mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 27.04.2024 : 03:50:11

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 5  |  Tema: samojedi - čvek
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 129   Dol
Natisni
Avtor Tema: samojedi - čvek  (Prebrano 287948 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Bela01
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 706


« Odgovor #15 : sobota, 08.03.2003 : 15:44:47 »

Pravkar sem malo pokukala tudi po ostalih postih in vidla da ni ravno priporočljivo imeti sedaj še dolge sprehode. Jaz ponavadi grem za kako uro ven. Če sva sami večinoma hodiva. dostikrat pa srečava tudi eno psičko (2 leti staro ptičarko) s katero pa se igrata cel sprehod. Dirjata po travniku, večinoma pa se valjata po travi. Mislite da bi lahko to škodlo? Da ni preveč? Včasih ko prideva s takega sprehoda gre kr spat. Sicer pa vedno pokaže kdaj ima dovolj in hoče domov. Sicer dosti krat grema še prej na mojo željo - katero bi ona najraje preslišala  Grin. Torej prosim za vaše mnenje.
Hvala že v naprej.

Ines
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #16 : nedelja, 09.03.2003 : 21:23:25 »

Živjo! Vesela sem, da si izbrala samojeda! Jaz imam 9-mesečnega Sammy-ja. Kako je ime tvoji psički? Bela?
Torej: Mislim, da je že dovolj stara, da gresta v tako imenovane "igralne urice" v najbližje Kinološko društvo, kjer ti bodo dali več informacij, ker v sloveniji ne obstaja nobeno društvo prav za samojede (mislim, da posebej niti za ostale pasme ne). No, te igralne urice so primerne (se mi zdi) za pse od 2-5,6 mesecev. Spoznavajo druge pse in "pasjo govorico" (pomembno je, da se znajo pravilno sporazumevati med sabo), mislim, da tudi že osnovne vaje, v glavnem vse je bolj igra (,ki pa je zelo pomembna, saj mora pes v svoji rani mladosti čim več stvari videti in spoznati, da bo pozneje lahko reševal "probleme"). Priporočam ti Kinološko društvo Maribor, ker ti je najbližje. Menda se ne misliš voziti...
Če so stopnice res tak nizke menim, da je ni treba nositi. Lahko se namreč preveč navadi na to in boš imela pozneje težave.
Sadje in zelenjava sta samo zakladnica vitaminov in mineralov. Naj jih kar je (čimveč)! da bi se zaradi barve obarvala dlaka... Neumnost, če mene vprašaš! Saj starejši ljudje (z belimi lasmi) jedo tudi "barvno" hrano, pa ne dobijo rjavih ali oranžnih ali... las!
Pri petih mesecih je res za kugo in jo daj cepit! Za steklino pa je mislim, da pri sedmih! V glavnem moj je že bil.
Igra z drugimi (prijaznimi) psi je zelo dobra, kot sem že omenila. Ko ji bo dovolj, bo že sama pokazala, kakor tudi že počne!
Upam, da sem ti odgovorila na vprašanja, kadarkoli mi lahko pišeš na moj e-mail in oglasi se kaj na Sammy-jevi spletni strani: www.sammy4ever.cjb.net !
LP!
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #17 : ponedeljek, 10.03.2003 : 19:55:41 »

Ravno zdaj sem se še nekaj spomnila, ko sem brala odgovor. Čim več barv vsebuje hrana, tem bolj zdrava je (to velja tudi za ljudi). Ne rečem, da briketi niso dobri, toda dobro je, če dobi zraven tudi zelenjavo (seveda brez soli, olja, kisa). Briketi so dobri tudi, če boš šla kdaj z njo na počitnice.

Pa ne me vikat, sem še zelo mlada! Ha ha  Smiley

LP!
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #18 : torek, 11.03.2003 : 13:11:06 »

Zivjo!
Veseli me, da se s psičko tako dobro razumeta. Nekateri lastniki namreč  s samojedom nikakor ne znajo vzpostaviti pravega kontakta in si vzgojijo nepopravljive trmoglavce.
Kar se tiče šole - v malo šolo ali igralne urice vsekakor pojdi, vendar naj bo prej psička stara vsaj kakšne tri mesece, tako da bo poteklo vsaj nekaj dni od drugega cepljenja proti kužnim boleznim. Za zdaj je najbolj važno, da  učiš psičko, da je pozorna nate. Ko bosta na sprehodu in ne bo drugih psov, ki bi motili, se ji lahko skriješ, ali pa nenadoma spremeniš smer, ko te psička ne gleda. Ko te najde, jo ful pohvališ in se z njo igraš.  Poanta je v tem, da se psička nauči, da mora paziti nate, da se ne izgubiš in ne obratno. Pa včasih ji kaj zanimivega pokaži, pa skupaj zlezita čez kakšen hlod ali kaj podobnega, da se bo naučila sodelovati s tabo.  Psička lahko teče, kolikor sama hoče. Enourni sprehod je mogoče malce preveč, za tako mlado psičko. Če vidiš, da je utrujena, počivajta ali pa jo del poti nesi. Mladiček se z večjim psom sicer lahko igra, vendar samo, če je večji zelo previden. Mladička lahko grdo poškoduje, tudi če ga samo ponesreči pohodi. Zato je treba igro takoj prekiniti, če postane predivja ali groba. Hoja po stopnicah je lahko škodljiva zaradi kolkov, še bolj pa zaradi vezi. Iz previdnosti jo kakšen mesec le še nosi, vsaj navzdol. Psi sicer res delajo vse sorte vragolije, a jih pogosto tudi drago plačajo.
Po zakonu je treba pse cepiti proti steklini do konca četrtega meseca. Če nameravaš v kratkem na kakšno prireditev ali v tujino, se moraš tega datuma tudi držati. Sicer je pa najbolje, da daš psa cepiti proti steklini 1 mesec po zadnjem cepljenu proti kužnim boleznim (to se pravi nekje pri petih mesecih), da ne preobremenjuješ imunskega sistema.
Pes od surovega sadja nima prav veliko, saj ga zelo slabo prebavi, škodi pa načeloma tudi ne. Moje psice pojejo jeseni ogromno jabolk, ne škodijo jim sicer čisto nič, a gredo skozi skoraj nepredelana. Sem ter tja kakšen korenček ji lahko samo koristi, dlaka se ji seveda ne bo obarvala, so pa nekateri prepričani, da lahko izboljša pigment na smrčku (pri odraslih pogosto posvetli, samo mislim, da bi moral pes pojesti strašno veliko korenja, da bi se kaj poznalo)
Logiran
Bela01
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 706


« Odgovor #19 : torek, 11.03.2003 : 17:32:18 »

Se skusam drzat teh navodil - sicer sem ze prej podobno delala. Glede igre z drugimi psi. Najprej se vedno prepričam če jo bo pes sprejel - tut odrasel šele nato jo izpustim. Sicer pa sta postali z eno 2 letno ptičarko pravi kolegici. Ko jo (ptičarka) Pika zagleda pa naj bo to na 100 metrov se cela nora pogna k nama in pol se igrata tudi po uro. Ju je pa zanimivo gledat. Pika se obnaša kot da ji je mama. Vse kaj narobe naredi ali da je Bela pregroba jo nabevska  Wink. Sicer pa ima že veliko prijateljev - zanimivo je kako se psi previdno vedejo do Bele (večina tistih ki se bi z njo igrali), prav vedo da je mladiček in si dovolijo delat že prav "nesramne" stvari Smiley. Sem pa že naletela na eno (od kolegice) nemško ovčarko, ki se je sicer hotela z njo igrati vendar je bila zelo groba tako da se je igra takoj končala (čeprav je sicer še zelo mlada - 10 mesecev).
Kaj se pa tiče skupnega sodelovanja pa sva v kopanju lukenj že pravi mojstrici  Grin - sploh v snegu - joj kak naju bo mama vesela poleti na vrtu....  Grin Grin Grin

Aha imam še eno vprašanje glede Kinološkega društva v Mariboru. Namreč en čas je bil v Kamnici poleg konjev, vendar se je baje tam razpadel - tako da sedaj ne vem kje je. A mi mogoče kdo pove?
Logiran
Mitja
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 93


« Odgovor #20 : torek, 11.03.2003 : 17:56:36 »

KD Maribor ni razpadlo, le preselilo se je na novo lokacijo (že pred pribl. 15 leti). Novi naslov je Danjkova ul. 4 na Pobrežju, za bivšo Cimosovo oziroma Jeklotehnino avtohišo na Belokranjski ulici.
Logiran
Princ
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 112


« Odgovor #21 : četrtek, 13.03.2003 : 10:01:40 »

Ja, KD Maribor je tam, kjer so tudi policijski psi... Cool
Z ozirom na to, da je vaš kuža zdaj star dobra dva meseca, pride za vaju v poštev šolanje v jesenskem delu, od septembra dalje. Še vedno je to lahko mala šola, začetni tečaj ali tečaj osnovnega šolanja za družne pasme z agilitijem-glede na "predznanje" vašega psa in vaš čas. Že nekaj let potekata prva dva omenjena tečaja dvakrat na teden, drugi pa enkrat tedensko po dve uri. Cena je 20-25 tisoč SIT.
Ne glede na to, kdaj/če boste šli v tečaj, lahko pridete pogledat, kako poteka delo, saj je klub odprt vsak dan in vstopnine ni! Grin
lp, mateja
Logiran
halicanum
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 188


« Odgovor #22 : nedelja, 20.04.2003 : 05:23:20 »

Klub za polarne pasme in špice.
Predsednik je Blaž Kavčič, (04 513 41 80)

Lep pozdrav
Darko L.
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #23 : petek, 16.05.2003 : 20:00:28 »

blizu kranja je psarna Anatina in sicer v Žabnici, v Formah 31. družino kavčič lahko pokličeš na 04 51 34 180. več si lahko prebereš na www.anatina.si !
Logiran
Bela01
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 706


« Odgovor #24 : ponedeljek, 19.05.2003 : 11:25:35 »

Že večkrat sem slišala in tudi sama opazla različne "vrste" samojedov? Eni so imeli bolj kratko dlako, drugi spet prav ekstra dolgo. Potem glede ušes - eni majo malce večje (kot npr. moja Bela), spet drugi majo čist take male "štoplčke". Tudi glede gobčka sem opazila da imajo eni bolj lisičjega (bolj ozkega) in drugi spet bolj medvedjega (npr. Bela Wink). Ali je to vse dovoljeno? Ali so to napake? En znanec namreč trdi da bi naj mel samojed čist take male uhice in da naj bi moja imela prevelika ušesa (?) čeprav so njeni starši obojni rodovniški (res pa je da vem samo za samca da ima vzrejno - za mamo ne vem). In še nekaj - sedaj 27 bo Bela stara 5 mesecev in ima 14kg - a je to preveč - je pa pravi suhec (sploh zaj ko se je zmolsala).
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #25 : torek, 20.05.2003 : 12:19:12 »

Citat
morem pridobiti njegove pozornosti, in to je najhujše! že če kakšen pes samo zalaja, ga več agility ne zanima... mi lahko kaj svetuješ? ti si tista, ki delaš tud "ruševinarje"?  

Ja, delam tudi ruševine. Vseh nimam v profilu zato, ker jih je preveč in nisem najdla ene take lepe slikce, kjer bi bile gor vse skupaj. Malo pa tudi zato, ker mi je vseč, da je na sliki Lisa (prinašalka), tako, malo zaradi nostalgije, ker bo ravno eno leto od takrat, ko je poginila.
Kar se tiče pozornosti, ni neke hitre rešitve, treba je veliko dela in potrpljenja. Samojede na splošno zanima vse živo, samo tisto ne, kar bi mi radi. Nasplošno samojedi radi delajo tisto, kar jih zabava in tisto, kar se jim splača. Vaje naj bodo kratke in zanimive, ne smejo se preveč ponavljati, posamezno vajo ponovimo lahko najvec trikrat. Če nekaj dobro naredi, naj temu sledi zabava - igra. Seveda je za nagrado tudi hrana, ampak to ni dovolj, treba je narediti tudi cirkus. Pozornost lahko vadiš tudi posebej, recimo tako, da psu rečeš pazi in ko te pogleda dobi nagrado.
Sprva je čas, ko je pes skoncentriran na delo zelo kratek, sčasoma se povečuje, seveda če mu dela prej ne priskutimo. Pri agilitiju ali iskanju sčasoma psu postane v veselje že to, da dela. Takrat ga tudi motnje iz okolja vse manj zanimajo. Pa še potem se ti prav lahko zgodi taka katastrofa, kot se je meni na prvem nastopu z Daisy, (ki sicer dela z veseljem in ima kar dobro koncentracijo) ko je packa preprosto odmaširala s parkurja in ga ni bilo denarja da bi šla nazaj.

Citat
Že večkrat sem slišala in tudi sama opazla različne "vrste" samojedov? Eni so imeli bolj kratko dlako, drugi spet prav ekstra dolgo. Potem glede ušes - eni majo malce večje (kot npr. moja Bela), spet drugi majo čist take male "štoplčke

Znotraj vsake pasme so variacije, tako v značaju kot v zunanjosti. Pri nekaterih pasmah so odstopanja majhna, pri drugih pa kar velika. Pri samojedih so razlike velike. Dovoljena so kar velika odstopanja v velikosti in tipu. Na splošno imamo dva tipa, en je volčji (daljši gobček, večja ušesa, imajo sorazmerno daljše noge in pogosto manj gosto dlako). Drug tip je medvedji (kratek gobček, majhna ušesa, ponavadi so nižji in bolj kompaktni, skoraj vedni imajo zelo gosto dlako).
Oba tipa sta v redu. Najboljši so psi, ki so nekje vmes, skrajnosti na eno ali drugo stran niso zaželjene.
Ni toliko pomembno kako dolg je gobec in kako velika so ušesa, pomembno je medsebojno razmerje. Prav tako ni toliko pomembna dolžina dlake, kot njena kvaliteta (zunanja dlaka mora biti trda, nepriležena, notranja pa mehka in gosta. Predolga dlaka ni zaželena, saj naj bi bila to dlaka delovnega psa.
Velika odstopanja so tudi v višini, tudi tu ni toliko pomembno kako visok je pes, kot to da je skladno grajen. Izredno pomembno je lepo gibanje (ki ga omogoča pravilna telesna zgradba in okotenost). Brez tega tudi najlepši pes ni dosti vreden.
Tudi nikjer ne piše, da bi moral biti samojed čisto bel. Lahko je tudi krem ali biskvitne barve ali ti barvi v kombinaciji z belo. Vse te barve so enakovredne.
Logiran
Bela01
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 706


« Odgovor #26 : torek, 20.05.2003 : 20:34:22 »

Lanabela hvala za odgovor. Bela se mi zdi da bo taka (saj tak zdaj zgleda) kot je tista tvoja psička na sliki zraven prinašalke. Pravzaprav mi je pa tudi nekako bolj všeč ko ima malo večja ušesa. Kaj pa glede tega ko ima rahlo skodrano dlako - sploh okoli ušes (dlaka je tak kot da bi jo nakodral na oni likalnik na čistno mini svederčke)?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #27 : sreda, 21.05.2003 : 11:09:11 »

Bela je po slikci sodeč taka kot mora biti. Pri mladičih je dlaka mehkejša in včasih valovita, pri odraslem pa naj bi bila zunanje  (krovne) dlake trde in ravne. Podlanke je pa več vrst, ene so ravne, druge pa bolj ali manj "afro-look". Z valovito dlako okrog ušes ni nič narobe.
Razlike so znotraj pasme in so v pasmi že od vsega začetka. Meni je to zelo všeč. Tudi moje psice so med seboj precej različne. Osebno imam raje psičke manjše rasti, ker se mi zdijo spretnejše in bolj gibčne. Po tipu so mi najbolj všeč take, ki so nekje vmes med obema skrajnostima. Lana, psička na sliki je čisti volkec, ni ravno razstavne kvalitete, ima pa odlično konstitucijo in čudovito gibanje - še sedaj, pri 11 letih.
Logiran
KARMEN
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 350


« Odgovor #28 : četrtek, 22.05.2003 : 07:35:42 »

Kako pogosto pa krtačite in kopate vaše samojede?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #29 : četrtek, 22.05.2003 : 11:56:58 »

Bela, upam da si rano pravilno oskrbela (kar pomeni, da si rano dobro sprala, se prepričala da v njej ni tujka, jo razkužila in sterilno povila, še prej pa dala vato med prste). Če je ureznina na blazinici večja od centimetra ali pa globoka, je bolje da greš k veterinarju, saj so lahko prizadete tudi kite.
Na prvi sliki je Lana, ko je bila stara dobro leto, mladička sta pa Daisy in njen bratec Disco ko sta bila stara malo manj kot 5 mesecev.
Sammy, rep lahko leži na hrbtu ali ob strani, lahko je raven ali zavit. Napaka je, če je rep preveč zavit ("double kink"). Tak rep ima Brina, kar pa mene popolnoma nič ne moti, saj psice niti ne kazi, niti ni to neka huda izločitvena napaka, za razstave pa ta psica tako ali tako ni.
Letos ne bom prišla ravno na vse tekme, saj se mi ne gre za uvrstitev - Brina prvič nastopa v dvojki, kar je zanjo še malce pretežko (dvojka je težka tudi zame, saj imam težave z orientacijo na progi), Daisy je šele startala v enki in bo očitno rabila še nekaj časa da se bo navadila delati pod stresom. Alica je pa sicer stara in zanesljiva tekmovalka, ki pa je zaradi bolezni manjkala skoraj dve leti. Namenila sem se, da bom z njo tekmovala na pokalnih tekmah, a je bila dozdaj samo ena.
Kar se pa tiče kopanja in krtačenja, je odvisno od strukture dlake in od okolja, v katerem pes živi. Načeloma je treba psa skopati, ko tudi suh in skrtačen ni več bel. Pri nekaterih je to  lahko enkrat na mesec, pri drugih pa kopanje skoraj ni potrebno. Mladiče je treba temeljito (do kože) skrtačiti vsak dan, prav tako tudi odrasle pse, ko menjajo dlako (takrat jih je treba tudi česati). Sicer pa pri odraslih psih navadno zadostuje če jih temelljito skrtačimo enkrat ali dvakrat na teden. So tudi psi s tako imenitno dlako, ki skoraj ne rabi krtače - vedno so videti beli in urejeni, čeprav so se še nekaj ur prej valjali po blatu.
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 129   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 5  |  Tema: samojedi - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines