mojpes.net

o psih => Posamezne sestavine v prehrani => Sporočilo, začeto od: Lola , nedelja, 16.11.2003 : 20:07:31



Naslov: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Lola , nedelja, 16.11.2003 : 20:07:31
Ziv!

Mislim, da si zasluzi posebno temo. Berem, kako pridni kuharji ste. Tudi jaz čez vikend skušam stlačiti v lonec vse, kar je dobro za pasji želodec. Ampak nisem pa čist sure, da je prav vsa zelenjava dobra za psa.
Tako se držim korenčka, paradižnika, petršilja in blitve, pa seveda česna.
Nimam pa pojma, kako je s papriko, fižolom, brokolijem, cvetačo, zeleno, zeljem, čebulo, graškom, špinačo, itd. itd.

Zagotovo kdo ve več? Zelo se veselim vaših izkušenj in znanja.




Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: smrcek , ponedeljek, 17.11.2003 : 04:15:34
Zelje je zelo dobro za ciscenje crevesja, tako sveze kot kislo.
Cebuli se vsekakor izogibaj, saj rada spodbudi alergicne reakcije.
Paprika je zelo bogat vir vitamina C, tudi zeleno mu das lahko vendar ne pretiravaj, spinaca, solata in radic pa lahko kuzku nadomestita travo, ki jo nekateri tako radi papcajo, ko jih kaj zuli v zelodcku  ::)
Edino fizola in graha se nismo poskusili.

Pa ne mislit, da na menuju ni mesa. Je je, pa tudi zlica olivnega olja, rumenjacek...


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Dani , ponedeljek, 17.11.2003 : 07:49:20
Lahko dajes vso zelenjavo. Po lastnih izkusnjah ima vecina psov zelo rada tudi ohrovt. Ne dajaj strocnic, ki napenjajo. Pa pri kolicinah ne pretiravaj, mesane zelenjave naj bo najvec 1/3 obroka (to velja za odraslega psa). Vcasih daj tudi nekaj surove zelenjave, kajti s kuhanjem se vsebnost nekaterih snovi unici oz. zmanjsa.


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Agnes , ponedeljek, 17.11.2003 : 10:30:21
Mojadva kuzolinkota dobita vedno cesen (naj bi bil naravni antibiotik) in zeleno (ta odvaja vodo), potem pa se korencek, por, bucke... Pa se marsikaj, kar se valja po hladilniku. Cebule, fizola in graha pa res nismo dajali. Lep dan, Neza


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: bina , ponedeljek, 17.11.2003 : 10:57:03
Jaz pa dajem vedno sadje in zelenjavo surovo. Sadje samo malo zmiksam, zelenjavo pa samo narežem (ali pa še to ne). Ima pa naša zelo rada ohrovt (brstični) in zelje. Ja, stročnic jim pa le ne dajaj.


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: maj , ponedeljek, 17.11.2003 : 11:14:51
Gala obozuje radic in nariban korencek, poje tudi kuhanega. V sezoni si je na vrtu postregla s paradiznikom...

LP maj


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 17.11.2003 : 11:44:43
Moj papca skoraj vse, zelenjavo vecinoma kuhano, pa tudi surovo (korenje npr.). Odvisno do vrste, npr. orhovt, kolerabo, gomolj zelene, cvetaco dobi samo kuhano, medtem ko je korenje vcasih surovo vcasih pa kuhano.
Toplo priporocam naslednjo stran: http://www.nal.usda.gov/fnic/cgi-bin/nut_search.pl (http://www.nal.usda.gov/fnic/cgi-bin/nut_search.pl). Lahko primerjate vrednosti kuhane in surove hrane, izveste v kateri zelenjavi/mesu je cesa vec oz. manj itd..


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: bona , ponedeljek, 17.11.2003 : 12:37:37
Hojla,

tudi naša psička je skoraj vse, si pa pomagam z izbiro hrane (zelenjava, sadje, meso, mlečni izdelki....), ki sem jo našla na starneh
http://www.geocities.com/kdptuj/info/nega.htm#1pogl

Ima dva obroka, jutranji iz briketov in mlečnih izdelkov, večerni pa je sestavljen iz kuhane hrane: meso in zelenjava obvezno, potem pa zraven različno, enkrat riž, drugič makaroni, pa polenta, pire krompir (bolj redko)....skratka na kocu je njena skleda vedno "s kruhom pomazana"....

lp, N.


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: pia_in_co. , ponedeljek, 17.11.2003 : 14:40:21
Oj!
Jaz mojemu ne dajam ne graha in ne fizola to pa zato,ker ga ponavadi napenja(kar tudi vecino psov).Koruze mu tudi ne dajem,ker je ne prebavlja dobro.Cesna poje,kar nekaj saj je zelo zdrav vendar ne pretiravam...Korenje dobi vsake toliko casa(zaradi dlake ni prav v redu,da prevec ker nocem imeti rjavega maltezana ;D).Redno pa dobiva vso ostalo zelenjavo recimo papriko,spinaco,...

lp,pia


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Dani , torek, 18.11.2003 : 16:20:17
Ja, Urska, drzi. Cebule in tudi cesna (v stroku) ne dajemo psom. Zato, ker povzrocata tezave, pripravljajo za pse cesen v prahu. V postopku priprave odvzamejo skodljive sestavine.


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: lena_as , torek, 18.11.2003 : 22:09:23
Čao!

Naša Lena z zelenjavo ni izbirčna. Sem pa nekje prebral da psu ni pametno dajat surovega korenja. Žal se ne spomnim zakaj, upam da je knjiga še doma in bom pobrskala.

lp
Alenka


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: bina , torek, 18.11.2003 : 22:12:32
Glede korenja nekateri pravijo, da obarva psu dlako. Naša psica je rjave in bele barve in res je bila poleti, ko je pojedla nekaj več korenja, malo rdeča pod vrato, ampak to je bila že takrat, ko smo jo pripeljali iz legla. Tako da ne vem, če je to zaradi korenja.


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: mefisto , sreda, 19.11.2003 : 08:20:51

Glede obarvanosti s korenjem-ne verjamem, potem bi moral biti moj Mars že cisto oranžen, koliko korenja poje ;D
Glede surovega korenja: pred kratkim sem prebrala, da je v korenju več vitaminov ???, če je toplotno obdelan. Vprašanje ali je rres, saj poznamo že izpred let zgodbico, da so jetra škodljiva, da je paradižnik karcerogen, potem pa spet drug raziskovalec ugotovi, da je ta hrana zdrava ( govorim o ugotovitvah za ljudi!)
Naša psa jesta zelenjavo po pravilu: kar lahko jemo surovo ljudje, dobita surovo tudi onadva. Tudi rdečo peso jesta zmiksano surovo, čeprav jo ljudje večinoma jemo kuhano, ha zdaj sva jo še midva začela jesti surovo. Tudi zelje rdeče in zeleno imata zelo rada surovo. Nista pa navdušena nad blitvo in kolerabico. ( Sprememba prehrane pri psih je pripomogla k temu, da tudi midva jeva vse več zelenjave ;D ;D)
V njunih iztrebkih ni nikoli videti neprebavljene zelenjave, sadja, čeprav nekateri zatrjujejo, da pes te hrane ne predela-ne vem kako je s tem.


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Nanook , sreda, 19.11.2003 : 08:53:41
Vitamini naj bi bili pri toplotno obdelanem korenju bolj dostopni organizmu. Trenutno zal ne najdem strani, kjer je bilo to objavljeno.  :-\ Ne gre za to, da bi jih bilo kar naekrat vec, samo bolj dostopni so. Primerjava:
surovo korenje: Vitamin A, IU--12036
kuhano korenje: Vitamin A, IU--16626

Kar se tice pa kancerogenosti, zdravilnosti, itd. je pa tako, da je v preveliki dozi vsaka stvar strupena, skodljiva; tudi voda. V majhni dozi pa lahko koristi organizmu. Primer: zelena; surova in v velikih kolicinah lahko privede do ledvicnih kamnov, bojda celo odpovedi ledvic, v majhnih kolicinah pa deluje antikancerogeno. Podobno je s paradiznikom; je antikancerogen, hkrati pa lahko povzroci zatekanje sklepov, posebej pri artriticnih psih.


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: afrodita , sreda, 19.11.2003 : 09:50:35
zdaj imam pa še jaz eno vprašanje. majorju, star je 2,5 meseca in ima 3 obroke dnevno, dajam pretezno brikete royal kanin. torej, ponavadi ima zjutraj obrok briketov, ob poldan obrok konzerve, belega mesa, makaroni,rizota.., zvečer pa spet brikete z olovnim oljem, skoraj vsak dan in enkrat tedensko z rumenjakom. torej zelenjave in sadja mu skoraj ne dajem. kar sem danes prebrala tu, vidim, da najbrz ne delam prav. tudi mlečnega ne dobiva ze skoraj 3 tedne, ker je imel po mlečnih stvareh drisko.
mi lahko kdo svetuje, kako naj vključim sadje in zelenjavo. ali mu dajam preveč briketov, naj jih nadomestim s kuhano hrano.
hvala za odgovore


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: bina , sreda, 19.11.2003 : 10:27:09
Mi imamo dva psa. Starejši (samec) ne mara zelenjave, mlajša (samica) pa poje vse kar vidi. Samcu zato dajemo samo brikete, včasih tudi konzervo, zadnje čase poje kakšno jabolko po obroku. Star je že 5 let in nikoli ni imel problemov (razen da je alergičen na mleko).
Če tvoj pes mlečnih stvari ne prenaša, potem poskusi s skuto ali pa kefirjem. Če bo imel drisko, potem ga ne sili, ker mleka očitno ne prenaša. Jaz samici dajem samo skuto in rumenjak.

Po želji lahko vključiš v obrok tudi zelenjavo in sadje. Poskusi, kaj ima tvoj pes sploh rad. Jaz lahko dam samici vse surovo, tudi zelje, pa bo vse pojedla, samcu pa moram miksati. Poskusi zmiksati zelenjavo in sadje in daš zraven briketov ali konzerve. Pa ne dajaj mu preveč olja, ker tudi ni obro za psa (naš je imel po njem drisko).

Če mu daješ preveč briketov? To je samo tvoja odločitev. Mi hranimo samca SAMO z briketi, samica ima pa 90% hrane SAMO briketov. Zraven dobi samo zelenjavo in sadje. Nekateri ne hranijo nič z briketi. Odločitev je tvoja.

Lp jana

P.s Izbral si pa zelo kvalitetne brikete. Tudi jaz imam Royal Canin.


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: afrodita , sreda, 19.11.2003 : 10:52:17
archie, hvala lepa za odgovor. ja brikete royal kanin mi je priporočila vzrediteljica, kolegica, od katere sem kupila mojega majorja.


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: maj , sreda, 19.11.2003 : 11:02:05
Afrodita, jaz Galo sicer hranim z eukanubo, ampak zraven dobi nariban surov korencek, vcasih tudi kuhanega, kdaj pa kdaj naribano jabolko, vcasih briketom dodam rumenjak, sama si je na vrtu postrela z hrusko, v sezoni s paradiznikom, brikete ji zmanjsam in dodam meso. Se ti pa zna zgoditi, da bo po kaksnih priboljskih "vihal nos" nad samimi briketi. Je pa Gala zaenkrat najbolj navdusena nad ribicami.

LP maj


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: afrodita , sobota, 22.11.2003 : 13:21:37
ja, tudi jaz mu naribam jabolko med brikete, rumenjak dobi tako enkrat tedensko, včasih zličko olivnega olja. rig pa sploh ne mara. ne kuhanih, ne iz konzerve, zanimivo...
bom mu dodajala tudi korenček, drugače pabom najbrz ostala kar pri briketih. tako, 2x na dan briketi, 1x na dan pa mešano, konzerva pa kaj od kosila


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: pia_in_co. , sobota, 22.11.2003 : 21:28:57
Moj pa ribe naravnost obužuje najraje od vsega mesa ima prav ribe.Kdo ve mogoče je pa vegetarijanec ;D
Drugače pa še nikoli nisem probala korenja dat med brikete ???Bom pa probala...


lp,pia



Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: ninci , nedelja, 23.11.2003 : 08:33:23
No prej je tekla debata o grahu in fižolu. Moj je probal oboje, ne v velikih količinah ampak samo malo za okus, med ostalo zelenjavo in moram rečt, da nismo imeli nobenih problemov, ni bilo napenjanja, driske...


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Lilit , četrtek, 16.09.2004 : 17:04:37
Nook,

cesen je naravni antibiotik, poleg tega pa ima se ful drugih koristi... tiosulfinatov, ki naj bi bili skodljivi za pse, pa ima precej manj kot cebula, tako da mislim, da vse pozitivne stvari odtehtajo to...

Preberi si tu (http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=60), ali pa v kaksni knjigi o zeliscih... Vona dobi priblizno en strok na dan (priblizno, ker ji par strokov damo zraven, ko kuhamo meso in potem dobi vsak dan malo).


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Nanook , četrtek, 16.09.2004 : 18:52:16
Lilit, thx za link. Mene cesen zal ne preprica (vec)-z drugimi besedami, morebitni + (proti bolham, glistam, trakulji) ne odtehtajo minusov (anemija, astma, kozne tezave,...). Nocem preverjati, koliksna kolicina je prevec za Tarija. Vcasih ga je dobil, redko sicer, zdaj pa ne vec. Pri cesnu se trenutno drzim tiste: "If it ain't broke, don't fix it." ;)
Se ena tezava, ki jo vidim pri cesnu oz. nasploh pri teh "alternativnih" stvarcah, je ta, da se vsega preprosto prevec uporablja. Tudi tu velja "less is more".

Knjige o zeliscih so super zadevca, se posebej tiste za pse. Tako kot povsod, pa tudi tu naletimo na cel kup nasprotovanj (ena pravi cesen ja, med ne, druga pa cesen ne, med ja... ::) ;D). Pa potem surov cesen ja, kuhan ne, in obratno... Za zmesat.  ;D

Tule je en linkec o cesnu:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=11108195&dopt=Abstract (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=11108195&dopt=Abstract)

Mymy, spinaca je menda ok, samo pazi, da ne dobi driske.

Sibam nazaj med Plantae. ;D ;)


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Chris , četrtek, 16.09.2004 : 19:09:27
Citat
Moj pa ribe naravnost obužuje najraje od vsega mesa ima prav ribe.Kdo ve mogoče je pa vegetarijanec

 ??? ..... Se grem naprej izobraževat.  ;)


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Tia , četrtek, 16.09.2004 : 19:17:08
Kakšno pa je vaše mnenje o avokadu? V številnih knjigah o naravni prehrani za pse (npr. Levy) ga priporočajo; sem pa  tudi že večkrat zasledila, da je baje blazno škodljiv - samo niso napisali zakaj ...


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Barbara Rozman , petek, 17.09.2004 : 09:19:35
kaj pa kumara? jaz bi je malo narezala v skuto - ali je to v redu?


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: linchaich , petek, 17.09.2004 : 09:24:17
Nisem sicer brala teme za nazaj, pa bom odgovorila samo na tvoje vprasanje!

Moji dve sta na kumare nori - ce prav vem, so kumarice zelo zdrave (za prebavo) ... prav tako bucke! Jaz jima jih naribam, jesta jih pa skoraj vsak dan - v sezoni!


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Drejči , petek, 17.09.2004 : 15:57:43
Kako je s svežimi kumarani ne vem, je pa eden mojih psov prisegal na kisle kumare.
Slabih stranskih učinkov ni bilo, zato jih je imel vsake toliko na jedilniku.


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: PetraS , ponedeljek, 20.09.2004 : 07:56:34
Zelenjava je vir vitaminov in mineralov. Najbolje (če vaš pes seveda to poje) če je surova oz. čim manj toplotno obdelana. Jaz psu (bokser in dva mešanca--vse je samo bokser ostala dva pa vestno spljuvata ven vse moje zelene dodatke) kuham 3-4 na teden ostalo pa jedo konzerve, zraven pa mu (bokserju) naribam korenje ali katerokoli zelenjavo z vrta. Ker poje vse (tudi strok česna poje kot ,,posladek,, :o v sadovnjaku pa sam pobira odpadla jabolka, hruške, ribez.
Rožmarin (pomaga pri odvajanju tiksinov iz telesa
Petršilj vir c vitamina
Korenje (A, B, C, D,)
Tudi meso ne kuham preveč--samo toliko, da ni čisto surov (beljakovine razpadejo na vročini).
Dodajajte jim olivno olje, laneno olje, ribje olje (hladnostiskano in pri ribjem olju naj ne bo iz jeter rib), ker so bogati z omega 3-maščobami (nenasičene) in pomagajo, da so celice tkiv zdrave in ,,preprečujejo,, preobrazbo zdravih v  abnormalne-rakove; za kosti--oh in sploh naj bi bile te omega 3 maščobe zdrave.
Tudi kakšen tablet ,,multivitamin-vsi vitamini in minerali za ljudi- za cel dan ,, mu lahko vsake tok dodate.
Pa ne pozabite na ribe če so večje poberite ven kosti in jih specite na olivnem olju ali malo pokuhajete--sam toliko, da gre meso od kosti.

Če delam kaj narobe oz. če veste, da kaj od naštetega ne drži prosim povejte.
 
 


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Nanook , četrtek, 23.09.2004 : 19:16:18
Jaz bi dodala, da naj bo zelenjava vedno fino premeckana ali zmiksana. Cisto nic ni narobe, ce je kuhana oz. zna biti celo boljse. Vitamini in minerali se ne izgubijo.
Petersilj (in zelena...) sta diuretika, paziti je treba predvsem pri psih, ki so imeli kamne.
Meso je kamot lahko kuhano, razlike med surovim in kuhanim so minimalne.
Pri omega 3 pazite se ne razmerje omega 3 in omega 6 mk. Kaksno naj bi to bilo-pitaj boga oz. 100 ljudi sto cudi. ;D


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Lilit , četrtek, 23.09.2004 : 21:00:35
Nam so narocili, da moramo dajat ribje in soncnicno olje v razmerju 1:4, tako da je to verjetno to.

Omega-3 so rastlinske, omega-6 pa zivalske? Vedno mesam :-\


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Nanook , četrtek, 23.09.2004 : 21:25:16
Omega 3 pridobivajo iz ribjih olj mrzlovodnih rib in pa lana (laneno olje iz semen).
Omega 6 iz "semen" (sledijo prevodi)-svetlina in crnega ribeza.

Razmerje 5:1=omega-6:omega-3, spet drugi drugace pravijo,... Milijavznt razmerij. ::) Debate so tudi o temu ali sploh dajati v razmerju oz. ali je dovolj dodajati samo omega 3,... Muster.


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Chris , torek, 28.09.2004 : 14:36:47
Kaj pa sadje? Predvsem za breskve me zanima, sem nekje zasledil, da so škodljive za psa?


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Geri , sreda, 29.09.2004 : 13:15:40
chris: Nevarne so pečke breskve. Citiram iz revije Moj pes september 2004, članek: "Zastrupitve: rešuje hitrost".

Citat
Skrbniki v veterinarsko ambulanto večkrat pripeljejo pse, ki so se zastrupili, ker so s sadjem zaužili tudi pečke. Te namreč vsebujejo cianovodikovo kislino. Nevarne so češnjeve, slivove, marelične in breskvine pečke. Do zastrupitve pride če pse skupaj s sadeži zaužije večjo količino pečk.

Tukaj pa še nekaj povzetkov iz istega članka:

Škodljiv je tudi AVOKADO in sicer ena vrsta, ki vsebuje toksin persin.

Škodljiv je tudi surov FIŽOL, ker vsebuje toksin solanin. ČEBULA pa povzroča hemolizo- topljenje rdečih krvničk, za to je krivo žveplo.
KROMPIR tudi vsebuje toksin solanin, to pa na vseh predelih kjer je gmolj zelen.

GROZDJE in rozine so tudi zelo škodljive za pse, ti pa jih z veseljem jedo. Bezgove jagode- surove pa so prav tako nevarne.

Lp!


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Nanook , sreda, 29.09.2004 : 14:45:55
Koscice v jabolku menda vsebujejo cianid, ostalo je pa ok.


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Desobediencia , nedelja, 31.10.2004 : 16:49:26
Kaj pa mandarine? Lucha jih ima ful rada, pa tudi prenaša jih dobro. Na jabolka je pa sploh nora :)


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Chris , nedelja, 31.10.2004 : 17:15:32
Citat
Kaj pa mandarine? Lucha jih ima ful rada, pa tudi prenaša jih dobro. Na jabolka je pa sploh nora  

Vsebujejo vitamin C. Drugače bi pa jaz koščice, če jih vsebuje odstranil, ker ponavadi koščice vsebujejo marsikaj. Preventiva pač.

Lp


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Chris , nedelja, 31.10.2004 : 17:27:36
Vitamin C pomaga pri celjenju ran, pospešuje absorbcijo železa, krepi tkiva, kosti in krvne žile, zvišuje odpornost.

Mandarine (in pomaranče oz. citrusi) pa vsebujejo še folno kislino. Folna kislina pomaga pri tvorbi rdečih krvničk in aminokislin ter zmanjšuje nevarnost prirojenih anomalij.

Vsebujejo tudi dietne vlaknine in pa kalij, ki vzdržuje tekočinsko ravnovesje v telesu, krepi celice, pomaga pri prenosu živčnih impulzov.

Sem pa zasledil, da naj bi bili citrusi pogosti povzročitelji alergij. Več o tem pa ne bi vedel zakaj in kako.


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Chris , nedelja, 31.10.2004 : 18:00:23
Petersilj (in zelena...) sta diuretika, paziti je treba predvsem pri psih, ki so imeli kamne.

Peteršilj izredno dobro vpliva na izločanje vode in razkrojnih produktov iz telesa, zato ga priporočajo pri obolenjih ledvic, mehurja, jeter in kamnih.  ??? Kje je keč Nanook?



Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Nanook , ponedeljek, 01.11.2004 : 12:35:37
Tole (http://www.macatawa.org/~wilcox_k/custom.html) je ena stran, ostalo imam vecinoma na mailu in ti ne morem poslati (copyright).
Kot ze receno, petersilj in zelena sta diuretika; kar sem do zdaj prebrala, vecina oboje odsvetujem tistim, ki imajo obolenja ledvic in kake kamne.


Naslov: Re:Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: PetraS , torek, 02.11.2004 : 09:01:38
Česen--v normalnih količinah (velik pes-. en strok na dan komot poje) je koristen, ker je antikarcinogen, je naravno sredstvo proti zajedalcem, tudi bolham, ima antibakterijski učinek (včasih so ga polagali na rane, ko ni bilo antibiotikov) in je eden najbolj učinkovitih naravnih antioksidantov (zavira rast tumorjev), krepi celice in omogoča pravilno rast le teh, blagodejno upliva na žile in srce, zmanjšuje holesterol, redči kri (preprečuje trombozo). No ravno zaradi te lastnosti (da redči kri) ne smete pretiravati--česen je zdravilo in se uporablja kot začimba ne kot glavna jed--torej ...je koristen (znanstveno dokazano) vendar ob primernem doziranju. No pa še en strok ima samo 4 kalorije.


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Lilit , sobota, 10.12.2005 : 15:27:00
Zadnje par dni dobiva pes za vecerjo kuhano (govedina+riz+kar je bilo ostankov zelenjave v hisi) in danes sem v kakcu nasla popolnoma neprebavljene koscke korencka, brokolija in ostale zelenjave, ki ni bila listnata.
(Vona je dobila isto kombinacijo, samo purana namesto govedine, pa nima teh problemov).

Ocitno te zelenjave ne prebavi... torej, kaj zdaj - mu jo neham dajat, jo naribam na drobno...?


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Nanook , sobota, 10.12.2005 : 18:32:55
A je bila zelenjava sesekljana ali prav zmiksana? Ce hoces dajat zelenjavo, jo zmiksaj. On je se mali, pa se ne zna tak fajn prebavljat. ;) Ni pa to nic hudega.


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Lilit , sobota, 10.12.2005 : 19:13:30
Pravzaprav samo nakosckana... samo sem mislila, ker je bila kuhana, da bo prebavil ???

No, pa bomo miksali ;)


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: ladybug , torek, 24.01.2006 : 20:06:27
kako ste vsi pamentni, ali ste vsi študirali medicino


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Lilit , torek, 24.01.2006 : 23:45:57
Ne... biologijo pa res ;)


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Marc , torek, 07.02.2006 : 00:49:07
A jabolka lahko je? Z lupino vred? Zmiksana ali cela?


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: rožica , torek, 07.02.2006 : 07:21:55
Upam, da, ker pri meni jih dobi velikokrat za malico ;)


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: aska2005 , nedelja, 14.05.2006 : 22:18:26
Marc jabolka lahko je pes tudi z lupino, samo če ga hoče pojesti, seveda pretiravati ni treba, so pa dobra za prebavo..lp


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: honki , sreda, 17.05.2006 : 16:43:26
jest sem svojmu tud ze dala strocji fizolcek pa ga je z veseljem pomlaskal. samo malo po malo da ni prevelik sok za trebuscek.


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: svrk , nedelja, 17.12.2006 : 21:01:09
Tole temo sem odprla prvič, na mojo in Bobijevo žalost.  :(
Danes je dobil zelenjavo iz juhe, ki jo je z veseljem pojedel, ker zelenjavo zelo redko dobi. Če bi prebrala malo prej, mu ne bi dala toliko zelene. Revež se je polulal v predsobi.  :P
Živc je dala potem, ko sem odkrila tole temo optimističen odgovor: "Zdaj vsaj vemo, da z Bobijevem mehurjem ni nič narobe". Haha  ;D
Hvala Smrčku in Agnes za pojasnilo. :)
Ker ravno dobiva naš pes po malem palačinke, mi prosim hitro sporočite, če te tudi lahko naredijo kakšno presenečenje. Dobiva jih res malo, tako, da driska ne pride v poštev.  :P


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: MIŠA , nedelja, 17.12.2006 : 22:07:08
Jaz zelo pazim, kaj dam Baku za jest (je bernski planšar), ker je zelo občutljiv.
Ne dajem mu sladkarij, ne pasjih, ne "človeških", ampak palačinke pa naravnost obožuje :P. Moram potrkati, vendar ni nikoli imel nobenih težav po njih (nobene driske ali kokšnih ekcemov).  :D


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: svrk , nedelja, 17.12.2006 : 22:19:19
Hvala Miša. Bobi sedi pred kuhinjo in čaka, če bo pripuščen. Palačinke res obožuje. ampak mislim, da je polovica ene kar dovolj.  :-\


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: MIŠA , nedelja, 17.12.2006 : 23:00:10
Ja, jaz mojemu privoščim kar celo, samo je tudi večji.
Moram pa še povedati, da se pri nas palačinke jedo na skrivaj, ker to je pa edina hrana, pri kateri se požvižga na pravilo: ne fehtamo za mizo! ;)


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: snezni_tekac , nedelja, 21.01.2007 : 21:05:57
Ziv!

Mislim, da si zasluzi posebno temo. Berem, kako pridni kuharji ste. Tudi jaz čez vikend skušam stlačiti v lonec vse, kar je dobro za pasji želodec. Ampak nisem pa čist sure, da je prav vsa zelenjava dobra za psa.
Tako se držim korenčka, paradižnika, petršilja in blitve, pa seveda česna.
Nimam pa pojma, kako je s papriko, fižolom, brokolijem, cvetačo, zeleno, zeljem, čebulo, graškom, špinačo, itd. itd.

Zagotovo kdo ve več? Zelo se veselim vaših izkušenj in znanja.





Redno k napol surovim kostem dodajam petersilj nasekljan, korencek surov naseklan, malo zelene ( tako gomolj kot zeleni del )...

Poskusil pa se bom s surovim  zeljem ki ga tukaj omenjate...
Kislo zelje hmmm...probiotki morda pa res...ampak koliko in kako...
Eden avtor k isem ga bral omenja da je dobro dodajanje kisa ( jabolcnega ) v vodo ki jo pije 1 do 2x na teden. Potem verjetno je tudi kislo zelje neskodljivo ,,,vsekakor pa zaradi probioticnih bakterij ...ne vem se nisem preprican bom poskusil pa bom videl kaj bo kuza rekel ( boljse receno njegova praskajoca koza ).

Lp


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: honki , ponedeljek, 22.01.2007 : 15:40:19
kislo zelje... po mojem odvaja.


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: MIŠA , ponedeljek, 22.01.2007 : 16:00:08
Glede kislega zelja sem jaz slišala, da je zelo dober za pse. Predvsem pozimi, ko nimajo na vorjo trave (če je sneg seveda). Od lastnika ene bernke sem slišala, da so se njene težave s kožo odpravile ko je začela jeati kislo zelje.

Jaz ga mojemu sicer ne dajem, vendar ga ima pa rad (dobi ga sem pa tja - iz roke). Do sedaj so ga še vsi naši psi imeli radi.  ;D


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: tincat , ponedeljek, 22.01.2007 : 19:38:29
Fant ima bokserja, ki je v bistvu pravi smetar, je vsejed. Zanima me ali je v redu da je pomaranče, zadnjič je poskusil- oz. ukradel tud limono . Moj pesek za razliko od tega požeruha niti slišat noče za agrume, je pa jagode, banano, borovnice, grozdje, korenček...  kot priboljšek je pa sir in domače piskotke iz ovsenih kosmičev, banane in arašidov(supr recept iz ene revije Readers digest-priporočam recept, najina psa sta bla ful navdušeno). Lp, Tina.


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: MIŠA , ponedeljek, 22.01.2007 : 19:48:42
Od fanta psica je pasme aljaški malamut in je resnično nora na vso tropsko sadje - mandarine, pomaranče in mango so ji definitivno boljši od mesa. ;D
Moj pa je samo banano in to zelo redko, včasih mu zapaše in fehta kot nor, drugič jo pa ven pljune. Ima pa rad vse oreščke.


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: alessa06 , ponedeljek, 22.01.2007 : 19:49:36
Lep pozdrav. Moja psička ima grozno rada zelenjavo in sadje. Vem pa da ne sme jesi stročnic (fižol, grah, bob..) in baje je škodljiva čebula. Kar se tiče pomaranč, pa jih ima zelo rada, samo če ji dam več kot 3 do 4 koščke, dobi drisko. Drugače pa je vse sadje, najraje borovnice in maline. Kot priboljšek pa najbolj deluje sir in navadni keksi brez sladkorja.


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: MIŠA , ponedeljek, 22.01.2007 : 19:52:43
Mi tudi Nani nazaj držimo pri pomarančah, ker tudi ona dobi zelo hitro drisko po njih. :( Samo njej se to ne da dopovedat!


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: alessa06 , ponedeljek, 22.01.2007 : 19:54:18
Aja kislo zelje sem pozabila omenit , sem vidla da je goraj omenjeno. Moj ded je bil rejec in je psom vedno pozimi dajal vsak drugi dan z roke kislo zelje . Pa še zelo radi so ga psi pojedli. Ima veliko vitaminov. Sem probala pri moji psički in je pojedla kot da je piškot :D :D :P


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: MIŠA , ponedeljek, 22.01.2007 : 19:55:52
Aja kislo zelje sem pozabila omenit , sem vidla da je goraj omenjeno. Moj ded je bil rejec in je psom vedno pozimi dajal vsak drugi dan z roke kislo zelje . Pa še zelo radi so ga psi pojedli. Ima veliko vitaminov. Sem probala pri moji psički in je pojedla kot da je piškot :D :D :P
To je res. Jaz ne poznam psa, ki ga nebi imel rad. ;D


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: alessa06 , ponedeljek, 22.01.2007 : 19:56:27
Kar je pa najbolj hecno  :D pa je to, da se ji pri pomaranči cedijo sline kar v potokih hahaha. ;D ;D


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: alessa06 , ponedeljek, 22.01.2007 : 20:01:15
Dejte mi kaj napisat, če veste, zakaj je čokolada tako škodljiva za pse? Sem že neki brala , da povzroči lahko zastoj srca, pa ne vem, če je res. Sej ji še nikoli nisem dala čokolade, samo zanima me.


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: alessa06 , ponedeljek, 22.01.2007 : 20:03:55
Joj se opravičujem. Sem že našla temo tukaj o čokoladi .Tukaj pa ne spada, k zelenjavi. :o :o :o


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: luncica , ponedeljek, 22.01.2007 : 22:52:51
Joj, pomarance! Ma ni sans, da bi sla nasa Luna mimo! Ce bi imela na izbiro meso in pomarance, bi izbrala prav pomarance... Noro, se ko jih nehava jesti, mi kaze olupke, dela trikce in me pelje k sadju, da bi jih se papcala.
Kiancka pa pravi mali vegi (ok, saj meso tudi obozuje), ampak ko me vidi v kuhinji, ko rezem melancane, mi pleza po hlacah kot mucek, dokler ji jih ne narezem na "palcke", da lahko potem ona to papca na svojem kavcu.
Pa po novem se nam ni treba prevec truditi okoli briketov (ki so itak fuj brez dodatkov, dami pa menda ne bosta kar pasje hrane jedli), malo paradiznika, mogoce paprike, v bistvu karkoli, pa sta skledi prazni.
Uf, cokolada, ena sestavina je, mislim da, za nase kosmatince strup. Drugace pa itak obstaja pasja cokolada ;) baje je se okus enak.


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Nanook , četrtek, 25.01.2007 : 00:22:51
Fant ima bokserja, ki je v bistvu pravi smetar, je vsejed. Zanima me ali je v redu da je pomaranče, zadnjič je poskusil- oz. ukradel tud limono . Moj pesek za razliko od tega požeruha niti slišat noče za agrume, je pa jagode, banano, borovnice, grozdje, korenček...  kot priboljšek je pa sir in domače piskotke iz ovsenih kosmičev, banane in arašidov(supr recept iz ene revije Readers digest-priporočam recept, najina psa sta bla ful navdušeno). Lp, Tina.

Grozdje (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=8;action=display;threadid=434;start=30) je za pse skodljivo (http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=8;action=display;threadid=428;start=30).

Snezni_tekac, jaz sem nekaj casa dodajala kis v vodo, pa ni bilo videt kaksnega efekta, zato sem prenehala.


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: tincat , nedelja, 28.01.2007 : 21:19:39
Tole za grozdje pa res nisem vedela... V bistvu si kar sam postreže v vinogradu, pa zaenkrat ni bilo nobenih problemov. Bom pa v bodoče bolj pazila, hvala za nasvet!


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: mileva , sreda, 03.12.2008 : 14:17:33
pozdrav,

sem videla, da se veliko pogovarjate o teh grozdnih jagodah in do zdaj nisem vedela, da so strupene, pomislila sem samo na peške. Sama sem svojemu sicer ene par krat dala grozdno jagodo, vendar jo je samo žulil po ustih in se z njo igral:), pojedel je pa ni. isto je nardil z rozino....se bolje:)
Drugace pa je tudi moj nor na jabolka, bolj kot na meso. Pa tudi vsi agrumi so mmmmm....:)
Kako pa je recimo z banano? nisem zasledila nikjer...


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: mileva , sreda, 03.12.2008 : 14:28:13
sem ze nasla...papa:)


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Nanook , četrtek, 05.04.2012 : 11:38:22
Zadnje case spet krozijo naokrog citati o strupenosti brokolijev. Vecinoma se citira Richardsa oz. vira ni navedenega, ceprav so informacije identicne.

Kaj se pise/prepisuje: If the percentage of broccoli in the diet exceeds 10% it can cause gastrointestinal upsets and if it exceeds 25% it is fatal. in podobne variacije, vsekakor na temo kdaj bo pes umrl, ce bo pojedel brokoli.

Kaj je stric napisal - KLIK (http://www.vetinfo.com/dtoxin.html#Broccoli%20toxicity): Broccoli toxicity has been noted in livestock. Apparently in California it is widely available at certain times and the dairy cattle there are fed broccoli due to this. If the percentage of broccoli in the diet exceeds 10% it can cause gastrointestinal upsets and if it exceeds 25% it is fatal.
I could not find any references to problems with broccoli in small animals, probably because no one feeds them more than 10% of their diet as broccoli or possibly because they don't have rumens and therefore don't digest the broccoli as thoroughly.




Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Nanook , četrtek, 05.04.2012 : 11:41:31
Ce pa kdo najde kaksne podrobnejse informacije, se priporocam za link/naslov studije. Samo naj bo "in vivo", ne "in vitro". :) (zalivanje tkivnih kultur z raznimi kemikalijami se pac ne more enostavno prenesti na skledo zelenjave in psa, ki to pozre).


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: shait , nedelja, 02.09.2012 : 12:30:09
O brokoliju ne vem veliko, razen, da ga je treba jemati skupaj s hrano, ki je bogata z jodom (ščitnica) in to, da ga moji psi čisto normalno prenesejo. Se pa zanimam za informacije o rožiču, šipku in kostanju... karkoli v zvezi s psi. 
Saša/Lunaspi


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Žužka , nedelja, 02.09.2012 : 13:46:00
Uf, tudi jaz sem že imela namen vprašati.  :) Običajni recepti omenjajo krompir, korenje, jabolko, banano itd. Mene zanima še za kaj bolj neobičajnega (vsaj zame), na primer stročji fižol, kumarice, rdeča pesa, špinača, zelena, kakšno sadje še, regrat, zelena solata, ječmenovi kalčki, fižol, čičerika itd. Vse, kar sem naštela, je bazično in jaz potrebujem nekaj različnih receptov, da ne bo vedno isto.  ;)


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Lanabela , nedelja, 02.09.2012 : 15:00:26
Pri stročnicah bi bila previdna (prdernje, zlasti po soji) Še najbolje se obnese grah in stročji fižol v majhnih količinah. sicer pa naše požrejo tudi: zelje (kislo ali kuhano), brokoli, cvetačo (kuhano), paradižnik (v kakršni koli obliki), bučke (v kakršni koli obliki) , kumare (kuhane), blitva, koprive (pripravljene kot špinača ali z jajcem). Praktično vse sadje (ne marajo samo hrušk, pojma nimam zakaj) jedo pa jabolka, breskve, marelice, slive, maline, robide, grozdje (v majhnih količinah), orehe.


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: maja01 , nedelja, 02.09.2012 : 16:46:38
Zuzka - pri zelenjavi malo pazi tudi na vsebnost oksalatov, od nastetih jih je v spinaci precej.

Kostanj - lahko ga jedo (kuhanega/pecenega), ampak se pripravi vsaj na vetrove, ce ne tudi kaksno drisko. Tako da zacni z manjsimi kolicinami.

Glede rozicev in sipka nimam pojma, prvega jaz ne jem (in torej moje zivali tudi ne), z drugim pa v bistvu ne vem kaj tocno bi pocela (razen naredila caj).


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: shait , nedelja, 02.09.2012 : 16:59:42
Glede rožiča me zanima zakaj naj ne bi bil dober, glede na to, da so ga včasih bolj često uporabljali in dajali tudi psom. Glede šipka pa me zanima, če psu pade odpornost oz. je že bolj star ali mu pade tudi "proizvajanje" c vitamina? Drugače pa moji šipek včasih dobita, vendar očiščenega ali v čaju. Hvala za info o kostanju.


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: AngSeter , nedelja, 02.09.2012 : 17:06:52
Ga dobiš v določeni hrani tudi zdaj in po mojih izkušnjah je super :)

Ne vem pa v kakšnih količinah oz. razmerju je bil...


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: maja01 , nedelja, 02.09.2012 : 17:40:33
Za rozice - saj pravim nimam pojma, ker jih ne maram in posledicno ne jem. In posedicno pac tudi moje zivali ne.

Sipek - nimam pojma kaksen je izkoristek C vitamina iz celega ploda v pasjih prebavilih. Sicer ja, se starejsim psom in psom z okvaro sklepov/poskodbami sklepov dodaja tudi vitamin C.


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: AngSeter , nedelja, 02.09.2012 : 17:50:32
Vidla, da sem čudno napisala. Namenjeno je bilo rožičem ;)


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: shait , nedelja, 02.09.2012 : 18:31:49
AngSeter- sem razumela, ja. Če ima še kdo kakšno informacijo o rožiču, se priporočam?
Žužka - od bazične hrane so dobre tudi morske alge (kot dodatek), kalčki lucerne (kot dodatek), baje tudi olive, vendar ne dajem, ker so kupljene preveč slane.  Sicer pa so pasji želodci tako "dizajnirani" da jim kisla hrana, kot je meso ne škoduje tako zelo, kot nam.  Če pomočiš lakmusov papirček v pasjo slino boš videla, kako zelo bazična bitja so to.
Glede očiščenega šipka bi rada dodala le to, da to pomeni brez semen in hakeljčkov, drugače pa maja01 imaš prav - boljši izkoristek c vitamina je topen.


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Žužka , nedelja, 02.09.2012 : 20:09:27
Žužka - od bazične hrane so dobre tudi morske alge (kot dodatek), kalčki lucerne (kot dodatek), baje tudi olive, vendar ne dajem, ker so kupljene preveč slane.  Sicer pa so pasji želodci tako "dizajnirani" da jim kisla hrana, kot je meso ne škoduje tako zelo, kot nam.  Če pomočiš lakmusov papirček v pasjo slino boš videla, kako zelo bazična bitja so to.

Shait, naš ne sme jesti ničesar kar kisa urin.  ;) Posledično kreiram juhice iz zelenjave in sadja, je pa tega notri zelo malo, večinoma je voda. Alge vem, da so zelo bazične, ampak se mi zdijo taka eksotika, za kupit in za pasji želodec. :P Ječmenovi kalčki in lucerna imajo tudi velik plus, mogoče je kaj od tega za probati.

Zuzka - pri zelenjavi malo pazi tudi na vsebnost oksalatov, od nastetih jih je v spinaci precej.
Hvala Maja. Se bomo špinači raje izognili. Moram še malo naštudirati to zelenjavo. Gre sicer za zelo male količine, pa še rada bi menjavala vrste.

Saj toliko, da vem katere absolutno ne sme. Tiste, ki malo škodujejo šele z dolgotrajnim uživanjem, pri nas verjetno ne bojo delale težav. :(


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Aponi , nedelja, 02.09.2012 : 20:40:10
Alge vem, da so zelo bazične, ampak se mi zdijo taka eksotika, za kupit in za pasji želodec. :P Ječmenovi kalčki in lucerna imajo tudi velik plus, mogoče je kaj od tega za probati.
Hvala Maja. Se bomo špinači raje izognili. Moram še malo naštudirati to zelenjavo. Gre sicer za zelo male količine, pa še rada bi menjavala vrste.

Žužka, glede alg, mogoče probaj s tistimi ki so za suši (nori alge). Mojemu psu so ful všeč v juhicah, navdušeno pa jé tudi suhe. Mogoče so mu všeč zato, ker imajo vonj in okus po ribah. Je pa treba pazit pri količini, ker so bogate z jodom.

Kar se pese tiče, sem  pesine rezance ali pesino pulpo, kot sestavino, opazila že na večih vrstah pasje hrane. Se žal ne spomnim, ali je šlo za sladkorno, ali rdečo peso. Podvrsta pese je tudi blitva.

A šparglje, tudi ti delujejo bazično, lahko jé, glede na to da vplivajo na delovanje ledvic? Pri nas so mački in pes čisto nori nanje.


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Žužka , nedelja, 02.09.2012 : 22:08:47
Kar se pese tiče, sem  pesine rezance ali pesino pulpo, kot sestavino, opazila že na večih vrstah pasje hrane. Se žal ne spomnim, ali je šlo za sladkorno, ali rdečo peso. Podvrsta pese je tudi blitva.

Mislim, da je sladkorna pesa, ki je v velikem deležu briketiranih hran. Naj bi bila slabša vrsta polnila, kot npr. koruza, lesna celuloza itd. Za rdečo pa res ne vem. Sem si jo danes ogledovala na pultu pa nisem upala. :D

Šparglji so ena taka čudna zadeva, ki bog ve kaj naredi ledvicam in urinu.  :P

Hvala, mogoče probam kakšno algico v mini izvedbi. Saj pri nas je važno, da ima juhica malo okusa, ne količina zelenjave v njej.  :)


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: shait , torek, 04.09.2012 : 06:30:13
Žužka, jaz rdečo peso kar dosti uporabljam v prehrani psic in kot sem brala naj bi sok rdeče pese pomagal dvigovati bazičnost urina. Uporabljam jo - kuhano v hrani, svežo stisnjeno (bolj občasno) in posušeno v koščkih kot čaj. Cucki mi vse poližeta.
Alge sem tudi že dajala, ampak bolj kot ščepec na hrano. Kakšne umetne kosti iz alg, ki ih dobiš v pasjih trgovinah samo naženejo psa, ker je takoj preveč.
Sladkorne pese pa še nismo kuhali. :)


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Evvva , torek, 04.09.2012 : 19:51:48
Žužka, kaj pa če bi zelenjavi primešala še kakšen bazični prašek (ki je sicer namenjen zakisanim ljudem)? Drugače je pa najbolj bazična ta zelenjava (sem naštudirala na področju za ljudi, ne za pse): zelena, redkev, korenje, kostanji, kumarice, olive, paradižniki, rabarbara, rdeča pesa.

(Offtopic: Glede na to da meso ful zakisa, a potem tvoj kuža tudi mesa ne sme jesti?)


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: čarka , torek, 04.09.2012 : 20:00:22

(Offtopic: Glede na to da meso ful zakisa, a potem tvoj kuža tudi mesa ne sme jesti?)

Ne, Žužkin Binky in naš Picko, ki sta brata imata enako genetsko težavo in mesa, žal, ne smeta jesti  :(

Poleg tega, da mora biti hrana bazična, mora vsebovati čim manj beljakovin, zato mislim, da tudi stročnice
niso najbolj primerne  :-\


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Nanook , torek, 04.09.2012 : 20:47:12
Kaj imata tezave z urati?


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: SunnyDay , torek, 04.09.2012 : 21:00:33
Cistinski kamni.



Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: shait , sobota, 08.09.2012 : 07:43:23
Žužka, če tvoj pes ne sme jesti beljakovin potem alge niso ok. Pa ječmen tudi vsebuje nekaj beljakovin...


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: sanco1a , sreda, 29.04.2015 : 08:31:48
A je kdo na lastnem psu preizkusil/imel izkušnjo, da korenje rumenkasto obarva dlako pri popolnoma belih psih?
Naša mala ga obožuje, vsak dan poje enega iz juhe, pa me malo vseeno skrbi. Dlako ima še rahlo rumenkasto, bež  in ne popolnoma belo, ampak je to značilno za mlade bele pudlje, ki pravo belo barvo dobijo šele po nekaj striženjih. Ne bi rada česa zafrknila, ker bi šla na nekaj razstav.
Mnenja o korenju o obarvanosti dlake so deljena, vzrediteljica se ne more povsem odločiti, po drugi strani pa sama vem, da ljudje, ki ga veliko pojejo, dobijo  oranžno-rjav ten kože.


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: kocka , sreda, 29.04.2015 : 10:20:49
Če ti je cilj razstavljanje in so mnenja deljena, bi se ga jaz na tvojem mestu izogibala, saj očitno imaš možnost, da potegne na rumeno, čeprav morda to ni ˝znanstveno˝ dokazano. Izkušenj pa nimam  :)
Po načelu - bolje drži ga, nego lovi ga.


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: SunnyDay , sreda, 29.04.2015 : 11:04:14
Ne vem sicer, kako je na splošno, ampak priporočilo za pripravo domače pasje hrane za Fru (potem, ko je prebolela vnetje trebušne slinavke) je bilo, da lahko dobi do 1/2 korenčka na dan (seveda kuhanega, ker surovega korenja psi ne prebavljajo). Fruina idealna teža je ca. 12 kg. Tolk za orientacijo. :)


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: sanco1a , sreda, 29.04.2015 : 11:10:53
Naši je od začetka malo delalo težav (malo bolj mehko blato), sedaj ga tudi v večji količini odlično prebavlja in z užitkom poje. Pomešanega z mesom in briketi.
Ampak ga bom raje zamenjala s kolerabo (menda ima še več hranilnih snovi) in brokolijem. ::) Mnenja so pa res zelo deljena, pri vzrediteljici (sami beli psi) ga jedo, ampak samo 1-2x na teden.


Naslov: Re: Zelenjava?!? Katera je dobra in katera ne?
Poslano od: Žužka , sreda, 29.04.2015 : 15:21:22
Ja, menda je našega zelo pobarvalo na oranžno (sicer bež barve). Jaz niti nisem opazila razlike, mi je pa to reklo že več ljudi in res sem v tistem obdobju dajala več korenja (dobil kuhanega skoraj vsak dan). Lahko bi bilo tudi kaj drugega, mogoče sladek krompir, ki ga je jedel bistveno manj. Briketov pa ne dobiva, da bi bilo tam kaj zakamuflirano.