mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 23.05.2024 : 20:33:08

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Brazilska fila
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 24   Dol
Natisni
Avtor Tema: Brazilska fila  (Prebrano 107886 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
mal1
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 153


« Odgovor #60 : sreda, 12.01.2005 : 23:41:51 »

Kako je pa z otiščanci.Ali pride do njih tudi,če ima mehko ležišče .
Alex-babika je slikana pred blokom ali tudi živi v njem oz.kako je s tem pri filah.
Verjetno jih boste pa tako vsi pripeljali v Lj. na razstavo Smiley
Mall
Logiran
MISSA
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 813


« Odgovor #61 : četrtek, 13.01.2005 : 00:11:49 »

LP!
Meni sta všeč obe fili. In tista desna in tista leva! Upam, da ne boste še tukaj začeli z novim in starim tipom file.
Tudi jaz upam, da pridete vsi lastniki fil na razstavo, da se jih bo dalo v živo videti.
Glede otišancev: moja doga je celo življenje spala na jogijih pa je imela otišance. Mastino pa je celo življenje spal na tleh, celo polek jogija, ki sem mu ga nastavila, pa jih ni imel.
Moje mišlenje je, da so otišanci genetsko pogojeni.
LP,Miša
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #62 : četrtek, 13.01.2005 : 01:34:43 »

meni ne gre za "stare" ali "nove" tipe. obstaja standard - in psi ki temu standardu ustrezajo bolj ali manj. dejstvo je, da ni potreben pes, ki posebej ustreza standardu, da je na razstavah uspešen:

http://www.do-ribeiro-preto.com/samicaci.htm

na prvih štirih slikah so same file (pravzaprav bi moral dati file v narekovaje - ampak, vse imajo rodovnik), ki so dosegle vsaj en CAC, vsaj ena je celo mednarodni šampion (nisem spremljal razstavnih karier vseh, zato ne vem točno, ali je medtem tudi katera od ostalih).
ne vem, če je to mogoče razložiti z "različnimi interpretacijami standarda različnih sodnikov" Shocked

zadnja slika pa kaže brazilsko filo  brez razstavnih uspehov, ker je lastnik pač ne razstavlja - pa je DALEČ najboljša in najlepša brazilska fila izmed teh petih in to ostane tudi, če bo katera od ostalih štirih kdaj svetovni prvak Grin

lp
marko

ps: mene in mojih fil na razstavo v ljubljani žal ne bo  Smiley
Logiran
ALEX 003
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 20


« Odgovor #63 : četrtek, 13.01.2005 : 18:02:21 »

Pozdravljeni,

Citat
Alex-babika je slikana pred blokom ali tudi živi v njem oz.kako je s tem pri filah.

Moja Babika ni doma v bloku, ampak v hiši. Slikana je res pred blokom. Slikali smo jo pri Andreji, ona pa stanuje v hiši nasproti bloka. Kaj pomeni za filo blok, pa ti ne bi znal odgovoriti.

Citat
(da si že pred leti gledal link, ki je šele 3-4 mesece na spletu je seveda super - ta razstava je bila lani konec septembra)


Ko sem se odločil za nakup file, sem veliko deskal po internetu, skoraj kakšno leto prej in sem to spletno stran našel na avstrijski spletni strani Molos kluba. Tako je ta spletna stran na spletu že kar lep čas. Za sliko, ki si nam jo ti pokazal, pa ti res ne bi znal povedati kako dolgo je gor.


Citat
Tudi jaz upam, da pridete vsi lastniki fil na razstavo, da se jih bo dalo v živo videti.

Jaz in moja Babika prideva.


Lep pozdrav

Alex
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #64 : četrtek, 13.01.2005 : 18:30:59 »

Marko, a je fila na 4. sliki še zelo mlada?
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #65 : četrtek, 13.01.2005 : 19:50:20 »

ja, fila na 4. sliki je bila ko je bilo to slikano še precej mlada (če se prav spomnim še ni bila čisto eno leto - prisežem pa ne) - starejših njenih slik žal nimam, se pa ni kaj dosti spremenila.

vsem lastnikom fil želim mnogo uspeha na razstavah v ljubljani (seveda tudi ostalim forumovcem!)

lp
marko
Logiran
AMEBA
gost
« Odgovor #66 : četrtek, 13.01.2005 : 20:54:39 »

Hvala Marko!

Moja fila gre na razstavo, pa vendarle mi več pomeni to, da jo ljudje na sprehodu občudujejo, predvsem zaradi redkosti te pasme, ob takih sprehodih pa spoznavam mnogo dobrih ljudi s katerimi si izmenjujemo mnenja o psih, nato pa še o različnih ravneh življenja. In to je zame bistvo, druženje (človek - pes), človek skrbi za psa, pes pa zate.

LP,
Duška
Logiran
ALEX 003
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 20


« Odgovor #67 : četrtek, 13.01.2005 : 21:35:26 »

Citat
ps: mene in mojih fil na razstavo v ljubljani žal ne bo  


Mene pa zanima, zakaj ti več ne razstavljaš svojih fil. Huh

Lep pozdrav
Alex
Logiran
MISSA
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 813


« Odgovor #68 : četrtek, 13.01.2005 : 21:45:56 »

LP!
Mene pa zanima pri tem citatu:
zadnja slika pa kaže brazilsko filo  brez razstavnih uspehov, ker je lastnik pač ne razstavlja - pa je DALEČ najboljša in najlepša brazilska fila izmed teh petih in to ostane tudi, če bo katera od ostalih štirih kdaj svetovni prvak

kako se ve, da je to DALEČ najlepša fila, če pa nima (po tvojih besedah) niti ene sodniške strokovne ocene?
Jaz za svojega psa ne morem reči, da je daleč najlepši, čeprav mi ga je ocenil priznan kinološki sodnik, g. Štefan Šinko,  s samimi superlativi.
Kako pa prideš do takšne ocene???

Upam, da bom v soboto spoznala kakšnega "filaša" Grin
LP,MIša
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #69 : petek, 14.01.2005 : 12:13:17 »

LP!
Mene pa zanima pri tem citatu:kako se ve, da je to DALEČ najlepša fila, če pa nima (po tvojih besedah) niti ene sodniške strokovne ocene?
Jaz za svojega psa ne morem reči, da je daleč najlepši, čeprav mi ga je ocenil priznan kinološki sodnik, g. Štefan Šinko,  s samimi superlativi.
Kako pa prideš do takšne ocene?
LP,MIša

miša: hvala za to vprašanje. vidim ga tudi kot opozorilo, da moram biti pri svojih postih bolj "precizen".

najprej popravek:
fila na peti sliki mora tudi imeti pozitivno sodniško oceno - saj je že imela mladiče in ima torej opravljen vzrejni pregled - nisem je pa na nobeni razstavi zasledil, niti nima lastnik na spletni strani objavljenih kakršnihkoli ocen za njo. ampak se opravičujem za napačno informacijo!!

potem moram razčistiti oz. popraviti nekatere pojme, da ne bo kakih nesporazumov:

kadar sem napisal "lepa" fila, sem imel vedno v mislih "v skladu s standardom" in "nekorektna fila" zame pomeni, da pač določene telesne značilnosti ne ustrezajo standardu - nikakor pa ne, da je pes "grd". tudi (v mojih očeh) "ne- ali manj korektne file" so večinoma lepi psi! - to je (po moje) tudi eden od vzrokov za določene "probleme" pri sojenju.

zdaj pa končno k odgovoru na tvoje vprašanje (ni tako enostavno odgovoriti in se vnaprej opravičujem, če bom "dolg"):

če vzamemo za kriterij kaj je "lepa" ali "slaba" fila (pa še enkrat poudarjam, da to ne pomeni "lep" ali "grd" pes) sodniške ocene - potem nimam argumentov, zakj bi bila peta "daleč najboljša".
če pa si ogledaš teh pet slik, se boš mogoče z mano strinjala, da so si psi tako različni, da se lahko vprašaš ali je standard pri filah tako "širok", ali mogoče le kaka sojenja niso bila strokovna, če so vsi psi ocenjeni "odlično".
za svoje pse imam sodniške ocene, ki si v določenih opisih nasprotujejo - kar dopušča sklep, da mora biti vsaj eno od nasprotujočih si mnenj napačno in s tem "nestrokovno".

zame je kriterij, ali je fila korektna ali ne standard. zdaj lahko kdo reče, da se da standard tako ali drugače interpretirati - okay, ampak zelo omejeno. k standardom (tako k FCI-standardu kot k CAFIB-standardu, ki je še nekoliko strošji in preciznejši) obstajajo slike, risbe, tabele za proporcije,rentgenske slike..., obe "strešni" organizaciji izdajata biltene, kjer se da najti tudi "kriterije sojenja" (so pa na žalost v portugalščini), obstajajo cd-ji s slikami (tudi primerjalnimi, kot tista ki sem jo "objavil" nekaj postov višje) in - kot rečeno, če se v standard poglobiš, po moje "možnost interpretacije" sploh ni tako velika.

primer:
FCI-standard pravi da naj bi bila teža fila samca minimalno 50 kg, kar dopušča interpretacijo, da je v redu,  če ima pes tudi 100 kg (najtežji fila-šampion,ki jih jaz poznam jih ima po lastnikovih podatkih 114 kg) - se strinjam. AMPAK: v istem standardu pri "gibanju tudi piše: ....fila's movements.....capable of instant and very rapid changes of direction...
in da je zmožen v vsakem trenutku in zelo hitro menjati smer, bi pač prej prisodil 50 kot 100 kilskemu psu.

standard pač zame ni zbirka podatkov, ki stojijo vsak sam zase ampak jih je potrebno povezovati - spraviti v kontekst.

za tiste prve štiri file, ki so na slikah, bi ti lahko citiral standard in opozarjal na manjše in večje "napake", ki jih le-ta navaja in ki so tudi na slikah vidne (čeprav priznam, da je prekleto "nefair" soditi psa po eni sami fotografiji, in tudi priznam, da je tretja slika tako slabe, da se skoraj nič ne vidi). prav tako bi lahko  peto sliko v detajlih primerjal s standardom in "dokazoval" da težjih napak ni - ampak vprašanje je bilo, kako pride do take izjave - upam, da sem zadovoljivo razložil.
če boš hotela še moje "dokaze" v detajlih, boš morala pa še kak daljši post prebrati. Tongue

lp
marko
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #70 : petek, 14.01.2005 : 13:46:39 »

Mene pa zanima, zakaj ti več ne razstavljaš svojih fil. Huh


vzrokov je več. na klubske razstave BI prišel, tako na mariborsko (kjer sm bil brez kužkov - firbec past Grin), kot zdaj na ljubljansko, neglede na moje siceršno mnenje. pa se je za časa mariborske razstave era gonila in zdaj smo pričakovali, da se bo tudi (sicer se trenutno ne goni, ampak ponjenem dosedanjem "urniku" bi se morala in zato se nismo prijavili).

na "ostale" razstave pe ne hodim, ker pač malo dvomim v smisel "komercialnega" ocenjevanja (da je velika večina psov ocenjena kot "odlično", ostali pa "prav dobro), čeprav razumem "širši smisel" takega ocenjevanja, še kak vzrok je verjetno mogoče "slutiti" iz tega, kar sem napisal v prejšnjem postu in ne nazadnje je en vzrok tudi moja "lenoba" (oz. kolikor je fajn se kdaj pa kdaj dobiti z drugimi lastniki "svoje" pasme in sploh ljubitelji psov, se težko prepričam, da prebijem za "2 minuti v ringu in 15 minut sojenja brazilskih fil" cel dan v avtu in na "stolčku" Wink).

seveda pa ne bom trdil da nikoli ne bom več razstavljal - če bo kje "ta pravi" sodnik (s tem ne mislim takega, za katerega predvidevam, da bomoje bo moje file dobro ocenil, ampak takega, za katerega mislim, da mu je pasma fila brasileiro "pri srcu") bom na razstavo (pri)šel. in prav gotovo se bom potrudil, da bom lahko kdaj šel na kako cafib-razstavo, ki pa so na žalost v evropi zelo redko. na teh razstavah se ocenjuje file 2 dni. prvi dan vsako v detajlih "premerijo" in analizirajo telesno, vse ki so nad 18 mesecev morajo opraviti tudi "test temperamenta" in drugi dan poteka razsstava, kjer so prisotne samo še tiste file, ki so dobile tako telesno kot "temperamentno" pozitivno oceno. kot že rečeno, so kriteriji na teh razstavah neprimerno "strožji" kot na "običajnih" razstavah in kot tudi že rečeno, zame (ampak to je samo moje osebno mnenje in nikakor ne "splošna resnica") je dosti večji "dokaz" za kvaliteto brazilske file, če ima naziv "cafib-approved", kot npr. "mednarodni šampion".
in da ne bo pomote: moja dva psa (še?) NISTA "cafib-approved" (da ne bo kdo mislil, da hočem s tem, kar pišem "dokazovati" kvaliteto SVOJIH psov).

lp
marko
Logiran
MISSA
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 813


« Odgovor #71 : petek, 14.01.2005 : 13:54:29 »

če vzamemo za kriterij kaj je "lepa" ali "slaba" fila (pa še enkrat poudarjam, da to ne pomeni "lep" ali "grd" pes) sodniške ocene - potem nimam argumentov, zakj bi bila peta "daleč najboljša".
če pa si ogledaš teh pet slik, se boš mogoče z mano strinjala, da so si psi tako različni, da se lahko vprašaš ali je standard pri filah tako "širok", ali mogoče le kaka sojenja niso bila strokovna, če so vsi psi ocenjeni "odlično".
za svoje pse imam sodniške ocene, ki si v določenih opisih nasprotujejo - kar dopušča sklep, da mora biti vsaj eno od nasprotujočih si mnenj napačno in s tem "nestrokovno".

LP!
Upam, da bo tvojega obširnega pojasnila vesel še kdo drug, ne samo jaz.
Seveda se strinjam s teboj, v določenih delih. Predvsem v tistih, kjer vem, za kaj se gre. O drugih pa na žalost ne morem razpravljati, ker premalo poznam standard fil.
Sta pa najini pasmi v nekaterih pogledih, si dokaj podobni. In tvojih pet fil s slik, lahko prenesem tudi na mastine. Lahko ti pokažem pet različnih slik, vsi so bili kakšni prvaki, pa eden ni podoben drugemu. Vsi pa so mastini Shocked ( ne samo po sodniških kriterijih Grin) Na žalost je tako, da je veliko vzrediteljev imelo  ali ima še danes neko svojo vizijo, kako naj bi izgledal neki tipični predstavnik svoje pasme. Potem pa je na nas, ali se bo ta trenutna modna muha prijela ali ne. Zato je tudi toliko različnih fil (ali mastinov) in verjamem, da se to dogaja skoraj povsod. Osebno sem mnenja, da so standardi namerno pisani tako široko, da dopuščajo odstopanja. Zato pa prihaja do tega, da  lahko vsak sodnik sodi po svoje. Mene osebno to ne moti. Kupujem psa za svojo dušo in pri vzreji ne mislim eksperimentirati z zunanjim videzom psa. Težila bom k temu, da bo paritvena kombinacija ustreznega zdravja, karakterja in seveda ustrezne barve (če mi bo uspelo).
Škoda, da te ne bo na razstavo!
LP,Miša
Logiran
ALEX 003
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 20


« Odgovor #72 : petek, 14.01.2005 : 18:24:40 »

Pozdravljen Marko

Če bi prišel na klubsko razstavo ,bi pomagal klubu, hkrati pa bi videl  razvoj fil v Sloveniji, kar bi te kot bodočega vzreditelja moralo zanimati.

Svojih fil ne moreš reklamirati samo na forumih, moje mišljenje je, da bi bilo bolje, če bi jih reklamiral na razstavah.

Citat
na "ostale" razstave pe ne hodim, ker pač malo dvomim v smisel "komercialnega" ocenjevanja (da je velika večina psov ocenjena kot "odlično", ostali pa "prav dobro), čeprav razumem "širši smisel" takega ocenjevanja

Tokrat bi imel zate vprašanje, kateri sodnik v Sloveniji bi po tvoje bil primeren in sposoben ocenjevati file, da razstava ne bi imela "komercialnega" priokusa?

Citat
seveda pa ne bom trdil da nikoli ne bom več razstavljal - če bo kje "ta pravi" sodnik (s tem ne mislim takega, za katerega predvidevam, da bomoje bo moje file dobro ocenil, ampak takega, za katerega mislim, da mu je pasma fila brasileiro "pri srcu") bom na razstavo (pri)šel.

Kot član, lahko na skupščini tudi predlagaš sodnika iz inozemstva, ki ne bi bil predrag in je strokovnjak za file. Če poznaš take strokovnjake in veš kje jih najti, bi naredil veliko za dobrobit file in napredek pasme v Sloveniji.

Citat
in prav gotovo se bom potrudil, da bom lahko kdaj šel na kako cafib-razstavo, ki pa so na žalost v evropi zelo redko. na teh razstavah se ocenjuje file 2 dni. prvi dan vsako v detajlih "premerijo" in analizirajo telesno, vse ki so nad 18 mesecev morajo opraviti tudi "test temperamenta" in drugi dan poteka razsstava, kjer so prisotne samo še tiste file, ki so dobile tako telesno kot "temperamentno" pozitivno oceno. kot že rečeno, so kriteriji na teh razstavah neprimerno "strožji" kot na "običajnih" razstavah in kot tudi že rečeno, zame (ampak to je samo moje osebno mnenje in nikakor ne "splošna resnica")

Takšnih razstav je v Evropi zelo malo, me pa zanima kje so.
Če se ne motim, je to neke vrste vzrejni pregled, ne?(korung)


Citat
je dosti večji "dokaz" za kvaliteto brazilske file, če ima naziv "cafib-approved", kot npr. "mednarodni šampion".

Ali sploh veš, koliko sodnikov mora oceniti psa za mednarodnega Šampiona in v kolikih državah?

Lepo te prosim, NE NAKLADAJ, mednarodni šampion je in bo ostal mednarodni šampion.


Lep pozdrav


Alex






Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #73 : petek, 14.01.2005 : 19:19:29 »

Ali sploh veš, koliko sodnikov mora oceniti psa za mednarodnega Šampiona in v kolikih državah?

Lepo te prosim, NE NAKLADAJ, mednarodni šampion je in bo ostal mednarodni šampion.


Lep pozdrav


Alex


ker nima ta izjava nobene veze s filami, se lahko komot vključim. Pri moji pasmi je CAFIBu verjetno enakovredna zadeva, Atibox.
 Ena sama titula z atiboxa, je vredna DESET interjev ali pa državnih šampijonatov. Ker interja lahko dobiš v treh državah pri treh sodnikih -od katerih nima noben pojma o tvoji pasmi, pa je takrat slučajno pač tvojemu psu dal. In tako se da tudi ostale šampijonate pobrat. Pri moji pasmi imamo v Slo., psico z ocenami od 2 do BOB. Mislim da ni treba povdarjat, da ji je BOB dal nestrokovnjak, med "tremi" prijavljenimi psi. do osmega leta ji bo

samo kolikor razumem, je CAFIB approved, v bistvu vzrejni, tako da se ga ne da primerjat s titulami v lepoti. al se motim?

Drugače mi je pa všeč Markov post, ker se konkretno pri moji pasmi ukvarjamo z enakimi zadevami. Imamo sliko glave, senco, ki jo vsi povdarjajo kot ideal. Pravijo ji minhenska silhueta. V praksi je pa od takrat, bilo že toliko "vzrediteljskih vizij", da imamo pretipirane ali podtipirane glave, pri čimer je vsaj v zadnjem času opaziti nagnjenost k pretipiranim glavam. Meni se zdi govorit o "vzrediteljevi viziji" malo samovšečno. Da se postaviš v vlogo "kreatorja". Kreacija je že narejena. Smernice, torej standard je treba gledat. Vizija je seveda možna. Če nekdo opazi da je šel glede toplinije trend v minus, bo v vzreji vzel za prioriteto odpravo tega. Če mu je všeč nevem...vrat, si bo prizadeval narediti pse, ki bodo dominantno prenašali to kvaliteto V SKLADU s standardom. Seveda pa ob tem ne sme zanemariti tudi drugih aspektov. Torej je vizija tu vseeno omejena na standard, pa lahko en še tako govori da kako bi bila pasma z 3 cm daljšim vratom krasna. Krasna bi bila, ko bi VSI predstavniki imeli enako lepe in korektne vratove. Ne pa da bi eni recimo izstopali, ker jim standard ne določa dolžine, ob tem pa bi se prav ta dolžina "tepla" z njihovo uspešnostjo opravljanja osnovne naloge, ker bi jim predstavljala fizično "oviro (100 kilska fila in hitre spremembe gibanja, proti 50 kilski fili)

Missa recimo pravi, da jo zanima zdravje in pa barva potomcev. Se pravi osnove, ki jih v bistvu sploh ne bi bilo trteba omenjat. Kaj pa eksterijer, skladnost staršev s standardom, kompatibilnost, kako se dopolnjujeta oz katere skupne kvalitete se bodo v genomu mladičev in jasno tudi v eksterijerju, podvojile in okrepile (recimo da ima psica slab križec in dobro predprsje, ter korektno glavo, samec pa super križec, dobro predprsje in nekolikanj slabšo glavo, a še vedno korektno. Rezultat so najmanj dobra predprsja mladičev, glava najverjetneje korektna, križci pa seveda glede na dominantnost enega od staršev...). Pa je seveda še mnogo čejev v tej napovedi, vsaj glede recesivnega dedovanja, ki prihaja od dedkov in babic. Ampak ne bi se toliko oddaljil od debate.
 Če ima človek tako slikco, ko vzreja, ima še vedno široko polje znotraj teh vodil da je lahko inventiven, da preizkuša možnosti, kombinacije paritev, itd., pa vseeno ne bo zašel od standarda. Vsaj ne veliko.

In ja, standard, če ga povežeš v celoto, ne daje tako širokih možnosti za "vizijo" in domišljijo. In če pogledaš slikovne standarde ki jih izdajajo pasemske organizacije, pa če se poglobiš v teorijo pasme in "na terenu" primerjaš stanje, je enako. Vidiš, da stokilska fila ki jo lastnik promovira kot ideal, pa kot supertituliranega psa, ni produkt vzreje nekoga ki bi vedel za kaj pri teh psih gre.
Pri dogo argentino recimo, sta dva tipa psov, ker je utemeljitelj pasme očitno pustil delo nedokončano, pa so ga različne "struje", odnesle v smer, ko sedaj po toliko letih, poskušajo s kombinacijami teh dveh tipov, dobiti in ohranjati "idealni tip". In glede na modo, enkrat zmaguje en, drugič pa drug tip. Pri čimer je hec ta, da mešanje enega tipa z drugim, v resnici ni potrebno, saj je eden izmed njiju ŽE "ideal", torej bi bilo treba zgolj okrepiti ta del pasme, drugemu pa se odpovedati. Pa smo spet pri tem, da so pa enim VŠEČ debelobučne argentinke z molosoidnimi telesi. Čeprav standard ne "nariše" takega psa.

no...zdej sem pa nit zgubil..oprostite, ampak sem se zelo poistovetil z Markovim pogledom v njegovem postu. Lepo da so tudi v drugih pasmah ljudje ki na enak način gledajo na vzrejo.

Edino kar mi ni všeč, je ležernost ki jo kaže Marko v tem postu, ker se mu ne zdi smiselno za dve minute in 15 min razstave fil, vlačit pse po razstavah. Ampak to samo v smislu tega, da potem pač nisi opažen. Pa ok, pri bokserjih je mogoče še kak smisel v "promotivni dejavnosti" medtem ko fil vseeno ni toliko, da bi se vzrediteljev kar trlo na vsakem koraku, tako da se za tiste ki so, že zve tudi kako drugače kot samo z obiskom razstav. Če ne drugače tako, da ko kupec sliši konkurenta da pljune po nekem drugem vzreditelju. In gre potem pameten kupec, preverit še k "opljuvanega". Seveda so tudi vzreditelji, ki povedo kupcem za legla pri konkurenci. te cenim.
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #74 : petek, 14.01.2005 : 20:26:36 »

Pozdravljen Marko

Če bi prišel na klubsko razstavo ,bi pomagal klubu...

alex,
tu se strinjam s tabo in sem v prejšnjem postu tudi napisal zakaj me na klubski razstavi ni. če ne verjameš, lahko vprašaš mefisto, da sva bila "na vezi" vse do 3. januarja, ko sem moral definitivno odpovedati prijavo.

kar se tiče imen slovenskih sodnikov, ki po moje dobro sodijo file, bodi prepričan, da ne bom niti namignil. prvič zaradi zamer do katerih bi lahko prišlo, drugič verjetno niti ne poznam vseh, ki imajo izpite za file in bi kaj lahko "po krivici" kakega izpustil.

kar se sodnikov iz inozemstva tiče pa rade volje povem kako ime. v prvi vrsti bi bil to g. christopher habig iz nemčije. kje se ga dobi in koliko stane pa žal ne vem.

cafib-razstave so kolikor jaz vem bile do zdaj samo v španiji in na češkem - pa niti nisem prepričan, da so vsako leto.
res je, da je "pregled" prvi dan neke vrste "vzrejni pregled" ki naj bi ga vsak pes enkrat opravil, če hoče sodelovati na cafib-razstavah. ko je enkrat "cafib-approved", je to doživljensko.
cafib je pravzaprav "disidentna" organizacija, ki je nastala po masovnih nelegalnih vkrižanjih mastinov, mastifov in nemških dog v pasmo fila brasileiro v brazilij v 70ih letih (ki jo je predsednik CBKC=strešna organizacija rejcev brazilskih fil v braziliji v 90ih letih končno tudi javno priznal) - takorekoč kot "reševalci pristne brazilske file". ker pa so cafibianci pogruntali, da kot disidenti nimajo kaj dosti možnosti v konfrontaciji z "uradno kinologijo" CBKC/FCI, so naredili pametno potezo:
vzrejajo s psi, ki imajo (v ogromni večini primerov) FCI-rodovnike, po že omenjenih  neprimerno strožjih kriterijih.
situacija: >99% cafib-psov ima fci-papirje, žal pa ima samo (ocenjenih) 2-4% vseh fci-registriranih brazilskih fil tudi cafib-papirje.

kar se "vrednosti" takih ali drugačnih "nazivov" tiče, je pač MENI OSEBNO "cafib-approved" (to dobi vsak pes, ki opravi cafibov pregled fenotipa in test značaja vsaj z "zadostno") dosti več vreden kot "interchampion". nimam pa problema s tem, če kdo drug na to gleda drugače.

lp
marko
Logiran
Strani: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 24   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Brazilska fila
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines