mojpes.net

o psih => FCI 2 => Sporočilo, začeto od: sunny , ponedeljek, 06.05.2002 : 18:10:22



Naslov: Šarplaninec
Poslano od: sunny , ponedeljek, 06.05.2002 : 18:10:22
Pozdravljeni!

Vem kaj boste sedaj rekli. Prej nemška doga, sedaj pa kar šarplaninec. :o  Pa ni tako.  ;). Želim si le izvedeti kaj o šarplanincu, kar tako. O tem psičku me zanima prav vse. Velikost, značaj, in podobne stvari. Zanima me tudi cena in, če je v Sloveniji veliko ali malo vzrediteljev šarplanincev. Če pa kdo pozna o tem medvedku kakšno spletno stran, pa kar z njo na dan :D Lp.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: multipla , torek, 07.05.2002 : 00:26:53
Šarplanince pri nas pregleduje vzrejna komisija **katere predsednica je g.**in ona te lahko poveže s kaknim našim rejcem ,ki ti bo kaj več pomagal.

Tomaž ,


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: pzorko , sobota, 11.05.2002 : 08:12:25
Ja baje je šarplaninec tudi dosti nevaren pes, ki naj bi bil kot eden izmed redkih psov primeren za premagati volka (sicer z ovratnico). Skratka ovčar! :)


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Talija , petek, 24.01.2003 : 16:57:08
Šarplaninca sem imela celih 15 let, nato smo ga morali uspavati zaradi močne displazije kolkov. Sedaj imam kraševca, vendar mi je kar malo žal, da se nisem ponovno odločila za šarota, saj je njegov temperament dosti bolj umirjen, ukrepa pa le takrat, ko smatra to za potrebno. Moj šarplaninec je bil precej manj agresiven kot dalmatinec, katerega sem tudi imela, nikoli ni izzival drugih psov, gorje pa,če je kateri izzval njega. Imel je svoj jaz, smatral me je za gospodarja, čeprav se nikoli ni čisto podredil. :'(
lp vsem ljubiteljem šarplanincev
Talija


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Taja_K. , petek, 25.04.2003 : 20:14:38
Hi. Trmast je še bolj kot kraševc.tut mau večji,plečna višina je 62 cm,psica58. Je pogumen,čuječ, odločen,napadalen pa le takrat ko je to potrebno!
Če ga misliš nabavit pazi,ker je veliko že "spremenjenih" šarplanincev,ki pasmi sploh niso več podobni. Priporočam,da ga kupiš z rodovnikom.
l.p. Taja ;D    


Naslov: Šarplaninec
Poslano od: MyMy , torek, 02.12.2003 : 19:28:13
Živjo!!!

Imam brata ki si namerava kupitit šarplaninca kot za čuvaja..Ima 1000m2 zemlje--trave..Za njega bo lepo skrbel in ga vzgajal....Brat je star 34 let tako da verjamem da je zmožen takšnega psa vzgajat.Zato bi pa lepo prosla bilo koga da mi pove čim več o teh lepih a meni strahvzbujajočih psov:):)

HvaLA!!!


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: Beatlka , četrtek, 11.12.2003 : 16:09:37
Hi!Jaz z šarplaninci osebno nimam izkušenj,je pa moj dedi imel kraškega ovčarja. Šarplaninec je intelegenten pes, nekoliko bolj trmast od kraševca.Mislim,da tudi pri njem velja:če je nekaj brez smisla tega ne bom počel. Ni prav primeren za veliko šolanja,laja bolj malo večkrat tuli kot volk. Rabi osebo ki ga fizično obvlada(tvoj brat ga glede na starost gotovo zmore)
Ne prenese prisile,kot sem že zgoraj napisala,mora vedeti kaj dela in zakaj.
Šarplaninec je krasen pes in ob pravilni vzgoji postane dober pes in vdan ter zvest čuvaj.
Upam,da sem pomagala Taja
 


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: ROBI-YUCCA , torek, 13.04.2004 : 20:17:59
ZDRAVO
Sem čisto nov na forumu in tudi pri "pravilni" vzreji psov.
Ne me narobe razumet, pse imamo pri hiši od vedno,vendar sem si sedaj privoščil moje večne sanje to pa je BESA moja šarplaninka.Po prvi zelo boleči izkušnji,šarota sem si naročil direkt iz Makedonije iz "priznane" psarne in dobil ljubko kepico,ki pa ni imela sreče v življenju. Bil je brez kolkov,podhranjen in po petih mesecih skupnega trpljenja ni preživel srčnega infarkta.Veterinarka mi je priporočala domačega rejca in pri njem sem kupil Beso s katero je vse v redu. Sedaj pa me zanima vse o teh prelepih živalicah in o izkušnjah z njimi. Za prvič bo dovolj in upam,da mi boste pomagali z nasveti.


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: Majchy , sreda, 14.04.2004 : 18:27:59
pozdravljen! :)

šarplanince dokaj dobro poznam, saj smo ga imeli doma. na začetku, ko sem bila majhna smo imeli mešanca med šarplanincem in kraškim ovčarjem Medota, nato pa smo imeli Šarota, ki je bil čistokrvni šarplaninec.

Medo je bil veliko bolj prijazen kot Šaro. Šaro je bil že kot majhen zelo nagajiv, je grizel in renčal za vsako malenkost. sicer živimo na kmetiji, ki pa ni ograjena in pes je bil privezan na verigi. to pa je bila velika napaka, saj je bil Šaro res zelo napadalen. do njega smo lahko šli le domači. najbolj je ubogal očeta, saj je bil on njegov gospodar.

res da je šarplaninec odličen čuvaj, zaradi tega smo ga tudi kupili, vendar je zmeraj hotel uveljaviti svojo. oče ga je vzgajal in ko mu je nekoč hotel vzeti kost, da bi mu pokazal kdo je glavni, ga je ugriznil. to je bila prva večja 'napaka'. nato pa sta šla nekoč oče in Šaro na sprehod in je do Šarota prišel potepuški pes. psa sta se hotla stepsti in oče je potegnil Šarota stran in ta je napadel njega in ga pogrizel po roki...

takrat je bila mami čisto šokirana kako je lahko lasten pes pogrizel gospodarja, vprašala je veterinarja za nasvet in ker je bil Šaro že kar star ga je dala uspavati..... :( ful smo bli vsi žalostni, samo kaj bi bilo če bi to naredil komu drugemu??? pa še doma imamo rejniško družino in nenehno prihajajo novi ljudje in majhni otroci... tako se je moji mami zdela to najboljša rešitev in tako smo sedaj kupili bernskega planšarskega psa. aja Medo - mešanček med kraškim ovčarjem in šarplanincem pa je bil zeloooo prijazen, čeprav do drugih nezaupljiv.

vendar mislim da je bila veriga največja napaka, ki smo jo naredili. to je pes za med ovce, za med čredo... Šarplaninec mora biti v zagrajenem prostoru. tudi rejec, pri katerem smo psa kupili, je imel zagrajenega psa in je rekel, da gre do njega lahko le on...

Drugače pa naj bi bil šarplaninec napadalen le, če je to potrebno in zna biti tudi izredno prijazen. Je zelo pogumen, čuječ in odločen pes --> izvrsten čuvaj, ter vdan gospodarju, pa tudi otroke ima rad.

Tako ali tako pa mora živeti na prostem, najbolje v velikem zagrajenem prostoru. :) kajti to je pastirski pes in rabi dovolj gibanja in svobodo...                                                                                                        
mislim da si lahko prebereš knjigo OVČAR RUNO (Miško Kranjec)--> čeprav je tam kraški ovčar ampak, mene je vedno spomnil tudi na šarplaninca...

(izbrisana povezava na fotografijo; krsenje avtorskih pravic; Jana)


LP, Majchy***


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: Talija , sreda, 14.04.2004 : 18:48:37
Tako, kot npr. koker španjel, se pri vsaki pasmi najde posamezni primerek, ki hoče biti alfa, se pravi glavni, tako je tudi pri šarplanincih, le, da je tega malo težje ukrotiti, ko pride tako daleč. Zato je to potrebno preprečiti in mu pač dopovedati, kdo je vodja tropa. Tudi mene je hotel moj takrat štirimesečni šaro Kan ugrizniti, vendar sem mu pokazala, da to pač tako ne bo šlo. Že takoj sem mu tudi začela jemati hrano, kosti in igrače, seveda, sem mu vse takoj vrnila, da je ugotovil, da se mu ni treba bati za hrano in ga pohvalila. Tako kasneje ni nikoli bilo nobenih problemov z njim.
Ni pa nikoli bil na verigi, imel je pesjak, večino časa je pa tako bil spuščen na velikem vrtu. Tudi tujce je sprejel, če je videl, da smo jih mi.
Robi, koliko je pa stara tvoja psička? Če imaš kakršnokoli vprašanje, se oglasi in rada ti bom pomagala, če bom znala.
Lep pozdrav!

[attachment deleted by admin]


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: ROBI-YUCCA , petek, 16.04.2004 : 14:27:37
Naša BESA ima skoraj sedem mesecev,je zelo posesivna,naprimer ko jo v boksu božaš in hočeš ven te prime za roko(ugrizne kar trdo ) in vleče v njen kot. Obnaša se zelo spremenljivo, mi pravimo da ima slabe dneve in ko ima takšen dan je zelo samosvoja in nič ne uboga.Kot praviš je tudi moja lepotička pravi vodja tropa. Pri hiši je bila takoj glavna, imamo še škotskega ovčarja in dve terijerke,to me ne niti ne moti, imamo sina starega sedem let in je z njim zelo groba. Začeli smo tudi z malo šolo in upam, da se bo kaj naučila. sedaj pa par vprašanj. Kako in s čim hraniš tvojega Kana? Kdaj približno dorastejo in se umirijo? Kako kaj kopanje in česanje? Kot vidiš me zanima precej stvari in upam,da se me ne boš naveličala.
                                                Lep pozdrav Robi
Še nekaj:kje si kupila Kan-a?


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: Talija , petek, 16.04.2004 : 19:19:04
No, najprej ti moram povedati, da Kana, žal, že nekaj let ni več z mano. Uspavati smo ga morali, ko ga noge niso več nosile-doživel je pa lepo starost 15 let. Izhajal je iz takratne YU vojaške vzreje.
Dozorel je šele nekje pri dveh letih.
Ja, skrajni čas je, da svoji psici dopoveš, kaj lahko in kaj ne sme in med to zadnje vsekakor spada grizenje in grobost do sina. Sigurno ti bodo pa tudi v mali šoli znali pokazati, kako to narediš. Če pa bi imel prehude probleme in če nisi predaleč od celjskega konca, pa ne bi bilo slabo, da prideš do mene, saj imava z možem kar nekaj izkušenj pri šolanju psov, sploh problematičnih.
Zdaj imamo kraševca in dve terierki. Kraševec je zelo podoben značaj kot šaro, le, da je malce milejša oblika, kar pa zadeva trmo, je pa enak, če ne še hujši. Hranim ga z Belcando hrano, ravno tako tudi psici. Kana pa smo hranili z doma pripravljeno hrano, ker takrat še ni bilo briketov na našem tržišču. Krtačila sem ga nekje dvakrat tedensko, razen ob menjavi dlake, ko je bilo to potrebno vsak dan, drugače pa ni bilo nobenih posebnih problemov okoli nege.
Lp



Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: sallys , petek, 23.04.2004 : 21:44:59
Moj oči si je pred dvema mesecema kupil malo šarplaninko :D- Etno.
Kraljuje v ogromnem pesjaku in prav godrnjajsa in tuli, ko želi vzbuditi pozornost. Že zdaj se kaže njena vdanost gospodarju, saj ko je on zraven ne šmirgla nikogar, le njemu se pusti crkljati, česati in ob njem že prav lepo hodi poleg.
 :oNe zdi se ji še, da bi ubogala kakšen sedi ali odpoklic, čeprav oči neumorno trenira, bere, kontaktira z rejcem..., a verjetno potrebuje čas- to ni bokserček! ;)
Hrani jo z Boschem, tako kot so jo hranili v njeni porodnišnici : Maslop- prijetni prvi stik, kup nasvetov, ugodna cena, potomka prvakov, odlični krofi pa se je oči zaljubil v šarote.
Mislim, da ne bi zamenjal za nobeno pasmo na svetu.

Bodite lepo,
pa, pa Neli


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: Simply , sreda, 05.05.2004 : 12:14:51
Zdravo!
Pišem prvič, .... zaustavila so me mnenja o šarplanincu ... naj še sam dodam svojega. Moja zgodba je taka,... z njim nisem od njegovega začetka, spoznala sva se namreč takrat, ko sem prvič obiskal svoje dekle na njenem domu (kjer sedaj živiva), pred cca 3,5 leti ... Ljubezen na prvi pogled ... lahko bi rekli obojestranska.
Medo je bil takrat star dobri dve leti.
Že na naslednjem obisku sva z dekletom na sprehod vzela tudi Meda. Sprva je bil nekoliko nemiren, vlekel me je po travniku kot cunjo... res je močan ... poznalo se je, da ga niso redno "rekreirali". Minilo je kar nekaj mesecev, do danes ... Medo je umirejn pes, pravi prijatelj, socializiran, na sprehodu ne vleče več. Pravijo, da sem ga prekomerno "scrkljal", saj mu večkrat privoščim tudi kakšen priboljšek v obliki pasjega piškota.  Vsakič ko pridem domov me čaka, s tisto iskro v očeh, ki je ne doživiš pri človeku, z mahajočim repom, dvignjeno taco in željo, da bi se čimprej prikazal s povodcem ....
Šarplaninci naj bi bili nevarni psi ... moja izkušnja je povsem drugačna, .... Šarplaninec je odličen prijatelj, sicer mogočen, ampak ne izkazuje svoje moči, če ni izzvan.  Potrebuje pa precej pozornosti in umirjenega partnerja (ne gospodarja), saj se skozi njegovo vedenje pokaže tudi narava osebe, ki zanj skrbi. 70-kilsko mišično gmoto nebi bilo prav lahko krotiti, zato ga je potrebno spoštovati in z njim ravnati umirjeno. Na tak način, šarplaninec ne bo nikoli nevaren.


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: Majchy , nedelja, 30.05.2004 : 09:32:12
ful lepa izkusnja s sarplanincem :)  :D  :)
mislim da je med odnosom pes - posameznik res vse odvisno od pasjega karakterja in posameznikovim potrpljenjem in ljubeznijo :)

LP, Majchy*


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: ROBI-YUCCA , torek, 28.09.2004 : 15:15:33
Kot zgleda sta v Sloveniji le dva ali trije šaroti.
KJE STE OSTALI ??!!!


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: sallys , torek, 19.10.2004 : 07:55:57
Res je malo šarotov...
Pri našem očiju v Radomljah je le še eden ampak ta 1.a, saj kjerkoli se pojavi mu uspe kakšna zmaga. Je pa tudi Maslop vzreja.

Kakšni so vam bolj všeč: bolj rumeni ali temni? :D

Če mi bo uspelo...še ena fotka... ;)
pa, pa


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: sallys , torek, 19.10.2004 : 08:02:20
Etna... stara komaj šest mesecev pa že prava "zverinica", a v srčku prav nežna.

http://freeweb.siol.net/lletis1/etna (http://freeweb.siol.net/lletis1/etna)

 :-*

[slika spremenjena v povezavo; Jana]


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: ROBI-YUCCA , nedelja, 24.10.2004 : 18:43:30
Oprosti za zamudo. Naša Beska je ravno te dni postala gospodična (se goni) zato je pri nas doma vse okupirano z njo.
Je naša prva kužka, pa si predstavljaj kako je. Sprehodi z čuvajem in tako naprej. Ne zameri moji nevednosti, kaj pomeni maslop?
Meni so bolj všeč temni, sem pa videl skoraj rdečega in je bil tudi srčkan.
Lep pozdrav in uživaj v dobri družbi (pasji)
                                                                         ROBI


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: sallys , ponedeljek, 25.10.2004 : 20:33:40
Robi hay...

Maslop je vzreditelj Šarotov, doma v bližini Brezovice in redni gost na razstavah... :D

Kako ste preživljate gonitev? ;D
Etna se je samo crkljala in ponoči tulila in tulila... Tako, da je potem spala kar v kotlji za zaprtimi vrati.Sosedi so že trpeli za kronično nespečnostjo!
Sedaj je mimo in travniki so zopet njeni...
Če nisem preveč radovedna: kako je kaj z vašo poslušnostjo? ;)

na pisanje,


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: ROBI-YUCCA , četrtek, 28.10.2004 : 20:23:06
Spet zamujam
Hvala za poduk (maslop), imajo res lepe pse,ko sem lani iskal našo Besko pa razen Kruha nisem našel nobenega vzreditelja.
Ampak je tudi tako dobro.
POSLUŠNOST HE HE HE
Neomejeno dela pa lahko kaj dosežeš. Hodimo že drugič v malo šolo in je kar vredu,le redno moraš delati. Čez poletje smo malo popustili in zverina takoj pogrunta. Včasih je pa tako poslušna,da so jo povabili med reševalne pse pa ni časa.
Naša gonitev še kar traja in jo kar dobro obvladujemo.
Tuljenje je pa zgleda šport šarotov. Nas so sosedje prijavili in smo imeli policaja in inšpektorja na obisku. Konstantno je vsako noč klicala volkove do 3-4 zjutraj potem pa lepo spala. Sedaj imamo dnevno ogrado in nočno spalnico pa je mir.
hotel sem poslati sliko pa sem zgleda preveč za kačami.
mogoče mi pa bo uspelo.  

lep pozdrav  ROBI


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: sallys , petek, 29.10.2004 : 19:19:45
Jojjjj, pa se res čisto sama meniva!

Etna ni tako zelo poslušna in očija kar malo vrti okrog tačke...
Bomo malo svetovali kako in kaj...

Ja pa kako to tulijo, kar po volčje zavijajo. Sosedi pa z učkami ::)
Nenavadno se mi zdi da Etna tako dobro prenaša Sally, da jo spusti v svoj pesjak in ji dovoli jesti iz svoje sklede. Drugače se tko za hec malo ravsata, a ni bilo še pravega babjega krega. ;)

Slikco ti lahko pomagam spravit gor, če mi jo pošlješ po mailu. :)

imejte se lepo, tam na primorskem ;)


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: ROBI-YUCCA , petek, 29.10.2004 : 20:00:56
Bolje dva kot pa sam ;D ;D ;D

Mi sedaj pričakujemo najhujše dni, danes je 10 dan in naša BESKA je čisto mirna in poslušna. Ne moreš verjet.

O tuljenju mi ne govori, pri nas so se pritoževali sosedje tudi iz 800m. oddaljenih hiš. Pri nas imamo škota 12let, dve jazbečarki 2 in 3 leti in besko kot zadnjo. Pri hranjenju jo rajši ne motijo, ker je od svojega 8 meseca ta glavna pa tudi če pridejo vohat ponavadi ne napade, le da vedet kaj se sme in kaj ne. Najbolj moram pazit pri božanju in pribolških-zelo ljubosumna in posesivna. Pazim le škota, ker v igri rada podira in je kot buldožer naš Karo(škot) pa že čuti leta.

Kar se tiče slikce ti bom zelo hvaležen,samo ne takoj ker sem včeraj z vsem mojim znanjem in programčki zbrisal ali izgubil vse najlepše primerke.
Zdej sem pogledal tvoj profil in vidim da si zasavka, poznam te kraje ker je moj oče bil iz hrastnika in moj prvi kuža je bil rojen na nekem hribu tam nekje. Škot belo-črn rodovniški enkraten pes.

Očiju pa povej da je sedaj pravi čas, da pokaže kdo je gazda.
Vem vem kako zgleda pogled zasanjanih malo jokajočih mandeljastih očk ampak mora. Pogovarjal sem se z vzrediteljem iz Makedonije in pravi da je šarplaninka še posebej posesivna do lastnika (moškega), kar brez prave vzgoje lahko pripelje do napadov iz ljubosumja.

zaenkrat pozdravljena in uživaj   ROBI  


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: sallys , četrtek, 11.11.2004 : 20:54:49
Zdaj pa jaz malo zamujam...

Mi smo tudi doma s hribov. In to s Kleka nad Trbovljami, to je tako kot Hollywod nad Beverly Hillsom! ;D

Saj jaz očiju tudi govorim. Pa je že mal hud nanjo, pol ga pa že vest grize! ;)
V nedeljo gremo na razstavo, čeprav Etne ne bomo razstavljali- ima rahel predogriz in je že kot mala bila ocenjena le z oceno perspektivno.

Ima težave z odpoklicem, sploh če je vpleten kakšen kuža ali tujec.
Ni še reagirala agresivno, čeprav jo je že enkrat napadel NO. Le rep med noge, pa gas domov!  :-\

za danes dovolj, ker grem še s Sally ven,


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: ROBI-YUCCA , petek, 03.12.2004 : 20:30:27
Še vedno nobenega šarota
Razmišljam, da bi mojo ljubico namaškaral v kakega drugega pesjana in se infiltriral med njih.

ŠAROTI VSEH DEŽEL ZDRUŽITE SE


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: dogo , ponedeljek, 07.02.2005 : 21:23:05
Pozdravljeni!

Vem kaj boste sedaj rekli. Prej nemška doga, sedaj pa kar šarplaninec. :o  Pa ni tako.  ;). Želim si le izvedeti kaj o šarplanincu, kar tako. O tem psičku me zanima prav vse. Velikost, značaj, in podobne stvari. Zanima me tudi cena in, če je v Sloveniji veliko ali malo vzrediteljev šarplanincev. Če pa kdo pozna o tem medvedku kakšno spletno stran, pa kar z njo na dan :D Lp.
hahahaha kolko jaz vem šarplaninac ni psiček ampak je zverina!sosed je mel čistokrvnega šara ki je bil dobesedno nor!rad je mel samo gospodarja pa še to ne preveč če je gdo prišel k njim na obisk se mu je vtrgalo če je videl pesa se je takoj stepel k sreči je imel na gobcu zmeraj nagobčnik!to je super pes drugače samo tot je bil malo nor ker je bil na ketni pa veliko surovega mesa je dobival za jesti!


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: sallys , ponedeljek, 07.02.2005 : 21:48:39
Pri omenjenem šarotu je bil problem kje drugje kot v surovem mesu.  :(Kako in kdo ga je socializiral? Koliko stika je imel s psi ko je bil majhen, koliko nežnosti je bil deležen kot mladič... :-\

Očijeva Etna je pa namreč en sam trinajstmesečni petdesetkilski cuker.  :D Že od malega se igra z drugimi psički, Sally pusti jesti iz posode in hoditi v njeno kočo- kar naj bi bilo po karakterni oznaki šarplanincev nesprejemljivo.
Sosedovim otrokom je iz rok in vsako jutro leze očiju v naročje- kakor lahko... Oglaša pa se - oglaša! Na vsakega sosedovega mačka, potepuškega psa, neprijaznega poštarja.
Ima pravo mero dobrosrčnosti do domačih in previdnosti do tujcev. V rokah človeka, ki ne ve kaj s tem dobi se pa lahko spremeni v nekaj zgoraj opisanega. :-X
Čisto informacijsko...
Etna je bila kupljena pri:**

Pa le z glavo v nakup...

                 http://freeweb.siol.net/lletis1/E+S.jpg


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: LIZA , torek, 08.02.2005 : 12:09:27
No tudi jaz moram povedat,da imam s šaroti zaenkrat same pozitivne izkušnje! Dvakrat sem razstavljala šarplaninko Kim.Prvič lani na razstavi v Mariboru,ko je imela dobre tri mesece in je delala odlično! Drugič letos v Ljubljani,kjer je bila prav tako takoo pridna,da sem se samo čudila...Psička je povsem prijazna tako do drugih psov,kot do tujih ljudi in povsem mirno je prenašala,ko sem jo vodila,čeprav nisem njena lastnica in sva se srečali le parkrat. Nedvomno je k temu pripomogla pravilna in zgodna vzgoja ter doslednost vzreditelja.
Tudi drugi,že odrasel pes istega vzreditelja me je prav lepo presenetil,kako miroljubno je prenašal ves direndaj, božanje otrok, vohanje psov...Se pa pozna še vedno delček njegove 'divje' narave, saj  takoj odgovori,če ga kdo kaj izziva. Sam od sebe pa nebi popadel nikoli.
Nisem pa bila presenečena,da so me nekateri ljudje prav začudeno spraševali,kako to,da se ne bojim tako velikih in 'hudih' psov...Nič čudnega,če pa niso ozaveščeni,da so šarplaninci lahko prav prijetni psi in odlični čuvaji...
Sally's nugget:Sta Etna in Kim mogoče sestrici?


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: pia_in_co. , torek, 08.02.2005 : 20:33:47
Sally's nugget:Sta Etna in Kim mogoče sestrici?

Ce jaz prav vem je rodovnisko ime Kim : KIM HEGYI HARCOS in ni vzrejena pri g.**. Etnino rodovnisko ime pa je **, torej sklepam da nista sestrici ;)

Lp


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: LIZA , torek, 08.02.2005 : 20:43:04
Jap,Pia,imaš verjetno prav.Sem preveč nahitro preletela stran in nisem bila pozorna toliko na rodovniško ime kot na to,da sta obe v/iz enake psarne,a sem spregledala,da je Kim očitno prišla v psarno,Etna pa iz te psarne...


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: sallys , sreda, 09.02.2005 : 07:41:04
Točno tako punce! ;D ;D ;D :-*
Kim so uvozili v psarno, Etno pa izvozili.... No samo do Radomelj ne čez mejo. Etna je stara 13 m - Kim pa malo manj.
Je pa Kim res perspektivna kužika in mislim, da je za svojo drugo razstavo kar potencial. ;)
Etne oči nič več ne vozi razstavljat: predugriz... No, tako pa pride na razstavo za Sally in Maslope navijat. ;D


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: LIZA , sreda, 09.02.2005 : 08:19:23
Kim se mi zdi,da je stara okrog 7 mesecev (če koga bolj natančno zanima,lahko pogledam v katalog,kjer imam napisano).
Res je lepa psička (pa čeprav nimam kaj veliko pojma o šarotkih). Je kar nisem mogla nehat božat,ker je imela tako fino dlako ;D


Naslov: Re:Šarplaninec
Poslano od: frbi , sobota, 12.02.2005 : 14:29:02
hoj!pa ste dobili še enega ljubitelja šarotov tu gor.Jaz mu pravim kar šarko.sam ga imam pet let in da je to moj prvi pes.zakaj on ?ker je edinstven!kdo ga kupi samo zato da ima pesa bolje da ga ne kupi.sam sem ga kupil,ko je imel štiri mesece pozno vidim zdaj ker ne vem kaj je doživel v tej dobi pri rejcu.drugače pa to važno !ne zapirajtega in ga ne dajite na verigo ker boste ustvarili grdo rečeno stroj za ubiujanje -ste psa kupili za svoje užitke in trenutke obkaterem se lahko veliko naučimo ali zato da je hud in zloben dokler koga od domačih ne ugrizne potem pa inekcija ter konec in govor ta pasma je krvološna ničbolj kot lastniki.da povem o svojemu je čistokrven gim od gima sam je tudi GIM.nimam ga ne prevezanega razen če kdo pride na obisk (tujec na njegovem teritoriju)drugače spuščen okoli hiše.Ve točno kaj dela prav in kdaj naredi napako.glede pesov je kar oster sploh do večjih (nemški ovčar)mu ne sede drugi pa dokler so mirni o.k. drugače pa renčanje in krutitev 75Kg teže na vrvici.Glede hrane ni izbirčen je toliko koliko porabi se ne nažira ima brikete in kuhano hrano posebi zanj,do otrok normalen in krotek pusti vse,pri pokanju petard se sam umakne v hišo ne svojo ampak našo kjer tudi spi sedaj ko je mraz (pred sobi kjer je hladno in ni ogrevana).sprehodi dvakrat dnevno če ne te pride izkati.me je že ugriznil tako kot mami mojo ampak je imel razlog!!!ampak ga nisem dal uspavat spoštujem ga ker ima karakter kot marsi kakšen človek ne!!ko je bil star približno 6 mesecev rastava v LJ-kodeljevo sem prej šel domov kot na prizorišče ker ljudje in nihova fovšarija in še in še nimajo razuma!!če kupujete pesa ga imejte zase za raskazovanje pa je bolje je na kakšen sprehod v naravo tako da boste tako sebi kot pesu naredili veliko uslugo.  čav


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: altervita , petek, 08.04.2005 : 22:24:48
Znanec z madžarske kupuje šarplaninca in me je prosil če se lahko malo pozanimam o tem kje ga dobit. Prejšnjega so imeli še iz stare juge, sedaj pa mu ni več jasno kje bi ga iskal, ker je bilo to nekih 16 let nazaj.  Kolikor sem ga razumel, bi rad psa iz ene normalne vzreje, ne ravno makedonskega kje na planini kotenega.

Pa še zanima me približno kake so cene pri nas ali na hrvaškem, če kdo pozna. približno vsaj.

 Njemu ni važen pedigre v smislu odličnosti psov v njem. rad bi družinskega psa za na velik vrt, pa rad bi na tej pasmi ostal, razstave in vzreja ga ne zanimajo, tako da bo mirno prenesel kako kozmetično napako. tudi recimo ne povsem škarjast ugriz, ali kaj podobnega, kar ne pomeni zdravstvene težave.

 So pa prejšnjega ki so ga imeli, klicali Jugoslovanski lovilec metuljev, tako krasen umirjen familijarni pes je bil. in čuvaj kot se šika. Ko mi je razlagal, sem videl, da ve, kako pasmo kupuje. Bi pa rad ne ravno alfa mladiča, pa tudi ne "zadnjega" v leglu.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: T.M.T , sobota, 09.04.2005 : 06:30:22
Tudi mi smo imeli prej 9 let psičko šarplaninko a jo je bilo na žalost treba dati uspavat :'( :'(.Meni je bil to prekrasen pes,ki je vedel kdo je gospodar ampak je včasih vseeno malo trmaril ;).Tudi čuvaj je odličen :).Vedno si vedel kdaj je prišel kdo od domačih domov ali pa tujec.Sratka jo kar malo pogrešam,ampak imam vsaj lepe spomine ;).

Naša psička je bila doma iz Hrvaške ampak smo jo mi dobili od znancev,ki so živeli v bloku in je bil ta pes prevelik  za tako majhno stanovanje :).Mislim da ji pri nas ni bilo hudega,saj je imela dovolj prostora da se je razgibala kolikor se je želela.A na žalost je bilo njeno življenje (pre)kratko :-[ :'(
Me pa zanima koliko je sploh njihova življenska doba?


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: LIZA , sobota, 09.04.2005 : 17:37:47
Alti, mladičke šarotkov imajo pri ***. Skotili so se 28. 3. 2005 Oče je Tanaro Maslop, mama pa Vihra Prilepska. Tule je še njihova spletna stran, kjer je tudi kontakt:
***


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: T.M.T , sobota, 09.04.2005 : 17:45:04
LIZA

Jaz sem šla gledat slike,so preeeeeeeeeeeeeeekrasne.Če pa sedaj kdo reče da to ni lep pes ga bom pa....bom rajši tiho  ;D.
Ampak tista slika ko leži natleh okoli pa vse zeleno je pa res lepa!!!!!


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: zokicar , sobota, 09.04.2005 : 21:33:12
Slike so res lepe ;)


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: altervita , nedelja, 10.04.2005 : 23:51:29
Alti, mladičke šarotkov imajo pri **. Skotili so se 28. 3. 2005 Oče je Tanaro Maslop, mama pa Vihra Prilepska. Tule je še njihova spletna stran, kjer je tudi kontakt:
**
ja, njihove sem že videl. zanima me še kak drug kontakt, ki mogoče tud nimajo internetne strani


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: LIZA , ponedeljek, 11.04.2005 : 20:23:24
Vem zaenkrat za nobene, bom pa malo pobrskala okrog.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: pia_in_co. , ponedeljek, 11.04.2005 : 20:38:15
Alti: Pravis, da iz Makedonije ne bi :P ?? Sem nasla eno Makedonsko psarno, naj bi bila najboljsa v Makedoniji http**. Jih pa ne poznam, mogoce bi se bilo pametno obrnit na njih za kaksen drug kontakt oz. leglo.

Pa se tole sem na ** nasla:


Šarplaninec z rodovnikom star 14 mesecev

Pes je zelo lep. Visok je 78 cm, ima lepo dolgo dlako temno-železno sive barve, široka prsa, močne noge. Kar se pa tiče njegovega karakterja, je zelo prijazen do domačinov in obenem hud do tujcev. Če želite imeti pravega psa čuvaja gledate pravi oglas, pokličite, če ste resen kupec se da tudi okrg cene še kaj zmenit.

Kraj:
Telefon:


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: altervita , petek, 15.04.2005 : 19:14:19
hvala Pia. 
Ja makedonski se mu zdijo preveč prvinski, hehe. on bi manj oster karakter, ampak še vedno šaro karakter.
hoče mladiča, hoče psičko -odpade 14 mesečen samec :)


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: MISSA , petek, 15.04.2005 : 20:15:58
LP !
Altervita, pokličite na tale naslov: .
Imajo prvič leglo, so rodovniški in mislim, da vam bo ugajala cena ;)
LP, Miša


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: altervita , petek, 15.04.2005 : 21:07:26
super missa, hvala, bom poklical :)


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: MISSA , sobota, 16.04.2005 : 09:05:01
LP !

Dobrodošel!

Lp, Miša


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: LIZA , torek, 19.04.2005 : 16:02:33
Sem bila tudi v Vrtojbi malo aktivna pri šarplanincih-Kim je dobila PRM in drugo mesto pri BOB.
Je mogoče še kdo od vas razstavljal šarplaninca in možno, da smo se videli?


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: sanci_cat , nedelja, 24.04.2005 : 11:29:32
Prijateljica ima črnega šarplaninca, brez rodovnika (to zato, ker naj bi bila njegova mati prestara, ko ga je skotila).

Kolikor mi je ona povedala o svojem (ime mu je Šarp), je ta pes dominanten, sicer miren in toleranten, ko se pa razjezi, ga je težko ustaviti.
Ni podrejen gospodarju ampak ga obravnava kot enakovrednega.
Baje da se po starosti 3 let tako umirijo, da delujejo že skoraj apatično...


Lp, Sanja


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Manca , torek, 26.04.2005 : 20:01:10
OJ!
Samo za informacijo, jaz sem lastnica tistega črnega šarota, o katerem je govorila sanci_cat in bi res rada izmenjala mnenja z drugimi lastniki šarplanincev, ker s to pasmo pred svojim črnuhom nisem imela veliko izkušenj, pa me zanimajo še izkušnje drugih. ;)
                                lep pozdrav
                                                       manca


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: andi , petek, 29.04.2005 : 08:56:33
S kolegom sem si zadnjič ogledala makedonsko oddajo o šarplanincih. Med drugim so v oddaji napeljevali, da naj bi bil kraški ovčar celo njihov. Me pa res zanima ali je šaro makedonski ali srbski? Poleg vsega tega je bilo rečeno še, da so rodovne knjige za šarplanice v Sloveniji in da jih ne spustimo iz rok. Kdo kaj ve ve o tem?


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Manca , petek, 29.04.2005 : 19:02:55
Šarplaninec je makedonski, srbi nimajo nič pri njem >:( Kar se pa tiče kraškega ovčarja, pa je slovenska avtohtona pasma, res pa je, da sta bila včasih šarplaninec in kraški ovčar vpisana pod skupnim imenom, mislim, da ilirski ovčar, pa naj me kdo popravi če se motim, pa morda od tam izhajajo ti dvomi o avtohtonosti pasem. rodovne knjige za šarplanince v Sloveniji so in mislim, da bodo kar ostale, kajti ni tako malo vzrediteljev v Sloveniji, da bi jih kar zanemarili.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: andi , sobota, 30.04.2005 : 14:29:01
Manca, ne slovenske rodovne knjige ampak makedonske.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: sanci_cat , sobota, 30.04.2005 : 18:55:40
Par povezav:
http://www.**
http://www.***
http://www.***


Šarpaninec je skupaj s Kraškim ovčarjem potomec prastare rase ovčarskih psov, ki so skupaj z nomadskimi Iliri naseljevali prostor današnjega Balkanskega polotoka in ozemlja nekdanje Jugoslavije. Ime je dobil po gorovju Šarplanina na meji med Makedonijo, Kosovom in Albanijo. Prvič se je pojavil v kinoloških standardih leta 1939 kot Ilirski ovčar. Kot vzor za postavitev standarda pa mu je služil Kraški ovčar. Zaradi prevelikih razlik v velikosti so ga leta 1957 končno registrirali kot samostojno pasmo pod imenom Jugoslovanski ovčarski pes - Šarplaninec. V času 2. Jugoslavije se je pasma razširila po celotni državi in je tudi v Sloveniji pridobila veliko ljubiteljev predvsem zaradi sorodnosti s Krašovcem, ki pa je bil med 2. Svetovno vojno skoraj povsem iztrebljen. Svoje pa je k razširjenosti in popularnosti naredila tudi bivša JLA, ki je te pse zaradi izjemnih lastnosti uvedla za čuvanje odmaknjenih skladišč in državne meje.


Lp, Sanja



Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Manca , nedelja, 01.05.2005 : 20:08:50
Hvala za opozorilo, sanci :) Si bom poskusila zapomniti. te kiniloške zadeve mi zgleda ne ležijo kaj preveč.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: sanci_cat , petek, 13.05.2005 : 12:48:02
Tu so 4 slike (saj jih bo kmalu več) kjer si lahko ogledate Mančinega šarplaninca ter njo.  ;D

http://softy.moj-album.com/album/423355/


Lp, Sanja


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: LIZA , petek, 13.05.2005 : 15:34:17
Manca, tudi temni šarplaninci so pri nas?


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Manca , petek, 13.05.2005 : 19:40:54
Žal ne, mislim, da je moj eden in edini črni šarplaninec v Sloveniji(za druge države ne vem, vendar na netu ga še nisem zasledila) :-\, ker je črna barva pri tej pasmi zelo redka in mislim, da tudi ni posebno cenjena. Jaz sama ne bi vedela, da obstaja črn šarplaninec, če ne bi enega moj oče in mama dobila za poročno darilo. In tudi rejec, pri katerem smo kupili tega psa, je bil zelo presenečen nad njegovo barvo, rekel je, da ima že 12 let vzrejo, pa je bil to njegov prvi črn šarplaninec. :)


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Manca , petek, 13.05.2005 : 19:43:52
Sanci_cat, fuuuuuuuuullllllllll cartkane slikice, kaj ;D ;D ;D


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: T.M.T , sobota, 14.05.2005 : 09:05:15
Ja mene je tudi presenetila črna barva :o.Mi smo šarplaninko imeli doma pa je bila železno siva in umazano bela.Ima tvoj šaro rodovnik?
Sicer pa ful kjut slikce ;).

lp


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: sanci_cat , sobota, 14.05.2005 : 16:20:41
Ob taki hvali jih bo treba pa več nardit, a ne?  ;) ;D

Manca nujni foto sestanek! ;D


Mancin šarplaninec je bil prvi, ki sem ga videla, pa mi je tak črn bolj všeč (osebno mnenje).



Lp, Sanja


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Manca , sobota, 14.05.2005 : 19:43:54
A bomo naredili fotomedela iz njega, ali kaj? Ne dvomim, da bo užival ;D ;D ;D ;D ;D

Žal pa nima rodovnika, ker je bila njegova mama stara že 13 let, ko je imela to leglo in rejec zanjo ni dobil več vzrejnega dovoljenja. Sedaj sem sicer v stikih z njim, če bi se dalo to kako naknadno pridobiti, vendar ni veliko možnosti :( :(
Čistokrven je sigurno, ker je rejec to sam potrdil in mislim, da se mi ni zlagal, ker sva že par let v dobrih prijateljskih odnosih, ima pa tudi svojega samca, tako da sam pari.

Drugače pa, temni šarplaninci sicer so, vendar samo s temnim odtenkom dlake, niso pa črni. Kakor sem brala pravila za razstavljanje teh psov, se mi zdi, da je črna barva priznana le takrat, ko je popolnoma črn, kar pa moj ni, ima namreč belo liso na prsnem košu.

Ld


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: sanci_cat , sobota, 14.05.2005 : 22:23:25
Tale je dost majhna. Tle se Sharp ravno preteguje...
(http://softy.moj-album.com/slike/201079/L8V4dtQ3_93z9stt.jpg)


Lp, Sanja


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: LIZA , sobota, 14.05.2005 : 22:34:28
Zanimivo. Nisem vedela, da obstajajo tudi črni šarplaninci, sem poznala samo tiste 'klasične'. Ampak je Sharp prav zanimiv. Koliko pa je star?


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: sanci_cat , sobota, 14.05.2005 : 22:39:15
Mislim, da je 3 leta.
O njem ti lahko Manca vse pove, tud o tem, kako je fotr nevemkoliko let čakal samo na črnega, pa čeprav je bilo vmes že kar nekaj legel!  ;D


Lp, Sanja


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Manca , nedelja, 15.05.2005 : 12:46:57
Ja, res je star tri leta.
Kar se pa tiče tiste zgodbice o mojem očetu, jo pa lahko povem v skrajšani verziji.
Moj oče je dobil prvega, tudi črnega šarplaninca, za poročno darilo in je bil nad njim ful navdušen. za njim se je zvrstilo nekaj drugih psov, predvsem zaradi mene, ki sem bila nora na pse, vendar še majhna punčka, da bi se lahko vrtela okoli šarplaninca. drugi razlog je bil pa seveda ta, da ni bilo nikjer za dobiti črnega. Pa je spoznal oče enega rejca šarplanincev in ta ga je klical vsakič, ko je imel novo leglo, vendar ga je oči vprašal, če ima črnega in ker je bil odgovor negativen, jih niti pogledat ni šel. Ampak ko bi videli njegov obraz, ko mu je rejec končno povedal, da se je skotil črn šarplaninec ;D ;D   Šla sva ga pogledat še isti dan in ko sem ga kasneje na poti domov vprašala, če ga bomo vzeli, je rekel, da ne ve, če bi bilo to pametno, ker smo imela že enega psa. ampak čez dva dni je bil pes že pri nas ;D ;D ;D
Če pa že govorimo o ekstremnih barvah, mi je oči povedal, da obstaja tudi bel šarplaninec, ki pa je še bolj redek kot črn.

LD


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: LIZA , nedelja, 15.05.2005 : 13:14:52
Tudi beli šarplaninci so? Pa je to pojav albinizma ali je prav bel z normalnim pigmentom (oči, smrčka...)?


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: T.M.T , nedelja, 15.05.2005 : 15:37:23
Beli,črni,sivkasto beli....jest bi imela belega.ta mora biti pa res fuul lep.

Lp


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: n3wfka , nedelja, 15.05.2005 : 17:20:15
Tukaj sem našla eno slikico belega šarplaninca:
http://www.beotel.yu/~ariel/e_index.htm

 :D ;)

Lp


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: n3wfka , nedelja, 15.05.2005 : 17:24:23
Ups, ne deluje!  >:( :-[

No pa poglejte tako: Ko pridete na to stran (link zgoraj) kliknite "dog galery", nato pa na levi strani tega, kar se vam odpre, kliknite "photo".  Potem kliknite "nowdays" in videli boste nekaj slik šarplanincev, med njimi tudi belega (druga vrsta, skrajno levo). Kliknite na to slikco. Upam, da bo bolje  ;).

Lp


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: n3wfka , nedelja, 15.05.2005 : 17:27:11

No pa poglejte tako: Ko pridete na to stran (link zgoraj) kliknite "dog galery"...

Uf sem raztresena!  >:(
Za tem korakom kliknite "the mountain's ghost".  ;)

Lp


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: T.M.T , nedelja, 15.05.2005 : 17:39:31
VAUUUUUUUUUU!!!!!!!!!!!!! :D To je pa iskreno povedano NAJLJEPŠI šarplaninc,kar sem jih kadarkoli videla....Snežko.Takega bi imela pa jaz doma.Če se komu skoti naj me pokliče ;).

Lp,pozdravte svoje kužke!


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: sanci_cat , nedelja, 15.05.2005 : 21:28:17
Da bo lažje: http://home.drenik.net/neskovic/snesko.jpg


Lp, Sanja


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Manca , ponedeljek, 16.05.2005 : 09:01:39
Vav, lepotec. Ampak jaz bom pa še vedno prisegala na črne ;D ;D


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: sanci_cat , torek, 17.05.2005 : 12:43:23
Kdo pa ima kaj na tem forumu šarplanince? Poznate koga?
Mam občutek, da jih je zelo malo...


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: alsimira , torek, 17.05.2005 : 13:11:26
Evo, še en črn mali šarplaninček Roki iz Šarplanine (s Svitom) ;)


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: alsimira , torek, 17.05.2005 : 13:12:22
Dajem raje link

http://svitkarisi.moj-album.com/album/162215/?os=442028


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: sanci_cat , torek, 17.05.2005 : 13:34:03
Koliko je pa mali star??? Kaka kepica...


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: T.M.T , torek, 17.05.2005 : 13:48:57
Kako je lušten!!!!!:D .No saj,ste že videli grdega šarota?Vsi šaroti so carji..........tako kot njufkoti ;)!!!!

Lp


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Manca , torek, 17.05.2005 : 16:28:04
Kot prvo, jaz sem lastnica šarplaninca.

Alsimira, kar zavidam ti. Jaz upam, da se bom tudi kdaj odpravila v domovino šarotov. Ampak mali je pa tak cuker :), kot da bi spet videla mojega, ko je bil majhen ;)


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Manca , četrtek, 19.05.2005 : 09:59:36
Kaj res ni nobenega dejanskega lastnika šarplaninca tukaj gori? Sem sama?  :( :( :(


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: učka , torek, 02.08.2005 : 09:41:24
Živjo! jaz bom najbrž bodoča lastnica šarkota oz. moj oči  :D
jaz sem že nekaj let zaljubljena v švicarja (veliki švicarski planšarski pes) in ga bom spomladi dobila... upam da že prej. in bi kupila samičko, ki bi jo raztavljala  :)
oči bi pa imel šarplaninca za čuvaja. ogradili bi travnik, kjer bi imeli čredo ovac ali kozic in enega šarkota  :)
ko sem prebirala lieraturo in tole vašo temo, se mi zdi da bi šaro prav užival med čredo... kaj vi mislite, je primeren za to, ali mora biti v stiku z ljudmi?


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: andi , torek, 02.08.2005 : 09:47:35
Učka, Učka, kaj ne poveš, da bomo imeli v Radomljah ovčice ;) Veš, moja Bejba jih ima zelo rada, upam da naju kdaj povabiš, ko bo ograda.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: LIZA , torek, 02.08.2005 : 09:55:34
učka, uh, jaz mislim, da bi se kuža odlično počutil! Opravljal bi res svojo nalogo, torej varoval ovčke in svoje krdelnike (vas :) ).
Imate že mogoče kje ogledano kakšno psičko oziroma kombinacijo?


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Manca , sreda, 03.08.2005 : 18:30:46
Strinjam se z Lizo, idealno mesto za šarota. Kar se tiče pozornosti ljdi, te lahko potolažim z lastno izkušnjo, kajti moji sosed ima tudi ovce, pa pride večkrat po psa, če jim ovce uidejo. Na začetku sem bila zelo proti temu, saj sem bila prepričana, da jih bo samo razpodil naokoli, saj ni šolan za to vlogo, amoak sem bila presenečena, kako mu je uspelo dovesti vse ovce nazaj. To ima v krvi in če ima ovce, ne potrebuje še ljudi. ;)


Naslov: šarplaninec
Poslano od: ogy , sreda, 24.08.2005 : 19:57:49
zanima me kakšen odnos imajo šarplaninci do drugih psov in otrok,saj nekateri pravijo da so včasih napadalni.ve kdo kaj več o temu?(se opravičujem če tema že obstaja,ampak jaz je nisem videla.)


Naslov: Re: šarplaninec
Poslano od: n3wfka , sreda, 24.08.2005 : 19:59:41
Tukaj: http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,222.0.html

Pa zakaj si odprla temo pod kraševcem? ???

Lp


Naslov: Re: šarplaninec
Poslano od: ogy , sreda, 24.08.2005 : 23:14:16
ma ne vem...
se mi zdijo precej podobni,čeprav vem da niso. :D


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Manca , ponedeljek, 12.09.2005 : 19:15:39
Kar se tiče otrok, ni problema, obožujejo otroke, kar pa se tiče drugih psov, je lahko kriza, ker so to izredno dominantni psi. Moj naprimer ne prenese drugih samcev, ne glede na velikost ali starost. Je pa tudi dosti odvisno od tega, koliko ga ti navajaš na druge pse in kdaj. Naš je bil namreč prvi dve leti bolj ali manj izoliran od drugih psov in jih ni vajen. Sem se pa ravno pred kratkim pogovarjala s še enim lastnikom šarota, brata od mojega, ki pa ima isti problem: s psom lahko dela, kar hoče, dokler se ne prikaže kakšen drug samec, potem je pa konec :-\


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Tanja Š. , četrtek, 27.10.2005 : 08:56:32
Pozdravljeni.

No, midva sva pa nova tule. (moja malenkost in Astor)

starost: 5 let
spol: moški
značilnost: trma
možna menjava: nikoli
papirji: da

(zgoraj navedeni podatki so Astorjevi)

Lp.

[attachment deleted by admin]


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Manca , četrtek, 27.10.2005 : 12:57:10
O, kakšen lepotec. :D Hodiš z njim na razstave?


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Tanja Š. , petek, 28.10.2005 : 07:39:06
Naš Astor noče pozirat.. 8)
Zaradi hudih težav s hrbtenico in kolki, ki jih je mel kot mladič smo ga scrkljali in imamo sedaj neubogljivo a neverjetno prisrčno trmo. Vendar je šarplaninski temperament vseeno ostal in se nenehno dokazuje, mere pa ma itak idealne.  ;) Ne menjamo ga.  :)

Lp, Tanja

No, pa še ena "pozerska":

[attachment deleted by admin]


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Boxer , četrtek, 17.11.2005 : 14:52:18
Pozdrav svim ljubiteljima Šarplaninaca.

Evo postaviću vam jedan link na kom možete pogledati debatu o uništavanju šarplaninca kao pasmine. Da vidite slike ili komentarišete moraćete se registrovati na datom forumu

***
Lp, Saša


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Albina , sobota, 03.12.2005 : 12:51:05
Pozdravljeni!Naša zgodba?...Ko nam je prvi Šarplaninec poginil zaradi filarije, se je sin odločil za takojšnji nakup drugega.Prvega smo kupili z rodovnikom.Nismo imeli nobenega zdravstvenega problema z njim(razen v zadnjih mesecih).Poginil je pri 14 letih.Sin je bil zelo navezan nanj,saj sta odrasla skupaj(samo leto razlike).Imela sta krasen odnos.
Tako smo se odločili za nakup novega psa.Ker je bilo denarja malo pri hiši ,smo se odločili za čistokrvnega,vendar brez rodovnika.
Ker sem opazila,da je bil pes malo preveč dominanten,sem 15-letnega sina poslala v malo šolo.Tam sta skupaj trenirala in se spoznavala.Shark,tako je ime našemu psu,je postajal vsak dan bolj ubogljiv...naredila sta izpit iz poslušnosti B-BH...in jaz sem bila zelo ponosna nad mojima fantoma...vendar to ni še vse...ker se je sin zelo lepo ukvarjal z njim in ga to veseli, smo se odločili ,da se bo usposobil kot vodnik reševalnega psa.Redno trenira in upamo ,da bo kmalu uspešno naredil izpite.
Doma imamo še šarplaninko ,ki pa je hišni ljubljenček zaradi zelo hude displazije kolkov.Popolnoma drugačen karakter...nezaupljiva do tujcev,vendar velika carta.
Nad vsemi pa kraljuje leto stara labradorka,ki po moje je dobila karakter šarplaninca.Vsi trije se zelo radi igrajo,cufajo...
Smo kar zadovoljni z našimi mrcinami.
Se strinjam ,da je Šarplaninec zelo dober čuvaj,rad ima otroke in zelo rad se carta.Napadalen postane samo ,ko se počuti ogroženega.
Razpisala sem se zadosti.Lep dan vsem. :D ;)


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Teja , sobota, 03.12.2005 : 17:03:53
O, pozdravljena, Albina! :)

Eli ima že eno leto?! :o

Kdaj računate na Sharkov izpit? Se vidimo spomladi? ;)

(se opravičujem, ker more pisanje spada bolj v temo o reševanju :-[ )
Moram pa pohvaliti Sharka, oz. njegovega vodnika :D, saj je res priden pesjan!

lp
Teja, Oxa, Tayos


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Albina , nedelja, 04.12.2005 : 08:47:52
 :D...če se bo vodnik potrudil...mogoče že aprilla... :P :D


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Suzana , nedelja, 04.12.2005 : 19:15:43
Albina zanima me katerega psa vaš sin šola za reševalca, Šarplaninca ali labradorca. Sama imam Kraško ovčarko in me tudi zanima reševanje. Šarplaninci in Kraševci pa so si zelo podobni.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Manca , nedelja, 04.12.2005 : 19:30:09
Bravo Albina, le tako naprej! Takih staršev bi rabili še več.

Če bi jaz in Sharp imela tako podporo od mojega očeta, kot jo imata vaš sin in Shark od vas, bi bila tudi pri nas sedaj čisto druga situacija kot je.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Albina , ponedeljek, 05.12.2005 : 09:06:51
 :D...pozdravljeni!.. :D
....torej,sin trenira z šarplanincem Sharkom ;D...jaz pa z labradorko Ally...začela sem tudi jaz s šarplaninko Lady,vendar sem mogla to opustiti zaradi hude displazije...kot napisano...tako ,da trenirava oba...vendar ima sin težje delo kot jaz :P...kot vemo lahko labradorca naučiš skoraj vse,če je nate navezan ;D...šarplaninec pa je malo karakter zase :o...samostojen ::)...ko se odloči ,da jo bo popihal? >:(...čeprav ima sin srečo ,saj ga Shark dobesedno obožuje :D...

...iz katerega konca pa si?...bodoča reševalka...in kolko je star tvoj kraševec?...


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Suzana , ponedeljek, 05.12.2005 : 10:06:46
Trenutno imam deset let staro Kraševko, ona tako ne pride v upoštev za šolanje. Bi pa naslednjega Kraševca šolala za reševalca, ker me tovrstno šolanje zelo zanima, samo ne vem kako bi se Kraševec obnesel. Zato sem bila čisto navdušena ko sem prebrala, da vaš sin trenira Šarplaninca za to.
Kraševci in Šarplaninci pa so si tako zelo podobni karaktri, zanimivi in pametni, ki znajo razmišljati s svojo glavo.
Samo to še pri meni nebo tako hitro, ker je moja psička stara deset let in je taki karakter, da ne vem če bi sprejela zdaj kakega mladička (novega psa). Za njo pa upam, da bo še kakih par let živela. Bi pa šla sama malo pogledat v ta tečaj, da vidim kako poteka in, da se sama malo izobrazim v tem, tako da bi bilo lažje ko bi začela s šolanjem. Drugače pa sem iz okolice Maribora.



Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Albina , ponedeljek, 05.12.2005 : 11:56:08
...ciao!... :D
...jaz sem se zelo bala za mojo labradorko ,ko sem jo prinesla domov...oba šarplaninca sta bila že velika in sem resno dvomila ,da jo ne bosta sprejela v svoje vrste...
...vendar pes ve,da je to mladič in se mu prilagodi...tako je bilo pri nas...ona se je z njima igrala ,jih cufala...oba sta potrpežljivo se igrala z njo...pazit moram le pri hrani ,da ne bi prišlo do konfliktov...vendar sem jih navadila,da dobi vsak svoje ,pa čeprav so vsi skupaj in da ni nobeden prikrajšan...

...tukaj je slika našega crta Sharka...

http://obala.moj-album.com/slike/326419/BDxG1fmUhQ2YtsTU.v.jpg :D ;) :D...lp...


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Suzana , ponedeljek, 05.12.2005 : 12:37:38
Shark je res lep. :) ;) ::)Pravi reševalec.

Jaz se vseeno malo bojim, da se moja Šiba ne bi počutila izpodrinjene, je namreč zelo ljubosumne narave. Da ne bi slutila, da jo nadomeščamo z novom psom. Verjetno res jaz preveč kompliciram in filozofiram.

Kje pa vidva s sinom trenirata "reševanje"?


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Albina , ponedeljek, 05.12.2005 : 12:56:33
 :D...ja...treniramo v ENOTI REŠEVALNIH PSOV OBALA v Kopru...je zelo zanimiva zadeva...po pravici povedano...postaneš kar zasvojen...meni je to zelo všeč... :D
...kaj si že poiskusila imeti mladiča pri sebi in je tvoja Šiba slabo reagirala?...


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Suzana , ponedeljek, 05.12.2005 : 13:02:46
Pri sebi ga še nisem imela, drugače pa ni navdušena nad drugimi psin niti nad mladiči.
Sicer tudi nad mačko ni bila navdušena ko sem jo pripeljala, zdaj pa jo je sprejela, ve, da je mačka član družine. Upam, da bi tudi s psom bilo tako. To pač pri njej traja nekaj časa, da sprejme drugo žival za družinskega člana, za tako dolgo pa si ne morem sposodit kakega mladička.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Albina , ponedeljek, 05.12.2005 : 13:09:53
...ja...to je pa tudi res... :P


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Albina , torek, 06.12.2005 : 00:25:32
...še par slikic...
...Lady(http://obala.net/ObalaKLUB/albumi/100297/136355/3f84c617d3f7e05303534d576713cdc9b.jpg)(http://obala.net/ObalaKLUB/albumi/100297/136355/3b7540484219c58974d560bcfdbb6675s.jpg)...na srečo je samo igra...(http://obala.net/ObalaKLUB/albumi/100297/136355/a23c25181f843b70527d59838dc7992cb.jpg)

http://obala.net/ObalaKLUB/albumi/100297/136355/1ec15dd671a6733842f3b56652bf21bdb.jpg


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Albina , torek, 06.12.2005 : 00:26:20
...zakaj mi ni dalo slik?...uffa...


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Albina , torek, 06.12.2005 : 00:37:54
...poskusimo še enkrat...

...Shark...http://obala.moj-album.com/slike/326419/o1pzG65tGWVrLWiH.v.jpg

...pravo oboževanje...http://obala.moj-album.com/slike/326419/qKxXrDj9Dr74MKeh.v.jpg

...pozerja...http://obala.moj-album.com/slike/326419/7hdQ8YnFqkD1KiN2.v.jpg

...Lady...http://obala.moj-album.com/slike/326419/mC4cFuxVdxm3ziyy.v.jpg

...http://obala.moj-album.com/slike/326419/UakcnfOhld9TEXPt.v.jpg...

...upajmo,da se bo sedaj videlo slike...


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Suzana , torek, 06.12.2005 : 09:59:54
Krasne slike, Shark je res pravi lepotec. ::) :) :D


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Albina , ponedeljek, 12.12.2005 : 08:16:02
...ejla!...kaj so vsi šaroti na dopustu ali so zbežali?... ;D :( ;)


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Manca , torek, 13.12.2005 : 23:10:00
Jih je že tako ali tako bolj malo tukaj gor, z dopustom ali brez njega. ;D


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Suzana , torek, 20.12.2005 : 10:55:53
Obračam se še na vas glede Brine. Brina je šarplaninka in ne Kraševka kar so sprva mislili. je brez rodovnika, nahaja pa se v zavetišču Perun na Gorenjskem.Prosim, če lahko kdo kako pomaga, da bi ji našli novega skrbnega lastnika. Psička je bila odvzeta s strani vet. inšpektorja zaradi hudega zanemarjanja.  Po cel teden je bila brez vode in hrane..... :'( :'( :'(


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Manca , torek, 20.12.2005 : 19:08:22
Koliko je pa stara? Pa je že sterilizirana?


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: EBRANKA , sreda, 21.12.2005 : 08:29:27
Slikci Brine sta na spodnjem linku
http://polona2.moj-album.com/album/1705086/

več informacij pa je na nekem drugem forumu :
 http://med.over.net/phorum/read.php?f=44&i=56643&t=56643


Upam, da nam bo uspelo najti novega lastnika za Brino.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: EBRANKA , sreda, 21.12.2005 : 08:35:30
Aja, da ne bo zmede, najprej so mislili, da je Brina kraševka, potem se je pa izkazalo, da je šarplaninka. Kolikor sem prebrala na forumu, še ni sterilizirana, stara pa je 4 leta in prijazna do ljudi in drugih domačih živali.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Suzana , sreda, 21.12.2005 : 09:36:32
EBranka hvala, vidim, da si že vse uredila. ::) :D ;) :)

Brina je bila pred kratkim odvzeta, verjetno je tisti norec ni dal sterilizirat, v azilu pa tudi ne, ker še ne smejo dokler ne poteče ta zakonski rok v katerem se ima pravico pritožit.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: zuki , torek, 03.01.2006 : 21:57:45
Lep pozdrav vsem skupaj!
Sm lastnik 7 mesecev starega šarota po imenu Čan.

(http://www.shrani.si/pics/%E8an2001221940_thumb.jpg) (http://www.shrani.si/pics/%E8an2001221940.jpg)


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: zuki , nedelja, 22.01.2006 : 17:55:22
http://freeweb.siol.net/zoran53c/test/index.html


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: KOVAČ , sreda, 25.01.2006 : 10:15:05
Zdravo sem še en lastnik šarplaninca.Ime mu je Ron star je tri leta.
Zanima me kako se prilepi slika.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Tajga , torek, 21.02.2006 : 14:59:32
Pozdravljeni!
Tudi mi imamo prekrasno šarplaninko Elito Maslop, katero ljubkovalno kličemo kar Šara. Šara je zelo samozavestna in simpatična punca. ;) Njene slikice lahko vidite v fotogaleriji, pod rubriko: vse o pasmah-kratek opis šarplaninca, na mojpes.net.
 


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Tajga , petek, 24.02.2006 : 11:12:26
Pozdravljeni zaspanci!
Da vas malo zbudim iz globokega zimskega spanja ;D, vam bom opisala šarmerko Šaro in njeno družino:
Smo tista ta prava pasja družina, v kateri kraljuje šarplaninka, družbo pa ji delata dve kraški ovčarki (Boni in Baja) + 5 mladičkov, pumi (Pumi), pirenejska ovčarka (Taša), v kratkem pa se nam pridruži tudi borderček, pa da ne pozabim na koze, kokoši in zajce, pa še kaj bi se lahko našlo! K sreči ima moj oče kmetijo, na kateri je dovolj prostora za vse te živalske vrste, katere je krasno opazovati v sožitju. Seveda se Šara neverjetno dobro razume z vsemi.
Povsem jasno je bilo, da bo v našo družino slej ko prej zopet prišel šarplaniec, saj sem dobesedno zrasla z njimi. Nikoli ne bom pozabila, kako so se mladiči šarplaninci, ki so me vzeli za svojo, igrali z mano in me trenirali njihovih veščin, ko sem bila še majhna kratkohlačnica. Njihova mama pa je ob svoji novi družini tolerirala samo očeta in mene, uf, to sem bila ponosna :D!!!!
Pa vendar so bili šarplaninci  takrat, pred 25 leti, dosti bolj ostrega karakterja pa tudi videz je bil drugačen, bili so predvsem manjše rasti.
Ker je moj oče pravi strokovnjak in vzreja pse že več kot 30 let, je bilo jasno, da bo zbral krasno samičko in to ne od kogarkoli. Pa smo dobili majhno nadebudno kepico, s plemenitim imenom Elita iz psarne **, a bolj ko smo jo gledali, bolj ji je pasalo ime Šara. Bila je pravi mali medvedek in na sprehodu ga ni bilo človeka, ki bi se ji lahko uprl. Saj pravim, prava šarmerka. Ta majhen medvedek pa je zelo hitro zrasel v pravo mrcino, ki tehta skoraj toliko kot jaz!
No, zgodila pa se je tudi prava ljubezen, saj ko je spoznala mojega fanta, je bilo jasno, da je povsem okupiral njeno srce (pa tudi Šara njegovo). Šara vrti mojega fanta okoli prsta tako uspešno, da je sama sreča, da je tu še moj oče, ki ji vsake toliko časa da vedeti, da prav v vseh stvareh pa ne more biti po njeno ;). Najbolj od vsega ti zleze pod kožo njen značilni trapasti pogled, ko se gospodična naredi, da neke stvari ni razumela najbolje. Naša Šara je tak pocrtanček, da izsiljuje čohanje in objemanje kar naprej. Do nas je pravi cukerček in nas obožuje vse po vrsti, seveda tudi mi njo! Je zelo ubogljiva, pri odpoklicu še ni zatajila in tudi druge osnovne ukaze zelo pridno uboga. Najraje se igra s sestrino pirenejsko ovčarko Tašo. Taša ji pride ravno do kolen. Neverjetno kakšen občutek imajo šarplaninci, do tistih seveda, ki jih imajo radi. Šara ima zares veliko družino, pa vendar je vsakega od nas vzela za "svojega". Ji pa seveda šarplaninski geni niso ušli in je zato super čuvajka. Uspelo nam jo je socializirati celo do te mere, da na svojem teritoriju čuva in jezno laja na ljudi >:(, ko pa ji dopovemo, da so ti ljudje dobrodošli in jih povabimo naprej, pa se jim pribljiža, nato pa jim celo da tačko ;). Seveda pa je povsem drugačna zgodba s tujimi psi. Ampak to je pač pasma šarplaninec. Mi jo preprosto obožujemo.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: evrosad , nedelja, 26.02.2006 : 01:39:21
Tajga, ker vem kdo si, se lahko pohvalno izrazim na tvoj zelo pristen prispevek. Jaz bolj cenim Kraševce, ampak takle opis pa te utegne prepričati do te mere, da se bi lahko zgodilo, če nobene Kraševke ne bi bilo na tržišču, bi celo Šarota kupil... Je pa tako - šele, ko imaš doma več pasem skupaj, vidiš, kako je vsaka med njimi nekaj posebnega in lepega. Tudi mešanci, če je prava kombinacija, so lahko presunljivo lepi in učljivi. To vem iz lastnih izkušenj, ko še nisem imel Kraševcev.
       So se pa šarplaninci resnično preveč spremenili v zadnjih 25 - 30 letih. Iz okretnih psov postajajo čedalje večji in nerodni in to ni dobro... Podobno se dogaja tudi s "Kraškim ovčarjem".


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Albina , torek, 09.05.2006 : 09:04:03
...kaj so vsi šaroti zbežali?... :'( :P


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: bolha2 , ponedeljek, 29.05.2006 : 16:45:55
Na  CAC Hrušica sem poslikala tudi šarkote. Zmagovalka je bila Elita Maslop lastnika G.Pižmohta, Ki je pobrala CAC in BOB(upam,da se nisem zmotila). Kdo je pa v drugih kategorijah zmagal, naj pa kdo drug pove, ker jaz nimam pojma. ;D
Tukaj so še slikce:
zmagovalka Elita Maslop
http://roadie.moj-album.com/slike/959196/yWjlyWVC2H2sqrrW.v.jpg
http://roadie.moj-album.com/slike/959196/lef14rC73SGQpM6p.v.jpg
http://roadie.moj-album.com/slike/959196/ErkKUDmBeAtGIaF5.v.jpg
Preostal album: http://roadie.moj-album.com/album/3430907/

Lp


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: sanci_cat , ponedeljek, 11.09.2006 : 20:50:16
Jaz sem pa na morju spoznala izredno prijaznega šarplaninca Brunota  8)  - je pa iz Ivančne.
Star je pa mislim da okoli 9 mesecev...

Ena pozerska fotka:  ;)
(http://img120.imageshack.us/img120/4977/bruno1mj0.jpg)

Latnik je ful v redu - preden ga je dobil je prebral skoraj vse knjige o njih, doma imajo naokoli ograjeno dvorišče - sam to ni tisto majhno dvorišče ampak kar orenk posest kjer je skoz spuščen, živijo pa baje itak "bogu iza nogu"... Pes ima urejeno svojo "brunarco"...
Ma grozno fajn se ma. Da ne govorim, da je zraven gozd kamor se hodita potepat.

Res je pravi frajer tale mali...


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: sanci_cat , nedelja, 14.01.2007 : 18:35:01
Sam tko, da povem, da je na specialki v soboto pri šarotih zmagala psica Prima Maslop prijavljena v razred vmesnih.
Bilo je pa še 7 samcev.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: sallys , nedelja, 14.01.2007 : 18:42:19
Bravo za hišo Maslop in trikrat hura za Primo. :)


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Orlov Krš , sobota, 14.07.2007 : 16:44:27
Pozdrav Svima!

Ne znam da li i koliko ćete me razumeti, ali se nadam da ćemo se kao zaljubljenicu u ovu predivnu rasu naći načina da se razumemo.

Evo da vam prvo pokažem dve kuje koje imamo

Mura od MIV-a

http://i172.photobucket.com/albums/w35/SARPLANINAC/sarplaninac/manje%20slike/Image003.jpg
http://i172.photobucket.com/albums/w35/SARPLANINAC/sarplaninac/manje%20slike/Image002.jpg

CERA

http://i172.photobucket.com/albums/w35/SARPLANINAC/sarplaninac/manje%20slike/Image007.jpg
http://i172.photobucket.com/albums/w35/SARPLANINAC/sarplaninac/manje%20slike/Image010.jpg

Za sada toliko

Puno vas sve pozdravljam

Bojan Stanojević
****
Srbija



Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: mAnTi , nedelja, 30.09.2007 : 20:37:34
Lep pozdrav!
No jaz sem tudi dolgo razmišljal za katerega psa naj se odločim in že kar nekaj časa sem imel ogledanega šarplanina ki sem ga včeraj tudi pripeljal domov;)
Je res super,res ni rodovniški vendar sta oče in mati, mati celo iz psarne(mislim da ima sedež v idriji) tako da ta leglo iz kateraga sem ga jaz dobil je nastal čisto naključno in upam da bo vse vredu, je pa bolj len za enkrat:D
Poglejte si nekaj slikc mojega Rona,bom pa še dodal kakšno slikco na vsake toliko časa;)
Lp Matjaž

(http://images5.pictiger.com/thumbs/8a/30435e72d30bb93950d09586ac51cb8a.th.jpg) (http://server5.pictiger.com/img/1397865/picture-hosting/slikce-1--001.php)
(http://images5.pictiger.com/thumbs/a1/8d737e2264c285db43868bd06432d8a1.th.jpg) (http://server5.pictiger.com/img/1397881/picture-hosting/slikce-1--004.php)
(http://images7.pictiger.com/thumbs/f5/29d0ac92efece2385926ea9ff648baf5.th.jpg) (http://server7.pictiger.com/img/697318/picture-hosting/slikce-1--015-.php)


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: ka ty a , nedelja, 14.10.2007 : 16:47:05
2 leti star šarplaninec išče nov dom.

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,18534.from1192376161/topicseen.html#msg335755


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: sparks , sobota, 20.10.2007 : 17:36:46
2 leti star šarplaninec išče nov dom.

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,18534.from1192376161/topicseen.html#msg335755

A je ta pes dobil nov dom? Teme mi ne pokaže, mogoče, ker nimam drugega paketa ali pa je bila izbrisana.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Jana , sobota, 20.10.2007 : 17:59:38
Na zeljo Jadranke je bila tema izbrisana.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: sparks , sobota, 20.10.2007 : 22:29:44
Hvala za odgovor.

Lp, S.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Desobediencia , nedelja, 21.10.2007 : 08:22:33
Je res super,res ni rodovniški vendar sta oče in mati, mati celo iz psarne
Psarne imajo rodovniške mladiče..sicer pa simpatičen kuža.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: mAnTi , sreda, 24.10.2007 : 22:49:10
To je res, samo kolikor poznam te ljudi že nekaj časa so mi rekli, da je pač bila psica(mati) pri njih in mladiči niso bili načrtovani zato tudi ni bilo rodovnikov potem se mi zdi, sicer pa moram reči da sem res zadovoljen z njim.
Tudi znanec ki je v fohu psov mi je rekel da pes je čistokrven in tudi po obnašanju ga je čisto prepoznal.
Drugače pa sem res zadovoljen, se je že kar navadil na naše okoliščine tako da za enkrat je super bom pa dodal še kakšne slikce kmalu.
Lp, Matjaž


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Tanja Š. , ponedeljek, 25.02.2008 : 20:09:48
Šarpoljubci kje ste?  ???

Kako ste preživeli zimo?
Našemu Astorju je nekam vroča in se pridno ukvarja z razkopavanjem dvorišča, da se pol zagozdi na hladnejši teren..  ::)


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: otalež36 , sreda, 12.03.2008 : 21:15:45
Za mojo šarko ni bila to nobena zima. To je pokazala tako, da je sredi februarja izgubila vso dlako in ni primerna za razstavljanje. Se je morda to primerilo tudi kateremu od vaših kosmatincev ?Govorim o psički ,katero je na tem forumu predstavila Bolha2.
Lepo se imejte in prav lepo bi bilo, če bi ta forum malo bolj zaživel. :)


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: manchyka , nedelja, 24.08.2008 : 11:06:38
ok, naš črnuh Sharp se vrača na sceno; pravzaprav njegova lastnica :-[ Fant je zdaj star že šest let, družbo mu po novem dela še haski Jeff ter kobila Willa. v kratkem prilepim še kakšno novo sliko ::)


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: vohljač , nedelja, 30.11.2008 : 19:38:04
 ;)evo še smo ljubitelji šarotov na tem portalu jaz ga imam sedaj starega 11mesecev prava zverinica.je moj drugi pes pri hiši iste pasme.Prvi je dočakal malo 8let potem mu je odpovedovalo srce in bilo ga je potrebno usmrtiti imam tako recimo slabe kot dobre izkušnje z to pasmo.So svojeglavi-priporočam vzeti čim mlajše ker je potem stvar bistveno lažja.vsaj moj gim je do otrok -domačih super lahko počnejo z njim kar se da ima veliko mero razumevanja tudi kadar se hrani pusti vse vzeti.Recimo prejšni ni kaj dosti pustil.bom v naslednji priliki pripel tudi kakšne slike.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: DraganB , torek, 06.01.2009 : 13:35:49
Pozdrav svim clanovima ovog foruma iz Srbije!!

Evo jednog mog psa

(http://i168.photobucket.com/albums/u200/Wayakan/izlozba/specijalkaSarciMl2008/Boki.jpg)

CH.Boki od Babica

(http://i387.photobucket.com/albums/oo315/DraganB_2008/BOKIPRVAKRASE.jpg)


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Jana , torek, 03.02.2009 : 20:04:23
Izšla je knjiga z naslovom Naš šarplaninac, avtorja g. Nacka Savovskega; knjiga je napisana v makedonskem in angleškem jeziku. Avtor knjige g. Nacko Savovski je mednarodni kinološki sodnik in član Makedonske vzrejne komisije za šarplanince. Knjiga je formata 230 x 170 cm, trde vezave in obsega 160 strani, z več kot 200 fotografijami.
Knjiga je namenjena tako ljubiteljem kot poznavalcem te pasme, saj je v njej opisana zgodovina razvoja pasme, standard, karakterne značilnosti in še mnogo zanimivih tem o šarplanincu.
Knjigo lahko naročite pri avtorju po e-naslovu: sharplan@unet.com.mk.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: sparks , petek, 06.02.2009 : 18:28:53
Jana, ali mogoče veš ceno te knjige?

Lp,
Saša


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Jana , petek, 06.02.2009 : 18:41:33
sparks, zal ne vem, zato predlagam, da kar gospoda vprasas po mailu.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Jana , četrtek, 05.03.2009 : 18:59:08
sparks, ce te se zanima knjiga o sarplanincih, imam nove informacije zate in seveda za vse ostale :)
****


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: samson , četrtek, 05.03.2009 : 19:45:15
Cena pa je 20 EUR. Sem jo že pregledala in je res zanimiva


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: sparks , petek, 06.03.2009 : 12:33:26
sparks, ce te se zanima knjiga o sarplanincih, imam nove informacije zate in seveda za vse ostale :)
Super, hvala. Bom poklicala.

Lp,
S.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: masa.haber , nedelja, 15.11.2009 : 18:43:05
živjo!
en lep pozdrav is koroške, tukaj sem nova in bi rada zastavila par vprašanj (če sploh kdo gleda še tole temo  ;) in upam da bom sploh dobila kak odgovor  :))

najprej... Doma smo imeli šarplaninca z imenom Thor. Bil je poslušen, včasih malce nagajiv vendar ubogljiv. Za gospodarja je imel mojega očeta, jaz pa sem vedno hodila zraven na sprehode, v pasjo šolo pač povsod tako da je thor ubogal tudi mene.
Potem pa... oče je umrl za rakom. Thor je bil zmeden saj ni bilo več njegovega "pravega" gospodarja.po tem je ubogal samo mene(takrat sem bila stara 13 let, Thor pa 1), brata in moje mame sploh ni ubogal. vozila sem ga na sprehode kolikor mi je šola to dopuščala. Ko smo videli da tako ne gre več naprej, smo poklicali tistega g. od katerega smo kupili psa. dali smo mu ga nazj ko je imel Thor eno leto in pol. Bila sem zelo navezana nanj, zame je bil to šok, prvo izgubim očeta nato še mojega Thor-a.

Po 5 letih pa sem spet začela razmišljati o šarplanincu. imela bi ga vendar ne vem kako bi bilo, saj sem stara 17 let in hodim v šolo.   
sedaj pa vas prosim za mnenje, kaj vi mislite o tem. Naj si ga kupim  ali raje še počakam kakšno leto da bom polnoletna. Moja mami je rekla da je nje vseeno ali ga bom imela ali ne VENDAR da si bom MORALA za njega vzeti čas ( denar ni problem saj dobivam pokojnino za očetom, pa tudi moja zlata mamica bi mi dajala za hrano)
Vem da bi si zanj vzela čas in ga sprehajala okrog tudi po 5 ur če bi ga le imela. Tko želim si ga saj me spominja na očeta pa tudi rada bi imela šarplaninca ker mi je njihov karakter in odnos do ljudi zrasel k srcu.
 
upam da se nisem preveč razpisala.
Prosim pa  za vaša mnenja.

HVALA in lep pozdrav,  Maša


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Drejči , nedelja, 15.11.2009 : 19:42:58
Masa pozdravljena na forumu.  :)

Stara si 17 let. Ce sedaj kupis psa, potem racunaj, da bo zivel priblizno 10 let ali celo vec. Ko bo prisel njegov cas za slovo, bos ti stara priblizno 27-28 let. Predvidevam, da si sedaj se srednjesolka. Do tvojega 28 leta se bo zgodilo marsikaj: koncala bos srednjo solo in predvidevam, da bos sla na kaksno fakulteto. Ze tu nastane problem, ker se bos ali veliko vozila ali pa se bos morala preseliti v blizino faksa (to je lahko Maribor, Ljubljana, Koper). Kje bo takrat pes? Potem pride na vrsto sluzba, ki ne bo nujno v blizini tvojega sedanjega doma in bos spet na tem, da se selis v blizinu sluzbe. Kako bo s psom takrat? Nekje vmes se vplete se partner s katerim bos po vsej verjetnosti spletla gnezdo in si ustvarila druzino. Ali bo tam prostor tudi za psa?
Prihajas namrec v leta, ko se ti bo zivljenje ene parkrat obrnilo na glavo, kar je za to obdobje cisto normalno in prav.
Predlagam ti, da psa ne nabavis, ker bo slej ko prej ostal v "breme" tvoji materi, ki pa tega ne zeli. In kaj bo s psom? Bo sel nazaj k vzreditelju kot je moral iti Thor?
Masa uzivaj zivljenje in sprejmi vse pozitivne preobrate, ki jih nosi s seboj.
Ko se bos ustalila in ugotovila, da imas dovolj prostora, casa in volje za psa, ga pa le pojdi iskat, da bosta lahko skupaj uzivala zivljenje vsaj 10 let.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: masa.haber , nedelja, 15.11.2009 : 20:03:29
Drejči, najlepša hvala za mnenje. 

moram dobro razmisliti kaj bom postorila oz. naredila, ker si ga tako zelim da bi naredila vse...

hvala še 1x za mnenje. ;)


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: pzorko , sobota, 06.02.2010 : 15:44:42
ok, naš črnuh Sharp se vrača na sceno; pravzaprav njegova lastnica :-[ Fant je zdaj star že šest let, družbo mu po novem dela še haski Jeff ter kobila Willa. v kratkem prilepim še kakšno novo sliko ::)

Meni je zelo žal, da ti to povem, ampak tvoj pes NI šarplaninec!

Žal mi je, da si toliko let živela v prepričanju, da imaš šarplaninca, ampak nekdo ti mora to povedati, da ne boš vsem naokoli trobila, da imaš šarplaninca, v resnici pa je tvoj pes daleč od tega.

Črna barva !!NI!! standard pri šarplanincu.

Tvoja psička ima povrh vsega še prešpičast gobček, je premajhna, ima premalo gosto dlako ... (vsaj glede na slike)

Primerjaj:
(http://www.redorbit.com/modules/reflib/article_images/0_34d3c873d930438607232c489fbcd6c7.jpg)
(http://mojpas.rs/images/stories/sve-rase/fci-2/sarplaninac2.jpg)
(http://i41.tinypic.com/8yul94.jpg)
(http://s9.mojalbum.com/sarpy-foto_201079_423355_423417.jpg)

Tvoja psička najbrž spada med "karamane". Sem se šel ravno zaradi tebe registrirat na en srbski forum in povprašat, ker se mi psička ni zdela pristna. Še enkrat, žal, ampak ti nimaš šarplaninca!


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: pzorko , sobota, 06.02.2010 : 15:52:55
Izvoli standard. Primerjaj svojo psičko s temle.

Citat
STANDARD RASE - Jugoslovenski Ovcarski Pas - Sarplaninac

Standard br. 41
Chien de berger Yougoslave de Charplanina

Klasifikacija FCI: grupa II
Sekcija - Pinceri i snauceri, molosi i svajcarski pastirski psi
2. Molosi
2.2. Tip planinskih pasa bez radnog ispita


Istorijat
Sarplaninski ovcarski pas je jugoslovenski pas koji se gaji od davnina u svim jugoistocnim planinskim podrucjima Jugoslavije. Najbrojniji bio je na podrucju Sarplanine, po kojoj i nosi ime, a sada se gaji u citavoj Jugoslaviji. Ova rasa je registrovana kod FCI 1939. godine pod brojem 41 i imenom Ilirski ovcar. Godine 1957. na predlog JKS, FCI je usvojio izmenu imena Ilirski ovcar u Jugoslovenski ovcarski pas - Sarplaninac. Poreklo sarplaninca moze se samo nagadjati. Verovatno je u jednom ili vise navrata u migracijama naroda iz Azije dosao u Evropu i na Balkansko poluostrvo, zajedno sa stokom koju su ti narodi gonili. Zadrzao se u osnovnom tipu samo u onim podrucjima, gde je ovcarstvo ekstenzivnog tipa jos uvek zastupljeno u velikoj meri i gde ovaj pas jos i danas sluzi kao ovcar i branilac stada od divljih zveri.



Opsti izgled i osobine
Opsti izgled:
Snazan, dobro povezan pas, iznad srednjeg rasta, u celini skladne gradje. Prekriven je dugom, gustom i dosta grubom dlakom, sto daje utisak zbijene gradje tela. Snazne konstitucije, mirnog temperamenta, dobrocudan ali vrlo ostar pas. Odan svom gospodaru i nepodmitljiv.
Visina:
Visina grebena muzjaka iznosi prosecno 62 cm, a kuje prosecno 58 cm. Pozeljni su visi psi. Psi ispod 56 cm i kuje ispod 54 cm iskljucuju se od pozitivne ocene. prosecna tezina odraslog psa u radnoj kondiciji iznosi 35-45 kg, a kuje 30-40 kg.
Duzina:
Trup nesto duzi od visine grebena (u muzjaka za 8-10%, a u kuja za 10-12% visine grebena).

Glava
Opis:
Glava je srazmerna velicini tela i iznosi oko 25 cm (ili oko 40% visine grebena). Lobanjski deo glave je nesto duzi od njuske i cini u proseku 58%, odnosno 42% ukupne duzine glave. U kuje je njuska nesto duza (57%:43%). Gledana iz profila, linija cela je blago ispupcena, a njuska ravna, medjusobno obe linije su blago konvergentne.
Lobanja:
Celo (lobanjski deo glave) je suvo, siroko, srednja ceona linija izrazena, gledano odozgo i sa strane celo blago ispupceno i zaobljeno. Ocni lukovi slabo izrazeni. Potiljacno ispupcenje nije izrazeno.
Stop:
Prelaz izmedju lobanjskog i licnog dela glave je slabo izrazen.
Njuska:
Kraca od lobanjskog dela, u osnovi siroka i duboka, postepeno se i blago suzava prema vrhu. Nosnik je prav i sirok, profil donje vilice iz kosog luka prelazi u ravnoj liniju, koja je divergentna.
Nos:
Sirok i crno pigmentisan.
Usne:
Srednje debljine, priljubljene, a gornja neznatno prelazi donju. Uglovi usana zatvoreni, bez zvala.
Zubalo:
Makazasto i potpuno.
Oci:
Bademastog oblika, ni buljave, ni upale, tamno ili svetlo kestenjaste boje, smirenog su, ali prodornog i neustrasivog izraza. Ocni kapci, kao i sve vidljive sluzokoze, crno su pigmentisani.
Usi:
Usadjene u visini zamisljene linije koja spaja vrh nosa i unutrasnji ocni ugao, ili su neznatno nize usadjene, oborene i uz glavu nosene, u obliku slova"V", srednje duge I dopiru do unutrasnjeg ocnog ugla iste strane, prekrivene kratkom, gustom dlakom.



Vrat
Profil:
Gornja profilna linija vrata u gornjem delu vrata je blago ispupcena ili ravna, a donja je ravna. Vrat je srednje dug. Zbog guste dlake izgleda kraci, dubok, sirok i misicav, sa glavom i trupom dobro povezana i bez naglih prelaza. Vrat je blago uzdignut u odnosu na liniju ledja. Koza je pripijena - bez podgusnjaka (fanona). Dlaka je gusta, duga i ostra, na prelazu glave u vrat obrazuje izrazitu ogrlicu, sto prividno povecava sirinu i dubinu ovog dela glave.

Trup
Izgled u celini:
Gornja linija trupa je ravna ili se blago spusta od grebena prema sapima. Kod pasa odgajenih u planinama tolerise se i neznatna nadgradjenost, iako ona nije pozeljna. Trup je nesto duzi od visine.
Greben:
Blago izrazen i sirok. Povezanost vrata i grebena cvrsta, a prelaz blag.
Ledja:
Prava i siroka, ne suvise duga. Slabinski deo kraci, sirok i misicav.
Sapi:
Srednje duge, koso unatrag polozene, siroke i dobro obrasle misicima.
Grudni kos:
Grudi su duboke, a njihova donja ivica dopire najmanje do lakta, srednje su duge, sa blago zaobljenim rebrima. Prsa su siroka i misicava. Obim grudnog kosa treba da je najmanje 20% veci od visine grebena.
Trbuh:
Pribran, misicav. Donja linija trbuha blago se penje prema zadnjem delu. Slabine relativno kratke i naznacenih prelaza.

Rep:
Dug i dopire najmanje do skocnog zgloba. Linija sapi nastavlja se gronjom linijom repa bez naglih prelaza. Rep je u osnovi snazan i postepeno se stanjuje prema vrhu. Odlakan je gustom i na donjem delu dugom dlakom, koja ga cini kitnjastim. Rep je sabljast u akciji vise u afektu iznad ledjne linije, podignut i u luku povijen.


Prednje noge
Izgled:
Posmatrano u celini, prednje noge su pravilnih stavova, skladne u odnosu na trup, a visina lakta iznosi oko 55% visine grebena. Pojedini delovi prednjih nogu u skladnim su odnosima jedan prema drugom i sa trupom posmatrani, u celini.
Plecka:
Dovoljno duga i siroka, dobro je povezana sa grudnim kosem, balgo je ukosena i sa horizontalom zaklapa ugao od 65 stepeni. Nadlaktica misicava, od plecki polozenija, zaklapa ugao sa horizontalom oko 55 stepeni. Lakatni ugao (izmedju nadlaktice i podlaktice) iznosi oko 145 stepeni. Lakat sirok, pravilno postavljen, neznatno udaljen od grudnog kosa.
Podlaktica:
Okomita, snaznih kostiju, misicava, duga i na zadnjoj strani ukrasena dugom dlakom - zastavicama. Zglob saplja sirok, dubok sa blago izrazenim prelazima.
Dosaplje:
Blago ukoseno, snazno i siroko.
Sape:
Snazne, izbocenih cvrsto pripijenih prstiju, kasikastog oblika. Nokti tamno pigmentisani, cvrsti, jagodice i tabani tamno do crno pigmentisani, cvrsti, ali elasticni.

Zadnje noge
Izgled:
Stavovi zadnjih nogu gledani od pozadi pravilni i nesto siri od prednjih nogu. Gledano sa strane stavovi su takodje pravilni a uglovi dovoljno zatvoreni. Butina je misicava, snazno zaobljene muskulature, koso polozena i zaklapa sa horizontalom slican ugao kao i plecka. koleni ugao je nesto otvoreniji od ramenog (iznosi oko 125 stepeni). Koleno cvrsto i siroko. Potkolenica koso postavljena, snazna, sa dovoljno dubokom muskulaturom i sa izrazitim zastavicama.
Skocni zglob:
Sirok je i dosta otvoren (ugao oko 130 stepeni).
Zadnje dosaplje:
Snazno, nesto strmije od prednjeg, zaperci se retko srecu, a treba ih uklanjati.

Hod
Korak izdasan, dug i lak. Najradije se krece u srednje dugom ali vosokom kasu. U galopu je nesto tezi, ali sa dugim i izdasnim skokovima.

Koza
Srednje debela, elasticna, uz telo i pojedine delove dobro pripijena, bez nabora. Sve vidljive sluzokoze crno ili tamno pigmentisane.


Dlaka
Glava, usi i prednji delovi nogu obrasli su kratkom dlakom. Vrat, trup, kao i zadnji delovi ekstremiteta i rep pokriveni su dugom, nesto grubljom i skoro pravom dlakom. Ispod duge dlake nalazi se kraca, finija, vrlo gusta i obilna poddlaka. Duzina dlake na grebenu iznosi 10-12 cm, a ne sme da bude kraca od 7 cm.


Boja
Pas je jednobojan. Dozvoljene su sve nijanse boja od belog do tamnomrkog, skoro crnog. Najpozeljnija je sivozelena i tamnosiva boja. Sarenilo nije dozvoljeno. Kod pigmentiranih pasa dozvoljene su ali nepozeljne male bele oznake - belege na prsima i prstima. Kod svih pigmentiranih pasa osnovna boja najvise je izrazena na gornjim delovima glave, vrata i trupa. U donjim delovima boja (pigment) postepeno slabi i prelazi u donjim delovima nogu u svetliji (prljavo sivi, odnosno zuckasti) pigment. Ovi prelazi u svetlije boje ne smeju da budu oiviceni i da daju utisak sarenila.


Tezina
Tezina muzjaka u radnoj kondiciji treba da iznosi 35-45 kg, a kuja oko 30-40 kg.


Mane
Lakse:
Nedovoljno izrazena sirina lobanjskog dela glave, nezto duzi licni deo glave, slabije razvijene celjusti, nedovoljno izrazena sirina i dubina grudi, pljosnata ili suvise zaobljena rebra, manje izrazeni nepravilni stavovi nogu, nesto kraca dlaka (pri cemu su zastavice ipak dobro izrazene), bele belege na prsima i sapama, malo skracenje repa, zecije sape, kao i ostale lakse telesne mane.
Teze:
Preduga (siljasta) njuska, jako izrazen stop, visoko usadjene i nedovoljno preklopljene usi, kljestasto zubalo, sedlasta ledja, nosenje repa u stranu, limfaticna konstitucija, kao i sve teze telesne mane.
Diskvalifikacione:
Nedostatak premolara, velika nesrazmera duzine i visine, nedovoljna visina grebena, nedovoljna duzina dlake (ispod 7 cm), pojava sarenila, tigravost, depigmentacija vidljivih sluzokoza i ociju, degenerativne pojave - brahignatija i prognatija, izraziti O i X stavovi nogu, urodjeno kratak rep ili bezrepost, jako ulegnuta ledja i druge degenerativne pojave.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: pzorko , sobota, 06.02.2010 : 16:22:34
Aja, pardon, pisal sem, da imaš psičko, pa imaš v resnici psa.

No, še toliko bolj nakazuje, da ni pravi šarplaninec.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Vixen , sobota, 06.02.2010 : 16:42:39
pzorko, a ti veš, da se pogovarjaš z nekom, ki že več kot eno leto ni bil prijavljen na forumu?


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: pzorko , sobota, 06.02.2010 : 17:07:41
Pisala je l. 2005 in 2008. Kdo pravi, da tudi zdaj ne bere foruma?? Tudi sam po leto in več ne pogledam tega foruma.  :)

Sicer pa naj bo v opomin vsem "poznavalcem", ki tega v vseh teh letih niso pogruntali.  8)


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Vixen , sobota, 06.02.2010 : 17:10:53
Zadnjič je bila prijavljena januarja 09 . ;) Saj je vseeno, samo nisem bila ziher, če si opazil. :)


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: mucacopatarica , ponedeljek, 02.05.2011 : 21:40:07
Kaj novega o šarotih? :D


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: LacenS , petek, 30.03.2012 : 21:20:43
Pozdravljeni!
Pozna kdo kako vzrediteljico šarplanincev iz logatca?
pred nekaj dnevi se je namreč v Lovrencu na Dr. polju(okolica Ptuja) našel pes, ki je na las podoben šarplanincu. Našel ga je moj bratranec, kateremu se je pridružil na sprehodu. Včeraj(ali danes, ne vem točno) je veterinar psa pregledal in ugotovil da ima čip...piše v njem da je šarplaninec star 1 leto in 8 mesecev, lastnica pa neka ženska in Logatca...so jo poklicali in je rekla, da je psa lani-ali kdaj prodala nekam v Maribor(mislim da se je celo predstavila kot vzrediteljica) vendar se ne spomni imena....jaz sicer sumim da je možno da je pes vseeno njen in so se ga pač znebili....je pa res zelo lep kuža, izjemno prijazen edino malo je shujšan...v zavetišče ga ne želijo dat, ker ga bo sicer vzela punca od bratranca, vendar se mi to ne zdi najbolje saj bo pes potem večino časa zaprt zunaj v boksu...
lepo gre na povodcu, ne zna pa ukazov kot so sedi itd....pa zgleda da je bil socializiran saj je tudi do psov prijazen...
ima kdo kakšen predlog kaj lahko storijo/mo...so že dali polno oglasov na radie...
če pozna kdo kakšnega primernega lastnika ki bi ga lahko vzel, ker imam občutek da je pes sicer bil navajen na to da je bil v hiši/stanovanju?...
ker v zavetišče ga ne bodo dali, meni se pa zdi psa resnično škoda, da bo potem cele dneve čepel v boksu....
lp


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: LacenS , petek, 30.03.2012 : 21:40:14
pa psu je ime Tedi


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: šaro , sreda, 26.02.2014 : 21:17:26
pozdravljeni ljubitelji in lastniki psov pasme šarplaninec


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: šaro , sreda, 26.02.2014 : 21:31:51
upam da ta forum oživimo saj je v Sloveniji veliko šarplanincev pa se med seboj po mojem premalo poznamo


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Lynn , četrtek, 27.02.2014 : 00:44:51
Šaro, nalepi še kakšno slikco tvojega šarplaninca, da ga še drugi vidimo. ;)


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: šaro , četrtek, 27.02.2014 : 11:12:40
kakšno slikico pa bi želel mladiča, malo večjega fanta , ali mogoče punco v svoji službi.....


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: Lynn , četrtek, 27.02.2014 : 13:18:28
Ja slikco od tvojega psa šarplaninca verjetno ane..  ::) Če si hotel oživet ta forum, lahko prilepiš kakšno slikco od tvojega šarplaninca.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: šaro , četrtek, 27.02.2014 : 14:58:14
lynn se strinjam z tvojo željo in mislim , da želiš tudi ti kaj narediti na tem , ker si tu a ne . najlaže bo če pogledate na fb **** pa bomo potem kaj več o psih.


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: šaro , četrtek, 27.02.2014 : 22:07:07
uf vidim ne bo šlo sem preveč povedal , bom poskusil naložit če bo šlo


Naslov: Re: Šarplaninec
Poslano od: šarplaninka gala , petek, 16.05.2014 : 19:12:22
Pozdravljeni ljubitelji šarplanincev. Tudi mi smo ponosni lastniki šarplaninke Gale.
Drži da so šarplaninci trmasti, samosvoji psi, vendar so hkrati tudi najbolj zvesti prijatelji in družinski člani, ki predvsem ne poznajo strahu in so pripravljeni za ceno svojega življenja varovati lastnika.