mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 10.06.2024 : 08:29:29

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Reševanje  |  Tema: Reševanje ponesrečencev - čvek
Strani: 1 ... 58 59 60 61 62 [63] 64 65 66 67 68 ... 75   Dol
Natisni
Avtor Tema: Reševanje ponesrečencev - čvek  (Prebrano 145342 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Noli
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 587


« Odgovor #930 : ponedeljek, 17.10.2005 : 22:50:56 »

Ne še  Wink, v soboto pridem veni, vidi, vici  Grin Grin Grin Cheesy (upam). Pogledat pa nisem hotela, ker potem samo paniko zganjam cel teden  Undecided sram.

Kako ja šlo vama?

LP Noli

Logiran
Teski
odvisnež
*****
Sporočil: 810


« Odgovor #931 : ponedeljek, 17.10.2005 : 23:12:09 »

Ruševina 2 najdena od treh - moja krivda: ko sem našla enega v spodnjem štuku, sem kar šla naprej iskat drugam... Nisem poslala še enkrat noter.  Angry
Zaprti prostori: 1 od 3. Sicer pa sem z Ajkom zadovoljna - sama s sabo pa bolj malo.

Upam, da bo vama šlo boljše! Smiley

LP, T
Logiran
SKYWALKER
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 727


« Odgovor #932 : torek, 18.10.2005 : 00:29:00 »

Mene pa nekaj zanima-večkrat opažam,da skoraj vsi ob neuspehu opravičujete svoje pse in krivdo valite nase(se posipate s pepelom).

Ali dejansko res tako mislite ali to pač pravite zaradi tega,da bi nekako opravičili svojega prijatelja?

Res je,včasih lahko vodnik naredi kakšno kapitalno napako,ki LAHKO ima kot posledico neuspeh,vendar se to dogaja redkeje,kot mi govorimo ali pišemo.

Ker pes,ko enkrat ve zakaj se gre in svoje delo obvlada mora delati tudi samostojno-torej če je on prepričan,da je marker tam kjer je,se ne sme pustiti prepričati s strani vodnika in iskati drugje.

Primer je moj prejšnji pes-izredno neposlušen,trmast,lahko bi rekel proti meni popolnoma ignorantski.Sam kot neizkušen vodnik popoln cepec,brez osnovnega pojma,kako se zasukat.Vendar je vse izpite naredil v prvem poiskusu,ker je rad delal in je dobro vedel v čem je finta.In vsak moj poskus,da bi ga poslal v smer,kjer ni bilo markerja ali da bi ga poslal iskat kam,pa je on vedel,da v tistem prostoru še ni zaključil,je prav lepo ignoriral in naredil po svoje.

Recimo tudi v primeru SIP-a,ko so Skya opikale ose,ga s tem ne morem in ga niti ne poskušam opravičiti,ker ga takšna stvar ne bi smela vreči iz tira in je zaenkrat tak kot je neuporaben za resno delo.

Ampak jaz se tega zavedam in vedno priznam.


Prosim,da tale sestavek ne vzamete kot provokacijo,le zanima me,kaj drugi resnično mislite o tem pojavu-pes je lepo delal,sam pa sem ga lomil... Smiley



LP Zoran
Logiran
oliver
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 212


WWW
« Odgovor #933 : torek, 18.10.2005 : 00:48:30 »

Mislim, da je osnovni problem, da se večina vodnikov (ali pa kar vsi) na izpith, preizkušnjah, tekmah obnašamo (popolnoma) drugače kot pa na treningih. Imamo drugačen glas, od psa zahtevamo iskanje-na treningih mu pomagamo- Ker imamo tremo (pa če se je zavedamo ali ne) na psa vplivamo.
Kot sodnica in inštruktor imam priložnost iste vodnike in pse gledati v dveh različnih situacijah. Veliko vodnikov pravi - joj na treningu pa dela tako dobro.
Zato mislim da je osnovno, da poizkušamo tremo obvladati (če se da), če ne potem pa psa navadimo na tako naše obnašanje. Prosimo kolege, da nam na treningih zrežirajo situacije kot na izpitu, verjetno ne bo isto ampak malo pa bo pomagalo (smo že poizkusili).
Drugi način je udeleževanje tekmovanj, saj je tam podobno vzdušje kot na izpitih - vodnik je nervozen in ima tremo. Kar je normalno, saj si vsak želi uspeha in potrditve, še posebno če pes na treningih res dela.
Pa vsak vodnik mora pri sebi razčistiti zakaj se s tem "hobijem" ukvarja. Tudi to bo prispevalo k boljšemu delu. Načeloma naj bi bil naš osnovni cilj in namen pse uspobiti za resnične reševalne akcije, pri čemer upamo, da katastrofalnega potresa seveda nikoli ne bo.
Kar pa se tiče samostojnih psov. Samostojnost in neposlušnost ni eno in isto. Vodnik mora tako dobro znati "prebrati" psa, da ugotovi, kdaj je pes dobil vonj in zaradi tega ni upošteval povelja vodnik, ki ga je poslal v nasprotno smer. Seveda pa je zelo pomembno, da pes upošteva vodnika in njegovo usmerjanje.
Osnova vsega je dober odnos s psom, kar pomeni da nam pes zaupa. Ljudje pa se moramo naučiti psa "brati". Tudi če ima vodnik drugega, tretjega psa ima seveda več izkušenj in je s tem šolanje in priprava lažja. A še vedno traja nekaj časa da se tim uskladi, da vodnik spozna obnašanje psa ob zaznavi in sledenju vonja, da loči odtenke laježev ko pes ne more čez oviro, ko je zaznal vonj v prostoru in mora ponesrečenca še natančno locirati ...
Da ne bom predloga!
Lp K

Logiran
SKYWALKER
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 727


« Odgovor #934 : torek, 18.10.2005 : 01:07:24 »

Citat
Samostojnost in neposlušnost ni eno in isto

Katja,se popolnoma strinjam z vsem napisanim!

Zgornji citat sem skopiral z razlogom,da se navežem na Nera,ki je dejansko bil precej neposlušen in hkrati pri delu popolnoma samostojen v smislu,da je vedno poiskal vse markerje popolnoma brez moje pomoči.Pri njem moja trema ni bila faktor,ker se name sploh ni oziral.

Res je,samostojnost je daleč od neposlušnosti,hotel pa sem povedat,da se pes,ki dela samostojno in ki svoje delo res obvlada,ne sme pustiti prepričati oz. usmeriti vodniku,če sam ve,da ima prav.(malce karikirano napisano)

In ja,prav imaš-vsak vodnik bi moral pri sebi razčistiti,zakaj se s tem ukvarja in bi mogoče s tem tremo nekoliko zmanjšal.
Sam nikoli nisem bil izrazito tekmovalen človek,to delam preprosto zato,ker me to veseli in rad s svojimi psmi nekaj počnem.Verjetno je tudi tu razlog,da je pri meni trema res minimalna,pa še to samo v trenutku,ko se prijavljam,ne prej in tudi ne,ko že delava.

In ravno zato,ker bi raje imel psa,ki bi bil uporaben v resničnih akcijah,kot pa psa,ki se pretirano kaže po tekmah,sem še bolj razočaran,ko mi psa iz tira spravi stvar,kot je pik ose.

Je pa Sky najprej moje veliko veselje,da ne rečem preveč pocukrano ljubezen in šele potem pes,ki bi MORAL delati.Zato sem samo razočaran,ne pa tudi jezen.


LP Zoran
Logiran
majda
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 165


« Odgovor #935 : torek, 18.10.2005 : 04:52:35 »

Ja SKY,Oliver ima prav ko reče,da je na preizkušnjah in izpitih prisotna trema,po sebi vem,da se takrat drugače obnašam,pa čeprav si prej govorim bodi normalna,mirna in podobne svari.Potem je nekaj minut v redu,nakar se mi nehote zviša pritisk in že gre kaj narobe.Mislim da to pes takoj začuti in potem je tudi on pod pritiskom.Poglej jaz se z reševanjem ukvarjam ljubiteljsko,vem da s tem pesom ne bodo kakšni uspehi,mislim merp in podobno,pa klub temu me prime panika.Je pa res,da sem začela z reševanjem ko je imela dve leti,sedaj vidim,da že začenjajo s treningi že pri dveh mesecih starosti.Tudi ko imaš drugega psa,mislim da potem popolnoma drugače poteka šolanje kot s prvim.Trema pa pri nekaterih po moje še vedno ostaja,saj smo si ljudje različni.
Logiran
Noli
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 587


« Odgovor #936 : torek, 18.10.2005 : 08:12:13 »

SKY pisanje Katje bi dopolnila samo s tem: Če imaš s psom dober kontakt, potem je tvoje razpoloženje res močan vpliv. Vodniki, ki s psom nimajo takega kontakta (lahko, da je pes sam tak, da se nikakor ne pusti motiti) imajo ponavadi manj problemov s tem. Prav lepo poslušni psi bodo v takem primeru lepo ubogali in šli npr. po stopnicah pa čeprav je marker nekje drugje. Težko je najti pravo mero med poslušnostjo in samostojnostjo, da psu zaupaš in mu pustiš delati.

LP Noli
Logiran
Blumina
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 186


« Odgovor #937 : torek, 18.10.2005 : 08:29:38 »

Kaj ste se razpisali!
Ja, prava mera vsega je tista carobna formula, ki pa vsi veste, da jo je zelo tezko ujeti. Znanje in treningi in treningi in t... so pomembni, a nekaj ima tudi sreca pri izbiri kuzata zraven. Ampak mislim tako, da karakterno dober kuza zame ni dober kuza za nekoga drugega. Ker ima kdo drug drugacen karakter od mene.
Upam, da razumete kaj hocem povedati.
Drugace pa vso sreco v soboto tistim, ki se niste bili na vrsti.
Jaz sem z Blum zadovoljna, v zaprtih prostorih se je videlo, da morava to se izpiliti. Nabirati izkusnje in to, zato sva nasli enega od treh, ampak na ta drugi rusevini je pa bila Blum spet tista "ta prava"  in sva markerje pometali ven kot za salo.
Drzte se in upam, da se vam ne bo dan zacel z meglo, tako kot nam. Brrrrr.
Blumina
Logiran
Noli
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 587


« Odgovor #938 : torek, 18.10.2005 : 08:46:55 »

to sem se še spomnila:
športniki - prav tako trenira in pili formo, na dan tekmovanja pa nekaj malega v njegovi glavi "ne štima" in rezultata, primernega njegovi formi ni  Undecided. Pride tak dan, ko se ti vse lepo sešteje in tak ko gre vse narobe, večina so pa taki povprečni  Roll Eyes Wink.

LP Noli
Logiran
sammy82
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 167


« Odgovor #939 : torek, 18.10.2005 : 17:47:50 »

sammy82 Na vsa ta vprašanja smo že nekajkrat odgovarjali Tongue, tako da bo najbolje da se lotiš prebiranja celotne teme, pa tudi v predstavitvi je marsikaj napisano Cool.
V katerem društvu pa ste?



Če je pa 63 strani teme  Cry

No ja, nevermind ... Se bom lotila branja po takoj po diplomi  Grin

Drugače smo pa v Struževem. Kranjsko društvo.
V bistvu je šefe moj fant - on ima čez šolanje, jaz pa zdravje in prehrano  Wink
Logiran
oliver
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 212


WWW
« Odgovor #940 : torek, 18.10.2005 : 23:12:09 »

Sammy82, tema je res obsežna. Mogoče za začetek preberi predstavitev, ki je v svoji temi. Mogoče boš tam našla vsaj nekatere odgovore.
Pa pozdravi vašo šefico Julko!
Ignorirali pa te res ne bomo!?
Lp K
Logiran
Teski
odvisnež
*****
Sporočil: 810


« Odgovor #941 : sreda, 19.10.2005 : 21:31:18 »

Sky,

Mogoče še to: v vsakem primeru je kriv vodnik psa!

Zaradi raznoraznih napak pri "poveljevanju" ali pa bodisi, da psa ni naučil česa dovolj dobro oz. da ga sploh ni naučil česa. Ali pa ga je naučil nekaj kot npr. kdaj mu ni treba ubogati?! (- nedoslednost!)

Primer: neredno udeleževanje treningov (da bi si pes pridobil razne izkušnje npr. iskanja v zaprtih prostorih...).

LP, T




Logiran
SKYWALKER
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 727


« Odgovor #942 : sreda, 19.10.2005 : 23:12:00 »

Citat
Sky,

Mogoče še to: v vsakem primeru je kriv vodnik psa!

Zaradi raznoraznih napak pri "poveljevanju" ali pa bodisi, da psa ni naučil česa dovolj dobro oz. da ga sploh ni naučil česa. Ali pa ga je naučil nekaj kot npr. kdaj mu ni treba ubogati?! (- nedoslednost!)

Primer: neredno udeleževanje treningov (da bi si pes pridobil razne izkušnje npr. iskanja v zaprtih prostorih...).



Ja,evo v tem primeru je res kriv vodnik,v bistvu gre krivda res na vodnika,ko vse razčlenimo in pridemo čisto do začetka-vse to kar si napisala.

Ampak,potem ko bi pes enkrat naj znal,se ga veliko prevečkrat opravičuje-dejstvo je,da gre kaj narobe velikokrat tudi na njegov račun.

Zakaj bi pa moral jaz kot vodnik krivdo vedno prevzet nase?


Normalno je ,da se bodo mnenja vedno razhajala,zato sem tudi vprašal,da se malo razvije kakšna debata in da dobim tudi vaš pogled na stvari(nikakor in nikoli ne trdim,da je moj pogled pravilen).


Citat
Ali pa ga je naučil nekaj kot npr. kdaj mu ni treba ubogati?! (- nedoslednost!)

Tukaj jaz spet drugače gledam na stvar-mojemu psu ni treba ubogati,kadar ve,da ima on prav(to zame ni nedoslednost,prej samostojnost).


LP Zoran
Logiran
Noli
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 587


« Odgovor #943 : četrtek, 20.10.2005 : 08:49:15 »

Zdej mi pa še razloži kako veš, da ima v nosu vonj po markerju in ne vonja po emmmm nečem drugem. Oziroma kako ti veš, da ima pes prav  Huh, kaj to sploh pomeni. Imata torej telepatsko komuniciranje  Huh Roll Eyes.

Če vodnik psa ne zna prebrati in ga usmerjati takrat ko to potrebuje je to njegova napaka, na pa pasja. Vseeno pa, če rečem levo, mora levo in ne desno, tu ni izbire  Cool.

Pes je pes, ima čustva (po mojem mnenju), abstraktnega razmišljanja pa ne (zopet moje mnenje), zato se bom še vedno jaz odločala namesto njega.

Se pa absolutno strinjam s Teski  Smiley.
Logiran
Jure
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 141


« Odgovor #944 : četrtek, 20.10.2005 : 09:56:40 »



Ampak,potem ko bi pes enkrat naj znal,se ga veliko prevečkrat opravičuje-dejstvo je,da gre kaj narobe velikokrat tudi na njegov račun.

Zakaj bi pa moral jaz kot vodnik krivdo vedno prevzet nase?


Normalno je ,da se bodo mnenja vedno razhajala,zato sem tudi vprašal,da se malo razvije kakšna debata in da dobim tudi vaš pogled na stvari(nikakor in nikoli ne trdim,da je moj pogled pravilen).



LP Zoran

Ko bi pes enkrat naj znal..Zelo zanimiv stavek. Pes zna marsikaj. Če in kako bo pa stvar izvedel je pa zelo odvisno od motiva. Ne se zanašat na to da  pes itak zna iskat in je po tem takem logično da bo dal vse od sebe. ČE ni pravega motiva- torej pravilnega treninga odzadaj,  bo še tako "naučen " in izkušen pes s časoma začel iskati vedno slabše in brez zanimanja. Stvar motiviranja psa pa je itak spet vodnikovo delo..

Lp,
Jure
Logiran
Strani: 1 ... 58 59 60 61 62 [63] 64 65 66 67 68 ... 75   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Reševanje  |  Tema: Reševanje ponesrečencev - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines