mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 05.06.2024 : 08:18:23

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Kazen za sprehod brez povodca
Strani: 1 ... 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 ... 25   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kazen za sprehod brez povodca  (Prebrano 86623 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #135 : petek, 11.05.2007 : 11:37:34 »

Zgleda da se me egocentrizem v velikem loku izogiba.
Si prepričana? Meni je moj pes najpomembnejši med vsemi psi, pomembnejši od skoraj vseh ljudi, od tistih, od katerih ni pomembnejši jim je pa enak, pa vseeno nikogar ne silim, da se sreča z njim, če tega ne želi sam (in jaz). Ne psa, ne mačke, ne ljudi..... Se je v svojem življenju srečal s precejšnim številom psov, bil je obseden z rinjenem v vskega štirinožca (in so(ste mi vsi zagovorniki spoznavanja vsevprek precej otežili odvajanje od tega početja), se je pa nekako pri svojih treh letih odločil, da ne mara mlajših psov, ki se mu ne podredijo. In posledično jaz ne maram, da psi, priletijo k njemu (ali k meni). Ker mi NI TREBA ga na to navajat, ker MI NI TREBA tega prenašat, ker imate vsi ostali dolžnost imet svoje pse pod kontrolo. Ko se jaz (vodnik, skrbnik, alfa - kar pač hočeš) odločim, da smo na sprehodu, smo na sprehodu. Takrat sem jaz "in control", takrat se ne voha, lula, ustavlja, spoznava.... takrat se hodi! In ko se jaz, vodnik, skrbnik, alfa...) odločim, da mu dam prosto, ima prosto! In takrat naj voha, lula, spoznava reči, ki jih jaz ocenim za varne. In če mi vodnik nekega sicer luškanega psa ni všeč, spoznavanja ne bo. Ali pa če je razlog kjerkoli drugje.

Se mi zdi, da se je tema začela premikat v čisto napačno smer. Ve se kaj piše v zakonu in ve se kašne so sankcije. Če hočete kršit zakon, ga pač dajte. Saj pravim, upam, da se srečamo čim večkrat. In če bo kdo med vami obremenjeval mene in mojega psa s srečanjem, ki si ga noben izmed naju ne želi, enkrat pač ne bom rekla "pusti". In potem bom tistega, ki bo odgovoren za neprijetno izkušnjo, ki bi jo morebiti doživel moje pes, tožila za vse psihične bolečine, nočne more, strah..... Upam sicer, da se to ne zgodi, če pa me kdo v to prisili....

Oèitno glede pravil lovcev živite v drugi državi. Pri nas je popolnoma drugaèe. Konec koncev tudi lovski pes v èasu nesezone ne sme biti prostospušèen v gozdu in lovski pes tudi ne more biti vsak, temveè samo tisti, ki ima skupaj s svojim vodnikom opravljen izpit.

... in ima seveda rodovnik.

V naših koncih je že mariskateri pes končal pod streli lovcev.... kobajagi so ga zamenjali za plen. Res mi je žal, da kašna šibra ne zadane raje vodnika v rit.... 


Ne vem no.... mislim sej vedno nekako trkamo s s vojimi pravicami v pravice drugih, ampak.... nekateri imajo za hišne ljubljenčke pač podgane, ali celo krokodila. Tudi njihove živalice imajo pravico do sprehoda v naravi, pa bi vas rada vidla, koliko bi vas skočilo u zrak, in panično grabilo telefo... al pa kar kašen kol, če bi sosed peljal krokodila sprehod. Sej je priden in nič ne nardi, pa še mlad.... pa še jedu je že včeraj.... Malce sarkastično, ampak namerno. Zakaj mislite, da vaš pes ne moti nikogar?  
Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #136 : petek, 11.05.2007 : 11:46:14 »

P.S. Bambi, sem že napisala, pa bom še enkrat. Ti in še kdo tukaj je IZJEMA, ki potrjuje pravilo, da je najboljši način varovanja ta, da preprečiš možnosto, da se kaj zgodi.
Ko na veliko zagovarjate NEpovodec, spodbujate tiste, ki so že tako preleni (včasih tudi "prepametni"), da bi se ukvarjali z lastnim psom, da opustiijo še zadnje varovalo, ki ga imajo, saj jih pes že tako in tako ne šmirgla preveč. Veliko več je primerov, ko je pes nekje daleč od vodnika, ta pa brez sape teče za svojim psom, ki ga itak ne more ujet in se potem bedasto zagovarja, da tega ni še nikoli naredil..... In zato je boljše in prav, da so na povodcih VSI. Obstajajo tudi nagobčniki za tiste, ki so težje krotljivi. 
Taki, ki imaste pse odvezane na sprehodu + precejšen del svojega življenja posvetite šolanju psov (čeprav velja isti zakon tudi za vas, da ne bo pomote), ste žal v manjšini. Večini pes uide predaleč, da bi ubogal, ali pa celo ne uboga že niti na blizu.
Logiran
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #137 : petek, 11.05.2007 : 11:47:07 »

Bi samo dodala, da sem napisala, da službeni psi niso vajeni tekanja prosto po travnikih in gozdovih temveč v zato namenjenih ograjenih prostorih - poligonih.

Ne vem sicer, kakšne izkušnje imaš s službenimi psi, ampak pri nas v vojski se psi v začetni fazi resnično samo urijo in šolajo, kasneje, ko pridejo v enote, pa dobijo svojega vodnika, ki verjemi, veliko časa posveti tudi socializaciji. In ko greš s takšnim psom na svetovno prvenstvo, mora biti hudičevo socializiran, da se lahko tam sploh pojavi.

Se opravičujem, je bilo malo izven teme.
Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #138 : petek, 11.05.2007 : 13:24:40 »

Sleepy, imas prav, nesposobni in/ali leni vodniki lahko moje in se kaksno pisanje vzamejo kot izgovor, da psom ni treba bit pod kontrolo. Vendar imam navado, da z ljudmi apriori zacnem komunicirat kot z inteligentnimi, razumnimi osebami. Zato optimisticno, kot vedno, upam, da bo vecina prebrala kaj vec kot samo dva posta v tej temi. Tistim, ki nocejo poslusati in slisati, tako ali tako ne bomo nicesar dopovedali. Zato ponavljam - moj pes je spuscen skoraj vedno zato, ker si to zasluzi (oz sem si zasluzila jaz z vec kot 7 leti vlozenega truda in dela). Ignorira okolico, ljudje ga ne zanimajo, psi pa le zelo zmerno, pa se tam je naredil tecaj bontona z odliko. CE bi bil problematicen, bi ga imela pod precej bolj vidno kontrolo, kot ga imam zdaj. Tako kot ne maram, da 'otroska drhal' krici, krili in se zoga mimo moje glave, tako vem, da lahko marikomu moj 'cucek' ni po godu in v skladu s tem se tudi obnasam.

Drobtinica, s sluzbenimi psi imam bolj malo izkusenj, se pa obcasno srecamo s policisti na sledi in treningu poslusnosti na bliznjem travniku. Recimo samo, da je moja Crna Smrt bila spuscena in se enim bolj, drugim manj veselo nastavljala za cohanje po zacetnem spoznavanju, vecino pa ignorirala, gospodje policisti so pa pocakali, da sva bila preceeeej dalec, preden so spustili svoje sluzbene pse ven. Pa se to ne vseh hkrati. Vec izkusenj imam s klasicnimi psi, torej solanimi po IPO progamu. Po svojih izkusnjah ti povem, da  je vecina teh psov res super izsolana, zato pa bolj bogo vzgojena in se bolj klavrno socializirana. Redki so taki, ki bi jih (lahko) pobozala, srecala pa ne bi rada prav nobenega spuscenega s svojim psom. Bila sem tudi na nekaj svetovnih prvenstvih solanih psov, kjer situacija preverjeno ni dosti drugacna.

Komur se zahoce malo srcnega infarkta, naj se enega od naslednjih vikendov zapelje na kako agi tekmo - Zalec, MB, Slo. Bistrica, junija pa se zacne turneja po LJ regiji  Smiley . Ogromna kolicina (spuscenih) psov, redki konflikti, nobenega fajta. Pa ima vecina nas psa 'zase' in nas je vecina center dogajanja svojih psov - dokler ne zagledajo ovir, seveda Wink.
Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #139 : petek, 11.05.2007 : 13:43:36 »

Če hočete kršit zakon, ga pač dajte. Saj pravim, upam, da se srečamo čim večkrat.

Smiley mislim da v zakonu lepo piše kaj so javne površine.. torej vsak ki sprehaja psa po neobljudenem travniku brez povodca NE krši zakona. PIKA. Sem 100% za povodce, še posebno v mestih... ker ja.. nikoli ne veš. Se bom držala zakona in sem se teh pravil držala že veliko pred sprejetjem.. samo ne zdaj mešat hrušk in jabolk.
Logiran
tacko
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 274


« Odgovor #140 : petek, 11.05.2007 : 13:45:31 »

Bambi, želim ti le to, da se bo tvoja psička in seveda tudi ti, iz sprehoda vrnila brez kakih pripetij in da se vse konča ok. Ker pač ima vsak svoja prepričanja se debata ne bo nikoli zaključila in ne pridemo do konca. Jaz sem vedno še za to, da je moj kuža na povodcu in vedno bo, razen tam kjer je ograjeno - vikend, kjer smo sami in vem, da je varen on in jaz in da ne bo nikogar ostraševal, čeprav je majhen. In zaradi tega ni moj pes nič manj srečen kot tvoj ali še čigav, ki se sprehaja prosto.  Smiley
Logiran
tacko
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 274


« Odgovor #141 : petek, 11.05.2007 : 13:46:51 »

Zelo rada bi bila muha, ko bo nekdo policaju razlagal kaj je javna površina in kaj neobljuden travnik, ko mu bo le ta pisal kazen....
Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #142 : petek, 11.05.2007 : 13:52:54 »

Tistim, ki nocejo poslusati in slisati, tako ali tako ne bomo nicesar dopovedali. Zato ponavljam - moj pes je spuscen skoraj vedno zato, ker si to zasluzi (oz sem si zasluzila jaz z vec kot 7 leti vlozenega truda in dela).

Bom samo poboldala tu to, kar se mi zdi tu pomembno (zakon pa še vedno kršiš) in žal ne velja za večino vodnikov, ki breskrbno sprehajajo pse brez povodca.  Roll Eyes

Ogromna kolicina (spuscenih) psov, redki konflikti, nobenega fajta. Pa ima vecina nas psa 'zase' in nas je vecina center dogajanja svojih psov - dokler ne zagledajo ovir, seveda Wink.

No, kašen fajt se kljub temu zgodi Wink  
Zadeva je taka, da imajo agi psi (in psi v drugih kinoloških športnih disciplinah) oči predvsem za vodnika, in da se vodniki veeeeeliiiiko ukvarjajo z njimi. Kar pa za povprečno večino s spuščenimi psi na psrehodu ne velja in pustijo psa, da se pač zmatra v družbi z drugim psom, ki si ga seveda sam (pes) izbere. Eno je prireditev, drugo je običajen sprehod. Pa še na prireditvi, kjer je logično veliko psov, le ti ne rinejo v druge pse, pač pa kaj povohajo, "označijo" in predvsem iščejo vodnika v gužvi.


Citat
Če hočete kršit zakon, ga pač dajte. Saj pravim, upam, da se srečamo čim večkrat.

Smiley mislim da v zakonu lepo piše kaj so javne površine.. torej vsak ki sprehaja psa po neobljudenem travniku brez povodca NE krši zakona. PIKA. Sem 100% za povodce, še posebno v mestih... ker ja.. nikoli ne veš. Se bom držala zakona in sem se teh pravil držala že veliko pred sprejetjem.. samo ne zdaj mešat hrušk in jabolk.

   tega pa ne razumem. Kdo meša jabolka in hruške? Saj lepo piše, če hočete kršit zakon. Spuščeni psi, ki jih ne srečam me niti najmanj ne motijo in ne zanimajo dokler niso ZApuščeni. In če je travnik neobljuden, me tudi ne moreš srečat, a ne?    
Logiran
Ory
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.750


« Odgovor #143 : petek, 11.05.2007 : 13:53:04 »

Jaz  se drzim zakonov in vedno se jih bom...... osebno sem za privezane pse, ce pa srecam kaksnega ki je neodvezan in popolnoma pod kontrolo (se pravi, da ne posega v moj osebni prostor in osebni prostor mojega psa), me pa tudi nic ne moti. Motijo me lastniki, ki svojih psov NIKOLI ne privezejo in se potem od dalec derejo "saj ne bo nic naredil, bi se samo igral". No mene to ne briga, ker igra z mojim 2-kilskim samckem je lahko za njega hitro usodna.  Sad
Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #144 : petek, 11.05.2007 : 13:53:47 »

Zelo rada bi bila muha, ko bo nekdo policaju razlagal kaj je javna površina in kaj neobljuden travnik, ko mu bo le ta pisal kazen....

 Cheesy jaz tudi  Cheesy
Logiran
Žiži
rad pišem
****
Sporočil: 348


WWW
« Odgovor #145 : petek, 11.05.2007 : 14:10:56 »

P.S. Bambi, sem že napisala, pa bom še enkrat. Ti in še kdo tukaj je IZJEMA, ki potrjuje pravilo, da je najboljši način varovanja ta, da preprečiš možnosto, da se kaj zgodi.
Ko na veliko zagovarjate NEpovodec, spodbujate tiste, ki so že tako preleni (včasih tudi "prepametni"), da bi se ukvarjali z lastnim psom, da opustiijo še zadnje varovalo, ki ga imajo, saj jih pes že tako in tako ne šmirgla preveč. Veliko več je primerov, ko je pes nekje daleč od vodnika, ta pa brez sape teče za svojim psom, ki ga itak ne more ujet in se potem bedasto zagovarja, da tega ni še nikoli naredil..... In zato je boljše in prav, da so na povodcih VSI. Obstajajo tudi nagobčniki za tiste, ki so težje krotljivi. 
Taki, ki imaste pse odvezane na sprehodu + precejšen del svojega življenja posvetite šolanju psov (čeprav velja isti zakon tudi za vas, da ne bo pomote), ste žal v manjšini. Večini pes uide predaleč, da bi ubogal, ali pa celo ne uboga že niti na blizu.

ja se bolj ne bi mogla strinjati, kot sem že v enem od prejšnjih postov napisala je zelo malo vodnikov, ki res obvlada svojega psa in je toleranten do ostalih. 

ravno zaradi takšnih nevestnih lastnikov, je sprejet ta zakon, za katerega upam da bo zaživel, tako kot je treba.

in še enkrat naj ponovim, ne maram prisilnega igranja mojega psa z tujim psom, še posebaj če je večji, ker ne vem kako se obnaša do manjših, moja se bo igrala in spoznavala s tistimi, ki jim zaupam in takrat ko bom jaz to želela.

LP
Logiran
Felina
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 450


« Odgovor #146 : petek, 11.05.2007 : 14:28:37 »

Balu in Bambi...hvala za dopolnjena pojasnila in poskušanja razlage, kar sem napisala(res mormo it skupaj na sprehod)...se vidi, da se matematiki ne znamo preveč elegantno izražat...poklicna deformacija. hmmmmmm.....
In to je to, kot je rekla Bambi..moji psi si zaslužijo, da so spuščeni, ker se z njimi dela in se ne šetka...včasih na sprehodu niti ne opazimo, da je šel kdo mimo, ker imamo toliko za počet in se niti nimamo časa obremenjevat, kdo nas bo od kje napadel....
Sem pa bila resnično enkrat ugriznjena in sicer iz strani privezanega maltežana...toliko o popolni kontroli na povodcu...
In jaz moje pse spodbujam k hitri, počasni in vseh možnih hojah  s pozornostjo na meni z različnimi igrami in ustvarjanjem zanimanje zame pri njih...tako da jih boli  vse okoli.
In ja, službeni psi so po moji oceni nevarni...ne upam se jim približat, njihova socializacija do okolja je na psu in bog ne daj, da se tak pes spusti iz povodca...jaz bi v tem primeru resnično trepetala.
Kaj se pa kazni tiče...sem se pred kratkim prerekala s policajem, ko mi je grozil s kaznijo, ker moji psi ne nosijo nagobčnika Lips Sealed, v avtu pa je imel psa, ki je tako pobesnelo lajal, da sem samo upala, da mu ne bo uspelo odpret vrat. Pa sem mu povedla par členov iz zakona in če me bo nek zafrustriranec kaznoval sredi travnate površine, ki ni namenjena nikomur in ničemur, da imam spuščenmega psa, pa se bomo tožarili. Pa itak sem imela že toliko opraviti s policaji v mladih letih zaradi brezveznih zapisovanj, ko smo se ponoči zadrževali v parku, da nimam ravno kakšnega posebnega pomisleka, da se ne bi spuščela v debato z njimi in jim dokazala svoj prav..ponavadi imajo manj pojma o zakonu na določenem področju kot povprečen državljan.
In ne morete kar na vse pse posplošit, da preganjajo vse živo, da se vtikujejo v vsakogar...če ti pri lastnem psu ne uspe odpravit tega, ga imej na povodcu in zaradi tega ne posplošuj na vse...eni dejansko odpravimo, eni pa mislijo da so in takšni ljudje bodo vedno živeli v svojem prav, pa če mi vsi imamo svoje vzgojene pse na ketnah ali pa pač ne, ker ko je pes vzgojen in gre mirno mimo noben niti ne opazi ali je pripet ali ne.
Aja, Bambi, upam da se vidimo na mariborski agility tekmi, vas bom prišla kaj pogledat...pa še en kup vprašanj imam, ker se zna zgodit, da v daljni prihodnosti priroma k meni en tervurn.
Logiran
Žiži
rad pišem
****
Sporočil: 348


WWW
« Odgovor #147 : petek, 11.05.2007 : 15:14:27 »


 da se ne bi spuščela v debato z njimi in jim dokazala svoj prav..ponavadi imajo manj pojma o zakonu na določenem področju kot povprečen državljan.
In ne morete kar na vse pse posplošit, da preganjajo vse živo, da se vtikujejo v vsakogar...če ti pri lastnem psu ne uspe odpravit tega, ga imej na povodcu in zaradi tega ne posplošuj na vse...eni dejansko odpravimo, eni pa mislijo da so in takšni ljudje bodo vedno živeli v svojem prav, pa če mi vsi imamo svoje vzgojene pse na ketnah ali pa pač ne, ker ko je pes vzgojen in gre mirno mimo noben niti ne opazi ali je pripet ali ne.



ja toliko cinizma pa že dolgo nisem prebrala, no pa je tako ali tako vseeno, ti kar zaupaj svojim psom 100% in trdi , da si jim odpravila kaj že.....

kolikor razumem smo tule na dveh straneh, torej vsak na svoji, ti in še nekateri, ki trdite da vaši psi ne potrebujejo povodca in mi , ki jih imamo na povodcu, zakaj ve vsak sam in vsak tuli v svoj rog in ima svoj prav, kajne Felina Wink, zato v tej smeri nima več smisla razpravljati, kajti zakon je, ki ga bo potrebno spoštovati v nasprotnem primeru, ti bodo tisti, ki nimajo pojma o zakonu napisali kar lepo globico, potem pa boš lahko dokazovala svoj prav in razpravljala z njimi o poznavanju zakonov in se seveda odločala naprej o svobodi tvojih psov.

LepDan
Logiran
Felina
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 450


« Odgovor #148 : petek, 11.05.2007 : 15:36:19 »

Zdajšnje stanje mi je čist ok, če pa bodo te omejitve povsod in vedno, pa psov ne bom imela in pika. Je pa res, da ima vsak svoje prepričanje in resnično ne bomo prišli skupaj....
In tisto ni bil cinizem in ni letel na nikogar tukaj na forumu, mislim da vsak ve(sploh tukaj na forumu, kjer resnično živimo za svoje pse) kaj lahko od svojega psa pričakuje in zakaj ravna tako kot ravna, se mi pa zdi neumnost, da če imaš lepo vzgojenega psa in se z njim resnično ukvarjaš in nimaš podivjane zverine, ne vidim razloga, da na osamelih mestih ne bi bili brez povodca za mogoče še kakšno drugačno rekreacijo...frizbi recimo???. Meni osebno pri vzgoji to veliko pomeni in brez tega si ne predstavljam vzgoje.
Ker nisem nikjer zapisala, da se mi zdi ok imeti pse vsepovrek spuščene in če bi dobila globo za odvezane pse v parku, bi se pošteno tepla po glavi za narejeno neumnost in bila taktično tiho.
In tukaj se mi zdi pomembna ta razlika, da pes je na nekih prostorih lahko spuščen, nekje pa ne...in en pes je lahko na določenih prostorih spuščen, en pa ne...in lastnik bi moral najbolje vedet kako in kaj. Hočem samo, da se vzame v obzir malo več svobode v izvrševanju nekih zakonov in ne samo slepo sledit.
Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #149 : petek, 11.05.2007 : 15:42:48 »

kolikor razumem smo tule na dveh straneh, torej vsak na svoji, ti in še nekateri, ki trdite da vaši psi ne potrebujejo povodca in mi , ki jih imamo na povodcu, zakaj ve vsak sam in vsak tuli v svoj rog in ima svoj prav, kajne Felina Wink, zato v tej smeri nima veè smisla razpravljati, kajti zakon je, ki ga bo potrebno spoštovati v nasprotnem primeru, ti bodo tisti, ki nimajo pojma o zakonu napisali kar lepo globico, potem pa boš lahko dokazovala svoj prav in razpravljala z njimi o poznavanju zakonov in se seveda odloèala naprej o svobodi tvojih psov.

LepDan
Se strinjam!!!!  Smiley

In ne morete kar na vse pse posplošit, da preganjajo vse živo, da se vtikujejo v vsakogar...èe ti pri lastnem psu ne uspe odpravit tega, ga imej na povodcu in zaradi tega ne posplošuj na vse...eni dejansko odpravimo, eni pa mislijo da so in takšni ljudje bodo vedno živeli v svojem prav, pa èe mi vsi imamo svoje vzgojene pse na ketnah ali pa paè ne, ker ko je pes vzgojen in gre mirno mimo noben niti ne opazi ali je pripet ali ne.

In kdo posplošuje?  Shocked Pravimo da vsi psi napadajo vse v prek?  Shocked  Očitno sem nekaj fejst spregledala  Undecided Mi pravimo, da v zakonu piše to in to, in da je zakon treba spoštovat, nekateri pa mislite, da ste upravičeni nespoštovanja zakona. Brez kakršnegakoli posploševanja ali obtoževanja.
Logiran
Strani: 1 ... 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 ... 25   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Kazen za sprehod brez povodca
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines