mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 16:28:59

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 7  |  Tema: weimaraner - čvek
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 155   Dol
Natisni
Avtor Tema: weimaraner - čvek  (Prebrano 319162 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #15 : petek, 21.02.2003 : 18:07:31 »

Ne kirka, žal nisem lastnica weimeranca, ampak kljub temu pasmo kar precej dobro poznam...saj sem jo imela priložnost videt in spremljat tako na razstavah kot pri delu in šolanju (in to ne samo enega psa)... pa tudi edino slovensko leglo mi je dobro znano, saj sem prvič videla te male sive "miške", ko so bili stari 3 dni.   Cheesy

Škoda bi bila, če bi s svojim weimerancem opravila samo PNZ (oz. PZP (pomladanska zrejna preizkušnja)  kot temu uradno reče), saj s tem ne bo dobil niti vzrejnega dovoljenja pa tudi na razstavah ga ne boš mogla razstavljati v razredu delovnih, kar pa je pri weimerancih kot delovnih psih pogoj za pridobitev šampionata.

Dober weimeranec je zmatran weimeranec!! Drži absolutno!  Grin

Ne drži pa povsem, da weimeranec ni za v mesto. Jih poznam nekaj, ki živijo v mestu in so čisto ok. Je pa povsem res, da potrebujejo precej gibanja. Pa ni tako važno koliko gibanja jim časovno  daš  ampak kako aktivno je to gibanje. Navaden sprehod z "laufom" po polju lahko traja tudi cel dan pa se jim ne bo kaj dosti poznalo.   Roll Eyes

Zato  za weimerance (kot tudi za vse ostale pasme ptičarjev!!) velja zlato pravilo, da je z njim treba DELAT! Torej ga zaposlit ne samo fizično, pač pa tudi umsko. Saj če si najde "svojo" zabavo...kot pravi kirka (in ima seveda 100 % prav)... ga je "lažje nosit kot prenašat".  Grin

Kar se tiče vodenja weimeranca pri delu pa je le-ta nekoliko "krajši" od nemškega kratkodlakega ptičarja...kar pomeni, da ima manjši radij iskanja oz. gibanja. Druga dobra lastnost pa je weimerančeva vodljivost, ki  jo dosežemo seveda le s primerno vzgojo in šolanjem.

Če ne želiš imeti weimeranca za lovskega psa, pa poskusi kaj drugega. Z vsem bo zadovoljen, samo da se dogaja...  Grin Kirka, si že pomislila na agility? Samo pazi, da ga ne obremeniš preveč že kot mladega psa, ker bi lahko imel potem probleme s kolki in hrbtenico.

Weimeranec je torej primeren za aktivne ljudi, ki jim  zgolj sprehodi v naravi ne zadostujejo in ki hočejo, da se njim (in njihovemu psu) kar naprej kaj dogaja. In takih aktivnežev je ogromno, samo "zbezat jih je treba na sonce".

Kirka...želim ti veliko lepih trenutkov s tvojim weimerančkom!  Smiley

Lp, B.
Logiran
kirka
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 75



« Odgovor #16 : ponedeljek, 24.02.2003 : 12:19:02 »

Hvala za odgovor. Ja na agility sem že pomislila in če bo kuža pokazal 'talent' za to, se ga bova verjetno tudi lotila - ker kot si zapisala - weimaranca je treba zaposliti - in glede na to, da lovskega psa  ne potrebujem, bova morala poskusiti kaj drugega, da se kuža ne bo dolgočasil. No, čeprav moram povedati, da se tudi sedaj dobro zabavava. Kar zadeva šolanje - ravno sva začela s tečajem - je kuža ZELOOO  ubogljiv - in me je kar nekoliko presenetil, ker sem pričakovala, da bo že zaradi svoje hiperaktivnosti nekoliko bolj težaven, pa se je izkazalo, da je potem ko se nekoliko umiri (običajno rabi kakih 15 minut) z njim prav 'luštno' delat.

Pa tudi tisto o weimarančevem 'dometu' kar drži - nekajkrat sem se mu v gozdu skrila za drevo, ko ga je nos odnesel predaleč oz. se ni hotel odzvati na klic, in sedaj nimam nobenih težav več s tem, da bi se preveč oddaljeval, ampak kar lepo z enim očesom ves čas 'pazi' name - kar je zelo fino, še posebno kadar  ga vzamem s sabo na terensko ježo - v nasprotnem primeru si tega verjetno ne bi mogla privoščit (hkrati se posvečati konju, okolici in po možnosti še nekoliko 'naglušnemu' psu žal ne gre).

Kaj si mislila s tem, da  samo PNZ za vzrejno dovoljenje ni dovolj (na to se na žalost  spoznam bolj slabo)? Bi prosila za dodatne informacije. LP
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #17 : ponedeljek, 24.02.2003 : 21:43:03 »

Kirka...vidim, da je tvoj weimeranček prav srečen kuža in uživa življenje z veliko žlico!  Cheesy  Kar tako naprej!!

Glede PNZ - tvoj kuža spada med kontinentalne ptičarje, za katere je za pridobitev vzrejnega dovoljenja OBVEZEN preizkus v delu na polju in v vodi. PZP ptičarjev (kar je v bistvu PNZ) pa za pridobitev vzrejnega dovoljenja žal ne zadostuje. Pri PZP kuža pokaže samo naravne zasnove; ocenjuje se: nos, iskanje, stoja in vodljivost. Zadnje ti - glede na weimeransko pregovorno vodljivost - ne bi smelo povzročat težav. Bistvo PZP pa so prve 3 discipline. Po pravilih se PZP lahko udeležijo le psi poleženi eno leto prej (in izjemoma do 3 mesece starejši). Če je bil tvoj kuža poležen lani, bi bilo treba čez kak mesec že začeti s pripravami na preizkušnjo, saj so "Pomladanske vzrejne preizkušnje" (PZP) samo spomladi - aprila in maja. Jeseni ti ostane še JZP ("Jesenska vzrejna preizkušnja"), kjer pa mora bit pes že šolan za delo v lovišču. Ti pa povem, da to lahko narediš tudi, če nisi jagerica (hehe: jst sm vse te preizkušnje opravljala z mojimi psi kot "navaden civil"), glavno je, da maš nekoliko občutka za delo s psom v naravi. Če se malo potrudiš, ni vse skupaj nobena znanost. V Lj. prireja LKD tečaje za lovske pse (spomladi in jeseni), kjer je oblikovana tudi posebna skupina za ptičarje...tam tudi pse, ki so v nelovskih rokah pomagajo pripraviti na preizkušnje. Drugod po Sloveniji pa tega žal še ni.

Sicer pa - kirka - ne glede na preizkušnje... glavno je, da se imata s svojim weimerančkom rada in da uživata na skupnih poteh.  Cheesy

Lp, B.
Logiran
muca
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99


« Odgovor #18 : četrtek, 27.02.2003 : 12:19:47 »

En samec je v Mengšu. Star je približno eno leto.
Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #19 : nedelja, 25.05.2003 : 10:02:17 »

Živjo!

Zanima me če mogoče kdo ve od kod so mladički ki so na strani mojpes.net pod fotografijami?

Lp, Eva
Logiran
kakky
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 16


« Odgovor #20 : ponedeljek, 26.05.2003 : 10:25:01 »

Weimaranci na sliki so iz Mantove, Italija.

LP
Kakky
Logiran
dalmatinka
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 25



« Odgovor #21 : sreda, 28.05.2003 : 16:09:01 »


Citat

Pa tudi tisto o weimarančevem 'dometu' kar drži - nekajkrat sem se mu v gozdu skrila za drevo, ko ga je nos odnesel predaleč oz. se ni hotel odzvati na klic, in sedaj nimam nobenih težav več s tem, da bi se preveč oddaljeval, ampak kar lepo z enim očesom ves čas 'pazi' name - kar je zelo fino, še posebno kadar  ga vzamem s sabo na terensko ježo - v nasprotnem primeru si tega verjetno ne bi mogla privoščit (hkrati se posvečati konju, okolici in po možnosti še nekoliko 'naglušnemu' psu žal ne gre).



Pozdravljena!
Me veseli, da je še nekdo na forumu, ki ve, kaj je potep s konjem in psom po terenu! Kaj pa avtomobili ali pa spuščeni psi?
Logiran
kirka
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 75



« Odgovor #22 : sreda, 28.05.2003 : 16:27:09 »

Heh, čez užitek biti na terenu hkrati s svojim konjem in svojim psom ga ni Grin Weimaranec pa je nasploh primeren za kaj takega, ker ima ravno prav dooolge noge. Oziroma je to edini način, da ga vsaj malo 'zmatraš', ne da bi te pobralo zraven Wink
Priporočam Grin Grin Grin

Hm avti in psi. Psi me ne motijo, ker moja mrcina  niti ni preveč pretepaške sorte in se raje umakne (še posebno če sem jaz na konju in ga ne morem 'čuvat' oz. se niti slučajno ne počuti tako sigurnega, kot če me ima zraven). Poleg tega pa običajno jaham po gozdnih poteh, stran od naselij, če se le da. S čimer je rešen tudi problem avtomobilov. Ob kaki cesti pa niti ne nameravam preskušati sreče (tudi konj ni ravno navdušen nad kamioni, ki zdrvijo 130 km/h mimo tebe). No ja občasno naletim na kak traktor, pa zaenkrat niti ni bilo kakih posebnih težav, ker je kuža preveč zaposlen s tem, da 'vahta' konja in nima časa početi neumnosti. Pravzaprav imam, kadar sem na konju, kuža pa spuščen teka zraven, še najmanj dela z njim, tudi oddaljuje se ne  preveč  (kadar sem na sprehodu peš, kuža precej bolj samozavestno divja po hosti kot pa takrat, ko mora slediti tisti veeeeliki 'srni' Grin).
LP
PS
Dalmatinka, pa tvoje izkušnje s konjskimi in pasjimi mrcinami?
Logiran
dalmatinka
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 25



« Odgovor #23 : četrtek, 29.05.2003 : 13:42:15 »

Kirka, če prav sklepam, je tvoj pasji prijateljček zdaj star približno eno leto. Tudi moj dalmatinček se je sprva bolj držal mene in konja, ko pa je začel spoznavati teren, se je vedno bolj oddaljeval in enkrat celo zbezljal za srno! Zdaj se raje zadržujeva v bližnji okolici. Da se ne bi oddaljila od teme weimaraner - moram ti povedati, da je to en veličasten pes, ki je naredil name velik vtis. Sploh pa - ne vem zakaj - mi vedno oko pade na lovske pse  Huh pa nimam nobenih lovskih ambicij! Ali ga imaš v stanovanju?
Logiran
kirka
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 75



« Odgovor #24 : petek, 30.05.2003 : 09:00:45 »

Hm, glede na to, da teren kuža že zelo dobro pozna, ker ga vsakič, ko grem jahat na teren (tj. 2x ali  večkrat na teden), vzamem s sabo, mislim, da tudi v prihodnje ne bi smelo priti do kakih problemov zaradi oddaljevanja (srne nas pa itak slišijo že od daleč in se pravi čas umaknejo). Poleg tega je kuža v gozdu vsak dan, ker imam do gozda, v katerem je 'živalski promet' precej gost, slabih 50 m in tudi ni kakih večjih težav. Aha, pa kuža ima tudi precej dober smisel za orientacijo in preizkušeno ve, kod se gre nazaj.

Ne, tudi jaz nimam lovskih ambicij, pa sem vseeno mahnjena na lovske pse, bolj natančno na lovske pse tipa ptičar (obvezno dolga viseča ušesa, dolge tace, hitrost,  močan in nekoliko svojeglav karakter ter prijaznost do ljudi). In ja, kuža je v stanovanju oz. hiši. LP
Logiran
kakky
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 16


« Odgovor #25 : ponedeljek, 02.06.2003 : 07:51:16 »

Ewchy!

Vceraj je eden res prisel v SLO. Tocneje v Portoroz Grin

LP
Logiran
kemist
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #26 : ponedeljek, 02.06.2003 : 15:16:42 »

Kakky!
Dej raje link od slik, ker je ta pes res enkraten. Pa tudi rep ne kvari figurice Wink. Človek se lahko v trenutku navdusi... Cheesy
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #27 : sreda, 04.06.2003 : 20:30:17 »


Ehhhhhhhhhhhhhhh......ma kaj se res ne bi noben potrudu, da bi imel tud kako slovensko leglo? Nimamo namreč nobene kužike (no ena je...ampak žal sterilizirana....)   :-/

Sicer pa....glede na to, kolk luštni so weimerančki.....mogoče se pa kdo opogumi tudi za kako "bejbo"....upanje umira zadnje (pravijo!)  Grin  Wink

Lp, B.
Logiran
kirka
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 75



« Odgovor #28 : četrtek, 05.06.2003 : 10:00:50 »

Breza se mi zdi, da glede psičke ne bo tako enostavno. Jaz sem si želela psičko, pa so bile že vse 'oddane', kljub temu da so v leglu številčno punce prekašale fante. Tako da mislim, da je veliko odvisno od vzreditelja, kam želi prodati mladičke (nemški vzreditelji menda weimaranca sploh ne dajo v nelovske roke).
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #29 : četrtek, 05.06.2003 : 10:54:03 »

Ja, res je....glede nemških vzrediteljev to nepreklicno drži! Pa od Avstrijcev je tudi hudo komplicirano dobiti kužiko.  :-/

Kaj pa Italjani? So tudi tako natančni?
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 155   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 7  |  Tema: weimaraner - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines