mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 15:31:31

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Igre in zaposlitve  |  Tema: tek ob kolesu
Strani: 1 2 [3] 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: tek ob kolesu  (Prebrano 29921 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
kemist
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #30 : petek, 13.06.2003 : 09:38:40 »

Tinka! Nihce ni govoril o lenobi ampak le o motivaciji. Zdruziti prijetno s koristnim. Koliko morajo biti kolena unicena, da ne dovoljujejo lahkotnega teka mi ne bo nihce in nikoli vcepil v to buco, kajti najveckrat ni problem v kolenih ampak v glavi, tezi, pripravah pred gibanjem (ogrevanju), obuvalih (v to se lahko kdaj drugic poglobimo) in se in se.   Kot amaterski maratonec (3h20' v radencih) sem marsikaj dozivel in ni bilo se poskodbe, ki se ne bi vsaj delno sanirala in mi omogocila sportnega udejstvovanja. Poleg tega imam za tek primernejsega psa kot je jazbecar (RR) in verjemi da je psu veckrat mucno teci ob gospodarju, ko gre za daljse relacije. Vse drugo je ce ima pes naravno motivacijo, kot so npr. drugi pes, vonji, divjad....takrat bo se, od kolesa,  najbolj izmucen pes dozivel ekstazo in se pognal v dir. Kar se tice pa sprehodov morda malekost pozabljam, da nima ravno vsak moznosti sprehodov po travnkih, poljih, gozdovih... ampak le po mestu. Vendar po mestu  niti s kolesom ni varno peljati psa, al se motim (pesci, obvozi, drugi psi, avtomobili, plocniki, smeti...). In ko govoris o psu v mnozini, dej spusti jih da se sami razigrajo. Ne bo vec odvecne teze, slabe kondicije, psi bodo veseli in ti z njmi.

O epilepsiji bi mi pa morala kaj vec povedati, kajti obstaja vec vrst le-te od katerih je ena zelo nevarna (t.i. grand mal) in je obicajno takrat pes na phenobarbitonu (tocno tistem, ki ce ga vzames prevec in se nalijes z alkoholom pozabis na vdih - kajne marilyn). Je pa modro ne dajat sedativov psu, ce jih ta zares ne potrebuje!


Nic osebnega: ampak bi pa res rad videl jazbecarja ob kolesu Wink
Logiran
Right_Thing
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 114


« Odgovor #31 : petek, 13.06.2003 : 09:55:32 »

Andi
ko bo dovolj star tvoji dobi, mu slikaj kolke (glede displazije). pa mogoce pregled srca . Ce je zdrav  - tek ob kolesu za dobermana ne bi smel predstavljati nikakrnsega problema, vsaj po mojih izkusnjah za povprecno zdravega dobermana ja sprehod kar malo premalo (razen , ce lastnik ni maratonec - kar jih vecina ni). Sama sem za svoje dobermane imela gorsko kolo - s katerim smo delali ture  od goznih potk do kolesarskih stez. Vmes smo se ustavljali (vmesni pocitki v sencah  so pomembni) , sli v bliznje potoke in jezera itd....je pa res, v najhusi vrocini - naj se gre s kolesom v zgodnjih jutranjih urah  
Logiran
kemist
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #32 : petek, 13.06.2003 : 10:02:27 »

Andi! Jasno, da ti ne bom zameril saj smo odrasli in izmenjujemo samo mnenja in opazanja. Nisi edina in niti zadnja, ki sovrazi tek, pa ceprav je to najbolj naraven nacin gibanja. Razlogi za to me ne zanimajo, kajti vsak ima svojega. Hotel sem malo motivirat ne pa nalagat becin na ogenj.
Pa se nekaj: nisem govoril, se manj pa mislil na mucenje!!!!!!! (da ne bo vec odgovorov v stilu obtozujes nas, da mucimo zivali)

pozdrav z obale!
k.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #33 : petek, 13.06.2003 : 11:07:07 »

kemist,
Citat
kajti dvomim da ga lahko med kolesarjenjem, izogibanju ovir itd, se na nek cirkuzantski nacin potrepljate psa in ga s tem pohvalite; meni to ni nikoli uspelo

Nevem zakaj bi bila to kaksna posebnost, ker jaz izvajam to braz problemov! Grin
Glede nase ''lenobe'':
vsak dan pridem ob pol petih/petih domov, direktno s treninga in, ce je kriza glede ucenja sem neizmerno hcvalezna tistemu, ki je izumil kolo!! Namesto, da bi pesacila kot nora do tocke, kjer s psom delam razne vaje, se do tja odpeljem, naredim in potem hitro nazaj domov...
Logiran
Right_Thing
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 114


« Odgovor #34 : petek, 13.06.2003 : 12:10:29 »

kemist
malo me cudi, da tvoj RR nima veselja za tect ob kolesu.
kar zadeva dobermane , za moje je bla glavna motivacija, ko je kolo zagledal - tudi tempo je drzal pes in ne jaz . Kako smo psa trepljali in ga vzpodbujali na kolesu  - verjemi, vse se navadis  (od zaviranja z eno roko  do pohval in izogibanja ovir Grin)

Ker sem sele sedaj opazila, da je pa Andi omenila , da uporablja "halti" za na kolo - no  jaz  nimam generalno nic proti haltiju - ampak halti za na kolo pa res ni bi uporabljala . Jaz sem striktno uporabljala "oprsnice"  (ampak tukaj vsak zase ve - koliko je sigurn na kolesu ob psu) . Kar zadeva dobermanov - tistih starejsih  "inacic" , vem da so  nekateri na Svedsem tudi tekmovali v torvstnih sportih (vleka) in to v skandinavski zimi.
Logiran
Tinka
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 65


« Odgovor #35 : petek, 13.06.2003 : 12:34:05 »

Kemist, mislim, da bi bilo fajn, da se kdaj res srecava oz. da prideš na PST v Ljubljani (PST mislim od vojasnice v Mostah) pa da vidis mojo cetico z jazbecarjem na celu Wink. Glede epilepsije me ni treba uciti, ker je Bor sel skozi vse faze in tocno vem, kako in kaj. kako izgleda epilepsija pri psu verjetno ves in potem si tudi lahko mislis, kaj je najboljsa obramba, da psu hrbtenice ne zlomi.

To, da je edino logicno in normalno, da pes ne tece ves cas ob kolesu, sem ze v prejsnjih postih povedala.

Iz ene skrajnosti v drugo ti ni potrebno it - tek na povodcu ob kolesu, tek ob joggerju. Oboje je za moje pojme mucenje psa. Mora biti kombinirano, s tem, da je pes vec spuscen (razmerje vsaj 70-30).

Glede teka in osebno mene, pa ne dajati sodb, ker me ne poznas, ne ves kako izgledam, in ne ves kaksne poskodbe sem imela. Wink Pa nocem biti sitna ali tecna, vsak pocne kar hoce in po vsej verjetnosti z najboljsim namenom  Cool.

Samo sprehajat psa po mestu ali pes ali na kolesu ali z rolerju ali ..., je pa za moje pojme vecje ali manjse mucenje. Je nujno potrebno zaradi socializacije in vsakodnevnega zivljenja, samo to oziroma vecinoma to, se mi pa ne zdi fer do psa.

Lp, tina
Logiran
kemist
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #36 : petek, 13.06.2003 : 12:50:21 »

Right_Thing
problem pri RR je trma. Ona (psica) ze tece, vendar najraje spuscena in ce se le da, da sem tudi sam na tleh. Nikoli je nisem obremenil z vec kot 10km lahkotnega teka ali pa ob kolesu 5-6 km s hitrostjo od 12-15km/h. Drugace ji od prvega poskusa dalje kolo ni predstavljalo posebne ovire, vendar clovek cuti kdaj je pes najbolj zadovoljen (in obratno jasno). Ona cuti mojo napetost ko opazujem naokoli, ce bo pridivjal kaksen pes, ali pa ce bo avto izsilil prednost, itd. Je pa tudi res, da vsak pes drugace reagira na razlicne spremenljivke; eni bolj brezbrizno, drugi kolericno, itd.  Drugace je, ce imas na voljo makadame ali malo obljudene poti (verjetno jih je v okolici Ljubljane vec kot pri nas na obali, kjer je bojda zelo poseljeno in gricevnato;)) Tam si pes res lahko da duska in uziva! Mimogrede v Hrusici je med drugim sodnik napisal "v odlicni fizicni kondiciji" (in ni mislil name Cool), po tem ko sva pretekla cca 7 krogov (in ni bilo hladno).

Se pa namenoma nisem hotel dotakniti problematike kolkov in kardiocirkulatornega sistema, kajti mislim da vsak ve, da je pretiravati slabo. Lepo pa je, da si opomnila avditorij. Hvala!

pozdrav (tokrat) s kraskega roba
vabim vas (spet) v Portoroz na CACIB
k. und shaggy
(volite za Shango http://www.canitalia.it/club/rhodesian/concorsof03/foto.htm 6. slika na desni strani Wink)

Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #37 : petek, 13.06.2003 : 13:29:31 »

Right_Thing:

Naceloma ne uprabljam haltija-na sprehodih,vendar se mi zdi da je zaradi moje in navsezadnje zaradi njegove varnosti potreben.Na kolesu se lahko zgodi marsikatera nesreča in sem bolj sigurno ce imam vecjo kontrolo.Oprsnica pa sploh ne pride v postev,saj pes tece z velikim zagonom in bi bila to prav uspesnica za Komedijo zmesnjav!Ne razumem zakaj ne bi uporabljala haltija,saj pes lahko normalno razpre gobec!?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #38 : torek, 17.06.2003 : 12:40:07 »

Citat
Psu je napor, mislim predvsem umski, teci dlje casa privezan in brez vsake fizicne motivacije (trepljanje, bozanje..),


Psi imajo prirojeno željo do teka (desire to run), ki je odvisna od pasme, razlikuje pa se tudi od psa do psa. Za psa z veliko željo po teku dodatna motivacija sploh ni potrebna, saj je zanj sam tek čisti užitek in zadovoljevanje njegove notranje potrebe. Sploh pa psa lahko nagradiš tudi s prijazno besedo. Za psa brez te želje pa je tek res mučenje in je bolje da se lepo počasi sprehaja.

Citat
(par tednov) sposobni teci nad 10km/h. Teci 1 uro s hitrostjo 10km/h pomeni za psa zelo dober trening, za vas pa cca 1000kCal manj..


Sori ampak za moje pse je to veliko prepočasi


Citat
Vendar po mestu  niti s kolesom ni varno peljati psa, al se motim (pesci, obvozi, drugi psi, avtomobili, plocniki, smeti...).


vse je odvisno od vzgoje, meni uspe varno peljati po mestu tri hkrati (v recimo 13 letih sem padla samo enkrat, pa še to zato, ker sem skušala ob vsem tem še telefonirat- nič ne reci, ne bom nikoli več)

Citat
Moker pes, ki teče po taki ali pa tudi manjši vročini ob kolesu ima najkrajšo in najhitrejšo pot v pasja nebesa, saj se SKUHA! Voda na njemu ga ne hladi, se ne suši ampak samo SEGREVA!


Sem pa mislila da voda iz kožuha lepo počasi hlapi in s tem hladi psa (osnove fizike menda še vedno veljajo, če je pes na začetku moker, čez dvajset minut pa suh, kaj se je zgodilo z vodo? Je izhlapela, ali pa jo je mogoče popila koža?)  Poleg tega moje psice že s svojim vedenjem pokažejo, da jim močenje zelo prija, še več, če je le mogoče se zmočijo kar same. Glede na to, da to počnejo že zelo dolgo, še zlasti pa v zadnjih tednih, in še vedno ne zgledajo niti malo kuhane, bi rekla, da si se malo zmotila. Ali pa so mogoče moje psice prav posebno odporne na vročino?


Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #39 : sreda, 18.06.2003 : 00:44:42 »

Citat
meni uspe varno peljati po mestu tri hkrati


Shocked Shocked Shocked
Hudo!!! Grin
A imas vse 3 na vrvici ali kako??
Potem so pa res pridne te tvoje psicke!!! Wink
To se pravi, da ne vlecejo, ko vidijo drugega psa in podobno, ali pac? Wink Wink
LP
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #40 : sreda, 18.06.2003 : 06:52:12 »

Hoj,

ne, nič se nisem zmotila, poznam nekaj takih primerov.... očitno pa to ne velja za tvoje kosmatinke. Še toliko bolje, bi rekla.

Pozdrav,
Logiran
Caterpillar
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 107


« Odgovor #41 : sreda, 18.06.2003 : 22:25:07 »

Ko se ze ravno pogovarjate o mocenju psov:
kako to, da je psa riskantno mociti, ko je razgret, ce pa soncni udar ze dozivi, ga je pa potrebno cimhitreje ohladiti(s hladno vodo). Kako to, da ga mocenje v prvem primeru lahko pelje v smrt, v drugem primeru pa resi zivljenje?

Pri sprehodih s kolesom sem se tudi jaz vedno izogibala mocenja nasega snavcarja(tudi sam se je ogibal potokov in reke). Kljub temu, da dlaka snavcijev ni dolga, je ob kozi vseeno pregosta, da bi voda med podlanko hitro izhlapela. Kar se tice trimanja in s tem odstranjevanja podlanke....tudi pasja frizura je kdaj pa kdaj na dopustu in ni vedno tip top.

LP
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #42 : četrtek, 19.06.2003 : 07:36:38 »

Hoj,

očitno se nisem prav izrazila. Se opravičujem.
Ne trdim, da ne smete močiti svojih psov, pravim le to,  da jih ne terajte potem da mokri tečejo ob kolesu. Ali delajo kakšne šolske vaje ob vas. Moker pes mora imeti možnost, da sam najde način kje in kako se bo posušil. In ne rečem, eni se grejo res takoj uležt na sonce... Wink

lp,
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #43 : četrtek, 19.06.2003 : 09:33:24 »

Jaz sem pa dobila od veterinarja tako informacijo ,da ce se pes pregreje oz. dozivi tolotni udar,ga ne smes nikoli hitro mocit,ampak ga peljat v senco na mrzla tla in mu zelo pocasi mocit smrcek(bog ne daj da mu das takrat za pit).
Logiran
Right_Thing
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 114


« Odgovor #44 : četrtek, 19.06.2003 : 10:30:18 »

kar zadeva "namakanje psa" + tek ob kolesu , imam podobne izkusnje kot Lanabela. Pes je zelo hitro postal suh. Prav tako , ko opazujem ostale, ki laufajo odvezani ob kolesu, se psi na hitro kar sami namocijo v potoku, potem pa nadaljujejo z laufanjem...
se mi zdi, da tisto "kuhanje" bolj velja, ce bi mokrega psa v taki vrocini dal v razgret avto brez klime ...

Andi
problem psov, ki jih zadane toplotni udar. Verjetno v takih okoliscinah, ko se to zgodi, najverjetne  ni sence/hladnih ploscic itd  (ali pa je vrocina tudi v senci, ploscice pa razbeljene ne glede na to, ce so v senci...) . V takih primerih je voda skoraj edini pripomocek. Ukrepati je potrebno pa zelo hitro. Mislim pa ,da  prizadeti pes v takem stanju vode niti ne more piti (krci).
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Igre in zaposlitve  |  Tema: tek ob kolesu
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines