mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 05:10:20

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: Pes grize, ko ga božaš...
Strani: 1 2 3 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pes grize, ko ga božaš...  (Prebrano 20506 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
smajli
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 37


« : torek, 05.12.2006 : 23:13:23 »

Imam 7 mesečno flatko in je zelo živahna. To je pa problem ko jo božaš in se ona hoče igrati s tojo roko in te grize. Zato si je noben ne upa pobožati, ker vsakič ko jo pobožaš, se ona sunkovito obrne in te začne grist. Če ji pa daš nekaj v gobček(igračko, hrano) je pa čisto mirna in se pusti božati. Tudi ko jo krtačim najprej lovi in grize krtačo, potem pa se, čez nekaj časa, uleže in se pusti krtačiti.
Ne vem pa kako naj jo odvadim grizenja?
Sem poskusila tako, da sem jo vsakič narahlo udarla po gobčku in ji rekla ne, pa ni delovalo...
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #1 : sreda, 06.12.2006 : 12:29:22 »

Mislim, da si že ugotovila, pa ne veš... Preprosto ji takrat daš igračko! Temu se reče preusmerjanje in je najbolj učinkovito, bolj kot udarjanje po gobčku, kar že veš. Ko ji daš igračko, se zamoti z njo in zato od grizenja tvojih rok nima nič. Pes počne to, kar se mu splača. Če mu neko vedenje ne prinaša koristi ali zadovoljstva, ga bo opustil. Torej, vsakič, ko te hoče grizt, ji daš igračo in ji preusmeriš pozornost. Ona neha grizt, se zabava z igračo in čez nekaj časa bo opustila grizenje, saj ji bodo igrače v večje veselje.

V primeru, ko si jo udarjala po gobčku, pa tega tvojega dejanja ni povezala s svojim obnašanjem, zato metoda ni bila učinkovita. S kaznovanjem je psa veliko težje vzgajat kot z usmerjanjem na pravilno vedenje, ker težko dosežemo, da pes kazen poveže s svojim dejanjem, ki nam ni všeč. V tvojem primeru bi se na primer prej zgodilo, da bi udarjanje po gobčku povezala s tvojo bližino in bi bolj nerada začela prihajati k tebi.

Kar nadaljuj s preusmerjanjem na igračo!
Logiran
JB
novinec
*
Sporočil: 23


« Odgovor #2 : torek, 12.12.2006 : 12:50:25 »

Pes te grize po roki, ker si te je podredil oz to poizkuša.
Pes prek igre preizkuša teren za morebiten prevzem vodstva krdela.  Grize te zato ker ti ne dovoli, da ga božaš ->upira se ti.
Če si vodja krdela imaš s podrejenim (psom) pravico delat kar hočeš in to ti mora on pustit. Maš mu pravico vzet hrano, ga okregat in potrest za vratno gubo če nekaj naredi narobe. Če psa nimaš podrejenega se ti bo v primeru ko ga boš skušala kaznovat uprl (potreseš ga za vratno gubo in pes bo popizdil -> renčal bo nate in hlastal ...).

V vsakem primeru ga imaš pravico pobožat. Tukaj se nebi smel upirat

Mislim, da ni v redu, da mu daš igračo če te grize, s tem ga boš kvečjemu navadila da z grizenjem nekaj doseže.

Pač moraš bit vztrajna, psa božaj, če te začne grizt ga podri na hrbet, z eno roko ga zagrab pod gobec in ga pritiskej dol da se ne bo mogel upirat (grizt) z drugo roko ga pa božaj po trebuhu in hvali...
Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #3 : torek, 12.12.2006 : 13:18:56 »

JB, ni čisto tako!
Nimaš pravico delat s psom kar hočeš, je pa res, da nadrejeni pes lahko zahteva ali pa zavrne  dotik kadar se mu zahoče.
Psi v divjini ubijajo plen z ugrizom in stresanjem za vrat. Stresanje za vratno gubo je ukrep, ki ga samica le redko uporabi na svojih mladičih (torej na redkokaterem izmed vseh svojih mladičev v celem življenju, da ne bo pomote, ne redko na vsakem). Stresanje za vratno gubo kužku sporoči, da je v smrtni nevarnosti, torej je logična posledica, da bo to povzročilo pri njem boj za življenje in se bo skušal rešit smrtnega prijema.
Smajli, torej poslušaj nasvet od Kalsang in nikakor kužka ne stresaj za vratno gubo ali drugače grobo postopaj z njim.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #4 : torek, 12.12.2006 : 14:15:15 »

Sleepy, hvala!

JB, tvoji nasveti so skregani s sodobno kinologijo in pasjo logiko. S takšnim ravnanjem s psom kot ga ti priporočaš psa ali popolnoma uničiš in se te celo življenje na smrt boji, ali pa dosežeš to, da se postavi zase in se brani pred tabo.

Seveda se bo Smajli sama odločila, toda upam, da ne bo poslušala tvojih nasvetov, ker lahko situacija postane zelo resna.
Logiran
JB
novinec
*
Sporočil: 23


« Odgovor #5 : torek, 12.12.2006 : 15:17:30 »

Če malo bolše prebereš moj post nikakor nisem rekel, da naj psa stresa za gubo!
rekel sem ji tole:   
   
    Pač moraš bit vztrajna, psa božaj, če te začne grizt ga podri na hrbet, z eno roko ga zagrab pod gobec in ga pritiskej dol da se ne bo mogel upirat (grizt) z drugo roko ga pa božaj po trebuhu in hvali...


V gornjem stavku ni sledu o stresanju vratne gube!

Sam osebno mislim, da s stresanjem za gubo ni nič narobe, ker vem, da se o tem že dolgo prepucavate na forumu se ne mislim pregovarjat glede tega! Moj pes stresanje dojame kot grajo, to mirno prenese in preneha z neželenim vedenjem oz.uboga. Mislim, da se me ne boji prav tako se mi zdi zelo vesel pes, ki je vedno pripravljen na igro z menoj.

Osebno mislim da če pes dela nekaj narobe oz. se vede na način, ki nam ni všeč mu moramo to dopovedati -> fuj (če ne pomaga pa še kazen, kakršnokoli že prakticiraš), oz. v tvojem primeru se mi zdi še najboljše tako ravnanje kot sem ti ga opisal, ko psu preprečiš, da se ti upira


Mislim, da s tem ko mu boš preusmerjala pozornost z igračo ne boš dobila bolj ubogljivega psa ampak  verjetno ravno obratno, dobila boš psa, ki ve da ti lahko serje po glavi ker to ti hočeš (za nagrado dobi igračo)
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #6 : torek, 12.12.2006 : 15:20:00 »

Stiskanje k tlom je tudi zelo nevarno početje!

Daj, JB, ne svetuj potencialno nevarnih stvari! Pozanimaj se malo, kaj preberi, vprašaj strokovnjake, pa ne take, ki so pred 20 leti po starih metodah šolali pse.

Ne nasprotujem ti iz inata, ker se ne strinjava, ampak ker je to, kar priporočaš res nevarno!
Logiran
JB
novinec
*
Sporočil: 23


« Odgovor #7 : torek, 12.12.2006 : 15:39:52 »

Kelsang

Pozabi ti na sodobno kinologijo in pasjo logiko,
Edina logika, ki jo je pes sposoben je na relaciji:    jst sm šef oz. on je šef

Moraš razumet, da ko ti streseš psa za gubo, ga ne streseš močno, ta kazen ni povezana z bolečino, psa to ne boli.

Sleepy glede smrtne nevarnost pa teh bedarij naj ti povem, da se pes ne čuti ogroženega za svoje življenje. To pa zato ker se s stresanjem za gubo začne že ko pride pes iz legla pri kakih 8 tednih in on to takoj poveže z grajo , ker mu je takšno stresanje neprijetno (ga ne boli) poleg tega ga zraven še kregaš, in tak način graje se konstantno ohranja vse pasje življenje tko, da on točno ve, da je nekaj narobe naredu in da gre za kazen.
Če boš ti psa, ki ti ni podrejen stresel za gubo potem je možno da bo poskušal ugriznit, pa ne zato ker bi se bal za svoje življenje ampak zato ker hoče ohranit položaj alfe v krdelu.
Logiran
čara
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 224


« Odgovor #8 : torek, 12.12.2006 : 15:43:18 »

brr podiranje na tla je zastarela in resno nevarna metoda. Angry In dejansko lenoba lastnika! poiskusi to pri samozavestem psu in ta se bo postavil zase, ti pa boš moral k zdravniku...

predvidevam da te pes nežno grizlja, to je počel tetin ZP, nič ni bolelo, pač rad je grizljal roko, do SKORAJ vseh ljudi je bil prijazen, če si se mu pa zameril (grobost) te je pa z laježem in umikanjam nagnal. V tem ne vidim problem.

JB psi imajo center za bolečino in razvite možgane.(nisem prepričana zate) In ima razvit strah. Ti pa moraš vedet kako se primerno vesti ob psu, psa pa naučiti kaj njemu ni nevarno oz. kako naj se vede-vse na razumen način in nikakršne sile.

Sploh pa, če ne poznaš situacije in ne vidiš reakcije psa in kako ti pristopiš do njega, je zelo težko govoriti. Si ne upam dajati nasvetov preko neta.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #9 : torek, 12.12.2006 : 15:47:24 »

Stresanje za gubo se ne začne v leglu, razen če ga ne izvaja kakšen pameten človečnjak. Mati psica ga nikoli, ponavljam, nikoli ne izvaja na svojih mladičih, razen če jih ima namen pobit. Kot je že dejala Sleepy, stresanje za gubo psu pove, da ga tisti, ki ga stresa namerava ubiti.

JB, lepo si povedal, pozabimo naj na kinološko znanost in pasjo logiko in delamo po svoje. Super! Zato pa je toliko maltretiranih, sesutih, zapuščenih psov, zato inštruktorji poskušamo odpraviti že narejeno škodo! Zato je toliko zafrustriranih psov, ki se jim lepega dne strga, potem pa beremo krvave članke in se bojimo, da bodo nekatere pasme prepovedali!

Čeprav verjetno ne bo nobenega haska, ti še enkrat za dobro tvojih psov in tistih ljudi, ki jim boš še tako dobronamerno svetoval, svetujem, da odideš do kakšne kvalitetne pasje šole in si razširiš obzorja.

Imeti psa ni hec ali priložnost za dokazovanje svojega mačizma, ampak še kako velika odgovornost za pasje in svoje življenje!

Logiran
čara
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 224


« Odgovor #10 : torek, 12.12.2006 : 15:50:46 »

pozabla še to...šef blabla bla. jaz v to preprosto ne verjamem. Kakšno šefovstvo prosim? Roll Eyes Ti si njegov srbnik, ti skrbiš za to, da je pes zaposlen, da uživa in da čuti, da je član krdela. Dokler mu boš ti zanimiv in bo s tabo prava zabava (heh tudi prostor, pusti, poleg je lahko prava zabava) in boš imel urejena pravila, se mu niti porajala ne bo ideja, da si ti nesposoben vodja in ne bo začutil potrebe, da bi te s tega mesta odstavil Smiley

tisto grizlanje pa nima veze s tem kdo je "glavni" . Kot pri vzgoji otrok in psov velja razum.
Logiran
JB
novinec
*
Sporočil: 23


« Odgovor #11 : torek, 12.12.2006 : 16:02:50 »

Kelsang

Nikjer nisem rekel da psice stresajo mladiče za gubo...
Noben pes ne misli da ga hočeš ubit, to je navadna bedarija zgorej si pa preber zakaj.
S svojo psino sem hodil v pasjo šolo in lahko ti povem, da navkljub temu da sem jo dostikrat stresel za vratno gubo me ni nikoli ugriznila,
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #12 : torek, 12.12.2006 : 16:12:36 »

Si imel pa srečo in upam, da se te bo še naprej držala!

Končujem debato, ker nikamor ne vodi. Prepričanih se mi ne da prepričevati....

Pa napiše se Kalsang, ne Kelsang.
Logiran
čara
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 224


« Odgovor #13 : torek, 12.12.2006 : 18:53:40 »

JB kako pes ubije drugega psa? Kako ga zagrabi kadar ga ima namen pokončati? Za vrat in ga ne spusti. So že bili taki primeri in s težavo dobiš takega psa stran-pomaga samo voda v grlo oz. nosnice...Pa sem še OT.
Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #14 : torek, 12.12.2006 : 19:12:25 »

Debata res nikamor ne vodi, ampak:

Maš mu pravico vzet hrano, ga okregat in potrest za vratno gubo če nekaj naredi narobe. Če psa nimaš podrejenega se ti bo v primeru ko ga boš skušala kaznovat uprl (potreseš ga za vratno gubo in pes bo popizdil -> renčal bo nate in hlastal ...).

JB, zberi se malo in posodobi svoje vedenje o vzgoji psov.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #15 : torek, 12.12.2006 : 21:50:26 »

JB, bo treba še žgancev jest na področju šolanja psov. Tega niti tisti, ki delajo po "klasičnih" metodah ne delajo. Tega ne dela nihče, ki ve kaj več o psih. To so pravljice...

En tečaj pa nikakor ni nobeno jamstvo za tvoje znanje. Žal. Je treba kaj prebrat, se pogovarjat z izkušenejšimi in šolat ter seveda kaj dosešt...
Logiran
JB
novinec
*
Sporočil: 23


« Odgovor #16 : torek, 12.12.2006 : 22:26:46 »

AngSeter in ostali

ne vem no mene moj pes ne grize ko ga božam
Ti pa očitno misliš, da se bo ta problem rešil tako da mu bo smajli vsakič porinla igračo v usta, ko jo bo začel njen pes grist
Jst mislim, da jo  bo ta isti pes čez 5 mesecev zares ugriznu, upam da bo imela takrat tud kako igračko pri roki.

Nikoli nisem rekel, da sem nek hud poznavalec pasje vzgoje, moram pa rečt, da sem imel pse vse svoje življenje pa nikoli ni nobeden od njih nobenega ugriznil, niti gospodarja.

Pa še tole, v društvu reševalnih psov slovenije je tudi inštuktor in poznani vodnik reševalnih psov (Frenk Kogovšek) uporabljal metodo stresanja za vratno gubo. Res je sicer da je primarni način vzgoje psa z nagrajevanjem vendar je treba psa v določenih primerih tudi primerno kaznovati.
Mislim da bi ga lahko šteli za poznavalca kar se tiče pasje vzgoje.

Vidim da so klele bolj posredi ženska čustva kot pa zdrav razum tako da se bom poskušal čimbolj oddaljit od te teme...
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #17 : torek, 12.12.2006 : 22:58:08 »

JB, ne ti meni o ženskih čustvih in razumu!

Ja, psa je treba včasih primerno kaznovati, tu se strinjam s tabo, ampak stresanje za vratno gubo ni primerna kazen! Pa četudi jo je uporabljal Kogovšek! Ta podrobnost te resnice ne spremeni. Tako kot so dejali že drugi, preberi si kaj, razširi si obzorja. Tudi jaz že kaj počnem celo življenje, pa so še vedno stvari ki jih ne vem.

Nihče ni govoril o tiščanju igrače psu v gobec, kar je še kako narobe, ampak o preusmerjanju pozornosti na igračo, kot se temu strokovno reče. Če boš pobrskal po strokovni literaturi ali vprašal kakšnega dobrega inštruktorja, boš izvedel kaj več o tem. Ne gre za nagrado, kot si zmotno sklepal v enem v svojih postov, ampak za dejansko preusmerjanje vedenja  in pasje pozornosti na nekaj drugega, da opusti neželjeno vedenje. Sicer pa, preberi si moj prvi post, kjer sem to že opisala in tudi pojasnila.

lp





Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #18 : sreda, 13.12.2006 : 08:20:26 »

Glej, sem z eno nogo globoko že v reševanju, ne po staležu, ampak po predanosti in tega nikjer še nisem vidla, čeprav nekateri ne samo, da učijo na klasičen način, ampak tudi na grob.
Ampak ti psi niso med boljšimi, kar sem do zdaj vidla.

In če ima nekdo problem, ker ga pes grize, to sploh še ne pomeni, da hoče prevzet oblast. Lahko se pa morda samo igra.

Ni "problem" samo v načinu igre, ampak poteku. Pes s katerim se grizemo med igro, ni nujno pes, ki hoče prevzeti vodstvo.

Če drugje nima težav in ni slika širša in je problem samo grizljanje med igro, se mu pač ponudi igračko, glede na to, da mu je grizenje tako všeč. Se preusmeri pozornost iz sebe, na plen, ko se gremo cufat in težava je rešena.

Lahko si da pa gor rokav in se gre obrambo hi hi hi ....    Se hecam... Grin


Hočem samo povedat, da je slika vedno širša in nikoli samo z enim dejanjem, ne moremo sklepati po vsem kar pes naklepa ali ne.
Pes je kompleksno bitje.
Logiran
JennyK
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 435


« Odgovor #19 : sreda, 13.12.2006 : 08:47:59 »

In če ima nekdo problem, ker ga pes grize, to sploh še ne pomeni, da hoče prevzet oblast. Lahko se pa morda samo igra.
Ni "problem" samo v načinu igre, ampak poteku. Pes s katerim se grizemo med igro, ni nujno pes, ki hoče prevzeti vodstvo.
Če drugje nima težav in ni slika širša in je problem samo grizljanje med igro, se mu pač ponudi igračko, glede na to, da mu je grizenje tako všeč. Se preusmeri pozornost iz sebe, na plen, ko se gremo cufat in težava je rešena.

Lahko si da pa gor rokav in se gre obrambo hi hi hi .... Se hecam... Grin
Mislim... traparija, no!

Jaz pa se delno strinjam z JB-jevo filozofijo vzgoje! A zakaj? Definitivno je treba psu pokazati kdo JE šef! (Hierarhija!) To je dejstvo.
Ok, seveda to ne pomeni tresenja psa za gubo ipd., ampak venomer pa preusmeritev pozornosti ne pomaga. Najnazornejši primer so moji starši: tolerantni in popustljivi... In? pes od treh kil se jim je popel na vrh glave! Halo!?!? Se človek vpraša, kaj dobrega s tem narediš sploh komu: sebi ali psu? Pomojem nobenem.
Naj pes natanko ve, kje je meja. In čez to mejo se NE GRE in pika.
Jaz mirno priznam, da sem svojega psa parkrat tudi fizično pritegnila. In?? Po mojih izkušnjah  je nucalo. Seveda pa tepež NI praksa, da se razumemo.
Ampak prav malce svetohlinsko se mi zdi zagovarjanje oh in sploh popustljive vzgoje in nabijanje na križ mene in meni podobno mislečih...
Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #20 : sreda, 13.12.2006 : 10:20:49 »

JennyK, ne vem če kdo tole koga na križ pribija, bi pa hotli preprečit, da je na kašen križ po nepotrebnem "pribit" kašen nedolžen kuža. Najhujša kazen za psa je osamitev, opomin, da je kašen mališan prestopil prag je pa "ugriz" v ličnice oziroma prijem čez gobček. Psi v istem kardelu nimajo niti najmanjšega namena na kakršenkoli način poškodovati en drugega, ker s tem oslabijo celo kardelo. Če se nekomu pes povzpne vrh glave, to vsekakor ni zaradi pomanjkanja grobosti. Dominanti samci so le redko, prej nikoli kot kadarkoli, grobi z ostalimi člani kardela. (do rangiranja prihaja v beta grupi). Vodja kardela je tisti, ki odloča kdaj se je (ki ima neomejen dostop do hrane), kdaj se gre na sprehod, kdaj se igra, kdaj se spi.... In to psu prav gotovo ni treba pokazat z grobostjo. Če ne poskočim vsakič, ko nekaj hoče, ampak si mora mojo pozornost zaslužit, mu bo to jasno dalo vedet, da jaz odločam o njegovih aktivnostih. Brez stresanja, brez pritiskanja v tla... vse kar je treba nardit, je sporazumevat se z njim na njemu razumljiv način.

Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #21 : sreda, 13.12.2006 : 10:48:18 »

Se popolnoma strinjam s Sleepy

In, btw, noben pes s katerim sem imela opravka ni bil moj šef.
Ko sem bila pa še otrok in starši niso znali delat s psom je bilo pa drugače. Tako, da poznam obe plati.

In tako posploševanje ni pravilno.

Da ne govorimo o tem, da je itak ogromno psov doma šef svojih lastnikov in to na tak prefinjen način, da oni tega sploh ne opazijo. Celo kar zadovoljivo jih ubogajo...

Moja psica pa je moj partner, katero spoštujem in ona spoštuje mene. In me uboga. Upoštevam marsikatero njeno željo, če si jo zasluži, ona pa pri meni vse, kar ji pravilno pokažem in razložim.
Parkrat sva se tudi skregali. Tudi na hrbtu je nekajkrat pristala, ampak da bi v vsakem njenem bigu videla težnjo po prevzemu oblasti, bi mela že preganjavico.

Če psu samo težiš in ga discipliniraš, ga lahko kaj kmalu tudi sesuješ. Kar je bilo včasih res praksa. Psa najprej čisto sesuješ, pol ga pa na novo oblikuješ. To je bedarija.

To dokazujejo vsi, ki šolajo "psu prijazno". Tako v klasiki, kot pri RO ali agiliti ali reševanje, kjer mam do zdaj največ izkušenj.

Ena, ki šola obrambo je nekje napisala, da je največja nagrada za njenega zelo dominantnega samca bila ta, da je lahko ugriznil njo - vodnico, za rokav. Se lahko še tako noro sliši, meni se je tudi, ampak pes je bil baje zelo poslušen in zaradi tega nič manj podrejen.

Če sami določamo potek igre in to pes ve, ti lahko visi na roki, če to hočeš, ampak za kaj takega moraš hudičevo vedet kaj počneš.
In če se pes igra s tabo in ga igra prevzame in ker nimaš nič zraven za kar bi zagrabu, zagrabi tvoje roke, mu pač ponudiš igračko in se nadalje igraš z njim in igračko, ne pa da mu daš igračko in greš stran. Ma kaj moram kitajsko govorit ali kaj?

A ne poznate principa nagona plena?
Zelo enostavno: zalezovanje, pregon, naskok, stisk, stresanje in delitev plena... Malo z mojimi besedami.

Ko se sami, brez igračke igramo s psom, je lahko za psa prisoten prvi del, drugi pa zmanjka. Kje da sprosti svoj nagon do koca, če mu mi ne pokažemo!?

A je malo bolj razumljivo?
Logiran
JennyK
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 435


« Odgovor #22 : sreda, 13.12.2006 : 11:08:03 »

Ja, se strinjam, AngSeter s tvojo interpretacijo.
Vseeno pa trdim, da zgolj in samo s pozitivno motivacijo  žal ne dosežeš pravega učinka. Če ne zaradi drugega zato, ker novopečeni lastniki psičkov delajo/mo mnogo kiksov in se precej hitro zakolješ oz. te pes zeloooo hitro okrog obrne. Ja, tako hitro, da se lastniki mnogokrat še zavedamo ne. Kajti zavedajmo se, da je pes vedno korak pred nami in nas testira, do katere meje mu bo dovoljeno iti...
Se pa vsekakor strinjam, da z agresivno (psihično) nadvlado s psom vsekakor ne vspostaviš pravilnega "partnerskega" odnosa.
Eh kaj pa vem.... iz svojih izkušenj trdim da se šele sedaj, pri starosti psice skoraj 3 leta zavedam, kje sem delala kikse, kje bo pa potrebno še delo in nadgradnja. Ampak to bolj realno lahko ocenjujem sedaj, kot takrat, ko je bila mladič, ko sem zelo intenzivno delala z njo, pa vseeno mnogokrat zamudila "pravi moment" za uspešno korigiranje vedenja.
Mah, malce sem zabluzila. Vseeno upam, da sem pisala dovolj razumljivo.
Logiran
JB
novinec
*
Sporočil: 23


« Odgovor #23 : sreda, 13.12.2006 : 11:53:47 »

In če se pes igra s tabo in ga igra prevzame in ker nimaš nič zraven za kar bi zagrabu, zagrabi tvoje roke, mu pač ponudiš igračko in se nadalje igraš z njim in igračko, ne pa da mu daš igračko in greš stran. Ma kaj moram kitajsko govorit ali kaj?




ang seter

Mi se zdele pogovarjamo o tem da psa ne more nobeden pobožat! Gre za 7 mesečnega cucka, ki se ga ljudje bojijo pobožat. Ne pusti se božat svoji lastnici to ji je pokazal s tem ko jo grize po rokah!
Ne gre za igro
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #24 : sreda, 13.12.2006 : 12:17:52 »

JennyK, pozitivna motivacija ni samo futranje in hvaljenje psa. Zraven paše tudi kaznovanje, ampak ne v smislu fizičnega znašananja nad psom. Pozitivno motivacijo si mnogi razlagajo kot nenehno crkljanje in potrjevanje psa, pa to ni tako. S pozitivno motivacijo, ki vključuje tudi primerno kazen (ki pa ni fizična!!!!) lahko dosežeš ogromno, saj upošteva pasjo logiko! Ampak seveda moraš vedeti, kaj delaš, tako kot moraš pri fizičnem kaznovanju še kako vedeti, kaj delaš. Če dosledno slediš sistemu pozitivne motivacije, so rezultati krasni.

JB, mislim, da imamo različne predstave o tem, v čem je problem. Ti meniš, da se pes ne pusti božat in da zato grize, ostali menimo, da kot vsi mladiči igrivo z gobcem lovi roko. Menim, da je več možnosti za slednje, zato sem tudi napisala, kar sem. Vsekakor pa tudi če bi šlo za prvo varianto, ne bi svetovala tako kot ti, ker sem prepričana, da bi se problem samo še poglobil.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #25 : sreda, 13.12.2006 : 12:22:56 »

Sem pomešala temo...  sram  Tongue

V vsakem primeru se tukaj zadeva samo s kaznijo ne bo rešla. Je več plastno. Če drugje ne dela prav, bo s kaznijo dosegla, da jo bo pes ugriznil za prav.
Če je res problem tukaj v kakem šefovstvu, je treba zadevo vzet resno, it v šolo, da ji kaj pokažejo in prebrat kako temo tu na forumu. Je predebatirano že stokrat.

Sicer pa kje je zdaj ta oseba, ki jo zanima rešitev? Me zanima kaj je bilo do zdaj storjenega in ali je res tako hudo, da bo vse pojedu.

Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #26 : sreda, 13.12.2006 : 12:24:08 »

Pa res! Mi se dajemo, punca se je pa v tla vdrla....  Huh  Roll Eyes
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #27 : sreda, 13.12.2006 : 12:29:36 »

In res pozitivna motivacija ni nekaj kar veliko ljudi trdi da počne, pol pa majo "razvajene cucke"... Recimo...

Je treba malo več znanja pokazat.
Poznat pasjo psihologijo in način razmišljanja, dobro poznat tudi karakterne značilnosti pasme oz. našega psa In bit pametnejši od psa, ne pa da je pes korak pred nami. Roll Eyes
Ta je dobra. Pes že preizkusi, ampak mu niti v prvem poskusu nebi smelo uspeti.
So pa tudi psi, ki nikoli nič ne poskusijo.

Pes načeloma poskluša prevzet vodstvo samo v primeru, če je vodja za njegove pojme zanič. Če pa hoče kdaj uveljavit svojo voljo še ne pomeni, da ima načrtovan cel upor.
Sicer spet ni točno tema, ampak je del celotne slike.

Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #28 : sreda, 13.12.2006 : 13:05:09 »

Pa res! Mi se dajemo, punca se je pa v tla vdrla.... Huh Roll Eyes

pa res.... no fino! Če je prebrala samo 1. odgovor je cool, če se je pa pri drugem ustavla.... pa upam da ne tišči psa kje v tla zdej.....  Undecided
Logiran
smajli
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 37


« Odgovor #29 : četrtek, 11.01.2007 : 18:45:05 »

Živjo!

Sem prebrala čisto vse odgovore. Grin Nisem pa prej odgovorila, ker me ni bilo nič na računalniku.  Problem je pa bil bolj ta, da je kužika grizla ker se je igrala, samo je bilo vseeno moteče. Ne pa da se ne bi pustila pobožati.
Zdaj je ta problem ful manjši. Včasih je že čisto mirna ko jo božaš. Včasih pa še obrne glavo, pa hoče ugizniti(ampak ne močno) in takrat ji dam igračo če jo imam kje pri roki, drugače ji pa glavo potisnem nazaj(pa ne ful grobo) in rečem ne.
Recimo ko jo peljem ven, pa jo kdaj vmes pobožam, sploh ne grize več, doma ko pa leži na tleh, pa je vse to bolj živahno, pa to vzame za igro in potem še poskuša grizti. Je pa res da ne mara kazni in če jo kaznuješ se vleže in tko potiho laja. Sej če ji potem pokažeš da si resno mislil utihne pa gre na svoje mesto, ampak vedno pa najprej poskuša uveljavljati svojo voljo.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #30 : četrtek, 11.01.2007 : 19:14:56 »

Me veseli! Kar  tako naprej!
Logiran
tinta
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 143


« Odgovor #31 : sreda, 13.06.2007 : 11:23:24 »

Srečujem se s podobnim problemom...naš trimesečni mešanček tudi skoz grize (v igri).....zelo rad šiba za žogico in jo vedno prinese nazaj, vendar ko ti jo prinese in sputi te vedno zagrabi z zobki za roko, nogo, hlače....tudi ko tečeva včasih kar skoči v mene in z zobki zagrabi hlače.......nenehno tudi grize našo odraslo psičko (za ušesa, gobček, kožo, rep) tako, da ima že po celem telesu take male ranice....Kaj storiti??...

Drug problem pa je ta, da vedno priteče na poziv (če se naprimer malo odalji), vendar vsakič priteče tako zelo hitro, da se vedno zabije vame za se ustavit (ali pa kar direkt skoči vame, če pa čepim me s svojimi 15kg dobesedno podre)....prosim za nasvete...
Logiran
alessa06
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 234


« Odgovor #32 : sreda, 13.06.2007 : 19:11:08 »

Tinta, mi smo imeli tudi grozne težave z grizenjem rok, nog ... Delovalo je edino preusmerjanje na igračko, ko začne gristi roko smo ji ponudili igračko in spet in spet......nazadnje  je kar sama prinesla igračko in se nastavila za božanje.

Za drugi problem pa poskušaj, ko kužek teče proti tebi, nastavit roko z nagradico pred sebe in ko že pridirja do tebe če vidiš da se bo zaletel, stopi ti kak korak nazaj in ko se ustavi in vsede mu daj nagradico in ga fino pohvali. Tako sem jaz mojo naučila zelo hitro da se pravi čas ustavi.

by
Logiran
tinta
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 143


« Odgovor #33 : četrtek, 14.06.2007 : 13:31:29 »

Alessa super! Hvala za nasvet, bom delala tako, pa poročam čez kak teden....
Logiran
barbara007
novinec
*
Sporočil: 31


« Odgovor #34 : nedelja, 02.12.2007 : 20:24:52 »

Imam podoben problem glede grizenja. Počnem že vse mogoče in auu govorim, in NE, PUSTI, tud preneham igro za neki časa, Tud preusmerim na igračko in rečem priden. Pa še vedno grize, no ne toliko kot prej ampak grize.
Logiran
žana
rad pišem
****
Sporočil: 311


« Odgovor #35 : nedelja, 02.12.2007 : 20:53:28 »

Morda še moja izkušnja - moja psička pa se je še kako pustila božat, ko pa si jo nehal - ko si umaknil roko, je šavsnila po njej. Ne močno, pa vendar moteče. Priznam, da mi je roka včasih refleksno ušla in sem jo klofnila - rezultat - nikakršn. Potem pa sem začela malo pred koncem božanja govoriti - Neee, ne sme! in počasi (!) umaknila roko. Čez par trenutkov pa sem jo ful pohvalila in potrpljala po plečki. Metoda zaenkrat še najbolj deluje.
Logiran
mipsy
novinec
*
Sporočil: 14


WWW
« Odgovor #36 : torek, 03.09.2013 : 07:16:19 »

Sem prebrala vse odgovore in sem se kar za glavo držala, v katero smer ste zašli Smiley

Tale kuži v bistu ni grizel, pač pa je žvečil roko med božanjem. Eni to počnejo in s tem nič ne poskušajo dominirati, niti ne gre za to, da noče božanja. pač žveči, ker ji je to fino. To vem, ker imamo tudi mi eno tako žvečko doma. Ko jo božaš, čohaš, prime tvojo roko in te čisto rahlo žveči, če pa jo bolj intenzivno čohaš, tako, da je že bolj podobno igri, pa se meče na glavo in dela prevale in začne veliko bolj inteznivno žvečit, lahko te tudi kar ornk stisne, ampak nikoli ne ugrizne. Pa ni res, da noče božanja, prav hoče ga, ona bi še in še in ko nehaš, se še kar nastavlja in nastavlja Cheesy Pa tudi dominantna ni, niti malo. To je pač njen način igre, zdaj je stara dve leti in to ni nikamor napredovalo, v nobeno skrajnost, nič se ni zgodilo. Ona je pač naša žvečka. Če se preveč razgreje in začne premočno stiskati, ji enostavno potisnemo igračo v gobec (če je pri roki), drugače pa intezinteto čohanja zmanjšamo in jo začnemo umirjeno božati in tudi ona se umiri. Tko da ni treba iz vsake muhe delati slona. Pa vraga, je kužatom sploh še dovoljeno biti kužati? V eni drugi temi sem brala o počlovečenju kužatov in definiciji zato (ne bom tu ponavljala, ker si pod to nekako večinoma vsi isto predstavljate. No, jaz si ne. Za mene je počlovečenje psa to, ko psu ni več dovoljeno normalno pasje obnašanje, ko ne sme več niti zarečnat na drugega psa, ko ne sme več niti zalajat, če mu gospodar to ne dovoli, ko se mora v vsakem trenutku obnašati tako, kot si je gospodar zamisli, ko ne sme več niti grickati, pa magari roke, ker za tem že kar takoj kao stoji velik problem, kako naj bi bil pes agresiven in ne vem kaj še. Pa ljubi bog, pa saj vaši psi morajo biti vsi zatravmirani. Tudi če pogledate ludi, najbolj pridni so po defoltu najbolj nesrečni, ker najbolj pridni so ravno tisti, ki nimajo/ne znajo uveljaviti svoje volje in se podrejajo izključno volji drugih. In vsi pravijo, kako je ta pa ta priden. in na koncu nareedi samomor, ali pa pristane v bolnici, ali pa tako kot sosed, ki je popolnoma (fizično) zdrav pred parimi dnevi pri tridesetih umrl zaradi odpovedi srca. je bil pa priden, v ponos mami, vse je delal prav, kot so drugi od njega zahtevali. samo da je bil v glogoki depresiji, pa tega ni nihče opazil, sem jaz to enkrat omenila, pa so me zbombardiral kako sem nesramna. No, on je pa mrtev. Tole sem morda res malo drastično zapisala, ampak lepo vas prosim, dajte vašim kužatom dovoliti malo več sproščenosti. Moj kuža se ves čas smeje in ves čas izkazuje neverjetno srečo na svojem obrazku. Tako, da mi drugi redno govorijo, joj, ko se pa vaša ves čas smeje, joj, vaša ima pa res tak srečen obrazek, se res vidi, da je srečna. Pa da povem, vsega tega ni bilo, ko smo jo posvojili, to ni bil nič nasmejan kuža. najverjetneje bom napadena, tako strokovno, ampak dajte hkrati vsaj malo razmisliti, kaj sem sploh napisala.
Logiran
Strani: 1 2 3 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: Pes grize, ko ga božaš...
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines