mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 10:37:23

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 10  |  Tema: Mali italijanski hrt
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9   Dol
Natisni
Avtor Tema: Mali italijanski hrt  (Prebrano 39192 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Ferry
rad pišem
****
Sporočil: 257


« Odgovor #105 : sreda, 16.01.2008 : 17:54:50 »

No, super da je gyasi navajen gneče in "šundra", potem z njim ne boš imela problemov, pa tudi, če ne mara boxa ni problema, pač je tam, kjer se najbolje počuti - v tvojem naročju   Grin.

No, sicer bi naš Ferry tudi raje izbral naročje pred boxom, samo meni bi potem roke odpadle, ker ima 16 kg in imam že po 1 minuti roke čisto mravljinčaste, njemu pa se fino zdi, ker je tako velik in lahko vse vidi  Roll Eyes. Srečo imaš, da je gyasi tako lahek  Wink.

Lp
Logiran
italijancek
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 61


« Odgovor #106 : sreda, 16.01.2008 : 23:04:52 »

jah, zdaj, ko si omenila problem prenašanja pretežkega psa v naročju  Roll Eyes nikoli si ne bi mislila, da zna biti 5 kg tako težko. gyasi se je na razstavi kar precej pustil crkljati v naročju...naslednji dan pa sem se strašno čudila od kje me roke tako zelo bolijo  Roll Eyes bomo morali taktiko spremeniti, ker je že 5 kg povsem dovolj. tako, da si ne predstavljam, da bi ti tvoj beagelček v naročju obsedel.
je res hecno, ko želijo biti v naročju prav zaradi lepšega razgleda. naš mali zna za višji zorni kot celo po dveh nogah hoditi  Wink
Logiran
tayek12
otrok do 14 let
*
Sporočil: 1


« Odgovor #107 : ponedeljek, 11.02.2008 : 16:58:15 »

napišite še kaj podatkov in psarn saj jih na internetu ne najdem (vem za psarno song pan). Prosim pomagajte !!!!!!!!!!!odgovorite mi na msn naslov *******, ali na e-mail ******. vesela bom vsakega podatka

                          lp taya
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #108 : ponedeljek, 11.02.2008 : 17:10:00 »

tayek12, daj, prosim, opravit domaco nalogo in preberi pravila na mojpesForumu.

Tukaj drugih vzrediteljev ne bos nasla, zato naj se starsi obrnejo na Kinolosko zvezo Slovenije.
Logiran

italijancek
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 61


« Odgovor #109 : ponedeljek, 11.02.2008 : 21:56:24 »

napišite še kaj podatkov in psarn saj jih na internetu ne najdem (vem za psarno song pan). Prosim pomagajte !!!!!!!!!!!odgovorite mi na msn naslov *******, ali na e-mail ******. vesela bom vsakega podatka

                          lp taya

če se ne motim, je psarna song pan trenutno edina v sloveniji, ki se ukvarja z vzrejo italijanskih hrtov. če imaš kakšna vprašanja o pasmi, ti predlagam, da se obrneš na vzreditelje. mojca in simon sta zmeraj pripravljena odgovoriti na vprašanja in svetovati o teh očarljivih kužkih Smiley
lp

Logiran
epesteper
otrok do 14 let
*
Sporočil: 24


« Odgovor #110 : ponedeljek, 08.09.2008 : 14:31:57 »

Mojka, mene pa zanima kdaj planirate naslednje leglo malih italijanskih hrtov. Smiley

Lp, E Cheesy
Logiran
KiaraPerla
novinec
*
Sporočil: 3


WWW
« Odgovor #111 : torek, 16.06.2009 : 06:53:30 »

Živjo!
Jaz sem pa čisto sveža, moja prva objava.  Smiley

Vidim, da ta tema že ogromno časa ni aktivna, pa bom vseeno poskusila z vprašanjem...

Zanima me, koliko približno stane takle hrtek z vsemi papirji trenutno? Za to pasmo se namreč zanimam že nekaj časa in imam že kar veliko podatkov o njih, pa bi imela dva, samo če so strašno dragi najbrž 2 ne bosta prišla v poštev, pa bo treba kombinirat še s kakšno drugo pasmo oz. mešančkom.
Aja, pa ker sem z dežele me zanima, če ta pes ostane pri hiši, če ga imaš zunaj spuščenega? Oz. če se ga da tega naučiti. Ker menda je to pri hrtih problem. Seveda bi ga imela v hiši, ampak bi pa rada videla tudi, da lahko poleti ležim kje okoli hiše, pa da pes ostane nekje blizu mene brez da ga privežem oz. moram nardit ograjo okrog hiše. Torej, da ne bi uhajal. Ker sem imela do zdaj pse, ki sem jih imela oz. jih imam lahko cel dan spuščene zunaj, pa nisem imela nobenih težav, da bi šli na cesto brez mene ( 50 m stran, sicer je zelo malo prometa, ampak vseeno) oz. da ne uhajajo po vasi. Je pa res, da imam novofundlandko oz. sem imela zlato prinašalko.

Za začetek to. Hvala za odgove.
LP!

Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #112 : torek, 16.06.2009 : 10:35:34 »

Zakaj pa ne bi ograje okrog hiše postavila?
Logiran
KiaraPerla
novinec
*
Sporočil: 3


WWW
« Odgovor #113 : torek, 16.06.2009 : 12:56:13 »

Hm ja, najbrž je to težko razumet, če nisi z dežele...

Za  moje pojme z ograjo omejujem tako sebe kot svojega kužka kot sosedove kolege kužke, ki včasih pridejo na obisk oz. se sami povabijo zraven na sprehod z nama, itd..  Wink Mojemu psu je namreč dovoljeno gibanje tudi bolj daleč od hiše, kakšno kopanje po vrtu, obisk sosedovih koz, sprehod do sosedov, samo da ne gre brez mene na cesto.
Tukaj je življenje pač tako, da ograje itak nima noben, neproblematični kužki pa so spuščeni in nekateri celo prav radi poležavajo po cesti, da moraš ovinke okrog njih vozit.  Grin
No, jaz tega ne bi moji nikoli pustila, ker nikoli ne veš.
Ograje so zame omejitev osebnega prostora oz. svobode in bi jo imela res samo, če brez nje ne bi npr. mogla imet psa, oz. bi morala psa dat v pesjak.

Če bi se dalo bi imela pač psa notri ponoči itd., kar bi imela že zdaj, če ne bi bilo moji Kiari notri tako grozno vroče, podnevi pa bi šla na nekaj sprehodov z njim oz. bi mi bilo izredno všeč, če bi lahko psa samega pustila, da uživa zunaj, brez da bi ga potem iskala po celi vasi.

Če pa to pri hrtu ni mogoče doseč pa pač ni, bomo že našli rešitev.
Čeprav sem slišala, da so italjanski hrti bolj učljivi kot drugi hrti.


Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #114 : torek, 16.06.2009 : 13:08:08 »

Ne, ni težko razumeti, ker živim na deželi in imamo ograjo okrog parcele. Moji psici imata na voljo ves vrt, ne pa tudi sosedovega. Stvar osnovne olike!

Omejevanje osebne svobode? Neproblematični kužki? Poležavanje po cesti?

A se ti mogoče zezaš?

Kaj pa osnovna varnost?

Psa moraš imeti ves čas pod nadzorom. Samo tako lahko zagotoviš njegovo varnost in preprečiš, da bi ogrožal druge. Poleg tega ti to nalaga slovenska zakonodaja.

Pod nadzorom ne pomeni samo pesjaka ali verige. Dovolj je ograja okrog parcele oziroma bivanje v hiši/stanovanju.

Nobenega psa se ne pušča nenadzorovano samega pred hišo, ne samo hrta. Te nič na primer ne skrbi, da se mu kaj zgodi? Kaj pa, če bi s svojim potepanjem na primer povzročil prometno nesrečo, šel ganjat sosedove kokoši?

Govoriš, da tvoja psica gre pogledat sosedove koze. Jih nič ne vznemirja? Je ne bi zamikalo "ponagajat" kozličkom in bi jih pri tem poškodovala? Kako veš, da ne bi? Si vsakič zraven?

Praviš, da si se zelo podučila o italijanskem hrtu. Torej veš, da je to pes za izključno notranje bivanje, da ima kot vsi hrti izrazit lovski nagon, kar pomeni, da bi ga nos odnesel tudi dlje kot samo do sosedovih koz, da je zelo občutljiv na temperaturna nihanja, zelo nežen po karakterju. Se ti še vedno zdi primerno puščati ga samega, da lahko gre na obisk k sosedom?

Predlagam tudi, da si pogledaš še živalovarstvene teme na tem forumi. Jih je veliko in bodo zelo informativne. Našla boš ogromno primerov zavrženih mladičev, ki jih spočnejo psi z veliko "osebne svobode", kot praviš. Ti mladiči umirajo zavezani v vrečkah za smeti, v škatlah globoko v gozdu, če jih nekdo ne najde in jih z veliko truda in stroškov ohranja pri življenju, jih hrani in neguje, dokler niso dovolj veliki, za odhod v nov dom, jim potem še mesece dolgo išče primeren nov dom. To so samo nekatere od posledic "osebne svobode".

Prav  gotovo ti bo še kdo napisal kakšen odgovor. Ne pričakuj, da bo prijazen.





Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #115 : torek, 16.06.2009 : 13:42:23 »

KiaraPerla, a morda ziviva v isti vasi in tvoja psica omejuje mojo svobodo in svobodo mojih zivali? Pa te najbrz prav malo briga, kajne? Kot tudi to, kaj storijo ljudje z mladici, ki nastanejo kot plod take svobode.
S svojo svobodo se nisi znasla na pravem kraju.

Na sreco italijanski hrt ni zate, pa tudi katerikoli drug hrt ne, ne glede na to, kako ucljivi so. Pa tudi noben drug pes ne, ne glede na pasmo.
Logiran

skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #116 : torek, 16.06.2009 : 13:47:47 »

Čemu imeti psa, če se mora potem sam zaposliti večino časa? In zakaj je imeti žival pod nadzorom tak "problem"?
Logiran

KiaraPerla
novinec
*
Sporočil: 3


WWW
« Odgovor #117 : torek, 16.06.2009 : 15:28:10 »

Dragi moji, hvala vam za odgovore.

Sem bila že na mnogih forumih, ampak kaj takega pa na tem forumu moram reči, da nisem pričakovala.
Ravno zato se ne mislim več vračat.

Če imamo drugačne poglede na to, koliko svobode dopuščati psu in če živimo očitno v drugačnih svetovih (če bi moj pes kogarkoli kakorkoli vznemirjal, motil ali oviral vam garantiram, da ne bi bil spuščen), ne pomeni, da je z menoj pa nekaj narobe.
Da, tudi vasi je 100 vrst, jaz živim v tej že od otroštva, poznam vse ljudi (s sosedi smo itak v sorodu večinoma), vse pse in vse koze, itd. Drugače se pa koze mojega vzgojenega psa sploh ne bojijo, ker so ga čisto navajene, konjev sploh ne moti,kokoši ni še noben moj pes preganjal, bil tečen do sosedovih psov oz. ljudi, ker sta bili obe moji psički izredno lepo vzgojeni.
Pa tdi mene ne motijo sosedovi kužki in mucke, ker sem pač ljubitelj živali.

Pa lepo se imejte še naprej s svojimi kužki. Pa upam, da jim je vsaj pol tako lepo kot mojim, pa da jih majo ljudje in živali tako rade kot moje kužke.

LP!  Wink

Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #118 : torek, 16.06.2009 : 15:32:45 »

Porkaflek, k vam se bom pa preselila, ko tako idilično zveni. Kot Moje pesmi, moje sanje.  Cheesy Roll Eyes

Lepo se imej tudi ti in čuvaj svoje živali.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #119 : torek, 16.06.2009 : 17:00:03 »

Spet vesel prihod in demonstrativen odhod. Vmes nic.

Ok, KiaraPerla, izbrisala te ne bom, saj te tudi k registraciji in pisanju nisem silila, bi pa bilo lepo, ko bi si novinci malo prebrali, kam prihajate, da ne bi bilo takih razocaranj. Namrec, ce ves, da s svojimi mnenji ne bos pozitivno sprejet, najbrz ne rines naprej, ali kako ...
Ce ti tale mojpes.net ni dal tistega, kar si pricakovala, ga pac prenehas uporabljati. Da se ne mores izbrisati, si prebrala (vsaj morala bi) pred registracijo v pravilih uporabe tega cudnega foruma.

Zdaj pa k mojemu resnicnemu mnenju o tvojem osnovnem vprasanju:

Zakon jasno doloca, da mora biti pes pod nadzorom, kar pac ne vkljucuje sprehajanja do sosedov in drugje. Zakon velja zate in zame. Moji psi ne hodijo k sosedom, sosedovi nimajo kaj iskati pri nas. Ko je cas, da se psi igrajo oz. druzijo, gremo na obisk ali pride na obisk kdo drug. Ko sem zunaj, imam za druzbo svoje pse in ne potrebujem se sosedovih, kot tudi sosedovi ne potrebujejo mojih. Ce sem odkrita, psov ne fotram, vzgajam, skrbim zanje ... zato, da bodo druzba sosedom, kot tudi sama ne iscem druzbe sosedovih/tujih psov takrat, ko ni cas ali priloznost za to. Sosedov pes dejansko se ni osvojil, kdaj je pravi cas, pa bi prisel vedno, ko se mu sprdne, tudi med mojimi obiski, jim skakal po glavah ali kako drugace motil nas mir. To je minimum kulture vsakega posameznika in nima nobene zveze z lokacijo bivanja ali z ljubeznijo do zivali.

Psi na podezelju niso popolnoma nic drugacni od psov v mestih, le nevarnosti zanje so se dodatne. Poleg nevarnosti s polj (skropiva ...), gozda (divje zivali, no tukaj je obicajno nevarnost nas pes drugim zivalim, ce ne zivimo ravno na obmocju medvedov, nevarnost nasemu psu bi pa lahko bil gobar, ki ne mara psov, ali celo prevec zagret lovec) in cest (ja, bog pomagaj, tudi po vaseh imamo ceste in celo kup lokalnih cepcev, ki divjajo po njih) prezi na nasega psa tudi on sam - samo enkrat je povsem dovolj, da odide od doma in ne zna nazaj. Vecini se to lahko po mnogih letih, ko vneto trdijo, da njihov pes ne gre nikamor, zgodi samo enkrat - in ostanejo brez psa, ali pa ga dobijo polomljenega in sesraufanega, ker ga je pred njim nasel nekdo drug in ga imel na grbi ter poskrbel zanj. Torej - samo "enkrat" je povsem dovolj.

Vse zgornje velja za psa, ki ga KiaraPerla ze ima. In vse zgornje velja tudi za vsakega novega psa. Se dodatno pa se je treba zavedati, da se psov, ki ne uhajajo od doma (samo do "prvega" odhoda), ne da dobiti na trgu, ne posvojiti, ne kupiti in ne dobiti pri sosedih, temvec se psa vzgoji. Da ne uhaja (samo do "prvic"), se lahko vzgoji hrta ali kateregakoli drugega psa. Vendar, vzgoja ni polezavanje na vrtu ob spuscenem psu (se najmanj pri mladicu oz. mladem psu, kar je lahko pes posameznih pasem vse do dveh let), temvec je vecinoma vsaj leto do dve trdega dela, brez da bi se clovek zunaj ulegel ob neprivezanem psu. Drugacnih psov ni, ceprav bi znal tukaj kdo napisati, da njegov pa je bil tak ze pri dveh mesecih starosti, ko ga je dobil. Ja, eden morda, in KiaraPerla ima 99% moznosti, da bo dobila takega, ki mu bo treba sele povedati, kje je doma, morda celo tega ne bo nikdar kapiral, ce mu ne bo pripovedovala dovolj dolgo in na pravi nacin. Pa se tedaj bo drzalo vse nauceno le "do prvic".

Zaradi tega me cudi, da KiaraPerla s tako lahkotnostjo oznaci nas za cudake, ki smo jo napadli in nimamo pojma. Pac poznamo primere iz drugih idilicnih vasic, kjer so vsi vascani sorodniki in prijazni drug z drugim, kjer psi ne preganjajo kokosi, koz, srn in zajcev, kjer vsi kmetje gojijo bio zelenjavo in sadje in kjer so vse psice sterilizirane, samci pa kastrirani (tudi macke, saj jih v taki idili, seveda, nihce ne zakopava v gnoj). Ce verjamete v pravljice. Pa zato vemo, da je dovolj samo en "prvic".

To je vse, kar sem imela za povedati in z veseljem se stoprvic povem prav KiaraPerli, ker razumem, da je spregledala, da tukaj pac nismo samo ljubitelji zivali, temvec imamo pred tem se besedico "odgovorni". Ker ne zelimo, da bi se neodgovornost pri pasjem in macjem lastnistvu sirila okrog, odgovarjamo vedno v takem stilu vsem, ki menijo, da potrebujejo psi svobodo. Mi pac VEMO, kaj pomeni za pse svoboda. Upam, da ne bo KiaraPerla izvedela tega sele takrat, ko bo "prvic"...
Logiran

Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 10  |  Tema: Mali italijanski hrt
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines