mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 05:37:07

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: belgijski ovčarji - čvek
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 137   Dol
Natisni
Avtor Tema: belgijski ovčarji - čvek  (Prebrano 296497 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
terry.apbt
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 69


« : torek, 18.02.2003 : 19:51:50 »

Pozdravljeni,
če se ne motim se o teh psih še ni govorilo (če sem se zmotila me preusmerite na že odprto temo).
Zanima me predvsem malinois, vendar bom vesela tudi informacij o drugih treh, ker se v bistvu še nisem dokončno odločila. Kolikor sem zasledila sta na forumu dve lastnici teh krasnih kužkov, upam, da si bosta vzeli čas in mi bosta povedali kaj o svojih ljubljenčkih.
No, da ne bom dolgovezila, za začetek me zanima čim več o njihovem karakterju, izkušnjah pri šolanju, agility, kako se razumejo z drugimi psi...
Logiran
lester1
gost
« Odgovor #1 : sreda, 19.02.2003 : 08:41:46 »

Citat

Brez zamere,
a malinoise imenovati kužke pa je malce preveč. Lepo bi bilo če bi se oglasil kakšen resničen poznavalec belgijskih ovčarjev in jih opisal z vsemi njihovimi značilnostmi, tako pozitivnimi kot negativnimi.

se popolnoma strinjam!
Samo nekaj bi še dodala. Na forumu je kar nekaj forumovcev, ki so poznavalci pasme . Upam, da se bodo kaj oglasili.
Pa mislim, da sta Hunden in Nati že poslali opise in informacije na to temo - ne gre pozabiti, da je  belgijski ovčar: Groenedael, Laekenois,tervueren, malinois . Pa upam, da se bo Hunden kaj oglasila in povedala kako kaj napreduje njen mladi tervurenček
 
http://www.mojpes.net/pasme/belgijskiovcar.html
http://www.mojpes.net/pasme/laekenois.html


pa še tale link , kjer boš našla kontaktne telefone in naslove e-pošte poznavalcev te pasme:
http://www.dpbo-klub.si/  
Logiran
lester1
gost
« Odgovor #2 : sreda, 19.02.2003 : 13:08:57 »

Teja
pa ja ne, da si kaj zamerila. Ni bilo mišljeno v negativnem smislu.  Cheesy
Včasih sama teža psa ni najpomembnejši dejavnik glede same karakteristike psa/pasme. Verjamem, da je lahko kakšen "orjak"- tako kot tvoja dva -  večji "maček" od kakšnega "malega vragca"  Grin Grin

Kar zadeva vse "službene pasme", sama smatram, da mora potenicalni kupec dobiti realno sliko pasme , da se lažje odloči ali je to sploh pasma, po njegovi meri in pričakovanjih .

Za vsako pasmo velja, da generalno obstajajo + in - . Samih + ni. Enako velja tudi za belgijce, z dodatkom, da gre za službeno pasmo, ki se jo uporablja tudi v vojski.  
Logiran
terry.apbt
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 69


« Odgovor #3 : sreda, 19.02.2003 : 13:59:32 »

se pridružujem Teji, tudi zame so vsi psi, ne glede na velikost, težo ali pasmo kužiji ali pa psu rečem kar "mali", če ne poznam imena.
Teja, hvala za informacije.
V bistvu mene zanimajo vaše konkretne izkušnje z belgijci, kar je napisanega v knjigah, ki predstavljajo pasme sem že prečekirala, prav tako sem prebrala predstavitev pasme na mojpes. net, po internetu sem si ogledala že nekaj psarn, tudi na strani društva prijateljev belgijskih ovčarjev sem že bila.
Naj poudarim, da psa ne nameravam kupit že jutri, temveč si želim najprej spoznati pasmo, lastnike psov in vzreditelje, si ogledat kako psi delajo poslušnost, obrambo... spoznat njihove pozitivne in negativne lastnosti...ter potem ocenit, če mi ta pes sploh ustreza tudi po karakterju in ne le po videzu...
Začela sem pa vso zadevo kar na forumu, ker pač več glav več ve in ker me zanima kakšne izkušnje imate z belgijci, tako  pozitivne kot negativne. Torej kakšen vodnik je po vašem mnenju primeren za belgijskega ovčarja oz. konkretno za malinoisa.
Logiran
lester1
gost
« Odgovor #4 : sreda, 19.02.2003 : 14:06:53 »

terry.apbt
obišči kakšno agility tekmo, tam pa poišči **. Mislim, da ti bo dala strokovne in verodostojne informacije o tej pasmi.


Logiran
terry.apbt
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 69


« Odgovor #5 : sreda, 19.02.2003 : 14:19:27 »

Lester 1, tudi to imam v načrtu, na prvi tekmi za Eukanuba pokal v Prestranku bom v tehnični ekipi (če ne pride kaj vmes) in upam, da bo prisoten tudi kakšen belgijec, da jih vidim na delu.
Logiran
lester1
gost
« Odgovor #6 : sreda, 19.02.2003 : 15:10:55 »

terry.apbt
upam, da bo prijavljeno čimveč belgijcev - uspešen ogled ti želim Wink

Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #7 : četrtek, 20.02.2003 : 20:07:36 »

Alora pridem več kasno!
Se opravičujem za zamudo, nam je računalnik nagajal. Angry
Sama sem lastnica skoraj štiriletnega groenendaela, poznam pa tudi kar nekaj malinoisov. Ko ravno tako izzivate, moje mnenje je tako (sami razberite, kaj je napisano bolj objektivno in kaj ne):
Belgijski ovčarji so verjetno eni največjih hiperaktivnežev med psi. S prijateljico, ki ima tudi gr. sva že parkrat bile zunaj 4 ure in sta se psa skoraj ves čas igrala in podila za palicami in sva jih na koncu morali vseeno vleči narazen. Sama sem s svojim lani začela z agilityjem, kjer oba zelo uživava in tudi lepo napredujeva, moja velika želja pa je imeti svojega konja in vzeti Sambota s sabo na teren, saj bi se pomoje edino tako res zmatral. Grin (ta prijateljica, Mojca, je svojega prejšnjega parkrat 'posodila' sestri, da sta šla skupaj na ježo in edino tako je imela mir pred njim preostanek dneva).
Do drugih živali ponavadi niso agresivni. Moj obožuje konje, mačke in domačega kunca pa navdušeno preganja, ko pa se sosedov maček ali Repko ustavita pa ju nekaj časa opazuje, potem pa začne bevskat in ju žokat s taco, da bi se naprej lovili. Tongue
Do drugih psov navadno niso agresivni, je pa (povsod) potrebno poskrbeti za dobro socializacijo. Moj revež je bil žal napaden od cele palete psov in pasem, pa še vedno ni agresiven. Če se sreča z dominantnim psom ali pa enako nesigurnim kot on sicer postane živčen, a nikoli ne začne prepira.
Sambo ima zelo rad otroke. Sosedovim deli poljubčke če le more in je z njimi zelo potrpežljiv, vendar pa je to pes, ki zelo hitro reagira! To je pri učenju, agilityju itd. zelo dobro, ima pa to tudi slabe strani. Sambo ima trenutno poškodovan uhelj in ko ga je mami ponesreči prijela za rano je v trenutku zarenčal in šavsnil. Če bi kak otrok padel na njega ali mu stopil na rep bi verjetno bilo isto, ampak pri tem ne gre na 'ubij in raztrgaj'. Mami je rekla, da se jo je komaj dotaknil, sploh je ni zagrabil. Torej nikakor to ni (naj ne bi bil) popadljiv pes, ampak s svojimi bliskovitimi reakcijami lahko koga prestraši (ko je ugotovil, da v bistvu ni nič hudega in je to ona, jo je še pet minut lizal po roki, proti kateri je šavsnil in ji še pol ure nastavljal tačke za čohat v opravičilo).
Za delo so navdušeni, radi ustrežejo gospodarju. Do tujcev so večinoma nezaupljivi, pojavlja pa se (mislim da predvsem pri groenendaelih in tervuerenih) pretirana plašnost, ki pa je napaka. Nekateri sicer hvalijo njihove blazne čuvajske lastnosti, pri nas pa je tako, da se Sambo, ki spi pred vhodom v hišo navadno zbudi šele ko gostje zaloputnejo vrata ob odhodu (in se sem in nazaj grede skoraj spotaknejo čez njega). Če slučajno opazi obiskovalce mu zelo dobro uspe zblefirati, da je 'hud', vendar...no ja, resnica zelo kmalu postane očitna.

Verjetno me že vsi preklinjajo, vendar samo še nekaj: sama prav veliko izkušenj z malinoisi nimam, je pa Mojca imela enega in jih pozna veliko bolje kot jaz in pravi, da se ji ne zdi prav primeren družinski pes. Je rekla, da je zdajšnji (gr.) nekako bolj ljubezniv in ljubljenček. To je verjetno veliko odvisno od vzgoje in samega značaja psa, je pa res, da so malinoise najbolj uporabljali (in jih še vedno) za delo, tako da so po mojem mnenju zaradi tega 'najmanj primerni' za družinskega psa. Kar pa ne pomeni, da ne more biti enako prijazen, in definitivno to ne pomeni, da imajo drugi (dobro, vsaj po moji izkušnji in mojem sedanjem psu) kaj manj delovnih sposobnosti. Malinoise so si policaji in vojaki verjetno 'prisvojili' le zaradi dlake. Saj po drugem naj se tako ali tako ne bi razlikovali.
Definitivno ne bi nobenega belgijca priporočala le za ljubljenčka. To so psi za aktivne ljudi, ki se morajo zavedati da pes rabi veliko ukvarjanja. Vsaj dve uri na dan sprehode, po možnosti še kakšen agility, ruševine ali paša, izleti (Sambo je 'osvojil' že par tisočakov  Cool  Grin )...

Da končam (olajšan vzdih bralcev) - belgijci so aktivni, privlačni, energijske bombe, ljubeznivi super psi. Rabijo pa veliko ljubezni in ukvarjanja, kar pa vse večkratno povrnejo.

Lp, Urša in Sambo

P.S.:malo o naju je napisanega tudi pri Moj pes pa zna... in Kakšnega psa imate.
Logiran
terry.apbt
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 69


« Odgovor #8 : petek, 21.02.2003 : 11:28:26 »

Bambi, najlepša hvala za tako obširen odgovor. Sem se že bala, da se ne bo noben oglasil. Sad
Opis tvojega psa nekako ustreza moji predstavi o pasmi in pa tudi mojim željam, no malo me je pa presenetila (ne v negativnem smislu) hitra reakcija na bolečino. Ampak to predvsem zato, ker sem navajena, da moja psička skoraj ne reagira na take zadeve. Sem ji že stopila na tačko (ne namerno seveda Cheesy), pa je samo stala zraven in čakala, kdaj bom končno stopla dol  Grin Grin Grin. Je pa druga pasma seveda.
Kolikor sem ujela imaš ti psa v hiši. Mene pa zanima ali ga ima kdo tudi v stanovanju in kako se obnesejo. Ker jaz živim na žalost v bloku in hiše še nekaj časa ne bom videla Sad
Imam še nekaj vprašanj pa me trenutno čas preganja.
Še enkrat hvala za odgovor, upam, da se boš še kaj oglasila.
Logiran
Schmitttrigger
gost
« Odgovor #9 : petek, 21.02.2003 : 12:34:32 »

O Nevenka, kupujes novega psa? Upam pa da se ja nisi se navelicala Terry & her kind... Malinoisi so res ena lusna zadevca, ja. Ceprav ti verjetno dajo precej dela. No, tega si ti verjetno ze navajena Wink Hej, kaj nima Majda (ta zadnjic ko sem jaz videl poligon od blizu, je bila predsednica... hm od takrat pa ne sledim vec situacije, priznam) malinoisev v svoji "domeni". Njen Dax (ali whatever) je bil vedno precej poskocen (in glasen) v pesjaku na poligonu. Meni so se malinoisi od vedno precej dopadli (dolgodlake "izpeljanke" niti ne). Rabis pa verjetno precej prostega (ki potem niti ni vec tako prost) casa, ce hoces imet dva taka podobna "hudica", pa se mir skupaj v hisi... LOL

lp,
Tomo
Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #10 : petek, 21.02.2003 : 18:40:33 »

Terry, ni blema! Če zaradi mojega obširnega gobcanja lušten belgijec (kakršenkoli) dobi primeren dom bom srečna! Grin
Ja, mi živimo v hiši; Sambo sicer spi v pesjaku (samo ponoči je v pesjaku, lani je bil notri čez dan manj kot 5x, ko smo imeli neke obiske in ko so nam popravljali ograjo), večinoma je čez dan zunaj, pride pa skoraj vsak dan za par ur noter, tako da je pop. z mano oz. ponavadi za mano, pod mano, okoli mene, na meni itd. Očitno je reinkarnacija maltežana ali česa podobnega. Vsakič sproti umiram od smeha ko dobim eno tačko v naročje; pa kmalu še drugo; kmalu se dvigne in začne z eno zadnjo kopati za oporo; in nazadnje se nekako skobaca name, se uleže, spusti mučeniški vzdih in zaspi. Grin
Saj mi ga tudi velikokrat zgazimo, ker leži na črnem parketu, pa velikokrat sploh ne trza; uho ga pa res boli, pa rep je imel poškodovan, tako da za to dvoje pa res hitro reagira.
Ta prijateljica ima svojega v bloku, ampak če je v bloku mu res moraš zagotoviti dovolj gibanja. Npr. zjutraj pol ure sprehoda in metanja palice ali žogice, pop. pa vsaj eno uro zunaj, igra s psi, vaje poslušnosti, lovljenje žogice, kakrkoli ga v celoti zaposli. Se da tudi v bloku, sigurno.

Če imaš še kako vprašanje povej, z veseljem ti odgovorim (seveda s tem ne namigujem na to, da jaz sem pa absolutni strokovnjak za njih ali kaj podobnega. Povem samo svoje izkušnje, kar so mi povedali drugi in kar sem sama prebrala.)

Aja, pa še dve stvari, ki jih je koristno vedeti:
- lahko se razvijejo v bevskače; moj je zelo zgovoren, poznam pa še 3 bevskače in enega skorajda nemega
+, in to velik je dlaka; za malinoise ne vem, za laekenoisa predvidevam da nega ni zahtevna in dlaka skorajda ne izpada, za svojega ti pa povem da res nisem mislila da jo bom tako poceni odnesla!  Cool
Logiran
terry.apbt
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 69


« Odgovor #11 : petek, 21.02.2003 : 20:30:47 »

Tomo, pa kako lahko sploh pomisliš, da sem se naveličala moje babe, nje se pa res ne moreš naveličat, vsak dan pogrunta nekaj novega, tako, da se ji moraš samo smejat. Tudi, ko ti raztrže superge za 20 jurjev in to že druge. No ja ta drugič sem prej jokala, kot smejala, sam, ko vidiš tisto šobo... Grin Grin Grin. Apbt-ji so mi tud še vedno zakon. Samo rada bi psa s katerim bi morda tekmovala v poslušnosti, prav tako mi je ful zanimiv rally obedience, obramba... Sej s Terry se pripravljamo na izpit B, samo ona je spet razred zase, sej ne da ne bi znala, samo...terier z eno besedo, ali pa še bolje TERRY  Grin Grin Grin. Z njo bom šla bolj v agility, ker ji, se mi zdi, ful bolj leži. Se bomo še z Alien zmenile do konca. To, da se nori in skače, to je zanjo, ne pa tisti dolgčas, ko je treba ob nogi hodit! Grin
Logiran
terry.apbt
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 69


« Odgovor #12 : petek, 21.02.2003 : 21:18:46 »

Ja, glede gibanja, se mi zdi, da si kar vzamem čas. Čeprav moji babi (tako jo kličemo ljubkovalno, ta beseda je narejena zanjo Grin) ni nikoli dovolj. Trenutno sem doma in smo zdej, ko je zima in nas zebe (ne mene ampak mojo babo) dopoldne 1-2 uri zunaj (velikokrat gremo še s kakšnim psom, da se fino zlaufa in poigra, če smo pa same, pa mečemo palčke in žogice), pa popoldne še vsaj eno, s tem, da vmes še hodimo lulat. Poleti smo pa hodile 1-2 uri dopoldne, pa od dveh ur naprej popoldne. Poletje je zakon. Zraven pa še 2x na teden šola, pa kakšen bližnji hrib se tudi najde za konec tedna.
Sej ko si opisovala svojega hiperaktivneža, no nekaj takega je moja Terry. Zato se mi pa zdi, da bi pašala skupaj, ker zraven nje mora bit kakšen živahen pes, ker drugače se mu zmeša. Kaj si mislila s tem, da je dlaka velik +, a mu nič ne izpada? Kolikokrat ga pa krtačiš, pa umivaš, aja pa dlaka ima kaj vonja? Delno se mi tudi zato malionois bolj dopade, ker pri nas zna bit ful blata, pa po gozdu iglic in takih zadev. Moj prejšnji pes je bil puli, pa sem zato sedaj bolj previdna pri dlaki Grin.
Lajanje res ni ravno zaželjeno v bloku, samo moj prejšnji pes je tudi ful lajal, samo ne v stanovanju, temveč takoj, ko je prišel iz bloka, da so ja vsi vedeli, da mi gremo pa ven Grin. Terry pa sploh ni lajala dokler jo nismo učili "glas", no zdej je pa ugotovila, da ga ima...
Me pa zanima še kako se obnaša, ko je sam doma, a imajo kakšno predispozicijo, da se samozaposlijo v tem času  Grin ali so bolj umirjeni. Sicer ga bo pa že Terry naučila vseh zabavnih stvari, ki se jih da počet, ko ni nobenega doma Grin
Aja, pa še to kakšne so razlike med samcem in samico (če so sploh kakšne). Jaz razmišljam o kombinaciji samička x samček, delno tudi zaradi pasem apbt x malinois.
Zdej se bom pa malo ustavila, da ne napišem celega romana, pa tudi Terry se že koplje k meni na stol za moj hrbet, da bi se malo pocrtale.
Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #13 : petek, 21.02.2003 : 23:38:14 »

Ua, vidim da bi pri tebi belgijec res bil preskrbljen s sprehodi! Fino, take rabmo!  Grin
Po puliju si pa zdaj s čimerkoli verjetno v nebesih! Ja z dlako je tako: ko sem se jaz odločila za tega psa se nisem preveč sekirala zaradi dlake. Šele ko je bil že rezerviran in vse me je prešinilo, da mogoče pa le ni bila to tako dobra ideja. Zato hvalabogu za vzreditelje kot je Silvo : Česat?  Shocked Neee, ne ga česat, mu boš podlako ven dala, pa ne bo lep!
No problem, man! Tega se zvesto držim in danes sem ga počesala po...no ja, raje ne rečm, po kolikem času, da me ne bo kdo kregal, recimo samo da prvič letos. Nima nobenega vozla, dlaka mu pa sicer izpada, ampak se mi zdi da nič kaj dosti. Tudi tisto kar pade ali se ti nalima na obleke so dolge, mehke dlake, ki jih malo posvaljkaš in odstraniš. Soseda, ki ima labradorca in še veliko drugih ljudi s kratkodlakimi psi (bokserji, dobermani, dalmatinci, beauceroni...) mi je potožilo, da imajo dlake vsepovsod in se jih sploh ne da ven spravit ker so kratke in se zapičijo povsod. Tudi jaz imam po več kot pol leta na majici še vedno ostanke prijateljičinega bigla (čohala sem ga manj kot 5 minut).
Umivam ga, ko je umazan. To ponavadi pomeni 2-3x letno, ne več. Spomladi, enkrat ko je fajn svinjski, pa ko pridemo z morja. Na splošno naj bi za groenendaele (predvidevam da tudi tervuerene) veljalo, da imajo zelo malo vonja. Po mojih izkušnjah je to res, je pa po drugi strani res da Sambo obožuje vodo in po določenem času okoli repa in hlač dobi tak zatohel vonj, saj ima tam zelo gosto dlako in se mu ne posuši dobro.
Glede tega pa - ko je moker in hodi po PSTju, kjer je tak zbit pesek se mu naredi po trebuhu in notranji strani tac taka plast prahu. Ko prideva domov je že suho, če te moti oz. če gre noter ga pač s ščetinasto krtačo malo 'oštrkaš' in voila!

Sambota sem precej težko navadila na samoto, po domače rečeno - ko smo ga zaprli v pesjak se je drl ko zaklana svinja. In to precej časa. Pa ga je minilo. Od te prijateljice prejšnji se je baje pridno drl, ko je bil sam; precej časa, in to v bloku. Njen zdajšnji tudi muksne ne. Čisto odvisno. Ko je sam doma ni skorajda nikoli notri (Sambo), če pa je pa ne naredi nobene škode, razen da kje stauha moje po možnosti smrdljive nogavice ali copate in zaspi z njimi med tacami.

Če sem prav razumela imaš zdaj samico APBT. Po mojem mnenju je veliko pametneje če se odločiš za samca. Obe pasmi znata imeti zelo močan karakter in samec se bo Terry načeloma 99% podredil tudi ko bo odrasel, za samico pa ne bi ibla tako prepričana. Bi pa verjetno bila kastracija zelooo priporočljiva. (a sem slučajno prišla na 'danger zone' ?  Wink )

Če ti še kaj lahko pomagam povej, za zdaj pa bom končala, da ne bo kdo hud name.  Roll Eyes

Lp, Urša
Logiran
Cat
gost
« Odgovor #14 : sobota, 22.02.2003 : 04:41:22 »

Citat
Ker jaz živim na žalost v bloku in hiše še nekaj časa ne bom videla  

Terry.apbt, jaz poznam psicko groenendaelko, ki je doma v bloku. Stara je ze nekaj vec kot 10 let, lepo vzgojena in prijazna, da je kaj. Njeni lastniki se z njo veliko ukvarjajo in jo sprehajajo. Nad pasmo so navduseni in pravijo, da jo ne bi zamenjali za nobeno drugo.

LP
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 137   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: belgijski ovčarji - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines