelo podoben virusu HIV, ki povzroča AIDS pri ljudeh. Na splošno ugotavljajo, da večina lastnosti, ki veljajo za virus HIV (humani, se pravi človeški virus) velja tudi za virus FIV, ki povzroča bolezen pri mačkah.

Enako kot za "človeškega" je tudi za mačji AIDS značilno, da ima razmeroma dolgo inkubacijsko dobo (to je obdobje od okužbe, do pojava prvih bolezenskih znakov). Povprečna starost mačk, pri kateri najpogostejše odkrijemo okužbo z virusom mačjega AIDS je približno pet let.

Mačka, okužena z virusom FIV, bo pred nastopom bolezenskih znakov prešla različno dolgo inkubacijsko dobo, ki lahko traja tudi več let.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Rossy , sobota, 18.08.2007 : 11:07:04
Na veterini so mi rekli, da lahko dam muce sterilizirat pri 6. mesecih, tukaj pa berem, da je tudi teža pomembna? Ali to pomeni, da jih lahko dam sterilizirat prej, če imajo dovolj kg in da jih ne morem  pri 6. mes., če nimajo dovolj kg ali jaz kaj nisem vredu prebrala in razumela  :P

Lp  :)



Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Royalty , sobota, 18.08.2007 : 11:42:14
Rossy, kakšni lokalni veterinarji ponavadi nočejo sterlizirati pred 6 mesecem starosti. Na klinikah pa sterilizirajo že zelo male muce, naprimer "moja" Aja je stara kake 3 mesece in ima 2kg in bi jo na kliniki že lahko sterlizirali.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Tecka , sobota, 18.08.2007 : 12:15:12
Pri 6ih mesecih se lahko tudi že goni. Nekatere se celo prej. Po mojem mnenju je optimalno, za lastniško muco, da se jo steriilizira malo pred 4. mesecem. Nelastniške pa čimprej (ko dosežejo 1kg).
lp
T.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: PikaPoka , sobota, 18.08.2007 : 13:22:48
Jaz sem bila ravno danes z mojo Kokico pri veterinarki.
Stara je baje cca 2 meseca in ima 1.5 kg, pa je rekla, da priporoča, da se počaka do teže vsaj 2 kg izključno zato, ker je za mladička narkoza utrujajoča, lahko tudi nevarna. Baje so tako mladi in lahki mucki precej ubogi po sterilizaciji, zato pri njih svetujejo, da se počaka.
Pri 6ih mesecih pa po mojem muc že skoraj mora imeti 2kg.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: king-roy , sobota, 18.08.2007 : 15:06:16
Mi imamo doma muca najdenčka,ki je star 1,5leta in ima levkozo. Baje sledi ponovno testiranje čez 2 meseca. Muc razen nizkega števila levkocitov v krvi in malo vročine nima nobenih drugih znakov bolezni,tudi sicer se dobro počuti. Mnenja veterinarjev o zdravljenju se zelo razlikujejo. A ima kdo kaj več izkušenj s tem?


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: kaalen , sobota, 18.08.2007 : 16:43:10
Tudi meni so priporočili sterilizacijo/kastracijo pri 2kg teže, starost tu nima takega pomena, gre se samo za to, da je priporočljiva večja teža, ker lažje prenesejo narkozo. Sicer pa morajo marsikdaj živali dati pod narkozo tudi če imajo manj kot 2kg, primer so majhne pasme psov.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Tecka , sobota, 18.08.2007 : 17:00:58
Mi imamo doma muca najdenèka,ki je star 1,5leta in ima levkozo. Baje sledi ponovno testiranje èez 2 meseca. Muc razen nizkega števila levkocitov v krvi in malo vroèine nima nobenih drugih znakov bolezni,tudi sicer se dobro poèuti. Mnenja veterinarjev o zdravljenju se zelo razlikujejo. A ima kdo kaj veè izkušenj s tem?
Bom posredovala naprej dober nasvet, ki je bil dan meni: kvalitetni briketi, meso (če ga ima rad in tistega, ki ga ima rad), čim manj stresa, bioterapija (lahko kontaktiraš Dani), veliko sreče. Sklepam, da boste muca obdržali? Oddati z levkozo ga bo namreč nemogoče, razen, če se najde nekdo, ki že ima FeLv pozitivnega mačka doma in je pripravljen vzeti še enega.
Dodala bom še to. Muce lahko v varnem okolju in ob zdravi hrani z levkozo živijo še mnogo kvalitetnih let. Poišči veterinarja, ki mu zaupaš. Ubistvu imam veliko za povedat okoli levkoze, moja mačica žal ni imela sreče. Najin boj z levkozo si lahko prebereš v arhivu zavetišča Horjul pod Mandi.
Sva pa slab primer in močno upam, da se bosta zgledovala po kom drugem. Morda se oglasi nekdo, ki ima muca, ki z levkozo živi že precej dalj časa... ;)
lp
T.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Rossy , sobota, 18.08.2007 : 17:33:43
PikaPoka, ravno tvoj post o Kokici sem brala in začela študirat kako je s to stvarjo  :)

Rena je bila prejšnji teden stehtana in ima  1,95 kg, stara je cca. tri mesece, na veterini govorijo samo o 6. mesecih nič o kg, verjetno je takšna praksa kot je Royalty rekla.

lp


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: king-roy , sobota, 18.08.2007 : 18:16:39
Tecka, muca smo našli,ko je bil še čisto majhen in nobena bolezen ne bo spremenila našega odnosa do njega. Poskušali mu bomo pomagat po najboljših močeh in upam,da bo z nami še dolgo časa. Glede veterinarjev pa ne vem komu naj verjamem;eni predlagajo naj ga takoj začnemo zdravit, drugi pravijo naj ga pustimo pri miru (dobra hrana,vitamini,...naj bi bili zaenkrat dovolj)-ne vem več kaj naredit. Glede Dani pa mi je že Polona svetovala naj jo kontaktiram.
Zdaj grem pa prebirat kako si se ti spopadala s tem...
Hvala za odgovor, lp


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: king-roy , sobota, 18.08.2007 : 18:55:45
Sem ravnokar prebrala zgodbo o Mandi; me je kar fejst stisnilo pri srcu ob misli, da bi moral moj bogi muc to prezivljat. Pokonci me drzi to,da ni nič bolehen. Normalno nori po stanovanju,nas napada iz zasede, se tepe z našim kužkom in normalno papa. Upam, da se mu ne bo hitro poslabšalo.
Bi rada posvojila še enega muca, malo za mojo dušo,malo pa tudi za družbo njemu, vendar se bojim okužbe, ker baje cepivo ni 100%.
Še enkrat hvala;je bilo precej poučno in streznilno (živimo še vedno v upanju,da bo drugi test negativen)
LP


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Tecka , sobota, 18.08.2007 : 22:18:23
Saj pravim, da je naša Mandi slab primer. Ne izgubi upanja. Če ne drugega je že to razlika, da ste za bolezen zvedeli preden je udarila na plan v najhujši možni obliki, mi smo pa na vse drugo prej pomislili... To verjami je velik plus, tudi veterinar če ve za kaj gre ukrepa drugače in predvsem hitreje, kot če mora vzrok prvo iskati.
Tudi če bo drugi test pozitiven sem prepričana, da bo muc živel še vrsto let ;). Hmmm za še drugega muca naj ti pove kdo, ki ima s tem izkušnje.
Vso srečo vama želim in veliko zdravja!
lp
T.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Fitzgerald , četrtek, 30.08.2007 : 11:33:34
Klinika 300 kosmatih - pojdi tja k dr. Selanovi ali k dr. Knezovi. Selanova pravi, da če je maček izključno notranji, je čisto vseeno, ali je pozitiven na levkozo ali ne - ker so rpoblemi pri zunanjih, med pretebi ipd. Tako da razmišljam, da mojih dveh sploh ne bi dala testirat za levkozo - kaj spremeni namreč? To, da se pol celo njuno življenje žrem in sem čist panična, če se jima kaj zgodi? Res neumno.

Ko se pojavijo znaki bolezni, kakršnekoli, se pač zdravijo sipmtomi te bolezni (kot bi se tudi, če maček ni pozitiven na levkozo). Naša dva sta tud bolj "težavna", kar se tiče bolezni, ampak to zaradu tega, ker nista dobila niti kolostruma od mame.

Ravno včeraj smo našo mucico dali strelizirat in zdej nori z bratcem po stanovanju in se čisto normalno obnaša. Stara je 3 mesece in 2.5 tedna, težka 1.840 g. Že 4 ure po posegu je jedla, bila je sestradana, nič ni bruhala, malo dlje je spala, zdaj  je pa že ok.

Samčka bomo dali kastrirat takoj, ko bo mogoče, zdaj je še na antibiotikih, ker ima vnetje mehurja (že skoraj 3 tedne).


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Tecka , četrtek, 30.08.2007 : 13:24:56
Tako da razmišljam, da mojih dveh sploh ne bi dala testirat za levkozo - kaj spremeni namreè? To, da se pol celo njuno življenje žrem in sem èist panièna, èe se jima kaj zgodi? Res neumno.
Hmmm spremeni to, da si bolj pozoren na prve bolezenske znake, kot recimo utrujenost, manjša živahnost,... in da potem veterinarji vedo, da je muc pozitiven in vedo s čim in kako zdravit. Pri meni spremeni tudi to, da če bi vedela, da je muc pozitiven (FIV ali FeLV) bi ga verjetno obdržala, torej ne oddala naprej v nov dom. In pa seveda vse nove začasnike ločila od njega/nje, dokler testi niso opravljeni. Sicer to tako ali tako, pa vseeno je razlika, če je muc zaprt v eni sobi nekaj dni (največ) ali pa nekaj mesecev do oddaje v nov dom - tu so izjema dudarji, ki so ločeni do primerne starosti za test.
Torej če imaš namen kdaj ponuditi začasen dom kakšnemu brezdomčku je test vseeno smiselno opravit. Za "navadno" lastništvo pa ne vem, verjetno je odvisno od posameznika. Jaz bi rajši vedela.
lp
T.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Gargamel , sobota, 01.09.2007 : 10:24:03
Hmmm spremeni to, da si bolj pozoren na prve bolezenske znake, kot recimo utrujenost, manjša živahnost,... in da potem veterinarji vedo, da je muc pozitiven in vedo s čim in kako zdravit.

Točno tako. V primeru, da se mačka oddaja naprej pa sploh - da posvojitelji vedo, da so dobili zdravega, sploh če imajo npr doma že drugo muco, ki se lahko okuži z levkozo.

Lp, Maja


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Fitzgerald , četrtek, 06.09.2007 : 14:09:47
No, jaz moljih dveh ljubčkov niti podrazno ne mislim oddat. Sem pa danes slišala od veterinarke, da so mucki DO 6.meseca lahko lažno POZITIVNI (potem se test po 6. mesecu ponovi). Če pa je mali negativen, pa to drži kot pribito.

Veterinarka je še rekla, da za notranje mačke, ki ne mislijo ven hodit, ni tok nujno vedet, ali je muc poz. ali neg. na levkozo, ker tudi, če je pozitiven, se zdravijo samo simptomi bolezni, ki jo dobi. In, če je hranjen s kvalitetno hrano, ne potrebuje niti vitaminskih pastic.

No, ravno danes je bil testiran njun bratec (ki je sicer že od vsega začetka živel zunaj - to smo ugotovili čez čas, ker smo mislili, da sploh ni preživel 1. dne) in je NEGATIVEN na levkozo. Sem dobila mini jezerca. Namreč, če je bratec/sestrica negativen, je potem celo leglo tako.  :) Zato se pri njih testira samo en.

Mački, ki so samo notranji in pozitivni na levkozo, lahko doživijo visoko starost, razumem pa, da zavetišča zaradi preobilja mačk take mačke samo evtanazirajo (čeprav so npr. mlajši od 6 mesecev in lažno pozitivni).


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Gargamel , petek, 07.09.2007 : 08:54:18
Fitzgerald,

- mucki do 6. meseca (nekateri pravijo tudi do 9. meseca): če je test FIV/FeLV pozitiven = maček skoraj sigurno pozitiven. V   primeru, da je test negativen = lahko v tem času lažno negativen.

- inkubacijska doba za FIV (mačji aids) in FeLV (levkoza) je cca 8 tednov oz. lahko tudi več (je odvisno od samega imunskega sistema živali) in v tem času, če žival testiraš, je lahko test lažno negativen. Zato se priporoča 2x testiranje, torej še 1x po 8h tednih (ali več).

Lp, Maja


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Fitzgerald , petek, 07.09.2007 : 12:39:22
Fitzgerald,

- mucki do 6. meseca (nekateri pravijo tudi do 9. meseca): èe je test FIV/FeLV pozitiven = maèek skoraj sigurno pozitiven. V   primeru, da je test negativen = lahko v tem èasu lažno negativen.

No, lej, včeraj sem pri vetu spoznala Katarino iz Mačjega sveta, ki je trdila isto, nakar sva povprašali dr. Selanovo iz 300 kosmatih glede testa za levkozo in nama je povedala točno tisto, kar sem napisala: Če je mucek negativen, to zagotovo velja; če pa je pozitiven, pa je lahko lažno pozitioven zaradi maminih protiteles (če je mama pozitivna na levkozo) in se test naredi še enkrat.

Če ne verjameš, jo pokliči, ali pa dr. Knezovo, isto s 300 kosmatih ali pa še naprej trdi svojo.

Namreč, tudi sama sem imela do včeraj dezinformacijo.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Tecka , petek, 07.09.2007 : 13:05:19
Hmmm ne vem no, zakaj je bila pa potem moja Mandi lažno negativna? V stikih z drugimi mački ni bila, razen z Janijem, ki pa je bil tudi negativen in celo življenje notranji muc. Izkušnja mi je dokazala, da je lažna negativnost možna.
Pa tudi to ne drži, da so v leglu vsi pozitivni ali pa vsi negativni. Sem slišala za primere, ko so bili v leglu in pozitivni in negativni (enkrat informacija dobljena od osebe, ki ji zaupam in sem prepričana, da drži če že ostalim ne bi verjela).
Verjamem pa, da je možnost lažne negativnosti in lažne pozitivnosti. Ker že s tem, da je lahko muc negativen tudi če je mama pozitivna -
èe pa je pozitiven, pa je lahko lažno pozitioven zaradi maminih protiteles (èe je mama pozitivna na levkozo) in se test naredi še enkrat.
je nekje logično, da je potem lahko v leglu eden negativen drugi pa pozitiven.
lp
T.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Fitzgerald , petek, 07.09.2007 : 13:53:44
Noben test ali preventiva ni 100%. Kot je tudi malokatera stvar na svetu.

Mozna so odstopanja, se mi pa zdi neumno zaradi enega primera ovrzt vse ostale. Dobro se mi zdi, da se pove tako kot je oz, obe plati, ne samo eno.

Še nekaj: kako si potrem upate oddajat mačke POD 9 mesecem starosti, če so lahko lažno negativne?


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Gargamel , petek, 07.09.2007 : 14:11:13
Napisala sem, da če je muc pozitiven, da je skoraj sigurno (torej ne zagotovo, ker odstopanja-kakor si napisala vedno so). Torej ne trdim nekaj v tri krasne ane? Odgovarjat sem ti šla zato, ker si napisala, da je v primeru negativnega rezultata muc zagotovo negativen (tvoje pisanje), kar tudi ni res in je lahko lažno negativen. Upam, da se zdaj razumemo in da boš naslednjič bolj previdno prebrala moj post.

Vsekakor pa se posvojiteljem vedno priporoča še 1x testiranje kasneje.

Lp, Maja


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Tecka , petek, 07.09.2007 : 14:14:21
Odstopanje je menda okoli 3%. Enostavno poveš za to možnost in
Vsekakor pa se posvojiteljem vedno priporoèa še 1x testiranje kasneje.
.
lp
T.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Fitzgerald , petek, 07.09.2007 : 14:20:40
Ti trdis, da test v nobenem primeru ni zagotovilo, da je macek pozitiven oz. negativen - zakaj ga torej SPLOH testirat pred 6. oz. 9. mesecem? Zato, da lahko oddas macka, ki je kao negativen?

Jaz sem samo posredovala strokovno mnenje, ki mu ti pac oponiras - prav. Upam samo, da bo lastnik toliko pameten, da si bo ustvaril lastno mnenje tako, da bo sam poiskal informacije (/in odgovore) in da ne bo svega vzel za sveto, kar prebere na teh forumih.

That's all.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Tecka , petek, 07.09.2007 : 15:20:54
Ti trdis, da test v nobenem primeru ni zagotovilo, da je macek pozitiven oz. negativen - zakaj ga torej SPLOH testirat pred 6. oz. 9. mesecem? Zato, da lahko oddas macka, ki je kao negativen?
Zanesljivost je približno 97% (po tujih raziskavah, ki jih najdeš na internetu, odvisno pa je tudi od uporabljenega testa, nekateri so bolj nekateri pa manj občutljivi za prisotnost FIV in/ali FeLV), kot sem že napisala se posvojiteljem pove kako je s tem in če se po tej informaciji odločijo, da muca ne bodo posvojili (oziroma bodo posvojili starejšega) tudi prav. Ne testiramo muc zato, da jih bi zaradi testov lažje oddali (oddale v bistvu), kakor namiguješ s tem postom. Noben test ni 100% (to ti lahko potrdi tudi moja znanka, ki ji je clear blue v 6. mesecu kazal negativno :P), pa se še na kakšnega manj zanesljivega zanašamo.

Po tem tvojem postu pa sklepam, da bi bilo bolje, da mačk pred 9. mesecem sploh ne poskušam oddat, jih do takrat steriliziram/kastriram, cepim, rihtam hranim, imam do takrat ločene in potem oddajam samo praktično odrasle mačke. Jah ne vem, če ne bi končala s 50imi mački v stanovanju. Ne vem, če si opazila, oddajanje mačk ne gre prav hitro.

Tako kot pričakujem odkritost in poštenost s strani posvojiteljev, tako sem tudi sama poštena in povem vse (verjetno zato tudi težje oddajam, pa mi je vseeno, taka pač sem).
 
Upam samo, da bo lastnik toliko pameten, da si bo ustvaril lastno mnenje tako, da bo sam poiskal informacije (/in odgovore) in da ne bo svega vzel za sveto, kar prebere na teh forumih.

That's all.
Tudi jaz bi kakšnega normalnega posvojitelja, ja. Ni mi pa čisto jasno, kaj bi rada s tem postom dosegla. Prepričati ljudi, da je testiranje brezveze? Ja v tvojem primeru mogoče res in je čisto tvoja odločitev.
Mogoče bi pa rada dosegla še manjše število posvojitev?
lp
T.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Fitzgerald , petek, 07.09.2007 : 22:07:10
Ah ... saj sem vedla, da se ne splaca karkoli pisat ... sploh si ne date dopovedat. Test za LEVKOZO (o aidsu nisem nic govorila) je, se enkrat (in zadnjic) napisem: Če mačka testiraš pred 6. oz. 9. mesecem, in je test levkoze NEGSTIVEN; je maček negativen. Če je maček pozitiven, je LAHKO lažno pozitiven (torej je lahko v resnici pozitiven ali negativen - to ti povedo kasnejši testi).

Moj stavek o tem, ali se sploh splača mačka testirat pred 6. oz. 9. emsecem za LEVKOZO, je bil seveda ironicen. Namrec po tem, kar je napisala Gargamel

Citat
mucki do 6. meseca (nekateri pravijo tudi do 9. meseca): če je test FIV/FeLV pozitiven = maček skoraj sigurno pozitiven. V  primeru, da je test negativen = lahko v tem času lažno negativen.

Kar pove, da je test lahko lažen v obeh primerih.  ::)

Me zanima, koliko in katere veterinarje ste povprašale za točno definicijo. Sicer pa Tečka, ti hodiš na 300 kosmatih: ko boš naslednjič tam, vprašaj znova.

Jaz se tudi za vsako ceno ne držim svojih trditev - sploh, če se izkažejo za napačne - ne vem, zakaj je tako težko tudi za vas? Oz. vsaj, da se pozanimate? Nekaj, kar je držalo par let nazaj, še ni nujno, da zdaj enako.

Tecka:
Citat
Ni mi pa čisto jasno, kaj bi rada s tem postom dosegla. Prepričati ljudi, da je testiranje brezveze? Ja v tvojem primeru mogoče res in je čisto tvoja odločitev.

Ne. Zelela sem samo popraviti dezinformacijo.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: pridna , sobota, 08.09.2007 : 07:12:25
Ker sem sama na strani oddajanja mačk, bi nekaj dodala.

Ah ... saj sem vedla, da se ne splaca karkoli pisat ... sploh si ne date dopovedat.

 ???  ??? Kaj to pomeni? Da bi morali vsi sprejeti tvoje pisanje in širjenje tvoje resnice? In trudila si se kako (namrec tvoje besede zgoraj dajejo vedeti, da si izčrpala svoje znanje s poskušanjem...)? Z nekimi "ugotovitvami", da testiramo zato, da lahko oddajamo KAO negativne mačke? Ne vem sicer, zakaj tako vztrajaš na svojem, če praviš, da:

Jaz sem samo posredovala strokovno mnenje

Torej, podala si mnenje (in še to ne svoje)! In prosim, da ne razvijaš iz tega hipoteze (in jo seveda potem lahkotno predstaviš na temle forumu), da testiramo mačke zato, da zavajamo posvojitelje.

Zato sem se jst sploh vtaknila v to debato.  Če preberem od začetka, se mi zdi, da to ni bil ravno tvoj namen, ampak ker xy vzrok, si zašla v to debato. Praviš, da želiš popraviti dezinformacijo. Torej ti trdiš, da:

1. Če je test negativen naj bi bil maček 100% negativen. Res? Kaj pa recimo, če se je ravno včeraj okužil in smo ga mi danes pobrali in peljali k veterinarju (torej vprasanje inkubacijske dobe)? Torej tudi, če izvzamemo natančnost testa, so faktorji, ki omogočajo nepravilnost rezultatov. S tem se verjetno lahko strinjaš?

2. Če je maček pozitiven, ni nujno da je pozitiven. Res je. Vendar je to pomembno za lastnike mačkov, ki imajo samo svojo/svoje živali in se bodo zanjo/e 100% žrtvovali in prevzeli tveganje, da... Zame, je to samo majhen grahek, ki me občasno žulji, ker se dnevno srečujem z množicami mačk. In če je velika verjetnost, da je mačka pozitivna, jo pač evtanaziram, ker ne bom pa čakala do odrasle dobe, da bom potem ugotovila, da je res (!) pozitivna in bila ponosna lastnica še ene (ali pa mogoče kar vseh petih bratcev in sestric) mačke, ki se bo pridružila ostalim petdesetim v stanovanju, za katere sem ravno tako upala, da je bil test lažen. Al kaj? Ker pač takih mačkov ne posvaja nihče. Žal. Še zdravih ne.

Torej za vse morebitne posvojitelje pa tole:
Testiranje mačk na levkozo (in seveda tudi mačji aids) se izvaja torej kot izločitveni faktor. Če je muc pozitven se ne oddaja, če je negativen se oddaja. Seveda vedno obstaja možnost, da je bil (ali v enem ali drugem primeru) test lažen, zato svetujemo, da se ob ponavljanju določenih bolezenskih znakih, izgledu, test ponovi, klub temu, da smo test naredili že mi. Dokler je z mačkom vse ok, ni skrbi. Če ste lastnik mačka in je test pokazal pozitivno in je maček še mladič, ponovite test kasneje. To je to.






Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: pridna , ponedeljek, 10.09.2007 : 22:24:05
Ravnokar sem še enkrat prebrala moj zgornji odgovor in se opravičujem za samo delno berljivost, znanje slovnice je izginilo, čžš-ji pa so tudi nekam mešano padali...  :-[

Lp


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Rossy , sreda, 12.09.2007 : 22:21:33
Če ste lastnik mačka in je test pokazal pozitivno in je maček še mladič, ponovite test kasneje. To je to.


Naši dve sta bili obe po prvem testiranju pozitivni, po štirih tednih smo šli na ponovni test, ki je bil negativen - veterinarka je naredila oba testa za ziher  ;)





Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Fitzgerald , nedelja, 16.09.2007 : 16:40:01
Test za mačji HIV je 97%, medtem ko je test za levkozo 99%. Itak pa ni nič v medicini 100%. Če napišeš, da je test lahko lažno negativen, v bistvu kažeš na tisti en (1) procent (sliši oz. bere se pa, kot da gre za vsaj 50% možnost). Če pa vzameš v okvir še okolje in "družino" (npr. da so bili vsi iz legla, pa mama negativni), je pa to še pol procenta in je torej "lažnost" testa za levkozo pol procenta. Je res fer reči za pol procenta, da je lahko lažno negativen?


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: kaja , nedelja, 16.09.2007 : 20:21:34
Fitzgerald, pa si ti sigurna, da si dr. Knezovo prav razumela? Ker menim, da je ravno obratno kot pravis ti. Ce macka testiras pred devetim mesecem (ali 8, ne vem tocno) in je negativen, je lahko lazno negativen. Ce je pozitiven je skoraj sigurno pozitiven. V prvem primeru gre namrec za to, da se je lahko mladic komaj okuzil in test tega se ne pokaze. In skoraj prepricana sem, da je tocno to rekla dr. Knezova.  ;) Sicer je ni tukaj, da bi sama povedala kaksno je njeno (v primerjavi z nasim) strokovno mnenje, lahko jo pa vsi, ki jo naslednjic srecamo se enkrat vprasamo. ;)

Citat
Test za mačji HIV je 97%, medtem ko je test za levkozo 99%.

Tole bi jaz rekla, da velja za odrasle macke, ki so ze vsaj en mesec stran od ostalih mack, torej so okuzene ali ne ze od prej. V tem primeru test lahko sfali pri 1% oz 3% mack. Pri mladicih oz. mackah, ki so pobrane s cest pa % napak ne more biti tako nizek. Ti lahko testiras celo leglo, pa je negativno, vendar so se okuzili od mame, test pa tega se ni zaznal. Cez en mesec pa so vsi pozitivni. To je lazna negativnost. Upam, da sem si prav zapomnila... lp
 


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Rossy , nedelja, 16.09.2007 : 20:34:08
Ce je pozitiven je skoraj sigurno pozitiven.
 

No, v našem primeru je bil test lažno pozitiven na levkozo   :D


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: pridna , nedelja, 16.09.2007 : 21:07:18
Joj, Rossy. Smo razumeli. Že prvič. Tvoji dve muci (verjetno hvala naključju, sreči, komurkoli že) sta izjemi, ki potrjujeta pravilo. Ali si hotela še kaj drugega s tem povedati?


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Rossy , nedelja, 16.09.2007 : 22:58:59
Ne, pridna nič drugega nisem želela povedat ker imam premalo izkušenj za razne debate o boleznih mačk.

Povedala sem samo našo izkušnjo in se opravičujem ker sem jo dvakrat, prosim, če se moj post izbriše - ker se ponavljam in jemljem prostor.

Lp



Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: pridna , ponedeljek, 17.09.2007 : 10:35:04
Oprosti Rossy. Nisem mislila tako hudo.  :-[


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Rossy , ponedeljek, 17.09.2007 : 21:20:45
Ni panike  ;)


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: josephine , sobota, 07.06.2008 : 12:42:53
Pozdravljeni!
Skrbim za štiri teden dni stare mucke, ki jih delno hrani mama (več kot nekajkrat na dan jim ne pusti sesati), delno kombiniram s kozjim mlekom. Prve tri dni, ko smo se hranili skoraj izključno po dudi z mlekom za mačke (v steklenički, ker ga v prahu nikjer nisem mogla dobit) so večinoma driskali. Potem so začeli sesati pri muci in zraven piti kozje mleko pa je bilo dva dni uredu (kakali so enkrat do dvakrat na dan, nekateri tudi trikrat). Zdaj že od včeraj zjutraj trije sploh niso kakali in se bojim, da so zaprti. Muci jih ne čisti, tako da si pomgam z mokro vato. Masaža trebuščka ne pomaga. Obstaja kak trik, kako jih pripraviti do kakanja? Mogoče s kapljico olja, kot (če se ne motim) pomaga pri kužkih? Mogoče z redčenjem mleka z vodo?

Hvala za odgovore!


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: helena , sobota, 07.06.2008 : 18:28:06
Mucki lahko kakajo tudi le na 3-5 dni.
Bodi pa vztrajna z masažo,ker včasih traja tudi do pol ure ali več,da se pokakajo.
Če pa še peti dan ne bo nič,se javi tule, bom povprašala veterinarko,ki se spozna na tele malčke.

Veliko sreče.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , sobota, 07.06.2008 : 18:40:22
helena, mački ne smejo toliko dni ne izločati blata. Je mnogokrat smrtno nevarno.
josephine, dajva se na mejle prestavit, za ostale pa: Portalak sirup v sodelovanju z veterinarjem, če tako majhne muce ne morejo kakat.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: helena , sobota, 07.06.2008 : 19:32:50
Informacija od dr.Knezove.
Moj Videk je kakal največ na tri dni,zato me je to skrbelo.
Je pa zelo težko kakal in sva se matrala tudi po eno uro.Ko je prešel na mešano in trdo hrano,je bilo pa vse ok-kaka vsak dan.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , sobota, 07.06.2008 : 20:48:07
Saj je vseeno, od kod informacija, pač ni prava. Nekaj dni stari mački, ki jih napenja, ne morejo kakat in to nekaj dni, poginejo. Večkrat doživeto; in me žal ne gane, od kod informacija.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , sobota, 07.06.2008 : 20:48:55
Naj se popravim: lahko poginejo.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: helena , sobota, 07.06.2008 : 21:17:34
Bom seveda upoštevala tudi tvoje izkušnje.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: pridna , nedelja, 08.06.2008 : 09:49:32
Mogoče za lažje razumevanje: ne-izočanje pomeni nabiranje strupov v telesu, ki pri tako malih bitjih hitro dosežejo življensko ogrožujočo raven.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , nedelja, 08.06.2008 : 10:02:24
Vzrok smrti? Sepsa. Ne morem verjet, da se širijo takšne dezinformacije kar tako.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: pridna , nedelja, 08.06.2008 : 10:30:29
Hehe, Smetka, a češ pisat širšim množicam razumljivo?  :P

Sepsa= vdor bolezenskih mikrobov in njihovih strupov v kri


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: maja01 , nedelja, 08.06.2008 : 10:48:01
Tudi jaz bi ze drugi dan zagnala cel halo in macka najkasneje 3. dan klistirala (potem, ko bi ze dobil portalak). Jasno, tega ne pocnite sami, ampak pod vetrinarskim nadzorom ...


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: helena , nedelja, 08.06.2008 : 12:29:28
Jaz pa ne,pa me skritizirajte čisto do konca.
Sploh za par dni stare je vsa kemija preagresivna.
Je pa to čisto moje mnenje.
Imamo različne izkušnje,sama sem tehle čisto malih že dala kar nekaj čez roke in so mi do sedaj poginili štirje(od recimo petdesetih),ki so imeli drisko,zaradi zaprtja še hvala bogu nobeden.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , nedelja, 08.06.2008 : 13:20:54
Ne vem za druge, zase lahko rečem, da nimam namena kritizirat. Mi je pa čisto mimo, da se širi takole "kriva vera". Žal mi je, da tako rečem, ampak imela si več sreče kot česarkoli drugega, da so ti preživeli. In ne vem, če je sreča dovolj za gor jih spravljat.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: helena , nedelja, 08.06.2008 : 13:27:10
Mogoče je sreča,mogoče pa ne.
Še veti se za tele male med sabo v mnenju o zdravljenju in protokolih zelo razlikujejo.
Sama dr.Knezovi za malecke popolnoma zaupam in tako bo zaenkrat ostalo.
Kar je meni svetovala,je bilo še vedno ok.



Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , nedelja, 08.06.2008 : 13:44:22
helena, a razumeš, da se ne bi niti slučajno oglašala, če to, kar si napisala, ne bi bilo zelo narobe? Vem, da ljudje berejo, povedali smo ti, zakaj se ne sme pustit mačka nekaj dni brez izločanja, ti pa o zaupanju in razlikah med veti... Kaj me to briga. Maček lahko pogine, če se mu ne pomaga.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: helena , nedelja, 08.06.2008 : 14:04:57
Polona,sem te popolnoma razumela.



Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Fitzgerald , ponedeljek, 09.06.2008 : 02:02:38
Pri meni je bilo tak da če 1 teden star mucek 2 dni ni kakal, smo šli na veterino, kjer so mu naredili klimazo, al kako se že reče temu hudirju, ko ti po cevki skozi ritko dajejo snov, ki malo razmehča blato v črevesu in se mucek takoj tudi pokaka (ker ga veti še malo "pregnetejo"). Jaz sem mogla vsaj 2x it. Se pravi po 2 dneh nekakanja.

Jaz pravim Bolje prej panika, kot bit prepozen.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Sleepy , ponedeljek, 09.06.2008 : 08:00:44
Iz kitten rescue:

Kittens should (and almost always will) urinate during each stimulation. They should defecate at least once a day. One trick is to slowly count to 60 while you're stimulating a kitten; at that point, you'll know if they're done or if something's on its way out!

Pa še s strani ene "leteče klinike" - neprofitne organizacije, ki rešuje mačke:

Kittens should defecate every day. It may not be solid, but some sort of soft, light yellow or brown material should be produced. If the kitten has not defecated in 48 hours, have it checked by a vet: it may be dehydrated and/or constipated.

Če zraven upoštevam še kar Smetka napiše, se mi zdi, da bo precej držalo, da morajo mucki kakat VSAK DAN (kar se mi zdi na njihovo majhnost in posledično majhnost vseh organov precej logično).

P.S.
Včasih veterinarji (vključno s Knezovo, dr. vet. med.) povejo njim logične in razumljive stvari na nam ne najbolj razumljiv način, lahko tudi po nesreči kašen podatek spustijo (ker je samo po sebi umevno da se ga upošteva, mi pa žal tega ne vemo), pa pride do zmede. Se pa da take podatke dopolnit z vedenjem, znanjem in izkušnjami tistih, ki to majo in wuala - mamo zdrave mladičke ;)


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Tecka , ponedeljek, 09.06.2008 : 09:41:19
Ne vem za ostale, mene se panika prime že če ne kakajo 12 ur. Potem morajo pa punce po telefonu prenašati mojo pretirano zaskrbljenost. Za zdaj hvalabogu še nikoli ni bilo treba na odvajala, smo vedno "izmasirali" kakce pred kakšno krizo. Drugače pa več kot 48 ur ne bi čakala.
Sem pa pri dudarjih tudi sicer bolj kot ne za vsako malenkost histerična in panična. No tiste, ki vas klicarim že veste, da je ponavadi samo moja panika kot pa da bi bilo dejansko kaj narobe ::)
lp
Paničarka


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , ponedeljek, 09.06.2008 : 10:52:22
"Panika" v primeru neizločanja je potrebna! Še enkrat ponavljam: me ne zanima, kateri vet, kako in zakaj je povedano, kakšne so izkušnje; oglasila sem se izključno zato, da se ne bi širila kriva vera, ker ima prav ta za posledico lahko kakšnega po nepotrebnem mrtvega mačka za rezultat.

Nazadnje smo reševali v zadnjem hipu enega dudarja od forumašice, ki se je zanašala prav na ta nasvet.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: saska , torek, 10.06.2008 : 19:52:07
Ok imam vprašanje... Sem nova kar se dudarjev tiče, zato raje vprašam... Fantek iz Kopra je vsak dan slabši, ne dobiva teže tako, kot bi jo moral, kljub temu, da mu delam gostejše mleko. Pa vedno manj aktiven je.. Smo bili včeraj pri Knezovi, nam je dala infuzijo, katero sem zmešala med mleko po njenih navodilih, pa ni nič bolje. Zdaj je dobil še rahlo vnetje učk - ga lahko mažem s Tobrexom, ki ga imam doma ali moram it iskat kakšno drugo zdravilo? Iztreblja sicer redno, malo bolj kašasto, pri hranjenju ga je treba pa malo prisilit, ker ne vleče sam. Ogrevamo se s termoforjem, oba s sestrico imam v manjšem transporterju, da se ne bi preveč toplote izgubilo, hranimo se na 2-3 ure... Kaj lahko še naredim?  ???

Mali je veliko bolj suh od sestrice. Sicer se njej tudi še vedno čutijo kosti, ampak pri fantku je res kriza, je sama kost in koža  :( Ona je tudi dosti močnejša in bolj živahna. Z njo ni problemov, bolj me skrbi za tamalga... Vsak nasvet bi mi prav prišel trenutno. Hvala že vnaprej..


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Yo , torek, 10.06.2008 : 20:41:45
saska, je kakšna možnost, da bi lahko začel jest bolj gosto hrano?


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , torek, 10.06.2008 : 21:00:33
Koliko je pa star?


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: lonja , torek, 10.06.2008 : 21:10:37
cca tri tedne


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Yo , torek, 10.06.2008 : 21:21:11
Poskusi z mletim meskom, skutico z jajčkom, medom... Verjetno ne bo takoj jedel, samo, če si daš na prst in mu daš v gobček, mogoče pa bo?


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: sparks , torek, 10.06.2008 : 21:26:23
Ajoj. Rada bi pomagala s kakšnim nasvetom pa nimam izkušenj kar se tega tiče. Kdaj se mu je stanje poslabšalo? V nedeljo je še bil ok, ane?
Če karkoli rabiš, mi javi.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , torek, 10.06.2008 : 21:52:53
Infuzijo pod kožo, med hranjenjem naj bo čim manj presledka, res samo toliko, da se spočije. Ne čakat dve do tri ure, če je kriza, je treba hranit, tudi če mu ne paše, le da požira... vsaj na eno uro. Saj itak v nobenem primeru ne traja dolgo - ali dosti hitro zvozijo ali pa jim ne uspe.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , torek, 10.06.2008 : 21:53:51
Mislila sem, da ne traja dolgo hranjenje na eno uro, ki je res utrujajoče za mačkico in tistega, ki hrani. Upam, da vama bo uspelo.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: saska , torek, 10.06.2008 : 23:32:15
Hvala za nasvete. Jutri greva zjutraj na kliniko, bo res treba dat infuzijo pod kožo, ja. Bomo začeli z bolj pogostim hranjenjem. Koliko je pa dobro, da poje vsako uro? Sparks poslabšalo se mu je danes, tak miren je, brez volje, ne izgleda mi dobro, res  :( Smetka s čim jih ti hraniš? Hvala še enkrat.

LP


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: saska , sreda, 11.06.2008 : 03:14:12
Žal nam ni uspelo...  :(


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: kaja , sreda, 11.06.2008 : 06:24:41
saska, zal mi je.  :'(


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Yo , sreda, 11.06.2008 : 06:30:47
Eh... žal mi je.  :'(


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: skogkatt , sreda, 11.06.2008 : 07:51:03
 :'(


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , sreda, 11.06.2008 : 13:12:59
Odvisno od starosti. Piksnam oz. umetnemu mleku se zadnji dve leti izogibam. Kozje mleko, smetana, malo sladkorja, pri treh tednih starih že poskušam s piščančjimi kašicami.
Punčka je ok?


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , sreda, 11.06.2008 : 13:14:35
A ja. Tak muc, ki je fejst bogi, naj poje, kolikor sploh lahko. Torej mu daješ praktično kar naprej za jest, običajno ne želijo požirat, pa je treba počasi hranit, da ga ne zaliješ. Čim več, jasno... če uspeš takemu želodec napolnit, si skorajda zmagal.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Nika2 , sreda, 11.06.2008 : 13:23:27
Žal nam ni uspelo...  :(

Zal mi je.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: zmago , sreda, 11.06.2008 : 13:40:21
Tudi meni je žal za tega pikca.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: sparks , sreda, 11.06.2008 : 14:08:24
Žal mi je, res. Drži se.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: saska , sreda, 11.06.2008 : 21:44:21
Smetka hvala za nasvete, punčka je dosti bolje, že pridno papa A/D od Hillsa, zmešala sem ji pa tudi mešanico kozjega mleka in smetane. Je dosti močnejša, kot je bil bratec.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: saska , četrtek, 12.06.2008 : 13:29:36
Tale mešanica (kozje mleko, smetana in malo sladkorja + a/d konzervice) se dosti bolj obnese, kot Gimpetovo mleko v prahu. Driska se je tamali čisto ustavila. Hvala še enkrat.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , četrtek, 12.06.2008 : 15:39:21
Samo s sladkorjem pazi, naj ga bo res malo, samo za okus. Me veseli, da je ok.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: arončka , torek, 17.06.2008 : 20:55:08
A katera ve, kako ima za prostoživeče mačke urejeno občina Mengeš?


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: josephine , sobota, 21.06.2008 : 00:35:15
Moji tri tedne stari so danes prvič dobili Zantel, čez 14 dni moramo vajo ponoviti. Mi pa ni padlo na pamet, da bi veterinarko vprašala, če je treba potem še nadaljevati, in če je, v kakšnih presledkih. Ima kdo mogoče izkušnje s tem? Dva meseca stara mačkona sta bila pa danes razglistena tretjič. Morata tudi onadva nadaljevati s kuro? Hvala!


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: helena , sobota, 21.06.2008 : 08:43:51
Pred prvim cepljenjem obvezno še enkrat.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: saska , sobota, 21.06.2008 : 10:24:57
Ok imam vprašanje... Našemu leglu iz Tobačne se je poslabšalo.. Po navodilih veterinarke smo eno iz legla dali stran od mame že prej, ker je začela pridno sama jest. Drugi dve mladički, ki sta še ostali sta pa zdaj tudi ločeni od mame, ker ju je treba pogosto hraniti in jima dajati infuzijo. Zdaj pa nastaja problem.. Mamici zastaja mleko v seskih in se bojim, da se ne bi razvilo v kakšen mastitis  :-\ Kaj lahko naredim? Hvala že vnaprej.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: helena , sobota, 21.06.2008 : 12:04:41
Antibiotik,obkladki(topli ali kisovi-vsak vet pravi drugače),obstaja pa še eno zdravilo za prenehanje laktacije.
(če nič več ne sesajo).
Ne vem ti nič drugega povedat,ker sem imela do sedaj samo eno tako krizo-dali smo antibiotike,tople(kar z vodo iz pipe)obkladke,pa je bilo v dveh dneh čisto ok.Antibiotike(synulox) sem dajala en teden.
Če katera še kaj več ali drugače ve,mogoče????


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , sobota, 21.06.2008 : 15:47:33
Daj mladički zraven, naj pijeta, kolikor želita. Razumem, da ju je potrebno večkrat hraniti, ampak to ju lahko tudi, če sta pri mami? Al je kak drug razlog, zakaj stran od mame?
Ko so bolni, ni boljšega od mame.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: maja01 , sobota, 21.06.2008 : 15:57:12
Tudi jaz ne razumem najbolj zakaj bi bili loceni, saj ce so imeli kaj za pokasirat, so ze pokasirali, dohranjujes in dajes infuzije pa jima tudi lahko, ce so skupaj. Sploh, ker, kakor pravite, mama ni pod stresom, ce je v stiku z ljudmi.
Jih pa, jasno, loci od vseh ostalih mack.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: saska , sobota, 21.06.2008 : 17:28:37
Problem je v tem, ker tamali dve nočeta pit pri mami. Ločila sem jih, da bi imela večji pregled nad tem kdo bruha in driska, ter kdo ne. Za hrano ju že tako težko prepričaš, čeprav nazadnje sta že kar probavali jest konzervice. Večino se pa vseeno hranimo na brizgo, na nekaj ur pa dajem še infuzijo. Jih bom dala nazaj, čeprav to mami ne bo pomagalo pri njenem problemu. Zaenkrat ji dajemo kisove obkladke pa je malo bolje, ni nič vneto. V ponedeljek zjutraj smo pa itak naročeni pri Knezovi. Hvala za odgovore.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , sobota, 21.06.2008 : 21:03:59
Če ti ni nadzor preveč otežen, je za tamali vseeno bolje, če sta pri mami. Razumem, da njej to nič ne pomaga, če nočeta jest, zagotovo pa pomaga tamalima.
A so boljše?


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: saska , sobota, 21.06.2008 : 21:17:15
A so boljše?
Ena je malo bolje, druga pa niti ne.. Za ta vikend sta z antibiotiki pokrite, ker delujejo dva dni, infuzijo jima dam pa parkrat na dan. Jesta večkrat po malo, dva-tri mililitre naenkrat, več ne, ker drugače bruhata. A lahko z mamo še kaj naredim? Ker ko je imela moja Brina hudo navidezno brejost in se ji je delalo ogromno mleka so mi svetovali tudi spremembo prehrane - manj ogljikovih hidratov v hrani. Kaj ji lahko dam za jest? Trenutno ima kvalitetne brikete na voljo. Hvala za vsak nasvet, res... Tole je že prava nočna mora...  :-\


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , sobota, 21.06.2008 : 21:41:50
Če ne "rabiš" več njenega mleka, potem ji daj čim manj za jest. Jaz pri psicah naredim post, pri mačkah pa zmanjšam količino hrane za nekaj dni. Obkladki so fajn, pa antibiotik bo rabila, ker bo mleko "delala" tudi, če bodo tamali samo zraven, če je zares vzela svojo vlogo mame. Ampak jaz tamalih vseeno ne bi dajala stran, ker bo lažje ona preživela tole. Saj ne bo dolgo hudo, ene dva dni, potem bo pa bolje ali pa bo dobila vročino in bo treba dat antibiotik.
Saj bo, par dni muke, pol bo pa vse ok.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: saska , sobota, 21.06.2008 : 21:47:15
Ja tudi zmanjšanje količine hrane pomaga, vem kako je bilo pri Brini. Se ji je toliko mleka delalo, da je kar "puščala" - je vstala iz ležišča pa so bili na prevleki rumeni fleki. Ok torej bo dobila manj pa še to samo meso nekaj dni. V ponedeljek bo dobila še antibiotike, to nedvomno. Zaenkrat ni nič vneto ali rdeče, obkladki kar lepo pomagajo. Je res dobra in skrbna mamica tako, da ja, bo mleko verjetno vseeno delala... Bomo že preživeli teh nekaj dni. Me bolj za tamale skrbi.  :-\


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , sobota, 21.06.2008 : 21:51:01
A če pomalem hraniš, ne bruhata? Dajaj hrano, kolikor sploh lahko, pa infuzijo, pa pazi, da ju ne zebe. To je itak vse, kar lahko narediš. Bogi malčki, upam, da bo. Ta siva je ok?



Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: saska , sobota, 21.06.2008 : 22:19:38
A če pomalem hraniš, ne bruhata? Dajaj hrano, kolikor sploh lahko, pa infuzijo, pa pazi, da ju ne zebe. To je itak vse, kar lahko narediš. Bogi malčki, upam, da bo. Ta siva je ok?
Ja, če hranim po malo ne bruhata. Na koliko časa je pa fajn dat infuzijo? Ker jo dajem pod kožo pa še v mleko. Pod kožo dobijo po navodilih Knezove na 3-4 ure po 10ml vsaka. Siva je dosti boljša, ja. Je ločena od ostalih, ker je preživahna in bi težila sestricam pa še nočem, da se spet kaj naleze tako, da se razkužujemo tudi, ko njo hendlamo. Hvala.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: maja01 , sobota, 21.06.2008 : 22:33:59
Na 1-2 uri, po 5ml, pa predne das, segrej na TT, je dosti manj neprijetno, kot ce stisnes hladno (sobna temperatura) infuzijo pod kozo. Enako s hranjenjem, na 1-2 uri, pa res po malem, 1-2 ml. Meni se zdi, da je boljse, ce je hrana gostejsa (pa jasno, ogreta na sobno T). A drisko imata tudi?
m.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , sobota, 21.06.2008 : 22:38:51
Ja, dajaj infuzijo pod kožo in samo hrano v gobček, bo bolje. Koliko infuzije, je odvisno od teže, bo že prav toliko, kot je rekla vet. Jaz tudi dajem na uro do dve, kadar je kriza.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: saska , sobota, 21.06.2008 : 22:41:03
Ok. Ne driske nimata, sta šle dokaj normalno kakat. Sta pa res švoh, vsako uro bolj..  :(


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: maja01 , sobota, 21.06.2008 : 22:51:18
Ja upam, da se zmazeta no ...  :-\
Poskrbi res se za to, da sta na toplem. Ce sta pri mami je to ze nekaj, pa daj jim v kletko se kaksen flis. Lahko das tudi kaksen termofor, ce ga imas, ampka ga nastimaj tako, da se lahko umakneta, ce jima bo prevroce. Drzim pesti.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , sobota, 21.06.2008 : 22:52:45
A požirata, ko jima daješ hrano?


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: saska , sobota, 21.06.2008 : 22:58:37
A požirata, ko jima daješ hrano?
Požirata, ja.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , sobota, 21.06.2008 : 23:03:53
Krasno, pol pa ne sme bit nič hudega.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: saska , sobota, 21.06.2008 : 23:19:02
Krasno, pol pa ne sme bit nič hudega.
Ja, ampak tista mala primorka je tudi dolgo požirala, pa vmes je bilo že čisto ok, nič driske nič bruhanja, potem je šlo pa v parih urah navzdol... Treba je ostat optimističen, vem, ampak je tole popolnoma novo zame.. Saj veš koliko muck smo že imeli začasno pa ni noben poginil in nikoli nismo imeli takih problemov. Tole kar se pa zdajle dogaja je pa prava grozljivka...  :-\ Ampak ok, upamo na najboljše...


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Smetka , nedelja, 22.06.2008 : 06:43:25
A ste ok?
Ja vem, vsako leto je kaj novega okoli teh virusov...


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: saska , nedelja, 22.06.2008 : 07:28:07
Ja noč sta preživeli. To je že nekaj..  :) Ena je malo slabša od druge tako, da bomo videli kaj bo.. Bruhali sta enkrat, driske nimata.


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: josephine , nedelja, 22.06.2008 : 14:27:05
Ok, imam še eno vprašanje: tamali (tri teden stari) so se začeli zmišljevati nad kozjim mlekom. Pri muci bi sicer sesali nonstop, ampak pri nas to pač ne gre ::) Zobe so začeli dobivati pred dnevi, iz posodice so že poskušali piti, muco pa tudi vedno poližejo okoli gobčka, kadar je umazana od svoje hrane, zato se mi zdi ok, če jim začnem med mleko mešati malo trde hrane. Kaj se bolje obnese: konzervica ali zmiksan piščanec? In pa, ali obstaja kakšno razmerje, kako mešaš ali delaš po občutku. Se vidi, da tole počnem prvič, kaj? :-[


Naslov: Re: (zavržene) MAČKE - napotki za posvojitelje
Poslano od: Jana , ponedeljek, 14.06.2010 : 23:15:17
Zavetišče Gmajnice je objavilo navodila za oskrbo osirotelih mačjih mladičev (http://www.zavetisce-ljubljana.si/userfiles/File/Navodila%20za%20rejo.doc).