mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 24.04.2024 : 08:57:30

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Nevrološke težave  |  Tema: krči
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: krči  (Prebrano 8265 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
lovedog
novinec
*
Sporočil: 20


« : ponedeljek, 07.05.2007 : 19:35:03 »

Lep pozdrav.
Jest ubistvu sploh ne vem kaj je narobe z našim vačem, sprva sem mislila da ima epileptični napad,a ko sem prebirala teme o epilepsiji ga tja ne morem uvrstiti. Veterinar mi je rekel da ga je zagrabil krč....
To se je zgodilo tri tedne po cepljenju proti steklini in pasji kugi.
Zgledalo je nekako tako: kar naenkrat sem slišal (ponoči) manjšega kužata  (ronija) cviliti in zelo jokati, ko sem prižgala luč sem mislila da moj pes umira sprednje tačke mu je potegnilo k telesu in ukrivilo na ven , prav tako zadnje, tako da je ležal na trebuhu in se z gobčkom poskušal postaviti v nek položaj ampak ker je bil čisto zategnjen, rep je imel tako zelo nategnjen v zrak da ga nisem mogla spraviti dol, nato ga je pa zategnilo še v glavo , oči je imel izbuljene gobec pa napol odprt in jezih vn,dihal je dokaj hitro, seveda sem vse zbudila in smo ga hoteli poravnati, ko smo ga nekako spravili na noge ga je popustilo in potem je bil žejen in je hotel ven.

Vač je zlati prinašalec mali pa je pekinezer (roon) malega je isti krč zgrabil tri tedne nazaj čisto isto kot vača prej samo v pomanjšani verziji.
Prejšni teden je pa vača še enkrat zagrabil isti krč ki je tokrat trajal manj časa ker smo ga že od začetka krča začeli raztegovati.


Prosim kogarkoli ki karkoli ve o krčih, ali pa se je z istimi simptomi srečal pa je to kakšna bolezen, ker mi je čudno da je to doletelo oba psa ki sta različne pasme , let in kilaže.

Zanima me pa še kaj sploh lahko naredim če se to še kdaj ponovi oz kako to prepčim,in če ga lahko sploh takrat raztegujem?
Logiran
irzi
novinec
*
Sporočil: 5


« Odgovor #1 : sobota, 02.06.2007 : 19:28:04 »

hja, tukaj imamo iste simptome, ne vemo kaj je... vmes je pri zavesti, vedno se polula in mu postane vroče, slini se...
ko ima napad, dobi apaurin in mine.
ravnat ga niti slučajno ne smeš ker ga lahko poškoduješ. pusti da mine. najboljše da greš k veterinarju po pomirjevala, ki mu jih boš lahko ob napadu dala.
pri nas mine napad če mu dam apaurin v 5 minutah, če ne, lahko traja več ur.

vsi izvidi so pori mojem psu ok, vse življenje je bil na kakovostni hrani, gibanje, igra učenje, sam ni bil veliko....
je še najbolj podobno CECS canine epileptic cramp seizure, ampak baje da ni to to.


zaenkrat napadi niso pogosti, oz so 3 mesece pogosti (1-2 krat na 14 dni)  potem pa kake 4,5 mesecev ne, zadevo uspešno krotimo z apaurinom in pes v 15 minutah po napadu mirno zaspi nazaj, naslednji dan pa je spet skokica.
Logiran
tjasav
rad pišem
****
Sporočil: 415


« Odgovor #2 : nedelja, 03.06.2007 : 11:21:30 »

To sem tudi doživela jaz pred kratkim pri mojem yorkiju. Res je, da je pol ure nazaj norel z enim maltežanom in je nato po 15 minutah ležanja v senci doživel takšen napad. Bil je zelo omotičen med napadom in je zadnjo levo nogico vlekel k sebi. Čez dobrih 5 minut je bilo vse ok. Napad je pa trajal kakšno minuto in pol. Je pa bilo dosto tresenja. Jaz sumim prenizek sladkor v krvi, saj so male pasme še posebej nagnjene k temu. Takoj sem mu dala malo meda, lahko pa tudi sladkano vodo. Seveda so pa isti simptomi značilni tudi za epilepsijo.
Logiran
irzi
novinec
*
Sporočil: 5


« Odgovor #3 : nedelja, 03.06.2007 : 16:04:52 »

v nekaj primerih se je tudi jacku takrat zgodil napad ko se je čez dan s kakšnim psom preganjal. ko pa smo hoteli potrdit teorijo in smo ga pustili zelo zelo noreti, in ga še spodbujali, pa ni bilo napada...
sladkor... zanimivo...
v vseh testih je imel raven sladkorja sicer normalno.... ampak...
Logiran
tjasav
rad pišem
****
Sporočil: 415


« Odgovor #4 : nedelja, 03.06.2007 : 17:05:50 »

v vseh testih je imel raven sladkorja sicer normalno.... ampak...
Mislim, da je padec sladkorja v krvi samo začasni, tako da ko ste bili pri veterinarju, je že bil normalni.

Jaz sem si pomagala s to definicijo:

Krči so opredeljeni kot nenadni, nenadzorovani božjastni napadi, ki trajajo od ene do treh minut. Med znake krčev sodijo slinjenje ali penjenje ob ustih, tresenje, premetavanje ali otrplost nog ali celotnega telesa. Lahko pride tudi do izteka urina ali izločanja blata. Določene pasme so lahko dedno bolj nagnjene k boleznim, ki lahko povzročajo krče.

VZROKI:
Epilepsija, nizek krvni sladkor, strup (npr. sredstvo proti zmrzovanju, čokolada), okvara ledvic, ali podedovane predispozicije.

Kaj lahko storimo?

Piše, da psa ne premikajmo in se ga pusti pri miru, dokler napad ne mine. Kasneje se ga da v mirno, temno sobo, da se umiri in spočije. Dlesni premažemo z eno ali dvema žličkama karo sirupa ali medu. To psu nemudoma dvigne krvni sladkor.


(citirano: dr.Carol Osborne: Naravno zdrav pes)

Lp, Tjaša
Logiran
irzi
novinec
*
Sporočil: 5


« Odgovor #5 : nedelja, 03.06.2007 : 17:38:14 »

hja, napadi v vsakem primeru, tudi če damo apaurin trajajo več kot 3 minute.
čokolade ne je, zebe ga ne, da bi moral pit sredstvo proti zamrzovanju (  Grin ) , ledvice so kul jetrca tudi, ima pa to več mladičev iz istega legla.
Logiran
tjasav
rad pišem
****
Sporočil: 415


« Odgovor #6 : nedelja, 03.06.2007 : 18:40:24 »

zebe ga ne, da bi moral pit sredstvo proti zamrzovanju (  Grin ) ,
Tega naš tudi ne je, razen če ni zunaj temperatura pod  -20!  Grin

Logiran
lovedog
novinec
*
Sporočil: 20


« Odgovor #7 : torek, 12.06.2007 : 13:31:42 »

Samo moja dva kužata nista nič divjala preden jih je krč zagrabiu, nasprotno doma smo bili in smo se crkljali, ta prvič ko je vača zagrabil krč je bila pa noč in smo spali.

Ko pa ju popusti pa nista čisto nič utrujena obnašata se kot da se nič ni zgodilo samo vodo gresta piti.

Zanima me če je to lahko reakcija na cepljenje, ker vača je zgrabil krč par mesecev po cepljenju za steklino in kugo, malega pa par dni po tem ko je pri veterinarju dobil inekcijo zdravil ker je zelo kašlal.


Zdj je že neki časa mir,,, bom potrkala.


Epilepsija sigurno ni, vem kako izgleda in ni to to.
Logiran
ARIEB
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.110


« Odgovor #8 : ponedeljek, 15.12.2008 : 12:37:06 »

Malo zastarela tema, sicer, ampak morda aktualna.
A je kdo od vas stopil do veterinarja in kaj je rekel? Kakšno je sedaj stanje?
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #9 : ponedeljek, 15.12.2008 : 17:55:30 »

Mene pa zanima, če je kuža dobil kombinirano cepivo, torej in za steklino in za ostale zadeve?

lp
Logiran
lovedog
novinec
*
Sporočil: 20


« Odgovor #10 : sobota, 25.09.2010 : 17:25:59 »

Bom še kar sem prilepila saj se večinomMene pa zanima če se je že kdo srečal z vnetjem perifernih živcov, ker je moj kuža (zlati prinašalec VAČ) lani februarja zbolel z to boleznijo,,,,,fora je v tem da nobeden veterinar ni vedel kaj je z njim narobe....začelo se je tako hitro,najprej ga je nekaj pokrivil (dobesedno hrbetnico je imeu čist v trikotnik dvignjeno,tko da so bile sprednje in zadnje tačke čisto blizu),potem je začel zgubljati ravnotežje,še v istem dnevu so mu odpovedale zadnje tace,,sprva so mislili da gre za želodec,ko pa so mu odpovedale zadnje tace so pa rekli da gre za hrbtenico,drugi dan zjutraj pa ni mogel več premakniti nobene tace,lahko je samo mahal z repom in premikal glavo.

Vse to se je zgodilo v dveh dneh (četrtek,petek).
Paraliziranega smo odpeljal k veterinarju in sprva so hotl narest rentgen hrbtenice,2 veterinarja sta ga pregledovala in jima ni bilo nič jasno,ker je vse ostalo funkcioniralo razen tac.
Poklicala sta še eno veterinarko ki je prišla iz švice (tam je bila na specializaciji),da bi še ona pogledala Vača.

No ko ga je pregledala nam je povedala da gre za zelo zelo redko bolezen (prvi primer v slo.) ki iz neznanega razloga napade periferne živce ob hrbtenjači in jim (poje) uniči korenine (živčne vršičke),to pa je ugotovila na podlagi Vačevih refleksov ki jih pa ni bilo,,,,nato pa nam je tudi povedala da je možnost preživetja zelo majhna 10% ker tej živci uravnavajo delovanje mišic,in v najslapšem primeru se psu sesedejo pluča....tako da pes ki zboli z to boleznijo (brez prave diagnoze lahko v 24 urah umre)v velik primerih pogine.
Tko da je naš Vačko dobiu ene tablete za živce,in veterinarka nam je še rekla da če bo slučajno preživel prve dva dni bo zelo dolgo okreval.
Rekla pa je še da če bo začel med vikendom teško dihat da naj ga pripeljemo uspavat,ker mu nebi bilo več pomoči.
Tako da smo ga cel vikend na 5 minut obračal,da se mu nebi sesedla pljuča (nobeden ni spal,samo njega smo pedenal),vikend je preživel in peljali smo ga na kontrolo.
Rekla nam je Da je za eno dlako stanje boljše ampak še vedno na meji.
In tako je bilo en mesec,Vač ni hotel  jesti ne piti,niti lulat niti kakat.
Tako da smo ga morali na 4 ure v deki nesti ven na travo da se je polulal.
Shujšal je na 15 kil.(imel jih je35).
Ko pa je na obisk prišel od fanta pekinezer Ronn pa se je Vaču povrnil apetit,in začelo se je okrevanje.
Preden je premaknil tačke je minilo 2 meseca (rekordno hitro se mu je stanje izboljševalo)...tako da danes že čisto normalo teče,hodi in se igra.
Na veterini niso mogli verjeti kako hitro se mu je stanje izboljšalo,tam ga imajo zelo radi,saj smo imeli kontrolo 2x na teden.
Z ronnom sta ševedno najboljša prijatla (VAč-zlati prinašalec,Ronn-pekinezer)malo nenavadno izgleda ampak kaj čmo.


Zanima pa me če je kdo imel bližnje srečanje z to boleznijo,in da je pes preživel,bi zelo rada izvedela ali se to lahko ponovi,ker če se bo nevemo če bo Vač preživel,zdj je imel srečo da je bil 2 leti star in v zelo dobri fizični formi.

a nanaša na krče......
Logiran
lovedog
novinec
*
Sporočil: 20


« Odgovor #11 : sobota, 25.09.2010 : 17:30:22 »

Hja glede sladkorja...vedno ko se zgodi krč mu dlesni namažem z medom.....nisem prepričana da pomaga, saj pri tazadnjem krču mu ni pomagalo.
zdaj ne vem ali vremenske spremembe vplivajo na to saj je tisti dan nenormalno deževalo......pred tem ga je pa zgrabil kakšen mesec nazaj , medtem ko je spal.

Kar se pa veterinarjev tiče je pa tko, tokrat smo že hodili k njim nič novega nam niso povedali, naredili tisoč in en test čisto ga znervirali tako da ga je doma potem še enkrat krč........tako da ga zaradi krča ne bom več matrala okoli veterinarjev......bojim se da bi bilo več škode kot koristi.... me pa zanima kaj mu lahko dam po krču da ga malo umiri ali da ga saj mišice ne bolijo..?
Logiran
zgaga
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 56


WWW
« Odgovor #12 : ponedeljek, 10.01.2011 : 20:05:09 »

lovedog!

Sicer nisem noben strokovnjak, ti pa svetujem, da ga ob krču ne poskušate "zravnati", ker ga lahko še bolj poškodujete. Vsekakor si ob njem, mu zagotoviš, da se sam ne poškoduje (kam udari) . Poskusiš pa lahko z masažo med in po napadu. Super knjiga na to temo (različne masaže za pse)  je od Linde Tellinghton-Jones  Metoda TTeam za pse.
Srečno!
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Nevrološke težave  |  Tema: krči
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines