mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 12:27:15

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Igre in zaposlitve  |  Tema: Igra prinašanje(fetch)
Strani: 1 2 3 [Vse]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Igra prinašanje(fetch)  (Prebrano 17607 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
shime
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 222


« : nedelja, 17.06.2007 : 14:39:57 »

Zanima me če lahko kdo napiše kaj o tem, kako psa naučiti prinašati vržene predmete. Ponavadi so to sicer kar žogice ali palice. Predvsem me zanimajo posamezne faze učenja z napotki.Vem da se to izkušenim psičarjem zdi malo obrobna tema, ker svoje pse že kot mladičke navajajo na tovrstne igre, vseeno nas je pa verjetno kar nekaj takih, ki ali nimamo dovolj iskušenj na tem področju ali pa smo imeli pse, ki jih tovrstne igre niso najbolj zanimale
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #1 : ponedeljek, 18.06.2007 : 10:26:36 »

Pri moji pokojni bokserki je delovalo sledeče; dve žogici, eno sem ji vrgla, ko jo je pobrala, sem jo poklicala in dvignila roko, v kateri sem imela drugo žogico. S prvo žogico v gobcu je pritekla do mene, jo spustila in takrat sem ji vrgla drugo. In tako naprej. Morda je za začetek boljše, da počakaš s kazanjem druge žogice dokler ni kuža pri tebi, ker drugače lahko prvo žogico spusti med potjo.
Ne vem, če sem kaj pomagala, a kuža nosi žogico okoli, jo sploh pobira...? Če je nevajen žoganja, bi se jaz nekaj časa samo igrala z njim, ga vzpodbujala k igri z žogo. Sicer pa velikokrat psi sami prinesejo žogo, ker želijo da se igramo z njimi in takrat ga je treba pohvalit in nadaljevat igro.
Strokovno tole ni, saj se bo še kdo oglasil.
lp in veliko veselja pri igri.
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #2 : ponedeljek, 18.06.2007 : 10:49:43 »

No, tudi moj ni neki prinašalec po duši, ampak ker je aportiranje del našega treninga se pač trudiva to izboljšati Smiley Ko je bil mali se je naučil besede prinesi, ampak po 2-3 ponavljajih se je že naveličal in rajši vohljal naokoli, pač sledar po duši. Tako sem mu vsake toliko, za osvežitev spomina, dala nekaj za prinašat.

Zdaj ko je aport del šolanja, sem mu nabavila čimbolj zanimivo igračo "klobaso", in ker je čist nor na njo komaj čaka, da lahko gre po njo na povelje aport. Za nagrado se potem malo pocufava za njo, ker je fajn da je ne spusti takoj. To disciplino bomo kasneje uvedli, da ne izgubi veselje. Ko jo zadosti čvrsto prime mu je prepustim za plen in bežim da me lovi z igračo v gobcu. Tako lahko nekajkrat ponoviš in zaključiš v pozitivnem trenutku s tem da igračo skriješ. Igrača naj mu bo na voljo samo za to vajo, ker se je bo tako toliko bolj veselil. Midva sva najin aport tako bistveno izboljšala, zdaj mi ga celo že čez ovire nosi, kar prej ni hotel Wink

Vaja od takode je pa odlična že za naslednjo stopnjo in hitre pse, kjer se dela na hitrosti prinašanja Wink
Logiran

shime
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 222


« Odgovor #3 : torek, 19.06.2007 : 11:13:04 »

Najprej naj malo razložim zakaj sem to temo začel. S prvo psičko, aljaško malamutko, sva se udeležila šolanja v mali šoli in nadaljevalnem tečaju. Oboje sva uspešno zaključila na koncu z izpitom B-Bh. Tekom tečaja je inštruktor pokazal kako psa nagrajujemo z igračo ter igro prinašanja, na katero sta bila njegova psa ob čisto nora. Igra sama mi je bila všeč, vendar pes nekako ni bil zato - prinašanje pri njej je izgledalo nekako tako, da sem ji recimo vrgel palico, katere let je ona spremljala ob meni. Nato se je počasi odpravila do kraja kjer je palica padla in kraj podrobno prešnofala. Tako je VEDNO (kar meni nikakor ni bilo jasno, ker iskanja nikoli nisva jemala) prišla do prave palice, ki jo je potem spet ležerno prinesla do mene. Postopek pa je bil vedno isti. Naj še povem, da pa je imela igro s klobaso neskončno rada tako, da sva ostala raje pri tem. Temo sem torej odprl za vse, ki bi se te igre radi naučili, pa nimajo praktičnih izkušenj kako. Vsak nasvet je torej dobrodošel, tudi če ni najbolj strokoven, samo da dela Smiley .

Naj razložim kako sem delal do sedaj. Naša psička je prišla iz zavetišča in prvi dan doma sploh ni reagirala na igračo oz. če je reakcija bila, je bil to strah. Seveda me je malo zaskrbelo, da je problem najhujši - uničen nagon plena. No takoj naslednji dan je k sreči to mojo teorijo ovrgla, saj je sosedovo mačko s takim veseljem (in hitrostjo) pregnala na drevo, da sva bila oba (maček in jaz) oba "paf" Smiley. Problem se je torej skrival v nepoznavanju igrač.

S psičko, ki je zelo živa, sva se tako lotila navajanje na igrače. Po malo klicih naokoli in nekaj nasvetih sva kot igračo najprej vzela staro brisačo. Igro vlečenja in trganja je hitro prevzela, igranje pa sva seveda vedno zaključila z nagrado in pohvalo. Sedaj počasi menjava brisačo za žogico, ki je sedaj privezana na nekaj metrov dolgo vrv, da jo lahko premetavam sem ter tja. Psička žogico z veseljem lovi, manjša težava se mogoče sedaj skriva še v tem, da ni čisto vajena žogice oz. bi potreboval(a) večjo fiksacijo na igračo, saj jo registrira samo, ko se premika. Slednje upam, da bom odpravil tako, da bom tudi žogico uporabljal v igri vlečenja in trganja.

Problem, ki mi torej sedaj ostaja je le še del prinašanja, kjer pa menim, da bom uporabil kar nasvet, ki ga je dala skogkatt, torej tek od psičke in prekinitev s skrivanjem igrače. Vajo od takode pa sem že videl v živo in se mi zdi odlična, ampak še nismo tako daleč Wink. Naj povem še to, da je psička izredno učljiva in obvlada osnovno poslušnost (sedi, prostor, odpoklic ter odlaganje - sicer na majhno razdaljo, pa vendar), mačkov pa tudi ne preganja več (tako zelo Roll Eyes).

Vsekakor se obema lepo zahvaljujem za odgovor, vesel pa bi bil tudi kakšnih nadaljnjih nasvetov in pa korekcij mojega načina dela.

P.S. No cats were hurt during the making of this segment. Wink
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #4 : torek, 19.06.2007 : 14:32:49 »

Shime, to kar opisuješ sem tudi jaz dala skozi Wink Naj ti povem, da sem se pravilno igro naučila komaj zdaj, čeprav imava B-Bh že v žepu, ampak v pripravi na Izpit C, sem se pa le naučila kaj je prava igra. Btw. je to moj prvi pes, oba sva se morala veliko učiti in se še učiva, pač toliko da razumeš da sem bila popolnoma neizkušena.

Saj pravim, da je moj pes bil prav antitalent za igranje v šoli, tam je raje šnofal po tleh kot karkoli druzga. Doma v hiši, kjer ni bilo nič zanimivega za vohljat, je pa komaj čakal igro - trganje, vlečenje, prinašanje nič ni bil problem. Nekak mu je bilo treba ta interes tudi v šoli prebudit, in če pes ni ravno po defaultu f**njen na igračke, je to ogromno dela.
Zato ti lahko svetujem izključno in specifično za moj primer, ker z drugimi še nimam izkušenj. Mogoče pa vseeno najdeš nekaj uporabnega v tem Wink

Najbolj pomembno 1. : Nagrada!
Moj pes je čisto nor na hrano - požeruh na kvadrat. Za njo bi naredil vse in preveč in ravno v tem je bil problem. Kar je za poslušnost odlična motivacija, je za obrambo in aport postal izredno moteč faktor. Čim je zavohal klobaso ali videl da segam v žepu je spustil igračo in pozabil na igro. Zato sem iz te discipline kot prvo izključila priboljške, zdaj jih dobiva na koncu. Naj mu bo nagrada 1. tvoja pohvala, ustna in fizična, pretiravaj da mu daš vedeti kako zelo te razveseli 2. nagrada igračka! Ko nekaj naredi prav mu daj igračko in se igrajta, cufajta Smiley

Najbolj pomembno 2. : Igračka
Kot sem ti že napisala, je izredno pomembno, da tiste igrače drugače nima na voljo. Moj se igračk izredno hitro naveliča in moram biti zelo pozorna na to, da mu ni v dosegu. Uporabi jo samo za treninge in zaključimo vedno pozitivno, da mu ostane v lepem spominu. Ko sta končala jo hitro skrij za hrbtom ali pod majico brez discipline ali kakšnega povelja "spusti". To pride pozneje, saj mu lahko s tem zbiješ nastajajočo voljo. Najbolje je, da mu jo kar suneš iz gobca ali pa si jo priboriš z odpiranjem gobca. Tako bo čisto nor na njo, in bo na vsak način želel pridit do nje.

Najbolj pomembno 3.: Igra
Igro začneš in končaš ti. Zelo pomembno je, da jo končaš v ta pravem trenutku, torej ko je pes najbolj zagret (vsekakor pa preden se začne ukvarjati z nečim drugim) Tako bo komaj čakal naslednjo igro.
Potem je zelo pomembno da mu pustiš zmagati! Sicer je to že delo markerja, ampak en malce markerja se lahko greš tudi ti. Zelo pomembno je, da mu ojačaš samozavest, pusti se premagovati, pretvarjaj se da te je strah, pohvali ko je močan ali laja. Plen naj bo zares plen Smiley Vrži igračo, ko bo šel pes za njo, mahaj , krili z rokami, kliči psa k sebi, naredi se zanimivega. Če ne pride takoj, teci v nasprotno smer, ko bo šel za tabo, ga pohvali, ampak ne takoj igrače vzet. Teci naprej, ponovi nekajkrat, potem zgrabi igračo in se cufajta. Ko se bo močno potegoval mu prepusti igračo in spet teci. Počasi uveljavljal tudi komando, lahko aport ali prinesi. Ta vaja je odlična tudi za navezovanje psa na tebe Smiley

Tako nekako, upam da sem spisala koliko toliko razumljivo, vprašanja in popravki seveda dobrodošli!

Upam, da bo kaj uporabnega iz moje izkušnje tudi za vaju. Mogoče se pa kdaj srečamo na kakšnem pasjem pikniku, vsekakor si povabljen, da si ogledaš naše treninge, če ti znese ko nisi ravno od blizu Wink Lep pozdrav!
Logiran

shime
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 222


« Odgovor #5 : sreda, 20.06.2007 : 20:43:22 »

Malo še sprobavam kar je skogkatt napisala, tko da napravim kakšno podrobno poročilo čez kakšen dan, načeloma pa se z vsem v grobem strinjam.
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #6 : petek, 06.07.2007 : 10:48:55 »

Kako vama gre? Smiley
Logiran

shime
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 222


« Odgovor #7 : ponedeljek, 09.07.2007 : 22:17:15 »

Moram rečt da kar dobro.

Najtežje se mi zdi jo je bilo navadit na igračo oz. vzbudit željo po igrači. Tu je res bila potrebna disciplina, saj človek zelo hitro "not pade", nakar se zgodi, da se pes enostavno naveliča in vse skupaj pusti. Zato sem si zadal preprosto pravilo - tri ponovitve z menjavo plena pa konec. Tako sem v parih dneh prišel do tega, da sva igro praktično nehala na vrhuncu.

Potem sem jo začel navajati na tek za igračo tako, da sem igračo privezal na približno tri metre dolgo vrvico in jo premetaval sem ter tja oz. jo vrtel okoli svoje osi. Tako sva v približno treh/štirih tednih prišla od popolne nule, ko igrač ni niti poznala, do tega, da se zdaj že kar malo požene za malodane vsako stvarjo, ki jo vržem od sebe. Manjka nama samo še del s prinašanjem, ker se ji igrače ne da ravno nosit daleč do mene, če jo predaleč vržem. Tako da zdaj vadiva s kratkimi meti tam nekje do 5ih metrov, ampak stvar zdaj že približno kapira, tako da mi igrače še ne prinese vedno v naročje, ampak jo spusti kake pol metra/meter od mene. Takrat seveda ni menjave plena, ampak greva ponovno v igro in v met - ponavadi v drugo kar lepo prinese. Spet pa pazim da ne pretiravam.

Glavno pa seveda je, da to počne iz svoje motivacije in v tem vidno uživa, tako da sva kar na pravi poti. Smiley
Logiran
popo
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 748


« Odgovor #8 : ponedeljek, 09.07.2007 : 22:41:28 »

Shime: jaz ti odsvetujem, da ji takrat, ko ti igraco spusti meter pred tabo, to potem vrzes. Ker si s tem vbistvu dosegel ravno obratno - pes je bil nagrajen za nepravilno opravljeno delo. Sej na zacetku je to vredu, da pes sploh skapira kaj bi rad od njega, ampak potem je treba kriterije vecat. To z strikom in vrvico je vredu stvar. Delaj naprej. Vrzi igraco, ki je vrvici in naj ti jo prinese. Ko vidis da bo igraco pocasi spustila jo rahlo pocukaj in to potem vleci proti sebi. Lahko tudi ti tekas ritensko, ampak moras vrvico ves cas krajsat. Skratka, ko pes uhotovi kaj pomeni ukaz prinesi oz. aport, ti bo prinasal vse. Ce je verjames ali ne, jaz moji lahko dam v gobec od kosa mesa, do avtomobilskih kljuc, do polne 1,5 L flase, in prinasa vse. Ker ve kaj komanda pomeni. Ampak je pac treba delat. Obilo veselja... Wink

Lep pozdrav, Marko
Logiran
shime
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 222


« Odgovor #9 : ponedeljek, 09.07.2007 : 23:51:04 »

Ker si s tem vbistvu dosegel ravno obratno - pes je bil nagrajen za nepravilno opravljeno delo.

Vem, v bistvu mi je v tej fazi zaenkrat bolj pomembno to, da vidim, da sva nekam prišla in zadevo počasi sestavljava, pa me kdaj malo zanese - ker če pes prinese z enega metra bo pa ja tudi iz 20-30m Roll Eyes - pa jade. Moraš razumet, da sem vesel že zato, ker sploh gre za njo, malo pa tudi za moj ego potešit Wink. Kar pa se samega  prinašanje tiče pa bova to začela v prihodnjih dne, če bo vreme za. Tongue
Logiran
popo
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 748


« Odgovor #10 : torek, 10.07.2007 : 00:09:40 »

Aha...ti sele delas na tem da vzbudis zanimanje. Ok, pol pa kr delajta naprej na tem Wink Pa vse skozi igro. Poskusaj kot sem ti napisal igraco na vrvici vleci proti sebi. Hkrati pa teci stran od nje. Ce je potrebno cim hitreje - tudi sprint. Tako nekaj mterov, potem pa hitrost pocasi zmansujes in pustis psu da se ti pribliza. Vcasih zmanjka ravno tisti zadnji meter oz korak. Takrat dobro opazuj in tisti zadnji korak naredi samo. Toliko, da pes pokapira, da je treba igraco prinesti v roko. takrat pa takoj pohvala.
Jaz najraje delam prinasanje na "klobaso" (aport iz jute) zato, ker vse obrnem na igro. Takoj, ko prinese je potreditev - igranje, vlecenje "cotanje", kr divja igra  Cheesy

Lep pozdrav in javi kako napredujeta
Logiran
popo
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 748


« Odgovor #11 : torek, 10.07.2007 : 00:13:03 »

Pa se moja prinasalka - za motivacijo. hehe Grin

http://www.mojpes.net/galerija/albums/fotonatecaj3/popo02o.jpg
Logiran
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #12 : torek, 10.07.2007 : 14:28:12 »

Shime,

a psicko zanimajo priboljski?

Jaz sem prinasanje sklikala - in to pri psu prakticno brez nagona plena, ki po moje ni nikoli v življenju stekel za predmetom, hehe. Moram reč, da je bil proces precej zabaven. Ce koga zanima, lahko pošljem link do filmcka, kjer s precejsnjo vnemo prinasa zogico za klik.
Logiran
shime
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 222


« Odgovor #13 : sreda, 11.07.2007 : 07:31:00 »

Flufi priboljški so dobrodošli zmeraj in povsod Grin. Pošlji link bo zanimivo za videt.
Logiran
sedi!
otrok do 14 let
*
Sporočil: 40


« Odgovor #14 : ponedeljek, 08.09.2008 : 18:01:30 »

Jaz pa moji psički vržem,odkotalim igračko,žogico in ona jo takoj prime.Ampak pol leti mimo mene-hoče da jo lovim.Najbolše da tudi delam z igračo na vrvici in da ona mene lovi in ne jaz nje??
Logiran
sedi!
otrok do 14 let
*
Sporočil: 40


« Odgovor #15 : ponedeljek, 08.09.2008 : 18:02:21 »

Aja pa še to. Ko pa ji pokačem priboljšek pa igračo spusti.
Logiran
Shilu
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 479


« Odgovor #16 : ponedeljek, 08.09.2008 : 19:23:36 »

Ne moraš pričakovati od nje, da ti igračo takoj prinese. Noben pes nima tega v genih.  Grin Vrži ji igračo in teči stran in jo navdušeno kliči. Vrjetno bo pritekla k tebi, takrat jo zelo pohvali in igračo zamenjaj za priboljšek...Pri večini psov to vžge...
Logiran
popo
odvisnež
*****
Spol: Moški
Sporočil: 748


« Odgovor #17 : ponedeljek, 08.09.2008 : 19:32:05 »

Noben pes nima tega v genih. Grin

O pa imajo. Smiley Tamala iz mojega legla je pri 3-4 mesecih prinasala V ROKO, brez problema. Cheesy

sedi: veliko psov spusca predmet, ko pokazes priboljsek, zato ga jaz vsaj na zacetku ne uporabljam, ker sem z njim dosegal slabse rezultate. Sem pa zato nagrajeval z igro. preberi si na prejsni strani kako...

LP
Logiran
Shilu
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 479


« Odgovor #18 : ponedeljek, 08.09.2008 : 19:41:49 »

Ja ker ima tako pametno mamo.  Grin Grin  Grin

Prinašalcev(pa ne samo prinašalcev) pomoje ni tako težko spodbuditi,da prenašajo, oni so res ''nagnjeni k prinašanju'' .  Smiley
Logiran
sedi!
otrok do 14 let
*
Sporočil: 40


« Odgovor #19 : sreda, 10.09.2008 : 17:38:22 »

No od Ole mama je mešanka med prinašalcem(daljno sorodstvo hehe)
Logiran
sedi!
otrok do 14 let
*
Sporočil: 40


« Odgovor #20 : sreda, 10.09.2008 : 17:41:13 »

Hvala za nasvete tudi prejšno stran sem prebrala
Logiran
candyyy
novinec
*
Sporočil: 43


« Odgovor #21 : sobota, 28.11.2009 : 23:07:07 »

Haha men pa nikakor ne uspe pri moji prinašalki. Ko ji igračo vržem, se zakadi za njo, jo zgrabi, potem pa hoče, da jo lovim. Če je ne lovim, se nekaj metrov stran od mene uleže in ignorira moje igranje opice na 100 in en način. Tudi s pribolški je ne morem premamit, niti s hrenovko, nič ne deluje. Če grem pa ven iz njenega vidnega polja, pusti igračo in teče za mano. Kakšnen pameten predlog?
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #22 : sobota, 28.11.2009 : 23:24:04 »

Jo imeti na povodcu, kratek met, tečeš ubistvu z njo/za njo do vrženega in ko zgrabi malo potečeta nazaj, potem pa primeš igračo in se še malo poigrata z njo preden jo izpusti iz ust, da se ne nauči narobe.

(si ne pridržujem pravic, da je zraslo na mojem zeljniku, smo delali v šoli takole Smiley )



Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #23 : nedelja, 29.11.2009 : 09:22:54 »

Možno seveda je, da jo daš na štrik in jo počasi bližaš sebi oz. ji onemogočiš pobeg. Ko prideš do nje, ji igračke ne vzameš, ampak jo samo pobereš in ji jo ponovno izročiš, se poigraš z njo in še le potem vržeš ponovno, da dobi zaupanje, da ji stvari vračaš. Meni ta ni toliko všeč, ker gre za obvladovanje psa s štrikom, ne pa podpiranje njegovih notranjih vzgibov, kot je to primer pri naslednji možnosti:

Tretja, zelo dobra možnost (jaz bi izbrala kar to), ki je itak uvod v vaje za prinašanje pa je, da začneš delat z dvema popolnoma identičnima igračkama. Da ji eno žogo vržeš, drugo imaš pa še pri sebi. Takoj ko steče za prvo žogo in se hoče začet motit z njo, jo pokličeš in in pokažeš, da imaš žogo (ta drugo) spet ti. Čim fokusira pogled proti tebi, se obrne... vržeš to drugo žogo v nasprotno smer od prejšnje žoge. Fino je, če bo nesla prvo žogo s sabo k drugi in jo po poti spustila. Ti jo neopazno pobereš. Čim se ona hoče zamotit z drugo žogo, že spet usmeriš pozornost na prvo, ki jo imaš v roki. Čim te pogleda, jo vržeš v nasprotno smer itd.itd. Daj ji na koncu žogico, da bo malo 'zmagala' in ji ne boš odvzel zabave, česar se očitno boji. Upam, da je tole zadnje kaj razumljivo napisano. Tako sem delala jaz, ker je bila psica kar močen in trmast karakter in ni razumela, zakaj bi mi morala stvari kar podarjat tko za hec Wink.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #24 : nedelja, 29.11.2009 : 09:23:29 »

Popravek - ne tretja, ampak DRUGA možnost.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #25 : nedelja, 29.11.2009 : 09:25:43 »

Izumljam toplo vodo Sad, vidim, da je tole že takoda opisala na prejšnji strani.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #26 : nedelja, 29.11.2009 : 09:51:29 »

Izumljam toplo vodo Sad, vidim, da je tole že takoda opisala na prejšnji strani.

Zato sem jaz še to s povodcem omenila Cheesy


Pri našem spuščanje s štrika zaenkrat še ne pride tako zelo v poštev, tako da pač moramo biti vsaj na slednem ali flexiju
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #27 : nedelja, 29.11.2009 : 13:58:14 »

Za igro je v redu, če pa rabiš naučiti prinašanje pa ne, ker jo v bistvu učiš spuščet igračko preden pride do tebe.
Tista s povodcem se obnese, lahko tudi varianta, da igračo vržeš samo tako daleč kot seže povodec, ko psica pobere, se ji umikaš in jo kličeš za sabo, takoj ko lahko igračo primeš in se cufaš, zmaga psica, igračo ji pustiš dokler se sama ne naveliča, potem jo pobereš/zamenjaš za hrano in vajo ponoviš. Če se le da, za povodec ne vlečeš, uporabiš ga samo, če hoče psica z igračo zbežati.
Logiran
tea t.
novinec
*
Sporočil: 3


WWW
« Odgovor #28 : četrtek, 10.02.2011 : 12:33:18 »

Pozdrav vsem skupaj!

Imam en problem in prosim za pomoc. Sem sicer ze prebrala vse kar ste pisali o igrah in zaposlitvah, imam pa vseeno eno vprasanje. moj kuza je namrec zelo dovzet za igranje, problem pa je (mogoce v meni?), da nam nekako ne uspeva. Ko berem vase odgovore se namrec zdi vse enostavno, ko pa to poskusamo v praksi, pa ne pridemo do rezultatov, ceprav zelo vztrajam in imam veliko potrpljenja.
Najljubsa igraca mojemu kuzku je zogica na vrvici. V veliko veselje mu je, da jo drzim, on pa vlece. Tu imava problemov, ceprav se mi zdi monotono, da bi se cel dan igrali samo z to igracko. Zelooooo rad ima tudi zogico, tu pa nastopi problem. Ko mujo vrzem, se hitro poda za njo, jo ujame, nazaj pa jo noce prinesti. Priznam, da se s tem ukvarjamo ze od malega, ampak on stori ravno obratno. Ko jo zagrabi jo nese proc od mene, dalec tudi do 10 metrov. Poskusila sem ze z dvema zogicama, pa naprimer, da je pes na povodcu, kjer nima moznosti, da bi lahko stekel tako dalec proc, ampak ne gre in ne gre. Besedo "pusti" razume in jo tudi spusti, ko mu reces, noce pa je prinesti in spustiti v moji blizini. Vedno stece stran z zogico v ustih. Enako je s frizbijem. Ce ga drzim v roki, nekoliko visje, kuza skoci, ga zagrabi in potem nese proc. Ce vrzem frizbi, se zapodi za njim, ujame ga, ko je na tleh in potem nese proc. Tu ne pomagajo niti priboljski, kot je naprimer hrenovka (drugace pa ko vidi hrenovko pokaze vse trikce, ki jih zna, samo da bi dobil en koscek).
Vcasih mu tudi skrijem predmete in jih potem takoj najde, tako da se bojim, da mu bo to postalo dolgocasno.

Prosim se za kak nasvet, kako naj ga naucim prinasanja predmetov in kaksen predlog  zanimivih igric. Zelo vam bom hvalezna za pomoc.

Lepo se imejte!

Tea
Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #29 : četrtek, 10.02.2011 : 13:00:03 »

Moje izkušnje:
Dobila sem odraslo psičko, je v drugem letu svojega življenja. Na začetku sem imela podobne probleme: za žogo je zelo rada letela, prinesla jo je sicer nazaj, a tri metre stran od mene. Vsak trud, da bi jo drugače naučila, je zadevo poslabšal, zato sem se s tem nekako sprijaznila, čeprav sem vedela, da ji vsakič, ko se sprehodim tiste 3 metre in ji žogo ponovno vržem, dam s tem vedeti, da ne dela nič narobe (in ta problem pač ohranjam).

Potem sem opazila, da jo prinese bližje, če se – ko z žogo teče proti meni – s hrbtom obrnem stran, mogoče naredim še kak korak… Ali tako pač nisem ogrožala njene žoge ali pa si je mislila »Heej, kam greš, igre še ni konec« in je zato prebila tisto svojo mejo. Pa čeprav za pol metra, en meter… vsakega napredka sem bila vesela. Ker mi je žogo prinesla bližje, če sem ji kazala hrbet, sem to prakticirala nekaj časa.

Podobno taktiko je imela gospa Manchester terierke. Sicer ji je – za moje kriterije – psička prinesla žogo res blizu, a gospa je hotela še bližje, in se »užaljeno« obrnila, psička je žogico pobrala in jo premaknila bližje. S tem ko se obrneš, pobereš in vržeš, je to nagrada. Pri moji je povišan ton glasu povzročil samo škodo, sem jo dvakrat popravljala po tri tedne… Vsakega njenega korak bližje sem bila vesela, tako zares pa tudi zato, da se je psička tega zavedala.

Če jo je vseeno kdaj pustila več metrov stran, sem rekla »prinesi žogo, še«, se obrnila, in naredila par korakov v nasprotno smer. Kuža bo dojel, boš videla. Spoznati mora, da je drugače igre konec. Vsak njegov korak pohvali. Jaz nikoli ne bom pozabila njenega pogleda, ko mi je prvič prinesla žogo. Danes mi je prinese vse do čevljev.

Verjetno sem kaj pozabila, sej veš, kako je s tem pisanjem na forum, tako da če kaj ni razumljivo, vprašaj  Wink
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #30 : četrtek, 10.02.2011 : 13:01:39 »

Kako vama pa odpoklic špila brez igrače za prinašanje?

Razumeti moraš tudi, da se boš očitno morala prinašanja lotiti bolj kot vaje in manj kot igre. Najprej delajta na kratkem povodcu, da res nima kam. Pri sebi imej nagrado (ali drugo še bolj ljubo igračo ali pa priboljške). Nekaj časa potem počnita tole:
Igračo vržeš samo tako daleč kot seže povodec, ko psica pobere, se ji umikaš in jo kličeš za sabo, takoj ko lahko igračo primeš in se cufaš, zmaga psica, igračo ji pustiš dokler se sama ne naveliča, potem jo pobereš/zamenjaš za hrano in vajo ponoviš. Če se le da, za povodec ne vlečeš, uporabiš ga samo, če hoče psica z igračo zbežati.

Ko bo ta način šle dobro, si pa preberi še ostale in "napredujta" nanje, daljšajta povodec ...

Glede ostalih iger imaš pa milijon različnih tem po forumu, med drugim tudi tista kamor si tudi kopirala tole svoje vprašanje.  Naučita se predvsem pravilnega "ravsanja" igranja. Je pa pomembno, da se ne  nauči narobe. Za učenje prinašanja določi eno igračo (po možnosti nekaj še ne videnega), kar boš potem uporabljala samo za to, sicer se pa s tem ne bo smel igrati oz. bo itak pospravljeno nekje izven dosega. To pravim predvsem zato, ker si mu pri žogicah do sedaj že neuspešno preprečila, da ne bi odvihral z njimi, zato se ti vsaj zaenkrat pri teh igračah ne splača zahtevati, da jih nosi nazaj.

Pravilna vaja prinašanja izgleda tako, da pes predmet prinese, se usede pred tebe in ti ga potem izroči v roko (pomeni, da ga ne izpusti na tla oz. izpljune). To istočasno pomeni, da mora obvladati sedi in pa izpusti, pa tudi odpoklic.

Sicer pa psa nasplošno zaposli kakršno koli učenje (vaje trikci), samo časovno ne pretiravaj, da ne izgubi zanimanja ... naenkrat je dovolj cca 15 min. S katerokoli vajo prenehaj, ko mu gre super in ne, ko je že slabše in se mu ne da več.
Logiran
vesoljka
rad pišem
****
Sporočil: 486


« Odgovor #31 : četrtek, 10.02.2011 : 13:13:19 »


Pravilna vaja prinašanja izgleda tako, da pes predmet prinese, se usede pred tebe in ti ga potem izroči v roko (pomeni, da ga ne izpusti na tla oz. izpljune). To istočasno pomeni, da mora obvladati sedi in pa izpusti, pa tudi odpoklic.


Ok, tole z "sedi" in "izročitev v roko" bo treba še precej izpiliti  Tongue  sram  Ampak se mi zdi, da nama gre po šestih skupinih mesecih kar dobro  Smiley

Jaz sem seveda začela na slednem povodcu (ne zaradi prinašanja) in tisti čas z bližino ni bilo problemov. Tudi kadarkoli na Flexi-ju ne. Ampak vedno, ko je bila spuščena. Sicer sem jo vedno spustila le za čas in namen igre (tako je tudi sedaj), zato se je že takoj, ko sem jo odpela, "nalepila" name in čakala žogo.
Logiran
Itlam
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.168


WWW
« Odgovor #32 : četrtek, 10.02.2011 : 17:02:13 »

No, da se še jaz oglasim.
Med drugim sem tudi lastnica tri leta in še nekaj stare maltežanke. Saj si vsi predstavljamo maltežane - majhni, ljubki, lap dogi... Koliko maltežanov pa lovi teniško žogico??
No, pri meni je tako, moja psička je na žogo N-O-R-A! Pa ne neko malo piskajočo ampak gumijasto žogo v velikosti teniške žogice. Zanjo bi naredila vse, ko pridema na kakšen malo večji travnik samo gleda, če mam žogo zraven. Lovi jo neprestano, mečem ji jo po dvajset, petindvajset metrov, lovi in prinaša pa mi jo nonstop, doker ne prekinem igre. Ni mi je treba (več) klicat, naj mi jo prinese nazaj, ker ve, da ji je drugače pač nihče ne bo spet vrgel, da pa se za nečim podi, pa ji je smisel življenja. Tudi skoči in jo vlovi v zraku. Se nama je pa že zgodilo, da je mela neko čudno obdobje (zdnje je trajalo lpkar dva meseca!), ko je žoga niti malo ni zanimala Huh Jaz sem se seveda sekirala, jao, to je moj večni problem (ste tudi vi že kaj podobnega dali skos?)

Zdaj sva začeli tudi  s frizbijem, sva zaenkrat še pri rollerjih, ampak ga pa vedno prinese nazaj  vlovi med gibanjem, spusti ga pa z malo večjim odporom kot žogo Tongue, ampak bo... zaenkrat mi je važno, da jo sploh zanima, prav zaprav je frizbi trenutno kar aktualen.
Mam pa problem, ker ta frizbi zelo slabo leti, ker je zelooooo lahek in majhen (za maltežana pač)? Ve kdo, kje bi lahko kupla kakega dobrega, a istočasno dovolj majhnega in lahkega?
Lp
Logiran
tea t.
novinec
*
Sporočil: 3


WWW
« Odgovor #33 : petek, 11.02.2011 : 14:31:51 »

Vesoljka in Houdini hvala vam za odgovore. Ta fora, da se obrnes in gres proc, pa da ti potem kuza prinese zogo za tabo se nekako gre, problem pa je, da ko me vidi odhajati, res pritece za mano z zogico v ustih, me prehiti in potem zogico pusti dalec pred mano. Torej sem skoraj na istem. Poskusala sem tudi ze z povodcem (kratkim) tako, da sem mu vrgla zogico le korak proc, pa mi ne uspe. Jo sicer prime, vendar ko ga poklicem, zogico spusti na tla in pride h meni. Zgleda, da se bom morala se mocno potruditi. Upam, da ce bom dovolj vztrajna me bo kuza razumel in slej ko prej se bo naucil.

Houdini imas prav, bom poskusila z kaksno drugo igraco, ker se z zogico nima smisla maltrat. Mogoce bom pa samo novo zogico nabavila, da ne bo ista kot jo ima sedaj.

Hvala se enkrat!

Imejte se fajn. Pozdrav vsem skupaj,
T.
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #34 : petek, 11.02.2011 : 22:40:48 »

Jo sicer prime, vendar ko ga poklicem, zogico spusti na tla in pride h meni.

Potem ga pa mogoče čisto za začetek sploh ne kliči, vrzi, naj vzame v gobec, ptem pa ti hitro k njemu in se z zadevo igrajta ravsanje. Mislim, da bo za učenje boljša kaka zavozlana vrv, ki jo lahko dobro primeta oba iz vseh strani.
Ko bo pogruntal, da je z ravsanjem nagrajen, ko ne izpusti iz gobca, naredita tako, da ko jo prime se za trenutek poigraš, potem pa odmakneš dva tri korake z njim na vrvici in preden jo izpusti se spet igrata. Pač narediš še več korakov po potrebi, potem pa stvari podaljšuješ Smiley
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #35 : sobota, 12.02.2011 : 13:17:37 »

Seveda se zadeve lahko lotiš tudi od zadaj naprej. To se najlepše dela s klikerjem. Najprej imaš predmet v roki in nagrajuješ vse, kar pes poskusi v zvezi z igračo, nato nagrajuješ, ko jo prime z gobcem, potem nagrajuješ držanje igrače v gobcu in šele ko ima to povsem utrjeno, daš igrači na tla, da jo pobere, nagrajuješ spet držanje v gobcu. Metat začneš šele povsem na koncu.
Logiran
Strani: 1 2 3 [Vse]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Igre in zaposlitve  |  Tema: Igra prinašanje(fetch)
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines