mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 13:45:24

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Nabava hišnih živali - kaj je potrebno vedeti predno se odločimo
Strani: 1 2 3 4 [5] 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Nabava hišnih živali - kaj je potrebno vedeti predno se odločimo  (Prebrano 77489 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #60 : sreda, 16.02.2011 : 15:34:37 »

pol pa te čaka predstavitev  Cool
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #61 : sreda, 16.02.2011 : 15:43:00 »

Hm, mal ste pri branju skrenili s tečajev Grin

Piše takole: psi minimalno 54,5 kg, psice minimalno 40,5 kg
Logiran

AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #62 : sreda, 16.02.2011 : 15:58:21 »

opažam, da danes ni moj dan  sram
Bluzim...
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #63 : sreda, 16.02.2011 : 16:04:11 »

No, jasno, da čivava ne potrebuje toliko sprehodov, kot recimo border, husky itd.  Tongue... Poanta je bla pa v tem, da pa se je z vsakim psom treba ukvarjati. Vsak pes potrebuje tako fizično kot umsko zaposlitev. Seveda ne vsi oboje v enaki meri, sploh fizične ne. Glede umske pa ja, AngSeter, se strinjam, ne moremo z vsemi psi delat na enak način. Nekateri pogruntajo takoj, nekateri šele čez par mesecev. Ja, treba se je prilagoditi, potem pa dosežemo zadan cilj, če ga le vsaj malo prilagodimo. Vbistvu sem želela poudariti to, da se mi ne zdi sprejemljivo, da si nekateri kupijo majhnega psa iz razloga, ker bo po njihovem dovolj en mini sprehodek na dan, hrana in, če ga bodo dvakrat še počohali  Shocked. Samo toliko, da lahko rečejo, da psa imajo. Pač z enimi se več gibaš, eni se bi skos cartali, eni so neprenehoma željani novih umskih izivov, seveda so tudi taki, ki so pač bolj leni. Ampak važno je, da se z vsakim ukvarjamo na način, ki ustreza tako psu, kot tudi nam.

Aja, poznam nekaj primerov, ko si je neka punca (in drugi) kupla mini yorkija, ker je bilo to pač "moderno", ker je želela psa, s katerim se bo lahko malo "kazala" naokoli in dobila pozornost. Da ne omenjam stanje psa danes...

Lp vsem
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #64 : sreda, 16.02.2011 : 16:16:08 »

Hehe, Itlam, vidiš, zdaj sama sebe negiraš glede na prejšnji post o tem, da je za vse pse zaposlitev (fizična in psihična) enaka. Zdaj razumem, da je bilo v bistvu nerodno napisano. Ja, z vsakim se je treba ukvajrat, tako ali drugače, sicer jih ne imet SPLOH. Ampak enih je skoz "polna bajta", eni so pa bolj "plišasti" (pa ni važna velikost).
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #65 : sreda, 16.02.2011 : 16:30:30 »

Hehe, SunnyDay, maš prav ja, sodim med tiste, ki prehitro kliknejo knof "sporočilo" (oz. pošlji) in pol je vse včasih tak dvoumno napisano, da pihaja do nesporazumov  Roll Eyes  Grin... Je pa zato v onem prejšnjem postu vse podrobneje razloženo  Wink.

Vbistvu je fajn, ko sporočil ne moreš popravljati, ker pol eni popravljajo vse, kar se jim zazdi, spreminjajo menje, ko jim drugi oporekajo in pol pride do takih postov : eni citirajo prejšnji post nekoga, ko pa greš ti to gledat, pa ma ta, ki ga je nekdo citiral napisano samo Lp, nikjer besedilo citata  Roll Eyes (čisto izven teme, sorry)
Logiran
zalka
novinec
*
Sporočil: 1


« Odgovor #66 : sreda, 16.02.2011 : 16:37:01 »

Pri nas imamo dva velika psa v stanovanju (na 70 m2)- beauceronko in nemškega ovčarja. Ko sva jih s fantom dobila, sva živela v hiši, sedaj pa se je pač obrnilo tako, da živimo v stanovanju. Za beauceronko nas je nekoliko skrbelo, ker je zelo živahna, pa se je izkazalo, da je bila skrb povsem odveč in ni nikakršnih težav - veliko gibanja sta tako ali tako potrebovala vedno, to se ni spremenilo. V našem bloku je tudi kar nekaj psov velikih pasem, pa ni z nobenim težav. Mislim, da stanovanje nikakor ni ovira za velikega psa. Pes pač ne potrebuje veliko prostora, potrebuje pa ukvarjanje - če živi v pesjaku, v ogromni hiši ali pa v stanovanju.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #67 : sreda, 16.02.2011 : 16:48:00 »

Bom še jaz dodala, sploh ker se je zaradi mojega posta tam sploh začelo.  Nikakor nisem hotela reči, da bohnedaj majhnega psa v stanovanje in se čisto streinjam s tem, da je treba razmišljati tudi o tem, kaj pa če ga bo potrebno nosit. Absolutno. Tudi midva, ko sva "izbirala" je bil skoraj na prvem mestu - tako velik, da ga še lahko neseva udobno.

Kar sem hotela povedati je bilo, da če se izbira majhnega psa samo zato, ker živimo v bloku je smotrno ob tem vzeti v poštev še prej tudi karakter psa in ga potem na podlagi tega umestiti v razred velikosti, ki se nam zdi primeren.  Osebno sicer menim, da pes, ki ima 7 kg ne zavzame bistveno manj prostora v stanovanju kot tisti, ki jih ima recimo 14.
Nikakor nisem hotela začeti kake gonje proti ljudem, ki si želijo majhnih psov ali pa propagirati velike pse v bloke, opozoriti sem hotela le na to, da samo z majhnostjo psa "problem" bivanja v bloku še ni rešen.
Kako naj se sedaj izrazim .... tudi majhni psi niso vsi enako majhni. Mix čivave, ki ostanejo celo življenje na 2kg ali pa 7 kg lakeland terier (ali pa naprimer ririyjina Lexi) so vsi majhni psi. In da bi izbrali 3 kg psa namesto recimo 6 kg samo in izključno za to, ker je še manjši (ne pa tudi karakterno bolj primeren) je včasih za življenje v bloku lahko tudi dvorezen meč.
Psi v našem bloku (prinašalec, škotski o.) so bili le za primerjavo, proti pekinezerju, ki je sledil, čisto zato, ker je to situacija, ki jo imam direktno pred nosom. Ni bilo pa tudi podrazno namigovanje, da si je za v blok bolje izbrati psa 20kg+. Je seveda možno in izvedljivo ampak se je potrebno pa tudi zavedati, da lahko nastane problem in imeti pripravljeno rešitev.
Pipi na sliki izgleda resnično mičkena in ni nič narobe, če si nekdo želi res majhnega psa. Ampak če si ga želi samo zato, ker ga skrbi, da mu sicer ne bo ostalo dovolj življenskega prostora in se je na račun celo že sprijaznil z besno hipreaktivnim značajem (nekega hipotetičnega psa) je mogoče dobro, da razmisli o še enkrat večjem psu (pa je še vedno pod 10kg) s primernejšim karakterjem (pa s tem ne mislim izključno xsare ampak kogarkoli, ki ga pač skrbi življenje s psom v bloku), ker definitivno drži
enih je skoz "polna bajta", eni so pa bolj "plišasti" (pa ni važna velikost).
Logiran
enaNika
rad pišem
****
Sporočil: 312


« Odgovor #68 : sreda, 16.02.2011 : 22:27:56 »

Meni so sicer všeč veliki, ampak ko je bil moj stari prijatelj bolan in je komaj zmogel tistih par korakov do ven, sem se odločila, čisto iz praktičnih razlogov, da si bom na stara leta omislila nekaj bolj priročnega. Tam okrog 20 kg, recimo. Da ga lahko sama dvignem v kad, nesem do avta... Ne nazadnje tudi križ že malo škriplje in, no ja, tudi stroški vzdrževanja naraščajo skoraj sorazmerno s kilažo. Potem sem pa privlekla domov ovčarsko tele, visoko skoraj do riti (pa je nimam zelo nizko) in težko dobrih 40 kil.  Roll Eyes Toliko o doslednosti in trdnosti odločitve.

Ampak ja, načeloma se mi zdi format psa kar ena od pomembnih postavk pri odločitvi. Sicer daleč za ustreznostjo karakterja, ampak tudi daleč pred barvo ali vrsto dlake.

Pravzaprav bi rekla tako: pametno je izbrati pravo razmerje med karakterjem in velikostjo, da ga še zmoreš. Recimo, nekdo ima rad energične pse, ima pa omejen prostor. Potem je res bolje, da izbere živahno miniaturo, ki ji lahko meče žogice tudi čez dnevno sobo. Z velikim "buhtljem", pa čeprav bi bil prostorsko mogoče celo bolj primeren, tak človek pač ne bo srečen.
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #69 : četrtek, 17.02.2011 : 09:12:25 »

No, meni pa se zdi recimo veliko težje imeti v bloku nekega miniaturnega hiperaktivca, ki se skos dobesedno dere in laja, zahteva pozornost, te grize (čeprav v igri) za gleženj, kot pa umirjenega in uravnovešenega velikana, četudi je to doga. Pač se psu razloži, da ko smo zunaj, je igra, norenje na maksimum, ko pa smo noter, pa naj bo kralj foteljev ali igre vlečenja. Seveda se to doseže le s primerno dolgimi in aktivnimi sprehodi, ampak se da, sploh ni težko. Stvar vzgoje, reda (in tudi karakterja, seveda).

Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #70 : četrtek, 17.02.2011 : 10:13:49 »

Žogice in ostalo norenje v bloku... hm ja... samo če kdo živi v pritličju, če ne ga bo spodnji sosed najmanj preklel  Evil

Pa to, da manjši pes porabi manj prostora ne drži čisto. Roll Eyes Tongue

Tako karakterno kot tudi po količini dlak po stanovanju ali česa drugega velikost ni tista odločilna  Wink

In komot maš hiperaktivca v strnjenem naselju, če si sam pripravljen delat s psom.

Vedno se vračamo na to, da je važen človek in kaj si on želi pa kaj je pripravljen za to naredit. Smiley
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #71 : četrtek, 17.02.2011 : 10:48:41 »


Vedno se vračamo na to, da je važen človek in kaj si on želi pa kaj je pripravljen za to naredit. Smiley
Ker je v tem tudi "point"  Wink. Vse se lahko doseže, tudi hiperaktivca lahko imaš komot v stanovanju, samo morš za to kar nekaj storiti, torej je vseeno težje, če gledamo po začetkih, a nikakor ni nemogoče. Je pa seveda ena možnost, izbrat bolj umirjenega psa (pasmo), ker večini se z uranovešenjem psa ne da ukvarjat, ali pa so šele začetniki in nimajo kaj dosti pojma. Wink
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #72 : četrtek, 17.02.2011 : 12:24:22 »

Vedno se vračamo na to, da je važen človek in kaj si on želi pa kaj je pripravljen za to naredit.

Samo je pmembno tudi na čem "želja" temelji.
Če si nekdo, ki imaš rad majhne pse in si ga tako ali tako želiš boš verjetno prej gledal na karakter izbiral pa itak med majhnimi. Če so ti pa načeloma všeč večji psi (ali ti je pa morebiti vseeno) pa se za mini psa odločaš zaradi srahu pred pomanjkanjem prostora (in nimaš predhodnih izkušenj s psi recimo), potem je morda dobro vedeti, a lahko skleneš kompromis in si izbereš nekaj vmes, morda z malo daljšimi nogami, ali pa, upoštevajoč št. stopnic celo nekaj čisto po svojem srcu, pa prostorsko mogoče niti ne bo takšne razlike (OK, doga zasede precej prostora, sploh ker vse, ki jih poznam obožujejo ležat na kavču in ga zasedejo minimalno polovico ...) in da za prijetno bivanje ni  nujno izbrati ravno najmanjšega kar jih lahko dobiš Smiley

Glede nošnje psa ... tudi če živimo v hiši bo ob poškodbi treba psa nesti neko določeno razdaljo. Zato se mi zdi, da tam do stanovanja v prvem nadstropju recimo niti ni razlike s hišo.  Potem se bi pa morala vsaj zame osebno kilaža z vsakim nadstropjem zmanjševati. Yina (malo pod 15 kg) vem da lahko zanesem do 4 nadstropja (za več nadstropij mislim, da blok mora imeti lift), še 5 kilc več, pa bi najbrž omagala tam malo pod tretjim nads.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #73 : četrtek, 17.02.2011 : 12:47:09 »

Ali pa ratal mišičnjakinja hi hi  Tongue
Logiran
moonbeam
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.289


« Odgovor #74 : četrtek, 17.02.2011 : 13:02:10 »

Si ne predstavljam, da bi morala  vecjega psa nositi v 3.nadstropje. Sej, ko je pes mlad se gre sam, ko pa pride v leta in recimo s tem zdravstvene tezave, ti pa brez lifta  Lips Sealed Ce ne bi imeli lifta, bi se lahko veliko prej poslovila od Rokija, ker ne bi zmogel stopnic v trinajstem letu. Pa recimo tudi lift ti ne koristi, ce si v 10.nadstropju, lift se pa pokvari, ti pa 30 kg psa, ki je starejsi in tezko hodi. Tko je, ko imas psa moras vcasih skleniti kaksen kompromis in ce imas rad vecje pse, potem isces blok z liftom, ki so pravtako bolj pritlicna  Smiley Jaz se ne bi mogla zadovoljiti s tem, da bi skodila psu, ampak bi iskala resitve. 
Logiran
Strani: 1 2 3 4 [5] 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Nabava hišnih živali - kaj je potrebno vedeti predno se odločimo
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines