mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 05:09:00

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA  (Prebrano 31079 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #60 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:06:42 »

Tecka, se strinjam s tabo. Če so si psi všeč, če so prijatelji, potem ni problema. In ja, nekateri so res histerični in sploh ne bi smeli imeti psov.

Toda gre tudi za nekaj drugega.

Tetameta, mislim, da sva ti z Mel nazorno povedale, zakaj se psi naj ne menijo med sabo kar vse vprek.

Če ne razumeš, naj ti še podrobneje opišem:

1. Stojim pred vrati hiše na ulici v stari Ljubljani in iščem ključe. Moji psici čakata, da bosta šli noter. Izza hrbta mi pridivja nevzgojena mrcina s še manj olikano lastnico in direktno potaca mojo mlajšo psico v velikem navdušenju, da jo vidi. Vse tri smo stisnjene v kot, neotesana lastnica pa sosedsko čeblja, medtem ko njen pes dobesedno s tacami tepta mojo psico, ki se je kot palačinka razlezla po tleh. Ali naj bi po tvojem mnenju pustila, da bi se naprej sama zmenila? 

2. Čez ulico mi za hrbet pridivja mešanka kakšnih dvajset kil težja od moje psice. Besno renči in v ravni črti divja proti moji psici, ki je na povodcu. Skočim vmes in se derem kot zmešana, ne pustim ji blizu. Nazadnje po kar nekaj renčanja opusti poskus in se vrne čez ulico k svoji lastnici, ki oblake šteje. Bi morala pustiti, da bi se sami zmenili?

3. Grem s privezano psico čez prehod za pešce v centru Lj. Gužva, avtomobili. Iza parkiranih avtov na drugi strani prehoda skoči pred naju besna mešanka, renči, se peni, divje laja in naju ne spusti s prehoda na pločnik. Privezana je na dolg fleksi, oseba na drugi strani očitno ne ve za knof na fleksiju. Za ritjo mi vozijo avtomobili. Zaderem se, naj zaboga že enkrat zvleče svojo zverino s prehoda za pešce. Užaljeno s pripombo, kaj sem tako živčna, mi končno ustreže. Bi morala stati sredi prehoda za pešče in pustiti, da se psici sami zmenita, medtem ko bi me povozil avto?

Še bi lahko naštevala... Naj pustim, da ima razigran in dobrodušen bernc  mojo osemkilsko zverinico za plišasto igračo? Naj pustim, da mi jo ganja lovski gonič, ker misli da je zajec?

Vse te situacije so se že začele dogajati in sem jih pravočasno ustavila Naj še enkrat poudarim, če ni očitno iz zgoraj opisanega, svojih psic ne dvigujem s tal, ampak situacijo rešujem drugače.

Ali naj stojim v takšnih situacijah in čakam, da se bo moja psica sama zmenila z renčečo zverjo, veliko večjo in napadalnejšo od nje, ali s sicer dobrodušnim psom, ki bi se rad igral, vendar jo njegov način igre direktno ogroža?

Ne vem, kdo je tukaj bolj nor, ampak oprosti, moje psice se ne bodo z vsemi same menile... Niso vsi psi kompatibilni, nekateri zelo hitro potegnejo krajši konec.  En igriv udarec s težko šapo po majhnem psu, pa gre lahko hrbtenica. Zato se moji psici ne igrata z neproporcionalno večjimi od sebe, lahko pa gremo na sprehod, vsak s svojim na povodcu (Tecka, si za? Sem mahnjena na doge.). Psi z izrazitim lovskim nagonom v manjših psih, ki tega nagona nimajo tako izraženega, hitro vidijo plen, zato jima ne pustim, da se podita po travniku v prisotnosti takšnih psov. Veliko je odgovornih lastnikov, ki se zavedajo teh razlik. Imam prijateljico, vzrediteljico ruskih hrtov, ki ravno iz teh razlogov ne pusti, da bi se njeni psi odvezani motali okrog mojih. Oboji to spoštujemo in zato je naše druženje prav prijetno.

Te razlike so dejstvo, z njimi ni nič narobe. Narobe je to, da se jih lastniki psov ne zavedajo in živijo v večnem prepričanju, saj moj pa ne bo nič naredu. To je zelo neodgovorno in tudi sama sem bila že v situacijah, ko sta bili moji psici večji in  težji od katerega drugega psa in smo zato me tri morale biti obzirne.

Seveda bi morali biti obzirni tudi lastniki majhnih psov, ki jih kar razganja od terierskih nagonov in se spravijo dogi za vrat viset. Halo? Tudi takšen ugriz bi se lahko slabo končal, če bi prišlo do sepse. Sploh pa, a si ne zaslužimo vsi prijetnega sprehoda?

lp
Logiran
aska2005
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.672


« Odgovor #61 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:09:30 »

Tudi jaz se popolnoma strinjam z Mel.

  
Logiran
ka ty a
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.919


« Odgovor #62 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:09:48 »

Kalsang pod tole se pa podpišem!Res je čisto vse kar si napisala.
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #63 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:10:18 »

Kalsang bravo, zelo, zelo dobro povedano. Se v celoti strinjam.
Logiran
Tetameta
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 181


« Odgovor #64 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:14:47 »

Pa kje najdete vse te pse?  Huh Pa sej jaz tudi hodim po stari Ljubljani in centru pa nič takega...  Huh

Res je, da se s takimi nevzgojenimi cucki nimaš kej menit.... Sam ko pa pride mimo en normalen pes (kot npr. moja psička; ki je sicer gonič; ampak nisem opazila, da bi psa zamenjala za zajca- psi niso neumni in dejansko zavohajo za katero žival gre), se mi pa vsakršna panika in teženje in vlečenje psa stran ali celo dvigovanje zdi brez potrebe... Pustiš, da se psa povohata in gresta dalje (ali pa se celo igrata- kar je samo dobro)... Sploh so pa ponavadi majhni psi tisti, ki renčijo in tulijo na mojo (ki potem pobegne sram)- verjetno zaradi manjvrednostnih kompleksov ali pa zaradi kompleksov in strahu lastnika, ki vse to prenese na psa...

Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #65 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:15:11 »

Zakon je, psi morajo biti v urbanih naseljih, v gozdovih, na obljudenih poteh... na povodcih, ti povodci pa pod nadzorom. Pa ni to le zato tako, da se nam psi ne bi polomili. Na cestah, zakotnih poteh, obljudenih hribckih, za vogali... smo tudi ljudje, ne samo nasi psi. Jaz svojim psom dovolim ovohanje in igranje samo v izrednih slucajih, ko psa (in lastnika) dobro poznamo. Zakaj pa bi ga morala dovoliti vedno? Tetameta? Ni mi jasno. Na eni strani zelimo imeti pse pod nadzorom in ubogljive, po drugi pa jim naj bi dovolili vse, kar se jim sprdne. Torej, ce se men zalusta druzbe in kafetka, bom kar ustavila mimoidocega in se zmenila, da greva skupaj v prvo ostarijo, vmes bova pa se kaksno rekla, pa kak vic si izmenjala? Obicajno grem na kafe, ko srecam znanca. Obicajno so znancev (pasjih) vesele tudi moje psice. Zakaj pa bi jih silila, jim omogocala, jim dovoljevala... "cvek" z vsakim, ki gre mimo? Privezan ali odvezan. Niti enega razloga ne vidim, da bi bilo to potrebno storiti. Obicajno je tako, da se psi med takim srecanjem nadivjajo, kar gre na roko predvsem njihovim lastnikom, ki so neustvarjalni in preleni, da bi sami razmigali svojega psa. In zakaj bi bil objekt za razmiganje moj pes? Res mi ni jasno. Poleg tega pa lahko poskacejo na moje psice z neznanih psov tudi razne "zadeve", s katerimi se ne zelim in ne nameravam ukvarjati nekaj nadaljnih tednov po srecanju. Jaz imam psice zase. Ce kdo zeli svojemu psu druzbo na sprehodih, naj si kupi se enega (svojega) psa. In jaz izbiram svojim psom druzbo. Predvsem tako in takrat, ki in ko meni ustreza. Pasjo in clovesko.
Moralo bi biti tako, da bi psi imeli svoje lastnike, ki bi skrbeli zanje. Pa so, zal, marsikdaj bolj lastniki potrebni skrbi in nadzora, kot pa njihovi psi.
Pa tista, da se psi sami zmenijo... Hm, od kod pa to? Ja, se, nekateri (redki), ki so tudi sicer dobro socializirani in vajeni srecanj z drugimi neznanimi psi in ki imajo skrbne in odgovorne lastnike. Zal pa se zelo malo zmenijo med seboj psi, katerih lastniki se ne zavedajo prav, da je na drugi strani njihovega strika pes. Ti so zal v vecini.

Ja, in tocno te stvari imam v mislih, kot jih je napisala Kalsang.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #66 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:16:44 »

Tetameta, oprosti, mi razlozis, prosim, zakaj je dobro, da se dva mimoidoca psa poigrata?
Logiran

Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #67 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:19:17 »


Sploh so pa ponavadi majhni psi tisti, ki renčijo in tulijo na mojo (ki potem pobegne sram)- verjetno zaradi manjvrednostnih kompleksov ali pa zaradi kompleksov in strahu lastnika, ki vse to prenese na psa...

Ma dej ne seri no, prosim te  Roll Eyes

Kaj imajo potem vsi ostali lastniki, ki imajo večje pse le te za zadoščanje svojega ega? Ali kako? Kaj vse človek tukaj ne prebere...in to od lastnikov psov.  Roll Eyes
Logiran
Tetameta
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 181


« Odgovor #68 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:20:20 »

Tetameta, oprosti, mi razlozis, prosim, zakaj je dobro, da se dva mimoidoca psa poigrata?
Kaj je pa slabega?
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #69 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:21:21 »

Ma ni mi jasno od kje ta logika, da psa spustiš in se bosta že sama zmenila? Kaj so psi neka extra vrsta, pa se kar vsi štekajo med seboj?
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #70 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:22:36 »

Tetameta, ne psi, niso neumni, imajo pa nagone. Različno izražene in različno potešene. Kakšnemu psu z obilo lovskega nagona, ki večino svojega življenja preždi na kavču, se hitro strga, ko vidi premikajočo se tarčo obvladljivega formata. Verjemi mi, neštetokrat videno. Na to smo pasji inštruktorji zelo pozorni v pasjih šolah. Vesela sem, da je tvoja gonička drugačna, saj to med drugim pomeni, da ni zafrustriran lovski pes, ki mu je malo mar za kavč, če pa vse dneve in noči sanja o hosti, pa zajcih...

To samo kot pojasnilo, saj sem se oddaljila od glavne teme.

Jana, enako misliva! Ob prvi priložnosti greva na kafe...  Grin Wink
Logiran
Tetameta
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 181


« Odgovor #71 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:24:43 »

Kaj imajo potem vsi ostali lastniki, ki imajo večje pse le te za zadoščanje svojega ega? Ali kako? Kaj vse človek tukaj ne prebere...in to od lastnikov psov.  Roll Eyes
OK... Sam zakaj samo majhni psi tulijo na mojo psičko (ki sploh ni velik pes)?  Undecided

Ma ni mi jasno od kje ta logika, da psa spustiš in se bosta že sama zmenila? Kaj so psi neka extra vrsta, pa se kar vsi štekajo med seboj?
Ne vem... Zakaj pa vsi že kar vnaprej mislite, da se ne bodo razumeli?  Huh
Logiran
ka ty a
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.919


« Odgovor #72 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:31:34 »

Ker verjetno srečuješ le majhne nevzgojene pse.Manjši psi tudi več lajajo še posebno pred velikimi psi(to lahko pomeni,da se ga ne boji,strah..)

To,da pse ne pustimo čisto k vsakemu psu,da se igra,ker ne veš kakšen je tisti drugi pes.Zato pustimo skupaj le pse,ki se poznajo in za katere smo 100%,da so prijazni,zdravi...
Logiran
aska2005
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.672


« Odgovor #73 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:31:58 »

Zakaj pa vsi že kar vnaprej mislite, da se ne bodo razumeli? Huh
Zakaj pa ti misliš, da se bodo razumeli? Pa par postov nazaj si napisala, da ti vedno rine do drugih psov. Tudi sama ne maram, da mi kar en nepoznani pes priteče do moje, pa nimam ravno majhne psice.
Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #74 : ponedeljek, 08.01.2007 : 23:35:56 »

Svojih psov nikoli ne spustim k drugemu psu, dokler v to ne privoli lastnik drugega psa ali pa ce se psi ze med seboj poznajo.

No tole manjka tistim neodgovornim, ki majo spuščene pse. Sem sicer že v enem prejšnem postu napisala, da me motijo tudi tisti, ki imajo psa na fleksiju, pa ga spustijo me nič tebi nič do mojega. Je pa res, da vseeno večina tistih, ki imamo pse na povodcu IMA pse pod kontrolo, kar se pa lahko reče žal le za manjšino spuščenih. In res je tudi, da niso vsi lastniki majhnih psov panični, še bolj pa je res, da če pride do hude krvi med majhnim in velikim psom, je za majhnega smrtno nevaren lahko že en sam prijem za vrat, za velikega pa najbrž le v izjemnih primerih in je čisto logično, da so manj tolerantni. Moj paše med srednje velike, pa tudi take, ki se ga predsodkarji bojijo, pa mi grejo isto fejst na živce majhni in veliki spuščeni psi. Ne vem no, ampak če sem vodja kardela tudi odločam o tem s kom se "bomo pogovarjali". In isto velja za drugega vodjo kardela. Če se dve vodji odločita, da se naj "podložniki" pozdravijo, potem naj se. Ne sme se pa "podložnik" sam odločit, da gre pozdravit drugo kardelo. Nenazadnje je to hudo nepsoštljivo do mene, vodje kardela, ki sem se odločila drugače.

Svojih psov nikoli ne spustim k drugemu psu, dokler v to ne privoli lastnik drugega psa ali pa ce se psi ze med seboj poznajo.
Na povodcu al pa brez, psa se lahko povohata, igrata, preganjata.... če sta za to OBA skrbnika, ne samo eden.

Maticc, "sramoto" bi si moral nardit zato, ker je kazen za majhnega ali pa velikega psa brez nadzora ISTA. Prekršek je ISTI! Povzroča pa ga neodgovoren skrbnik, ki bo lahko naslednjič isto počel z nemško dogo. Ta ista mala kepa bo zaradi bebavega lastnika lahko enkrat končala pod kolesi, ali pa bo za vrat skočila manj vljudnemu psu, ki se bo pač branil.
Logiran
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: NEDISCIPLINA LASTNIKOV PSOV-ŠMARNA GORA
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines