mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 13:50:40

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA  (Prebrano 31025 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« : nedelja, 07.01.2007 : 11:28:27 »

Pozdravljeni!
Rada bi opozorila na nedisciplino lastnikov psov, ki svoje štirinožce sprehajajo na Šmarno goro. Obenem pa naj bo to tudi opozorilo discipliniranim lastnikom, ki se držijo tega, da imajo svoje pse na povodcih.
Ob poti na Šmarno goro so table z opozorilom, da morajo biti psi na povodcih. Očitno pa večina lastnikov meni, da so oni neke izjeme in da se to njih ne tiče. In kaj se dogaja? Na povodcih so v glavnem majhni psi, velike mrcine pa prosto letajo in terorizirajo ter napadajo pse na povodcih ter njihove lastnike.
Moj mož gre vsak vikend na Šmarno goro, zelo zgodaj zjutraj, da bi bilo manj možnosti srečati napadalne pse , ki niso pod nadzorom. Nič ne pomaga. Pred nekaj meseci je njega in našega psa, ki je bil po vseh pravilih na povodcu napadel in ogrizel samojed, katerega lastnica ga je imela spuščenega. Pred tremi tedni ju je napadel spuščen pes pasme bull, katerega je lastnih v zadnjem , zares čisto v zadnjem trenutku uspel pripeti. Si nočem niti predtavljati kaj bi bilo z našim, če mu to ne bi uspelo. Nad tem lastnikom so se pritoževali tudi drugi ljudje. Naslednji dan je imela na vrhu pri gostilni odpeto zlato prinašalko gospa, ki se je čudila, ko je psica pritekla do našega psa, ki je bil seveda po pravilih na povodcu in renčala nanj, da je bilo joj. In danes sta imela spet bližnje srečanje z neodgovorno lastnico haskija, ki je renčeč pritekel do našega psa in moža in ga šavsnil na hrbet. Gospa je vpila in psa klicala, niti slučajno je ni ubogal. Potem je zavpila možu naj ga zagrabi. Haloo, zagrabi naj tujega psa, da jih bo takoj pokasiral še on? Še dobro, da ga ni ugriznil do krvi. Zares sva jezna na takšne neodgovorneže, ki mislijo, da so pravila pisana za vse ostale, edino za njih ne in terorizirajo ostale sprehajalce in njihove pse. Na povodcih imajo v glavnem majhne pse, velike mrcine pa terorizirajo ljudi in druge živali in tega nam je sedaj zares že zadosti.
Naš pes nikomur nič noče, niti ne izziva ne z lajanjem in ne z renčanjem, ves čas je tudi na povodcu, če pa kdo pridivja renčeč do njega pa se postavi v bran, tako da ga mora mož močno zategniti medtem ko čaka, da lastnik tistega drugega popadalnega psa končno priteče in ga odvleče stran.In tako naš , ki ni ničesar kriv vedno pokasira. Dovolj nam je ljudi, ki mislijo, da lahko počnejo kar jim je volja. Mar zaradi takšnih ne bomo več smeli niti iz dvorišča stopit? To se mora ustaviti, ima kdo od vas nasvet kaj storiti ? Od vsakega takšnega mož zahteva podatke, dobil jih je samo od tiste gospe, katere samojed je ugriznil psa in moža, od ostalih katerih psi so ogrizli našega psa pa naslova ni dobil.
Najbrž je povsod isti problem, zato me zanima ali obstaja kakšna zadeva, ki bi jo imel človek v roki in s katero bi lahko odvrnil namero napadalnega psa? Imamo sicer neko visokofrekvenčno napravo, ki naj bi preprečila , da se ti tuj pes približa, vendar nič ne pomaga.
Za morebiten nasvet se zahvaljujem in vse skupaj lepo pozdravljam.
Janad
Logiran
ka ty a
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.919


« Odgovor #1 : nedelja, 07.01.2007 : 11:32:25 »

Pri preverjenu je bilo,da napadalnega psa najlažje preženeš z lakom za lase.To je bilo takrat ko sta napadala tista dva Rottweilerja.
Nevem pa če drži.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #2 : nedelja, 07.01.2007 : 11:45:24 »

Zal je povsod enako. Tudi sama imam probleme s spuscenimi psi in nasega ovcarja z velikim strahom peljem na sprehod. Zato ti svetujem, da ob vsakem taksnem napadu moz poklice policijo in zahteva ukrepanje. lp
Logiran

luncica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 511


« Odgovor #3 : nedelja, 07.01.2007 : 11:52:35 »

Ja, kaksen sprej absoutno, imam tudi jaz ze poln kufer takih lastnikov, ki mislijo, da se njihovi psi lahko zaganjajo v nasi dve (ponavadi ta vecjo, tako da bi bila sploh kriza, ce bi popenila nazaj, ker je vecja od vecine psov, pa vsi vemo, da je vedno kriv vecji). Saj obstajajo neki vzorcki lakov za lase, ki so v manjsih embalazah, nekatere se dobi celo zraven samponov in podobnih reci, jih je lazje nositi s sabo. Baje je pa za bullcke (s temi sicer nimam nobenih tezav, ker so pri nas v glavnem manjsi nevzgojeni in vedno spusceni) ucinkovita vodna pistolca, ker baje (zal se ne spomnim, kje sem to prebrala) samo curek vode v gobec zaleze, ce zagrabi.

Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #4 : nedelja, 07.01.2007 : 11:57:39 »

Ja, zoprna reč so neodgovorni skrbniki, in če bi mi za vsakega neodgovorneža posivel samo en las, bi mi jih zmanjkalo že pred leti.... Mogoče bi pa morali bolj težit policiji in prijavljat take reči. Žal si dajo taki neodgovorneži kaj dopovedat samo takrat, ko jih po žepo udari. In če bi policaji začeli pisat listke za kazni....

Zakon o zaščiti živali pravi: Skrbnik živali mora z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici.
Bi rekla, da če te napade odvezan pes, skrbnik tega člena zakona ni upošteval.

Poleg tega, se mi zdi, da ima Ljubljana (a paše Šmarja gora še v lj. občino?) tudi poseben odlok, ki določa, da morajo bit psi na povodcih.

Drugače je en tak priročen pripomoček tudi flaša vode - ponavadi psi ne marajo, da se jih šprica. Samo to so spet samo ukrepi proti psom, ukrepat pa bi bilo treba proti neodgovrnim skrbnikom.
Logiran
ka ty a
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.919


« Odgovor #5 : nedelja, 07.01.2007 : 11:59:13 »

ta voda kij lahko še bolj razdraži.Če pa jih pošpricaš s sprejom jih bodo nekaj časa oči pekle in bo od presenečenja nehal.
Logiran
sanci_cat
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 947


« Odgovor #6 : nedelja, 07.01.2007 : 12:38:35 »

Elmer je na vseh javnih površinah privezan, če je odvezan (še to na takih skritih krajih) pa ga hitro pokličem sebi, če vidim kakšnega psa.
Me pa moti da so psi odvezani - zaradi mene ima lahko tisti pes narejen BBH in še kaj več, lahko je tud prijazen kot strelca, sam že s tem, ko je spuščen in leta sem ter tja, živcira privezane pse.
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #7 : nedelja, 07.01.2007 : 14:27:44 »

Jana te popolnoma razumem in tudi jaz grem s strahom ven. V resnici me prav malo briga kako prijazen je pes, ki je spušečen. Mene moti že dejstvo, da JE spuščen in da se moram na koncu jaz spraševat ali je res tako prijazen, kot lastnik pravi, ali pa bova midva z mojim psom njegov prvi primer, ko bo lastnik vzkliknil: Joj, to je pa prvič naredil!  Angry Angry

To me resnično jezi, ker odvezani psi dejansko že s tem, da so odvezani lahko vztvarjajo napetost med psmi, saj so drugi psi na povodcu. In ne razumem, zakaj se moramo nekateri vesti odgovorno, drugi pa prosto po Prešernu in kar je najbolj smešno - kazni ne dobijo nobene. Zakaj potem že morajo biti psi na povodcu? Zakaj imamo to potem sploh uzakonjeno? Da pa o Policiji niti ne izgubljam besed. Njim še zakon o zaščiti živali in celo zakon o javni varnosti ni najbolj jasen (določenim, te določeni pa na žalost tvorijo večino).

Lahko sicer s sabo nosimo razne spreje, pa solzivce pa ne vem kaj. Ampak to je meni že malo absurdno. Resno. Sploh pa mi, ki imamo pičifokije, ne vem kaj naj delamo. Gremo na navaden nedolžen sprehod v popolni bojni opremi ali kaj? Kam smo pa prišli? Sicer lahko špricamo vse okoli in povprek, ampak še vseeno mislim, da je potrebno začeti klicati Policijo za prijave nad spuščenimi psmi! Njim se seveda tole vse skupaj ne zdi nobena tragedija, niti ne mislijo, da je to kakšen hud problem. Oni morajo z lopračkom mahat, pa obvestila o policiji na okenske šipe vozil limat. To je pravo delo. Pasji napadi (pes-pes) pa ja ni v njihovi domeni reševanja. Žal je tako. Zato bi bilo potrebno začeti KLICATI Policijo vsakič. Ko bi se dnevno vrstile prijave, bi morda problematika izgledala malo večja. Oz. bi sploh dojeli, da je problem, ki ga je potrebno rešit. Ker zdaj ga ni. Dokler se namreč policaji mirno sprehodijo čez Tivoli, kjer mrgoli spuščenih psov in niti trznejo ne, za prvim vogalom pa vozilu nalimajo Obvetilo Policije na okno...potem je jasno, da jih to ne gane. Zakaj bi tudi jih? Če nas ne, lastnikov (vsaj tako kažemo, ko ne pokličemo policije), potem tudi njih ne bo. Mene sicer vseeno vedno preseneča, kako pustijo, da jim denar spolzi skozi prste, ko jih vidim ko maširajo skozi Tivoli, s plašnicami na očeh.

Jana, žal je pa tako, kot si rekla, da večina lastnikov ne da podatka. Jaz bi vseeno takoj, na licu mesta poklicala Policijo, dala prijavo in pocukala za rokav kakšno pričo. Na koncu koncev, tile lastniki, ki hodijo na Šmarno goro s svojimi psmi, bodo še naprej hodili. Res je, da napad pes-pes ni obravnavan resno, ampak če bomo začeli to prijavljati, bo na žalost preveč prijav, ki bi jih lahko "spregledali" in odložili na prašno polico. Po drugi strani, pa so te napadi obravnavani tako neresno tudi zato, ker je premalo prijav, ker še vedno večina lastnikov reče: kaj naj?  Roll Eyes, ker vsi gledajo na neke medsosedske odnose (tudi jaz, vendar v mejah normale, ne pa po splošno znani slovenski logiki, ko je treba bit tiho za vse  Tongue). Če bi bil vsak napad pes-pes prijavljen, bi jih bilo preveč, da bi jih zaključevali s 50 jurčki kazni.

Če lastniku, ki se sprehaja s spuščenim psom pošlješ policjo enkrat, verjamem, da mu ena kazen ne bo odigrala velikega pomena. Če pa se na kupčku naberejo 3 ali 4 položnice, pa takšni sprehodi vseeno ne bodo več tako zelo poceni.

Bistvo tega mojega pisanja  Grin je, da moramo lastniki začet premikati stvari, ker se same od sebe žal ne bodo. Jana, upam, da je kocinica okej in da ga vsi tile napadi ne bodo (pre)več spremenili. Čohec zanj  Wink
Logiran
luncica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 511


« Odgovor #8 : nedelja, 07.01.2007 : 15:10:51 »

Ja, Mel, se popolnoma strinjam s tabo, ampak policije jaz ne poklicem vec nikoli. Ce dobim kazen, ko mene nekdo napade (enako kazen kot napadalec, logika?), ki mu nisem hotela popolnoma nic, res ne nameravam imeti s policijo nobenega opravka nikoli vec. Jim ni v interesu niti ljudi scitit, kaj sele, da bodo nase stirinozne prijateljcke. Nimam niti casa niti energije celo zivljenje ugovorov pisat in hodit na sodisce, ker so drugi neodgovorni in mislijo, da lahko pocnejo, kar jim pase.
Logiran
delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« Odgovor #9 : nedelja, 07.01.2007 : 15:58:28 »

Zahvaljujem se vsem za odgovore. Glede policije je pa takole. Ko sta bila mož in pes prvič napadena s strani nepripetega samojeda in oba ranjena, je lastnica tistega psa edina dala podatke. Zdravnik je dal prijavo naprej na Zavod za varstvo, ali kako se že reči tisti ustanovi, prijavil je tudi na policijo, kjer pa so svetovali še civilno tožbo z obrazložitvijo, da samo civilna tožba lahko lastnika toliko udari po žepu, da ga spametuje. Mož tega ni storil zaradi usmiljenja do tistega psa, saj nikoli ne veš kaj potem njegov lastnik naredi z njim, če je jezen, ko mora globoko seči v žep, čeprav je edini krivec on sam in niti slučajno njegov pes. Je pa bila tista gospa tudi precej prestrašena, zato je bil mož nekako siguren, da te napake ne bo ponovila. Nikoli več je ne vidi s spuščenim psom.
Glede ostalih prijav pa pravijo na policiji, da brez podatkov o lastniku napadalnega psa ne morejo ukrepati. Da naj jih pokliče, lastnika psa pa zadrži do njihovega prihoda. Smešno, saj še podatkov nočejo dati, kaj šele, da bi počakali na policijo.
Glede spreja me pa še zanima ali je sigurno, da potem pes ne postane še bolj napadalen, ko dobi špric v oči?
Lep pozdrav, Jana
Logiran
SamSvojMojster
rad pišem
****
Sporočil: 400


« Odgovor #10 : nedelja, 07.01.2007 : 17:40:49 »

Jana,samo kot info,ker vidim,da hodis na Smarno goro.Tja hodi nek tip z ogromnim penastim Rottijem.Samcem.Decko ni ravno odgovoren.Samo v vednost.
Logiran
delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« Odgovor #11 : nedelja, 07.01.2007 : 19:42:23 »

SamSvojMojster, ali tudi tisti tip rottija nima na povodcu?
Na Šmarno pa hodita mož in pes sama, brez mene. Jaz sem bila samo enkrat z njima, pa sem bila celo pot tako napeta, zaradi neodgovornih lastnikov psov, da mi živci ne prenesejo, da bi šla še. Me pa vsakič skrbi za moža in Dona. Je mož že razmišljal o tem, kam naj bi sploh hodil, da bi bilo bolj varno in več kulturnih sprehajalcev. Ali hodi kdo na Primoža, to je pod Veliko planino, od Stahovice gor? Me zanima ali je tam kaj bolje.
Lep pozdrav, Jana
Logiran
delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« Odgovor #12 : nedelja, 07.01.2007 : 20:17:17 »

Tudi možev kolega, s katerim gredo velikokrat skupaj in ima tudi svojega psa na povodcu ima enake probleme.
Res je grozno, da človek več nikamor ne more sproščeno na sprehod. Bojim se, da bodo enkrat zaradi takih neogovornežev spet tragične posledice za drugega kosmatinca ali za drugega človeka.
Prav na tej poti se je v preteklosti to že dogajalo, zato so postavili opozorilne table, ki jih žal spoštujejo samo odgovorni.
Lep pozdrav
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #13 : nedelja, 07.01.2007 : 20:27:22 »

Seveda bodo spet posledice. Tragične? Tudi.
Logiran
SamSvojMojster
rad pišem
****
Sporočil: 400


« Odgovor #14 : nedelja, 07.01.2007 : 21:53:32 »

Rotti je spuscen in ko se stepe,se lastnik tudi hoce.Tako je po mojih informacijah.Preprican sem da so tocne.
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines