mojpes.net

o psih => Samice in samci, legla => Sporočilo, začeto od: Tanja , petek, 14.11.2003 : 07:27:18



Naslov: Paritev
Poslano od: Tanja , petek, 14.11.2003 : 07:27:18
Ne vem, ce se je o tej temi ze govorilo, pa jo bom zacela kar v tej niti. Sama psice nimam, moji psi pa tudi nikoli niso parili, zdaj pa me nekaj zanima.
Namreč - moji znanci so peljali pariti svojo psico. In ker psica ni spustila samca k sebi, so jo trije (3!!!) zagrabili in mocno drzali, da jo je lahko pes naskocil. Ko sem jaz to slisala, sem zavpila "saj jo je posilil!" Pa so me vsi cudno pogledali  :-[

Zdaj pa bi prosila tiste, ki se ukvarjate z vzrejo, da poveste, ce je to "normalen" postopek? Kaj, ce enostavno ni bil "pravi" dan?

Naj povem, da je to prvo predvideno leglo mojih znancev in da je to "ukazal" lastnik samca - dolgoletni vzreditelj in sodnik.


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: bina , petek, 14.11.2003 : 11:23:28
Hmmm, jaz ti težko odgovorim, ker še nikoli nisem dala pariti svojega samca, samico pa to čaka šele čez eno leto.

Ampak če bi se meni to zgodilo, bi raje pustila samico pri miru. Če ji ni ustrezalo, potem j res ne bi smeli siliti. Saj navsezadnje bi jo lahko parili umetno (kar se tudi velikokrat zgodi, ko samec noče skočiti). No, jaz bi se postavila na stran psice in raje odšla domov ali pa naslednji dan poskusila znova. Na tak način je ne bi silila (mogoče tudi zato, ker bo imela 70 kg:)). Ali gre za manjpo pasmo?


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: VZ , petek, 14.11.2003 : 12:31:07
Po mojih izkušnjah in opažanjih je tako, da pri prvi paritvi ni nujno, da bo psica spustila samca k sebi, tudi če je čisto pravi dan. Ko pa je enkrat imela že vsaj eno leglo, se pa ob gonitvah obnašajo popolnoma drugače. Tako, da če želiš imeti leglo oz. naravno paritev, je včasih edini način "posilstvo" (seveda ne preveč grobo). Dodaten problem pa lahko nastane tudi takrat, ko peljemo psico kam daleč na parjenje in jo damo k samcu tako rekoč direkt iz avta. Tudi za psico je dobro, da se prej vsaj malo privadi na okolje, ker vožnja in hitra menjava okolja predstavljajo precejšen stres, ki vpliva na psiho ter tudi na plodnost. Po mojem je precej vzrokov za neuspele paritve ali za manjše število mladičev ravno v tem, da se psica prej ne aklimatizira.

BTW Tanja, nekoč mi je en vzreditelj dejal, da so pri afganistancih običajno "pravi dnevi" precej bolj pozno kot pri večini ostalih pasem. Ali morda veš, če je res kaj na tem?


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Dunja , petek, 14.11.2003 : 12:40:51
Živjo Tanja,
moj pesek je paril že veliko psičk. Takih nedolžnih, pa tistih malo manj nedolžnih tudi veliko. ;)
Psičke, ki so prišle k nama na prajenje so si bile vedenjsko zelo različne. Nekatere so bile popadljive, igrive, prestrašene, druge povsem normalne. Včasih so psičke prepotovala dolg pot, da bi se lahko parile, pa so bile zaradi tega utrujene. Takrat je bolje pariti naslednji dan.
Včasih psička pripravljenosti na paritev ne pokaže, pes pa vseeno duha, da je godna. Psičke so lahko zelo "tricky"... Dolžnost lasnika je, da dobro pozna svojo psičko in njeno vedenje. Psička se na paritvi ne prelevi v drugega psa, le njeni odzivi so boilj intenzivni. Preden psička pride na paritev, naj bi imela za sabo teste za ugotavljanje godnosti. To naj bi naredil vsak vesten lastnik bodočega legla, da se izogne
nepotrebnemu posiljevanju svoj psičke.
Včasih so bile psičke agresivna, vendar so mi lastniki zagotovili, da je pravi dan. In res so ostale breje... takrat je treba psičko pač trdno prijeti, saj  drugač ne bo nikoli pripusatila samčka k sebi. Včasi je bolje pustiti parček, da se malo spoznata, pa se kasneje sama sparita. Vse je odvisno od situacije.
Moj samček je že marsikatero pokasiral, ker nisem bila dovolj previdna. Sam se nebi nikoli branil ob napadu psičke - je đentlmen!  ;) Tako, da morata lastnik psičke in lastnik plemenjaka pač delati uskjlajeno. Včasih lastniki psičk res nimajo pojma in mora najboljšo varianto izbrati lastnik plemenjaka. Pri meni je bilo velikokrat tako.
Sama nebi nikoli dovolila NIKOMUR, da mojo psičko trdno prime. Zato pa sem poskrblela, da je na paritev prišla pravi dan, pripravljena in sploh nič živčna. Srečo sem imela, da je bil samček na voljo ves čas, pa sta na koncu seksala čisto iz užitka - (kaj takega pri psih še nisem videla)..., še dolgo potem, ko je bil njen pravi dan. vsega skupaj sta se sparila 5x, če bi jih spustili skupaj, bi se sparila še večkrat. Pravkar mi na nogi spi en mali rezultatek njunega početja, zadaj na dekici pa spita še ostala dva rezultatka.  ;D


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Tanja , petek, 14.11.2003 : 12:45:55
Citat
BTW Tanja, nekoč mi je en vzreditelj dejal, da so pri afganistancih običajno "pravi dnevi" precej bolj pozno kot pri večini ostalih pasem. Ali morda veš, če je res kaj na tem?
Kolikor sem jaz zasledila, so še vedno pravi dnevi 12, 13, 14 (verjetno je tako tudi pri drugih pasmah?). Se pa seveda razlikuje od psice do psice.

Citat
Tudi za psico je dobro, da se prej vsaj malo privadi na okolje, ker vožnja in hitra menjava okolja predstavljajo precejšen stres, ki vpliva na psiho ter tudi na plodnost.
Ja, tudi tukaj so kiksnili - tja, skok in nazaj.

Aja - pa ta psička ni afganistanka. Res je, da je precej dominantna do drugih psov in sigurno bi ji morali pustiti več časa, da se sprosti in sprejme samca. No, zdaj pa že pse čas priganja :P



Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Dunja , petek, 14.11.2003 : 12:57:22
živjo!
Osebno mislim, da je bolje vzeti kak dan dopusta več (če potuješ daleč), da gredo stvari bolj gladko. Tako je večja verjetnost, da poti nismo delali za nič in da bom naša psička res imela mladičke, ko smo se odločili za njih.
Vse skupaj ni prav nič enostavno. Pozanimati se je treba pri čim več ljudeh, saj ima vsak kako drugačno zgodbo in izkušnjo.

LP,
Dunja


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Barbka , petek, 14.11.2003 : 13:44:41
Tanja,
paritve so vcasih prav hecne. Imas dva godna psa, pa ne znata, se ne marata, ali pa en noce - iz razlicnih vzrokov. Lahko se boji, lahko pa je bolan. Po mojih izkusnjah, samci odreagirajo razlicno. Nekateri bi skocili na vse, kar leze in gre, nekateri pa cakajo in cakajo in cakajo, da je pravi trenutek. Nekateri ne skocijo vec, ce jim psica na zacetku pokaze zobe, nekateri pa se pustijo tepsti do mrtvega.
Meni se je ze vse sorte zgodilo. Ena moja psica je bila dominantna in se je najprej hotela rangirati. Tako en samec ni hotel skociti, drugi pa se je z njo stepel, sele potem je bila pripravljena skociti.
Posebej samice, ki so "edinke" in so zelo navezane na druzino (mogoce celo poclovecene), velikokrat grizejo in kazejo zobe. Vcasih pomaga, da se odstranijo lastniki, vcasih jo je treba prijeti pri glavi. Vse pa seveda pod pogojem, da plemenjak "nakaze" da je psica godna.
Ceprav vcasih zgleda, da je psica "huda" in seka proti samcu, pa po igri psov lahko vidis, ali je godna ali ne. To je tezko razloziti po mailu, to poznas, ko vidis veliko paritev.
Seveda pa jima je treba najprej pustiti cas, da se spoznata. Pravzaprav, najpre pustiti psice, da razisce teren, kjer je, potem sele spustim samca, in potem vidimo, kako jima gre. Vcasih zelo hitro, vcasih pa... Tudi praznih rok so/smo ze odsli domov...
Sama osebno, ce psica "tolce" po psu, in je godna, prosim lastnika, da jo prime pri glavi. Za vse ostalo potem posrkbi samec sam. Jaz ravno tako - ne glede na velikost psov - nikoli ne pustim, da bi pes in psica "visela" sama. Samo enkrat sem to pustila, psica se je ulegla, in na silo sta se locila. Ni bilo lepo za mojega samca.

Kar pa se posilstev tice. Mislim,da pes ne more zaskociti psice, ce ta ni pripravljena. Pri psih to deluje malce drugace kot pri ljudeh.


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Dunja , petek, 14.11.2003 : 14:24:46
živjo Barbka,
res je težko takole v enem postu opisati vse možne variante in kombinacije, še posebej, ker je vsaka pritev zgodba zase. Glede tvojega mnenje spodaj...
Citat
Kar pa se posilstev tice. Mislim,da pes ne more zaskociti psice, ce ta ni pripravljena. Pri psih to deluje malce drugace kot pri ljudeh.
Na paritev je prisla psička, v 11 dnevu gonitve. Sve je bilo v redu. Krvavitev je prenehala, stala je, odmikala rep - kot po knjigi. Ko pa je pes naskočil in ga poskusal "vtakniti", če sem malo vulgarna, pa je naredila krč, tako močan, da se mu je lulek skoraj zlomil. Moj samček je navajen da mu pomagam ob paritvi (saj se lahko bokserji drugače, če sami preveč dolgo ordinirajo in bluzijo, preveč utrudijo), tako, da sem vse gledala od blizu.
Problem je bil v temu, da je bila to njena prva paritev, malo razvajena seveda in pač ji ni bilo prijetno, da jo tam zadaj nekaj špika. Po 4ih puizkusih (ko mu je sluznica na luleku že zažela krvaveti), sem se odločila, da lastnike s psičko pošljem domov (živeli so blizu) in jim naročila, naj jo parkrat na dan (s prstom) navajajo na ta občutek... Sterilne rokavice, vazelin in gremo...!
Naslednji dan zjutraj smo sparili brez problema - 6 mladičkov.  ;D


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: sirtaki , petek, 14.11.2003 : 14:33:40

Pa še moja izkušnja s Phoebe:
pri prvem parjenju v življenju bi lahko samca ornk pogrizla, če bi ji pustili, je trajalo kar dolgo da smo ga sploh opogumili, da je skočil potem, ko ga je res grdo šavsnila...morali smo jo držati pri glavi tudi ves čas združitve
dan je definitivno bil pravi, saj se ta samec psicam niti ne približa, če niso v pravem dnevu (smo izkusili to sami tudi)

Pri drugem parjenju dve leti kasneje z drugim samcem, pa je psica prav poskušala mu pomagati, se zniževala, stala, bila potrpežljiva itd. ker je bilo to za samca prvo parjenje.

Tako da ja, definitivno ne veš kaj laha pričakuješ od svoje psice, čeprav jo na parjenje pripelješ pravi dan. In pa praksa je pokazala, da so ponavadi knjige popolnoma neuporabne pri teh zadevah.

LP



Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Barbka , petek, 14.11.2003 : 14:39:44
Tanja,
se huje, od tega, da je treba psico prijeti pri glavi pa so psice, ki se, ko "psa visita" jokajo.
Za lastnika psice, ki to dozivi prvic (no, tudi za lastnika samca) je to prava katastrofa. Ker, ce imas svojo zivalco rad, in ne ves, da se to lahko zgodi, je to velik, velik sok....
Tako da - vsaka paritev je zgodba zase. (hvala bogu, je narava tako poskrbela).


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Dunja , petek, 14.11.2003 : 15:11:50
Citat
Pri drugem parjenju dve leti kasneje z drugim samcem, pa je psica prav poskušala mu pomagati, se zniževala, stala, bila potrpežljiva itd. ker je bilo to za samca prvo parjenje.
Sama verjamem, da so si tudi psi lahko simpatični med seboj, ali pa ne.
Citat
In pa praksa je pokazala, da so ponavadi knjige popolnoma neuporabne pri teh zadevah.
Mislim, da tudi (nekatere) knjige lahko pomagajo. Če kdo zna francosko, si lahko prebere čudovito knjigo o reprodukciji psov z naslovomn "Faire reproduire son chien ou sa chienne", avtorja Dr. Alana Fontbonne-a. (Editions Marandi, 1996).
V njej je vse, od začetka gonitve, pa do 2. meseca starosti mladičkov. S vsemi možnimi opisi in rešitvami zapletov. Res super knjiga. Meni je pri mojem prvem leglu res pomagala.


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: bina , petek, 14.11.2003 : 15:27:13
Citat
se huje, od tega, da je treba psico prijeti pri glavi pa so psice, ki se, ko "psa visita" jokajo.
Za lastnika psice, ki to dozivi prvic (no, tudi za lastnika samca) je to prava katastrofa. Ker, ce imas svojo zivalco rad, in ne ves, da se to lahko zgodi, je to velik, velik sok....

Barbka, ali lahko tole prosim malo bolj razložiš? Kaj pomeni "psa visita"? Zakaj šok? Zakaj katastrofa?

Zanima me, kaj me vse čaka čez dobro leto. Nikoli se ne ve, mogoče se bom pa še celo premislila :-\ :-\


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: sirtaki , petek, 14.11.2003 : 15:33:30
Sama verjamem, da so si tudi psi lahko simpatični med seboj, ali pa ne.

Ok seveda je to pomemebno, simpatija ali antipatija med psi. Pri moji sem pozabila dodati, da recimo do prvega parjenja nikoli ni niti prenasala nobenega samca, da jo je vohal, ce se je ali pa ne gonila. Veljalo je tudi za domacega samca...

Po tej paritvi in leglu pa se je nastavljala vsemu kar je lezlo in slo... Komaj verjames takemu preobratu, posebno, ce 4 leta lahko pustis skupaj psico na vrhuncu gonitve in samca, ker ves da ga ne bo spustila k sebi, potem pa moras prakticno preko noci jo zacet dobro zapirat in jo vlect stran od samcev  :o


Mislim, da tudi (nekatere) knjige lahko pomagajo. Če kdo zna francosko, si lahko prebere čudovito knjigo o reprodukciji psov z naslovomn "Faire reproduire son chien ou sa chienne", avtorja Dr. Alana Fontbonne-a. (Editions Marandi, 1996).

Sicer sem se jezik ucila 4 leta, znam ga pa lih za osnovo  :-[
Valjda obstaja kaka knjiga v anglescini tudi?



Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Dunja , petek, 14.11.2003 : 15:44:20
Sirtaki,
res ne vem. Sigurno je kaka dobra knjiga tudi v angleščini. Mogoče ve kdo drug za kako res dobro.
Ta pa me je res navdušila. Od zdravil, možnih preventiv, prepoznavanja simptomov - res vse. Na mojo veliko žalost ni prevedena v angleščino. Tudi jaz sem šem bolj okorna pri francoščini - smotane besedne zveze mi prevaja fant... Ampak tudi tako se da kej zvedet - he, he. Pa slikce ma tut. Nazorne. Pa tudi stvari, ki jih nočeš zares vedeti  :'( (carski rezi, spolne bolezni, bolane maternice, splavljeni fetusi...) :'(

Citat
Po tej paritvi in leglu pa se je nastavljala vsemu kar je lezlo in slo... Komaj verjames takemu preobratu, posebno, ce 4 leta lahko pustis skupaj psico na vrhuncu gonitve in samca, ker ves da ga ne bo spustila k sebi, potem pa moras prakticno preko noci jo zacet dobro zapirat in jo vlect stran od samcev
Tvoja (kakor moja) bi pol zdej tudi sigurno z užitkom seksala!?  ;D


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Barbka , petek, 14.11.2003 : 17:05:16
Archie,
ali si kdaj slisala, kako pes "zajoka" ko se necesa zelo ustrasi ali ga nekaj zelo zaboli? Si? OK.
Ko samec zaskoci samico se te dva "sprimeta" samec se obrne stran od psice in tako sta skupaj z zadki, a trdno sprijeta. To traja razlicno od 10 minut pa tudi do uro in pol. In si predstavljas, da tvoja psicka, ki jo imas rada, zacne jokati tako, kot sem ti prej napisala? In tako joka ves cas - pol ure npr? Vecina lastnikov, ki to dozivi prvic, je totalno sokirana in nekateri zares trpijo zraven. Narediti ne mores nic - psica joka, sprijeta sta, ti moras pa zraven gledati. A v trenutko, ko se razrduzita, psicka ne joka vec in se vcasih takoj zacne dobrikati samcu. Take pac so. Taka je narava.



Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Dunja , petek, 14.11.2003 : 17:47:57
Barbka, pozabila si povesat tisto o buli...
Zakaj sta trdno sprijeta...? Samček, ko penetrira v samičko z gibanjem ven in notr spodbudi svoj spolni organ za nabrekne. Na njegovem organu, skoraj pri korenu, nastane velika bula (pri velikh pasmeh lahkmo tudi do 10cm v premeru), ki samički omogoča, da ga s krčem nožnice res trdno prime, da je semenski izliv lahko čimbližje maternici. Zaradi tega psičke jokajo, ker jih verjetno boli tista bula znotaj nje. Vendar, tako pač je. Moja ni nič jokala. Še z repom je migala, pa igrala bi se, medtem, ko sta bila sprijeta. Psi ke so različne, tako kot ženske.
Vcasih psička ostane breja tudi, če se psa ne sprimeta zares, ali če sta sprijeta res kratek čas - minuto ali 2. Taki primeri so redki.
Nič ni hudega, sej je pol psička vesela, ko ima male pobaline.
Če ti je pa res grozno, ko to bereš, še vednio lahko narediš umetno oploditev. Tako ne bos rizikirala okužbe svoje nedolžne psičke z morebitno spolno boleznijo, vse bo pod veterinarsko kontrolo in bo parjena res na pravi dan.
Vendar jaz mislim, da je vseeno bolje naravno. Psička se spari, tako potem vsaj ve zakaj ji raste trebušček...

čau,
Dunja


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: simi , petek, 14.11.2003 : 18:32:18
Tema je maksimalno zanimiva, ampak mislim, da jo bom nehala spremljat, ker se čedalje bolj sprašujem, a res hočem imet mladičke.

Ja hočem jih imet, a gre brez seksa?
Pa brez poroda?

Neham brat!!!!


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: kaja , petek, 14.11.2003 : 19:38:27
Citat
Ja hočem jih imet, a gre brez seksa?
Pa brez poroda?

Pred kratkim sem bila obdarjena z dva dni starimi  sestimi malimi kepicami, ki so sicer imele mamo, vendar bi jih verjetno v kratkem pobili. Takrat sem jih podarila naprej Poloni! Zelis, da naslednjic poklicem tebe? ;D

ps: kdaj je Ajsin dan D?


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Barbka , petek, 14.11.2003 : 20:02:33
Simi - velik bos zgubila, ce ne boste probali. Nic se bati, ker bo itak slo vse OK.


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: bina , petek, 14.11.2003 : 20:17:46
Ja, Simi, jaz razmisljam zelo podobno. Do tega trenutka me je bilo groza samo kotitve, sedaj me je pa še samega parjenja. In ja, tudi meni je tole grozno brat. Bom kar zelo zelo razmislila, kako bom parila svojo psico. Upam, da bo kakšen strokovnjak zraven, da bo MENE miril, ne psice.


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Dunja , petek, 14.11.2003 : 22:36:16
simi in archie,
nima smisla da vama rečem, da se ne bati, ker sem bila tudi sama na smrt prestrašena. Sploh pred kotitvijo. Spala nisem 14 dni prej.
Pa tudi rekla vama ne bom, da bo vse v redu, ker gre lahko markikaj narobe. Moja pasma je specialistka za probleme pri kotitvah.
Lahko pa vama povem, da ni lepše stvari vezane na pse, kot to, da tvoja psička, ki jo imaš rad bolj kot karkoli drugega, skoti svoje otroke. Da spravi na svet nova življenja in da ji ti pri tem pomogaš in ji stojiš ob strani in vidiš, da se ona tega zaveda in ti je hvaležna za pomoč. Da veselja ob odraščanju tamalih sploh ne omenjam... ;D
Sama sem probala veliko stvari; razstave (preveč), šolanje (klasiko), paritve, pa tudi agilitya malo za heč in je to stvar, ki me je v pasjem svetu daleč najbolj navdušila.
Sigurno se pa v to ne gre s prazno glavo in brez občutka odgovornosti, kar pa pri vama sigurno ne bo problem. ;)

Lahko si pogledata moje 3 male naraščajnike. Stari so dober mesec.
Na link spodaj, pa na Puppy gumb.

LP in pogum!


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: VZ , petek, 14.11.2003 : 22:52:11
Simi, druga možnost je umetno. Precej hitreje in manj grozno zgleda. Seveda pod pogojem, če to dela nekdo, ki je res stručko.

Sicer pa mislim, da se vse skupaj veliko bolj grozno sliši kot je v resnici in veliko bolj grozno zgleda za ljudi kot pa je za pse.


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Tanja , ponedeljek, 17.11.2003 : 08:18:53
Najlepša hvala vsem za odgovore in pojasnitve! Priznam, da sem prav vesela, da sem zastavila to vprašanje, ker sem se spet nekaj novega naučila.
Kdo bi si misli, da je lahko pasji seks tako zakompliciran  :o
Pa toliko je nenačrtovanih paritev in mladičkov. Sem mislila, da se psi kar na hitro zmenijo. Po mojem tukaj veliko vlogo igra tudi nervoza lastnikov, ki se prenaša na psa in psico.

Torej - zdaj naj bi bila psica breja. A ste za nadaljevanje?
Nova tema bi bila lahko "Oskrba breje psice", pa potem še kotitev in možne komplikacije, kdaj poklicati veterinarja,  oskrba mladičkov, pa postopki prijave legla in pridobitve rodovnikov.

Priznam, da mi je vse to zelo zanimivo in poučno, pa znanje nikoli ne škodi. Tako bi nekako obdelali temo vzrejanja in se veliko naučili ob izkušnjah ostalih.  :D
Vi kar nadaljujte v tej temi - umetna oploditev je vredna nadaljne diskusije, jaz bom pa kasneje odprla novo temo.


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: simi , ponedeljek, 17.11.2003 : 09:10:43
Seveda, da še berem to temo ;D, no občasno me mineva, ampak jo berem.

Kot kaže Ajša ve, da  me skrbi zaradi paritve  8) in se še ne goni ;D.
Lansko leto se je 5.11 letos 1.05. Najprej sem bila jezna, ker se še ne (vse ostale se že, ali pa so že sparjene), sedaj pa pravim, ko se bo se bo. Ona že ve, zakaj čaka.
Kar se same paritve tiče, pa sem se odločila, da gre z njo brat, pa ne zato, ker bi jaz tam gor travmirala, ampak zato, ker je psica navajena oz. sem jo naučila, da kadar je karkoli narobe jo branim. Ta navezava mi sicer v vsakdanjem življenju fantastično prav pride, pri paritvi pa mislim, da bo velika težava. Ker tudi sedaj, ko se igra s samci, jo lahko liže vsak, ko pa jo hoče kakorkoli naskočit se takoj odmakne in v drugem poizkusu že teče proti meni, češ pomagaj mi. In ji seveda pomagam, oz, preprečim naskakovanje.
Z bratom sta tudi vsak dan skupaj in mu zaupa, le odnos nimata tako pokroviteljski (ni vedno njena konjenica, tako kot jaz).
Kar pa se tiče umetne oploditve, sem če se le da proti, ker naj bo po naravni poti, da psica točno ve zakaj se nekaj v njej dogaja.

Saj res, da sem v skrbeh zanjo, hkrati pa ji 110% zaupam, da bo psica uštimala vse tako kot je potrebno. Da sedaj je še vse in ni vrag, da ne bo še to.
Sploh pa bom o vsem obveščala.
Saj Jana in ostali ne boste hudi, če bo Ajša "medijsko pokrita", ne zaradi nje ampak zaradi mojih živcev.


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Jana , ponedeljek, 17.11.2003 : 19:11:30
simi, ko bi ti vedela, kako cakamo na novice ;) ;D :) Pa le ne seksajo vsi psi takole na pol javno. Zadeva je vsekakor zanimiva. Jaz se nisem videla v zivo in moram reci, da se bere tole kot kaksna pretresljiva zgodbica. No, ja, za nas pretresljiva, a ne simi  ;D :D?


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: simi , ponedeljek, 17.11.2003 : 20:04:40
Vam bom sedaj nekaj zaupala. Jaz sem že spremljala paritev, mojega prvega psa, ki se je sparil s sosedovo psico.
Zadeva je zgledala nekako takole.
Bila sem v 4 razredu osnovne šole. Peljem se s kolesom domov, na prtljažniku imam eno leto mlajšo sosedo. Zapeljem v našo ulico in kaj zagledam :o. Inča na Kali. Pazi sedaj intelektualko  ;). Nič ne ustavljam, gonim bicikl k nora, da je soseda padla z prtlažnika, ker sem prehitro zvozila ovinek ;D. Gonim jaz dalje in se derem sosedi naj lavfa za mano. ;D
Hitro odklenem bajto, šibam po Zidarjevo knjigo O psih, se vsedem nazaj na bicikl in teram nazaj k psu. Vmes poberem sosedo, ki je lavfala za mano in ji rečem, da naj najde slike o paritvi (mislim, da sem ji celo povedala točno stran) ;). Vidim čez grmovje, da sta že vsak obrnjena na svojo stran, se derem na sosedo, da sta že pri drugi slikici.
Ona meni bere, jaz gonim. ;D Prideva do soseda, ki je to gledal, ona s knjigo v roki, mu kaže slikico, jaz mu drdram, kar mi je prebrala.

In vsega kar se spomnim je samo OGROMNA c..... od Inča, ko ga je dobil ven. :-[
A mi bi bo to kaj pomagalo?  ??? ???


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: VZ , torek, 18.11.2003 : 12:25:13
Simi, če se noče gonit, jo pelji do kakšne druge goneče psičke. Ti povem, babja foušija dela čudeže  ;D ;D


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: kristi , torek, 18.11.2003 : 13:05:00
Simi!

Citat
Vam bom sedaj nekaj zaupala. Jaz sem že spremljala paritev, mojega prvega psa, ki se je sparil s sosedovo psico.
Zadeva je zgledala nekako takole.
Bila sem v 4 razredu osnovne šole. Peljem se s kolesom domov, na prtljažniku imam eno leto mlajšo sosedo. Zapeljem v našo ulico in kaj zagledam . Inča na Kali. Pazi sedaj intelektualko  . Nič ne ustavljam, gonim bicikl k nora, da je soseda padla z prtlažnika, ker sem prehitro zvozila ovinek . Gonim jaz dalje in se derem sosedi naj lavfa za mano.
Hitro odklenem bajto, šibam po Zidarjevo knjigo O psih, se vsedem nazaj na bicikl in teram nazaj k psu. Vmes poberem sosedo, ki je lavfala za mano in ji rečem, da naj najde slike o paritvi (mislim, da sem ji celo povedala točno stran) . Vidim čez grmovje, da sta že vsak obrnjena na svojo stran, se derem na sosedo, da sta že pri drugi slikici.
Ona meni bere, jaz gonim.  Prideva do soseda, ki je to gledal, ona s knjigo v roki, mu kaže slikico, jaz mu drdram, kar mi je prebrala.

In vsega kar se spomnim je samo OGROMNA c..... od Inča, ko ga je dobil ven.
A mi bi bo to kaj pomagalo?  

hahahahhaah.... Toliko sem se smejala... Ma kaj smejala - REZALA... Tako slikovito si to opisala, da si kar predstavljam dve puncki na kolesu z Zidarjevo knjigo.  ;D ;D ;D

Glede tvoje psice - pa saj bo vse OK.  ;)

Lp, Kristina


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: do-khyi , petek, 21.11.2003 : 17:42:59
Zanimivo, tole o paritvah. Tudi jaz sem jih že nekaj dala skozi-pasje mislim ;D ;D. Res je zelo različno in iz mojih izkušenj je veliko na simpatiji med psico in psom.
Pred leti sem imela kraševko in se je parila samo s samcem, ki ji je bil všeč. Četudi je bil pravi dan za paritev, se je do samca, ki ji je bil antipatičen obnašala tako, kot da še ni pravi čas; čez eno uro pa se je takoj sparila z drugim samcem in celo ona ga je vzpodbujala k paritvi. Zacvilila pa je samo takoj ob združitvi, potem pa je bilo O.k.
Glede tistega, da je najbolj pravi čas nekje med 11. in 13. dnem pa lahko rečem, da morda res velja za večino, vendar ni nujno. Ena mojih psic se je pred leti parila na 19. dan gonitve, letos pa se je parila na 17. dan. Naj povem še, da se moje psice gonijo le enkrat letno (kot volkulje) in vsaka gonitev traja 1 mesec. Zanimivo ne?


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Sian , ponedeljek, 24.11.2003 : 00:57:56
 ;D ;D ;D Zdaj sem se prav nasmejala,ko sem vse to brala!!

Imam pasmo,ki je pri kotitvah skoraj 100%potrebno  narediti carski rez. ::)In še to;pa tudi umetna  oploditev ne odpade?! :)
Saj ni tako hudo pri vsemu temu! ; ???Tudi dosti lepega!
Samcu ni nič hudega,edino samička po carskem rezu je prvi dan malo boga.Meni je bila videti boga. :oIz njenega pogleda,pa si ji videl kako je bila ponosna in srečna mamica! :)

P.S:NE BOOO VAM ŽAL !! 8)

                                                        Lep pozdrav,Sian.
                                               


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: sirtaki , ponedeljek, 24.11.2003 : 23:56:48

Simi mi smo uspešno dali vse čez, rezultat bo skoten predvidoma 1.1.2004  ;D
Zdaj sta na vrsti pa še vidve z Ajšo. Začni poročati !!!


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: simi , torek, 25.11.2003 : 09:35:22
Kot vse kaže, se je Ajša odločila, da bo seksala za Božička ali pa novo leto, ker se še noče gonit.

Veš da bomo pročali, samo da se punca opogumi ;)


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Ivana , četrtek, 11.12.2003 : 22:08:19
No Simi kako je zdaj, a se Ajša že goni, al še vedno Božička čaka, da ji bo pomagal ;D?

Lp, Ivana


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: simi , petek, 12.12.2003 : 08:52:22
Sramežljivka čaka Božička  :'( :'(


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: simi , sobota, 17.01.2004 : 19:36:25
No danes je 12 dan in smo se odpravili parit.
No samo peljali smo se na izlet, ker ....... ja ni dala. ;D
Probali smo na lepo, pa se je odmikala, ;D ker še krvavi smo se odločili, da bomo probali še enkrat v ponedeljek.

Seveda smo jo tudi prijeli in jo probali na silo  8). No tudi to ni uspelo, ;D rezultat je samo ena poškodovana roka, ker je ni uspel dobiti izpod ovratnice, ko se je še enkrat odločila da ne da.
No po 15 minutah smo se od samca poslovili in šli na pico. :D


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Dunja , sobota, 17.01.2004 : 20:32:42
Živjo Simi, ne bom ti rekla: sem ti rekla...  :P
Še vedno ti ostane umetna oploditev, če res hočeš imeti mladičke marca letos.

Držimo pesti, da bo RADODAJKA  ;) v ponedeljek.

Srečno,

D

P.S.: kaj pa je rekel lastnik plemenjaka?


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: simi , nedelja, 18.01.2004 : 18:18:23
Najprej je kakšno minuto govoru AUVVV >:(. Potem pa smo se zmenili, da v ponedeljek ponovimo, če gremo pa na umetno.

Držite pesti.


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Kati , ponedeljek, 19.01.2004 : 10:27:58
Ojla Simi, kako vama kaže z Ajšo? Bo Ajša kmalu postala srečna mamica al ne? Upam da ja , ker bi rada videla kakšne male kepice.  No lepo se imejta. Pozdrav KAtarina in Ajka


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Brina , ponedeljek, 19.01.2004 : 10:51:18
Hojla, Simi!

Me je Kati prehitela, tudi mene zanima, kaj je novega?

LP, Barbara


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: simi , torek, 20.01.2004 : 09:04:23
Saj večina ve, da po dobrem seksu paše spanec  ;D. No tako Ajša, kot jaz sva bile včeraj malce utrujene, zato se javljam danes.
Torej kot ste ugotovili, smo seksali  ;D ;D ;D
Sedaj pa vsi, ki nimate 14 let, nehajte brati! JANA, PROSIM ZA RDEČ TRIKOTNIK!! 8)

Včeraj je bil z nami Grega (PU). Fant je  :-* majster, car, taprav za te stvari, bi napisala še je***, pa vem, da mlajši rdečega trikotnika ne upoštevajo  ;D.

Pridemo do samca, Ajša se ni prav nič vsedala, ampak je prav veselo mahala z repom. Kot se za sramežljivko spodobi smo šli v zaprt prostor, da nismo imeli firbcev, ker mladi le seksa ne smejo gledati   ;D.
No povohala sta se, tokrat ni bila prav nič sovražna do njega. Zadeli smo pravi dan ;). Preventivno smo ji vseeno zvezali gobec. Lastnik samca jo je držal spredaj, jaz sem stalal zraven nje in navijala zanjo ;D. Po črnogorsko, roke v žep, moški naj pa delajo ;D ;D ;D.
Grega se je kot pravi mojster postavil zadaj in spremljal zadevo :P. Fantič je probaval, pa mu ni najprej ratalo. Moški so rekli, da se mora zrajcat ;D. No jaz sem videla, da ima male probleme, ker je moja babura le velika in saj veste ženske, kako je centimeter pomemben ;D ;D. Toliko je on višji od nje ;D.

Kot pravi moški, mu je Grega priskočil na pomoč. Čisto po čefursko (tokrat jim štejem to v dobro) ;), je dvakrat pljunil v roko in jo podmazal ;D. To, da ji je vtaknil še dva prsta notri, mu itak štejem v plus, ker pes ni poznal predigre (kakšen mora biti lastnik ;D).
No potem ga je dobil notri (le kako bo nemc v Beli Krajini poštimal primorko sam ;D ;D) in Grega ga je lepo nežno (tukaj se je videlo, da moški res držijo skupaj) obrnil in začela sta uživat.
Sparjena sta bila 45 minut, Ajšika je godla, ampak ne renčala, ampak uživala   :D.
Ko sta prišla narazen, se je Grega zopet pokazal kot kavalir  :-* in jo je dvignil in odnesel v avto.
Med potjo sva zgubila nekaj "otrok" :o , a vse se je srečno končalo.
In ker sem jaz ženska, gremo seveda danes še enkrat, ker Ajši seveda moram omogočit še malo užitka. Samec pa tudi mislim, da se ne bo pritoževal ;D.

V glavnem trikirat hura za Gregorja  :-* :-* :-* in bravo Ajša :-*.


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: KIN , torek, 20.01.2004 : 09:18:39
Hm... zelo zanimivo branje  8) ;D

... in zelo podrobno opisano.... ::)


No sam da je ratalo.


lp m.


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: simi , torek, 20.01.2004 : 09:37:09
Zdaj samo držim pesti, da jih bo minimalno 10, ker potem boste doma imeli ZOO Simi  ;D .

Kaj si nora!!!!!


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Noli , torek, 20.01.2004 : 10:01:42
 ;D

Izčrpno poročilo  ;D

Jest sem tudi za ZOO Simi  ;D ;D

LP Noli


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: andi , torek, 20.01.2004 : 10:15:04
Waw, prava zgodbica za dobro jutro, ti prav požene kri po žilah ;D. Simi in Ajša, čestitam za usešno akcijo delanja otrok. nestrpno pričakujem ZOO simi :P


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: laika , torek, 20.01.2004 : 10:22:47
Juuuhuuu!  :D Kaj naj rečem? Ful ste strokovnjaki!  8) Zelo podrobno in razgibano opisano! ;D

Simi, želim ti čim več kepic! To je noro veselje!  :D :D :D Prav zavidam ti. Jaz imam na to ful lepe spomine in čedalje bolj se zopet ogrevam za to z našo Laiko. ;)

Takoj sporoči, ko boš ziher vedela, ali se je "prijel".

Lp


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: simi , sreda, 18.02.2004 : 10:09:33
 :D :D :D :D Tralala, tralali otroke bomo meli mi  ;D ;D ;D ;D ;D ;D


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Maša , sreda, 18.02.2004 : 11:01:52
Čestitke simi!!! :D :-*


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Noli , sreda, 18.02.2004 : 11:18:13
Super  ;) ;D.
Si bila na ultrazvoku? Koliko se jih je videlo?


LP Noli


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: simi , sreda, 18.02.2004 : 11:51:43
Trem sem videla kako jim utripa srček  :D, tako da 3 so ziher, vzadaj je pa tudi nekaj črnih "oblačkov" tako da ne more reči, da bodo res samo 3   :-\


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: sirtaki , sreda, 18.02.2004 : 12:01:43

Simi, vsaj 7 jih bo  ;D


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: simi , sreda, 18.02.2004 : 12:09:29

Simi, vsaj 7 jih bo  ;D

A je tebi tudi rekla 3  :o


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: sirtaki , sreda, 18.02.2004 : 12:41:44

Men je rekla 4...in jih je bilo enkrat več  ;)


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: simi , sreda, 18.02.2004 : 12:46:50

Men je rekla 4...in jih je bilo enkrat več  ;)

 :-* :-* :-* :-*


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Brina , sreda, 18.02.2004 : 13:04:56
Alenka, a sem ti rekla, da je dober znak, ko je v soboto tvoja Ajša tako Brino ščitila  ;D ;D ::)!

Kmalu bo pestro pri vaši hiši!

Lp, Barbara


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: Brina , sreda, 18.02.2004 : 13:09:32
Alenka, sem šele sedaj opazila, da si ti isto napisala po rubriko Igralne urice  :D :D :D!

Lp, Barbara


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: laika , sreda, 18.02.2004 : 13:18:37
Simi,

čestitke! Blagor ti!

Lp


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: kaja , sreda, 18.02.2004 : 14:35:26
Cestitke simi.  :D Beiri so napovedali 2, na koncu so bili 4! :) lp


Naslov: Re:Paritev
Poslano od: mary , sreda, 18.02.2004 : 14:45:49
Simi, čestitke!!! :-* :-*
Potem pa ne bo miru pri hiši, se bodo mali naokoli plazili ;D ;D


Naslov: PARJENJE
Poslano od: MyMy , sobota, 10.04.2004 : 21:20:31
Pozdrav!!

Mi lahko prosim podrobneje opišete kako zgleda parjenje in kako dolgo traja..Kaj lahko škodi psićku če se spari ko je star 9 mesecev ?


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Eva3 , nedelja, 01.05.2005 : 18:23:01
Kako to poteka je opisano na prvi in drugi strani. Pa tudi na tretji.  ;) :D
9. mesecev pa se mi zdi se mlad. :-* :D


Naslov: Preplah za paritev
Poslano od: cavalier , nedelja, 04.09.2005 : 11:56:44
Zdravo

Imamo psa pasme cavalier king charles spaniela, starega dve leti in pol. Včeraj oziroma danes smo prvič poiskusili s paritvijo. Psička se je "gonila " dvanajsti, trianjsti dan in je bila zelo zainteresirana za paritev.  Ves čas se je nastavljala psu in ga ovohavala. Pes se jo je prav izogibal, niti povohati jo ni hotel, ne danes, ne včeraj. Zanima me, kako je to mogoče  pri živalskem nagonu, da se pes brani psičke, ki ima v vrhuncu ovlacijo (to so  potrdili strokovnjaki).
  Pes zelo rad "seksa" svojo oblazinjeno blazino in to do svojega vrhunca.  Ko pa smo na sprehodu, normalno, morda malo plaho, ovohava druge pse in psičke, ki so bolj mirne narave, živahnih se namreč boji. Je to zato, ker je pes zelo plahe narave, ali pa je morda kaj narobe z vzgojo?Kaj lahko storim v takem primeru?
                                                                                                LP
                                                                                             Jože


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: majave , četrtek, 13.09.2007 : 11:18:32
No, naj dodam svoje še jaz, kot lastnica samca, katermu so pripeljali godno psico. Pri prvem srečanju sta se psa takoj razumela se igrala - pes jo je ovohaval, ji povsod sledil, vendar, ko sta obhodila in pomarkirala celo parcelo, sta se utrujena zgrudila in počivala - NIČ  :-\. Smo rekli, OK, danes sta se spoznala, morda še ni optimalni dan...Drugič pridejo, psa si takoj stečeta nasproti, pes se ji takoj (z gobcem) zalima zadaj, hodi za njo, jo liže, psica počaka, se mu nastavlja, odmika rep - oba zgledata zainteresirana, vendar pes ni hotel skočiti. In so šli lepo domov "praznih rok" :'(.

Kaj mi svetujete?


maja


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Uma , četrtek, 13.09.2007 : 15:02:06
Ne vem ali ste to prvoc parili, psa je treba namrec naucit kako naj pari, mu dajat spodbudo, mogoce psico malo primit, itd. Predlagam, da prosis nekoga, ki je izkusen pri parjenju, da pomaga. V kolikor ne gre drugace, pa paris umetno!


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Lizika , ponedeljek, 17.09.2007 : 11:32:08
tudi mene zanima par stvari o parjenju, pa bom kar tukaj vprašala da ne bom odpirala nove teme. Imam maltežana starega 4 leta in soseda želi, da bi ga sparila z njeno maltežanko prav tako staro 4 leta. Sedaj pa ker jaz o tem nimam pojma ali je kaj takšnega kar bi se morala jaz pred paritvijo pozanimat. Ce je psicka bolana,... karkoli? Ali jih pač spustimo skupaj in poskusimo srečo ;) Moj kuža je dokaj natreniran, saj skoraj vsak dan (že več let) trenira na plišasti igrački, upam da mu bo to kaj pomagalo. Kaj pa mladički, nekaj sem slišala o tem, da samčku pripada en mladiček (oziroma denar, če ga prodajo)? Ali je to ustaljena praksa ali stvar dogovora? Hvala za odgovore, lp


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Jana , ponedeljek, 17.09.2007 : 11:49:46
Lizika, ima tvoj samcek rodovnik in vzrejno dovoljenje?
Ima sosedova psica rodovnik in vzrejno dovoljenje?


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Lizika , ponedeljek, 17.09.2007 : 11:52:41
Moj nima vzrejnega dovoljenja niti rodovnika, je pa čistokrven, za njo ne vem (najbrz nima nič od tega). No še dobro da sem vprašala, na to pa še pomislila nisem. Očitno je želela (želi) hiter zaslužek. Pol že ne bo nič iz tega, pa se bo moral zadovoljiti kar s plišasto igračko :)


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Jana , ponedeljek, 17.09.2007 : 11:56:23
Torej, Lizika, tukaj ne bomo vec govorili in pisali o parjenju tvojega psa.

Zakaj tako, si preberi v rubriki Rodovniški ali nerodovniški? (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,111.0.html) in v temi Opozorilo vsem kupcem psov! (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,16290.0.html)


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Uma , ponedeljek, 17.09.2007 : 11:56:40
Prvo kot prvo je vprašanje ali imasta pes in psička vzrejno dovoljenje, če ga nimata za dobro psov in njihovih bodočih potomcev raje na parjenje pozabi. Poleg tega se mi zdi prvo parjenje pri 4ih letih zelo pozno, zaradi česar tudi sklepam, da psica sploh nima vzrejnega dovoljenja.

Postavi si torej naslednja vprašanja:
Ali si prepričana da psa nista v sorodu?
Ali si prepričana, da psica ali tvoj pes nista nosilca kakšnih dednih napak ali motenj?
Ali sta pes in psica sploh "kompatibilna" v smislu standarda pasma?
Ali je lastnica psice dovolj usposobljena za vzrejo psice?
Kako bo poskrbljeno za mladiče in njihovo oddajo?
In še in še takšnih vprašanj bi lahko napisala, pa nimam časa, ker imam delo...

Če podvomiš v katerokoli od teh stvari samo malenkost, raje vseskupaj pozabi. Če je neodgovorna lastnica psice, to še ne pomeni, da moraš biti tudi ti. Pa še nekaj, Če samec že do sedaj precej "vadi" bo po parjenju še bolj.


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Lizika , ponedeljek, 17.09.2007 : 12:01:20
Sem že ugotovila da to ni prav! Tako da z moje in Kimijeve strani ne bo nič iz tega, nikoli.
Zato sem pa vprašala, ker sama sem zelo neuka glede tega. Hvala za nasvete in odgovore.
lp


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Lizika , ponedeljek, 17.09.2007 : 12:03:11
Torej, Lizika, tukaj ne bomo vec govorili in pisali o parjenju tvojega psa.

Zakaj tako, si preberi v rubriki Rodovniški ali nerodovniški? (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,111.0.html) in v temi Opozorilo vsem kupcem psov! (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,16290.0.html)

Se opravičujem in sem že tiho.


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: eros , sreda, 26.12.2007 : 12:15:14
oj

Imam vprašanje - zanima me, kako je mogoče, da pes noče naskočit psičke, ki je godna? Nastavlja se mu, on pa jo le liže, dajeta si poljubčke in skupaj veselo parodirata. Poskusili smo na njenem teritoriju, kot tudi na našem. Naj povem, da sta se z to psičko 1x že prarila (pred pribl. 1 letom)in je šlo vse kot po maslu, če se lahko tako izrazim. Prosim, svetujte mi kaj naj naredim, saj mi je lastnica psice predlagala, da bi odšli do veta in to opravili umetno? Nad tem pa nisem prav preveč navdušena, saj se pes že tako preveč boji vetov.

Hvala vam,
Urša


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: lily00 , nedelja, 13.06.2010 : 12:28:46
Zivijo,
imam vprasanje,imam psicko shih-tzu staro eno leto pa 2 mes. po prvi menstruaciji so se zacele tezave imela je navidezno brejost in otecene seske na ultrazvoku je veterinarka ugotovila da ima povecano maternicu potem se je stanje umirilo zdej bo dobila drugo menstruacijo na kar je veterinarka rekla da je treba parit ali pa sterilizirati,meni se to zdi mal prezgodi za parjenje ceprav jo hocem enkrat parit ampak sem mislila pozneje,kaj mi vi svetujete?


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: AngSeter , nedelja, 13.06.2010 : 12:34:12
Po paritvi problemi zelo verjetno ne bodo izginili. Brez vzrejnega dovoljenja in zdravstvenih testov se pa moralno ne sme parit.

Navidezne brejosti so pa dolgoročno lahko nevarne. Jaz bi sterilizirala razen, če je psica sicer dobrega rodovnika, po standardu in zdrava glede na teste in ostalega. Je pa res, da hormonske motnje niso ravno normalne, ampak ne vem kako to vpliva, če sploh na mladiče. Se nikoli nisem toliko poglobila v te zadeve, ker nisem vzreditelj.


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Lanabela , nedelja, 13.06.2010 : 12:42:11
Za majhno psico ni nič prezgodaj. Če si mladičke res zelo želite in imate za njih primerne pogoje in čas, potem naredite vzrejnega čimprej (bojim se, da ste pomladanske že zamudili) in parite, ker se vam sicer lahko ob kakšni od naslednjih gonitvev zgodi piometra in z mladiči ne bo nič. Po mladičih se lahko psica hormonsko stabilizira in nima več težav, lahko pa se težave ponavljajo in v tem primeru jo je treba sterilizirati.


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Yo , nedelja, 13.06.2010 : 13:08:49
No, ampak pred odločitvijo za leglo bi bilo fajn kaj literature prebrat glede na to, da ste mnenja, da ima psička menstruacijo...


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Desobediencia , nedelja, 13.06.2010 : 16:03:12
Ce je psicka rodovniska, se obrnite na vzreditelja. Ta vam bo najbolje svetoval glede vzreje.


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Ovcka , ponedeljek, 19.07.2010 : 11:32:30
hej

Mene pa zanimajo vase izkusnje.. Ali samci, ki se prvic parijo najveckrat vedo kako morajo, pa s katere strani morajo, ali jim je treba ponavadi prvic "pomagati"? Seveda v primeru, da parijo psico, ki je v preteklosti ze bila parjena, in ve kaj jo caka?  ;) Pa verjetno je tudi zelo pomembno, da pride lastnik samicke pravi dan h samcu, ker ce dan zgresijo, ni nujno da bo samec tako zainteresiran, ane? :-[

Hvala za odgovore in lp..


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Ovcka , torek, 20.07.2010 : 21:06:05
Nobene izkusnje??  :-[


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Desobediencia , torek, 20.07.2010 : 23:25:42
Cisto odvisno od posameznega samca.


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: lunca , sreda, 21.07.2010 : 06:06:00
Po mojih izkušnjah je treba samcu tudi malo pomagat,saj se ni rodil z opravljeno fakulteto.Če hočeš imeti samca,ki bo vedel za kaj se gre,si pri paritvi zraven in mu pomagaš.Vsaj pri moji pasmi je tako.Paritve pri Basset Houndih so zoprne.Psice se lahko še tako gonijo in stojijo,ko pa jo samec zaskoči,običajno počepne.Pa še sekajo rade.Zato se veliko uporablja tudi osemenjevanje psic.Pri nas probamo z naravnim pripustom in če res ne gre drugače se poslužimo umetne osemenitve.
Poleg tega za moje pojme sama paritev pri psih ravno ni nekaj lepega in nebolečega in mlad pes lahko zaradi slabe izkušnje neha skakati.Če pa mu je to omogočeno na normalen,neboleč način pa kasneje ne bo imel problemov z skoki.
Tjaša


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Uma , sreda, 21.07.2010 : 08:14:33
Pri naši pasmi se prav tako dogaja, da psi slabo skačejo, posamezne linije imajo pač s tem težave. Zato odobravamo paritve tudi relativno zgodaj, da se samca v nekem smislu z malo pomoči nauči, kako je treba skakat. Pri nas je včasih problematična tudi višina psic in zna bit, da je treba včasih samca malo podložit, da seže dovolj visoko. Skratka za prvo paritev je smiselno uporabit psico, ki ve kaj jo čaka, samcu nekoliko pomagat in če ima vsaj soliden nagon, potem načeloma ni težav. Če pa sami nimate dovolj izkušenj s paritvami, pa priporočam, da za pomoč raje prosite kakšnega izkušenejšega vzreditelja.

Imejte pa v mislih, da je FCI prepovedala leta 2008 uporabo plemenjakov, ki nikoli v življenju niso parili naravno. Razlog je, da je v veliko pasmah nagon čisto otopel, vzreditelji pa so uporabljali zgolj in samo umetno paritev, kar za pasme sigurno ni vredu.


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: lunca , sreda, 21.07.2010 : 08:31:52
McKruster,to je že res,samo je en kup vzrediteljev,ki ne znajo pariti in svojega samca tega niso nikoli naučili.Poleg tega vem da v tujini veliko prakticirajo umetno osemenitev tudi zaradi prenosljivih bolezni.
Tjaša


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Uma , sreda, 21.07.2010 : 08:36:02
lunca...vem da je to problem z vzreditelji, seveda je bolj enostavno umetno, ampak prav se mi pa ne zdi. Saj to ne pomeni, da je umetno prepovedano v celoti, samo da naj se omeji na trenutke ko je res potrebno, ne pa za vsako malenkost.


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Ovcka , sreda, 21.07.2010 : 08:39:53
Hvala za odgovore!  :)

Vsekakor se strinjam, da je pri paritvi potrebno bit zraven, niti nebi pomislila, da pustim samca samega v taki situaciji.. Drugace gre pa za malo vecjo pasmo, in pomoje visina tu ne bo problem.. Upam, da tudi kaksna agresija samice ne, ker je imela ze dva legla. Je pa res, da bo za mojega samca prvic, ni vec tok mlad (star bo 4), pomoje ne bo kaksen pretiran stres to.

Se pa strinjam s tem predpisom FCI, kajti ja, pri dolocenih pasmah psi niti ne skacejo vec, in brez tega nagona..  ??? Ceprav jaz sem ze dolgo casa razmisljala, da bi raje umetno (kadar pac bo), ravno zaradi raznoraznih bolezni, ki jih lahko dobi od psice, ampak dobro, ce je tak predpis, bomo poiskusili prvic naravno.

Sama izkusenj s tem nimam, zato sem tudi postavila vprasanje. Moj vzreditelj mi je svetoval naj najdem nekoga, ki bo vedel kako pomagat ce bo treba (sam mi ne more, je trenutno odsoten), ampak po eni strani se vseeno verjamem, da bo samec lahko opravil sam..


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: lunca , sreda, 21.07.2010 : 08:45:09
Ja,tukaj pa se strinjam s tabo.Čeprav tudi umetna osemenitev ni ravno preprosta stvar.
Ovčka,ti samo poskrbi,da bo lastnik psice držal njo,ti pa poskrbi,da tvoj samec ne bo pretirano skakal v "prazno",ker se bo prehitro utrudil.Pa če ravno ne bo takoj zadel v "polno" mu malo pomagaj ;).


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Ovcka , sreda, 21.07.2010 : 08:53:17
In ce gremo malo bolj v podrobnosti.. Na kaksen nacin mu lahko pomagam? Tako da mu rit prestavim na pravo mesto ali se kaj drugega?  ;D :-[


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Uma , sreda, 21.07.2010 : 09:10:27
Ovcka, kak ti naj to napišem, težko je to tak preko ekrana oziroma se čudno sliši. Jaz se postavim tako, da imam psico na levi, on pa pride z desne. Lastnik psico drži, jaz pa jo primem z roko spodaj, tam pri spolovilu, da lažje čutim kam ga on tišči. Samec je v tam času spuščen in naš zelo hitro skače, tako da moraš bit kr brzinski. Z levo roko potem čutiš ali je zadel, ali je mimo, če je čisto malo mimo, mu kr z roko malo popravim in gre lepo, če pa je fejst mimo, pa umaknemo psico (nikoli ne vlečemo samca dol) in probamo na novo. Joj, res se čudno bere tole, ne vem, treba je pač v praksi dobit občutek, ni drugega.


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: lunca , sreda, 21.07.2010 : 09:23:49
saj pravijo,da vaja dela mojstra. ;D
Pri nas,ki imamo pasmo na nižjih nogah paritev običajno poteka nekako takole.Mož se vsede na tla in si da psico čez kolena,tako da je "podložena" pod trebuhom.Ko se samec vzpne na njo jaz primem psico za spolovilo z eno roko in z drugo roko samca za penis,ter mu pomagam da ga "vtakne".Ko sta že sprijeta,pa mu pomagam,če tega prej ne stori sam,da se obrne.
Joj,punce,sedaj pa že cel pornografski roman pišemo ;D :D ;)
Tjaša


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Ovcka , sreda, 21.07.2010 : 09:41:02
Vaja dela mojstra ja.. Skoda, da ne morem peljat samca kam na vajo, da ko se bo slo zares, da bo znal..  :D :D

Drugace pa, hvalabogu da se kdo kaj o tem napise.. V zadnjem tednu sem prebrala 1001 stran na netu, pa nikjer ni tocno napisano kako "pomagat"  ::) Pa ceprav se tole bere kot pornografija, LoL, vseeno prav pride, hvala!  ;)

In cedalje bolj ugotavljam, da mogoce res nebi bilo slabo, da najdem nekoga, ki ima izkusnje, in je pripravljen biti zraven in asistirati, ce bo potrebno  :-[


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Lanabela , sreda, 21.07.2010 : 10:04:08
Če nimaš nikogar, ki je kaj podobnega že počel, potem je najbolje, da se za začetek čim manj vtikaš. Pri naših smo ponavadi psa in psico spustili, da ta se spoznala, zvohala, naredila en krog ali dva, potem pa če je pes že skočil sam ok, samo privežeš in po potrebi podpreš psico, da se ne poškodujeta. Pa mogoče jima je dobro pomagati, če ne znata priti potem ko sta že skupaj v pravi položaj, da nista pol ure v kakšni nemogoči pozi. Če se ni še nič posrečilo, pa smo dali psico na povodec, da se nista za brezveze utrujala. Pri neizkušenih psih se je še najbolj obneslo, če si ga pustil pri miru, ker tisti, ki niso bili  navajeni na pomoč lastnika, so se ponavadi umaknili, če se je začel lastnik kaj vtikati.
Če prvi dan ne rata nič zato, se pa naslednji dan ponovno poskusi. Včasih  pri najbolj štorastih rabiš  enega da drži psico, enega da nalaga psa na psico in enega, ki je zaposlen tam spodaj in poskrbi, da prideta skupaj. Ampak zame to že ni več ničemur podobno in je glih en isti šmorn, če greš delat umetno.


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: lunca , sreda, 21.07.2010 : 11:47:59
Moj pokojni samec je pri prvih dveh skokih tako najprej popolnoma brez veze nabijal v prazno,ker smo ju pustili na miru.Ko sem se začela vtikat in je pogruntal,da mu hočem pomagati so stvari stekle kot po "maslu".Z njim kasneje nikoli nisem imela problemov pri naravnih paritvah ali pa pri odvzemu semena,ker mi je popolnoma zaupal.
Isto sedaj učim našega mladega samca.Ko je pri prvi paritvi skočil na psico je bil predaleč nazaj,da bi ga lahko vtaknil in je začel nabijati v prazno.Pa sem ga lepo popravila tako,da sem ga potegnila nekoliko naprej,ga umirila,mu vtaknila njegovega curmana,potem je pa fant že pogruntal,da mora fajn migati.Kasneje sem mu pomagala,da se obrne in vsa stvar je potem trajala še nadaljnih 30 min.Paritev smo ponavljali naslednji dan,ko se je še bolje odrezal.Je že veliko bolj nacentriral,rabil je samo malo pomoči.Zopet sta bila skupaj 45 min.Rezultat je bil 8 prekrasnih mladičev.
Ne maram samcev po principu "horuk,pa na drevo",rajši vidim,da je vse pod nadzorom,da je z psom in psico vse v redu.Pa da ne bi prišlo do kakšnih poškodb.
Tjaša


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Uma , sreda, 21.07.2010 : 12:32:55
Našemu je bilo treba prvič in drugič malo pomagat, potem pa je kr šlo, skorajda brez pomoči. Jaz mam pa sicer vseeno raje še roke spodaj, da imam pod kontrolo, če slučajno ven pade ali pa da ni dobro nacentriral :P
Obrne pa se naš sam brez problema, ga moram edino malo bremzat, da se ne obrne prehitro, pa slučajno kakšne psice ne poškoduje. Je pa z našim parjenje zelo naporno, nisem še imela sprijetih pod 30 minut, mislim naporno za moja kolena, glede na to, da imam malega psa ;)


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: deteljica , sreda, 21.07.2010 : 13:43:50
hehe - jaz pa mislm, k*** pa tak dec , k ne zna p**** psice. Zaradi mene bi bil lahko 10 šampion, pa ga ne maram videt na moji psici.
Začne se s tem, da v posamezni pasmi parijo plemenjaki, ki  sami ne znajo namestit, al pa da ga ne zanima al pa da je pršvoh značaj, nadaljuje s pretirano pomočjo pri kotitvi, umetnim hranjenjenjem mladičev, ker psica noče, ne zna , nima mleka itd, pol mladički nimajo nagona po igri, pa jejo tud slabo, da o ostalem kar naj bi pes bil kot žival  ne govorimo, tako naprej skozi vse (umirajoče)nagone in življenje psov........................ do končnega cilja= tamagočijev.


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Ovcka , četrtek, 22.07.2010 : 11:35:28
Lanabela fajn napisano  ;) In z zadnjima dvema stavkoma se popolnoma strinjam  ;D

McKruster in lunca: tocno take izkusnje so me zanimale, ja! Tok da vem kaj vse pricakovat..  :) Res mocno mocno upam, da bo fante vse sam ustimal, pa ce ne bo slo v prvo, mogoce bo pa naslednji dan.. V skrajnem primeru bom potem za drug dan nasla nekoga, ki ve kako pomagat, potem pa ni hudic da ne rata.. Pa sej to psi pocnejo ze stoletja, ne vem zakaj ce je ena normalna srednje velika pasma, z normalnimi nagoni, nebi mogla to sama ustimat..  ::) Matr, ce se vsi mozni mesani cucki sparijo, pa da se moj nebi.. Pol res ni nekaj uredu z njim  :-X

In ja, deteljica, sem ze slisala kako parijo recimo za primer nekatere nemske doge..  ::) Morajo lastniki dobesedno vse sami naredit.. Je res isto sranje, ce se ne matras, in gres umetno. Sam spet, po pravilih FCIja ne smes prvic umetno, ravno zaradi nagonov.. In ker jim ne preostane drugega, se grejo tkole, da je ja vse po reglcih.  :-X

Mah, ne vem.. Bomo videli kako bo.. Boste drzali pesti za mojega cucka, ane?  ;D


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: deteljica , četrtek, 22.07.2010 : 13:19:09
Ja pravila FCI... kdo pa verjame, da je fukdelagat FCI zraven, ko se pari ?
Pri takih odločitvah je edino odločujoče osebno stališče o tem kje se konča "pes", vzreditelja in lastnika plamenjaka. Na koncu so vendarle zgolj vzreditelji tisti, ki krojijo prihodnost posamezne pasme.


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: alexy , četrtek, 22.07.2010 : 13:23:04
A je prepovedano al piše, da naj načeloma ne bi prvič paril umetno? ???


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Uma , četrtek, 22.07.2010 : 13:52:08
Tole piše dobesedno:

Artificial insemination is not to be used on animals which have not reproduced naturally
before.

Kar razumem, da se umetno osemenjevanje kadar se samec/psica še nista parila naravno. V nadaljevanju pa piše, da mora izjeme odobrit nacionalna organizacija, pa potem pogoji kdo in kako garantira, da je seme res od tega samca.


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Uma , četrtek, 22.07.2010 : 13:53:42
Ja pravila FCI... kdo pa verjame, da je fukdelagat FCI zraven, ko se pari ?
Pri takih odločitvah je edino odločujoče osebno stališče o tem kje se konča "pes", vzreditelja in lastnika plamenjaka. Na koncu so vendarle zgolj vzreditelji tisti, ki krojijo prihodnost posamezne pasme.

Hja, pa smo spet pri razlikah med vzreditelji, ki se pravil držijo in takimi, ki se jim j***.


Naslov: Re: Paritev
Poslano od: Desobediencia , torek, 27.07.2010 : 18:24:18
Hehe, poznam enega samca, bivsega svetovnega prvaka ki v zivljenju ni paril naravno ;) Je taka senzibilna dusa, da se ga dotaknit ne smes ko skoci na psico, ker gre dol in ne proba vec. Samemu mu pa tako ne rata.