mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 03:19:45

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: STRELOPLAHOST
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: STRELOPLAHOST  (Prebrano 34298 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
car43lica
gost
« : sreda, 31.07.2002 : 22:34:07 »

Pozdravljeni vsi ljubitelji psov!
Oglašam se prvič in že prvič prosim za nasvet izkušenejše.
Imam psičko pudlico, po imenu Šila. Stara je 6 let. Kot je vsaki mami njen otrok naj..., lahko jaz, za svojo pudlico povem vse naj, naj - samo govori kot mi ne. In zakaj se oglašam ter odpiram novo temo?  Ker moji psički ne znam  pomagati, kako premagati strah pred grmenjem, ki ga je v zadnjih časih preveč. Ob grmenju, zapopade mojo psičko nemir, trese se in išče prostor-najmanjši, kjer se lahko skrije. Z ničemer jo ne morem prepričati, da se ji ne bo nič zgodilo. In to je najin problem. Kaj naj storim? Mi lahko kdo svetuje?
Za odgovor v naprej hvala. Huh
Logiran
Gregor_K.
gost
« Odgovor #1 : petek, 30.08.2002 : 13:12:34 »

Če veš kje v bližini za kakšno strelišče potem naj te nekdo z avtom zapelje tja.Odloži naj te kakšen kilometer pred njim in to takrat seveda ko bo kdo tam streljal.S psičko se nato počasi bližaj strelišču in jo miri ter hvali.
Po nekaj dnevih takšnega ravnanja bi se morala vsaj malo privaditi na pokanje.
Sicer pa če se ne,je nikar ne sili,nikar ne pokaj v bližini nje!
So pač psi ki ne prenesejo pokanja,pa čeprav to ni značilno za pasmo...

LP!
Logiran
KAVKA
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 96


« Odgovor #2 : ponedeljek, 21.04.2003 : 11:11:41 »

Že dolgo pod tem naslovom ni bilo nobenega sporočila, za to pa ga imam jaz danes. V klubu(reševalci Smiley) imamo fenomenalno psičko, a ko zasliši strel je konec. :-/ Dela ko urca, v bistvu je najboljša psička v našem klubu Cheesy, vendar pa po strelu med poslušnosto pomeša vse ukaze :-/. Najde pa vsakogar, ki se ji skrije Grin. Ima kdo kakšen nasvet kako bi ji pomagali in odpravili to težavo? Huh Ne recite, da naj pač ne streljamo v njen bližini, ker to ne gre. Pri vseh izpitih, ki jih pri nas opravljaš je streljanje obvezno.
Hvala za vse nasvete v naprej. Smiley
Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #3 : ponedeljek, 21.04.2003 : 11:17:00 »

Po mojem je najbolje da začnete postopoma.Najprej začnite s kakšnimi hrupnimi predmeti v njeni bližini, ko bo to dobro prenašala začnite s streli pištole vendar zelo daleč. Naj se takrat igra z drugimi psi ali je v njihovi bližini saj bo videla da so tudi oni pomirjeni in da to v bistvu ni nič hudega. Ko bo dobro prenašala strele z daljave, začnite streljati vedno bližje nje. Verjetno ne bo nikoli čisto pasivna glede tega, vendar je vredno poskusiti da se težava omili.
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #4 : ponedeljek, 21.04.2003 : 12:57:01 »

Način, ki se gotovo obnese, je pa zanj potrebno mnogo potrpežljivosti, je opisal Gregor_K.!

Ravno za pomladanski čas je značilno, da se dogajajo razna strelska tekmovanja in nastreljevanja orožij. In potem tako, kot je opisal Gregor..... lepo počasi in s preudarkom v bližino strelišča. Nikakor pa psa, ki je občutljiv na strel, NE PELJITE DIREKT NA STRELIŠČE, ker boste lahko naredili več škode kot koristi. Počasi..."step by step" bi se temu reklo.... in prišel bo dan, ko bo lahko "pokanje" že zelo blizu.... Je pa res, da kljub nekakšni "vzdržnosti" ob stelu, včasih ne moremo doseči tudi 100% umirjenosti (ali flegmatičnosti, če hočete).

Pa tudi evchy ima prav....hrupni predmeti so lahko krasna uvertura v "popravljanje streloplahosti" psa.

Samo.... res pa je - kar  velja predvsem za Šilo - da se včasih tudi popolnoma strelomirni psi bojijo groma in strele. V takem primeru vam pač ne ostane drugega, da jo imate ob nevihtnem vremenu ob sebi in ji daste vedet, da lahko pri vas dobi varno zavetje.   Smiley

Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #5 : torek, 22.04.2003 : 07:17:41 »

Samo ne narediti napake in psa nagrajevati za njegov strah (sem spada tudi pretirano božanje in pomirjevanje).
Ena gospa mi je dala zanimivo idejo, kako je pomirila svojega psa, ki se je bal neviht in grmenja. Vsakokrat, ko se je pripravljajo na nevihto so doma organizirali zabavo - plesali so, se smejali in v to vključili tudi psa - ki se je sprva tresel nekje pod posteljo. Na ta način so mu oni s svojim obnašanjem povedali, da je vse O.K. - pes pa to bolje razume, kot besede.
Logiran
LIZA
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.939


« Odgovor #6 : petek, 25.04.2003 : 18:36:30 »

Nekaj podobnega sem tudi jaz pri Lizi naredila.Ceprav je zlata prinasalka,se je na zacetku grozno bala grmenja!Navajala sem jo pa tako,da sva sli enkrat ven v dezju (pravzaprav naju je nevihta ujela Shocked) in tudi takrat je grozno grmelo.Liza mi bi skoraj pobegnila,potem pa je zagledala raco in pozabila na strah (povsem nora je na race).Kako je to mozno,ne vem,ampak potem sem vedno,ko je grmelo rekla:"Liza,raca!" ali "Liza lej papigo,papiga je tam!"Pa se je kar odvadila bati in je tudi na vzrejnem pregledu bila popolnoma mirna,ko so preverjali streloplahost.
mm:Je pa dobra ideja tisto z zabavo!
Logiran
boxi
gost
« Odgovor #7 : četrtek, 22.05.2003 : 13:38:37 »

Lahko pa tudi probaš najprej z ropotuljico, kasneje uporabiš malo večjo ropotuljo, potem vzameš kakšno pločevinko in vanjo daš kamenjčke, potem še malo večje kamenjčke in na koncu šele poizkusiš z streliščem.... dosti manj stresno za psa...  Wink


lp
Boxi
Logiran
KAVKA
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 96


« Odgovor #8 : sreda, 18.06.2003 : 07:19:57 »

Pozdravček za vse! Smiley
Pri nas imamo probleme s streloplahostjo odkar je na stopnišču tik pred psičko eksplodiral balon. Do takrat nismo imeli problemov, a od takrat naprej je nikakor ne moremo navaditi na kakeršen koli močan pok. Foro s stopnjevanjem hrupa smo že preiskusili pa ni uspelo najbolje. Ves ropot, ki ni podoben poku balona je ne moti Cool, ko pa zasliši pok pištole ali strele pa hoče takoj čim bližje človeku. Pojma nimamo kaj bi lahko še poiskusili. Huh Ze samo da vidi balon, celo ne napihnjen pobegne v drugo sobo s skoraj svetlobno hitrostjo. Sad Z vajo strelomirnosti pa ne moremo narediti nič, ker takoj uide s prostora, ko zasliši pok. Lips Sealed Prej teh težav ni bilo zdaj pa nimamo pojma kako bi jih odpravili. Huh Ima kdo kakšen nasvet? :-/

Kavka & "plašljiva" Zena Smiley
Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #9 : nedelja, 22.06.2003 : 12:31:28 »

Zivjo Kavka!

Ful glupo da se vam je to zgodilo. Kako je pa slo na izpitih? V bistvu nimam neke prave resitve, ker za enkrat pri nas v klubu se taksnih tezav nismo imeli in zato tudi ne znam ravno svetovati. Ne vem mogoce bi se enkrat poskusili s stopnjevanjem, ampak zares pocasi. Naj bo na zacetku od dalec, da se komaj slisi. Takrat bodite zraven nje in se igrajte z njo ali sprehajajte. Po mojem ni dobro da je ze kar na zacetku na prostoru in tako vstran od svojega vodnika.

Upam da bo kaj pomagalo. Javi kako gre!
Logiran
KAVKA
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 96


« Odgovor #10 : ponedeljek, 21.07.2003 : 14:46:37 »

To zadevo bomo še dolgo reševali, ker že samo da grmi je  Zena čisto preč. Sad Se bom zelo potrudila da tole rešiva  8)samo ne vem kaj naj naredim ker so tik pred vrati izpiti in tako streljanje. Huh Se še javim Cheesy mogoče najdem nekaj res učinkovitega in vam izdam recept. Wink Držite pesti! Smiley
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #11 : torek, 22.07.2003 : 13:05:26 »

Žal ne vem za noben učinkovit recept, zdi se mi, da se včasih pač ne da dosti pomagati. Dobro premisli preden se lotiš uresničevanja kakšnega projekta po sistemu postopnega navajanja na dražljaje, saj se ti zelo lahko zgodi, da se bo strah samo še stopnjeval, morda celo do te mere, da bodo pomagala samo še pomirila.
Na samem izpitu pa psički lahko malo pomagaš. Ko je na prostoru, bodi ves čas z njo v  vidnem kontaktu.
med pokanjem jo glej in jo v mislih pomirjaj. Vem, da zveni malce butasto, v telepatijo ne verjamem, a pes zelo dobro razbere naše razpoloženje. Pri moji Lani, ki se sicer grozno boji,  deluje, tisti en ali dva strela na preizkušnji nekako prenese in ne beži. Če boš ves čas trepetala kdaj ti bo psica pobegnila se bo to tudi zgodilo.
Logiran
KAVKA
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 96


« Odgovor #12 : torek, 22.07.2003 : 14:14:02 »

Lanabela hvala in hvala tudi ostalim za nasvete. Kiss Ja tudi sama sem že premišljevala da bi se pri izpitu poslužila te metode. Cheesy Bomo poiskusili. Smiley

Močno upam da nama bo uspelo rešiti se te streloplašnosti.
Logiran
altervita
gost
« Odgovor #13 : petek, 25.07.2003 : 11:56:28 »

Sam sem v prednovoletnem času za Brino (bark je uk streloplahosti še prestal, tokrat je samo "ponavljal snov" in dajal moralno podporo Brini) uporabil metodo, ki mi jo je svetoval Halicanum. Vzameš dve deščici in pokaš z njima. Sam sem uporabil parketne lamele. Rezek ton poka, je dokaj podoben poku iz puške ali pištole(petarde na primer, pa nimajo podobnega zvoka). Če pes ne pobegne, ga nagradiš. Mojadva sta zelo hitro sta pričela dojemati, da je salama na poti, ko slišita pok (pokal sem priložnostno in nenapovedano), in sta vsakič priletela" v zgornje nadstropje pogledat, kaj se dogaja. Kasneje nismo imeli problemov glede petard (novo leto smo s psi preživeli na kanonadi v Tivoliju), pa tudi ko sem si ogledal vzrejni pregled skupaj z Brino, ni trzala na pokanje pištole. Metoda je bila torej uspešna.
Logiran
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #14 : četrtek, 14.10.2004 : 10:15:49 »

Tale tema je pa že kar malo zastarela... ne vem ali je vsem uspelo odpraviti težave s svojimi kosmatinci ali pa ste dandanes vsi brez težav pri svojih kosmatincih, kar se tiče strelov, pokanja, grmenja ipd? Undecided

No, bom jaz malo osvežila tole temo, saj je naše življenje v zadnjih dneh postalo popolnoma neznosno in tudi sama več ne vem kaj naj... priznam, sploh se več ne znam obnašati. Undecided

Pred nekaj dnevi se je na dolenjskem pričela gradnja obljubljene avtoceste. Zgleda da nekje daaaaaleč stran minirajo, saj se čez cel dan slišijo pridušeni poki. Za nas ljudi ravno toliko, da slišiš, za psa zgleda veliko huje.

Pri nas doma je stanje, kot sem že omenila, nevzdržno. Shiva sploh več noče ven. Niti na opravljanje potrebe. Če greva ven, je to zato, ker jo dam na povodec in je praktično prisiljena iti. Vendar takoj, ko prideva po stopnicah dol, že teče na spodnji vhod, k mojim staršem.

Se naredim da nič na vidim, grem v drugo smer, jo pokličem, ona totalno panična. Imam jo na fleksiju, pa se zažene z vso močjo 5 metrov naprej, jo pokličem, ji dam kakšen ukaz, pade na tla itd... Skratka - nimam besed, tako se mi zdi situacija huda.

Lulanje? Če imam srečo, 2x dnevno. Ampak res srečo. to pomeni, da jo peljem v en res čisto skrivni kot, pa še tam jo pol ure prosim naj opravi.

Kakanje? Na dva dni mogoče. Ne vem... sploh več ne vem kako naprej.

Mirim je ne. Baje da s tem samo pokažeš psu, da je nekaj res narobe. Ukazi? Ne uboga. Trese se, zadnje tačke ji praktično odpovejo... (beri=nikoli se ne usede v mokro travo, ob pokanju in seveda če je na povodcu, se ji zadnje tačke tako tresejo, da se dobesedno sesede)...sedi v travi... jaz hodim, jo kličem, delava kroge... nič.

Aja, moja psica, če jo je strah, ne pride po zavetje k meni, ampak ji je edino zavetje kotiček v našem kabinetu in zaradi tega seveda samo sili v stanovanje.

Poskusila sem z igro. Več ljudi, najljubše igračke, podenje, poziv k igri... jok, vse "uzalud". Ona ušeska nazaj, prestrašen pogled, prošnja ... ne muči me, pusti me noter...

Vse skupaj je prišlo tako daleč, da sem včeraj izgubila živce tudi sama. Z jezo sem jo potegnila na povodcu, da se je zgleda prestrašila tudi mene. NAPAKA!!! Vem! Se zavedam. Ampak je bil pač trenutek moje šibkosti... imam res vsega preveč zadnje dni v glavi. Njena prerezana tačka, gonitev, moji problemčki in še kaj. Vem, to ni izgovor...

Prepustila sem jo partnerju in rekla v besu da nobenega izmed njiju ne vidim notri dokler ne opravi potrebe. Po cca pol ure sta prišla notri. Opravila je samo lulanje. DRUGO v včerajšnjem dnevu. Prvo pa zgodaj zjutraj, ko sem jo peljala jaz ven. (To seje dogajalo zvečer včeraj)

Kako se lotiti problema, če je sploh kakšna možnost, da to odpravimo:

prebrala sem vse vaše odgovore na to temo, vendar za nas ne vem če sem našla kaj uporabnega.

Pokanje v stanovanju... ni problema. Psice ni popolnoma ničesar strah. lahko mečem po tleh kar želim, lahko pokam s čimerkoli, ona ve, da to ni zvok grmenja, da to ni tisti grdi pok od petard ali miniranja.... ona vse to ve.

Naj grem na strelišče oz v bližino le tega? Se bojim, da bi naredila preveč škode pa še strah pobega obstaja, čeprav bi bila na povodcu. Takrat je ona čist....out.

Še kakšen predlog? Lepooo prosim, lahko tudi samo kakšno vzpodbudno besedo, ker ne vem koliko časa bomo lahko še shajali tako, kot sedaj. Bojim se da bomo poleg psihičega strahu zboleli tudi fizično. Zadrževanje urina, blata... Undecided

Lp, Fortuna.
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: STRELOPLAHOST
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines