mojpes.net

o psih => Socializacija in habitualizacija => Sporočilo, začeto od: AklAm , torek, 25.10.2005 : 16:34:06



Naslov: Čakanje pred trgovino
Poslano od: AklAm , torek, 25.10.2005 : 16:34:06
Kako ste pse naučili, da vas počakajo, če skočite v trgovino? Predvsem takšne, ki sledijo kot senca ali pa tekajo za vsem gibajočim se.


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: bolha2 , torek, 25.10.2005 : 16:57:03
Mene tudi to zanima, ker moja psica povrh vsega še laja, če me ne vidi in je zelo moteče za mimoidoče. Nekako razumem, da jo greš ven popraviti, če se vstane iz prostora, kaj pa narediš, če laja?! Če prideš ven ona potem to razume, da ko laja, prideš ven! Ignorirat tisti lajež pa tudi ni prijetno :o.
LP


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: marička , torek, 25.10.2005 : 17:32:49
Jaz sem začela zelo na hitro! Najprej samo en krog po trgovini, pa potem ven! In seveda piškotek! in potem eno žemljo, pa ven, itd. No, saj ga še zmeraj s sabo ne jemljem po velikih nakupih. V glavnem, ko pridem ven, mu dam vedno piškotka.
Ne vem, če je kaj pomagalo, ampak ko je bil mala štruca, je šel z mano v trgovino v naročju.
Če ga pustim pred našo trgovino ni nič hudo. Lepo počaka. Zadnjič pa sem ga pustila pred Müllerjem, pa je jokal! Mogoče, ker ni poznal okolice!


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Sammy , torek, 25.10.2005 : 17:38:27
Mene tudi to zanima, ker moja psica povrh vsega še laja, če me ne vidi in je zelo moteče za mimoidoče. Nekako razumem, da jo greš ven popraviti, če se vstane iz prostora, kaj pa narediš, če laja?! Če prideš ven ona potem to razume, da ko laja, prideš ven! Ignorirat tisti lajež pa tudi ni prijetno :o.
LP

Tudi če se vstane in greš ti ven, da jo spet daš na prostor, naredi povezavo, da se mora samo vstat, pa boš ti prišla. Sicer pa ne razumem, zakaj bi moral pes pred trgovino ležati, zakaj ne sme enostavno sedeti ali pa tudi stati. Itak je privezan.

Jaz svojega ne bi upala kar tako pustiti pred trgovino. Zaradi tega, ker bi me bilo strah kraje, ne zaradi lajanja.


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Teja , torek, 25.10.2005 : 17:44:15
Po toči zvoniti ::) ::)

Sama sem psom (ŠE PREDEN smo se navajali čakanja na vseh mogočih mestih) vbila v glavo ;D ;), da se privezan (ali odvezan) ne laja. Potem sem jima zagotovila, da se VEDNO vrnem, tako da nimata kaj spuščati glasove.
Nisem imela še problemov, niti s Tayosom :D

Če se pes dere- pa naj se, dokler ne bo utihnil ne bom prišla ponj >:(

Torej, najprej čakanje za 2 sekundi, nato 10, 20, in potem že minute ;)  Postopno podaljševanje, nagrada, ko je pes priden in tiho. In to ne majhna nagrada, ampak ogrooooooomna- čohanje 100 na uro, hvaljenje, priboljški...

AklAm, tekanje za mimoidočimi pša je nekaj drugega. Najprej odpravljanje te napake, šele potem čakanje brez zaganjanja v mimoidočega ;)

lp
Teja


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Sara.P , torek, 25.10.2005 : 18:51:14
Hmm, mene tudi bolj kot morebitno tuljenje skrbi kraja... Če pes laja, je, vsaj pomoje, manj simpatičen za sunit  ???


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: AklAm , torek, 25.10.2005 : 19:01:51
Citat
AklAm, tekanje za mimoidočimi pa je nekaj drugega. Najprej odpravljanje te napake, šele potem čakanje brez zaganjanja v mimoidočega
Načeloma ne teka za mimoidočimi - ko sem zraven. Ne vem, kam bi jo odneslo, če me ne bi bilo. Sploh pa kakšna mačka v vidnem polju ...

Citat
Itak je privezan.
Moja se mojstrsko osvobodi ovratnic in oprsnic. Na zatezni je same ne upam pustit. Bi jo raje naučila, da čaka samoiniciativno. ::)

Pravzaprav me je zanimalo, kako ste začeli. Doma al kar takoj zunaj. Mi smo Špelo kar privezali in ni nikdar zganjala panike. Na mestu ne zna čakat, zna samo "počakaj zunaj". Gaja znori že, če kdo čaka z njo (pred trgovino npr.), čakanje na mestu pa utrjujemo že zelooo dolgo in gre zelooo počasi. Vedno hoče bit zapetami.


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Bonie , sreda, 26.10.2005 : 08:03:23
Jaz psa ne bi pustila samega pred trgovino, ker nikoli ne veš, kaj se mu lahko zgodi. Moje najbrž nihče ne bi hotel ukrasti (ali pa tudi, nikoli ne veš ;) ), me je pa strah potepuških psov in neumnih ljudi, ki se zabavajo ob privezanih pseh :-X


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Bučka , sreda, 26.10.2005 : 08:10:47
Bučko bi komot ukradli, ker je tako nora na ljudi  :(. Je ne bi nikoli pustila same čakat. O tem večkrat premišljujem sedaj, ko imamo trgovino blizu doma in vidim čakajoče pse, pa si mislim kako fino bi bilo skočiti še v štacuno spotoma, ampak me še v istem hipu kar strese, da bi Bučko takole pustila! Lahko bi jo ukradli ali pa ji kaj naredili... uf...no way...


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Bonie , sreda, 26.10.2005 : 08:39:22
Bučko bi komot ukradli, ker je tako nora na ljudi

Bonie je tudi nora na ljudi. Da je ne bi najbrž nihče hotel ukrasti sem napisala zato, ker večini se zdi grozna črna mrcina ;D Je pa res, da Bonie četudi bi vsakogar celega polizala, šla pa ne bi z nikomer nikamor... Ker še na sprehod jo morajo vsi drugi domači vlečt, če sem jaz doma ;)

Kot sem napisala, bolj problematična kot kraja, se mi zdijo potepuški psi in neumni ljudje. Jaz sem Bonie samo enkrat pustila pred trgovino za največ tri minute, ko je še bila mlajša. Ko sem prišla nazaj, pa je bil zunaj zraven nje en potepuški pes. Sicer je bil prijazen, jo je pa celo prevohal, tako da si je, ko se mu je umikala celo vrvico zamotala okrog stebra, kjer je bila privezana, tako da je še komaj dihala >:( Pa najbrž ste že vsi kdaj videli kakšne mulce, ki so privezane pse pred trgovino dražili, jim metali vse mogoče oz. se kako drugače zabavali  :o
Tako, da jaz niti pod razno več ne pustim Bonie same pred trgovino.

Sicer pa tukaj na forumu stalno vsi opozarjajo, da pes ne sme biti sam nenadzorovan niti na dvorišču lastne hiše, potem pa bi psa samega pustili pred trgovino, kjer je malo morje nevarnosti...


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Bučka , sreda, 26.10.2005 : 08:51:24

Sicer pa tukaj na forumu stalno vsi opozarjajo, da pes ne sme biti sam nenadzorovan niti na dvorišču lastne hiše, potem pa bi psa samega pustili pred trgovino, kjer je malo morje nevarnosti...

se zelo strinjam.


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: bolha2 , sreda, 26.10.2005 : 11:19:59
Pri nas je ironija to, da psica nikoli ne laja, vendar sem jo naučila, da pred vrati zalaja, da jo kdo notri spusti. :D Zdaj pa imamo. Sicer jaz psice ne jemljem s sabo v trgovino, ker je tako daleč, da se moram zapeljati z avtom, ampak vsake toliko jo vzamem s sabo v mesto in takrat se zgodi, da mora kje počakati.

Sicer se pa moje psice že zaradi izgleda bojijo, tako da se noben ne upa niti zraven nje priti. Pa tudi z nobenim drugim ne bi šla, če ga ne bi poznala( se je že zgodilo, da ji je hotela neka gospa dati ovratnico gor-probati, če ji je prav, ker jo je nama hotela podariti- in ni pustila, pa sem bila zraven).
LP


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Lanabela , sreda, 26.10.2005 : 12:18:54
Najprej nauči psa da te privezan počaka nekje, kjer ni toliko motenj, začni z zelo kratkim časom, potem podaljšuj. Vrneš se izključno takrat, ko pes ne laja. potem pojdi do trgovine in začni od začetka s čisto kratkimi časi. Odvezanega psa ne bi pustila pred trgovino iz več vzrokov. Izjema so mogoče samo izredno dobro izšolani psi, (kar tvoj očitno ni, torej pozabi),  navajeni na zelo dolge "prostore", pa še to samo pred kakšno majhno štacuno, kjer lahko čez okno vsak trenutek preveriš kaj dela pes. če se ti pes snema, ga priveži na navadno ovratnico in zatezno hkrati. ko si bo snel navadno, se bo ujel na zatezno. Po nekaj ponovitvah bo obupal. dokler ni povsem navajen, ga moraš itak imeti na očeh, ne moreš kar izginiti v štacuno in pustiti psa.
Kar pa se tiče nevarnosti: odvisno od tega kje psa pustiš, kako ga privežeš, kakšen je pes, koliko časa ga pustiš. fino je, če lahko občasno pogledaš ven in vidiš kaj se dogaja. Ponekod se da psa privezati v predprostor trgovine, če je res lepo vzgojen. Tudi ni odveč psa dvakrat pripeti, za vsak slučaj.
Jaz svoje psice večkrat pustim red trgovino, včasih kakšnemu neprevidnemu otročičku, ki jih gre božat pojedo sladoled ali čips, kaj hujšega pa še ni bilo, čeprav se mulčki včasih dobesedno valjajo po njih. ukrasti jih pa sploh ni tako lahko kot zgleda, v sili si znajo sneti ovratnico in kljub temu, da zgledajo, kot da bi za priboljšek prodale dušo, jih je praktično nemogoče odpeljati. Je pa že bilo nekaj poskusov, psica je vselej ušla in šla domov ali pa je prišla za mano v trgovino.


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Marjetka , sreda, 26.10.2005 : 12:22:59
Tudi mi smo cakanje pred trgovino navajali postopoma in je postal zanesljiv. Zaceli smo pred takimi trgovinami in poslopji, kjer nas je imel moznost ves cas videti skozi okno. Sicer se je drl kot jesihar, ampak ga vsaj ni zanimalo nic drugega. To smo ignorirali, ga zelo pogosto kje puscali, pa se je navelical. Je pa se zdaj zelo skoncentriran, kadar caka in ga takrat ne zanima nic drugega samo, kdaj se bomo vrnili.  ;)

Meni velikokrat pride prav, da zna pes pocakati zunaj. Se pa prilagajam. Tam kjer je bolj obljudeno (veliki trgovinski centri) ga ne bi nikoli pustila. Puscam ga le pred manjsimi trgovinami, tako da lahko vsako minuto (ce je treba) skozi okno vidim, da je vse v redu. Se je tudi ze zgodilo, da me je na vhodu klosar zaprosil za drobiz in sva se zmenila, da mu ga bom dala, ce popazi na psa. Vecinoma ga tudi privezem, ce je pa kje na vasi, pa ne. Odvisno od ocene vsakokratnih razmer. ;D


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: AklAm , sreda, 26.10.2005 : 16:41:53
A v Ljubljani se pogosto dogaja, da komu ukradejo psa? Tukaj vidim in slišim svega i svašta. Katastrofa. >:(
Sicer pa hvala za nasvete, bomo poskusili. Naučit se - o prakticiranju še moram ramislit. Gaje sicer ne bi upala pustit odvezane, pusti pa moj stric starejšo psičko, ki jo navadno jemlje s seboj, vedno odvezano, pa ni niti približno izšolan kuža. Že deset let, pa še nikdar ni kam dobluzila. Ampak je pač bolj tak na izi karakter, kamor jo daš, tam sedi. ::) Po mojem lahko imaš še tako vrhunsko izšolanega psa, pa vse pozabi, če je nor na mačke in ptiče in zajce ... ;D


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: LuncaPunca , sreda, 26.10.2005 : 18:52:55
Jaz psa, kadar ga ze vzamem s sabo, ko grem v trgovino, privezem na mestu, kjer je prav oznaceno, da je to za pse. Imajo posodice z vodo in poleti velik sencnik, da kuzkom ni vroce :P Nikoli ne laja, mogoce pa malo zacvili, ker me tako pogresa :D Smo ga pa jemali s sabo ze od kaksnega 4 meseca dalje, da je cakal pred trgovino. Pa vsakic za kaksno minuto dlje. Pa smo se izredno lepo navadli  8)


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Lanabela , sreda, 26.10.2005 : 19:42:58
Ja, samo ravno tam se zbere največ mulcev ki silijo v pse in tudi zadnji poskus kraje se mi je zgodil na točno takem mestu.


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: AklAm , sreda, 26.10.2005 : 20:36:42
A mi morda kdo razloži, čemu nekdo ukrade psa? ??? Kužkov je vsepovsod preveč, zavetišča so nabito polna, ljudje jih zavežejo v žakelj in jih vržejo v reko, ko gredo na dopust, jih vržejo iz avtomobila ... Zakaj potem nekdo psa ukrade? Pa to ni retorično vprašanje, res ne razumem. (Saj menda še to sodi v to temo, glede na to, da kužke kradejo izpred trgovin?)


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Lanabela , sreda, 26.10.2005 : 20:51:50
Zakaj? Ponavadi iz trenutnega nagiba, ker jih luštno gleda, je prijazen in luštkan, pa mogoče se jim še smili, ker je bošček sam in privezan. (vsi "moji" nesojeni tatiči so k sreči sodili v to kategorijo, pa razen enega niso bili otroci)  Malo hujši so tisti, ki si vzamejo pasemskega psa, ker se jim zdi škoda denarja, da bi si kupili svojega ali pa mislijo da ga bodo lahko prodali, mogoče celo izsiljevali lastnike za "nagrado". potem imaš tiste, ki iz ukradenega psa naredijo večerjo za svojo družino. in nazadnje so tu še tisti, ki rabijo pse za kakšno bolj čudno izživljanje.


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: AklAm , sreda, 26.10.2005 : 22:12:01
Citat
Potem imaš tiste, ki iz ukradenega psa naredijo večerjo za svojo družino.
No, pa dober tek.

Ker so nekateri ljudje nezaslišano zlobni, verjamem, da bi kak bedak ukradel pasemskega psa in ga skušal prodat, izsiljevat ... Ampak, da bi si nekdo ob pogledu na psa le-tega kar tako na lepem neustavljivo zaželel in ga preprosto odpeljal s sabo, tega pa ne morem verjet. Odrasel človek? Saj pa mora razmišljat o tem, kaj potem BO s kužkom. Zakaj ne odpelje raje kakšnega iz zavetišča? God, kje pa živimo?


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Lanabela , četrtek, 27.10.2005 : 11:09:38
Kar verjemi, to je stvar trenutka, nič ne razmišlja kaj bo potem. (če bi kdo od njih uspel ukrasti kakšno mojo psico, bi se jo zanesljivo zelo hitro iznebil, ko bi se pokazalo, kaj se skriva za smejočim obrazkom.) Pa ne vem, kaj se čudiš, če ne bi bilo takih neustavljivih želja brez dobrega premisleka, bi bila zavetišča prazna, preprodajalci pa bi ostali brez posla.


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: AklAm , četrtek, 27.10.2005 : 11:46:46
Citat
Pa ne vem, kaj se čudiš, če ne bi bilo takih neustavljivih želja brez dobrega premisleka.

Čudim se, ker verjetno, čeprav, kot praviš, brez dobrega premisleka, ljudje kljub vsemu vsaj približno premislijo, preden gredo po psa. Mislim, odločijo se in potem gredo iskat. Saj se človek še za mikrovalovko doma odloči in gre kupit, ne vzame je kar mimogrede s police. Mimogrede kupiš ribo, ker imaš doma akvarij. No, mogoče imaš pa doma že pet psov in pred trgovino pobereš še enega. Ali pa se odločiš, jaz bi imel pa psa in, namesto v zavetišče, greš ponj k trgovini. Jaz se takšnim in podobnih stvarem ne morem nikoli načudit.
Torej je najbolje psa naučit, da ne dovoli nikomur, da se mu približa, če je nekje zvezan. Razen seveda njegovemu "gospodarju". ;) Tako da jih pustimo čim glasneje lajat, tulit in še malo slinit se. ;D Ali pa jim medtem, ko skočimo v štacuno, privoščime eno zelooo dobro poslastico (naši bi na primer ubijali za "še polne" goveje kosti), zaradi katere bo odgnal vsakega "obiskovalca". S tem ubijemo dve muhi na en mah, saj bo pes poleg tega tudi raje čakal pred trgovino. Bo pa ubila tretja muha nas, ko bo na psa planil kak otrok ... ???


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Bela01 , četrtek, 27.10.2005 : 18:52:15
AklAm: oprosti ampak tudi ribe jaz ne kupim kar tako ker imam pač viška placa v akvariju  ;). Rib je ogromno vrst, ki so si ne samo po izgledu zelo različne po potrebah. Tako da žal če boš kar kupil in vse skupaj stlačil dolgo rib ne boš imel, ker bodo poginle.


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Bela01 , četrtek, 27.10.2005 : 18:52:47
Ostalo pa na www.akvazin.com (http://www.akvazin.com)   ;)


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: AklAm , četrtek, 27.10.2005 : 20:52:32
 ;D No, mi pa kupimo kakšno neonko kar tako mimogrede. Za to, da se ribe ne pokoljejo, pa skrbi moj fant, jaz pa nimam pojma. ::)


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: LuncaPunca , sobota, 29.10.2005 : 10:46:56
Torej je najbolje psa naučit, da ne dovoli nikomur, da se mu približa, če je nekje zvezan. Razen seveda njegovemu "gospodarju". ;) Tako da jih pustimo čim glasneje lajat, tulit in še malo slinit se. ;D Ali pa jim medtem, ko skočimo v štacuno, privoščime eno zelooo dobro poslastico (naši bi na primer ubijali za "še polne" goveje kosti), zaradi katere bo odgnal vsakega "obiskovalca".
Hm.. sicer tole ne spada vec v to temo, ampak me pa res zanima kako naucit psa, da kadar bo sam nekje privezan, da bo lajal, ce se mu kdo pribliza (razen lastnik, hehe). Ker nas je taksen, da ce kdo blizu njega pride, postane najbolj prijazen pes na svetu  ::) In potem dobis obcutek, da se mu pri meni tako slabo godi  ::)


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: AklAm , sobota, 29.10.2005 : 12:27:16
Citat
... ampak me pa res zanima kako naucit psa, da kadar bo sam nekje privezan, da bo lajal, ce se mu kdo pribliza ...

Hehe, mene tudi. ;) Ampak teoretično bi šlo, bi pa potrebovala "pomagača". Najprej bi moral pes znat na ukaz lajat, renčat ipd., ukaze bi nato združila s "tujcem", ki se približuje. Če bi stvari dovolj dolgo sočasno ponavljala, bi prihod tujca psu avtomatsko pomenil, da mora lajat, renčat ... karkoli bi ga pač naučila. Na koncu bi bilo potrebno nardit še selekcijo - ko bi te pes videl, vedenja ne bi spodbujala, ko te kao ne bi bilo (se kam skriješ), pa bi vedenje nagrajevala. A misliš, da ne bi šlo?


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Lanabela , sobota, 29.10.2005 : 13:15:23
Težje ga je navaditi, da ne laja. Kaj pa bi imela od tega, če bi pes pred trgovino zganjal kraval?


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: LuncaPunca , sobota, 29.10.2005 : 21:51:16
Težje ga je navaditi, da ne laja. Kaj pa bi imela od tega, če bi pes pred trgovino zganjal kraval?
No, tega problema nimamo :) Je pa res, da se tistokrat kadar pripeljem psa s sabo, da bi ga privezala, je ponavadi zraven privezan ze kaksen pes, ki se dere in tuli na ves glas in po moznosti se zacne se vneto zaganjat v nasega, ko pridema blizje.::) Takrat se raje odpeljem domov in grem v trgovino kasneje... brez psa  :)

Hehe, mene tudi. ;) Ampak teoretično bi šlo, bi pa potrebovala "pomagača". Najprej bi moral pes znat na ukaz lajat, renčat ipd., ukaze bi nato združila s "tujcem", ki se približuje. Če bi stvari dovolj dolgo sočasno ponavljala, bi prihod tujca psu avtomatsko pomenil, da mora lajat, renčat ... karkoli bi ga pač naučila. Na koncu bi bilo potrebno nardit še selekcijo - ko bi te pes videl, vedenja ne bi spodbujala, ko te kao ne bi bilo (se kam skriješ), pa bi vedenje nagrajevala. A misliš, da ne bi šlo?

Hehe, sej ideja je, samo... Najdet nekoga, ki ga 'ne bo maral' (se pravi, da ga bo videl samo tolikokrat v zivljenju, da se bo naucil lajat na 'tujce', potem pa ne vec, ker mi ne bi blo vsec, da bi potem non stop lajal na to osebo kjerjoli bi ze bili)... je pol mal prevec kompliciranj  :-\  Pa tudi naceloma, ce tako pomislim, mi nikoli en bi bilo vsec, da bi moj pes na kogarkoli lajal. Ah, ce ga bomo kdaj kam privezali in za par minut pustili, pac upali v dobri veri, da bo se tam, ko pridemo nazaj... SIcer se pa to itak tako poredko dogaja, da ga kam vzamem s sabo, kjer me mora sam cakat, da ni panike :P Ce bos pa ti tvojega naucila te 'fore', bi pa z veseljem prisla kdaj pogledat in igrat hudobnega potencialnega ugrabitelja ;D  :D ;D


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Lanabela , nedelja, 30.10.2005 : 11:47:21
Včasih, ko je veljalo za nekaj hudo slabega, če je bil pes do tujcev zaupljiv, so take težave uredili po kratkem postopku. Psa si peljal na sprehod, znanec s katerim si bil zmenjen je kužku pokazal priboljšek in se mu prilizoval, ko je kuža šel k njemu pa je namesto priboljška dobil krepko po buči. To je bilo treba ponoviti nekajkrat z različnimi ljudmi in v različnih situacijah in zadeva je bila za vedno rešena. samo pozor: pasji ugrizi so bili takrat za lastnika veliko cenejši kot so danes.


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Marjetka , nedelja, 30.10.2005 : 14:13:03
Torej je najbolje psa naučit, da ne dovoli nikomur, da se mu približa, če je nekje zvezan.

Se preden se ga kaj uci, se splaca preveriti, kaj bi pes storil sam po sebi.  :P

Sem se v ta namen zmenila s kolegom, da naj ga poskusi odpeljati medtem ko caka. Pes ga je sicer zelo prijazno pozdravil in se mu dobrikal, ko je bilo treba iti, se je pa z vsemi stirimi uprl in ni bilo variante, da bi sel (kljub priboljskom). Tako da mu, kar se tega tice, kar zaupam.  :)

Na podoben nacin smo testirali tudi njegov odziv v primeru vlomilca in izvedeli, da se v taksnih okoliscinah nanj ne bi mogli cisto nic zanesti.  >:(  ;D


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Uma , ponedeljek, 31.10.2005 : 19:38:30
Jaz psa v Ljubljani nikakor ne pustila pred trgovino za nobeno ceno, vsaj ne odkar so pred par meseci pred našim blokom pri Merkatorji, sredi Dunajske ukradli maltežana.

Drugače v trgovine Umo vedno vzamem zraven, v prehrambene pa grem pac kadar je nimam zraven ali pa jo pustim doma, če pa v ostale trgovine Ume ne smem vzet noter pa pač ne grem, čeprav imam v trgovine v katere zaidem - Zara, Müller, Lunca, manjsi butiki vecinoma pozitivne izkusnje tudi pri nas, v tujini pa tako ali tako vsepovsod lahko gre zraven.


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 31.10.2005 : 19:44:39
Take tamale že, jaz mojih ne vzamem notri, čeprav jih pogosto sami povabijo. Zakaj? Ker gre od njih dlaka, torej tam kjer imajo oblačila ne smejo, kjer je hrana tudi ne. V trgovine za živali pa sploh ne smejo več, vedno so kaj izmaknile, ko imajo priboljške tako lepo nastavljene, nesramne prodajalke pa so potem celo pričakovale, da bom ukradeno tudi plačala.


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Uma , ponedeljek, 31.10.2005 : 19:52:27
Ja to ti verjamem, v prehrambene pa jaz z njo ne bi sla, tudi ce bi lahko, se mi enostavno ne zdi primerno.


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Lanabela , sreda, 02.11.2005 : 15:10:20
Še hujše so obleke. Bela dlaka se vidi... nekatere vrste blaga pa zgledajo kot magnet za to dlako. Še če grem noter sama, brez psa vedno ostane kje kakšna dlaka. V lokale kjer imajo vrtove pa grem, razen takrat, ko se molsajo. Takrat bi bilo res neuvidevno od mene...


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Alba , nedelja, 06.11.2005 : 19:07:44
Jaz mojo pustim pred trgovino imam pa drug problem, da kakšne starejše gospe mirno dajo kak priboljšek, ki ni za pse. Jaz samo nemočna gledam iz vrste za blagajno in živčno postopam levo in desno  >:( >:(.
Se pa strinjam s tistimi, ki so zato, da psi ne spadajo v živilske trgovine, v ostale pa načeloma lahko. Razen v primerih, ki jih je Lanabela omenila.


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Bučka , ponedeljek, 07.11.2005 : 09:20:12
Ena zoprna reč se nama je z Bučko zgodila, je pa povezana s čakanjem psa pred trgovino: kuža neprivezan, pač čaka. Greva z Bučko mimo, tamali se splaši in se pol metra pred živahno Celovško na srečo ustavi, ker je iz trgovine prišel njegov "ata". Mene je skoraj kap, ampak gospod se niso sekirali... Saj je luštno, ko kuža tako pridno čaka, ampak ljudje očitno smatrajo, da je svet poln predvidljivih situacij... :-\

Maša


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 07.11.2005 : 12:09:20
Zato pa sem napisala, da naj bi neprivezanega psa ne puščali prad trgovino (razen v res izjemnih primerih)
Se je pa že večkrat kaj hecnega zgodilo. tako sem puščala psice pred vhodom v samopostrežbo (simbolično privezane za drevešček) in nihče ni imel nič proti ker so bile pridne in niso nadlegovale vstopajočih. Enkrat pa je "njihovo" mesto zasedal sosedov pudeljček, ki je neprestano bevskal. Svoje psice sem privezala drugam, ko sem prišla iz trgovine, pa je pudeljček bevskal čisto drugje, tam daleč kjer so stojala za kolesa. Očitno je šel prodajalkam na živce in so ga prestavile. Soseda je bila pa prepričana, da sem ga prestavila jaz, ker je bil na "mojem" mestu. Komaj sem jo otolažila, tako užaljena je bila.
Že precej dolgo nazaj pa sem pred isto trgovino pozabila svojo psico, ki je čakala odvezana na "prostoru". Šele doma sem opazila da mi ena psica manjka, kar nekaj časa sem mozgala, kje bi lahko bila. Za pridno čakanje si je zaslužila najljubšo mačjo konzervo.


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: bolha2 , petek, 02.12.2005 : 19:27:05
Moram napisati, da se je pri nas malce izboljšalo glede lajanja pred trgovino. Sicer nisem nič delala na tem, očitno je poštekala, da mora počakat tako ali drugače. Privezala sem jo malo dlje od vhoda trgovine, tako da ni notri gledala, če je pa kdo ven prišel, je pa videla. Sem bila bolj na hitro in sem jo samo enkrat slišala zalajat, ko sem pa ven prišla, je bila pa tako pridna in me čakala, pa še prostor je dala, čeprav sem jo samo na sedi pustila, ker je bil sneg in mokro na tleh, pa nisem hotela, da se prehladi.
Lp


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Lanabela , sobota, 03.12.2005 : 14:54:42
Ko psa pustiš samega, mu raje ne dajaj povelja (sedi, prostor... ) ker bo vmes verjetno vstajal, se premikal... ti pa tega ne boš mogla popravljati, in si boš pokvarila vajo. navsezadnje, tudi ti si jo dala na sedi, pa je potem ležala. raje naj počaka v kakršnem položaju sama hoče.


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: rem , sobota, 03.12.2005 : 15:01:29
Ko ga pustim pred trgovino mu dam povelje čakaj, vedno počaka v položaju prostor, trgovina pa je tudi edini plac kje ne kontaktira z nikomer, drugače vsakega, ki se mu malo nasmeji pošnofa po možnosti tudi poslini :)


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: deteljica , ponedeljek, 05.12.2005 : 10:20:52
Po mojem lahko imaš še tako vrhunsko izšolanega psa, pa vse pozabi, če je nor na mačke in ptiče in zajce ... ;D

V tem primeru pač nimaš izšoleneg psa, še najmanj pa vrhunsko.


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: ZigaM , sobota, 17.12.2005 : 16:22:05
Moja Flora počaka z veseljem če ima zraven nekaj mojega...Kdaj jo privežem na kolo..pa se lepo usede in počaka..Ali pa jo spustim ( pred eno majno trgovino kjer ni prometa ) in vržem povodec na tla in potem že spet počaka...Pač čuva svoje stvari...


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: ZigaM , sobota, 17.12.2005 : 16:22:20
Moja Flora počaka z veseljem če ima zraven nekaj mojega...Kdaj jo privežem na kolo..pa se lepo usede in počaka..Ali pa jo spustim ( pred eno majno trgovino kjer ni prometa ) in vržem povodec na tla in potem že spet počaka...Pač čuva svoje stvari...


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: zhivc , nedelja, 24.07.2011 : 16:50:02
Moja psička je stara dobre 4 mesece pa čisto lepo počaka. Vedno jo pripnem in obvezno ji pustim igračko, v skrajnem primeru, če nimam drugega eko vrečko iz blaga, na katero se potem kar sama uleže. Rečem ji počakaj, jo malo pobožam, ritensko naredim korak, dva stran od nje, če je mirna jo pohvalim-pridna, če ne ji še enkrat naročim naj počaka, potem se obrnem in grem brez oziranja v trgovino. Tako sem naredila prvič in ni bilo nobenih problemov in postopek vedno ponavljam. Nikoli ne sili za mano ali laja. Je pa res da grem v trgovino vedno le če je res nujno, tako da ni nikoli več kot nekaj minut sama, pa ponavadi grem v isto trgovino tako da ji je okolje kjer čaka znano. In ko se vrnem jo vedno pohvalim. Če počaka z eko vrečko, moram potem stari ki jih kupim zložit v njo in je vedno navdušena ko to počnem, se mi zdi kot da hoče pomagat zlagat stvari in se ji zdi fino da je pazila na vrečko :).


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Houdini , nedelja, 24.07.2011 : 19:07:58
No jaz moram reči, da nikoli ne puščam psa pred trgovino. Pa ne zato, ker ne bi počakal (mislim, da bi bil sedaj že kar priden), ampak zato ker od vsakogar vzame vse, kar diši po hrani, pa repka potem tam okrog samo, da ga nekdo lepo pogleda in pokaže zanimanje in je nadvse luškan in me je na podlagi izkušnje od prijateljice, ki jeiz vrste v trgovini gledala, kako ji psičko nekdo v svoj avto nalaga, preveč strah, da bi mi ga kdo mirno odpeljal. Ko bi se bukseljček zavedel, da nekaj ne štima bi bilo že zdavnaj prepozno.


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: zgaga , četrtek, 25.08.2011 : 20:39:16
Moja tudi čisto mirno počaka pred trgovino. Navadno bi jo sicer pustila v avtu,kar pa seveda ne velja za tele poletne mesece. Sem pa bila zadnjič zgrožena,ko sem prišla iz trgovine (moja psica je bila doma) in vidim,kako nek moški rine v manjšega psa,ki je bil privezan pred trgovino. Pes je bil čist prestrašen in se je poskušal iztrgati iz vrvice. >:( Sem se takoj oglasila,če je pes njegov. Seveda ni bil - se je nekaj izgovarjal pa sem ga kar malo napodila  ::)
Zdaj sem tudi sama v dvomu -  v avtu je ne morem pustit, pred trgovino pa tud ne!  :(
Kr nekaj  :')


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: miskica , četrtek, 25.08.2011 : 20:51:23
Jo pustiš doma in bo na varnem pred vročino in pred morebitnimi vsiljivci. :)


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Itlam , ponedeljek, 29.08.2011 : 13:11:14
Če grem jaz npr. samo v trafuko, kako pekarno itd. svoje sploh ne privežem, ampak ji samo rečem, naj počaka zunaj na mestu, kjer jo lahko vedno vidim, šibam po stvari in v minutki sem nazaj. Seveda na mestih, kjer si to lahko privoščim (cesta, kolesarska steza...) Zverinica se niti za cm ne premakne. :D Drugače pa je ne zavezujem za dalj časa, poznam preveč lastnikov, ki so jim (sploh manjšega) psa na tak način ukradli.


Naslov: Re: Čakanje pred trgovino
Poslano od: Itlam , ponedeljek, 29.08.2011 : 13:12:41
Joj, sem smotana, trafiko* seveda...