mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 21:53:15

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Tema: Mala šola
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Mala šola  (Prebrano 7613 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
alexalex
novinec
*
Sporočil: 3


« : četrtek, 31.05.2007 : 14:32:26 »

Zanima me kdo lahko vodi malo šolo, kakšni so pogoji za šolanje psov (mala šola), kje se pridobi potrebno znanje (seminarji, tečaji)??
LP marko
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #1 : četrtek, 31.05.2007 : 14:35:37 »

Pridobiti moraš inštruktorsko licenco pri Kinološki zvezi Slovenije. Biti moraš dejavni član enega od kinoloških društev (ki so del KZS). Prek tega društva se potem prijaviš na izobraževanje za strokovnik kader, ki ga vsaki dve leti organizira komisija za šolanje KZS. Izobraževanje poteka v obliki večmesečnega teoretičnega in praktičnega seminarja. Ob zaključku seminarja je teoretični (pisni) in praktični izpit. Udeležba na seminarju je predpogoj za pristop k izpitu.
Logiran
Rozalka
novinec
*
Sporočil: 4


« Odgovor #2 : četrtek, 17.01.2008 : 10:57:44 »

Spoštovani!
Kmalu, to je jutri, bo prispel v našo družino nov član. To je petmesečni srednji šnavcer. Zanima me ali morebiti kdo razpolaga z informacijami kdo v Mariboru izvaja malo šolo za pse.
Hvala za odgovor in
lep pozdrav.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #3 : četrtek, 17.01.2008 : 12:08:29 »

Rozalka, takim vprasanjem je namenjena rubrika Aktualni tečaji.
Logiran

noelle212
novinec
*
Sporočil: 9


WWW
« Odgovor #4 : sreda, 16.11.2011 : 08:09:08 »

Vem, da je tema stara in ker ne vem kam naj vmestim moje vprašanje, pišem kar na tem mestu.
Zanima me namreč, po kakšnem principu delujejo tečaji male šole drugje, tu mislim v smislu kako lastnik psa pripravi, da ima pozornost na njega, kako ga motivira, da mu sledi, s čim?
Sprašujem, ker v mali šoli, kamor sva jaz in Tija hodili, je bil velik poudarek predvsem na hrani. En kup hrane si moral imeti s sabo in jo konstantno moliti psu pod nos. Če se je pes naveličal briketov, si moral prinesti sir, če se je še tega naveličal salamo itd Undecided. Razumem, da psa pohvališ s priboljškom, ampak, da mu pa konstantno pod nosom držiš hrano, se mi pa vseeno zdi pretirano. Tija in še ena druga psička sta se v tem času precej zredili od vsega sira, ki smo ga morali imeti s sabo. Pa tudi, ne predstavljam si, da psu tudi potem izven male šole, ko vadiš ali ko greš na sprehod konstatno daješ hrano.
Kakšne so vaše izkušnje in mnenja?
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #5 : sreda, 16.11.2011 : 08:40:58 »

Pes odloca kaj ga motivira in kaj ne (v bistvu je ta terminologija sicer fous, ampak jo itak povsod uporabljajo; motivacija je veliko bolj kompleksna od koscka hrenovke). Ti moras sama pogruntat kaj je tisto, kar je psu vsec. Ce mu ni nic vsec, pocasi zgradis odnos do npr. hrane, da mu postane vsec.
Da psu najprej pomolis nekaj pod nos potem pa nekaj zahtevas - podkupovanje. Pri glupkotih celo deluje, cim pa imas kaj bolj brihtnega na drugem koncu strika, pa znas popusit na celi crti. Cist tako - ce ti ni vsec kako delajo, delaj drugace. Ce ti ne pustijo delati drugace, zamenjaj solo.
Moje sem ucila pozornosti s klikerjem, vsakic ko me je pes pogledal - klik - nagrada. S priboljskom mahat psu pred nosom - lahko, ampak mores vedet kaj delas in zakaj to delas.
Ce pa mislis na ucenje brez nagrade, potem pa... Mogoce pri kaksnih bolj hlapcevskih, moji pa bi me v takem primeru poslali v "tri pisane marjetice" pa se sredinca bi mi pokazali (ce bi ga lahko, jasno).
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #6 : sreda, 16.11.2011 : 09:10:34 »

Pobrskaj malo za luring - targeting - free shaping (sicer gre za "stopnje" šolanja s klikerjem), pa ti bo hitro jasno, kakšna je razlika med vabljenjem s priboljškom (luring) in priboljškom kot nagrado. Če je priboljšek-vaba isti kot priboljšek za nagrado (torej npr. psa vabiš s priboljškom, da bi se ulegel, potem mu pa daš taisti priboljšek še za nagrado) pa je za piko na i to še podkupovanje (beri Nanook Wink). Če že luring (torej "vabljenje" s priboljškom), potem za nagrado nujno drug priboljšek, iz druge roke. Če pa hočeš naučiti psa tudi samostojno razmišljati in iskati rešitve, pa da si tisto, kar pogrunta, tudi res zapomni, sta prava načina targeting ("tarčenje") in free shaping (prosto oblikovanje vedenja). Ampak to je potem že tema za knjigo, ne en sam post Smiley.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  šolanje  |  Tema: Mala šola
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines