mojpes.net

o psih => Notranji organi => Sporočilo, začeto od: sado , ponedeljek, 08.07.2002 : 06:07:04



Naslov: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: sado , ponedeljek, 08.07.2002 : 06:07:04
Pozdravljeni, sem lastnica 6 let starega škotskega ovčarja. Zadnja leta imamo nonstop probleme z vnetjem analnih vreč. Vsake nekaj mesecev moramo poiskati pomoč pri veterinarju, da mu jih sčisti, nato pa je spet OK. Če zamudimo, si začne gristi kožo nad repom. Ima kdo kakšne podobne probleme? Ve kdo rešitev? Kje naj bi bil problem?

LP, Saša


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: simi , ponedeljek, 08.07.2002 : 07:30:37
Pozdravljen,
Na žalost boš moral svojega kužka kar redno voziti k veterinarju na "praznenje" analnih vrečk. Ker ima oslabljene mišice okoli paraanalnih žlez, si jih ne more več čistiti sam. Če so mišice normalne, se le te praznijo same od sebe, ko se kuža napne pri bolj močnem "kakanju", ko ga kaj razburi ali kaj podobnega.
Ker pa so se mu mišice zrahljale ali pa ste mu od vsega začetka "praznili" žleze in so se mišice polenile in te funkcije več ne opravljajo.
zato vam priporočam, da ko se kuža začne gristi okoli ritke, ali se začne "dričati" po tleh ga čimprej odpeljite do veterinarja. Morda bi bilo pametno, da vam pokaže kako se prazni in to začnete delati sami.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Jasna , ponedeljek, 08.07.2002 : 12:34:23
Se strinjam s Simi, vendar ne cakati, da se zacne grist in sanjkati po riti. Najbolj je prazniti vrecke vsaka tri meseca (to jaz delam sama in ni tako komplicirano - nisem veterinarske stroke ali kaj podobnega). Najbolj bos to ocenila gdaj po "mirisu", ki se siri okrog psicke - resko - kisli vonj, ki ti zelodec zavrti (vsaj meni - ko cedim zlezde ponavadi sem za ta dan koncala z jelom in zaradi tega to delam proti veceru). Prej pa poskusi se s spremembo hrane. Moja psicka ima tezave takrat ko je premocno hrano (ponavadi v casu nosecnosti in dojenja) in ko joj zamenjam na lazjo je vse OK.

LP in pogumno



Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: pia15 , petek, 12.07.2002 : 11:23:33
Hojla!
No mi smo mel enake težave pr našem višavu in je imel dlako nad repom in okoli čisto rdečo. Tak da mu tudi zdej veterinar redno čisti analne vrečke. V eni knjigi sem celo zasledila da lahko to sam doma prazniš pa sm probala pa mi nekako ni uspelo.

LP

Pia


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Jasna , petek, 12.07.2002 : 12:14:10
Pia- je dokaj enostavno. Ne vem ali bom bila popolnoma razumljiva vedar bom poskusila natancno opisati kako to jaz delam. Takole:
1. pesa daj na nekaj, da ti je njegova ritka v visini tvojega komolca in da podlaga ni prevec stabilna - da bo miren (ne se smejati razlagi vendar je tud meni smesno), dok se ne naucis potem bos to delala tam kje ti najbolj pase-jaz to delam v kopalnici v kadi.
2. primi ga za rep s polno roko in rahlo obrni proti hrptu, da bo zadnjica napeta
3. pod izhodom iz debelega crevesa-priblizno pri visavcu 1 cm - bos napipala z obe strani bulice (predvidevam nekje vekilosti  graha)
4. pod bulicami z dva prsta (palcem in kazalcem) zacni tiskati proti gor in bo zacelo spricati-mora spricnuti (cvrsto brez strahu ni meni ni takoj uspevalo) - da vse ne zasvinjis poskusi to narediti z vato, ce pa ne bo slo potem brez- to ponovi se enkrat za vsak primer, da ni kaj ostalo

To je to, ce rabis se kaksno dodatno pojasnilo samo vprasaj, bolj bi bilo, da ti mogu pokazati. Pa veselo na delo ;D

LP


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: sspszork , petek, 12.07.2002 : 19:09:57

Zdravo!
Stran me je zanimala, kerseže večkrat slišala o tej zamašitvi analnih žlez.Do sedaj (že spet trkam po lesu)še nismo pri nobenem psu imeli tega problema in če priznam, po tem kaj sem prebrala, da je nadležno kar se da. Osebno bi vse skupaj prepustila veterinarju, ne vem če bi bila to "sposobna" sama narediti.

Pogum!


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Pia , sobota, 19.10.2002 : 10:18:22
Jasna:
mene zanima nekaj stvari bolj podrobno o tem ker se sama odločam da bi to naredila doma. Torej: Ni mi jasen ta del: primi ga za rep s polno roko... pa potem  mi ni jasno to s prsti. Drugače me pa zanima od kod si ker sem interesent za to da mi nekdo pokaže kako se čisti ta žleza. Jaz sem iz Maribora, če je kdo od blizu prosim za pomoč.
Lp, Pia


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Princ , sobota, 19.10.2002 : 12:52:23
Draga Pia!

Govorim lahko v svojem imenu, pa vendar; je pri nas na klubu Petra in še kdo, ki ti bo brez problema pokazal, kako se to dela. Za praznjenje analnih vrečk je res nepotrebno obiskovati veterinarja, sploh, če je to pogosta zadeva. Zato si vljudno vabljena na KD Maribor, Danjkova ul. 4 (pod baumaxom pri bivšem citroenovem salonu). Oglasi se med tednom proti večeru, da se dogovoriš. Smo na agility-ju ali pa za šankom ;D in ne grizemo.
LP, Mateja


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: kaja , ponedeljek, 24.02.2003 : 20:00:07
Ker ima Kaja že več kot dva meseca težave z vnetjem analnih vrečk me zanima, če ima kdo tu izkušnje z operativno odstranitvijo! Hvala in lp


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: kaja , ponedeljek, 24.02.2003 : 20:36:05
Da še malo dopolnim.... najprej je dobila antibiotike v obliki tablet in injekcijo. Kakšen teden je bilo vse OK, potem pa se je spet začela lizat kot nora. Vrnili sva se k veterinarju, ta ji je spet spraznil vrečke in dejal, da naj še malo počakam preden ji dam ponovno antibiotike. Ker se ni izboljšalo sva šli k najinemu veterinarju v Ljubljano, kjer ji je temeljito spral vrečke in ji dal antibiotik direktno po injekciji. To smo potem ponavljali še štirikrat. Nazadnje 17.2. Danes se je spet začela lizat. lp


Naslov: Re: Vnetje analnih vreèk
Poslano od: Talija , ponedeljek, 24.02.2003 : 21:24:52
Kaja,
naš šarplaninec je pred leti imel ravno tako hude probleme z analnimi vrečkami, k veterinarju smo ga vodili kar naprej, dokler ni dobil pri analni odprtini grde fistule in so nam svetovali operacijo. Po operaciji je bil nekaj dni velik revež, saj je na potrebo zelo težko šel-pomagali smo mu s parafinskim oljem. Ko se je vse skupaj zacelilo, je bilo vse OK, razen, da ni več kontroliral svojega blata in so mu kakci padali ven, ko je ležal, hodil in podobno. Možno je, da so mu po nesreči poškodovali mišico zapiralko in da je bila to prej izjema kot pravilo. Najboljše, da se pozanimaš.
lp


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Teja , ponedeljek, 24.02.2003 : 22:06:21
mene pa zanima, če je tudi drsanje z zadnjico po tleh lahko znak za zamašene an. v.??


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: valvasor , ponedeljek, 24.02.2003 : 22:50:12

 Lahko je znak to, ali pa , če se kuža vneto liže zadaj. Nekateri psi si to sami očistijo z lizanjem, drugi pa ne.

 Čao-Slavi


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: KARMEN , sreda, 26.02.2003 : 08:51:07
Moj Jon se drsa po zadnjici, če poje kaj neprimernega in je zaradi tega zaprt ali pa dobi drisko. Najprej sem mislila, da so zamašene analne vrečke, vendar je veterinar ugotovil, da ni to. Lahko se zgodi, da se pes drsa, če ima parazite(gliste).


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Miska , sreda, 26.02.2003 : 14:22:58
No, mogoce boste lahko pomagali se meni...

Pred priblizno enim mesecem sem opazila, da se moj sestmesecni kuza grizlja po sprednji taci in hrbtu. Sem mislila, da so bolhe in sem mu dala Frontline. Stanje se ni popravilo in sem ga peljala k veterinarju. Ta je ugotovil, da ima zamaseno analno zlezo, mu jo stisnil in dal antibiotike v inekciji.

Stvar se je cez en teden ponovila in spet smo sli k veterinarju. Tokrat je se enkrat stisnil analno zlezo in jo tudi spral z raztopino joda. Hkrati sem mu po nasvetu veterinarju zamenjala postopoma tudi hrano. Iz Royal Canina mini junior sem presla na Hill´s puppy lamb&rice.

Na spiranju vreck smo bili pred tocno enim tednom in danes se je zacel "vozit" po riti. Zanima me, od cesa to pride, ce je mozno da je res alergicen na kaksno hrano in kako naj to ugotovim. Naj povem, da je samo brikete in trenutno ne dobiva nobenih priboljskov.

Upam, da mi bo kdo znal pomagat,
                                              Miska


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Pika , sreda, 26.02.2003 : 14:57:31
Citat

Hkrati sem mu po nasvetu veterinarju zamenjala postopoma tudi hrano. Iz Royal Canina mini junior sem presla na Hill´s puppy lamb&rice.


Samo za intermezzo
Joj, mi gre na živce, ko preberem kaj takega.  >:(
Dobro, da veterinarji prodajajo Hill's, ki čudežno pozdravi ???  vse težave. Predvidevam, da vas ni poslal v trgovino, ampak vam ga je prodal kar sam. Zanimivo, kako tržno so se začeli obnašati veterinarji in nas (ja, mene oz. mojega psa so tudi, pa nič več) filajo s tem (pre)dragim Hill'som. Seveda je "vse drugo zanič - Hill's je najbolj zdrav". Če bi prodajali npr. Royal Canin, vam bi pa tega priporočali. Že nekaj prijateljev mi je reklo, da so jim veterinarji priporočali samo in izključno Hill's in da druge hrane še daleč ne dosegajo te kvalitete. Me prav zanima, kakšne marže imajo  ??? ??? ???
Meni se zdi, da jim gre zadnje čase veliko več za denar, kot za zdravje živali  :-/ Saj vsi vemo, da je lažje zaslužen denar prodaja vreče briketov, kot pa veterinarske storitve. Ne vem, zakaj raje ne odprejo trgovine  :-X

No, pa to tukaj ni tema - upam, da se bo stanje vašega kužka kmalu izboljšalo. Tudi psu od moje sosede so izpirali vrečke in se mu potem vnetje ni nikoli več ponovilo (bo že kakšna 4 leta od takrat).

Pika

PS: A potem zamenjava hrane ni pomagala?


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Miska , sreda, 26.02.2003 : 15:19:17
Pika!

Tocne veterinarjeve besede so bile, da je priporocljivo takoj menjat brikete za dietne brikete lamb&rice ali tuna&rice bilokatere znamke.
Hill´sove sem kupila zato, ker so bili edini dietni za mladice, poleg Eukanube, ki pa jo za male (majhne) pse odsvetujejo, ker bi naj bila pregroba. To, da pa veterina propagira Hill´s pa ni nic novega pa tudi ne pomeni, da je zato slab. Enim psom ustreza, enim pa pac ne.

Ocitno niti izpiranje, niti menjava hrane nista pomagala, zato gremo danes spet k veterinarju.

Lep pozdrav,
                    Miska

PS: bi pa bila vesela, ce bi se kdo oglasil z podobnimi izkusnjami.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Tomster , sreda, 26.02.2003 : 15:25:52
Hmmm... Glede "tržne naravnanosti" veterinarjev-ja, hvala bogu, saj od tega živijo! ::)

Ja, tudi Drim se je pogosto praskal, kljub vsem antiparazitikom, tudi po stiskanju analnih žlez, potem smo menjali hrano. In sicer s Hill'sa na Eukanubo lamb&rice, pa tudi to ni pretirano pomagalo... Vsaj ne takoj...
Zdaj je stanje normalno, uporabljamo Eukanubo s piščancem (trenutno) in jo tudi bomo, če ne bo problemov...

Aja, glavni razlog, zakaj smo šli s Hill'sa pa ni cena ali predlogi veterinarja, ker za Eukanubo plačujemo isto kot prej za Hill's, ampak enostavno to, da Drim izloči bistveno manj blata kot prej... Hill's je pač zelo "sprejemljiva" hrana, ki nima bogve kako močnega okusa, je pa tudi manj kalorična, zaradi česar ga psi pojedo več...
Zato uporabljamo zaenkrat Eukanubo, ni pa izključeno, da Hill'sa sploh ne bomo več.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: kaja , sreda, 26.02.2003 : 16:59:15
Meni veterinar ni svetoval zamenjave hrane (čeprav prodaja Hills), saj tudi hrana naj ne bi bila problem pri vnetju analnih vrečk. Mogoče prehrana vpliva na praznjenje (če ima kuža trše blato se vrečke redno praznijo), pri vnetju pa ne bo pomagalo tudi, če psička nabašete s kostmi. Vnamejo se lahko tudi vrečke, ki niso polne!
Me pa še vedno zanima, če ima kdo poleg Talije (hvala za odgovor) izkušnje z odstranitvijo vrečk?

Miška! Tudi mi se bomo vrnili k veterinarju, ker se je psička spet začela lizati in samo upam, da bodo antibiotiki in spiranje pomagali. Psička se strašno boji veterinarja tako, da je prav grozno ko jo morava oba s fantom držati, da ne pobegne. Pa ima revica komaj 10 kg!  Hranim pa jo z Nutro in Technicalom, pa tudi s kuhano hrano. lp


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Tomster , sreda, 26.02.2003 : 17:03:42
Kaja, hrane nismo menjali zaradi analnih vrečk, ampak zaradi možne alergije... Drim se je praskal, antiparazitike je oz. dobiva redno, pa tudi analne vrečke smo stisnili, torej je ostalo od "simpl" stvari le menjava hrane...


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: kaja , sreda, 26.02.2003 : 19:41:54
Nanašalo se je predvsem na Miško, ki pravi, da je menjala hrano. Me pa veseli, da tvojemu paše Eukanuba, jaz sem jo zamenjala za Technical, ker se je psica praskala do onemoglosti. No, si me pa ravno spomnil, imam še eno lušno slikco tvojega Drima! Slikano v Ljubljani. lp

(http://www.imagestation.com/picture/sraid41/p85606c950cb04788e99d71dd88e5ad6a/fcf391ea.jpg)


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Miska , sreda, 26.02.2003 : 19:44:12
No, smo bili pri veterinarju, pa kuza kljub temu, da se je vozil po riti ni imel nic v analnih vreckah. Torej sem zagnala preplah prehitro... No, vseeno grem raje 3x "zastojn" k veterinarju, kot pa da je kuza bolan.

Kaja!
Tudi moj ima samo sedem kil, pa se pri veterinarju tako upira, da ga komaj drzim pri miru. Ko pa lahko gre dol z mize, pa od veselja svojo veterinarko celo polupcka. ;D
Hrano pa smo tudi mi zamenjali iz istega razloga kot Tomster. Zaenkrat ostajamo na Hill´su, ceprav se mi zdi, da je imel pri RC trse blato.

Lep pozdrav,
                   Miska


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: KARMEN , četrtek, 27.02.2003 : 08:45:39
Veterinarji so mnenja, da je Eukanuba za občutljive pse "premočna" - preveč kalorična, zato naj bi se takim psom raje dajalo Hill's. Prejšnjega psa sem hranila s Hillsom odkar se je pojavil na našem tržišču, sedaj z njim hranim oba psa in štiri mačke, saj sem šele z njim pri mojih živalih odpravila težave (kožne alergije, driska,...)


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Pika , četrtek, 27.02.2003 : 11:47:38

Citat

Veterinarji so mnenja, da je Eukanuba za občutljive pse "premočna" - preveč kalorična, zato naj bi se takim psom raje dajalo Hill's.


Mojemu znancu, ki ima psa s stalnimi prebavnimi težavami, pa je veterinar svetoval, naj hrani z Eukanuba Lamb&rice  ??? In res se je sedaj stanje močno popravilo, ampak pes ne je nič drugega kot te brikete.
Še en potrditev, da veterinarji svetujejo tisto hrano, ki jo prodajajo.  ::)


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Tomster , četrtek, 27.02.2003 : 12:20:11
Uuuuu, Kaja, hvala za fotko!!! ;D ;D ;D
Hehe, pa za oni keks, ki ga je dobil... ;)


Pika, tudi mi smo najprej uporabljali Lamb&rice, sedaj, ko smo ugotovili, da hrana ni bila vzrok, pa navadno Eukanubo (s piščancem). Verjetno ma kako alergijo na snov iz priboljškov ali kaj drugega, ampak ni krize, ker se še samo zelo malo praska...


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: valvasor , petek, 28.02.2003 : 23:29:28

 Ojla!

 Ne vem, kje živijo vaši psi. Če so psi noter se pozimi praskajo zaradi presuheha zraka, ki je v stanovanju. Vzrok je centralna kurjava. Torej , tisti ki imate pse noter- premislite. Mogoče je to in vam nobena hrana ne bo prav veliko pomagala.
  Lahko vam pa povem, da veterinarji znajo reči, da v analki ni nič in , da je pes na nekaj alergičen. Potem ga zdravijo, celo kopeli predpisujejo- na koncu se pa izkaže, da je pa le analna žleza polna in jo niso niti čistili. Mi to zdaj delamo sami , vsake toliko  časa. Sploh ni zakomplicirano.

  Čao-Slavi


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: KARMEN , sreda, 19.03.2003 : 09:00:03
Moja psička ima težave z analnimi vrečkami. Na pribl.2 dni se ji izcedi rjava smrdljiva tekočina. Veterinar ji je iztisnil in rekel, da če se bo ponavljalo, bo morala na izpiranje. Omenil je tudi, da je to lahko odvisno od hrane. Hranim jo vedno isto, težava pa se je pokazala pred kratkim. Včasih opazim, da se obotavlja, ko mora na stranišče, vendar kaka normalno, le da se mi zdi drekec, kot da je moker. S čim lahko sama pomagam, da se težava odpravi? S čim bi jo lahko hranila?


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: kaja , sreda, 19.03.2003 : 14:59:11
Živjo!
Če je izcedek rjave barve potem še ni prišlo do vnetja (pri vnetju je izcedek zelenkaste barve in bolj gost, lahko je primešana tudi kri) le vrečke so polne, ker ima mogoče malo premehko blato. Mogoče bi ji poskusila nekaj dni dajati le brikete, pa kakšno govejo kost za glodanje, da se iztrebki strdijo in spraznijo vrečke. Če to ne bo pomagalo naj jih očisti veterinar. Ne čakaj predolgo, ker ti bo žal. Jaz svojo psičko že dva meseca mučim vsak tretji dan pri veterinarju, ker je prišlo do trdovratnega vnetja. Zdaj moramo še trikrat na izpiranje in vbrizgavanje antibiotikov, če pa ne bo bolje pa bo potrebno vrečke operativno odstranit. Zadeva je hudo mučna in kar precej boleča, psica je čisto iz sebe ko vidi kam gremo, stvar pa tudi ni ravno poceni... :-X
Pri ostalih dveh psih prakticiram enkrat na teden BARF hrano, ki kar precej strdi blato. Če te zanima kontaktiraj Multiplo! lp



Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: KARMEN , četrtek, 20.03.2003 : 08:39:22
Bom poskušala še malo s prepečencem. Naj povem, da tisti dan, ko sem jo imela pri veterinarju, se ji je scedilo takoj zatem v avtu, nato en dan nič, pač pa naslednji dan zopet. Danes zjutraj pa ko je šla na stranišče, je blato zaudarjalo daleč naokoli, medtenm ko je imela te težave, pa je bilo popolnoma brez vonja. Mogoče pa so se danes normalno izpraznile. Saj bom takoj videla, ker ima na ležišču svetlo rjuho, pa tudi v avtu na sedežu. Dala ji bom tudi kost.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: valvasor , sobota, 22.03.2003 : 23:46:05
  Karmen. Mislim da ti prepečenec ne bo dosti pomagal. Po tem kar praviš se je kar dobro spraznila vrečka. Ti ji daj vsake toliko časa kako kost, pa bo kar v redu. Če pa se ti bo zdelo, da bo po kosti preveč zaprta, pa ji daš malo mleka in stvar bo rešena.

  Čao-Slavi


Naslov: Praznenje analnih vrečk
Poslano od: Chris , petek, 23.04.2004 : 21:54:27
Sem prebral tole vse. MISKA, kako se je razpletlo? Ker Ari se je na enak način grizel in praskal (se še), no bolh smo ugotovili da nima, Frontline itak ni pomagal, padla je sumnja na hrano.... Veterinar je potem ugotovil, da ima polne analne vrečkice, kar lahko med drugim povzroči tudi simptome podobne manjši alergiji (praskanje, grizenje) in mu jih spraznil. To je bilo pred 4 dnevi. Danes se je spet začel voziti po ritki in gristi nad repkom.... Pa komaj 13 tednov je star. Smo mu že poskušali spraznit na način, ki ga je opisala Jasna, vendar ni bilo nič, oz. nam ni uspelo ???.
Da nima slučajno premočne hrane - briketov? Ali naj raje čakam tako dolgo, da se mu bodo pač same enkrat spraznile? Opažam tudi, da nekateri hranite z dvema vrstama briketov, zakaj to? Ne vem ::)


Naslov: Re:Vnetje analnih vrečk
Poslano od: kaja , sobota, 24.04.2004 : 08:42:39
Chris, od lanskega poletja kaja nima vec tezav z vnetji. Edini razlog za to, ki ga najdem je, da smo skoraj ukinili brikete (dobi jih le, ce res ni casa pripraviti kaj drugega) in zaceli sami pripravljati hrano. Blato je dvakrat bolj trdo kot je bilo po briketih in ocitno zelo dobro prazni vrecke. Se najboljse je, ce jev obroku tudi surovo goveje meso. Pred enim tednom sem jo imela pri veterinarju in ji je poskusal spraznit vrecke. Ven je spravil le dve malo vecji kapljici, vcasih je dvakrat ali trikrat zamenjal gazo preden jih je ocistil. Tokrat tudi smrdelo ni nic. lp


Naslov: Re:Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Chris , sobota, 24.04.2004 : 16:00:10
Kaja samo ne vem, če je dobro zdaj kar presedlat na naravno, ko je pa še mladiček? Drugače pa seveda, kuharski recepti dobrodošli!!! :)
lp


Naslov: Re:Vnetje analnih vrečk
Poslano od: kaja , sobota, 24.04.2004 : 20:20:42
Nasa Bagi ze od desetega tedna, ko je prisla k hisi preizkusa moje specialitete, pa se nic ne pritozuje. ;) Sicer ima se vedno en obrok briketov, to pa iz cisto preprostega razloga: Ales pravi, da je visek njegovih kuharskih sposobnosti jutranji mlecni obrok (pogrejes mleko v mikrovalovki in vanj streses tri zlice rizolinota), za kaj vec pa je potrebno pocakat mene! ::)
Saj niso potrebne zelo velike spremembe. Tudi mi smo od zacetka Kaji dajali recimo surovo meso le enkrat na teden, ostale dni pa brikete ali kuhano hrano. Tudi avtorica te teme (sado) je ob istem casu zacela dajati svojemu psu surovo meso in tudi on ni imel vec tezav. No, ravno danes se je spet zacel vozit po riti, vendar verjetno zato, ker je imel drisko in se mu je kaj prilepilo na kosmato zadnjico.  ;) Bomo videli cez nekaj dni kaj bo nastalo iz tega. lp


Naslov: Re:Vnetje analnih vrečk
Poslano od: TinaZ , ponedeljek, 26.04.2004 : 11:36:20
Tudi Buba se je ene dva tedna veselo vozila po riti oziroma delala kroge, pa še to samo v levo  ;) in samo v dnevni, kjer je tapison na tleh (zunaj na asfaltu se nikoli ne drsa). Malo naju je že skrbelo, kaj je in najprej sva pomislila na zajedalce- čas je bil ravno, da dobi novo porcijo Pratela, tako da smo to potem izključili, drsala se je pa še vedno. Šli smo v Mestni Log, da bi ji izpraznili analne vrečke, vendar je veterinar ugotovil, da so čisto OK. Dal nam je eno kremo, ker ima rahlo vnetje kože na riti. Drsa se manj, pa še zato, ker ji vsakič prepoveva. Prišla sva do zaključka, da s tem hoče izsilit pozornost ali pa da mora nujno ven (ker to najreje dela zjutraj in zvečer). Ker če to ni to, potem pa res ne vem več, kaj naj bi bilo narobe  :-[
Lp,
Tina


Naslov: Re:Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Chris , torek, 04.05.2004 : 02:33:07
Mi lahko prosim tukaj kdo natančno opiše praznenje analnih vrečk. lp


Naslov: Re:Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Chris , četrtek, 20.01.2005 : 17:00:25
Hehe, tole je pa že stara tema. Sedaj že znamo sami praznit analne vrečke, če se pojavi kakšna potreba. Hrano že kakšne 3 mesece je doma pripravljeno, ker briketov ne mara več. Iztrebek ni nič trši kot pri briketih, celo mehkejši, samo fora je v tem, da se 2x bolj napenja da kaj iz sebe spravi, kot pa takrat ko je jedel brikete. Takrat se je samo postavil in je kar padlo iz njega. No in naj povem, da s praskanjem zaradi tega ni nič boljše. Še kar ga vse srbi. Celo danes sem mu dvignil rep, ker si je kar naprej nekaj tam okrog šaril in videl, da ima vse pogriženo - rdeče.
Seveda sem mu takoj poskusil spraznit analne vrečke, vem pa so pritekle dve kapljice malce gostejše bele tekočine, podobne spermi :-X. Na zadnje ko je še jedel brikete je ven priteklo kar precej rjave smrdeče tekočine. Ta bela pa skoraj nima nobenega vonja. Boli ga nič. Seveda sem takoj zagnal paniko, da ima vnete, gnojne, klical veterinarja, ki mi je rekel, da ni nujno da ima vnete.
Je morda kdo imel podobno izkušnjo, da ve zakaj se gre???


Naslov: Re:Vnetje analnih vrečk
Poslano od: kaja , četrtek, 20.01.2005 : 17:08:57
chris, ce bos hotel, da ima Ari trse iztrebke bo potrebno dodajati tudi surovo meso in ne samo kuhanega! 8)
Takrat ko je imela Kaja najhujse vnetje in ji je veterinar stisnil vrecke je ven pritekel samo belo zelen gnoj. Preberi kaj sem napisala par postov nizje. No, mi od takrat (poleti 2003) se nismo imeli nobenih tezav! lp


Naslov: Re:Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Chris , četrtek, 20.01.2005 : 17:45:25
Kaja, saj sem prebral. Koliko pa je bilo količinsko tega gnoja. Ker to ni bilo nič zeleno, ampak belo, kot slina le da še bolj belo, količinsko pa precej manj kot takrat ko je bila tekočina rjava in smrdeča. Jo je bolelo?, se je grizla po riti?
Kar se pa hrane tiče, surovega mesa res ne dobiva, dobi pa včasih kakšno govejo porozno kost, ki se drobi, tako da jo lahko poje in ravno včeraj jo je.


Naslov: Re:Vnetje analnih vrečk
Poslano od: kaja , četrtek, 20.01.2005 : 20:30:45
Ja gnoja je bilo kar precej, tako priblizno dvakrat polna gaza. Takrat jo je precej bolelo, pa ves cas se je lizala (grizla nikoli)! Lahko pa da ni bil gnoj ampak sluz, ki se naredi, ce gre za vnetje crevesja. Ponavadi se vidi to na iztrebku! To je vse cesar se spomnim! lp


Naslov: Re:Vnetje analnih vrečk
Poslano od: kaja , četrtek, 20.01.2005 : 20:32:43
Moram popravit...Lahko pa, da pri Ariju ni bil gnoj iz vreck, ampak sluz, ki se naredi, ce gre za vnetje crevesja. lp


Naslov: Re:Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Chris , petek, 21.01.2005 : 00:03:54
Moram popravit...Lahko pa, da pri Ariju ni bil gnoj iz vreck, ampak sluz, ki se naredi, ce gre za vnetje crevesja. lp


Hmmm, ja to bi bilo pa možno, vem da sluz na iztrebku pomeni vnetje črevesja, ampak jaz sem mu stisnil analne vrečke, pritekla pa je sluz. Ampak tega je bilo maaalooo. Boli ga ne. Je pa pred parimi dnevi imel zelo redek iztrebek (ne driska) in bilo je tudi nekaj sluza gor. Od česa bi pa imel vnetje črevesja ??? ??? Z bolj naravno hrano kot ga hranim, ga pa že res ne bi mogel hranit. Morda preveč dobi za jest ???


Naslov: Re:Vnetje analnih vrečk
Poslano od: altervita , petek, 21.01.2005 : 00:16:48
Mi lahko prosim tukaj kdo natančno opiše praznenje analnih vrečk. lp
Mislim, da j epredčasom Jasna zelo plastično opisala zadevo. Vsaj sam, od njenega opisa naprej, znam to naredit  :D

Ampak nadaljevanje (ki seveda pride z "leti izkušenj")...Pri "domači"- barf ali kuhano- hrani, je potrebno večkrat prazniti analne vrečke. Je pač mehka "kaka". Pri razmočeni briketirani- enako, morda manj. Pri kombinaciji briketi+voda*minimum; parkrat na leto.
glede na to da imam pet bokserjev, od tega dve na surovem, mislim, da teorija zdrži.


smrdi pa ko šus, ko špricne ven............blllllllljakkkkkkhhhhhh. :P ::)

 8) 8)


Naslov: Re:Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Chris , petek, 21.01.2005 : 11:46:51
Sem dolžan še eno pojasnilo, kar se situacije tiče.
Očitno lahko samo potrdim tezo, ki jo je povedala Kaja, da sveža, posebej zanj doma pripravljena hrana, onemogoča hitro polnjenje analnih vrečk. In ne samo, da mora biti ravno surovo meso, tudi kuhano ali rahlo zakrknjeno povsem učinkuje.
Nazadnje sem mu praznil vrečke pred 2ma mesecema, pred prehodom na svežo hrano, danes takoj zjutraj je veterinar po pregledu potrdil, da vrečke nikakor niso vnete, celo povsem prazne so. Ko je jedel še brikete so se mu redno polnile vsak mesec. Mogoče ima pri tem, da so prazne tudi kaj starost vmes, ker je star 12 mesecev in morda starost in razvitost vpliva na to, da se vrečke bolje praznijo, morda.
Ko je jedel brikete, je samo pokleknil in je iztrebek kar padel od njega, čeprav je bil kompakten. Brez, da bi se predhodno kaj napenjal. Sedaj pa se predhodno napenja, da kaj iz sebe spravi in najbrž tudi to pripomore k boljšemu praznjenju analnih vrečk, čeprav iztrebek ni vedno tako trd kot pri briketih.
Kaj sem včeraj stisnil? Črevesno sluz sigurno ne. Nima pa vnetega črevesja, ker včeraj pozno zvečer je bil iztrebek trd, brez kakršnega koli znaka sluzi.
Smo pa ugotovili tudi vzrok praskanja iz griženja. Govedina. Tako da sedaj bomo raje pripravljali perutnino.

Lp


Naslov: Re:Vnetje analnih vrečk
Poslano od: kaja , petek, 21.01.2005 : 12:31:30
Chris, mogoce je pri altijevih psih drugace! Jaz govorim konkretno za Kajo, ker le ona je samo doma pripravljeno hrano. Recimo Don je (spet) briketas, pa v 5 letih nismo se nikoli praznili vreck. Tudi Bagi in Vini nista se nikoli imeli tezav, pa jesta mesano hrano.

Sicer je pa mozno tudi to, da je pes postal bolj samozavesten in si "upa" svoj vonj puscati povsod naokrog! Veterinar mi je rekel, da imajo z analnimi vreckami tezave bolj podrejeni psi, ki se bojijo izzivati s svojim vonjem! lp


Naslov: Re:Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Chris , petek, 21.01.2005 : 12:58:25
Možno...vse je možno, Kaja. Saj drug teden dobi nove brikete, pa bomo čez par mesecev videli kakšna bo situacija, ali bo z vrečkami tako ostalo ali se bodo spet začele mesečno filat.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Jenny Tiffany , ponedeljek, 25.04.2005 : 11:39:26
Praznjenje analnih vrečk bi moralo pri psih biti redno, če se kaže da se te mašijo. Pa niti ne toliko mašijo, kot pa pretirano polnijo in se potem tekočina iz njih počasi izloča iz zadnjice (rahel izcedek oz. vlažna analna odprtina). Pokazateljev je več: drgnjenje po riti, grickanje in lizanje riti, še najbolj očiten pa je vonj. Razlogi so pa tudi lahko različni, največ ljudi za to krivi neredno ali nepravilno prehranjevanje in se s tem tudi najbolj strinjam. Tudi če psa hranimo redno in pravilno je lahko še vedno kriva kvaliteta hrane, zato se mogoče velja posvetovati o zamenjavi hrane. Blato pa mora biti skozi enakomerno čvrsto, saj mehko blato povzroča neprijetnosti.
Žlezo lahko vsakdo prazni sam, brez pomoči veterinarja. Za psa to sicer ni najbolj prijetna zadeva, pa vendar se psi navadno ne pritožujejo preveč.
Palec in kazalec zapognemo tako, kot če bi s prsti želeli pokazati črko C. Blazinici prsta naj bosta razmaknjeni cca. 3 cm in ju naslonimo približno 2 cm pod anus. Prsta nekoliko obrnemo tako, da ju lahko pritiskamo skupaj in navzgor proti ritni luknji. Seveda rep pri tem umaknemo navzgor in ga zavihamo proti hrbtu, da delo lažje opravimo. Je pa potrebno to nekajkrat poizkusiti. Tudi pes se bo tako tega navadil. Vonj tekočine, ki jo iztisnemo je nepopisno grozen.. Jek.. Uff..
Veteriarji bodo to sicer zelo radi opravili namesto vas, seveda če ste to pripravljeni redno plačevati in trošiti vaš dragocen čas za obiske pri veterinarju v primerih, ko to lahko storite sami.
Sem pa sam opazil nekaj. Dan ali dva po praznjenju žlez je pes iztrebljal zelo mehko blato, tudi po večkrat na enem sprehodu. Kot neka rahla driska. Stvar se nato normalizira.
Hja, priporočljivo je to delati v bani, da lahko hitro oplaknemo stvar in psu pošteno umijemo rit. Najbolje pravijo, je to delati takrat, ko psa kopamo.


Naslov: Vztrajno polnjenje analnih vreck
Poslano od: Ozzy , sreda, 27.04.2005 : 10:27:50
Mogoce je ta tema ze odprta, zato se opravicujem, ampak ob pregledu je nisem zasledila.
Moj mali ima sedaj 5 mesecev. Praznili so mu vrecke ze 4x, ceprav ne je kosti in govedine, pa pazimo tudi na vse mogoce stvari... Venomer se mu polnijo te vrecke. Slisala sem za operativno odstranitev in me zanima ali ve kdo kaj o tem, pa tudi da bi se po praznjenju morali dati antibiotiki (kar mi se noben veterinar ni dal). Res ne zelim, da bi zaradi tega nastale komplikacije, zato sprasujem po nasvetih
Hvala
LP
Barbara


Naslov: Re: Vztrajno polnjenje analnih vreck
Poslano od: Busy Bee , sreda, 27.04.2005 : 11:26:58
Nas Bertel ima enak problem. Prejsni veterinar mu jih je veselo praznil in vbrizgaval inekcije ter vsakic posebaj poudaril, da je nujno, da ga operiramo. ???

 Novi vet pa je rekel, da je to mucna operacija za kuzka, da je bolje, ce jih hodimo praznit ali pa se tega kar sama naucim in ne bo problema.

Kot sta razlicni ti dve mnenji, je bila razlicna tudi cena za to - pri prvem 3200, pri novem 0 :) :) :).

Ravno vceraj mu jih je izpraznil in sedaj imamo mir za kak mesec do dva.

Po mojem je bolj, ce jih praznis in ga ne spravljas cez to kalvarijo.

LP, Barbara


Naslov: Re: Vztrajno polnjenje analnih vreck
Poslano od: altervita , sreda, 27.04.2005 : 12:26:18
zanimivo...moji jedo briketirano hrano in težav z polnimi analnimi vrečkami nimam. Sem jih pa rabil redno čistit malima dvema, dokler sta bili na surovi hrani, s tem da moram priznat, so se Polly blj polnile kot Hanni. Skoraj enkrat bolj.
Je pa res najbolje da se človek sam to nauči. Čas zaradi take malenkosti krast sebi, vetu, psu in bogu je pa res potrata. Sam sem se naučil iz čiste teorije: forumovka Jasna je en dan tule natančno opisala princip in sem šel poskusit, in je ratalo.  Nobene hude "matematike" ni v tem. Po mojem je dovolj če vet ko to počne, razloži, kako to počne, potem pa poskusiš še sam.

da je potrebno imet dober nos in dve veliki vati ali gazi, pa mislim, da ni treba povdarjat, hehe



Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Dani , sreda, 27.04.2005 : 14:11:13
Ce je blato pri psu kompaktno, trse "klobase",  se ob prehodu skozi anus samodejno iztisnejo tudi obanalne vrecke (zleze). Ob rednem praznjenju na naraven nacin veliko redkeje prihaja do zamasitve ali do vnetja. Pri vseh nasih psih nikoli nismo nobenemu stiskali vreck, ampak smo poskrbeli za pravilno hrano, prebavo in obliko blata. Pri nekaterih psih se vrecke hitreje zamasijo, pri nekaterih redkeje, pri nekaterih nikoli. Operativna odstranitev se priporoca predvsem takrat, ko prihaja do kronicnih vnetij in bolecin. Po operaciji ima pes zaradi pooperativnih bolecin kar nekaj dni tezave pri iztrebljanju, zato mu je takrat treba dajati hrano, katere posledica bo mehkejse blato. Nekateri morda prekmalu zacnejo iztiskati, funkcija se "poleni" in potem je potrebno stalno redno iztiskanje. Se vedno se mi zdi, da je najboljsi naraven nacin praznjenja, ce pa je ze treba iztiskati, se to lahko vsak nauci.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Ozzy , sreda, 27.04.2005 : 14:42:24
Iztiskanje sem ze pocela pri prejsnjem psu, ki pa na sreco ni imel taksnih problemov. Nasega malega hranimo s kvalitetnimi briketi in blato je tudi v vecini trdo, le ko kaj najde in poje na lastno pest (je se mladicek in je zanj vse po tleh uzitno) ima mehkejse blato in vcasih malo driske. Vrecke pa se venomer polnijo. Boli ga ne, samo tako vztrajno si lovi rep in vozi vlakec, da vcasih ne vem al naj pocakam, da se uredi samo ali naj izpraznim vrecke...nasveti? Naj me to lovljenje repa in vlakec ne motita, ali naj ukrepam, ali naj pocakam in koliko casa?


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Busy Bee , sreda, 27.04.2005 : 14:58:03
Mi nasega hranimo samo z briketi in imamo ta problem ze od samega zacetka.

Njegova drekica je sprva trda in kompaktna, ko pa se pokaka ze ene te cetrte na sprehodu je pa vsa mehka in driskasta.

A potem to izstiskanje ni nobena panika? Meni tud smrdi ne vec, ker ima tako ze kar skutno obliko - sam da je coko barve.

LP, Barbara


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Dani , sreda, 27.04.2005 : 18:31:04
Ce pes z vedenjem nakazuje, da ga zadaj nekaj moti (najveckrat ga na zacetku srbi), morate seveda ukrepati. Ze prej sem napisala, da se pri nekaterih psih, kljub pravi prehrani in trsim iztrebkom, zadeva redno prevec napolni in zamasi. Pri takih je potrebno iztiskanje, kajti v nasprotnem primeru se stvar lahko zakomplicira in pride do vnetja. Glede na moje "statisticne" podatke (ne vem, ce je kdo nacrtno ze delal take statistike), je v primerjavi majhnih in vecjih psov med manjsimi veliko vec takih, ki potrebujejo iztiskanje ali celo operacijo. To so le moja opazanja in ne gre za kaksno strokovno zbiranje podatkov. Primerjavo lahko naredim le pri tistih psih, s katerimi (ali njihovimi lastniki) smo prisli v stik v zadnjih desetih letih.  Vsem tistim, ki imate mladice, priporocam, da ne zacnete prekmalu iztiskati kar tako, ker vam je morda nekdo rekel, da je to treba. Dokler ni znakov, da se okrog zadka nekaj dogaja, nobene panike in nepotrebnega poseganja v naravo. Kadar pa je to potrebno, se naucite sami in lahko boste ukrepali takoj, ko bo potrebno.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: kaja , sreda, 27.04.2005 : 19:50:19
Nikar cakat! Ce se pes vozi po riti je ze na dobri poti do vnetja, ce ne boste ukrepali. Preberite si moje stare poste v tej temi.
Mimogrede, kmalu bo dve leti kar nismo praznili vreck! :D :) lp


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Jenny Tiffany , sreda, 27.04.2005 : 21:18:15
Se strinjam, da je treba pri mladih psih malo počakati, preden se odločimo za izstiskanje vrečk. Seveda je naravni način izločanja preko blata, ki mora za to biti trše strukture, najboljši. Injekcija antibiotika pri iztisku vrečke pri veterinarju zahteva po mojem sicer laičnem mnenju dobro razlago, saj antibiotiki brez vnetja lahko naredijo škodo. Sicer zakaj ne jemljemo tudi sami antibiotikov, tako za vsak slučaj, če bi dobili kje kakšno vnetje.
To da se pes lovi za rep, ni nujno zaradi vrečk. Si se prepričala, da nima kakšnega klopa kje na repu?  ;)



Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Ozzy , sreda, 27.04.2005 : 21:42:06
Ja kuza je redno negovan in pregledan, aja pa tudi razglisten. Dnes je 14 dni od kar je imel iztisnjene vrecke in se vsaj 1x na dan lovi za rep in vozi vlakca. mene malo skrbi to njegovo polnjenje vreck, ceprav resda nima vedno trdega blata. Blato je trdo, potem pa proti koncu pride v tekoce.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Dani , četrtek, 28.04.2005 : 05:25:55
Lovljenje repa in drsanje po zadnjici ni nujno povezano. Lovljenje repa je lahko tudi psihicnega izvora, nauceno vedenje ali prisilno vedenje. Drsanje po zadku (voznja kocije ali vlakca) pa je v vecini primerov povezano z zamasenimi obanalnimi vreckami ali pa s crevesnimi zajedalci. Jaz bi vsekakor poiskala se mnenje drugega veterinarja.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Ozzy , četrtek, 28.04.2005 : 08:05:02
Ja ja sej na operacijo nebi sla kar tako, zato sprasujem za izkusnje drugih...bom se malo vete poklicala okoli kaj pravijo


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: kaja , četrtek, 28.04.2005 : 10:36:01
Jenny t., tudi jaz osebno sem zelo proti uporabi antibiotikov kar tako. Moja psicka jih je dobila ko je imela ze res hudo vnetje, ki se je vleklo in vleklo.
Ozzy si mogoce razmisljala o spremembi prehrane? Alti ima sicer cisto drugacne izkusnje, ampak pri nas je pomagala ravno doma pripravljena hrana (tudi surovo meso in podobno). lp


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Busy Bee , četrtek, 28.04.2005 : 10:43:17
Kar se tice zdravil sem tudi jaz skepticna.

Pri prejsnem vet  so mu vedno vbrizgali zdravila, pa se mu je kljub vsemu ponavljalo - povsem enko, nazadnje mi je pa dal se ene tablete za domov, ki naj bi bili antibiotiki, vnedar mi je drug vet povedal, da so neke vrste antialergetiki.

Sedaj pa na 2 mesece cistimo - ne dobi nobenih zdravil v ritko, pa je tud cist o.k.

LP, Barbara


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Ozzy , četrtek, 28.04.2005 : 11:32:20
kaja, Ozzy je bil nejesc, zato smo mu dva meseca kuhali doma jagenjcka, piscancka, rizeka, polentico...pa se mu je se bolj polnilo. Zdaj je brikete proplan in se bojim karkoli menjavat, da ne bom spet imela psa, ki ga moras prosit da da kaj v gobec. Ko porabim to 20kg vreco bom probala se z nutro ali RC...bomo vidli, sam po mojem ni hrana...


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: altervita , četrtek, 28.04.2005 : 12:10:15
uh, zdaj, ko berem...pa ljudje, vi imate res probleme  :o :'(.  moram potrkat. Sam sem enkrat imel priliko videt kako to izgleda če je vnetje, in res ni lepo
jaz sicer pišem da redno čistim (s tem bolj mislim, da sem pozoren na to, ne da dejansko tudi izvedem), ampak, meni se mogoče dva psa na leto po riti zadrajsata, huh, pri vas so pa to akutne zadeve. Ok, samo poly je primerek, ko sem ji v enem letu samo njej dvakrat ščistil-od tega je bilo eno drajsanje, enkrat sem pa kot pri hanni pač preveril in je njej (polly) špricnilo ven. Enkrat pri 4 mescih in enkrat pri 9, ko je pokazala, se je drajsala. Brini nisem niti enkrat v treh letih recimo, U2 tudi ne v dveh. Barku sem v 5 letih dvakrat, pa še prvič je bilo nepotrebno, hehe, ker sem šel zgolj "probat" če bom znal ko bo res potrebno, pa ni takrat imel polnih, in sem se zato šele malo kasneje, na "drajsaču" Billu naučil, ko sem ga enkrat na skupnem sprehodu videl, da spet "vozi".

kake svečke al pa injekcije...uh, hudo....


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: jasminaj , četrtek, 28.04.2005 : 13:15:43
zdravo!.. moj si tudi občasno liže zadnjico, pa sem pomislila, da bi mu sama probala stisniti vrečke po postopku,ki ga je napisala jenytiffany.. pa se bojim, da mu ne bom naredila več škode, kot koristi?? k veterinajru ga ne mislim peljat, ker nimam občutka, da bi bilo kaj narobe.. bi pa jih vseeno probala sama spraznit, ker kaj če pa je kaj narobe...kaj mislite, naj se ubadam z tem ali raje pustim in če bi se kazali kaki znaki, potem odidem k veterinarju?? ???


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Uma , četrtek, 05.05.2005 : 09:09:54
Jaz sem predkaksnimi 14 dnevi moji izpraznila vrečke in se ni nič pretirano pritozevala, samo smrdelo je ko šus. Se mi pa je zdaj začela spet vozit po ritki. Sicer pa to pocne samo takoj po ptrebi, izgleda kot da bi htela obrisat ritko, ampak obicajno po kaksnem dnevu ali dveh kar samo od sebe mine, tak da mislim da ni hujsega. Je pa res, da je v zadnjih dveh dnevih spet več druge hrane dobila, ne briketov in bi to lahko bilo to.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Ozzy , torek, 10.05.2005 : 19:33:04
danes sem se tudi sama spravila in prvic sama izpraznila vrecke... Ne razumem zakaj pri vetih vedno joce, tukaj pa sem mu storala noter (najprej sem mogla ugotovit kera stvar sta ti dve vrecki - malo me je zmedla njuna trdota) pa se ni nic pritozeval in niti ni sel za tem...sam smrdi pa res ogabno...joj kaj vse nosi v riti moj mali ;)


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Uma , torek, 10.05.2005 : 20:01:50
Meni se zdi, da je za takšne stavri včasih res škoda veterinarjev, razen seveda če je vnetje kakpne kronične narave ali s spremljajočimi simptomi, ki bi lahko kazali na kakšne druge težave s prebavnim sistemom. Smrad pa tud preživiš!


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: sammy82 , ponedeljek, 26.09.2005 : 10:39:11
Mene pa zanima, kako sploh izgleda vnetje.
Kali smo pred dobrim mesecem izpraznili analne vrečke, je imela že precej zabasane, pa tudi motilo jo je že kar precej. Zdaj pa se ponovno sanka po ritki, pa liže tam okoli, vendar mi je to čudno, ker vrečke niso polne. No, vsaj jaz jih ne zatipam - ko mi je pokazal veterinar, so se čutile kot dve trdi bunkici v velikosti grahka. Ali je lahko kaj drugega narobe?  ???

Aja, pa veterinar je rekel, da je to bolj problem malih pasem, da je za večje kar čudno, če se to polni - moja je zlati prinašalec ...

Sicer je pa s prebavo vse v redu - kakec je trd in lepo oblikovan, edino občasno se pojavi kaka driskica, ki pa niti ni driska, ampak samo mehkejše blato, kar pa hitro popravimo s kakimi vlakninami, pa to ...


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: oliver , ponedeljek, 26.09.2005 : 11:00:17
Če pride do vnetja paranalnih vrečk potem je vsebina, ki jo stisnemo iz vrečke rumeno rjave barve, gosta lahko je tudi nekaj krvi.
Nekateri psi so zelo občutljivi ko so vrečke polne in se takoj drsajo po riti. S tem vrečke tudi spraznejo, tako da ko jih potem lastnik preveri so lahko prazne.
Drugi vzrok lizanja in sankanja so lahko notranji zajedalci.
Drugače pa te vrečke res rednon praznejo iztrebki, ko gredo skozi zadnji del črevesja. Saj je vsebina vrečke namenjena mazanju zadnjega dela črevesja za lažje iztrebljanje pa tudi psu dajejo indivudialni vonj (ki za nas zelo smrdi). Če so iztrebki mehkejši se to ne zgodi.
LP K


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: sammy82 , ponedeljek, 26.09.2005 : 13:00:14
Hvala.
In po čem bi še lahko vedela, če gre za notranje zajedalce?


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Franka , četrtek, 29.09.2005 : 20:19:16
Lahko vidiš glistice v blatu.
Drugače se pa lahko blato tudi testira na parazite in tako ugotoviš.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: sammy82 , torek, 04.10.2005 : 16:19:33
Ok.
Smo dali tablete proti notranjim zajedalcem (ne Pratel ampak nekaj od Krke, sem pozabila ime), pa ni bilo nič bolje. No, potem sem bila bolj pozorna in sem zavohala, za kaj gre - očitno res za paraanalke. Mala je bila že grozno živčna in se je grizla tam spodaj večkrat na dan, tudi drajsala po riti in lovila rep. Sva šli k veterinarju, je spraznila vrečke, in se je ful čudila, zakaj jo tako moti, ker sploh niso bile tako polne. Vneto tudi ni. Še isti dan, ko sva prišli od veta, si je spet začela lizat spodaj in to počne že 3 dni. Vrečke pa niso polne. Ali ima kdo kakšno idejo, kaj bi lahko bilo, ker jaz nimam pojma  :-\?


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Franka , torek, 04.10.2005 : 16:30:53
probaj še dati pregledati blato.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: jasminaj , sreda, 05.10.2005 : 08:35:39
mogoce ji ne pase hrana :-\


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: tjashybosty , sreda, 09.11.2005 : 22:33:49
Če pride do vnetja paranalnih vrečk potem je vsebina, ki jo stisnemo iz vrečke rumeno rjave barve, gosta lahko je tudi nekaj krvi.

Ojla!

Moja psička ima občasno blato 'ovito' v nekakšno sluz, podobno zgoraj opisani, brez prisotne krvi.  Poleg tega se občasno, t.j. enkrat - dvakrat mesečno, popelje po ritki.  :-\ Lahko sklepam, da gre res za vnetje paranalnih žlez ali ji to ne 'grozi', glede na to, da se tista 'sluz' izloča sama?

Se je pa tole začelo pojavljati potem, ko je mala nehala jesti brikete - enostavno jih zavrača, bilo katere znamke, poje jih edinole iz moje roke, v kolikor so v njeni skledci, jih enostavno zmeče ven ::)... Blato je temu primerno mehkejše.

Se paranalne žleze da ščistiti na enak način kot analne in kaj se lahko zgodi, če veterinarja ne obiščeva pravočasno?

Hvala za odgovore in lep pozdrav.

Tjaša.

p.s. Je možno, da dobi gliste kljub redni preventivi z Banminth pasto?


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Franka , četrtek, 10.11.2005 : 11:48:30
Hja mogoce briketov ne je ker ste jo navadili da ce briketov ne poje jih bo dobila iz roke ali pa bo dobila boljso hrano (domaco).
Jaz sem sigurna da ko bo res lacna da bo jedla brikete. Zjutraj ji daj brikete v posodico in ce ne poje jih pospravi in nato daj zvecer spet in tako nadaljuj. Sigurno bo zacela jesti.
Ce je blato mehko se te analne zleze ne spraznijo. Mogoce je res tezava v tem. Hm...


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: lejca , četrtek, 10.11.2005 : 11:56:50
Živjo!
Tudi moj pes se včasih drsa po riti. Sem ga pretipala in nisem začutila nobenih zamašenih analnih žlez.
Potem verjetno to ni to? Glist pa tudi nima, če je tista preventiva sploh dovolj. Lp


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Lanabela , četrtek, 10.11.2005 : 13:16:04
Lahko da se drsa zaradi tamalih glistic. te so posebej zoprne ker odlagajo jajčeca okrog anusa, psa srbi, poleg tega pa se stalno nanovo okužuje. V takem primeru dajanje recimo pratela na 6 mesecev ne zaleže nič. Pri mojih je delovalo, ko so nekajkrat zapored dobile sredstva za razglistenje na tri tedne. ponavadi pa se teh glistic tudi na ta način ne moremo znebiti, verjetno bi se v takem primeru obnesel kakšen Stronghold. Če glist ne vidiš, ne pomeni da jih ni.
Lahko poskusiš in daš psu pratel ali kaj podobnega in počakaš na učinek. Jaz bi se vseeno prej prepričala, da so analne vrečke v redu.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: tjashybosty , četrtek, 10.11.2005 : 13:39:46
Hja mogoce briketov ne je ker ste jo navadili da ce briketov ne poje jih bo dobila iz roke ali pa bo dobila boljso hrano (domaco).

Njen obrok zgleda tako: riž + meso + zelenjava + briketi. Sem pa danes zjutraj že čisto obupana nad njeno neješčnostjo briketov v trgovini kupila Whiskas in jih je pomalcala kot za šalo. Mogoče ji samo pasji ne odgovarjajo... ::)

Bom pa vsekakor upoštevala tvoj nasvet, pa bom potem videla, kaj in kako. Upam, da se bodo vrečke same spraznile. :)

LP, Tjaša.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: lejca , četrtek, 10.11.2005 : 15:04:07
Kako pa naj se prepričam, če so analne vrečke vredu, če jih sploh nisem zatipala?


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 14.11.2005 : 10:46:29
Danes se pa tudi jaz oglasam v tole temo! :(

Eri in Doni je potrebno vrecke prazniti na 14 dni, drugace je smrad obupen. Ko se vozis jima kar iz riti tece (ce se ne stisne po cca. 14 dneh). Res je, da imata blato zelo mehko. Hrano smo zamenjali ... najprej sta jedli makarone in (v glavnem perutninsko) meso, sedaj jesta kaso, polento, riz in svinjsko meso, tako da je blato veliko trse kot je bilo (prej je imela vsaj Dona vsaj 3x na teden drisko), se vedno pa ni trdo.
Dona gre na sprehodu kakat vsaj 5x ... prvic skoraj klobasa, potem pa malo manj kot driska (ce ze nima driske kar tako)!

Matic se je naucil sam prazniti vrecke, ampak na 14 dni jima kar tece iz riti ... spricne, da je groza. Privc jima spricne (oziroma kar stece iz riti), potem pa vsaj se 3x stisne, da gre vse ven. Barva ... rjava.

Zanima me kaka je razlika med stiskanjem analnih vreck "od zunaj" in kaksna od "znotraj" ... kakor vem veterinarji stiskajo vrecke od znotraj - vsaj pri moji prvi psicki je bilo tako - ampak to se je dogajalo 1x na leto! Po mojem mnenju bi moglo biti stiskanje od znotraj veliko bolj udinkovito.

Kaj predlagate?
Surova hrana ... hmmm ... ze tako imata alergijo na hrano, tako da jima svinjskega surovega mesa ne morem dati (kakor vem se surove svinjine ne sme dajat!) .... govedino se jima pa surove ne upam dati, ker bo 100% driska. Drisko dobita ze ob prvi "spremembi" hrane ... se pravi ... ce dobita 1 pasji piskot se lahko kar pripravimo na hudo drisko!
Operacija? Ne vem ce bi ...
Kosti ... ne bo slo ... driska!
Kako naj jima strsam blato? Kaksen trdilec za smetano? ;D ... HECAM SE ... resno me zanima. Jaz nimam vec idej, driska je pa skoraj 1x tedensko (veliko bolje, kot je bilo, pa vseeno).

Drugace se ne praskata nic, pa tudi ne lovita repa ... nic ... samo smrdi kot polh!!! Bljak ... meni gre ze ob misli na to na bruhanje!

Prosim pomagajte ... od kje hudica pride do tega in kaj naj naredimo, ker tudi za punci ni ravno prijetno!

Lp, Ursa


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: sebi , ponedeljek, 14.11.2005 : 10:55:51
Pri nas pomaga, da je kakec bolj trd, če ji pripravim "haše". Od Bonie sem podedovala zmletega piščanca s kostmi vred (kupljen v Zalogu). To ji pripravim z makaroni. In potem kaka trdo. Bi to pri vas šlo Urša?

Smo pa bili mi tudi prejšnji teden prvič v 17 mesecih na stiskanju analnih vrečk. V tem obdobju je imela kar nekajkrat drisko. Upam, da bo še v naprej tako: ne pogosto praznenje.

Me pa zanima nekaj drugega: okoli Žiže riti ni nič smrdelo, ko je imela vrečke polne... Ali je to kakšen pokazatelj ali ni? Pri nas smo posumili vrečke, ko se je praskala po ušesih in ji je okoli oči začela izpadati dlaka. Prav tako se je začela med sprehodom nenadno obračati k riti in se lizati. Ni se vozila po riti, niti ji ni smrdela rit...



Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 14.11.2005 : 11:05:02
Imata po vsej verjetnosti alergijo tudi na piscanca ... no, jaz nimam vec pojma na kaj imata alergijo, ampak takrat ko smo bili pri vetu, smo vso dosedanjo hrano ukinili (ravno zaradi ponavljajocih se drisk in pa tudi zaradi Erinih flekov na trebuhu - po dieti jih ni bilo vec).
Ne spomnim se tocno kako je bilo blato po frakciji (zmleti piscanec), ko sta ga dobili ... kaj prevec probavat pa tudi ne vem ce se mi splaca (bi si mogla 1 mesec dopusta vzet, da bi lahko driskajoce pse ven vozila! in zraven probavala) - a je kateremu drugemu surov zmeti piscanec pomagal pri "trsanju" blata?

Makaronov pa tudi ne smeta! :(

PS: Dobivata tudi brikete (po novem suhe, prej sta dobivale namocene v vodo) - tudi briketi ne smejo biti kar eni ... trenutno jima odgovarjajo RC, Doni pa tudi Bosch (ker so bolj mocni - glede na njeno suhost, kar pa ni cudno, ce pa skoz nekaj driska).

Lp, Ursa


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 14.11.2005 : 11:10:28
ursa, jaz bi ukinila tudi polento... je namrec iz koruze, ki je psi ne prebavljajo najboljse in poseldica je lahko tudi mehkejse blato.
Svinjina - zakaj pa ne surova (mislim, je kaksen drug razlog kot mozna okuzba s kaksno "kozlarijo")?


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 14.11.2005 : 11:21:13
Za poletno pa nisem vedela, da jima lahko skodi. Meni se je zdela primerna zato, ker je mocnejsa od riza (glede na Donino suhost). Potem najbolje, da ukineva se to?
PS: Sej nam bo zmanjkalo hrane! :(

Svinjine pa ne samo zato, ker se lahko s cim okuzita, ja ...
Kaj pa ce meso samo narezeva na koscke in na hitro vrzeva v krop? Bi bil ucinek isti?

Lp, Ursa


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: sebi , ponedeljek, 14.11.2005 : 11:22:57
Pa saj se lahko okužita tudi s surovo perutnino... A ni tako?


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Bonie , ponedeljek, 14.11.2005 : 11:28:04
Odkar jaz Bonie hranim v glavnem s surovim mesom (nekaj tudi kosti) ima stalno trdo blato. Prej ob briketih in kuhani hrani pa je bilo blato vedno mehko + velikokrat driske... Je pa pred kratkim vet ugotovil, da naj bi bila Bonie alergična na perutnino, govedino in svinjino, tako da zdaj je ovčetino, konjsko meso in zajca. Dajem ji pa zraven tudi nekaj kosti (rebra od jagenj so čisto mehka, kosti zajca tudi večinoma niso problematična...). Surovo meso in kosti namreč delajo blato bolj trdo.
Aja, pa meni je veterinar prepovedal še vse mlečne izdelke, koruza pa baje pri Bonie ni problem, ker na njo ni alergična, čeprav ji jaz ne dajem ničesar iz koruze...


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: bina , ponedeljek, 14.11.2005 : 11:29:37
Mi smo včasih Berotu vsak teden 1x dali kilo surove govedine (kupljene pri mesarju). Pa mu nikoli ni nič bilo. Sedaj tega ne dobiva več, ker potem cel dan tako prdi, da ni za zdržat z njim v istem prostoru :-X In tudi Bina je včasih dobivala surovo meso (dokler ga je še marala). Sedaj je itak postala gospa in se surovega mesa ne dotakne več ::)

Smo pa (recimo za primerjavo) Berotu samo 1x praznili vrečke (ima dobrih sedem let), Bini pa še nikoli (2,5 let). Je pa tudi Bero imel nekaj časa (ko je bil star cca. 3 leta) obdobje, ko je šel na sprehodu 3x kakat: prvič je bilo normalno, drugič že malo mehkejše, tretjič pa driska. Pa je vet rekel, da ima mogoče premastno hrano. Je pa to obdobje trajajo kar okoli pol leta... In se samo od sebe izboljšalo...


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Bonie , ponedeljek, 14.11.2005 : 11:34:02
Pred to dieto je Bonie tudi pojedla največ surove govedine (kupljene pri mesarju) in ni imela nobenih problemov. Blato je imela trdo, nič ni prdala, počutila se je super in še z veseljem je jedla...
Linch, če lahko jesta govedino, po mojem ni problem, če jima daš surovo.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 14.11.2005 : 11:42:48
Kaj pa vem, ce lahko jesta govedino ... tega mesa prej nista jedle, tako da je mogoce to resitev ... ampak problem je pri njima, da TAKOJ, ko "zamenjamo" hrano oziroma dodamo kaj novega ... driska!!!

Premastna hrana pri nas ni problem, ker je svinjina res zelo lepa ... malo mascobe pa ima, ampak nic pretiranega.

Po kosteh (ni vazno ali so konjske, goveje, svinjske ... nima veze) ... driska!

Kaj pa ajdova kasa? Bi to zapiralo ali odpiralo???

Ja, po moje lahko tudi s surovo perutnino kaj faseta ... bolj mozno, kot pa z govedino ... ce prav vem!

A katera ve kaksna je razlika med stiskanjem od "znotraj" in od "zunaj"?? Bi mogoce to dalj casa "drzalo"?

Lp, Ursa


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: sebi , ponedeljek, 14.11.2005 : 11:44:50
Z perutnino lahko fašeta več - če pa mesarji ne delajo tako kot bi morali, pa lahko isto fašeta z govedino in svinjino (navzkrižna kontaminacija  ;) ).

Moja je ajdovo kašo brez problema - ni driske in ni zaprta.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 14.11.2005 : 12:38:42
pri nas tudi ajdova kasa nima"stranskih ucinkov". Je pa lazje prebavljiva kot reci iz koruze in psenice.

Kaj pa vet pravi na vase tezave? A s Tozonovo ste kaj govorili? Ker to driskanje po uvedbi nove hrane ni ravno najbolj spodbudna zadeva .... Jaz bi na vajinem mestu res uvedla strogo dieto - samo ena vrsta mesa, samo en vir OH in bi potem pocasi uvajala ostale zadeve, ko bi se stanje umirilo. Ker tako pogoste driske vodijo vsaj h kronicnemu vnetju crevesa, ce ne cemu drugemu. Jaz bi se briketom in ostali industrijsko pripravljeni hrani (vsaj za nekaj casa) izogibala...
m.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 14.11.2005 : 12:48:41
Dieto nam je predpisala Kotnikova! Kaso in svinjsko meso za zacetek! In od takrat se je zelo izboljsalo. Potem smo pocasi dodali se riz, polento in sinjsko drobovino (to zelo redko) in je ostalo na istem - cisto izboljsalo se pa ni.
Je pa velik problem vsa svinjarija, ki se jo najde povsod okoli ... da o cloveskih drekih sploh ne govorim.
Se ze nekako "postimamo", pa najdeta kak drek ... ali pa pride driska kar tako (nimam vec ideje od cesa ali pa res ne vidiva, da zunaj kaj pojesta).

Ampak tudi sedaj, ko imata ze boljso prebavo, ne stiskamo nic manj pogosto analnih vreck. :(

A se kako te misice da "utrditi"? S kaksnimi vajami? Ker Dona na primer se redko pokaka tako, da bi bila rita cista ... sploh ne stisne dovolj riti. >:(

Kaksne so pa injekcije o katerih ste govorili? Cemu pomagajo in ce sploh (enim kakor ste napisali sploh niso)?

Dobimo pa 250 kg ajdove kase ... za nekaj casa bo! :D

Lp, Ursa


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: sebi , ponedeljek, 14.11.2005 : 12:55:04
Citat
Dobimo pa 250 kg ajdove kase ... za nekaj casa bo

 :o  :o  :o - za nekaj časa?


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 14.11.2005 : 13:02:31
:o :o :o - za nekaj časa?

Pri 4-ih psih, ki ogromno pojejo ... moji dve pojesta toliko kot doge (v povprecju), Maticevi dve pa se veliko vec.

Za nekaj casa bo ... ;) !

Kako mocna je ajdova kasa? In kaj je se takega, ki prav zapira (ti dve zaprti sploh se nista bili - se mi zdi), tako da bi kaj ki zapira nam mogoce prav prislo - razen kosti seveda?

Lp, Ursa


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: sebi , ponedeljek, 14.11.2005 : 13:09:22
Aja - sem pozabila na še ostale člane   ::)

Ko je moja imela drisko sem ji dajala še naribana postana jabolka, pa včasih sem kakšen albert keks zdrobila noter. Pa borovničev čaj po injekcijah. Mojo zapre že razkuhan riž s piščancem tako, da več ne vem...


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: damayanti , ponedeljek, 14.11.2005 : 13:11:24
Suh kruh ;)...  pokliči kakšno pekarno.  jaz ga dobim v peksu(  Šk.Loka zelo  ugodno ;) :)), starega namreč ,potem ga pa razrežem in posušim.
Moj  Damč  ima po piščancu   drisko...  po svinjini pa sploh.  Tako , da  jaz  mu dajem  , več ali manj goveje , telečje, ribe....  In pa seveda  divjačino.
Kar je perutnine dobi samo  purana,  fazana  ali raco.Od  drobovine  pa ni važno  kakšna žival. In nimam problemov  z  sračkanjem na redko :)


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 14.11.2005 : 13:26:23
O ajdovi kasi sem odprla kar novo temo .. kasa (ajdova ali prosena) (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,5365.0.html), da ne bomo prevec "smetili" te teme!

Kruh pa tudi ne pride v postev ... bela moka (kot testenine).

Postana naribana jabolka ... to pa se nismo poskusili ... hvala! :)

Lp, Ursa


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: kaja , ponedeljek, 14.11.2005 : 13:26:51
Kaj pa oves? Ga kdo pripravlja za svoje pse?


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Bonie , ponedeljek, 14.11.2005 : 13:27:24
Damayanti,

kje se da dobiti divjačino?


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: damayanti , ponedeljek, 14.11.2005 : 13:41:45
Najboljše pri kakšnem lovcu , če koga poznaš.  Zmeni se  ,da namesto njega odkupiš ;)...  taboljše  daš v skrinjo zase  kar je pa  slabšega mesa  pa za psa ;)

Pa pohitet bo treba,  bo kmalu konec ;)
Kaj pa oves? Ga kdo pripravlja za svoje pse?

Jaz.  Zmletega  v moko, v kombinaciji z ajdovo in rženo .  Moraš pa  paziti  , da ne predoziraš...  če je preveč ovsa  se zna  tudi  pojaviti  redko  sračkanje ;)

Linch:
Zmeni se za  črn kruh,  ali  ržen.  Jaz  redko kdaj  sploh dobim  belega :)


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: sebi , ponedeljek, 14.11.2005 : 13:54:01
K postanim naribanim jaboljkom lahko dodaš še pasirano banano - zaper za ziher!


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: damayanti , ponedeljek, 14.11.2005 : 13:59:52
K postanim naribanim jaboljkom lahko dodaš še pasirano banano - zaper za ziher!

Ja  se strinjam tudi to  zaštopa  rit,  jaz sem celo dodala še posušene  hruškove krhlje.  Garantirano  zapre.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: gina1 , ponedeljek, 14.11.2005 : 21:21:47
Linča, moja frendica daje svojemu bokserju ( Maju  ;), ali njegovo drugo ime "driska") laneno sluz.
Baje je ful dobro za črevesne in druge prebavne težave. In res lahko potrdim da je šlo njemu stanje zelo na boljše, saj je revček včasih fasal tako drisko, da tudi do zunaj ni zdržal. :(
Hja lanena sluz - skuhaš iz lanenega semena enako kot riževo sluz - lahko tudi zmešaš z rižem, ( če ga sploh dami lahko jesta, sory, ampak mi je tvoj seznam prepovedanih substanc malo ušel iz glave, ko jih je toliko ), ali pa iz njega skuhaš kao čaj in jima daješ po brizgi, ali enostavno zmešaš med drugo hrano... :-\
Ne vem, no, poskusi. Kaj pa če je vzrok res prehitro šaltanje na druge hrane, ker jaz sem počela isto, ko sem hotela, da se naša "twigy" mal poredi...pa je bil rezultat tud večkrat driska.
So mi pa potem nekateri rekli, da pes rabi postopno navajanje in pa vztrajati na tisti zadevi vsaj dva meseca, da se telo navadi in da vidiš učinek.

Ok, zdaj smo se pa res malo oddaljili od teme, ampak saj je driska v bistvu tud vzrok za polne, ne redno praznjene in posledično vnete analne vrečke. ;)

Upam, da uspete najti vzrok, ker verjamem, da tele zadeve z analnimi vrečkami niso nič kaj prijetne. Slej ko prej pa tud psa znervirajo.

Pa še to. Sem se spomnila. ??? Poznam sosedovo labradorko, ki se je eno leto nonstop ribsala po tazadnji. Vse so poizkusili. Od zamenjave hrane, praznenja vrečk, odprave zajedalcev.....razne preizkave. V glavnem - eno leto niso našli vzroka. :oLastnikom je blo že ful bedno zunaj, ker se je psica res vesčas vozila po riti, naj bo po travi, betonu...
Pred kakim mesecem pa so po nevemkolikih preiskavah ugotovili, da ima punca kvasovke.  :o Ne vem kako in na kak način ( se bom pa malo bolj pozanimala ) , ampak odsedaj je ful bolje. Namreč imajo en poseben šampon, s katerim ji vsak dan spirajo rit,pa mazilo,  pa tud morajo zelo pazit na prehrano ( bom vprašala, kaj lahko sploh je ), v glavnem kot ti praviš, ko poje kako piz...., ali kruh, ki ga najde zunaj, pasji piškot - jovo na novo!
Se pozanimam pa bolj obširno poročam o tej zadevi. ;)


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Lanabela , torek, 15.11.2005 : 13:47:29
Psi z takimi vztrajnimi driskami zelo pogosto pristanejo na dieti krompir + riba


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: linchaich , torek, 15.11.2005 : 14:01:00
Sedaj smo ze cisto na kasi in surovem svinjskem mesu (s tem da je bil odtajan v mikrovalovki in se je na parih mestih kar malo zapekel, ampak v glavnem je bil surov) ... danes dobita v hrano se banano ... in do danes zjutraj ni bilo driske! :D
Bomo pa naredili tudi sluz ali caj iz lanenega semena. Tega se nista imeli na jedilniku, tako da mozno, da bo ustrezal.

Psi z takimi vztrajnimi driskami zelo pogosto pristanejo na dieti krompir + riba

No, tole sem pa pozabila povedat ... tudi riba in krompir je bila ena od moznosti za hrano ... ampak to je prelahka hrana za psa, ki mu ze tako primanjkujejo kilogrami!

Ce nam bo uspelo s surovim mesom in kaso bomo zelo zadovoljni! :)


Tole me se vedno zanima:

A se kako te misice da "utrditi"? S kaksnimi vajami? Ker Dona na primer se redko pokaka tako, da bi bila rita cista ... sploh ne stisne dovolj riti. >:(

Kaksne so pa injekcije o katerih ste govorili? Cemu pomagajo in ce sploh (enim kakor ste napisali sploh niso)?

Pa se glede razlike med stiskanjem od znotraj in zunaj ... mogoce kdo ve???


Lp, Ursa


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: rem , torek, 15.11.2005 : 20:40:22
Stiskanje analnih vrečk od znotraj ni priporočljivo zaradi možnosti oslabitve mišice, ki je ob izhodu. Sicer so bile pa analne vrečke tema v oddaji sožitja. Naš vet nam je enkrat pokazal kako se stisnejo in delam to sama, pred dvemi meseci smo zamenjali hrano, pri menjavi ni bilo nobenih problemov, v teh dveh mesecih sem stisnila vrečke samo enkrat, pa ni bilo skoraj nič notri, prej sem pa na tri tedne stiskala, drekci so malenkost bolj trdi in zgleda da se vrečke bolj same sčistijo.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: sebi , sreda, 16.11.2005 : 06:34:14
Imam eno prošnjo - a je kdo iz Maribora ali okolice, ki zna in bi mi bil pripravljen pokazati kako se stisne analne vrečke, lepo prosim.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: linchaich , sreda, 16.11.2005 : 09:29:27
No, vceraj smo koncno obiskali veterinarja izkljucno zaradi driske in polnih analnih vreck (ki pa po mnenju veterinarja nimajo veze z drisko).

Sicer tema res ni driska, pa naj vseeno povem, da smo dali naredili vse mozne preiskave krvi in blata, ki bi lahko kaj pokazale (tiste, ki jih delajo pri nas ... imajo se ene, ki pa morajo kri poslati v tujino, ampak je zelo drago - tako da bomo zaenkrat pregledali vse ostalo). Gre pa po vsej verjetnosti za obcutljivost na hrano. Sedaj moramo samo se ugotoviti na katero, pa upam, da bomo ugotovili. Sta da dobili obe injekcijo "proti obcutljivosti na hrano" in cca 2 tedna ne smeta imeti driske!!! No, bomo videli.

Sta na kasi in surovem svinjskem mesu. Meni se zdi bolje ... bomo videli tudi po preteku 14-ih dni.

Na koncu jima je iztisnil se analne zleze (od znotraj) - to je bilo prvic ... kljub temu, da jih je Matic obema stisnil med vikendom je pri Doni kar teklo ven ... je bil cist sokiran, smrdelo je pa tako, da smo komaj dihali. Ampak analne vrecke niso vnete - po barvi. Se jima pac bolj polnijo ... je bilo receno.
Povedal je tudi, da ce ima pes res probleme s tem, se jih operativno odstrani. Mi lahko kdo kaj vec pove o tem ali se sploh splaca (glede na to, da je problem samo vonj, njiju pa ne moti nic)???
Me prav zanima cez koliko casa jih bo potrebno spet iztisniti!

Lp, Ursa


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: rem , sreda, 16.11.2005 : 10:00:09
Tole stiskanje analnih vrečk od znotraj me pa res zanima , veti ga na splošno odsvetujejo, ima kdo kakšno razlago zakaj nekateri to prakticirajo.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: sebi , sreda, 16.11.2005 : 10:00:42
Linča kakšne barve je bil "rezultat" iztiskanja vrečk?


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: linchaich , sreda, 16.11.2005 : 10:19:01
Linča kakšne barve je bil "rezultat" iztiskanja vrečk?

Rumene pri Doni ... pri Eri pa bolj rjave barve.
Ko stiska Matic je barva v vecini rumeno rjava.

Tole stiskanje analnih vrečk od znotraj me pa res zanima , veti ga na splošno odsvetujejo, ima kdo kakšno razlago zakaj nekateri to prakticirajo.

Nasi prejsni psicki so jih tudi stiskali od znotraj (vet je rekel, da je to bolj "globinsko" in da pri zunanjem veliko (nekje pol) ostane noter). Sicer je bilo to 1x, 2x na leto, ampak vedno od znotraj!

Lp, Ursa


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: sebi , sreda, 16.11.2005 : 10:41:53
Torej je rjava barva iztisnjene vsebina ok?


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Lanabela , sreda, 16.11.2005 : 11:02:03
Sploh nisem vedela, da se jih da iztisniti tudi od zunaj.  Bela je imela nekoč davno težave s tem, pa sem jo raje lepo vodila k vetu, kar naj se on ukvarja s to smrdačijo. Eden je sicer izjavil, da pri toliko psih bi se pa res lahko že enkrat sama naučila, sem rekla, da če mu je odveč, bom šla pa drugam. Sem šla res. Nekaj časa je bilo treba prazniti na dva tedna, potem na tri...tako mogoče eno leto, potem ni bilo tega treba narediti nikoli več.
Pri Sassy je bilo pa drugače, ni kazala nobenih  znakov, da bi bilo  kaj narobe, potem sem opazila, da včasih malce pocvili, ko gre na potrebo, drugega pa nič. potem se je pa kar naenkrat začela lizat, naredilo se ji je nekakšno majhno vnetje, šla sem k vetu - no bil je popoln šok in še sram me je bilo - psica je imela tako grdo vnetje analnih žlez, da se je naredila fistula, luknjica skozi katero je strjen izloček našel pot ven. Fuj. Potem, ko je bila zadeva dobro očiščena, in zaceljena, je bilo treba zadevo stiskati nekako na tri tedne, pa ne prav dolgo, po kakšnih treh mesecih je bila zadeva v redu in ni se več ponovilo.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: KARMEN , sreda, 16.11.2005 : 18:56:01
Nekateri veti prakticirajo stiskanje od znotraj, vet v oddaji Sožitja pa je to odsvetoval, zaradi možnosti poškodbe. Našemu psu smo vnetje vrečk pozdravili s homeopatskimi zdravili, imel pa je že hude bolečine v zadnjem delu telesa. Vet pa je rekel, da tudi če blato izgleda trdo, le-to ni dovolj trdo, da bi praznilo vrečke. Kolikor sem razumela, bi boralo biti tako trdo, da ob dotiku kar razpade. Nekoč, ko so psi dobivali samo kosti, teh težav ni bilo, saj so bili vedno "zaprti", če ne že zapečeni. Verjetno pa so zaradi tega prej umirali zaradi ran na želodcu. 


Naslov: Vnetje zadnjičnih žlez
Poslano od: LULIKA , sreda, 08.03.2006 : 15:44:49
Pozdravljeni!

Imam mešanko z Pitbullom. Čez 2 tedna gre na operacijo :'(, ker ima veno vnete zadnjične žleze.
Zanima me, če ima kdo izkušnje z tem.

lp

tina


Naslov: Re: Vnetje zadnjičnih žlez
Poslano od: Maja. , sreda, 08.03.2006 : 16:17:58
Naj me kdo popravi, če nimam prav, vendar se mi zdi da zadnjična žleza pa ni omenjena v nevrologiji  :-\


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: oxy , nedelja, 30.04.2006 : 13:34:05
Zdravo!!!!pri kori  pa že nekaj časa opazujem,da se veliko vozi po riti,.....včasih si tudi liže, ampak grize si pa ne,....kakat hodi normalno, ampak ne velikrat- dvakrat dnevno  kaka,.....glist nima, ker bi opazila v blatu- pa dobila je tablete proti glistam,....pa me zanima kaj bi to lahko bilo????lp


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: sammy82 , sreda, 03.05.2006 : 19:09:37

Pri naši imam stalno občutek, da jo analke bašejo, vendar, kadarkoli se odpeljem do veterinarja, ta pove, da ni panike, da je v njih le malo tekočine, nič posebnega. Dejansko pa si jih psička skoraj vsak dan sama čisti. Z lizanjem, grizenjem - sledijo pa obupne vonjave in obvezno luftanje vseh prostorov, ter romanje male smrde v pesjak, da se "razdiši".
Sploh ne vem s kakšno hrano bi to nekoliko omejila - kaka sicer normalno, blato ima vedno trdo, nobenih težav s prebavo. Na hrano ni občutljiva, zamenjala pa sem že veliko vrst briketov, pa ni nobene spremembe ...


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: tanja040 , torek, 09.05.2006 : 19:16:33
Tudi moj Ron je imel zežave z analkami. Star je 13 let.Redno so se mu mašile in vet. je rekel ,da ima vrečke 2x povečane in ogromno te tekočine (smradu). Predlagal je operacijo.Malo me je bilo strah ,ker je pes že v letih.Nekje sem slišala ,da ta tekočina zastruplja celo telo.In res, imel je težave z blatom vedno je bila prisotna sluz, 3-4x na mesec pa je tudi bruhal želodčno ali žolčno kislino in zraven je bilo veliko krvi "sveže".Vet. je rekel ,da mu je počila kakšna žilca ,da zato je kri.Po operaciji so te težave izginile,pa tudi pes več ne smrdi.Vsem ,ki imajo kužke, ki imajo pogosto vnete analke svetujem ,da se odločijo za operacijo. Ta poseg je rutinski.
lp TANJA     (sem nova) 


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: LULIKA , sreda, 10.05.2006 : 06:42:01
Tanja moja psička je bila v isti situaciji (samo, da je mlajša). Tudi Tisi so se vedno mašile in začela si je full grist po spolovilih in okrog (tudi do krvi). V blatu pa je tudi bila prisotna sluz in vedno znova driska! Zdaj po operaciji se je vse popravilo in se strinjam s tabo, da naj se rajši odločijo za operacijo, kot pa žival "mučijo" z stiskanjem!


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Dančy , ponedeljek, 12.06.2006 : 15:19:52
Tudi mi imamo z našim Askom take probleme,...vsak mesec smo pri vetu na iztiskanju,kar naprej se vozi po ritki,...najraje bi ga odpeljala na operacijo, ampak me je strah da se ne bo kaj zakomliciralo. ali ima kdo izkušnje z operacijo? Koliko časa traja operacija? Kako je po operaciji? Naj mi kdo malo opiše kako in kaj je z operacijo.
Hvala!
Čao


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: tanja040 , ponedeljek, 12.06.2006 : 18:42:05
Darčy,operacija analnih žlez je rutinska operacija.Po eni uri odpelješ psa domov.Po operaciji ti pa povem ,da je groza vsaj zame je bila.Nič nisem spala, skoz sem ga opazovala, ni se smel lizati ,ker je imel šive, ki se sami razgradijo.In če bi si jih zlizal bi se rana odprla in zagnojila.Dobil je plastični ovratnik, ampak on ni šans da ga ima gor, skoraj je ponoru.Zaletaval se je v steno ,odklanjal je hrano in vodo,uglavnem to ni bil moj pes, me je čist ignoriral.En teden bi moral imeti ovratnik, sam on niti en dan ko se je zbudil iz narkoze.Kakal je čisto po malo ,ker ga je bolelo.Sedaj pol leta po operaciji ti lahko povem,da imam zadovoljnega psa čeprav je star že 13 let.Pa še vonj je za 90% izginil,tisti tasmrdljivi.Jaz svetujem tebi ,da če imaš svojega psa rada ga pelji na veterino,ker nima smisla da ga matrajo, ko mu jih stiskajo.Boš videla, ne bo ti žal.
Aja, moj pes je majhna pasma ima probleme z srčkem ,sam ne velike in je star13 let tudi jaz sem odlašala, in na veterino sem klicala skoraj vsak dan, da so me imeli že dovolj in je bilo sve ok. :D
                                                                                  lp tanja in ron
                                                                             


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: LULIKA , torek, 13.06.2006 : 07:00:01
tanja moja psička pa ni delala nič takega! Lizat si je pa morala, da se ji rana zaceli prej! Kakat ni hotela it 1 teden pa smo ji dali tabletke in pol je tako počasi šla! moja psička ni dobila plastičnega ovatnika, ker je bila pridna! Imela je 2 operaciji naenkrat; sterilizacija in analne žleze! 2 strah! Isto kot ti, tudi jaz nisem cele noči spala! Še dopust sem si vzela!
Od operacije je 2 mesca in je zdaj super!  ;)


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: tanja040 , torek, 13.06.2006 : 21:08:18
LULIKA meni je veterinar tako rekel zaradi šivov ki se stopijo z lizanjem.Ovratnik,revež sam pokažem ga pa se skrije v mišjo luknjo.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: tanja040 , torek, 13.06.2006 : 21:15:02
Sem pa jaz na isti dan imela operacijo modrostnega zoba,zato mi je pripadala bolniška 3 dni,pol sem bla pa vsa zatečena in sem bolniško podaljšala.Kakšna sreča da sem bila lahko doma.Pol pa nisem vedela kdo je bolj bogi jaz ali moj črnuhec. ;D
No pa še to pobrili so ga okoli ritke ful so ga pobrili in našpricali z nekim srebrnim sprejem.Je bil kot opica,no sej je kar hitro zrasla dlaka :).


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: LULIKA , sreda, 14.06.2006 : 06:31:11
Naša ja bila cela pobrita, po trebuščku, ritki... vse! ker je imela 2 operaciji naenkrat so jo pobrili kot pudlja.  ;D  Moja pa je bila pol cela rumena. Bila je kot rožica, vendar res boga! 1 dan! Drugi dan sem jo spustila ven in že je hotela it malo na sprehot in igrat!  >:(  :D

Edino enkrat (po operaciji) ji je počil notranji šiv in je nastala velika odprta rana! Vendar smo tudi to pozdravili z antibiotiki!
Zdaj pa jo odvajamo od antibiotikov, ker jih je morala jemat 1 mesec je postala odvisna od antibiotikov! ja ja v hiši imamo narkomana!  ;)  :D  ;D


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: tanja040 , sreda, 14.06.2006 : 17:24:03
A zaradi vnetja je jedla antibiotik.Pa to 1 mesec to si pa ne predstavljam,saj tudi ljudje ne jemo tok časa antibiotike saj jaz za to ne vem. :-[ Sam da bo sedaj vse ok ;)


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: LULIKA , sreda, 14.06.2006 : 17:46:16
JA! Ker so ji popokali notranji šivi in je imela odprte rano! bilo je grdo videt. mi ježal da nisem poslikala. prav globoka luknja... kriza. mah zdaj je vse ockej!  ;D


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: tanja040 , sreda, 14.06.2006 : 21:00:42
No sam da je vse ok pasji pozdavček


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: LULIKA , četrtek, 15.06.2006 : 06:28:44
Točno tako! Moji še pa zdaj ni zdrasla dlaka po trebuščku!  ???  Čudno ne!  ???


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: tanja040 , četrtek, 15.06.2006 : 20:26:58
Ja ni glih čudno.Mojmu je rasla pol leta,pol pa sva šla k fizerju.Pa je bil spet podganca.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: LULIKA , petek, 16.06.2006 : 06:56:28
HAHAHA   :D  :D  ;D  ;D to bi pa rada videla!  ::)


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: BAJLA , torek, 16.01.2007 : 19:10:44
Tudi moja psička je imela problem z vnetjem analnih vrečk :'(, tako, da sva bili že tik pred tem, da greva ponovno do veterinarja, da operativno uredi neprijetno zadevo. Potem mi je nekdo svetoval naj poskusim hrani dodajat ovsene kosmiče :P. Moram povedati, da od takrat ni več problemov z vnetji  :) in   tudi pri hrani ne kompliciram preveč, kot sem pred tem ;).

lp


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Christjan , torek, 27.03.2007 : 18:34:36
Lep pozdrav!

Jaz imam z mojim mladičkom dosti problemov, saj se mu analne vrečke v dveh tednih napolnijo do maksimuma! Danes sma dobila dietne brikete HILLS D/D in lahko jema izključno te z konzervo iste znamke... Zanima pa me, ker je še pes mladič in odrašča a to vpliva na rast in razvoj? Na forumu sem tudi zasledil rešitev operativni poseg, ampak temu bi se rad izognil če se le da, zato zdaj uporabljamo te brikete... A ma kdo kakšen predlog? LULIKA a torej je normalno, da ko so vrečke polne se grize tudi po spolovilu? A še lahko pove kdo kaj več o operaciji

LP


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Christjan , torek, 27.03.2007 : 18:36:22
Aja pozabil sem pripisat, da je do zdaj dobival brikete PRO PAC for PUPPIES, pasje testenine BOBY (ITA) in tudi eno konzervo za mladičke oz. rastoče pse... Se mi pa ful smili ker lahko zdaj dalje je samo brikete,brikete pa še malo briket in polek pije vodo


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: tanja040 , torek, 27.03.2007 : 20:52:34
Operacija je ena od najboljših rešitev, je rutinska operacija.Tudi jaz sem raje iskale druge rešitve pa sem se po dolgem razmisleku vseeno odločila zanjo.Ni mi žal, hočem reči prav presrečna sem in moj pes tudi.Nobenega praskanja, grizenja pa še to, včasih je po pasje smrdel (malo bolj), sedaj pa tega vonja več ni.
Operacija pa poteka tako, da ga uspavajo, 45min počakaš potem pa ga dobiš pobritega po ritki in s satelitom na glavi.Dva dni je malo kriza potem je pa vse ok.Moj nasvet tebi oziroma tvojem psu: hitro na operacijo ne bo vama žal.



Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: tanja040 , torek, 27.03.2007 : 20:57:05
Aja pa še to nobene kosti, pa hrana ne bo pomagala pri tem, to je moje mnenje, ker sem že vse mogoče stvari probala.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Christjan , sreda, 28.03.2007 : 15:06:28
tanja040!

A je res, da je samo sedaj ko je majhen preobčutljiv? Bom pa ga dal vsekakor raje na operacijo če se še mu bo napolnilo na 2 tedna!


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: tanja040 , sreda, 28.03.2007 : 15:16:33
Jaz ne bi rekla da je preobčutljiv. Vnetje analnih žlez je nekako prirojeno.
Sploh pa če izračunaš, da moraš čistiti vsaka dva tedna analke pri veterinarju, ker sam mislim da to ne delaš, vsaj jaz nisem mogla pa so mi nazorno pokazali, operacija pa stane cca 80€ (to je okvirno).


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Christjan , sreda, 28.03.2007 : 15:20:24
Hmm saj niti ni tako drago... To glede občutljivosti pa mislim, da so imeli sosedi enake probleme do 2 let pol pa se je nehalo... V kolkem času pa mu zraste dlaka nazaj? A je možno da če je že uspavan, da ga kar kastrirajo polek?


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: tanja040 , sreda, 28.03.2007 : 16:50:22
Seveda je možno da ga obenem tudi kastrirajo. Dlaka mu bo pa tudi zrasla, pa saj to ni tolk pomembno,pomembno je da je peso zdrav ;)


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Christjan , sreda, 28.03.2007 : 17:18:36
Ja saj to tak al tak... No bomo poskušali kakšen mesec z HILL's-om če pa nebo bolje pa ga bomo dalo 100% na operacijo... Kako dolgo pa ima ta ''balon'' okrog glave?


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: tanja040 , sreda, 28.03.2007 : 17:32:00
1 teden ima balon


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Christjan , petek, 06.04.2007 : 17:10:16
Evo operacija prihaja(operativno odstranit vrečke).... Joj kako sem živčen...  :D


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: tanja040 , petek, 06.04.2007 : 21:36:41
Brez panike, vse bo ok. Pa srečno.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: LULIKA , sobota, 07.04.2007 : 08:22:54
Bodi brez skrbi. Tudi moji psički smo odstranili analne žleze in od takrat imamo vsi mir, tako jaz kot moja psička. Pa držimo pesti!


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Christjan , sobota, 07.04.2007 : 11:16:02
Evo mene!

Danes smo šli na Šentiljsko in je vet reko, da naj počakamo do jeseni, da bo star pes več kot eno leto, da vidimo, če ni alergik... Je reko, da je to zakomplicirana operacija in je oni ne delajo radi... So me danes res ful razočarali...

lp


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Christjan , sobota, 07.04.2007 : 11:20:07
Aja pa še pamet mi je solil zakaj to- pa, da bomo nekaj z jodom izpirali pa neke injekcije davali, da vidimo to, potem pa še ''test'' na alergije, da vidimo če je na kaj drugega alergičen!
Pol pa sn še bil obtožen, da bi rad dal psa na operacijo, ker ga nočem vozit na 2 tedna na stiskanje vrečk. Pa to je neverjetno. Je reko kdaj so to oni delali, da to ni niti najmanj priporočljivo... Bom verjetno hodil na Pobrežje k vetu, ker tu so tak ''freh'' kot, da si neki kup gnoja, ki jim čas kradeš.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: tanja040 , sobota, 07.04.2007 : 14:13:52
Zamenjaj veterinarja!!!


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Christjan , sobota, 07.04.2007 : 14:41:49
Kam pa naj grem? Slišal sem, da so baje na Pobrežju dobri, samo moja sestra hodi tja, pa je rekla, da ona ni zadovoljna...

lp


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: tanja040 , sobota, 07.04.2007 : 18:37:22
Jaz poznam kar nekaj dobrih klinik v Ljublani.
Seveda pa k takemu ki si ne upa operirat analk sploh pod nobenim pogojem nebi šla.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Christjan , sobota, 07.04.2007 : 18:47:37
Ja pa saj sem samo zazijal ker je to 1 klinika v MB pa baje ''tabolša''... Mi je gnjavo kak je to zahtevna operacija... Ja Tanja ti si v LJ ja jaz pa se nemorem v LJ vozit k vetu.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Jana , sobota, 07.04.2007 : 22:10:01
Christjan in ostali, o klinikah in veterinarjih je povsem druga tema, tukaj pa tece tema o vnetju analnih vreck.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Christjan , sobota, 07.04.2007 : 22:30:02
Ja sem opazil, da je tema zašla, se opravičujem... No tako, da bomo še počakali do jeseni zaradi alergenov pa bomo naredili teste potem pa javim, kako so se veterinarju odločili.

Lp


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Christjan , četrtek, 26.04.2007 : 21:23:46
Lep pozdrav!

Popo se lahko prosim čimprej javiš na moj mail? Jaz bom znorel da vsako noč na tri tedne nemorem spat, ker se pesu trga od teh vrečk!
Oz. je kdo tukaj z MB, da bi mi pokazal, kako se to dela?

Hvala in

Lp


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: popo , četrtek, 26.04.2007 : 22:46:49
Zdravo Christjan!

Glej, res je da sem napisal, da ti lahko pokazem kako se stisne analne vrecke, ampak sem si po prebiranju tvojih postov premislil. Sodec po tvojem pisanju problem pri tebi ni tako nedolzen in je situacija kr resna, tako da raje ne bom delal nic, da se slucajno stanje ne bi poslabsalo. Vcasih lahko kljub trudu da pravilno stisnes analne vrecke, pride do tega da svinjarijo potisnes noter in ne ven. Sam pa nocem bit krivec ce bi se stanje slucajno poslabsalo in bi se potem temu iskalo vzroke - bi bil takoj na tapeti. Oprosti, ampak bos moral resit zadevo pri veterinarju.
Se enkrat, ce stanje ne bi bilo tako zaskrbljajoce bi ti z veseljem pomagal. Najboljse da tvoji starsi prosijo veterinarja, da vam pokaze kako se stiska in potem stvari urejate oz. stiskate sami.

Lep pozdrav, in upam da boste zadevo cimprej resili!


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Christjan , petek, 27.04.2007 : 07:51:30
popo, sedaj mislim da je tri tedne od tega, ko smo mu nazadnje praznili!
Se bom res prepisal k drugemu vetu ko ga ni strah vrečk operirat...

Lp


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: LULIKA , sobota, 28.04.2007 : 07:22:11
Seveda. Da se vrečke ne operirajo trpi tudi pes. Tudi moja psička je to imela in jo je full bolelo. Zdaj je že več kot eno leto, ko je bila na operaciji in imamo zdaj mir. Tako jaz kot tudi moja psička.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Christjan , sobota, 28.04.2007 : 08:25:41
LULIKA glej če pa so v MB naši veterinarji taki frajeri, da ne upajo analk operirat, pa mi dajo psa testirat na alergene, ker se mu lahko tako maši zaradi kake alergije... Mah, vrženih 40€ pa nič novega ne veš... Bedarija, grem raje kam drugam k kakem pravem vetu! A ti si to operirala tu, kjer si sedaj ali tam kjer si prej živela? Se raje vozim 3 ure do tebe pa mi vet pošteno naredi kot pa da mi neki vet soli pamet, kako je to zahtevna operacija pa je nepotrebno poseganje v psa...


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Christjan , nedelja, 29.04.2007 : 18:59:25
Evo sem se prepisal v drugo kliniko. Imam popusta 30%, veterinar celoupa analke operirat. Uuu kakšno čudeo, pa to se bojo na Šentiljski samo čudli, ko je pa to tak zahtevna operacija....
Javim pred posegom, ko se boma najavla!

Lp


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: LULIKA , ponedeljek, 30.04.2007 : 13:09:16
Christjan pojdi si poiskat kakega veterinarja, ki se ne boji naredi operacije. Jaz imam veterinarja 1uro daleč od doma in grem k njemu, ker vem, da bo naredil za mojo Tiso kar je prav. Glede cene pa jaz nič ne kompliciram, Za mojo psičko ni nič predrago!


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Christjan , ponedeljek, 30.04.2007 : 13:57:56
Lulika, saj sem napisal, da sem se prepisal na drugo kliniko. Ta veterinar tudi sodeluje z društvom mojega trenerja in imam še popuste. Ta klinika je znana, pa še hvalijo jo vsi.
Sem vprašal za analke pa so rekli, da sploh ni problema operirat, pa ne rabim nič skrbet!
V četrtek gremo tja pa se lepo najavimo za operacijo, da bom imel mir jaz in moj pes.

lp


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: LULIKA , petek, 04.05.2007 : 16:23:21
Sporoči kako bo!


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Christjan , petek, 04.05.2007 : 16:41:24
Bom, bom brez skrbi!


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: linchaich , nedelja, 09.09.2007 : 21:12:03
Vidim, da je bilo v tole temo kar veliko napisano.

Christjan ... kako ste opravili, ce ste sploh?

Operacija analnih vreck ni kar tako ... pes ima probleme, dajmo ga operirat. Tako se bere, kar ste napisali, ampak ... Psi se z analnimi vreckami oziroma z izlocanjem tega vonja tudi sporazumevajo. Pomagajo tudi pri kakanju. Za tako operacijo se je potrebno skrbno odlocit in pred njo poskusit marsikaj drugega.
Tisti, ki ste imeli probleme z vreckami ... kaksno blato pa so imeli vasi psi? Ste prej poskusili zamenjati brikete ali hrano na splosno?

Midva sva tudi dala na operacijo Dono. Ona je imela res hude probleme. Eri sva tudi velikokrat stiskala vrecke, ampak malo manjkrat kot Doni, zato se za operacijo takrat SE nisva odlocila. Lina in Aika pa sta zaceli spuscati smrad po kakem letu skupnega zivljenja z Ero in Dono - vsake toliko, s tem da smo jima vrecke stisnili samo enkrat pri veterinarju - sama nisva mogla.
Pri Doni je bilo blato vedno mehko, nikoli ni bilo klobase, ampak v glavnem driska, tako da se vrecke nikakor niso mogle prazniti. Vrecke sva stiskala na 2 tedna, s tem da ji je po dveh tednih ze teklo ven samo od sebe. In ker je bila potrebna operacija - sterilizacija, sva se odlocila se za odstranitev analnih vreck. Narocila sva se kar pri Matku v Topolšici (mu zaupam), kjer sva bila zelo zadovoljna s posegom (pa celo ceneje je kot v Lj). Res pa ji je med operacijo ena zila pocila in smo imeli kar nekaj problemov na racun tega, pa se gazo je imela kar prisito na rito, da ji je vse skupaj drzalo. S kroznikom ni imela problemov, tako da ga je imela vecino casa gor. Matko je po operacji povedal, da tako velikih analnih vreck se ni videl in dva sva se odlocila zelo pravilno, ko sva jih dala odstranit. Celo tako velike so bile, da je imela se vec kot en mesec kar luknjo v riti, tako da ji je uhajalo blato. Moram rect, da je bilo kar tezko, pa niti nisva vedela ali bo sla odprtina tako skupaj, da ji blato ne bo vec uhajalo ali ne. Ampak ... danes je zadeva super, ni boljsega. Od operacije je okoli 2 leti.
Sedaj sva opazila, da so imele ostale psice s tem problem v glavnem samo zaradi Done. Takoj, po Donini operaciji se je stanje pri ostalih psicah spremenilo. Lina in Aika nikoli vec ne spuscata smradu, Eri pa stiskava vrecke nekje na pol leta ali vec. Je pa tudi res, da Era od takrat je samo ene brikete in da se je tudi njej prebava uredila - skoraj vedno klobasa.

Lahko da ta vonj sporoca tudi rangiranje, kajti Dona je bila nekje med zadnjimi po lestvici, ostale pa so ji (moje sklepanje) hotele dokazovati, da so nad njo. Kaj pa vem, ampak meni je to prislo na pamet. Ali ima se kdo izkusnje z vnetjem vreck pri vecih psih - da ima vsaj dva psa doma?

Lp, Ursa


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: AN[ch]Y , torek, 13.10.2009 : 11:00:32
Pozdravljeni,

moja francoska buldoginja se že nekaj časa drajsa po riti. Seveda redno je tablete proti notranjim zajedalcem in tudi na praznjenju analnih meščikov smo bili ne več kot 2 tedna nazaj. Zato mi ni jasno, zakaj to še vedno počne - in to vedno bolj pogosto. Prosim za kakšno idejo oz. nasvet.

Hvala in lp,

Ana


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: Penny , torek, 13.10.2009 : 13:47:46
S čim jo pa hraniš? Vzrokov za to je lahko več, jaz sem kar dosti prebrala o tem, ker ima psička od fantovih staršev dostikrat težave s tem.
Največkrat je vzrok hrana, čeprav pri naši ni v tem težava, ker je hranjena s kakovostno hrano.
Nekje pa sem tudi prebrala, da so vzrok teh težav lahko tudi problemi z ušesi. Če kdo kaj več ve o tem, naj prosim tudi meni bolj podrobno razloži.

Mi smo stvar delno rešili tako, da jaz psički ven iztisnem gnoj, najprej smo jo vozili k veterinarju, ampak se je zelo kmalu spet vse ponovilo,
zato sem se jaz specializirala za čiščenje teh žlez. Je pa res, da nismo imeli hujših problemov (na youtubu sem gledala neke grozljive filmčke, kjer je imel pes veliko bulo polno krvi zaradi tega...) Pri nas je v bistvu 'samo' to, da je psička oddajala zelo neprijeten vonj. V trenutku, ko pa smo vse skupaj iztisnili, je vonj takoj izginil.
Kako se to naredi, lahko pogledaš pod 'express anal glends', kjer je natančno opisan postopek s filmčki. V bistvu je vse skupaj čisto preprosto, jaz to zdaj kar na vsake dva, tri tedne naredim.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: AN[ch]Y , torek, 13.10.2009 : 14:43:17
Hm...moja je delni alergik, samo smo ugotovili, da na govedino ni alergična, zraven pa ji dodajam brikete. Trenutno je na Almo briketih modre ribe, vendar se je že pred njimi drgnila....

Ona ne oddaja nobenega posebnega vonja, tudi nobenih bul nima.....Mislite, da so se ji žleze ponovno zamašile?


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: barbara.g , torek, 22.11.2011 : 18:05:41
Glede pogosto zamašenih analnih vrečk; težava je bila pri moji psički tako pogosta (pribl. 1x mesečno), da je veterinar predlagal odstranitev analnih vrečk. Ko sem zamenjala prehrano, dajala sem ji samo še brikete je bilo čiščenje analnih vrečk potrebno samo še 1x letno.


Naslov: Re: Vnetje analnih vrečk
Poslano od: banAncy , nedelja, 22.09.2013 : 11:37:11
Zivjo mene pa zanima, ce morda kdo ve kaj bi to bilo. Pes mi je danes pokakal zeleno sluz (samo sluz). Zdej pa nevem kaj bi to bilo ali je mozno, da bi bili notranji zajedalci. Od tablete proti notranjim zajedalci je priblizno 3 mesece. Na vsake toliko casa se lize po zadnjicni odprtini.Bi bile to lahko zamasene analne zleze? Je pa res, da je bil pred tremi dnevi na terapiji z energijami, ker je imel problem z uhajanjem urina. Lahko bi to bil stranski ucinek terapije.