mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 22:52:00

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Medvedi
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 12   Dol
Natisni
Avtor Tema: Medvedi  (Prebrano 66096 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Tetameta
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 181


« Odgovor #15 : sreda, 14.03.2007 : 10:04:05 »

Se mi vseeno zdi, da bolj mi rinemo k medvedu kot medved k nam.
Kaj pa tist v Ljubljani? Na Galjevici... Medvedi v mestu so vseeno mal čuden pojav (razen, če si iz Kočevja- tam je to baje normalno Wink )...in ne reč, da je tudi mesto njegov življenski prostor (razen Kočevja, seveda  Wink )...

Predsednik društva je svoj intervju končal z besedami, da je to, kar se počne z medvedi v Sloveniji sramotno za 21. stoletje in za našo mlado državo.
Je pa res, da rahlo pretiravajo s številom medvedov za odstrel in da so idioti tisti, ki grejo streljat medvedko, ki ima mladiče... Angry
No, po drugi strani pa tudi to "društvo za osvoboditev živali" rahlo pretirava...Se grejo neke blazne ljubitelje živali in zraven vse, ki kdaj pojemo kakšen šnicel, označijo za morilce najhujšega razreda... Me zanima, če bi bil ta predsednik še tako glasen, če bi ga napadel medved... Shocked
Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #16 : sreda, 14.03.2007 : 10:36:12 »

Nisem iz Ljubljane in zato ne vem za medveda na Galjevici. A je slučajno koga pokončal? Napadel?
V glavnem vem za medveda, ki je pred nekaj leti zalutal na obalo in se sprehajal ob izolski obvoznici. Mislim, da je blo to početje precej bolj nevarno zanj kot za ljudi, ker dvomim, da bi preživel bližnje srečanje z avtom. Poškodoval ni nikogar in upam, da še vedno nekje mirno preživlja svoje dneve.
Moram pa rečt še to, da:
- en medved v ne vem kolko letih v mestu potrjuje samo to, da medvedje NE rinejo trumoma med ljudi
- naša mesta, vasi in kraji se veselo širijo in širijo in širijo. Pa ko se ne širijo mesta, se širijo ceste.
Kdo torej rine kam  Huh

Pa še to. Slovenija ima 2 mio prebivalcev. Ja, žal se je verjetno kdo med nami že srečal z medvedom. Koliko pa?
Tudi če bi "tega predsednika" kot praviš napadel medved to še ni razlog, da se jih kar pobija ne glede na to kako glasen bi bil. In celo če bi ga napadel v samem centru Ljubljane, potem bi bilo v najslabšem primeru treba odstranit en sam, konkreten primerek, ne pa še cele njegove žlahte.
Logiran
Tetameta
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 181


« Odgovor #17 : sreda, 14.03.2007 : 10:44:04 »

Nisem iz Ljubljane in zato ne vem za medveda na Galjevici. A je slučajno koga pokončal? Napadel?
Ja dejansko je napadel psa od mamine kolegice...ki so ga imeli na vrtu, medved je pa zalutal tja...pol so pa psa imeli v karanteni (v svoji garaži), dokler niso ugotovili, da medved ni imel stekline... No, pa pes je preživel...Sam medved je pa hodil mimo šole in hiš in kaj jaz vem, kaj bi se lahko zgodilo... Shocked

Tudi če bi "tega predsednika" kot praviš napadel medved to še ni razlog, da se jih kar pobija ne glede na to kako glasen bi bil. In celo če bi ga napadel v samem centru Ljubljane, potem bi bilo v najslabšem primeru treba odstranit en sam, konkreten primerek, ne pa še cele njegove žlahte.
verjetno ga ne bi napadel, ker medvedi imajo verjetno okus in ne jejo junk food-a... Wink Ok, mal heca... Sej pravim, da so idioti tisti, ki so se spomnili pobit toliko medvedov in tisti, ki so ustrelili medvedko... Ampak ta "predsednik" in to "društvo" zame niso nič boljši...sam mal je treba poslušat kakšne kvasijo, pa te prime, da bi jih sam serviral medvedom... Shocked
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #18 : sreda, 14.03.2007 : 10:57:23 »

Citat
okolnjo ministrstvo nima pojma, koliko je sploh  medvedov v Sloveniji.

MOp dobi podatke od ZGS in BF, ki so edini, ki se z medvedjo populacijo strokovno ukvarjajo. Torej imajo samo in edino oni najbolj relevantne podatke. Je res, da je ocena, vendar je najboljša ocena, ki jo imamo. In tudi metode temeljijo na EU priporočilih in so bile dodelane za naše razmere. Žal tisti, ki trdijo, da podatki niso pravi, nimajo nobenih idej in predlogov, kako bi se medvedjo populacijo preštelo na "bolj pravi" način.

Citat
So imeli lovci štetje medvedov. Vsi na preže in so šteli lepo 1,2,3....Ampak , ko bi to štetje trajalo eno uro in povsot ob istem času, bi še človek verjel koliko jih je, pa je trajalo celo noč. Ali veste kako razdaljo prehodi medved v eni noči??

Ne šteje se jih tako. Pač pa po številu brlogov, iztrebkih, sledenju z ovratnicami se ocenjuje velikost teritorija in na podlagi tega se predvideva...

Citat
Pa jih bodo odstrelili 100 in nazadnje ugotovili, da ni nobeden ostal!!!!

Citat
ki je ogrožena, nedopusten, saj se tako vrsta slabi

Slovenski medvedje so del veliko večje dinarske populacije, zato o nekem obstoju in samovzdrževanju naše populacije ne moremo govoriti. Vsekakor je naših 500-700 medvedov premalo, da bi populacija kot taka sploh obstajala.

Citat
kar se tiče mrhovišč in so jih uvedli nazaj

In imajo bojda razdela koliko in kam...

Citat
Imam pa vedno ob takih dogodkih pred očmi tudi iznakažene obraze in telesa in včasih trupla tistih kmetov, ki so jih medvedje napadli brez znanega vzroka.

Takih primerov je bilo v zadnjih letih za na prste preštet in niso bili brez vzroka. Za natančnejše podatke bi pa morala povprašati, ampak to lahko storite tudi sami. Na MOPu ali ZGSju, kjer imajo to evidentirano. Sploh pa ne bi govorila o truplih... Se pa strinjam, da je lažje govorit iz centra Ljubljane kot iz Kočevja.

Citat
V javnost prihajajo informacije, da lahko odstrel živali poveča konflikte in število rojstev živali. Zato je mogoče, da se bo z odstrelom medvedov dosegel samo nasprotni učinek, torej še več bo konfliktov, škode in verjetno tudi medvedov.

To za medvede in na splošno velike zveri ne velja. Ker so na vrhu prehranjevalne lestvice in nimajo takega obrambnega mehanizma pred prevelikim oplenom. Tako obrambo populacije je narava namenila vrstam plena in ne predatorjem. Samica medveda ima mladiče na dve leti enkrat in takrat enega do tri (tri je že visoka številka). In pika. Tudi, če jih zdesetkaš, bo številka ostala taka.

Citat
Tri rise, ki so jih v Kočevsko reko pripeljali leta 1973 za razplod, so bili odlovljeni na Slovaškem, ker mi nismo imeli potenciala.

sicer ne vem točno, kaj je bilo s tem mišljeno, vendar ne da nismo imeli potenciala. Ris je bil pri nas iztrebljen. Ga sploh ni bilo.

Citat
In koliko je takih področij v SLO?

Jih načeloma ni.

Kljub vsemu povedanemu se mi zdi dotičen primer sporen, da ne bo kdo narobe razumel. Vendar niso vsi lovci slabi in ne delajo vsega brez kakršnihkoli osnov in znanja..
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #19 : sreda, 14.03.2007 : 12:26:17 »

Nihče ni govoril o slabosti lovcev,  v tem primeru je bilo omenjeno samo to, da je bil pri nesreči prisoten lovec, ki je imel strelno orožje in glede na to, da je bil to njegov revir, bi menda že moral vedeti, kje je medvedji brlog. Ter da medvedka zaradi blage zime (za katero je spet kriv človek) ne sanja zimske idile. In odgovornost za to, da so se približali brlogu, v katerem sta bila dva medvedja mladička je samo na strani obiskovalcev. A morda kdo od nas hodi na ozemlja, za katera že vnaprej vemo, da jih čuva 5 rotweilerjev ali pitbullov?
Risa v Sloveniji je iztrebil slovenski človek, res je, potenciala nismo več imeli.
Dvomov o tem, koliko je število kakšne živalske populacije, ne sme biti, ocena mora biti točna, sploh če je njena posledica natančno število primerkov, ki so za odstrel.
Ali je odstrel teh medvedov morda povezan s kakšnimi natančnejšimi podatki, ali bodo "šli" moški ali "ženski" primerki, ali je morda vseeno?
Tetameta, se strinjam, če se medved znajde v urbanem središču, je potrebno nekako poskrbeti za njegovo odstranitev. Ampak  tu ne govorimo o odstranitvi enega lutajočega  medveda, temveč o odstranitvi 100 ali 106 če hočete.

Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #20 : sreda, 14.03.2007 : 12:40:28 »

Se zelo strinjam z drobtinico! Ko gre za "odstranjevanje" primerkov neke vrste, ocene res ne bi smele bit približne, da o spolu niti ne govorim. Kaj bo pomenilo za ohranjanje vrste, če bodo (v teoriji je to pač povsem mogoče) odstrelili samo samice? Matematično ima pač vsak "primeren" primerek povsem enake možnosti, da ga zadane metek. In res, kaj če bi bile to samo samice? In kaj če samo samci? 

Tetameta malo za šalo, malo za res:
če bi se zanašali na dober okus medvedov, potem po moje velika večina lovcev sploh ni v nevarnost! 

 Wink
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #21 : sreda, 14.03.2007 : 12:47:48 »

Sama še nisem doživela bližnjega srečanja z medvedom, sem jih pa slišala na daleč, ko sem bivakirala v Kočevju.
Vem, da jih je kar nekaj na Rakitni in se tamkajšnji prebivalci ne sekirajo preveč. Vejo kje približno so njihove poti, kje so brlogi in se tam ne gibajo.
Ker o teh zadevah ne vem dosti,bom rekla le: morda bi se morali zamisliti nad tem, kdo kam rine, če greš v gozd lahko srečaš gozdne živali, če tega ne želiš, se lahko sprehajaš po mestnih ulicah. Tam medveda ne boš srečal.
Logiran
alessa06
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 234


« Odgovor #22 : sreda, 14.03.2007 : 12:50:46 »

Tetameta! 
Nihče ni rekel, da so lovci vsi slabi. Imam v družini primerek, ki ni slab in zato skregan z ostalimi, ki delajo neumnosti.

Pred enim letom so jih šteli tako kot sem napisala, ker se je še oče jezil, da so enega medveda videli štirje lovci in so ga šteli kar štirikrat.

 Če se pa že šteje po brlogih, kaj pa so potem ti ljudje delali tam kjer je brlog. V prvem postu je napisano, da je bil z njimi lovec. Pa madona sej bi on moral vedeti, da je tam medvedka z mladiči, ker to pa imajo zabeleženo kje so brložine v vseh lovskih družinah in na zavodih za gozdove, da svojih delavcev sekačev ne pošljejo na to območje, dokler je medvedka tam!!
Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #23 : sreda, 14.03.2007 : 12:59:18 »


Imam v družini primerek, ki ni slab in zato skregan z ostalimi, ki delajo neumnosti.

Zanimivo, a ne, kako med lovci, kobajagi skrbniki gozdnih živali, ta dobri postanejo "izobčenci"?  Undecided
Logiran
Tetameta
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 181


« Odgovor #24 : sreda, 14.03.2007 : 13:05:27 »

Tetameta!
Nihče ni rekel, da so lovci vsi slabi. Imam v družini primerek, ki ni slab in zato skregan z ostalimi, ki delajo neumnosti.
joj, tega pa nisem nikoli trdila... Še zmeri do sedaj sem na temu forumu (v nasprotju z večino) govorila same dokaj dobre stvari o lovcih... Samo pravim, da je tist, ki se je spomnil odstreliti toliko medvedov mal khm čuden (da se lepo izrazim)...ne vem od kje jim taka cifra...sploh nisem vedela, da imamo 100 medvedov...   Shocked

Če se pa že šteje po brlogih, kaj pa so potem ti ljudje delali tam kjer je brlog. V prvem postu je napisano, da je bil z njimi lovec. Pa madona sej bi on moral vedeti, da je tam medvedka z mladiči, ker to pa imajo zabeleženo kje so brložine v vseh lovskih družinah in na zavodih za gozdove, da svojih delavcev sekačev ne pošljejo na to območje, dokler je medvedka tam!!
En pameten primerek lovca...pol je pa ves glasen, ko ga medved napade...in gre in ustreli medvedko z mladiči (pa vsak lovec ve, da se mladiču ne sme ustreliti mame)...

Tetameta malo za šalo, malo za res:
če bi se zanašali na dober okus medvedov, potem po moje velika večina lovcev sploh ni v nevarnost!  

 Wink
Mislim, da se v tem primeru lahko večina od nas brez skrbi sprehaja po Kočevskem rogu... Wink
Logiran
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #25 : sreda, 14.03.2007 : 13:25:00 »

Citat
A morda kdo od nas hodi na ozemlja, za katera že vnaprej vemo, da jih čuva 5 rotweilerjev ali pitbullov?

To pomeni kaj? Da ljudje, ki tam živijo nimajo vstopa na svoja zemljišča (ki so zelo verjetno nekaj več kot prag njihove hiše)? Za dotični primer se pa strinjam in sem že to tudi povedala.

Citat
Dvomov o tem, koliko je število kakšne živalske populacije, ne sme biti, ocena mora biti točna, sploh če je njena posledica natančno število primerkov, ki so za odstrel.
Ali je odstrel teh medvedov morda povezan s kakšnimi natančnejšimi podatki, ali bodo "šli" moški ali "ženski" primerki, ali je morda vseeno?

Ni dvomov o tem. Številka je natančna kolikor se da. Ocena ni na oko ocena, ampak na podlagi dolgoletnih raziskav in metod štetja medvedov. In seveda je določeno tudi kaj se odstreli. In ne samo ali gre za samce ali samice, pač pa tudi starostna struktura ter fizično stanje medveda (da razložim: zelo pomembno je ali odstrelijo velikega dominantnega samca s 300 kg ali pa nekega revčka, ki nima niti svojega teritorija in tehta cca 180 kg, torej kot samica. Pomembno je ali se odstreli "stara" mama, ki zna vzgajati svoje mladiče ali neka neizkušena mama, ki jih bo po možnosti zapustila. Vse to je upoštevano v odstrelu).

Za točno številko pa predlagate kaj? Da se polovi vse medvede v sloveniji, se jih uspava (hkrati jih je koristno tudi zmeriti, stehtati, oceniti zdravje), jih pobarvati z različnimi barvami (s čipi nekako ne bi šlo, ker moraš biti preblizu za preverjanje, torej bi to pomenilo ponovno uspavanje medveda) in si jih beležiti? Ste resni?

Sej drugače so podatki javno dostopni, malo je treba pobrskati po MOLovi strani ali pa se pozanimati pri že prej omenjenih organizacijah. Če se že kdo želi spuščati v strokovnost ocene in metod štetja in podobno.

Citat
da jih je kar nekaj na Rakitni in se tamkajšnji prebivalci ne sekirajo preveč. Vejo kje približno so njihove poti, kje so brlogi in se tam ne gibajo.

MOP skrbi tudi za obveščenost prebivalcev in sodelovanje s stroko na izpostavljenih območjih. Vsaj naj bi. V programu majo, kaj dejansko se izvaja je pa res vprašanje. To pa lahko povedo samo tamkajšnji prebivalci.

Citat
Tetameta!
Nihče ni rekel, da so lovci vsi slabi.

To sem omenila jst, ker sem na hitro zaključila. Hotela pa sem povedati (ne samo in izključno za lovce, ker razen samega odstrela oni nimajo kaj veliko pri ocenjevanju števila in strukturi odstreljenih medvedov), da tisti, ki to vodijo vedo kaj delajo. In ni nobenega (zaenkrat), ki bi jim po strokovni plati znal ali vedel očitati. Samo vpitje levo in desno pač ne pomaga.

Citat
Če se pa že šteje po brlogih, kaj pa so potem ti ljudje delali tam kjer je brlog. V prvem postu je napisano, da je bil z njimi lovec. Pa madona sej bi on moral vedeti, da je tam medvedka z mladiči, ker to pa imajo zabeleženo kje so brložine v vseh lovskih družinah in na zavodih za gozdove, da svojih delavcev sekačev ne pošljejo na to območje, dokler je medvedka tam!!

S tem se strinjam. Vedeli so oziroma bi morali vedeti. Drugače pa je po 35. členu zakona o divjadi in lovstvu zagrožena kazen (mislim, da od 0,5 mio SIT navzgor) za vznemirjanje divjadi (torej tudi medveda) v času vzreje mladičev. Sploh pa v okolici brloga. In še nekaj nekorektnosti je v dotični situaciji, zaradi katere se je začela ta debata.

Ponavljam:
Citat
Kljub vsemu povedanemu se mi zdi dotičen primer sporen, da ne bo kdo narobe razumel.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
pridna
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.335



« Odgovor #26 : sreda, 14.03.2007 : 13:33:05 »

Citat
malo je treba pobrskati po MOLovi strani

Se opravičujem, napaka: MOPovi strani.
Logiran

Ustvaril sem si svoje mnenje. Prosim, ne zmedite me z DEJSTVI. (neznani avtor)
alessa06
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 234


« Odgovor #27 : sreda, 14.03.2007 : 13:45:27 »

No ravnokar je bilo po televiziji na poročilih, da je iskanje medvedke ustavljeno! Mladički pa naj ne bi preživeli.
Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #28 : sreda, 14.03.2007 : 13:52:08 »

Mladièki pa naj ne bi preživeli.

Krasno! Še ena zmaga človeka.... 
Me pa zeeeelooo zanima kako bo s tistim 35. členom zakona in kdo bo plačal zdravljenje tistega fanta??? Zakaj bi ga morali mi???  Undecided

Btw. Resno me tole zanima, če kdo ve. Poginila sta 2 mladiča. A se štejeta v odstrel, al je to pač bonus?
Logiran
PikaPoka
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.073


« Odgovor #29 : sreda, 14.03.2007 : 13:55:29 »

Rečeno (oziroma napisano) je bilo celo, da naj bi človek šel do brloga in skušal slikati mladiče in da je zato medvedka napadla. Nepreverjeno, samo "slišano".
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 12   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Medvedi
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines