mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 08:36:13

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Brazilska fila
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 24   Dol
Natisni
Avtor Tema: Brazilska fila  (Prebrano 107360 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
erika
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 504


« Odgovor #15 : nedelja, 22.06.2003 : 09:59:49 »


Živijo Marko!

Jaz imam tudi  vprašanja. Zanima me kakšen je odnos file do drugih psov in kako se obnaša v urbanem naselju?
Kot vem, so file zelo zaščitniške in v Braziliji jih imajo kot čuvaje posesti.
Kako izgleda, če se sprehodiš z njo po mestu pa te slučajno nekdo potreplja po ramenu. A bi fila skočila?  

                      lp erika
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #16 : nedelja, 22.06.2003 : 10:50:01 »

hi erika,
po mestu (ali na razstavah) se kar da sprehajati z filami, dokler si v gibanju in nimajo "svojega teritorija" so kar pridne. ce pa se kje ustavim in so na povodcu, pa takoj "cuvajo". sicer se ne zazenjeo v vsakega ki pride mimo (moji dve sta sploh se zelo mladi in ne se ne poznam njihovih tocnih kriterijev, kdo je za njih "sumljiv"), moram pa kar stalno paziti, da mi koga ne prestrasijo. sploh ce sta oba skupaj, sta "zelo mocna" in se vcasih skusata prekasati v "cuvanju". kar se drugih psov tice pa podobno. ce sta na povodcu rencita na njih in se tudi kdaj skusata zagnati v njih(razen ce jih je vec), ce sta spuscena, pa se igrata z njimi. spet isto, ce sta oba skupaj, znata biti kar zoprna.
ce bi me na cesti iznenada kdo potrepljal (rokovanje pravzaprav ni problem), se verjetno zna zgoditi, da se moje file s tem ne bi strinjale, ampak tudi moja nemska ovcarka, ki sem jo imel prej je v takem primeru skocila.
kot receno, moja dva psa sta se zelo mlada, ko bosta stara 3 leta, bom bolj vedel kaksna sta in upam, da jih ne bo treba imeti stalno za ograjo in bomo tudi naprej lahko sli z njimi "med ljudi". zdaj v dvomu raje prezgodaj kot prepozno (po njihovem mnenju) cuvata in branita, s tem da rencita, in savsata v zrak, zaenkrat se nista skusala nikogar ugrizniti, niti cloveka, niti psa, kar bo upam tudi tako ostalo.  
lp
marko
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #17 : torek, 24.06.2003 : 06:45:53 »

se kar strinjam z u-r-s-h-y, kar se tice posvecanja, da hocejo tudi file le najboljse za gospodarja, da fila ni pes za "zacetnike" in ljudi brez potrpljenja in dobrih zivcev. dodal bi se, da naj tudi izkusen bodoci lastnik raje 5 kot 3x premisli, ali bo imel takega psa. res jih je potrebno imeti stalno na oceh in pod kontrolo.
ce bi se se enkrat odlocal za psa, bi se sicer spet odlocil za filo (oz. fili), vendar bi nekatere stvari skusal narediti drugace. prva moja napaka je bila, da sem dobil psico, ko je bila stara ze stiri mesece (po izjavah rejcev, ker iz ceske psa ni mogoce legalno izvoziti, preden je opravil vsa cepljenja - tudi proti steklini) in je ze bila "socializirana" oz. ni bila in je bilo kar tezko in zamudno jo navajati na vse nove vplive iz okolice - ocitno prej ni poznala nic razen svoje "druzine".
druga napakica: psa sem vzel zraven prezgodaj. kolikor je "fajn", da si delata druzbo in se igrata, toliko je problematicno miriti dva "pubertetnika", ce sta se odlicila, da bosta kako uspicila. ce bi tobija dobili kako leto kasneje, bi verjetno bilo malo manj burno  Wink
lp
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #18 : petek, 11.07.2003 : 17:58:52 »

slikica mojih dveh "pubertetnikov", za tiste, ki brazilskih fil se ne poznajo:

http://www.roz.at/mk/era-tobi24.jpg 47 kb

[slika spremenjena v povezavo; Jana]

Logiran
erika
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 504


« Odgovor #19 : sobota, 12.07.2003 : 13:05:01 »


Slikca je krasna, file tudi Grin.
Zanima me ali je dovoljena bela barva na predprsju file, glede na to, da je tvoja punca rjave barve?

                  lp erika
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #20 : nedelja, 13.07.2003 : 12:16:47 »

po fci-standardu so dovoljene bele lise na prsih, nogah in koncu repa. obstaja pa se en standard - od ene "disidentne" organizacije (cafib), kjer pa je bela barva sploh dovoljena - zato pa crna ni Cheesy - ker pravijo, da crna pride od krizanja z mastini in crnimi dogami Huh - sploh je nekoliko "drugacen" od uradnega. pravijo da naj fil ne bi ocenjevali po cm in kg in omejujejo visino in tezo - kar se mi zdi kar ok. seveda mi je zaradi tega vzrejnisko takorekoc odklenkalo, ker moja era - ceprav je zdrava (sploh kar se gibalnega aparata tice je super, kar za file sploh ni samo po sebi umevno) in ima res "ta pravi" fila-brasileiro znacaj - pac pade iz cafib standarda, ker je previsoka, prevec "moska", in tudi glave nima "idealne" (premajhni in nekoliko previsoko nastavljeni uhlji...), pa se crno mamo ima - kar za cafibovce pomeni, da je cisti mesanec Grin. (pri cafib-u mi je zelo vsec, da psa na specialnih razstavah res ocenijo - od 100 sta mogoce 2 odlicna, vecina je povprecna, kaksen pa je tudi "nezadosten", po fci-ju oz. na vseh razstavah ki jih tako poznam si pa ze najvecji "looser", ce dobi tvoj pes "prav dobro".)
tobi pa je iz cistih (od fci-ja priznanih) cafib linij in zame - po zunanjosti - tudi "boljsi" fila, sploh glava je skoraj idealna (noja, za cafib bo verjetno tudi on malo previsok, ker je 7 mesecev star in ima ze 68 cm, pa je rekel, da misli se 2 meseca rasti Wink), zato pa se ni sigurno, ali so njegovi kolki ok, pa tudi znacajsko se ni "ta pravi" (dobro, je se mlad in ima se kako leto, da se vse uredi). ce si bom slucajno premislil in kdaj ero in tobija paril, bom sedel med dvema stoloma (in bom verjetno moral ustanoviti se 3. fila-organizacijo, ki se bo bavila predvsem s fila-kompromiseiroti).
moj moto je sicer "zdravje pred tipom", ampak ce ni vsaj 95% tipa IN 100% zdravja pa raje nic.
sorry erika, ce sem napisal dosti vec, kot te zanima Smiley
Logiran
erika
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 504


« Odgovor #21 : nedelja, 13.07.2003 : 13:35:11 »


Res, hvala lepa za odgovor Marko, to, da si pa napisal malo več je pa zelo pohvalno, ker tudi druge verjetno zanima kaj o filah ne samo mene.
Ne vem zakaj ,ampak meni so file všeč. Imela je pa ne bi ravno zaradi značaja. Zelo rada pa kakšno pogledam, tako od daleč Grin.

                            lp erika            
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #22 : nedelja, 13.07.2003 : 14:06:42 »

pri nas jih lahko pogledas tudi od blizu (ce prides na obisk vsaj 10 dni zaporedoma in se bavis z njima - and don´t forget en kup pasjih keksov Grin - zdaj sta se "podkupljiva", baje se celo to neha cez 2-3 leta) - ne, se hecam, tako zelo strasna pa spet nista Wink
meni sta res pri srcu in jih ne bi zamenjal za nobeno pasmo na svetu. pred kratkim sem prebral, da so file vcasih imeli za iskanje ubeglih suznjev  Angry, ker svojega "plena" ne poskodujejo, ampak le "zaustavijo" in poklicejo gospodarja. (sem se vprasal kaj se zgodi, ce gospodarja par ur ni  Wink
na vratih na dvorisce vzrediteljev ere (tam imaji trenutno 6 fil) pise priblizno: "ne vstopaj, zemljisce strazijo brazilske file, ce se srecate s psi, se vlezite na tla in pocakajte pomoc, ce pomoci ni - mnogo srece!"
meni so tudi file neverjetno vsec, pa ne vem zakaj - mogoce zato, ker bi me branile celo pred icb-jem, ceprav se ga ful bojijo. vsega kar ne poznajo se fejst ustrasijo (prazne vrece za smeti, postarjevega novega mopeda,ce kje stoji....) ce gre pa kaj proti gospodarju ali njegovi posesti, je pa vseeno ali je jezek, tuj clovek ali tank, brezpogojno...
Logiran
mink
novinec
*
Sporočil: 2


« Odgovor #23 : sreda, 12.11.2003 : 14:28:09 »

pozdravljeni,

mene pa zanima ta pasma, ker mi je lepa. z mozem premisljujeva, da bi si kupila fila brazileirota, pa me zanima, kje bi nasli kakega dobrega rejca oziroma, na kaj naj bova pozorna. imela sva ze psa - mesanca.
bom hvalezna za vse nasvete.

lep pozdrav
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #24 : četrtek, 13.11.2003 : 08:49:31 »

zdravo mink,
skusal bom napisati na kratko, ceprav bi se o tem dalo pisati romane.
ce zelis brazilsko filo "zgolj" za hisnega psa:
oglej si *****, tam imas dosti "linkov" do vzrediteljev po celem svetu. kateri so "dobri", bos morala pa sama ugotoviti.
"dober" vzreditelj ti bo pokazal rodovnike strarsev svojega legla,
veterinarske izvide (po moznosti celo kaj vec, kot zahtevajo vzrejne komisije) obeh psov (mogoce tudi se drugih prednikov),
bo odprt za tvoja vprasanja in bo tudi tebe kaj vprasal. po moznosti si oglej psarno - koliko psov ima (manj je psov vecja je verjetnost, da se vzreditelj lahko individualno ukvarja z posameznimi psi). ce se odlocis za nakup, ti svetujem, da vzames mladicke ze pri 8-10 tednov starosti. za file je se kako pomembno, da v 3. zivljenskem mesecu spoznajo "cim vec sveta", kar se pri vecini vzrediteljev ne dogaja kar do neke mere tudi razumem.
ce se pa mislis bolj temeljito ukvarjati s filami - razstavljati, vzrejati..., pa se splaca se malo bolj pozanimati. na spletu najdes nesteto diskusij o filah in bos opazila, da obstaja vec "filozofij" - ni nujno, da se za eno odlocis, je pa pametno, da ves za kaj gre. predolgo bi trajalo, da ti vse to razlagam na tem forumu. ce te kaj vec zanima, se lahko oglasis.
lp
marko
Logiran
mink
novinec
*
Sporočil: 2


« Odgovor #25 : petek, 14.11.2003 : 11:26:32 »

marko006, hvala!
na spletni strani se da res dosti videti. opazili smo, da so psi na galerijah precej razlicni. je kar tezko verjeti, da so vsi iste pasme. Smiley
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #26 : sobota, 15.11.2003 : 09:28:43 »

res je, da obstaja pri filah dosti razlicnih "tipov" - zal!
pasemski klubi (tudi brazilski) se zal dosti premalo brigajo za pravo selekcijo. vzrediteljev, ki jim je pasma res pri srcu pa je malo.
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #27 : torek, 29.06.2004 : 07:22:53 »

moji znanci iz nemčije morajo žal iz poklicnih razlogov oddati svojega še ne dveletnega fila-samca.
diego je ena redkih fil, s katerimi greš lahko brez problemov "med ljudi" - je odlično socializiran, tako na ljudi kot na živali. ima pa problem, da ne zna ostati sam brez svojih ljudi in seveda mu je treba dosledno pokazati, kje je njegovo mesto v "družinski hirarhiji".
*****
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #28 : torek, 07.12.2004 : 23:36:19 »

primavera,
psarno "*****" sem, odkar se resneje ukvarjam s filami - kar delam šele tri leta -zasledil zgolj tu in tam v kakem rodovniku, na razstavah nisem videl nobenega njihovih psov. kar ne pomeni nujno, da ne vzrejajo več.
v "zahodnejši" evropi je vedno manj psov te pasme v ringu - zakaj, o tem imam svoje mnenje, pa bi razlaga bila verjetno predolga.

da je za mladiče težko najti nove lastnike,  tega se kar zavedam - zato pa tudi že delam "propagando", čeprav naj bi bili "za oddati" šele nekje maja 2005.

pišete, da težave poznate iz lastnih izkušenj - če lahko, bi rad kaj več izvedel o njih in če imate ali ste imeli psa te pasme, me zanima vse o njemu (od rodovnika, do morebitnih bolezni, do vedenja, do vzroka smrti...)

lp
marko
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #29 : ponedeljek, 27.12.2004 : 15:49:23 »

glede na nekaj telefonskih pogovorov, ki sem jih imel v zadnjih öasih, se mi zdi važno, da objavim sledeče o "značaju" brazilskih fil:
"nezaupljivost do tujcev" NE pomeni, da - če je pes slučajno spuščen ali "uide" - teka po vasi oz. okolici in kolje vse kar se premika. moja dva sta že nekajkrat "po nesreči" šla po svoje, pa so še vsi sosedje, njihovi psi in celo njihova perjad nepoškodovani.

"nezaupljivost do tujcev" pomeni, da večini (odraslih) brazilskih fil ni do kontakta z ljudmi, ki ne spadajo k družini in da večina brazilskih fil  d o s l e d n o čuva in brani vse kar smatra za gospodarjevo.
fila poleg "tuj" in "znan" loči tudi med "spada k družini" in "ne spada k družini" - in nihče, ki "ne spada k družini" se ne sme dotikati gospodarjeve lastnine, če gospodarja ni poleg. tudi sosedu, ki je na obisku vsak drugi dan, bo pes branil, d si sam vzame pivo iz hladilnika, če je gospodar ravno na stranišču (prav tako mu bo branil postaviti umazano posodo v pomivalni stroj...)

to je vsa "komplikacija" z brazilskimi filami - sicer so pametne in vodljive.

lp
marko

Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 24   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Brazilska fila
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines