mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 29.04.2024 : 18:16:39

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: STRELOPLAHOST
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: STRELOPLAHOST  (Prebrano 34438 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #45 : sreda, 30.11.2005 : 14:42:58 »

Ne, mislim na preverjanje streloplahosti na izpitih.
Logiran
Blumina
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 186


« Odgovor #46 : sreda, 30.11.2005 : 15:25:23 »

Tincy, poiskusi na nacin kot sem nakazala v prejsnem postu.
Le, da je v tvojem primeru potrebno starsat se z veliko daljse razdalje. Prva pokanja bi morala biti tako oddaljena, da bi jih ti komaj slisala. Le toliko blizu, da bi tvoj kuza sicer rahlo zaznal pok ampak ga ne bi vznemiril. To je pa lahko zelo dalec. Vsteti moras v izracun razdalje dejstvo, da psi slisijo veliko bolje od nas. Pred tem, ko se bos dogovorila za pokanje, se z nekom dobi na tistem mestu in brez psa poiskusita koliko se slisi. Upostevati moras, da je slisnost odvisna od vremena. Vedno prej preveri! Zelo pomembno!!! In vedno naj bo drugi pok se bolj oddaljen. Da je pokanje vedno manjse in zato zanj veliko bolj obvladljivo, saj bo kmalu vedel, da bo drugic pocilo manj. Ampak povdarjam, da mora biti v tvojem primeru pok tebi skoraj neslisen. Le tako ga bos lahko nagradila za pravilno vedenje. Ce pade v paniko ga ne bos mogla nagradit.
Je pa hudic vse zorganizirat. Potrebujes pomocnika, pa primerna mesta (ne mores pokati povsod) za pokanje, saj lahko kuzki zelo hitro povezejo pok s krajem dogajanja ali pa s pomocnikom, ce ga vidijo. Midva z mozem sva odhajala od doma loceno da ga na sprehodu Blum sploh ni videla. Zato ni povezala z njim. Streljali smo povsod, skoraj nikoli pa ne na istih mestih. Ker je za Blum lahko ponovitev le dvakrat lahko vzorec, s katerega potegne ugotovitev. Sem morala biti zelo prefrigana. Tudi raznih vidnih znakom strelcu nisem smela dajat, ker bi kmalu pogruntala, da se poci takrat, ko npr. dvignem roko. Zato sem se zmenila, da lahko poci drugic sele takrat, ko bo videl, da sem Blum nagradila (po kliku) in nato je prestel se do dvajset.
Ves kaj, hudic je vse napisat, pa itak je potrebno vse vsakemu kuzku posebej prilagodit. Ce te bo zamikalo poiskusit z meni uspesno tehniko poslji zasebno, pa se bova pomenili. Mogoce najdeva uspesni sistem.
LP
Blumina
Logiran
tincy
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 42


« Odgovor #47 : sreda, 30.11.2005 : 17:16:01 »

Hvala za vse nasvete! Se bom res resno lotila tega problema, tudi če nam ga ne uspe odpraviti, bo veliko že, če nam ga uspe omiliti.

Lanabela- pes ne beži panično in brezglavo, le zavetje išče, takoj ko ima kaj nad glavo se počuti bolj varnega. Zato je tudi s travnika zbežal v gozd, če bi brezglavo bezljal, ga verjetno že nebi bilo več in v končni fazi je tudi sam prišel nazaj. Pa boji se grmenja in pokov,vsi močnejši zvoki ga še ne spravijo s tira. Ploskanje zadnjič, pa mislim, da je res le povezal z krajem kjer ja takrat počilo.

Deteljica-starša mojega psa sta: Mawlich Meg Bratolovi dvori (od Andreje Jakopič) in Zep več si lahko pogledaš tu : http://www.bordercollie.hr/5th_litter.htm  (upam da link dela). Drugače sem pa o tem govorila tako z Andrejo, kot z Alenom in oba sta bila prezej začudena... Sem se pa spomnila, da ja Alen naredil, test temperamenta, ko je bil pes še mladič in res je, da ima pri sound sensitivity od 3 naprej (številk je 6 )pripisano, da da rep dol. tako, da je možno, da je res malo  "podedovano". Ne vem Undecided

Za naju so reševalski izpiti res še daleč (če do tja sploh prideva) - Mac ima komaj 11 mesecev, tako, da bova zaenkrat še lepo trenirala in če bomo rešili problem bova probala tud z izpiti, če ne pa...

Blumina - hvala za nasvet Smiley Res upam, da bo uspelo, drugače te pa že najdem Wink


Lp       Tina
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #48 : sreda, 30.11.2005 : 19:34:21 »

Zlasti pazi, da se strah ne bo naprej razvijal - to se lahko zgodi zelo hitro. Če ob poku išče zavetje, lahko poskusiš s tem, da bo na treningih vedno imel varno mesto, recimo pokrit boks, kamor se bo lahko umaknil. To sicer lahko pomeni tudi kakšen dodaten umik z vadbišča kadar mu bo vsega dovolj, vendar se bo število umikov manjšalo tako kot bo rastlo veselje  do dela. Če se odločiš za tak način dela, je pomembno, da mu je dostop do boksa vedno dovoljen. Malce neortodoksno, ampak mogoče bi s tem lahko preprečila kakšno nevarno situacijo.
Logiran
tincy
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 42


« Odgovor #49 : sreda, 30.11.2005 : 19:54:36 »

Ok, potem če prav razumem ni nič narobe, da sem ga (v pon na treningu) peljala v avto, da se je pomiril, po 20min pa sem ga šla iskat - potem nama je uspelo narediti še celo vajo iskanja in doma ga potem spustum v hišo če se recimo prestraši poka, saj ponavadi sili notri, pa sem se ponavadi malo slepo naredila?

Pa še nekaj kako preživeti praznične dni? Dobro, v hiši bo že, samo na sprehodu bo pa problem, sploh tam pad dni pred in po novemu letu, cele dneve bit samo not pa ni mogoče.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #50 : četrtek, 01.12.2005 : 19:53:31 »

Lahko ti povem, kako  zgledajo decembri pri Lani. Že tako in tako je večino dneva notri. Ko pa  se oglasijo decembra prve petarde (čisto vseeno kako daleč) gre  ven samo še toliko kot je bilo nujno. Na sprehod sicer še vedno rada gre, a ko se začne mračiti se ji kar naenkrat strašansko mudi domov. Če zasliši kakšen pok pa sploh. Tudi sicer postane zelo pozorna na mulčke, zlasti take od 10 -14 let, očitno petarde po žepih že na daleč zavoha, takih otročičkov se ogne v velikem loku. Potem pride na vrsto Miklavžev ognjemet. Ta jo je včasih čisto sesul. Od takrat pa do srede januarja je bila pod hudim stresom. Zvečer je zlezla k meni v posteljo (tega sicer nikoli ne dela), čez dan pa se sploh ni odlimala od mene ali Roka. Če je slučajno ostala sama je bila čisto nesrečna, vlomila je v omaro, spravila vse obleke iz spodnje police, zlezla noter in zvlekla obleko nazaj, tako da je bila čisto "zazidana". Zelo težko jo je bilo spraviti ven, samo nos je pomolila iz hiše zavohala smodnik, se obrnila in noter. tako sem skoraj cel december čistila tudi lužice v veži, saj si ni upala ven. Pomirila se je šele enkrat sredi januarja. Vsako leto je bilo huje, priznam, da nisem znala narediti čisto nič koristnega. karkoli sem poskusila, je bilo brez haska. edina stvar, ki ji kaj pomaga je apaurin, pred vsakim ognjemetom, za miklavža in za novo leto dobi tabletko. Sedaj je vsako leto malo bolje, sicer še vedno leze v posteljo in se zavija v cunje, a si vsaj upa na sprehod in lulat, tudi občasni vmesni poki jo ne motijo tako grozno. In kar je najbolj važno, ne kaže več znakov hudega stresa kot jih je prej.
Logiran
tincy
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 42


« Odgovor #51 : petek, 02.12.2005 : 17:22:14 »

Potem vidim, da nas čaka pester december Huh Undecided
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #52 : torek, 06.12.2005 : 14:40:45 »

Miklavža smo letos neverjetno lepo prestali, ognjemeta začuda ni bilo, parkeljni sploh niso omembe vredno razgrajali (lani so poleg pokanja tudi poruvali vse prometne znake daleč naokoli, mogoče so jih dobili in jih malo bolj trdo prijeli). Skratka, kljub nekaj posamičnim pokom, Lana še ni ugotovila da je december.
Logiran
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #53 : četrtek, 08.12.2005 : 18:37:30 »

Jaz oz midve s psico imava pa spet en problem... Huh

Kot veste, gre za streloplahost. Psica se ustraši vsakega poka, od najmanjše petardice, do močnejših pokov. ČE sva na sprehodu in če pokajo drugi. Huh Doma oz kjerkoli drugje pa lahko pokava jaz ali Dušan s čemerkoli, tudi s 6mm revolverjem, takrat pa sedi, ne trzne in naju gleda direkt v oči. Seveda sledi huda pohvala (bravoooooo, priiiiiidna, jaaaaaaaaa, tooooo in še kaj) in nagradica, vendar sem vseeno zmedena.

Kaj če je v našem primeru tako, da se tudi zelo močnih pokov ne bo bala, če bova pokala midva, ostalih pa ne bomo mogli niti omiliti, kaj šele odpraviti? Undecided

Prosim za kakršenkoli nasvet, spodbudno besedo... Res sem obupana.

Lp, Fortuna.
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #54 : sobota, 17.12.2005 : 19:40:05 »

Pri nas je pa viden nepričakovan napredek: že dva dni pokajo, Lana pa je mrtvo ladna. Zjutraj je nekdo na parkirišču spustil eno tako kot da bi razneslo Petrolovo črpalko v bližini, psica pa nič. Zvečer ko smo šli na sprehod, so se mulci obmetavali s petardami, Lani pa se sploh ni nič mudilo domov. Sem se kar ustrašila, če je mogoče od starosti reva nenadoma oglušela. Lansko leto se takle čas sploh ni več upala ven lulat.
Logiran
tincy
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 42


« Odgovor #55 : sobota, 17.12.2005 : 20:24:44 »

Pri nas je tudi bolje, kot se pričakovala. Poke, ki so dovolj oddaljeni kar presliši, še vedno pa se boji tistih močnejših-po katerih je treba priti čim prej pod kuhinjsko mizo. Imam pa vseeno srečo, da živim dovolj ven z mesta, kjer ni tako veliko petard.
Logiran
liza-asta
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.602


« Odgovor #56 : torek, 25.07.2006 : 09:44:12 »

Sem hotela začeti novo temo, pa bom zdaj kar tukile napisala.
Imam dobermanko iz zavetišča Sv.Anton. Lizo staro približno eno leto.
Ko sva se vračali v nedeljo z morja, je 500 m pred domom začelo grmeti in se bliskati.
Liza je čisto ponorela od strahu. Odpela se mi je z varnostnega pasu in hotela na vsak način iz avta. Komaj sem pripeljala do doma.
Zbegana je bila do konca. Dobila je drisko in nisem je mogla umiriti, tako je bila prestrašena.
Letala je po stanovanju gor in dol.
Pa zjutraj še ena runda grmenja in spet isto. Skoraj celo noč sem jo mirila.
(zjutraj pa zaspala v službo)
In včeraj zvečer spet grmenje in strele.Ponovi vajo. Letanje sem in tja brez obstanka.
Ni in ni se umirila. Potem sem ji dala en apaurin, pa čez pol ure še enega.
Po eni uri je bilo malo bolje. Našla si je zavetje v kopalnici. Dala sem ji kovterček v kopalnico in je potem malo zaspala. (jaz pa spet zaspala v službo)

Prosim za kakšen nasvet. kako jo umiriti, ko začne grmeti in se bliskati.
Razen apaurina, da ne bo postala odvisnica od tablet.
(tudi pokojni pes od moje sestre je vedno cel december zaradi petard preživel v kopalnici.)
jaz pa tega še nisem izkusila.
prosim za pomoč.
LP Mojca od prestrašene Lize Cry Cry Cry Cry Cry
 
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #57 : torek, 25.07.2006 : 09:52:18 »

Ni to ravno  streloplahost Wink.  Marsikakšen   polno uporaben lovski pes , ki nima  problemov  s  streloplahostjo se boji  grmenja in bliskanja.
Takrat , ko  do tega pride,  jo lepo tolaži  in božaj  in  ji  stalno prigovarjaj  , da  ni nič. 
Naša  dva  nestreloplaha junaka  si  takrat   izbereta  mesto  zraven postelje. Wink(  čeprav  pri naših  ni ravno  poanta  v strahu  ampak  bolj  v  iskoriščanju danega  trenutka Roll Eyes)

Logiran
fortuna
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.578


Obožujem vse kar je kosmato in na stirih tackah.


« Odgovor #58 : torek, 25.07.2006 : 10:08:34 »


Takrat , ko  do tega pride,  jo lepo tolaži  in božaj  in  ji  stalno prigovarjaj  , da  ni nič. 

Jaz božanja in tolaženja ne bi ravno priporočala. S tem psu samo še bolj stopnjujemo strah, saj mu s svojim dejanjem sporočamo da se zunaj res dogaja nekaj hudega.

Tudi ena izmed mojih psic je streloplaha. Ko zasliši grmenje ali decembra pokanje, si v stanovanju najde kotiček kamor se skrije - v dnevni sobi je to za sedežno, v spalnici ob postelji, v kabinetu pod mojimi nogami itd...

Jaz jo ob tem ignoriram. Seveda pa ji dovolim da gre z mano, kamorkoli pač grem. Če grem iz kabineta v kopalnico, je ne bom na silo pustila v kabinetu, pač pa gre z mano. Če grem iz kopalnice drugam, gre z mano, če grem takrat ven z drugo psico, prve ne bom na silo vlekla zraven itd itd...

Lp, Fortuna.
Logiran

Ce dolgo zivijo skupaj, se zivali vzljubijo, ljudje zasovrazijo.
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #59 : torek, 25.07.2006 : 10:21:20 »

V primeru grmenja in pokanja  petard  ne govorimo o  streloplahosti.

Streloplahost je  bojazen pred strelom( s tem povezanim pokom).  To se rešuje na  drugačen način  kot  strah  pred pokom(grmenjem/ petardami/ zbijanjem itd..)
Pokanje petard in grmenje   ni isto. In  tudi  veliko  lovskih psov  popolnoma neobčutljivih na strel se boji petard  ali  grmenja.
Bistvo (  če je ta  strah  tako evforičen kot ga je opisala liza - asta) je, da se  psa  v takem trenutku  umiri in da se mu  zna dopovedati da je na varnem.
kako  to storiti je pa  čisto  odvisno od posameznika  - koliko pozna  svojega psa in njegove reakcije.
Pri nas  sicer  strahu  nimata  ne pred enim in ne pred  drugim , jima je pa dovoljeno(  damču  od malega-  tamala  ga pa  pridno posnema  seveda Roll Eyes) da  si je ob takih trenutkih vedno lahko sam izbral  svoj  varen kotiček.
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Značaj, čustva in strahovi  |  Tema: STRELOPLAHOST
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines