mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 08:37:31

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: popadljiv kokeršpanjel
Strani: 1 2 3 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: popadljiv kokeršpanjel  (Prebrano 24566 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
olcek
novinec
*
Sporočil: 1


« : ponedeljek, 29.03.2004 : 20:52:51 »

Pozdravljeni !
Imamo 10. mesecev starega angleškega kokeršpanjela. Že kot 5. mesece star mladiček je rad renčal na domače, in tudi obgrizel mojo mami. ( zaradi hrane). Sedaj smo ga dokaj umirili in smo vedno hudi, ko mu samo pride na misel, da bi zarenčal.
Živi z nami v hiši in mu nudimo vse, kar si poželi. Zelo nas ima rad, posebej še naša otroka(stara sta 8. in 5. let).
Kakšen mesec nazaj pa je prišel na obisk,očetov prijatelj. Psa sem imela na povodcu, vendar v takšni bližini, da je stopil na zadnje tačke in z njimi objel prijateljevo roko. Roko, je povohal, takrat pa zarenčal in hotel ugrizniti vanjo.
Danes pa sta se naša otroka igrla s sosedovimi, vendar jih ne pozna dobro, ker so doma na drugem koncu vasi. Pes jih je zagledal in se zapodil vanje, na srečo, ni nobenega ugriznil, ker smo pravočasno posredovali. 5.letna punčka se je tako ustrašila, da se je polulala, od soseda pa smo dobili grožje, da nas bo tožil.
Ne vemo, kaj naj storimo, očitno je da je s psom nekaj narobe. Imeli smo že kokeršpanjel, ki nam je na žalost umrl, vendar je bil po karakterju čisto drugačen, imel pa je isto vzgojo.
Pomagajte z nasveti!
Logiran
kejbica
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 41


« Odgovor #1 : torek, 30.03.2004 : 09:29:17 »

Pozdravljena olcek!

Po mojih izkušnjah (iz legla do groba sem doslej spremljala 2 psa) bi mu morali vsi družinski člani strogo - a brez uporabe sile - dati vedeti, da je pes zadnji po rangu v vašem krdelu. To pomeni, da mora biti pri vseh stvareh zadnji (zadnji skozi vrata, zadnji pri hrani...).
Naj kdo z njim dela vaje poslušnosti (sedi, prostor, poleg, odpoklic....).
Preden dobi hrano naj se usede, potem naj še nekaj časa (najprej par sekund, ali kolikor bo le uspelo, potem postopno do 3 minute) sedi pred posodo s hrano in čaka. Lahko tudi medtem ko je: sedi, vzamete hrano (premešate, dodate še korenček...), ta čas naj sedi in potem spet kot na začetku.
Če ga ne mislite imeti za rejo, bi lahko razmislili o kastraciji (zelo verjetno bo izgubil tudi nekaj ostrine  Roll Eyes).
Sicer pa lahko obiščete še pasjega/-jo psihologa/-injo  Wink (npr. v Lj. ga. Sabina Stariha-Pipan), ki bo gotovo vedel/-a kaj pametnega svetovati.

Lep pozdrav!
K.
Logiran
jessy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.407


« Odgovor #2 : torek, 30.03.2004 : 13:12:25 »

Ojla!

Morda ne bi bilo slabo, če bi ga peljali v šolo.  Roll Eyes
Drugače se pa strinjam s kejbico. Pes mora vedeti da ste VI šev in NE on.
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #3 : torek, 30.03.2004 : 19:11:51 »

Hja…..kaj pa vem….. Sklepam, da je bil prejšnji koker precej bolj umirjenega karakterja, ta pa je bolj živahen, samosvoj in navihan. Pravite, da mu nudite vse kar si poželi….malo ste ga razvadili. Vedite, da je pes po rangu na zadnjem mestu, vi pa pred njim. Igrajte se takrat, ko vi hočete in ne on. Crkljajte se enako, takrat ko vi hočete in ne on. Pes zadnji dobi hrano in gre zadnji skozi vrata. Na sprehod gre takrat, ko vi hočete in ne on, če začne skakati okrog za ven, se vi lepo usedite in ga ignorirajte, šele ko se umiri ga odpeljite. Gristi seveda ne sme in to mu strogo prepovejte, vsa nezaželjena vedenja mu strogo prepovejte, če jih ne upošteva ga kaznujte, vendar ne fizično. Sam imam že drugega psa, ta bo sedaj star komaj 11 tednov. Ko začne vse povprek gristi, tepih, hlače, copate, roke, mu strogo povem, da tega ne sme in tako vedno vztrajam. Če me po mojem vztrajanju ne uboga, ga zapremo v sušilnico, ga izoliramo in ignoriramo. Malo se mu že svita, da s tem doseže edino to, da se potem nihče več ne druži in igra z njim in ostane sam. Kar je za kokra kar huda kazen, ker so zelo družabni psi, ki hočejo biti vedno zraven svojega 'kardela'. Tudi jaz mislim, da bi bilo dobro, če bi šli z njim v šolo.
Logiran
Roxi
novinec
*
Sporočil: 42


« Odgovor #4 : torek, 30.03.2004 : 20:09:00 »

Jah veš ni nujno da bo šola pomagala,saj je koker španjel lahko tudi napadalen že po naravi(sploh pa enobarvni španjeli so zelo nagnjeni k agresivnosti).
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #5 : torek, 30.03.2004 : 20:32:48 »

(sploh pa enobarvni španjeli so zelo nagnjeni k agresivnosti).

Si prepričan/a? Roll Eyes
Logiran
bajki
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 249


« Odgovor #6 : torek, 30.03.2004 : 20:36:11 »

Tudi jaz se strinjam z vsemi, že danimi nasveti. Tudi naš najmlajši je precej dominanten, zato smo tudi mi uvedli nova pravila. Na kavč in v spalnico imamo vstop samo ljudje, hrano in vodo si morata zaslužiti (najprej sedi, potem tačko, ko to že obvlada je recimo lezi...) skratka, vedno malo drugače. Trudimo se, da ga ne crkljamo preveč in da si to prav tako zasluži.To je precej težko, ker je mali pravi crkljanček. Kazni naj ne bodo fizične, pri našem pomaga jezen glas in pogled naravnost v oči. Če zarenči, ga za kazen izoliramo. Boste morali pa sami ugotoviti, kaj pali pri vašem frajerčku.
Dobra novica je, da se kuža tudi s časom malo umiri in da če boste dosledni, bo postal pravi cukr. Naš je. Roll Eyes
Slaba novica pa je ta, da se je pri dominantnem kužku celo življenje dosledno držati teh pravil, drugače bo hitro vse po starem!
Pa veliko dobre volje, živcev in kadar boste na tleh, pomislite, da so še slabši primeri in da bo vam uspelo!
pozdravček in javite, kako vam gre!
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #7 : torek, 30.03.2004 : 21:04:09 »

Olcek,
malce ste pretiravali pri razvajanju, ki je sicer čisto O.K., a ste iz razvajanja prešli v popuščanje, ki ga je pes takoj izkoristil za prevzem "krone in žezla" v vaši družini.  Cheesy
Pasja šola je zelo pametna odločitev. Vedi pa, da tam ne dobo vzgajali psa, ampak bodo vam razširili obzorja, da boste lažje "ukrotili" po pasjo zgago.

Chris,
Psi si izolacijo predstavljajo kot izgon iz krdela. Izgon pa pomeni zagotovo smrt. Strah pred izgonom je v njihovih genih.
A si ti sploh predstavljaš kakšne travme povzročaš tisti mali kepici pri tebi doma??
Izolacija ni vzgojna, je pa za psa zelo travmatična.
Ignoriranje DA, izolacija NE.

Če ti 11. tednov star pes uničuje perzijsko preprogo, krznene copate in tvoje najljubše hlače, boš vso to šaro umaknil in s tem onemogočil nadaljnje demuliranje. Namesto vseh teh dragocenosti mu daj primerno igračo in se poigraj z njim. Če se vseeno dokoplje do česa prepovedanega, mu pozornost preusmeri na sebe, igračo, hrano ipd. Nikakor pa ga ne smeš zapirati v sušilnico.  Angry
Kar se rok tiče - imel boš spraskane in pogrižene tako kot vsi mi, ki smo komaj dočakali, da je naš kuža dobil stalne zobe in s tem občutek koliko lahko stisne roko.
Tako, pa sem ti posolila pamet.   Wink

Zakaj tako vztrajno ponavljate, da je uporaba fizične sile tako prepovedana in bogokletna???
Dragi moji, če se pes spravi nate (grozeče renčanje, ugriz), ti ne ostane drugega, kot uporaba fizične sile, žal.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Chris
gost
« Odgovor #8 : torek, 30.03.2004 : 21:28:22 »

Drejči, 5minutna izolacija IZGON?? Potem pa rečeš, da je pa uporaba fizične sile nujna. Pa saj ti ne veš kaj govoriš. Zelo hitro je zakapiral da v trenutku vse povprek gristi ne sme, da bi ga pa po gobčku tepel (najbrž si imela to v mislih) pa nima smisla.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #9 : sreda, 31.03.2004 : 08:03:54 »

O, pa ostane, ostane, kar "mojga bodocega moza" prasejte. Grin Grin Grin  Wink

Olcek, najbolje bi bilo, ce se odpravis v kaksno dobro pasjo solo  ali pa za nasvet povprasas strokovnjaka (M. M. Brackovic, S. Stariha-Pipan).

Kreh kreh, hierarhija ne temelji na fizicni sili; njen namen je zmanjsati trenja in prepire ter morebitne poskodbe in pretepe, ne pa jih povecati. Kreh kreh drugic; pasja krdela niso tako trdna kot volcja.

Zdaj se grem pa dalje nacitovat!  Grin Grin
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #10 : sreda, 31.03.2004 : 11:06:32 »

Chris,
Zelo dobro vem kaj govorim. Se pa oproščam, ker sem malce preskakovala teme.
Izolacija - svoje mnenje o tem ne morem spremeniti, pa tudi če traja izolacija samo 5 minut.
Kar se tiče tvojega mladiča sem jasno napisala, kako ga odvrneš od uničevanja in niti slučajno ne omenjam kakršnekoli uporabe sile. Ali pač?
Pri 11. tednov starem mladiču niti ne moremo govoriti o agresivnem obnašanju psa. Če pa že, potem je s psom nekaj zelo narobe.
Če mladiča primeš (ne stiskaš, vlečeš ali udariš) za gobček to ni uporaba sile, samo po pasje mu razložiš, da je tisto kar počne, nedopustno in naj neha. Toliko o tem, ko si že ravno omenil.

Uporaba sile je res zelo delikatna zadeva a včasih se temu enostavno ne da izogniti. Ampak delikatna je itak vsaka metoda vzgoje ali šolanja, če je ne znaš pravilno uporabljati in pravilno preceniti ali je pravilna za dotičnega psa.
Nekdo je na tem forumu je lepo napisal, da ni vse tako buci, buci, kot nekateri pišejo. Občutek imam, da je uvedena pasja Walldorfska šola.

Bi pa prosila, da mi razložite, kaj ste naredili, ko vam je pes spustil kontro z agresijo?? Ga ingoriraš, izoliraš, pohvališ, grdo pogledaš, zažugaš s prstom ali mogoče kaj drugega?
Prav rada bi izvedela, kako ste rešili ta problem. Pasja šola je po mojem mnenju, recimo ena od rešitev. Kaj še, če je uporaba sile tako strogo prepovedana?

Pa še eno vprašanje. Kaj je za vas uporaba sile?
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
bajki
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 249


« Odgovor #11 : sreda, 31.03.2004 : 15:07:00 »

Moja psa vesta, kakšna kazen ju čaka- "izgon v boks". Kar pomeni, da gresta sama v boks, ki je sedi dnevne sobe in morata biti tiho tam, dokler ne rečeva drugače. To je ponavadi, kadar sta sitna ali kaj razgrizeta.Dolžina "izgona" pa je odvisna od prekrška.
Naš mali frajerček, kadar zarenči  Undecided(kar je pri nas najhujši greh)jih še isti trenutek dobi po smrčku, potem pa je "izgnan" v sosednji prostor (tako, da je tam sam).Še vedno nas vidi in sliši, ker so vmes steklena vrata. Ko se nam spet pridruži, nas je vseh vesel in je blazno ponižen. Res pa je, da ma mali priliznjenost že v genih  Roll Eyes
Pa še to, oba psa, kljub temu, da kadar sta kaznovana morata v boks, še vedno boks jemljeta kot njun brlog, saj je tudi kadar nimata kazni, redkokdaj prazen.
Ker sta oba zelo družabna jima je največja kazen,da ne smeta biti v družbi. In lahko v miru premislita o svojem grehu. Frajerčku, ki ima v genih tudi željo po vodenju, pa že pri poskusu povemo in pokažemo, da je še vedno samo kuža.
Mogoče komu naš način vzgoje ni všeč, a zaenkrat deluje. Je pa res, da imam doma dva psa, ki sta zelo različna, zato imasta različno vzgojo in različne vzgojne ukrepe!

Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #12 : sreda, 31.03.2004 : 15:28:17 »

Bajki,
to kar si opisala, je za moje pojme čisto O.K. Boks ne pomeni izolacije, ker stoji sredi dnevne sobe in ni neki bav bav za psa, če gresta vanj tudi na lastno željo.

Nanook,
 Cheesy  Cheesy Sama si potrdila, kdaj se uporablja fizična sila. Kako lahko okatakteriziraš agresijo psa do lastnika? Verjetno kot trenje ali prepir, ane. Torej, nekdo nekaj hoče, drugi pa tega ne akceptira in evo ti trenje oziroma prepir sta tu. Psi so nekako slabi v kompromisih.
No, pa sva nekako prišli skupaj. Sicer ne čisto, a vendar. Grin  Grin

To, da imam doma volčje krdelo, mi je nekaj novega. Ampak če strokovne raziskave tako pravijo, hja, potem bo pa že držalo.  Wink
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #13 : sreda, 31.03.2004 : 18:35:08 »

malo provokativen predlog:
če imate možnost si oglejte kako leglo psov (pasma ni važna), kjer je ata-pes tudi še doma in opazujte, kako on vzgaja svoje (več kot 8 tednov stare - prej mu psica ne bo dovolila) mladičke.
več sploh ne bom napisal, ker je tema preveč kompleksna. samo še to:
- ata-pes ne "pospravlja" stvari, ki so za mladičke tabu (problemov pač ne rešiš s tem, da se jih izogibaš)
- ata-pes svojih mladičkov ne pošilja v izolacijo (tudi ne za 5 minut)
- ata-pes uporablja tudi fizično silo, pa se ga mladički zato nič ne bojiji, nasprotno, ko je discipliniranje opravljeno, mladiček maha z repom, vesel, da se je spet nekaj naučil in ponavadi sledi - igra.
in mislim, da vsak ata-pes ve, kako je treba mladičke vzgajati - in to bolje kot vsi pasji psihologi in avtorji strokovnih knjig skupaj.

Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #14 : sreda, 31.03.2004 : 19:21:09 »

Ok, pa se bom oglasila. Doma ima 7 nemških ovčarjev starih 10 dni. Ker sem si to leglo vzela za "znanstveno preučevanje", pač opazujem reakcijo psice, ko ji kaj ne ugaja.
Že pri 8 -ih dneh, je prvič stresla mladčka Shocked
Da povem malo bolj natančno. Psica ima vnet sesek, katerega ji seveda mažemo. Ker jo sesek ( pod sprednjimi tacami) boli vsakič, ko kateri izmed mladičkov pride preblizu seska začne najprej delati pred ugriz Angry. Ker mladički še ne vidijo, seveda ne reagirajo Wink, potem začne renčat Angry Angry, ker ne slišijo seveda, ne reagirajo Wink. Potem pa  ga ima dost in ga prav na hitro useka pri vratu. Ugriz, rahlo strese in spusti Shocked. No pri Brihti je bilo še malo huje, ker je Brihta pač brihtna in je šla probat še enkrat. Takrat ni bilo nobenega predugriza, renčanja, ampak jo je direkt usekala, stresla in vrgla stran Lips Sealed.  Potem jo je mirno ignorirala.

Kje točno na vratu je usekala, ne morem še opredeliti, ker ima malo prevelik gobec, tamali pa imajo komaj  nekaj čez kilo. Ko bojo večji bom pa upam, da locirala točko.

Torej upam, da sem dovolj natančno opisala, postopke kaznovanja. Seveda jih je potrebno prirediti, ker mi pač nismo psice Grin.
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #15 : sreda, 31.03.2004 : 19:58:22 »

Drejči, načeloma na takšne poste ne odgovarjam, ampak tokrat naj bo. Ne veš kako vsa stvar zgleda zato ne pametuj ja? Razlagati ti ne mislim, ker ti nisem dolžan. Če bi rada videla, kako pri nas zgleda ta 'izolacija' in 'bav bav' sušilnica, če ji sploh lahko tako rečemo, prej sosednja soba, pa vabljena perilo pobrat haha  Tongue Nobenem psu še nisem uporabljal fizične sile in je bil super vzgojen. Ti pa zaradi mene še naprej stresaj svoje pse za vrat. In mi ne soli pameti, ker mi živce paraš. Joj, je celo znanost in halo nardila.
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #16 : četrtek, 01.04.2004 : 21:30:26 »

Oh, Chris ne jezi se in ne cepetaj z nožicami – škodi lepoti.  Wink

Simi in Marko006,
nekateri so prepričani, da psi tega NE delajo oziroma, da ljudje pod nobenim pogojem ne smemo povzeti pasjih prijemov, ker se to ne spodobi ali nekaj podobnega  Roll Eyes  Roll Eyes  Roll Eyes

Ajej, ajej ....

Naprej bom pa  Lips Sealed  Lips Sealed,  v veliko veselje nekaterih.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #17 : petek, 02.04.2004 : 22:00:45 »

Zakaj tako vztrajno ponavljate, da je uporaba fizične sile tako prepovedana in bogokletna???

hm, da pomislimo...

- ker jo odsvetujejo slovenski in tuji vedenjski strokovnjaki
- ker imam s tem lastne slabe izkušnje
- ker si izraz "fizična prisila" vsak predstavlja po svoje: od
  tega, da psu pri ukazu "Sedi" pomagaš z roko na
  njegovem zadku pa vse do bingljanja pomodrelih psov
  na zateznih ovratnicah z drevesa;
- ker je uporaba fizične prisile nevarna, zlasti v kombinaciji z velikim, močnim psom (= morilsko zobovje) in z neizkušenimi lastniki, šibkimi osebami in otroci;
- ker so znani primeri, ko je velik pes med stresanjem za vratno gubo in priljubljenim metanjem na hrbet (lastnik izvaja t.i. Alpha Roll) močno pogrizel lastnika (1:0 za psa Cool)
- ker neizkušene osebe s problematičnim psom dobijo pri profesionalni pomoči vedenjskega strokovnjaka natančna navodila, katerih se morajo držati, da v kali zatrejo morebitne konfliktne situacije s psom in pri tem pravilno ZAVARUJEJO SEBE, DRUGE LJUDI IN ŽIVALI V BLIŽINI (GOSPODINJSTVU) in LASTNEGA PSA.
- ker se nam fizična prisila upira;
- ker obstajajo druge tehnike, ki jih lahko uporabimo za uspešno komunikacijo s psom/psi

Dragi moji, če se pes spravi nate (grozeče renčanje, ugriz), ti ne ostane drugega, kot uporaba fizične sile, žal.

hmm, glede na to, da se do danes moj dominantnež (tako ga je ocenil kinološki inštruktor) še ni spravil name, sem poiskala čim več informacij o tem pri različnih vedenjskih strokovnjakih. Na moje začudenje prav vsi GOREČE svarijo pred uporabo vsake fizične sile v takih kočljivih situacijah...

Lp,
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #18 : sobota, 03.04.2004 : 09:38:27 »

flufi,
se v določeni meri strinjam s tabo. fizično discipliniranje pri (že) velikem psu zna biti nevarno za lastnika. strokovna navodila gotovo v nobenem primeru niso narobe - pri čemer je pa treba vedeti, da ni vsak inštruktor na poligonu tudi "strokovnjak".

sem videl na poligonih že razne precej "nestrokovne" akcije (npr. da je inštruktor priporočal lastniku, da svojega kraševca, ki je zarenčal nanj zavrti - s povodcem - in ga trešči ob tla, kar je lastnik tudi naredil, saj mu je to svetoval "strokovnjak" - to je bilo pred kakimi 20. leti. in slišal marsikaj: nek inštruktor mi je n.pr. rekel, da je najbolje, če pes od malega nima kontaktov z drugimi psi).

pri mnogih lastnikih psov pač prevladuje mnenje, da kupiš psa (mogoče z pisanimi papirčki) in da bo že zrastel, potem pa pri 6. mesecih 1x na teden v malo šolo, pa potem še v "šolo za odrasle" (tudi 1x na teden), in bo kuža kot "komisar rex" ali "lassie". to je seveda totalno zmotno mnenje, saj mali kuža od nas PRIČAKUJE, da mu bomo "povedali" kaj sme, kaj ne sme, kako mesto ima v novem "krdelu"...in ker večina lastnikov tegan ne naredi, si pač pes sam poišče svoje mesto in sam preizkuša kaj sme in kaj ne...

moje mnenje (si ga seveda tudi nisem sam zmislil, ampak ga imam od strokovnjakov, za katere pač jaz mislim da to so) je, da je pač kepico treba vzgajati od prvega trenutka ko pride v novi dom (in v novi dom naj pride z 8 tedni - po 12. tednu pa je že veliko zamujeno) in da ga je treba vzgajati tako, kot so to delali njegovi starši v leglu. če ga je psica tresla za vratno gubo, to kot kazen pozna in ga lahko tako kaznujemo - seveda samo - tako kot je to naredila psica, če na predhodna "svarila" in "napotke" ne reagira,
če ga psica ni tresla za vratno gubo in ga "disciplinirala kako drugače" (s pritiskanjem ob tla, prijemom čez gobček...) je pač pametno, da tudi novi lastnik nadaljuje z istimi "prijemi".
jasno, da se je treba temeljito pozanimati kdaj je "kazen" umestna in kdaj ne - kazen v napačnem trenutku pes pač ne bo razumel in seveda lahko "poruši" zaupanje psa v lastnika.

če bomo od veselja vriskali, ker se naš mladiček tako ljubko podi za metuljčki in vrabčki, se pač ne smemo čuditi, če se bo kasneje z veseljem podil tudi za mačkami in srnami.
če se nam zdi prikupno, ko se naš 9 tednov stari kužek zapodi v soseda in ga šavsne v supergo - ....

po moje je bolje malo tudi "fizičnega discipliniranja" v mladosti, kot obiski pri vedenjskih terapevtih kasneje. če pa gre vse brez fizičnih kazni - tem bolje!

dodam še, da vse kar sem napisal velja za psičke, ki jih dobimo v rani mladosti. psi ki jih dobimo po 12 tednu starosti ali mogoče celo odrasle iz kakega zavetišča so povsem druga pesem, ker imajo že svoje "izkušnje", ki jih je pri vzgoji treba upoštevati (kar pa ni lahko, ker ponavadi ne vemo, kake izkušnje imajo).

lp
marko



 
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #19 : sreda, 07.04.2004 : 13:14:57 »

Citat
nekateri so prepričani, da psi tega NE delajo oziroma, da ljudje pod nobenim pogojem ne smemo povzeti pasjih prijemov, ker se to ne spodobi ali nekaj podobnega    
 

Pa dejmo že enkrat razjasnit tole stresanje za vratno gubo. Nekatere psice res disciplinirajo mladiče na podoben način.  Mladiča ne preveč nežno zgrabijo za vratno gubo, ga dvignejo in trdo postavijo na tla, tako, da se mora mladič obrniti na hrbet. Psice, ki mladiče pri tem še stresajo, so tako redke, da bi to težko imeli za normalno vedenje. Podobno vedenje se da videti tudi pri odraslih psih.
Pasjo "govorico" seveda lahko s pridom uporabimo pri vzgoji in komunikaciji s psom, seveda pod pogojem, da jo razumemo.  Razumeti pa moramo cel "stavek", in ne samo "besede".
V krdelu si lahko privošči "stesanje" samo pes, ki je po rangu veliko višje od "žrtve" in njegova avtoriteta sploh ni vprašljiva. To je torej discipliniranje oz kaznovanje neposlušnega podrejenega, nikakor pa ne način rangiranja. Kadar poskusi  podrejeni ali pa pes s podobnim rangom obrniti okrog nadrejenega, ga bo ta takoj kaznoval vsaj s "klofuto", če ne kar s pravim ugrizom, saj bi bila sicer njegova avtoriteta ogrožena. (podrejeni psi sicer lahko obračajo okrog nadrejene, če gre za igro, vendar to vedno vodi nadrejeni)

Kadar pes grize lastnika, to pomeni, da se ima za vodjo (in pravzaprav to tudi dejansko je). Če ga lastnik (podrejeni ) zgrabi za vrat in stese, ga bo pes povsem upravičeno kaznoval za žalitev. Torej: najprej si moramo zagotoviti mesto nespornega vodje, potem pa lahko šele pomislimo na to, da bi psa stresli ali obrnili  na hrbet. Kako to dosežemo, je bilo že večkrat opisano, bistvo je, da fizične prisile pri tem ne smemo uporabiti.

 Sama to metodo (psa zgrabiš za vratno gubo, ga nekoliko dvigneš in nič kaj nežno porineš na tla, tako da mora ležati na boku) uporabljam  takrat, ko se psi znotraj krdela stepejo in kljub povelju ne grejo narazen in to vse udeležence pretepa ne glede na to, kdo je začel. Deluje.
Logiran
igor
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 237


« Odgovor #20 : sreda, 07.04.2004 : 17:46:07 »

Zdravo !

Zdaj bom še jaz povedal svoje - kako je bilo pri nas , ko je naš mali Jimm pokazal zobe ( 2X ) . Lips Sealed

Kregal sem ga ker je pogrizel malo stol v jedilnici ( z ostrim tonom, da se to NE sme počenjati ) in malo ščene se mi je postavil nasproti mene kot petelin na dvorišču . Zarenčal je in pokazal svoje zobke  Huh Sem bil kar precej presenečen . TAKOJ sem stopil proti njemu ga prijel za gobec , se zadru na njega , ga stresel in nagnal v posteljo . Jimm je bil šokiran , ker sem tako reagiral in je dve uri nato spal  Wink Mislim , da je potrebno takoj pokazati kdo je alfa v hiši , in to še takrat , ko je pes še zelo mlad . Pozneje je lahko še nevarno . Do konca dneva sem ga nato ignoriral , ter se ni nobeden v družini igral z njim .
Ta situacija se je ponovila še enkrat in sem enako reagiral . Zdaj je star 10 mesecev in ni problemov .
Da ne boste razglabljali preveč - ne pretepam psa - ampak v določenih situacijah je po mojem potrebno pokazati kdo je šef .

Tudi vaši otroci kdaj dobijo po riti a ne ?  Wink Ne sme pa to priti v navado !

Lp Igor
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #21 : torek, 13.04.2004 : 22:34:45 »

Grizenje rok, nog, obleke,..v igri-->igra in to popolnoma naravna. Psi pac nimajo rok in palcev kot ljudje, zato pa imajo gobec in ostre zobe. Psa je potrebno nauciti koliko sme stisniti kar nam bo prislo prav tudi kasneje. Ko nas prevec stisne, recemo au in prenehamo z igro (za kratek cas-merjeno v minutah), nato nadaljujemo in ko nas zopet prevec stisne, spet prenehamo...kmalu zvisujemo kriterij moci stiska in na koncu dobimo psa, ki sicer grizlja roke, ampak nezno. Pustimo psu, da bo pes, in ne preprecujmo vedenj, ki so naravna, samo preusmerimo jih tako, da bo tudi nam pasalo.

Rencanje-->pes je zivo bitje s svojimi navadami in vedenji ter glasovi, eden izmed teh glasov je tudi rencanje. Moramo lociti med npr. rencanjem v igri in rencanjem zares. Kaznovanje kateregakoli se mi zdi idiotsko. Zakaj? Rencanje je svarilo, opozorilo "pejt stran, ce ne bom ugriznil". Ce mi psa kaznujemo (udarec, stresanje za gubo, itd.) za opozarjanje, z lahkoto dobimo psa, ki ne renci ampak samo ugrizne (in to je tist nas"aha moment"-pes je NEPREDVIDLJIV, aplaaaavz za golo opico-Me Tarzan, you Jane! Roll Eyes). Poznam dva taka psa, oba iste pasme, zivljenje z njima definitivno ni prijetno, vendar je k sreci eden ze skoraj brez zob (ce ne bi bil, bi bil moj bratranec ob oko, sestricna pa bi potrebovala plasticno operacijo noska).

Ce bi recimo moj pes zacel rencat name, bi kot prvo poskusala ugotoviti zakaj renci in v kaksnih situacijah renci ter najprej izlocila zdravstvene vzroke rencanja (tumor, bolecina,...). Ce recimo ne renci zaradi takih in drugacnih zdr. problemov, bi nadaljevala z izlocanjem vseh situacij, ki privedejo do rencanja, hkrati pa bi poskusala stuhtati, zakaj zaboga je sploh zacel rencati. Ce recimo renci, ko cuva kost, ne bi vec dobival kosti-toliko casa, dokler ne bi problema resili postopoma. Ce renci ob hranjenju, bi ga zacela hraniti z roko. Ce cuva igrace, bi mu jih vzela, igrala bi se samo, ko bi sama to rekla, igrace ne bi bile nonstop na razpolago. Obvezno bi bilo seveda resevanje problema-eliminacija stiuacij, ki privedejo do rencanja (s tem da te iste situacije do rencanja prej nisi privedle) pac se ni resitev. Verjetno bi se posvetovala se z Metodo, ki je bila Tarijeva trsica v soli in je pri naju zeloooo visoko zapisana, in se s kom.

Psu moramo s fizicno silo pokazati nadmoc, pokazati, da smo mi alfa... Roll Eyes Kot sem ze napisala, (pa bom zdaj se razlozila, da ne bo spet kaksnih nesporazumov), hierarhija ne temelji na fizicni sili, namen hierarhicne ureditve je zmanjsati trenja, spore, pretepe in fizicne obracune, ne pa jih povecati. Upam, da je vsem jasno, da bi se pretepi, v kolikor bi hierarhija temeljila na fizicni sili, vrstili skoraj nonstop? Ja? Gremo dalje. Energija-zelooo potrebna v Naravi in na Zemlji sploh. Porablja se za razlicne stvari (parjenje, vzreja mladicev, lov, teritorij, iskanje hrane-mrhovine, bezanje pred sovrazniki)-zivljenjsko pomembne stvari, je tudi zeloo dragocena stvar, brez katere ni zivljenja in trosenje energije za brezveze, predvsem pa za primere, kjer ni potrebna, je nesmiselno in rezervirano za eno samo vrsto-golo opico, kajpak (baje je med nami in simpanzi le 2% razlike, pa se mi zdi, da niso simpanzi tisti, ki bi jim karkoli manjkalo Grin Wink). Pasji organizem-prav tako zelo pomembna stvar; ce ne funkcionira, je eno veliko sranje. Poskodbe ob lovu, begu pred sovrazniki (govorim o drugih vrstah), naravne nesrece-to je sprejemljivo. Da bi pa kar tako za hec tvegali poskodbe sredi belega dne, zato ker se je eno malo arogantno bitje v krdelu odlocilo zarencati na nekoga...ja, jih ze vidim, kak se koljejo. Grin Krdelo lahko v grobem razdelimo na 3 dele-alfe, srednji sloj in nizji sloj. Alfe so "jacki", taki zelo kul osebki, ki se zavedajo svojega polozaja, hkrati pa se tudi zavedajo, da jim tut slucajno ni potrebno nonstop necesa dokazovati; najnizji sloj je tak hlapcevski, ve da je najnizji in da nima kaj praskat naokol, nonstop leze drugim v rit...srednji sloj pa ni ne tic ne mis, je zafrustriran, leze alfam v rit, ter maltretira nizji sloj (ampak psihicno). Kdaj in kako pa pes izve, kam spada? V puberteti (boscki). Takrat jih zacne srednji sloj maltretirat (v veliki meri psihicno) in jih postavi tja kamor spadajo. Se to; hierarhija pri psih je dokaj staticna, se ne premika, pri samicah pa kakor kdaj; vcasih je ta, vcasih pa una.

No, to je ena izmed teorij, ki se meni zdi najbolj verjetna. Seveda jih obstaja vec, ena recimo pravi, da alfe pac s fizicno mocjo uveljavljajo svojo voljo nad ostalimi, da so najmocnejsi vedno tudi alfe itd.. V to jaz ne verjamem, ker se mi zdi nelogicno in je brez argumentov.

Uporaba fizicne sile kot kazni pri solanju psov in prevzgoji.

1. Zakaj uporabiti fizicno silo (kazen) za ucenje psa? Pes ne ve, kaj zelimo da stori, mi bi ga pa kar kaznovali, zato ker pac ni naredil necesa, za kar sploh ne ve, da zahtevamo od njega, ker mu ne znamo pokazati, kaj sploh zelimo. Najprej psu dopovejmo, katera stvar vodi do nagrade (metod je vec), pa bo svet lepsi. Solanje naj bi bilo zabavno tako za nas kot za psa. Ce nam je v breme, nam predstavlja moro, potem delamo nekaj narobe. Hkrati tudi ne vem, kaj je tako zabavnega na fizicni sili, da bi jo mogli uporabljati? No, ko pridemo do stopnje, da pes nekaj ze zna in je tudi povezal ukaz in doloceno vedenje, ampak "noce sodelovati", bi se jaz, preden bi cuknila, vprasala, ali je motivacija dovolj mocna v danem trenutku in ce je, ali pes res razume ukaz sedi (se obrnes s hrbtom proti njemu in reces sedi-ena varianta; ponavljas sedi, ga zvabis v stoj, pa spet sedi etc. in ce to stori v 20 primerih od 20, potem naj bi vedel kaj sedi pomeni-druga varianta; ima kdo tretjo?). Ce motivacija ni dovolj mocna, pac probas kaj drugega ane. Moj preprosto ne bo delal zastonj ali, bognedaj, da bi mi ustregel, ker me ima tako blazno rad. On dela za "nekaj" (hrana, igra, cohanje,...) in ne "zame". Hvala teta Jean, stric Ray in hunk Ian, da mi je stvar koncno tudi logicna.

2. Fizicna sila kot kazen za napacno vedenje-po tej logiki moramo kaznovati cisto vsakic, ko se to napacno vedenje pojavi; ce falimo enkrat, dvakrat...lahko dosezemo, da bo pes rekel npr. "aha, ce je zraven, sem kaznovan, ce me ni, pa ne" ali kaj podobenga in bo torej tisto pocel le, ko bo lastnik odsoten. Ker je napacnih variant cel kup, pravilna pa je samo ena, moramo torej kaznovati veckrat, medtem ko pohvalimo in nagradimo le eno stvar; ne vem no, ampak jaz raje hvalim eno stvar, kot scukam psa za 100 variant, ki mi ne ustrezajo. Sparam energijo, pa se hitreje gre po moje; tako pac pes razmislja nekaj v stilu "aha, ce naredim to, sem nagrajen", medtem ko gre pri kaznovanju takole "aha, ce naredim to, sem kaznovan...pa ce naredim to tudi, pa to pa to pa to in to 100x"; uf, blazno ucinkovito, vidim da dopusca psu, da misli po svoje (pok po tazadni, aha).
Pa se nekaj je; nekateri zagovarjajo tezo, da v kolikor psa fizicno kaznujes (za isto stvar) vec kot npr. trikrat in on se vedno pocne prepovedano, kazen ocitno ne ucinkuje, ponavljajoce se kaznovanje pa komot lahko stejemo kot mucenje. Poleg tega je problem fizicnega kaznovanja (aja, govorim o splosnem kaznovanju, ne kaznovanju v smislu operantnega pogojevanja) tudi v tem, da mora kaznovalec kaznovanega kaznovati ravno pravi trenutek z ravno pravo mero sile-kazni-kar je pa po moje prekomplicirano za povprecnega lastnika/skrbnika, sploh pa za lastnika-zacetnika.

3. Fizicna sila pri ustvarjanju alfa imidza. Kot sem ze zgoraj napisala, alfe niso neki histericni osebki, ki se nonstop zatekajo k sili, ampak bolj skulirani psi, katerim je jasno kdo so in kam spadajo, pa tudi ostalim dajo s svojim vedenjem vedeti, kdo so in kam spadajo-brez pomoci fizicne sile, ker je ne potrebujejo. Histericni izpadi so rezervirani za srednji sloj, ki je nekje vmes in to je pac najbolj zoprn polozaj. Nisi ne tic ne mis.  Grin

Popasjevanje cloveka in poclovecenje psov-clovek se obnasa kot pes in od psa pricakuje, da se obnasa kot clovek.
Ne ena ne druga varianta se mi ne zdi logicna; menim, da je potrebno psu pustiti, da je pes, ter cloveku, da je clovek. Pasje vedenje nam je lahko v pomoc, nikakor pa to ne more biti pravilo, katerega se moramo drzati do zadnje dlake.  
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #22 : torek, 13.04.2004 : 22:36:41 »

Espesli for you marko Wink:

Citat
malo provokativen predlog:
če imate možnost si oglejte kako leglo psov (pasma ni važna), kjer je ata-pes tudi še doma in opazujte, kako on vzgaja svoje (več kot 8 tednov stare - prej mu psica ne bo dovolila) mladičke.

Kakor je meni znano, celotno krdelo skrbi za vzgojo mladicev. Se pa strinjam, da je to podrocje zelooo kompleksno, ker je treba upostevati: evolucijo, vpliv cloveka (selekcija, pasme, in neposreden vpliv cloveka kot bitja, pri katerem imajo zivali legla v neposredni blizini; beri v hisi), pomanjkanje ostalih krdelnikov (pasjih),...

Citat
ata-pes ne "pospravlja" stvari, ki so za mladičke tabu (problemov pač ne rešiš s tem, da se jih izogibaš)

Ata pes nima nicesar za pospravljati; dvomim, da v "brlogu" gledajo HBO in morajo skrivati daljinca pred malcki? Grin
Pospravljanje stvari, ki niso za mladicke, je zelo dobra stvar; zakaj? Stvari, ki so tabu, umaknes, da jih ne more uniciti, in jih das nazaj, ko imas cas in voljo, da ga nadzorujes in mu na lep nacin dopoves kaj ja in kaj ne. Bi mar ti pustil elektricno zico, da tece preko celotne dnevne sobe in je blaaazno mamljiva za mladickov gobec, spustil zraven fotra-psa in cakal, kako ga bo foter prevzgojil? Upam, da ne. V kolikor stvari lezijo po celem stanovanju in jih pes zgrize, si kriv ti in ne pes, to pa zato, ker jih nisi pospravil. Ce si psa kaznoval, ker je grizel prepovedano stvar in je on to pocel v tvoji odsotnosti, je zopet kridva na tvoji strani; ocitno je imelo kaznovanje nasprotni ucinek (opisan zgoraj) in zopet je kridva na tvoji, ne na pasji strani.

Citat
ata-pes svojih mladičkov ne pošilja v izolacijo (tudi ne za 5 minut)

Ti. bite inhibition ali zadrzanje ugriza se ucijo mladicki med sabo in tudi s starejsimi psi (srednji in nizji sloj-ti majo cajt, ce se ne ubadajo sami s sabo in s svojimi problemi) in to tako, da se igrajo, ko pa kdo prevec stisne-zaboli, "ranjenec" igro prekine...kmalu se naucijo do kam smejo. Izolacija za pet minut? V kaksnem smislu? Ne vem kdo je enkrat napisal, da pse zapre v odvisnosti od zlocina, ki so ga storili; da imajo cas za razmislit. Ja, tako zapiranje se mi zdi neumno. Ne vem pa, kaksno imas ti v mislih, ko govoris o petminutni izolaciji in kdaj naj bi se to uporabilo. Ce zelis prekiniti igro, a je malcek neumoren, potem se komot lahko umaknes za par minut in prides nato nazaj ter z igro nadaljujes. Ko spet prevec stisne, ponovis vajo.

Citat
ata-pes uporablja tudi fizično silo, pa se ga mladički zato nič ne bojiji, nasprotno, ko je discipliniranje opravljeno, mladiček maha z repom, vesel, da se je spet nekaj naučil in ponavadi sledi - igra.
in mislim, da vsak ata-pes ve, kako je treba mladičke vzgajati - in to bolje kot vsi pasji psihologi in avtorji strokovnih knjig skupaj.

Kot sem ze napisala, po mojih informacijah mladicke vzgaja celotno krdelo, hkrati pa se vzgajajo tudi med seboj. Prav tako se mi zdi slepo posnemanje psov nesmiselno. Mimogrede, ata pes psico tudi naskoci in je dejansko tudi ata mladicev ane; o cloveskih ficfiricih, ki se posluzujejo tega pa imamo posebno temo.  Grin Grin Wink Okej, malo za salo malo za hec.
Lahko tole "uporablja fizicno silo" malce razlozis. Kako, kdaj, zakaj itd.. In kje si to prebral?
Verjamem, da sami psi najbolje vzgojijo svoje potomce-za zivljenje v PASJEM krdelu, kot PSI in to BREZ CLOVEKA, kot mrhovinarji okrog cloveskih bivalisc. Za bivanje s clovekom pa je potrebna prirejena vzgoja.

Ko pa pridemo do pasjih strokovnjakov...hja, takrat pa jaz najvec dam na studije pasjega vedenja. In ce povezem studije s stresanjem za vratno gubo...pridemo do teorije, katero sem ze enkrat razlozila, pa jo bom se enkrat, ker ocitno ni bila pravilno razumljena. Bom tokrat uporabila drugacen primer, res banalen:

imamo 7 vrtnih palckov, ki obiscejo 10 razlicnih trgovin. V devetih trgovinah jih postreze dobra vila, v eni pa naletijo na zlobno vilo. Ko pridejo domov, sklenejo, da ne bodo nikoli vec obiskali niti ene trgovine, ker so itak povsod same zlobne vile.

Ce prenesemo na stresanje za vratno gubo. Samice, ki to pocno, so v manjsini, torej je nesmiselno to vedenje prvic posplositi in reci, da to pa pocnejo vse in drugic, upostevati in celo kopirati vedenje, ki je ocitno prisotno v manjsem obsegu. Ce se ze gremo zgledovanje po psicah, potem se zgledujmo po vecini in ne manjsini, ane.

Citat
Nanook,
   Sama si potrdila, kdaj se uporablja fizična sila. Kako lahko okatakteriziraš agresijo psa do lastnika? Verjetno kot trenje ali prepir, ane. Torej, nekdo nekaj hoče, drugi pa tega ne akceptira in evo ti trenje oziroma prepir sta tu. Psi so nekako slabi v kompromisih.
No, pa sva nekako prišli skupaj. Sicer ne čisto, a vendar.  

To, da imam doma volčje krdelo, mi je nekaj novega. Ampak če strokovne raziskave tako pravijo, hja, potem bo pa že držalo.  

A-a, napisala sem samo, da hierarhija ne temelji na fizicni sili.  Wink
Prav tako nikjer ne pise, da ima kdorkoli doma volcje krdelo, vendar je ogromno ljudi se vedno prepricanih, da je pes tocno to-volk. Kar pa po moje ne drzi. Pes je pes (poskrbimo, da tak tudi ostane Grin) Wink.

Simi, ocitno Ajsa spada k manjsini.

PS: Se opravicujem za ponoven roman, vendar stvari preprostno ne zmorem povedati na kratko. Undecided Grin

PS2: Dolocene stvari so zaradi lazjega razumevanja precej karikirane.  Kiss

PS3: Klikanje pri vsem tem nima prav nobene veze. Grin

PS4: Zgoraj napisana kolobocija je izkljucno moje mnenje, pri cemer jaz nisem strokovnjak, pasji psiholog, instruktor,… Pred deli sporocila, ki letijo na tocno dolocenega uporabnika, so citati.

PS5: Saj bi dala celoten roman kot .doc v priponko ob sporocilu, ma je prevelik. Grin

Upam, da mi Spooky ne zameri, ce ukradem njegov

Lep zivopisan pozdrav!

Njokec Kiss
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #23 : sreda, 14.04.2004 : 14:14:02 »

Če dobro preberem zadnja dva posta, potem lahko sklepam, da imamo tisti, ki pri vzgoji ne izključujemo uporabe sile, doma fizične in psihične kriple (beri: pse). Sami pa nismo alfe, ampak histerični srednji sloj, če uporabim terminologijo pisateljice.  Tongue

A pa ti res misliš, da psa mlatim, ko mu hočem npr. dopovedati, da ukaz »sedi« pomeni, da se mora usesti??
Če bi poste res prebrala, ti takšna bedarija ne bi prišla na misel.

Še enkrat bom napisala. Če je pes grozeče zarenčal name, je to naredil samo 1x. Nikoli se ni zgodil drugič ali tretjič. Zadevo sva razjasnila takoj, brez pretepanja, veterinarjev, strokovnjakov in gruntanja, zakaj. Tista prekleta vratna guba je tako učinkovita v takšnih primerih. Pri tem pa se mi še nikoli ni zgodilo, da bi pes odgovoril z agresijo. Niti mastino, ki je bil težji od mene.

Da je treba metodo vzgoje, ki jo želiš uporabiti oz. izvajati, obvladati, mi verjetno ni treba ponavljati. Konec koncev lahko tudi s klikerjem narediš več škode kot pa koristi, če ne obvladaš zadeve.

Najbolj mi je všeč teorija o odpravljanju »neprijetnega« renčanja na lastnika. Zapraviš kup denarja pri veterinarju, da ti pove, kako je s psom vse v najlepšem redu. Potem izločuješ možne motilne faktorje, ki bi lahko povzročali renčanje. Nakar se moraš pa še ne vem koliko časa praskat po glavi (če si bolj odprte glave samo takrat, ko zehaš), gruntat zakaj vraga je začel sploh renčat in letat okoli strokovnjakov, ki ti bodo odkrili sveto skrivnost njegovega renčanja. Ma ja?
Pred sabo pa imaš psa, ki ti noče dati kost. Najbolje, da se sam odstraniš in pes bo definitivno nehal renčati.  Grin  Grin

Res je, alfa ne troši svoje energije za nepotrebna fizična obračunavanja. Vsekakor pa bo pokazal svojo moč, ko se bo kakšen povzpetnik hotel usesti na njegov prestol ali si privoščiti nekaj, za kar alfa smatra, da je izključno njegovo (ali predmet ali pravica). V prvem trenutku bo samo nakazal kaj mu lahko naredi, v naslednjem (če povzpetnik ne bo odstopil) mu bo pa »zluftal kožuh«. Pri tem ponavadi ne pride do fizičnih poškodb. Edina posledica tega fizičnega obračuna je ta, da ima povzpetnik prizadet ponos, alfa pa lepo naprej glanca svoj prestol.  Tongue

Nanook, občudovanja vredno kako zagovarjaš svoje prepričanje. Strinjam se s teboj, da je psa treba vzgajati na lep način.
A lepo te prosim ne pretiravaj – Barbi in Ken namreč ne živita v resničnem svetu.

Pa lep dan še naprej
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #24 : sreda, 14.04.2004 : 15:35:41 »

Seveda lahko sklepas, marsikaj, vprasanje pa je, ce je tvoje sklepanje pravilno oz. enako mojemu. Lahko ti povem, da ni. Nikjer namrec ne pise, da ima kdorkoli doma kripla ali da kdorkoli spada med histerike. Kot sem ze napisala, je vse skupaj karikirano zaradi lazjega razumevanja problema; da so krdela sestavljena iz (v grobem) treh slojev pa ni moja pogruntavscina, ampak povzetek. Kaj boste iz tega ostali potegnili, ni moj problem, jaz vem, kaj meni to pomeni in v koliksni meri bom to upostevala pri vzgoji in sobivanju s svojim stirinozcem.

Citat
A pa ti res misliš, da psa mlatim, ko mu hočem npr. dopovedati, da ukaz »sedi« pomeni, da se mora usesti??
Če bi poste res prebrala, ti takšna bedarija ne bi prišla na misel.

Kaj ti pocnes s psom, ko ga ucis sedi, ne vem. Vem, kako sem ga sama ucila-s priboljskom v roki gres nad glavo in ko pes ne more vec slediti s pogledom, se usede; vmes govoris se seeeeediii in to je vsa umetnost. Ce ostali ucite sedi tako, da rinete rit k tlom, prav. Nikjer nisem zapisala da kdorkoli psa uci tako, da ga mlati. Ce sem, me prosim citiraj. Ne polagati svojih besed meni pod prste.

Citat
Še enkrat bom napisala. Če je pes grozeče zarenčal name, je to naredil samo 1x. Nikoli se ni zgodil drugič ali tretjič. Zadevo sva razjasnila takoj, brez pretepanja, veterinarjev, strokovnjakov in gruntanja, zakaj. Tista prekleta vratna guba je tako učinkovita v takšnih primerih. Pri tem pa se mi še nikoli ni zgodilo, da bi pes odgovoril z agresijo. Niti mastino, ki je bil težji od mene.

Da je treba metodo vzgoje, ki jo želiš uporabiti oz. izvajati, obvladati, mi verjetno ni treba ponavljati. Konec koncev lahko tudi s klikerjem narediš več škode kot pa koristi, če ne obvladaš zadeve.

Se strinjam, da je treba metodo obvladati, sprasujem pa se, koliko zacetnikov dejansko obvlada "cukanje, stresanje, klikanje,...". Bi rekla, da bore malo oz. skoraj nic. Zaradi mene lahko ti svojega psa zlasas do nezavesti in reces, da stresanje deluje. Prav. Vendar to se ne pomeni, da bom to metodo priporocala, zagovarjala ali celo prakticirala pri svojem psu (trenutnem in tistih, ki se pridejo). Ne zdi se mi ne logicna, ne argumentirana, ne podkrepljena s konkretnimi dokazi, studijami itd.. Ja vem, sem blazno zahtevna publika.

Citat
Najbolj mi je všeč teorija o odpravljanju »neprijetnega« renčanja na lastnika. Zapraviš kup denarja pri veterinarju, da ti pove, kako je s psom vse v najlepšem redu. Potem izločuješ možne motilne faktorje, ki bi lahko povzročali renčanje. Nakar se moraš pa še ne vem koliko časa praskat po glavi (če si bolj odprte glave samo takrat, ko zehaš), gruntat zakaj vraga je začel sploh renčat in letat okoli strokovnjakov, ki ti bodo odkrili sveto skrivnost njegovega renčanja. Ma ja?
Pred sabo pa imaš psa, ki ti noče dati kost. Najbolje, da se sam odstraniš in pes bo definitivno nehal renčati.    

Govorila sem o tem, kaj bi storila, ce bi moj pes zacel rencati name. MOJ, ne tvoj, ne sosedov, ne od tete (ta ze itak renci).
Lahko ti razlozim vsako stopnjo posebej:
1-letanje okrog zdravnikov. Pes je star osem let, pred kaksnim mesecem je bil na rednem preventivnem pregledu, je zdrav (tok tok tok). V zivljenju je enkrat samkrat zares pokazal zobe cloveku. Kost, igraca, hrana,...nikoli niso bile stvar debate. Psu lahko storim prakticno karkoli, ne bo me savsnil. Nenadno rencanje, grizenje, savsanje bi zame kot prvo pomenilo zdravstven problem-starost in poprejsnje vedenje ne narekujeta psicihnega problema ali celo poskusa prevzema vodilnega mesta. Na prvem mestu so definitivno zdravstvene tezave; ko bi te izkljucila, bi sla dalje. Je zdaj kaj bolj jasno?
2-Tuhtanje, zakaj je pes zacel rencati. Mislim, da je razmisljanje temelj vzgoje, katerekoli. Slepo kaznovanje ali hvaljenje ne da bi prej pognal male sive celice je zalitev za pasjo in clovesko inteligenco, za moje pojme. Situacije, pri katerih pride do rencanja oz. ki privedejo do rencanja, so kljuc do vzroka in delno tudi resitve. Resevati problem, ne da bi vedeli, kje je vzrok, je za moje pojme plehko, take stvari pa se mi upirajo. Odpravi vzrok in sele nato se sooci s posledicami. V kolikor vzroka ne odpravis, se lahko nonstop boris s posledicami.
3-posvet s strokovnjakom. Napisala sem, da je bila Metoda Tarijeva trsica. Glede na to, da je solana behavioristka, ki ze kar lep cas zivi s tibetancem (moj je iste pasme), bi se najprej obrnila nanjo. Kot prvo se me spomni, ima doma pasmo, ki jo pozna in katere predstavnik je tudi moj pes in nenazadnje, teta mi je blazno simpaticna in zelo fajn oseba. Z nekom, ki mi je antipaticen, se o svojem psu pac ne bom pogovarjala v tej meri, da bi mi pomagal resiti problem.

Citat
Res je, alfa ne troši svoje energije za nepotrebna fizična obračunavanja. Vsekakor pa bo pokazal svojo moč, ko se bo kakšen povzpetnik hotel usesti na njegov prestol ali si privoščiti nekaj, za kar alfa smatra, da je izključno njegovo (ali predmet ali pravica). V prvem trenutku bo samo nakazal kaj mu lahko naredi, v naslednjem (če povzpetnik ne bo odstopil) mu bo pa »zluftal kožuh«. Pri tem ponavadi ne pride do fizičnih poškodb. Edina posledica tega fizičnega obračuna je ta, da ima povzpetnik prizadet ponos, alfa pa lepo naprej glanca svoj prestol.

Vse lepo in prav, ampak....kaj pa ce je alfa sibkejsi od izzivalca (a pametnejsi)? In kater povzpetnik se bo zelel spoprijeti z alfo, ce je bilo pa vsem ze ob puberteti jasno pokazano, da so eni navadni bruhci. Govorim seveda o fizicni sili, pretepih, drzanju za goltanec in se cem-pri klasicnih krdelih. Kako je pri dejanskih?
Hja, tega pa mislim da nihce ne more natancno vedeti, ker ni studije vedenja takih psov. Znanstvenik A je studiral evolucijo, znanstvenik B hierarhijo in soc. strukturo klasicnih pasjih krdel, znanstvenik C pa volcja krdela. Se najblizje dejanskemu stanju sta A in B.
Zakaj bi pravzaprav kdorkoli hotel prevzeti vodilno mesto alfe? Da bi se paril? S kom? Z lastno materjo? Sorry, ampak razlaga, da vsi samo cakajo, kako bodo zavzeli prestol, me preprosto ne preprica. Ne zdi se mi ne logicna, ne argumentirana. Posledicno psi samo cakajo, kdaj ga bomo posrali in bodo lahko oni vodilni...Tudi to mi ne potegne, po domace povedano. Ogromno je govora o dominanci, »mocnih karakterjih«, ambicioznih psih...ampak samo govora, vmes je navrzena se kaksna izkusnja ali dve (po moje napacno interpretirano vedenje), se scepec strokovnih izrazov in krdelne ureditve, nagon tu nagon tam in imamo »teorijo o dominantnosti«. Kot vecni zajcek zakajcek upam, da mi v kratkem uspe najti »nekaj (ali nekoga)«, kar mi bo znalo argumentirati dominanco-bodisi teorijo ovreci ali pa potrditi-z argumenti in logicno razlago.

Za razliko od cloveske druzbe, pri zivalih ni vedno najmocnejsi tudi vodja. Primer Frodo in Freud, simpanza. Borba za prevlado, Frodo je gigantski simpanzji samec, Freud pa tako bolj suhcano, a brihtno!, bitje. Frodo lomi ogromno veje, se dere in je oh in sploh. Freud odlomi manjso vejo (tako velikih kot Frodo pac ne more) in jo zacne vlaciti gor in dol po potoku-pri ostalih simpanzih vzbudi obcudovanje, kajti simpanzi vode ne marajo in se je naceloma izogibajo. Zmaga Freud, Frodo je porazen (dokler Freud ne zboli in fizicno ni sposoben nasprotovanja).

Se nekaj je zanimivo, namrec vecina meni, da alfe ljubosumno cuvajo vse, kar je njihovo. Ce pomislimo, ugotovimo, da je to ena velika Disneyevska storija-vsaj zame. Zakaj bi alfa, sefe, big boss,...ljubosumno cuval vse. Saj je vendar njegovo in vsi vedo, da je njegovo. Lahko posodi, ob pogoju, da stvar dobi nazaj kadar se mu zahoce. Kadar se njemu zahoce, ne kadar drug dovoli. Nic ni narobe, ce "podlozniki" spijo na njegovem prostoru; on je alfa in se mu ni treba bati za svoj prostor, ker je itak samoumevno, da je to njegovo in da se bo "grinta" umaknil cim bo sefe namignil.

Z Barbikami in Keni se ze dolgo ne igram vec, pa tudi prej mi je bila ta igra prevec dolgocasna (monotona). Se danes imam raje Lego kocke, kajti treba je razmisljati vnaprej, ce ne se ti celotna struktura sesuje in moras spet zaceti graditi. Prav tako je treba graditi postopoma, ves cas pa moras imeti pred sabo jasno zacrtan cilj. Ce ne ves, kako naj bi koncna zadevscina izgledala, potem nisi na pravi poti. Resnicno zelo zabavna igra, moja necakca sta navdusena, jaz pa tudi. Kaj vse se da storiti z nekaj kockami, firbcnima otrokoma in zvrhanim kosem domisljije.
Pretiravanja pa naceloma niso v mojem repertoarju, ekstremi me v vecini primerov ne zanimajo in se k njim vecinoma ne nagibam. Skoraj vedno menim, da je prava srednja pot in ce se bo le dalo, bom ubrala pot, ki je prijetnejsa za mojega psa, pa ceprav je zahtevnejsa zame. Napacne interpretacije mojega mnenja pa velikokrat vodijo v bralcevo pretiravanje, vendar menim, da so za to krivi popolnoma sami. V kolikor je treba stvar napihniti in malce prirediti, zato da jo je lazje kritizirati, potem bo pac do tega prislo. Vendar je krivda za napihnjenost in prirejanje izkljucno na strani kritika, ne pa na strani originalnega pisca.
Primer: Jaz: Menim, da je pes vsejed. Kritik: Aja? A potem bi ti futrala psa samo z zelenjavo kot da je krava.
Kritik je vsejedstvo zaradi lazjega kritiziranja spremenil v vegetarijanstvo in zacel kritizirati nekaj, o cemer sploh ni bilo govora.
In ne, to ne leti nate Drejci. In ja, vsi, vkljucno z mano, vcasih debatiramo in kritiziramo tako, da doloceno stvar napihnemo ali priredimo. To je pac "human nature".  Grin
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #25 : sreda, 14.04.2004 : 17:45:30 »

 Grin  Grin A tko? Če ti ni ratalo s prepričevanjem utišat, me misliš pa s kvantiteto zadušit?  Grin  Grin  Grin

Ja, Legice so pa res zakon, ni kaj.  Roll Eyes
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #26 : sreda, 14.04.2004 : 18:32:49 »

 Grin Grin Grin Ja ja, to je moja (zdaj ne vec) skrita taktika.
Drugace pa ne, jaz ne znam stvari povedati na kratko; problem pisanja pa je tudi v tem, da lahko hkrati pisem in jem-govoriti in jesti pa ne morem hkrati. Tako lahko v istem casu vec napisem kot povem, ker lahko zraven se jem (pa se rima se). Grin
Moj namen ni kogarkoli v karkoli prepricat ali utisati (glede na to, da se mene le stezka preprica v kaj ali celo utisa, se mi ne zdi posteno, da skusam to doseci pri drugih), samo svoje mnenje zagovarjam (to pa lahko do onemoglosti). Wink
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #27 : torek, 20.04.2004 : 09:37:44 »

nanook,
očitno imava nekaj "nesporazumčkov"
napisal sem, da ata-pes NE pošilja mladičkov v izolacijo niti za 5 minut - in ker sem pristaš vzgoje "po pasje"  Smiley, to tudi zame nikoli ni primerna kazen.
ponavadi ata-pes tudi ni doma (vsaj jaz sem vzel samo mladičke - starše pa pustil pri vzrediteljih Wink), tako, da ne čakam ob električni žici kako bo pes vzgojil mladička, ampak sem jih vzgajal sam oz jih še Wink (in to skušam delati tako, kot bi to delal ata-pes v leglu).
glede stresanja za vratno gubo pa še enkrat: nimam statističnih podatkov, koliko psic to počne in koliko ne in katere "vzgojne metode" so v večini ali manjšini.
sem se pa pozanimal, s kakimi "vzgojnimi pristopi" sta psici v leglih iz katerih izhajata moja dva kužka vzgajali svoje mladičke in sem nadaljeval z istimi pristopi, ker sta jih psa že poznala - se mi zdi logično. sem imel pa srečo, da sta obe psici "disciplinirali" svoje mladiče na enak način, tako da lahko tudi jaz svoja dva na enak način.
kako in kdaj ata-pes uporablja fizično silo se da pa videti v vsakem leglu, kjer je pes prisoten (niti ni nujno da je "fizični oče")- nekje v devetem tednu bo psica "vzgojo" prepustila psu in ta bo v štartu najprej precej grobo "preveril" kakšne "fizične in psihične" sposobnosti imajo "njegovi" mladički. metal jih bo v zrak, da bodo kar kričali in skušali zbežati k mamici, kar pes ne bo dovolil (in marsikomu, ki to gleda se bo zdelo, da je treba mladičke pred psom "rešiti", da jih ne bo poškodoval) in se precej grobo z njimi igral. fizično discipliniranje pa bo uporabil vsakič, ko kak mladiček ne bo upošteval "njegovih navodil". n.pr.: 10 predmetov je na terenu, enega "razglasi" pes kot "tabu" - gorje mladičku, ki se ga bo tvegal dotakniti...ali če se kak mladiček "brez dovoljenja" oddalji iz krdela - "fasal" jih bo, ko pride nazaj (!!!).
prebrati se da to verjetno marsikje - jaz sem prebral v knjigah eberhard-a trumler-ja in uli-ja koeppel-a - oba raziskovalca vedenja kanidov (prvi žal že pokojni). pri drugem sem bil pa tudi že s svojima mrcinama na seminarju (uči lastnike psov "pasjega vedenja"  Smiley ) - ki ga lahko mirne vesti priporočam. dela brez katerihkoli pripomočkov (brez povodca, ovratnice, "priboljškov"...) - zeeelo zanimivo!!!
Logiran
koki
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 24


« Odgovor #28 : sreda, 05.05.2004 : 15:13:36 »

Hm, pa smo tam! Sto nasvetov in vsak drugačen.
Moj kuža bo junija star dve leti. Do pred kratkim je bilo vse v redu z njim. Zadnjič pa je imel bolečo izkušnjo, ko se mu je karabinar zataknil v tačko in je grizel vsevprek. Zdaj zarenči za vsako malenkost in tudi ugrizniti hoče. Ne smem mu več pobirati klopov, niti čistiti ušes. Vse, kar malo zadiši po neprijetnem, sprejme z agresivnostjo. Prej sploh ni bil problem delati z njim karkoli. Ne pomaga niti ukor, niti ignoranca. Saj ve, da dela narobe in je potem ves poklapan. Imam občutek, da to dela instiktivno. Res ne vem, kako naprej. Drugače z njim ni problemov in je še kar ubogljiv...
Logiran
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #29 : sreda, 05.05.2004 : 21:30:35 »

koki,

se popolnoma strinjam, da tu najdeš 100 različnih nasvetov - 100 ljudi 100 čudi... Cool

Pa ti še jaz poleg vseh prilagam ta članek, kjer najdeš navodila za sistematično desenzibilizacijo prizadete živali.
http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=364

Lp
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #30 : četrtek, 06.05.2004 : 14:06:59 »

Hvala bogu, da je toliko nasvetov.
Če bi bila rešitev samo ena, potem bi bili psi in njihovi lastniki stroji in to od istega proizvajalca in iste znamke.  Wink

Koki,
glede na problem, ki si ga opisal, vsebina te teme ni prava zaiskanje rešitve.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #31 : četrtek, 13.05.2004 : 13:18:02 »

Malo pozno, a iz srca, pravijo. Grin Wink

Citat
napisal sem, da ata-pes NE pošilja mladičkov v izolacijo niti za 5 minut - in ker sem pristaš vzgoje "po pasje"  , to tudi zame nikoli ni primerna kazen.

Ja, vem da si to napisal, in natanko to sem tudi komentirala ter podala primer izolacije pri ucenju zadrzanja ugriza. Hkrati sem tudi opomnila, da po mojih info. celotno krdelo vzgaja leglo, ne pa samo ata samec. Vidis, jaz ne vidim vsake izolacije kot bavbava in ne vsake izolacije kot super krasne vzgojne metode. Izolacija, ker je pes nekaj zgrizel, se mi zdi brezveze, izolacija, ker ga ucis zadrzati ugriz, mi je pa zelo smiselna (sem jo tudi uporabila pri svojem). Zato me je tudi zanimalo, kaj je zate teh 5min (da slucajno ne meces vseh izolacij v en kos, ze zato ker so izolacije?).

Citat
ponavadi ata-pes tudi ni doma (vsaj jaz sem vzel samo mladičke - starše pa pustil pri vzrediteljih ), tako, da ne čakam ob električni žici kako bo pes vzgojil mladička, ampak sem jih vzgajal sam oz jih še  (in to skušam delati tako, kot bi to delal ata-pes v leglu).

Nisi razumel hehe, daj se enkrat preberi.  Wink
Citat
Pospravljanje stvari, ki niso za mladicke, je zelo dobra stvar; zakaj? Stvari, ki so tabu, umaknes, da jih ne more uniciti, in jih das nazaj, ko imas cas in voljo, da ga nadzorujes in mu na lep nacin dopoves kaj ja in kaj ne. Bi mar ti pustil elektricno zico, da tece preko celotne dnevne sobe in je blaaazno mamljiva za mladickov gobec, spustil zraven fotra-psa in cakal, kako ga bo foter prevzgojil? Upam, da ne. V kolikor stvari lezijo po celem stanovanju in jih pes zgrize, si kriv ti in ne pes, to pa zato, ker jih nisi pospravil. Ce si psa kaznoval, ker je grizel prepovedano stvar in je on to pocel v tvoji odsotnosti, je zopet kridva na tvoji strani; ocitno je imelo kaznovanje nasprotni ucinek (opisan zgoraj) in zopet je kridva na tvoji, ne na pasji strani.

Citat
sem se pa pozanimal, s kakimi "vzgojnimi pristopi" sta psici v leglih iz katerih izhajata moja dva kužka vzgajali svoje mladičke in sem nadaljeval z istimi pristopi, ker sta jih psa že poznala - se mi zdi logično. sem imel pa srečo, da sta obe psici "disciplinirali" svoje mladiče na enak način, tako da lahko tudi jaz svoja dva na enak način.
kako in kdaj ata-pes uporablja fizično silo se da pa videti v vsakem leglu, kjer je pes prisoten (niti ni nujno da je "fizični oče")- nekje v devetem tednu bo psica "vzgojo" prepustila psu in ta bo v štartu najprej precej grobo "preveril" kakšne "fizične in psihične" sposobnosti imajo "njegovi" mladički. metal jih bo v zrak, da bodo kar kričali in skušali zbežati k mamici, kar pes ne bo dovolil (in marsikomu, ki to gleda se bo zdelo, da je treba mladičke pred psom "rešiti", da jih ne bo poškodoval) in se precej grobo z njimi igral. fizično discipliniranje pa bo uporabil vsakič, ko kak mladiček ne bo upošteval "njegovih navodil". n.pr.: 10 predmetov je na terenu, enega "razglasi" pes kot "tabu" - gorje mladičku, ki se ga bo tvegal dotakniti...ali če se kak mladiček "brez dovoljenja" oddalji iz krdela - "fasal" jih bo, ko pride nazaj (!!!).

Meni pa ne, ker clovek ni pes. Grin Menim, da je potrebno vzgojo in pristope prilagoditi, saj ne gre za odnose pes-pes, temvec clovek-pes, prav tako pa psov ne vzgajamo za to, da bodo prosto tekali naokrog in se obnasali zelo primitivno in svoji vrsti primerno, ampak zato, da bodo nasi spremljevalci, ki nam ne bodo povzrocali tezav.

Ponavljam, po mojih informacijah vzgojo prevzame celotno krdelo (oz. mama in pa okolje, foter bogve kje je, v kolikor se gremo res provokativno teorijo Coppingerjevih), nikakor ne samo en pes-samec. Psi so tak ali tak zelo tolerantni do mladicev. Ocitno imava pac drugacne informacije. Wink

Ponovila bom spet tole:
Citat
...je treba upostevati: evolucijo, vpliv cloveka (selekcija, pasme, in neposreden vpliv cloveka kot bitja, pri katerem imajo zivali legla v neposredni blizini; beri v hisi), pomanjkanje ostalih krdelnikov (pasjih),...

Cisto tako, kot zanimivost. Mojega pesjana je od malih nog (se pravi 8 tednov dalje-ko sem ga dobila), vsak dan spremljal odrasel 3 leta star krasevec. Torej bi mu nekak lahko rekli "foter"? No, tako tolerantnega psa jaz v zivljenju se nisem videla. Mali mu je dobesedno hodil in skakal po glavi, ga grizel v znable, pes ni rencal, samo ulegel se je in pustil, da mali pocne kar hoce. Prepustil mu je igrace, kosti, hrano, vodo,...

Citat
prebrati se da to verjetno marsikje - jaz sem prebral v knjigah eberhard-a trumler-ja in uli-ja koeppel-a - oba raziskovalca vedenja kanidov (prvi žal že pokojni). pri drugem sem bil pa tudi že s svojima mrcinama na seminarju (uči lastnike psov "pasjega vedenja"   ) - ki ga lahko mirne vesti priporočam. dela brez katerihkoli pripomočkov (brez povodca, ovratnice, "priboljškov"...) - zeeelo zanimivo!!!

Poznam Trumlerja, bi ga kar uvrstila med klasike, kot recimo Freunda, pa Zimena, Wayna, Mecha-kar se tice kanidov nasplosno. Kar se tice pa psov in pasjega obnasanja pa...Scott in Fuller, kdo pa drug. Grin Sem bila pa vedno pod vtisom, da je Trumler bolj raziskoval vedenje volkov in pa krdel hibridov in psov v ogradah kot pa neko obnasanje pri ljudeh? Njegovih knjig nisem brala, le clanke o njegovem delu, sem si pa vedno zelela obiskati Volcji kot.
Ulijevo knjigo (Das Rudelkonzept) sem prelistala, vendar me zal ni preprical in je nisem kupila. Opazila sem, da nekak ne mara "novodobne" vzgoje in klikanja; vsaj tako je bilo cutiti v enem poglavju (nek primer solanja s klikerjem v skupini). Je res ali se samo tako razume?
Odlicno, da si bil na seminarju. "Moj" ima seminarje na zalost cez luzo na Floridi in zal verjetno ne bo nic.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Ory
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.750


« Odgovor #32 : petek, 19.11.2004 : 15:03:32 »

Vidim, da ste se zelo obšerno razpisali kako in na kakšen način reagirati ob agresivnem vedenju psa. Tudi z našo mešanko imamo v zadnjem času vedno več problemov. Vedno je bila izredno prijazna kužika (razen s kakšnimi kužki se ni preveč razumela), zadnje čase pa jemlje "čuvanje hiše" že preveč resno. Kadar koli imamo kakšen obisk ali delavce v hiši popolnoma znori. Zakadi se jim med noge in nekomu je že strgala hlače.  Nikoli si nisem mislila, da bo kateri od mojih psov kdaj ugriznil človeka!!! Še posebej se mi zdi to nedopustno, ker za to ni nobene potrebe. Vsi smo bili namreč doma, torej ne razumem zakaj se počuti tako ogrožena.  Sad
Psička je stara 2 leti in od svojega 5 meseca hodi v pasjo šolo (sprva mala šola in kasneje Agility). Nikoli nismo bili do nje agresivni, vedno pa smo poskušali biti dosledni. Naj povem, da je do domačih zelo nežna in nikoli ne kaže znakov agresije. Tudi do hrane ni posesivna.....
Logiran
mashy
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 39


« Odgovor #33 : petek, 22.07.2005 : 10:23:54 »

Tudi mi imamo probleme s koker španjelom, starim 6 mesecev. Do sedaj je bil zelo priden, zadnje 14 dni pa je začel renčati. Če počiva (ne glede na to kje je - na svojem ležišču, v dnevni sobi ...) začne renčati ko se mu približaš na pol metra Angry. Stvar je vedno hujša, saj je najprej le renčal, sedaj pa imamo občutek, da bi nas ugriznil, če bi prišli bližje.

Hodimo v šolo, tam so nam svetovali da se ga izogibamo ko počiva oz. da mu preprečimo, da bi ležal na tistih delih dnevne sobe, kjer renči. Ampak to ni mogoče, ker se en dan uleže zraven sedežne, drugi dan zraven televizije ...

Ker je to naš prvi pes, delamo vse kot so nam svetovali: ne sme na sedežno, ne sme na posteljo, pred vrati se vsede, počaka in gre zadnji skozi, pred hrano sedi tudi 10 minut, potem pa mu rečemo da začne jesti, hrane od mize nikoli ne dobi...
Do sedaj smo mu hrano tudi vzeli za malo časa, ampak sedaj je začel renčati in bi ugriznil če bi mu jo hoteli vzeti (saj tako se nam zdi). Je pa res, da lahko držiš posodo med obrokom (ne smeš se mu pa približati in mu jo skušati vzeti).

Tudi iz gobčka smo mu prej lahko vzeli vse, sedaj pa kosti (tiste iz kože) ne pusti več, ampak to kakor se mu zdi - enkrat lahko, drugič ne.

Renči in laja le, ko počiva (torej ko se njemu zahoče). Ne vemo kaj naj storimo da bo nehal.
Do tujcev pa je izredno prijazen in nobenega ne ugrizne, le ko ga božajo malo grize (ampak toliko da le prime roko, mu rečeš da ne sme in potem sebe grize Roll Eyes). Tudi tujim psom se podredi, vedno se uleže na hrbet, tudi ljudem. Samo ko pa počiva pa renči in laja.

Prosimo za pomoč, ker smo obupani  Cry in ne vemo kako naj ga odvadimo tega.

Lp Maša & Bali
Logiran
Ivanhoe
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 256


« Odgovor #34 : petek, 22.07.2005 : 11:11:41 »

Na žalost smo imeli še kar dosti "takšnih" kokerčkov tudi v naši šoli. Problem je bil večinoma pri vodniku. Ko je pes zarenčal se je vodnik ustrašil in to pes seveda vidi in čuti. Potem se pa počuti strašno močnega in drugič to spet proba. Opazila sem, da se je večina kužkov zelo ustašilo, če je v tistem trenutku, ko je renčal, vodnik full kričal na psa (!Ne! to ne smes! izgini! in podobno, važno, da je bilo glasno in odločno). Potem je pes pogruntal, da le ne bo dosegel, da se ga si bojijo in da ne bo postal "jack" v hiši. Ko se pa je potem prijazno približal vodnika, je ga pa ta zelo pohvalil in pomučkav.
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #35 : petek, 22.07.2005 : 11:21:21 »

.

Hodimo v šolo, tam so nam svetovali da se ga izogibamo ko počiva oz. da mu preprečimo, da bi ležal na tistih delih dnevne sobe, kjer renči. Ampak to ni mogoče, ker se en dan uleže zraven sedežne, drugi dan zraven televizije ...


Do sedaj smo mu hrano tudi vzeli za malo časa, ampak sedaj je začel renčati in bi ugriznil če bi mu jo hoteli vzeti (saj tako se nam zdi). Je pa res, da lahko držiš posodo med obrokom (ne smeš se mu pa približati in mu jo skušati vzeti).

Tudi iz gobčka smo mu prej lahko vzeli vse, sedaj pa kosti (tiste iz kože) ne pusti več, ampak to kakor se mu zdi - enkrat lahko, drugič ne.



Prosimo za pomoč, ker smo obupani Cry in ne vemo kako naj ga odvadimo tega.

Lp Maša & Bali

Vsakič, ko berem, da so vam ob rečnanju na lastnika svetovali ignoriranje in izogibanje me popade sveta jeza.

Kaj bomo tudi ugrize začeli ignorirat?
Kaj se bomo mi preselili v pesjake, psi pa bodo imeli cela stanovanja zase?

Nikakor si ne smemo dovoliti da bo naš pes renčal na nas ali samo nakazal renčanje.
Z ostrim NE in vstrajanjem da preneha boste preprečili to vedenj, ker se bo to vedenje samo še stopnjevalo in prenašalo tudi na druge stvari.

Pojdite odločno priti njemu z resnim in odločnim glasom.
Če vas že hoče ugriznit je bolje, da vas sedaj, kot pa ko bo imel močnejši ugriz.
In lažje ga boste fizično obvaldali danes, kot pa kasneje, ko bo močnejši in bo imel temu primerno tudi močnejši ugriz.

Torej če je tandenca modernizma izogibanje in ignoriranje prav, a ne ko pes renči in kaže agresivno vedenje proti svojemu lastniku.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #36 : petek, 22.07.2005 : 13:10:52 »

Predvsem se psa ne smeš bati. Jaz bi v tem primeru renčanje ignorirala. v tem smislu "ti kar renči, če ti paše, če mi en tak mejhen cucek grozi meni čist dol visi" in bi čisto mirno naredila natančno tisto, kar bi pes rad preprečil. če bi zarenčal, ko bi prijela posodo, bi mu jo mrtvo ladno vzela in je tudi pod razno ne bi več dobil nazaj. Če bi me šavsnil (ali samo hotel šavsniti) bi mu čisto v molče in brez razbujanja v hipu pripeljala tako klofuto da bi si jo zapomnil. In potem delala naprej, kot da se ni nič zgodilo.
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #37 : petek, 22.07.2005 : 13:15:53 »

Se strinjam z obema. Nikar se odmakniti v trenutku ko pes zarenči! Moja tamala je pri 8. mesecih skočila vame, ko sem kregala Brina. V tisti sekundi je dobila čisto refleksno batino, tudi nisem kontrolirala moči, ker nisem vedela kaj za vraga leti vame od zadaj. Psica je še nekaj časa zganjala užaljenost, jaz pa tudi. Od takrat ni več poskušala in ko imam debate z Brinom se umakne.
Logiran
lenzi
novinec
*
Sporočil: 32


« Odgovor #38 : petek, 22.07.2005 : 13:58:50 »

Tvoj mali kuža je ugotovil,da je lahko velik.Mirno si mu dovolila,da se je zrangiral s teboj.Ko je ugotovil.da renčanje ne zadošča več,je poizkusil z ugrizom.Čeprav se bodo oglasili zagovorniki neuporabe sile,tvoj kuža prav prosi zanjo.Ob prvem ponovnem konfliktu,že samo
ob renčanju,se mu postavi po robu in mu daj eno "vzgojno".Pes bo
presenečen in bo poizkusil svojo grožnjo podkrepiti-ugriz.Moraš ga nadvladati in pokazati oziroma določiti njegov položaj v krdelu-zadnji.
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #39 : petek, 22.07.2005 : 13:59:25 »

Vsakič, ko berem, da so vam ob rečnanju na lastnika svetovali ignoriranje in izogibanje me popade sveta jeza.


Samo v vednost, preden vse skočte u luft: Mashy je dobila nekaj navodil od mene osebno, a ko berem njen post, vidim, da se nisva dobro razumeli in so zato nekateri deli vaših komentarjev na mestu. Bova pa ob priliki vsekakor razčistili nesporazum.

lp, katarina
Logiran
Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #40 : sobota, 01.10.2005 : 10:07:41 »

Popolna tema za mojo psicko.. Wink

No, naso koker spanjelsko bitje v vsakem zivem cloveku zagleda plen. Ce bi ji v tistem trenutku rekla "daj ga", bi ga ugriznila. In vem, da je to po moji krivdi.

V mladosti sem jo na vsak nacin hotela nauciti "glas". In to sem jo ucila na cisto neprimeren nacin: ko je sel kdo mimo nase hise, sem ji rekla "daj glas", ona pa se je zapodila in zacela lajati. In to povelje je smatrala, kot da hocem da napade.
To zdaj ze vrsto let odpravljamo. Naucili smo se, da so nekateri ljudje zelo prijazni in da nikomur nic nocejo, potem kaj povelje "daj glas" dejansko pomeni.. Ampak na sprehodih v ljudeh se vedno vidi plen.

Sem ze poslala ene par ljudi, da so se ob "nakljucnih" srecanjih malo pokazali, ji dali kaksen briket. Pa je bilo vse v redu. Pocasi sem jo zacela uvajati v clovesko druzbo, jo vodila na kraje z vecimi ljudmi in po kake treh mesecih se je ze skoraj vzivela v to, nic vec nisem bila panicna ko je kdo kar stopil do nje in jo pobozal (ponavadi bi za to 100% skasiral ugriz) in po vsem tem se od nekod logicno pojavi kak pijanec/norec ki jo razdrazi, nalaja- nekaj pac, ker se Tisa hitro pusti sprocovirat. In moramo spet cel postopek ponavljati.

A je se kaka alternativa, ali se bom pac morala sprijazniti z nevarnim psom?

Pa se enkrat. Zavedam se, da sem to sama kriva Undecided
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #41 : nedelja, 10.08.2008 : 18:46:40 »

Koker španjeli (če so rodovniški) niso popadljivi! Ta pasma sama po sebi ni agresivna in človeka ne bo ugriznila (pes te pasme ne pasma sama Tongue).
Tudi sama imam predstavnico te pasme in ni bila nikoli agresivna do nikogar. Ja res veliko skače ampak je to zato ker je tako igriva in bi vsakega poljubčkala. Ta pasma je znana po veselem temperamentu in nevem kako bi to pasalo skupaj z agresivnostjo?!
Res je da je veliko odvisno od vzgoje ker se lahko hitro zgodi da pes človeka nadvlada in potem ne pusti vzeti hrane npr., pri čemer renči na lastnika...
Pravilno šolan pa je čudovit družabnik.

Če pa ima nekdo "čistokrvnega koker španjela brez rodovnika" potem naj ne govori, da ima doma kokra saj je mešanec kar lahko pojasnjuje agresivnost... Roll Eyes
Logiran
Strani: 1 2 3 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: popadljiv kokeršpanjel
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines