mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 23.05.2024 : 09:31:36

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Kazen za sprehod brez povodca
Strani: 1 ... 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 ... 25   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kazen za sprehod brez povodca  (Prebrano 86398 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Maja.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.065


« Odgovor #225 : ponedeljek, 07.01.2008 : 16:16:09 »

Ja Nan če je pa še gubast, no-pa to je pitbull.  Grin
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #226 : ponedeljek, 07.01.2008 : 16:35:18 »

nataša47, mojo trditev, da je inšpektor rekel, da se za javno površino šteje tudi neograjen vrt bi rada malo bolj razložila.

Šlo se je za ugriz psa na dvorišču lastnika psa, ko je zadeva romala na inšpekcijo, je inšpektor argumentiral, da se vse to šteje za javno površino, saj zadeva ni bila ograjena in bo lastnik psa temu primerno kaznovan.
Ugriz je bil manjši, nič šivov...

Poznam primere, ko so policaji lepo napisali kazen, ces da se je zgodilo na javni povrsini, za nekaj kar se je zgodilo na domačen dvorišču in to celo lastniku tega dvorisca. Sicer ni slo za pasje probleme, a vseeno. Takoj smo napisali pritozbo, v kateri je bilo tocno navedeno kje se je to zgodilo (mikrolokacija PRIVATNEGA zemljisca in kdo je lastnik te mikrolokacije) in da je vsiljivec prisel na privatno zemljisce. Po tej pritozbi so takoj umaknili sklep o prekrsku in kazen.
Mi pa res ni jasno kako lahko privatno zemljisce tako mirno oklicejo za javno.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #227 : ponedeljek, 07.01.2008 : 16:51:18 »

Citat
zadnjič mi je nekdo celo rekel "veste boste pa svoje pse morali na vse hudo navaditi"  (karkoli naj bi že to pomenilo).

Taksnemu bi jaz odgovorila: "Vaše tudi!" In ko bi njegov pes prisel preblizu bi se naucil, da ljudje niso vsi prijazni in da noge znajo tudi brcnit. Je pa ja bolje, da mu to pokazem jaz, kot da ga tega nauci kak kolesar, ko ga bo kuzek malo preganjal naokrog. Cool
Seveda kaksnega plutonastega pubertetnika, ki mu ze na celu pise, da bi se le igral, ponavadi primem in odvlecem od svojih psic, da ga lastnik lahko priveze. Zal pa dostikrat pritecejejo tudi taksni z grbo od smrcka pa do konca repa. Taksnih pa res ne pustim niti na en meter, ker so ponavadi posiljeni kot hudic in ne znajo odnehat. Enega taksnega je enkrat ena prijateljica poskusila zvlect s svoje psice, pa se ni dal. Se ji pa se danes ne pribliza niti na 50 metrov ne, tako jih je fasal s flexijem. Zal ali pa na sreco.

Preverjeno se "nc ne bo naredu" lastniki derejo le takrat, ko se sprehajas s psom manjsim kot je njihov. Ko se sprehajas s kaksno bolj "nevarno" pasmo, pripenjajo pse kot nori, pa se spostljivo se umaknejo. Grin lp
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.323


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #228 : ponedeljek, 07.01.2008 : 16:51:42 »

binulja, pri nas zgleda nekako takole:
- Samo nemska doga: vsi gredo dalec naokoli, kar je najvecji hec, saj ne bo v nikogar skocila, nikogar potacala, se manj koga ugriznila ali napadla; seveda je na striku, ker jo priklenem vedno preden pride pes do naju.
- Samo bokserka: vsi poskusajo silit vanjo, ker so baje bokserji prav fajni, vendar se derem ze od dalec, da je strasno popadljiva in po pravilu so vsi psi v nekaj trenutkih priklenjeni.
- Obe skupaj: hahahaha, se vec ali manj samo rezim, ker sta grozno nevarni Tongue
- Samo s tamejceno: hja, problem, ker ne mara drugih psov in kot priletni gospe ji pac ne morem riniti tujih psov pred gobec, zato se tudi tukaj derem, da je stara in ne prenasa psov prav dobro; ce ne pomaga to, potem povem, da je ze oklala nekaj tecnob; ce se to ne pomaga, imam pripravljen "cevelj". (Nan, na zalost ne nosim vec bulerjev Tongue Cheesy, sicer pa tudi samo s tamajhno ne hodim vec veliko okrog.)
- Vse tri: se vecji hec, kot samo z dvema.
- Sama: hm..., obicajno sem silno nadlezna ob srecanju s spuscenim psom in obicajno je lastniku zal, da me je srecal, v kolikor se njegov pes spozabi in zaide proti mojemu narocju, v moje vrecke ali se mi kako drugace prevec pribliza. Pa nimam prav nic proti drugim psom, rada jih imam, pri nas so vecinoma sami "pasji" obiski ... Tudi igrajo se moje psice z drugimi psi, vendar le s tistimi in takrat, kot "se zmenimo", ne pa z vsakim lulckom, ki mimo prisiba. In tocno to pricakujem tudi od vseh ostalih, ki jih s psi srecam.

Kako pa prepreciti bliznje srecanje s psom, ki je sam na svobodnem spancirju? Hm... ne vem, sem v soli takrat manjkala, ko so to jemali. Cool
Morda so pa tako socializirani in samostojni, da ne rabimo skrbet.

Malo sarkazma, natasa47, pa brez zamere. Nikakor ne sprejemam razlag, da bi morale biti moje psice bolj svobodne, kot so. Niso svobodne in ne morejo se svobodno gibati, kjer bi hotele in nas vrt je namenjen njim in nikakor nobenemu drugemu, razen ce ga jaz spustim nanj in k svojim psicam. Svoboda nakljucnih svobodnih pasjih prislekov me omejuje in omejuje svobodo mojih psic, ker jih taki sprehajaci vznemirjajo, poscijejo vse vogale okrog in okrog, razkopljejo, kar se razkopati da in debelo gledajo, ko izrazim zeljo, naj gredo domov. Ob gonjenju moje edine se nesterilizirane psice sta moja in njena svoboda tako na psu, da ne moreva drugace od doma, kot da jo nalozim v avto in odpeljem dalec stran, da se zdivja, ali pa mora biti preprosto dovolj divjanje samo na domacem - ograjenem vrtu. Hja, 3 tedne 2 krat na leto. Se ti zdi to prav? Menis, da naju imajo lastniki psov in njihovi psi pravico tako omejevati? Jaz sem prepricana, da nikakor. Zato pravim - pse na povodce! Zal samo to pomaga, v trenutku, ko das se moznost "z izjemo tam in takrat ...", lastniki ne slisijo nicesar drugega vec, zagotovo pa ne prejsnjega stavka.

Maja., ali je bila v dogodku udelezena kaksna uradna oseba (morda postar)? No, tudi, ce ni bila in je dvorisce neograjeno, se lahko kdorkoli zadrzuje na vasem dvoriscu, brez da bi si vi kaj veliko lahko pomagali. Je bila vsaj dobro vidna oznaka, da je na dvoriscu "hud pes"?
Sem imela tak primer in moja zavarovalnica je izplacala mastno odskodnino, Policija oz. sodnik za prekrske pa ne vem kaj so naredili z izreceno kaznijo, ker na pritozbo nisem nikoli dobila odgovora, je pa ze vec let, od kar je zadeva zastarala.
Logiran

bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #229 : ponedeljek, 07.01.2008 : 17:14:51 »

Naravni iztek: pričakovana naravna dolžina življenja.

A to zgoran napisano velja tudi za macke? Koliko mack (ki imajo svobodo in preganjajo metulje in plezajo po drevesih itd. itd.) pa dejansko docaka naravno dolzino zivljenja (btw. POVPRECNA zivlj. doba macke je 15 let!!)? Hja, eno leto docaka priblizno 10 % (ce sem se prav zapomnila)  Undecided zalostno. In to samo za ceno SVOBODE. Hja, drek pa taka svoboda...

Logiran
binulja
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.446


Ben


« Odgovor #230 : ponedeljek, 07.01.2008 : 17:35:30 »

Citat
Taksnemu bi jaz odgovorila: "Vaše tudi!" In ko bi njegov pes prisel preblizu bi se naucil, da ljudje niso vsi prijazni in da noge znajo tudi brcnit. Je pa ja bolje, da mu to pokazem jaz, kot da ga tega nauci kak kolesar, ko ga bo kuzek malo preganjal naokrog. 


Jaz sem gospodu odgovorila, da bi bilo treba morda lastnike navadit, da je kazen za spuščene pse 200€. Pa mi je rekel..."ja a vas je ogrožal, no povejte...a vam je kaj naredil. Pa sem odvrnila da mi je popolnoma vseeno, ali me je ogrožal ali ne, ker zakon je zato tu, da ga upoštevamo in naj se z mano ne pregovarja o tem. Pa je nadaljeval v stilu..."a me je policaj vidu..." potem sem pa šla naprej in si mislila svoje ter zatrdno sklenila da bom svojo rit odmajala do 1. army shopa in kupila poprov sprej, solzilec in/ali kar je še takega. Edino kar se še nisem odločila je, ali bom z njim sprejala odvezane cucke, ali nenormalno egoistične in nevzgojene lastnike.
Logiran

Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #231 : ponedeljek, 07.01.2008 : 18:19:33 »

Edino kar se še nisem odločila je, ali bom z njim sprejala odvezane cucke, ali nenormalno egoistične in nevzgojene lastnike.

Binulja, tudi jaz imam to dilemo! Najraje bi pošpricala oboje...

Se popolnoma strinjam s tabo in z Jano. V naši vasi so najbolj zoprni cucki od soseda policaja. Če želim s svojimi na sprehod, moram po cesti mimo njihove hiše, vendar se mi od tam vedno renčeč in zobe kazajoč pripodijo pod noge in mojim psom za hrbet. Nazadnje se mi je gospod policaj za to na dolgo in široko opravičeval ter obljubljal, da bo kmalu dvorišče zaprl z ograjo. Do takrat pa pse vozim mimo z avtom, da imamo lahko normalen sprehod. Aha, pa še nekaj, te renčeče in zobe kazajoče zverine NISO nikoli na povodcu, verigi ali kako drugače priklenjeni. Nataša, kako bi potem svojo teorijo v slogu "povodcu/verigi nujno sledi agresija" povezala z mojo težavo? V smislu "izjema potrjuje pravilo"? Naj ti tiho prišepnem, da povodec ne naredi psa agresivnega. Psa agresivnega naredi človeški privesek na drugi strani. Pes, ki je agresiven na povodcu ima težave nekje drugje, da se počuti tako nesigurnega in omejenega, da mora zobe kazat. Takšno posploševanje nikomur ne koristi in kaže predvsem na pomankljivo poznavanje pasje psihologije. Bo treba še kakšno dobro pasjo literaturo bolj novejšega datuma prebrat.

Glede naskakovanja in kako je to normalno med psi... A res? Ma nemoj...
Primer: S svojo psico, ki tehta kakšnih sedem kil, stojim pred vrati v večstanovanjsko hišo in iščem ključe po žepih. V tistem prihrumi okrog vogala sosedov od hormonov prekipevajoči najstniški pes, samec seveda, skoči na mojo psico, jo spešta v kot vrat in jo začne naskakovati. Reva se ni mogla umaknit, bila je na smrt prestrašena (kdo ne bi bil) in od groze se je polulala na prag. Lastnica psa se je pa medtem ukvarjala s fleksijem (zaboga, ljudje, kupite si povodce, če ne veste, zakaj so tisti knofi na ročaju fleksija) in ni bila sposobna naredit nič medtem ko sva ji z njeno hčerko vpile, naj zaboga psa dol potegne. Nataša, povej mi, a bi morala v tem primeru pustiti, da se sama zmenita? (By the way, psica se NI gonila.) Bi morala reči, psi so psi, ne smem jih počlovečiti, bosta se že zglihala, pa itak, pes mora kdaj skočit, sej brez seksa se ne da žvet, tamala nej se pa kr navad'? A misliš, da bi se zglihala? NE! Samec je bil večji in močnejši od psice, ki ga ni rajcala na parjenje, ker se ni gonila, ampak je bil v najbolj nori najstniški fazi, poln hormonov, ko sploh ni vedel, kaj se mu dogaja in kaj počne, samo da mu to paše. Koliko časa bi trajalo, da bi on izživel svoje hormone na račun manjše psice? In kaj bi potem od te psice ostalo? Verjetno eno histerično pseto, ki bi se celo življenje drlo na druge pse. Torej, bomo rekli, da je to tudi "izjema, ki potrjuje pravilo"?

Mi je pa zanimivo, kako vedno, ko pridemo do teh debat, lastniki psic zagovarjamo povodce, lastniki psov pa pasjo svobodo...
Logiran
Ferry
rad pišem
****
Sporočil: 257


« Odgovor #232 : ponedeljek, 07.01.2008 : 18:40:17 »

Kalsang,

se popolnoma strinjam s tabo in Jano, vendar moram priznati, da se je to tudi meni zgodilo, ko je večji spuščeni  pes iz bližnje kmetije (in to že pošteno v letih) pohotno napadel mojega beagelčka, pa je SAMČEK. In edina stvar, ki je zalegla je bila brca v rebra, kuža sam se zaradi svoje majhnosti nikakor nebi mogel braniti, pa še tak karakter ima, da je popolnoma neagresiven. Seveda lastnikov nikjer v bližini, tako, da mene pot tja ne zanese več!

Mislim, da je vse odvisno predvsem od lastnika samega in ne od spola živali, jaz npr. na svojo žalost (ker striktno zagovarjam, da mora biti pes na povodcu (pa ne flexiju)) ugotavljam, da se z vedno večjim številom psov, povečuje tudi nediscipliniranost lastnikov v vseh pogledih (od pobiranja kakcev, do vodeja psov na povodcih, od dopuščanja psu, da se približa tvojemu, tudi če je na povodcu, itd.)

Lp
Logiran
king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #233 : ponedeljek, 07.01.2008 : 19:01:32 »

Sem samo na hitro prebrala zgornje poste-in če sem prav razumela imate v večini svoje pse na sprehodu vedno privezane. Moram povedat,da sama ne delam tako. Imam 10 mesecev starega weimija in zanj sprehod ni sprehod,če caplja privezan poleg mene. Bi lahko hodila cel dan naokrog. Živimo izven mesta in se nam takoj za blokom razprostirajo trte in zadaj gozd-in tam moj pes teče vedno spuščen. Če nama pride nasproti pes,mojega pokličem k sebi in nadaljujeva pot. Res pa je,da je v mestu vedno na povodcu,ker se mi zdi tako prav,pa še tako plašen je,da se raje mene drži. Ne maram pa flexija,ker mi je zelo neroden za "rokovanje" z njim.
Logiran
binulja
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.446


Ben


« Odgovor #234 : ponedeljek, 07.01.2008 : 19:01:56 »



Mi je pa zanimivo, kako vedno, ko pridemo do teh debat, lastniki psic zagovarjamo povodce, lastniki psov pa pasjo svobodo...


Jaz imam 2 psa  sram Wink
Logiran

Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #235 : ponedeljek, 07.01.2008 : 19:16:30 »

Binulja, potem si tudi ti "izjema, ki potrjuje pravilo"...  Grin

Se hecam! Saj ne delam nobenih razlik, samo dostikrat je tako naneslo, da so nastali tabori po spolu naših ljubljencev...  Wink

King-Roy, imamo tudi mi place, kjer so naši psi lahko spuščeni, ampak tam smo sami, ni drugih psov in izredno malo ljudi. Če se srečamo s kakšnim sprehajalcem, pa tudi mi svoje pse pokličemo k sebi in/ali pripnemo na povodec.  Smiley
Logiran
king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #236 : ponedeljek, 07.01.2008 : 19:27:51 »

Sem slabo razumela. Sem mislila, da sprehajate pse vsak dan samo na povodcu. Moj je namreč res vsak dan spuščen-še na treningu povodca skoraj ne potrebujemo. Je pa res,da ima vsaka pasma svoje določene potrebe po gibanju. Soseda ima maltežanko,ki jo vodi na sprehod na flexiju in zgleda čisto zadovoljna.
Logiran
binulja
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.446


Ben


« Odgovor #237 : ponedeljek, 07.01.2008 : 19:39:20 »

Tudi jaz moja dva spuščam, vendar v gozdu izredno pazim da mi ne zgonita kake srne, ker sta lovca. Če se da se lovimo na ograjenem igrišču, včasih pa tudi na jasi v gozdu. Sicer sta pripeta.
King-roy kot sem rekla...mene ne moti če je pes spuščen, dokler te uboga oz. si ti toliko obzirna da psa primeš vsaj takrat, ko te nekdo prosi.
Ne pa da se jaz najprej zavozlam v oba fleksija zaradi psa, ki se zaletava v moje Horjulske zverine Grin Wink
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.323


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #238 : ponedeljek, 07.01.2008 : 19:56:31 »

Vem kaj je naskakovanje in pri psu je takšno obnašanje normalno. Tudi v živalskem vrtu lahko vidiš parjenje in poizkuse parjenja. Stvar debate. Meni se to zdi del pasjega obnašanja. Problem se reši s kastracijo/sterilizacijo, sicer se pes tako ne pusti če ni pri volji. Ponavljam, pes je pes.

Huda tale teorija, pa me zanima, kam v tej "normalni" pasji psihologiji potem vtaknem sterilizirano psico, staro 10 let, ki vztrajno poskusa vsak dan vsaj enkrat naskociti kastriranega macka. Se boste nekateri spomnili, da sem o tem ze pisala in upam, da ne bo kaksne ideje, da sem si zdajle to izmislila. Ga dejansko naskoci, drzi s tacami tako mocno, da se macek dere na vse pretege, ker ji ne more uiti, dokler ga ne izpusti ali ga mi resimo. In macek, skoraj vedno, ko gre mimo nje, ji primaze eno zausnico, za vsak primer Smiley. Sicer se med drugim tudi vneto igrata skupaj in preganjata po bajti. Torej, cemu po tvoje pripisati tako pocetje sterilizirane psice? Psica je sicer neproblematicna, je sefica psov v bajti, ceprav je najmanjsa (malenkost vecja od macka) in tavelikima dvema ne pade na pamet niti brk pomolit v njen "osebni prostor" - to so se zmenile brez vsakrsnega boja. Pri vsakem poskusu dostopa tujega psa preblizu njenemu placu samo zaviha znablje in je zadeva resena. Za njo se ne spomnim, da bi jo kdaj kdo naskocil, pa je sterilizirana sele od lani poleti. Je potem z njo kaj narobe? Ja, menda ni povsem normalen spolni interes med psico in mackom, pa se brezjajcnima ..., tako ali drugace Wink. Kaj pa, ce je morda ta macek edini v bajti, ki ni rangiran "pod njo", ker je izjemno samosvoj? Drugega macka namrec ne naskoci, pa tudi igra se ne z njim, ampak tudi macek nima neke "svoje osebnosti". Torej, je po tvoje kaksna moznost, da pasje naskakovanje le ni povsem normalno in ga ne moremo vedno pripisati spolnemu nagonu? V zivalskem vrtu ne puscajo naskakovanja kar tako, povprek, temvec je zadeva nacrtovana in vedo kdaj, kako in koga dat skupaj, tako kot recimo naj bi parili pse - saj ves, tista fama o zazeljenih / nezazeljenih mladickih, ki so jo eni troti celo v zakon zapisali. Le zakaj?

Skratka, samo en del pasjega naskakovanja izvira iz spolnega nagona, vse ostalo je nekaj povsem drugega, za kar bo treba res prebrati kaksno drugo temo in literaturo.

Se kdo od tukajsnjih akterjev se spomni samca od Maksi na 1. mojpes.netovem pikniku, junija 2002? Bilo je cez 50 psov in ta samec je naskakoval vse. Pse, psice, kastrirane, sterilizirane ... Naskakovati jih je poskusal tudi tedaj, ko je bil na povodcu in ker ga tudi tako vodnica ni povsem obvladala, smo zahtevali privez. Potem se je ves cas na vse grlo drl, lajal, cvilil, skakal, motal ... Ne spomnim se vec, ali je bil kastriran ali ne, spomnim se pa, da je bilo od hudica motece, tako naskakovanje kot vpitje.

http://www.mojpes.net/galerija/displayimage.php?album=42&pos=50
takole je potem prezivel preostanek piknika

king-roy, govorimo o svobodi psov, kakrsno naj bi si zasluzili po teoriji natase47. Se pa ta teorija mocno razlikuje od vsem nam do sedaj znanih o sprehajanju psov po ne prevec obljudenih kotickih, pa o divjanju na ograjenem poligonu in podobno. Tudi jaz imam psice spuscene, vendar le tam, kjer teren poznamo in kjer vidim dovolj, da me ne more nic presenetiti. Zagotovo pa ne nikjer tam, kjer so v blizini druge zivali in drugi ljudje. Pa ceprav odpoklic deluje in se niso nikoli nikamor usle, ne od doma in ne kje drugje, tudi k psom in ljudem ne sibajo, ce jih vidijo pred mano. V vsakem primeru gredo na povodec, dokler ne preverimo, kako in kaj naprej.
Ja, in govorimo tudi o naskakovanja med psi/psicami, ker naj bi bilo to za nekatere normalno pocetje. Smiley
Logiran

Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #239 : ponedeljek, 07.01.2008 : 20:22:52 »

Ja, in govorimo tudi o naskakovanja med psi/psicami, ker naj bi bilo to za nekatere normalno pocetje. Smiley

Hja, tako kot je za marsikaterega človečnjaka normalno, da vsako žensko, ki mu pade v oko, po riti klofne, ji kar sredi ulice predlaga bolj intimno telesno spoznavanje ali pa vsaj žvižga in se obsceno dere za njo. Zanimivo, da v Ameriki takšnim človečnjakom rečejo pes, "dog". Ampak to ne pomeni, da pse počlovečujemo, če jim ne pustimo vsevprek naskakovat. Kot živalska vrsta, ki je nastala v sožitju s človekom in ki je v vseh pogledih odvisna od človeka, saj brez človeka ne bi preživela, se morajo psi podrejati določenim pravilom, da je njihovo sobivanje sprejemljivo in nemoteče. Sem spada tudi naskakovanje saj je to zelo moteče za druge pse in njihove lastnike. To sobivanje ni po definiciji suženjsko. Vsak, ki je že šolal psa ali ga uspel primerno vzgojit, ve, kako se psi radi učijo in kako imajo nadvse radi rutine, red, pravila, saj so za upoštevanje tega reda nagrajeni. Psi so predvsem zelo pragmatični in lahko bi rekli oportunistični: počnejo to, kar jim bo prineslo boljši življenjski standard. Hm, ob tem se mi poraja vprašanje, kako se življenjski standard izboljša psu, ki mu lastnik pusti, da skače po drugih psih. Že to, da mu to dovoli početi, je neke vrste nagrada, saj se pes sam nagradi z lastnimi občutki dominance in hormonskim užitkom. Pa mu tega ne bi bilo treba počet za preživetje, res ne. Ampak če je takšna rutina, npr. grem s svojim človekom na sprehod, kjer vedno vohljam, opravim potrebo, tečem in naskakujem druge pse, bo to počel v nedogled. Rutino pa določa človek, pa naj se tega zaveda ali ne. Določa jo že s tem, ko nečesa ne prepove. Kaj manjka psu, katerega rutina je npr. grem na sprehod s svojim človekom, kjer vedno vohljam, opravim potrebo in tečem? Nič, popolnoma nič. In zakaj bi se pes moral rangirat z naskakovanjem psov, ki jih nikoli več ne bo videl v življenju? Takšna bežna hierarhija mu ne utrdi položaja v domači hiši/krdelu. Ali pač? V človeški družbi, katere del so psi, velja, da se ne spodobi nadlegovat druga bitja in jih izkoriščat za lastni užitek. To pravilo velja tudi za pse, ker sobivajo z ljudmi. Ljudje pa smo tisti, ki jih moramo tega naučit. Pa to ni nobeno suženjstvo, ker s tem pasje življenje čisto nič ne trpi. Zagovorniki pasje svobode, zakaj potem ne dovolite psom, da živijo tako, kot so živeli takoj na začetku, ko so nastali kot živalska vrsta? Zakaj jih ne hranite s svojimi telesnimi izločki in gospodinjskimi odpadki, saj vemo, da jih psi še vedno imajo takoooo radi, ker jim je ta "sladkosnedost" ostala od svojih prednikov? Če smo že tako radikalni, ali ni potem hranjenje z briketi, mesom, konzervami tudi počlovečenje? Saj tega prvi psi niso jedli...

Uf, sem se zapričala...
Logiran
Strani: 1 ... 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 ... 25   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Kazen za sprehod brez povodca
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines