mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 16:47:19

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: popadljiv kokeršpanjel
Strani: 1 2 [3]  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: popadljiv kokeršpanjel  (Prebrano 24542 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #30 : četrtek, 06.05.2004 : 14:06:59 »

Hvala bogu, da je toliko nasvetov.
Če bi bila rešitev samo ena, potem bi bili psi in njihovi lastniki stroji in to od istega proizvajalca in iste znamke.  Wink

Koki,
glede na problem, ki si ga opisal, vsebina te teme ni prava zaiskanje rešitve.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #31 : četrtek, 13.05.2004 : 13:18:02 »

Malo pozno, a iz srca, pravijo. Grin Wink

Citat
napisal sem, da ata-pes NE pošilja mladičkov v izolacijo niti za 5 minut - in ker sem pristaš vzgoje "po pasje"  , to tudi zame nikoli ni primerna kazen.

Ja, vem da si to napisal, in natanko to sem tudi komentirala ter podala primer izolacije pri ucenju zadrzanja ugriza. Hkrati sem tudi opomnila, da po mojih info. celotno krdelo vzgaja leglo, ne pa samo ata samec. Vidis, jaz ne vidim vsake izolacije kot bavbava in ne vsake izolacije kot super krasne vzgojne metode. Izolacija, ker je pes nekaj zgrizel, se mi zdi brezveze, izolacija, ker ga ucis zadrzati ugriz, mi je pa zelo smiselna (sem jo tudi uporabila pri svojem). Zato me je tudi zanimalo, kaj je zate teh 5min (da slucajno ne meces vseh izolacij v en kos, ze zato ker so izolacije?).

Citat
ponavadi ata-pes tudi ni doma (vsaj jaz sem vzel samo mladičke - starše pa pustil pri vzrediteljih ), tako, da ne čakam ob električni žici kako bo pes vzgojil mladička, ampak sem jih vzgajal sam oz jih še  (in to skušam delati tako, kot bi to delal ata-pes v leglu).

Nisi razumel hehe, daj se enkrat preberi.  Wink
Citat
Pospravljanje stvari, ki niso za mladicke, je zelo dobra stvar; zakaj? Stvari, ki so tabu, umaknes, da jih ne more uniciti, in jih das nazaj, ko imas cas in voljo, da ga nadzorujes in mu na lep nacin dopoves kaj ja in kaj ne. Bi mar ti pustil elektricno zico, da tece preko celotne dnevne sobe in je blaaazno mamljiva za mladickov gobec, spustil zraven fotra-psa in cakal, kako ga bo foter prevzgojil? Upam, da ne. V kolikor stvari lezijo po celem stanovanju in jih pes zgrize, si kriv ti in ne pes, to pa zato, ker jih nisi pospravil. Ce si psa kaznoval, ker je grizel prepovedano stvar in je on to pocel v tvoji odsotnosti, je zopet kridva na tvoji strani; ocitno je imelo kaznovanje nasprotni ucinek (opisan zgoraj) in zopet je kridva na tvoji, ne na pasji strani.

Citat
sem se pa pozanimal, s kakimi "vzgojnimi pristopi" sta psici v leglih iz katerih izhajata moja dva kužka vzgajali svoje mladičke in sem nadaljeval z istimi pristopi, ker sta jih psa že poznala - se mi zdi logično. sem imel pa srečo, da sta obe psici "disciplinirali" svoje mladiče na enak način, tako da lahko tudi jaz svoja dva na enak način.
kako in kdaj ata-pes uporablja fizično silo se da pa videti v vsakem leglu, kjer je pes prisoten (niti ni nujno da je "fizični oče")- nekje v devetem tednu bo psica "vzgojo" prepustila psu in ta bo v štartu najprej precej grobo "preveril" kakšne "fizične in psihične" sposobnosti imajo "njegovi" mladički. metal jih bo v zrak, da bodo kar kričali in skušali zbežati k mamici, kar pes ne bo dovolil (in marsikomu, ki to gleda se bo zdelo, da je treba mladičke pred psom "rešiti", da jih ne bo poškodoval) in se precej grobo z njimi igral. fizično discipliniranje pa bo uporabil vsakič, ko kak mladiček ne bo upošteval "njegovih navodil". n.pr.: 10 predmetov je na terenu, enega "razglasi" pes kot "tabu" - gorje mladičku, ki se ga bo tvegal dotakniti...ali če se kak mladiček "brez dovoljenja" oddalji iz krdela - "fasal" jih bo, ko pride nazaj (!!!).

Meni pa ne, ker clovek ni pes. Grin Menim, da je potrebno vzgojo in pristope prilagoditi, saj ne gre za odnose pes-pes, temvec clovek-pes, prav tako pa psov ne vzgajamo za to, da bodo prosto tekali naokrog in se obnasali zelo primitivno in svoji vrsti primerno, ampak zato, da bodo nasi spremljevalci, ki nam ne bodo povzrocali tezav.

Ponavljam, po mojih informacijah vzgojo prevzame celotno krdelo (oz. mama in pa okolje, foter bogve kje je, v kolikor se gremo res provokativno teorijo Coppingerjevih), nikakor ne samo en pes-samec. Psi so tak ali tak zelo tolerantni do mladicev. Ocitno imava pac drugacne informacije. Wink

Ponovila bom spet tole:
Citat
...je treba upostevati: evolucijo, vpliv cloveka (selekcija, pasme, in neposreden vpliv cloveka kot bitja, pri katerem imajo zivali legla v neposredni blizini; beri v hisi), pomanjkanje ostalih krdelnikov (pasjih),...

Cisto tako, kot zanimivost. Mojega pesjana je od malih nog (se pravi 8 tednov dalje-ko sem ga dobila), vsak dan spremljal odrasel 3 leta star krasevec. Torej bi mu nekak lahko rekli "foter"? No, tako tolerantnega psa jaz v zivljenju se nisem videla. Mali mu je dobesedno hodil in skakal po glavi, ga grizel v znable, pes ni rencal, samo ulegel se je in pustil, da mali pocne kar hoce. Prepustil mu je igrace, kosti, hrano, vodo,...

Citat
prebrati se da to verjetno marsikje - jaz sem prebral v knjigah eberhard-a trumler-ja in uli-ja koeppel-a - oba raziskovalca vedenja kanidov (prvi žal že pokojni). pri drugem sem bil pa tudi že s svojima mrcinama na seminarju (uči lastnike psov "pasjega vedenja"   ) - ki ga lahko mirne vesti priporočam. dela brez katerihkoli pripomočkov (brez povodca, ovratnice, "priboljškov"...) - zeeelo zanimivo!!!

Poznam Trumlerja, bi ga kar uvrstila med klasike, kot recimo Freunda, pa Zimena, Wayna, Mecha-kar se tice kanidov nasplosno. Kar se tice pa psov in pasjega obnasanja pa...Scott in Fuller, kdo pa drug. Grin Sem bila pa vedno pod vtisom, da je Trumler bolj raziskoval vedenje volkov in pa krdel hibridov in psov v ogradah kot pa neko obnasanje pri ljudeh? Njegovih knjig nisem brala, le clanke o njegovem delu, sem si pa vedno zelela obiskati Volcji kot.
Ulijevo knjigo (Das Rudelkonzept) sem prelistala, vendar me zal ni preprical in je nisem kupila. Opazila sem, da nekak ne mara "novodobne" vzgoje in klikanja; vsaj tako je bilo cutiti v enem poglavju (nek primer solanja s klikerjem v skupini). Je res ali se samo tako razume?
Odlicno, da si bil na seminarju. "Moj" ima seminarje na zalost cez luzo na Floridi in zal verjetno ne bo nic.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Ory
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.750


« Odgovor #32 : petek, 19.11.2004 : 15:03:32 »

Vidim, da ste se zelo obšerno razpisali kako in na kakšen način reagirati ob agresivnem vedenju psa. Tudi z našo mešanko imamo v zadnjem času vedno več problemov. Vedno je bila izredno prijazna kužika (razen s kakšnimi kužki se ni preveč razumela), zadnje čase pa jemlje "čuvanje hiše" že preveč resno. Kadar koli imamo kakšen obisk ali delavce v hiši popolnoma znori. Zakadi se jim med noge in nekomu je že strgala hlače.  Nikoli si nisem mislila, da bo kateri od mojih psov kdaj ugriznil človeka!!! Še posebej se mi zdi to nedopustno, ker za to ni nobene potrebe. Vsi smo bili namreč doma, torej ne razumem zakaj se počuti tako ogrožena.  Sad
Psička je stara 2 leti in od svojega 5 meseca hodi v pasjo šolo (sprva mala šola in kasneje Agility). Nikoli nismo bili do nje agresivni, vedno pa smo poskušali biti dosledni. Naj povem, da je do domačih zelo nežna in nikoli ne kaže znakov agresije. Tudi do hrane ni posesivna.....
Logiran
mashy
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 39


« Odgovor #33 : petek, 22.07.2005 : 10:23:54 »

Tudi mi imamo probleme s koker španjelom, starim 6 mesecev. Do sedaj je bil zelo priden, zadnje 14 dni pa je začel renčati. Če počiva (ne glede na to kje je - na svojem ležišču, v dnevni sobi ...) začne renčati ko se mu približaš na pol metra Angry. Stvar je vedno hujša, saj je najprej le renčal, sedaj pa imamo občutek, da bi nas ugriznil, če bi prišli bližje.

Hodimo v šolo, tam so nam svetovali da se ga izogibamo ko počiva oz. da mu preprečimo, da bi ležal na tistih delih dnevne sobe, kjer renči. Ampak to ni mogoče, ker se en dan uleže zraven sedežne, drugi dan zraven televizije ...

Ker je to naš prvi pes, delamo vse kot so nam svetovali: ne sme na sedežno, ne sme na posteljo, pred vrati se vsede, počaka in gre zadnji skozi, pred hrano sedi tudi 10 minut, potem pa mu rečemo da začne jesti, hrane od mize nikoli ne dobi...
Do sedaj smo mu hrano tudi vzeli za malo časa, ampak sedaj je začel renčati in bi ugriznil če bi mu jo hoteli vzeti (saj tako se nam zdi). Je pa res, da lahko držiš posodo med obrokom (ne smeš se mu pa približati in mu jo skušati vzeti).

Tudi iz gobčka smo mu prej lahko vzeli vse, sedaj pa kosti (tiste iz kože) ne pusti več, ampak to kakor se mu zdi - enkrat lahko, drugič ne.

Renči in laja le, ko počiva (torej ko se njemu zahoče). Ne vemo kaj naj storimo da bo nehal.
Do tujcev pa je izredno prijazen in nobenega ne ugrizne, le ko ga božajo malo grize (ampak toliko da le prime roko, mu rečeš da ne sme in potem sebe grize Roll Eyes). Tudi tujim psom se podredi, vedno se uleže na hrbet, tudi ljudem. Samo ko pa počiva pa renči in laja.

Prosimo za pomoč, ker smo obupani  Cry in ne vemo kako naj ga odvadimo tega.

Lp Maša & Bali
Logiran
Ivanhoe
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 256


« Odgovor #34 : petek, 22.07.2005 : 11:11:41 »

Na žalost smo imeli še kar dosti "takšnih" kokerčkov tudi v naši šoli. Problem je bil večinoma pri vodniku. Ko je pes zarenčal se je vodnik ustrašil in to pes seveda vidi in čuti. Potem se pa počuti strašno močnega in drugič to spet proba. Opazila sem, da se je večina kužkov zelo ustašilo, če je v tistem trenutku, ko je renčal, vodnik full kričal na psa (!Ne! to ne smes! izgini! in podobno, važno, da je bilo glasno in odločno). Potem je pes pogruntal, da le ne bo dosegel, da se ga si bojijo in da ne bo postal "jack" v hiši. Ko se pa je potem prijazno približal vodnika, je ga pa ta zelo pohvalil in pomučkav.
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #35 : petek, 22.07.2005 : 11:21:21 »

.

Hodimo v šolo, tam so nam svetovali da se ga izogibamo ko počiva oz. da mu preprečimo, da bi ležal na tistih delih dnevne sobe, kjer renči. Ampak to ni mogoče, ker se en dan uleže zraven sedežne, drugi dan zraven televizije ...


Do sedaj smo mu hrano tudi vzeli za malo časa, ampak sedaj je začel renčati in bi ugriznil če bi mu jo hoteli vzeti (saj tako se nam zdi). Je pa res, da lahko držiš posodo med obrokom (ne smeš se mu pa približati in mu jo skušati vzeti).

Tudi iz gobčka smo mu prej lahko vzeli vse, sedaj pa kosti (tiste iz kože) ne pusti več, ampak to kakor se mu zdi - enkrat lahko, drugič ne.



Prosimo za pomoč, ker smo obupani Cry in ne vemo kako naj ga odvadimo tega.

Lp Maša & Bali

Vsakič, ko berem, da so vam ob rečnanju na lastnika svetovali ignoriranje in izogibanje me popade sveta jeza.

Kaj bomo tudi ugrize začeli ignorirat?
Kaj se bomo mi preselili v pesjake, psi pa bodo imeli cela stanovanja zase?

Nikakor si ne smemo dovoliti da bo naš pes renčal na nas ali samo nakazal renčanje.
Z ostrim NE in vstrajanjem da preneha boste preprečili to vedenj, ker se bo to vedenje samo še stopnjevalo in prenašalo tudi na druge stvari.

Pojdite odločno priti njemu z resnim in odločnim glasom.
Če vas že hoče ugriznit je bolje, da vas sedaj, kot pa ko bo imel močnejši ugriz.
In lažje ga boste fizično obvaldali danes, kot pa kasneje, ko bo močnejši in bo imel temu primerno tudi močnejši ugriz.

Torej če je tandenca modernizma izogibanje in ignoriranje prav, a ne ko pes renči in kaže agresivno vedenje proti svojemu lastniku.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #36 : petek, 22.07.2005 : 13:10:52 »

Predvsem se psa ne smeš bati. Jaz bi v tem primeru renčanje ignorirala. v tem smislu "ti kar renči, če ti paše, če mi en tak mejhen cucek grozi meni čist dol visi" in bi čisto mirno naredila natančno tisto, kar bi pes rad preprečil. če bi zarenčal, ko bi prijela posodo, bi mu jo mrtvo ladno vzela in je tudi pod razno ne bi več dobil nazaj. Če bi me šavsnil (ali samo hotel šavsniti) bi mu čisto v molče in brez razbujanja v hipu pripeljala tako klofuto da bi si jo zapomnil. In potem delala naprej, kot da se ni nič zgodilo.
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #37 : petek, 22.07.2005 : 13:15:53 »

Se strinjam z obema. Nikar se odmakniti v trenutku ko pes zarenči! Moja tamala je pri 8. mesecih skočila vame, ko sem kregala Brina. V tisti sekundi je dobila čisto refleksno batino, tudi nisem kontrolirala moči, ker nisem vedela kaj za vraga leti vame od zadaj. Psica je še nekaj časa zganjala užaljenost, jaz pa tudi. Od takrat ni več poskušala in ko imam debate z Brinom se umakne.
Logiran
lenzi
novinec
*
Sporočil: 32


« Odgovor #38 : petek, 22.07.2005 : 13:58:50 »

Tvoj mali kuža je ugotovil,da je lahko velik.Mirno si mu dovolila,da se je zrangiral s teboj.Ko je ugotovil.da renčanje ne zadošča več,je poizkusil z ugrizom.Čeprav se bodo oglasili zagovorniki neuporabe sile,tvoj kuža prav prosi zanjo.Ob prvem ponovnem konfliktu,že samo
ob renčanju,se mu postavi po robu in mu daj eno "vzgojno".Pes bo
presenečen in bo poizkusil svojo grožnjo podkrepiti-ugriz.Moraš ga nadvladati in pokazati oziroma določiti njegov položaj v krdelu-zadnji.
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #39 : petek, 22.07.2005 : 13:59:25 »

Vsakič, ko berem, da so vam ob rečnanju na lastnika svetovali ignoriranje in izogibanje me popade sveta jeza.


Samo v vednost, preden vse skočte u luft: Mashy je dobila nekaj navodil od mene osebno, a ko berem njen post, vidim, da se nisva dobro razumeli in so zato nekateri deli vaših komentarjev na mestu. Bova pa ob priliki vsekakor razčistili nesporazum.

lp, katarina
Logiran
Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #40 : sobota, 01.10.2005 : 10:07:41 »

Popolna tema za mojo psicko.. Wink

No, naso koker spanjelsko bitje v vsakem zivem cloveku zagleda plen. Ce bi ji v tistem trenutku rekla "daj ga", bi ga ugriznila. In vem, da je to po moji krivdi.

V mladosti sem jo na vsak nacin hotela nauciti "glas". In to sem jo ucila na cisto neprimeren nacin: ko je sel kdo mimo nase hise, sem ji rekla "daj glas", ona pa se je zapodila in zacela lajati. In to povelje je smatrala, kot da hocem da napade.
To zdaj ze vrsto let odpravljamo. Naucili smo se, da so nekateri ljudje zelo prijazni in da nikomur nic nocejo, potem kaj povelje "daj glas" dejansko pomeni.. Ampak na sprehodih v ljudeh se vedno vidi plen.

Sem ze poslala ene par ljudi, da so se ob "nakljucnih" srecanjih malo pokazali, ji dali kaksen briket. Pa je bilo vse v redu. Pocasi sem jo zacela uvajati v clovesko druzbo, jo vodila na kraje z vecimi ljudmi in po kake treh mesecih se je ze skoraj vzivela v to, nic vec nisem bila panicna ko je kdo kar stopil do nje in jo pobozal (ponavadi bi za to 100% skasiral ugriz) in po vsem tem se od nekod logicno pojavi kak pijanec/norec ki jo razdrazi, nalaja- nekaj pac, ker se Tisa hitro pusti sprocovirat. In moramo spet cel postopek ponavljati.

A je se kaka alternativa, ali se bom pac morala sprijazniti z nevarnim psom?

Pa se enkrat. Zavedam se, da sem to sama kriva Undecided
Logiran
nezzek
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.483


« Odgovor #41 : nedelja, 10.08.2008 : 18:46:40 »

Koker španjeli (če so rodovniški) niso popadljivi! Ta pasma sama po sebi ni agresivna in človeka ne bo ugriznila (pes te pasme ne pasma sama Tongue).
Tudi sama imam predstavnico te pasme in ni bila nikoli agresivna do nikogar. Ja res veliko skače ampak je to zato ker je tako igriva in bi vsakega poljubčkala. Ta pasma je znana po veselem temperamentu in nevem kako bi to pasalo skupaj z agresivnostjo?!
Res je da je veliko odvisno od vzgoje ker se lahko hitro zgodi da pes človeka nadvlada in potem ne pusti vzeti hrane npr., pri čemer renči na lastnika...
Pravilno šolan pa je čudovit družabnik.

Če pa ima nekdo "čistokrvnega koker španjela brez rodovnika" potem naj ne govori, da ima doma kokra saj je mešanec kar lahko pojasnjuje agresivnost... Roll Eyes
Logiran
Strani: 1 2 [3]  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: popadljiv kokeršpanjel
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines