mojpes.net

o psih => Nega dlake => Sporočilo, začeto od: Barbka , torek, 17.09.2002 : 16:41:21



Naslov: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Barbka , torek, 17.09.2002 : 16:41:21
No, recimo, da to paše sem.
Kolegica mi je poslala stran, kjer je opisana nega psa. Med drugim piše, da mu je potrebno dlako potrimati oziroma populiti. Ker sem ga do sedaj vedno strigla, me zanima, kako zgleda puljenje dlake????
Izkušnje?


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: sirtaki , torek, 17.09.2002 : 19:54:19

Primes s palcem in kazalcem in cufas :)

Jst redno "pulim" mojim scenetom dlako v najhujsi fazi menjanja...glavnik je popolnoma neucinkovit...

Sicer pa pride v postev predvsem pri psih z zelo gosto podlako - škarje za redčenje pa ti povzročijo mukotrpne trenutke, z odprtimi žulji na prstih :)



Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: VZ , sreda, 18.09.2002 : 00:04:05
Takole: načelno je z uporabo trimerja vse mnogo lažje in hitreje. Postaja pa s časom dlaka na mestih, ki se trimajo, trša, s t. im. fingerstripingom pa ne. Je pa slednja stvar precej bolj zamudna, še posebej pri psih z bogatejšo podlanko. Praviloma bi se mojim moralo po hrbtu dlako puliti, vendar malokdo to v Evropi prakticira (izjema so mladiči, kjer malo pocufaš in je OK). Jaz osebno s trimerjem dlako samo posnamem, in ne pulim (uporaba palca), nato pa še obdelujem z enostranskimi redčilkami.

Kar pa se tiče žuljev, je vse odvisno od kvalitete škarij. Za redčilke se splača riskirat malo več (Solingen je zakon).


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Tanja , sreda, 18.09.2002 : 06:00:39
Barbka - za katero pasmo pa sprašuješ?


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Barbka , sreda, 18.09.2002 : 06:55:42
Sprasujem za pumija.

VZ in Sirtaki hvala za informacije.


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: NATI , sreda, 18.09.2002 : 09:41:42
Barbka,

V zvezi z urejanjem dlake pumijev ti pošiljam spodnji link, kjer je proces "groominga" natančno opisan in upam, da ti bo v pomoč:
http://www.pumiworld.hu/standard.htm

Glede trimanja-puljenja dlake s prsti imam sama izkušnje z laekenoisi. In moram reči, da se kvaliteta dlake občutno izboljša z vsakim novim "pluckingom", pa tudi barva je po vsakem novem trimanju bolj "sočna". Ko se enkrat navadiš puliti dlako je postopek zelo enostaven (no ja včasih precej boleč za "trimarja" - žulji) in z malo truda kuža izgleda urejen in negovan.

Lp,
Nati


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Tanja , sreda, 18.09.2002 : 09:43:17
Aaaa - pumi, simpatični kužki!  :D

S puljenjem je pa tako - trimerje večinoma uporabljamo za redčenje podlanke (pa ne samo to, da ne bo skočil kakšen lastnik terierjev!). Torej - odstranjujemo spodnjo, gosto, mehko, krajšo dlako, ki je ponavadi drugačne (svetlejše) barve kot krovna dlaka in kazi izgled psa (npr. pri črnemu španjelu hrbet izgleda bolj rjavkast, negladek in nesvetleč - mat).

Pri pumijo pa je smisel trimanja drugačen - dlako je treba SKRAJŠATI, zato je treba populiti predolgo krovno dlako, ne pa razredčiti podlanko. In to se najlažje naredi s škarjami oz. ročnim puljenjem.

Puljenje s prsti poteka tako, da se najprej dlako dobro skrtači in stegne (kar se sicer pri pumijih ne počne). Potem se s palcem in kazalcem leve roke (za levičarje obratno) prime šop dlake, z palcem in kazalcem desne roke pa po malem prijemlje najdaljšo dlako in s hitrimi potegi puli. Če je dlaka v "pravi fazi", puljenje ne bi smelo boleti psa. Skopane dlake se ne puli, ker jo je težko prijeti. Pomaga pa pudranje ali uporaba gumi rokavic.
Delo se skrajša s striženjem s škarjami. Dlaka mora biti dobro razčesana in stegnjena. Takrat izgleda, kot da ima pes zelo dolgo dlako, zato se ne sme postriči preveč, ker bo dlaka prekratka, ko bo spet "skočila" nazaj v kodrčke.

Sem kaj pomagala?

Lp, Tanja


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Barbka , sreda, 18.09.2002 : 09:52:08
Nati - hvala. Poznam stran in tudi tam sem videla, da priporocajo enako (pravzaprav je to najboljsa stran o pumijih, kar sem jih nasla).
Do sedaj sem nasemu peseku dlako strigla. Bom vidla, ali bo prezivel puljenje...
Ampak - neumno vprasanje - saj se ne populi vsa dlaka, do golega (sem vidla npr pri lasntikih snavcerjev, da vcasih to naredijo, da je dlaka potem boljsa?). Samo tisto ta dolgo vrhnjo dlako?
Tanja - tudi tebi hvala.


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: NATI , sreda, 18.09.2002 : 10:52:57
Barbka,

Glede trimanja. Ne vem kako je pri pumijih in zakaj je pri njih potrebno puljenje dlake s prsti, govorim lahko samo za laekenoise.

Nekateri potrimajo (populijo) vso dlako s podlanko vred, ampak ponavadi puljenje podlanke ni potrebno. Načeloma jaz moji psički približno dvakrat letno populim vso krovno dlako do golega tako da ostane le podlanka. Krovna dlaka pa potem zraste v treh do štirih mesecih. To je potrebno zato, da ima tudi nova dlaka pravilno strukturo in lepšo, bolj sočno barvo. Dlako pulimo, če želimo psa razstavljati, sicer ga lahko ostrižemo; samo ponavadi potem dlaka postane mehkejša.

Mislim, da bo tvoj pumi preživel puljenje. Ko je dlaka primerne dolžine oziroma že predolga, je zrela za puljenje in takrat jo zlahka populimo ven (psa to prav nič ne boli); dlaka gre praktično kar sama ven...; če pa dlaka noče stran, potem še ni zrela za puljenje.

Po izkušnjah sodeč lahko potrdim, da je pri moji psički kvaliteta dlake z vsakim novim "puljenjenjem" boljša, pa tudi barva je bolj topla in "sočna".

V prilogi ti pošiljam še članek o ročnem trimanju dalke laekenoisev: (morda bo v pomoč)
http://www.islandnet.com/~walkey/laeken/Grooming.html#anchor6280618

Veliko uspeha pri trimanju tvojega pumija želim.

Lep dan in lp,
Nati


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Barbka , sreda, 18.09.2002 : 11:07:37
Nati,

s Ferijem seveda nimamo razstavnih ambicij. Če je 5 let preživel brez razstav, jih bo še 10.
Ampak - nekako je čar pumija tudi v njegovem izgledu. Ker, če je neurejen je kot potepuh  ;) S striženjem nikakor ne dobim tistega pravega izgleda - ker je dlaka premehka. Lastnica Ferijevega sina pa ga trima oziroma puli in mali je fenomenalen (pa ga ravno tako ne razstavlja). Sedaj pa so moji starši - tam Feri živi - začeli navijati, da bi on tudi moral biti tak. In ker sem pridna hči in ubogam, ga bom tako uredila.  :D Torej - zbiram informacije, da bom potem "napadla".
Kako pa Lejka? Setke ni več...


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: NATI , sreda, 18.09.2002 : 14:22:44
Barbka,

Ja se strinjam da je čar pumija tudi v izgledu. Najbolj so mi v spomini ostali pumiji s Finske, ki res zgledajo urejeni in zelo simpaticni.
Tudi neotrimani laekenoisi izgledajo prav klavrno, ceprav sem tudi take ze videla. Saj so simpaticni, ampak zgledajo tako neurejeni..verjetno podobno kot pumiji...

Lejka je se vedno v dobri kondiciji in je zadnje case zelo zivahna. Ceprav je ne bomo vec razstavljali, jo bomo seveda se vedno trimali, da bo se naprej lepa in urejena psicka. ;)

Zal mi je za Setko. Sem slisala, da je ni vec. Bila je krasna psicka, skotila je veliko lepih cirnekcov in je bila baje zelo zivahna do pozne starosti. Koliko je pa bila stara?

Upam da ti bo uspelo Ferija otrimati tako, da bodo starsi zadovoljni. Verjetno bo tudi on zadovoljen, da bo lep in urejen privabljal poglede micnih pasjih lepotick. :)

Lp,
Nati


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: lester , sreda, 18.09.2002 : 15:20:24
na netu sem našla tudi link, kjer frizerka slikovno ponazarja trimanje - sicer na Lakeland teriju -  ampak mislim, da je vseeno zanimiv link in ga posredujem  
http://www.ardynas.com/Grooming.htm






Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Miska , četrtek, 21.11.2002 : 23:23:50
Ali kdo ve, kje bi se dalo dobiti kaksne kvalitetne trimerje? Se v vsaki trgovini so mi pokazali enake (znamke in velikosti). Kje pa vi kupujete opremo, razen na kaksnih razstavah v tujini?

LP,
        Miska


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: VZ , petek, 22.11.2002 : 09:24:04
Pri nas zelo težko. Če jih pa že dobiš v kakšni trgovini, je pa cena sigurno višja kot čez mejo. Moraš pa tudi zunaj malo pazit kaj vzameš, ker ni ravno vse najbolj kvalitetno, tudi če ima visoko ceno.


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Tanja , četrtek, 28.11.2002 : 08:19:09

Citat

Ali kdo ve, kje bi se dalo dobiti kaksne kvalitetne trimerje? Se v vsaki trgovini so mi pokazali enake (znamke in velikosti). Kje pa vi kupujete opremo, razen na kaksnih razstavah v tujini?

LP,
        Miska


Poskusi v Zoo Market Preis (na Eipprovi ali v BTC), kjer imajo kvalitetne Mars-ove trimerje (z lesenimi držali). Samo vedeti moraš, katerega potrebuješ, ker ti prodajalci verjetno ne bodo znali prav svetovati.

Srečno!
Tanja


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Miska , četrtek, 28.11.2002 : 09:53:03
Hvala Tanja, ampak jaz sem iz Maribora, tako, da mi je blizje Graz kot pa Ljubljana. Pa koliko so mi povedali je v Avstriji izbira vecja in kvalitetnejsa. Pa dvomim, da bi se mi dalo 8., ko pridem v LJ se za trimerji laufat po celem mestu. Se ne znajdem najbolje... ;D ;D

LP,
    Simona


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Tanja , četrtek, 28.11.2002 : 10:25:51
Oh, oprosti Simona, to sem pa zgrešila.   ;) Pa saj tudi jaz nisem iz Ljubljane.

Sem skoraj prepričana, da bodo imeli v Ljubljani svojo stojnico in boš tam lahko pogledala za trimer. Pa še cene so ponavadi nižje kot v trgovini.

Sem pa tudi prepričana, da veliko forumovcev potuje po tujih razstavah in bi ti kdo z veseljem prinesel željeni trimer. Samo prositi moraš!



Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: andrejaj. , sreda, 19.02.2003 : 16:30:02
Pozdravljeni, tokrat se vam oglašam prvič.Berem tole o trimanju in povem le to, da je najbrž odvisno od psov. Jaz imam višavskega terierja, pri nas mi ga je frizer redno trimal, ko pa smo bili dalj časa v Angliji in obiskali tamkajšnjega frizerja, je bil krepko presenečen, saj je trimanje pri njih strogo prepovedano!! Ker naj bi bilo to mučenje psov.. Sama se v to ne spoznam, ampak od takrat dalje psa samo še strižemo. Moj drugi problem pa je, da iščem kvalitetnega frizerja za to pasmo. Po možnosti z Gorenjske, in takega, ki bi lahko tudi meni pokazal kako se neguje dlaka, saj se našemu zelo hitro zavozla. Upam, da mi kdo lahko pomaga, da bo moj kuži v pomlad vstopil ves lep...
Pozdrav, Andreja


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: dasa , sreda, 19.02.2003 : 19:54:34
zivjo!
trima se psr da imajo trdo dlako ker ima ti westija je po pravilniku potrebno da imajo trdo dlako. To  ne boli psa ker mu odstranjujes urlo dlako in pa podlako.ne poznam nobenga iz gorenske vem pa iz ljubljane ce ti kej pomaga.


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: andrejaj. , četrtek, 20.02.2003 : 01:11:39
Pozdrav,
hvala, Dasa, bi prosila tudi za kakšen naslov v Ljubljani. Sploh bi mi nekaj nasvetov več kot koristilo.
Lepo se imej.., andreja


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Bela01 , torek, 25.03.2003 : 21:41:00
Kr ne vem kaj dosti o trimanju in še tega nisem prakticirala me zanima če je to potrebno pri vseh psih. In če se to dela samo v obdobju misenja (menjave dlake)? Namreč jaz imam samojedko sicer je še majhna ampak jo samo dobro skrtačim in je lepa kot ovčka  :-*


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: enya , torek, 25.03.2003 : 22:57:41
Bela, mislim, da se trimajo samo psi z resasto dlako...če sem mimo vsekala, me naj prosim kdo popravi  ;D ;D ;D
Ti pa Beliko  ;D kar lepo krtači, da bo še naprej taka lepa ovčka ;D ;D


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: toby , sreda, 26.03.2003 : 10:19:03
Hej hov!

Eno vprašanje za tiste,ki ste s tem bolj seznanjeni...
Pred kratkim sem nekje na netu zasledila,da se trimanje dlake pri psih počasi umika iz salonske nege.(tudi v tej temi je že bilo omenjeno)Predvsem v Angliji,Švedskem in Nemčiji.Bilo naj bi nehumano in prakticirajo v glavnem le še striženje in britje - tudi razstavnih psov.Zanima me,koliko je to res v praksi?
Vedeli boste verjetno tisti,ki to pri svojem kužeku delate.Jaz imam sicer vel. šnavcerja,ampak ga ne razstavljam.Zato ga strižem in brijem.Je bolj praktično...

Lep pozdravček! :)


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Polona , sreda, 26.03.2003 : 15:03:52
Oj!

Jaz sicer nisem noben strokovnjak s tega podrocja, ampak  moram povedat, da si ne predstavljam mojega visavca s nestrimano dlako. Nehumano? Ne vem, no.......jaz mislim, da ce oseba, ki trima stvar obvlada in puli ven staro - odmrlo dlako, psa nic ne boli. Konec koncev gre ta dlaka zlahka ven, ce jo pulimo s prsti. Za ostale pse z ostro dlako ne vem, ampak za visavce se mi zdi nesmiselno, da bi jih nehali trimati. Ubistvu nam tudi standard pasme to prepoveduje. Sicer je pa res, da zadnje case vse bolj posegamo v  spreminjanje standardov psov in jih prilagajamo nam-ljudem! Tko, da me nic ne preseneca, ce bo enkrat na vrsti tudi beli visavski terier. Upam samo, da ne se tako kmalu!

lp, Polona


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Miska , sreda, 26.03.2003 : 17:53:12
Pri nekaterih resastih pasmah bi z britjem (na masinco) namesto trimanjem naredili pri psu vec skode kot koristi. Intenzivnost barve dlake zacne svetlet/bledet in izgublja na kvaliteti. Pojavijo se lahko razni kozni problemi...Trimanje prav nic ne boli, ce imas filing za to. Ce resastega psa strizes na masinco, ne bo nikoli imel resaste dlake.
LP, Miska


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Ursa , sreda, 26.03.2003 : 21:45:50
Sam se veliko lastnikov višavčkov odloča, da jih ne bodo trimali :o Enostavno jih postrižejo, dobro skrtačijo pa je ???


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Polona , četrtek, 27.03.2003 : 10:55:13
Ja, res je. Ker je to veliko lazje in hitreje. Razni pasji frizerji delajo pa se to razliko, da ti za trimanje racunajo vec kot, ce ti ga z masinco postrizejo. Halooooo....pa s tem, tako kot je rekla Miska, naredijo vec skode kot dobrega. Kakorkoli ze, jaz stojim stoprocentno za trimanjem in masince nocem niti videti. Razen, seveda na tistem predelu  psa kjer je to nuja.

lp, Polona


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Right_Thing , torek, 01.04.2003 : 09:54:01
posredujem link, kjer se vidi primerjava istega psa - v obeh variantah  
http://www.foxterrier-bismarckquelle.de/vdB_english/vdB_grooming.html

sama (še nisem) zasledila, da bi bilo prepovedano. Moram pa priznat , da tovrstnih informacij nisem niti iskala - mogoče sem kaj spregledala.  
Na uradni angleški strani terier kluba je celo navodilo, kako se sam naučiš trimati. Čeprav roko na srce - po internetu se težko naučiš oziroma se ne moreš naučit trimat razstavnega psa .

V  tujini je cena trimanja (ali nege) razstavnega psa  neprimerljivo višja od storitve nege nerazstavnih kužkov.  


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: dasa , četrtek, 03.04.2003 : 07:37:15
Ojla!

jaz se zdaj učim trimat in sem na lastne uči vidla kaj naredi mašinča in kaj trimanje.Kot ti psa briješ z mašinco se mu barva in trdota(ki mora biti pri večini terijerjov in šnavčarjov) izgubi.Jaz sam za to da starejših psov se ne trima in tistih ki lastniki nočejo.
Pred kratkim sem bla na Crafcu in tem so vsi psi še vedno trimajo zato mislim dato ne velja. je pa res lažje pobriti pasa kot pa strimat.

lp daša


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Miska , četrtek, 03.04.2003 : 08:53:06
Halo!

Moje mnenje glede trimanja je, da se ne bo prepovedalo. Kajti, nobena resasta pasma brez trimanja ne bo vec resasta. No, mogoce je kaksna izjema. Kot je povedala Dasa netriman pes izgubi intenzivnost barve in trdoto dlake, da o izpadanju dlake sploh ne govorim. Ce je pes striman mu dlaka ne izpada, vsaj mojemu ne.

In rada bi videla tistega, ki si je izmislil, da je to mucenje psov. Najprej so "prepovedali" kupiranje repov in uses, sedaj mogoce se trimanje, kaj se sledi? Strizenje krempljev?! Tisti katerim se zdi to mucenje zivali naj grejo najprej malo po podezelju pogledat, kjer je vsak drugi pes privezan na 2metrsko ketno (da o posodah z hrano in svezo vodo sploh ne govorim, ker jih ponavadi ni), nato pa se v kaksno zavetisce in potem naj govori o trimanju kot mucenju.

Sicer pa, sama imam doma resastega foxa, ki je sedaj star 7 mesecev in je redno triman. In tudi moj prejsnji fox je bil zmeraj striman, tudi na svoja stara leta. Spomladi je komaj cakal, da smo ga oskubili  ;D- potem mu ni bilo vec tako vroce.

Je pa res, na masinco je 100x bolj preprosto in hitreje. In vecina lastnikov westijev teh ne trima, ker ne znajo ali pa jim je enostavno predrago ali pa imajo rajsi kepo puha.

LP, Miska


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Polona , četrtek, 03.04.2003 : 11:35:06
Se popolnoma strinjam z Misko, v njenem zadnjem odstavku. Dodala bi samo se to, da zaradi takih lastnikov, ki se najdejo v zadnjem odstavku, lahko govorimo o mucenju psa oz. psov. Trimanje je pac kljucnega pomena za dolocene pasme.

lp, Polona


Naslov: Re:Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Uma , četrtek, 20.01.2005 : 14:22:06
Sicer nisem poznavalec, ampak jaz sem v svoji knjigi prebrala, da je trimanje westijev nujno, zato da se odstrani stara, odmrla dlaka, ki jim drugače ne izpade. Če ga ne trimaš pa je veliko večja možnost, da dobi različne težave s kožo.

Sicer sem si pretekli vikend nabavla odličen trimer na ljubljanski razstavi in trimanje vsaj mojo tamalo res ne boli, ker zanj ni potrebno nobenega pritiska in puljenja na silo, kot si nekaterfi to predstavljajo!


Naslov: Re:Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Chris , četrtek, 20.01.2005 : 17:06:08
Trimanje je za ohranjanje kvalitete dlake nekaterih pasem še kako pomembno.


Naslov: Re:Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: snuf24 , četrtek, 27.01.2005 : 15:35:40
Seveda, trimanje je potrebno za odstranitev odmrle podlake. Prostor narediš novi dlaki. Trimajo se običajno terierji.


Naslov: Re:Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Chris , četrtek, 27.01.2005 : 19:34:04
In kokri....


Naslov: Re:Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: burgy , sreda, 02.02.2005 : 00:19:36
...in šnavcerji... :)


Naslov: Re:Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: burgy , sreda, 02.02.2005 : 00:22:46
@ snuf24 : v prostoru za avatar imaš napisano salon za striženje, a se ukvarjaš s striženjem in urejanjem psov?


Naslov: Re:Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Alix , sreda, 02.02.2005 : 11:32:42
...in setri..:) - nekateri jim trimajo dlako pod vratom, nekateri strižejo - jaz sem si kupila odlične defilirke, in z njimi gre superca (brez žuljev:)) - trimam pa dlako na ušesih! In seveda pulim. Sedaj imam še kar nekaj problemov, ker sem prakticirala kratko dlako na ušesih (eden od načinov), mi je pa sedaj veliko bolj všeč kombinacija kratko-srednje dolge, mi pa je začela dlaka, ki je bila prej skoz kratko postrižena ponekod svetlet - in sedaj pulimo! Pulimo kot zmešani...vsekakor pa so rezultati vidni, pa mislim, da bo vse skupaj čez kakšen mesec (upam da do Muenchna) superca zgledalo!


Naslov: Re:Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: snuf24 , torek, 15.02.2005 : 12:21:27
salon za striženje psov. strižem, kopam, uredim pasjo frizurco,... vse kar pritiče salonu.


Naslov: Re:Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: deteljica , torek, 15.02.2005 : 14:25:33
Opustitev trimanja bi bila največja možna napaka in neumnost. Striženje -enostavno ,hitro , ne rabiš zanja- odlično za hiter zaslužek in lene lastnike. Trimati je treba redno, če zamudiš eno leto res ni več druge kot strič....ampak to je ž emučenje samo po sebi , če psa ne urejaš.
strižena dlaka je mehka, se vozla, vanjo se ujema umazanija in plevel, taka dlaka tudi slabše drži vodo in se napije vlage že iz zraka, zato je posebno bistveno za pse ki delajo ali bivajo zunaj , da so trimani, ne striženi.
Tudi ne vidim poante zakaj starih psov ne bi trimali, razen , da se neim   eljubi vlagat časa in denarja vlagat v pse , ki jih več nerazstavljajo....
Da je trimaj mučenje je pogruntal kakšem cepec, ki je peljal zenemarjenega in nesocializiraneg psa k neukemu frizerju....Angleži so pa itak eni p**** (ops oprostite :-[)


Naslov: Re:Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: branka , nedelja, 20.02.2005 : 10:28:36
Jaz moram tudi mojemu dvakrat na leto populiti dlako. Kdaj je pripravljen vidim po tem, ko mu začnejo cofi dlak kar sami odpadati (ponavadi se začne na zadnjem delu-pri riti). Potem se usedeva nekam na travo in mu počasi pulim dlako-prav uživam pri tem, ko gledam, kako se kupček veča.  ;D To mu delam že od majhnega, pa sploh nisem vedela, da se imenuje "trimanje dlak", ampak zdelo se mi je nekako logično, da mu jih pulim stran. Jaz naredim tako: "Najprej ga malo razčesem-kolikor se pač da, nato pa mu dlako pulim s palcem in kazalcem tako postrani, da gre lepo stran. Potem na koncu ga pa še enkrat razčesem." Ko mu potrimam vso dlako, je tako mehak in skoraj nič ga ni skupaj, pozimi je pa tak medo.  ;D :)


Naslov: Re:Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Chris , nedelja, 20.02.2005 : 14:58:36
Naj povem, da trimanje ni vedno tako enostavno kot si to nekateri predstavljate. Niti ne vem, če bi se lahko to kar posplošilo in reklo, da je to puljenje dlak s prsti.

Za trimanje obstajajo posebni pripomočki, ki se jim reče trimer. Izgleda kot nazobčan kuhinjski nož, ki ima med zobci rezila. S tem potem psa češeš in 'odvečno' dlako, ki pa ni odmrla!, ker še vedno raste, odstranjuješ.

Baje je nekoč davno neki debel zapit (vsaj tako si ga jaz predstavljam ;D) gostilničar imel terierja in ga je česal s kuhinjskim nožem. Dlaka je postajala lepša in tako so pač ugotovili, da trimanje pripomore k boljši dlaki. Ne vem pa, če ta zgodbica dejansko drži :) Vem pa, da tole z nazobčanim kuhinjskim nožkom drži, vendar posebej za ta namen narejen trimer vseeno bolje otrima dlako. Lp


Naslov: Re:Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: deteljica , ponedeljek, 21.02.2005 : 10:27:22
Ne trimanje ni enostavno. Tisti, ki dela se mora naučit , utrudi se bolj kot pri striženju, lahko dobi žuljena prstih itd....zato neuki frizerji in tisti ,ki jim gre samo za denar raje prepričajo lastnike , da je trimanje mučenje.  Saj je količina zaslužka na uro striženja večja kot pri trimanju, pa še manj naporno je. Da ne govorimo, da je treba psa "izšolati" da se navadi na trimanje in da se to enim ne da in dase predvsem frizerjem ne da "zaj..." s privajanjem psov-ampak lažja pot ni vedno tudi boljša pot....


Naslov: Re:Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: TagTu , ponedeljek, 21.02.2005 : 10:51:03
Pobliže poznam tri višavce. Od teh enega redno na tri mesece vodijo na trimanje k vzrediteljici, dva pa striže slučajno ista frizerka.  Torej - razlika v videzu in na otip je bistvena.
Ko pa sem videla tibetanskega terierja, ki ga je dobila v roke ta "frizerka" in ki je povrhu vsega še iz moje vzreje, sem se razjokala. Kaj hočem povedati? Ni vsaka "frizerka" tudi zares frizerka >:( >:( >:(


Naslov: Re:Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Ory , ponedeljek, 21.02.2005 : 10:51:46
Ali ima mogoče kdo kakšen link ali slikico kako zgledajo ti pripomočki za trimanje? Pa še eno vprašanje...... kje pa pri nas pridobiš znanje za pasjega "frizerja"? V Angliji sem zasledila posebne šole/centre kjer se izobraziš.
http://www.groomers.co.uk/
Kar se tiče Anglije in trimanja...... glede na to, da izredno veliko terierčkov z resasto dlako prihaja ravno od tam in glede na to da jih vsakič ko sem gor, videvam cele "garde" in vsi imajo lepo, pristno resasto dlakico, očitno trimanje le ni prepovedano.

Deteljica: se strinjam, da znajo bit Angleži v določenih pogledih p****, ampak kar se tiče njihovih psov, pa definitivno ne. Angleži se z veliko ljubeznijo in preciznostjo ukvarjajo z vzrejo in kinologijo že dooooolgo časa. Ukvarjajo so se že takrat, ko smo v naši preljubi domovini večino psov priklepali na verige in jim enkrat na dan vrgli pomije (ups, pa sej to se še vedno dogaja  ???).

lp


Naslov: Re:Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: deteljica , ponedeljek, 21.02.2005 : 14:31:53
seveda se ukvarjajo že dolgooo časa...in tudi vsi živalski "športi" izvirajo iz njihove  države in iz njihovega "ukvarjanja".
Začnimo pri petelinjih bojih, ki so nam dali cocktaile- kdor ne ve , je ta mešanica nastala, ko so rep (cock-tail) premaganega petelina vrgli na šank in ga zapili... borbe psov z biki , psov s podganami psov s psi, pasje dirke z vsemi spremljajočimi pojavi, konjski steeplechisee  itd itd....z njihovo "kulturo" so se vse te stvari razširile po svetu.....
zdaj pa so najbolj  "živaloljubska" država iz katere izvirajo tudi "najinteligentnejši "zakoni o prepovedi "bojnih psov", obveznem nošenju  nagobčnikov za "pitbule in ostalo kar ocenijo kot tako" ter ostale bistrosti iz katere se napaja nova Evropska zakonodaja....
Število raznih "farm" presega našo našo domišljijo in tudi s pomijami krmljenih psov jim še vedno ne manjka.....
prepovedano imajo obrambo itd pa imajo več smrti in težkih poškodb  kot npr Francozi, ki se gredo obrambe in ringe v vseh oblikah....njak :P, jaz o njih nimam visokega mnenja..čeprav znajo narediti lepe razstave in  lepe pse...ampak po mojem mnenju so maherji še vedno Nemci in Francozi kar se vzreje v povezavi z značajem  tiče....
zančaj njihovih pasem pa je tak kot oni sami....pa to je samo moje osebno mnenje , ne pričakujem, da ga kdo deli zmano...


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: šnavcerljubka , ponedeljek, 14.11.2005 : 14:21:40
Hojla,
imam velikega šnavcerja. Če ima kdo link, ali ve za literaturo, ali kako se VŠ pravilno sfrizira in pripravi na razstavo, bi bila zelo hvaležna.

lp :-[ ::)


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: burgy , sobota, 26.11.2005 : 23:33:48
A drugače ga kam voziš in si vsaj približno že videla kako se to dela ali bi se rada kar vse iz knjig navadila. Jaz mislim, da bi bilo bolje, če bi ti te stvari nekdo pokazal in razložil kako in kaj.
Mi imamo srednjega šnavcerja pa tega ne delamo sami, tako da sam ti kaj veliko teh informacij ne bi mogel podati.
Če pa te mogoče zanima kdo, ki trima šnavcerje in bi ga peljala tja pa mi lahko pišeš na PM.


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Sammy , petek, 10.03.2006 : 20:55:53
Lahko prosim nekdo napiše definicijo trimanja - rabim za raziskovalno? (kaj drugega kot puljenje dlak s prsti) ... a se za to ne uporablja nek posebni pripomoček (kot glavnik, če hitro pogledaš)?


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: robin , petek, 10.03.2006 : 21:29:12
Trimanje je puljenje odmrle in odvečne dlake, lahko s prsti, sicer pa se uporabljajo trimerji, zgleda podobno kot nazobčen nož. S tem nožem prijemaš dlako in jo puliš-trgaš. Sliši se grozno ampak če to počneš pravilno se kuža niti malo ne upira. Če kuža trimaš potem ima dlaka svoj zaključek in lepo pada in se ne vidi prehod med krajšo dlako in daljšo, kot je naprimer pri Višavskih terierjih, na hrbtu kratka in dolge "hlačke". Poleg tega koža boljše diha če je pes striman.
Če Višavca naprimer postrižeš s strojčkom so vse dlake enako dolge in to ni pravilno niti lepo, je pa priročno in hitro.
Če bi kdorkoli rad pripravil psa za razstavo mu odsvetujem da se tega loti sam, saj še zdaleč ni enostavno. Ponavadi ti informacije o tem da vzreditelj kjer si kuža kupil, saj mora poznati specijaliste za to, če tega ne obvlada sam.
Seveda se tega lahko nauči vsak, sam je treba videti in imeti pravo orodje.


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Sammy , nedelja, 12.03.2006 : 20:14:07
Hvala za izčrpen odgovor!  :) Definicijo sem potrebovala za raziskovalno nalogo.


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Zorčy , četrtek, 20.04.2006 : 18:40:05
Hay,
mi pa imamo doma airedalca, ki pa smo ga enkrat paljali k frizerki, da bi ga ta ostrigla in strimala. Pa ga je menda na rabrah bolelo in je prišel nazaj malo krvav po rebrah. Ali je to normalno? Mislim da ne, ker mu je vso dlako strimala (tudi tisto novo) in ga ni nič strigla, ker že itak ni imel kaj dosti dlake. Ali je bila ta ženska zmešana ali kaj? Tako da ga mi raje kar sami doma ostrižemo in mu s prsti populimo odmrlo dlako. Pa ima še zmeraj trdo dlako pa čeprav ga redkokdaj strimamo. Pozimi ga ponavadi ne ga pa zato skoraj vsak dan poleti.
lp,
Anja


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: robin , četrtek, 20.04.2006 : 19:04:19
Ma ja, sem tudi že pri višavcih slišal, da so bili "krvavi" oziroma so jim lastniki kasneje našli hraste, po trimanju. Ne vem kaj naj rečem, ampak edina možna razlaga je nepravilno trimanje, ne vem res. Trimanje je dokaj zamuden postopek in najbolje je da malo trimaš pa malo pavze pa spet, frizer pa mogoče malo pohiti, pol pa mogoče prevelike šope "trga", ker treba je čim manj dlak prijet.


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Uma , petek, 21.04.2006 : 09:00:49
Ali pa druga mozna razlaga je, da frizer ne ve, kaj naj trima in trima ven tudi poddlako, ki pa za trimanje sploh ni namenjena in tisto pa res boli.


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Zorčy , petek, 21.04.2006 : 13:47:42
Hay,
podlanke takrat ni imel, ker smo ga mi doma dobro razčesali tisto podlanko ven in smo ga tudi že sami ostrigli. Samo ne dosti. Tk da ga rajši kar doma na škarje postrižemo in mu dlako s prsti populimo tisto dlako ki pač gre samostojno že ven. A lahko kdo objavi sliko trimerja, ker ne vem ali ga imamo doma. Zdi pa se mi da ga imamo.
lp,
Anja


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Zorčy , petek, 21.04.2006 : 13:50:22
Hay,
(http://nakup.dspot-on.net/4tacke/prodimg/Trimer.jpg)
a je to trimer?
No mi tega nimamo doma. Ampak če je to to ga bomo kupli.
lp,
Anja


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: robin , petek, 21.04.2006 : 14:10:13
Kaj je to, nimam pojma, sem pa že videl v trgovini. Bom probal zrihtat kakšno sliko.


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Zorčy , petek, 21.04.2006 : 19:02:29
Hay,
že vem kaj je trimer, ker ga imamo doma. Sem izvedela. Samo mi ga raje kar s prsti potrimamo, ker ga tako manj boli. Neki grob trimer je, pa tudi star, ker je od prejšnega psa Machona.
lp,
Anja


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: robin , petek, 21.04.2006 : 20:10:04
Poglej na to sliko, se mi je zdelo da sem že nekje videl. Ta slika je iz fotoalbuma od forumovke Polone, ki ima tudi Airedalko. To kar se vidi v roki, je super trimer, ki sigurno nič ne poškoduje psa, z njim samo "češeš" in vse gre ven. Prodajajo pa ga samo na pasjih razstavah in stane od 6000 do 10000 sit, različne velikosti. Lahko ti Polona tudi pove kako se obnese, meni se super.
slika: http://westieairedale.moj-album.com/album/2337869/?os=2766346


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Zorčy , petek, 21.04.2006 : 20:32:46
Hay,
hvala no. Sam tti pesek je pa ful luštn. Ko bi le Zoro bil tk luštn. Ker nima pravilno postavljenih ušes. Pa su mu dali lepit ušesa pol su mu pa tisto dol sneli, ker se jim je smilo. Mi smo ga kupili pri 1 letu.
Mi mamo pa čisto drugačen trimer.
lp,
Anja


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Uma , torek, 25.04.2006 : 07:19:56
Bom jaz dala eno sliko trimerja gor, samo, da pridem s pocitnic. Trimerji, ki so na sliki, po mojih izkusnjah niso najboljsi.


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Rosa , sobota, 23.09.2006 : 17:01:19
Mene pa zanima zakaj točno se uporablja coat-king? Za trimanje ali za odstranjevanje odmrle podlanke?
Ne upam ga kar tako kupit, da moja zlata prinašalka ne bo na koncu bolj podobna labradorcu.  :o


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: norwich terrier , četrtek, 23.11.2006 : 14:36:38
ha trimanje, če že trimaš z glavnikom rabiš posebni glavniček- prilagojen vrsti dlake (žimasta, mehka). Glavnički pa so od čisto finega do najmanj finega;)glede na dlako

S prsti je pa pač najbolj učinkovito. Primeš psa malo višje od tam, kjer ga trimaš, nategneš dlako in puliš


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: krnekaj , nedelja, 10.12.2006 : 19:59:36
no, mogoče kdo ve, kje se dobijo kvalitetni trimerji v sloveniji? oz. v kateri trgovini?

rabim za svojega pritlikave šnavcerja, sem se odločil da ga bom sam trimal, videl sem že kako se to dela, zdaj pa je treba začet, pa rabim orodje. Kar sem gledal po trgovina so neki slabši trimerji (kao trije v enem) za male pare (do 1k SIT), pa ne vem če ej to ok?


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Uma , četrtek, 14.12.2006 : 12:30:53
Najkvalitetnejsi se dobijo na razstavah oziroma pri zastopnicu za All Systems, v trgovinah nekih kvalitetnih nisem videla. Povprecni trimerji so v Zooticu, stanejo cca 2,5 tisoc tolarjev, kvalitetni pa okoli 7 tisoc. Taksnih poceni raje ne kupuj, lahko samo polomis dlako, nic drugega. Raje zacni trimati s prsti, sicer gre nekoliko pocasneje, pa vseeno.


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: kija , četrtek, 11.01.2007 : 15:29:40
ali lahko poveste svoje menenje o trimanju fox-ov v mariborskih salonih za nego psov, ali mogoče lahko koga priporočate uradno ali neuradno za trimanje v mariboru (tudi za razstave); zdaj vozimo v lj, smo zadovoljni toda pot stane več kot trimanje; hvala za odgovore; lp <Kija


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: arne , petek, 19.01.2007 : 11:03:55
Mi mamo 8mesecev starega angleškega koker španjela in odkar smo ga dobili, za nego dlake uporabljamo trik, ki nam ga je povedala vzrediteljica. Pasji glavnik (kovinski, na eni strani redkejšji zobje, na drugi gostejši) na gostejši strani ovijemo z navadno elastiko v obe smeri (v eno stran na vsaka dva zobčka, ko se vračaš na vsakega enega) in ga potem s tem češeš. Ko končam, imam kup dlake v velikosti rokometne žoge, ki je mat. Sklepam, da je to ta podlaka ? Ker to počnem 2x tedensko pes tudi nima nobenega vonja (tudi to mi je rekla vzrediteljica). Dlaka se pa ful sveti.
Zdaj pa bi ga rabila peljat k frizerju, ker ima že tepih-look in ker ga mislim vsaj na nekaj razstav peljat, rabim enega, ki obvlada španjele in sklepam, da ne bodo strigli ampak trimali. Mi lahko nekdo razloži, kaj točno naj pričakujem od frizerja in če veste, kateri je dober (za kokre za razstave).
Hvala


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: nanica , petek, 27.03.2009 : 14:28:45
Pozdravljeni.

Doma imam mešanko staro 1leto in pol. No doma jo imam dobrih 5 mesecev in v tem času sem opazila da ji dlaka raste. Odločila sem se da jo odpeljem h pasjemu frizerju da pove ali je potrebno striči ali trimati glede na to da ima dokaj trdo krovno dlako in mehko podlanko. K frizerju sem peljala v NG, salon je bil odprt pred kratkim.
No ko sem jo peljala tja je frizerka prijela trimer in začela trimati in rekla ''ja ja to je potrebno trimati poglej kako gre dlaka vn''. No potem sva se naročile in šle domov.
No da preidem k problemu:) ko sem doma pogledala tisti striman predel sem bila začudena, kajti psička ima sedaj dolgo dlako približno 4-6 cm, na strimanem delu pa je dlaka dolga le približno 1 cm in je mehka. deluje mi da je samo podlanka.

Sedaj me pa zanima ali je prav da iz 5 cm dlake pride po trimanju na 1 cm, in da je dlaka mehka. Pa še če je možno strimati tako da dlaka ostane dolga vsaj malo več recimo 2 cm. Verjetno psička ni bila nikoli prej ostrižena-dobila sem jo v zavetišču.

Nebi rada da domov pripeljem oskubljenega psa  :)

Najlepša hvala za odgovore

LP
Jana in Ella


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Nika2 , petek, 27.03.2009 : 15:45:27
Ej, Jana, meni se tudi zdi cudno, da so Ello tako oskubili ...

A ima kdo kaksen nasvet?


P.S. Ella je seveda kustravka na slikci v naninem profilu.


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: nanica , petek, 27.03.2009 : 16:00:24
oh zdaj je še ena ko ima samo par centimetrow oskublenega...nevem pa kaj bo če bo cela taka:) si je kar ne morem predstavljati :)
Karkoli...ali izkušnja ali nasvet bo dobrodošlo.

LP


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Kalsang , petek, 27.03.2009 : 16:11:01
Nanica, psa je treba ornk potrimat. Mogoče se ti bo od začetka zdela čudna, ker si jo navajena drugačno, ampak dlaka zelo hitro raste in že čez en teden bo drugače izgledala. Trimat dlako samo "en mal" je nesmiselno, saj si lahko zelo kmalu spet pri frizerju. ;)


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: nanica , petek, 27.03.2009 : 17:14:45
Aha...no pol najboljše da mi jo fajn ''ogulijo'' in bo potem mir. ;DNo potem bo pa šok ampak če je to v njeno dobro sem pripravljena prenest ;) No Nika2 vabljena v torek na obisk:)))
Hvala Kalsang  ;)


Naslov: Re: Trimanje - puljenje dlak s prsti
Poslano od: Nika2 , petek, 27.03.2009 : 20:03:38
Pridem, pridem, hehe.