mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 14:29:39

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Mikrosporija
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 13   Dol
Natisni
Avtor Tema: Mikrosporija  (Prebrano 52607 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
zmago
odvisnež
*****
Sporočil: 810


« : sobota, 01.09.2007 : 08:16:45 »

Ravno sem pri pospravljanju, pa sem našla listek z navodili kaj vse potrebuješ, če se pri tvojih muckih pojavi mokrosporija. Mogoče bo komu v pomoč.

Torej:

V lekarni se dobi prašek VIRKON, s katerim vsake 3 dni razkužuješ tla in ploščice.
Za kavč in omare uporabiš ASEPSOL, ki je malo manj agresiven kot Virkon, in ne poškoduje pohištva.
Za perilo, ki ga ne moremo oprati na 90 stopinj se dobi v Millerju tekočina Impresan.

Za mucke seveda raztopina Zoniton, s katero jih kopaš vsake 3 dni vsaj 9x.
Po potrebi pa še zdravila, ki jih predpiše veterinar in mazilo Lamisil.

Če to sporočilo ni v pravi temi, prosim Jano, da ga premakne.

Pri nas smo kopali , ko smo dobili mikrosporijo 10 mačk in enega psa, pa seveda še moja malenkost. Vsi smo preživeli in ozdraveli. Zato vsem, ki se jim ta nadloga pojavi, lahko rečem samo to, ne obupati.
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #1 : sobota, 01.09.2007 : 08:51:27 »

Če se gre za muce, je potrebno tudi pesek iz mačjega wcja zamenjati na 3 dni. Drugače pa se lahko za razkuževanje uporablja tudi varikina (npr. na ploščicah), za obleko in kožo pa Spitaderm, ki se ga dobi v lekarni.

Lp, Maja
Logiran
ka ty a
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.919


« Odgovor #2 : sobota, 01.09.2007 : 08:54:39 »

Kakšni pa so sploh znaki mikroskopije?
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #3 : sobota, 01.09.2007 : 09:14:02 »

Pri mucah se pojavi izrazno na ušeskih, tačkah kot pordelo mesto (lahko okroglo), brez dlake, lahko pa se seveda pojavi tudi drugje.   Kakor je napisala zmagica, jih moraš kopati v raztopini Zoniton (ki jo zmešeš z vodo) na 3 dni; paziti moraš, da fajn zdrgneš prizadeta mesta, ušeska je treba v celoti umiti (tudi od znotraj), bradico...skratka vse. Mikrosporija naj bi tudi srbela in se lahko pač zaradi praskanja pojavijo hrastice, ki jih je prav tako potrebno zdrgnit. Nekatere mačke recimo ne zbolijo za mikrosporijo (=posebna vrsta glivice) in so samo prenašalci, zato je potrebno kopati vse, če imaš recimo doma več živali pa samo ena kaže vidne znake.

Zelo pa je pomembno razkuževanje okolja - ker če žival kopaš in jo daješ nazaj v nerazkuženo okolje, gredo lahko mikrospore nazaj na njo. Razkužiti pa je pač potrebno vse. Tudi recimo mačji wc, ko ga izprazniš na 3 dni, razkužiš npr. z Asepsolom in pustiš da se posuši, potem pa naterseš nov pesek. Kopanje na 3 dni je neka splošna praksa, drugače pa lahko zdravljenje variira od veterinarja do veterinarja. Jaz sem moje recimo proti koncu z Zonitonom pucala na 2 dni le na prizadetih mestih, 1x na teden pa jih v celoti skopala. Po 6 - 7 tedenskem zdravljenju jih daš pod Woodovo lučko in če še kaj zasveti, jih pač po navodilih vet-a kopaš še nekaj časa; če ne zasvetijo (ker woodova lučka ni 100%), daš dlako takoj na gojišče (razultate čakaš 2 do 3 tedne), ki naj bi bilo 100%. Ko čakaš na rezultate gojišča jih pač ta čas še kopaš, če se slučajno izkaže, da je le to pozitivno in da ne izgubiš vmes ta 2 oz. 3 tedne. In če je gojišče negativno, si najbolj srečen človek na svetu in greš v trgovino za male živali, nakupiš na tone priboljškov, da se odkupiš svojim štirinožcem za kopalne muke Grin Wink

Lp, Maja
Logiran
nutella
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.808


« Odgovor #4 : sobota, 01.09.2007 : 12:45:26 »

Se bom kar prekopirala s sosednjega foruma:

Mene pa zanima, zakaj pri ljudeh dajo vzorec pod mikroskop in takoj vedo, da je mikrosporija, pri živalih pa dlako na gojišče in te pustijo čaaakat. Razumem, da če še ni obolelega mesta, pa samo sumimo, da je mikrosporija, ker je bila maca v stiku s "sumljivimi" žvercami, ampak če so recimo vidni znaki, če koža ali dlakica svetita ali se na koži že delajo madeži, zakaj ne dat takoj pod mikroskop?

Druga stvar - zakaj včasih rečejo, da je dobro skopat/namazat celo mačko (kar se meni zdi bolj logično, saj se lahko mikrospore prenesejo z obolelega mesta praktično kamorkoli po mački), drugič pa naročijo samo mazanje prizadetega dela, npr. uhljev?
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #5 : sobota, 01.09.2007 : 13:27:05 »

Glede drugega vprašanja - treba je oboje ali pa pač kombiniraš, tako kot sem na koncu zdravljenja jaz (na 2 dni samo uhlje + 1x na teden kompletno cele). Vsak ma neko svojo metodo, seveda pa je tud zelo različno od primera do primera (kolk je prizadetih mest itd.) + od tega je potem tudi odvisno, če se zdravi tudi s tabletami (če je hudo). Najbolje je pač poslušati vet-a kaj ti svetuje. Drugače pa je vse sum na mikrosporijo - vse kar kar ni potrjeno (neg ali poz) na gojišču Smiley

Za ljudi sicer ne vem kako gledajo za mikrosporijo, mi je pa zdravnica zadnjič razlagala (ker sem pač hipohonder in jo vsak teden nadlegujem s takšimi in drugačnimi vprašanji) da so včasih pri ljudeh na veliko zdravili mikrosporijo z tabletami, dandanes pa naj bi se tablete dajalo samo še v hudih primerih oz. če ni izboljšanja  pri zdravljenju z mazilom. Če je to res ne vem, ker sama še nisem bila mikrosporična  Smiley

Lp, Maja

Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #6 : petek, 07.09.2007 : 09:09:08 »

Verjetno smo v tej temi pozabili povedati, da je mikrosporija zoonoza - torej lahko prehaja md različnimi vrstami, tudi na človeka. zato je pač potrebno, da se razkužuješ in prevnetivno zonitonaš doma vsa kosmata bitja, tudi če recimo le en kaže znake mikrosporije  Smiley

Če najdeš žival, recimo muco, je priporočljivo, da jo veterinar pogleda pod woodovo lučko (kot je že napisano ni 100%) in če je pač negativna pod lučko, daš potem še dlako na gojišče. Ta čas, ko čakaš rezultate gojišča, imaš pač muco npr.  v kopalnici (če se slučajno izkaže, da je gojišče pozitivno je bila pač žival omejena le na en prostor, ki ga potem lažje razkužuješ + kopaš mačko).

Lp, Maja
Logiran
aussie
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 93


« Odgovor #7 : sobota, 15.09.2007 : 17:13:51 »

Jaz dodajam še tole: stanje pri mojih mačkih se je zelo zelo izboljšalo po jemanju tablet Sporonaxa! Dobijo se samo na recept, vsaka ampula pa je sestavljena iz drobnih zrnc. Kolikšen odmerek jim daješ, naj ti pove veterinar (meni so recimo rekli, naj jim dajem 1/10 ampule vsak dan in sicer 5 tednov). Brizzie in Ozi sta že po 10ih terapijah kot nova in "oguljena" mesta so že skoraj popolnoma odlakana.
Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #8 : sobota, 15.09.2007 : 17:32:56 »

Preden mirno vzamete tablete in jih porinete zivali v gobec se dobro prepricajte o stranskih ucinkih.
Tabletke namrec zelo dobro delujejo proti mikrosporiji, so pa zelo nevarne za jetra in se kaksen notranji organ bi se nasel, ki mu te tabletke naredijo vec slabega kot dobrega.
V nasem primeru mikrosporije sta dva veterinarja (z dveh razlicnih veterinarskih klinih) mocno odsvetovala kakrsnekoli tablete na to temo, razen v primeru, ce bi bila tako razsirjena po telesu, da bi zival morali namakati v mazilo.
Dokler gre le za nekaj "flekov" vam vsem skupaj toplo priporocam (v dobro zivali) - UPORABITE MAZILO!!
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #9 : sobota, 15.09.2007 : 18:37:17 »

Tudi jaz sem se glede tega pozanima naokoli in je bilo receno, da lahko naredijo tablete vec skode kot dobrega. Se posebno ce recimo zdravis žival, ki (v času obolenja z mikrosporijo) tudi fizično ni v dobrem stanju (hud prehlad=antibiotiki, shiran, dehidriran itd.). Tablete naj bi se dajalo res v hudih primerih...ampak od veterinarja do veterinarja je najbrz različno, seveda pa ima tukaj velik pomen obseg obolenja. Če je res samo par flekov, zdraviš pač lokalno oz. kakor ti svetuje vet.

Lp, Maja
Logiran
aussie
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 93


« Odgovor #10 : sobota, 15.09.2007 : 23:39:02 »

V mojem primeru 1 vet niti z besedo ni omenil tablet, druga 2 (ena od njih je specialistka za mačke) pa sta se čudila, zakaj mi jih niso dali.  Shocked  Pa ne gre za ne vem kakšen obseg bolezni (le nekaj flekov).
Logiran
Rozalija
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 183


« Odgovor #11 : torek, 02.10.2007 : 18:25:56 »

No Aussie, ocitno jo imamo mi tudi... ker pri vetu nismo nic svetili pod lucko smo sele po 14 dnevih cakanja na rezultate dobili "dobro" novico.... Nas Mirko je pozitiven. Mamo "Mirkosporijo"... tako da me ocitno caka podobna telovadba kot tebe   Sad
Logiran
Tecka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.256


« Odgovor #12 : torek, 02.10.2007 : 18:39:37 »

Hmmm dobila sem neko informacijo, pa me zanima če je resnična ali gre samo za "babji čvek" (se mi zdi da bo slednje). Namreč da pri ljudeh za mikrosporijo lahko zbolijo samo ženske Huh?
lp
T.
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #13 : torek, 02.10.2007 : 18:43:42 »

Noup. Smiley Baje je fora samo v tem, da so ženske bolj nagnjene h temu da zbolijo za mikrsoporijo (nekaj v vezi z Ph-jem kože) - torej da se ti naredi dejanski flek. Sicer pa tudi če bi bilo res, da zbolijo samo ženske, zadeva ni nič bolj optimistična, saj bi moški lahko mikrospore vseeno pridno prenašali naokoli Grin

Lp, Maja
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #14 : torek, 02.10.2007 : 19:09:13 »

Pri moji sestricni so mikrosporijo dobili njen moz in dva sinova, ona in njena mama pa ne. Pa ceprav so bili ves cas v stiku.  Smiley
Logiran

Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 13   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Mikrosporija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines