mojpes.net

o psih => Samice in samci, legla => Sporočilo, začeto od: shait , sreda, 09.10.2002 : 11:27:50



Naslov: Navidezna brejost
Poslano od: shait , sreda, 09.10.2002 : 11:27:50
Živjo,
Mene pa zanimajo vaše izkušnje v zvezi z navidezno brejostjo.
Naša Shait se zdaj prvič goni in bi radi vedeli kaj več o znakih n.b. Zanima me tudi, če kaj lahko pomaga veterinar.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: kristi , sreda, 09.10.2002 : 14:01:34
Pozdravljeni!

Navidezna brejost se kaže navzven kot resnična brejost. Psica se "debeli" in kaže povsem enake znake, kot breja psica. Edini način, da se ugotovi dejansko brejost, je pregled z ultrazvokom. Tukaj vam lahko pomaga veterinar, sicer pa...

Torej, če povzamem, je pregled (ultrazvočni) nuja, če kolebate in premišljujete o namišljeni brejosti.

Lp


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: brin , sreda, 09.10.2002 : 14:15:36
Shait,
moja kolegica ima flat coated retrieverko. Ko je bil moj zlatko se mladicek, star 3 mesece, sta se zelo veliko skupaj igrala.
In psica (se nikoli ni bila breja) se je kar naenkrat zacela debeliti, seski so se ji povecali... vse kot da bi bila res breja. Baje je imela se celo neke "porodne" krce, celo nekaj podobnega posteljici je skotila, iz seskov je tekla neka tekocina tisto pozrla in spet je bilo vse OK.
Veterinar ti lahko samo pove, ali je res breja ali ne, psica pa mora sama iti skozi celotno fazo navidezne brejosti. Ta pojav se pojavi  pri psicah, ki niso nikoli skotile, kontakt z mladici pa to pospesi oz. povzroci- ta psicka je bila izredno materinska do mojega kuzka ze med samim igranjem in smo vsi pricakovali, da bo prislo do pojava navidezne brejosti.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Breza , sreda, 09.10.2002 : 15:53:06
Shait...pri nas je navidezna brejost že kar "klasika".  ::)

Sicer se ponavad naše babnice ne redijo kar nekam u tri krasne, je pa res da dobijo mleko nekaj dni pred "kao rokom", pa praskajo po tleh (pridelali smo že luknjo v tapisonu v dnevni sobi, pa luknjo v jogiju v spalnici....), pa nosjo skup razne cunje, pa nehajo jest pa bruhajo (in včas celo driskajo), pa cviljo pa cviljo pa težijo, da jih bi blo lažje nosit kot prenašat.  ??? Včas se celo zgodi, da posvojijo kako igračko al pa copat pa izigravajo skrbno mamico.

V glavnem....veterinar mi je rekel, da mormo pač mal potrpet in da ne priporoča zdravljenja s hormonsko terapijo, ker pač to za psico ni preveč dobr. Problem nastane, če je mleka tolk, da dobi mastitis....pol pa je treba zdravit - ni kej.

Se pa ne strinjam povsem s kristi, ki pravi, da je ultrazvočni pregled nuja.  :) Je nuja za psice, ki živijo zunaj brez nadzora (oz. brez STALNEGA nadzora)... za naše babe npr., ki živijo z nami v stanovanju pa itak vem a so v času gonitve "izigravale nune" ali pa je prišlo do paritve. In če paritve ni, pol tud breja ne more bit, a ne?!  ;D Vsaj pravjo, da je svet duh že pred kakimi 2000 leti vrnu obrtno dovoljenje, hehehehe... ;)

Lp, Breza





Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: kaja , sreda, 09.10.2002 : 20:28:28
Jaz imam drugačno izkušnjo. Kaja ni kazala nobenih zgoraj napisanih znakov navidezne brejosti. Šele pregled pri veterinarju 3 mesece po gonitvi je pokazal, da ima psička v seskih mleko in, da je "preživela" navidezno brejost. K veterinarju sem jo peljala, ker sem na sesku začutila bulico, veterinar pa je ugotovil, da je to strjeno mleko, nekaj pa ga je tudi stisnil iz seskov. Da se to ne bi več ponovilo je edina rešitev sterilizacija. Zdaj samo čakam kako bo pri naslednji gonitvi, ki bo v kratkem. Če bo spet navidezno breja (in se bo zraven tako tudi obnašala) gremo spet k veterinarju. lp


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Breza , četrtek, 10.10.2002 : 14:26:46
Ja Kaja ima prav...tudi sterilizacija deluje ... in če ne želiš vzrejati, potem ni odveč, če pomisliš tudi na ta poseg, saj je baje psički marsikej prihranjeno.  :)

Lp


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: DeeDee , sobota, 26.04.2003 : 11:47:29
Mene pa zanima, če se navidezna brejost pojavi tudi pri samicah, ki so mladiče že imele? Moja se je gonila pred slabimi dvemi meseci in opažam, da se ji seski iz dneva v dan povečujejo, zelo se je umirila in doma se me drži kot klop. Tako da se mi dozeva, da jo kar pošteno matrajo hormoni. Drugega mi res ne pride na pamet  ???


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: kaja , sobota, 26.04.2003 : 12:46:06
Čeprav nekateri pravijo, da do navidezne brejosti ne bo več prihajalo, ko bo psička skotila (pa gnojnega vnetja maternice ne bo, pa tumorjev na seskih...larifari) to ni res. Mogoče se to dogaja v manj primerih, vendar vem, da se. Lahko tudi v zelo neprijetni obliki, kot je napisala Breza, da psička koplje, dobi mleko ipd. Problem je mastitis, ki ga je treba zdraviti... je tudi Breza že napisala. Predvsem pa bodi pozorna na izcedek (približno 2 meseca po gonitvi), tudi če bo le prozoren gre lahko za vnetje maternice in ne odlašaj predolgo. Sploh pa če bo temnejše barve in bolj gost takoj k veterinarju. lp


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Lanabela , nedelja, 27.04.2003 : 14:45:02
Navidezna brejost lahko nastane pri vsaki psici, ki ni sterilizirana, ne glede na to, ali je imela mladiče ali ne. Se pa ponavadi malce loči od prave brejosti, vsaj pri mojih psicah se je. Kmalu po gonitvi psica postane lena in neuporabna za resno delo, pa zelo se ji poveča tek. Če je zares breja, takih težav na začetku nima. Nadaljni potek navidezne brejosti se da pogosto ustaviti, samo metoda je precej kruta - psici se zmanjša dnevni obrok vsaj na polovico, vsaj podvojimo dnevno dozo gibanja in psici brez milosti poberemo vse igrače, ki jih ima za svoje mladičke.
Če se navidezna brejost pojavi sem ter tja kdaj, ni panike, če pa se ponavlja je psico treba ali pariti ali pa sterilizarati.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: DeeDee , ponedeljek, 28.04.2003 : 11:56:46
Danes smo bile z Luno pri veterinarki in pravi, da se ji bo verjetno res razvila navidezna brejost. Svetovala mi je točno to, kar je napisala Lanabela. Torej manj hrane, čimveč gibanja, odstranitev vseh igračk... Zdaj vsaj vem, zakaj je tako lena in poklapana zadnje čase. Doma se vleče kot megla in že dolgo ni sama začela igre :-/. Prav pogrešam staro Luno in upam, da bodo te težave čimprej mimo..


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: TT , ponedeljek, 28.04.2003 : 14:39:43
Zdravo!

Tudi moja psička je imela pred kratkim navidezno brejost - to je bila sicer njena prva gonitev (stara je 1 leto). Seski so ji zatekli, postala je lena, na sprehodu je vse ovohavala in pogosto urinirala. Hrana ji ni bolj teknila in tudi drugače se ni začela "debeliti" tako kot nekateri navajajo.
Kar lahko narediš je to, da se s psičko čim več ukvarjaš, jo zamotiš in da ji vzameš igračke v primeru, da jih začne raznašati. Če psička želi da jo čohljaš po trebuščku je bolje da ne, ker lahko stimuliraš nastajanje mleka v seskih.
Drugače pa mi je veterinar rekel, da če se psički pogosto ponavlja navidezna brejost, je bolje da se jo sterilizira. Navidezna brejost po vsaki gonitvi izredno izčrpa telo, isto kot če ne bi bilo namišljeno.
Jaz upam da se to po naslednji gonitvi ne bo ponovilo in da bova lahko normalno uživale na dolgih sprehodih :D

LP

Silvia


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Lanabela , četrtek, 01.05.2003 : 13:52:13
Če se držiš navodil, psico ponavadi mine že po enem tednu ali morda kak dan več.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: TT , sobota, 03.05.2003 : 17:30:04
Tudi če se držiš Lanabelinih, mojih ali drugih navodil ni garantirano, da bo psico minila navidezna brejost. Pri nekaterih to deluje, pri drugih na žalost ne, ali pa deluje kaj drugega. Psi so tako različni, vsak pes je nekaj posebnega in ni nekega splošnega recepta za odpravljanje kakršnihkoli težav.

LP


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: DeeDee , nedelja, 04.05.2003 : 21:43:55
Luni gre na bolje! :D Sicer ni še čisto taprava, je pa že bistveno bolje. Spet je dobila tiste nagajive iskrice v očeh in divja kot nora za svojo žogico  ;D No, OK, igra jo na hitro mine, ampak prej si lahko kot nor poskakoval okoli nje z raznimi žogicami, cufami pa je nardila tisti "a-si-totalka-butasta-al-se-ti-je-zmešal" pogled in je bilo konec veselja. Sem bila pa te dni bolj stroga do nje, ker bi si mojo pozornost in naklonjenost po svoje razlagala in bi s tem naredila več škode kot koristi. Psička v takem stanju ne sme imeti občutka, da smo njeni zaščitniki in zavezniki, ki bi varovali njo in njeno "leglo". Torej tudi nič crklanja in čohanja. Jaz sem Luno le z besedami ful pohvalila, ko sva kaj vadili in jo pobožala, ko si je to res zaslužila. Priznam, da se je bilo težko zadržati -  posebno ko je skočila k meni na kavč, položila glavo na noge, zavzdihnila in me trpeče pogledala... ::) Malce sva tudi zmanjšali obroke, predvsem pa sva veliko hodili na sprehode in se s tem izoginili polnim seskom in nabiranju vode. Ji pa sedaj seski precej visijo in zadeva ne zgleda preveč lepo. Verjetno se to ne bo več popravilo, vsaj bistveno ne  ???


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: Teja , ponedeljek, 03.11.2003 : 11:50:52
Ali so kakšne pasme bolj podvržene temu pojavu, kot ostale??
npr. boxer??
 :-\


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: KatjaD , torek, 04.11.2003 : 18:58:26
Ne, za navidezno brejost ni neke predisponirane pasme, lahko se zgodi psici katerekoli pasme ali starosti, je pa res, da se pri psicah, ki so jo imele enkrat ponavadi še večkrat ponovi in je priporočljivo psico sterilizirat.


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: bbluette , torek, 11.11.2003 : 15:53:50
meni se tudi zdi da ni kake predisponirane pasme. da se to lahko pojavi pri pisckah vseh pasem.

problem je ko nastane mleko in z njim povezane zadeve. jaz v tem primeru psicki dam tablete ki jih dobiva 5 dni mleko pa ze prakticno po nekaj dneh popolnoma izgine in tudi psicka se spravi hitro v red. tablete so namenjene temu da se mleko ne producira in niso hormonske so cisto naravna zadeva.

na zalost se jih v sloveniji ne dobi zato je treba ponje v italijo. so pa res super.

seveda se poskrijejo vse igrace in najveckrat tudi utisamo mobitele sajje mobitel ki zvoni ze bil potencialni mladicek in je ze romal v "leglo" z naso psicko.

cim vec jo poskusamo zamotiti da ne misli na to in po tednu dni znaki ponavadi minejo.

jaz izkusenj z debejenjem nimam. ponavadi se mi je pri navidezni brejosti zgodi ravno obratno. pretirana nejescost v casu trajanja navidezne brejosti.

seveda preden nastopijo znaki  za navidezno brejost pa psicka vec kot rada je in se tudi ustrezno zredi.

lp ksenija


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: lovedogs , torek, 27.04.2004 : 16:51:00
Moja nemška ovčarka Tara me spravlja v obup  :o vedno nekaj dni po gonitvi. Kar čez noč dobi nenavaden apetit, vsa postane lena, začne se debeliti, seski se ji povečajo, če stisneš ji teče mleko ven, uglavnem vse enako, kot takrat ko je bila res breja in je skotila luštne ovčarčke :D

Jest zmerej naženem tako paniko, ampak na koncu ko premišljujem bi prov rada vidla, da bi imel še kdaj kšne majhne lumpke  ;D

Bomo vidl...


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: Tia , sreda, 28.04.2004 : 19:20:50
A mi lahko prosim poveš kako se te tablete, ki jih kupuješ v Italiji, imenujejo? Jih prodajajo v lekarni, ali v pasjih trgovinah?
Hvala!
Lp


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: Tia , sreda, 19.05.2004 : 00:37:56
Živjo!
Mojo psičko še kar muči navidezna brejost, seski so se ji (po uporabi homeopatskih tablet) že zmanšali, tudi bolj živahna je postala, toda apetita še ni dobila nazaj. Zdi se mi celo, da je čedalje slabše. Mogoče sem k temu pripomogla tudi jaz, ker sem ji "revici" kuhala njene najbolj priljubljene jedi in jo parkrat hranila z roko - zdaj pa še tega noče. Poje približno eno 1/3 hrane kot pred navidezno brejostjo - ima kdo kakšen nasvet, kako naj jo pripravim do večjega apetita?????
Hvala že v naprej!


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: maj , torek, 02.11.2004 : 11:06:44
Oživela bom temo
Septembra smo preživele drugo  Galino gonitev in včeraj sem ponovno opazila poskusa kopanja  :-[ :-X Ma ne, da bomo morale pri vsaki gonitvi potem še skozi to. Prvič smo obiskale veterinarja, ker me je po tlf. prestrašil, da lahko pride do zapletov ... , dobile smo "konjsko" inekcijo za umiritev, da je potem lahko naredil ultrazvok (najbrž nisem bila dovolj prepričljiva).
Na sterilizacijo do sedaj nisem pomišljala :-\
Ta jesen, kot da je zakleta! Najprej huda driska, potem mikrosporija, zdaj pa še to  :'( :'(


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: Lanabela , sreda, 03.11.2004 : 13:09:51
Prva pomoč pri navidezni brejosti:
-zmanjšaj obroke hrane vsaj za polovico
-povečaj gibanje vsaj za polovico
-vzemi ji vse "mladiče"
-prepreči kopanje brlogov, narejene zasuj
-psico zaposli (igre, poslušnost)
-hormonskih tablet ji brez veterinarjevega nasveta ne dajaj


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: bina , sreda, 03.11.2004 : 13:17:05
Maj, a boš dala Galo pariti? Ker drugače priporočajo sterilizacijo, če se navidezna brejost stalno ponavlja. Jaz bi dala svojo psico raje na sterilizacijo, kot pa da bi se mi 2x na leto gonila, potem pa imela še navidezno brejost :-\

Lp jana


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: maj , sreda, 03.11.2004 : 14:07:33
Bina, najprej sem mislila, da jo bom vozila na razstave in dala parit...  ;) Zdaj pa mislim, da Gala ni vzrejni potencial, pa naj jo imam še tako rada  :-\ :-\ Bom videla, kako se bo ta "navidezna brejost" vlekla in končala. Obroke ne moram zmanjšat, saj se mi sama kuja že 2 dni. Ne vem sicer, al ji ne dišijo sami briketi, al je še kaj drugega... Koplje pa "samo" v svoji hiški, pa nikjer drugje.
Jaz bi jo že dala sterilizirat, ampak...bojim se stranskih učinkov,.. ne vem no, zdaj vneto premišljujem o tem...


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: TinaZ , sreda, 03.11.2004 : 21:23:13
Živjo!

Mi lahko kdo prosim pove, kako se v srbščini reče navidezni brejosti? Pa mogoče še izraz za povečane žleze?

Pri nas se zadeva namreč že nekaj časa vleče pa bi se rada posvetovala z vzrediteljem, kako je s tem pri naši pasmi in če ima kakšne podobne izkušnje pri njegovih psicah. Nimam pojma, kako bi mu to s svojim pomanjkljivim znanjem jezika sicer razložila  :-[

Za pomoč najlepša hvala in lep večer vsem!
Lp,
Tina


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: bina , četrtek, 04.11.2004 : 10:47:17
Zakaj je potrebno psici hrano zmanjšati na pol?

Jaz sicer nimam problemov z navidezno brejosti pri Bini, ampak pri zekotu >:( Že lansko leto novembra mi je začela delati gnezdo, in včeraj isto >:( >:( Bom malo veterinarja vprašala, če pride S v poštev.

TinaZ, jaz bi kar "po domače" razložila ;D ;D Da se je psica gonila in da sedaj misli, da bo imela mladičke. Pa čeprav ni breja. Pa ni vrag, da te ne bi razumel ;D ;D Tako sem jaz razlagala vzreditelju, da gre Bina na vzrejni pregled (da jo nekdo pogleda, izmeri višino, pove ali jo lahko parim ali ne....) hehe, pa me je razumel ;)

LP jana


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: maj , četrtek, 04.11.2004 : 10:53:02
Ne vem, ali to še paše sem al ne...je možno, da je psica "ljubosumna" na drugo psico, ki se zdaj goni?
Me že ima, da bi svojga črnega hudička peljala v gozd in tam privezala za prvo drevo in kar tam pustila  ;D ;D Od nedelje mi ni pojedla nobenega celega obroka briketov, ona trmasta, jaz še bolj. Zmenjeno imamo, ko ona poje brikete, naslednji obrok je mesek...Zdaj pa čakam, katera bo popustila  :P :P
Razen poskusa kopanja v svoji hiški in zmanjšanja apetita...aja...pa izredno povečane želje po čohanju...nisem opazila nič drugega. Pa saj je že to dovolj  :o :o


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: lubica , četrtek, 11.11.2004 : 17:42:40
Moja osem mesecev stara psička Kali se je pri 7 mesecih gonila (čivava), ker je imela zatečene zizike sem jo peljala k veterinarju, rekel mi je da gre za namišljeno brejasvost vendar se mi zdi čudno saj drugih znaskov nismo opazili še vedno je živahna in mleka ni bilo, to je preverila veterinarka ki je mesec nazaj isti dan ko sva prišle zaradi zizik pulila mlečnio zobek ki ni hotel izpasti. Omenjali so mi sterilizacijo vendar sploh nisem navdušena nad tem, zmanjšala sem ji obroke, čeprav se ni redila in tudi apetita ni imela povečanega, naslednji teden imava kontrolo? Zanima me če kdo ve kdaj lahko zopet dobi normalno dozo hrane-je brikete?

Preiskave niso pokazale vnetja maternice omenajli pa so mi diabetes, in sterilizacijo, če kdo ve bi se priporočala za kakršne koli podateke, v zvezi z zdravljenjem diabetesa in namišljene brajavosti, le da moje Kali nebi bilo treba sterilizirat!


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: TinaZ , petek, 19.11.2004 : 12:59:14
Živjo,

mene pa zanima naslednja zadeva: ker bi enkrat v bližnji prihodnost rada imela še enega buldogca (angleškega ali pa francoskega, se še odločam) pa ker je Buba že enkrat imela navidezno brejost, me skrbi, da bi se ji ob prihodu mladička v hišo cela zadeva ponovila. Ali je to možno?

Sprašujem zato, ker se je pri naših mačkah to že zgodilo. Ko smo dobili mladička v hišo, je starejša mačka celo dobila mleko in mladiča nekaj časa dojila...

Ima kdo kakšne podobne izkušnje s psi?

Lp,
Tina


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: TagTu , petek, 19.11.2004 : 13:15:02
Naša štiriletna psička se gre navidezno brejost skoraj vedno dva meseca po gonitvi (pripravlja gnezdo, prenaša igračke, enkrat je imela tudi malo mleka), vendar vse skupaj mine v nekaj dneh - nič pretresljivega. Ob prihodu sedaj osemmesečne mladičke k hiši, se ni zgodilo nič podobnega. Jo je pa zelo lepo sprejela in sta še vedno (pravzaprav vedno bolj) dobri prijateljici in se imata zelo radi.

Lp


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: gina1 , nedelja, 21.11.2004 : 13:38:38
Moji nasveti glede navidezne brejosti :
- nekateri veterinarji so mi svetovali naj ji vzamemo igrače- in kaj je iz tega sledilo: zjutraj je imela v svojem "gnezdu" od pilota od TV,do denarnice, vse povodce, ki jih je dosegla, naše čevlje...
- tako, da je moj nasvet, če je ta pojav v zelo hudi obliki, in traja dolgo ( pri nas je 14 dni ) naj se ji pusti igrače, ker dugače še bolj trpi, ko jih išče, cvili... :o
- v glavnem se zna pojavljati po vsaki gonitvi, le da ga nekatere psice lažje prenašajo, druge pa so zelo boge ( naša je imela vse otečene seske, zelo veliko mleka, ponoči je morala dobivati pomirjevala, da se je vsaj takrat malo umirila...)

V glavnem pri nas je bilo zelo hudo, nato še hudo vnetje maternice in smo jo morali sterilizirati, kar pa ima tudi negativne posledice. :'(

Moj nasvet je, da se psico takrat maksimalno zamoti, zunaj na prostem.
Lp


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: bina , torek, 30.11.2004 : 13:39:38
Od nedelje mi ni pojedla nobenega celega obroka briketov, ona trmasta, jaz še bolj. Zmenjeno imamo, ko ona poje brikete, naslednji obrok je mesek...

Mi bomo tudi imeli mladičke  :o :o :-X :-X :-X :-X :-X :-X :-X

Sem ravno od veta (sicer zaradi problemov s kožo), pa je debata prišla tudi do gonitve. In sem omenila, da ima bolj povečane seske kot po 1. gonitvi. No, in je vet stisnil mleko ven :o >:( >:( Na srečo ga je bilo malo. Je rekel, naj ne delam panike, da bo že samo vse minilo.

Nisem pa opazila pri njej nobenih drugih znakov: npr. da bi kopala luknje (razen ko išče miške ;D), da bi čuvala igrače, da bi se redila.... Imam pa isto problem kot Maj: noče mi sploh jest >:( >:( Pa ji dajem konzervo zraven briketov, pa samo povoha in gre stran :( Upam, da bo to kmalu minilo. Sedaj vsaj vem, zakaj mi zavrača hrano. Drugače pa niti nima spremembe v vedenju, razen da ima obdobja, ko prav cvili. Pa ne vem zakaj :-\

Upam, da ne bo še kaj hujšega :-\

Lp Jana


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: maj , torek, 30.11.2004 : 13:55:00
Bina,
pa je tudi kaj bolj crkljiva, oz. išče še več nežnosti in pozornosti? Ker Gala je bila vsa mila in ne vem kam je takrat skrila vso svojo igrivost in nagajivost  :o :o


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: bina , torek, 30.11.2004 : 14:07:44
Ne, sploh ni nic bolj scrtljana kot prej. In ne išče pozornosti. Edino cvili občasno. Recimo zadnjič zunaj: sem delala na vrtu, ona je pa kopala luknje (iskala miške). In se je naveličala kopati. Pridem do nje, jo malo pobožam in grem stran. Pa začne cvilit. Sem jo peljala vodo pit, pa sem se igrala z njo, pa šla stran in ona spet cvili. Ampak je hitro nehala.

In včeraj je spet cvilila, ko je prišla v hišo. Pa si je sama izbrala sobo in mojo posteljo ::) (sem mučiteljica, a ne :P) in je bilo potem vse OK.

Da bi pa lezla v naročje in iskala pozornost pa ne.  

Lp jana


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: bina , torek, 30.11.2004 : 18:37:25
Zanima me še nekaj. Če stisnem Bini sesek, se pojavita 2 kapljici mleka. Vet. je rekel, naj vse skupaj pustim pri miru, da ni tako zelo hudo. Kaj bi pa vi naredili? A se zaradi take male količine mleka splača kaj sekirati? Ali je res najbolje vse pustiti pri miru in samo čakati?

Hvala za vsa mnenja...

Lp jana


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: maj , sreda, 01.12.2004 : 09:12:23
Hm, Bina težko je rečt  :-\
Meni se je zdelo, da sem spomlad prehitro dvignila paniko in odirjala k vet. in potem na ultrazvok...češ, kaj pa če je kaj ratalo preko mreže,... In sem si rekla, da ne bom nikoli več delala panike  :o
In kaj je sledilo v septembru? Ravno obratno...opazovala sem razvoj mikrosporije in lepo sedela doma (kot kup .....)
In zaradi mene je bila potem Gala 3 tedne na tabletah, namesto da bi jo lahko pozdravila samo s kremo  :P :P
Tako da bi jaz na tvojem mestu poiskala še drugo mnenje...


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: Yo , sreda, 01.12.2004 : 10:33:16
Zanima me še nekaj. Če stisnem Bini sesek, se pojavita 2 kapljici mleka. Vet. je rekel, naj vse skupaj pustim pri miru, da ni tako zelo hudo. Kaj bi pa vi naredili? A se zaradi take male količine mleka splača kaj sekirati? Ali je res najbolje vse pustiti pri miru in samo čakati?

Jana, mleka ne iztiskaj, ker s tem spodbujaš nastajanje le-tega. Saj veš, večje ko je povpraševanje, večja je ponudba.

Lp, Yo


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: gina1 , sreda, 01.12.2004 : 17:15:03
Jana !
Nikar ne izstiskaj mleka! S tem samo vse še bolj spodbujaš, kar ti je napisala že Yo, lahko pride do hudega vnetja seskov, ko se bo mleko nabiralo, nastajajo potem zatrdline in lahko ti iz lastnih izkušenj povem, da to ni niti najmanj prijetno za psico, saj lahko pride do okužbe - mi smo ji dajali kisove obkladke..., dobila je antibiotike.
V glavnem PUSTI pri miru!
Z dobrimi nameni, lp


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: bina , sreda, 01.12.2004 : 21:52:44
Maj, Bina ni breja, ker sploh ni imela možnosti, da bi postala breja. V to sem jaz 100% prepričana ;)

Yo in Gina 1, hvala za nasvet. Bom pustila pri miru. Zaenkrat je vse OK, ker je tudi začela prav pridno jesti (zahvaljujoč Chapi konzervi :-\ Ampak sem vesela, da vsaj kaj je.

Lp Jana


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: nadja , petek, 28.01.2005 : 15:01:22
Bina, upam da je zdaj z Bino vse v redu.

Mi je pa bratova punca povedala, da se je njihova psička spet navidezno breja. Fora je pa v tem, da je že imela mladiče in da je bila pred kakim mesecem sterilizirana  :o.

lp


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: gina1 , petek, 28.01.2005 : 17:37:16
nadja,
tudi naša je bila drugič navid. breja, neki časa potem, ko smo jo sterilizirali. Tud men ni bilo nič jasno, pa sem vprašala vet., ki jo je operiral. Ker se je natanko pred operacijo gonila ( rekli so mi, naj jo pripeljem, takoj, ko preneha krvaveti ) so se medtem takorekoč hormoni že pripravili na to stanje - se pravi podivjali. :o
Verjetno je pri tej psički enako, lahko pa potrdim, da se pa potem resnično to za vselej neha. ;D
Lp


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: maja01 , petek, 28.01.2005 : 19:44:19
Pri Speli je bilo podobno. Tudi njo smo namrec sterilizirali takoj po gonitvi (nasvet veta) in kaksen mesec po sterilizaciji jo je malo medlo...  ::) Je bilo pa vse skupaj precej kratkotrajno, saj sva piskajocega jezka, ki ga je posvojila kaj hitro umaknila na vrh omare...
m.


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: Area_51 , sobota, 29.01.2005 : 00:09:30
Imam psičko - Pongo, ki je stara 2 leti in pol. Do sedaj se je gonila trikrat in trikrat je bila po gonitvi navidezno breja. Takrat ona in njeno telo zelo trpi saj se izredno zredi (drugače je bolj suha) in zraven nosi še vse druge simptome navidezne brejosti. Zdravnik mi je pred kratkim svetoval naj jo steriliziram, zato sem začel po forumu raziskovati vse dobre in slabe strani sterilizacije. Vidim da v veliko primerih opisanih na teh straneh pride po sterilizaciji do inkontinence ali uhajanja urina. To bi v mojem primeru predstavljalo velik problem, saj je psička zelo razvajena in vedno spi na kavču ali postelji. Zdaj sem v dvomih kaj naj naredim. Zanima me, če je pri stalni navidezni brejosti povečana možnost raka na seskih ali rodilih, kakšne so druge slabosti in zanima me tudi, kako efektivna so zdravila za odpravljanje inkontinence. Predvsem pa me zanima vaše mnenje, kaj bi naredili vi v mojem primeru.


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: bina , sobota, 29.01.2005 : 11:34:22
Mene pa zanima, ali navidezna prejost kaj podaljša razmak med gonitvijo ali ne? Vprašano drugače: če se prica goni na 6 mesecev in ima potem navidezno brejost (prvič), ali se bo spet gonila čez 6 mesecev ali kaj več (manj)?

Mi smo navidezno brejost preživeli. Na srečo ni bilo nič hujšega. Upam, da se bo to s kotitvijo prenehalo :-\

Lp Jana



Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: Lilit , sobota, 29.01.2005 : 12:03:12
zanima me tudi, kako efektivna so zdravila za odpravljanje inkontinence

So efektivna. Mi dajemo nasi Propalin in pomaga.


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: bina , sobota, 29.01.2005 : 12:10:42
Vprašano drugače: če se prica goni na 6 mesecev

Napaka :-[: mišljeno je psica in ne priča  ;D ;D ;D

Lp jana


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: shait , sobota, 29.01.2005 : 18:04:48
Area_51
Posvetuj se še s kakšnim veterinarjem.
Tudi Shait je dalmatinka in jo zaradi razlogov, ki si jih naštel, nismo dali sterilizirati. Stara bo 3 leta in je že imela dvakrat navidezno brejost.
Zdaj jo že hitro pogruntamo in jo zaposlimo. Pomaga, če se jo zaposli s sprehodi. Pa non-stop jo je treba pazit, da si ne liže seskov.
Vet. nam je svetoval da naj seske hladimo če bodo otekli in se bo izločalo mleko. Zaenkrat tako daleč še ni prišlo.
 


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: gina1 , sobota, 29.01.2005 : 18:52:18
Area_51 -
 tudi pri naši punci se je kmalu po sterilizaciji razvila inkontineca, je tudi non-stop na kavču, postelji, vendar tudi uporabljamo ( po mojih inf. edino najbolj učinkovito zdravilo proti tem ) sirup Propalin in moram potrkat, da zaenkrat 100% deluje, saj je od takrat dalje "suha". ;)
Lp


Naslov: Re:Navidezna brejost
Poslano od: bina , sobota, 29.01.2005 : 19:04:19
Zivjo!

V današnji oddaji O živalih in ljudeh na TV Slo1 so imeli debato o navidezni brejosti. In je vet. povedal, da ko se 1x pojavi navidezna brejost, je velika verjetnost, da bo pojavljala stalno (glp :-X). In da pomaga samo sterilizacija, ker drugače je psica 2x na leto v stresu in še veliko se poveča možnost za raka na seskih.

Lp jana


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Yo , sobota, 16.04.2005 : 12:54:10
Ali je možno, da se med navidezno brejostjo psica začne tudi ponovno goniti?

Lp, Yo


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Felina , sobota, 16.04.2005 : 13:12:18
Moja, sedaj že pokojna, psička je imela od desetega leta starosti dalje po vsaki gonitvi navidezne brejosti, ki so se nato zavlekle v neke vrste čudno stanje, ki je bilo podobno ponovnemu gonjenju, vendar brez izcedka.Z gonitvijo smo tako imeli vsakič skoraj mesec in pol opravka, če še vštejem njene nabrekle seske, iztiskanje mleka, obkladke in včasih tudi tablete proti bolečinam, ker od nabreklih seskov in bolečine ob tem ni mogla več hodit, ter ponovni izpadi gonjenja(kar naprej je bežala od hiše ob vsaki priliki, kar ni nikoli počela v "normalnem" stanju).
Veterinar nam je takrat odsvetoval sterilizacijo zaradi starosti. Po treh letih takšnih gonitev in navidezne brejosti je dobila tudi tumorje na seskih.
Če bi imela sedaj še enkrat psičko in bi opazila ponavljajoče navidezne brejosti že v zgodnjih letih, bi resno razmislila o sterilizaciji, kljub možnosti uhajanja urina...mogoče raje to in da v stanovanju nosi hlačke, kot pa tumorji in rakavost.

LP, Tina



Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Gringo , torek, 10.05.2005 : 12:06:47
No tudi naša psička(ta mala), je imela navidezno brejavost (2x)!
In sem se pozanimala pri veterinarju kako in kaj...in itak je omenjal samo sterelizacijo!
No veterinarju zaupaš in tako sem jo naročila za sterilizacijo.

Vse skupaj mi ni dalo miru in sem spraševala naprej in prišla do naslednjih informacij:
Navidezna brejavost je normalen pojav,sploh za pičke,ki živijo v "krdelu"...saj naj bi baje psice že v preteklosti doživljale to iz razloga,da če "kolegici" psici zmanjka mleka za mladiče,da jo lahko nadomesti ona.

Baje pa je se to dogaja tudi zato,ker psice živijo z nami in jih crkljamo in razvajamo in zaradi tega pride do stanja navidezne brejavosti(hormoni)!
Navidezna brejavost ni direktno povezana z rakom.Se pa lahko pojavi, saj so seski obremenjeni in čim opazite na njih kakšno spremembo pojdite k veterinarju!
Navidezna brejavost, po besedah dveh priznanih veterinarjev ni razlog za sterilizacijo.
Citiram dr.Mitja Ostrmana(Ojstermana?):"Če bi šlo za mojo psičko je zaradi navidezne brejavosti nebi steriliziral."

No tako sem jo spet odjavila in punca je "rešena"...

Je pa spet odvisno od posamezne psice tako da me ne držite za jezik.Nočem pametovat al pa kakšne čudne informacije posredovati...
Napisala sem kar sem izvedela in želim da tudi tisti,ki se trenutno ubadajo s tem problemom dobijo čimveč informacij in mnenj glede tega problema in ne grejo(njihove psice) na prvo žogo pod nož.


LP
Eva




Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Moon , torek, 10.05.2005 : 12:12:26

Citat
No tudi naša psička(ta mala), je imela navidezno brejavost (2x)!
In sem se pozanimala pri veterinarju kako in kaj...in itak je omenjal samo sterelizacijo!
No veterinarju zaupaš in tako sem jo naročila za sterilizacijo.

Vse skupaj mi ni dalo miru in sem spraševala naprej in prišla do naslednjih informacij:
Navidezna brejavost je normalen pojav,sploh za pičke,ki živijo v "krdelu"...saj naj bi baje psice že v preteklosti doživljale to iz razloga,da če "kolegici" psici zmanjka mleka za mladiče,da jo lahko nadomesti ona.

Baje pa je se to dogaja tudi zato,ker psice živijo z nami in jih crkljamo in razvajamo in zaradi tega pride do stanja navidezne brejavosti(hormoni)!
Navidezna brejavost ni direktno povezana z rakom.Se pa lahko pojavi, saj so seski obremenjeni in čim opazite na njih kakšno spremembo pojdite k veterinarju!
Navidezna brejavost, po besedah dveh priznanih veterinarjev ni razlog za sterilizacijo.
Citiram dr.Mitja Ostrmana(Ojstermana?):"Če bi šlo za mojo psičko je zaradi navidezne brejavosti nebi steriliziral."

No tako sem jo spet odjavila in punca je "rešena"...

Je pa spet odvisno od posamezne psice tako da me ne držite za jezik.Nočem pametovat al pa kakšne čudne informacije posredovati...
Napisala sem kar sem izvedela in želim da tudi tisti,ki se trenutno ubadajo s tem problemom dobijo čimveč informacij in mnenj glede tega problema in ne grejo(njihove psice) na prvo žogo pod nož.


LP
Eva



;D ;D ;D
Super novicke, Eva. Pozdravi Lilly!


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: bina , torek, 10.05.2005 : 12:17:21
No, jaz bi pa resno premislila o sterilizaciji, če bi se pri psici redni pojavljala in to v hudi obliki.

Lp Jana


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Lanabela , torek, 10.05.2005 : 12:29:57
Vse je odvisno od definicije. Psice po gonitvi čisto normalno in gredo skozi obdobje ko se nekoliko povečajo seski, malce spremenjen apetit, nekoliko bolj lena za delat... torej "navidezna brejost" v zelo blagi obliki in to ni nič hudega. Občasno se pojavijo bolj resni znaki (požrešne, se zredijo, dobijo mleko, kopljejo brloge, skrbijo za "mladičke") in to je zame prava navidezna brejost. Sploh ni nujno da se ponavlja,  če pa se, je treba psico ali pariti ali pa sterilizirati. stres je za psico zelo velik, zaradi mastitisov, do katerih pride zelo pogosto pa nastajajo v seskih razne zatrdline in tumorji, ki sicer navadno res niso rakasti, so pa vseeno zoprna nadloga.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: WildAngel , torek, 10.05.2005 : 16:50:54
naša je imela hudo obliko, bilo je nesprejemljivo. Bila je popolnoma depresivna, nepredvidljiva, neješča, lena, jokava...

ni nam preostala drugega kot sterilizacija in zdaj je spet takšna kot mora bit!


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Gringo , torek, 10.05.2005 : 17:12:50
Ojeje.....to je pa res hudo..
Naša dobi malo mleka,je bol mirna in se stalno umiva po seskih...
Hujšega zaenkrat ni...

LP
Eva


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: andi , ponedeljek, 01.08.2005 : 11:40:14
Eno malce hecno vprašanje; naša Bejba se bo počasi nehala gonit, pred tremi dnevi pa smo našli mladega mucka in tamala mu izkazuje veliko ljubezen. Mucko bi na vsak način rad sesal pri njej, Bejba pa ga samo čukavo gleda, na koncu jo jaz umaknem stran.
Bi lahko psica začela dobivati mleko?


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: nebivedu , ponedeljek, 01.08.2005 : 11:52:51
Moja rotvajlka je bla parkrat navidezno breja. Večinoma takrat ko sem zmanjšal obrok hrane  zaradi prevelike teže. Takrat je vedno postala navidezno breja, da bi dobila več hrane. No takrat sem jo potem ponavadi vozil na 6 in večurne sprehode, pa ni mela več cajta razmišljat o neumnostih. Mela je pa 75 kg.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Rincy , ponedeljek, 01.08.2005 : 11:55:26
Andi- pri moji prijateljici so našli dva mlada mucka,ki sta pri psički iskala seske,da bi dobila mleko.Psička je dobila mleko,in za mucka skbela kot za svoja mladička.

LP


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Lanabela , ponedeljek, 01.08.2005 : 12:30:34
Ja lahko, pa za psico ne bi bilo preveč dobro. Jaz bi ju toliko časa, dokler hoče muc sesati ne imela preveč skupaj.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Yo , sreda, 17.08.2005 : 08:19:52
Andi, to se je zgodilo pri nas lani poleti, ko sem imela v oskrbi tisti mali milijon mackov, tudi dudarje. Huarmi se je zacela ravno gonit, potem je bila navidezno breja, pa se razstavno kletko je dobesedno sesula, da je prisla do svojih "kao mladicev". Tako da... Zna biti precej pestro, ja.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: linchaich , ponedeljek, 26.09.2005 : 13:40:16
Sterilizacija in inkontinenca - anketa! (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,4862.from1127738101/topicseen.html#msg143118)

Hvala za vas glas! :)

Lp, Ursa


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Kimi* , petek, 25.11.2005 : 10:14:37
Ali je možno da je 10 mesečna psička navidezno breja že 12 dan gonitve (toliko časa opažam krvavitev, vendar se kar naprej čisti, tako da čisto možno da se je začela goniti že prej in nisem opazila)? Včeraj so se ji seski povečali še za 1x (že pri gonitvi so se ji malo povečali) in kar naenkrat je brez volje. Je normalno (že prej je bila neješča), igra se samo če jo povabiš h igri, na sprehod noče, ko smo zunaj sili domov, crklja se pa več kot ponavadi. Nasploh je takšna žalostna in tudi zelo skopo nas pozdravi ko se vrnemo iz službe, še par dni nazaj je skakala do stropa, včeraj pa samo malo pomigljala.

LP,
K


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: bina , petek, 25.11.2005 : 10:19:25
Ne, psica ima navidezno brejost takrat, ko naj bi "skotila" mladičke (se pravi cca. 2 meseca PO gonitvi). Malo prej se ji tudi pojavi mleko. Če je taka kot je, je to zaradi gonitve. Na ene psice vpliva bolj, na druge manj. Povečani seski so pa posledica gonitve.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: erika , petek, 25.11.2005 : 10:21:43
Kimi,

navidezna brejost in gonitev sta dve različni stvari. Praviš, da tvoja psička krvavi 12 dni-se pravi da gre za gonitev, ki predvidoma traja 3 tedne. Navidezna brejost se pojavi približno v času, ko naj bi psica če bi bila parjena imela leglo-torej nekako 2 meseca po gonitvi.

Preberi si celotno temo o gonitvi in o navidezni brejosti


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Kimi* , petek, 25.11.2005 : 11:57:00
Hvala za odgovore. Ni mi pa jasno zakaj se je kar naenkrat v 1 dnevu spremenila??? 11 dni se je obnašala čisto OK, sedaj pa se je kar naenkrat (v 1 dnevu) 100% spremenila, pa tudi seski so se ji povečali v 1 dnevu. Prej so se ji povečali ampak od včeraj naprej ima pa še 1x večje in trde? Ali mogoče kdo ve če je to normalno pri gonitvi???


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Lanabela , petek, 25.11.2005 : 12:07:40
Možno je, da je tako veliko navideznih gonitev zato, ker lastniki vsako povečanje seskov ali spremenbo vedenja , kar je po gonitvi normalno smatrajo za navidezno brejost. tako kot imam občutek, da vsako lulanje po stanovanju iz takih ali drugačnih vzrokov strašansko radi imenujejo inkontinenca.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: tjashybosty , torek, 29.11.2005 : 16:30:25
Ne, psica ima navidezno brejost takrat, ko naj bi "skotila" mladičke (se pravi cca. 2 meseca PO gonitvi). Malo prej se ji tudi pojavi mleko. Če je taka kot je, je to zaradi gonitve. Na ene psice vpliva bolj, na druge manj. Povečani seski so pa posledica gonitve.

Ojla!

Moja mala se je 8. začela goniti, prvič, 25. pa sem poleg nabreklih seskov, ki so bili taki že od začetka gonitve, opazila še bulice pod njimi in zdaj vse skupaj izgleda kot nekakšna 'joškica' ;) Temo sem prebrala celo in zdaj sem dobila občutek, da so bulice normalen pojav pri gonitvi, čeprav mi je veterinarka rekla, da je to - zaenkrat - blaga oblika navidezne brejosti. Sedaj jo imam na opazovanju in daljših sprehodih, prav tako na vadiva nove trike, da bi bila zaposlena in ne bi imela časa za razmišljanje o 'traparijah'.

Se je veterinarka zmotila, kljub temu, da je razpolagala z vsemi podatki o pričetku in poteku gonitve? ???

Lp, Tjaša.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: WildAngel , sreda, 30.11.2005 : 09:20:11
Našo psico smo sterilizirali prav zaradi hudih navideznih brejosti. Dolgi sprehodi niso pomagali, saj je na njih hodila kot mesečnik. Komaj je čakala, da pridemo domov, da gre na svoj kavč kopat luknjo, iskat igrače, piskat itd...

Tudi mleko ji je teklo iz seskoc, kakšnih čudnih bulic pa ni imela. Tudi apetita ni imela. Te navidezne brejosti so bile vse pogostejše in vse hujše, psica je bila katastrofalna in nepredvidljiva. Po sterilizaciji se je vse obrnilo za 100% in spet je postala naša stara Fabija.


Naslov: maltežanka
Poslano od: nadja82 , sobota, 24.12.2005 : 00:09:17
Zdravo!
Moja maltežanka je stara 8 mesecev in je že imela prvo menstruacijo. To je bilo kake štirinajst dni nazaj, sedaj pa čedalje bolj opažam (no, opažati sem začela že kak teden nazaj, samo sem mislila, da je povezano z gonitvijo), da ima okoli seskov prav otekline - kot bi imela kamen okoli seskov, pod kožo je kje tudi malo krvavo (kot pri človeku pri strijah), otekline pa so nekakšne modre barve.
Prvič imam psičko tako da s tem nimam veliko izkušenj - je to normalno? Ali kdo ve zakaj se gre in kaj priporočate?
Najlepša hvala za pomoč!


Naslov: Re: maltežanka
Poslano od: nadja82 , sobota, 24.12.2005 : 00:12:38
Pozabila sem dodati, da je moja kužika drugače čisto normalna, normalno je, pije, iz seskov ni nikakršnega izcedka in tudi na dotik je ne boli.


Naslov: Re: maltežanka
Poslano od: maja01 , sobota, 24.12.2005 : 19:07:04
navidezna brejost? mleko? mastitis?
m.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: nadja82 , sobota, 24.12.2005 : 23:39:08
navidezna brejost? a veš da ne vem, je pa res, da ne vlači nikakršnih igrač okoli na kakršnkoli drugačen način kot ponavadi in tudi se ne debeli, iz seskov ni nikakršnih izcedkov, priznam pa da ne vem kaj je to mastitis! Tako da prosim za pomoč! Hvala!


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Kimi* , petek, 06.01.2006 : 12:42:30
Nadja82 ali si se posvetovala z veterinarjem?


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: gina1 , petek, 06.01.2006 : 21:56:52
Eno čudno vprašanje. Namreč nekaj mi nikakor ni jasno. :-[
Stvar je pa takšna. Našo frajlo smo pred skoraj tremi leti sterilizirali, kot sem že večkrat pisala zaradi hudih, ponavljajočih navideznih brejosti, s tem povezanimi stresnimi situacijami ....
Najprej so ji vzeli ven samo jajčnika  :o, nakar je čez 14 dni fasala piometro ( gnojno vnetje maternice ), tako je šla še enkrat pod nož in ostranili so ji še maternico. Operirana je bila takoj po gonitvi, čez dva meseca je pa vseeno imela namišljene mladičke, čeprav je bila v vmesnem času sterilizirana, razlaga je bila, da je to normalno, saj ko se je gonila, je bil cel cikel začet in to je to.
No, potem je bilo ves ta čas Ok, saj kolikor sem sama poizvedela o teh namišljenih brejostih, mladičkih....saj nima niti jačnikov, ki bi povzročali hormonske reakcije in "divjanje le-teh v telesu.
Zdaj pa k stvari. Že tri dni se obnaša popolnoma enako kot takrat, ko so se te neprijetnosti dogajale, ampak vseeno v dosti milejši obliki, se pravi ful je tečna, za vsako stvar cvili in joka, ful več pije vode,s sabo nosi cvilečo žabico, ki ji je bila takrat najljubši "mladič", si jo naštimava pod seske, sicer sesk nima zateklih in pojava mleka, ponoči hodi sem in tja s mladičem v gobcu in cvili ona in piska mladič......No, vseeno se je da zamotiti z igranjem, zunanjimi aktivnostmi, normalno divja z drugimi psi....,kar takrat ni bilo mogoče, ampak meni vseeno ni nič več jasno. :o
No, naj še povem, da se tako ne obnaša čez cel dan, so pa trenutki, ko  >:(.
A je kdo že kdaj slišal za podoben primer?


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Kalsang , sreda, 18.01.2006 : 20:24:03
Kolikor sem brala študije iz tujine, se lahko zgodi, da s sterilizacijo ne dosežeš želenega učinka, če psice ne steriliziraš v pravi fazi njenega ciklusa, se pravi v fazi popolnega mirovanja hormonov, ki se začne šele dobra dva meseca po gonitvi. Med gonitvijo  in obdobjem spolne neaktivnosti ali anestrusom pa je obdobje metestrusa, ko se hormoni še umirjajo, vendar so še prisotni. Stanje hormonov v času sterilizacije naj bi se ohranilo tudi po sterilizaciji, tako da lahko na primer psička psom diši tudi lep čas po sterilizaciji. Mogoče pa je pri vas prišlo do česa takšnega?



Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Tara04 , sobota, 21.01.2006 : 21:48:19
Včeraj sem opazila, da je moja psička nesla plišem( ki jih je prej imela za mladiče) jest. :o
Očitno je ta nagon bil v njej tako močen, da se ni dokončno izbrisal. Ma to me ne moti, glavno da so se nehali težji problemi kot je maternita isterica, ki je bila zelo nadležna. :)


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Talija , sobota, 21.01.2006 : 22:55:22
Doma imam dve psici, terierki, ki pa se ne prenašata in ju imamo strogo ločeni. Prva psička je lansko leto imela mladičke, pred tem pa nobenih težav z navidezno brejostjo. Druga pa jih ima sedaj (gonili sta se skoraj istočasno) in prva je padla v depresijo, noče jesti, seski so se ji močno povečali in ves čas cvili in kaže, da bi rada šla k mladičem, ki pa niso njeni. In zdaj me zanima, kaj narediti v tem primeru, saj se bojim, da se bo to stanje vleklo, dokler bodo mladiči pri hiši. Tisti, ki imate več psic doma, ste se že ubadali s takšnim problemom?


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Tara04 , nedelja, 22.01.2006 : 13:45:53
To zna bit problem, ker, če sta se istočasno gonili ima ta druga navidezno brejost in to je zelo mučno in trpeče za psa (vem kako je bilo pri moji pa imam samo eno, po vrhu pa je bila še napadalna in agresivna).
Če se bo to nadaljevalo ti priporačam sterilizcijo vsaj ene psičke, če boš drugo še parila.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Talija , nedelja, 22.01.2006 : 14:38:23
Vem, da je prišlo pri Pumi do navidezne brejosti in to prvič v treh letih, kar je posledica prihoda mladičkov druge psice. Tara, tvoj nasvet je dober, vendar pa nameravam z obemi psicami še imeti kakšno leglo. Zato me zanima, kako vzreditelji z več psicami rešujejo ta problem.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: gina1 , nedelja, 22.01.2006 : 17:02:05
Kolikor sem brala študije iz tujine, se lahko zgodi, da s sterilizacijo ne dosežeš želenega učinka, če psice ne steriliziraš v pravi fazi njenega ciklusa, se pravi v fazi popolnega mirovanja hormonov, ki se začne šele dobra dva meseca po gonitvi. Med gonitvijo in obdobjem spolne neaktivnosti ali anestrusom pa je obdobje metestrusa, ko se hormoni še umirjajo, vendar so še prisotni. Stanje hormonov v času sterilizacije naj bi se ohranilo tudi po sterilizaciji, tako da lahko na primer psička psom diši tudi lep čas po sterilizaciji. Mogoče pa je pri vas prišlo do česa takšnega?
Hvala Kalsang. ;)
Hmmm., pomoje bi lahko bilo kaj podobnega. :-\ Sicer da bi vseeno oddajala vonj, oziroma privabljala pse, tega zaenkrat nismo opazili, je pa res verjetno, da se je ohranila določena raven "tažlehtnih" hormonov, ki povzročajo vse te neprijetnosti. Ali pa kaj povezano z vedenjskim vzorcem v tistem času. ???
No, bomo že, saj tako hudo spet ni, če primerjam s tistim prej, ki je trajalo po ves mesec in je psico res psihično popolnoma izčrpalo ...je tole milina.
Samo ne razumem, zakaj potem psice, ki imajo tovstne hormonske motnje, veterinarji ne naročajo na sterilizacijo res dva meseca po gonitvi, ne pa takoj ko neha krvaveti. >:(


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Kalsang , nedelja, 22.01.2006 : 21:09:28
Hja, saj veš, vedno traja nekaj časa, da se znanstvena odkritja primejo v praksi...

Upam, da bodo težave minile.

lp


Naslov: Help!
Poslano od: Tonček , četrtek, 13.04.2006 : 14:34:47
Najprej naj povem, da pojma nimam kam naj tole našo težavo sploh uvrstim. Ne vem h katrei temi jo naj dam.
Problem je sledeči: Naša še ne 13 mesečna psička je že dva dni strašno sitna. Kar naprej joče, laja, cvili, je čist nervozna. Pogosto se s telesom drgne ob steno, kot bi jo kaj srbelo. Celo smo jo že pregledali in nismo našli klopa, bolh nima..... v gavnem nič nenavadnega.
Se je komu zgodilo kdaj kaj podobnega? Naša Luna je vedno ponoči zelo mirno spala, današnja noč pa je bila grozna. Ko je bila notri, jok, ko smo jo spustili ven pa tisto ipično lajanje, kot da nekaj hoče.

Drugače normalno je in je igriva...samo tako grooozno sitna.


Naslov: Re: Help!
Poslano od: rem , četrtek, 13.04.2006 : 14:46:25
Nekaj je sigurno narobe, ste bili na cepljenju pa je mogoče reakcija?
Vročino ste izmerili?


Naslov: Re: Help!
Poslano od: Ninca10 , četrtek, 13.04.2006 : 14:50:51
Mogoce alergija? So kake spremembe na kozi, se le ta lusci, je pordela?

Lahko bi bile tudi gastro-intestinalne tezave...hodi normalno na blato in vodo?

Se bo mogoce gonila in je sitna, tako kot zenske, ko imajo menstruacijo... ;) oki slednje je bilo malo za salo malo zares....

Ce pa se cez kak dan stanje ne bo nic umirilo, bi jaz predlagala obisk veterinarja, da ne bo slucajno kaj resnega in bi prevec zavlacevali...


Naslov: Re: Help!
Poslano od: Tonček , četrtek, 13.04.2006 : 15:13:15
Koža se pri naši psički zelo težko vidi, ker ima zelo ampak res zelo gosto belo dlako (slovaški čuvaj, ki najbolj uživa ko je zunaj kakih -15 stopinj). Kolikor sem uspela videti je koža lepe roza barve, kakega prhljajčka pa ne opazim(mogoče čisto drobcene pikice redko kje).
Na blato in vodo hodi normalno, gonila se je pa že, tako, da to ne bo vzrok.
Na cepljenju je bila kak teden ali dva nazaj in dvomim, da bi tudi to lahko bil vzrok.

Emmm, vročine nismo izmerili-to je naša prva psička na sploh in mi ni čist jasno kako naj bi se tega lotili. :-[


Naslov: Re: Help!
Poslano od: Tonček , četrtek, 13.04.2006 : 16:27:08
Kako se obnašajo kadar gre za navidezno brejost? A je značilno samo to, da si nosi igračke? Naša npr. skoz sili v boks (drugače nikoli ni bila v njem) pol pa notri laja, joče, koplje... Drugače si pa tudi pogosto liže fračo (kot takrat, ko se je gonila). Je to lahko tudi znak navidezne brejosti? Kako dolgo pa to traja?


Naslov: Re: Help!
Poslano od: rem , četrtek, 13.04.2006 : 16:58:27
Vročino meriš v danki, psa naj ti pomaga kdo držati,da ne polomiš termometra in poškoduješ psičke, normalna temperaturra je 39 stopinj.Vseeno se mi zdi, da bi bilo dobro,da obiščeš veta.
Ste kaj menjali hrano, da bi bila možna alergija na hrano?
O navidezni brejosti je pa že kar nekaj napisanega na forumu , tudi to so znaki, ki jih opisuješ. Bo še kdo, ki ima psičko kaj dopisal. :)


Naslov: Re: Help!
Poslano od: mojčica , četrtek, 13.04.2006 : 17:14:58
Ste prepričane da kuža nima bolh? ??? Ima kakšne črne pikice na dlaki? Kaj mu dajete proti bolham?


Naslov: Re: Help!
Poslano od: gina1 , četrtek, 13.04.2006 : 17:18:05
Tonček - čisto možno, da gre za navidezno brejost oz. da že ima namišljene mladičke, koliko časa pa je preteklo od gonitve ?
Znaki bi že lahko bili tapravi, razen tistega drgnjenja ob steno... :-\
Tudi naša frajla je ves čas sitnarila, jokala, cvilila, ni ji bilo do igre, sprehodov, nonstop je rinila domov, kjer si je napravila gnezdo in čuvala "malčke", ki so bili največkrat kakšne piskajoče igračke, pa tudi pilot od tv, copati in podobno se je znašlo  med njimi. Tudi zunaj je kopala luknje, kot bi delala gnezdo....V glavnem ves čas je bila nervozna, tečna...tudi ponoči se ni umirila.
Kaj pa seski so se ji kaj povečali, pa apetit,  mogoče bolj pije vodo ... Bodi tudi pozorna na morebiten izcedek iz nožnice, glede na to, ko praviš, da se veliko liže...
Drugače pa če gre res za ta problem, je že odprta tema tu:
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,5711.0.html


Naslov: Re: Help!
Poslano od: Tonček , sobota, 15.04.2006 : 06:43:27
Tako, zdaj smo prepričani, da gre za navidezno brejost. Luna si je namreč izbrala igračko, ki je prej sploh ni marala in zdaj jo nosi sem in tja, ponoči je celo spala zraven nje. Današnja noč je bila mirna, ne vem, očitno zato, ker je imela "mladička" ob sebi.
Po moje si je to igračko izbrala zato, ker piska.
A zdaj bi ji pa naj "mladička" odvzeli in ga skrili? Ne bo pol spet jok in stok in ipično iskanje?


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: maja01 , sobota, 15.04.2006 : 08:46:00
"Mladicka" ji nujno vzemite (in dobro skrijte - pa tudi vse podobne piskajoce igrace), sicer bo prislo do dodatnih komplikacij. Pojavilo se ji bo mleko in zaradi tega lahko pride do mastitisa ali se cesa drugega. Najbrz bo res sitna se par dni, ampak bolje to, kot zdravstvene tezave. Saj mine ...
m.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Tonček , sobota, 15.04.2006 : 08:58:05
A joj! Boga naša Luna, se mi kar smili. Sam tečna je pa za znoret! Neprestano cvili! Še ko gremo na sprehod skoz nekaj išče, voha....
Komaj čakam, da mine.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: gina1 , sobota, 15.04.2006 : 14:04:55
"Mladicka" ji nujno vzemite (in dobro skrijte - pa tudi vse podobne piskajoce igrace), sicer bo prislo do dodatnih komplikacij. Pojavilo se ji bo mleko in zaradi tega lahko pride do mastitisa ali se cesa drugega. Najbrz bo res sitna se par dni, ampak bolje to, kot zdravstvene tezave. Saj mine ...
m.
Mi smo ji tudi mladiče vzeli in skrili, a je bilo vse skupaj še slabše. V njenem gnezdu se je znašlo vse: pilot od tv, copati, čevlji, povodec, denarnica...Je pač našla zamenjavo. Vse te stvari si je naštimavala točno pod sebe, pod seske in čisto narahlo ležala gor, jih čuvala, lizala....Pa tudi ko je zazvonil mobitel je bila čist nora, pomoje si je predstavljala, da joka njen mladič. Res je bila boga, zato je vet pač dejal, da naj ji vrnemo "taprave mladiče". Z ničemer je nismo mogli dovolj motivirati, da bi odmislila materinstvo, ne s sprehodi, z divjanjem z drugimi psi....
Mogoče bo pa pri vas zaleglo, če jih skrijete. :-\ Poskušajte jo v glavnem čimbolj zaposliti, da ne bo imela časa tuhtati o tem.
Čisto verjetno je, da se ji bo pojavilo mleko in nabrekli seski, ampak pod nobenim pogojem ne smete mleka iztiskati, ker potem se nastajanje le-tega še bolj spodbuja. Če bo imela zatekle seske ji dajajte gor hladne obkladke, lahko tudi namočene v kis.
Upam, da bo kmalu minilo, saj dobro vem, kako nadležne znajo biti te zadeve.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Kalsang , sobota, 15.04.2006 : 15:30:51
Proti navidezni brejosti pomaga malinov čaj. Psička naj ga pije namesto vode.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: WildAngel , sobota, 15.04.2006 : 15:34:23
Pri nas je pomagala samo sterilizacija. Sterilizirali smo jo pri 5 letih in je sedaj uredu. Kdaj pa kdaj še kakšna luknja v kavč, ampak to pomoje bolj zaradi česa drugega...(v sanjah...)


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: bauci , sreda, 19.04.2006 : 16:29:32
annie tudi ima navidezno brejost. opazila sem, da so seski otečeni ( oziroma bule pod seski), pa sva šli takoj k vetu. ta jo je pogledal in ugotovil, da ima nb. sicer se njemu zdi, da ima spolovilo zelo otečeno, samo meni se je zdelo isto kot vedno... morda, ker je že dolgo zdaj taka  :-[. upam, da ne bo kaj hujšega, sploh, ker je stara šele 7 mesecev... :-(


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Uma , četrtek, 20.04.2006 : 09:21:21
Otekanje seskov je do neke mere normalno v casu po gonitvi in v kolikor so res oteceni, je priporoceno dat gor mrzle obkladke - meni je veterinar rekel, da pri taksnih znakih ni dobro prevec zaganjat panike, bolj je kriticno pri hujsih oblikah kot jih je zgoraj opisala gina1.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: bauci , četrtek, 20.04.2006 : 12:47:30
malo noro sem se izrazila. seske sicer ima otečene, ima pa tudi zatrdline pod seski in to precej velike. pri veterinarju sva bili včeraj, pa je rekel, da je še premlada, da bi ji dal kakšne hormonske doze. bova poskusili z obkladki, hvala. se pa obnaša malo "fintasto", ni pa še hudo.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: gina1 , četrtek, 20.04.2006 : 14:53:29
varja - malo opazuj seske, če se slučajno ne nabira mleko, če so seski vroči, močno povečani kot običajno, bulice trde... Možno je res, da so povečane še od gonitve in ni nič narobe. Če pa opaziš mleko, v nobenem primeru ne stiskaj, ker tako le pospešiš proces nastajanja in s tem ponavadi doprineseš k raznim vnetjem, mastitisom. To se je zgodilo pri Gini, ko si je "mladičke" naštimavala točno pod seske in ji je mleko kar kapljalo ven. Lahko ji daješ mrzle, kisove obkladke.
Saj v bistvu je navidezna brejost čist običajen pojav, ponavadi so celo v lažjih oblikah in se da psičko stimulirati, tako da mine v parih dnevih. Tiste, z res hudimi hormonskimi motnjami, ko se težave ne da omiliti je bolj malo.
Brez panike, čimveč se ukvarjajte z njo pa bo. ;)


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: bauci , četrtek, 20.04.2006 : 15:02:39
hvala. pravzaprav me je soseda prestrašila, ker je njena psička imela enake simptome, pa ji je isti veterinar rekel, da mora seske masirati, da ne pride do mastitisa. meni pa je rekel, da naj počakam, kako bo pri drugi gonitvi. čudno mi je bilo, ker z masiranjem ja vzpodbuja nastajanje mleka.  ???

seski pa so vroči, bulice pa trde, tako da jih bom pustila na miru, pa ji dala obkladke, kot sta predlagali.

sem si prebrala celotno temo, tako da bom tudi jo probala čimveč zamotit, d ne bo razmišljala o bedarijah.

aja, akj samčkom bolj diši v tem času, ali pa je to zaradi gonitve? goniti se je nehala pred slabimi 4 tedni.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Uma , četrtek, 20.04.2006 : 16:52:29
V bistvu glede da se je gonitev koncala sele pred slabimi 4-imi tedni je malo zgodaj za navidezno brejost, ta se pojavi v casu ko bi naj psicka kotila, torej 60 dni po vrhuncu gonitve - verjetno gre pri Annie res za relativno normalno povecane seske se od gonitve.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: bauci , petek, 21.04.2006 : 10:10:34
pri veterinarju sva bili in jo je pogledal! nima le seskov povečanih, ampak ima precej velike otdline pod seski. morda pa se veterinar ne spozna....


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Kalsang , petek, 21.04.2006 : 10:12:39
Ti kar zaupaj veterinarju. Na forumu lahko samo ugibamo.... Seveda pa pomaga, če je veterinar res dober.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: bauci , petek, 21.04.2006 : 16:34:27
v tem primeru bi seveda bila bolj vesela, če bi imela Uma prav.  ;D saj, dokler pa ne zbira "mladičkov", pa ni hudo. edino precej bolj utrujena je, jest noče, pa samo cartala bi se... no, še več, kot ponavadi!  :) seveda pa ni nujno, da je od tega. bova pa z malinovim čajčkom probali. si ga bom še jaz privoščila... aja, eno noro vprašanje... kaj mora bit iz lekarne ali je malinov čas od "teekanne", torej v vrečki, tudi ok?  :-[ saj panična pa nisem, samo da se pripravim, če jo bodo še kake finte pičile!  ;)


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Kalsang , petek, 21.04.2006 : 21:55:06
Glede malinovega čaja, najbolje da pošlješ ZS Weilin Tii, ti bo ona znala najbolje povedati. Jaz bi sicer za vsak slučaj vzela tistega iz lekarne. Je verjetno kvalitetnejši.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Tia , petek, 21.04.2006 : 22:05:28
Čaj mora biti iz listov rdeče maline - tega pa se na da dobiti v "vrečkah". Kupiš ga lahko v kakšni zeliščni trgovini, jaz ga npr. kupujem na ljubljanski tržnici ...

Pa ne čakaj predolgo ...

lp


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Kalsang , petek, 21.04.2006 : 22:16:16
Evo, Tia, pa se je še ena sovica našla na netu....



Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Tia , petek, 21.04.2006 : 22:44:46
 ::) ;)


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: bauci , sobota, 22.04.2006 : 08:17:00
hvala. bom zavila danes na bio-tržnico, ta bo sigurno najboljši!  :)


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: drobtinica , sreda, 18.10.2006 : 09:36:42
Upam, da lahko svoje vprašanje vtaknem v to temo.
Psica je stara 2 leti in pol, ni ne breja niti ne kaže telesnih znakov navidezne brejosti. Psihično pa se zadnje tri dni obnaša tako, kot da bi imela mladičke. Vse žoge, ki jih ima, spravlja na kup, poleg joče, žoge miluje, pripravlja ležišče, vrti se po "pouštru" in liže sedežno garnituro, kar je še najbolj nenavadno. Seski niso povečani.
Sprememba se kaže tudi na sprehodih, nekako bolj dominantna je postala, kot da bi varovala svoj zarod. A ima kdo podobne izkušnje?


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: horvat73 , ponedeljek, 26.03.2007 : 09:36:17
Drobtinica

Moja ima zadnje tri dni popolnoma enake znake, kot si opisala (razen na sprehodih - ne srečujemo drugih psov ...).

Sedaj je minilo od vaših težav že toliko časa, da me zanima, kako se je izteklo? Je dolgo trajalo? So se pojavile še kakšne druge (zdravstvene) težave, kot jih opisujejo ostali v prejšnjih postih? Ste ji vzeli igračke ali pa jih je lahko obdržala?

Mah, smili se mi, revica ...  :(


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: maj , ponedeljek, 26.03.2007 : 09:44:44
Drobtinica, ima kakšna pasja kolegica mladiče? Vse kar opisuješ so znaki navidezne brejosti. Pri naju je bilo podobno, s tem da jo hotela kopat luknje kar po hiši, čeprav tega drugače nikoli ni počela. Tako očitne znake je imela, da sem jo peljala na ultrazvok, ker me je vet. prestrašil, češ da lahko celo koti, pa čeprav nima kaj. Ultrazvok ni pokazal nič posebnega. S tem da sem bila jaz tako prestrašena, da mi vet. sploh ni verjel, da moja psica že ni breja ... Na koncu se je pokazala samo rahlo povečana temp.
Ne vem, če je to kaj povezano, ampak Gala je konstantno imela navidezne brejosti tako dolgo, dokler mi ni lani namesto tega dobila gnojno vnetje oz. imela je gnojno bulo 1,4 kg in smo lovili zadnje minute, da smo revčko rešili. Menda se navidezne brejosti ne smejo ponavljat.

Lp



Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: tina.g , ponedeljek, 26.03.2007 : 10:30:09
Pri na s je bilo isto. nenehne navidezne brejosti, nato pa pri 12. tih letih gnojno vnetje maternice.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: zalarjeva , ponedeljek, 26.03.2007 : 10:44:30
Ima lahko psica navidezno brejost tudi, če je sterilizirana?


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: drobtinica , ponedeljek, 26.03.2007 : 11:35:56
Ja, hec je v tem, da je moja psica sterilizirana. In nima nikakršnih telesnih znakov, temveč se samo čudno obnaša - se je obnašala. To obdobje pa je trajalo nekje 14 dni, bilo pa je ravno v času, ko bi morala imeti gonitev.
Ni pa nikakršnih pasjih mladičev v bližini. In igračke oziroma žogice smo ji pustili, da jih je crtljala.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: alessa06 , ponedeljek, 26.03.2007 : 13:00:47
Od moje zelo dobre prijateljice psička, zlata prinašalka je bila navidezno breja, pa se ji je tudi trebuh malo povečal... in je ravno tako igračke merkala in cartala, potem ji je pasji psiholog rekel TAKOJ vse igrače pospravit, NE dovolit da to nosi okoli in merka. Pa so res tako naredili in se je hitro umirila. Je pa baje lahko to nevarno, ker se potem res lahko kaj izcimi iz tega.
Sama nimam izkušenj s tem, ker je še premlada in se še niti prvič ni gonila.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: maja01 , ponedeljek, 26.03.2007 : 16:57:39
drobtinica - koliko casa pred tem je pa bila sterilizirana

zalarjeva - naceloma ne, razen, ce je psica sterilizirana v pravem pomenu besede (samo prerezani/podvezani jajcevodi), ce je pri posegu ostal notri kaksen koscek jajcnika in eventuelno ob reeees zgodnji sterilizaciji (par tednov).


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Uma , torek, 27.03.2007 : 11:51:31
Po mojih informacij je takšno obnašanje lahko poseldica sterilizacije v nepravem trenutku, saj mora le-ta biti opravljena v obdobju mirovanja, drugače so posledice prav takšne kot jih opisuješ.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: bauci , torek, 27.03.2007 : 12:23:08
moji podatki so tudi takšni, da je potrebno sterilizirati ob pravem času.

tudi moja pikica je imela navidezno brejost, sicer ob popolnoma nepravem času (3 tedne po gonitvi), potem pa se je to razvila v vnetje maternice ( gnojno vnetje), in sicer pri 7 mesecev stari psički. samo so rekli, da je to izjema in drugače pri tako mladih psičkah ne pride do vnetja.

no, sicer nama se je nato ( po sterilizaciji) vse skupaj preselilo na nožnico, in je imela še vnetje nožnice.

je pa dejansko še zdaj grozno dehteča za vse samce, pa tudi za določene samice. tako da me marsikateri lastnik samca grdo gleda in sprašuje, če se psička goni.  :)
so mi rekli, da je bila verjetno sterilizirana ob nepravem času ( samo je bilo nujno), ali pa da je morda kak košček ostal not.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: drobtinica , torek, 27.03.2007 : 17:09:44
Moja psica je bila sterilizirana pri 5 mesecih, mesec po prihodu iz zavetišča.
In da se ne razumemo narobe, nima nikakršin zunanjih znakov brejosti, bolj rečeno, ima znake materinstva. Lubčka žogice, liže kovter in dela kao gnezdo. Bomo videli, kako bo avgusta, ko bi morala imeti ponovno gonitev.

Povečani niso niti seski, le psihično se drugače obnaša. Niti ne dovoljuje, da bi se ji kakšen pes približal, je parkat na tečneže že urnk zarenčala, kar ni ravno v njeni navadi. Pa tudi kup moških pasjih dlak smo že prinesli domov, ker gospodje niso bili uvidevni in so vohali tam, kjer ni zaželjeno.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: tina malina , ponedeljek, 29.10.2007 : 15:47:11
Dons sem zašla v tole temo, ker bomo namreč tudi mi imeli kmalu "mladičke", in kot skrbna mam sem bila že na tržnici in kupila liste rdeče maline. Gospa na tržnici je rekla da deluje čaj tako da sprošča napete mišiice, in lajša porod...No in zdaj jaz tega ne znam povezat z navidezno brejostjo :-\
Ali ima kdo izkušnje z malinovim čajem?


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Kalsang , torek, 30.10.2007 : 15:11:39
Mi imamo izkušnje tako s čajem kot tudi s tabletami iz listja rdečih malin, ki so namenjene prav za lajšanje navidezne brejosti. Oboje je zelooooo učinkovito, tako da ti kar skuhaj čaj in ji ga daj piti. Če ga ne bo hotela piti, ji ga pa z brizgo daj direktno v gobček. Čaj je treba psički dajati od prvega dne gonitve in naslednja dva meseca pa pol do tri, ker se hude težave ponavadi pokažejo ravno takrat, ko naj bi se skotili mladički, to je pribl. 62 dni po ovulaciji (ta je recimo 12.-16. dan po začetku krvavitve).


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: tina malina , četrtek, 01.11.2007 : 10:16:22
Kalsang hvala za odgovor. Dobro da imam terjerko in nimam težav da česa nebi hotela dati v goflo ;)   
Zaenkrat drugih vedenjskih težav še nisem opazila, ima samo povečane seske in male bulce z mlekom.
S čajem bova vztrajali in upam da večjih težav ne bo imela.

lp,Tina


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: pierlo , petek, 09.11.2007 : 00:26:36
Ob koncu prve gonitve, pred dobrim mesecem so se naši psički povečali seski, ki so še zdej otečeni. Splovilo je tudi še zmeraj večje kot je bilo pred gonitvijo.  Opažam tudi da več pije in dosti spi. Veterinar pravi da gre za navid..brejost. Zaradi povečanih seskov ji je dal antibiotik(inekcijo in tablete za pet dni) plus neko hormonsko inekcijo al kaj. Kaj je to vredu, ali mislite da bi bilo bolje brez kemije. Ko me je vet. vprašal če mislim da bi bila psica lahko breja sem dejal da ne saj jo imamo ves čas pod nadzorom, zato tudi ni naredil ultrazvoka. Zdej me pa že malo mori in razmišljam da bi jo peljal na UZ. Ko se je gonila sem jo enkrat peljal na sprehod in se je najdu neki samec, od znanca. Igrala sta se, potem pa je skočil nanjo. Takoj sem urgiral in ga spravil dol. Ampak vseeno mislite da lahko tako hitro pride do oploditve?


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Kalsang , petek, 09.11.2007 : 09:28:55
Do oploditve ni prišlo, če si ga takoj dol potegnil. Da bi prišlo do oploditve, bi se morala "sprijeti", kar bi nedvomno opazil.

lp


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: pierlo , petek, 09.11.2007 : 10:31:43
Sej zdej je že en mesec pa devet dni odkar se je gonila. Če bi bila breja bi se verjetno do sedaj kar poredila?


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Kalsang , petek, 09.11.2007 : 10:33:25
Prvi mesec brejosti psice ne pridobijo tako zelo na teži, v drugem pa kar precej. Če bi se sprijela, bi vedel, saj psi ostanejo sprijeti pol ure in v tem času jih ne moreš ločiti, ne da bi jih hudo poškodoval.

lp


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: pierlo , nedelja, 18.11.2007 : 13:48:42
Sem pri teti , ki ima rdeče maline nabral nekaj listov, ki jih bom posušil in ji skuhal čaj. Kaj bo to vredu? ali bi bilo bolje da grem v lekarno vprašat kaj imajo, oz. v Ljubljano na tržinco?
Drugače pa ne vem glede igračk? sem zasledil da jih je treba vzeti. Ker naša psička jih ne nosi okoli kot mladiče in jih čuva. Ona jih nosi ko bi se rada igrala in jih prinese nam, potem jih pa stresa in meče, rada ima da jih držim ona jih pa vleče. Če gremo kam na obisk je še posebej aktivna z igračam, ki jih tam najde. Meni se zdi da gre bolj za igro kot za mladiče.   Ali mislite da bi ji moral vzeti igrače?


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: tina.g , nedelja, 18.11.2007 : 16:12:05
Če jih ne liže, jim ne dela gnezda in jih ne čuva kot mladiče mislim, da ni treba vstran pobrat. Moja jih je nosila v košaro, skrbela za njih in celo poizkušala renčati, če si se preveč približal. Sem ji te ideje kar hitro iz glave zbila.

KOlegičina psička počne isto z žogico.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Kalsang , nedelja, 18.11.2007 : 18:33:02
Ne vem, če bo to, kar si nabral, zadostovalo. Ponavadi se vsa zelišča nabira v določenem letnem času, ko imajo dovolj zdravilnih lastnosti v sebi. Nisem prepričana, če je zima najboljši letni čas za nabiranje zelišč. ;)

Poskusi, pa boš videl.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Mel , nedelja, 18.11.2007 : 18:54:44
Sicer sama nimam psičke, se pa prijateljica srečuje z navidezno brejostjo pri svoji. Zato me zanima, če čaj iz listov rdeče maline pomaga tudi takrat, ko je do navidezne brejosti že prišlo (so bili tudi pri veterinarju) in kje je najbolje, da se ga zdaj kupi? Koliko časa ga mora piti in v kakšni količini, da je učinkovito?

Kje se pa dobijo pa tableti iz rdečih malin?

Hvala! :)


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Mel , nedelja, 18.11.2007 : 19:04:02
Aja, še to - kakšni so simptomi oz. kako najhitreje opazimo, če se iz navidezne brejosti razvije piometra?


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Kalsang , nedelja, 18.11.2007 : 19:14:29
Mel, za tabletke se mi javi na moj mail (vidim, da nimas ZS).

Caj pomaga tudi, ce jedo navidezne brejosti ze prislo. Kupis ga pa na ljubljanski trznici pri zeliscarjih.

Za simptome piometre pa najbolje, da vprasa veterinarja. ;)


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Mel , nedelja, 18.11.2007 : 19:26:07
Hvala!  :)

Sem ti poslala mail.

lp,
Diana


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: tina malina , nedelja, 18.11.2007 : 19:31:48
No jaz bi samo potrdila da čaj očitno odlično pomaga, moja ga pije vsak dan in seski so šli lepo nazaj. Upam da bova tole navidezno brejost kar tako preskočili.
lp


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: nezzek , sobota, 08.03.2008 : 09:57:46
Živijo jaz imam pa en problemček. Bella se je v začetku feb. nehala goniti zdaj pa se zelo čudno obnaša in zelo sumim navidezno brejost. Seveda se je Bella prvič gonila.
Trenutmo zdravim unetje ušes, a ji iz seskov lahko stisnem mleko se pa ni nič zdebelila, imela popadkov,..   Je tudi že nosila igrače na mojo posteljo in tam z njimi spala če sem ji skrila eno je dobila drugo, pa ves čas cvili (kar je tudi posledica vnetja ušes saj je zeloo hudo)  :(
Je pa tudi odmaknjena stran od nas kar seveda poprej še ni bila nikoli saj je zelo rada v naši družbi (Bella je AKŠ).
Ali mi lahko kdo kako pomaga in pove kaj je narobe? ???

LP nezzek&Bella :-*


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: TagTu , sobota, 08.03.2008 : 10:24:57
Možno je, da gre za začetek navidezne brejosti....ali obstoja možnost, da bi v resnici bila breja? Je bila med gonitvijo ves čas pod nadzorom? Če obstaja možnost, da je breja, potem bi bilo morda dobro, da se posvetuješ z veterinarjem, sploh zaradi tega, ker zdravite vnetje ušes. Če pa je v resnici samo navidezna brejost, potem seskov ne stiskaj (če so nabrekli in videti boleči, ji daj kisove obkladke), namesto vode ji daj piti malinov čaj, ki resnično pomaga ublažiti težave. Popadkov pa pri navidezni brejosti ne pričakuj ;)

Igračke, ki bi jih lahko imela za svoje mladičke, pa raje tudi umakni.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: nezzek , sobota, 08.03.2008 : 10:51:39
ne breja 1000000..% ni ker sem jo imela ves čas pod nadzorom, živi v stanovanju sprehodi pa niso bili dolgi.
Seveda ni tako hudo kot sem brala po nekaterih člankih ampak to najbrž zato ker se je šele vse skupaj začelo. koliko časa pa bi to lahko trajalo
lp nezzek


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Kalsang , sobota, 08.03.2008 : 11:26:43
Poleg tega, kar je napisala TagTu, poskrbi, da bo imela veliko gibanja. Ne pusti ji poležavati in dremati. Čeprav se ji ne ljubi iti na sprehod, jo kar pripravi do tega. Naj čim več hodi.

Malinov čaj pa mora biti iz listov rdeče maline. Dobi se pri zeliščarjih in kakšni dobro založeni lekarni.

lp


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: nezzek , sobota, 18.10.2008 : 17:29:16
No spet je prišla tale gonitev do tam ko bi morala kotit..
Že se pojavljajo prvi znaki, čaj se pa tudi kuha že nekaj časa..


Mene pa zanima ali lahko tudi ljudje pijemo ta čaj?? ??? :)


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: TagTu , sobota, 18.10.2008 : 17:38:48
Hehe, enkrat sem klepetala z veterinarko - homeopatinjo in je debata prišla na tale malinov čaj :) Spogledala se je s svojo prijateljico, ki je bila tudi zraven in obe v en glas sta rekli, da to so pa njima priporočili za lajšanje nosečniških težavic in lažji porod 8)


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: nezzek , sobota, 18.10.2008 : 18:21:15
O potem ga lahko pijem!! 8)
No saj sem že popila malo.. nima ravno posebnega okusa samo je z medom zelo dober! :D 8)


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: border-collie , četrtek, 03.05.2012 : 18:22:04
Imam par vprašanj. Naša ima tudi povečane seske, je pa šele en mesec od začetka gonitve (prve krvavitve). Gre za prvo goitev, stara je sedaj 8 mesecev, ni breja. Veterinarka je rekla, da gre najverjetneje za navidezno brejost in naj bomo pozorni, sploh čez par tednov, ko naj bi se zaključil cikel navidezne brejosti. Samo kolikor sem brala to temo, ste vsi rekli, da je ta čas malo zgodnji in da se simptomi pojavijo kasneje par dni pred "kotitvijo". Ali je možno, da je naša začela že prej in da je to šele začetek? Seske ima povečane že 14 dni, nekako od kar je nehala krvaveti (vsaj od takrat smo opazili).
Zaenkrat ne zbira igrač, ne dela gnezda in tudi nič ne cvili. Ali ji moramo v tem primeru tudi odstraniti vse igrače?
Veliko vas je pripročalo malinove liste. Eni ste rekli, da že od prvega dne naj se jih daje. Ali bi bilo vseeno smisleno probati še s tem, čeprav ni začetek gonitve?


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Lanabela , petek, 04.05.2012 : 10:45:38
Malo povečani seski takoj po gonitvi so povsem normalen pojav - nihanje hormonov pač. Navidezna brejost vključuje vedenjske spremembe (neješčnost ali pretirano požrešnost), kopanje brlogov, skrb za igračke kot da so mladički, utrujenost, lenobo. psica dobi mleko, včasih se tudi zredi, tako da dejansko zgleda breja.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: border-collie , petek, 04.05.2012 : 11:22:27
Ja, sem si prebrala kaj pomeni navidezna brejost, prav tako mi je razložila vaterinarka. Mene predvsem bolj zanimajo ostala vprašanja. Ali kdo ve kaj svetovati glede tega? Predvsem glede igrač in malinovih listov?


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: Lanabela , petek, 04.05.2012 : 11:32:00
če se do igrač ne vede ni9č drugače kot sicer jih ji lahko putiš, čajček iz malinovih listov  pa ne more škoditi.


Naslov: Re: Navidezna brejost
Poslano od: shait , torek, 21.08.2012 : 12:21:09
Po cca. desetih letih (prvem postu) poročam, da Shait nisem dala sterilizirati, kar se je kasneje pokazalo kot pravilna odločitev, zaradi njenega srca in ledvic. Pa tudi drugače se ne bi.
Zaradi seskov je v desetih letih morala le dvakrat k veterinarju po zaviralce mleka, vse ostalo smo rešili s čaji ( iz malinovih listov), obkladki (toplo vodo s kisom), hrano (surove kumare) in preusmerjanjem pozornosti (kar je še najboljše zdravilo).  Takrat, ko psica komaj začne razmišljati o navidezni brejosti, moraš ti začeti z novimi pasjimi športnimi podvigi. Tudi z joga žogo sva se ukvarjali - samo da je bilo zanimivo in ji je stimuliralo možgančke. V glavnem - ne sme se zaviti v klobčič in ujčkat "mladičke". 
To sva se midve s Shait naučili.  :)
lp,
Saša