mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 11:16:34

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA  (Prebrano 31085 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Tetameta
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 181


« Odgovor #45 : ponedeljek, 08.01.2007 : 19:18:31 »

Pa se nekaj ... ali ste vsi, ki svoje pse panicno dvigujete v narocje, cim gre mimo vas malo vecji pes ze pomislili, da je to pocetje nevarno za vas?? Ce ima tisti mimoidoci spusceni pes res namen napasti vasega, bo v primeru, da ga boste imeli vi v narocju pogrizel tudi vas.
Se strinjam...  Grin

Nisem zagovornik paničiranja in posploševanja (da je vsak roti, pitbul ali pudelj Shocked nevaren)... Meni se zdi, da je vsa ta panika sprožena s strani lastnikov in da bi se psi čisto lepo med sabo zmenili, če bi jim pustili... Pa jim ne, ker ljudje vlečejo psa stran takoj, ko vidijo "nevarnega" psa...
Logiran
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #46 : ponedeljek, 08.01.2007 : 19:46:19 »

Morda sem pozabila še na tisto, kar so že omenili moji predhodniki. Tudi JanaD je omenila, da jo je strah velikih psov. In tudi moja soseda ima hčerko, ki jo je strah ne samo velikih temveč vseh psov. In mojo nečakinjo, ki je stara 21 let je strah popolnoma vseh psov. Torej ni variante, da bi kdaj katero izmed njiju srečali na Šmarni gori. Ob predpostavki, da bi srečali spuščene pse, pa raje ne bi.
Logiran
delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« Odgovor #47 : ponedeljek, 08.01.2007 : 19:50:15 »

Govorili smo že o tem, da tudi ljudje ne maramo da tuj pes rine v nas. Ja in nekateri se jih tudi bojimo. In po vsakem takem napadu ( tudi mene je že dvakrat popadel podivjan pes, ki ni bil pripet, pa sem bila sama brez psa) se jih bojimo še bolj.
Sicer pa se odgovornost in kultura človeka do soljudi in do drugih živali kaže tudi pri tem, ali imaš psa pod nadzorom ali ne. In kdo od tistih, ki so že bili napadeni še lahko zaupajo tujim spuščenim psom ? Se ne strinjam, da bi se vedno lahko psi v miru zmenili brez ugrizov in agresije, četudi ni ;paničnih; lastnikov poleg. Imamo drugačne izkušnje. Jaz sem panična, zato si tudi ne upam na Šmarno. Mož pa ne. Nobenega psa se ne boji, kljub temu pa kot našemu ne dovoli vsiljevanja drugim ljudem ali živalim, tako ima tudi sam rad mir. Ja in po vseh teh negativnih izkušnjah, ko več ne ve kdaj ju bo spet napadla nevzgojena spuščena mrcina, večja in močnejša od našega, pa tudi on ni več sproščen. In zelo sva jezna, da  zaradi nekaterih ne moremo uživati na sprehodu. Le kaj mislijo da so?
Imamo pa takšne izkušnje, da našega psa še nikoli ni napadel manjši od njega, niti se mu ni vsiljeval, če pa se že je, pa naš sploh ni pokazal nobenega zanimanja zanj. Napadli so ga večji in sicer ovčar, bokser, samojed in pasma bull. Zlata prinašalka pa mu je samo grozila, ona je prišla k našemu, ki je bil pripet in renčala nanj. Lasnica pa ful začudena, češ, še nikoli ni renčala, ne vem kaj ji je danes. Vsakič je bilo enako, kar pritekli so izza ovinka, se za trenutek ustavili in ko so zagledali našega so se pognali direktno proti njemu, ki je bil tik ob nogah mojega moža. Normalno, da se naš ustraši in zarenči, potem tisti drugi delajo kroge okrog njega in mu na vsak način skušajo priti za hrbet, kamor ga tudi ugriznejo, nad repom ali na hrbet, tako zahrbtno je to, ja. Dva od teh
sta renčala že ko sta tekla proti našemu. Lastnik pa možu reče, naj njegovega psa zagrabi, halooo!  
Tisti z bullom pa se še opravičil ni. Hladnokrvno je počasi prišel po psa in ga končno odvlekel proč. Nobeden od teh psov ni ubogal lastnikov na odpoklic.
Ja in Tetameta, psi morajo biti na povodcu. Kako veš, da se tvojemu enkrat ne bo zgodilo isto. Upam, da ne, toda po toči zvoniti je prepozno.
Prav lep pozdrav, Janad
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #48 : ponedeljek, 08.01.2007 : 20:04:45 »


Pa tudi "preventivno" zganjanje panike in vlečenje psov (ali dvigovanje) se mi zdi pretirano... Mislim, da se psi (če so normalni) lahko vse zmenijo med sabo...

Kako lahko je bit pameten, dokler sam nisi v takšni situaciji, ne? Kako lahko je bit pameten, dokler nimaš majhnega VZGOJENEGA psa, ki nikomur nič noče, vendar se vsak sprehod lahko bojiš, kdaj boš/če boš srečal kakšnega butlja, ki sprehaja svojega nevzgojenega psa, ki itak: nobenemu nič noče  Roll Eyes. Kako lahko je bit pameten, ko ti pes pred očmi ne trga tvojega 4 klinčeve kile teškega psa. In nenazadnje, kako lahko je bit pameten, ko veš, da bolj ali manj vsak nevzgojen pes ni ŽIVLJENSKO nevaren tvojemu psu.

Zakaj bi se pa psi morali sami meniti med sabo? No zakaj? Zakaj bi se pa moj pes moral meniti z neko tečnobo, ki rine vanjga? Ne, draga moja Teta, se ne bo. Ker sem jaz njegov lastnik in jaz določam, s kom se bo moj pes povohal. Težko za razumet? Ste kdaj pomislili, da vsakemu psu ni do ovohavanja? Da je lahko nekatere pse strah, nekateri so lahko bolani, nekateri nezaupljivi, nekatere psičke se morda gonijo itd. Seznam gre skoraj v neskončnost. In še vedno vprašam, zakaj bi se psi morali meniti med sabo?

Se strinjam... Grin

Nisem zagovornik paničiranja in posploševanja (da je vsak roti, pitbul ali pudelj Shocked nevaren)... Meni se zdi, da je vsa ta panika sprožena s strani lastnikov in da bi se psi čisto lepo med sabo zmenili, če bi jim pustili... Pa jim ne, ker ljudje vlečejo psa stran takoj, ko vidijo "nevarnega" psa...

Ja, lahko se smejete dragi moji. Resnično se lahko, ko imate psa velikega 70cm plečne. No žal meni ni več do smeha, niti slučajno. Še manj mi je smešno, ko vidim svojega psa, ki se trese kot šiba na vodi, ko zagleda katerokoli 4 nožno bitje. In to z razlogom. Resnično. Veš Maticc, če jaz mojega pustim, da se "zmeni" in ovoha z vsakim bolhačem ki pride mimo tvegam, da kakšno od ovohavanj ne bo tako nedolžno. In veš, pri 4 kilskem psu, so tragične posledice lahko tako hitre, da si mislit ne moreš. In ja, svojega psa BOM zavarovala, pa če na koncu VSE pokasiram jaz. Če pustim mojega, da se brani, ga pustim v smrt, kadarkoli, ima pes nad 20cm plečne.

Mogoče tale panika sploh ni več panika, ampak že kar utemeljen strah!

Tako da dajte enkrat pomislit malo manj egoistično in z malo širšim pogledom. Ni vse samo črno ali belo. Ne dvigujemo vsi psov v naročje, ker smo histerični lastniki zoprnih bevskačev, ampak ker na žalost iz izkušenj vidimo, da moramo zaščititi svojega psa, in vsak:" Ups, moj pa tega do zdaj še ni storil" s strani neodgovornega lastnika, lahko stane našega psa življenje. Čisto tako, da vam ne bo preveč smešno vse skupaj.
Logiran
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #49 : ponedeljek, 08.01.2007 : 20:10:15 »

No, JanaD zdaj si pa zadela bistvo. Kultura človeka (ne psa) se kaže tudi v tem, ali imaš psa pod nadzorom ali ne. Pa saj tu niso najpomembnejši samo ostali kužki na povodcih, tu so pomembni tudi sprehajalci, pa gobarji in borovničarji, pa tisti, ki se zaradi takšnih ali drugačnih razlogov psov bojijo. Saj to konec koncev ni nič nenormalnega. Eni se bojijo pajkov, drugi miši, tretji (med katere spadam tudi jaz) ropotanja plinske peči.
In ne strinjam se s trditvijo (ki pa ni bila izrečena pod tem naslovom), da povodec ne zagotavlja popolne fizične kontrole nad psom. Jo zagotavlja, samo povodec mora biti primeren in vodnik se mora na sprehodu ves čas zavedati, da je z njim pes, ne pa soseda, s katero bi čvekali ali pa morda sosed, s katerim bi razpravljali, kako vreme vpliva na njegovo počutje.
In lastniki velikih psov, kamor spadam tudi jaz, zavedajmo se, da naše mrcine , pa ni potrebno da so hudobne, v igri ali trenutni euforiji lahko poškodujejo manjše pse, predvsem zaradi svoje kilaže.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #50 : ponedeljek, 08.01.2007 : 20:29:39 »

Mel, se podpišem pod tvoj post!

Zakaj, za vraga, bi se morali moji dobro socializirani psici na vse sorte štirinožnikov spoznati s prav vsakim psom?

Nisem ena od tistih, ki avtomatično svoje cucke dvigujejo v naročje, pa mi je včasih žal, da jih ne, ker v 80 procentov primerih ta velika mrcina hoče po tleh valat mojo 26 centi-plečne-višine psico, skače po njej, da se reva polula od strahu, ali pa jo besno napada od zadaj.

Zakaj za vraga se mora moja psica med gonitvijo sprijazniti z vsakim pasjim cepcem, ki ji hoče zlezt na hrbet? Zakaj moram jaz mirno stat in čakat, da se pasji korenjak opozorjenega lastnika ves napali, se mu spusti tema na oči in naskakuje mene in mojo vsaj 30 kil od njega lažjo psico? Zato, ker njegov lastnik meni, da tako hitro pa že ne bo naredu mladiče?

Lastniki samcev, enkrat zaboga upoštevajte lastnike psic, ki vam že na deset metrov sporočajo, da se njihova psica goni in da si ne želijo bližnjega srečanja z vašim korenjakom! Na žalost morajo psice tudi med gonitvijo ven lulat in kakat.

Da bi se psi sami zmenili? O ja, bi se, toda v 80 procentov primerov bi bili moji 8 kil težki psici pašteta. Zakaj, zavraga, naj ubogam vaše velecenjene nasvete?

Dajte, bodite malo bolj realni do svojih in tujih cuckov, malo manj vzvišeni in pa predvsem malo več bontona in obzirnosti do okolice vam želim!

Tudi ljudje se med sabo ne družimo z vsakim cepcem. Zakaj bi se torej naši psi?

Logiran
Katya
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99



« Odgovor #51 : ponedeljek, 08.01.2007 : 20:44:34 »

Tudi jaz se popolnoma strinjam z Mel. Resnično ni nobenega (ampak res nobenega razloga), da bi pustili psom, da se sami zmenijo med samo.

Moja psica ne spada med najmanjše, prav tako pa s svojimi 15 kg in 43 cm ne med velike (pa čeprav zaradi dlake zgleda malo večje). Čeprav do sedaj (še) nimam pretirano slabih izkušenj, se moja psica boji  psov, ki so večji od nje, ali pa so vsiljivi. In ni razloga, da bo vsak štirinožec s svojim: saj bi se samo igral, pa saj itak ne bo nič naredil, pa naj se povohata (čeprav so resnične namere teh psov dostikrat drugačne in razvidne iz njihove drže) ... silil v mojo psico, ki se ustraši, hoče zbežati, se skriva za mano in če bo prišlo do tega, bo tudi ugriznila. Za sabo ima socializacijo v mali šoli, obiskujeva agiliti in jaz se trudim z njeno socializacijo vsak dan.

In s kakšno pravico mi nekdo to ruši? S tem, da se bodo psi že zmenili med sabo? Da psi morajo biti spuščeni?...... In potem jaz izpadem kot tista sitnoba in nestrpno, zafrustrirano bitje.

Ne dogaja se samo na Šmarni gori - dogaja se tudi v Mariboru in zagotovo še kje.
Logiran
luncica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 511


« Odgovor #52 : ponedeljek, 08.01.2007 : 20:58:32 »

Caki mal, mojima psicama, tako 30-kilski kot 8-kilski, se ni treba popolnoma nic menit z vsakim cuckom, ki jima skace za vrat pa po moznosti se po meni. Mi ni jasno, zakaj bi se morala tavelika pustiti gristi vsakemu malcku, tamala pa kopicati na hrbet vsakemu velikanu, jaz npr. pa preoblaciti po vsakem sprehodu. A zato, ker se folk postavi pred blok, prizge cik in caka, da bo pes opravil, kar pac ima za opravit? Pa ce en babji sus pusti pred trgovino odvezano psico, ki pac, po njenih besedah, zadnje case napada psicke, a moram res pustit, da se kaj menijo? So se menile, ja, sus v vrat je pa moja psica pokasirala tik po operaciji.

Ce jaz ne penim, ko se kaksna mamca spomni, da bi se njen mini igral z naso mini, taveliko naj imam pa kar pri sebi, ker je videti kot volk, ampak grem lepo naprej, ne vem, zakaj se nekateri razburjate zaradi tega.

Pa odkod to posplosevanje, da so mali kuzki in njihovi lastniki histericni? Menda bo vsak normalen lastnik poskrbel, da se njegovemu psu ne bo nic hudega zgodilo, se posebej, ce se mu je ze kdaj. En naj mi napade naso malcico, pa jo bom sigurno dvignila, psa pa posteno obrcala. Isto velja za taveliko, s to razliko, da jo je (zal!!!) veliko tezje dvigniti. Ja, v vatko bi ju zavila, saj kljub zakonom okolici ni jasno, da imamo jaz in nasi psici pravico se nemoteno gibati.

Ce so vsi spusceni psi tako zelo prijazni, zakaj se moram po pol leta se vedno spopadati s strahom svoje psice? Ne vem, ce lahko jaz razmigam obe psicki tako na striku kot spusceni (na samem!! ob eventuelnem srecanju s komerkoli gresta takoj na povodec), zakaj jih drugi ne bi mogli.

In zakaj moramo kljub zakonom zdajle o tem debatirati? A so samo za nekatere napisani?

Pa se PS za Teto: Napadi na mladice (kot je tvoja Ada) so veliko redkejsi kot napadi na odrasle pse.
Logiran
Stella
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 295


« Odgovor #53 : ponedeljek, 08.01.2007 : 22:10:03 »

Nimate samo tisti, ki imate majhne kužke probleme. Moj ima 70 kg, okej, ogroža ga res malokateri pes ampak na živce gre pa tudi nama precej neodgovornih lastnikov. In to večinoma z manjšimi kužki, ki spuščeni laufajo okrog mojega in ga izzivajo medtem ko se jaz na vse kriplje trudim, da bi ga obdržala in da bi ga vzgojila. Je pač še mlad in še ni na stopnji, ko bi me ob tako motečih dejavnikih upošteval. Lastnikom je pa to izvrstna zabava očitno. In ja, nekaterim se zdi imenitno ker njihov psiček 'ustrahuje' tako velikega psa kot je že nekdo omenil..
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #54 : ponedeljek, 08.01.2007 : 22:20:25 »

Se mi zdi, da skacete iz ene skrajnosti v drugo. Undecided

Mene osebno zelo motijo spusceni psi BREZ KONTROLE!!! kar je cisto nekaj drugega kot spusceni pes POD KONTROLO. Enako je pes na povodcu POD KONTROLO in pes na povodcu BREZ KONTROLE ... o tem ste ze pisali in tudi takih je veliko. Ampak vazno, da je zadolzeno vasemu ne vem cemu, da mora biti pes na povodcu ... ne, se ne strinjam ... PES MORA BITI POD KONTROLO (na povodcu ali brez njega)!!!!!
A veste, da bi se mi ze parkrat zgodilo, da bi skoraj povozila PSA NA POVODCU ... ja, enim se zdi cudno, da je to sploh mozno, ampak PES NI BIL POD KONTROLO!!!

No, tako ... upam da razumete, kaj je meni osebno zelo pomembno.

Moji psi so vedno bili spusceni na poti na Smarno goro in VEDNO POD KONTROLO.
*  Ce vidim, da se mi priblizuje pes na povodcu jih privezem ali spravim s poti in morajo leze cakati (tako jih imam najbolje pod nadzorom).
*  Ce vidim, da se mi priblizuje pes brez povodca obvezno najprej vprasam je pes ali psica in ce je v redu, ce je psica se zopet umaknemo s poti in leze cakajo, da grejo lahko naprej.
*  Ce vidim, da se mi priblizuje clovek, ki se ustavlja, mi rece, da naj dam pse na vrvico ali pa samo cudno gleda gremo spet s poti ali pa jih privezem (odvisno od reakcije cloveka, ki se mi priblizuje).[/li]
Ja, naj se slisi kakor se zeli, ampak VSE imam in tudi moram imeti ves cas pod kontrolo ... pa jih tudi imam ... tudi ce se s kom pogovarjam ... ga pac prekinem, da svoje pse spravim v red, oci imam pa ves cas na peclju - sem pac s psi.
Na Smarni gori pri gostilni pa so ves cas privezani, ker je prevec ljudi in psov, pa se vsak drugi se vtika v moje pse in jih klice k sebi. Roll Eyes

Tudi meni ni vsec, da se moj pes voha z vsakim, ki pride mimo, zato se mu umaknemo.

Svojih psov nikoli ne spustim k drugemu psu, dokler v to ne privoli lastnik drugega psa ali pa ce se psi ze med seboj poznajo.

NIKOLI se mi se ni zgodilo, da bi prislo do incidenta s strani mojih psov ... s strani drugih psov pa ze marsikdaj, ker niso bili pod nadzorom lastnika (ceprav do cesa hujsega se ni prislo) - eno takih prigod je ze napisal Maticc!!!

Stella ... imamo tudi mi zelo podobne izkusnje, le da mojih ne ustrahujejo, so pa strasansko nadlezni! Lips Sealed

Lp, Ursa
Logiran
Stella
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 295


« Odgovor #55 : ponedeljek, 08.01.2007 : 22:28:26 »

Hehe, saj mojega tudi ne ustrahujejo no Smiley Ampak nekaterim dejansko to tako izgleda ko moj samo čudno gleda v zaganjajoče se ščene Smiley
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #56 : ponedeljek, 08.01.2007 : 22:31:27 »

Skratka, veliki ali majhni, malo več bontona ne bi škodilo! In nikakor se psi ne smejo sami med sabo zmenit, pa naj se mali pes zaganja v velikega ali veliki taca po malem. Moje psice so nadlegovali že veliki in majhni psi, vsi pa imajo nekaj skupnega: štorastega, neotesanega lastnika ali lastnico.

Ja, linchaich, se strinjam, pes na povodcu še zdaleč ni pes pod kontrolo, še zlasti če je povodec dolg fleksi, na katerem lastnik dotičnega psa še ni opazil gumbov za blokiranje vrvice. In ja, tudi psi na povodcih so že tacali moje psice, ker oni svoje ljudi vlečejo na sprehod.

Glavna poanta so ljudje, ki nimajo razčiščenih pojmov o življenju s psi, in ne veliki ali mali, privezani ali odvezani. Osebno v naši soseski raje srečam rotija, ki ga ima njegov lastnik res vedno pod kontrolo ne glede na to, ali je odvezan ali privezan, kot sosedovega tibetanskega terierja, ki je vedno privezan, pa kljub temu potaca mojo psico, njegova lastnica pa se vmes še pritožuje, zakaj ga moja druga psica ne mara in ga vedno nadere in zraven debelo gleda, ko se z njeno desetleno hčerko dereva nanjo, naj zaboga že enkrat zablokira tisti fleksi in psa stran potegne.

Psov v strnjenih naseljih je ogromno, zato bi morali biti še toliko bolj uvidevni, ne pa da vsak svoj ego pase na drugi strani povodca, privezanega ali odvezanega.

Logiran
Tetameta
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 181


« Odgovor #57 : ponedeljek, 08.01.2007 : 22:39:43 »

Pa se PS za Teto: Napadi na mladice (kot je tvoja Ada) so veliko redkejsi kot napadi na odrasle pse.

Sem imela dva psa svoih 13 let in nobenega ni napadel pes...nikoli...maček ja, pes pa ne.
In zakaj pa ne bi pustili psov, da se menijo med sabo? Potem je najbolje, da jih vzdignemo v naročje, ko gre kakšen mimo... Si že predstavljam sebe, ko dvigujem mojo psico, ko gre mimo pudelj Grin
Psi dejansko znajo komunicirati med sabo, je pa res da če je pes nevzgojen in nesocializiran, potem so z njim lahko težave.
Logiran
Tecka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.256


« Odgovor #58 : ponedeljek, 08.01.2007 : 22:58:12 »

Se delno strinjam s Tetometo. Naj se zmenijo, če gre za prijateljski pogovor. Če pa (včeraj naprimer) pekinezer skače in renči proti moji babi, je pa sigurno ne bom spustila v "pogovor"  Wink. Prisegam na to, da sta psa (vsaj ko se prvič srečata) na povodcih. Samo z razlogom, da se ju ob morebitnem kratkem stiku lažje in hitreje loči. Če pa se dobro razumeta pa ne vidim razloga, da se ne bi (seveda na primernem mestu) poigrala.
Tudi jaz mojo bejbo spuščam. Na primernih mestih, ob primernih urah...
Se pa tudi meni butasto zdi, da (pred kakšnim tednom) grem MIMO lastnika majhnega psa, z mojo na povodcu in lastnik panično dvigne psa, ki ga Theba niti opazila ni (je bolj pomembna žogica v moji roki in/ali pa piškoti v žepu) in se dere za nama kako sem neodgovorna, da imam takšnega klavskega psa in ga vozim mimo blokov... Shocked.
lp
T.
Logiran
ka ty a
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.919


« Odgovor #59 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:02:09 »

Tečka meni pa je nekdo rekel,da me bo tožil,če bom s takim psom hodila v mesto Huh
Zakaj nevem...Lepo je sedel jaz zraven,bil je na vrvici vse lepo...pa priteče iza ovinka otrok star okoli 3 leta oče otroka pa za njim in se začel name drt,ker sm bila tam s takim GROZNIM psom. Shocked
Eni ljudje so...
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines