mojpes.net

o psih => Samice in samci, legla => Sporočilo, začeto od: Maksi , torek, 02.04.2002 : 09:16:43



Naslov: Kastracija
Poslano od: Maksi , torek, 02.04.2002 : 09:16:43
Zanima me kakšno mnenje imate o kastraciji?
Imam 2 leti in pol starega labradorca in trenutno razmišljam o tem. Zanimajo me predvsem vaše izkušnje?!

Hvala in lep pozdrav,
Sabina


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: McOven , torek, 02.04.2002 : 12:51:24
Moje mnenje o kastraciji psov: sem absolutno ZA!
Doma imam 11 let starega velikega šnavcerja, ki je kastriran približno 5 let. Po kastraciji je postal veliko bolj poslušen, veliko manj obremenjen z drugimi kužki (prej se je mimogrede stepel - zdaj se le v izjemnih primerih, ko je napaden), manj markira,... skratka, če bi to vedela prej... :-)
Res pa je, da zdaj malce bolj pazim, da se ne zredi preveč.

Pozdravček!


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: spela , torek, 02.04.2002 : 15:26:52
Zivjo

Jaz sem pa proti kastraciji. Se posebno ce je pes zdrav in ni nobenih tezav (zdravstvenih in ne vedenjskih!) z njim. Mislim da zadnje case priporocajo kastracijo samo zaradi zasluzka in "treninga" veterinarjev.

Mcoven, kaj se ti ne zdi da vsak pes postane bolj miren, poslusen socializiran ko doseze doloceno starost neglede na to ali je kastriran ali ne?? Konec koncev je potrebno za vzgojo psa kar nekaj let, pri nekaterih celo celo zivljenje in kastracija pri tem po mojem mnenju nima velike vloge. Mislis da leta pri tvojem snavcarju nic ne vplivajo na njegovo vedenje?

kakorkoli, splaca se pretehtati kaj dobrega in tudi kaj slabega prinasa kastracija!!

lp
spela


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: althea , torek, 02.04.2002 : 16:05:34
Bogi Maks,

a mu boš vzela njegovo premoženje? :'(

Jaz sem tudi proti temu!!! >:(


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Sally , torek, 02.04.2002 : 16:10:08
Jaz pa sem ZA. Se posebej, ce pes ni namenjen vzreji. Kastrirani psi so veliko bolj umirjeni, ubogljivi. Poleg tega pa lahko s kastracijo preprecimo neljube pripetljaje, ko pes pobegne (vcasih se lahko tudi tragicno konca :-/) zaradi gonece se psicke v bliznji okolici...


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: kaja , torek, 02.04.2002 : 17:14:55
Jaz sem za! Sorry Maksi, vseeno gre za tvoje dobro.
Kastracija naj bi do neke mere reševala (zavirala) agresivnost in dominanco psa. Konec je z iskanjem gonečih psic. Izogneš pa se tudi boleznim prostate in tumorjem na modih.
Ne vidim pa nobene slabe strani kastracije. lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Nanook , torek, 02.04.2002 : 18:07:46
Absolutno ZA!

Mojega Tarona smo po tehtnem in dolgem razmisleku (ca 2leti smo razmišljali in spraševali veterinarje) dali "pod nož".
Malce je se umiril, markira še vedno, je pa manj navdušen nad obiski-se umiri že po 45min, prej se pa sploh ni. Najpomembneje pa je, da ga drugi psi NE napadajo. Vedno sva imela probleme, ker je sam zelo dominanten in se je vedno stepel, danes ga pa večina ne jemlje resno in njegove pretepaške izbruhe popolnoma ignorira. Celo en nevrotičen mešanec ga ne napade(sicer ne vem koliko je k temu prispevala kastracija Tarona, koliko pa moja "avtoriteta"), čeprav napada pse, psičke, celo tiste, ki se mu podredijo.
Skratka, sem definitivno ZA kastracijo. Mojemu pesjanu je rešila življenje ali pa ga vsaj obvarovala hudih ran.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: tanya , sreda, 03.04.2002 : 06:14:08
Tud moj Pal je kastriran.Strinjam se z McOven-om , da je pes po kastraciji bolj miren in poslušen.Pal je bil prej pravi vražiček, ki se ga nikakor ni dalo vzgojiti.Tudi pasja šola ni pomagala.Imel je tako močen dominanten temperament, da se mi je že bledlo. Samo, da je zagledal psa, se je že tepel z njim. Odkar je kastriran, se je precej umiril, pa tudi bolj ubogljiv je postal :D. Edino kar je treba paziti je, da se preveč ne zredi.po kastraciji in sterilizaciji se psom spremeni presnova-to pomeni, da tudi isto količino hrane drugače presnavljajo.Men se je Pal zredil kar za 10 kg, ampak jih je zgubil že 8... ;D
lp,Tanya


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: McOven , sreda, 03.04.2002 : 07:55:20
Ojla Špela!

Se strinjam, da je treba vedno pretehtati dobre in slabe strani! :-) In z leti se kuza tudi nekoliko umiri - vendar, če bi poznala kakšnega (kastriranega) v živo, bi videla, da je sprememba čisto drugačna. Moj šnavcer je bil šolan (ISP B (stari) oz. pripravljen na ISP 1 - pa ni preveč maral obrambe :-)) in je ispite (predvsem poslušnost) opravljal z odliko, tekmoval je v agilityju toda, ce je le zaslutil, da se bo kaksna pasja gospodicna ženila (lahko tudi sele čez mesec dni) ali pa, če je zagledal moško konkurenco, ga je bilo skoraj nemogoče ustaviti. :-( Te situacije po kastraciji niso več problematične, kar pomeni več svobode (in cele kože) za psa. Jaz bi temu rekla prednost! :-)
Je pa taka odločitev seveda stvar osebne (in strokovne) presoje. :-)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Maksi , sreda, 03.04.2002 : 08:12:58
Hvala vam vsem za odgovore.
Za kastracijo se še nisem 100% odločila, zato me zelo zanimajo dobre in slabe strani. Treniram agility in tukaj se je pojavil problem, ker s psom ne morem trenirat ko je obdobje gonjena in vse diši. Drugje z njim nimam velikih problemov, je zelo scrklan in priden kuža, ampak na parkurjih mi uhaja, z vrvico pa žal agi-ja ne moreš trenirat.
Manjka mu motiviranosti, kadar diši in ga še s tako dobro igro ne prepričaš...
Drugače ima zelo rad agi in parkur izdela 99%, če je le skoncentriran in seveda če jest ne naredim napake - kar se zelo pogosto zgodi

pozdravček


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: spela , sreda, 03.04.2002 : 08:16:45
Oj Mcoven,

Me veseli da tako gledas na to stvar. Jst jo pac ne podpiram, ker ne vem zakaj bi morali "operativno" spreminjati naravo in nagone psa. Ce je tako si raje omisli zajcka  ;). Tudi sama sem imela doma nemskega ovcarja, opravil je izpite ISP B in ISP 1 z odliko v poslusnosti, obrambi in sledenju,poleg tega tudi lavinski tecaj...itd itd. In tudi njega smo pri 8 letih dali kastrirati iz zdravstvenih razlogov (prostata). Po tem smo opazili sicer vedenjske, ki pa so bile minimalne, mogoce zato ker prej nikoli ni bilo tezav.:) Aja, da ne pozabim od kastracije naprej se je nas kuza tako bal veterinarja, da ga tud iz avta nisem mogla spravit.:)

Poznam pa tud primer, ko bi s kastracijo mogoce lahko resili zivljenje snavcarju od kolega....verjetno je use odvisno tudi od veterinarja.

Pozdravck,
spela


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: McOven , sreda, 03.04.2002 : 08:38:05
Ojla Špela!

Je res odvisno od veterinarja in malce tudi od karakterja psa! Naš šnavcer gre k veterinarju vedno s takim navdušenjem, da še meni ni čisto jasno od kod mu tako veselje!!! In z njim nimam pri veterinarju nikoli problemov! Imam očitno srečo (s kužkom in veterinarjem :-))!

Pozdravček!


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Sally , sreda, 03.04.2002 : 08:41:46
Citat
Jst jo pac ne podpiram, ker ne vem zakaj bi morali "operativno" spreminjati naravo in nagone psa. Ce je tako si raje omisli zajcka  ;).


Spela,
A zajcka bi pa kar pod noz dala, kaj?  ;) ;D Vsak ima pac svoje mnenje o kastraciji. Vcasih je potrebna zaradi bolezni, velikokrat pa pomaga pri nevsecnostih zaradi gonecih psick (kar tudi Maksi omenja). Clovek je psa udomacil, si ga podredil in ga vzgojil, da sluzi njegovim potrebam, zato tudi ne vidim nikakrsnega razloga da ne bi spreminjali "narave in nagone psa", ce si je ze vse drugo dovolil. Pa tudi ce pogledamo ostale zivali, npr. konje. Ravno pri teh je opaziti veliko kastratov, saj so veliko mirnejsi, uboglivejsi in prijaznejsi cloveku. Zrebci so predvsem za razplod. Je pa res, da se najdejo tudi izjeme pri katerih kastracija ni potrebna. Maksi je ze trcila ob problem in res ne vem, zakaj bi si se naprej otezevala zivljenje s svojim pasjim ljubljenckom.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: spela , sreda, 03.04.2002 : 08:50:25
ojla

nikol ne bi dala zajcka pod noz!!!! mislejno je bilo v to smer, da z zajcki pa ni tezav z agresivnostjo:) ;D
No saj nobeni zivali ne privoscim tega, naj se pa vsak lastnik sam odloci kaj naj bi bilo najbolje za psa.  

O tem "spreminjanju in oblikovanju" zivali (katerih koli) pa use lepo in prav, ampak le do neke mere...



Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Sally , sreda, 03.04.2002 : 09:04:00
Citat
O tem "spreminjanju in oblikovanju" zivali (katerih koli) pa use lepo in prav, ampak le do neke mere...


Na zalost pa ta "mera" vse bolj zgublja pomen :-/, oz. je vse visja. Ljudje hocemo vedno vec, kloniramo ljudi, da bi si menjali obolele ledvice, jetra, srca... Zal pa le redko iscemo vzroke, zakaj so te ledvice ali karkoli obolela in kaj bi lahko naredili, da bi ostala zdrava. Ce smo si torej omislili psa kot spremljevalca, ga solamo (tudi to ni bila njegova "naravna" naloga)... za nase potrebe, zakaj pa ne kastracija... za nase potrebe :)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lester , sreda, 03.04.2002 : 09:07:35
No, glede na to , da je kar nekaj ljudi, ki imajo težavo obvarovati psičko pred "žigoli" v času gonitve, je bolje , da jo pravočasno  sterilizirajo, kot pa mečejo "mladičke na smetnjake" - iz tega razloga podpiram sterilizacije/kastracije.  


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Sally , sreda, 03.04.2002 : 09:18:27
lester,
saj ne le to, ampak po pravici povedano mi je kar nerodno, ko s psicko hodim na sprehode (krajse) s celo trumo pasjih obozevalcev za menoj  ;) ;D Pa kaksno sibo moram imeti s seboj, ker se jih preprosto ne morem resiti, ko so v kriticnem obmocju okoli psicke. Spomnim se pred leti, ko se je brat vracal iz sole. Star je bil okoli 8-9 let in ker je "disal" po nasi psicki, ga je eden od "zigolojev" naskocil, podrl na tla, da je revcek prisel domov ves blaten... >:( Tudi jaz bi svojo psicko dala sterilizirati, ce ne bi imela namena imeti mladickov. Lazje zame, lazje za ostale lastnike nekastriranih psov...


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: spela , sreda, 03.04.2002 : 09:28:23
lester in sally,

se v dolocenih stvareh strinjam z obema.
solanje je psom tudi v zabavo (ob pravem pristopu) kar ne vem ce isto velja za kastracijo. to bi morali vprasat kuzke ;D.

Sicer sama nikoli nisem imela samicke, ampak mislim da bi lastniki le teh morali poskrbeti za te v tistem casu in jih pac takrat ne bi vozili na sprehode tja kamor pridejo tudi drugi psi. In pac tudi malo bolj pazili nanj da ne bi prslo do "nezazeljene nosecnosti"...ampak kot ze receno s samickami sama nimam izkusenj tako da vam ne zelim o tem solit pamet, me pa zanima kaj drugi mislijo o tem.....

vsekakor je pa boljsa sterilizacija kot pa "mladicke na smetnjake"  no, so pa tudi drugi nacini....;)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: kaja , sreda, 03.04.2002 : 12:49:19
Citat
Sicer sama nikoli nisem imela samicke, ampak mislim da bi lastniki le teh morali poskrbeti za te v tistem casu in jih pac takrat ne bi vozili na sprehode tja kamor pridejo tudi drugi psi.


Imam psičko, ki se je pred kratkim gonila. Vozila sem jo z avtomobilom 2 km ali pa še dlje stran od doma. Pa mislite, da je bilo kaj bolje? Psi (tudi trije ali pa štirje naenkrat) so me čakali dan in noč pred blokom. Kar nekajkrat sem morala posredovati med njihovimi pretepi, saj so grizli najmanjšega. Polulan je bil ves blok, sosedje so noreli, psi pa 14 dni sploh niso šli domov. Od vhoda do avtomobila ali garaže so me naskakovali (kadar psičke nisem imela s seboj, drugače so raje njo  ;D), mi popraskali avto, ki sploh ni moj ampak od staršev, ki nimata ravno posluha za Kajine ljubimce. Eden mi je celo zlezel v avto in sem ga komaj zvlekla ven, medtem pa je Kaja osvajala drugega. Na glavni cesti sem vozila rally, da sem se jih znebila, vendar me je najhitrejši lovil vsaj še kilometer daleč. Spet se mi je smejalo pol Trbovelj.

Na sprehod sem šla tako, da sem imela Kajo spuščeno, enega od pritepencev pa na povodcu. Ko je prišel drugi, je poskušal naskočit psico, ta mala grinta na povodcu pa je tulil, kot bi ga iz kože dajala. Seveda sem ga morala spustit, če ne bi ga zadela kap. Potem je bil seveda spet pretep in tako naprej vsaj 14 dni!
Ravno včeraj sva s fantom peljala nazaj domov (spet!) dva majhna cucka, ki sta pred blokom čakala na prijateljičino psičko. Eden od njiju je star 15 let in popolnoma gluh, pa je prišel v pol ure nazaj. Drugega sva odložila pred lastnikovo hišo in se odpeljala, pa mu tudi z avto nisva mogla zbežati, tako, da sva mu ustavila in ga še enkrat naložila in peljala domov. Seveda se jim tudi sanjalo ni, da je pes šel na potep.

Toliko o dogodivščinah s psi, ki imajo lastnike, vendar se ti tudi slučajno ne brigajo zanje.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: McOven , sreda, 03.04.2002 : 12:51:48
Bi rekla, da ne moremo psičk v času gonitve kar izolirati, ali ne? Res pa je, da ni lepo, da pride vodnik z gonečo psičko na sprehod na najbolj obljudeno in zaželeno sprehajalno mesto, hkrati pa "benti" nad psi. Tukaj so seveda najbolj problematični kužki, ki imajo "proste sprehode" - ker jih gospodarji sprehajajo tako, da jih le spustijo na prosto in računajo, da se bodo (prej ali slej)tudi vrnili! :-( Jaz se trudim, da svojo psičko v času gonitve peljem na sprehod (ki ga tudi takrat potrebuje!!!) na čimbolj neobljudena mesta - seveda se pa potepuškim fantom tudi tako težko izogneš!


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lester , sreda, 03.04.2002 : 13:06:20
Mojo psičko sem v času gonitve peljala bolj po neobljudenih poteh - nekakšne gozdne steze, kjer redko srečaš kakšnega sprehajalca (ali pa se do tja zapeljem kar z avtom ). A, ravno takrat sem naletela na neko žensko, ki je imela nekega lovskega - nevzgojenega. Nadrla me je tako, da je bila groza. No, ne razumem "določenih lastnikov", ki mislijo, da bi morali mi s svoje psičke imeti zaprte en mesec - zato , da bodo imeli oni lahko svoje pse  odvezane skozi celo leto. Potreben je kompromis - tako za samčke kot za samičke....

Drugače je pa kar nekaj ljudi, ki  ne poznajo dovolj  obnašanja svojih psičk v času gonitev, potem so pa začudeni "kako se je to zgodilo" - takšnim bi res svetovala, naj sterilizirajo psičke, oz. včasih tudi kastracijo (če pes zaradi tega neprestano uhaja iz od doma  in je velika možnost , da se zgubi, ga povozi avto, ga kdo ukrade...


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lester , sreda, 03.04.2002 : 13:09:33

Citat

vsekakor je pa boljsa sterilizacija kot pa "mladicke na smetnjake"  no, so pa tudi drugi nacini....;)

Ja, ampak žal se tudi to dogaja! :'(


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Sinity , sreda, 03.04.2002 : 22:08:11
Jaz sem pa tudi z mojo psičko še nekako v dilemi, ali sterilizacija ali ne. Seveda, če kdo vpraša mojega dragega, je absolutno proti, jaz pa sem nekako za. Ker ne nameravam imeti mladičev, se mi zdi s tega vidika smiselno. Vendar nisem še čisto 100%. Nekako me skrbi karakter, ker je psička že sedaj zelo mirna, scrkljana...ne vem, če je lahko še bolj. Bom videla. lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: tanya , četrtek, 04.04.2002 : 06:35:46
Kaja,popolnoma se strinjam s tabo.Ko se psička goni, jo lahko pelješ na konec sveta, a vedno se bo našel kakšen "mačo", ki jo bo (in s tem tudi tebe) nadlegoval. Jaz uporabljam v "kritičnih dnevih" spray in dražeje Dog Stop in so res učinkoviti. Tut na razstavi (vem, da ni dovoljeno,a vseeno-nisem edina) sem bla že z njo v času gonitve. In kar verjeti nisem mogla, da jo nihče ni kaj bolj "obrajtal" kot ponavadi. Očitno Dg Stop učinkuje. Zato ga vsem lastnikom psičk, ki jih ne boste dali sterilizirat, toplo priporočam. Tud v bližini hiše letos nisem opazila nobenega psa.Res pa je ,da jo Pal čuva kot punčico in tut drugače ne dovoli, da bi kdorkoli kaj počel s Piko.Ona je njegova in pika! ;D
lp,Tanya


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: kaja , četrtek, 04.04.2002 : 07:39:11
Kje se da kupit Dog stop? Jaz imam trenutno doma od Trixie spray, ki naj bi odganjal pse. No, odgnal ni niti enega psa. Spet stran vržen denar, kot že tolikokrat.  ;D

Zakaj pa Pal in Pika nimata mladičkov? misliš, da bi dobili pikaste bordojske doge?  ;D


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Maksi , četrtek, 04.04.2002 : 08:26:24
Ali mislite da bo kastraciji pes obdrži določen vedenjski vzorec, čeprav ga goneče psice ne zanimajo več.
Recimo da mi bo med treningi še naprej vohljal po tleh -  da mu bo še vedno dišalo, ker si je pač zapomnil ta vonj.

L.P., Sabina


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: spela , četrtek, 04.04.2002 : 09:09:13
Maksi, samo na treningih pa to ni tvoj problem (razen da te kuza takrat ignorira), tle se zmeraj velja da na "poligonih" med treningi naj ne bi smelo biti gonecih psic (saj v nasem KD je bilo vedno tako in ni bilo nobenih problemov) Ker drugace na zalost res ne mores zaustaviti psa. Ce ze drugace ne gre, naj pa lastniki psick saj uporabijo spreje (ce res delujejo?!?!?) Ker res ne morejo pricakovat da zdaj bojo pa vsi psi kastrirani.  :-/


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Sally , četrtek, 04.04.2002 : 10:47:02
Za te spray-e sem se pozanimala ze pred kaksnim mesecem (bala sem se, da bi se mi psicka gonila v casu razstave) pri veterinarju in pravi da gre v glavnem za "komercialno foro", oz. kot je kaja napisala "stran vrzen denar"... Obstajajo pa tudi tabletke, ki ciklus gonjenja prikrijejo a so na hormonski bazi, s cimer pa bi nasim psickam le skodili! Sama raje pocakam, da narava opravi svoje, pa cetudi moram zaradi tega preskociti 5 razstav ali mesec pasje sole. Moja psicka in njeno zdravje je na 1. mestu!!!


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: kaja , četrtek, 04.04.2002 : 12:32:18
Citat
Moja psicka in njeno zdravje je na 1. mestu!!!


Tudi jaz tako mislim. Mogoče bom preiskusila še kakšen spray, tabletk pa ji raje ne bi dajala.

Žal mi je seveda, da nisem psičke dala sterilizirat, ko je bila še mlajša, vendar finančno to ni šlo. Kasneje sem pa preveč odlašala. Zdaj ko je stara 9 let, mi pa nekako ne diši preveč, da bi šla na operacijo. Kaj če bo šlo karkoli narobe...

Definitivno pa gre naslednja takoj ko bo mogoče na sterilizacijo. lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: tanya , petek, 05.04.2002 : 06:38:19
Sally!
Pozanimala sem se pri uvozniku in veterinarjih o dog stop-u in so mi zagotovili, da so tabletke narejene na bazi klorofila(ki ga priozvajajo rastline) in je čisto naraven.NE vsebuje nobenih hormonov!Pa tudi ciklus gonjenja ne prikrijejo,ampak že v telesu (zaradi klorofila) spremenijo vonj, ki ga ima psica ob gonitvi. Jaz uporabljam ob gonitvah tako spay kot tudi tabletke in nimam nobenih težav z nadležnimi psi.
Tudi na razstavah sem bila že z njo, ko se je gonila in noben pes (med toliko in toliko sto psov, ki so vedno na razstavah) ni pokazal kakega večjega zanimanja za njo kot običajno.
lp,Tanya


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Sally , petek, 05.04.2002 : 07:56:31
tanya,
a gre morda za te drazeje in spray ki so na tem naslovu: http://web43.surf-by-call.de/Partner_Shop/hunde-fachgeschaeft/Hund_und_Haus/Reinigung-Desinfektion/dogstop-d.html ? Zal ne razumem nemsko, a nisem mogla razbrati, katero podjetje jih proizvaja, se manj pa karkoli v vezi s tem izdelkom :-/... V to, da je izdelek "naraven" se vedno dvomim, saj se mi zdi skoraj nemogoce "prelisiciti naravo" na tem podrocju brez dodajanja hormonov. Zakaj pa potem tudi za zensko kontracepcijo ne izumijo kaj takega ??? A ni malo cudno vse skupaj. :-[ OK, pises da le spremeni vonj psicke med gonjenjem. Meni je veterinar povedal, da je klorofil res dodan zaradi tega, da spremeni vonj, da pa so tudi hormoni NEDVOMNO notri (saj v vseh takih preparatih SO), vse ostalo pa so "komercialne potegavscine"! :(


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: tanya , nedelja, 07.04.2002 : 13:51:53
Sally!
Sem šla pogledat stran in to je to.Jaz imam informacije,da so brez hormonov, pa tudi Dani v rubriki Aktualno-tema Dve vprašanji odgovarja enako kot jaz.
lp,Tanya


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: kaja , nedelja, 07.04.2002 : 20:01:22
No, ko se boste odločili ali  tablete vsebujejo hormone ali ne, se oglasite.  ;D Hecam se!
Se mi še ne mudi, Kaja se bo gonila tam enkrat novembra. Ampak enkrat do takrat bi pa rada vedela, ali so varne ali ne!
:) :)
lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: brin , ponedeljek, 05.08.2002 : 11:26:22
V kratkem bom dala kastrirati 1,5 let starega zlatega prinasalca. Sedajle ko se v blizini psicka goni, je ful revcek, ves nemiren, non stop laja, samo isce priliko, da bi usel, noce jesti. Ful ga matrajo hormoncki...
Zanima pa me, ali po kastraciji postane pes bolj ravnodusen do drugih psov in ali se kaj poleni? Moj zlatko ima namrec precej energije, pa bi bilo kar fajn da bi se malo tudi polenil.

Prosim za kakrsnokoli mnenje oz. vase izkusnje. Hvala.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Nanook , sreda, 07.08.2002 : 20:31:27
Citat
Zanima pa me, ali po kastraciji postane pes bolj ravnodusen do drugih psov in ali se kaj poleni? Moj zlatko ima namrec precej energije, pa bi bilo kar fajn da bi se malo tudi polenil.


Hmm, ravno polenil se ni, je pa postal bolj miren, še posebej kar se obiskov tiče. Prej je navadno razgrajal kakšno uro, zdaj pa potrebuje za divjanje le še 20min in se nato lepo zlekne ter maha z repom. Tudi drugače je na sprehodu bolj miren, ampak rad hodi. Do drugih psov nikoli ni bil ravnodušen (razen kot mladiček) in jih poskuša danes ubiti (še vedno). Ga pa drugi ne jemljejo resno (no ja, kot da so ga kdaj :)), ga ignorirajo, skratka niso za pretep. Potem se tudi moj umiri (oz. odvisno od "nasprotnika"-pasma,...) in na koncu se poigrata, če ne pa vsaj mirno povohata. Za goneče psičke se ne zmeni, je pa postal bolj požrešen. Jedel bi praktično vse in zato se je tudi zredil za 5 kil (jih je tudi izgubil).


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: kaja , sreda, 07.08.2002 : 21:07:57
Hej!
Tudi naš Donatelo bo v kratkem kastriran. To se nam in veterinarjem zdi edina pametna možnost, glede na to, da njegova hmm niso pravilno razvita. Pa še jaz srčno upam, da bosta potem s Kajo lahko še več časa skupaj. Bom poročala kako se zgodba odvija. lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: brin , četrtek, 08.08.2002 : 08:00:16
Vceraj sem se dokoncno odlocila in peljala svojega zlatkota kastrirati.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: kaja , četrtek, 08.08.2002 : 08:14:58
In, je mirno prenesel? Kako je s šivi - jih mora veterinar pobrat ali razpadejo. Me pa zanima tudi okvirna cena, pa pri katerem veterinarju je bil? lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: brin , četrtek, 08.08.2002 : 08:27:08
Kaja,
Sive mora imeti do naslednjega petka, potem ga moram peljati k veterinarju, da jih pobere dol.Operacijo je prenesel v redu, samo vceraj je bil se omamljen in je skoraj non stop spal, poleg tega pa ga niso zadnje noge najbolj drzale. Danes zjutraj predno sem sla v sluzbo je bil pa ze v redu....
Glede zadnjega vprasanja ti bom pa odgovorila na email - da ne bom delala marketinga. ;D
LP.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Peibie , sreda, 20.11.2002 : 13:47:44
Dajmo se raje preseliti semle, da nam Jana ne navije uses. :)

Ko sem sama razmisljala o sterilizaciji/kastraciji, sem pac prestela pluske in minuske in se odlocila, da sem za. Pa ne zato ker bi bilo to zame lazje.

Mat, da je pa kastracija pohabljanje, sterilizacija pa fajn, tako mocne pa se nisem slisala! ;D Ta je pa res huda. Bo imela Yo kar prav.

Lp, Mojca


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Tjasa , sreda, 20.11.2002 : 13:49:28
Citat

Sterilizacijo prakticiramo obvezno pri psicah mesankah,redkeje pri cistokrvnih psicah.Sterilizacija nima taksnega unicujocega ucinka kot kastracija,pomen oz. namen je cisto drug.Pri kastraciji zdravega psa vplivamo na njegovo obnasanje-ga mentalno pohabimo,postane skopljenec,po rangu najnizji.


O moj bog MAT......
A sterilizacija je ok, kastracija pa ne....... ??? :-[ :-X >:(
Totalna bedarija!!!!!
Zakaj obvezno pri mešankah????
Če se že opredeljuješ proti kastraciji, potem se opredeli tudi proti sterilizaciji.... pes-psica=živo bitje. Zakaj take razlike?
Jaz osebno nisem proti, in tud razmišljam glede kastracije svojega psa, ker je pač velik pes in je že začel z uhajanjek k psicam in nebi rada da konča pod kolesom avtomobila, ali da koga ugrizne na svojem ljubezenskem pohodu......
Pa tudi zapirala ga nebom toliko časa, dokler ga ne mine.

In mi gre izjava "psice je dovoljeno sterilizirati, pse pa ne ker je to mučenje, pohabljanje" na bruhanje.
Aja pa še to.... v katerem zakonu je to navedeno, mislim da se pse ne sme dat kastrirati??

LP Tjaša


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: yo , sreda, 20.11.2002 : 14:01:41
Ker smo na temi Vedenjska terapija za živali - kritika zašli, kopiram sem - saj boste videli, do kje je kopirano, a ne?:


MAT
--------------------------------------------------------------------------------
Grozljiva nevednost,nesramnost,z eno besedo sokantno.Tej osebi ne pomaga niti 10 magisterijev saj nima rada zivali niti ni pesjan.Njeni odgovori so popolnoma brez znanja o pravi,resnicni kinologiji ampak popolnoma po liniji najmanjsega odpora.Brez nasvetov vzgoje,stekanja,vzivetje v mentalno sfero zivali.Vse kar zna je kastrirati,uspavati ali se bolje pokoncati pa spet kastrirati in seveda sterilizirati pa spet kastrirati,...Pa je kdo vprasal psa ali macka,ce je za to,da se mu odreze jajca.Kaksen bi pa jaz postal,ce bi mi odrezali jajca.Kastrirana zival ni nikoli vec ista,je z eno besedo INVALID.Kastracija pride v upostev v skrajnem primeru,ko je zival bolna npr. na prostati ,...in podobno.Nikakor pa ne sedaj niti kasneje ne kastriramo zdravega psa ali macka.To je pohabljanje zivali,oblika mucenja.Pes in macek z kastracijo postaneta drugi osebi,mentalno se popolnoma spremenita,sta pohabljenca in to zagovarja tako imenovana magistrica.Ta naziv ne pomeni nic,ce clovek,ki ga nosi ni pravi,resnicen.Ce pes ali macek povzroca omenjene probleme obstajajo drugi nacini/in teh je kar nekaj/za resitev problema,nikakor ,nikoli kastracija in pohabljanje zivali.Sterilizacijo prakticiramo obvezno pri psicah mesankah,redkeje pri cistokrvnih psicah.Sterilizacija nima taksnega unicujocega ucinka kot kastracija,pomen oz. namen je cisto drug.Pri kastraciji zdravega psa vplivamo na njegovo obnasanje-ga mentalno pohabimo,postane skopljenec,po rangu najnizji.In seveda fizicni pohabljenec.Kastracijo prakticiramo,da odpravimo ali zaustavimo ali pa preprecimo fizicno bolezen pri psu ali macku.Sterilizacijo prakticiramo,da preprecimo nezazeljeno brejost psice.Tako imenovana magistrica zivi na racun nevednih ljudi,ki jim deli bolane nasvete pri tem pa mastno zasluzi.Ljudje nasvete sprejemajte od znalcev,resnicnih poznavalcev zivali,njihovih navad in problemov.Njen naziv magister ni vreden nic,sluzi samo za pobiranje denarja.
lp.MAT  
----------------------------------------------



Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: yo , sreda, 20.11.2002 : 14:02:29

Yo
--------------------------
20. nov 2002 07:16, MAT piše:Grozljiva nevednost,nesramnost,z eno besedo sokantno.Tej osebi ne pomaga niti 10 magisterijev saj nima rada zivali niti ni pesjan.Njeni odgovori so popolnoma brez znanja o pravi,resnicni kinologiji ampak popolnoma po liniji najmanjsega odpora.Brez nasvetov vzgoje,stekanja,vzivetje v mentalno sfero zivali.
-----------------------------
Strinjam se, da je šokantno. Strinjam se, da ni bilo nobenih nasvetov o vzgoji živali in prevzgoji živali, pri katerih so prisotne vedenjske motnje.

Nikakor pa se ne strinjam z naslednjim:

-----------------------------------------
20. nov 2002 07:16, MAT piše:...Pa je kdo vprasal psa ali macka,ce je za to,da se mu odreze jajca.Kaksen bi pa jaz postal,ce bi mi odrezali jajca.Kastrirana zival ni nikoli vec ista,je z eno besedo INVALID.Kastracija pride v upostev v skrajnem primeru,ko je zival bolna npr. na prostati ,...in podobno.Nikakor pa ne sedaj niti kasneje ne kastriramo zdravega psa ali macka.To je pohabljanje zivali,oblika mucenja.Pes in macek z kastracijo postaneta drugi osebi,mentalno se popolnoma spremenita,sta pohabljenca in to zagovarja tako imenovana magistrica.Ta naziv ne pomeni nic,ce clovek,ki ga nosi ni pravi,resnicen.Ce pes ali macek povzroca omenjene probleme obstajajo drugi nacini/in teh je kar nekaj/za resitev problema,nikakor ,nikoli kastracija in pohabljanje zivali.Sterilizacijo prakticiramo obvezno pri psicah mesankah,redkeje pri cistokrvnih psicah.Sterilizacija nima taksnega unicujocega ucinka kot kastracija,pomen oz. namen je cisto drug.Pri kastraciji zdravega psa vplivamo na njegovo obnasanje-ga mentalno pohabimo,postane skopljenec,po rangu najnizji.In seveda fizicni pohabljenec.Kastracijo prakticiramo,da odpravimo ali zaustavimo ali pa preprecimo fizicno bolezen pri psu ali macku.Sterilizacijo prakticiramo,da preprecimo nezazeljeno brejost psice.Tako imenovana magistrica zivi na racun nevednih ljudi,ki jim deli bolane nasvete pri tem pa mastno zasluzi.Ljudje nasvete sprejemajte od znalcev,resnicnih poznavalcev zivali,njihovih navad in problemov.Njen naziv magister ni vreden nic,sluzi samo za pobiranje denarja.
lp.MAT
-----------------------------

Ne, nihče ne vpraša psa ali mačka, če je za to, da se mu odreže jajca. Mislim, da tudi zaradi tega, ker pri kastraciji psov in mačk ne režemo jajc. Kastrirana žival ostane ista, v kolikor jo enako tretiramo, postopamo z njo, jo enako hranimo in se do nje ne obnašamo kot da je invalid. Najboljši primer za to so psi vodiči slepih in psi, ki pomagajo invalidom, ki so kastrirani, psice pa sterilizirane. Dvomim, da bi tak pes invalid lahko pomagal človeku invalidu. Kastracija oz. sterilizacija je smiselna v vseh primerih, ko živali ne bomo uporabili za vzrejo ali razstavljanje. Prav tako se kastracija in sterilizacija priporočata tudi iz zdravstvenega vidika.

Toliko samo v vednost. Sama zagovarjam tako kastracijo kot sterilizacijo, ne strinjam pa se, da jo uporabljamo kot nadomestilo za vzgojo. Če bi jo, bi potegnili "ta kratko".

Upam, da se bomo v prihodnje v tej temi omejili predvsem na konkretne odgovore mag. Stariha Pipan, ne pa na razglabljanje o kastraciji in sterilizaciji kot taki.

Lp, Yo  


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: yo , sreda, 20.11.2002 : 14:03:02
MAT
------------------
Kastracija je pri fizicno zdravi zivali prepovedan poseg uvrscen v mucenje oz. pohabljanje zivali.Posledica je lahko strahotna,zival fizicno in mentalno unicimo.Zdrav,samozavesten pes,pac z poudarjenim spolnim nagonom,postane po kastraciji ziva razvalina.Taksen pes ne more biti nikoli vec vodja krdela,ni namrec sposoben za ohranitev vrste.Igriv,vesel ,samozavesten pes postane potlacena uboga zival.Cloveku,ki uci to krivo vero je potrebno takoj,brez obotavljanja odvzeti licenco in ga prijaviti kot zagovornika mucenja in pohabljanja.Ljudje,upam,da ste humani,pravicni in pravi prijatelji zivali in ne boste hodili po nasvete k bolani osebi,neprijateljici zivali.
lp,MAT  
-----------------------------



Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: yo , sreda, 20.11.2002 : 14:03:42

Yo
------------------------------------
20. nov 2002 07:54, MAT piše:Kastracija je pri fizicno zdravi zivali prepovedan poseg uvrscen v mucenje oz. pohabljanje zivali.Posledica je lahko strahotna,zival fizicno in mentalno unicimo.Zdrav,samozavesten pes,pac z poudarjenim spolnim nagonom,postane po kastraciji ziva razvalina.Taksen pes ne more biti nikoli vec vodja krdela,ni namrec sposoben za ohranitev vrste.Igriv,vesel ,samozavesten pes postane potlacena uboga zival.Cloveku,ki uci to krivo vero je potrebno takoj,brez obotavljanja odvzeti licenco in ga prijaviti kot zagovornika mucenja in pohabljanja.Ljudje,upam,da ste humani,pravicni in pravi prijatelji zivali in ne boste hodili po nasvete k bolani osebi,neprijateljici zivali.
lp,MAT
---------------------------------------------
Oprosti, Mat, ampak povej mi prosim, kje in s katerim zakonom sta kastracija in sterilizacija definirani kot mučenje živali? Kolikor sem zasledila na forumu, se mi zdi, da si član ODPMŽ Koper in ste celo prevzeli nekaj psov iz Lahovega. Kolikor jaz vem, je v interesu društev proti mučenju živali tudi to, da se omeji število neželenih brejosti?
Sicer pa te naprošam, da za pogovore o temi Kastracija/ sterilizacija, odpreš novo temo, kamor se bodo lahko vključili tudi ostali forumovci. Mnogi se namreč sem ne bodo, ker iz naslova razberejo drugo problematiko.

Hvala in lp, Yo  



Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: yo , sreda, 20.11.2002 : 14:04:14
MAT
--------------------------------------------------------------------------------
Razlozil sem razliko med kastracijo in sterilizacijo zato nima pomena o tem filozofirati.Nisem rekel,da je sterilizacija in stem povezana omejitev nezazelenih brejosti prepovedana.Rekel sem,da je prepovedana kastracija/ne sterilizacija/fizicno zdravih samcev.Nisem rekel,da je prepovedana  z zakonom ampak sem rekel,da je prepovedana.Zakon sam po sebi ne pomeni nicesar,ce se ne izvaja.V Sloveniji imamo mnogo zakonov,malo se jih izvaja.Prepovedana je po zakonu narave,ki je mocnejsi od vsakega zakona,ki si ga je izmislil clovek.Prepovedana je po zakonu zdrave pameti,zdravih ljudi,ljudi,ki spostujejo zivali in so njihovi prijatelji.Prepovedana je iz dostojanstva do pasjega prijatelja,prepovedana je z zakonom o nedotakljivosti zivih bitij.Sem pesjan,sem mentalno povezan z zivalmi zato te zadeve razumem in vsak,ki jih razume je pravi prijatelj zivali.Kdor jih pac ne,nima tega v sebi,pac njegovo dojemanje se ni na tej stopnji razvoja.Vsako filozofiranje brez razumevanja,stekanja,mentalne povezave z zivalmi je brez pomena.Kdor razume,razume.
lp,MAT  
----------------------------


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: yo , sreda, 20.11.2002 : 14:04:51
Yo
--------------------------------------------------------------------------------
Jaz iz vsega povedanega razberem samo to, da ste MAČIST.
In še nekaj me zanima: kako bi po vašem nekastrirani samci zadovoljevali potrebe po spolnosti in ohranjali vrsto, če dovoljujete sterilizacijo samic?

Yo  


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: yo , sreda, 20.11.2002 : 14:05:17

brin
--------------------------------------------------------------------------------
Mat,
moj prinašalec star 2 leti je kastriran. In edina beseda je: hvala bogu, da sem ga dala kastrirati.
Edini komentar je, da je z steriliziranim/kastriranim psom zivljenje mnogo mnogo lazje. Saj noben od nas noce, da je pes vodja krdela. Potem je hierarhija porusena in tak pes je lahko tudi nevaren cloveku.
P.S. Lahko bi pa tudi vedel, da je veliko izgubljenih psov tudi iz naslova gonitve. Ko pes zavoha goneco psico se bo potepel in se tudi z lahkoto izgubil. Torej.......  




Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: kaja , sreda, 20.11.2002 : 14:54:56
Brin, tudi mi smo zdaj končno odpeljali našega Dona na kastracijo. Šlo je brez težav, prvi dan je bil malo zaspan, pa bolj počasi je hodil. Zdaj po skoraj enem tednu pa je čisto OK, ima sicer še ovratnik, da si ne bi šivov strgal, ampak bo prebolel. Seveda ga sedaj še bolj crkljamo in on neskončno uživa. Upamo samo, da ne bo preveč protestiral ker se bo moral vrniti v pesjak, saj zdaj spi v kopalnici in mu očitno ustreza. lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: ewchy , sreda, 20.11.2002 : 19:36:53
Tudi jaz sem za kastracijo in sterilizacijo, če je opravičena in če ni zaradi tega, ker se nam pač psa ne ljubi vzgajati in šolati. Prijateljica je imela prej psa, ki je bil sicer lepo vzgojen, a je med gonitvijo psic čisto podivjal. Velikokrat jim je tudi ušel in bil je res zelo nadležen pri ljudeh, ki so imeli psice, saj je šel od doma tudi po več kilometrov. In tako so se odločili za kastracijo. Umiril se je in tudi njegov karakter se je izboljšal. Zakaj bi prihajali na svet še vedno nezaželeni mladiči, ki potem velikokrat kruto končajo? in ti so posledica nenačrtne paritve, če bi bilo več kastriranih in steriliziranih živalih, bi bilo tudi bistveno manj nezaželenih mladičev. Jaz pa svojega psa zaenkrat še ne mislim kastrirati, ker mi zaenkrat glede tega še ne dela nobenih problemov, pa imajo naši sosedi psičko. Ampak je nekaj dni malo bolj bogi, kakšen dan tudi ne je (čeprav je velik požeruh) ampak ga lahko tudi takrat obvladam. Če bi pa imela psičko ki je ne bi imela namen za vzrejo, bi jo pa verjetno dala sterilizirati, saj vidim pri naših sosedih, da imajo takrat ko se goni velike probleme. Pred njihovo hišo se zbirajo gruče psov, ki jih neskrbni lastniki spuščajo brez slabe vesti. Takrat velikokrat sploh ne mrejo na sprehod z njo in velikokrat pride do pretepov.

Lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Tara , četrtek, 21.11.2002 : 21:11:35
Se strinjam z Ewchy.  :) Iz lastne izkušnje vem, da so eden od največjih problemov psi, ki jih lastniki neodgovorno spuščajo, in tako se zgodi, da imaš pred hišo kmalu celo krdelo psov. So pa tudi tisti drugi, ki lepo skrbijo za pse in pazijo na njih, vendar sem se že večkrat spraševala: lastnik gre s psom na sprehod, pes je recimo spuščen na travniku, ko le-ta zavoha gonečo se psico in gre "za svojim nosom" čez nevarne ceste, itd. KAKO naj bi lastnik vedel, da se v bližini goni neka psica in bi moral imeti svojega, sicer poslušnega psa, privezanega na sprehodu ali ga odpeljati dlje na sprehod??? Ljudje tega pač ne vohamo in zna se zgoditi, da ti pes uide neznano kam, kjer na njega preti mnog nevarnosti (poznam primer, ki se je zgodil nedavno in psa še niso do sedaj našli). Ali to pomeni, da bi morali imeti lastniki svoje pse na sprehodu vedno privezane, ker nikoli ne vedo, kje bi jim lahko "prekrižal pot" vonj goneče se psice? Sama mislim, da je v takih primerih kastracija popolnoma ustrezna. Tisti, katerih psi se za vonj gonečih psic ne menijo tako zavzeto, pa so lahko srečni. Nagon je pač nagon...  ;)
Lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Nanook , sobota, 30.11.2002 : 15:38:13
Citat
Kastracija je pri fizicno zdravi zivali prepovedan poseg uvrscen v mucenje oz. pohabljanje zivali.Posledica je lahko strahotna,zival fizicno in mentalno unicimo.Zdrav,samozavesten pes,pac z poudarjenim spolnim nagonom,postane po kastraciji ziva razvalina.Taksen pes ne more biti nikoli vec vodja krdela,ni namrec sposoben za ohranitev vrste.Igriv,vesel ,samozavesten pes postane potlacena uboga zival.


Na to se pa lahko samo smejem, ornk smejem. Pojasnilo: doma imam 6 letnega tibetanca, ki je bil pred dvema letoma kastriran. Ni ne fizično ne mentalno uničine, malce se je umiril, ker pomeni, da ob obiskih ne nori več eno uro ali uro in pol, ampak samo še okrog 20min, odvisno od obiska.  Je izredno samozavesten, uh, ko bi bil vsaj malo manj,...Drugi psi se mu ali podredijo ali pa sledi "spopad". Če so normalni, grejo stran, če ne, je pa hudič z moje strani...in gredo tudi stran. Moj pes se nikoli ni nikomur podredil, ne pred ne po kastraciji. Ne vem iz kje črpaš podatke, da je pes po kastraciji totalno sesut, ampak res si me pošteno nasmejal. Ko bi le njegova svetost Tar to znali prebrat. Mogoče bi se mau sesul in bi bilo potem življenje lažje.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Teja , četrtek, 27.02.2003 : 20:15:18
Zaradi nevzdržnih razmer ( ::) ::)) se odločam za kastracijo mojega sedaj zdivjanega ( ;D ;D ) mačka!  ;)

Zanima me če po posegu 100% ne bo markiral?



Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: yo , četrtek, 27.02.2003 : 22:14:24
Zal... "totalno" razocaranje...
Ce je macek ze dosegel spolno zrelost in je ze zacel markirati, ni 100%, da tudi v prihodnje tega ne bo vec pocel. Bo pa (ce?) to pocel redkeje, urin pa ne bo toliko zaudarjal (po dolocenem casu, ko se bo raven hormonov ustalila).

Lp, Yo


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Teja , četrtek, 27.02.2003 : 22:28:39
Ah, saj sem kar domnevala!! :(
Joj, totalno je neznosen!!! A se potem vsaj drl ne bo več? :P
Pa še nekaj: koliko časa se mački sploh gonijo???Da vem koliko časa bo še nor!


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: kaja , petek, 28.02.2003 : 08:18:52
Večina ljudi, ki jih poznam ima stanovanjske muce kastrirane in sterilizirane, je pa res kar pravi Yo; bolje da se to uredi do približno enega leta! Sigurno pa potem urin ne zaudarja več, muc se bo vseeno malo umiril (ali pa tudi ne, vprašaj Jano  ;)). Če pa ga boš dodatno zaposlila, se z njim igrala, mu naredila kaj za plezat, igračke in podobno bo pa imel manj dela z okolico.
Mački v moji soseski se gonijo vse leto razen pozimi, dretje poslušam od marca do novembra! Trenutno imamo dva odrasla mačkona na novo (verjetno ju je kdo odvrgel) in v prvi priliki ju bom ujela in peljala kastrirat ali sterilizirat, ker ne vem kakšnega spola sta. lp


Naslov: Re:Kastracija
Poslano od: jessie , sobota, 03.07.2004 : 20:41:01
Pozdrav ;)! Sem nova na v vaši družbi, zato upam, da mi bo kdo odgovoril :-\.
Imam 6 mesecev starega mešančka labradorca. Radi bi ga dali kastrirat in me zanima koliko mora biti kuža star, kot tudi to kakšne so nevarnosti tega posega. Ne bi ga rada preveč mučila :(. Hvala za odgovor  ;)


Naslov: Re:Kastracija
Poslano od: jessy , nedelja, 04.07.2004 : 08:33:47
Pozdrav ;)! Sem nova na v vaši družbi, zato upam, da mi bo kdo odgovoril :-\.
Imam 6 mesecev starega mešančka labradorca. Radi bi ga dali kastrirat in me zanima koliko mora biti kuža star, kot tudi to kakšne so nevarnosti tega posega. Ne bi ga rada preveč mučila :(. Hvala za odgovor  ;)

o kastraciji si lahko prebereš še na: http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=2751&postdays=0&postorder=asc&start=0 (http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=2751&postdays=0&postorder=asc&start=0)


Naslov: Re:Kastracija
Poslano od: Teja , torek, 23.11.2004 : 21:48:18
Bliža se čas, ko bo šel ''mali'' Tayos pod nož. Zanimajo me vaše izkušnje s kastracijami od klinike do klinike...
Razmišljala sem, da bi ga peljala v Kranj (pa še popust imajo ;D ), druga varianta je mestni log, tretja Zaninovič, lahko bi ga kastrirala tudi v novem mestu...
 ??? ??? ??? ???
Kakšen namig?? Izkušnje??

Hvala in LP


Naslov: Re:Kastracija
Poslano od: andi , ponedeljek, 10.01.2005 : 16:45:38
Po letu in pol intenzivnega premišljevanja o kastracija je danes priše D-day. V sredo smo naročeni grrr. Koliko časa mora imeti pes šive notri? Naj si vzamem dopust in ga pazim?


Naslov: Re:Kastracija
Poslano od: simi , ponedeljek, 10.01.2005 : 18:40:46
No pa bo še Brin postal teta  ;).
Majči tista dva zadnja vprašanja sta pa čisto odveč, a ne?
Sevda da boš doma in ga pazila.
Šivi pa so notri en teden ali pa so tisti, ki se sami razstopijo in ti jih ni potrebno odstraniti.


Naslov: Re:Kastracija
Poslano od: kaja , ponedeljek, 10.01.2005 : 20:54:59
Andi (oz Brin  ;D) kar pogumno.  :D lp


Naslov: Re:Kastracija
Poslano od: Teja , petek, 14.01.2005 : 15:37:42
Po letu in pol intenzivnega premišljevanja o kastracija je danes priše D-day. V sredo smo naročeni grrr. Koliko časa mora imeti pes šive notri? Naj si vzamem dopust in ga pazim?
A je Brin že ''punčka''?? ::)
Kako sta?

Svojega pesjanarskega samca sem dala kastrirat 31.12. Prvih 24 ur je bil ves bogi, naslednji dan pa je dirjal kot ponavadi.
Ovratnik naj bi imel na sebi 4 oz.5 dni. Ker pa sem opazila, da so se mu zaradi ovratnika povešala ušesa, sem ovratnik naslednji dan, kadar je bil pod nadzorom, odstranila. Bil je zelo priden- rano je pustil pri miru ;) In uhlja še stojita ;D

Drugače pa je teden dni po kastraciji  na pasjem srečanju veselo naskakoval 2 psički :P :P :-[
Stvar mi ni najbolj jasna ??!(sicer pa kaj je jasno novopečeni ''mamici'' samčka?! ;D ;) ;) ;) )

Andi, oglasi se kako je Brin!

LP
Teja


Naslov: Re:Kastracija
Poslano od: Felina , sobota, 26.02.2005 : 09:52:21
Včeraj je bil naš pesjan kastriran.Po kastraciji je samo ležal in hotel jest, kar ni v njegovi navadi. Danes bi pa samo dirjal, kar me malo skrbi zaradi šivov. Koliko bi bilo primerno, da se sprehaja dan po operaciji? Doma je čisto depresiven, če mora imeti ovratnik, ko ni pod nadzorom. Hočemo ga čimbolj zaposliti, da ne bi bilo tak hudo...njega pa najbolj vleče na sneg.

LP


Naslov: Re:Kastracija
Poslano od: Sammy , sobota, 26.02.2005 : 10:13:49
če se po šivih ne liže, potem ne mora imeti ovratnik na sebi, če je pod nadzorom, če pa se liže, pa ga naj ma ves čas. pa mislim, da ne bi bilo v redu, če bi se rana zmočila, tak da ga rajši pusti notri in ga pelji ven samo na lulanje in potrebo.
teja, morda pa je tvoj kuža z naskakovanjem želel pokazat: še vedno sem tak kot prej :P, le da (nažalost ;)) ne morem nič narediti...


Naslov: Re:Kastracija
Poslano od: Felina , nedelja, 27.02.2005 : 07:46:55
Imam še eno vprašanje......Z rano ni nobenih problemov, se ne liže, se lepo celi, ga pa neverjetno srbi tisti del trebuščka, kjer so ga pobrili..... :Ptam okoli mod in hlačk.Tudi izpuščajčki so se mu naredili na tem območju.Niti hodit ne more normalno tak ga srbi in najraje sedi v snegu, čist na miru, tako da imamo probleme z opravljenjem potrebe.
Priporočate kakšno mažo za hlajenje?Ali kaj podobnega?


Naslov: Re:Kastracija
Poslano od: kaja , nedelja, 27.02.2005 : 10:17:49
Jaz sem naso Kajo mazala z eno hladilno kremo, ki jo zmesajo v lekarni, vendar zal ne vem imena. Je pa res kmalu zacela ucinkovati, tako, da se je psica nehala praskati, pa tudi izpuscajo so izginili v enem dnevu!
Vprasaj v lekarni, do takrat pa ga namazi kar s kaksno navadno ne prevec mastno kremo! lp


Naslov: Re:Kastracija
Poslano od: altervita , torek, 01.03.2005 : 23:23:06
evo, mi smo tudi barka za "punčko naredili. Dolgo sem odlašal, sedaj pa, ko se mi že druga "baba" pripravlja na gonitev, dve pa sta še v "čakalni vrsti", sem se odločil, da ga "rešim muk".
Spal je celo pot iz klinike in doma. Hodi že, vsake toliko vstane. Na ovratnico še ni navajen, se ob robove zaletava in potem čukasto gleda, zakaj ne more naprej. Sliši samo če mu v obraz kaj rečem. Pa bogi je, tako trpečo faco ima. Za domov sem dobil še injekcijo buscopana za bolečine, za dva dni, pa drenažno cevko ima notri, ker je "stari" pri petih letih kar zajeten kos kože izgubil.
Za celjenje in preprečevanje hematomov bom prve dni uporabljal fibrolan, potem pa kako hidratantno zadevo.
samo upam da ne bo kakega hematoma....Kake imate pa vi izkušnje? je bilo vse ok?


Naslov: Re:Kastracija
Poslano od: kaja , sreda, 02.03.2005 : 15:41:57
Alti, mi nismo dobili nic proti bolecinam, niti nismo nic rane mazali. Pes je bil po dveh ali treh dneh ze cisto OK. Sive smo dali ven po 10 dneh (ali po enem tednu, ne vem vec). Je bil pa tudi nas precej storast s tistim ovratnikom! ;D Malo bolj ga crkljaj in pazi nanj, pa ti bo hitro odpustil!  ;)


Naslov: Re:Kastracija
Poslano od: altervita , sreda, 02.03.2005 : 19:34:11
zjutraj sem mu dal pol dozice, "za ziher". malo je še štorat z ovratnikom. Hormoni še niso popustili, brina je še zanimiva, ampak ne pretirava z "obiskovanjem" njene "tazadne" ;D. Občutek imam, da mu je jasno,da je "bogi", ker mi, ko mu kaj rečem (recimo, naj neha stopicat ko en živc okoli), me samo pogleda mrko izpod čela češ: "zdaj sem bolnik in si lahko privoščim da te ne poslušam. mučitelj..." in pol mam jaz slabo vest in mu pustim, naj hodi okoli. Sedaj je odkril, da je neka težka fora, če se vedno v isti rob zaleti, da ovratnico enmalo zvije. Sem ga prav gledal, kako zanalašč ne gre v dnevno sovo po sredini vrat, kot gre pri vseh ostalih  ;D bumbar.
Boli ga pa res ne. Samo tisto "srebro" s katerim je našprican in pa drenažna cevka, zgledata malo hecno.
Mazal še nisem.


Naslov: Re:Kastracija
Poslano od: altervita , petek, 04.03.2005 : 08:59:21
a je vaše tudi kaj "metalo" ??? Srbečica pa to?
Barku se vsake toliko kar "zblodi" in potem bega ko kura brez glave. Ne spomnim se drugega, kot da ga srbi rana, božčka....A?


Naslov: Re:Kastracija
Poslano od: Nanook , petek, 04.03.2005 : 11:34:53
Hm, ne, nobene srbecice. Je bil zelo priden bolnik...ki se je z elizabetinskim ovratnikom z uzitkom zaletaval v omare, stole, vrata... Vedno je sel skozi vrata tako, da se je zataknil... ::) In potem je bil booooogi in oh in sploh... :P ::)


Naslov: Re:Kastracija
Poslano od: altervita , petek, 04.03.2005 : 11:57:51
haha, enako. zanalašč se zaletava. Pa sedaj je zgruntal kako gre lahko v boks.
Glede "v luft skakanja", sem pa opazil, da ga tisti "plastični-laks" šivi včasih špiknejo, pol ga pa meče. No, tadolge sem mu malo porezal in sedaj je mir - še 5 dni..celi se lepo.

Btw. nekako mu ga je uspelo scefrat (elizabet. ovratnik) na enem koncu  in sem ga obrezal, da se ne bi paral naprej. sedaj sicer če je tisti "odrezani  lok" na njegovem vratu, lahko fino pije, ker z vrhom ne buta v skledo. Ampak model je tudi zgruntal, da če dovolj ruka ob steno, tista "zarezica" pride pod vrat in se lahko liže po rani. Sedaj smo pa na resnem varuštvu, ker ga moram met cel čas pred očmi kljub ovratniku... A imajo te ovratnike povsod po veterinarskih postajah? ker mislim, da mu bom skočil novega kupit...


Naslov: Re:Kastracija
Poslano od: kaja , petek, 04.03.2005 : 15:45:50
Nas Don je tako priden bolnik!  :D Obakrat, ko je bil sivan, ni niti poskusal priti do sivov niti ni kazal znakov, da ga kaj boli. Edine tezave, ki jih je imel so bile z ovratnikom...lezanje z njim okoli vratu mu ni ravno disalo! ;D Pa se je potem navadil. Je kar sam glavo nastavil, da sem mu ga dala nazaj gor, ko sva prisla s sprehoda!

Kajo pa so zadnjic sivi ful zanimali, zato sem jih narahlo namazala z eno kremo (spet ne vem kako se ji rece  ???), ki pospesi celjenje ran in verjetno tudi pomaga, ce rana srbi. Je pa v njej cebelji vosek! lp


Naslov: Re:Kastracija
Poslano od: maja01 , petek, 04.03.2005 : 19:41:18
proapin mogoce?
m.


Naslov: Re:Kastracija
Poslano od: Felina , petek, 04.03.2005 : 20:06:59
Hej!
Moj kastratek pa je končno preživel tiste srbečice..ga je kar metalo in metalo 5 dni skupaj...namazali smo mu vse mogoče, v lekarni me že poznajo, ker sem kupla verjetno že vse hladilne kreme, pa ni nič pomagalo. Ovratnik pa mu je po dveh dneh postal v pravo veselje in si ga je napolnil s snegom in si ga nato metal v zrak. ;D

altervita: a tvojemu so odrezali moda, da si napisal, da so mu odrezli kar zajeten košček kože? Ker mojemu so samo izpraznili vrečke in me zanima kakšna je razlika.......al vsem samo izpraznijo ???

Je pa še vedno isti norc...vsi psi so zanimivi, nori in skače......samo malo se je zredil v tem tednu od kastracije, pa ne vem ali to že tako hitro vpliva na težo al je samo slučajno, ker ga je ta teden prehranjevala mama, ki pa vedno pretirava. :-\

Jutri greva šive ven dat...vse se je lepo zacelilo in je celi srečen, ker ne rabi več ovratnika, razen ponoči, ko ni na očeh.......


Naslov: Re:Kastracija
Poslano od: kaja , petek, 04.03.2005 : 21:13:06
Ja, maja, verjetno bi se ji tako reklo, ce bi bila kupljena v lekarni. Tako pa jo je "zvarila" ena mamina prijateljica in jo dala v taksno licno majhno skatljico, da sem mislila, da je original! ;D

Felina, samo izpraznijo. Potem pa se scasoma tudi ostanki koze oz. vrecke povsem skrcijo. Vsaj pri nasem se nic vec ne vidi, kje so rezali! lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: andi , torek, 26.07.2005 : 12:17:41
No, mi smo poseg končno opravili. Vse ok, zdaj se šele dobro zbuja iz narkoze, malo ima problemov ker ne more ležati in potem spi kar stoje, ga zanese in pade, pa spet vstane. Se kar ne morem navaditi na tisto vrečko zadaj ???


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: andi , torek, 26.07.2005 : 12:19:51
Aja, če koga zanima cena za 36 kg psa: 40.000 sit


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: kaja , torek, 26.07.2005 : 19:28:51
Oj, andi. Pa je tudi Brincek postal puncka.  ;) Malo ga pocrkljaj, saj bo hitro prisel k sebi! lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: andi , sreda, 27.07.2005 : 13:20:57
Huh, a je imel kdo probleme, da so se mošnje zopet polnile?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Xena , sreda, 27.07.2005 : 13:31:30
Huh, a je imel kdo probleme, da so se mošnje zopet polnile?

Ne, pri vseh mojih kastratih so sčasoma "uplahnile".

lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: sirtaki , sreda, 27.07.2005 : 13:34:55
Andi ja traja nekaj dni da oteklina zgine.
Ampak nekje po kakih 2 tednih pa ne duha ne sluha o cem bingljajocem tam zadaj :)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: andi , sreda, 27.07.2005 : 16:41:12
Skrbi me zato, ker me je veterinar opozoril, da naj ga pripeljem nazaj, če se bo kaj polnilo.
Sem že klicala na kliniko in je rekel naj ga pripeljem (tako kot rečejo vedno).
Zdaj pa res ne vem ali samo pene spet panika grabi in je vrečka čisto malo polna (baje je normalno zaradi krvi in sokrvice) ali je že za peljati.
Za moj mir se bom kar odpravila.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: andi , petek, 29.07.2005 : 18:38:31
Plahnijo :D :D


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: nadja , sobota, 20.08.2005 : 15:58:01
Andi, kako je zdaj z Brinom? Je vse ok?

lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: andi , sobota, 20.08.2005 : 16:16:42
Vse v najlepšem redu. :)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Pumma , sobota, 15.10.2005 : 19:59:33
Koliko mora biti samček star, da ga lahko kastrirajo?(mislim za mladička)
(Nisem brala tem za nazaj, tako, da upam, da vprašanje še ni bilo  :-\ )
LP :D


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: leni , sobota, 15.10.2005 : 20:03:37
Najbolj primerna starost je okoli 6 mesecev.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Pumma , nedelja, 16.10.2005 : 14:22:06
Ok, hvala za odgovor! ;)
Lp


Naslov: PROSTATA
Poslano od: SIMBA , nedelja, 27.11.2005 : 14:56:28
POZDRAVLJENI!
ZANIMA ME, ČE JE ŽE KDO IMEL PODOBNE PROBLEME PRI SVOJEM PSU GLEDE PROSTATE. IMAM 10 LET STAREGA NEMŠKEGA OVČARJA. LANI APRILA SO SE MU POJAVILE TEŽAVE Z ODVAJANJEM VODE.  TRI MESECE SEM GA VOZILA NA VETERINARSKO DA SO MU NAREDILI PREISKAVE KRVI, VSTAVLJALI KATETER, PREDEN SO UGOTOVILI, DA JE PROSTATA POVEČANA IN DA JE EDINA REŠITEV KASTRACIJA. TAKO SMO SE AVGUSTA ODLOČILI ZA KASTRACIJO. NEKAJ ČASA PO KASTRACIJI ŠE JE MORAL JEMAT TABLETE ZA POVEČANO PROSTATO PROSTIDE, POTEM PA SE MU JE STANJE POVSEM IZBOLJŠALO.
PRED KAKIMA 2 TEDNOMA SEM PA ZASLEDILA OB VSAKI SPREDNJI NOGI NA ZUNANJI STRANI 2 BULI. TEDEN DNI KASNEJE PA NI MOGEL DVIGNITI ZADNJE LEVE NOGE KO JE HOTEL OPRAVITI POTREBO. TAKO DA SEM  GA ZAČELA TIPATI PRI ZADNJIH NOGAH, ČE SI JE SLUČAJNO KAJ NAREDIL IN SEM ZASLEDILA ŠE ENO BULO NA NOTRANJI STRANI LEVE NOGE. IN TAKO KO JE STOPIL NA LEVO NOGO IN DESNO DVIGNIL JE LAHKO OPRAVIL POTREBO, KO PA SE JE POSTAVO NA DESNO NOGO IN HOTEL DVIGNITI LEVO NOGO , PA JE NI MOGEL , PRAV TAKO NE MORE OPRAVITI POTREBE KO STOJI NA DESNI NOGI. TAKOJ NASLEDNJI DAN (PREJŠNJI PETEK) SEM ODŠLA NA VETERINARSKO KJER SEM JIM VSE TO POVEDALA. V PONEDELJEK SO MU OPRAVILI PREISKAVE KRVI, VZELI VZORCE IZ BUL, NAREDILI ULTRAZVOK. REKLI SO , DA JE PROSTATA ZELO POVEČANA, DA ZAENKRAT V TEH VZORCIH KRVI IN BUL NI VIDETI, DA BI ŠLO ZA RAKAVOST, DA PA SE BO TO OPAZOVALO. DALI SO MU TABLETE 2X NA DAN PROSTIDE, 2X NA DAN PO DVE SPASMEX IN 3X NA DAN PO DVE APAURIN. VODA MU JE ŠLA PO KAPLJICAH SAMO, ZATO GA ŠE NAPREJ MORAM VOZIT NA KATETER, ZADNJA DVA DNEVA PA NITI PO KAPLJICAH VEČ NE GRE. JUTRI MU MISLIJO VŠIT KATETER, ČEZ EN TEDEN PA GA BODO DALI NA SLIKANJE.
ZANIMA ME, ČE SO KOMU ZNANE TE STVARI, ČE SE JE KDO ŽE SREČAL S TEMI TEŽAVAMI.
KAJ STE NAREDILI. VESELA BI BILA VSAKEGA ODGOVORA.
HVALA


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Felina , ponedeljek, 30.01.2006 : 20:01:09
Prijateljica razmišlja o kastraciji svojega psa in je že nekajkrat dobila kot argument proti, da kastrirani samci imajo nižjo odpornost proti boleznim (tudi veterinar je to rekel).Sedaj je v veliki dilemi in bi prosila za nekaj vaših nasvetov in izkušenj.

Tudi sama imam doma kastrata in ni nobene razlike v zdravju....oz. zaenkrat z zdravjem ni nobenih problemov, a še ni dolgo nazaj kar je bil kastriran in tudi mlad je še, tako da nisem najbolj kredibilna okoli tega problema in tudi prej še nikoli nisem imela kastriranega psa. Zato pa tudi mene toliko bolj zanima ta problem in tudi na forumu še nisem nikjer zasledila, da bi kdo to omenil.

Hvala!

Lp, Tina


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: andi , torek, 31.01.2006 : 09:47:14
Felina, pri nas se je zdravje občutno izboljšalo. Drisko je imel od kastracije samo enkrat, pa še to je bila moja napaka, tudi poredil se je ravno prav.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Kalsang , torek, 31.01.2006 : 12:27:24
Tudi jaz poznam kakšne kastrate, ki se jim je zdravje po posegu izboljšalo.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Ory , torek, 31.01.2006 : 14:22:29
Jaz sem pa slišala od kar nekaj lastnikov kastriranih psov, da se jim je dlaka občutno spremeni...... na slabše namreč. Opazno je predvsem pri dolgodlakih psih, ki se jim baje začne zelo vozljati in izgubijo lesk.
Ima kdo kakšne podobne izkušnje?

lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Xena , torek, 31.01.2006 : 15:04:38
Jaz sem pa slišala od kar nekaj lastnikov kastriranih psov, da se jim je dlaka občutno spremeni...... na slabše namreč. Opazno je predvsem pri dolgodlakih psih, ki se jim baje začne zelo vozljati in izgubijo lesk.
Ima kdo kakšne podobne izkušnje?

lp

Jaz ravno NASPROTNE - vsi moji trije - psička po sterilizaciji in oba samčka po kastraciji - imajo dlako boljšo, gostejšo in daljšo. Je pa res, da sem jih sterilizirala/kastrirala po posvojitvi iz zavetišča, ob tem pa se je seveda spremenilo še nekaj faktorjev - prehrana, način življenja, nega, gibanje, ukvarjanje...ipd.


lp, Katarina


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: kaja , torek, 31.01.2006 : 15:44:20
Citat
Jaz ravno NASPROTNE - vsi moji trije - psička po sterilizaciji in oba samčka po kastraciji - imajo dlako boljšo, gostejšo in daljšo.

Imam enake izkusnje. Psica je bila sterilizirana lani februarja, pri skoraj 12 letih in letosnjo zimo ji je zacela ful rasti dlaka. Ima precej podlake, rep je tako kosat, kot ni bil nobeno zimo poprej, po stegnih ji raste puhasta dlaka.... Tudi pes je bil kastriran pozimi in dlaka se mu je precej izboljsala . Ce primerjam slike izpred treh let in od zdaj, skoraj ne morem verjeti da gre za istega psa.

Ne vem pa kako je z res dolgodlakimi psi (recimo maltezan), mogoce pri njih bolj puhasta dlaka pomeni precej vec cesanja za lastnika. lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Nanook , torek, 31.01.2006 : 16:03:26
Jaz sem pa slišala od kar nekaj lastnikov kastriranih psov, da se jim je dlaka obèutno spremeni...... na slabše namreè. Opazno je predvsem pri dolgodlakih psih, ki se jim baje zaène zelo vozljati in izgubijo lesk.
Ima kdo kakšne podobne izkušnje?

lp

Hm, nope. Pes kastriran pri ca. 4 letih, letos bo star 10, nic izgube leska, vozlja se pa tako ali tako, ce ga dolgo ne precesem, v bistvu se manj kot se je, veliko manj.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: TagTu , torek, 31.01.2006 : 16:14:29
Baje pri TT ostane dlaka mladičkasta, če je kastriran oz. sterilizirana pred končno odraslostjo. Tu je treba upoštevati, da dlaka TT (Lamleh linija) potrebuje dve do štiri leta, da doseže zrelost.  Nisem preverila, moji punci nista sterilizirani.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Ory , torek, 31.01.2006 : 16:37:14
No potem, če bo potrebno kdaj kastrirati sem malo pomirjena  ;). Verjetno je tudi odvisno od psa do psa. Kako pa je z uhajanjem urina pri samcih? Moja psička je bila namreč po sterilizaciji inkontinentna in baje je to kar pogost pojav pri psicah....... kako je s samci?

lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: kaja , torek, 31.01.2006 : 16:46:01
Moj ni inkontinenten. Se to se nam manjka..... ???  ;) lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Felina , torek, 31.01.2006 : 17:13:30
Kako pa je z ostalimi zadevami? Ker ji je bilo rečeno, da če je pes bolj občutljiv glede prehladov, prebave itd. da se mu bo po kastraciji to še poslabšalo (to je rekel veterinar).
Ima sploh kdo take izkušnje, da bi opazil večje bolehanje psa po kastraciji?

Ker moj je že od nekdaj imel težave s prebavo in jih ima še sedaj....brez sprememb v zdravju po kastraciji...niti na slabše niti na boljše.

Glede dlake pa tako....ker je imel elergično reakcijo na neko hrano in mu je veliko dlake izpadlo, še sedaj po pol leta ni dobil nazaj tako lepe dlake kot jo je imel prej (je pa škotski ovčar), je pa res, da je bil kastriran pred tem in mislim, da to nima nobene veze. Še vedno pa je gosta, svetleča in mehka, le toliko dolga ni.

Kaj pri samcih se po kastraciji inkontinenca tudi pojavlja?

Hvala za odgovore!

Lp, Tina


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: andi , torek, 31.01.2006 : 17:35:55
Jst sem ti že napisala, pri nas je prebava odlična od kastracije dalje. Prehlajen pa ni bil še nikoli ;)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Moon , torek, 31.01.2006 : 20:11:50
Jst tut razmisljam da bi dala Chucka pod noz .. ker je cisti norc ko ima psico zraven .. Me pa skrbi glede inkontinence .. Kam je pa najbolje it opraviti poseg (mnenja?) .. ?

lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Xena , torek, 31.01.2006 : 22:05:52
Pri nas inkontinence in težav pri prebavi ni - ne pri samički, ne pri obeh samčkih.

lp, Katarina


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: maja01 , sreda, 01.02.2006 : 09:52:11
kolikor je meni znano, inkontineca pri samcih ni ravno vezana na kastracijo ... Vsaj ne v taki meri kot pri psicah. Tezave z inkontinenco imajo psi pri tezavah s prostato, pri ventjih urinarnega trakta, ...
m.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lejca , četrtek, 02.02.2006 : 11:48:25
Tudi nam je veterinar odločno odsvetoval kastracijo. Rekel je, naj bomo srečni, da imamo živahnega psa in naj mu ne vzamemo tega. Tako, da sem sedaj močno v dvomih. Poleg tega me ja pa strah, da ne bo postal popadljiv, ker ima soseda psičko, ki ni bila nikoli popadljiva, po sterilizaciji pa ne prenese psičk.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Kalsang , četrtek, 02.02.2006 : 11:56:24
A sterilizacije ta veterinar pa podpira?

Moški znajo bit zelo občutljivi, kadar gre za kastracije, sterilizacija jim je pa kul...

Sploh ni rečeno, da bo tvoj kuža po posegu postal apatičen in len. Poznam kar nekaj kastratov, ki so še kako živahni. Samo hormoni jim ne nagajajo več.

Agresivnost pa ponavadi po kastraciji izgine ali se zmanjša, ker je zelo povezana z delovanjem hormonov.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Maja. , četrtek, 02.02.2006 : 11:58:35
PA KAKO LAHKO TE REČE VETERINAR??? Se z namenom derem.  8)
Kastrirani samci so kvečjemu bolj pridni, ne pa popadljivi.
Jaz imam vse mačke kastrirane, pa so od tedaj le bolj leni in debeli. Seveda ni nujno, da je vedno tako. To je vse.
Pri psicah je malo drugače, se lahko zgodi, da postane kakšna dominantna, vendar je to bolj redkost, kot pa stalna praksa..
Je pa bistvo kastracije v hormonih in nič drugega-samci se ne gonijo in so navadno bolj mirni IN NE OBRATNO!!!


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Maja. , četrtek, 02.02.2006 : 12:00:13
Tole:
Je pa bistvo kastracije v hormonih in nič drugega-samci se ne gonijo in so navadno bolj mirni IN NE OBRATNO!!!
ni letelo na tole:
Sploh ni rečeno, da bo tvoj kuža po posegu postal apatičen in len. Poznam kar nekaj kastratov, ki so še kako živahni. Samo hormoni jim ne nagajajo več.

ampak na tole:
Poleg tega me ja pa strah, da ne bo postal popadljiv, ker ima soseda psičko, ki ni bila nikoli popadljiva, po sterilizaciji pa ne prenese psičk.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Kalsang , četrtek, 02.02.2006 : 12:05:38
Vse jasno!  :)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Felina , četrtek, 02.02.2006 : 16:31:23
Moj kastrat je tak vražiček, da ga obvladat ne morem, ko se mu začne dogajat v glavi...čisto nič ni izgubil tega, čeprav si včasih zaželim, da bi bil malo bolj umirjen...heheheh.......nimam dovolj kondicije in si jo morem z vsako njegovo norostjo nabirat......pri njemu se zaradi kastracije značaj ni spremenil, je pa res, da je bil kastriran pri 8 mesecih in ne v odrasli dobi (baje bi to naj igralo nekakšno vlogo, ne vem).
Mene je tudi veterinar zmedel s podatkom o slabšem zdravju psa po kastraciji in ne vem kaj še vse....nihče pa mi ne razloži, zakaj bi to bilo povezano...slišala sem variante celostnega organizma, da hormoni delujejo kot celota itd.
Očitno se bomo še dolgo lovili okoli tega dejstva ali smo za ali proti.....

Lp, Tina



Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Maja. , četrtek, 02.02.2006 : 20:24:32
Ja če pa tako pogledaš, potem tudi hormonska kontracepcija škodi ženskam. Pa je dokazano, da ženske, ki so jemale kontracepcijske tablete, potem lažje zanosijo-ko se enkrat za to odločijo.
Mislim, da take stvari govorijo veterinarji, ki ne vedo več, kaj veterina je in jih je rahlo povozil čas  :-X


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: andi , četrtek, 02.02.2006 : 20:34:03
No, tudi vse ženske ne prenesejo kontracepcijskih tabletk a ne?

Glede napadalnosti se pri nas ni spremenilo absolutno nič, pes ni postal apatičen.
Ja, tudi mene je veterinar pumpal s takimi izjavami.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Nanook , četrtek, 02.02.2006 : 20:53:28
Omenjate veterinarje... Kaj pa pravijo veterinarke? ;) Al gre pac samo za stvar navade in pod to spadajo tudi veterinarke. Meni niso nic tezili, ko sem rekla, da gre mali "snip snip jajcka stran". Ko  kak BP izve, da je mali brezjajcnik, pa naredi tak ksiht, kot da sem njega dala kastrirat. ::)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Maja. , četrtek, 02.02.2006 : 21:03:40
Omenjate veterinarje... Kaj pa pravijo veterinarke? ;) Al gre pac samo za stvar navade in pod to spadajo tudi veterinarke. Meni niso nic tezili, ko sem rekla, da gre mali "snip snip jajcka stran". Ko kak BP izve, da je mali brezjajcnik, pa naredi tak ksiht, kot da sem njega dala kastrirat. ::)

Nisem slišala nobene take izjave od veterinarke  8)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Maja. , četrtek, 02.02.2006 : 21:05:08
No, tudi vse ženske ne prenesejo kontracepcijskih tabletk a ne?

Glede napadalnosti se pri nas ni spremenilo absolutno nič, pes ni postal apatičen.
Ja, tudi mene je veterinar pumpal s takimi izjavami.

Ne prenesejo koncentracije hormonov, ne pa tabletk samih. Takim se navadno le zamenja vrsto tabletk in vse je v redu. Če pa še vedno ni v redu, je pa najbrž kaj narobe z žensko samo.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lejca , petek, 03.02.2006 : 18:25:57
Jaz bi s kastracijo rada dosegla samo to, da psa ne bi zanimala psičke. Resnično upam, da se vragec ne bi polenil in ne bi imel vec toliko energije. Koliko pa na to vpliva starost, ker moj ni več mladič ampak je star 5,5 let. Popadljiv pa res verjetno ne bo, ker se sploh ne zna tepst- zaenkrat ;D.
Veterinarke res še nisem slišala, da bi bila proti. Oči je šel pa k njegovemu prijatelju veterinarju in moški se s tem seveda ne strinjajo. Rekel mu je, da bo naš Bucko potem samo še prašič, ki bo samo jedel.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Felina , sobota, 04.02.2006 : 00:29:15
Rekel mu je, da bo naš Bucko potem samo še prašič, ki bo samo jedel.

Hheheeheheh, naš je še vedno isti dahavec, kot je bil, čeprav sem upala, da se bo po kastraciji malce poredil...no, ni bilo uspeha.
Kaj se pa tiče agrasije...ni bil agresiven niti pred tem in tudi sedaj mu kaj takega ne pade na pamet....ga preveč igra zanima, da bi se pretepal.

Lp, Tina


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lejca , nedelja, 05.02.2006 : 12:57:19
Potem bo res verjetno najbolje, da ga dam kastrirati. Sedaj pa pride še težji del- prepričevanje očija ;).


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Mel , nedelja, 05.02.2006 : 13:27:23
Tudi nam je veterinar odločno odsvetoval kastracijo. Rekel je, naj bomo srečni, da imamo živahnega psa in naj mu ne vzamemo tega. Tako, da sem sedaj močno v dvomih. Poleg tega me ja pa strah, da ne bo postal popadljiv, ker ima soseda psičko, ki ni bila nikoli popadljiva, po sterilizaciji pa ne prenese psičk.

Verjameš ali ne, jaz sem mojega kastrirala lani, pri 12 oz. že 13 letih, pa še to, zaradi paranalne hernie, katera se po zadnjih raziskavah baje najraje zgodi ravno nekastrirančkom. Se pravi, če bi bil moj mali kastriran že prej, do tega sploh ne bi prišlo.

Ti pa povem, da je še vedno izredno živahen in poln energije, jaz imam dejansko občutek, da je še bolj zaživel.  :o Resno. Edino kljubovalen ni več toliko, kar je pa seveda bomba ;)

LP,
Diana


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Geri , nedelja, 05.02.2006 : 18:42:54
Ojla!

Mene pa nekaj zanima v zvezi s kastracijo mačk. Doma imam 2 kastrirana samca. Oba kastrirana skoraj eno leto nazaj. Najprej smo dali kastrirati starejšega ki se je pred tem že gonil in je bil v času kastracije torej popolnoma odrasel maček. Po kastraciji ga je bilo prav smešno videti. Maček je kratkodlak in je zgledal od zadaj kot "punčka", pred kastracijo pa je imel kar velika moda ;D... no po skoraj enem letu se je začelo nekaj spreminjati..  "jajca" so začela ponovno rasti :o... mislim, sedaj ima skoraj tako velika kot pred kastracijo!! Goni se ne več, je izredno scrkljan in stalno v hiši. Tudi zredil se je (pa ne zaradi kastracije ampak ker še vedno dobi za jest pri vseh sosedih giba pa izredno malo). Drugi kastrat pa je še vedno plosk ozadaj :)
Torej a je že kdo slišal za ta "pojav"?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: loco&zoya , nedelja, 05.02.2006 : 23:47:50
a je kdo za slisal da lahko dajo pri kastraciji v mosnje neke vsadke zaradi vizuelnega izgleda? ???


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Maja. , ponedeljek, 06.02.2006 : 10:55:34
Slišala sem za lastnika kriptorhida, ki ima silikonsko modo. Da bi se to delalo pri kastraciji pa še ne.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 06.02.2006 : 11:25:52
Ja, sem slišala za silikonske vsadke, baje jih v tujini vsajajo tudi kastratom.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lejca , torek, 07.02.2006 : 18:41:26
Bucko je že naročen na kastracijo ;).


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Maja. , torek, 07.02.2006 : 18:48:15
No super  :D


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: ModraPanda , nedelja, 12.02.2006 : 15:04:14
Mene pa zanima predvsem ena stvar. Ali tisti pse pse, ki so kastrirani res nič več ne medejo goneče se psičke, so imuni na to? Ali bi se lahko igral z gonečo psičko in sploh nebi opazil, da se goni, al jih še vedno meče?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lejca , ponedeljek, 13.02.2006 : 10:12:31
Sploh jih ne zanimajo vec gonece psicke.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Maja. , ponedeljek, 13.02.2006 : 10:14:22
Bistvo kastracije naj bi bilo ravno  tem:
Sploh jih ne zanimajo vec gonece psicke.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Xena , ponedeljek, 13.02.2006 : 10:15:58
Mene pa zanima predvsem ena stvar. Ali tisti pse pse, ki so kastrirani res nič več ne medejo goneče se psičke, so imuni na to? Ali bi se lahko igral z gonečo psičko in sploh nebi opazil, da se goni, al jih še vedno meče?

Mojadva kastrata jih sicer povohata, a nekako tako, kot ostale, potem pa brez težav nadaljujeta svojo pot.

LEJCA, ČESTITAM!

LP, Katarina


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lejca , ponedeljek, 13.02.2006 : 10:35:22
Tudi jaz sem zelo vesela, da se vam spomladi spet lahko pridruživa ;).  Jutri ob takem času, bo pa že kastriran.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Xena , ponedeljek, 13.02.2006 : 10:50:56
Tudi jaz sem zelo vesela, da se vam spomladi spet lahko pridruživa ;). Jutri ob takem času, bo pa že kastriran.

Super, bom mislila na vaju. Mi sicer začnemo že to soboto, a nič hudega - ko bosta pripravljena, me kar kontaktiraj in ti povem termin.

lp, Katarina


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: ModraPanda , ponedeljek, 13.02.2006 : 11:40:33
Jaz bi svojega dala kastrirat, pa sem v strašni dilemi in seveda moški del družine mi močno nasprotuje, ampak mladičev itak ne bo mel, rada bi samo da ne trpi, ko se psičke gonijo. Saj sem prebrala poste za nazaj, za ali proti, ampak res ne vem kaj naj naredim?  :-\ 

Pa še eno vprašanje, V Gmajniicah, kjer sem posvojila psička imam kastracijo v enem letu zastonj, pa sem nekaj slišala, pritožbe čez tega veterinarja(imena ne vem), a ima kdo kakšne izkušnje?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lejca , ponedeljek, 13.02.2006 : 11:54:35
Tudi jaz sem slišala, da so zapleti, če ni narejeno tako kot je treba. Jaz sem s svojo veterinarko v Lescah zelo zadovoljna in ga bom peljala tja. Kaj več pa zaenkrat iz lastnih izkušenj težko povem. Bom pa sporočila kako bo z mojim ravbarjem.
Xena: bom sporocila, kdaj bova pripravljena. Bucko pa že ves čas komaj čaka, da spet vidi svoje prijatelje ;).


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Kalsang , ponedeljek, 13.02.2006 : 12:02:16
Pri nas doma so pred dobrim mesecem dali kastrirati psa zaradi vse večje dominance in agresivnosti do manjših živali (pes je star malo manj kot dve leti in zelo velike, čuvajske pasme). Karakter se mu je počasi spremenil na bolje. Zdaj moji doma z velikim veseljme ugotavljajo, da je tudi domači maček končno varen pred njim, saj se lahko zdaj mirno sprehodi mimo njega. Prej kaj takšnega ni bilo mogoče, čeprav je bil maček že pri hiši, ko je kot mladiček prišel še pes.

No, upam, da bo tudi do mojih psičk zdaj prijaznejši. Ker so majhne rasti, jih je z največjim veseljem nadlegoval...

Drug razlog za kastracijo pa je bil, da je pes razbil pol hiše in dvorišča, ko so se gonile sosedove psice, vso noč zavijal v luno, zavračal hrano, etc.

Čeprav je mojemu očetu še vedno žal, ker ga je dal "objajcat" (moški, pač), se je psu življenje neprimerno izboljšalo po posegu, da ne omenjam, da so so oddahnili tudi vsi v njegovi bližnji okolici.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Ory , ponedeljek, 13.02.2006 : 12:23:17
Jaz sem absolutno za kastracijo, če človek ravno ne namerava razstavljati in vzrejati. Nikoli še nisem imela samca (in ravnokar ugotavljam zakaj ga nisem imela  ::)) in sem z zdajšnjim ugotovila kaj vse potegne to za s sabo. Markiranje po stanovanju (pri drugih ljudeh, ko smo na obisku), ignoriranje lastnika, ko je na prizorišču goneča psica, postavljanje pred samci in če bi se kaj našlo...... sama bom videla, kako uspešen bo na razstavah, in se na podlagi tega odločila kako naprej.....

lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Maja. , ponedeljek, 13.02.2006 : 12:31:46
Jaz sem s svojo veterinarko v Lescah zelo zadovoljna in ga bom peljala tja. Kaj ve蠰a zaenkrat iz lastnih izku?enj te?ko povem. Bom pa sporo詬a kako bo z mojim ravbarjem.
Meni s tam "objajcali" 2 mucka  ;D


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lejca , ponedeljek, 13.02.2006 : 18:42:13
Jutri ob takem času, bo pa že kastriran.
Kastracija je preložena na četrtek. Pa komaj sem čakala torek. No, pomembno je, da bo v četrtek pa cisto zares ;).


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lejca , petek, 17.02.2006 : 18:42:19
Vceraj je bil bucko kastriran. Vceraj je cel dan spal, danes pa že veselo miga z repkom.
Takole pa je spal včeraj: http://lejca.moj-album.com/album/2248924/?os=2248945


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Xena , sreda, 22.02.2006 : 15:20:22
Huh, odlično!
Pa počohljaj ga v mojem imenu!

Katarina


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: rem , sreda, 22.02.2006 : 16:27:27
. Markiranje po stanovanju (pri drugih ljudeh, ko smo na obisku),
lp

Zanima me to pasje markiranje v stanovanju, se to zgodi na neznanem terenu, na to do sedaj nisem pomislila, ker se še ni zgodilo.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lejca , sreda, 22.02.2006 : 22:38:05
Huh, odlično!
Pa počohljaj ga v mojem imenu!

Katarina
Ga bom pocohala ;). V ponedeljek se znebiva še šivov in ovratnika, potem bo pa vse po starem in se bova lahko pošteno zletala, do takrat bova pa preganjala dolgčas s klikanjem in crkljanjem.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: maja1980 , sreda, 08.03.2006 : 10:29:28
a mi lahko kdo  prosim pove ceno kastracije-kok tak poseg stane.  hvala za odgovor


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: samo , sreda, 08.03.2006 : 11:53:20
Odvisno od teže psa, drugače pa so cene zelo različne. Poseg se da opraviti že od 15 tisočakov pa tja do 45, kakor kje.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: rem , sreda, 08.03.2006 : 12:21:04
Pri nas smo letos prvič opazili,da se naš Bond ženi aprila bo star tri leta, sicer ga obkrožajo same psičke, on je pravi ginekog takoj ugotovi -pred lastnikom da bo gonitev, takrat hodimo po drugih poteh,da se ne srečujemo, letos je imel pa srečanje s psičko ravno v njenem  najbolj občutljivem obdobju. Doma je zavijal kot sirena, pri oknu gledal samo v njeno hišo, na sprehodu vlekel, skoraj nič jedel, potem smo ugotovili, da en velik šnicl pomaga pregnati željo po psički - za določen čas. O kastraciji zaenkrat še ne razmišljamo, bomo videli kako bo jeseni,ko bo spet ženitev pri psičkah. :)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Maja. , ponedeljek, 01.05.2006 : 12:26:22
Zanima me to pasje markiranje v stanovanju, se to zgodi na neznanem terenu, na to do sedaj nisem pomislila, ker se ?e ni zgodilo.

Nam se je že zgodilo.
Doma v hiši ne markira, ko pa pridemo drugam (kjer so samice), pa polula vsak vogal  v hiši  >:(


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: rem , ponedeljek, 01.05.2006 : 20:52:10
Pri psičkah smo sicer že bili na obisku, pa ni markiral,verjetno zato ker jih dobro pozna.Se je pa zgodilo, da je na sprehodu poznačil lastnico psičke potem pa še psičko :P. Smo imeli srečo,da je bila lastnica  ljubiteljica in poznavalka psov in ni nič komplicirala :)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: spisek , torek, 02.05.2006 : 09:33:39
Pri nas je isto; vedno markira v prostoru, kjer so psičke pa čeprav jih zelo dobro pozna. Poskušam mu dopovedati, da se to ne sme pa mu zaenkrat še ni čisto jasno :-\. Vztrajno hodim za njim in mu govorim fuj in če odneha ga pohvalim :). Meni se zdi to markiranje prav moteče. Upam, da ne bo trajalo v nedogled.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: ModraPanda , petek, 05.05.2006 : 20:45:16
a mi lahko kdo prosim pove ceno kastracije-kok tak poseg stane. hvala za odgovor

Kastracija stane za 13 kg. psa pri večini klinik cca 20-25 tisoč, pri Zaninoviču pa 36 tisoč. Me je kr obrnil ko sem to slišala. Težji psi majo seveda malo dražjo. Sicer pa sva midva tud v sredo naročena. Sem se končno odločla, da to storim.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: ModraPanda , petek, 05.05.2006 : 20:49:15
Aja še eno vprašanje, če kdo ve? Kako je z silikonskimi vsadki? MOj fant namreč na vsak način hoče zvedet kaj o tem in jih dat psu, da drugi  ne bojo na daleč vidl, da je moj pes zgubil svojo pasjo dušo (njegove besede. Moški!(tuki bi moral prit smile, ki zavija z očmi, pa ni smilejev)) V glavnem, ali ve kdo a jih pri nas vsatvljajo?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: KIN , petek, 19.05.2006 : 11:27:04
Imam zlatega prinašalca ki je prejšnji mesec dopolnil 4 leta. Nekako se odločava za kastracijo, vendar sva še vedno v dvomih. Kin je namreč zelo dominanten pes, in tega mu še v vseh 4 letih nisva izbila iz njegove kosmate glave >:( Skače na druge samce in jih rako rangira, da sem se že spraševala da ni mogoče drugače usmerjen. Res. :-\ OK. Drugi problem so goneče psice. Takrat je seveda čist OUT. Ga imam na povodcu pa me skoraj prevrne. Še ena stvar pa je glede obnašanja. Doma imava majhnega otroka. Kin je bil prej pri hiši in od začetka je bil tudi zelo ljubosumen. Ko je bila hči stara 1 mesec mi je Kin ugriznil enega drugega otroka. Zanima me, če se tudi to obnašanje spremeni. Tiste, ki živite skupaj z majhnimi otroci in kastriranimi samci? Kako je pa potem še z dlako? Ker zdaj je res enkraten samec ( vizuelno ).

Skratka najbolj me zanima življenje z kastriranim samcem in otroci? Naj še povem, da se je začela situacija tudi popravljati in se že veselo igrata, skupaj jesta,... Samo pa nikoli ne veš kaj ga lahko piči. Je postal zelo muhast.

Za čimprejšnje odgovore se vam zahvaljujem.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Maja. , petek, 19.05.2006 : 11:32:51
Tak je tudi naš, pa ga ne bomo kastrirali, ker bi bilo fino, če bi imel otroke.  ;)

Mislim, da vam je samo zrasel čez glavo in ga bo zelo zelo težko ukrotiti.  Kastracija bi morala pomagati vsaj v smislu rangiranja samcev in gonečih samic.

Bistvo je v tem, da kastracija najbrž bo pomagala, ampak ne vem, če bo popolnoma odpravila vaše težave.  :-\


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: KIN , petek, 19.05.2006 : 11:38:20
Tak je tudi naš, pa ga ne bomo kastrirali, ker bi bilo fino, če bi imel otroke.  ;)


Ne nameravamo ga parit.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Maja. , petek, 19.05.2006 : 12:31:23
No, saj ravno zato se mi zdi pa kastracija v redu zadeva.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lejca , sobota, 20.05.2006 : 11:23:18
Vizuelno se pes ne bo spremenil. Moj ima še vedno zelo lepo dlako.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: maska%odi , četrtek, 27.07.2006 : 13:19:24
Živjo, imam eno vprašanje, če je kje že odgovor, me prusmerite tja, ker nisem vsega prebrala...
Včeraj je bil moj maltežanček Odi (6 mesecev star) kastriran. Veterinar je rekel, da bo danes že ok (ne vem točno kaj nej si pod ta ok predstavljam) ampak Odi ves čas še vedno leži in počiva, poleg tega pa občasno zacvili. Očitno ga rana zelo boli. Rana je sicer lepa, ni zagnojena in nima izcedkov... Ali bi bilo dobro da mu dam kakšno stvar proti bolečinam? Katero? Ali je to čisto normalno? Odi je je moj prvi pes in sem nova glede vsega, zato me še toliko bolj skrbi. Prosim za vaše izkušnje, še posebaj od tistih, katerih psički so bili kastrirani. Koliko časa jih je še bolelo itd.
Hvala


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lejca , četrtek, 27.07.2006 : 21:53:08
Bucko ni nič pokazal, da ga kaj boli. Ko sva prišla domov, je cel dan spal. Naslednji dan pa je bil normalno živahen, le krožnik mu je delal ogromne probleme. Rane pa nisem videla, ker je imel 10 dni (do pobiranja šivov) čez obliž.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: SamSvojMojster , četrtek, 27.07.2006 : 22:43:11
Kastracija je taka tema,da so vedno deljena mnenja,a kaj ces tako to je.Moje mnenje je,da dejansko v nobenem primeru ne bi kastriral samca(hehe moski se poistovetimo s psom),razen zaradi zdravstvenih namenov.Dejansko sem jaz dobil nekaj predlogov,naj svojega telebajska kastriram zaradi lazje vodljivosti,vendar se nisem odlocil za kar sem imel par razlogov:
-ker bi s tem sam sebi priznal da ne znam vzgojiti preudarnega psa brez da mu premozenje odrezem
-ker pes ni vec pes ampak je ono :)
-ker v zivljenju potrebujem izziv(kar se vzgoje tice)
-ker je prednik psa volk in mora pes tudi imeti nekaj obcutka za rangiranje(je cisto naraven proces)seveda v mejah normale
-ker si nekako nisem mogel predstavljati svojega psa brez j.... :)
-ker sem moski in nisem mogel tega narediti svojemu psu :)
pa se kaj bi se najdlo.Sem pa imel moznosti pokremljati s tremi lastniki psov ki so kastrirani in info,ki sem ga dobil:
-nemc ni maral psov,tudi moj jih je parkrat fasal
-mesanec ne mara psov,tadominantnejsih,obenem ga pa ene samice napadajo?! nimam pojma zakaj,mogoce cutijo da jih nima :)
-in nek pitbull,ki ga je imel neki mladi gospod iz jars,je pa rekel da se je umiril,vendar da to ni to
Vsak ti bo drugace povedal,vem pa da bos hudo krivico svojemu tipu naredila :),kar pa se naskakovanja drugih samcev tice je to tudi moj pocel,vendar to zgleda tako da  prides do psa in ga dol vrzes vsa umetnost bo ze dojel.

PS: prosim ne naredi tega psu :)   hahaha
lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: maska%odi , petek, 28.07.2006 : 09:07:47
Živjo.
Vsak ima normalno svoje mnenje, tipi ste zaradi svojega premoženja verjetno večinoma proti :), jaz sem se za kastracijo odločila predvsem zato, ker je moj maltežan brez rodovnika in se bomo počasi preselili v hišo, kjer bo lahko na vrtu in nočem da mi uhaja z vrta za vsemi vaškimi psičkami, da ne zaplodi kakšne in potem imamo še več mešančkov, ki lahko končajo v azilu ali pa jim naredijo še kaj hujšega in tako sem odstranila možnost, da se mu pojavi rak na modih, ki je baje zelo pogost v starosti :) Tako da kar je, je. Naš Odi je brez jajc, pa ga jaz še vedno smatram za fantka


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: AngSeter , petek, 28.07.2006 : 11:01:03
Pes naših prijateljev je bil tudi kastriran pri enih šestih ali sedmih mesecih. Nikoli ga niso napadli samci, nikoli se ni potepal in nikoli ni zbežal za gonečo psičko in niti nikoli ga ni niti psička napadla.
Je pa čisto nor na svoje ljudi in žogico in tuj pes ga zanima samo, če je pogledal njegovo žogico.
Dlako ma lepo, zdravstvenih težav nima.

Kaj pa vazektomija? A tega pa veti ne delajo? Da bi samo zarezai in konec? Tako še vsadkov ne potrebuje zaradi izgleda....


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: maska%odi , petek, 28.07.2006 : 12:00:55
Pes naših prijateljev je bil tudi kastriran pri enih šestih ali sedmih mesecih. Nikoli ga niso napadli samci, nikoli se ni potepal in nikoli ni zbežal za gonečo psičko in niti nikoli ga ni niti psička napadla.
Je pa čisto nor na svoje ljudi in žogico in tuj pes ga zanima samo, če je pogledal njegovo žogico.
Dlako ma lepo, zdravstvenih težav nima.
Tudi jaz sem slišala takšne izkušnje lastnikov, katerih psi so kastrirani zato sem se oločila za poseg. Vsak ima pravico do svojega mnenja in to spoštujem, vsak naj dela s svojim psom, kakor on želi, da ga le ne muči in zanemarja. Pes se sicer hitreje zredi (nekateri pa pravijo da se ne), ampak to se da kontrolirati, živahnosti pa mislim da stem ne ubijemo v psičku. Mogoče mu celo rešiš muke, ko on zavoha psičko ki se goni, nagon ga vleče k njej, ti pa ga ne pustiš, to pa je za njega res hudo in mučno, ker pa nima tega nagona, ga psičke ne zanimajo (spolno) in ne trpi. No to je moje mnenje :)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Mel , petek, 28.07.2006 : 12:10:05
maska%odi , se strinjam s tvojim mnenjem ;)

Meni je žal, da svojega nisem že prej kastrirala, saj bi se s tem izognila zelo mučni operciji, ki ga je zaradi nekastracije doletela :(

Moj peso je še vedno zelo živahen in razigran, malenkost manj ihtav, do psov je pa itak že celo življenje ignorantski. Je pa veliko lažje v času, ko se psičke gonijo. Prej ga je dobesedno razmetavalo in je revež prav trpel, zdaj pa je čisto druga pesem. Pa še vedno je "dec"  ;D

lp,
Diana


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Nanook , petek, 28.07.2006 : 12:32:36
Mel, kako pa je pri tvojem zgledala ihta?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Mel , petek, 28.07.2006 : 12:36:24
Mel, kako pa je pri tvojem zgledala ihta?

Eh, sej mogoče ihta ni ravno najboljši izraz. Recimo, da je zdaj bolj vodljiv. Pa še vseeno enako razvajen ::)

lp,
Diana


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: ModraPanda , ponedeljek, 31.07.2006 : 18:21:45
Moj pes je zdaj kastriran tri mesece. V teh treh mesecih se v njegovem obnašanju ni spremenilo popolnoma nič. Ni postal niti malo bol vodljiv kot je bil in do samcev je še vedno neprijazen. Edina stvar, ki se je spremenila je, da ne markira več. Tek se mu je morda malce, ampak res malce izbolšal, prej je bil zelo neješč, zdaj pa solidno je. Upam, da sem ga s kastracijo obvarovala pred trpljenjem ob gonečih psicah, kar je bil tudi moj osnovni namen, sicer pa mi niti malo žal, da sem ga kastrirala, ker izgleda ravno tako srečen kuža kot prej.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Maja. , ponedeljek, 31.07.2006 : 19:18:55
Mislim, da je potrebno še malo počakati. Pri nas je po 1 letu razlika očitna.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: SamSvojMojster , ponedeljek, 31.07.2006 : 23:08:33
a je bil Odi danes na pst-ju? :) sry za offtopic


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Mel , torek, 01.08.2006 : 11:19:00
A misliš Odija od uporabnice maska%odi ? Ne, ker je na dopustu ;)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: SamSvojMojster , torek, 01.08.2006 : 11:50:25
sem mislil,ker je lastnica svojega psa klicala in je bilo venomer slisati Odi,Odi,Odi :) ,ko sem bil z svojim psom na sprehodu na pst-ju.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: ModraPanda , sreda, 02.08.2006 : 19:25:15
No kakorkoli jaz si želim le, da bi bil prijaznejši do ostalih samcev, ker sicer je priden kuža, to da ima veliko energije mi je pa itak všeč.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: SamSvojMojster , sreda, 02.08.2006 : 19:56:29
lahko da bo ratal zeeeeeeeelo debel :)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Mel , sreda, 02.08.2006 : 21:29:43
lahko da bo ratal zeeeeeeeelo debel :)

To se lahko zgodi brez kastracije. Katracija sama ne "debeli" psa...


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lejca , sreda, 02.08.2006 : 21:43:13
Zredil se ne bo kar čez noč, če se bo malce poredil pač malo zmanjšaš obrok. Moj Bucko se je zredil kakšno kilo, mogoče dve in sem malo zmanjšala obrok (prej je dobival malo več, kot je priporočeno za njegovo težo, sedaj pa dobi ravno toliko). Je pa še vedno zelo aktiven, s psi se zelo dobro razume, prav tako kot prej. Je pa vodljivejši in goneče psice ga ne zanimajo več.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: ModraPanda , četrtek, 03.08.2006 : 21:57:31
Pes rata zeeeeeeeelo debel, če ga preveč hraniš in premalo giblješ, jaz sem mu že preventivno zmanjšala obrok in ker se dosti giblje mislim, da ni panike, če bi opazla, da se je začel redit bi za to pravočasno ustrezno poskrbela, tko, da v tej smeri tko kot na lastno telo vplivamo predvsem sami.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lejca , petek, 04.08.2006 : 14:01:56
Pes rata zeeeeeeeelo debel, če ga preveč hraniš in premalo giblješ, jaz sem mu že preventivno zmanjšala obrok in ker se dosti giblje mislim, da ni panike, če bi opazla, da se je začel redit bi za to pravočasno ustrezno poskrbela, tko, da v tej smeri tko kot na lastno telo vplivamo predvsem sami.
Točno tako.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Ancyka , sobota, 23.12.2006 : 10:37:39
naš koder je tudi bil kastriran-ravno včeraj
zato sem se odločila iz zdravstvenih razlogov- imel je velike težave z ušesi, počen bobnič in je alergik (alergija na hrano)
po dolgotrajnem in mučnem zdravljenju je naš Cani spet popolnoma zdrav in danes praznuje prvi rojstni dan, na njegovo nesrečo prav z ovratnikom na glavi- zaradi včerajšnje kastracije...bomo potrpeli ;)


Naslov: obnašanje psa prve dni po kastraciji
Poslano od: Ancyka , nedelja, 24.12.2006 : 08:20:52
POzdravljeni!
Imam leto dni starega pritlikavega pudeljčka, ki je bil v petek kastriran. Zanima me, kakšne izkušnje imate z obnašanjem psov prve dni po operaciji. Moj kuža je namreč nekam žalosten in sploh noče hoditi. Naredi par korakov, potem pa se usede. Okoli rane ima rdeče- najbrž pa je to normalno za šele tretji dan po posegu, kakšne izkušnje imate vi? Kako je izgledala rana pri vaših psih prvih nekaj dni po kastraciji? Do kdaj so vaši psi nosili ovratnik?

Najlepša hvala za odgovore že vnaprej.
Vesele praznike in srečno novo leto!

Anja


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Ancyka , nedelja, 24.12.2006 : 09:03:38
jaz sem absolutno ZA kastracijo, ker so taki psički tudi zelo nagnjeni k rasti tumorjev in alergij, kar lahko s kastracijo kar precej preventivno preprečimo


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lovethor , ponedeljek, 08.01.2007 : 20:18:35
Ker se mi zdi, da naša Anitka začenja malo dišat in se Thoru že tako ali tako meša ob njej, razmišljava, da bova malega kar peljala kastrirat. Malo naju je presenetilo tole (no, saj nisem še čisto ziher, da se bejba goni, ampak imam pa močan občutek, da se nekaj 'kuha') in sedaj iščeva rešitve. Ločitev psov je zadnja opcija, ki se je bomo poslužili v skrajnem primeru.

Zanima me, če obstajajo kakšne omejitve, pogoji, pod katerimi pes ne sme pod narkozo. Naš je zelo dolgo preboleval posledice kokcidioze, ima še vedno ekstra občutljivo črevesje in je taka mala suhljata grinta, drugače pa je zdrav, živahen, bister, energičen, požrešen in vse to, kar sedemmesečni kuža mora biti. Lahko ti problemi, ki jih je imel, povzročijo kakšne zaplete pri posegu?

(Joj, že samo ob misli na to me zvija po želodcu...  ???)



Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Mel , ponedeljek, 08.01.2007 : 20:20:05
lovethor, preden gre pes pod narkozo morajo tako ali tako opravit CELOTNI pregled psa. Če se ne mudi preveč pa počakaj, da pes popolnoma okreva in pride k sebi, pridobi na kilaži itd, saj je narkoza nevarna že sama po sebi.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lovethor , ponedeljek, 08.01.2007 : 20:27:23
Hvala za hiter odgovor, Mel. Torej ju bo treba ločit, če se bo bejba res gonila...


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: cac , sreda, 21.02.2007 : 22:37:04
Živjo...

Imamo manjši problem in bi rabila kak dober nasvet...
Našega haskija smo kastrirali 3 tedne nazaj in veterinar je reku da po 7-10 dneh ne rabi več nositi ovratnika (zaščite da se ne zgrize)... No mi smo to probal, ampak si je prec malo zlizal, rako da smo mu dali nazaj ovratnik.
Sedaj po 3 tednih (+1 dan) ima ps še vedno skoz ovratnik gor, ker ga zelooo "grize in srbi" in se spraska takoj ko ima 2 sekundi časa :-[
Ga srbi ker mu raste dlaka?
Kaj lahko naredimo?
Danes si je med tem ko smo mu dali za jest in ga par sekund nismo gledal, naredil veliko rano  :-[

Naj grem enostavno do veterinarja? ali lahko kej druzga probamo?

Hvala za pomoč ;)

lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lejca , četrtek, 22.02.2007 : 13:45:27
Bucko je imel 14 dni ovratnik (nosil ga je kadar ga nisem imela pod nadzorom), rano pa je imel ves čas zalepljeno z obližem. Ko sem ga peljala k veterinarju, sem ga dala v avto brez ovratnika in se je začel nekaj lizat. Seveda sem takoj ustavila in mu dala gor ovratnik. Pa je veterinar rekel, da ni nič hudega, ker je bila rana že zaceljena in mu je vzel ven šive. Potem se je nekaj dni ves čas lizal.
Če pa se je ranil do krvi, pa mislim, da bi bilo treba iti do veterinarja. Lahko pa samo pokličeš in bo potem veterinar povedal ali morata priti ali ne.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Christjan , sreda, 28.03.2007 : 17:22:30
Lep pozdrav!

Evo zdaj sem pa v veliki dilemi.... Nekateri forumovci so mi full svetovali naj psa kastriram, eni spet ne pa tudi trener je rekel, da naj ga ne kastriram, naj bo kakšen je in da je potem samo še bolj nervozen. No, zanima me vaše mnenje... Ker mu bodo verjetno operativno odstranili analne vrečke sem premišljeval, da bi še ga istočasno kastrirali...


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: ka ty a , sreda, 28.03.2007 : 17:26:29
Bolj nervozen bo, če ne bo kastriran.
Jaz ti jo kar svetujem..


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: tanja040 , sreda, 28.03.2007 : 17:34:00
Se absolutno strinjam z ka ty o.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Christjan , sreda, 28.03.2007 : 18:10:46
evo pa smo spet tukaj... Zaj sn pa res ful v dilemi, ker vi pravite, da bo pes čist OK ko bo kastriran, trener pa glih drugače.... Res pa da že full razmišlam o kastraciji...


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: ka ty a , sreda, 28.03.2007 : 18:13:05
Ja nevem kaj je trener mislil s tem, da bo bolj nervozen.Zakaj že?
Potem psa ne bodo več zanimale psičke,bolj se drži lastnika,tudi zdravstvene težave so manjše...Tako, da ga kar kastrirajte.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Felina , sreda, 28.03.2007 : 18:36:30
Eh, to je moška filozofija, ko mislijo, da se celi svet vrti okoli jajc  ;) Bo živčen, ker se bo zavedal, da imajo drugi večja...hihihihihi.

Christian...moj ovčar je kastrat in mu nič ne manjka, razen tega, da ga ne zanimajo goneče psice, da noče zbežati, da je lahko vsak čas v letu umirjeno spuščen in da se ne rabi izstradat, ko se gonijo sosedove psičke (imamo jih samo v najbljižjem sosestvu 3, ki se izmenično gonijo čez vse leto). Pri 7 mesecih je plezal preko ograje, ko je silil k sosedovi psici, pa je šel pod nož, ...karakter je nespremenjen (je bil kastriran dovolj zgodaj), živahnost je enaka, ni se zredil, rad dela in sodeluje z mano, živčen pa je v tolikor, kolikor mu ni preveč všeč, da ima drugi pes žogico in se grebe,nogo še vedno dviguje in označuje, še vedno se zna zrangirat in nise še srečala psa, ki so ga kastrirali v mladih mesecih in bi bila kakšna sprememba v karakterju.

Edino kar je, da zna biti nadležno iz strani drugih samcev, ker jim ni ravno jasno kaj je on...zato se tudi ne spravljajo v pretepe z njim in v rangiranje, kar je tudi dobrodošlo.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lejca , četrtek, 29.03.2007 : 11:15:45
Tudi mojemu očiju je nek veterinar odsvetoval kastracijo. Na srečo smo se vseeno odločili za ta poseg in mi ni prav nič žal. Sedaj sploh ne vem več, kdaj se goni kakšna psica, in ko me kdo opozori, naj pazm psa, ker se ena psica goni, se samo nasmejem. Tudi spimo lažje, ker se ne dere ponoči  ;D. Drugače je pa postal bolj navezan in pozoren name. Še vedno markira, ni se zredil, ni izgubil volje do življenja... Je zelo aktiven, naučil se je veliko trikov, dela vaje poslušnosti. Prej sem mu bila zadnja briga. Mi je pa žal, da ni bil kastriran že prej, preden sem ga dobila, ker bi imela manj težav z njim pri prevzgoji.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Xena , četrtek, 29.03.2007 : 12:41:00
evo pa smo spet tukaj... Zaj sn pa res ful v dilemi, ker vi pravite, da bo pes čist OK ko bo kastriran, trener pa glih drugače.... Res pa da že full razmišlam o kastraciji...

Hm, tudi meni je nanavadno "trenerjevo" razmišljanje, da bo pol še bolj nervozen.

Jaz imam dva kastrata in še eno psičko sterilizirano. Kljub temu, da so trije in torej krdelo, zelo dobro funkcioniramo ravno zato, ker so "poštimani" - fanta mi ne iščeta bejb, psička nima zasledovalcev in kadarkoli srečamo kakega nekastriranega samca, ni nobenih težav, saj mojih fantov ne jemlje resno in tako ne pride do sporov.

Imam pasjo šolo za azilaše, kjer so praktilčno vse psičke sterilizirane in skoraj vsi samčki kastrirani - pridi jih pogledat!

Ne odlašaj z odločitvijo in (hm, nisem si mislila, da bom takole rekla o svojem "kolegu") - ne poslušaj trenerja!

lp, Katarina


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Christjan , četrtek, 29.03.2007 : 12:43:28
Hehe, smo ga že obsodili na kastracijo ;) nwm trener je reko da naj psa pustim takšnega kot je, da on tut nebi mel volje do lajfa če bi mu kdo jajca bek vrezal :D


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: zalarjeva , četrtek, 29.03.2007 : 13:35:40
Jaz sem dala svojega kastrirati pri njegovih 9 letih. je bilo nujno, saj je imel že povečano prostato. Prej ga pa nisem dala, ker sem slišala, da se pes umiri-da se ne igra več tako in samo leži. Zdaj pa ko ga gledam, mi je žal da ga nisem dala kastrirati že prej. Ne poslušam več cviljenja, lajanja, zavijanja, stradanja,...ne bojim se več, da bi preskočil ograjo in zbežel,...v glavnem naredili smo super zadevo s tem, da smo ga kastrirali. Pes se ni umiril in ne zredil. Res pa je, da je bil že prej malo predebel in ima zdaj strogo dieto, s katero je shujšal že 5 kg. Na teh briketih pa bo moral vztrajati, da se slučajno ne zredi nazaj. S tem, ko je shujšal, pa je še bolj živahen.
Sem vesela, da je tako kot je.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Christjan , četrtek, 29.03.2007 : 13:41:49
zalarjeva!

Saj zaradi tega se gre, da se ful umiri. Moj je sedaj star 7 mesecev- (joj danes je točno 7!) in je še baje premlad...


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: zalarjeva , četrtek, 29.03.2007 : 13:45:05
Sploh se ni umiril, razen, da ne leta za psičkami, ki se gonijo. Še vedno se zelo rad igra.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Felina , četrtek, 29.03.2007 : 14:33:52
Christian.....moral bi mojega hiperaktivneža videt...potiho sem upala na umiritev po posegu, a o njej ne duha ne sluha...še vedno je isti bedak, ki nima konca divjanju in samo dirka okoli, samo fehtari, da bi se nekaj delalo in dela z veseljem...skozi ovire na agilitiju kar poleti, dosti več veselja ima do igranja z drugimi psmi itd, medtem ko pa ta drugi, ki pa je nekastriran, za njega pa je igra rangiranje in če pes, ki ga vabi k igri ni strelizirana psička ali samec, se ne špila, ali nadleguje ali pa se rangira....to pa tudi ni fajn.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Christjan , četrtek, 29.03.2007 : 14:46:29
Felina!

Saj premišljujem glih o tem, ker ob srečanjih z drugimi psmi samo naskakujejo drug drugega, pol pa ne ubogajo. Je pa skrajno neprijetno ko ti hoče pes nategnit vse kaj leze in gre...

LP


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Sammy , četrtek, 29.03.2007 : 15:48:30
Christjan in ostali, ki ste v dvomih, predlagam vam, da po dolgem in počez prečešete spletno stran (http://sammy.slohosting.com) mojega kosmatinca in boste videli, da ni ne len ne debel.  Misliš, da si z bičem pomagam, da mi skače prek nog, rok, prek mene, vijuga med nogami, prinaša predmete, se vrti, valja, gre okrog drevesa, hodi nazaj... (glej AKTIVNOSTI / TRIKI) ... skače prek hlodov na sprehodih (ena (http://www.geocities.com/sammyiris/1leto/sprehod-2.JPG), dva (http://www.geocities.com/sammyiris/1leto/sprehod-2.JPG)), divja po snegu (ena (http://sammy.slohosting.com/3leta/zima0506-9.JPG), dva (http://sammy.slohosting.com/3leta/zima0506-26.JPG)) ali samo tako (http://sammy.slohosting.com/jesen05/jesen05-13.JPG) po nepobeljenih travnikih?  Potem se pošteno motiš. Če bi poskušala s kakšrnokoli nasilnostjo, pri tej pasmi ne bi ničesar dosegla. Če ti ni jasno, si preberi opis pasme (http://sammy.slohosting.com/predstavitevpasme.htm). Poleg tega sva po tistem, ko je bil kastriran, dve leti trenirala agility (http://sammy.slohosting.com/agility.htm).
Misliš tudi, da se iz lenobe neutrudno podi s pesjani, velikimi in malimi ure dolgo? Primer 1 (http://www.geocities.com/sammyiris/pomlad05/sammyvin2.jpg), primer 2 (http://www.geocities.com/sammyiris/sammyyoyo/sammyyoyo-1.jpg), primer 3 (http://sammy.naspletu.com/4leta/trgatev06-8.jpg), primer 4 (http://iris.slohosting.com/sammydiva/) - če jih rabiš več - na spl. straneh. Žal pa vedno nimam fotoaparata s seboj, da bi dokumentirala vsa divjanja. Pa da lahko ubožček uživa medtem, ko mi z vlečenjem pomaga pri teku na smučeh (ena (http://sammy.slohosting.com/rogla/rogla2006-1.jpg), dva (http://sammy.slohosting.com/rogla/rogla2006-10.jpg), tri (http://iris.slohosting.com/skijoring/)), ali na rolanju in kolesarjenju (http://sammy.slohosting.com/aktivnosti.htm)?
Lahko sploh verjameš, da je ta pes kastriran?
Misliš, da se je iz lenobe naučil odpirati vsa vrata od ograje (najprej seveda tista, ki se odprejo na lažji način, potem tudi tista, pri katerih potrebuje en pes kar precej iznajdljivosti in napenjanja možgančkov)? Pred ena vrata smo postavili težak 'hlod', ki ga še jaz komaj premaknem, pa mu ga je naslednji dan uspelo nekako poriniti stran in odpreti vrata.  ::)
In če misliš, da je predebel in ne verjameš zgoraj napisanemu, si lepo vabljen, da mu pretipaš rebrca in občutiš njegovo idealno telesno težo in atletsko postavo ter se prepričaš o živahnosti, mladostni igrivosti (čez dva meseca bo imel 5 let) in neutrudljivosti, kadar gre za pasja divjanja. 
Verjeli ali ne - po kastraciji se ni čisto nič spremenil, samo nekaj dni je bil omotičen, kar pa ne odtehta tega, da sem naredila nekaj dobrega za okoliš (mislite, da bi uživala, ko bi videla, kako njegovi potomci drug za drugim končajo v zavetiščih, na verigah ali celo pod kolesi avtomobilov?) in za psa samega (obvarovala sem ga pred spolno prenosljivimi boleznimi, ki verjeli ali ne obstajajo tudi pri psih in so vedno pogostejše, ter pred oblikami raka na spolnih organih; obvarovala sem ga pred trpljenjem, medtem ko bi jokal za svojo izbranko (kakšno psico, ki se goni v bližini) - pa tudi moja ušesa ne trpijo, in ušesa moje družine, sosedov itd.; glede na to, da so te pasme zelo iznajdljive pri tem, kako pobegniti (do izbranke), bi lahko med prečkanjem ceste povzročil prometno nesrečo, škodo bi plačala jaz, najhuje pa bi seveda bilo, če bi se psu kaj hudega zgodilo - meni pa bi se zaljubljenec preveč smilil, da bi ga imela zaprtega) .
In poznam veliko psov, ki so kastrirani, pa živijo normalno, aktivno naprej, v bistvu ne poznam niti enega, ki bi se spremenil (kvečjemu na bolje). Vem tudi za pse, ki so kastrirani/sterilizirani in tekmujejo v agilityju.

V branje še nekaj koristih povezav:
http://www.zavetisce-horjul.net/neprezrite.php?subaction=showfull&id=1146583583&archive=&start_from=&ucat=55&
http://www.klinikaloka.com/kastracija_psa.htm
http://zavetisca.mojforum.si/zavetisca-about223.html
http://drustvopoziv.velenje.si/files/pomen_sterilizacije_kastracije.pdf

Tudi mene so nevedneži prepričevali, naj tega ne storim, pa sem bila toliko pametna, da sem verjela ljudem, ki imajo več dolgih let izkušenj in znanja za seboj in predvsem tistim, ki niso obremenjeni s pasjo "moškostjo".  ;)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Christjan , četrtek, 29.03.2007 : 17:14:03
Sammy!

Hvala za tako obrazložitev... Bom ga definitivno kastriral!

Lepa spletna stran! A lahko vprašam koliko ste stari?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Sammy , četrtek, 29.03.2007 : 18:11:48
Poglej v profil (čeprav bo čez manj kot mesec več pisalo). ;) Pa ne me vikat.
Aja še to, kastriran je bil pri 9 mesecih, čeprav bi lahko že pri šestih, sedmih. Smo pa čakali na pomlad, da je lažje okreval (poleti v vročini pa je tudi težko).


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Christjan , četrtek, 29.03.2007 : 18:46:14
Sammy ne morem si ogledat tvojega profila, ker nimam nobenega paketa, ampak saj ni važno...
Kaj sedaj poleti ga bi to zelo motilo- zaradi vročine... A spletno stran si pa sama nardila?


LP


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Sammy , četrtek, 29.03.2007 : 19:20:33
Aja, saj res ...  :-\
Ja poletja še ni (mislila sem na julij, avgust), tako da če bi ga zdaj kastrirali, ni nobenega problema ... Okrevajo pa itak v enem, dveh tednih.
Glede spletne strani pa je že offtopic, ampak ja, naredila sem jo pred dvemi leti, tako da bi bil počasi že čas za popolno prenovo (oblike predvsem). ;)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: zalarjeva , petek, 30.03.2007 : 15:33:02
Če si se odločil za kastracijo, si se nedvomno pravilno odločil. Sammy, super spletna stran!


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Christjan , petek, 30.03.2007 : 15:46:52
zalarjeva!

Pes bo operiran medtem ko bojo mu analne vrečke odrezali ;)
Revše bogo ;D


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Sammy , petek, 30.03.2007 : 15:52:35
zalarjeva, hvala. :)

Christjan, super! :)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Christjan , petek, 30.03.2007 : 15:59:29
Sammy ju3 bo točno en teden odkar so mu žlezo stiskali, pes pa že cvili nekaj...
Sad


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: smodlask , petek, 20.04.2007 : 13:38:18
Živjo,

sem na novo na forumu, vso temo glede kastracije sem že prečekirala in  me zanima še nekaj:

po vsej verjetnosti bom dala kastrirat mojega 3 leta starega labija, zanima pa me, kako poteka samo okrevanje oz. kako dolgo. In ali so se pri komu pojavile kakšne komplikacije po operaciji.
Oz. če ima kdo s tem negativne iskušnje...čeprav vidim, da ste tukaj skoraj 90% za kastriranje.

In pa, če je kdo dal kastrirati v novomeški kliniki - tisti privat, in kake so izkušnje.

lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lejca , ponedeljek, 23.04.2007 : 18:11:03
Moj Bucko ni imel prav nobenih težav po kastraciji, le prvi dan je bil malo omotičen, pa krožnik mu je šel na živce :). Mislim, da so mu po 10-ih dneh odstranili šive. Na začetku sva hodila na malo krajše sprehode, potem je bilo pa vse normalno. 


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: smodlask , četrtek, 03.05.2007 : 07:31:21
Naš labi Task je bil pred 4 dnevi kastriran. Vso stvar je dobro prenašal, že takoj po operaciji je bil ves živahen kot da nič ne bi bilo. Nič ne cvili, ne kaže da ga kaj boli, skratka on bi kar norel in skakal, samo ga moram kar pazit, da si ne bi kaj šive frdirbal. No, tut na ovratnik se je že navadil.

Imam pa eno vprašanje za vas, ki ste že dali kastrirat - Task ima še vedno vrečke od mod, sam so sedaj prazne oz. izgledajo napol prazne, pol od tistega, kar je imel prej notri.
Kako je s tem? Fejst nazaj sem pod to temo brala, ko je nekdo pisal, da so njegovemu psu odrezali "zajeten del kože".
Mojemu Tasku ni vet nič kože skoraj odrezal, vrečke so še vedno oz. ta koža, ki pokriva moda. Ali je bilo pri vas tudi tako? Se potem te vrečke kaj skrčijo ali tako kar ostane. Ne zdijo se mi vnete ali kaj, tudi šivi izgledajo ok,...sam sprašujem zaradi tega, ker ne vem, kako bi morala zadeva izgledat po kastraciji in če mi lahko kdo pove, kako je izgledalo pri njegovem psu.
lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: zalarjeva , četrtek, 03.05.2007 : 08:44:46
Vrečke sčasoma uplahnijo in so samo še vrečke, skoraj se ne vidijo, tako je pri mojemu psu.
lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: diva , torek, 28.08.2007 : 06:25:40
Pozdravljeni,
tudi mi razmišljamo o kastraciji ker naš hišni kuža ne neha markirati po hiši. Poskušali smo mu pokazati in dopovedati, da to ni v redu, uporabili sprej - pa ni uspeha. Zdaj razmišljamo o kastraciji. Kakšne so vaše izkušnje o markiranju po hastraciji ?
hvala in lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Kalsang , torek, 25.09.2007 : 12:08:26
Po kastraciji samci postopoma nehajo markirati. To se ne zgodi takoj, temveč traja nekaj časa (do 3 mesece), da nivo hormonov pade in se stvar umiri.

lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: takoda , torek, 25.09.2007 : 12:11:08
Za markiranje ne vem, moj je naskakoval vse živo, tršico v šoli, prijateljico in njeno hčerko, mene, svojo dekco... Po kastraciiji se je umiril in sicer takoj. Zredil se pa ni, čeprav nekateri mislijo da je to dvoje povezano.
lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Gigosy , ponedeljek, 01.10.2007 : 12:49:17
Katero kliniko svetujete za kastracijo psička yorkija???? Kako je s cenami?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Jana , sobota, 06.10.2007 : 15:39:46
- Veterinarji, alternativna medicina (http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,68.0.html)

Gigosy, daj no, saj poznas pravila.

Ce si pozabila, na zemljevidu (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,5764.0.html) vse pise, kje je kaj.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: York , četrtek, 20.12.2007 : 13:01:33
Pri nas pa je situacija sledeča: imamo 2,5 letnega samojeda, ki je v zadnjih mesecih postal popolnoma neobvladljiv, nasilen, uporniški, neposlušen (no to je bil itak že od zmiraj), uide pa takoj ko ga spustim iz pesjaka ali odpnem s povodca. Sicer sem že skoraj odločena za kastracijo (največ zaslug pri tem ima Sammy-hvala!) vendar me še vseeno skrbi če niso vse te težave bolj slaba navada in da kastracija ni rešitev?? :-[ Naj še povem da sva s psom opravila pasjo malo šolo...

Zanima pa me še glede veterinarja: pri znanki je veterinar psa kastriral kar v domači garaži ??? :o ??? ....


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lejca , sobota, 22.12.2007 : 23:19:00
Če bo kastracija uspela, bodo psu vonjave drugih psov postale manj zanimive in boste lažje pridobili njegovo pozornost, postal bo bolj vodljiv. Če vam uide zaradi gonečih se psic, potem boste ta uhajanja preprečili, če pa uhaja zaradi drugih razlogov, pa verjetno ne. Če pes ne uboga na odpoklic, potem ga ne smete spuščati. Lahko ga imate 10 m povodcu, katerega vleče za seboj in ga pohodite, ko se pes oddali od vas in ga pošasi od začetka učite odpoklic, kljub temu, da sta ga v mali šoli verjetno že znala.
Pomembno je, da najdete dobrega veterinarja, ni važno, če se morate zaradi tega peljati kakšen km več in za uslige porabite kakšen € več. Jaz svojega nikakor ne bi peljala k nekomu v garažo, saj gre vendar za operacijo.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Klavdija , ponedeljek, 18.02.2008 : 12:49:19
V drugi temi sem prebrala, da pes po kastraciji ni maral več drugih psov? ???
A je to res? Ima še kdo takšne izkušnje??


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 18.02.2008 : 13:47:01
To je večplastna zadeva. Lahko je v povezavi s kastracijo lahko pa ne.
Drugi samci se včasih vedejo "poniževalno" do kastratov, čeprav jih večinoma zignorirajo. Lahko da zaradi tega. Če je hujše pa dvomim da je samo kastracija kriva.
Dovolj je, da vodnik enkrat napačno odreagira.
Pač odvisno od psa do psa...


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Xena , ponedeljek, 18.02.2008 : 14:03:55
Vrečke sčasoma uplahnijo in so samo še vrečke, skoraj se ne vidijo, tako je pri mojemu psu.
lp

Tudi pri obeh mojih je bilo tako.

lp, Katarina


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Teja , ponedeljek, 18.02.2008 : 14:12:32
Klavdija, jaz nimam takšnih izkušenj.
Tayos je kar frajerček do drugih psov, ampak nima veze s kastracijo- ravno obratno, če ne bi bil kastriran bi bil šele konflikten :P Tako da sedaj ni konflikter je pa frajersko pogumen :P
Po biološki plati bi ravno kastracija morala zmanjšati agresijo. Testosterona, ki bi bil odgovoren za mačo vedenje iz jajc ni več, torej logično sklepanje, da kastracija omili agresivno vedenje.
Tisti kastriran pes v drugi temi, ki ne prenese samcev, niti psic- mislim da je tam problem nekje drugje.
Kot je bilo že napisano (AngSeter) se nekateri res vedejo poniževalno do kastratov, ampak ne more biti čisto vsak pes tak. Tam bi rekla, da je nekaj drugega problem.

 Jaz nisem še videla, da bi se 2 kastrata stepla ::)

p.s. se bojiš za Nexa ali kako?

lp



Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lovethor , ponedeljek, 18.02.2008 : 14:38:50
Jaz bom lahko kar hitro povedala, kako bo pri našem. Samo da naš ni dominanten, ampak plašen in čuden  ::), je pa v vsakem primeru precej jezen. Glede na to, da ima naslednji teden operacijo na tački, bomo še kastrirali, pa bi mi bilo ful lažje, da bi se ob vseh skrbeh imela česa za veselit - kakšne čudežne naklonjenosti do vsega, kar je na štirih tacah  ;D


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: AngSeter , ponedeljek, 18.02.2008 : 15:00:50
V glavnem, naš kastrat je super  :P :-*


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Klavdija , ponedeljek, 18.02.2008 : 15:06:26
Klavdija, jaz nimam takšnih izkušenj.
Tayos je kar frajerček do drugih psov, ampak nima veze s kastracijo- ravno obratno, če ne bi bil kastriran bi bil šele konflikten :P Tako da sedaj ni konflikter je pa frajersko pogumen :P
Po biološki plati bi ravno kastracija morala zmanjšati agresijo. Testosterona, ki bi bil odgovoren za mačo vedenje iz jajc ni več, torej logično sklepanje, da kastracija omili agresivno vedenje.
Tisti kastriran pes v drugi temi, ki ne prenese samcev, niti psic- mislim da je tam problem nekje drugje.
Kot je bilo že napisano (AngSeter) se nekateri res vedejo poniževalno do kastratov, ampak ne more biti čisto vsak pes tak. Tam bi rekla, da je nekaj drugega problem.

 Jaz nisem še videla, da bi se 2 kastrata stepla ::)

p.s. se bojiš za Nexa ali kako?

lp



Teja..; ja  ..Samo mi še manjka, da ga JAZ sedaj nardim problematičnega...pa tud če s kastracijo..hehe Saj zato sem skoraj s stola padla...
No..jaz res upam, da se kaj takega ne bi zgodilo.
Če pa..pa grem kar "Pod vlak"..hehhehehe

lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: zalarjeva , ponedeljek, 18.02.2008 : 15:43:55
Verjetno mislite name, ko govorite o tem psu iz druge teme, ki ne mara drugih psov, a ne? Jaz nevem kaj mu je. Včasih se je vsakemu psu umaknil, ko je prišel ta do njega, zdaj bi pa kar on skočil v druge. Sem razmišljala, da je to kastracija, pa vidim, da je to bolj malo verjetno. Tudi v tisti temi me je to zanimalo, če je normalno, da je kastriran pes agresiven do drugih. Je morda postal malo "tečen", ker ima 10 let, torej je že starejši in mu gredo drugi psi na živce? Drzgače je pa najbolj napadalen do drugih, ko sem z njim v lokalu na kavi. Mirno sedi zraven, ko pa vidi drugega psa, vstane in bi ga napadel. Moram res paziti. Je pa res, da grem ponavadi v lokal, kjer ga natakarice poznajo, torej a je možno da čuva prostor? Torej lokal, kjer je deležen velike pozornosti in je ni pripravljen deliti z drugimi? Res bi bila dobrodošla pomoč, ker je bil zelo miren pes, zdaj pa to ni več-kar se drugih psov tiče. Drugače je to do ljudi nadvse prijazen pes.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lovethor , ponedeljek, 25.02.2008 : 22:02:54
Mi smo kastrirani. Zaenkrat se zelo smilimo sami sebi ::)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: skogkatt , ponedeljek, 25.02.2008 : 22:48:13
Booogi ;D :-*

No naj še jaz pristavim piskerček:
Od kastracije je minilo pol leta, iiiiiiiin... vse je tako kot prej ;D :P
Markira (izključno zunaj seveda ;) ), vohlja (vse in še več :) ) , tu pa tam kakšno blazino natepava ::), pse je vedno vesel in prijazen do njih :-* , pozornost je ista, kot prej (pogosto pomanjkljiva >:( ;D) , ... vse po starem torej  8) ;D


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lovethor , ponedeljek, 25.02.2008 : 23:44:34
Mi pa si vsi, ki Thor-orista poznamo, želimo, da bi to postal en čisto nova psička :) Da ne bi bil več tako žleht in da bi se polulal v enem ;D Da bi enkrat za vselej nehal tulit na druge pse in mačke in ptiče in nasploh vse, kar se premakne takrat, ko on na to ni bil pripravljen ::) Natepaval pa nikoli ni oz. samo enega pliškota, ki pa ga pospravimo takoj, ko začnejo boki migat :P

Ampak ... pomoje bo še vedno enaka baraba, samo gonečke ga ne bodo več nervirale. To pa je glavni razlog, zakaj smo ga objajčili. Ker ga ne spuščamo, obstaja res malo možnosti, da bi naredil kakšne potomce, ampak če česa svet ne rabi, so to potomci z njegovimi geni  :o  ::)

Malo prej prvič pomahal z repkom :D Zdaj pa sva petnajst minut sestavljala ležišče, ker pod kavč ne more zaradi lučke, pa sem improvizirala - tik pred kavčem naredila še en šotorček - je še malo zadet od zdravil, pa mi je nasedel, da je to njegov 'podkavčem' plac ;D


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: skogkatt , torek, 26.02.2008 : 00:03:09
Ampak ... pomoje bo še vedno enaka baraba, samo gonečke ga ne bodo več nervirale. To pa je glavni razlog, zakaj smo ga objajčili.

Saj ne, da bi ti rada pokvarila veselje...  :P
Moj jih še vedno voha ::) Ni šans da bi delal, ko je gonečka v bližini >:( Tudi po urah jo še vedno zavoha na tleh. Sorry, vem da sem špilferderber, ampak kot sem rekla, pri nas ni sprememb  ;D

Držim pesti, da bo pri tvojemu učinkovalo ;)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lovethor , torek, 26.02.2008 : 00:30:21
Grrrr... Mi praviš, da smo mogoče ta lepa jajčka zastonj odrezali?? ;D
Mogoče pa ima tvoj Maj še kakšna rezervna nekje :P

 



Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: zalarjeva , torek, 26.02.2008 : 10:06:16
Meni je pa super odkar je kastriran glede gonečk. Je blo grozno vedno ko se je katera gonila. Ni jedel, venomer cvilil, tulil v nebo,...ubogal pa čisto nič,glih za vse. In se je nedavno gonila sosedova rottweilerka, je bila zaprta v pesjak, drug njihov pes, samec pa kot nor okol skakal in cvilil. Prav tako vaški psi, ki so spuščeni. Pa pogledam našega, kako se na terasi sonči in ga briga za ves svet. Tako da naš ni nič vohal očitno.Morda pa le niste zastonj jajčka odrezali. ;D


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lovethor , torek, 26.02.2008 : 10:47:38
He he, bomo videli :)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: taddea , petek, 28.03.2008 : 15:50:54
Včeraj je bil kastriran moj 6-mesečni terierski mešanček Lan. Za to smo se odločili iz več razlogov: pred Lanom sem izgubila 8-letnega kužka, ker mi je med gonjenjem pobegnil in se ni več vrnil. Bilo je preveč boleče in soglasno smo sklenili, da se to več ne sme zgoditi. Poleg tega je Lan kot mladiček kazal veliko agresije (bila sem malo preveč popustljiva, vendar sem s pomočjo nasvetov to začela uspešno odpravljati), kar pa naj bi se s kastracijo nekoliko umirilo. Razlog je bil tudi sosedov kuža, ki so mu med gonitvijo večji psi raztrgali cel zadnjik.
Vedela sem, da prve dni ne bo lahko, nisem pa vedela, da bo tako hudo trpel. Po kastraciji je dobil halucinacije (zaradi narkoze, kar se baje zgodi zelo redko), tako da mu je veteriar dal še enkrat pomirjevalo. To naj bi do danes zadostovalo, ko naj bi zjutraj dobil 1/2 tablete. Že ob 16h je bilo nevzdržno, tekal je sem in tja, jokal, cvilil,... zato sem mu dala polovico tablete. Vse skupaj se je samo rahlo umirilo, ovratnik je dobil prekratek, zato si je ves čas lizal rano (ob vsakem poskusu, da bi mu to preprečila, ali se ga samo dotaknila, je renčal name in mi kazal zobe). Ob 23h je postalo spet nevzdržno, zato je dobil še drugo polovico tablete. Spala sva eno uro, potem sva bedela do jutra (jokal je, tekal po hiši, lizal rano... Jaz pa sem obupano jokala z njim). Bolečino smo mu želeli oblažiti z ledom, vendar ni pustil nikomur, da se rani približa. Zjutraj sva odšla na veterino. Dobil je daljši ovratnik (zdaj se več ne more lizati), pomirjevalo, injekcijo proti bolečinam in posprejali so mu rano. Lan si je odstranil en šiv, vendar na srečo ni bilo tako hudo, da bi mu morali rano ponovno zašiti.
Z apetitom na srečo nima težav.
S svojim postom sem želela samo opozoriti vse tiste, ki se odločate za kastracijo, da je morda kuža ne bo "najbolje" prenesel. Veterinar je danes rekel, da ne ve za nobenega psa, ki bi imel tako hude reakcije (vendar očitno obstajajo izjeme, ki nadpovprečno trpijo). Tolažim se s tem, da ko bo to mimo, bo vse življenje varen pred nesrečami.

Lp, Tadeja


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Toblerone , petek, 28.03.2008 : 19:43:24
Ojej, taddea, to pa se kr hudo sliši. Pa ravno danes sem se šla k vetu pozanimat za kastracijo mojega lumpa. Pa mi je bilo povedano, da bo prvi dan malo bogi od narkoze, naslednji dan pa že po starem, pa deset dni lučke in adijo. Ma saj vem, da sem naivna in da bo bogi  :-\  Pa vseeno mislim, da mu bo teh par dni trpljenja prineslo več koristi kot pa trpljenja.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lejca , sobota, 29.03.2008 : 12:23:16
Moj pes ni imel nobenih težav po kastraciji, nič ni cvilil... Ko sva prišla domov je cel dan spal, ker je bil omotičen od narkoze, naslednji dan pa je bil tak kot prej. Edino ovratnik mu je šel zelo na živce. Če izbereš dobrega veterinarja, potem je zelo majhna možnost, da pride do zapletov. Kastracija pa ne bo spemenila agresivnega psa, mu boste kar vi morali pokazati, da ni on šef in nima kaj renčat na vas.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Teja , sobota, 29.03.2008 : 14:16:16
taddea,
moji vsi psi do sedaj so že bili pod najmanj eno narkozo, pa ni bilo nikoli najmanjše težavice. npr. kuža je bil do 7. meseca 2x pod narkozo, operirana je bila starejša psica...
zato ne bi posploševala in strašila ostale, ki se odločajo za kastracijo ;)
tveganja narkoza pa se menda zavedami vsi, kajne?
moja dva samca sta kastracijo prenesla odlično. prav tako od kolegice nedavno kastriran kuža- bil je ves hiperaktiven že par ur po operaciji ::)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: taddea , nedelja, 30.03.2008 : 12:42:51
Nisem hotela kogarkoli strašiti, želim pa, da vsak, ki se za ta poseg odloča, ve, da so lahko posledice hude (veterinarji pač to ponavadi zamolčijo...) in moj Lan je žal eden takih boščkov... :(


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: zalarjeva , nedelja, 30.03.2008 : 12:56:16
Lovethor, se je v tem času odkar je kastriran že kakšna psička gonila, da bi izvedeli če zavoha ali ne?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lovethor , nedelja, 30.03.2008 : 13:39:50
zalarjeva, nismo zaznali nobene gonečke - kar lahko pomeni, da nobene ni bilo, ali pa jih ne zaznavamo več :P.  Markira še vedno in zaenkrat je edina razlika med prej in potem v tem, da mi ne dovoli preveč tam spodaj 'šarit' oz. se mi izmika, ko hočem pogledat, kako se mu je zacelilo >:( 


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: zalarjeva , nedelja, 30.03.2008 : 13:48:02
Markira tudi moj še vedno in očitno vedno bo,samo gonečk pa res ne zazna,kar je super. ;D


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Bea , ponedeljek, 31.03.2008 : 09:49:46
Res je odvisno od samega psa, kako bo prenesel narkozo. Moj kokeršpanjel je bil od njegovega 11 do 14 leta štirikrat pod narkozo (zadnjo operacijo tudi kastriran), s šumom na srcu, pa je vedno dobro prenesel - prvi dan spal, drugi dan z lučko divjal okoli in premikal stole :D, zacelilo se je brez problemov.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Klavdija , sobota, 05.04.2008 : 11:19:42
A je normalno, da psu otečejo - nabreknejo...( nevem kak naj točno napišem  :P :-[ ) moda tretji dan po kastraciji?

Pes se drugače obnaša čist normalno.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: skogkatt , sobota, 05.04.2008 : 11:28:20
Pri mojem takrat nič ni nateklo  :(
A kaj reagira na dotik?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: zalarjeva , sobota, 05.04.2008 : 11:43:48
A je normalno, da psu otečejo - nabreknejo...( nevem kak naj točno napišem :P :-[ ) moda tretji dan po kastraciji?

Pes se drugače obnaša čist normalno.
Mojemu so in so ga srbela tako zelo da se je vsedel na tla in se "dričal" po njih in sva letela k veterinarju, ker si je kožo tako zelo poškodoval. To pa boli za znoret. In sva dobila protibolečinske tablete in antibiotično kremo da sva "jajčka" mazala se mi zdi 2krat na dan. Tako da bodi pozorna, da si jih ne bo tako praskal.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lejca , sobota, 05.04.2008 : 12:25:26
Se mi zdi, da je imel Bucko tudi malo zatečeno, pa je bilo kmalu ok.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Ory , sobota, 05.04.2008 : 13:10:49
Mojemu niso zatekla (danes je 4. dan), pa tudi praska se ne. Sem mu kupila eno taksno mehko, napihljivo ovratnico, namesto tiste plasticne, ki jo dobis pri veterinarju  :) in je popolnoma ok. Moda pa vsak dan bolj plahnijo in rana se krasno celi.......ima samo 2 mala sivcka, ki mu ju bodo pobrali cez ene 5 dni.

lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: skogkatt , sobota, 05.04.2008 : 13:59:11
Sem mu kupila eno taksno mehko, napihljivo ovratnico, namesto tiste plasticne...

Pokaži prosim, sliši se zanimivo :D


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Teja , sobota, 05.04.2008 : 14:28:02
A je normalno, da psu otečejo - nabreknejo...( nevem kak naj točno napišem :P :-[ ) moda tretji dan po kastraciji?

Pes se drugače obnaša čist normalno.
tudi se zgodi :P
nek samec je imel majčkeno otečena celo na dan pobiranja šivov. 
a se kakorkoli praska po ''jajčkih'' ;D

lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Ory , sobota, 05.04.2008 : 15:01:57
Stvar izgleda takole:
(http://www.amazinghealth.co.uk/comfy-collar.jpg)

Ne ovira njegovega vidnega polja, brez problema lahko je hrano in se giblje po prostoru. Pa veliko bolj udobno spi  :).


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: zalarjeva , sobota, 05.04.2008 : 16:12:00
Stvar izgleda takole:
(http://www.amazinghealth.co.uk/comfy-collar.jpg)

Ne ovira njegovega vidnega polja, brez problema lahko je hrano in se giblje po prostoru. Pa veliko bolj udobno spi  :).
O super zadeva! moj je tok bogi, če mora imeti tisti plastični ovratnik. Se to kupi v trgovini za male živali? Pa zagotovo ne more do rane?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Ory , sobota, 05.04.2008 : 16:16:42
Ne vem ce se kupi v pasjih trgovinah... jaz sem narocila preko interneta. Zadeva je zelo udobna in 100% zagarentirano ne doseze rane.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: skogkatt , sobota, 05.04.2008 : 18:33:17
Kak kul!!! Daj prosim namigni, kje si naročila, mogoče še pride kdaj prav ;)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Ory , sobota, 05.04.2008 : 18:41:03
Jaz bi prilimala link, pa ne vem ce se to sme..... da ne bo zgledalo kot oglasevanje  ;). Imajo jih pa drugace v 4ih velikostih: ekstra small, small, medium, large in ekstra large.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Klavdija , sobota, 05.04.2008 : 19:40:00
Joooj...jaz bi tud to potrebovala..................... :o :o :o

Nex laja in diha, kot da se bo zadušil..zaradi tega "ovratnika"... :-\


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Klavdija , sobota, 05.04.2008 : 19:40:42
O super zadeva! moj je tok bogi, če mora imeti tisti plastični ovratnik. Se to kupi v trgovini za male živali? Pa zagotovo ne more do rane?

daj vsaj povej kako se TOČNO Imenuje....


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Ory , sobota, 05.04.2008 : 19:55:37
Imenjuje se Comfy Collar in ce to napises v Google, ga sigurno najdes  ;) .....


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: NusaInKlaj , ponedeljek, 12.05.2008 : 20:02:59
Pa je tudi za nas prišel dan D.
Danes smo se naročili na kastracijo, v petek se bo pa zgodilo.
Veterinar nam je vse izčrpno razložil, šivov ne bo, rana se bo celila od znotraj navzven. Tudi ovratnika ne bo potrebno nosit.
Sem že napeta, prebiram vse možno o kastraciji na vseh forumih, tak da upam, da bo vse kul.
Držite pesti.  ;)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: zalarjeva , torek, 13.05.2008 : 07:45:51
Držimo ;)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: ka ty a , torek, 13.05.2008 : 08:05:09
Saj bo vse kul.
Vseeno pa držimo pesti in mislimo nanj.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: NusaInKlaj , petek, 16.05.2008 : 15:28:09
Mi smo se pa vrnili s kastracije.
Stvari sicer niso potekale po načrtih, ampak tudi veliko slabše bi lahko bilo.
Ko je dobil narkozo smo ga držali trije, ampak je kljub temu uspel sunit z nogo in igla se je zlomila.
Tako, da imamo zdaj na nogi en šiv, pa bolj po damsko pobrito. Nakoncu se je  izkazalo, da se je igla zlomila ampak jo je vet uspel pravočasno izvlečt. Torej je poletela nekam na travo ("Začetna dela" smo opravli kar pred ambulanto, ker notri je še večji veseljak).
Skratka prava štala.

Sama kastracija pa je potekala vredu. Malo prej je edino enkrat bruhnil, zdaj je vredu.
Na vsak način bi že rad hodil, pol se pa dvigne pa hodi ko pijanc.
Jaz ga polagam na njegovo pojstlo, ki sem še jo dodatno založla s pojštri, ampak on se pa seli na trda tla. Mu očitno tak bolj paše.





Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Miss Teja. , četrtek, 12.06.2008 : 23:15:49
Pozdravljeni!
Konec julija gre tudi naš Oskar na kastracijo, pa me zanima še par stvari.
Je pri psih sploh možno, da zaradi kastracije pride do inkontinence ali se to dogaja samo psičkam?
Je sploh kakšna prava povezava med kastracijo/sterilizacijo in debelostjo psa? Npr. ali se lahko kastrat zredi tudi, če je količina njegovih sprehodov enaka in odmerki hrane enaki?
Po vseh postih na temo kastracija nisem zasledila negativnih strani kastracije in me zanima če so torej samo pozitivni učinki? Če so tudi negativni me zanima na kaj vse moramo biti pripravljeni.
Glede posega pa me trenutno sploh ne skrbi( kar ne morem trditi za julij :P) saj bo Oskar kastriran pri dr. Matku, kateremu popolnoma zaupamo  :)
lp Teja


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lovethor , nedelja, 15.06.2008 : 22:00:55
Mi nismo opazili čisto nobene spremembe po kastraciji - edino jajčk ni več :) Zredil se ni nič, ampak je res hiperaktiven, tako da ne vem, kako je pri psih, ki niso tako naspidirani. Obnašanje je še vedno enako, samo gonečke ga ne motijo več. Tudi naš je bil operiran pri dr. Matku in smo bili zelo zadovoljni.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Miss Teja. , nedelja, 15.06.2008 : 22:18:12
lovethor kako dolgo pa ste imeli šive in ovratnik? Koliko časa mora biti pes pod strogim nadzorom, da si ne pretrga šivov?
Matku pa tudi mi zaupamo in vem, da bom najbolj pomirjena če bo Oskar tam kastriran. Smo pa iskali primeren termin, saj smo ga mislili kastrirati čimprej, pa se nam ne shodi pred koncem julija, saj sem dva tedna v Angliji, starša pa v službi, tako, da smo se odločili, da bo kastriran ko pridem nazaj, da bom z njim ob okrevanju.
lp Teja


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lovethor , nedelja, 15.06.2008 : 22:37:08
Šivi so bili notranji, prekriti z gazo, ki smo jo sami odstranili po enem tednu. Ovratnik je imel dlje, ker je imel istočasno še operacijo tačke. Mi smo pravzaprav na rano od kastracije skoraj pozabili, ker smo bili dosti bolj pozorni na tačko, zaradi katere je moral mirovati tri tedne. Zapletov ni bilo nobenih, zbudil se je takoj, kmalu je šel že lulat in na čisto kratek. Res pa ne vem, koliko časa traja okrevanje zaradi kastracije, ker, kot sem že rekla, je pri nas to sovpadlo z okrevanjem tačke in nimam pravega občutka :-\


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lovethor , nedelja, 15.06.2008 : 22:37:44
* čisto kratek sprehod :-[


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: NusaInKlaj , nedelja, 15.06.2008 : 22:54:17
Mi naprimer nismo imeli ovratnika, ker je imel notranje šive, ki se razgradijo po približno 70 dneh. Od kastracije je en mesec, pa smo še vedno isti. Živc je še vedno. Hormoni se bi naj malo umirili po 2 do 6ih mesecih. Ampak nimamo upanja  :P
Ko sem našega veta povprašala o njegovem mnenju kateri veti oz. veterinarske postaje so res kvalitetne in vredne zaupanja mi je omenil dr. Matka in še eno vet. ambulanto.
Saj bo vse kul!
Mislim, da je Klaja bolj nerviral tisti en šiv na nogi, kot tistih par na modih.
Držimo pesti.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Miss Teja. , nedelja, 15.06.2008 : 23:32:47
Torej če so šivi notranji si jih pes ne more potrgati? Mene tole glede šivov rahlo skrbi, saj je Oskar pravi živc.
Po kolikih dneh pa lahko pelješ psa na "normalno" dolg sprehod?
Koliko časa traja, da pes popolnoma okreva, npr. da lahko spet začneš s šolanjem , pohodi v hribe, agilityjem...?
Hvala za lepe želje, pa za držanje pesti. Sicer je do kastracije še malo več kot mesec, vendar me tole vseemo že malo žre.
lp Teja


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Miss Teja. , nedelja, 15.06.2008 : 23:42:51
vseemo = vseeno  :) v


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lejca , ponedeljek, 16.06.2008 : 08:25:46
Bucko navadne šive in ovratnik, mislim da jih je imel notri 10 dni, največ 14. Prvi dan je bil povsem omotičen in je cel dan spal, naslednje dni je bil pa čisto normalen. Nič ni izgledalo, da ga boli. Na živce mu je šel ovratnik. Midva sva po nekaj dneh hodila na normalne sprehode. Na sprehodih ni imel ovratnika, vendar ga nisem spuščala iz vrvice in nisem pustila nobene igre s psi, dokler je imel šive. Bucko je bil kastriran v obdobju, ko ni bilo šole, bi ga pa verjetno nekaj dni po kastraciji že peljala. Prav tako so delali tudi sošolci, ki so bili šastriorani v času šole. Mogoče so kakšno uro izpustili, več pa ne.
Ne vem pa koliko je drugače z notranjimi šivi. Se mi pa zdi, da so imeli tisti z notranjimi šivi prav tako ovratnik.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: NusaInKlaj , ponedeljek, 16.06.2008 : 14:06:13
Pri notranjih šivih zgleda tako, da je vse skupaj notri, pri nas je gledal ven en čisto majhen del šiva, ker nekje se mora poznat  :)
Je pa bil tako majhen, da ga ni mogel zagrabit z zobmi.
Pazit moraš edino, da si ne liže rane, ker se potem dlje celi. Prvi dan sem ga opozarjala vsake 3 minute. Potem pa je že vedel, da če sem obrnjena proti njemu, ne sme lizat  :) Pa tudi, če ga ne gledaš, takoj slišiš ko začne mljaskat z jezikom.
Mi smo dobili ustna navodila in po kastraciji še pisna. Nekje 10 dni je moral imeti bolj umirjene sprehode, po stopnicah ga je blo treba nosit, da preprečiš hematome.
Mi nismo tvegali, zato smo počakali, da je oteklina popolnoma splahnela. Nekako sem presodla, da je po 15ih dnevih že čas, da mu vržem žogico.  :)
Klaj je bil prvi dan omotičen, ampak to ga ni ustavlo. Je hotel že po treh urah po posegu  peš do avta  ;D
Miss Teja tudi Klaj je živc in me je bilo najbolj strah, da ga ne bom mogla imeti v mirovanju, dokler je potrebno. Pa je šlo. Prvih par ur po kastraciji mi je bilo žal in sem se mu opravičevala, ker je bil res bogi. Ampak, zdaj smo vsi mnenja, da je kastracija prinesla same dobre stvari.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Miss Teja. , ponedeljek, 16.06.2008 : 15:18:54
Okej, hvala vsem za vse.
Ker se bomo seveda držali vseh navodil, upam, da ne pride do kakšnih komplikacij pri celjenju.
Sporočim, ko bo ostal brez jajčk, da poročam, kako kaj celjenje.
Hvala! lp Teja


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Miss Teja. , torek, 29.07.2008 : 11:22:26
Danes je the day ;)
Oskar je že oddan pri dr. Matku. Smo pa imeli prave borbe, da smo ga sploh spravili v ordinacijo, saj se veterinarjev na smrt boji.
Na dr. Matka se popolnoma zanesemo, a vendar sem zelo živčna. Tudi par solzic smo že potočili, saj ga je bilo resnično strah ( je moral dobiti pomirjevalo) in ko sem ga še zadnjič pobožala v boksu, je gledal v tla in sploh ni reagiral.
Kakorkoli okrog 4ih-5ih gremo ponj. Upajte, da bo vse vredu.
Sporočim kako bo.
lp Teja


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lovethor , torek, 29.07.2008 : 11:24:38
Vse bo v redu, kuža je v dobrih rokah! :)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Oxer , torek, 29.07.2008 : 12:23:22
Kuža bo sprva mogoče deloval malo užaljeno, ampak hitro bos pet vaš nagajivec.  ;)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Lucija_p , torek, 29.07.2008 : 12:25:21
Bomo držali pesti zanj!
Boš videla, vse bo ok... :-*


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: nyssa , torek, 29.07.2008 : 12:30:26
Oskar, kmalu se boš pridružil čudovitemu klubu kastratov  :P
Paxx pravi, da je to fajn, ker ga tudi kakšen strasten neljubitelj samčkov pusti pri miru ali pa se celo hoče igrat z njim  :)

Nič ne skrbite preveč, danes pa mogoče še jutri bo malo bogi, potem pa bo žurka  :D




Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: skogkatt , torek, 29.07.2008 : 13:00:24
Oskar, kmalu bo vse ok :-*


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Miss Teja. , torek, 29.07.2008 : 13:21:50
Hvala vsem za lepe želje :) Se pa že vsi veselimo kluba kastratov :P
Ko pridemo domov sporočim kako je prestal operacijo in pripopam kakšno slikco "bolnika". :)
lp Teja


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: NusaInKlaj , torek, 29.07.2008 : 13:46:00
Meni je žal, da nisem mojega slikala med okrevanjem. Takrat je bil edinokrat umirjen.  :) Drugač pa vragec  ;)

Oskarju želimo čimhitrejše okrevanje!


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Miss Teja. , torek, 29.07.2008 : 18:17:42
Mi smo že eno uro doma :)
Oskar je kastracijo prestal brez problema, je pa bil ves srečen ko je zapustil veterinarja. Kdo bi mu zameril ;)
Trenutno spi saj je ves "zadet" od narkoze in ceplenja.
Nima šivov ampak ima kar obliž, ki naj bi "zlepil" skupaj kožo, kjer naj bi bili šivi. In pa seveda eno veliiikoo prozorno lučko okoli glave, ki mu mimogrede gre zelo na živce. :P Obliž snamemo v čet., ovratnik v petek.
Ko smo prišli domov je sam pil, malo je jedel iz moje roke. Danes naj mu še bo :P
Slikce prilepim kasneje.
lp Teja


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Miss Teja. , torek, 29.07.2008 : 18:59:25
Mi smo že bili zunaj :D Oz. smo šli samo čez vrata lulat ::)
Oskar se drži očitno vredu, saj bi zelo jedel. Ampak je danes pojedel kolikor je smel.
 Ne ve kaj bi sam s sabo. Prestavlja se in sede drema. Revček.

Evo par fotkic:

(http://miss-teja.moj-album.com/slike/11389224/n_kFKIcz3Jen7Wed.v.jpg)
Takoo zadet.

(http://miss-teja.moj-album.com/slike/11389224/ezi0KBhBn6iqrxCT.v.jpg)
Prepuščen v usodo.

(http://miss-teja.moj-album.com/slike/11389224/uUJYxwbAEBPO9nmF.v.jpg)
Dremanje naše uboge prozorne rožice.

(http://miss-teja.moj-album.com/slike/11389224/V4YBHM3S2mXjWrrS.v.jpg)
Takole nekako pa zgledajo "jajčka" oz.obliž. (slaba slika zaradi flasha)

lp Teja


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Teja , torek, 29.07.2008 : 19:52:54
revež ;)
ja, Matko ima te obliže in se krasno obnesejo. zunanjih šivov pa tako ni :D


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: nyssa , torek, 29.07.2008 : 20:59:58
Oskar, welcome  :D

Zdaj pa pridno počivat, da bo šla lučka kmalu dol  :-*


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Miss Teja. , torek, 29.07.2008 : 21:03:47
Hehe, počiva, počiva :) In pa carta se toolikkoo, da mislim, da ne bo problema ::) :P
Zdajle je ravno na balkonu z atijem in mamo.
lp Teja


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: lovethor , torek, 29.07.2008 : 21:27:18
Super, da se tako dobro počuti! Mirno noč vam želim. ;)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Miss Teja. , torek, 29.07.2008 : 21:36:05
Hvala!
Mislim, da bo saj že drema poleg moje postelje. ;)
lp Teja


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Miss Teja. , sreda, 30.07.2008 : 09:46:47
Živjo,

Prvo noč brez jajčk smo super preživeli.
Oskar je že poleg računalnika zaspal, ko pa sem se odpravljala v posteljo, se je seveda tudi on prestavil k postelji.
Ponoči smo ves čas spali, zbudila sem se samo enkrat, ko se je Oskar prestavil in je z ovratnikom zadel ob posteljo. Proti jutru pa se je prestavil na balkon in tam naprej spal.
Zjutraj sta bila z mamo na sprehodu in Oskar je bil kot ponavadi. Oteženo mu je bilo edino vohanje tleh, zaradi ovratnika.
Oskar je drugače vredu, repek še vedno dela brez problema :P Od časa do časa bi se rad počohal po bivših jajčkah, pa ne gre. Mogoče je edino rahlo brez volje, vendar mu je vse oproščeno.
Cartamo se pa itak še enkrat več kot ponavadi. :D

Še dve današnji slikci:

(http://miss-teja.moj-album.com/slike/11389224/QZ3gkAKkpeTJyFQM.v.jpg)

(http://miss-teja.moj-album.com/slike/11389224/2edP3oI0oXx2sSGU.v.jpg)
Boljša slikca "jajčk"

lp Teja


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: skogkatt , sreda, 30.07.2008 : 10:00:34
Za sprehode sem mu jaz takrat ovratnik snela ;) Itak je zunaj vse bolj zanimivo kot neobstoječa jajčka, tak da sploh ni poskušal kaj. Dokler je na povodcu tako ni krize, ker imaš nadzor ;) Nazaj noter, mu ga spet natakneš in mir :)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Miss Teja. , sreda, 30.07.2008 : 10:03:38
skogkatt super ideja. Bomo poskusili kako bo pri Oskarju ;)

Trenutno spet nekaj drema poleg mene 8)

lp Teja


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Miss Teja. , petek, 01.08.2008 : 17:35:29
Živjo,

Mi smo že popolnoma vredu. :)
Me pa zanima po kolikem času, po kastraciji se sme pes kopati (npr. v jezeru)?

Hvala,
lp Teja


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: NusaInKlaj , petek, 01.08.2008 : 17:47:11
Jaz ga nisem spustila v bližnji potok vsaj en mesec. Rez se mora popolnoma zacelit, to presodiš na oko  :).
Mene je skrbelo predvsem to, kako mu preprečit norenje in posledično kakšnih zapletov, naprimer hematomov, dehiscence rane..
Po 14-16 dnevih smo začeli po starem, laufanje za žogo, daljši sprehodi.
Če bi poslušala Klaja  ::) bi že po 2-3 dneh bilo vse po starem :)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Miss Teja. , petek, 01.08.2008 : 17:55:56
Mene za norenje ne skrbi ravno, saj večino časa v hiši prespi ali predrema :) Ko smo na sprehodu pa je živahen, vendar mu ne pustimo noreti.
Okej, hvala za odgovor.

lp Teja


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: NusaInKlaj , petek, 01.08.2008 : 18:05:27
Sem imela list navodil (od veterinarja), med drugim je bilo omenjeno tudi glede čofotanja v vodi. Pa sem ga vrgla vstran,ko je bilo vse za nami  :-\



Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Miss Teja. , petek, 01.08.2008 : 18:23:33
Jutri gremo k Matku po hrano, tako, da bomo vprašali. Hvala vseeno :)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Miss Teja. , nedelja, 03.08.2008 : 19:18:16
Evo. Včeraj smo bili pri Matku. Glede vode je rekel, da mora preteči dva tedna od kastracije. Za vsak slučaj bomo dodali še kakšen dan, potem pa na izlet v Krnico :D
lp Teja


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: nyssa , nedelja, 03.08.2008 : 19:22:10
Ooo,Oskar, ti boš pa kmalu užival! Smo veseli, da ti gre okrevanje tako dobro  :-*


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Milac , ponedeljek, 04.08.2008 : 14:27:59
po mojem se mu bo sedaj vse zboljsalo na pozitivno pa se bolj prijazen bo. ;) 8)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Miss Teja. , ponedeljek, 04.08.2008 : 14:31:05
Upamo na izboljšanje kože in dlake, zaradi uravnovesenja hormonov. Prijazen pa dvomim, da je lahko še bolj, kot je  ;D


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: skogkatt , ponedeljek, 04.08.2008 : 14:36:17
;D sam res ;D


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Xena , ponedeljek, 04.08.2008 : 14:37:22
Čestitke za odločitev o kastraciji in dobrodošlica za "klub brez jajčk"! Jaz imam doma dva taka in lahko rečem, da ni z njima nobenih težav. Pa tudi z drugimi zaradi tega ne!

lp, Katarina


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Lejchy , četrtek, 28.08.2008 : 19:11:35
Zdravo.

Tudi jaz sem začela razmišljati o kastraciji mojega psa. Star je 2 leti in pol. Problem je ker se zeloo slabo razume z drugimi psi (no pa tudi na vse druge živali laja) samo da kakšnega zagleda laja kot nor, tudi če ga samo zavoha kje na sprehodu je že panika in začne vlečt. Če pa se s kakšnim sreča (kar je sicer bolj redko ker se na veliko izpogibam drugih psov, ampak včasih je kje kakšen spuščen in ne morme pomagat) ga najprej povoha, potem hoče kar vsakega naskočit ne glede na spol, potem se pa še stepe. Prebrala sem da se s kastracijo zmanjša agresivnost psa. Pa me zanima če mi svetujete kastracijo, menite da se bo po tem kaj bol umirli??
Ker je rees zelo naporno, si sploh ne upam it na kakšne dalje sprehode, ker me je prav strah da bo kje kakšen pes, zato ga najraje sprehajam kar po travnikih kjer je manjša verjetnost da srečam psa, pa še če kakšnega zagledam se potrudim da ga ne vidi, ker je potem samo sranje :(


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Lejchy , četrtek, 28.08.2008 : 19:12:36
Zdravo.

Tudi jaz sem začela razmišljati o kastraciji mojega psa. Star je 2 leti in pol. Problem je ker se zeloo slabo razume z drugimi psi (no pa tudi na vse druge živali laja) samo da kakšnega zagleda laja kot nor, tudi če ga samo zavoha kje na sprehodu je že panika in začne vlečt. Če pa se s kakšnim sreča (kar je sicer bolj redko ker se na veliko izpogibam drugih psov, ampak včasih je kje kakšen spuščen in ne morme pomagat) ga najprej povoha, potem hoče kar vsakega naskočit ne glede na spol, potem se pa še stepe. Prebrala sem da se s kastracijo zmanjša agresivnost psa. Pa me zanima če mi svetujete kastracijo, menite da se bo po tem kaj bol umirli??
Ker je rees zelo naporno, si sploh ne upam it na kakšne dalje sprehode, ker me je prav strah da bo kje kakšen pes, zato ga najraje sprehajam kar po travnikih kjer je manjša verjetnost da srečam psa, pa še če kakšnega zagledam se potrudim da ga ne vidi, ker je potem samo sranje :(


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: manchyka , četrtek, 28.08.2008 : 20:03:04
Jaz sem svojega psa na nasvet prijateljev dala kastrirat pri dobrem letu starosti. Je haski, ki se od kastracije naprej na sprehodu šeta brez povodca, tako da.... sem 100% za kastracijo in sterilizacijo :D
Poleg tega imam doma tudi dve mački, ki sta ravno tako sterilizirani in ni nezaželjenih mačkončkov ;)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: AngSeter , četrtek, 28.08.2008 : 20:15:06
Lejchy, nekoliko bo pomagalo, boš pa morala tudi ti malo mignit s prstom. Do zdaj si očino psu pustila da dela kar se mu sprdne.

Naučiga nekaj osnov poslušnosti in če bo namesto da skoči na bilo kaj, naredu to kar si mu rekla, pomeni, da to zna. Prej pa ne.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Miss Teja. , četrtek, 28.08.2008 : 22:03:45
Sem absolutno za kastracijo :) Za vaše probleme sama kastracija ne bo dovolj, bo pa verjetno pripomogla k izboljšanju. Odkar je Oskar kastriran, se je zelo umiril. Ni več toliko hiperaktiven ipd. Poleg tega pa kastracija prinese še ogromno pozitivnih izboljšanj. Tudi glede zdravja (prostata ipd.)
Hm...glede tvojega problema ti žal nimam kaj za svetovati saj z Oskarjem nikoli nismo imeli takšnih problemov. Včasih je bil celo preveč prijazen do drugih psov. Se mi pa zdi, da po kastraciji Oskar ne gre več toliko "v nos" ostalim psom. So veliko bolj "prijateljski" do Oskarja.
Lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: NusaInKlaj , četrtek, 28.08.2008 : 22:09:49
Pri nas pa ni nobenih smprememb. Ostaja raztresen in zelooo hiperaktiven  :) Nimamo pa problemov z psi, ne samci in ne samicami. Je bil že prej zelo družabn.
Drugač pa večina opazi na psu spremembe.
Tudi, če kastracija psa ne umiri ti jo toplo priporočam. Tudi zaradi možnih nezaželjenih mladičev.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: ifos , sreda, 10.09.2008 : 21:23:38
sama sem bila v velikih dvomih glede kastracije, ker večina ljudi na te stvari gleda ( nevem če se bom prav izrazla )" osebno ", kajti večinoma sem dobila odgovor  " kaj si zmešana ? vzela mu boš moškost, kako bi bilo tebi...in podobne... kakorkoli sem hotela razložit, da s kastracijo so samo pozitivne stvari, so me gledali čudno in mi vzbujali slabo vest...ampak midva z možem sva se potem vseeno odločila za kastracijo našega kužka že pri njegovih 7 mesecih in mi ni žal niti za milimeter, ker se ni spremenil nič ( zdaj ima 1 leto ), samo bolj prijazen in ljubeč je. Ljudje ne razmišljajo, da pes mogoče še bolj trpi v času gonjenja, ker ne more prit do samice, saj v tem času psi tulijo ne jejo, nekateri so zaradi tega agresivni in sami ne vedo zakaj, da so krivi hormoni jim pa težko razložiš...


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: benjo , torek, 23.09.2008 : 13:29:56
oj, mogoče malo off topic, pa vseeno,...ali mi mogoče lahko kdo svetuje, oz. priporoči veterinarja oz. kliniko za kastracijo psa,...tudi mi imamo težave z našim romeom, ki niti pod točko razno ne ostaja zadnje čase doma in se k svojm ljubicam odpravi tudi po par kilometrov proč-ko ženitve poidejo je zopet ubogljiv domač ljubljenček,...aha, pa še stroški kastracije mogoče nebi bili odveč,..Hvala za kakršno koli pomoč


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: zalarjeva , torek, 23.09.2008 : 14:11:58
Benjo pazi na svojega psa! Moraš mu preprečiti izhode, saj je nevarno da okoli luta. Jaz sem svojega dala kastrirati pri dr. Zaninoviču na Gorkičevi ulici v Ljubljani in sem zadovoljna. Stroški so pa glede na težo psa. Jaz sem žal za svojega pozabila.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Jana , torek, 23.09.2008 : 14:27:05
benjo, kaksnega seznama ali cenika klinik tule ne bos dozivel, ker so temu namenjene druge rubrike, lahko pa bi recimo dvignil telefon in preklical okrog veterinarjev. Kastrirajo prav na vseh slovenskih veterinarskih klinikah.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: benjo , sreda, 24.09.2008 : 11:56:54
Psa imamo spuščenega na vrtu, kjer je ograja...do par dni nazaj se nam je zdelo, da je na varnem, dokler si ni gospod skopal luknje pod ograjo in sedaj ima prost izhod. Žal ne pomaga. da luknje stalno "flikamo" z dodatnimi mrežami in naš romeo mora biti zaprt v pesjaku v času, ko imamo mi delo(drugače je vedno zraven).Tudi, ko gremo z njim na sprehod je pravi lump, vsako priložnost izkoristi za pobeg k goneči psici, tako, da ga enostavno niti ne izpuščamo več iz povodca.Ker živimo na podeželju in je naš Dix navadno vedno prost in v družbi drugih živali(predvsem konj, katere spremlja , ko gremo na ježo) se mi zdi, da bo kastracija verjetno edina varianta(vsaj upam), da bo spet tak, kot smo ga vajeni in ne le en vaški potepuh. glede Kastracij in veterinarjev pa me res skrbi, ker se je že zgodilo, da je pes na nji tudi poginil zaradi neresnosti veterinarja, zato tudi toliko dvoma o tem, komu ga zaupati, hvala za odgovore


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: nyssa , sreda, 24.09.2008 : 13:09:29
Koliko pa je star vaš pes?
Ne pričakujte, da se bo po kastraciji spremenil čez noč, sploh če je že dolgo vajen takega obnašanja...

Kastracija je razmeroma preprost poseg, vseeno pa obstaja določeno tveganje. Kot pri vsaki operaciji.
Ker ti podatkov ne morem dat, ti svetujem, da malo povprašaš naokoli, se tudi pozanimaš za cene, načeloma se gibljejo od 80 - 150 eur.
Naj ti cena ne bo glavna izbira določene klinike, predvsem glej na izkušnje ostalih in odnos veterinarja do tvojega psa. Naj ti vse podrobno razloži( potek operacije, možne zaplete, posledice, nego po operaciji,...) in ostalo.



Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: benjo , sreda, 24.09.2008 : 21:03:09
Star je 3 leta, po naravi je hiperaktiven in ta potepanja so novost pri njem-začela so se pred parimi dnevi, tako da upam, da bo mogoče po kastaciji bolje....denar ni problem, zanimalo me je bolj informativno, ker se pač ukvarjamo s konji in so tam cene seveda občutno višje


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Lejchy , petek, 10.10.2008 : 09:42:27
Meni je veterinarka rekla da je zelo malo možnosti da se pes ki je star že dve leti in pol kaj spremeni po kastraciji, ker je to že v njegovi glavi.
Ima kdo izkušnje s tem da je peljal kastrirat starejšega psa in da je bil po posegu manj agresiven do drugih psov in podobno?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: zalarjeva , petek, 10.10.2008 : 10:46:26
Meni je veterinarka rekla da je zelo malo možnosti da se pes ki je star že dve leti in pol kaj spremeni po kastraciji, ker je to že v njegovi glavi.
Ima kdo izkušnje s tem da je peljal kastrirat starejšega psa in da je bil po posegu manj agresiven do drugih psov in podobno?
Jaz sem dala mojega psa kastrirat ko je bil star 8,9 let. In ne, njegov karakter se ni nič spremenil. Edino kar je, je fajn, ko nimam več problemov z njim, ko se kakšna psica goni. To pa je veeeelik plus, saj je bil tiste dneve precej naporen. Do drugih psov pa že prej ni bil agresiven, tako da nevem kako je s tem. ;)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Shilu , petek, 10.10.2008 : 16:23:56
Naš je bil kastriran pri enem letu in par (5) mescih. Neke razlike ni, edino z gonečkami ni več problemov. Capi je od kar ga imam zelo dominanten,hiperaktiven,... in tak je tudi ostal. Capijev dober kolega je pa šel pod nož pri 4letih in postal čisto drugačen, čisto umirjen. Po moje je veliko več možnosti, da se pes ''umiri'', če ga kastriramo tam pred letom, letom pa pol...


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Quido , petek, 11.09.2009 : 17:40:45
hja...tudi mi doma razmišljamo o kastraciji ker se nam enostavno Quido zdi prav bogi ko se psičke gonijo on pa tooook joka :/
tako da verjetno, ga bomo dali kastrirati (star je 2 leti pa 3 mesece)

lp, Kaja & Quido


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Zala_ , petek, 11.09.2009 : 17:44:16
Ja, kar dajte ga kastrirat. Čimprej, tem bolje :) Bo imel sproti manj problemov (stres, živčnost), dolgoročno pa manj možnosti za nekatere zdravstvene težave (rak mod, prostate,...)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Teja , torek, 15.09.2009 : 07:33:33
ali kdo ve kaj več o tistih menda 2 % psov, ki imajo precejšnjo hudo reakcijo po kastraciji (abnormalno otekanje, nezmožnost sedenja/ležanja...)??




Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: zalarjeva , torek, 15.09.2009 : 08:39:00
Moj je imel zelo hudo reakcijo, mu je močno oteklo in ga je tako srbelo, da se je po tleh dričal z njimi, da ga je potem kot hudič bolelo. Je veterinar rekel, da sploh ne more opisat bolečine, ki jo mora ternutno doživljat, saj je imel prav precej globoke brazde. Mu je dal tablete proti bolečinam in kremo s katero sem ga mazala 2 krt na dan. Full je bil bogi.
Ima kakšen od tvojih probleme?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Teja , torek, 15.09.2009 : 09:12:19
Ima kakšen od tvojih probleme?
moji ne. Lanu je sicer takoj oteklo ampak ni potreboval injekcije ali kaj drugega, niti obkladke.
Kolegičin pes je fasal fajn reakcijo...


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: koki , torek, 15.09.2009 : 10:16:50
Pozdravljeni!
Verjetno je bilo o tem že pisano, a ne najdem.
Imam desetmesečnega kuža in ga zdaj pošteno razganja.
S prejšnjim kužom sem imel probleme glede dominantnost pri štirih letih. Bojim se, da bo s tem enako. Če ga dam kastrirati, bo to morda odpadlo. Kuža je sedaj vodljiv in učljiv, dokler ne srečava drugega psa. Doma ima vrt in in dvakrat greva na sprehod. Ni rodovniški. Dobil sem ga pa od znancev.
Obenem se mi pa kuža smili. Je pač tako.
Imate kakšen pameten nasvet?
Lp ****


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: zalarjeva , torek, 15.09.2009 : 11:12:48
Kaj te pravzaprav zanima? Če ga daš kastrirati? Seveda!
Zakaj se ti pes smili?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: simi , torek, 15.09.2009 : 11:19:31
Po mojih izkušnjah jih je nekaj, ki imajo reakcijo na šive. Alergijsko reakcijo na material iz katerih je nit in tem zateče. Drugače pa je nekaj tudi takih, ki jih lastniki ne gledajo in se zližejo ali pa drgnejo ob kak predmet in vse skupaj zateče.


koki....zakaj bi se ti pes smilil? operacija sama ne traja niti 5 minut, ti in tvoj pes imata pa mir celo življenje.

Predstavljaj si stres, ki ga pes doživlja zaradi vseh samičk in samcev  v njegovi okolici. Skoraj tako, (predvidevam da si moški) kot da bi bil ti zaprt na poletnih toples žurih, pa ne bi smel početi nič. Ne s seboj kaj šele z ostalimi :o


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: zalarjeva , torek, 15.09.2009 : 11:39:06
Skoraj tako, (predvidevam da si moški) kot da bi bil ti zaprt na poletnih toples žurih, pa ne bi smel poèeti niè. Ne s seboj kaj šele z ostalimi :o
;D Kaj sem se nasmejala!!! ;D


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Zoia , torek, 15.09.2009 : 12:15:35
Kaj pa če bi prvo poskusili s pasjo šolo, kjer bi predvsem tebe naučili, kako se spopadati s pasjo dominanco? Namreč, vsakega junaka se da pripraviti do tega, da ne skače/vleče kot ponorel, ko sreča drugega samca. Tale tvoj pa je še sploh mlad in s tem ob primernem vodstvu ne bo imel problemov

Kastracija ima pluse in minuse, zgolj zaradi dominance nihče ne bi smel reči "kastracija? seveda!!"  ??? Kot da je čisto logično, da daš svojega novega psa kastrirat, če ga nimaš za razplod..  :o  Imej nadzor nad njim, da ne bo lutal po vasi in zavetiščem dajal novega prirastka, da ne bo imel možnosti biti ustreljen ali povožen.. Ti pa se čimveč ukvarjaj z njim, vadita poslušnost in se igrajta.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: zalarjeva , torek, 15.09.2009 : 12:22:35
Ni bilo mišljeno zgolj zaradi dominance.  ::) Kastracija je dobra v mnogih primerih, tudi v tem.
Kaj so minusi Zoia?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Teja , torek, 15.09.2009 : 12:30:21
dajte me razsvetlit z minusi...
koki, imam nasvet, da. pokliči v ambulanto in naroči svojega pasjega frajerja na kastracijo


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Zoia , torek, 15.09.2009 : 14:01:43
Moj je imel zelo hudo reakcijo, mu je močno oteklo in ga je tako srbelo, da se je po tleh dričal z njimi, da ga je potem kot hudič bolelo. Je veterinar rekel, da sploh ne more opisat bolečine, ki jo mora ternutno doživljat, saj je imel prav precej globoke brazde. Mu je dal tablete proti bolečinam in kremo s katero sem ga mazala 2 krt na dan. Full je bil bogi.

a temu bi vi rekli plus?   :o

Če nima izpadov zaradi sosednjih nesteriliziranih psic, če nima zdravstvenih problemov zaradi ne-kastracije, in če je vodnik dovolj sposoben za nadzor svojega psa, se da skoraj (ja, enim pa jajca čist resno preveč nagajajo) vsak problem rešiti s primerno vzgojo, namesto da se kar vsakega po defaultu kastrira.

Drugače je men popolnoma vseeno, če je njegov pes kastriran al pa ne, se mi zdi pa butasto kastrirat sam zato, da v prihodnje ne bo problemov z dominanco. To se da rešit z vzgojo, ko smo psa kupili, smo se verjetno zavedali, da bo potrebno nekaj dela vložit vanj.. In če nekaj ne štima, ajde kastrirat vse po vrsti, pa bomo imeli doma pridne bubice, ki se ne bodo potepale, ki se ne bodo teple z drugimi psi.. Hej, a ni to stvar vzgoje, ne pa veterinarja? Nekateri dejansko lahko poskrbijo za nadzor svojega psa, kljub temu da poznamo veliko takih, ki pojma nimajo o tem.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: simi , torek, 15.09.2009 : 15:33:43
a temu bi vi rekli plus?   :o

Če nima izpadov zaradi sosednjih nesteriliziranih psic, če nima zdravstvenih problemov zaradi ne-kastracije, in če je vodnik dovolj sposoben za nadzor svojega psa, se da skoraj (ja, enim pa jajca čist resno preveč nagajajo) vsak problem rešiti s primerno vzgojo, namesto da se kar vsakega po defaultu kastrira.




Svojemu psu, ki ni bil kastriran nisem mogla čiso nič pomagat, ko je imel raka na prostati v zadnji fazi. Vse kar sem lahko naredila je bilo to, da sem ga naslednji dan odrešila muk. Ko zdravstvene težave nastanjo je velikokrat že prepozno.

Vse se da rešit z vzgojo. Čisto vse na žalost ne. In zakaj bi se mučil tako pes kot vodnik če to ni potrebno.

Zelo mal odstotek je takih, ki imajo reakcijo. Samo to reakcijo na šive lahko dobijo tudi ob tem, ko ga nek nekatriran samec napade in je potrebno zašit rane.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: zalarjeva , torek, 15.09.2009 : 18:54:45
Jaz do zdaj še nisem slišala, da bi imel kakšen pes reakcijo zaradi tega, tako kot jo je imel moj pes. Sem ga pa dala kstrirat zaradi možnosti raka na prostati, saj je bila ta že povečana in sem le-to s tem preprečila. Če bi od nekdaj vedela kakšne pluse prinese kastracija, bi bil kastriran že zdavnaj. Tako pa sem od veterinarja in drugih ljudi slišala, da se pes po njej zelo umiri-se mu nič več ne da in je to predstavljalo prevelik minus, da bi se za kastracijo odločila. Jah tako je, stara šola je očitno imela tako mnenje. naj povem, da je pes enak kot prej, živahen in vesel. Nimam pa nobenih problemov z neposlušnostjo v času, ko se je kakšna psica gonila, s tuljenjem po cele dneve in pomanjšanim apetitom. Zdaj imam mir :)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Lynn , torek, 15.09.2009 : 18:57:31
Mene pa zanima kakšni so znaki da ima pes raka na prostati?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: v.i. , četrtek, 21.01.2010 : 16:36:06
Živjo, mene pa zanima, koliko časa niste pustili kastriranemu psu, da se igra z drugimi? Veterinarka je rekla, da samo da drugi pes ne liže rane, je vse ok, ampak nevem, če je upoštevala, da je sneg in da se valjajo med igro... danes imamo kontrolo, bom še enkrat vprašala, ampak me vseeno zanima, koliko časa ste vi pazili. Ker jutri dobimo v varstvo enega psa, pa nevem, če ju pustim da se "zlaufata" ali ne. Lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Dada73 , četrtek, 21.01.2010 : 22:12:12
Nam so rekli 10 dni in takrat mu nismo pustili da bi norel z drugimi psi,ker je po naravi hiperaktiven in bi lahko prišlo do zapletov-nasvet veta, sicer pa lahko presodiš sama


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: koki , nedelja, 24.01.2010 : 11:11:05
Ko bo topleje, bom dal kuža kastrirat, da bo šel lahko na vrt. Ima petnajst mesecev, pa ga razganja že nekako pol leta. Je srednje rasti, pa mu penis maha skoraj do tal. Ali je to normalno? Potem samo stoji in debelo gleda. Ali se lahko zgodi, da mu kri ne bi šla nazaj v normalno. Groza in strah. Saj sem že imel kuža, pa nikoli ni bilo kaj takega. :-[


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Urla , nedelja, 24.01.2010 : 11:23:11
Zakaj pa bi moralo biti topleje za kastracijo? Svetujem ti, da to storiš čimprej.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: feminine , sreda, 31.03.2010 : 17:33:00

http://miss-teja.moj-album.com/slike/11389224/2edP3oI0oXx2sSGU.v.jpg
Boljša slikca "jajčk"

lp Teja

Tak obliž ima tudi naš. Danes bi ga morali odstraniti (3. dan), ampak ne gre - mali namreč začne brcat in se izvije iz rok; dlake so sicer pri veterinarju pristrigli a so ostale ravno take dolžine, da se je obliž grdo prijel na njih. Nimam idej, kako bi ga dol odlepila, ne da bi to njemu predstavljalo bolečino. :-\


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Zaposlena , sreda, 31.03.2010 : 17:51:42
feminine - kaj pa če bi mu poskusila z fiziološko raztopino fejst namočit.....najbrž bo obliž potem popustil. Velja pa tudi mlačna voda.
Poskusiti ni greh  ;).
Držim pesti, da brez bolečin odstranite obliž. :)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: feminine , sreda, 31.03.2010 : 19:02:28
Hvala :) Nam je le uspelo, dva sta ga držala, jaz sem mu počasi dajala dol. Mu je pa obliž na robovih naredil mini "ranice". Lahko na tistem mestu namažem Bepanthen npr.? Čez samo rano verjetno ne smem nič?



Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: doda22 , nedelja, 01.08.2010 : 17:20:38
Zdravo!

Imam eno vprašanje. Moj kuža gre jutri na kastracijo. Vem, da more biti tešč ( 12 ur pred samo kastracijo ne sme jest). Zanima me, kako pa je z vodo? Ali jo lahko pije?


LP


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: miskica , nedelja, 01.08.2010 : 17:28:03
Zadnjih nekaj ur naj se ne naliva z vodo, po pameti pač :) Tako so meni rekli.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: doda22 , nedelja, 01.08.2010 : 18:48:14
hvala :)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: doda22 , ponedeljek, 02.08.2010 : 09:45:59
Tako, kastracija je za nami :) Upam, da bo z njim vse vredu. Moram pa povedati, da me je veterinar, pri katerem je bila kastracija opravljena, zelo razjezil. Ko sma prišla z našim kužkom v ambulanto, me je začel prepričevati, da kastracijo ne bi izvršila. Potem ni hotel prodati ovratnika, ki prepričuje lizanje rane, ker bi naj mu že tak dosti škode naredila z tem, ko sem mu vzela bogastvo in naj ga še ne mučim z nekim bedastim ovratnikom. Vse to pa je zaključil z stavkom, da če bi to bil njegov kužka, ga nebi nikoli podvrgel takšnemu trpljenju  >:(

Kriza vglavnem.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: branka , ponedeljek, 02.08.2010 : 09:53:46
In to ti gre veterinar rečt ?  :o Noro, res. Le kako naj bi se potem ljudje strinjali s kastracijami in sterilizacijami...res noro.

doda22, s tvojim psičkom bo vse v redu, ne skrbi.  :) In prav si naredila s kastracijo. Počohaj ga v mojem imenu  :-*


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: miskica , ponedeljek, 02.08.2010 : 10:29:09
Spet nov dokaz, da bo treba najprej STROKO izobrazit, če želimo, da se bodo tudi navadni ljudje. Boh ja, a je v pasjih jajcih svoja čutil, al kaj? Kreten, pa še neodgovoren po vrh vsega!  >:(


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: kocka , ponedeljek, 02.08.2010 : 11:25:49
Kako pa ti lahko zavrne prodajo nečesa, kar ima v ponudbi? A sta potem dobila ovratnik?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: doda22 , ponedeljek, 02.08.2010 : 11:54:10
Ja sem ga dobila, sam sem ga morala skrit v vrečko, da ni videl, da sem ga kupila (mi ga je druga veterinarka prodala)  :-X

Pač katastrofa...kaj bi druga rekel.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: kocka , ponedeljek, 02.08.2010 : 11:57:23
Šalabajzerji  :o :-X
Ne moreš verjet. Pa da bi mu še plačala, da mi pol pridige drži....
Škoda, da mu nisi rekla, da kaj ga briga, saj niso njegova jajca v kanti >:(


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: doda22 , ponedeljek, 02.08.2010 : 12:00:21
Mislim, da jemlje vsako kastracijo zelo osebno, ker sma bila z našim kužkom že enkrat prej naročena in me je takrat pregovoril, saj še nisem mela toliko pojma o vsem tem. Zdaj pa sma šla ponovno (sem bila 100% odločena, da se kastracija izvrši) in je spet začel z istimi forami. Si kar predstavljam koliko drugih lastnikov si premisli, ko jih pregovori.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Xena , ponedeljek, 02.08.2010 : 12:34:10
Bohnampomagi! >:(

Super, da si zadevo vseeno izpeljala!

Katarina


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: teycha , ponedeljek, 02.08.2010 : 12:38:21
Samo eno naivno vprasanje: se takega veterinarja ne da nikamor prijaviti ali kaj podobnega?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: miskica , ponedeljek, 02.08.2010 : 12:41:26
Zakaj, saj ni krišil nobenega zakona. Žal za neprofesionalnos in omejenost ne obstajajo sankcije.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: SunnyDay , ponedeljek, 02.08.2010 : 12:46:51
Tudi na tem področju bo potrebno še kako "pokristranjevati", preden bomo lahko zadovoljni ::) :-\. Me pa izredno jezi. Končno dopoveš lastniku, potem pa ... >:( :-X


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: miskica , ponedeljek, 02.08.2010 : 12:57:42
Res bi bilo fajn, da bi resni veterinarji udarili eno akcijo oz. da bi se jih prepričalo v neko skupno akcijo S/K. Tako bi vse, ki vsaj pomislijo na to, privabili k resnim vetom, namesto k šalabajzerjem, ki potem odvračajo ljudi.  :'[


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: catjusa , ponedeljek, 02.08.2010 : 13:57:20
Mislim, da jemlje vsako kastracijo zelo osebno, ker sma bila z našim kužkom že enkrat prej naročena in me je takrat pregovoril, saj še nisem mela toliko pojma o vsem tem. Zdaj pa sma šla ponovno (sem bila 100% odločena, da se kastracija izvrši) in je spet začel z istimi forami. Si kar predstavljam koliko drugih lastnikov si premisli, ko jih pregovori.

joj tudi jaz komaj verjamem. Pa prav, če se sam ne strinja s tem, ampak da ljudi, ki so v to prepričani in sebi ter psu želijo na ta način olajšati življenje, poskusijo prepričati v nasprotno. Jaz sem do sedaj vedno imela samo težave s starostjo, saj nihče ni hotel kastrirati pri 4 mesecih, čeprav je XXL maček že od malega. Sem se na dveh gorenjskih klinikah pošteno skregala.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: branka , torek, 03.08.2010 : 13:21:03
Jaz bi pa svojega psa popokala stran od tega veterinarja, in ga peljala drugam. Ker ne mislim plačevati nekomu nekaj, česar ne opravi z dobro voljo in z mislijo, da ti želi dobro. To pa ne. Takoj bi šla drugam. Nimam živcev za takšne "šalabajzerje", res ne.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Pepsi , torek, 03.08.2010 : 13:26:34
Jaz bi pa svojega psa popokala stran od tega veterinarja, in ga peljala drugam.

Jaz tudi. Itak.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Leibniz , četrtek, 23.09.2010 : 12:13:21
Ne vem zakaj so vsi ljudje takoj za kastracijo, pa čeprav niso videli samca, ki je morda prav lep predstavnik pasme, ter bi mu brez obtavljanja dali vzrejno dovoljenje. Pasemski mladički potrebujejo, pasemskega očeta in mater, oboje seveda z rodovnikom. Jaz svojega sploh ne morem kastrirati, ker je iz redke linije in sem podpisala pogodbo, ki mi prepoveduje vsako kastracijo, če ta ni namenjena zgolj zdravju psa. Morda bom skušala prepričati vzreditelja drugače, če se bo izkazalo, da ima kuža kakšno hibo, zaradi katere ne more dobiti vzrejnega. Sedaj je star šele 9 mesecev, nimam kakšnih problemov, razen teh, da bi zmeraj izkoristil priložnost skakanja po nogah (ne dovolim mu). Do drugih psov je pa vedno prijazen. Upam seveda, da tako ostane.
Sem pa absolutno za kastracijo nerodovniških psov in psov z gensko prenosljivimi hibami, takrat bi morala biti kastracija obvezna.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Yo , četrtek, 23.09.2010 : 12:46:32
Naskakovanje tvojih nog nima nič opraviti s spolnim nagonom, btw.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Lanabela , četrtek, 23.09.2010 : 12:54:17
Zakaj pa bi morala biti za njih obvezna, če jih lastniki ne pripuščajo?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: deteljica , četrtek, 23.09.2010 : 14:37:14
Naskakovanje tvojih nog nima nič opraviti s spolnim nagonom, btw.
Bi rekla. ri na sdoma ni nikoli noben samec naskakoval (niti plemenjaki)  8) zato pa obsedeno naskakuje vse živo ena psica  ;D
Dvomim,da bi sterilizacija kaj spremenila , ker naskakuje po moško ::)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: doda22 , petek, 29.10.2010 : 16:03:49
Mene zanima po kolikšnem času ste začeli opažati spremembe v vedenju vaših psov, ko ste jih dali kastrirati (če ste jih sploh opazli :) ) ?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: klemc , nedelja, 24.04.2011 : 17:43:00
Glede na to kar sem prebral, bo najin Weimaranec star 5 mesecev obiskal veterinarja in mu tam pustil svoja j.... Mislim, da bo tudi moja žena sprevidela, da pes ne bo nič manj živahen in se ne bo zredil :)

LP

Klemc


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Houdini , ponedeljek, 25.04.2011 : 08:56:31
Če slučajno ne bo sprevidela, ti lahko pošljem videoposneke našega :) raketa brez jajc ;)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: alexx , ponedeljek, 25.04.2011 : 09:20:36
Super, Klemc!  O0 Tudi mi lahko pošljemo videoposnetek!  ;)


Naslov: Re: obnašanje psa prve dni po kastraciji
Poslano od: aiken , petek, 24.02.2012 : 16:27:43
Imam isti problem - na hitro naredi nekaj korakov, nato pa se hitro usede in okoli rane ima rdeče, ali je to normalno ali ne ?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: maja01 , petek, 24.02.2012 : 17:38:02
Koliko rdece in koliko casa po kastraciji?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: aiken , petek, 24.02.2012 : 18:13:37
Šele drugi dan po kastraciji je.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: aiken , petek, 24.02.2012 : 18:25:30
In tudi toliko se ne vstane, da bi vsaj polulal drugje, ampak se polula in na tem kar ostane, pri tem nič ne cvili ali kaj drugega, zato tudi ga skozi gledamo, da mu zmenjamo odejico na kateri leži.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Zaposlena , sobota, 21.07.2012 : 13:39:25
POMOČ.......če je kje drugje govora o mojem problemu, me prosim preusmerite.
Mi lahko danes namreč snamemo nalepke iz šivov po kastraciji, pa mi ne gre :(.......nalepko iz trebuščka, kjer je bil poseg za pruh opravljen, sem mu brez problemov odstranila :D, tam zadaj, kjer so včasih bile jajčke, pa se je zataknilo.
Groba nočem bit in na hitrico dol vlečt, ampak počasi vlečem, sproti vlažim z vodo, pa ne gre in ne gre, da ne govorim, da je Jaka ful živčen in itak ne pusti.
Prišla sem tako daleč, da sem na eni strani do polovice nalepko odstranila in opazila, da se je gaza oprijela šiva :-[.......kak pameten nasvet?
Ker zdaj je Jaka še bolj nemiren, ko čuti, da mu nekaj "dol visi".....
Hvala vnaprej.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: maja01 , sobota, 21.07.2012 : 14:11:02
Dobro namoci z vodo, druge ni.
m.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Zaposlena , sobota, 21.07.2012 : 14:19:29
hvala maja01


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: bergi , sobota, 22.09.2012 : 06:35:29
Zivjo

Jaz sem pa proti kastraciji. Se posebno ce je pes zdrav in ni nobenih tezav (zdravstvenih in ne vedenjskih!) z njim. Mislim da zadnje case priporocajo kastracijo samo zaradi zasluzka in "treninga" veterinarjev.

Mcoven, kaj se ti ne zdi da vsak pes postane bolj miren, poslusen socializiran ko doseze doloceno starost neglede na to ali je kastriran ali ne?? Konec koncev je potrebno za vzgojo psa kar nekaj let, pri nekaterih celo celo zivljenje in kastracija pri tem po mojem mnenju nima velike vloge. Mislis da leta pri tvojem snavcarju nic ne vplivajo na njegovo vedenje?

kakorkoli, splaca se pretehtati kaj dobrega in tudi kaj slabega prinasa kastracija!!

lp
spela


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: banAncy , sreda, 03.07.2013 : 12:01:53
Zivjo sm nova na tem forumu :) imam eno vpasanje o kastraciji. Imam 4,5 mesecev starega nemskega bokserja, ki se mu eno modo se ni cist spustilo. Veterinarji in jaz se nagibamo, da bi psa kastrirali, vzreditelj pa pravi, da naj se pocakam do 5 leta starosti. Pravi, da se mu po kastraciji lahko,spremeni karakter in, da to ni vec bokser. Ze tako so nagnjeni k rakovim obolenjem in nebi rada, da je se toliko bolj pod razen temu ( na nespuscenih modih se lahko pojavi se toliko hitreje). Zanima me kaj bi vi naredili v moji situaciji? Ima kdo kastriranega bokserja in mi lahko malo vec pove o tem?

banAncy


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: uraa , sreda, 03.07.2013 : 12:07:32
Uf. Modo se mora spustiti do 2 mesecev, če ne je pes kriptorhid. Kriptorhizem je deden, tako da se takih psov ne bi smelo pariti. Nespuščeno modo lahko privede do zasuka moda ali nastanka tumorjev na modu, seminoma,.. Tako da ti svetujem kastracijo. Nevem, kako to, da ti tega niso tudi pri veterinarju svetovali.
Malo me skrbi, ko praviš, kaj vse ti tvezi vzreditelj..  :-XDa kastriran bokser ni več bokser?

Res ti svetujem kastracijo, čisto iz zdravstvenih razlogov. O dednosti kriptorhizma pa poduči vzreditelja, če se on o tem ni pozanimal.
Lp


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Lanabela , sreda, 03.07.2013 : 12:20:42
Če se ti kastracija iz kakršnega koli vzroka upira, potem se lahko odstrani samo nespuščeno modo, spuščeno pa ostane.  Ali pa se spravi modo na svoje mesto, če je to mogoče. Vendar nespuščeno modo v trebušni votlini ne sme prav dolgo ostati in ne glede na to, kaj se bo naredilo pes  ni primeren za parjenje.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: natis , sreda, 03.07.2013 : 13:13:13

Uf. Modo se mora spustiti do 2 mesecev, če ne je pes kriptorhid. Kriptorhizem je deden, tako da se takih psov ne bi smelo pariti.

....

tole o dveh mesecih ne bo držalo ... pri pudljih je to komot lahko kasneje. in ni NIČ narobe, če se testis spusti kasneje. normalno lahko pari, normalno lahko dobi vzrejno dovoljenje.

ne posploševat za vse samce ...


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: maja01 , sreda, 03.07.2013 : 13:34:56
Se strinjam z natis, lahko se spusti kasneje (bi pa, ce se to ne zgodi do 6. meseca, priporocila, da se psa izloci iz vzreje in se ga kastrira).

Ampak cakat do 5. leta starosti pa tudi ni normalno.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: uraa , sreda, 03.07.2013 : 13:55:25
tole o dveh mesecih ne bo držalo ... pri pudljih je to komot lahko kasneje. in ni NIČ narobe, če se testis spusti kasneje. normalno lahko pari, normalno lahko dobi vzrejno dovoljenje.

ne posploševat za vse samce ...

Aja, ok, so nas na faksu narobe naučili :)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: natis , sreda, 03.07.2013 : 15:48:38

lej kaj so vas učili je meni vseeno. meni ponavadi teorija ne "pove" skoraj nič ...  tako je v praksi, kot je napisala tudi maja01. predvidevam da sta hodili (hodita) na isti faks ...


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Lanabela , sreda, 03.07.2013 : 16:28:25
No ja, veliki večini se vendarle spustijo do 8 tedna, najkasneje do konca tretjega meseca. Vsaj pri naših je bilo tako, da noben samec ni šel prej od doma, dokler ni imel spuščenih obeh jajc. Tudi ko kupuješ mladiča, naj bi že imel spuščeni obe modi. Vsaj tisti, ki jih že vnaprej ne nameravaš kastrirat (pa še v tem primeru so stroški s kriptorhidi višji). Zna bit, da so nekatere pasme kar se tega tiče počasnejše - sploh za nekatere manjše pravijo, da se lahko čaka do 6 meseca. Tega ne vem, naši (NO , zlati prinašalci in samojedi) so bili zgodnji.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: banAncy , sreda, 03.07.2013 : 17:38:24
Ko sem ga kupila je imeu spusceni obe modi. Pri vetu so mi rekli, da je mozno da se se ni zozil kanal po katerem se spusti modo. Slisala sem, da nekatere pasme rabijo tudi do enega leta, da sem jim spusti modo ( trenutno se ne spomnim pasme). Jaz ne vidim razloga zakaj ga nebi kastrirala. Saj ga nimam namena parit.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: natis , sreda, 03.07.2013 : 19:25:49
No ja, veliki večini se vendarle spustijo do 8 tedna, najkasneje do konca tretjega meseca. Vsaj pri naših je bilo tako, da noben samec ni šel prej od doma, dokler ni imel spuščenih obeh jajc. Tudi ko kupuješ mladiča, naj bi že imel spuščeni obe modi. Vsaj tisti, ki jih že vnaprej ne nameravaš kastrirat (pa še v tem primeru so stroški s kriptorhidi višji). Zna bit, da so nekatere pasme kar se tega tiče počasnejše - sploh za nekatere manjše pravijo, da se lahko čaka do 6 meseca. Tega ne vem, naši (NO , zlati prinašalci in samojedi) so bili zgodnji.


Pri manjših pasmah ni to čisto nič nenavadnega. Samec, ki ga imam doma in bo čez par dni star 3 mesece je tako majhen, da skoraj ne otipam nič. Se mu pa spuščata oba in dokler se mu ne bosta spustila, bo kar lepo počakal na nove kupce pri meni.


banAncy nihče ti ni rekel, da ga ne smeš kastrirati, če to želiš. to kar ti je rekel veterinar, je čisto možno.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: banAncy , sreda, 03.07.2013 : 19:53:38
Ne sej ni to na nobenga letel. Sam se mi zdi to boljsa varjanta in lazji bo za obvadovat:)
natis katero pasmo pa mate to?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: No Jinx , sreda, 03.07.2013 : 21:11:26
BanAnchy - kastriraj ga brez slabe vesti!  :)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: sanco1a , sreda, 03.07.2013 : 22:17:38
Edina sprememba, ki sem jo jaz opazila pri 14-letniku, ki je bil lani kastriran zaradi tumorja, je povečan apetit in hitro pridobivanje teže, zaradi česar sem mu morala obroke zmanjšati za polovico. Vse ostalo - karakter, vedenje - je ostalo nespremenjeno, potreba po gibanju  celo večja. Tudi sicer nimam težav s samci, da bi ga zamenjevali za samico (kar je on prej počel s kastrati).


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: čarka , sreda, 03.07.2013 : 22:37:38
Noben od mojih začasnikov, ki je prišel z delno ali popolnoma prazno mošnjo ni doživel tega, da bi se mu moda spustila, žal.
Pa so bili različno stari-mladi in tudi po štirih mesecih začasniškega življenja je bilo stanje nespremenjeno. Edino pri dveh mladih psih, sta bili modi že nizko, v kanalu in je bil tudi poseg posledično enostavnejši.
Menda pa poleg ostalih možnih težav, modo v trebušni votlini sprošča še več testosterona (spolnega hormona) in so lahko samci zato še bolj "gajstni", kot bi bili sicer.

Zato ni kaj za razmišljat  ;)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: rava , sreda, 03.07.2013 : 23:09:08
sej vem, da je oftopik, ampak si ne morem kaj ... do katere starosti naj bi se pa mačkom moda spustila?

moj Gusar je bil takrat, ko smo ga našli kriptorhid, star pa je bil cca pol leta.
ker je bil bolan, smo ga najprej cajtali, da je bil za poseg v polni formi in je bil kastriran šele mesec kasneje. 
takrat pa so bila jajca že na pravem mestu in zadeva je šla brez komplikacij.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: maja01 , sreda, 03.07.2013 : 23:36:33
Vecini psov in mack se spustijo zelo zgodaj (dejansko do dveh mesecev, ali se prej). Se pa najde kaksen primerek, ki jajcka spusti pac bolj pozno.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: natis , četrtek, 04.07.2013 : 00:35:47
Ne sej ni to na nobenga letel. Sam se mi zdi to boljsa varjanta in lazji bo za obvadovat:)
natis katero pasmo pa mate to?

glej odloči se tako, kot misliš, da je zate in psa najbolje  :)

pudlje  (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,41778.0.html)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Žužka , četrtek, 04.07.2013 : 10:37:55
Ravno danes se s sodelavko pogovarjava o kuških in pravi, da ima 1,5 leta starega bokserja, kateremu se ni spustilo nobeno modo.
Veterinar ji je svetoval, da ga sicer lahko kastrira, vendar njega to ne moti in ga lahko pusti tako kot je. :o :o :o
Kako je to možno?
Jaz sem ji sedaj svetovala naj se obrne na nekoga drugega in naj psa kastrira. ???


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: banAncy , četrtek, 04.07.2013 : 12:08:56
V takem primiru je res najboljsa kastracija. Tako saj ves da se tam nemore pojaviti rak. Od katere strarosti daljse ga lahko kastriram? Vsak mi drugace rece :/


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: banAncy , nedelja, 07.07.2013 : 12:39:59
Živjo spet imam eno uprašanje. Po otipu ima zdaj spuščeni obe modi, vendar na vsake toliko časa začutim bulico na vsaki strani penisa. istočasno pa sta tudi modi spuščeni. Morda ve kdo kaj bi to bilo, pri tako mladem psu. Bi se to videlo na slikanju trebušne votline? Jutri imam namem poklicati veterinarja.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Lanabela , nedelja, 07.07.2013 : 13:46:37
Bulice so povsem normalne in jih mora imeti. S kastracijo bi pa jaz počakala do konca pubertete, čeprav večinoma svetujejo kastracijo pred puberteto.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: banAncy , nedelja, 07.07.2013 : 19:29:35
Lanabela si mislila bulice kot moda? Namrec ima spusceni obe modi. Vendar ima med modi in zacetku penisa bulo veliko za oreh, ki je enkrat otipna naslednjic pa ne. Ko zatipam bulo istocasno potipam tudi moda in sta oba moda na prvavem mestu, tako da nevem kaj bi to bilo. Zakaj bi bilo bolje kastrirati po puberteti?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: uraa , nedelja, 07.07.2013 : 19:40:49
Bolje je kastrirati po puberteti, zato ker hormoni niso za okras - imajo svojo funkcijo v organizmu. Kastracija po puberteti pa močno zmanjša možnost za nastanek raznih tumorjev, pri kriptorhidih (pseh, ki nimajo spuščenih obeh mod) je pa še toliko pomembnejša.
Pojdi do veterinarja, pa da on preveri, če je vse OK. Kastracijo bi pa jaz v vsakem primeru svetovala ;)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: banAncy , nedelja, 07.07.2013 : 19:45:18
Hvala uraa :) jutri ga bom peljala pa da vidimo. So ze tipali 14 dni nazaj pa so mi rekl, da je mozno da eno od mod skacejo nazaj gor. Sm mi je cudno, da sta modi na svojem mestu, pa otipam bulo visje gor. Bi se to dalo preveriti z slikanjem?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Lanabela , nedelja, 07.07.2013 : 20:40:24
ja no....pes ima ob penisu dve bulici, ko skoči na samico ti dve bulici preprečita, da bi šla prekmalu narazen. Pač anatomska posebnost psov. Ok?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: banAncy , nedelja, 07.07.2013 : 21:37:35
Tega pa nisem vedela. Hvala:) prejsnji pes je imeu tumorje, zato me vsaka bulica zaskrbi.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: mamaF , nedelja, 07.07.2013 : 21:54:45
ja no....pes ima ob penisu dve bulici, ko skoči na samico ti dve bulici preprečita, da bi šla prekmalu narazen. Pač anatomska posebnost psov. Ok?
@Lanabela - a veš, da tudi jaz nisem vedela, da imata tak namen ;)

banAncy, ti dve bulici ob penisu sta dobro vidni tudi pri mojem psu, ki je bil sicer kastriran že pri treh mesecih in torej z modi ne moreta imeti nobene neposredne povezave :) Sta pa popolnoma simetrični in enako veliki - in včasih, ko leži na hrbtu jih je dobro videti, včasih pa sploh ne. Verjetno tudi ti misliš ravno na ti dve bulici, kajne ;)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: banAncy , nedelja, 07.07.2013 : 22:35:00
Ja mislim da je to to:) prejle ko je vstau sem potipala in sta ble kar velki.
Slisal se bo mal obsedeno....prejle sem za lopatico na rebrih zacutila bulico, priblizno za grah veliko. Zdej malo berem po forumu lahko gre za zamaseno lojnico lahko za kaksen tumor ( zasledila sem, da je imeu tudi ze 4 mesecni mladic rakav tumor).Bulica se pod kozo premika in imam obcutek, da se ne drzi mesa. :/


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: banAncy , torek, 09.07.2013 : 21:39:51
Bolje je kastrirati po puberteti, zato ker hormoni niso za okras - imajo svojo funkcijo v organizmu. Kastracija po puberteti pa močno zmanjša možnost za nastanek raznih tumorjev, pri kriptorhidih (pseh, ki nimajo spuščenih obeh mod) je pa še toliko pomembnejša.
Pojdi do veterinarja, pa da on preveri, če je vse OK. Kastracijo bi pa jaz v vsakem primeru svetovala ;)
Kaj to se pravi,ce ga kastriram pred puberteto pa je vecja verjetnost za pojav tumorjev?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: maja01 , torek, 09.07.2013 : 23:35:29
Tudi.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: banAncy , četrtek, 11.07.2013 : 21:22:12
Men je pa vet reku lih kontra:/


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: banAncy , četrtek, 11.07.2013 : 21:23:07
A to so vam veterinarji rekl?


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: uraa , četrtek, 11.07.2013 : 21:28:50
Kaj ti je rekel veterinar? Z Majo01 sva študentki veterine, tako da imava informacije iz 1. roke  ;)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: banAncy , četrtek, 11.07.2013 : 22:02:34
Ja da je mansa verjetnost Za pojav tumorjev pri kastraciji pred puberteto.
Ce bi dala po puberteti  me skrbi, da ne bi imeu unga nagona


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Zoia , petek, 12.07.2013 : 08:26:13
Je že nalimano nekje v temi, a verjetno ne škodi če bo še enkrat
http://www.naiaonline.org/pdfs/LongTermHealthEffectsOfSpayNeuterInDogs.pdf


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: AngSeter , petek, 12.07.2013 : 18:42:33
Ta vet očitno ne spremlja novih zadev ali pa ste si zapomnili selektivno ;)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: maja01 , petek, 12.07.2013 : 19:04:20
Ja da je mansa verjetnost Za pojav tumorjev pri kastraciji pred puberteto.

Odvisno katerih tumorjev. Tistih na testisih, zagotovo.

Ima pa kastracija vpliv tudi na pojavnost drugih vrst rakavih obolenj in pri nekaterih kastracija pred puberteto/spolno zrelostjo poveca moznost za nastanek. So tako plusi kot minusi teh posegov ...


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: banAncy , petek, 12.07.2013 : 20:30:35
Hvala Za odgovore. Nebi rada, da mi zboli Za tumorje, ker je ta pasma ze tako bolj izpostavljena temu


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Lanabela , petek, 12.07.2013 : 20:47:01
Če se bojiš da bo imel un nagon, potem ga moraš dat kastrirat krepko pred puberteto. Vendar je moje mnenje, da je un nagon sestavni del psa in da bi bilo za tiste, ki bi imeli pse brez nagonov bolje da si omislijo tamagočije.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: wolfy , četrtek, 19.09.2013 : 11:15:50
Moj je sedaj star 9 mesecev, že naskakuje druge pse in ga bom verjetno dala kastrirat... sploh zaradi tega, ker imam psičko doma, pa sosed ima dve psici in se mu že meša, ker se gonita... tuli po cele dneve....

Se priporoča kastracija takoj ali kak mesec kasneje? Pes je že zdaj zrasel čez standard pasme, ima 9kg, po standardu naj bi jih imel 7....


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: SinM , četrtek, 19.09.2013 : 11:30:04
Jest bi na tvojem mestu pustila, da do konca odraste.
Če se že odločaš zanjo.
Sploh, če se boš odločila za sterilizacijo samice.
Naskakovanje drugih je treba korigirat z vzgojo, ne takoj "jajčka stran".   ;)
Če ti naskakuje druge iz potrebe po dominiranju, ti bo s tem nadaljeval tudi po eventuelni kastraciji.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: airedale10 , četrtek, 19.12.2013 : 14:46:21
Moj Dino ni kastriran in ga naenkrat tudi ne mislim dati, čeprav zaradi določene napake ni za rodovniško vzrejo - razlog pa je, da je vedno na povodcu in nima možnosti, da bi ''naredil'' nezaželene mladiče, pa zelo me skrbi da bi se po kastraciji zredil (zdaj se ne nikakor, ne glede na količino hrane) in bi to zelo slabo vplivalo na njegove kosti (je jazbečar in zanje povdarjajo da ni dobro da se zredijo).  :( Vedenjskih težav, ki bi bile morebiti odpravljene s kastracijo pa tudi nima, tako da ne vidim razloga za kastracijo in za nepotreben stres ob operaciji ter spravljanje v narkozo.

Me pa samo nekaj skrbi - veliko se povdarja kako kastracija prepreči nekatere bolezni in me zanima katere točno so te bolezni, koliko so pogoste, koliko nevarne in kako jih prepoznamo.  :) Da že zdaj ko ni še star (4 leta) vem in sem pozorna, da se vse še pravočasno odkrije.  :)


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: mopsSpeedy , sreda, 05.02.2014 : 20:13:25
Postavljam še tule vprašanje, torej imam mopsa starega 1,5 let in se odločam o kastraciji. Kot prvo mops je na psa ki ga že imamo doma alergičen in seveda hodi lajat v njega, sicer dvomim da bi bilo po kastraciji kaj drugače ampak mogoče je kakšna možnost, da ga več ne bo tako zanimal in ga bo ignoriral?
Vglavnem predvsem me zanima iz LASTNIH izkušenj, kateri ste dali kastrirati psa, ali so bili kakšni znaki spremembe? Na internetu in pri veterinarjih so mi večina zatrdili da se karakterno malo spremeni, zmanjša se dominanca če je ta povezana z spolnostjo, zmanjša se uriniranje oziroma markiranje, zmanjša se agresija in zmanjša se spolni nagon.
Vem da bo treba seveda tudi nekaj časa vložit v vzgojo, se tega zavedam me pa zanima kako dobra podlaga je kastracija z tega stališča? Torej koliko se dejansko spremeni pes in v kolikšnem času so tudi vidne te spremembe.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: AngSeter , sreda, 05.02.2014 : 20:25:34
Koliko, če sploh, je odvisno od vsakega posameznika. Kdaj, prav tako. Naš je bil na stara leta kastriran zaradi zdravstvenih razlogov in se ni spremenil nič.

Poudarek je na vzgoji in vodenju. Če tega ni, ali ni prava za točno tega psa, ni nič.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Lanabela , sreda, 05.02.2014 : 21:08:13
Na "dominanco" kastracija nima vpliva, na agresijo tudi ne. Včasih se lahko zmanjša agresija do drugih samcev zaradi "dominance", lahko pa se poveča agresija zaradi strahu/negotovosti (in te je po moji oceni velika večina). Edina res opazna sprememba je, da ga goneče samice ne spravijo ob pamet (je pa moj kastrat še vedno uspešno skakal, če se mu je katera ravno postavila pod nos).
Tako da...edina rešitev je vzgoja in delo s psom.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: sanco1a , sreda, 05.02.2014 : 22:42:19
Moj je postal netoleranten do samcev, čeprav prej ni bil, bil je kastriran na starost iz zdravstvenih razlogov. Niti ne bi rekla, da zaradi negotovosti, mu gre pa blazno na živce, ker ga samci neprestano vohajo tam spodaj in ugotavljajo, kaj dejansko je.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: resky , petek, 18.11.2016 : 19:06:25
Moj kuža je bil kastriran v sredo in moram reči, da mu je precej težko. Zgleda, da ga vse skupaj precej boli, saj veliko joka, pa tak apatičen je in zaspan. Ker si je s tistim plastičnim lustrom malce podrgnil rano, sem mu kupila napihljiv ovratnik, ki pa se žal ne obnese, saj zlahka doseže operirano mesto. Danes sem ga peljala na veterino pokazat in ugotovili so, da se rana lepo celi, oteklina je minimalna, kar kaže na to, da je kuža pač zelo občutljiv. Je bilo pa prav grozljivo videt, kako se je tresel in stiskal k možu, ko ga je postavil na tisto mizo.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: resky , sobota, 19.11.2016 : 12:03:14

đđ+š'0p9o8i7654


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: resky , sobota, 19.11.2016 : 12:04:09



Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: resky , sobota, 19.11.2016 : 15:39:17
Ah, tako je, ko so majhni otroc za računalnikom.
V glavnem moram povedat, da je naš kuža danes malenkost bolje, vendar smo morali nujno po večji luster, saj si je s prejšnjim zadeval rano oz. mu je parkrat celo uspelo rano oblizniti. Tako, da je kljub rahlemu izboljšanju, še bolj nesrečen in jokav.


Naslov: Re: Kastracija
Poslano od: Lanabela , sobota, 19.11.2016 : 16:27:26
Sej bo kmalu dobro. Še par dni, pa bo.