mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 26.04.2024 : 01:38:57

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Učenje vaj, veščin in trikov  |  Tema: Uhajanje psa
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 9   Dol
Natisni
Avtor Tema: Uhajanje psa  (Prebrano 38886 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
oceanman
gost
« : sobota, 11.01.2003 : 18:01:28 »

Imam zlatega prinašalca in tudi en problem.
Ko psa na domačem dvorišču včasih odvežem, mi večkrat uide na bližnji travnik. Kako bi ga lahko odvadil uhajanja (razen tega da ogradim dvorišče).

Pa še to. Kako bi psa odvadil potegovanja kadar ga imam na vrvici?

Hvala!
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #1 : nedelja, 12.01.2003 : 18:47:17 »

A ga imaš druagče privezanega ali v pesjaku? Upam, da drugo. Če je prvo, zbeži na travnik verjetno zato, ker je končno svoboden. Morda pa nima dovolj gibanja. Privošči si daljše sprehode in ko je svoboden na dvorišču se z njim igraj.
Glede tega, da vleč, ga moraš naučiti ukaza POLEG. Glej VZGOJA PSOV in temo POLEG! vedno imej v roki nekaj, ali priboljšek ali igračo. če bo psu zanimiva, bo ostal v tvoji bližini, da bi jo/ga dobil in ne bo vlekel. ko bo hodil tik ob tebi, ga pohvali: "Priiiiden, poleg!"
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #2 : ponedeljek, 13.01.2003 : 13:30:58 »

Ja goldiji radi malo uidejo - če imajo možnost seveda.
Jaz sem se problema z mojim lotila tako, da ko sem ga spustila iz pesjaka je kuža za seboj vlekel dolgo tanko vrvico. In če je hotel uiti,sem samo potegnila za vrvico in mu tako preprečila ugajanje. Vendar je to zelo zamudno, psa moraš imeti pod 100% nadzorom, pa tudi vedel je, da ima omejeno gibanje. .... Vzrok v uhajanju je drugje. Dolgčas mu je, pa še upa si uiti. Najboljša rešitev je seveda ograjeno dvorišče, pa veliko igranja, da se kuža utrudi. In če ti uide, bodi
dosleden - vztrajno ga kliči, da bo prišel nazaj. Pa četudi bo to trajalo 20 minut.
Jaz mojemu ne dam več možnosti,da mi uide . Ko pridem iz službe, greva na dolg aktiven sprehod, kjer se zelo utrudi. Ko pride iz sprehoda, je pa tako utrujen, da se mu ne bi dalo iti na potep.  Je pa tudi res, da bo sedaj star 2 leti in je ful lenušček.
Ali imaš samca? Koliko pa je star?
Glede vlečenja povodca - zatezno ovratnico mu daj čim višje na vrat in če povleče, ga samo na kratko in hitro cukni. Bo hitro prenehal z vlečenjem. In ko bo priden, ga seveda pohvali.
Logiran
Tomster
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 325


« Odgovor #3 : ponedeljek, 13.01.2003 : 13:35:27 »

Glede vlečenja imamo z Drimom enake probleme. Nasvet, ki ga trenutno upoštevamo in je že uspešen, je ta, da se zmeraj, ko začne vlečt, ustavima. Ko se umiri, gremo dalje, pa se spet ustavima, pa tako naprej. Je zelo zamudno (in zdaj zeeelooo mrzlo!!! Wink), ampak rezultati so kar hitro vidni, ker pokapira, da smo hitreje tam, če hodi počasi z nama, kot pa če vleče naprej!

LP, Tomaž!
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #4 : ponedeljek, 13.01.2003 : 14:05:34 »

Citat
Kako bi ga lahko odvadil uhajanja (razen tega da ogradim dvorišče).


Moj odgovor je žal: ne moreš. Zlatkoti pač ne sodijo med tiste pasme, ki bi jih lahko pustil brez nadzora na neograjenem dvorišču, še zlasti ko enkrat začno uhajati. Če ne želiš da bi postal neobvladljiv potepuh, mu moraš uhajanje brezpogojno preprečiti. Drži se tehle pravil:
- poskrbi, da se bo pes dovolj razgibal. Dokler nimaš narejenega odpoklica, naj bo vedno na povodcu. Pomagaj si s fleksijem. Če je pes dovolj star, ga nauči teka ob kolesu. Vozi tako hitro, da bo pes tekel kas, ne galop.
-na dvorišče ga pelji samo na fleksiju, ne spuščaj ga dokler nimaš narejenega odpoklica.
-vadi poslušnost, zlasti odpoklic. Vpiši se v kakšen tečaj poslušnosti, saj sam brez izkušenj tega ne boš zmogel. Tam se boš tudi naučil, kako odvaditi vlečenje. Za prvo silo si lahko pomagaš s haltijem.
-če boš dobro delal, boš psa lahko spustil tudi brez povodca, vendar pa ga ne boš mogel nikoli pustiti brez nadzora
Logiran
oceanman
gost
« Odgovor #5 : torek, 14.01.2003 : 15:19:26 »

Hvala za odgovore. Smiley
Brin: Včeraj je imel 1 leto. Samček je. Wink
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #6 : petek, 11.04.2003 : 09:13:48 »

Moja samojedka je naenkrat začela uhajati. Imam jo skoraj pol leta, je že odrasla, od hiše se nikoli ni premaknila, odkar smo jo pripeljali domov, tudi če so bila vsa vrata odprta. Samec jo je nekajkrat zvabil na potep, sprva se je takoj vrnila sama, potepanje sta skupaj podaljševala, dokler se ni odločila, da bo odšla sama. Sedaj imam težave, ker se ob vsaki naši nepazljivosti hinavsko izmuzne, ne zmeni se za klice, vrne se kadar hoče, odide pa kar sama. Včeraj se je po eni uri vrnila vsa skrušena in ponižna, pred nekj dnevi se je dobesedno odselila k sosedu za skoraj cel dan. Tam se igra in zabava z ljudmi in živalmi. Naj povem, da smo se preselili v novo hišo, nimamo še popolnoma ograjeno(delamo), vendar je tako v prejšnjem domu, kot tukaj, ko smo še gradili vedno sedela pred hišo in se sama ni nikoli oddaljila. Popolnoma sem ji zaupala, sedaj se je moje zaupanje močno omajalo. Ponavadi se izmuzne, ko se vrnemo domov s sprehoda in recimo brišem tačke obema, pred vstopom v hišo ali ko se z njima igram na še neograjenem vrtu. Sumim, da jo malo daje pomlad, ker ponavadi dvigne glavo v določeno smer, sprejme signal in gre. Naj povem, da je bila psaca sterilizirana novembra lani, verjetno je pri prejšnjem lastniku že imela mladičke. Ali jo lahko še nekaj časa po sterilizaciji razganja, predvsem na pomlad? Ne morem razumeti tega nenadnega preobrata, predvsem zato, ker je bila prej zapuščena, tavala je okoli, ko smo jo vzeli se nam je do sedaj dobesedno lepila, kar naenkrat pa odide za skoraj cel dan. Ne me kregati, ker sta nam oba tolikokrat ušla, ni bilo po naši krivdi, ampak po nepazljivosti in površnosti domačih v prejšnji hiši.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #7 : petek, 11.04.2003 : 11:28:30 »

Ja Karmen, je že tako, da samojedi niso psi, ki bi lepo pridno sedeli na dvorišču in ga čuvali. To so zelo samostojni psi, ki si tisto kar jim manjka lepo vzamejo sami. Če imajo premalo gibanja, bojo šli na sprehod sami, če jim manjka zabave, si jo bodo tudi našli in če jim lastnik ni všeč, ga bodo zamenjali ob prvi priložnosti.
Če sem prav razumela, si psico dobila že odraslo. Ko odrasel pes zamenja lastnika sledi neko obdobje, ko je pes nesiguren in se vede drugače kot sicer. Zlasti, če pride iz slabih razmer, se nekaj časa drži novega lastnika kot klop in je tudi sicer pravi angelček ( bivši potepuhi se v tem obdobju držijo doma, pretepači so pohlevni in bevskači  so lepo tiho). Žal to obdobje ne traja večno, prej ali slej se psu povrne samozavest in pokaže svoje stare navade.
Mislim, da je ne daje pomlad, ampak mogoče pogreša bivšega lastnika, ali pa mogoče otroke, ki so se igrali z njo, ko se je potikala okrog, pa stikanje in raziskovanje okolice.
Samojedi so izredno zviti, in če hočejo uiti, bodo že našli način, da bodo to tudi storili. Pomaga veliko gibanja, zlasti dobro deluje daljši tek. Poleg tega je treba psa zaposliti (igra, vaje poslušnosti, agiliti...) Če ima rada otroke, ji omogoči kakšno urico igre z njimi, seveda pod nadzorom. Pojdita raziskovat okolico skupaj, pokaži ji kaj zanimivega, skupaj premagajta kakšno oviro ali zlezita na kakšen kup kamenja. Njeno življenje bo bolj zanimivo in želja po samostojnih izletih se bo zmanjšala. Kljub temu je nikoli ne pusti zunaj same brez nadzora. Če ti pobegne, kadar ji brišeš tačke, jo takrat priveži, če ti uide med igro na vrtu, naj bo takrat na dolgi vrvici (to da uhaja med igro je zelo čudno, ali igra zanjo ni zanimiva ali pa jo nekaj resnično močno vabi, mogoče bi bilo zanimivo iti za njo in ugotoviti, kaj je to). Vsekakor moraš preprečiti nadaljne pobege, saj je želja po potepanju po vsakem uspehu večja. Vem, da je to težko, ograja sicer pomaga, vendar, če pes res hoče, pobegne tudi čez (ali pod) ograjo.
Logiran
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #8 : nedelja, 13.04.2003 : 00:09:39 »

Lanabela - to, kar si napisala o značilnostih samojeda, velja tudi za ostale polarne pasme (malamut, husky) ?

Super bi bilo, če napišeš, katere so tiste značilnosti, po katerih se ti severnjaki ločijo od večine drugih pasem in na kaj morajo biti ljudje, ki nameravajo kupiti npr. samojeda najbolj pozorni (npr. zelo veliko gibanja, teka..).

Hvala in lp
Logiran
Bela01
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 706


« Odgovor #9 : nedelja, 13.04.2003 : 19:11:37 »

No naj še sama nekaj malega dodam. Samojedi so takšne pametne navihane trmice. Veliko zanimive igre in sprehodov, se veliko ukvarjat, ker drugače kr hitro "pozabi" da je poleg njega še kdo. Vendar več ko se ukvarjaš z njimi v večje veselje ti je, pokažejo veliko veselje in razigranost (ki jo je včasih že skoro potrebno malce umirit  Grin ).
Logiran
pia_in_co.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.252


« Odgovor #10 : ponedeljek, 28.04.2003 : 15:44:54 »

ŽIVIO! Smiley
Vem,da ste o vlečenju na vrvici že pisali,imam pa še eno rešitev,ki je zelo preprosta.Kot prvo nujno kupi verižno ovratnico!!In zmeraj ,ko pes povleče ga enostavno močno povleci nazaj.Pazi,da bo poteg močen in hiter.Te izkušnje sem si pridobila,ko sem v zavetišču sprehajala pse,ki vlečejo.Upam,da so bili moji o0dgovori kaj v pomoč,aja,pa še glede tega,da ti pes uhaja:
se popolnoma strinjam z Lanabelo,ni druge rešitve kot da ogradiš vrt.Poskusi tudi s tem,da imaš sabo priboljšek,ki ga kuža obužuje in ko je kuža še v pesjaku mu ga pokaži,potem ga spusti iz pesjaka mu reči naj sede nato ga pripni in mu daj priboljšek.Pa veliko sreče!! Smiley
lp,Pia
Logiran
Afna
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 379


« Odgovor #11 : ponedeljek, 28.04.2003 : 16:05:20 »

Citat
Vem,da ste o vlečenju na vrvici že pisali,imam pa še eno rešitev,ki je zelo preprosta.Kot prvo nujno kupi verižno ovratnico!!In zmeraj ,ko pes povleče ga enostavno močno povleci nazaj.Pazi,da bo poteg močen in hiter.


Pia...meni tole diši na šolanje s prisilo Angry So veliko boljši načini kako to rešiti... npr. na Tomsterjev način  Cheesy
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #12 : torek, 29.04.2003 : 07:22:52 »

Kakšna prisila neki....
Kako sem jaz dopovedala psu, da ne sme vleči: če pes vleče (kar ne sme), se mu enostavno pravilno namesti verižno ovratnico (čisto na vrh k ušesu ovratnico daš) in ko pes začne vleči, ga samo hitro cukneš. Na tak način lahko mojega prinašalca, ki ima 40 kg, pelje na sprehod moja nečakinja, ki ima 7 let in 20 kg in ga lepo obvlada. Pes ne sme vleči na povodcu. Kako se mu pa to dopove, je pa stvar posameznika. Najbolj smešno mi je, če vidim kakšnega 100 kg možakarja, katerega pelje na sprehod koker španjel in ne obratno. In takih primerov je veliko, ko se psi ne znajo obnašati na povodcih in vlečejo kot zmešani.
Logiran
KIN
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 220


« Odgovor #13 : torek, 29.04.2003 : 08:44:54 »

Citat

Kakšna prisila neki....
Kako sem jaz dopovedala psu, da ne sme vleči: če pes vleče (kar ne sme), se mu enostavno pravilno namesti verižno ovratnico (čisto na vrh k ušesu ovratnico daš) in ko pes začne vleči, ga samo hitro cukneš....



Moram rečt da je bila pri nama z Kinom ista pesem. Vlekel je k utrgan, ampak ko sm mu namestila ovratnico bolj gor, je bila situacija povsem drugačna. Sploh nisem mogla verjet, da je to mogoče. Ko sva šla na sprehod in ko je hotel povlečt, sem ga samo nakratko cuknila in hodil mi je poleg, ko mucica. ;DZdaj je ˝skoraj ˝že tako, da ne vleče več. No sem pa tja še kdaj.

lp M.
Logiran
pia_in_co.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.252


« Odgovor #14 : torek, 29.04.2003 : 09:03:51 »

Oj!
Vem,da to ni naj,naj boljši način vendar pri velikih psih je.Tomsterjev način je učinkovit vendar traja veliko več časa,pa še borderji niso tako "masivni"kot nekateri zlati prinašalci in podobno.Če psa na hitro povlečeš mu samo daš vedeti,da tega ne sme,druga stvar pa je če ima ovratnico skoz zadrgnjeno.Poleg tega to učijo tudi v pasjih šolah.O tem sem se sama prepričala.Druga stvar je če imaš bulldoga ali pa zlatega prinašalca!
Lp,Pia
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 9   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Učenje vaj, veščin in trikov  |  Tema: Uhajanje psa
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines