mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 10:10:36

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: STRELOPLAHOST
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: STRELOPLAHOST  (Prebrano 34421 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #30 : torek, 29.11.2005 : 15:03:11 »

Fortuna, poskusi psico čim manj opazovati in s ečim manj vznemirjati. Ne sekiraj se, čeporedko lula in kaka. Na krajši rok ne bo škode. delaj se glupo ,kot da nič ne opaziš in jo pusti pri miru.
Organizmi s eprilagodijo. N emor ej ebit v neskončnost strah- če se stem ne boš ukvarjal ain poslabševal asituacije. Naj bo notri , č ej eporezana, dokler s ne zaceli. Pelji jo kam na obisk ali z avtom n aizlet, a tudi v tem primeru ne rini vanjo.
Minirat bodo že nehali in nog ase bo zacelila. Č eboš do njenih problemov ostal indiferentna  bodo izginili skupaj s slbimi okoliščinami oz malo kasneje. Pazi predvsem, d ane limaš n ato razpoloženj enovih problemov.
Če ne gre drugače in si sama v šoku , daj psico nekam na počitnice za ta nesrečni čas- nekam kje nimajo pojma o težavah in problemih tvoje psice.
Tincy , posamezne linije borderje so izjemno občutjive na vse glasne zvoke.  Zadevo lahko prikriješ samo z zelo močnim nagonom, na način,da pes ko je v nagonu ne bo reagiral na zvok. Ko  pa ni v nagonu mu moraš predvsem onemogočiti pobeg in s tem drugotne težave. Na srečo tvoj ne beži ,kar je super. V delu se ne posvečaj navajnju na zvok, pač pa ustvarjanju močnega nagona in ljubezni do dela. Izven dela ga bo pač strah, z leti najbrž vedno manj, a morala boš biti vsedno pozorna na nepričakove poke in zvoke.
Logiran
tincy
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 42


« Odgovor #31 : torek, 29.11.2005 : 16:07:29 »

Vem, da so borderji na zvoke precej občutljiva pasma, pa vendar nista ne starša od mojega psa, ne nihče iz legla streloplahi, prav tako nima pes nobene posebno slabe izkušnje s pokanjem (vsaj ne da bi jaz vedela zanjo, če se je kaj zgodilo v moji odsotnosti ne vem...) Še v mali šoli so na vadbišču zraven streljali, pa se mi zdi, da ni reagiral.
Drugače smo doživeli tudi že pobeg-na vadbišču so vadili za izpit (IPO 1) in so seveda streljali in mi je pes pobegnil v bližnji gozdiček in nas ga je 5 ljudi iskalo 2.5 ure, pa se je tako potuhnil, da ga nismo našli, šele potem se je kar na lepem pokazal. Aja, da se ne bomo narobe razumeli, pes se je bal pokanja že prej.
Drugače pa je največji problem ravno v tem, da sva pri reševalcih (sicer sva še bolj na začetku) in vsaj po moji oceni kar lepo dela, pa tudi z veseljem in res nebi rada zaradi streloplahosti nehala. Sad
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #32 : torek, 29.11.2005 : 16:13:36 »

tincy, aha, ti imaš tistega psa, ki so ga reševalci iskali Undecided sem slišala ja, da so streljali pri IPOvcih in da je en border pri reševalci ušel.... No, važno je, da ste ga našli oz. da je prišel nazaj. Veš, tam blizu je zeloooo prometna cesta Lips Sealed

Lanabela, po čem sklepaš, da je ta streloplahost prirojena?
Logiran
tincy
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 42


« Odgovor #33 : torek, 29.11.2005 : 17:16:35 »

Ja bina js sm tista
Logiran
tincy
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 42


« Odgovor #34 : torek, 29.11.2005 : 17:24:02 »

Vem za cesto Smiley me je blo prav zaradi tega ful strah, ker naš pesjan zna tud avtomobile past. Včeraj na treningu je pa Samo hotel malo preiskusiti kolk se pravzaprav boji in je plosknil, pa je blo konec Sad mislim sicer, da je malo povezal pok z tistim zadnjič, ke se mi zdi, da je že malo s strahom prišel na vadbišče.Tako da na vadbišču ne bomo več pokal Wink Pa tudi danes sem probala polsknit, pa ni bilo takšne reakcije,oz. je sploh ni bilo.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #35 : torek, 29.11.2005 : 17:40:24 »

1. pes ni imel nobenih slabih izkušenj, 2. boji se različnih zvokov, ne le pokanja, 3. pridobljena streloplahost se pokaže ponavadi šele pri malo starejših psih, ponavadi na točno določene zvoke,  4. ker sem videla precej borderjev z takšno težavo....to, da starša nista streloplaha ne pomeni nič. treba bi bilo videti vso žlahto nekaj kolen nazaj. kar ni tako lahko, če računaš na to, da streloplahosti nihče ne prizna prav rad.

Bojim se, da pes s tako slabimi živci za ruševinarja ni primeren. Ne samo zaradi pokov, pri delu se pojavijo najrazličnejše nepredvidene situacije, ki so za psa, ki reagira panično smrtno nevarne. To, kar  je omenila Deteljica, namreč da  pes v nagonu ne "opazi" pokanja,  je popolnoma res. Vendar se moraš zavedati, da recimo med izpiti za reševalne pse ne poka samo takrat ko tvoj pes dela in je v nagonu ampak kar naprej, tudi ko čaka. In da sodnik, ki opazi, da je pes samo malce nemiren ob strelu doda še nekaj bližnjih pokov, da vidi kaj je s psom. Sicer je  bilo (ne vem če so še) med ruševinarji nekaj streloplahih psov, vendar so postali taki potem, ko so že nekaj časa delali in niso imeli paničnih izpadov.

Lana je recimo postala streloplaha pri 6 letih, boji se izključno pokov, ki so povezani s strelivom, ob pokanju je pod groznim stresom, vendar ne beži in je še vedno sposobna iskati tudi če poči kakšna petarda. tudi s prostora se ne gane. Če bi ji pa izmerili pulz....
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #36 : sreda, 30.11.2005 : 08:18:39 »

Tincy, kdo pa sta starša tvojega psa, da si tako prepričana, da ni nobeden občutljiv na zvoke?
Ker predvidevam ,da je pes iz Slovenije, se mi zdi to skoraj nemogoče, saj ima 80 % v Sloveniji skotenih borderjev v sebi "zvokoplahe" prednike.
Pa tudi , če starša nimata izraziti izražene te lastnosti, jo imajo lahko predniki.
Občutljivost na zvoke je pasemska značilnost, a ne  v slabem smislu. Izhaja iz velike reagibilnosti pasme, izredno dobrega sluha in občutljivosti , kar je bilo za usmerjanje  in obvladovanje psov na velikih razdaljah ob sočasnem močnem nagonu nujno potrebno. Od optimalne občutljivosti do malo pretirane, pa je samo korakec. Pmisli,da na širnih Škotskih planjavah ni bilo posenega hrupa zato tudi pretirana občutljivost na zvoke ni nikogar motila oz jo sploh niso opazili. Obenem pa so kaj hitro opazili , če j epes ob močnem vetru, ob gasnem blejanju ovc, na razdalji več 100 m preslišal povelje npr.
Obnem ponovno tolažba- ko bo  pes v močnem nagonu za iskanje zagotovo ne bo pobegnil med delom.

Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #37 : sreda, 30.11.2005 : 08:25:02 »

Ja šele zdaj sem opazila,da j eLanabela razložila,kako je s pokanjem pri reševalnih psih. Ni jaz tematike ne poznam povsem, ker nima reševalnega psa. Se mi pa zdi ti pretirano preverjanje pokanja pri reševalcih bedasto, saj v akcijah ne minirajo ravno pogosto.No ,zadeve tu ne bomo spremenili, sem pa morala izraziti svoj emnenje  Wink.
Na splošno slabi živci so nekaj drugega od občutljivosti na zvok in so moteči za vsako delo. Ni nujno,da ima pes občutljiv na zvoke slabe živce.
Če se ne motim ta opisani primerek ni begal naokoli, pač pa se je potuhnil, katr ni tako slabo. Najbolj nevarno je brezglavo beganje.
Je pa težko ovecenjevati zadevo zgolj po opisu, ker je že opis "obdelan individualno", potem pa še vsak prebere po svoje, pa manjka cel kup sočasnih podatkov.
Logiran
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #38 : sreda, 30.11.2005 : 08:33:36 »

Tincy, šele sedaj sem videla tvoje vprašanje...

Pri nas se do sedaj zadeve še niso izboljšale, je pa res, da na tem še nismo delali.

Sedaj delamo na tem, da bi streloplahost vsaj omilili, če že ne čisto odstranili, tako da bom poročala o napredku. Wink
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
Blumina
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 186


« Odgovor #39 : sreda, 30.11.2005 : 09:38:20 »

Mogoce lahko komu pomaga tale link:
http://www.geocities.com/jetflair/gunshy.html
Nama z Blum je ze. zdruzila sem zadevo skupaj s klikerjem in se lotila resnicno pocasnega a vstrajnega odpravljanja tezave.
Pri nama je bila zadeva povezana z napacnim treningom, na katerem smo streljali skupaj skoraj eno uro. Ker sem se sama nekako bala, da bi moj kuza postal streloplah sem bila cel trening poleg nje in ji dajala salamce. In glej ga zlomka, na tem treningu sem Blum naucila, da je streljanje nekaj cudnega. Naucila sem jo, da mora biti takrat pri meni in ni dvakrat za rect, da sem njen strah oz. vsaj njen nemir zaradi mene, takrat potrjevala. Po tistem treningu je postal nestreloplah kuza, nauceno streloplah.
In sem se vsedla na net, posvetovala z vsemi moznimi ljudmi, najbolj v spodbudo sta mi bila dva lovca, katerima se je zgodil podoben primer. Tudi ona dva sta tezavo uspesno odpravila. Tako kot midve z Blum. Je pa eno res, da sem se zadeve resnicno zavzeto lotila. Podobno, kot jo opisano v linku zgoraj.
En mesec ni bilo sprehoda na katerem ne bi pokalo. Sem pa v zadevo vklucila se lezanje na prostoru. In kmalu se je pokazalo, da Blum tocno ve, da bo dvakrat pocilo in potem bo mir. Ker je bil pok na zacetku res zeloooo oddaljen je bila zanjo situacija obvladljiva. Jaz sem pa takoj kliknila, ko je sprosceno oblezala na prostoru. Nujno je, da psa nagradis sele takrat, ko se sprosti in ne takrat, ko je ves napet in v stresu. Vedno je potrebno pocakati na sproscenost. Zelo dobro opazujte drzo telesa, misice, usesa,... Ce delate s klikerjem vam bo veliko lazje.
Tako, nama je v enem mesecu uspelo sanirati bedarijo tistega napacnega treninga v enem mesecu toliko, da sva lahko sli na resevalski izpit in ga tudi uspesno opravili. Sva pa potem to se dolgo po tem utrjevali in lahko recem, da zelo uspesno.
Je pa nekaj res, da je bil pri njej to problem zaradi napake pri treningu in ne za ze na svet prinesen strah. Ona je bila do tistega treninga brez kakrsne koli tezave pri pokih. In hec je bil, ker je odreagirala le pri poku 6mm pistole. Ostalo je ignorirala.
No ja, mogoce sem komu pomagala s to najino zgodbo. Ne obupajte, lotite se dela in uspelo vam bo. A ze na zacetku morate vedeti, da bo lahko odpravljanje hudih tezav lahko trajalo mesece in mesece rednega dela, lahko tudi leto in vec. Rednega dela, povdarjam.
Lep pozdrav
Blumina
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #40 : sreda, 30.11.2005 : 10:06:50 »

 Treba je razločeavti strah od fobije.
Se pa da res z oblikovanje vedenja zadevo v vsakem primeru omiliti.
Opisani napačni trening pa je tipičen primer,kako s pretiranim ukvarjanjem in posvečanjem problemu ustvarimo težavo celo tam, kjer je ni.
Logiran
Blumina
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 186


« Odgovor #41 : sreda, 30.11.2005 : 10:17:33 »

Deteljica, ne vprasi kako jezna sem bila takrat nase. Bi se od jeze skoraj razpocila.
Predvsem zaradi dejstva, da se je to zgodilo meni, ko mi je pa cisto jasno, da kaj taksnega sploh ne bi smela pocet.
Sem se pa potem pri odpravljanju tezave ogrooooooomno naucila. Blum se verjetno ne bi glih strinjala z mano, da je bila spet moj poskusni zajcek. Amapk uspelo nama je in to je to kar velja.
Pozdravcek
Jasna
Logiran
Marjetka
odvisnež
*****
Sporočil: 540


« Odgovor #42 : sreda, 30.11.2005 : 10:21:09 »

Odlicen link, Blumina. Wink Tudi mi smo na tak nacin ze skoraj odpravili plasnost.
Psica se je bala pokanja, ploskanja, grmenja, igranja na kitaro in tudi kitare same... Resitev pa se nam je ponudila kar sama od sebe. Domislili smo se namrec, da lahko s pomocjo kitare psico odvrnemo od »fehtanja« pri jedilni mizi. Pri obedih smo zraven postavili kitaro, psica pa je zbezala na vrt in smo imeli mir. In glej ga zlomka, cez nekaj tednov ta metoda ni bila vec uspesna. Kitara je zaradi prijetnih vonjav kuhinje izgubila svojo skrivnostno moc.  Grin
No, potem sem sklenila razpolozenje psice na podoben nacin preusmerjati tudi ob drugih strahovih. Kadar grmi jo na primer prav na dolgo, z obcutkom pocesem  (takrat se res sprosti in postane cisto mehka), ali pa jo razigram in gremo ven na dez metat zogico (in potem v nagonu ne razmislja o nevihti), ali pa grem pect palacinke (da je cel prostor poln mikavnega vonja in da ne more misliti na nic drugega kot hrano). Ploskanje sem pa uvedla kot najvecjo mozno nagrado. Kadar se se posebej izkaze, ji po novem vpijem »bravo« in zraven navduseno ploskam. Za nevihte in nenadne hrupe se skoraj ne zmeni vec. Ne vem se, kako je zdaj s pokanjem strelnega orozja in petard, ker zadnje case tega ni imela priloznosti slisat, ampak upam, da bo tudi glede tega bolj pogumna. Ce pa ne, jo bom pa se na to nacrtno navadila.  Smiley
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #43 : sreda, 30.11.2005 : 13:14:43 »

Žal se ta pes ne potuhne ampak beži (če ne ga ne bi bilo treba iskali, ko je pobegnil med treningom)
Delno se strinjam z Deteljico, to preverjanje streloplahosti je res pretirano. na ta način marsikaterega psa, ki je samo rahlo občutljiv resnično spravijo ob živce. streloplahe pa itak spravijo ob živce še preden sploh pridejo na vrsto za delo.
Pri iskanju se res ne minira, vendar pes občutljiv na hrup zelo težko dela. samo nekaj primerov, ki se zgodijo na čisto navadnem treningu zelo pogosto: pri iskanju po gozdu so pogosto poki, ki jih zagrešijo lovci. če iščeš na našem koncu, pa je pokanje bolj ali manj stalnica, saj v bližini vadijo člani strelskega društva ( pred leti je gostom iz drugega društva zaradi tega pobegnila plašna psička, iskali smo jo skoraj en teden, našli nekaj kilometrov stran. Danes bi se zadeva ne končala srečno, saj bi morala čez več izredno prometnih cest). Na vadbišču se pogosto dogaja, da vadi več skupin, nekateri tudi pokajo (sploh ni nujno da streljajo, zgodilo se je, da je borderka z enako težavo zbežala zaradi pokanja z bičem med obrambo kakšnih 100m stran) nekatere najbolj priljubljene "ruševine" za trening so v centru Ljubljane. Vadi se navadno v večernih urah. Odveč je razlagati, da decembra tam poka kot na fronti, išče se brez povodca in ovratnice, ograje ni, streloplah pes je znerviran že med čakanjem na iskanje.  zadeva je še bolj zoprna, ker ne gre samo za poke ampak tudi za vse mogoče druge moteče zvoke. tudi pse, ki niso pretirano občutljivi zna veči iz tira, če nenadoma (po možnosti v temi in brez prisotnosti vodnika) skočijo na pleh. sem ter tja kdaj pade z velikim truščem kakšna deska ali paleta, kar zna biti še posebej nevarno, če se plašen pes nahaja recimo nekje na višini, vodnik pa mora ostati spodaj. Da o gradbeni mehanizaciji ali celo helikopterju ne govorim.
S psom, ki se boji a ne beži se nekako da delati. S psom, ki panično beži pa si ne bi upala.
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #44 : sreda, 30.11.2005 : 13:24:36 »

Delno se strinjam z Deteljico, to preverjanje streloplahosti je res pretirano. na ta način marsikaterega psa, ki je samo rahlo občutljiv resnično spravijo ob živce.

Če misliš na konkreten primer tincy, potem niso streljali reševalci, ampak na sosednjem travniku IPO-vci.
Logiran
Strani: 1 2 [3] 4 5 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: STRELOPLAHOST
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines