mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 09:20:44

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: slaba ješčnost
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: slaba ješčnost  (Prebrano 7475 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
srčica rubi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 110


« : četrtek, 16.11.2006 : 15:22:21 »

Lep pozdrav!

Moja psička je nedavno bila posvojena iz zavetišča, ob prihodu domov so se ji naslednji dan pojavile prebavne motnje, dobila je drisko in tudi bruhala je. To je lahko tudi posledica tistega nečesa kar je pohrustala na sprehodu, ko je ovohavala okolico in izpod listja nekaj pohlastala, da vidli nismo kaj je bilo. Sicer je bila že pri veterinarju, ki ji je dal zdravila in predpisal dieto, vendar je težava v tem, da noče jesti. Apetit sicer kaže samo ješčnost je slaba. Če ji ponudiš košček po košček z roko, ga bo vzela in pojedla, a se kmalu tudi tega naveliča. V posodo pa pomoli svoj nos, pihne, včasih morda vzame kos in gre stran. Težka je 15kg kar je za srednje veliko psičko sicer idealno (tako je rekel veterinar na pregledu) vendar če bo še naprej jedla kot vrabček bo shujšala. Sej po eni strani jo razumem saj dieta s kuhanim piščančjim mesom in rižem ni kaj preveč okusna, no prvi dan je celo nekaj pojedla, a zdaj se bojim se je že naveličala. Slaba ješčnot je lahko tudi zaradi pomanjkanja vitaminov, kar je pri tej dieti tudi možno samo bi se je morala še malo držati. Še vedno pa jemlje tudi zdravila za želodček in jih bo še naslednje tri dni. Ima morda kdo kake izkušnje s tem, mi lahko kaj predlaga kako ji naredit dieto bolj okusno?
Logiran
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #1 : četrtek, 16.11.2006 : 15:28:49 »

Ti je  kdo omenil stres zaradi spremembe okolja?. Če se ne motim, gre v tvojem primeru za Rubi.
Logiran
srčica rubi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 110


« Odgovor #2 : četrtek, 16.11.2006 : 16:11:35 »

ja res gre za Rubi in tudi na stres zaradi spremembe okolja nisem pozabila. sem nova na forumu in ravno ugotovila, da tale tema bolj paše v rubriko prehrana.. no ja, sej se bom počas, ko vse prebrskan naučila kam kaj dat.

Uglavnem, je pač moja prva štirnožna prijateljica in se še učim. Je pa res da študiram veterino in imam v glavi sto in en razlog zakaj slaba ješčnost, da včaš pozabim na tisto čist preprosto rešitev. Cheesy No saj, v vsakem višjem letniku bom imela več prakse pa bo tudi kompliciranje manjše Wink sej se mi recimo to oprosti, ker bi sam rada najbolj svoji ljubici a ne?  sram

Mal se mi pač smili ko ma tako pusto dieto pa bi ji rada naredila čim bolj okusno. No, jo pa vsaj zdej navelko crklam, da se bo umirila in vidla, da ji je lepo in pol bo tud apetit nazaj.. sam saj pravim, ni veliko vitaminov v tej dieti pa tud hranljivih snovi ne tak da bi zal tud to bit mal problem.
Logiran
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #3 : četrtek, 16.11.2006 : 17:13:46 »

Srčica rubi, po moje ni nič narobe, da si odprla tole temo, ki je namenjena boljši ješčnosti konkretno tvoje psičke.
Poskusi na riž z dodatki, morda kuhano ribo ali kar kakšen rio mare (reklama sicer ni dovoljena, ampak vseeno). Riž je bogat vir hranil in z malo dodatka izredno okusen in pasjemu okusu zanimiv. Kaj pa briketi, morda poskušiš s tistimi, katere je bila navajena v Horjulu. Ali pa testenine, polite s kakšno dičešo polivko. Zdaj me bodo sicer morda drugi poznavalci primerne hrane za psa kregali, ampak...

Veš srčica, jaz na srečo teh problemov nimam. Želela pa bi ti pomagati po najboljših močeh.
Logiran
srčica rubi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 110


« Odgovor #4 : četrtek, 16.11.2006 : 19:59:49 »

he, pa so me že popravili in dali temo v pravo rubriko. kako pridni so šefi foruma.  Wink

drobtinica mislim, da ne boš preveč kregana, saj imaš prav glede riža pa tudi ribe, sploh glave so pomemben vir rudninskih snovi. Za pse je pa v prehrani lahko veliko oglikovih hidratov, ki pa jih je treba skuhat da so bolj prebavljivi in so tud testenina lahko fajn hrana, sicer glede polivk nisem čisto prepričana, bi bilo treba paziti na sestavo, jaz ji kakih instant polivk z veliko E-ji nebi dajala, bi pa tudi preveč lahko prebavljivih OH vodil v driske in seveda debelost. Je pa problem ravno v tem, da ji je treba riž in meso skuhat in pri tem se veliko koristnega izgubi, zato me malce skrbi da v času diete ne dobiva vsega kar potrebuje. No upam, da jo primerno prestane in da ne bo kakih prevelikih pomanjkanj.

Pri pasji prehrani je kar precej takih točk ko lahko le ugibaš in probaš pa vidiš kaj je dobro in kaj ne, če omenim samo maščobe, ki jih sicer rabijo veliko, ker jih je v teh pripravljenih hranah malo, saj se hitro kvarijo, a če jih je preveč zopet dobijo drisko, ker delujejo laksativno. Podobno je s kostmi, ki sicer ne sodijo v prehrano psov ker prevelka količina povzroča obstinacije, poleg tega je v kosteh velik Ca in P - preveč Ca povzroči slabo resorbcijo Zn, premalo Zn pa premalo resorpcijo vitamina A.. so pa kosti dobr način čiščenja oblog na zobeh. In še bi lahko govorila..

Uglavnem, nikoli ne moremo biti 100% v to, da je s prehrano vse OK, gre bolj za ugibanje in ravno zato sem začela to temo, da pač tisti, ki so že kaj sprobali pa je bilo vredu to delijo še z drugimi. Ker včasih ni samo stres kriv, da je žival neječša, tudi če ji kaj ne diši, ne vem.. lahko ji sam ena sestavina odroka ni všeč pa ne bo nič pojedla, ker se je vonj tistega prenesel še na druge. Mislim, da znajo bit psi, kot mi zbirčni pri prehrani, pa še bolj glede na to da bolj vohajo kot mi. Tak da če pozna kdo kak trik, kako naredit bolj ˝dišeče˝ in stem okusnejše z besedo na dan. Hvala za vsako pomoč.
Logiran
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #5 : četrtek, 16.11.2006 : 20:24:21 »

Hojla, se vidi, da si na veterini, kalcij pa fosfor, pa tisti E z oznakami....
Srčica, skušaj skupaj spraviti hrano, ki ji bo všeč tako po vonju kot tudi po okusu. Pred leti sem imela skrajno neješčega dobermana, ampak testenin s polivko doma pripravljenga govejega zrezka z veliko zelenjave, se poleg briketov ni branil. Pa sem polivko napravila na čisto domač način, brez konzervansov, veliko graha, pa korenja, pa malo čebule, pa del paradižnika...
Ti pa privoščim vsaj del ješčnosti moje sedanje psice.
Logiran
srčica rubi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 110


« Odgovor #6 : petek, 17.11.2006 : 07:37:12 »

hmm..  Huh tale naša srčica.. Včeraj sem ji pustila hrano na njenem mestu čez cel dan, česar sicer nebi ravno prakticirala ker se pes lahko hitro prenaje in potem bruha, zato mu je treba ko neha jesti hravno odvzeti, a glede na to da je jedla bolj po drobtinicah ji ni moglo ravno škodit. Kvaliteta te hrane je pa drug vprašaj, ko je bila cel dan na zraku in svetlobi, ki velik koristnega uniči  Undecided  no ampak se je frajla enkrat ponoči, okol polnoči ali kasneje, ure ne vem, sem jo pa slišala cmokati, ker mam zadnje dni zelo rahel spanec in vsak njen zavzdih in premik slišim, spomnila da je lačna in tudi pohrustala je vse  Grin  Tega sem seveda vesela samo bi pa najraj vidla, da bi pojedla malo zjutraj, da dobi hranljivih snovi za čez dan pa malo zvečer, da nadoknadi kr je zgubila. No saj, postopoma bo upam tudi do tega prišla, jaz ji bom pa s svojim znanjem prehrane poskusila čim bolj kakovosten in okusem obrok pripravit.  Smiley

je pa res, da sem ji tokrat dala hrano v drugo posodo. Ima kdo izkušnje da bi pes preferiral plastično posodo nad kovinsko al aluminijasto, kakršen kol že je material?  Huh

drobtinica tebi pa nasvet: v pasji hrani je treba omejit količino rastlinskih beljakovin, tam 10% največ lahko, teh je pa tudi v žitih velik in jih zato raje manj kot več vključit v prehrano. Pri stročnicah je pa tudi moteča lastnost, da imajo velik antinutritivnih snovi, ki zmanjšujejo hranljivost, tak da tud ne preveč teh dajat v hrano. Pohvala pa da se sama potrudiš naredit slastne omakce, da izboljšaš okusnost hrane!  Cool
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #7 : petek, 17.11.2006 : 08:05:58 »

Samo brez panike, hrana s kuhanjem ne izgubi prav dosti.

A ji das se toplo hrano ali dobi hrano sobne temperature? Vcasih pomaga, da hrano malo pogrejes, ker potem "bolj disi" in rajsi pojejo.
Zdajle je se zgodaj, pa jaz kofeta ne pijem, tak da tole ni 100%, ampak B vitamini naj bi vplivali na tek.

Koliko casa je pa ze na dieti?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
srčica rubi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 110


« Odgovor #8 : petek, 17.11.2006 : 09:12:02 »

Mrzle hrane in vode ji nikoli ne dajem ker hitro reagirajo z vnetnimi procesi, vroče pa noče ker jo peče - logiš, tak da je vedno vse sobne temperature. Bom poskusila ji segret čisto malce nad sobno temperaturo, morda bo res bolje. Na dieti je pa od torka s tem da je imela v ponedeljek post, pa od torka ji dajem tudi tablete, ki jih je dobila pri veterinarju in jih je še za tri dni. Jih pa ne mara, zanič sem ji poskusila dati v košček mesa in je meso pojedla tableto pa spluvala, tak da mogoče je v posodi tud ostal vonj po tabletah pa zato ne mara. Sej pravim, ob polnoči se je spomnila pojest kar sem ji dala v posodo in glede na to si mislim, da so se morali vonji malo nevtralizirat.

Pa po moje je tud malo psihologije zraven, da se mora navadit, da je res posoda njena in da lahko vse kar je v njej pohrusta.

Je pa prav fajn končno imet še mal prakse poleg teorije!
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #9 : petek, 17.11.2006 : 11:36:39 »

Ne, saj ne vroce (hladne pa sploh ne!), samo malce toplejso, ker bolj disi.
Uh, to pa ni problem, ce je od torka na dieti, glede vitaminov, mineralov itd.. Pri izlocevalni dieti so psi tudi 6-8 tedno na zelo enolicni prehrani, pa vecinoma ni problemov, razen pri kaksnih posebnih primerih (mladici, razne bolezni).

Ne vem kdo mi je ze rekel, da njegovemu psu/psom ni vsec, ce je posoda taka, da se lahko v njej vidijo ali pa ce je kaj narisano notri.

Moj tudi ne mara tablet, zato mu dolocene zdrobim (glukozamin, hondroitin, MSM), druge pa zmesam med hrano (omega 3, vitamin E, CoQ10), pa se opazi ne. Sam drobljenje pride v postev samo, ce potem vse poje.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #10 : petek, 17.11.2006 : 12:58:44 »

Nanook, glede posode imaš prav. Tudi moja psica ni bila preveč navdušena nad tisto ovalno, v kateri je lahko videla svojega "nasprotnika".

Glede dajanja tablet, jaz ne drobim. Včasih zmešam med hrano, se pa zgodi, da jih ji potisnem tudi direktno v gobec. To sva se naučili, čeprav ima hudičevo velikega. Odpremo in porinemo na začetek jezika.

Srčica rubi, glede same prehrane pa jaz ne kompliciram in Aisha ne živi na samih briketih. Morda je to za nekaterega tudi narobe. Res je in hvala za nasvet, veliko kuham doma, konec koncev imam dva mulca, ki sta presneto izbrična. Ustreznost prehrane pa primerjam z njeno splošno kondicijo, težo ter sijajem dlake. In zaenkrat gre. Blato je normalne barve in trdote, podela se ponavadi zvečer, hranim jo dvakrat dnevno s hrano katere temperatura je primerna hranivu (normalno, da briketov ne bom grela, polivka iz golaža pa tudi na sobni temperaturi ni dobra), če hrane v posodi ne poje (kar je sicer redko), ji posodo vzamem. O kakšnem priboljšku in fektanju med obrokoma pa ne bi, ker me lahko kdo preveč sešinfa.
Logiran
srčica rubi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 110


« Odgovor #11 : petek, 17.11.2006 : 14:18:24 »

tole s posodam bi lahko bil res vzrok, bom danes poskusila zopet dat njeno in če ne bo jedla ji bom posodo zamenjala potem bomo pa videli.  Cheesy

Dobtinica ti si se vidim prav lepo postavila v oskrbo svoje psičke s primerno prehrano in prav imaš da ni samo na briketih! Sicer je v briketih veliko koristnega a jim pa manjka maščob, ki jih odvzamejo, da sploh lahko hrano briketirajo, pes jih pa rabi do 25% in če mu jih manjka se znajo pojavit težave s kožo, no tudi preveč ni dobro ker delujejo laksativno pa seveda pokvarjene ne smejo bit - sej sem že razlagala pri temi o naveličanosti nad enolično hrano.. al kak že. Drugače je pa dobro brikete potrest tud mal z otrobi ali ovsenimi kosmiči, ki ugodno vplivajo na prebavo.

Oh toliko teorije imam v glavi, zdaj pa samo da Rubi začne jest pa bo tak zdrava ˝k riba v vodi˝  Wink
Logiran
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #12 : petek, 17.11.2006 : 15:29:58 »

Ja vidi se, kaj študiraš. Imaš veliko teorije v glavi, k praksi pa ti bo pripomogla tudi tvoja Rubi. Samo v tolažbo, noben pes, ki je v primerni oskrbi, še ni umrl zaradi lakote. Vseeno pa vprašaj Polono, s čim je ona hranila Rubi  in ali je imela težave z njenimi prehrambenimi navadami.
Logiran
srčica rubi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 110


« Odgovor #13 : petek, 17.11.2006 : 17:16:25 »

od lakote morda ne bi umrla, a je prehrana zelo pomembna in kot opažam na faxu ponavadi glavni razlog za vse možna težave in bolezni, seveda če ni kakovostna. Treba povdarit, da je ravno tu ključ, da se izognemo prepogostim obiskom veterinarjev in zapravljanju denarja za zdravila (zdele si morda ogrožam posel Cheesy, a men je bolj pomembno, da je žival zdrava! Cool)

Rubi pa ma pomoje trenutno največji šok tole dieto, ko že itak pri vseh živalih velja, da ni dobro prehitro menjat obroka, z dieto pa smo začeli takoj in se ni mela časa navajat.. Undecided no upam, da se bo tolko da damo to kuro skozi pol bo pa spet jedla kar ma najraj. Wink Stres zaradi spremembe okolja pa mislim, da je kar hitro prebrodila glede na to, da je po niti tednu dni čist navajena name in tudi brez povodca (Polona ne me kregat, ker si mi rekla da do nadaljnega ne brez povodca!) in CELO ko se igra s kakim drugim psom, ko jo pokličem takoj pride k meni. Cool

Ma je tak kot bi ble že leta skupaj.. kdo ve, morda sva se pa že srečali v kakem prejšnjem življenju, ker mi je res čist sojena po karakterju  Grin
Logiran
srčica rubi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 110


« Odgovor #14 : četrtek, 23.11.2006 : 12:06:47 »

hihi.. je drugi dan po dieti in tamala žver vse pohrusta kar ji damo  Cheesy  najraj ima pa divjačino  Wink  to poje tudi če ji zmešam mal riža zraven, pri dietnem piščancu z rižem pa je še vedno mal nejevolna  Huh  tud če je iz konzerve in ne kuhan, kot je bilo naročen pri dieti. Piščanca iz konzerve poje edin če se še briketi zraven. Mah po dobrem tednu dni te puste diete si je morala prav oddahnit, ko je predse dobila konzervo in brikete  Smiley  si je zih mislila ˝končno prava hrana˝ Tongue  zdej prav veselo ropota s svojo posodo in jo zliže do visokega sijaja  Cool
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: slaba ješčnost
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines